Keresés

Részletes keresés

Kistáltos Creative Commons License 2010.09.26 0 0 68936
Köszönöm mindenkinek. :)
kele00 Creative Commons License 2010.09.26 0 0 68935
Sziaztok! A 10.kép szerintem kisfajta,mérgező őzlábgomba. De ez nem biztos csak hasonlít a kisőzlámgombákra.
homerx Creative Commons License 2010.09.26 0 0 68934
Nem tudom kaptal-e mar valaszt. Igen, izletes rizike. Repaszinu nedve egy ido mulva megzoldul, hasonloan a lemezek is. Finom gomba. Egyeseknek fenntartasaik vannak, de ez inkabb izlesbeli. Kostold meg. Ne porkoltnek csinald!
Előzmény: agika74 (68899)
beetee Creative Commons License 2010.09.26 0 0 68933
Előzmény: Kistáltos (68930)
103,4 Creative Commons License 2010.09.26 0 0 68932
gesztenyebarna tinóru
Előzmény: Kistáltos (68930)
beetee Creative Commons License 2010.09.26 0 0 68931
9-es gyűrűs fülőke.
Előzmény: mobé (68927)
Kistáltos Creative Commons License 2010.09.26 0 0 68930
Jól elsüllyedtem. Kérekszépen segítséget, miféle "piskóta"-tinóruk ezek?
Előzmény: Kistáltos (68888)
dzsoki83 Creative Commons License 2010.09.26 0 0 68929
Nagyon köszönöm !még amatőr vagyok a gombák terén, csak most ismerkedem velük!:-)
Előzmény: lagg3 (68897)
homerx Creative Commons License 2010.09.26 0 0 68928
Meg egy fontis dolog. Valosainuleg a tejnedve miatt, de nyersen nem fagyaszthato, mert gyorsan megkeseredik. Picit meg kell abalni, akar magaban, akar olajon, zsiron. Utana lehet fagyasztani.
Előzmény: woodsmen (68886)
mobé Creative Commons License 2010.09.26 0 0 68927
Ismét köszönöm a gyors segítséged!

Valaki ki tud segíteni a 4., 9. és a 10.-et illetően?
Előzmény: 103,4 (68923)
HM73 Creative Commons License 2010.09.26 0 0 68926
Köszi!
Előzmény: beetee (68919)
103,4 Creative Commons License 2010.09.26 0 0 68925
A trombita pedig kiváló fűszergomba, szárítva.
Előzmény: agika74 (68917)
103,4 Creative Commons License 2010.09.26 0 0 68924
A pisit szép rózsaszínre festi.
Előzmény: homerx (68922)
103,4 Creative Commons License 2010.09.26 0 0 68923
Igen ő gyilkos.A 2-3. kénsárga pókhálósnak tűnik, az 5.sárga kénvirággomba.6-7 párducnak nézem én is. 8 valami tinta, hasonlít a kertihez, de szerintem nem az.A 11. sötét trombita.A 12. mérges pókhálós is lehet., 13 ..... pókhálósg.
Előzmény: mobé (68895)
homerx Creative Commons License 2010.09.26 0 0 68922
A rizike nem porkoltgomba. Mindenkit le szoktam rola beszelni. En piritva szoktam csinni. Vagy beteszek egy nagy halommal a tepsibe a sulo hus melle a vegefele, vagy hagyman piritom, de szinten sult hus melle megy, vagy mint ma, sok mas tarsaval vokban pirult. A rizike nyersen is eheto, jo hagymas salatat lehet belole csinalni.
Ja, a pisit jo sargas-pirosra festi :)
Előzmény: woodsmen (68886)
agika74 Creative Commons License 2010.09.26 0 0 68921
Hát én most megcsináltam tejfölösen pörköltnek és nagyon jól néz ki bár tettem bele fenyőpereszkét is.A rizike húsa sokkal roppanósabb maradt igaz nagyon fiatalok kerültek bele.
Hát aki a színével meg tud barátkozni az biztosan szeretni fogja mindíg.

Ági
Előzmény: woodsmen (68918)
-fader- Creative Commons License 2010.09.26 0 0 68920
Sziasztok!

