Keresés

Részletes keresés

zsuzska60 Creative Commons License 2014.04.20 0 0 98876

Annyiban mondanék ellent, hogy tőlem is kérdezték, hogy "doppel gebrannt?" és utána elismerően bólintottak. :-)

Ismerik ők is a kétszeri lepárlást annak minden szépségével.

Előzmény: bezzeg Jani (98874)
zsuzska60 Creative Commons License 2014.04.20 0 0 98875

Áldott, boldog ünepet kívánok mindenkinek!

 

Nyilván már kiváló minőségű anyagot főz mindenki a hagyományos főzővel, ezért térnek át a korszerőbb, egylépcsős technikára....

bezzeg Jani Creative Commons License 2014.04.19 0 0 98874

Hányadik vót vigyázz huncutok! ,,Ingyír" a szánk sem ér össze. Betompított marketing.

A jobb is lehet egylépcsős vót.

Előzmény: Baracilin (98869)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.04.19 0 0 98873

Párszor az kevés! 

Ne add fel Kérlek!

 

"Párszor rápróbáltam a kisüstire, de nekem a tornyos jobban ízlik. Biztos benne van az is, hogy a kisüstit sem mindegy ki-hogyan csinálja. 

 

Az hogy, váltani tudjak kisüsti és tornyos között már csak egy kétirányú csap kérdése ,,

 

A szabályozható szelepes több lehetőséget kínál, modernebb.

Előzmény: gabor0036 (98872)
gabor0036 Creative Commons License 2014.04.19 0 0 98872

Az, hogy váltani tudjak kisüsti es tornyos között már csak egy kétiranyú csap kérdése így nem zárom ki a lehetőséget. ;)

Előzmény: Baracilin (98869)
körte51 Creative Commons License 2014.04.19 0 0 98871

Na most akkor kinek higgyek ?  Én csak a kétlépcsőst ismerem és szeretem! Te érveidet alátámasztja,hogy  drágább is a jobb!  Vagy ez is ízlés kérdése volna?

Előzmény: Baracilin (98869)
gabor0036 Creative Commons License 2014.04.19 0 0 98870

Szia! Csak gyümölcsöt. Párszor rápróbáltam a kisüstire, de nekem a tornyos jobban ízlik. Biztos benne van az is, hogy a kisüstit sem mindegy ki-hogyan csinálja. Egyébként nem teljesen értem miért, de a környékünkön minden palinka fesztiválon 80%-Ban tornyosok érnek el eredményt. De mindegy, nekem nem ezért hanem a végtermék miatt szimpatikus. Valaki erre, valaki a kisüstire esküszik. Nem vitatom, mindnekinek más az ízlése. 

Előzmény: Baracilin (98869)
Baracilin Creative Commons License 2014.04.19 0 0 98869

mit szeretnék főzni?

 

nem rég olyan túl rég voltam egy német főzdében, ugyanabból a termékből volt 60Eur/0,7L meg 14,5Eur/0,7L árú is...mivel a kóstoló ingyé vót ezért megkóstoltam mind a kettőt... a 60 Eur/0,7L árú messze sokkal finomabb volt az olcsóbbnál...kérdeztem az eladót mi a különbség a kettő közt.

A drágább két lépcsőben főzött kisüsti, az olcsóbb 1 lépcsősen előállított termék, de a kiinduló anyag mind a 2 termék esetén ugyanaz volt...

 

Ha csak pálinkát főznél akkor nem kell ilyesmi, amit szertnél...ha vodka és viszki is érdekel, akkor úgy építsd meg a berendezést, hogy tudj variálni 1 és 2 lépcsős főzés közt.

Előzmény: gabor0036 (98868)
gabor0036 Creative Commons License 2014.04.19 0 0 98868

Az ok. Azért kérdeztem, hogy tornyos van e esetleg valakinek... :)

Előzmény: zsuzska60 (98867)
zsuzska60 Creative Commons License 2014.04.19 0 0 98867

ha az jobban ízlik, akkor azt kell másolni!

Ilyen egyszerű :-)

Előzmény: gabor0036 (98866)
gabor0036 Creative Commons License 2014.04.19 0 0 98866

Ne flanc. Jelenleg is kothe gépen fozetek mindig, számomra jobban ízlik mint a kisüsti. Egyedül ennyi. :)

Előzmény: zsuzska60 (98865)
zsuzska60 Creative Commons License 2014.04.19 0 0 98865

viccet félre téve: a német krumpliból főz, awhiskysek gabonából.

Neked mi a fenének kell ez a nagy flanc???

Előzmény: gabor0036 (98862)
zsuzska60 Creative Commons License 2014.04.19 0 0 98864

saját tapasztalat nincs a témában, mert én e nélkül is tudok ihatót főzni, meg a készülék is úgy főz jót, ahogy van :-)

a kezdőknek inkább a sok kicsi ajánlott, biztos boldogulnak vele...

