Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2008.04.24 0 0 2374
Jó képek. Publikus a Flickr galériád?
Előzmény: Múzsla (2371)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.24 0 0 2373
Ugyan már! Gyere kocsival Aszódra, ott találkozunk, és szép nyugis tempóban körbekocogunk. Néha megállunk, egy kis dombra lecsücsülünk...

Jó lesz no.
Előzmény: vizus (2372)
vizus Creative Commons License 2008.04.24 0 0 2372
Nekem még korai lenne, még csak most kezdek alapozni, viszont, mivel Szolnok a szomszédodban van, egyszer átugrok valami hasonlóra.
Előzmény: Törölt nick (2370)
Múzsla Creative Commons License 2008.04.24 0 0 2371

Sziasztok!

 

Már nem szoktam topikolni, de most az egyikbe be kellett raknom egy friss infót, így benéztem hozzátok is.

 

Íme a húsvéti túrám beszámolója és pár kép linkje.

 

Hátszelet!

 

 

 

HAVAS NAPOK AZ ALPOKBAN

 

 

Némileg váratlan ötletként és lehetőségként sikerült két napot töltenem az Alpokban. Bár az időjárás előrejelzések hideg időt mondtak, nem estem kétségbe. Mivel előző nyáron sikeresen bicajoztam egy egész álló napon át közel 5-10 fokos hőmérsékletben, úgy gondoltam, hogy megfelelő ruházattal meg tudom oldani ezt a kérdést is.

 

Húsvét Vasárnap kora reggelén keltem útra. Csupán egyszer álltam meg tankolni és frissíteni, minek köszönhetően már kilenc óra után nem sokkal megérkeztem Stájerország egyik városába, Knittelfeldbe. Az autóversenyeket kedvelőknek ismerős lehet a név, hiszen itt van a korább F1-es versenypálya is, az A1 Ring.

A Mura-folyó partján letettem a kocsit, átöltöztem és nekivágtam az első hegynek, a Gaberlsattelnek. Eleinte még csak foltokban láttam havat, de a távoli hegyeken azért látszódott, hogy ott még tél van. Igazából Grosslobming falutól kezdődött el az emelkedő és ekkor fordultam déli irányba. Eleinte még nagyon kellemes volt a meredekség, de előzetes adatok alapján tudtam, hogy az igazi nehézségek Kleinlobming után következnek majd. Ez be is következett. A könnyű meredekség után – a falat elhagyva - egy „falat” láttam magam előtt. Helyenként a 20%-ot is meghaladta az emelkedő, amely ezen a kilométeren 13,7 %-os átlagot jelentett. Talán mondanom sem kell, hogy itt nem fáztam. Ekkor kiértem a fák közül, csillapodott a meredekség és még a nap is kisütött. Egy sziklában emléktábla állt, mely arra utalt, hogy ezt az utat 1904(!)-ben építették. Egy rövidebb szusszanós szakasz következett, aztán még két komoly hajtűkanyart kellett leküzdenem, hogy kijussak a 77-es főútra, mely a hágón vezet át.

Itt már igen komoly téli körülmények fogadtak. Tulajdonképpen csak az út volt hómentes. A forgalom minimális maradt, de azok akik mellőztek is nagyokat néztek, amikor megláttak. Arra emlékeztem a metszet alapján, hogy a meredekség itt már könnyebb lesz, de azért nem volt könnyű menet innen sem. Érezhetően hidegebb is lett és a szél is jobban ért már. Már nagyon vártam a végét és párszor azt is gondoltam, hogy felértem ám minden ilyen hely után újabb útszakasz nyújtózott előttem.

Aztán eljött a várva várt pillanat és elértem a hágó csúcsát. Nagy érzés volt a működő sípálya mellett felérni. Pár képet készítettem és rohantam be a házba felöltözni. A lejtmenetben nagyon nem eresztettem el magam, de azért élveztem a haladást is. Jó érzés volt visszaérkezni a tavaszba.

 

A Gaberlsattel adatai:

Magassága: 1551 m

Szintemelkedése: 965 m

Hosszúsága: 21,6 km

Átlaghőmérséklet: 2oC

Max. sebességem: 50,7 km/h

 

Pihenésképpen megpróbáltam szállást keresni. Ahová e-mail-t is írtam, arról a helyről kiderült, hogy szabadságon vannak. Nem estem kétségbe, hanem továbbhajtottam és a legközelebbi „privatzimmernél” csöngettem. Egy hölgy nézett ki az erkélyről és meglepődve érdeklődött. Elmondtam, hogy mit szeretnék, mire kérdezte, hogy „csak így” vagyok. Nem – válaszoltam – van kocsim is, csak az máshol áll. Most kerékpározom. Megegyeztünk a szállásban, én elmentem a kocsiért és elfoglalva a szobámat elfogyasztottam ebédemet. Ezek után indultam neki az újabb hegynek.

