Én kb. 10 éve találkoztam vele először, salgótarjáni sziklamászóké volt. Azóta kerestem, kollégám hozott egyet egy céges bulira, rögtön kifaggattam honnan van. Aztán most 2 hete kaptam egy sajátot. Hely: nyíregyházi piac: 3000 pénz.
Borsodban inkább ismerik. Van több kisiparos, aki csinálja, de csak azon a környéken árulják.
Az ostyasütőtől annyiban különbözik, hogy belül nem hálózatos, és van rajta egy csőr, csepegtetni a zsírt... Leteszteltük húsosszalonnával is... ropogós finomság lett belőle.
Pedig szalonnasütőnek írják..bár ennyi pénzér veszek egy goffri-sütőt, abban is megsül a vékony szalonna, hasonló módon, és még szép mintás is lesz :-)
Én a munkahelyen az átkosban agyvérzést okoztam a későn érkező kollégáknak: egy pár virsli beirdalva, hosszában is megvágva, és a keresztben levő hézagokba kolozsvári -darabkák.
Aztán hőpisztollyal megtámadni a kenyeret is, meg a sündisznókat is. Ja, itt-ott vöröshagyma-darabkák.
Mire 6 után érkezett a sok buta, csak őrjöngeni tudtak...:}}}
Lehet, hogy nem olyan hangulatos, de nekem most már van egy szalonnaprés nevezetű segédeszközöm.
Ismeri valaki?
Öntöttvas, és úgy van kiképezve mint az ostyasütő.
Felforrósítom a parázsban, beleteszem a szalonnát, összenyomom, a kiképzett vályún kicsorgatom a zsírt a kenyérre helyezett hagymakarikákra, amit azonnal átpárol a forró zsír... kiszedem a kisajtolt pörcöt a készülékből, és jóízűen elropogtatom....
Egy kis trükk: sütés után a szalonnát egy pillanatra azonnal bedugni hideg vízbe, így a külsején lévő zsír megdermed, a fölséges íz- és illatanyagok pedig bennrekednek...de megkívántam...
Nálam ez a játék: kenyeret kissé megpirítom, befedem vékonyra vágott hagymával és sül a szalonna. A szalonnát hozzányomkodom a hagymához, s mire ehetően zsíros a kenyér, a hagyma is átsül kissé. (gyenge gyomrúak számára is fogyasztható)
Hát ez az... Én , ha szalonna a játék, akkor a kenyérpírító nyársat bal kézbe ( ez egy sima villás típus), a szigonyoson a szalonnát a jobb kézbe, mire megpirul a kenyér, addigra jól rácsöpögtetve a szalonnazsír, meg kipirul a szalonna, oszt' jó napot...:}}
Ha gondolod, az első szinttel lemehetsz 10 cm-ig is. Ezeket a kütyüket (folyadék, kocka stb...) azoknak találták ki, akiknek nincsen forrasztólámpájuk :)
olyan messze legyen a parázstól?? aszittem egész közelre kell tenni..még jó h megkérdeztem..bár rájöttem volna sütés közben..alul is szén,felül is szén.. köszi!
tegnap megpróbáltam egy kis faszenet begyújtani forrasztólámpával, hát mitmondjak, pikkpakk beizzott, nem is kísérletezek folyadékkal vagy azzal a kerek hengeres micsodával.
Meg tudnátok mondani nekem, h a parázsló faszén és a grillrács között kb mekkora az átlagos távolság?..bizti sok mindentől függ, ezért állíthatóra akarom megcsinálni, de jó lenne tudni h hány cm-rel játszak.. köszönöm..
Rábahídvégen van egy betonáru készítő, aki - például - mosott kaviccsal "hímzett" tűzrakóhely keretet is készít. Ez negyed köríveket jelent, értelemszerűen négy darab kell egy fészekaljhoz. Ha jól emlékszem, 20x20 cm-es a metszete, a belső átmérője 70 cm, a külső 110 cm. Nagyon praktikus, szép, az ára pedig darabonként bruttó 3.000,- Ft/db. Ha érdekel valakit...