Keresés

Részletes keresés

szilvakukc Creative Commons License 2014.05.05 0 0 99259

Ez így van, a külső körülményektől függ. Ha száraz a levegő, vizet veszít többet, ha nagy a páratartalom, alkoholt. Viszont az nem igaz, hogy minél többet van a hordóban, annál jobb. Van egy optimális idő, azután már már a hordóíz, meg egyéb szarság dominál.

Előzmény: körte51 (99244)
sogi01 Creative Commons License 2014.05.05 0 0 99258

                                             vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (99242)
snapszmester Creative Commons License 2014.05.05 0 0 99257

Megfogadjak :-)

Előzmény: snapszmester (99256)
snapszmester Creative Commons License 2014.05.04 0 0 99256

Semmi új, de hátha megfogjak valamelyiket.

Előzmény: obsitos3 (99252)
körte51 Creative Commons License 2014.05.04 0 0 99255

Az a jó ,ha minél kevesebb ismeretlent találunk ezekben az írásokban!:-)

Előzmény: obsitos3 (99253)
stapika Creative Commons License 2014.05.04 0 0 99254

"a bibliát sem annyiszor szentelik fel,ahány példányban megjelent!"

  De terjesztik.

Előzmény: obsitos3 (99253)
obsitos3 Creative Commons License 2014.05.04 0 0 99253

Ne értsétek félre,aki írta,azt tisztelem,becsülöm,nem ellene beszélek,nem ismerem,de a bibliát sem annyiszor szentelik fel,ahány példányban megjelent!

Előzmény: obsitos3 (99252)
obsitos3 Creative Commons License 2014.05.04 0 0 99252

Az rendben van,hogy korrekt,meg szentírásba való.De mi keresnivalója van ezen a fórumon?Van ebben valami új a reggelente frissített linkgyüjteményhez képest?Na jó,a hordós érlelés során erősödő pálinka kivétel!

Előzmény: snapszmester (99248)
gabor0036 Creative Commons License 2014.05.04 0 0 99251

Köszi! 

Előzmény: Babar66 (99250)
Babar66 Creative Commons License 2014.05.04 0 0 99250

" Fontos, hogy amennyiben enzimet, élesztőt és savat is teszünk a cefréhez, akkor azt ebben a sorrendben tegyük."


De azért ne vedd szentírásnak, bár általában én is így csinálom. Kb. annyi idő különbséggel, amíg egyikkel másikkal végzek. Pépesítés után nekiállok feloldani a pektinbontót, (nekem por alakú van), bele a cefrébe, jól átkeverem (pépesítem még egy kicsit), aztán feloldom az élesztőt egy kis cukros vízben, mert mindig elfelejtek előző nap startert csinálni. Azt is bele, megint turmix. Akkor megmérem a pH-t, és kezdek játszani: 1 dl kénsav 1 liter vízbe, ennek felét bele a cefrébe és lássuk, mennyit változik. 

(No, mindezt leírni sem volt kevés idő. De ennél többet szerintem nem kell várni közöttük, mindegyik teszi a dolgát.)

Üdv!

Előzmény: gabor0036 (99236)
obsitos3 Creative Commons License 2014.05.04 0 0 99249

Kösz.Ez új információ.

Előzmény: körte51 (99246)
snapszmester Creative Commons License 2014.05.04 0 0 99248

Teljesen korrekt cikk. Minden szavát vegyetek szentírásnak.

 

 

Előzmény: körte51 (99247)
körte51 Creative Commons License 2014.05.04 0 0 99247

http://www.netoldal.hu/kertbarat/szakmai_cikkek

Érdekes ,ha valakit érdekel ,olvasgassa!

Előzmény: körte51 (99246)
körte51 Creative Commons License 2014.05.04 0 0 99246

"5.3.1. Az érlelés fizikai folyamatai

 

Ide sorolhatók: a párolgás,levegőnek a hordóba történő bejutása, fa anyagok extrakciója, oldhatatlan anyagok kiválása.

 

A fahordóban lévő folyadék párolgása két részfolyamatból áll: a folyadék átszivárog a dongákon

 

a hordó felületéről elpárolog a légtérbe

 

A folyadéknak a dongákon való átjutását a dongafa szerkezete és vastagsága alapvetően meghatározza. A diffúzió sebességének másik befolyásoló tényezője a diffundáló anyag molekulasúlya, illetve a donga külső és belső fala közti koncentráció különbség. Száraz helyiségben - ahol a víz koncentrációja kicsi- a diffúzió sebességét a molekulasúlyok közti különbség határozza meg: mivel a víz molekulasúlya (18) kb. 2,5x  kisebb mint az alkoholé (46) a víz sokkal gyorsabban diffundál át a dongákon. Páradús helyiségben az alkohol átjutása gyorsabb. Tehát az is előfordulhat, hogy az érlelt pálinka szeszfoka nő és az is,

hogy csökken, de hogy folyamatosan változik, az biztos!"

 

Előzmény: obsitos3 (99243)
Kántor87 Creative Commons License 2014.05.04 0 0 99245

Köszönöm a választ, akkor inkább nekiállok egy kozmaolaj szűrő tervezésnek.

Előzmény: körte51 (99240)
körte51 Creative Commons License 2014.05.04 0 0 99244

Több éve egy rádiós beszélgetésben , de hogy ki kivel nem tudom! Az  a jellemző , hogy hordóban érleléskor veszít az alkoholtartamból , viszont van olyan hőmérséklet, páratartalom ,amikor a víz párolog! Ez volt a beszélgetés lényege !

