Keresés

Részletes keresés

Zsemy Creative Commons License 2005.05.26 0 0 654
Sziasztok!

Én átnéztem az FDB oldalát, és ott ezt találtam: A normál (N), a majdnem normál (M) és az enyhe (E) minõsítésû kutyák adatait az FDB közzéteszi és a származási lapra bejegyzi.
Tehát akkor ez most nem igaz?? És akkor miért kérik a származási lapot, h nem pecsételik le?
Előzmény: mantis_ (648)
mantis_ Creative Commons License 2005.05.26 0 0 653

Szia Gilbert!

A kutya újságban biztos találsz hírdetéseket....

Szerintem olvasd el puopette 502-es számú hozzászólását, az is segíthet a döntésben, hogy honnan vegyél kutyát!

mantis_

Előzmény: Gilbert (650)
mantis_ Creative Commons License 2005.05.26 0 0 652

Az eredményt nem vezetik fel a kutya törzskönyvére? Én úgy tudtam egy pecsétet nyomnak rá....

Amúgy szvsz az lenne a jó, ha minden fajtaklub azt írná elő, hogy az FDB -hez kelljen beküldeni a röntgent és ők döntsenek az eredményről. Az talán biztosabb, mint a saját állatorvosos verzió.(ami kevésbé független). Feltételezem, hogy van olyan, hogy vki nem meri beküldeni a röntgent az FDB-hez és inkább a saját általa évtizedek óta ismert puszipajtás állatorvossal megbeszéli, hogy mi legyen az eredmény. Ezért lenne jó, ha a Független Diszplázia Bizottság döntene minden esetben. Szerinted?

mantis_

Előzmény: poupette (649)
poupette Creative Commons License 2005.05.26 0 0 651

Amerikai standard magyarázat 2. rész

 

Fej--  Rendkívül intelligens benyomást kelt

 

Szemek—barna, kék vagy felemás. Ha barna, a nagyon sötét a kívánatos. Ha kék, a porcelán, kinai vagy fal szemeket tekintik tipikusnak. A borostyánszínű vagy sárga szem kifejezetten nem kívánatos.

 

Meg kell jegyezni, hogy a standard a falszem („walleye”) kifejezést a kína – vagy porcelán szemekre használja. (Fordítói megjegyzés: a kínai és a porcelán kifejezések a kínai porcelán kék szinére utalnak. A Walleye-t az angolok a felemás szemekre használják – azaz az egyik szem kék, a másik barna. Elfogadott szemszín még a merle is, ilyenkor egy szemen belül van jelen a két szín, a kék és a barna.) A barna szemnek sötétnek kell lennie, a kék minden árnyalata elfogadott. A borostyán vagy sárga színű szem nem kívánatos. A szemhéjjak teljes vagy részbeni pigmentáltsága előnyös.

 

 Szemszín felemás

 

 szemszín vizsgálat

 

Intelligens benyomás
Gilbert Creative Commons License 2005.05.26 0 0 650
Sziasztok!

Ket kislanyom reszere keresek megvetelre bobtail kolykot. Kecskemet, Kalocsa kornyeke elonyben. Ha barki barmilyen erdemleges infoval tudna szolgalni ezzel kapcsolatban nagyon megkoszonnem.

Udv,

G.
poupette Creative Commons License 2005.05.26 0 0 649

Az FDB sem ad hivatalos eredményt - a saját állatorvos által kiállított igazolást ugyanúgy elfogadják.

 

Az FDB egyébként NEM küld papírt - Lévai Piroska azt mondta, azért nem, mert azt lehet hamisítani. Az FDB a honlapjára pakolja fel a szűrési eredményeket. Bár tudok egy kutyáról, aki az FDB honlap alapján diszpláziás (az enyhe diszplázia is diszplázia!!!), de a gazdája ennek ellenére mentesnek hirdeti...

 

A diszplázia egyébként egy fura dolog, nagyon megosztja az állatorvosokat is. A mai napig nem tudják, hogy öröklődik - hiszen két mentes kutyának is lehet súlyos dp-s kölyke és megfordítva, két dp-s kutyának is lehet mentes kölyke. Valószínű, hogy a hajlam öröklődhet, de a tartási körülmények nagyban hozzájárulnak a dp kialakulásához. Nem megfelelő táplálás, hirtelen, gyors növekedés, rossz, nem a kornak megfelelő mozgatás megtámogatva a hajlammal már hozhat súlyos dp-s kutyát. De lehet megelőzni is: a nagytestű, dp-re hajlamos fajtáknál csinálják, hogy a kutya 1 - 1,5 éves koráig, majd utána kúraszerűen kap újzélandi zödkagyló kivonatot. A bobtailok többsége általában B-s, de néha előfordul súlyos dp kutya is.

 

Magyarországon az érvényes tenyésztési szabályzat még nem írja elő se a dp szűrést, se a dp-re való szelektálást. Ez a szabályzat a MEOE általános tenyésztési szabályzata, állítólag a közeli jövőben a fajtagazda klubok -végre - kiadhatják a fajtára vonatkozó speciális tenyésztési szabályzatot. E szerint a mentes (A), majdnem mentes (B) és az enyhe (C) kutyákkal lehet tenyészteni. A közepes (D) vagy súlyos (E) dp. tenyésztésből kizáró ok. Az A és B minősítésű kutyák egymással szabadon párosíthatóak. A C-s kutyákat csak A-val szabad.

