A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Vagy mondjuk ilyet találtam Rancilio ára keresgélése közben, részemről (szintén) teljesen ismeretlen márkát: Lelit Anna PL41EM darálóval 150 E ft. Erről vélemény?
És én magam részéről gépnél nem ragaszkodnék az új vételhez. Darálónál az olcsóbbaknál talán érdemes, drágábbaknál meg már jó árú használt lenne szintén.
Hát... Én az összevisszáról váltottam egy Krups XP4020-ra anno az őskorban. Majd lett módosítva a nyomásfokozós karja, reanimálva a főző, beszerezve egy Iberital Challenge, majd ismét újraélesztve a Krups... majd megvéve egy használt, fórumtárs által importált ECM Casa prima.
Bánom-e azt a sok évet Krups-szal, szenvedve, kísérletezve, majd a tervezett avultatás miatt ott lebegő örökös parát, hogy ez az utolsó főzés vele? Nem.
Jobb lett volna egyből belecsapni? Magamat ismerve nem.
Kellene egy nagyobb, E61-es gép itthonra? Egyik felem szeretné, a racionális meg nem. :)
Te tudod. Mivel már ilyen-olyan módon régóta kávézol, át lehet ugrani a belépő szintet, de darálót soha. Ott nem kell egy Mazzer Kony-t lőni, ezek a kisebb kúposak, Graef, Iberital, Nemox, miegymás Lux-ok már bőven jók.
Gépileg meg... tetsszen, illjen az elképzeléseidbe. Szeresd használni. Hogy ez egy Rancilió, egy Rocket, vagy egy Gaggia... embere válogatja. :)
1-2 napig lehet jó lenne, aztán lötty. Sajnos a kávé ilyen. 1-2 fajta espressoképes darált tégla volt régebben a boltokban, de senkinek nem fogyott el felénél több, hogy már ne löttyöt adna.
Ezt értem, lehet nem voltam egyértelmű: inkább az lett volna a kérdésem, hogy nincs-e porrá őrölt kávéfajta valamilyen a boltokban? Ugyanis már kaptunk olyat ajándékba görög nyaralásból, amit nem tudtunk használni a Szarvasiban, olyan finom szemcséjű volt. A másik verzió: kávézóból hozni hetente finomra daráltatva? Nem lenne nyilván az igazi, nem lenne friss, nem lenne ideális esetleg a szemcseméret sem, de lötty csak nem lenne így?
Értem én, hogy szorít a nadrág, de daráló nélkül semmilyen kávéból nem tudsz ihatót készíteni egy Rancilioval. Ezért: "Nehéz röviden, pár szóban elmagyarázni egy kezdő kávézónak, hogy miért fontos a daráló, ezért születnek ezek a változatos hasonlatok, amikből azért nem feltétlenül derül ki egyből, miről is van szó. Bár semmi újat nem mondok, de műszaki magyarázattal azért mégis kézzelfoghatóbb a dolog. A kávépogácsa a szűrőben nem más mint egy magunk gyártotta szelep. Azért csináljuk, hogy egy 9 baros víznyomással érkező vízáramot kb 25 másodpercig engedve kb. 30ml víz follyon ki a rendszerből. Első blikkre nem mindenkinek látszik, hogy ez egy baromi szigorú és kényes feltétel rendszer. Egyrészt a 9bar nagyon nagy nyomás, ha mondjuk ennyi lenne a vízhálózatunkban, és csőtörésünk lenne, ez szétszedné a falat is. Másrészt ha mondjuk ezt a szituációt egy csőbe helyezett dűznivel akarjuk összehozni, ott századmilliméterekkel kellene a lyukátmérővel játszani, hogy megkapjuk a kívánt értékeket. Tehát esélytelen azt mondani az esztergályosnak, hogy fúrjon valamekkora lukat a dűznibe, szinte nulla, az esély, hogy eltrafálja a helyes értéket. Ezt a spéci szelepet tehát mi gyártjuk a darálóval, és elég kicsi felbontással kell tudnunk változtatni az őrlemény szemcseméretén, hogy belőjük a megfelelő értékre. És még ez sem mindig elég, számít hogy rakjuk a szűrőbe, mennyire keverjük el hogy homogén legyen, stb. Tehát egy elegendően jó daráló nélkül nincs szelep a rendszerben, így ami kijön, az végül is folyadék, de nem biztos, hogy kávé." - nem szép dolog más fórumról idézni tudom, de ennél jobban összefoglalva még nem láttam. Még azonos kávénál is állítani kell a darálón néha naponta. Az otthoni presszó elég macerás dolog, Ha lassan gyűl a pénz, akkor tényleg egy kotyogó és egy daráló a legjobb átmeneti választás.
