Ha megfeszülök, sem tudom, mire gondolsz. Pedig biztosan ott van az orrunk előtt. Olyan ez, mint a bűvészmutatványok java. Annyira kézenfekvő, hogy az ember fia nem is gondol rá. Szóval szabad a gazda. :-)
Azt hittem csak engem untat halálosan a téma. Kellene külön pálinkafőzési jogászkodási topic, aztán ott lehetne fingot fűrészelni, ide meg csak tényleg főzési kérdések jönnének.
"...ha a gyümölcs nem saját tulajdonú... ". Ez többféleképp értelmezhet. Egyrészt, ha az én birtokomon terem, saját tulajdonú. Másrészt vettem a Bosnyák téri nagybanin, tehát megint csak saját tulajdonú.
Amit nem akarsz megérteni, azt nem is fogod. Állandóan tényekről magyarázol, de eddig csak olyan tényeket soroltunk fel, amik megtörténtek. Még egy olyanról sem hallottunk, hogy elkobozták valaki főzőjét, mert nem tudta igazolni az eredetét. Milyen tényekről beszélsz?"
,,Azt nem tudom, hisz nem ismerlek, de attól, hogy hülyeségeket beszélsz, még nem vagy hülye. Ők nem feltételeznek semmit, ők betartják a törvényt. Kb. két hete voltak egy barátomnál, több, mint 200 liter pálinkája volt otthon, két főző, de a kettő együtt nem volt több száz liternél, és így "jogszabálysértés nem történt". Leparoláztak vele, és távoztak."
,,Köszönöm a bizalmat!:(((
Mint már említettem, én nem értelmezgetni szoktam éjszakánként a törvényeket, hanem megkérdezem illetékesektől. A kiszálló közegek nem gondolkodásra lettek felvéve, ők csak végrehajtók. Ha a törvény nem kéri a főző eredetét, ők sem. De nem ragozom, mert falrahányt borsó. A barátom jegyzőkönyvének a végén ott van, hogy "jövedéki szabálysértést nem tapasztaltunk".
Elvégeztem egy-két jövedéki iskolát, és a tanáraimmal(akik természetesen fináncok) jó viszonyban vagyok. De nem számít, mit hisztek, a választások után, bárki nyer, változás lesz. Hogy milye, az még csak terv, de mindenképp vissza kell mennünk illegalitásba. Már akinek az még akkor meg lesz.:)))"
Ellenben ezzel.
Forrás:NAV
,, Az ingatlan átvizsgálása során előkerült egy legálisan használt főzőüst, melyről az eljárás során közreműködő magyar férfi elmondta, hogy az édesanyja tulajdona."
ill.
,,Az ingatlan egyik épületéből előkerült még 1 db jogosulatlanul előállított, 200.000,- Ft. értékű lepárló berendezést, illetve mintegy 100 liter pálinka."
Ha az elleőrzés nem terjed ki a lepárló beredezésre akkor miért, vizsgálják- mérik az ürtartalmát ill a tulajdonjogot.
Ott van az is ,hogy nem állíthatsz elő csak vámhatósági engedéllyel ! Szinte mindenkinél söröshordóból van! Gyártók kínálatában láttál ilyet? Egyből tudja ,hogy te csináltad! Ha nem te ,akkor ki ,meg akarja fogni az illegális gyártót is,ez a dolga!
De lehet nem jól gondolom! Hagyd békén a gumimat!:-)
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
A még ki nem erjedt cefréből a hozzáadott cukor könnyen kimutatható optikai eljárással (merre forgatja a polarizált fényt). Ha már kierjedt a cefre, akkor már bonyolult a helyzet. Meg kell nézni az alkoholban az izotóparányokat, azokat egy referenciamintáéval összehasonlítják, és abból vonnak le következtetést. A magyar borkönyvben benne van az eljárás, letölthető az internetről. A fő probléma szerintem a referenciaminta léte vagy nem léte. Az izotóparányok u.i. függnek a gyümölcs fajtájától, a termőhelytől és az évjárattól is. Amíg pl. egy nagy borvidéken elterjedt szőlőfajtákra ez nyilván elérhető, addig valószínű, hogy a 2013-ban Bárnán termett bőralmára nincs ilyen. Valószínűleg csak durva hamisítások kimutatására alkalmas a módszer, és meglehetősen drága.
Van benne valami amit mondasz, de tudni kell elismerni a jobbat, mégha nem is mondod ki...
(van itt jópár kolléga aki az én ízlésemnek megfelelően jobbat főz sok gyümiből mint én)
őket nem szégyen meghallgatni, sőt elsajátítani amit átadnak, mert így jövőre Te is jobbat fogsz készíteni. (saját magad számára jobbat és ez nagyon fontos, mert magadnak főzöl!)
Legjobb tudomásom szerint a törvényben sehol sincs leírva, hogy bármivel is igazolni kellene a lepárló berendezés eredetét! Csakis az ELŐÁLLÍTÁS-ról rendelkeztek. (Pont.) Valamint arról sem találtam rendelkezést a törvényben, hogy az engedélyezés óta eltelt idő alatt előállított párlatmennyiséget el is kellett volna fogyasztanom! (Tehát, számolni, számolni, számolni!!!)
Higgyétek már el végre, hogy nem véletlen szajkózza itt néhány ember, hogy nem kell származást igazolni! Náluk már jártak ellenőrizni és szóba sem került a származás. DE! : nem volt a törvényesnél nagyobb űrtartalom, nem volt a megengedettnél nagyobb mennyiség (idő x alkoholfok x térfogat), nem volt zárjegy nélküli árusítás!!! (Legfeljebb rosszindulatú szomszéd.)
Lehetnek akármilyen díjnyertes, világbajnok pálinkák ,amibe a saját munkánkat ,szaktudásunkat ,alázatunkat tesszük az a bajnok! Ez így van rendben! Úgyhogy az enyém a legfinomabb!:-)
Olyan ez a pálinkafőző tudomány mint a biliárd ,meg kell öregedni ,hogy értsen hozzá valaki! :-) Csak kis tétben szabad játszani velük ,mert úgyis megvernek!:-)