A Gleinalmsattel – nevéhez hűen - Glein faluból indult. Egy nagyon szép, csöndes kis helyről van szó. Azt már előre tudtam, hogy nem sokáig lesz aszfaltos az emelkedő, ami szinte a falu végétől be is jött. Ezt a hágót nem nagyon ajánlom országútisoknak, talán lehetetlen is azzal teljesíteni, akkora kövek ill. sár volt időnként az úton. Végig a völgyben futott az utacska, körben pedig a Gleinalpe csodás hegycsúcsaiban gyönyörködhettem. Továbbra is felhős, borult volt az idő, de időnként a nap is kisütött.

Egy útelágazásnál megnyugodva tapasztaltam, hogy a gyalogosoknak kiírt 1,5 órát én fél óra alatt teljesítettem. Ekkor még azt gondoltam, hogy könnyedén felérek. Közben elkezdett havas lenni körülöttem a táj és lassan az út is azzá vált. Újabb kereszteződések következtek és néhol magányos házak álltak. Élet is lehetett bennük, mert a frissen mosott ruhák kint száradtak.

Aztán bedurvult a hegy és 22/32-es áttétellel is éppen hogy csak kiment a bicaj. Ráadásul már havas volt az út, így a kipörgésekre is figyelnem kellett, a testsúly áthelyezésekkel. Igen ám, de egy bizonyos magasság után már teljesen összefüggő hóréteg fogadott. Itt már úgy elsüllyedt a bicaj kereke, hogy a tolás maradt. Természetesen így már gyalogos sebességgel tudtam én is csak menni. Szemből érkezett két túrázó hótalpakkal! Nagyot mosolyogtak rajtam, amikor megláttak. Érdekes, hogy nyári körülmények között – amikor hegyre megyek felfelé bicajjal -  elismeréseket kap az ember, de itt inkább csak mosolyt csaltam az emberek szájára.

Innentől ismét magányosan róttam az utamat és közvetlenül mellettem már feltűnt a Speikkogel (a Grossel kisöccse) 1988 méter magas havas hegycsúcsa is. A keréknyomok is megszűntek és csak a két hótalpas nyomban evickélve jutottam tovább. Aztán végre felértem a párkányra. Minden nagyon csöndes és elhagyatott volt. Gyorsan készítettem pár képet – közben hallottam valahonnan alulról egy autót – és megindultam ismét gyalogosan csak lefelé menet. Kissé gyorsabban haladhattam mint idefelé, de sok idő eltelt, mire fel tudtam ülni ismét a nyeregbe. Aztán a köves, sáros terep késztetett lassításra, mire visszaértem a faluba.

Hangulatos, ugyanakkor kissé rideg is volt ez az út amit most már magam mögött hagytam.

 

A Gleinalmsattel adatai:

Magassága: 1584 m

Szintemelkedése: 815 m

Hosszúsága: 11,5 km

Átlaghőmérséklet: 2oC

Max. sebességem: 39 km/h

 

A korai kelés és a rendkívül nehéz nap után már fél nyolckor elaludtam. Másnap reggel pedig - kitekintve az ablakon - friss hóréteg fogadott. Bőséges reggelit kaptam, amire igazán szükség is volt. Elbúcsúztam a szállásadómtól és autóba ültem. Elindultam hazafelé, csak tettem egy kitérőt még Trieben felé. Már az autópályán hózáporba kerültem, amikor pedig kiszálltam a kocsiból már sűrű hóesés és nagy szél fogadott. Annyira hideg volt, hogy amíg összeraktam a bicajt, már beleütött a hideg a kezembe.

Aztán csak elindultam. Természetesen a járókelőktől ismét csak mosolyt kaptam, de már megszoktam és be is láttam, hogy fura egy jelenség lehetek. Ez van – én nem itt élek, nem akkor megyek fel a hegyre, amikor jó idő van.