 

De nem csak a dp szűrés fontos - meg kell szűretni a szemét is. Ezt csak specialista csinálhatja, Pesten és Érden tudok ilyen doktornőkről. (Mondjuk ők sem adhatnak hivatalos papírt, csak egy igazolást, hogy a kutya nem beteg...) PRA - progresszív retina atrópia - előfordul a fajtában, gyógyíthatatlan betegség, belevakul a kutya. Ráadásul öröklődik. A CEA - collie eye anomaly - nem érinti a fajtát, ez a legenyhébb szembetegség, a collie állomány többsége vagy "beteg" vagy hordozó, de vígan élnek vele, az esetek 95 %-ában nem okoz semmi gondot a kutyának. A katarakta szintén egy ronda szembetegség, ez is öröklődik és ezt sem lehet gyógyítani. A kutya pedig belevakul. Van még entrópia és ektrópia is (szemhéjj ki- ill. befordulása), ennek van örökölt és szerzett formája is, műtéttel ez korrigálható.

 Mivel a PRA és a katarakta is manifesztálódhat felnőtt korban, tulajdonképpen évente újra kell(ene) szűretni a kutyát. Ma ott tartunk, hogy a dp. szűrést az igényesebb tenyésztők megcsináltatják, de a szemszűrés még ritka - pedig az az egzaktabb, hiszen ott biztosan tudják, hogy öröklődik. Tulajdonképpen Nyugaton úgy csinálják, hogy 6 hetes - 2 hónapos korban leszűrik az almot - a CEA enyhe formája csak akkor látszik, aztán a tenyésztésbe vonás előtt újra szűrik, aztán kanoknál évente, míg szukáknál a fedeztetések előtt újra megszűrik a szemüket.

Természetesen egyik szembetegségben szenvedő kutyával sem lenne szabad tenyészteni - de köztudottan szembeteg kutyával is tenyésztettek már Magyarországon. Ennek a szukának a kölykei vagy betegek lettek és többször kellett műteni őket, vagy tünetmentes kölykeit továbbtenyésztve jelent meg újra a következő generációban a betegség. Szóval jobb szűretni, mert nem tudhatod, hogy nincs-e a kutyád törzskönyvén érintett kutya...

 

Előzmény: mantis_ (648)
mantis_ Creative Commons License 2005.05.25 0 0 648

Szia Zsemy!

Te is megcsináltathatod! Sőt...

Először tanulmányozd át a www.fdb.hu -t. Elviszed a kutyit az állatorvoshoz, ők megcsinálják a röntgent, amit elküldenek a törzskönyvvel a Független Diszplázia Bizottsághoz, majd az eredményt és a törzskönyvet visszaküldik!

Nagyjából ennyi :-)

Szia:

mantis_

Előzmény: Zsemy (644)
poupette Creative Commons License 2005.05.25 0 0 647

A két fotót nem rakta fel... Na megpróbálom újra...

 

 

27 inch kan23 inch szuka

kan 27 inch                                   szuka 23 inch

poupette Creative Commons License 2005.05.25 0 0 646

Nézzük, mit mondanak az amerikaiak - ez csak részletekben jön majd, mert még le kell fordítanom. Szóval itt az I. rész. Az anyag egyébként az amerikai bobtail klub on-line bíró továbbképző összeállítása.

 

 

Általános megjelenés – erős, kompakt, négyzetes, kiegyensúlyozott kutya. Kívülről nézve bőséges- de nem túlzóan -   szőrzettel borított, zömök, izmos, rátermett kutya. Ezek a tulajdonságok – az agilitással kombinálva - teszik alkalmassá a juhászkutyákkal szemben támasztott követelmények ellátására. Ezért az egészségesség bír a legnagyobb jelentőséggel. Ugatása felismerhető reszketegségéről.

 

Tulajdonságok  teszik az óangol juhászkutyát (Old English Sheepdog = OES) teljesen különbözővé minden más fajtától. Ezt definiálja a típus szó. Az OES-t kitartásra és lendületre tenyésztették ki. Azonnali cselekvőképessége, gyors galoppja, hirtelen fordulói teszik alkalmassá a kitenyésztés céljára.
 

Hogy mindezek a tulajdonságok érvényre jussanak, az OES-nek egészségesnek és kiegyensúlyozottnak kell lennie. A bobtail különlegessége több fontos részletből tevődik össze. Mindig négyzetes és nagyon kompakt, mozgása erős, energikus, gazdag és lendületes. Oldalról nézve látható, hogy a frontja „ferde” a hátsó részhez képest. Az ágyék nagyon izmos és elegánsan ívelt. Gömbölyded, izmos a hátsó része, alacsony csánkkal, ez teszi lehetővé a fáradhatatlan mozgást minden járásmódban. Marban alacsonyabb mint a farnál. A hosszú, bozontos szőr alatt egészséges, jól kiegyensúlyozott, energikus, atlétikus és édes természetű terelőkutya található.

