Nem akartam ebből vitát indítani, csak a folyamat érdekel. Mivel egyszer mar meg szívtam a navval, nem játszok megint orosz rulettet. Megkérem az engedejt, es ha megadják akkor várok a törvénymódosításig. Feketézni nem akarok, ha lesz megint Jövedeki akkor befizettem magam után. Teljesen mindegy hogy magam után vagy a bérfőzőnek fizetem ki. 4 evvel ezelőtt is főztem es kifizettem az adót. Inkább csak az elvezet miatt szeretnem magamnak főzni.
Nekem akkor is, most is az a véleményem, hogy nem életszerű ez az egész. Én vehetek egy birtokot, tanyát (ahogy vettem is) teljes felszerelésével együtt. Számla??? Nos, nem fog az eladó minden egyes tételről számlát adni. A szerződés úgy szól (az enyém is), hogy minden ingósággal együtt. Így kerülhet a birtokomba egy pálinkafőző. És nem hiszem, hogy azzal, ha a padláson megtalálom az újonan vett birtokomon a pálinkafőzőt, akkor bűnt követek el, ha nem teszem úthenger alá. És azt sem gondolom, hogy majd egy NAV-os C-24-es kormeghatározással meghatározza majd a pálinkafőzőm korát.
Ettől függetlenül pedig nem vagyok hajlandó birka lenni. Nem forradalmat akarok, de a birkaság igencsak felbosszant. Párom könyvelő. Az összes vállalkozója csak hőbörögni tud pl. az online pénztárgépek miatt. Vajon, ha Magyarország egyetlen vállalkozója sem vett volna online pénztárgépet, akkor a NAV bezáratta volna az összes magyar üzletet, benzinkutat, bevásárlólözpontot?? Nem hiszem.
Igen, a számla a szigorú számadású bizonylatok körében tartozik, legyen az porszívó vagy bármi más, a megőrzése legfeljebb 5 évig kötelező, utána nem kérhető számon. A porszívó is lehet lopott.
Miből gondolod, hogy ez az én saját jogértelmezésem?
Keversz Gombászokkal, én nem azzal töltöm az iccakáimat, hogy jogértelmezek.
Ha egy alkalmazottam megkérdezi, milyen juttatások járnak neki, természetesen semmilyen. Ha elém teszi a Munka Törvénykönyv idevonatkozó részét, legfeljebb kénytelen-kelletlen elismerem. Ha nem, én jártam jól. Naivság azt hinni, hogy egy NAV-os bármikor azt fogja Neked mondani, főzz, ahogy akarsz, azzal, amivel akarsz.
Amit eddig bárki feltett, hogy így elvitték, meg úgy elvitték, mindig kiderült, hogy száz köbméteres a főző, meg hárommillió liter pálinka volt, stb. Még egy olyanról sem hallottam, hogy minden rendben volt, és azért pakoltak, mert nem volt számla. Viszont több olyan esetről tudok, ahol ellenőrzés után tisztelegtek, és távoztak, anélkül, hogy a főző eredete után kutakodtak volna.
Rendben, hogy Te így érzed magad biztonságban, de ne állítsd, hogy ezt így is kell. Én-ahogy Snapszmester tök találóan megfogalmazta ezt a jövedéki dolgot-szintén felelősséggel állítom, hogy ha minden rendben van egyébként, ezen nem fognak genyózni, és, ha mégis belefutok valami túlbuzgó faszfejbe, az is bocsánatkérve fogja visszahozni.
Nem tisztem megvédeni a kollégát, tud magára vigyázni, de a nav más kategória. Ha erről valakinek van tapasztalata az én vagyok. A van kalapja-nincs kalapja variáció nem túlzás ahhoz amit képesek megcsinálni ha engedik őket. Az írott jogszabály még csak nem is keret ehhez. Szlogen: a tőrvényesség nem mehet a hatékonyság rovására. Csak annyit kívánok nektek hogy soha ne kelljen megtapasztalni mire képesek.
Kedves Szilvakukc.Úgy látom,ha valaki nem a Te nézetedet osztja az már hülyeséget beszél.
Akkora vakvágányon vagy,ahhoz hogy visszajuss a jó útra,még a síneket is vissza kell raknod amit felszedtél magad után.