Darűló nélkül ez úgy fog kinézni,hogy moslékot fogtok inni a 160ezres gépből. KOnkrétan. 15bar nyomással úgy fog átsuhanni a bolti téglán a víz,hogy öröm lesz nézni. Ihatatlan lesz. Bolti kávékat egyébként is el kell felejteni 90%ban. Csak friss,normális kávéval lehet értékelhető produktumot csinálni. Ez nagyon ritkán van átlag közértekben.
Talán még ki is tudnám sakkozni az árát, a hobbimtól (horgászat) most elvonom a különbözeti összeget, de oda mindenképpen visszarakom februárban és márciusban. Plusz még egy-két hónap darálóra gyúrás, szóval ez a másik oka, hogy tényleg esélytelen a daráló egyelőre.
Engem kibeleznek ha egy Rancilioval hazaállítok. Tényleg nincs más alternatíva új manuális presszógép vásárlásához, csak elfogadható (de nem tökéletes) presszókávé készítésére? Darálóval együtt 200 E ft az induló ár?
Azt egyébként jól látom, hogy 160 E ft a legolcsóbban a Rancilio, magyar webáruházból, magyar garival vásárolva? Illetve: mondjatok egy olyan Ranciliós kávékészítési módot 3 hónap erejéig, amihez nem kell daráló. Ugyanis: ha úgy hozok haza egy ráadásul ménkű nagy és dögnehéz gépet, hogy ugyan drága volt, de ez még kevés, akkor végem van. Tényleg nincs kockakávé hipermarketben, ami való ilyen géphez? Vagy kávézóból (persze nem minden nap, de hetente egyszer) hoznék haza előre darált kávét? Oké avasodik, meg aromátlanodik, de azért a Szarvasi+Omnia kombó minőségét csak eléri ez is, nem? Arról azért nyugtassatok meg, hogy legalább ilyen áron nem kínai gyárban készül. Bár megfelelő minőségellenőrzés miatt tulajdonképpen ma már mindegy is. A Brikkát alapból elvetem. Elhiszem hogy elfogadható kávét főz, ráadásul az tényleg olcsó, de én biztos nem fogok gázrezsózni naponta többször.
Van egy Turmix TX10 Kávégépem és ezzel kapcsolatban szeretnék kérdezni!
Mindent elolvastam amit találtam róla,mégis szükségem lenne segítségre.Olvastam,hogy a thermoblokkos gépeket nem érdemes PID-elni.A kérdésem,hogy a bimetálos hőfokszabályzóval beállítható-e rendesen a hőmérséklet,vagy ha ráraknék egy PID szabályzóz helyette,könnyebb dolgom lenne vele?
A másik kérdésem:Nem gyári a pumpa,hanem egy Ulka.Érdemes beleraknom OPV szelepet,hogy be tudjam állítani a nyomást?Van egy állítható szelep a blokk tetején,ami visszaengedi a vizet a tartályba ez hasonló célt szolgál?
Csak és kizárólag Presszó minőséget is tudó őrlővel ledarált kávéval fogsz tudni ihatót inni. A bolti úgy átzubog rajta,hogy hányinger meginni. milyen őrlőd van?