 

 

Jellegzetes reszketeg ugatása által könnyen megtalálható a földeken. Ez segíti ellenőrizni és kísérni a csordát illetve jelezni a veszélyt, ha szükséges.

 

Bíróknak a legnagyobb mértékben fontos hogy érezzék a különböző tulajdonságokat, melyek meghatározzák a fajtát. A mentális kép megszerzéséhez át kell tapogatni a kutyát, majd kiegészítve vizuális megjelenéssel már egyszerűsíti a választást. A befésülés hibák tömkelegét tudja elkendőzni, ezért elkerülhetetlen a bírók számára, hogy nézzen a fésülés alá és érezze a korrekt struktúrát.

A méret, arányok, az anyag- típus, természet és a kiegyensúlyozottság bírnak a legnagyobb jelentőséggel, csak a méret miatt ezek nem áldozhatóak fel.

 

Az OES "típus vízuális érzékeléssel” tisztán az összegzése az anatómiai részek harmóniában való működésének.  Az Oes kigyensúlyozott kell legyen – a magasságot a színt és a jegyeket figyelmen kívül kell hagyni.

 

Méret – Magasság (a mar csúcspontjától a talajig mérve) kanok 22 inch (55,8 cm) és felette, szukák 21 inch (53,3 cm) és felette

A bobtail méretét tekintve mindig elég szélsőséges vélemények voltak. A standard többször változott – hol egyik, hol másik irányban. A marcsúcs és a talaj vertikális mérete és a vállcsúcs és a far horizontális mérete meg kell egyezzen. A kisebb méretű kanokat és a nagyobb méretű szukákat nem kell ezért büntetni. Amióta a kutyákat terelésre használják, azóta él a mondás, hogy kisebb állományhoz kisebb méretű, míg nagyobb méretű állományhoz nagyobb méretű kutyákat használtak.


Figyelje meg a mar magasságát – a handler mindkét kutya esetében azonos. A kanok nem szükségszerűen nagyobbak, mint a szukák.

poupette Creative Commons License 2005.05.25 0 0 645

elírtam a linket, jól www.zottelsoes.com

 

Zsemy Creative Commons License 2005.05.25 0 0 644
Olyan kérdésem lenne még, h van az a diszplázia vizsgálat, amit belevezetnek a törzskönyvbe. Na azt hogy lehet megcsináltatni, és azt én is megcsináltathatom, vagy csak a tenyésztők?
poupette Creative Commons License 2005.05.25 0 0 643
Standardértelmezés Christina Baley-től Christina a régen Zottel, majd Lamedazottel, most pedig újból Zottel kennel tulajdonosa, kutyái a fajtarekord tartók Nagy Britanniában. 1993-ban jelent meg a The complett old english sheepdog c. könyve. A kutyáit és a kenneltörténetét meg lehet nézni a neten: www.zottels.com  (Ez még az előző standardra vonatkozott - az újat tavaly vezették be, túl nagy változtatás az előzőhöz képest nincs benne.)

 

Az Old English Sheepdog eredetileg angol fajta, és ezért az F.C.I. ezt a Fajta Standardot használja, mivel az a szokás, hogy a származási ország fajta standardját fogadják el.

Az OES amerikai fajta standardja nagyjából hasonló követelményeket támaszt, két főbb kivétellel a járásmódot és a bunda színét illetően.

 

 

Értelmezés és elemzés

Tipikus külső megjelenés és karakter: megmagyarázni, hogy mit is jelent az erős és négyzetesnek tűnő kutya, fontos, hogy megpróbáljuk elképzelni a bobtail eredeti feladatát. E fajtának a dolga az volt, hogy a juh vagy marha után nézzen és a vásárra kísérje azokat. Ez erős felépítésű kutyát kívánt, teljesen egészséges, erős kellett legyen minden tekintetben - nemcsak testben, de értelmileg is. A bobtail erős, kemény felépítésű kutya, minden durvaság nélkül. Ha a lábak túl hosszúak vagy túl rövidek lettek volna , a kutya képtelen lett volna kitartóan dolgozni, mert a futás fizikai fáradalma túl sok lett volna az egész napos kitartáshoz.

A bőséges szőrzet azért volt szükséges, hogy megvédje a kutyát a szélsőséges időjárástól, a túl nagy forróságtól vagy a nagyon erős hidegtől. Ezt figyelembe véve, könnyű megérteni, hogy miért olyan fontos a szőrzet minősége. A munkakutyának szüksége van a durva fedőszőrre, hogy az eső ne áztassa bőrig, a puha aljszőr pedig azért fontos, hogy megvédje a hideg idő és a szél ellen.

Alapvető volt, hogy a bobtail temperamentuma teljesen mentes legyen az ok nélküli agressziótól. A pásztornak bizalommal kellett viseltetnie a bobtail iránt, hiszen rábízta a nyáját - néha a saját tulajdon életét is - így aztán a bátorság, hűség az odaadás lett a fajta jellemzője.

