Keresés

Részletes keresés

01andris Creative Commons License 2017.05.16 0 0 20239

Kedves ibi43!

Azért van ez így mert a katás vállalkozónak  valójában kb nettó  85000ft fizetésnek megfelelően számolják ki a nyugdíjat,és a táppénzt.Nem is 1 hanem 0,7 napnak számolnak neki egy ledolgozott napot a nyugdíj számításnál.De felvették négy órába dolgozni.Így már ez a kérdés nem aktuális.

Előzmény: ibi43 (20238)
ibi43 Creative Commons License 2017.05.16 0 0 20238

Kedves Andris!

Még annyir, hogy én amikor az ügyemet intéztem, nem a neten keresgéltem, ugye itt is volt már  szakértő, akinek a segítségét kértem, a vége meg az lett, h a tájékoztatása miatt idegösszeroppanást kaptam, de hála a jó Istennek, a szakértőnek nem lett igaza. Azóta az illetékes hivatalok ügyfélszolgálatait keresem.

Javaslom, hívd fel a NAV-ot meg a Nyufigot és tőlük kérdezd meg a lehetőségeket.

Most őszintén! A KATA ettől az évtől 12 millióig megengedett. Te jogosnak tartanád, hogy aki egy rehab cégnél napi 4 órában dolgozik kb. nettó 42 ezerért, aki betegen katás az meg, ne kapjon, csak évi nettó 4 milliót és még a rokkantságija is megmaradjon?

Hidd el, ezt nem engedi meg az állam.

Olvass több cikket a KATA-ról, nagyon fogják ajánlani, h a bevételi és kiadási bizonylatokat meg kell tartani.

Arról nem beszélve, minden hónapban lesz egy kimutatás a tiszta bevételről.

Előzmény: ibi43 (20237)
ibi43 Creative Commons License 2017.05.16 0 0 20237

Kedves Andris!

Nem vitatkozásképpen, de igenis figyelembeveszik a KATA-s jövedelmet.

Ezért is írtam, hogy a NAV és  NYUFIG ellenőrzi, hiszen rá elsősorban az MmTv, és csak ezt követően az Art. vonatkozik.

Az Mmtv ugye kimondja, h 3 egymást követő hónapban nem haladhatja meg a jövedelem a br. minimálbér másfélszeresét.

Tehát hiába, saját magának köteles nyilvántartani a br. havi bevételeket és kiadásokat, az Mmtv értelmében pedig köteles ennek bekövdtkezését a Nyufignak jelenteni.

A másik, a rokkantsági ellátás nem számít keresőtevékenységnek, csak a rehabilitációs, tehát ha katas lesz, az lesz a főállása, ami után 50 ezret kell fizetnie.

Múlt hónapban váltottam ki adószámot. Ez van.

Előzmény: 01andris (20236)
01andris Creative Commons License 2017.05.15 -1 0 20236

Köszönöm a választ.Több tevékenységet is belevenne a vállalkozásba.A cégnek így jobb.

Ezt találtam neten:Rokkantsági ellátás

Ha a katás vállalkozó a rokkantsági ellátás mellett vállalkozik, akkor nem minősül főállású katásnak, így az 50 ezer forint helyett csak 25 ezer forintnyi katát kell megfizetnie. Neki megéri a katát választani, mert az általános adózási szabályok szerint vagy evásként a havi minimumjárulékot kellene megfizetnie. A katás bevételét nem kell figyelembe vennie a rokkantsági ellátásnál számolt kereseti korlátnál sem.

Előzmény: ibi43 (20235)
ibi43 Creative Commons License 2017.05.15 0 2 20235

Kedves Andris!

Hogy elveszítheti e valaki az ellátását, az mindenkinél benne van a pakliban, akár dolgozik, akár nem.

Viszont azt érdekesnek tartom, hogy KATA-s adózói vállalkozásban egyetlen cég tanácsadója lesz. 

???? Ha mint megváltozott munkaképességűt alkalmaznák, a cég járulékfizetési kedvezményt kapna utána, még akkor is, ha max. 2 órában van bejelentve naponta. A munkavállaló pedig az Szja terhére érvényesítheti a súlyos betegsége után járó adókedvezményt, ami havonta a mindenkori minimálbér 5%-a.

