Keresés

Részletes keresés

sogi01 Creative Commons License 2014.05.03 0 0 99226

                                            vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (99220)
Babar66 Creative Commons License 2014.05.02 0 0 99225

:)))

Előzmény: nebamun (99223)
nebamun Creative Commons License 2014.05.02 0 0 99224
Előzmény: nebamun (99223)
nebamun Creative Commons License 2014.05.02 0 0 99223

Van ennél rosszabb is sógoréknál. Pl. van mindenféle alpesi virágból főzött szörnyűségük, pl. Enzian-schnaps, de nem a virágból, hanem a gyökérből készül. Szerintem ez is csak áztatva van gabonaszeszbe, nem ezt erjesztik ki, de ezt nem tudtam kibogozi. Vettem egy üveg ilyen alpesi virágokból készült akármit, ízetlen vacak volt, kb. mint a sebalkohol.

De ami igazán üt az a Krautinger, ezt csak Tirol egy völgyében főzik tarlórépából. A lereszelt tarlórépát kipréselik, besürítik főzéssel aztán élesztővel kierjesztik. Baromi drága, 25 EUR volt egy 0,35-ös üveg, de nem lehet leírni azt az undorító, rohadt retekre emlékeztető ízt amit utána órákig büfög az ember. És persze mindenféle csodálatos gyógyhatást tulajdonítanak neki.

Előzmény: körte51 (99222)
körte51 Creative Commons License 2014.05.02 0 0 99222

Sok mindenből el tudok képzelni párlatot ,talán ez lenne az utolsó aminek az ízére vágyom ,persze tiszteletbe tartom ,aki szereti! Annyi finom  gyümölcs van szerencsére, amiből rendkívül gazdag pálinkát lehet főzni! Talán valami havas hegytetőn a világtól évekre elzárva ,esetleg ráfanyarodnék!:-)

Előzmény: nebamun (99221)
nebamun Creative Commons License 2014.05.02 0 0 99221

Ausztriában kapható a Zirbenschnaps nevű fenyőpálinka, szerintem nagyon rossz, kb. amikor az asztalosüzemben nyitva marad a denaturált szeszes üveg és belepotyog a fenyő fűrészpor, aztán pár hét után leisszuk róla a levet.

Ez a német wiki szerint - ha jól értem a sovány német tudásommal - úgy készül, hogy a friss, magashegyi vörösfenyőtobozt 3-5 mm vastag szeletekre vágják aztán 5-6 hétig gabonaszeszben (Kornbrand) áztatják, gyakran fölkeverve. Végül leszűrik, estetleg cukrozzák a keserűség tompítására. Szóval nem ezt erjesztik ki.

Előzmény: Baracilin (99203)
sogi01 Creative Commons License 2014.05.02 0 0 99220

                                                    vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (99213)
pálinkás-doszi Creative Commons License 2014.05.02 0 0 99219

Egy 60 lityás kis főzőhöz tervezem. Ahhoz akkor gondolom elég a vékonyabb cső is.

Előzmény: Babar66 (99218)
Babar66 Creative Commons License 2014.05.01 0 0 99218

Szerintem ez azért összefügg a főződ méretével is. Ha vastagabb csövet használsz, az áramlás nem fogja ugyan "megemelni" a fokolót, viszont a viszonylag nagy mennyiség miatt lesz pontatlan a mérés, főleg, ha kicsi a főződ és lassan jön az anyag. 

Előzmény: pálinkás-doszi (99217)
pálinkás-doszi Creative Commons License 2014.05.01 0 0 99217

Értem. Köszönöm a hasznos infókat! 

foxrudi Creative Commons License 2014.05.01 0 0 99216

28mm-eset,vagy 35mm-eset ajánlok.

 A 28-as "könnyebben" beszerezhető.

Előzmény: pálinkás-doszi (99214)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2014.05.01 0 0 99215

Nekem az 22-es de ahogy áramlik felfele a folyadék picit megemeli a fokolót, ezért mielőtt leolvasom az értéket leszoktam nyomni a fokolót, így egy kis idő míg feltöltődik a henger újra, addig pontos értéket mutat. Ezt elkerülheted ha nagyobb csövet raksz. Sima lágyforrasszal van nekem csinálva bírja.

Előzmény: pálinkás-doszi (99214)
pálinkás-doszi Creative Commons License 2014.05.01 0 0 99214

Sziasztok!

Eprüvettát szeretnék készíteni. Olyanban kérném a segítségeteket, hogy a fő cső (amiben a szeszfokoló lebeg) az milyen vastag kell legyen (ajánlott), és milyen forrasztó anyaggal érdemes forrasztani ezt? Nézegettem sok féle lágyforraszt, de nem tudtam eldönteni melyik lehet a jó.

