Keresés

Részletes keresés

bezzeg Jani Creative Commons License 2014.05.13 0 0 99384

Pl.

 

Az át állás egyszerünek tűnik.

Előzmény: gabor0036 (99382)
peca_matyi Creative Commons License 2014.05.13 0 0 99383

Csak rajtad múlik , hogy megtapasztald...

Előzmény: gabor0036 (99382)
gabor0036 Creative Commons License 2014.05.13 0 0 99382

Mindenképpen úgy lesz megcsinálva, hogy kisüsté vagy tornyos választási lehetőség is legyen. Ez már nem sok. Persze én is kiváncsi vagyok, hogy milyen a valóban kisüsti. :)

Előzmény: barkócza (99381)
barkócza Creative Commons License 2014.05.13 0 0 99381

Passz, ezt neked kell kikísérletezned. Én inkább a 80%-os deflegmációs arányra szavaznék. És méginkább a kisüsti technológiára.

Előzmény: gabor0036 (99380)
gabor0036 Creative Commons License 2014.05.13 0 0 99380

Ma is tanultam valami új dolgot ;) Mennyi az ideális deflegmátorba belépő hőmérséklet? 

Előzmény: barkócza (99375)
gabor0036 Creative Commons License 2014.05.13 0 0 99379

Ehh de vaksi vagyok :) szabájoz=szabályoz

Előzmény: gabor0036 (99374)
stapika Creative Commons License 2014.05.13 0 0 99378

Nincs más hátra,tanítanod kell.:-)

Előzmény: zsuzska60 (99376)
barkócza Creative Commons License 2014.05.13 0 0 99377

:-)))) Nem tudsz. Te. Jó pálinkát. :-))))

Előzmény: zsuzska60 (99376)
zsuzska60 Creative Commons License 2014.05.13 0 0 99376

Az a helyzet, hogy legalább te értesz hozzá, én még az egyszerű üstömmel, két lépcsőben sem tudok jó pálinkát készíteni.

Előzmény: barkócza (99375)
barkócza Creative Commons License 2014.05.13 0 0 99375

Végülis valóban, a hűtő felső végén kijövő víz hőmérsékletével lehet szabályozni a hűtő és a deflegmátor teljesítményének az arányát. Ha pl. 15oC-os a hűtőbe belépő hűtővíz, 30oC-os a hűtőből kilépő, 70oC-os a deflegmátorból kilépő, akkor (70-30)/(70-15)-öd rész, azaz a teljes hűtés 73%-a esik a deflegmátorra. Ha 25oC-os a köztes hőmérséklet, akkor pedig 82% ez az arány. Jó megoldás.

Előzmény: gabor0036 (99374)
gabor0036 Creative Commons License 2014.05.13 0 0 99374

Márpedig így van összes Ulrich Kothe gépen. A lenti linken van egy galéria, egyértelműen látszik, hogy a kapilláris szonda a véghűtő tetejében van, vagyis arra szabájoz. De az majdnem ugyan az mintha a deflegmatorra szabájozna, mert ami ott kilép melegvíz az egyből megy a deflegmátorba. :)

 

https://www.icloud.com/iphoto/projects/#2;CAEQARoQIhplPmspgsauSl0zhzu0JA;BCB17DD1-AFBD-4CA2-9568-64FF73F7E0CA

Előzmény: barkócza (99373)
barkócza Creative Commons License 2014.05.13 0 0 99373

Ezt rosszul gondolod, az összes ilyen készülékben, ha egy vízkör van is a hűtőnek és a deflegmátornak,  akkor is a deflegmátor hűtőteljesítményére szabályoznak. Éppen ezért a hűtőt magát erősen túlméretezik, hogy ott mindenképpen elégséges legyen a hűtés, a legkisebb deflegmáció mellet is. Másik megoldás, hogy nincs külön deflegmátor és hűtő, csak hűtőt használnak, és a kijövő párlat egy részét (80-90%-át) visszatáplálják az oszlop tetejére.

Előzmény: gabor0036 (99369)
gabor0036 Creative Commons License 2014.05.13 0 0 99372

Szerinted a 100L-es üsthöz kb elégséges ez a hűtő így?

Előzmény: snapszmester (99368)
gabor0036 Creative Commons License 2014.05.13 0 0 99371

 

Előzmény: gabor0036 (99370)
gabor0036 Creative Commons License 2014.05.13 0 0 99370

Hűtőnek csőkötegest fogok csinálni, 9db 15mm-es cső 1m hosszan benne 7db terelés hogy kényszerítve legyen retegződésre a víz. 