Érdekes a sajátos jogértelmezésed,de az is lehet,hogy a 2 megkérdezett jogász,és a megyei vámhivatal nem ért a szakmájához.
Csak hogy az a mérvadó,ahogy ők értelmezik.
Te is abban a hitben vagy megtévedve,hogy ha valamit nem kell bejelenteni akkor nem kell mit engedélyeztetni.Nos gyártani ettől még nem lehet csak engedéllyel és ha ez nincsen, vagy számla,addig nincsen baj ameddig nem kopogtatnak be hozzád vki jóvoltából.
A szabad főzés első 1,5 évében nem foglalkoztak szinte semmivel ezen a téren,de azóta alkalmazzák ezt a szigorát a jognak rendesen.
Példa rá,nálunk Nógrádban Székvölgypusztán(Bárnával szemben lévő település)a napokban volt egy bejelentésre történő razzia,és vittek mindent.Csinált főzőt,pálinkát,mindent.Ott sem volt se számla,sem gyártási engedély.
Olykor elgondolkodom,nem-e az van nálunk is, mint az USA-ban.Másak a törvények Texasban,és másak Minnesotában.
Nem venni akar,készíteni és büszke szeretne lenni rá! Megmutatni a haveroknak! Nézd én csináltam ,milyen gyönyörű! Csináljatok ti is ,ne vegyetek drágán!Egyszerű megcsinálni és sokkal olcsóbb! Nem bujkálni akar ,nem rettegni ,hogy mikor hurcolják meg!Mert ugye a hatalom kénye kedvére ki vagyunk szolgáltatva! Csak nyugodtan akar aludni és ha ő úgy érzi kérjen engedélyt készítésre! Nem biztos hogy rosszul gondolja ! Persze aki nem kér rá engedélyt és készít ,pedig tudja ,hogy nem teheti, lehet ő jár jól! Ki az aki meg tudja ezt mondani felelősséggel ?
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Én nem kértem semmiféle állásfoglalást! Bevittem személyesen a kérelmet egy egyszerű rajzzal 2 példányban az egyiket visszaadta aláírva ! 8napon belül megjött az engedély! Nem került semmibe!
Nincsen erre nyomtatvány.Először kérsz egy állásfoglalást a navtól tértis levélben mit szeretnél,indokkal,olcsóbban tudod elkészíteni mint a bolti ára,ecetera.ecetera......!Majd kapsz egy választ,amiben leírják amit már tudsz.Aztán készítesz egy rajzot,méretezve,a gyártani kívánt berendezésről,és csatolva a kérvényedhez amit papírra vetsz az állásfoglalás hivatkozási számmal feltüntetve,elküldöd ismét tértisen.Aztán 2 hét és kapod a gyártásit.
Mást nem kapsz,mert birtokbantartási nem kell 100l alatt,és bejelenteni sem.
Viszont otthon nem gyárthatsz,ezért adják csak gyártásra.
Van aki úgy értelmezi,ha 100l alatt nem kell bejelenteni,akkor nincs miről beszélni tovább.
Persze a nav ezt nem így értelmezi.
Ha bejelent egy jóakaród,és ellenőriznek,akkor ha nem tudsz mutatni származásit,vagy engedélyt visznek mindent.nem csak a kuktát,hanem páleszt is,mindent.
A számlát meddig kell megőrizni, tán a porszívód számlája amit évekkel ezelőtt vettél még meg van? Szerintem azt kell mondani, hogy már régebben vettem, a számla már nincs meg. Ha csak nincs leírva külön, hogy a pálinka főző számlát örökre meg kell őrizni.
Egy elméleti kérdés. Ugye most bárki vehet 100L-ig és bejelentés nélkül. Mivel kell igazolni, hogy én vettem nem pedig csináltam? Nem söröshordóból tervez.
Cukor benne maradna ,vadélesztők biztos kipusztulnának! Beindítanád élesztővel , kierjedne ,tehát alkohol lenne !Ízek se hiszem ,hogy nagyon sérülnének egy kis forrástól! Próbáld ki és várjuk a tapasztalatodat! Én maradok a bevált cefrézésnél!:-)