Előre is köszönöm!

Üdv.: pálinkás-doszi

sogi01 Creative Commons License 2014.05.01 0 0 99213

                                                vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (99202)
beller1 Creative Commons License 2014.05.01 0 0 99212

Pálinkás munka ünnepét mindenkinek:)

rézműves1 Creative Commons License 2014.04.30 0 0 99211

...szép emlékű Bánhidi Laci-bácsitól tudom, hogy híres még az "orv-vadász boróka pálinka" is...DDD...ezt is csak havas téli napokon itták...

Előzmény: gabor0036 (99205)
snapszmester Creative Commons License 2014.04.30 0 0 99210

Igazad van, nem is neked szántam. :-)

Előzmény: gabor0036 (99208)
snapszmester Creative Commons License 2014.04.30 0 0 99209

Talán a cukornád az egyetlen növény amit lehet cukor nélkül cefrézni. Szerintem. 

Előzmény: Baracilin (99207)
gabor0036 Creative Commons License 2014.04.30 0 0 99208

Én nem csinálok fenyőből piát, így a cukor marad a teába. :)

Előzmény: snapszmester (99206)
Baracilin Creative Commons License 2014.04.30 0 0 99207

Valamelyik könyvben találtam a fenyőrügyre utalást de meg nem mondom melyikben...viszont nem rémlik hogy cukorcefreként kéne kezelni, akkor bele sem kezdtem volna.

Idáig talán 2-t buggyant a kotyogó...attól félek, ganéra fog kerülni, bár mivel fenyő oda sem lesz az igazi :(

Előzmény: snapszmester (99206)
snapszmester Creative Commons License 2014.04.30 0 0 99206

Kimaradt a cukor. Remélem te tettél bele.

Előzmény: gabor0036 (99205)
gabor0036 Creative Commons License 2014.04.30 0 0 99205

Wikipedia:

Fenyőpálinka

Egyéb nevei: fenyővíz, székely zsargonban még „deszkalé” vagy „deckalé”.

Székelyföldön ismert még a borókapálinka is, amelyet a borsika-fenyő kék színű terméséből, bogyójából főzik. A borókabogyónak több gyógyhatása is van, főleg a cukorbetegség és asztma kezelésére javallott.

Elkészítése Kétféleképpen lehet elkészíteni, de mindegyik eljárás alapanyaga a friss koratavaszi fenyőrügy. Amikor a fenyőfák háromnegyede rügyben van, akkor a legjobb minőségű a rügy. Minél magasabb helyen van a fenyves, annál finomabb, aromadúsabb italt ad.

A begyűjtött rügyek egy részéből édes fenyőszörpöt főznek a gyerekeknek. A többit fahordókba rakják, és pácolni hagyják pár hetet. Miután jól megpuhultak egy kis élesztőt adnak hozzá, hogy beinduljon az erjedés. Erjedés után elviszik a hordót a pálinkafőzdébe, ahol lepárolják a szeszt.

A másik eljárás, amikor a fenyőrügyet megfőzik (cukor nélkül), és utólag alkohollal keverik.

A kész fenyőpálinkát csak karácsony után szabad megkezdeni, hogy a kész italnak legyen ideje letisztulni, és beérni.

Előzmény: Baracilin (99203)
sogi01 Creative Commons License 2014.04.30 0 0 99204

Miért nem cefrézted be a karácsonyfát? Tán elfogyott róla a cukor? :-D

Előzmény: Baracilin (99203)
Baracilin Creative Commons License 2014.04.30 0 0 99203

Fenyővízről van valakinek infója? Nem tudom már hol olvastam a fenyőrügy párlatról...

 

Nagyon nem akar megindulni....

sogi01 Creative Commons License 2014.04.30 0 0 99202

                                                   vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (99186)
szilvakukc Creative Commons License 2014.04.29 0 0 99201

Szia, én is Gyuri vagyok! De, hogy lefürgyesz, vagy nem, hát őszinte leszek: Leszarom!:))

Előzmény: bezzeg Jani (99199)
Tucso69 Creative Commons License 2014.04.29 0 0 99200

Nekünk kibiceknek semmi se drága! :-)

 

Előzmény: gabor0036 (99197)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.04.29 0 0 99199
Előzmény: szilvakukc (99177)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2014.04.29 0 0 99198

De csak ha nem túl nagy gond. :D

Előzmény: gabor0036 (99197)
gabor0036 Creative Commons License 2014.04.29 0 0 99197

Meg szedjem le a szigetelést a házról, meg törtem fel a betont mi?... :D

Előzmény: Szkajvolker Lajos (99194)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!