 

Előzmény: barkócza (99366)
gabor0036 Creative Commons License 2014.05.13 0 0 99369

A deflegmátort nem külön szabályzod, hanem ami melegviz lejönt a csőköteges hűtőről az megy tovább a deflegmátorba. A hűtőt meg ugye thermofejes keverővel tudod szabályozni jol. Veghűtőn alul ott a thermofej, kapilláris érzékelő a tejeben. Kb ugy szokták nálunk, hogy annyi vizet enged lent rá a hűtőbe, hogy a teteje 35-38fok körül legyen. Ez a 35-38fokos víz meg megy a deflegmátorba, onnan meg a kb 70fokos víz megy a gyüjtőbe (azzal van fűtve a főzde is). 

Előzmény: barkócza (99366)
snapszmester Creative Commons License 2014.05.13 0 0 99368

A kolléga sok mindent jól tud. Speciel ezt is.

Előzmény: gabor0036 (99367)
gabor0036 Creative Commons License 2014.05.13 0 0 99367

Ezt viszont nem jol tudod. Tornyosnál nagyon fontos a folyadékszint állítási lehetőség a tányérokon. Ha magas a folyadékszint, akkor jellegtelen vodkás pálinkát kapsz. Ha alacsony a folyadékszint, akkor alacsonyabb alkoholtaralmú de aromássabb pálinkát kapsz. Nálunk is folyamatosan állítja a főzőmester a főzés alatt többször is a tányérokat. Szita vagy kis buboréksapkás erősítő oszlopokat whisky és vodkához használnak. Gyümölcshöz három tányéron 1-1nagy (new german aroma style) buboréksapkát használnak. Nálunk 7éve van ilyen kothe, most állították be a másik kothét. Olyan ez is mint a kisüsti, meg kell tanulni főzni rajta. Az agárdi volt talán az első, (csak az Christian Carl) a második ilyen tornyos itt (sáppusztai pálinkafőzde) lett beállítva 2007-Ben. A balos saválló borításos a régi 400L-es, a jobbos az új 500L-es. Mindnek saválló az üst, réz a fedő és a sisak.

 

 

 

 

 

Előzmény: barkócza (99366)
barkócza Creative Commons License 2014.05.13 0 0 99366

Szerintem a tányéron való folyadékmagasság állíthatósága nem olyan fontos. A lényeg az, hogy fölötte a csőköteges deflegmátor hűtőteljesítményét hogyan szabályozod. Ugyanis elsősorban a fűtőteljesítmény és a deflegmátor hűtőteljesítményének az arányán múlik az elválasztás. Hogy az üst és a deflegmátor közt buboréksapkás tányérokat, szitatányérokat, vagy töltött oszlopot használsz, az már részletkérdés.

Előzmény: obsitos3 (99365)
obsitos3 Creative Commons License 2014.05.13 0 0 99365

Ne tizedet vagy századot mondj az esztergályosnak,mert a méret függ a felülettől,hanem kézzel simán mozgatható legyen,de ne csússzon ki.(húzós legyen)

Előzmény: gabor0036 (99363)
sogi01 Creative Commons License 2014.05.13 0 0 99364

                                             vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (99344)
gabor0036 Creative Commons License 2014.05.12 0 0 99363

Hát ha azt mondjátok mindketten... :) Mennyi illesztési hézagot célszerű hagyni a kettő között? Annyira csinalja az esztergályos, amennyire mondom. :)

Feriba51 Creative Commons License 2014.05.12 0 0 99362

Így is.

Jó nedűt!!!

Előzmény: gabor0036 (99360)
obsitos3 Creative Commons License 2014.05.12 0 0 99361

Véleményem szerint így is.

Előzmény: gabor0036 (99360)
gabor0036 Creative Commons License 2014.05.12 0 0 99360

De a külső az be van forrasztva, így is?

Előzmény: obsitos3 (99359)
obsitos3 Creative Commons License 2014.05.12 0 0 99359

Mivel együtt melegszik,és egy anyagból van,nem szorul meg.

Előzmény: gabor0036 (99356)
In Lak'ech Creative Commons License 2014.05.12 0 0 99358

Le. Velem együtt.

 

Előzmény: kupeci (99357)
kupeci Creative Commons License 2014.05.12 0 0 99357

...lemaradtam valamiről?:))

Előzmény: norris53 (99326)
gabor0036 Creative Commons License 2014.05.12 0 0 99356

Igen erre gondoltam én is, kérdés ,ennyi legyen az illesztés hogy a hőtől én szoruljön meg, de tömítsen is... :)

Előzmény: Feriba51 (99354)
gabor0036 Creative Commons License 2014.05.12 0 0 99355

Ilyen a gyári közelről, nem tudom van e benne bármilyen tömítés..

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!