 

A fej

A kívánalom nagy és négyzetes fej, amiben elég hely van az agy számára és amely arányban áll a kutya egész körvonalával. A füleknek inkább kicsinek és simulónak kell lennie, mint nagynak és „összegyűrt”-nek. A fülek, ha nagyok és „gyűrtetek” meggátolják a légmozgást, ami hajlamossá teszik a fület a fertőzésekre.

A szemeknek egészen távol kellene elhelyezkedniük. Mindig vannak felemás szemszínű kutyák (egyik két, a másik barna) vagy „kínai szeműek” (két kék szem).Az amerikai champion Rotterby in Broad Dalylight-nek - aki  korának legeredményesebb kutyája korának, és őse számos jelenlegi TOP-bobtailnak - felemás szeme volt a legszebb sötét pigmenttel a kék szeme körül. A borostyánszínű, sárga vagy mogyorószínű szemek, amelyek köztudomásúan világos szemek, nem kívánatosak! Ezek a színek öröklődnek, ezért nem kellene bátorítani bírálatkor vagy tenyésztéskor!

Az állkapocsnak a koponyával arányosan erősnek kell lennie. Hirtelen kezdés benyomását kellene adnia, ahelyett, hogy az orr felé elkeskenyedne. Ez pedig széles és négyzetes állkapcsot fog adni egyenes vonalban elhelyezkedő első fogakkal, inkább, mint némileg körívben ülőkkel.

 

A nyak

Manapság én a nyakat úgy tekintem, mint a Fajtastandard nagyon fontos pontját, mert túl sok kiállított kutya van a ringben U-formájú nyakkal, ahelyett, hogy a nyak méltóságteljesen ívelne. Ez az (U-formájú nyak) teljes diszharmóniát ad a külső megjelenésnek, eltekintve attól, hogy a Standard szerint sem korrekt. Arthur Tilley könyvében - The Old English Sheepdog - kitűnő magyarázatot ad a megkívánt „jól ívelt” nyakra. Ezt írja:

„Fölöttébb lényeges egy bobtailnak, hogy jól ívelt nyaka legyen, mert mikor azt parancsoljuk feküdj le!, még akkor is,  ha hosszú a fű, észlelni tudják a (pásztor) kiképzőjük kézjeleit.”

A nyaktól szintén megkívánják, hogy „meglehetősen hosszú és erős” legyen. Úgy találom, hogy az a nyak, amelyik nagyon ki van ritkítva, szőrtelenítve, az vékonynak és ezért hosszabbnak tűnik, s ezzel együtt rossznak. Egy bobtailnak, ha jó helyen van a válla és jó a váll szögelése, akkor rendszerint jó a nyaka is. Szintén fontos kihangsúlyozni, hogy az a bobtail, aki mozog, magasra emelve tartja a fejét, így jobb benyomást kelt a ringben, míg a munkában lévő kutya némileg alacsonyabban tartja a fejét. Ez a megállapítás az Angol Standard-ban egészen tiszta. A bobtailt azért tehát nem kell elmarasztalni, ha a fejét nem tartja magasan mozgás közben.

 

A test

A bobtail négyzetes felépítésű kutya emelkedő hátvonallal, ami mozgás közben megnyújtja a hátat. Másképp a kutyát túlerőltetnénk, ami nyilvánvalóan nem korrekt formája a mozgásnak. Nagyon fontos ezért, hogy ez a gyengéd emelkedés az ágyék irányában legyen, ne pedig a csípő felé. Ja Ön megnéz egy menyírt bobtailt oldalról, a hát legmagasabb pontjának az ágyéknál kell lennie és nem a csípő fölötti részen. A tipikusan körte alakú test elég erőt mutat hátulról és könnyed mozgásúvá teszi elöl. A jól elhelyezkedő váll az elülső mozgás figyelembevételével együtt fontos, mert a nem korrekt váll nem engedi, hogy a megkívánt lépéshossz létrejöjjön. A hibás elhelyezkedésű váll nagyon gyakran együtt jár a laza könyökkel, ami hátrányos egy munkakutyánál.

Számos véleménnyel ellentétben és szeretnék rámutatni, hogy a Standard csak kéri, hogy a vállcsúcs merre legyen keskenyebb, mint a váll pontja. Szerintem ez azt jelenti, hogy a szegy és a váll szélességének viszonyában a mar pontjának kell szűkebbnek lennie. Totálisan rossznak tartom, hogy a bírók csak az nézik meg, milyen szűk a mar, és ennek alapján bírálnak, anélkül, hogy megnéznék a vállpontot is.

Az utóbbi öt év folyamán, nézve a kutyákat a ringben, nem kerülheti el a figyelmet az a tendencia, hogy a kiállított kutyáknak meglehetősen rövid a lába, s néha ez hosszabb testtel kombinálódik. Minkét eset nagyon nem kívánatos, mivel a bobtail - állítólag - egy tömör és négyzetes felépítésű kutya, akinek „a testét a mellső lábak  magasan tartják a talajtól”. Ezt nem szabad összetéveszteni a hosszúlábúsággal, mert a lábhossz és a mellkas mélysége között korrekt aránynak kell lennie. A mellkas ne legyen lapos vagy lapos oldalú, de legyen mély és tágas, jól kiugró, de ne köríves.

