Néhai öregapám mikor tanított a népi bölcsességekre, mondta: "Fiacskám, a kor az nem egy érdem, az egy állapot..." Sokszor tíz kemény évet le kellett élnem, hogy megértsem... milyen igaza volt!
A körtét sem hagynám ki.párban ültesd a fákat ,és clapp,vilmos,bosc kobak, kieffer(elég ellenálló,igénytelen fajta), hardenpont-így szinte folyamatosan szedheted,és cefrézhetsz.
Szilvából,a Besztercei,lepotica,stanley,ami szerintem jó pálesznek.
Viszont az őszi,és tavaszi lemosó permetezés 1x-1x legalább szükséges.Persze ez csak az én véleményem.
Több mint 20 éve a család gyümi szükségletét sikerült megtermelni(bár egyre nehezebb)van némi tapasztalat.Milyen fekvésű a föld,hány literben,(otthon főzni v.főzetni)gondolkodsz?
...pont a legfontosabbat hagytad ki, mert az ecet után rögtön a lúgos közömbösítésnek kellett volna jönni...a víz nem közömbösíti a savas hatást és így az tovább dolgozik...a trisót vedd elsőnek...
Köszönöm! 7-8 hónapja kísérem figyelemmel a topikot. Leéltem több évtizedet míg a télen volt szerencsém pálinkát, inkább nemes párlatokat kóstolni! Kiderült számomra, hogy az eddigi valamik, és egy a fa ültetéstől az üvegbe zárásig szakszerűen, hozzáértően kezelt gyümölcsből mily ízletes nedüt lehet készíteni!
Az alapanyag elő állítással kezdeném a pálinka főzést! Nagyon az elején, ehhez kérnék a nagyérdeműtől segítséget! Van 140 m X 8 m parcellám. Ide gondoltam lugasos kialakítással gyümölcs ( pálinkafát ) ültetni 2 sorban. Permetezni nem igen van időm, tehát valami ellenálló fajtára kérnék ötletet, javaslatot!
Szia rézműves. Csoda szép ez a sisak. Lepucoltam a sajátom ma ahogy írtad (ecet+só), utána forró vizes hideg vizes mosás, csak még nem mostame trisóval, és most ilyen lilás színű. Minél előbb trisózzam le, vagy ez lejön pár óra múlva is?
...igazából én nem mondhatom el, hogy bió kertem van, hiszen a fák csak a tavaly nyári költözéssel kerültek hozzám és csak azt tudom, hogy nem permeteztek semmit...
...a házzal kapcsolatos munkák nem is tették lehetővé, hogy foglalkozzak velük és csak most jövök rá, hogy valamit azért kezdeni kéne velük...nem vagyok egy nagy kertészkedő típus, habár volt telkünk (szőlő-gyümölcsös), de a Fater nem sok sikerrel próbálta belém oltani a metszést, permetezést...
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Nekem is szépen forr már egy hete.Még soha nem csináltam ilyet,gondoltam kipróbálom.Csak azt nem tudom,hogy a főzésnél a virágot is bele kell tenni,vagy szűrjem meg és csak a levét?