Csak azt nem írtad mi a célod vele.

Előzmény: gabor0036 (98862)
körte51 Creative Commons License 2014.04.19 0 0 98863

Pár pálesz után a barátaimmal, felemelkedünk mi is a locsológyerekek szintjére! :-)

Előzmény: golyós (98858)
gabor0036 Creative Commons License 2014.04.19 0 0 98862

Saját tapasztalat is van esetleg? Mekkora hézagot célszerű hagyni a tányér ás a sapka között, milyen magas legyen a vízszint a tányéron, célszerű e állítható magasságúra csinálni (mint a német gépeken)? Minden segítség jól jön. Külföldi forumon van rengeteg féle, de szinte mind whiskey vagy vodkára építve nem gyümölcsre.

Elképzelésem egy 18-20cm átmérőjű torony lenne három tányéros, tetején kicsi deflegmator és külön egy csőköteges hűtő. 

Előzmény: zsuzska60 (98861)
zsuzska60 Creative Commons License 2014.04.19 0 0 98861

a sok kicsi

 

Előzmény: gabor0036 (98859)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.04.19 0 0 98860
Előzmény: gabor0036 (98859)
gabor0036 Creative Commons License 2014.04.19 0 0 98859

Sziasztok! A véleményeteket (esetleg akinek van tapasztalat) szeretném kikérni, hogy tornyos lepárlónál az egy nagy tányéros, vagy a sok kicsi lenne előnyösebb? Saját részre szeretném készíteni. 

 

 

 

golyós Creative Commons License 2014.04.19 0 0 98858

Biztos valamelyik locsológyerek.......   :-))

üdv.g.

Előzmény: körte51 (98856)
sogi01 Creative Commons License 2014.04.19 0 0 98857

                                                     vf1 linkgyüjteménye  

 

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (98832)
körte51 Creative Commons License 2014.04.18 0 0 98856

Amikor összekeverem ,érdekes nagyon édes és a pálinka erőssége is meg van! Ahogy telik az idő szépen összesimul, nem annyira édes és a pálinka ereje is csökken! Zümmögősnek hívjuk! Már nem emlékszek, hány pálinka után és ki volt a névadó!

Előzmény: bezzeg Jani (98854)
körte51 Creative Commons License 2014.04.18 0 0 98855

Ez van nálunk is ! Barátaim feleségei ,mindig eltávolodtak tőlünk mikor pálinkáztunk ,most meg jönnek mint a muslicák!:-) Ha így halad  ,dugdosni kel előlük !:-)

Előzmény: bezzeg Jani (98853)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.04.18 0 0 98854

Kb. két hónap és szépen letisztul összeérik.

Előzmény: körte51 (98852)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.04.18 0 0 98853

A hölgyeknek is kijár a figyelmesség az akácméz jó párosítás, szinte már követelőznek.

És ez nem egy vélemény, legalább harminc és alkalmanként.

Előzmény: körte51 (98851)
körte51 Creative Commons License 2014.04.18 0 0 98852

Óvatosan a forró vízben sérül a méz!  Régen szépen meglangyosítottam a mézet és úgy kevertem bele a pálinkát,de már a hideg mézbe simán keverem! Picit opálos marad ,de legalább látszik ,hogy mézes van az üvegben!:-)

Előzmény: bezzeg Jani (98850)
körte51 Creative Commons License 2014.04.18 0 0 98851

Csak halkan mondom ,mert a pálinkások elkergetnek! Piszkosul szeretem én is a mézeset! Akácméz szerintem is a legjobb ,mert a legsemlegesebb mézünk ,szinte kiemeli a pálinka értékeit! Egy lakodalomba a haveromnak kevertem almapálinkát vegyes virágmézzel ,olyan sárga volt mit a fanta narancs ! Minden asztalon messziről rikítottak a sárga feles poharak! Nagyon ízlett a násznépnek!

Előzmény: bezzeg Jani (98850)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.04.18 0 0 98850

Nálam a nők 1 liter 54 V/V% -os Vilmos -hoz   4 evőkanál akácméz 1dl forró vízben feloldva  nagyon kapós.

Fokolóval bemértem, 43 V/V% 

Ez a mérés az akácméz ismeretlen fajsúly miatt megtévesztő, mivel a fokoló alkoholra van kalibrálva.

Előzmény: körte51 (98843)
körte51 Creative Commons License 2014.04.18 0 0 98849

Ami miatt még kerülöm a fahéjat ,valami nyálkás kicsapódást lesz az üvegbe !Nem csak simán leülepszik!

Előzmény: Törölt nick (98839)
körte51 Creative Commons License 2014.04.18 0 0 98848

Ezt benéztük rendesen !:-)

Előzmény: snapszmester (98846)
körte51 Creative Commons License 2014.04.18 0 0 98847

Most látom az 5lt ! Bocs nem szóltam!

Előzmény: Törölt nick (98839)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!