Keresés

Részletes keresés

vinik táltos Creative Commons License 2014.05.07 0 0 99289

Szia! Nálam is érik, Ez a Bigarro Burlat.

 

  

 

Bőven van rajta, (50-60 kg várható).

Talán enged az asszony egy tízkilónyit cefrézni.

 

A szőlő nem terem még?

Előzmény: firekiller (99276)
zsuzska60 Creative Commons License 2014.05.07 0 0 99288

jeges cseresznye :-(

Előzmény: sogi01 (99284)
sogi01 Creative Commons License 2014.05.07 0 0 99287

                                             vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (99268)
gabor0036 Creative Commons License 2014.05.06 0 0 99286

itt a sajóparton inkább csak a Birs meg szilva volt roskadatig virággal :)

Előzmény: comad2 (99285)
comad2 Creative Commons License 2014.05.06 0 0 99285

Én is borsodi vagyok, itt volt alma-körte-barack virágzás rendesen. Pedig nem is permeteztünk. Hernád-part, a vége felé.

Előzmény: gabor0036 (99282)
sogi01 Creative Commons License 2014.05.06 0 0 99284

Kedves Zsuzska! :-) 

Remélem idén is jó lesz a "cseresznyéd"!

Előzmény: zsuzska60 (99274)
gabor0036 Creative Commons License 2014.05.06 0 0 99283

Kollégámnak van egy kb 150éves háziberkenye (uszkurusz) fája, na arról isteni finom pálinkát és bort szokott csinálni. Akárhova megy versenyre vele, mindenhol elől végez. 

gabor0036 Creative Commons License 2014.05.06 0 0 99282

Nalunk borsodban is taroltak rendesen a hernyók, pedig permetezve is volt. A virágot is felzabálták a fákról. Viszont nálunk is csak birs meg szilva lesz, (ha lesz) mert alma, körte, barack, semmin nem volt még egy db virág sem. Kökény meg som szerencsére van mindig rendesen. 

porgolo Creative Commons License 2014.05.06 0 0 99281

Szia, kuldtem mailt itteni cimedre sor temaban. Palinka mar megy /szerintem/. Felenk szep termes igerkezik mindenbol itt Hevesben, barackra fenem fogam.

Előzmény: Babar66 (99250)
zsuzska60 Creative Commons License 2014.05.06 0 0 99280

hozzám jöhetsz galagonyát szedni

Előzmény: In Lak'ech (99277)
zsuzska60 Creative Commons License 2014.05.06 0 0 99279

Ja, és a naspolyafához hozzá sem nyúltak.

Az biztosan jól rétegződött :-)

Előzmény: In Lak'ech (99277)
barkócza Creative Commons License 2014.05.06 0 0 99278

A vadkörték is jól meg vannak rágva. :(

Előzmény: In Lak'ech (99277)
In Lak'ech Creative Commons License 2014.05.06 0 0 99277

Az elmúlt 10 napot a rancson töltöttem. Hát lesújtó történések voltak.  Amit az araszolóhernyók meghagytak, azt letördelte a közel két napig tomboló vihar. :-(((  A hernyók ellen nem permeteztem, ám mentségemre szolgáljon utólagosan is, hogy a szomszédok permeteztek, és az ő fáikat is ugyanúgy megtizedelte a hernyó. Hihetetlen, de még a diófákat sem kímélték. Szinte kopaszak a fák. Siralmas. Cseresznye, barack, körte, alma szinte nem is lesz. Egyedül a vadgyümölcsökben bízom, úgy mint vadkörte, bodza, kökény, csipke. Ja, és a naspolyafához hozzá sem nyúltak. Csak néhány csivitelő barát a reményem, akik fáradhatatlanul hordják a ceglédi kannák mélyén megbúvó pihés apróságoknak a csúnya, zöld férgeket.

 

Létrehozok egy jótékonysági hordót, ahová gyümölcsöt lehet nekem adományozni. :-) Vagy majd iszom a ti pálinkátokat.

firekiller Creative Commons License 2014.05.06 0 0 99276

Olyan határozatlan vagyok , vagy mégse ???

Kezd sárgulni már néhány szem cseresznyém. Remélem, a gyümölcséréssel eltűnik a fórumról a fingszeletelés :) 

Előzmény: zsuzska60 (99274)
In Lak'ech Creative Commons License 2014.05.06 0 0 99275

Kvantummechanikailag még az sem esélytelen, hogy egy zaporozseccel (tetszőleges autómárkával behelyettesíthető) egy tömör kőfalnak hajtva mondjuk, az akkumulátor sértetlenül átjut a falon. Csupán kellően sokszor kell próbálkozni. Tehát csak lassan annak a rétegződésnek az elvetésével. :-)

Előzmény: zsuzska60 (99274)
zsuzska60 Creative Commons License 2014.05.06 0 0 99274

Ne felejtsétek el figyelembe venni a Heisenberg-féle határozatlansági relációt sem! :-)

Előzmény: barkócza (99273)
barkócza Creative Commons License 2014.05.06 0 0 99273

Nem mond ellent a termodinamikának, hiszen ott a gravitáció. Natrium-hidroxid oldat esetén jól ismert, hogy állás során az oldat alja betöményedik, a teteje kihígul - ha sokat állt, tényleg föl kell rázni használat előtt. A norvég fjordok alján pedig pár ezer év alatt feldúsul a nehézvíz. Éppen csak alkohol-víz keverék esetén ez nemigen működik.