Igen komoly meredekséggel kezdett az út, amit csak nehezített az arcomba csapó hó. Biztonságképpen a hátsó lámpámat is bekapcsoltam. Egyik kanyar jött a másik után, aztán a bal oldalamon feltűnt a mélységben az A9-es autópálya, amiről kocsival lekanyarodtam. Autóval alig találkoztam, de ez jó is volt így mert az útra kezdett ráfagyni a hó és nem volt mindegy, hogy hol tekerek. Végre elkezdett laposodni a terep és ezzel felértem a Nagelschmiedsattel-re. Erről a hágóról néztem korábban egy nyári fotó. Hát mit mondjak, rá sem lehetett ismerni a helyre.

Itt jelezte tábla az Oberst Klinke-Hüttét, mely a hágóról közelíthető meg. Már a kereszteződésben állt egy autó, ami éppen kapart. A srác vissza is tolatott, hogy feltegye a hóláncot. Ekkor érkeztem meg én a bicajjal. El lehet képzelni a meglepődését. Szerencsére jó nyomot sikerült választanom és sikerült a nyeregben maradva hajtanom kifelé az úton. Az ellenőrző háznál a sorompó nyitva volt ami bíztatott. Nem sok nyom volt előttem, de azok elég jól le voltak taposva. Közben füleltem hátrafelé is, hátha jön a „hóláncos”. A meredekség innen már nem volt nehéz, de a nagy hó miatt a felső áttételeket kellett használnom. Lassan elállt a szél, abba maradt a hóesés és kezdett tisztulni az idő is. Ekkor sífelvonó hangra lettem figyelmes és fel is tűnt a sípálya. Tábla jelezte a Hütté-t, de innen már nem sokkal tudtam feljebb menni. Az út ugyanis a sípálya után megszűnt. Még nyomok sem voltak, csak a közel 50 cm(!) vastag, friss hótakaró. Láttam a felvonót irányító hölgyön is, hogy nagyon figyeli a mozdulataimat, mit is akarok csinálni. Az osztrákok erre is nagyon odafigyelnek, mert az Alpokban – főleg télies viszonyok között – nem lehet viccelni. Szóval ezt a hegycsúcsot így tudtam abszolválni, eddig lehetett feljutnom ezen a napon.

Visszafelé elég óvatosan eresztettem a bicajt. A hágó után megálltam még egy Mária képnél. Ekkor jött hátulról nagy robajjal a hóeke. Milyen jókor gurultam félre. A kocsihoz érve bevetődtem a hátsó ülésre és gyorsan átöltöztem, majd pedig kényelmesen hazaautóztam.

 

Nagyon szép, két napos túra volt ez. Akadt benne bőven nehézség is, de úgy érzem, hogy még megfelelő határt tudtam húzni a biztonság érdekében.

 

Az Oberst Klinke-Hütte (Kaiserau) adatai:

Magassága: 1125 m

Szintemelkedése: 425 m

Hosszúsága: 7,6km

Átlaghőmérséklet: -2oC

Max. sebességem: 48,3 km/h

 

Gaberlsattel képek:

http://farm4.static.flickr.com/3023/2360841254_699bee5cc1_m.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3230/2366045844_fc37a3d8a8_m.jpg

http://farm3.static.flickr.com/2117/2360842324_7c4f8542d7_m.jpg

 

Gleinalmsattel képek:

http://farm4.static.flickr.com/3287/2359999751_0da4317fd3_m.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3032/2360836446_6301c173ac.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3103/2365215455_1b43e1f017_m.jpg

 

Obesrt Klinke-Hütte (Kaiserau) képei:

http://farm3.static.flickr.com/2064/2360830376_3f1f2df12f_m.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3005/2365218311_e49259bbaa_m.jpg

http://farm3.static.flickr.com/2059/2359997203_d7f712a74d_m.jpg

 

 
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.24 0 0 2370
Vasárnap (esőmentes idő esetén) nyomok egy Gödöllő - Aszód - Balassagyarmat - Rétság - Keszeg - Vácduka - Veresegyház - Gödöllő kört, ami kb. 150 km. 23,543 km/h nettó átlagot tervezek, sok nézelődéssel, pisiléssel, némi videózással.

Van valakinek csatlakozni kedve?
Kúl de Tormalé Creative Commons License 2008.04.22 0 0 2369
Sebaj.

Ha összegyűlik elég nyál, akkor szóljatok, mert vannak izgalmas utak, és gondolom az sosem mellékes, ha a régi és ismétlődő utak mellett van 1-2 új is.

