Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Ha lassabban hűtöttük,akkor csendesebb lett,de szinte elállt a csurgás.
A spirált az utolsó kör végén leszűkítettem 15-ről 10-es re,és szinte vízszintesen vezettem(tük) ki az utolsó 10cm-t,így jó.vissza cserélve 15-re fúj.Hihetetlen.
Holnap,megint vissza 10-re s lehet így marad.
De még most sem értem miért.Tul.képpen az enyémről lett koppintva,s nekem jó,neki nem.érdekes.
Még arra gondolok,esetleg 28-ról nagy a szűkület 18ra?Nekem 22re,és úgy 18,majd 15.De nem gondolom hogy ez lenne,mert sok helyen hirtelen szűkül.
Még annyi,hogy nekem kisebb a spirális esésem,az övé meredekebb.
Szia! Küldjél egy mailt lécci a padar.andras@citromail.hu-ra. Egy OFF-ot akarok kérdezni és nem akarom untatni a társaságot a Te címed meg nem publikus. Előre is köszi.
Szerb magyar határszakaszon melózok és szoktam dumálni a szerb kamionosokkal.
Náluk az igazi...fossák le az egész jövedéki dolgot házi főzésre az egyetlen szabály az, hogy nem szabályozzák a főzést csak a kereskedelmét a pálinkának. Akár 400L-es üsttöt is vehetsz és 500 liter pálinkát is kifőzhetsz. Igaz náluk (akár hiszitek akár nem) 800ft-ért mérik a szilva literjét és isteni volt az illata habár megkóstolni nem kóstoltam meg meg el sem fogadtam.
Na, ne!!! Ehhez mennyi pálinkát kellene inni, hogy valami is érthető legyen belőle??? Azt a "ferdítőt" felejtsd el! Vegyél egy szótárt, vagy mit tom' én, de ezt így ... ne! :)
Wikipédia szerint aki otthon főz regisztráltatnia kell magát hogy ő bizony főz otthon szeszt ennek van egy regisztrációs díja ami a főzőberendezésed üstméretétől függ 40-100L között kb 3500ft 100L-es üst felett 6500ft körül. Több infót nem nagyon tudok csak talán hogy csekélyebb mennyiségig adómentes 10-30l-ig? Ilyesmit is ír, hogy aki regisztrált az köteles jövedéki adót fizessen, de hogy mennyit meg mennyi után nem tudom... Igazából látok benne értelmet legalábbis adóügyi szempontból legalább aki regisztrált azt meglehet razziázni meg baszogatni hogy miből mennyit csinál. Hasonlót eltudnék képzelni itthonra is, valami féle fajta szabályozás ide sem ártana.
A kistermelők a szellemek megfizetett jövedéki adó egy összegben az éves összeget.
Ki minősül kistermelő szellemek?
Az a természetes személy, aki nem végzi el a termelés az alkohol és az alkoholtartalmú italok, a tevékenységek keretében megfelelően nyilvántartásba vett a szabályozást a kereskedelmi cégek, vagy összefüggésben kiegészítő tevékenységek a szabályozás a mezőgazdaság, és nem kaphat adó engedélyt, de a tulajdoni és használati eszközök a termelés a szeszes italok, amelyek kapacitása meghaladja a meghatározott minimális.
A kistermelők szellemek, ezért a természetes személyek, akik saját, vagy használja a vízforralót főzés szellemek, amelynek kapacitása 40 liter vagy több, és nem vesznek részt a termelés a szellemek és az éves termelése nem haladja meg 500 liter szeszesital.
Mit számít az égetés? Mert a lélek kell tekinteni a természetes szellemek 2208 vámtarifaszám alá, a Kombinált Nómenklatúra desztillálásával nyert erjesztett gyümölcslé, cefre, vagy piké törköly gyümölcsből, a szőlő, erdei gyümölcsökkel vagy alkohol főtt melasz cukorrépából, gabona, burgonya és más mezőgazdasági termények és hozzáadott cukor, keményítő szirup vagy keményítő alapú nyersanyagok, nyers és finomított etil-alkohol, és a mesterséges színek és ízek.
A jövedéki adó
Jövedéki minden kazán kapacitása 40 100 liter a 12,50 € minden kazán kapacitása 100 liter és 25 €.
Ideje értékelése jövedéki adó
A kistermelők a szellemek kivetett jövedéki kötelezettséget, hogy a vámhatóság a döntés április 30-ig az adott évben az előző évhez képest.
A fizetési határidő a jövedéki adó
A döntés, hogy kivetett jövedéki adót kell esedékessé követő 30 napon belül határozatának kézbesítése.
Minden információ értékeléséről jövedéki adó szellemek lehetnek kistermelők a szellemek és más emberek, hogy az illetékes vámhivatalok.
Hát, ez is világra szóló igazság! Lásd, ingyen kaja, ingyen busz... árubemutató... Aztán, " tisztelt bíróság, én nem úgy gondoltam... becsaptak, rászedtek, felét sem éri...
Harcnak csak vesztesei vannak ,diplomácia a megoldás ! Elfelejtettek vinni egy kis kóstolót a bíróknak! Más ítélet született volna!:-) Jól bepálinkázva nagyon okosak tudunk lenni ,hatott volna rájuk is!
Új hír a rádióban: Fazekas Sándor felháborító provokációnak tartja, hogy az Unió elkaszálta az otthoni pálinkafőzést. Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a témában, ahool elmondta, a pálinka hungarikum, és megtalálják a módját, hogy megvédjék a legális otthoni pálinkafőzést.
Amúgy a pálinkaliberalizáció előtt is főztek pálinkát otthon. Eztán sem lesz másként. Legfeljebb nem a verandán fog dohogni a készülék, hanem a kamrában, istállóban. A szellem már nem fér vissza a palackba.
Kérdés:-Az idén még főzhetünk otthon 50.-literig???
AzEU úgy döntött, hogy adókötelessé kell tenni Magyarországon a pálinkafőzést 50 liter alatt is - reagált a bírósági döntésre a Nemzetgazdasági Minisztérium.
A forrkő is segít sokat. Én egy kézműves korongozóval csináltattam 50 db. 1 cm. átmérőjű égetett agyaggolyócskát. Ebből 10-15 db. az alszeszbe főzés előtt és megszűnik a gőzmozdonyhang.
Nekem is adja ezt a dohogást ,főleg finomításkor jobban! Már egy spirált levettem,ugyanúgy dohog ! Raktam egy pillangószelepet a kifolyócső végére egy picit segít ! Növelni kell a fűtést akkor abbahagyja! Piszkosul zavart engem is mert szinte kiszellőzteti a kifolyó pálinkából az aromákat! A jelenség abból adódik hogy hűtés hatására vákum keletkezik a rendszerbe az üstbe a vákumtól több pára jön és oda vissza felerősítik egymást!