Azt meg ki is hagytam, ha az érintett cég dolgozóinak létszáma több mint 25 fő, akkor a rokkant foglalkoztatása miatt nem kell megfizetnie a szociális hozzájárulást.

Szóval szerintem nincs buli a KATA-ban, legfeljebb a NAV és a Nyufig minden hónapban beinvitáljs egy elszámolásra, hogy az igazolt, jogos kifizetések után mennyi is maradt a zsebében, arról nem beszélve, hogy fizessen egy könyvelőt, nyisson ügyfélkaput és akár futja, akár nem a bevételből fizesse meg azt a havi 50 ezer ft-ot.

Előzmény: 01andris (20234)
01andris Creative Commons License 2017.05.15 0 0 20234

Régebben írtam.Nem ment el dolgozni,most viszont egyéni vállalkozó lehetne"katás adózó2" tanácsadó lenne a volt cégénél.Rokkantsági ellátott.Mi a teendőnk.Elveszítheti e a rokkantsági ellátását?

Válaszokat köszönöm.

Törölt nick Creative Commons License 2017.05.15 0 1 20233

Türelmet kérek/kérünk Mindenkitől, aki kérdésére nem azonnal, hanem esetleg csak 1, vagy néhány nap (esetleg több nap) múltán kap választ. Jön a jó idő, aki teheti, kimozdul a szabadba. Nincs mindig mindenhol számítógép a közelben...

Változó, hogy ki mikor jön föl éppen (ráérő idő, egészségi állapot függvényében). Sokszor a kérdés sem általános, hanem nagyon is specifikus, utánolvasást igényel. Mindenkinek jó egészséget és igazán szép napot!

Törölt nick Creative Commons License 2017.05.14 0 0 20232

Mrduckhead!

Nincs az agyi kapacitásoddal az égvilágon semmi baj sem.

Az egészségügy kifejezéseit már magyarázni fogják, mert a beteg nem érti, mit írtak a zárójelentésében. 

A határozatát viszont megkapja a Hivataltól és a jogi kifejezéseket szintén nem érti. Ezzel miért nem törődnek? Az emberek autodidakta módon képzik magukat, hogy kiigazodjanak a jogi nyelvezetben is

 

Ha a "régi", súlyos betegsége végigkíséri, megmarad, akkor nem lehet gyógyult. Így van.

Előzmény: mrduckhead (20211)
Törölt nick Creative Commons License 2017.05.14 0 0 20231

"A rokkantsági járadék összege meghatározott összegű, amely a nyugdíjszerű szociális ellátások emeléséről szóló jogszabályban rögzítettek szerint emelkedik.

A rokkantsági ellátásnak viszont feltétele a biztosításban töltött meghatározott idő.

 

 

A rokkantsági ellátás összege 

a jogosult havi átlagjövedelmétől és a komplex minősítés során megállapított kategóriájától, valamint a foglalkoztatási és szociális rehabilitálhatóságától függ.

 

A  rokkantsági ellátás összegét a jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári évben (referencia időszak) elért havi átlagjövedelem (legalább 180 nap) alapján állapítják meg.

Ha az igénylő a kérelem benyújtását megelőző évben nem rendelkezik jövedelemmel, akkor azt vizsgálják, hogy az igénylő közvetlenül a kérelem benyújtását megelőzően rendelkezik-e legalább 180 naptári napi jövedelemmel.

Ha a jogosult nem rendelkezik legalább 180 naptári napi jövedelemmel vagy egyáltalán nem rendelkezik jövedelemmel, akkor a rokkantsági ellátást az alapösszeg  alapján állapítják meg.

 

 Megszűnés, megszüntetés

A rokkantsági járadékra jogosultság megszűnik

 akkor, ha

 - a jogosult részére nyugellátást állapítanak meg, vagy

- ha a járadékos egészségkárosodása a 70 százalékot már nem éri el.