A rövid, tömör test izmosságot is kíván. A tömör test szintén szükséges a ruganyos mozgáshoz, amit kérünk. Jól fejlett hátsó lábak jó szögeléssel, hosszú comb, rövid csánk a rövid, tömör test - és a legfontosabb -, az ágyék feletti emelt hát a kulcstényezői a tipikus bobtail testtartásnak.

 

Mozgás

A legfőbb különbség az Angol Standard (és az FCI Standard) és az Amerikai Standard között, hogy az amerikai nem említi a tipikus „gördülő” (roll) mozgást. Az Amerikai Standard az ügetést így jellemzi „szabad és erőteljes, látszólag könnyed, jó kiterjedéssel (hosszú lépésekkel) és lendülettel. A „nagyon ruganyos” vágtát serkentik, és kikötik, hogy a bobtail poroszkálhat vagy lépkedhet a lassabb tempónál.

A legjobb definíciót a bobtail  két járásmódjáról, ami megkülönbözteti más kutyák járásmódjától, kedves barátom Caj Haakansson adta. Az Ő szívélyes belegyezésével átadom Önöknek az Ő kitűnő, könnyen érthető magyarázatát.

„A test és a szőrzet billegése a bobtail mozgása közben nem a „gördülés” (roll) - én ezt tipikus medveszerű járásmódnak és poroszkálásnak hívom. Ez a járásmód a kutya teljes oldalváltásából származik az ágyéktól a talpáig, nagyon ruganyos, kitérő és nagyon hosszú léptű. Ezek a kulcsjellemzői annak, hogy hogyan jön létre ez a páratlan járásmód, a gördülés. A lágyék feletti korrekt ívnek a kombinációja (a lágyéknál magasabb a hátvonal mint a marnál - nem túl gyakran látható háthimbálás, és azt követően magasabb hát a csípőcsontnál-). Hosszú felsőcomb és az egyedülállóan rövid csánk, ami szintén jól leengedett. A far nem meredek, és nem is vízszintes, inkább jól kitöltött és gömbölyű, mérsékelt és rövid lejtéssel. Lapos és túl rövid farú egyenes hátsórész is található a bobtailokban, azaz hiányzik a jó szögellés , nem elég hosszú a comb, különösen a felső comb. Gyakran látható túl meredek farú és olyan, aki „mély építésű, alul felfüggesztett”.

A poroszkálás a definíció szerint egyenletes és kényelmes tempójú járásmód, nem jellemző a járásra vagy a hagyományos ügetésre, de a séta és ügetés között áll, teljesen mentes a magas lépéstől vagy a hátra kirúgó mozgástól.

A poroszkálás  nem gyors járásmód, bár nagyon gyors is tud lenni. Az a bobtail, aki korrekt felépítésű és mozgású soha nem veszíti el a fajtára jellemző gördülékenységet a járásban és az ügetésben sem.

A ruganyos vágtáról még nem beszéltünk. Ráadásul és úgy hiszem, ez a járásmód az örökölt.”

Sajnos azt kell mondani, hogy alig látható olyan bobtail, amelyiknek tipikus gördülő mozgása van. Azért ez mégis egy olyan jellemvonás, amit nagyon meg kellene követelni a bírálatok során.

 

Szőrzet és szín

A bíróknak szintén  meg kellene követelni a korrekt durva, nem göndör, de hullámos szőrt. Én azzal is egyetértenék, aki nagyra becsüli a nagyon hosszú szőrű bobtailt, de eddig én még nem láttam olyan extra-hosszú szőrű bobtailt sem, akinek elég durva a szőrszerkezete. Ez azért van, mert a durvább szőr könnyebben törik, így nagyon nehéz azt hosszúra megnöveszteni.

A megkívánt szőrszín a szürke, a grizzle és a kék összes árnyalata. Ez a definíció tehát kizárja a teljesen fekete szőrt éppúgy, mint a nagyon nemkívánatos barna bundát! Az Amerikai Standard azt tartalmazza, hogy a bunda fehér jegyekkel vagy anélkül is egyenértékű. Tehát elfogadja a fehér szigetszerű foltokat is, amit helytelenítenek az Egyesült Királyságban és Európában.

 

Méret

A magasságot tekintve ismét a néhai Arthur Tilley-t szeretném idézni, aki érezte, hogy a méret kérdését a kutya munkájának típusa határozza meg.

„Például, egy farmernak szüksége lehetett egy olyan kutyára a marhák mellé, aki elég nagy és erős , és egy olyanra aki kisebb, de gyors mozgású a birkákhoz, főleg ha ezek a birkák erősebb  testűek, ami Anglia déli megyéiben igen gyakori.

Nyilvánvaló, hogy egy túl tevékeny, aktív kutya fölösleges és célszerűtlen lenne a bárány-szezon előtt és után közvetlenül. Másrészt viszont a könnyebb  típusú kutyákat kivonták a munkából a hegyekben és a mocsaras vidékeken.”

