Na most akkor kinek higgyek ? Én csak a kétlépcsőst ismerem és szeretem! Te érveidet alátámasztja,hogy drágább is a jobb! Vagy ez is ízlés kérdése volna?
Szia! Csak gyümölcsöt. Párszor rápróbáltam a kisüstire, de nekem a tornyos jobban ízlik. Biztos benne van az is, hogy a kisüstit sem mindegy ki-hogyan csinálja. Egyébként nem teljesen értem miért, de a környékünkön minden palinka fesztiválon 80%-Ban tornyosok érnek el eredményt. De mindegy, nekem nem ezért hanem a végtermék miatt szimpatikus. Valaki erre, valaki a kisüstire esküszik. Nem vitatom, mindnekinek más az ízlése.
nem rég olyan túl rég voltam egy német főzdében, ugyanabból a termékből volt 60Eur/0,7L meg 14,5Eur/0,7L árú is...mivel a kóstoló ingyé vót ezért megkóstoltam mind a kettőt... a 60 Eur/0,7L árú messze sokkal finomabb volt az olcsóbbnál...kérdeztem az eladót mi a különbség a kettő közt.
A drágább két lépcsőben főzött kisüsti, az olcsóbb 1 lépcsősen előállított termék, de a kiinduló anyag mind a 2 termék esetén ugyanaz volt...
Ha csak pálinkát főznél akkor nem kell ilyesmi, amit szertnél...ha vodka és viszki is érdekel, akkor úgy építsd meg a berendezést, hogy tudj variálni 1 és 2 lépcsős főzés közt.
Saját tapasztalat is van esetleg? Mekkora hézagot célszerű hagyni a tányér ás a sapka között, milyen magas legyen a vízszint a tányéron, célszerű e állítható magasságúra csinálni (mint a német gépeken)? Minden segítség jól jön. Külföldi forumon van rengeteg féle, de szinte mind whiskey vagy vodkára építve nem gyümölcsre.
Elképzelésem egy 18-20cm átmérőjű torony lenne három tányéros, tetején kicsi deflegmator és külön egy csőköteges hűtő.
Sziasztok! A véleményeteket (esetleg akinek van tapasztalat) szeretném kikérni, hogy tornyos lepárlónál az egy nagy tányéros, vagy a sok kicsi lenne előnyösebb? Saját részre szeretném készíteni.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Amikor összekeverem ,érdekes nagyon édes és a pálinka erőssége is meg van! Ahogy telik az idő szépen összesimul, nem annyira édes és a pálinka ereje is csökken! Zümmögősnek hívjuk! Már nem emlékszek, hány pálinka után és ki volt a névadó!
Ez van nálunk is ! Barátaim feleségei ,mindig eltávolodtak tőlünk mikor pálinkáztunk ,most meg jönnek mint a muslicák!:-) Ha így halad ,dugdosni kel előlük !:-)
Óvatosan a forró vízben sérül a méz! Régen szépen meglangyosítottam a mézet és úgy kevertem bele a pálinkát,de már a hideg mézbe simán keverem! Picit opálos marad ,de legalább látszik ,hogy mézes van az üvegben!:-)
Csak halkan mondom ,mert a pálinkások elkergetnek! Piszkosul szeretem én is a mézeset! Akácméz szerintem is a legjobb ,mert a legsemlegesebb mézünk ,szinte kiemeli a pálinka értékeit! Egy lakodalomba a haveromnak kevertem almapálinkát vegyes virágmézzel ,olyan sárga volt mit a fanta narancs ! Minden asztalon messziről rikítottak a sárga feles poharak! Nagyon ízlett a násznépnek!