új aluboiler is kerül bele. Azt nem tudom (és azt tudom, hogy ezzel most feltesztek a láma falra), hogy bolti őrlésű kávé egyáltalán nem jöhet szóba, ha a szűrőkkel játszik az ember akkor sem?
Mint írtam van őrlő, de hétköznap reggel kis család mellett az tud macerás lenni :)
Ez eddig a legrosszabb ötleted! Hallgass CZsoltra. Azt a gépet újonnan balekség megvenni, annyit tud, mint egy régebbi Saeco Aroma, amit gyakran árulnak használtan 15-ért.
Ha időben el kell húzni a költségeket, akkor jó megoldás elsőre egy olyan daráló, amivel majd eszpresszót is tudsz csinálni (Graf) és egy Brikka, ami majd később is jól jön pl. utazáshoz. Már ez is sokkal jobb kávét biztosít egy szarvasinál -- nem eszpresszó, de nem is égett.
Igen, olvastam a kritikákat, de úgy gondolom, az már nem az én kávézási igényeimet érinti. Ami az összeget érinti, ez már teljesen a felső határ. Esetleg újonnan inkább már ez alatti árszinten valami, ha van. Az ajánlott kávédaráló ára meglepett, ugyan nem olcsó, de azt hittem itt is 60-80 E körül kell gondolodni egy minimálisan használható darabért. Ettől függetlenül sem fér be egy hónap alatt a keretbe a kettő, de nincs kizárva hogy az már egy hónappal később megvehető lesz. A másik ok, hogy 135 E ft-os árat is jobban be tudok adagolni itthon, ha újak. :)
Egyre inkább hajlok rá egy ilyen manuális presszógépre az automata ellenében. Az előre darált kávé csak pár (esetleg ahogy írtam az előbb, egy) hónapos megoldás lesz. Ráadásul a jelenlegi Szarvasim kezd szétesni, mindenképpen kell valami helyette pár héten belül. A főző + daráló együtt nem megy anyagilag újonnan (mest ez utóbbi opció is kezd előtérbe jönni), de nem sok különbség lesz időben. Ez alatt meg - gondolom - főz olyan minőségű kávét a Gaggia az előrecsomagolt kávéból, mint a Szarvasi, nem? Amúgy meg jut eszembe, vannak Debrecenben , és mintha Szoboszlón is lenne minőségi kávézók pörkölt kávé kínálattal, darálással. Lehet próbálgatnom ezekből addig.
"...Esetleg írj rám pár nap múlva, most kezdtem próbálgatni egy belépő szintű presszógépet amiben nem nyomásfokozós a kar, ha veri az automatát már siker."
Ezt csak most olvastam, Katoczi, ha netán a Bélánk által forgalmazni tervezett Silvia dizájn utánzatú gépről beszélünk, szerintem írd meg ide is, hogy mit tapasztaltál. Emlékeim szerint ez a gép külsőre nekem is tetszett - amúgy is kedvelem a kínai konyhát :-) -, érdekelne, hogy mit tud, lehet-e kezdőgép, ja..., és ha Bélánk mégis forgalomba dobja, mi lesz az alapára a gépnek? Tegnap nekem is eszemben volt, hogy én is megemlítem ezt, csak aztán elfelejtettem. Tényleg!
Ha visszaolvasol épp az új Gaggia Classic-kal kapcsolatban jönnek az ellenérvek, hogy mennyire lebutították ezt a szerkezetet, és már csak a neve az ami korábban volt. Nekem is volt jó pár Gaggia Classicom, minden évjáratból, meg Gaggia Babym is, és igazából mindegyik jó volt, de elég érzékenyek az őrleményre. Épp ezért én (és szerintem a fórumon senki) nem ajánlom hozzá az előredarált kávékat. Ennél a főzőnél ha lehet ilyet mondani még fontosabb egy jó őrlő.