Előzmény: obsitos3 (99243)
obsitos3 Creative Commons License 2014.05.04 0 0 99243

Ha eszedbe jut,írd már le,hogy hol hallottad!

Előzmény: körte51 (99241)
sogi01 Creative Commons License 2014.05.04 0 0 99242

                                              vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (99226)
körte51 Creative Commons License 2014.05.04 0 0 99241

Hallottam már,hogy hordóban érlelt pálinka esetében előfordult, hogy az alkoholfok emelkedett ! Azzal magyarázták , hogy van olyan páratartalom amikor nem az alkoholt,hanem a vizet  veszít a pálinka!

Előzmény: Károly Kocsis (99238)
körte51 Creative Commons License 2014.05.04 0 0 99240

Érdemes volna minden hőmennyiséget ,visszahasznosítani, de mivel az otthonfőzés normál esetben nem folyamatos főzést jelent én sajnos csak a konyhai mosogatást végzem a meleg hűtővízből,hogy a feleségemnek is legyen valami haszna a pálinkafőzésből! Pár vödör meleg vízzel még a cefrés edényeket is elmosogatom!  Kifőtt cefréből is vissza lehetne nyerni egy a rézspirállal, ahogy a sörfőzők visszahűtik a sört és egy másik spirállal lehetne a cefrét melegíteni egy kis keringtetővel, vagy a fürdővízbe is besegítene ! A sok pancsolás, mosogatás nem beszélve  a befektetésről,hát én kiöntöm !

Előzmény: Kántor87 (99232)
snapszmester Creative Commons License 2014.05.04 0 0 99239

Azt hogy gyengébb lesz már felvetették. Te vagy az első hogy erősebb lesz.

Nem változik lényegesen.

Előzmény: Károly Kocsis (99238)
Károly Kocsis Creative Commons License 2014.05.04 0 0 99238

üdv mindenkinek kérdezem a 48 fokra  be állított pálinka 1 év múlva erősebnek érzem ez létezik vagy csak tévedek befokolni újból nem tudom a mennyiség kevés.

.:.:stalker:.:. Creative Commons License 2014.05.03 0 0 99237

Pépesítés, sav, pektinbontó (aztán elmosom a cuccokat, összepakolok, stb.) és a többi.

 

Cukrot érdemesebb később beletenni, mert kifutásveszélyes a dolog, ha már némileg csökken a cukorfok akkor kevésbé rizikós.

Előzmény: gabor0036 (99236)
gabor0036 Creative Commons License 2014.05.03 0 0 99236

Köszi! Ez eddig tiszta, csak még az nem, hogy pépesítés után mehet bele egyből a sav, pektinbonto, és a beoltott élesztő? Vagy kell közte tartani x szünetet? Azt nem tudom, hogy egyiknek a másikra nincs e negativ hatása egy egyszerre megy bele... :)

Előzmény: .:.:stalker:.:. (99235)
.:.:stalker:.:. Creative Commons License 2014.05.03 0 0 99235

 

Üdv!

 

Én először a sav (már ha kell...), aztán pektinbontó(szintén ha kell...), élesztő majd a későbbiekben a cukor.

Élesztőt egy kis meleg cukros,v a cefréből kivett saját lével felfuttatom, egy vödörnyi anyaggal elkeverem, ebbe a tápsó, meleg helyre teszed, hamar beindul.

Aztán mehet az egész cefrébe.

De ez másnál máshogy alakulhat, én így szoktam!

 

A lényeg,h valóban minden belekerüljön!;-)

 

Sok sikert!:-)

 

Üdv:

 

stalker

 

:-)

Előzmény: gabor0036 (99231)
gabor0036 Creative Commons License 2014.05.03 0 0 99234

Az oldaladon olvastam, hogy fontos a sorrend. Csak azt nem, mennyi különbséggel. Egyedül a cukorra, hogy 3-5nappal a forrás beindulása utan. 

Előzmény: snapszmester (99233)
snapszmester Creative Commons License 2014.05.03 0 0 99233

Mi lenne ha beletennél mindent egyszerre, mielőtt elfelejtenéd?

Előzmény: gabor0036 (99231)
Kántor87 Creative Commons License 2014.05.03 0 0 99232

Üdv mindenkinek.

Jelenleg készül a 76 literes vízteres cefrefőző üstöm, tányéros hűtővel.

A hozzáértőktől kérdezném, hogy a hűtőből kifolyó meleg vizet lehet-e a következő adag cefre előmelegítésére felhasználni, vagy ekkora méretnél felesleges ilyennel foglalkozni? A hűtőm 30 literes lesz és átfolyós rendszerű.

gabor0036 Creative Commons License 2014.05.03 0 0 99231

Pektinbontó, sav, élesztő, és cukorra mit kell betartani cefrézésnél? Nem a mennyiség érdekelne, hanem hogy mit mikor mennyi idő után kell hozzá adni.

gabor0036 Creative Commons License 2014.05.03 0 0 99230

Az biztos, de annyira, hogy a bérfőzdékben nem is nagyon szeretik nálunk mert beépített mosó ide vagy oda, még a tizedik főzeten is érezni utána...

Előzmény: peca_matyi (99228)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!