Dolomitokban szedtünk pár gombát (Gyapjas tinta volt a völgyben tömegesen), ezekben tudnátok segíteni:




Az utolsó esetleg Narancsvörös csészegomba?
beetee Creative Commons License 2010.09.26 0 0 68919
Előzmény: HM73 (68902)
woodsmen Creative Commons License 2010.09.26 0 0 68918
Igen nekünk is bezöldült rendesen. :) Rántva finom volt, pörköltesen is készítettem belőle, de úgy nem igazán jött be. Talán az elkészítési móddal volt gond. :) Olvastuk, hogy szárításra kevésbé alkalmas, a fagyasztásáról nincs infóm. Szívesen próbálnék más receptet is belőle, mert tervezzük még gyűjteni.
Előzmény: agika74 (68914)
agika74 Creative Commons License 2010.09.26 0 0 68917
Hát akkor sajnos ő nem lesz a kedvencem mert állandóan valami tisztítószerre emlékeztet.Kár mert akkora körökben láttuk hogy még leszedni is lehetetlen mennyiség lenne.Azért szárítva megpróbálom.

Én trombitát,dobverő őzlábat és rókát szárítottam tegnap,de a trombitának (nem akarom megbántani)de rettentően lábszaga volt....pedig olyan jó lett volna télen elővenni meg sokat is dolgoztam vele hogy tiszta legyen teljesen.

Ági
Előzmény: 103,4 (68915)
beaglessrac Creative Commons License 2010.09.26 0 0 68916
A rizikéknél természtes a zöldes foltok megjelenése.
Előzmény: agika74 (68914)
103,4 Creative Commons License 2010.09.26 0 0 68915
a szürke tölcsérnek szerintem csak kicsit ment el az illata főzéstől.Különben tejszínes ragunak tésztával finom.Valaki csak keverve ajánlja, mert aromás gomba.Én szárítottam is, mert gyógyhatású. Talán immunerősítő.
Előzmény: agika74 (68899)
agika74 Creative Commons License 2010.09.26 0 0 68914
Szia

Köszi.Ugyan olyanok.Nektek is csupa zöld lett az alja?
Kicsit megkóstoltam és az íze olyan édeskés...fura de jó

Ági
Előzmény: woodsmen (68906)
kontina Creative Commons License 2010.09.26 0 0 68913
Köszönöm a jótanácsokat. Nem próbálkozom,csak kiváncsi voltam a véleményetekre.Egyébként csak azt eszem meg,amit 100% ismerek. Abból meg nincs túl sok.:)
beaglessrac Creative Commons License 2010.09.26 0 0 68912

Biztos, hogy nem igaz. Bár minthogy nem akarok megölni senkit, nem szoktam gyilkos galócát főzni, de egy tonnányi fokhagymát is dobálhatsz a levébe akkor se zöldülne meg. Márpedig legveszélyesebb gombafajunkat ehetőnek valahogy nem nevezném.(illetve csak egyszer...(értsd:halálosan mérgező)) Helyedbe ilyen kérdéseken nem is törném a fejem, hanem inkább nekiállnék megtanulni a főbb

fajokat felismerni. S efféle dolgokkkal ne is kísérletezz, mert az ilyesmitől kerül be

a híradókba,. "hú micsoda életveszélyes a gombázás" című badarság. Amúgy max. a felelőtleneknek életveszélyes.

Előzmény: kontina (68907)
lagg3 Creative Commons License 2010.09.26 0 0 68911
Ilyenről én még nem hallottam de egy valamire sok szakkönyv felhívja a figyelmet,hogy ne adjunk népi babonákra.Lehetséges,hogy van olyan mérges gomba amelynek a méreganyaga zöldre színezheti a fokhagymát,de mi van akkor ha más méreganyagú gombával főzzük a fokhagymát.Azt mondanám ne foglalkozz a fokhagymás trükkel.
Előzmény: kontina (68907)
103,4 Creative Commons License 2010.09.26 0 0 68910
Szerintem semmi tudományos alapja nincs.
Előzmény: kontina (68907)
103,4 Creative Commons License 2010.09.26 0 0 68909
Én is ilyeneket látok a közeli kéttűsökben.Sajnos sok a kukacos.Komolyan jó a vegyes raguba? Akkor én is teszek bele rizikét is.Rókám van és vöröses nyálkásom még. Szerinted?
Előzmény: homerx (68884)
Kistáltos Creative Commons License 2010.09.26 0 0 68908
Nem. Mivel többfajta gombaméreg van,  nem viselkedhet mind ugyanúgy a fokhagymával. :D
kontina Creative Commons License 2010.09.26 0 0 68907
kedves gombaszakértők!

Ma hallottam,hogy a gombák főzőlevébe pár gerezd fokhagymát kell tenni és ha bezöldül(elszineződik) akkor az a gomba nem ehető. Igaz lehet ez? Ti már próbáltátok?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!