Fontolóra véve a korai tenyésztők egyik legfrekventáltabb alakjának szavait, könnyű megérteni, miért csak ajánlja a marmagasságot a Standard, ráadásként ezzel a mondattal: „A típus és a szimmetria  sokkal fontosabb, csupán a méret miatt nem áldozható fel egy kutya sem.

 

 

lhakhang Creative Commons License 2005.05.25 0 0 642

Most, h. elolvastam... hát tényleg elég kusza egy íromány ez a standard; szerintem az egyes részek sincsenek jól elkülönülve egymástól. Nehezen áttekinthető és túl nagy szabadságot enged a bírónak.

 

 18 hónap a tenyésztésbevételi alsó korhatár? Ez kanoknál is fennáll? Nem úgy lenne logikus, h. ha már 1 éves kortól lehet szemléztetni, akkor ez legyen a min. kor? (persze ezt csak kanokra értem, természetesen a szukáknál logikus a későbbi kezdés)

Előzmény: poupette (639)
poupette Creative Commons License 2005.05.25 0 0 641

Akkor először az aktuális standard

 

FCI 16. sz. standard Old English Sheepdog

 

Általános megjelenés: Erõteljes, négyzetes, nagyon szimmetrikus külsõ megjelenéssel, szilárd kutya, általános egészséget sugárzó benyomással. Minden hosszúlábúságtól mentes, bõséges szõrrel borítva mindenütt. Vaskos, izmos, jó felépítésû kutya nagyon intelligens arckifejezéssel.

Természetes körvonalait nyírással vagy trimmeléssel nem szabad megváltoztatni.

 

Tulajdonságok: Gerinces, egyenes jellemû, nagyon kitartó kutya, enyhén emelkedõ hátvonallal, felülrõl szemlélve körte alakú testalkattal. Mozgására poroszkálás és séta közben egyfajta gördülékenység jellemzõ. Ugatása jellegzetesen reszketeg.

 

Temperamentum: Kiegyensúlyozott természetû, engedelmes kutya. Bátor, hûséges és megbízható, az idegességnek és az ok nélküli agressziónak minden jele nélkül.

 

Fej és koponya: A testhez arányos méretû. A koponya tágas, inkább szögletes. A szemek felett határozottan ívelt, a stop jól kifejezett. A pofa erõs, szögletes, az orrnál csapott, mérete az egész fej hosszának körülbelül a fele. Az orr nagy és fekete, az orrnyílások szélesek.

 

Szemek: Egymástól távol ülõ szemek. Sötét szín kívánatos. Két kék szem megengedett. A túl világos szemek nem kívánatosak. A szem körüli pigmentáció kívánatos.

 

Fülek: Kicsik és fejhez simulóak.

 

Száj és fogazat: A fogak nagyok, erõsek és a szájban egyenletesen helyezkednek el. Erõs, kifogástalan, szabályos és teljes ollós harapású állkapcsok, azaz a felsõ fogak szorosan fedik az alsókat és derékszöget zárnak be az állkapoccsal. A harapófogó harapás elfogadható, de nem kívánatos.

 

Nyak: Elég hosszú, erõs, elegánsan ívelt.

 

Mellsõ rész: A mellsõ lábak tökéletesen egyenesek, erõs csontozatúak, könnyedén alátámasztják a testet. A könyökök a mellkashoz közeliek. A vállak jó szögelésûek, marnál keskenyebbek, mint vállban. A terhelt vállak nem kívánatosak. A kutya marban alacsonyabb, mint ágyékban.

 

Törzs: Meglehetõsen rövid és kompakt, jól ívelt bordákkal és mély, tágas mellkassal.

 

Hátulsó rész: Az ágyék erõs, széles és enyhén ívelt, a combok körben jól izmoltak, az alsó lábszár hosszú és jól fejlett, a térd jó hajlású és a csánkok alacsonyak. Hátulról szemlélve a csánkoknak elég egyenesnek kell lenniük, a mancsok nem fordulhatnak sem be-, sem kifelé.

 

Mancs: Kicsi, kerek és szoros, az ujjak jól íveltek, a talppárnák vastagok és kemények. A

farkaskörmöt el kell távolítani.

 

Farok: Általában teljesen csonkolt vagy farok nélkül születik.

Csonkolt változat: teljesen csonkolt.

Csonkolatlan változat: összmegjelenésében nem feltûnõ. Mélyen tûzött. Soha nem hordható "feltekerve" vagy a hátvonal fölé emelve, nem lehet benne törés. Durva textúrájú szõrrel dúsan borított.

 

Járás: Hátulról nézve, járás közben medveszerûen gördülékeny. Ügetéskor erõlködéstõl mentesen halad és erõteljes hátulsó tolóerõt mutat, a lábak a mozgás irányában mozognak. Vágtája igen ruganyos. Lassú mozgáskor némely kutya poroszkál. Mozgás közben a fej természetes, alacsonyabb helyzetet vehet fel.