 

A rokkantsági ellátásra való jogosultságot megszüntetik, ha az ellátásban részesülő személy

- kérte,

- más rendszeres pénzellátásban részesül, ide nem értve a keresőképtelenségre tekintettel folyósított táppénzt, baleseti táppénzt, valamint az Ebtv. 42/C. § (1) bekezdés b) pontjában foglaltakra tekintettel megállapított gyermekgondozási díjat,

- egészségi állapotában olyan tartós javulás következett be, amely alapján a jogosultsági feltételek már nem állnak fenn,

- keresőtevékenységet folytat és jövedelme 3 egymást követő hónapon keresztül meghaladja a minimálbér 150 százalékát,

- foglalkoztatására a foglalkoztatásra irányuló jogviszony létesítéséhez szükséges jognyilatkozat hiányában került sor,

- az értesítési kötelezettségét neki felróható okból nem teljesíti (figyelem! 15 napról 10 napra csökken az értesítési kötelezettség határideje május 1-jétől!), vagy

- a felülvizsgálat során neki felróható okból nem működik együtt.

 

A rokkantsági járadék mellett korlátozás nélkül lehet keresőtevékenységet folytatni.

A rokkantsági ellátás mellett lehet keresőtevékenységet folytatni, feltéve, hogy az ellátott ebből származó bruttó jövedelme 3 egymást követő hónapon keresztül  nem haladja meg a minimálbér 150 százalékát

A rokkantsági ellátás összegéből nyugdíjjárulékot nem vonnak, ezért a folyósítás időtartama nem minősül szolgálati időnek.

A rokkantsági járadék folyósítási idejével sem szerezhető szolgálati idő."

Előzmény: Törölt nick (20230)
Törölt nick Creative Commons License 2017.05.14 0 0 20230

Bocs, csak most tudok válaszolni.

 

Rokkantsági járadék:

" ...speciális helyzet ..., amikor igen nagymértékű az egészségromlás, és az olyan korai életkorban keletkezett, hogy a társadalombiztosítási ellátásokhoz szükséges minimális mértékű biztosítási, szolgálati idő sem kerülhetett megszerzésre.

Erre a problémára nyújt megoldást a rokkantsági járadék, amelynek szabályai 2016. január 1-től több ponton is módosultak.

A rokkantsági járadék olyan fiataloknak ad rendszeres pénzbeli ellátásként segítséget, akik igen fiatalon, esetleg születésüktől kezdve kerültek nagyon súlyos egészségi állapotba, sokszor életük során végig viselve az egészségi probléma, betegség, fogyatékosság terhét.

A helyzetre a rokkantsági járadékról szóló 83/1987. (XII.27.) MT. Rendelet szabályainak ismerete adhat tanácsot.

Rokkantsági járadékra az jogosult, akinek huszonötödik életéve betöltése előtt keletkezett egészségkárosodása legalább 70 %-os mértékű, és nyugellátásban, baleseti nyugellátásban vagy megváltozott munkaképességű személyek ellátásában nem részesül.

2016-os változás

2016. előtt a jogszabályban az egészségi állapottal kapcsolatos meghatározás a következőképpen szerepelt: rokkantsági járadékra az jogosult, aki huszonötödik életéve betöltése előtt teljesen munkaképtelenné vált, vagy 80 %-os, vagy azt meghaladó mértékű egészségkárosodást szenvedett.

E rendelkezés helyébe lépett az új szabály, legalább 70 %-os mértékű egészségkárosodást, mint jogosultsági feltételt meghatározva.

Ezzel összhangba került a rokkantsági járadékra alapot adó egészségi állapot meghatározása más, szintén a legsúlyosabb, 70 %-os egészségromláshoz kötődő ellátások jogosultsági feltételeivel.

További változás az ellátással kapcsolatban az ún. együttfolyósítási tilalom kibővülése, azaz olyan más ellátások meghatározása, melyek folyósítása egyidejűleg kizárja a rokkantsági járadék folyósítását.

2016. előtt a nyugellátás, baleseti nyugellátás megállapítása esetén volt kizárt a rokkantsági járadék egyidejű megállapítása.

2016-tól ez a kör bővült a megváltozott munkaképességű személyek ellátásában részesülő személyekkel, akik szintén nem kaphatnak rehabilitációs ellátás vagy rokkantsági ellátás mellett egyidejűleg rokkantsági járadékot is."

 

"A Rendelet változása folytán az a személy is jogosultságot szerezhet rokkantsági járadékra, akinek 2012. január 1-je és 2015. december 31-e között a rokkantsági járadék iránti igényét azért utasították el, illetve a járadékra való jogosultságát azért szüntették meg, mert az egészségkárosodása nem érte el a 80 százalékos mértéket, vagy nem minősült teljes munkaképtelennek, feltéve, hogy a 25. életév betöltése előtt keletkezett egészségkárosodása legalább 70 %-os mértékű. A jogosultság megállapításához újabb orvosi vizsgálatra nincs szükség, ha a 25. életév betöltése előtt keletkezett legalább 70 százalékos mértékű egészségkárosodását igazoló - a rehabilitációs hatóság, vagy a jogelődje által kiállított – szakvélemény/szakhatósági állásfoglalás érvényes.