Előzmény: gyuri62 (2368)
gyuri62 Creative Commons License 2008.04.22 0 0 2368
Köszi, de szombaton egy szolíd kis Pilisezés lesz maximum, mert  vasárnap időfutam van Pétfürdőn, és indulunk rajta a gyerekkel....
Előzmény: Kúl de Tormalé (2365)
boci57 Creative Commons License 2008.04.22 0 0 2367
naa, a jó link: TÚRA 
Előzmény: boci57 (2366)
boci57 Creative Commons License 2008.04.22 0 0 2366
Jó kis túra volt! A becsült 225 km-ed nálam 227 lett a valóságban.
Előzmény: Törölt nick (2364)
Kúl de Tormalé Creative Commons License 2008.04.22 0 0 2365
Azért mondtam, hogy nagy hegy néző. Van néhány olyan pálya, amely körbejárja a malacfarka hegyet és legalább olyan izgalmas, de nem akkora igénybevétel.

Amolyan felkészítő.

Vasárnap ha nem jön össze a 2 napos ( szombat-vasárnap) menésünk, akkor ilyesmi lesz a pálya.

Táv 200-230km.

Van még 1-2 meglepi hely. Ha van kedv és nedv akkor gyertek!
Előzmény: gyuri62 (2362)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.21 0 0 2364

Kár hogy nem tudtál jönni, még a Dolomitokban is jártunk :-)

Vértes-túra
pele_nka Creative Commons License 2008.04.21 0 0 2363

Farkasszemet néztünk az esővel és az arcába nevettünk

Előzmény: pele_nka (2350)
gyuri62 Creative Commons License 2008.04.21 0 0 2362
Már tervezgették a srácok a topikban, de megmondom őszintén, hogy oda még gyúrnom kell egy keveset. Majd valamikor május vége felé már be merem vállalni, de addig még lesz néhány karika a Pilisben. 
Előzmény: Kúl de Tormalé (2361)
Kúl de Tormalé Creative Commons License 2008.04.21 0 0 2361
Na gondoltam.
Tele vagy km-el.
AZ enyémben van görgő is irdatlan mennyiségben.
Napi 2 x 100-120 perc.

Elhatároztam, hogy a Sitnanra nem viszek fel ennyi disznóhúst mégegyszer, mert infarktust kapok.

Úgyhogy leadtam egy 10 kg-ot.
Most viszont ezt tartani kell, tehát megyek mint az a bizonyos toxikus egér.
Meg élvezem:-))

Nics kedvetek jönni nagy hegy nézni?
Előzmény: gyuri62 (2360)
gyuri62 Creative Commons License 2008.04.21 0 0 2360

Január óta 8000 ?! Az szép, én olyan 4500 körül tartok.

Mondhatnám magabiztosan, hogy idén a mennyiség helyett a minőséget helyezem előtérbe, de hazudok..........:)))

 

Előzmény: Kúl de Tormalé (2359)
Kúl de Tormalé Creative Commons License 2008.04.21 0 0 2359
Na ne mond, hogy ennyi km-el nem mész bármikor egy ilyet?
Nem nagyon hiszem el.

Emlékezetből mész 100-at
Kondiból 120-at,
Azt a kicsit meg kibírod.:-))

Én már 8000 km mentem idén, mert elhatároztam, és most van a betakarítás.

Előzmény: gyuri62 (2358)
gyuri62 Creative Commons License 2008.04.21 0 0 2358
höhö, ha csak az időjáráson múlt volna, akkor tegnap én is megyek reggeltől-estig..........de sajnos az erőnléti állapot még messze van ettől :)
Előzmény: Kúl de Tormalé (2357)
Kúl de Tormalé Creative Commons License 2008.04.21 0 0 2357
Volt egy ki szabadidőm.

Múltkor eltévedtem és zsebkendőnyi területen mentem 2 dgkőt, és úgy éreztem helyre kell tenni a dolgot.

Olyan idő volt, hogy nem lehetett nem menni sokat. :-))
Előzmény: gyuri62 (2356)
gyuri62 Creative Commons License 2008.04.21 0 0 2356
Nem apróztad el, szép baleset :)
Kúl de Tormalé Creative Commons License 2008.04.21 0 0 2355
Ja Esztergom-Letkés-Nagymaros- Szendehely az eleje.
Előzmény: Kúl de Tormalé (2354)
Kúl de Tormalé Creative Commons License 2008.04.21 0 0 2354
A tegnapi ajándék időben a pálya.