Hasonló utat jártam be, mint amire te most készülsz lépni. Delonghi gépem volt (Szarvasi működési elvén főzött). Kezdtem egy kézi őrlő+brikka párossal. Nem volt rossz, csak meguntam tekergetni minden reggel. Majd váltottam egy új őrlőre és egy használt gépre, és akkor jártam be a Gaggiás útvonalat. Az már minőségi ugrás volt, amit egy automata és a Brikka sem tud hozni.
Aztán kipróbáltam a Rancilio Silviát PID-elt változatban és rájöttem, hogy attól a géptől se jobb se rosszabb nem kell. Nekem nagyon bejött, sokkal jobban tolerálta az őrlemény vagy a tamperolás hiányosságait, szinte nem tudtam vele rossz kávét húzni, és emellett nekem nagyon tetszett a gép, én imádtam.
Szóval én csak mégegy voksot tennék amellé, hogy egy jó (szerintem új őrlő) pl a CM702, nekem a Bezzera BB05 van, és egy megbízható használt gép. Pl Gaggia Classic, Baby vagy ha többet rászánsz akkor egy Silvia. A természetes kopásból eredő dolgokat olcsón lehet javítani, és még házilag is megoldható (én így tettem).
A korábbi anyagi álláspontomat is felülírom, újabb variáció lenne. (Itt ne támadjatok le, hogy kicsit határozatlan vagyok, vagy mégsem :) ) Kinéztem egy Gaggia Classicot, újonnan. Éppen beleférne az anyagi tűréshatárba, persze azzal, hogy a daráló egy időre (vagy 2, vagy max. 3 hónapra) ugrik. Ha jól értelmezem a youtube videókat, akkor ez (erre az átmeneti időre) alkalmas mezei vákumos kávéhoz is? A használatit nézegetve 3 szűrő van hozzá: 1 személyes podos, 2 személyes durva szemcséjű vákumos, 2 személyes frissen darált finom szemcséjű kávéhoz? Az első szűrő úgysem érint. A másodiknál kell behelyezni azt a nyomásnövelő szelepet? Ugyanezeket a filtereket kell használni 1 személyes üzemmódnál is? A tartozékok között írja: "Őrlős használathoz vagy finomabb őrleményhez, szimpla falú szűrők külön rendelhetők." Gondolom, egyelőre ezekre nincs szükség.
a román blogon én is átrágtam magam korábban (google translate segítségével :) )
Azért érdeklődöm ennyire, mert épp egy felújított, PID-es classic coffee vásárlása előtt állok, amit '98-ban gyártottak. A házon nincs a kék-piros kancsó motívum (ez nem tudom mit jelenthet), OPV és hármas szelep abban is van (mondjuk nem tudom, hogy ez gyári-e, erről van tipped?) Ára 60 körül lenne, ahogy látom a piacot ez rendben is van (szerintetek?)
Köszi, végül már döntöttem, dönteném "kellett", mert ma volt pár órám elmenni a gép/ek/ért. Végül beleszerettem az Isomac-ba, csábító volt h már benne van a rézcső-PID illetve a szükítő, és tényleg (belülről is) szép állapotú a gép. Arról nem beszélve, hogy az eladó olyan shot-ot húzott vele (PallYoc kávé - keresztapper-féle Puck Perfecter - Fragola-féle maroktamper), amit én (sajnos) jó darabig még biztos nem fogok tudni... :(. És nagyon szép is a gép, ami külön előny! Mindenesetre kösz a választ, remélem nem döntöttem rosszul.
a román széria nem 2015-től indult és az a különbség a korábbi típushoz képest, hogy a régire felülre volt írva a "classic" írott betükkel, a román gyártmányra meg alulra nyomtatott betükkel?
Amit linkeltél (gyönyörű darab) és amiről írtad, hogy a régi fajta és korrodál, az a Gaggia Classic Coffee. De ezeket is gyátották Romániában? Ez nekem új infó (lenne).