Sziasztok! Tavaly év végén a szilvás hordó alján maradt sürü cefrét magányosan hagytam és annyira beleégett, h mire ki lett "takarítva" elég jol megrongálódott az alja. A főző fajtájárol egy kép. 1.8mm tudtommal az anyag. Valaki nem tud ajánlani olyat aki megjavítaná, esetleg átalakítá nekem ezt ?
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Ne legyél mán' olyan finnyás! Mindenki abbúl főz, ami kerül. Előbb én is csak abbúl főztem, ami a zöldséges havertól került. (Földieper borsó héjjal, cseresznye karalábé levéllel... meg ilyenek ) De akkor az is jó vót'.
Ebből még nem tudom ,remélem este ki tudom finomítani, az előszesz nagyon kellemes illatú! Úgy képzeld el, hogy a baráti körben ez a zöldségestől beszerzett körte a legkedveltebb a barackkal ! Azt szoktuk mondani,hogy nem jobb,de egymás mellett vannak a csúcson a barackkal! Egyszer kaptam egy adagot ,azon érezni lehetett a pinceszagot,na az az egy volt rossz ,határozottan felerősödött a dohosság főzés után!Szénnel kivettem ,abból van a kedvenc mákumom! Halványan megmaradt a körte ,mellette a mák ,benne az akácméz! Nagyon fogy! Volt szerencsém megkóstolni az eredeti mákumot, nagy csalódás számomra! Picit savanykás,inkább picit meggyes ,gyorsan múló műíz !
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Citrusom : én a csigák ellen DETIM-et használok az a kék granulátum. Nagyon nem bírják.
A fügének nagy hely kell ám ! Lehet bokornak és lehet fának nevelni. Az enyém bokor és kb minimum 4*4 méteren terül el de volt már nagyobb is. Figyelj arra is hogy észak észak-nyugat felöl védett helyen legyen és egéstz nap süsse a nap ! Ha esetleg nagyon hoideg lesz egy tél és elfagy nem kell megijjedni mert majd áprilisban újra kihajt csomó vesszőt. pussz.
Máris megvagyunk a dologgal, 3 vagy 4 fügefát fogok ültetni az orgona helyett, saját nevelésút. Az orgonából különben sem lehet pálinkát főzni, vagy ki tudja...:-))) Eddig nem próbáltam:-)))
Hogy visszatérjek a pálinkafőzésre és a kérdésekre, tavaly voltam első alkalommal a ZD-n, megmérettettem a bodzavirág párlatomat, ami bronzérmes lett:-)))
NAGY ÖRÖM VOLT SZÁMOMRA!!!
Tucso-é aranyérmes lett, mert ő leszemezte a virágot, én pedig tányérostól raktam bele.
A recept:
20 l viz
Kb. 40 tányér bodzavirág
1 db budafoki élesztő
Idén én is leszemeztem a virágot.
Az érlelési időben bizonytalan vagyok, mert tavaly is más volt az időjárás, + elromlott a főzőm, amit 2 hét alatt sikerült megjavittatnom, és paráztam, hogy tönkremegy a cefrém, de talán ez volt jó neki.
Idén nem érleltem ilyen sokáig a cefrét, + az eső mindennap lemosta a bodzáról a virágport, az ízt, az illatot.
Kedves TINTUS!
A kertészeti fórumba bele tudtam olvasni, mindenki küzd a csigákkal. Én is! Hallottam a fahamut, meg mindenfélét.
MA BEVÁLT A SÓ!!!
Kiszórtam egy adagot, a házasokat személyesen, kesztyűvel odavittem, a házatlanokat, akit észrevettem, beszórtam.
Működik:-)))
Nincs időm a másik fórumban is közzétenni, kérlek, tudj róla.
A pálinkafőzős részben semmi új nincs. Az ágyaspálinka készítésről vannak rendkívül bonyolult táblázatok az egyes gyümölcsfajták aszalványainak víztartalmáról meg ilyenek, a gyakorlatban is használható információt max. 5 mondatban össze lehet foglalni, de arra is jórészt rájön az ember.
Most nézem opálos ez rögtön ,igaz kicsit jobban kergetem mint általában! Tavaly két óráig fűztem indulástól,most másfél óráig nyomatom! Fűztem a komámnak egy szilvát ,nem nagyon volt időm ! Az lett a legfinomabb, úgyhogy ezért egy kicsit jobban siettetem!
Körte ! 4,25l-es üvegbe engedem ! Nem mértem hol opálosodik! Két üveget engedek tele! Az első üveg sem víztiszta,de a másik sokkal opálosabb! Kb 40 liter cefréből 8,5l előszesz ,abból 3dl hideg víz kezdetnek! Szinte magával hígítom ki! Kb 25 fokos lessz! A moslékba semmi gyümölcsillat , jónak tűnik!8 naposan főzöm !
Könnyelműség nem savazni a körtecefrét, már belátom! Nyomokban sincs ecetesedés , mindig azonnal kifőztem eddig is ,de a hordó oldalán , ahol könnyebben érintkezik a levegővel ,érezni lehetett ! Ezután a savazók lelkes táborát erősítem!
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
A nagyipar német – osztrák technológiával készítik: a gyümölcsre, zöltségre,virágra ráöntik a tiszta szeszt, kivonatolják, és ezt a levet egyszer lefőzik.
Láttam a piacon nyóccázé' másfél deciliter szilvaecetet, kitáblázva, hogy most ez a menő, meg cikkek mellé. Eszembe jutott, hogy valaki itt már írt róla, hát rádkerestem :-)