 

A rehabilitációs hatóság, vagy a jogelődje által kiállított szakvélemény/szakhatósági állásfoglalás a soron következő felülvizsgálat időpontjáig minősül érvényesnek."

 

"Nem változott

Nem változott az az előírás, mely szerint a rokkantsági járadékot az érintett személy tizennyolcadik életévének betöltésétől lehet megállapítani.

Ha a jogosultsági feltételek fennállnak, az igény – azonosan a nyugellátási igényekkel – hat hónapra visszamenőleg is érvényesíthető.

 

A rokkantsági járadék megállapításának továbbra sem előfeltétele szolgálati idő megléte.

 

Ezzel a rendelkezéssel válik lehetővé ellátás megállapítása azon fiatalok számára, akik egészségi állapotuk miatt az esetek túlnyomó részében nem tudnak munkát vállalni, és így szolgálati időt szerezni."

Előzmény: Törölt nick (20217)
Törölt nick Creative Commons License 2017.05.14 0 1 20229

Köszönöm a választ. Tegnapi kérdésemre a rokkantsági ellátás - rokkantsági járadék témában írtam.... :(

valerya Creative Commons License 2017.05.14 0 2 20228

48 éves vagyok.

Előzmény: 560707 (20221)
bandolesa Creative Commons License 2017.05.13 0 1 20227

Én 37-évesen voltam életemben először a bizottságnál.

És kimondták,hogy 25-éves korom előtt megrokkantam,igaz én 50%-ot kaptam. Ezért EGYT-kapok.

 

Hogy hogyan mondták ki visszamenőleg?

Ez szerepel a papíron. Vittem a katonai szolgálati alkalmatlansági papírt anno...

Vittem a korábbi leleteimet 15-évre visszamenőleg...

És nem volt munkaviszonyom,ezt a TB-nél ők ellenőrizték(nem mondták,de tuti)

 

A bizottsági jelentésben 1-mondat utal erre.-Valószínüsíthető az egészségkárosodása 25-éves kor előttre!

Ez utal erre a Nyugdíjfolyósító felé készített véleményben.

Előzmény: Törölt nick (20222)
Nickov Creative Commons License 2017.05.13 0 1 20226

mivel 25 év alatti vagyok ezért próbálom meg állapotrosszabodásra beadni a kérelmet hátha eléri a 70 et

Előzmény: Nickov (20223)
Törölt nick Creative Commons License 2017.05.13 0 1 20225

Szia, szubjektív vélemény: Hívd fel őket, és kérdezz rá, ez már nagyon hosszú átfutási idő. Feltétlen telefonálj, várd ki, ameddig felveszik a telefont, ne hagyd magad lerázni - esetleg. 

Előzmény: valerya (20218)
Nickov Creative Commons License 2017.05.13 0 1 20224

De az csak 26200 ft ami egyenlő a semmivel bár vannak akik szerint 47 ezer forintból meglehet élni.....

Nickov Creative Commons License 2017.05.13 0 1 20223

22 éves vagyok és van ilyen szociális alapú támogatás az EGYT

Előzmény: Törölt nick (20222)
Törölt nick Creative Commons License 2017.05.13 0 1 20222

én most elolvastam az előbb a törvényt a járadékról ,Nem volt bizottság előtt,akkor hogy állapítják meg,hogy 25 éves kor előtt volt 70 % a .? csak ha volt akkor van megállapítva a % ,nem .Mindent meg kell próbálni,mert azért pénz nélkül ugye azt mondták,hogy nem hagynak senkit .Szociális kérelem nincs a kormányhivatalnál pld ?

Előzmény: bandolesa (20220)
560707 Creative Commons License 2017.05.13 0 1 20221

Megkérdezhetem, hány éves vagy? Nem vagy még nyugdíj előtt 5 évvel, hogy már nem is hívnak?