 

Szõrzet: Dús, durva tapintású, nem egyenes, hanem bozontos és nem göndör. Az aljszõrzet vízhatlan. A fej, koponya és körben a mellsõ lábak szõrrel dúsan borítottak, a fülek mérsékelten. A hátulsó rész a test többi részénél több szõrrel fedett. A minõséget, a tapintást és a sûrûséget a kizárólagos hosszúságnál többre kell értékelni.

 

Szín: A szürke, a grizzle, a szürkésfehér vagy a kék minden árnyalata. A törzs és a hátsó rész egyszínû, fehér lábvégekkel vagy anélkül. Ezen a területen a fehér foltok ellenzettek. A fej, a nyak, az elülsõ rész és a has alatti rész fehér, jegyekkel vagy anélkül.A barna egyik árnyalata sem kívánatos.

 

Méret: Kanok minimum 61 cm (24 inch), szukák minimum 56 cm (22 inch). A típus és a szimmetria a legfontosabb, csupán a méret miatt nem szabad feláldozni.
Előzmény: Zsemy (640)
Zsemy Creative Commons License 2005.05.25 0 0 640
Az jó lenne:))
Előzmény: poupette (639)
poupette Creative Commons License 2005.05.25 0 0 639

 

 

Tenyész-szemle: a korhatár a Bobtail Klubnál is 12 hónap. Valószínűleg az kevert meg, hogy tenyésztésbe nem lehet vonni a kutyát 18 hónapos kora előtt - ezek egyébként MEOE szabályok.

 

Zsemy, ha gondolod, csinálhatunk egy standard értelmezést itt a fórumon. Van angol és amerikai standard magyarázatom, az amerikaihoz képek is vannak.

 

.A bobtail standard több bíró egybehangzó véleménye szerint az egyik legnehezebben értelmezhető standard, túl általános a megfogalmazása, összesen két konkrétumot találsz benne - a kan és a szuka mérethatárt -, de még ahhoz is oda van írva, hogy a méret végül is nem lényeges, mert a harmónia és az összhatás fontosabb.

Sajó_a_bobtail Creative Commons License 2005.05.24 0 0 638

Hi!

 

Nálunk is ha csak a szettert viszem sétálni, akkor rohangál mint a bolond. De ha mindkettőt akkor a bobi nem engedi rohangálni, mindig próbálja az úton tartani és felénk visszaterelni. Nagyon jókat szoktunk nevetgélni rajtuk. Ha csak a bobit viszem, akkor mindig elöttem megy 5-10 méterrel és igen sűrün pillantgat hátra, ha megfordulok, akkor mint a nyúl rohan elém, és elfoglalja a helyét.

Előzmény: bubozse (636)
bubozse Creative Commons License 2005.05.24 0 0 636

Hova tűntetek??????

Hogy bírják a kezdődő nyarat a kutyáitok? Én próbálom már úgy összehozni, hogy a nagy melegbe ne menjünk sehová, de még eddig mindig kihisztizte, hogy elvigyem amikor máskor is el szoktam vinni magammal. A kutyasuli viszont továbbra is élményszámba megy. A többiek világítottak rá a múltkor, hogy Dorka tereli a kutyákat, és tényleg úgy néz ki :))))

Sajó_a_bobtail Creative Commons License 2005.05.19 0 0 635
Jók a képek! :-))))
Előzmény: bubozse (634)
bubozse Creative Commons License 2005.05.19 0 0 634

NNNNNNNNa, itt vagyunk.

bubozse Creative Commons License 2005.05.19 0 0 633

Lehet, hogy a 18 hónap csak külön a bobtail klub előírása?? Mindegy még úgysem akarom vinni, és az orosházi időpontot se tudom, tehát végülis nem gond.

Ma lehet, hogy végre tudok új képeket betölteni :)

Előzmény: Zsemy (632)
Zsemy Creative Commons License 2005.05.18 0 0 632
bubozse: Ezt nemrég találtam egy tenyészszemle szabályzatban. Tenyészszemlére 12 hónapos kort betöltött ebek vezethetõk fel.
Sajó_a_bobtail Creative Commons License 2005.05.17 0 0 631

Kár :-((((((((((

Majd legközelebb.

 

Előzmény: Zsemy (630)
Zsemy Creative Commons License 2005.05.17 0 0 630
Mikor odaértünk, akkor néztünk a bobtail ring felé, ott láttam egy bobit, aki a gazdijával volt, és nem ketrecben, meg asztalon, ahogy a többi. Azok lehettetek ti?:) Utána letelepedtünk egy fa alá a padokra. Nincs asztalom, ezért egy padra ültettem fel, h tiszta maradjon:P Csak kettő óra körül mentünk a ringhez.
Előzmény: Sajó_a_bobtail (629)
Sajó_a_bobtail Creative Commons License 2005.05.17 0 0 629
A fen....be, ha nem sietünk el akkor találkozhattunk volna. Nem láttam más bobit, csak aki versenyzett. Hol voltatok? A verseny végéig ott álltunk a ring mellett láttál?
Előzmény: Zsemy (628)
Zsemy Creative Commons License 2005.05.17 0 0 628
Ott a bobtail ringnél. Mikor végeztek ott a bírálatokkal, akkor ott kellett felvezetnem. Csak én voltam egyedül szemlén. Azt hittem lesznek egy páran.
Előzmény: Sajó_a_bobtail (627)
Sajó_a_bobtail Creative Commons License 2005.05.17 0 0 627
Hol volt szombaton a tenyészszemle?
Előzmény: Zsemy (626)
Zsemy Creative Commons License 2005.05.17 0 0 626
Sziasztok!