SZENDE-ŐSAGÁRD-KESZEG-PENC- ACSA-HÉHALOM-CSÉCSE-KOZÁRD-MAGYARNÁDOR-IPOLYSÁG-KEMENCE-TÉSA-LETKÉS-GARAMKÖVESD-KÉMÉND-PÁRKÁNY


gyuri62 Creative Commons License 2008.04.21 0 0 2353
áááá, nem is jó ha az ember túl van edzve.........:)
Előzmény: pele_nka (2350)
gyuri62 Creative Commons License 2008.04.21 0 0 2352
Én reggel felkeltem, ifjú hitvesem reggelit csinált, majd elmentem a gyerekkel, meg a cimborákkal a Pilisbe, és bicikliztünk egy jót. Mikor hazaértünk ifjú hitvesem finom ebéddel várt minket..............jól nősültem :))
Előzmény: Törölt nick (2351)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.21 0 0 2351
Én meg tegnap felültettem ifjú hitvesemet a szép új rekujára, és mentünk egy negyvenes kört. Meg se nyekkent neki, pedig síkon nem is ment harminc alá.
Jól nősültem :-)
pele_nka Creative Commons License 2008.04.18 0 0 2350

akár hiszitek, akár nem, a norvégiai Lödingben leszálltam a bicajomról 8 hónappal ezelőtt és azóta egy métert sem tekertem

ha el nem mossa az eső, holnap megyünk a Pilisbe, kíváncsi vagyok mi sül ki belőle...

Előzmény: Törölt nick (2348)
koller andor Creative Commons License 2008.04.18 0 0 2349
Kár, hogy nem leszek Bp.-n.
Előzmény: Törölt nick (2348)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.18 0 0 2348

Sziasztok!

 

Vasárnapra tervezünk egy köröcskét errefelé, egyelőre 2-en:

 

Bp. Lágymányosi híd
Érd  (+20km)
Székesfehérvár  (+60km)
Csókakő   (+25km)
Csákberény terep (+10km)
Gánt   (+15km)
Vérteskozma  (+10km)
Szár terepen  (+10km)
Újbarok   (+ 5km)
Bicske   (+10km)
Herceghalom  (+10km)
Biatorbágy  (+10km)
Sóskút   (+10km)
Érd   (+10km)
Bp. Lágymányosi híd (+20km)

 

összesen 225km

 

indulás: 04.20. (vasárnap), 7.00 Budapest, Lágymányosi híd, budai hídfő, a kerékpáros lejárónál

Bringa: mtb vagy trekking (Csókakő-Csákberény ill. Vérteskozma-Szár között terepen megyünk)

Tempó: virágnézős-fényképezős (átlag 20km/h), várhatóan 17:00-ra érünk vissza  Bp-re.

pele_nka Creative Commons License 2008.04.05 0 0 2347

abszolút nem vettem fel, sőt, büszke vagyok rá :)

(hiszen úgyis csak ennyi a hozzáadott értékem az egészben)

Előzmény: Törölt nick (2346)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.05 0 0 2346
Az a rész különösen ütős. Ahogy a ködöt látjuk másodperceken át :-) De emlékszem a felhős ég alapos megmutatására is...

Ezt ne vedd negatív kritikának, neked ilyen a stílusod, illik az egészbe!
Előzmény: pele_nka (2345)
pele_nka Creative Commons License 2008.04.04 0 0 2345

Kisharesz: egye fene, menjen a link

 

gyuri, sutam, csigapapa: köszi, a mázlista norvégoké az érdem

ha bejött, akkor apránként lehet, hogy letolok még pár részletet a torkotokon, amint lesz rá időm

 

sutam: a Rallarvegen gyakorlatilag a teljes 80 km-ében murvás, de ez csak dob rajta (gyakorlatilag nulla a gépjármű)

 

csigapapa: ha pl a második video 7:30 körüli részére gondolsz :) arról itt van egy látványosabb félperces videó (ezt egy szerencsésebb időpontban arra tekerő kolléga lőtte). Ezen jól látszik az a völgy folyóval együtt, amiben kora reggel tekertünk, majd pl 0:13-nál az a vízesés, amit hosszan filmeztem, a szerpentin, amin felkapaszkodtunk, és Myrdal vasútállomása. Míg ide felmásztunk, szerencsére részesültünk ebben a látványban, csak aztán hirtelen leszállt a köd

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!