Előzmény: hevezoli64 (99269)
golyós Creative Commons License 2014.05.06 0 0 99272

Én a helyedben nem leöntenék, hanem vékony csővel, (pl. infúziós cső ) leszívnék belőle, anélkül, hogy az üveget mozgatnám.

Mellesleg ha az alkohol - víz szétrétegződést szeretnéd modellezni, akkor húzz egy darab műanyag csövet a hűtő utáni kifolyó csonkra, és vezesd le a gyűjtőedény aljára. A tetején a csőnek azért legyen egy pici lyuk (levegőző), hogy szép egyenletesen tudjon folyni. A gyűjtőedényt ne mozgasd, csak a végén vegyél mintát a fent leírt módon az edény aljáról, közepéről, meg a tetejéről.... 

üdv.g.

 

Előzmény: körte51 (99265)
kezdö kotyvaszto Creative Commons License 2014.05.06 0 0 99271

nos...

 

ätböngesztem a szentiräst,de az alkoholmentes pälinkärol nemirnak semmit (sajnos?!).

 

lehet hogy abban az idöben meg nemismertek ilyen mäjkimelö tulajdosäggal rendelkezö

 

pälinkät?!

 

 

Előzmény: snapszmester (99270)
snapszmester Creative Commons License 2014.05.06 0 0 99270

Én a vizet, mert keresik az alkoholmentes pálinkát.:-)

Előzmény: hevezoli64 (99269)
hevezoli64 Creative Commons License 2014.05.06 0 0 99269

Ennyi erővel a hőtan II. főtételét kidobjuk, és megkérjük az alkohol vizes oldatát, hogy legyen kedves oszolni alkoholra és vízre. Ezután mindenki választ leszívni neki tetsző részt, én az alkoholt választom....))

Előzmény: körte51 (99265)
sogi01 Creative Commons License 2014.05.06 0 0 99268

                                           vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (99258)
barkócza Creative Commons License 2014.05.06 0 0 99267

Inkább kétezer év múlva. :-)

Előzmény: körte51 (99266)
körte51 Creative Commons License 2014.05.05 0 0 99266

Ülepítéses pálinka készítési módszer, ráérőknek! 30 év után lehet fokolni a felső réteget! :-)

Előzmény: vasbicikli (99264)
körte51 Creative Commons License 2014.05.05 0 0 99265

Csak a lent, fentben tévedett az öreg ? Értitek mire gondolok ! Van egy 5literes üveg pálinka a szekrény mélyén,pont 2 éve ! Óvatosan bánok vele nehogy összetörjön,szépen leöntök a tetejéről ,nagy alkalom lesz megkóstoljuk ! Lehetséges, hogy ,akár minimális különbség legyen ,alkoholfokban vagy illatban ízben a lenti réteghez képest?

Előzmény: Tucso69 (99261)
vasbicikli Creative Commons License 2014.05.05 0 0 99264

"Azt mondta leülepszik az alkohol ! Azt gondoltam ,nem kerek az öreg! De a végén még igaza lehet!"

 

Ez mondjuk erősen ellentmondana az entrópia elvének.

Viszont ha működne, akkor a pálinkafőzést új alapokra lehetne helyezni.

Csak ki kellene lesni, hol bújtak össze azok a fránya kis alkoholmolekulák, és egy gyors mozdulattal elrekeszteni az edényt a megfelelő helyen :D

Előzmény: körte51 (99260)
Tan-csi Creative Commons License 2014.05.05 0 0 99263

Az a cefrézésen múlik, meg a Szilva tökösségén....:)))

Előzmény: hal65 (99262)
hal65 Creative Commons License 2014.05.05 0 0 99262

Jah...

Tökösszilva meg ilyenek :)

 

Előzmény: szilvakukc (99259)
Tucso69 Creative Commons License 2014.05.05 0 0 99261

Semmiképpen nem ülepedhet le, mert itt a térfogatsúly számít, legfeljebb felúszhatna a tetejére, mert a vízé nagyobb. Üvegben látnád, ha különválik, mert más a fénytörése.

Előzmény: körte51 (99260)
körte51 Creative Commons License 2014.05.05 0 0 99260

Ebből a molekulasúlyból kiindulva ,elképzelhető ,hogy tárolás alatt az alsó réteg alkoholban dúsabb? Van egy kisöreg ,nagy pálinkafogyasztó ,mindig összerázza a nagy tárolóedényt,mielőtt a literes üvegbe tölti! Azt mondta leülepszik az alkohol !

Azt gondoltam ,nem kerek az öreg! De a végén még igaza lehet! Persze nem úgy gondolom ,hogy élesen különválik a víztől,de némi eltérés lehet alul és felül! Biztos ami biztos,ártani nem árthatok, én azóta, ami nem minden nap van emelgetve ,kóstolás előtt mindig fejre állítom!

Előzmény: körte51 (99246)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!