Mi is szombaton voltunk. A tenyészszemlét ugyanis csak áttették szombatra. A
kiállításon nagyon húzott a drága, de a ringben, már nagyon ügyesen viselkedett:) Szépen jött mellettem ahogy itthon tanultuk:) És amin meglepődtem, h szemrebbenés nélkül hagyta, h a bírónő végigtapogassa:) Lehet h egy kicsit meg is volt lepődve, de ügyes volt:) Én ehhez a bírálati részhez nem értek, de nekem azt mondták, h nyugodtan vihetem kiállításra is. A fogai nagyon szépek (vmi kk fogazat), a mellkas lehetne mélyebb, és az alsó állkapocs erősebb, meg a koponya kifejezőbb vagy mi:P A hát feszes, jó kiszögellés, nagyon jó lendületes szabad mozgás. És jó szőrminőség:) Nem kötöttek bele, h rövidebb mint kellene:P A mozgása az nagyon tetszett a bírónőnek:) Ott nem mondtak semmit, h vigyem e kiállításra vagy ne, én a tenyésztőnek mutattam a bírálati lapot, és ő mondta.
Tupír nem volt, (azt mondták, h oda nem kell), csak alapos fürdés és fésülés. Utána olyan volt mint egy hatalmas nagy plüssmaci:)) És a két órás utat is bírta, pedig ő még nem utazott kocsival sehova.
Én még év elején kérdeztem egy MEOE irodánál, és ott 18 hónapot mondtak, h annál idősebb kutyit lehet tenyészszemléztetni. Blani ezen már túl van, hisz most volt 2 éves.
Előzmény: bubozse (624)
Sajó_a_bobtail Creative Commons License 2005.05.17 0 0 625

Sziasztok!

 

Mi szombaton voltunk Szilvásváradon. Kicsit zűrös volt a szombati verseny, mert nem jött el a bíró. Ezért két bíró amikor végzett a saját fajtáival akkor elkezdte ezt a kört bírálni. Így kicsit elhúzódott a bírálat. Sajnos szombaton csak 5 bobi volt. (meg az enyém de ő nem versenyzett) Nekem nagyon tetszett a bíró aki bírálta a bobikat mert el is mondta mit lát a kutyákon, persze lehet hogy valaki másként látja de mégis más volt így nézni egy versenyt mint úgy hogy csak kihirdeti, hogy ki hányadik. Ezt én bevezetném minden bírálatkor, de sajnos nem rajtam múlik :-(((((((

Úgy látom a másik napokon több volt a bobi. Lehet kicsit részletesebb beszámolót feltenni. Nem volt valaki több napon is????

bubozse Creative Commons License 2005.05.17 0 0 624

Sziasztok! Zsemy gratula! Egyébként mit mondtak a tenyésszemlén és mi történt? Kicsit részletesebben írd le légyszi! Ugye a te kutyid már több mint 18 hónapos, nem tudtad meg véletlenül, hogy tényleg csak 18 hónapos kor után lehet-e őket vinni? Megdicsérték a kutyád? Ilyenkor azért mondanak pár szót, hogy milyen a maga nemében, pl. hogy vidd-e kiállításra vagy ilyenek....??? Ügyes volt és hagyta magát "megvizságlni"? Feltupíroztad a nagy alkalomra?

A kutyasulira áttérve, most a hétvégén a második alkalom már sokkal jobban sikerült! Símán belenyugodott a hapsi, hogy nem fogok fojtót használni és Dorka is nagyon ügyes volt. Szerencsére nem esett, így voltunk elég "sokan" és a kutyák hatalmas rohangálást és játékot levágtak, olyan jó volt nézni! Szóval már alig várom a következő alkalmat! Ráadásul sikerült azt is megértetnem a tanítóbácsival, hogy nem szándékozom engedelmes vizsgára menni a kutyámmal, így nem volt gond belőle, ha Dorka kicsit arréb tette le a fenekét. Csak mindig kritizálja, hogy kövér, és megsülne a zsírjában :(((( (meg a többieknek is mondja, hogy kövérek a kutyáik) Szóval kezdek megnyugodni kutyasuli ügyben.

Kösz Mantis és Nextdoor a felvilágosítást! Egyébként nem hiszem, hogy a bobik buták lennének (és tényleg nem is azok), és már korábban otthon is tanítottam, így tud pár dolgot, de a biztonságos behívhatóság és a szocializáció miatt szükség van erre a kutyasulira.

Egyébként talán tényleg lehet benne valami, hogy fajtajelleg az alkalmi süketség, mert ált. nem megy elsőre :)))))

Előzmény: Zsemy (623)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!