Nem kell túllihegni ,de szerintem is érdemes rágódni egy kicsi! Az okból kifolyólag , hogy tudatlanságból kár beleszaladni egy nagy pofonba! Legalább is én szívesen elkerülöm , jobb tájékozódni !
...ezt csinálni szoktuk, egy hosszú 10-12-es szárra hegesztve a "zúzó"-t...most nem találom a képet, de a lényeg, ha a körtés képet nézed, két karika 6-os anyagból, egymástól 14-15-centire és azt összeköti a két kiélezett függőleges kés...a vízszintes kések szintén forgásirányra élezettek, de még propeller módjára meg is vannak tekerve...a fölső kés ezáltal egy kicsit lefelé, az alsó pedig felfelé hajtja a masszát...
...nagyon hatékony, jobb mint a festékkeverő...én azelőtt egy 15-éves 450W-os SKIL fúrógéppel nyomtam, de az inkább a festékkeverőhöz való...ez már igényli a 900-1000W-os teljesítményt, de ami ennél is fontosabb a 3000-körüli fordulat, mert ide nem nagy nyomaték, hanem fordulatszám kell...azért, hogy ne fröcsköljön szanaszét én kifúrtam a kis hordó tetejét és azon keresztül, tetővel zúzok...teljesen kultúrált és tiszta...
Nabiti-féle rettenetes valahol kapható? Nekem megélezett festékkeverőm van, de nem vagyok vele egészen kibélülve.
Én kökényhez csináltam a műanyag rekeszhez hasonló magozót 5x5 mm-es lyukú rozsdamentes szitából, tényleg hasznos cucc, azóta máshoz is használtam. Az volt csak vele gond, hogy a dróthálóból min 1 m2-t meg kellett venni, és 3/4-e megmaradt. Ha valakinek kell, beszerzési áron szívesen átadok belőle, bár nem volt olcsó.
Pont így csinálom a kierjedt szilvát ,még spakli se kell,csak megrángatni a ládát ! Pillanatok alatt meg van 100 l ! Persze a festékkeverő előtte megdolgozza!
...a "Nabiti-féle (módosított) rettenetes" után, minden könnyű...főleg, ha magon erjesztünk...pont a "Zsuzska-féle" cserkót is így csináltam és semmi gond nem volt...
...persze egy géppel azért könnyebb, ezt már tavaly egyik fórum társnál én is megtapasztaltam...
.........ez pont körte volt, de ennek aztán tök mindegy, mert ez mindent visz, csak legyen fordulat...
Hát gondolom, hogy a magozás miatt, de az kegyetlen meló, én midig attól rettegtem a legjobban, amíg fel nem vitte az Úr a dolgom, és magozógéphez nem jutottam, még az is nyögdécsel néha.
Most tudom, hogy megint azt mondjátok, hogy kötözködöm, de ez a módszer tökjó meggynél, baracknál, amik puha szarok. Azé egy jó kis ropogós Bigarrónál, vagy Stanleynél megnézném, hogy percek alatt tisztára spaklizod a magot.:))
Ez tuldonképp azt bizonyítja, hogy értitek miről van szó, csak nem akarjátok.:))
Az általad idézett NAV forrásoknál kivétel nélkül vagy nagy volt az üst, vagy a megengedettnél több volt a pálinka. És, amit sokszor hangoztatok, lényeges, hogy mit nyilatkozol jegyzőkönyvbe! Kedves, édes, anyuci főzőjével nem főzhetsz, csak a tiéddel! Ha viszont nagyobb, a megengedettnél, tök mindegy. Nem ragozom tovább. Ahhoz, hogy igazolni tudd a félrebeszélést, inkább próbálj olyan jegyzőkönyvet keresni, hogy aszongya:
"A ellenőrzés során fellelt, jövedéki termék előállítására alkalmas-egyébként a jogszabályban rögzített maximális űrtartalmat el nem érő-berendezés származását az ellenőrzött személy nem tudta hitelt érdemlően igazolni, ezért a készülék lefoglalását rendelem el!"
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Önzetlen segítségnyújtás pálinkát, szeszes italokat, sört, bort otthon készítőknek, gyártáshoz szükséges készülékek gyártóinak. Mit tegyünk és mit ne, hogy elkerüljük a NAV zaklatását, büntetését! Tedd be ezt a topikot a kedvenceid közé, nem tudhatod, mikor lesz rá szükséged! Néha kukkants be ide is, vagy írjál, hadd tanuljon belőle más is.
Világos. De ilyen az élet számos más területén is akad, de nem példálózok, mert megszólnak.
Én egyáltalán azt nem értem, hogy mi jogon történik ez az egész. ha valaki kitalálja, hogy a tej jövedéki termék, akkor ezentúl ba..tom a tehenemet? :-) Vagy majd megtiltják a lekvárfőzést is? Miért nem csinálhatok az én telkemen, az én munkám által nekem termett gyümölcsből azt, amit akarok? (A kérdés költői volt...)
...nem olyan komplikált, mint gondolod...többféle egyszerű módszer van, ami meggyre, cserkóra, de még szilvára és kajszira is jó...fontos a jó likméret DDD...
.........aztán egy spaklival
csak ide-oda húzgálod...percek alatt megvan...a végén a magokat meg leöblíted és avval hígítod a cefrét (ha kell)...
Lassan elkezdődik a cseresznye szezonja. A cseresznye feldolgozására milyen módszereket szoktatok alkalmazni? Elég szőlődarálón átküldeni, vagy keverőszárral praktikusabb?
A cefre forrása során a magok leülnek a hordó aljára, vagy jobb lenne különválasztani?(mondjuk elég emberpróbáló lehet)