Előzmény: valerya (20218)
bandolesa Creative Commons License 2017.05.13 0 1 20220

A rokkant járadék iránti kérelmet bármikor be lehet adni,ha nincs más ellátása és nem éri el valaki a reá irányadó nyugdíj korhatárt.

 

De bizonyítani kell-leletekkel,tanukkal, igazolásokkal a bizottságnak,hogy a 70%-os mértékű egészségkárosodása 25-éves kora előtt keletkezett,csak eddig nem ment bizottság elé.

Előzmény: Törölt nick (20206)
beteg62 Creative Commons License 2017.05.13 0 2 20219

Üdv. valerya

 

    Nekem anno másfél év volt a csúszás. 2014 júl-ban kellett volna mennem és csak 2015 nov.-ben hívtak. ill. papírok alapján döntöttek.  Most már pedig azt mondták sok csúszás nincsen. max 1-3 hónap. Persze ez attól is függ melyik megyében laksz.

   Nem felejtenek el ne félj. 

valerya Creative Commons License 2017.05.13 0 1 20218

Sziasztok!

 

 

Borsodiakat kérdezem. Tavaly december végén kellett volna,hogy behívjanak, de még mindig semmi. Rokkant ellátott vagyok. Mennyi a csúszás, tudja valaki?

Törölt nick Creative Commons License 2017.05.13 0 1 20217

Szervusz! Kérdezni szeretnék valamit? Lényegében mi a különbség a "Rokkantsági ellátás", illetve a "Rokkantsági járadék" között. Köszönöm a segítséget és az információt. 

Előzmény: Törölt nick (20207)
Törölt nick Creative Commons License 2017.05.13 0 1 20216

Szia !

 

én ezt a rokkantsággi ellátásra olvasta,meg a rehab.ellátásra,nem a rokkantsági járadékra .A rokkantsági ellátásra kell szolgálati idő, de ahogy mindenki írta a járadékra nem ,csak kapja meg a 70 % ot .,és úgy láttam,hogy az egy fix összeg

 

Előzmény: Nickov (20215)
Nickov Creative Commons License 2017.05.13 0 1 20215

Hát nem tudom én csak annyit tudok hogyha 70% os az egészségkárosodás akkor lehet igényepni rokkantsági járadékot 

http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1200007.NEM

Törölt nick Creative Commons License 2017.05.13 0 1 20214

a rokkantsági járadéknál úgy tudom,hogy nincs kategória,csak a rokkantsági ellátásnál,az két különböző

Jó éjt !

Előzmény: Dániel Kiss (20200)
Nickov Creative Commons License 2017.05.13 0 1 20213

Én vagyok az dani megnéztem és ezek mind a nefmi 72012 es vizsgálati referenciák szerintinskizofrének vizsgálata pontban a 70-79% ig authiszem oda tartoznak 

Előzmény: Törölt nick (20212)
Törölt nick Creative Commons License 2017.05.12 0 1 20212

Nézd meg a neten ezket a tüneteket

Előzmény: Dániel Kiss (20210)
mrduckhead Creative Commons License 2017.05.12 0 1 20211

kollokvium

 

Sajnos nem tudom "tökéletesen" értelmezni a cikket,amit belinkeltél, mert az agyi kapacitásom véges.

Mellesleg ez a "jogszabály-nyelv" nem hiába létezik.Minél bonyolultabb,annál jobb nekik.

 

Az én értelmezésemben,aki most rehabilitácios ellátást kap,a következő vizsgálatnál csak akkor kaphat megint,ha van neki egy "ujabb" betegsége,ami megint jogosulttá teszi a rehabilitácios szolgáltatásra.(mellesleg így változik a besorolása negatív vagy pozitiv irányba)

 

A törvény ezen változtatna,vagyis,az újbóli vizsgálatnál nem "létfontosságu" az új betegség,elég,ha a "régi" megvan.

Vagyis,a rehabilitációs ellátás konvergálna a rokkantsági ellátás módjához.

Mert a mostani rehabilitációs ellátás lejáratnál,hogy megint újból megkapjam,ismét kérelmezni kell.

Előzmény: Törölt nick (20171)
Dániel Kiss Creative Commons License 2017.05.12 0 1 20210

Meg  most nézem a véleményt személyiség strukturája szétesett szocializálódni képtelen reziduális tünetei vannak előtérben pszihotikus tünetei gyogyszerek mellett is jelentkeznek stb stb 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!