Keresés

Részletes keresés

Dunit Creative Commons License 2011.03.19 0 0 8825

 És ezzekkel hosszabításokkal neked mi a problémád ?

 

 Budapesten rengeteg ilyen van. De nem ám 1 -1,5 m -et mint ahogy itt látszik hanem 3 -5 m -t is. A nagytársasházakaban majd mindenütt ez dívik.

 

 Tehát : volt régi téglakémény, ezt kibélelték, de valami miatt pl. mellé építés okán magasítani kellet. Hát megmagasították. A 2 m -nél hosszabb csövek már támasztást is kaptak.

 A hosszaítás : cső csőben- magyarul egy szigetelt cső !!

Előzmény: joevagyok68 (8824)
joevagyok68 Creative Commons License 2011.03.19 0 0 8824

talán így....

http://kep.ivpicture.hu/505284.t.jpg

http://kep.ivpicture.hu/505276.t.jpg

 

Mind2 szerelt kéménnyel meghosszabbított bélelt tégla kémény... még ha nem is látszik a képeken jól.

Miben különbözik ez attól, ha a szerelt indulna a födémtől a már korábban leírtak szerint ???

Előzmény: joevagyok68 (8823)
joevagyok68 Creative Commons License 2011.03.19 0 0 8823

Bakker a képek...

a "képfeltöltés saját gépről"  feliratnak csak a felső fele látszik .... volt már valakinek ilyen??

ikon senincsen a feltöltéshez :-(

na mind1 képzeljétek el..:-))

 

 

Előzmény: joevagyok68 (8822)
joevagyok68 Creative Commons License 2011.03.19 0 0 8822

"akkor már sokkal "jobban" hangzana, ha 3 vagy 4 féle dologból hoznád össze a kéményt. :))"

áááá annál azért "izényesebbek" vagyunk...:-)

 

Naszóval..

Akkor az alábbi dolog elvileg/gyakorlatilag nem lehetséges.....

"Ha meglévő - főfalban menő - kéményt

- födémig visszabontom

- főfalban lévő részt bélelem  Tehát végig bélelt lesz, folytonos a bélelés a kazánig, s még tovább...alsó tisztító + kondenz is...

- majd a födém fölött szerelt kéménnyel folytatódik... a régi kéményre "ültetve", a hőtágulásra figyelve !!!

 

OK

De akkor ezeket " a kéménynek látszó tárgyakat", minek nevezhetjük...

Befelé jövet lőttem az alábbi --jóó szar képeket- amin, bélelt tégla kémény folytatódik szerelt kéménnyel ?????

Vagy ez sem szabályos ??

 

És akkor az eternitcsöves hosszabbitásokról már ne is beszéljünk.....

 

 

Előzmény: kod1111 (8810)
puskaspisti Creative Commons License 2011.03.18 0 0 8821

Szia.

 

Köszönöm a felvilágosítást a szabványokról:)

 

Tehát ha jól értem ..van egy tégla kéményem és kéménytüzet kell hogy okozzak benne , hogy bebizonyítsam a kémény átvevő kollégának hogy a kéményem téglái és a 6-cm-re lévő fa gerenda nem fog beggyulladni:)

ekkor Ők majd engedélyt adnak a tégla kéményemre , mert bebizonyítottam nekik hogy nem rosszab a kerámia kéményektől:)

Előzmény: pjotrkolja (8816)
halaloszto Creative Commons License 2011.03.18 0 0 8820

perszehogyaz. de attol meg mokas, hogy a gyarto a vevoi igenyek kielegitesere kihoz egy termeket, ami nulla oldaltavolsaggal szekrenybe epitheto, a hatosag meg nehany faszfej szerelo kedveert hoz egy rendeletet, hogy minden kazant oldaltavval kell szerelni. 

 

mintha a szerelok kibrusztolnak, hogy nem lehet forgalomba helyezni csak olyan autot, aminek minimum 20 centi a hasmagassaga, mert annak meg ala lehet nezni tukor nelkul, es amiatt emelokittel lehetne csak ferrarit forgalomba helyezni.

 

vajk

Előzmény: sancibácsi (8819)
sancibácsi Creative Commons License 2011.03.18 0 0 8819

Ez csak valami turbós-gázkazán lehet!

Előzmény: halaloszto (8818)
halaloszto Creative Commons License 2011.03.18 0 0 8818

Raadasul pl az en kazanom szerelesi utmutatojaban benne van, hogy kozvetlen fal melle is szerelheto, akar szekrenybe is szerelheto. Ha a keszulekgyarto szerint nem kell oldalt hely a karbantartashoz, akkor ezt egy rendelettel ne akarjak mar felulbiralni. 

 

vajk

Előzmény: Zöldár (8817)
Zöldár Creative Commons License 2011.03.18 0 0 8817

 A szabványokról :

 Hát van kötelező és van önkéntes szabvány is. Az esete válogatja. Ha biztonságról van szó, akkor általában egy rendelet teszi kötelzővé egy konkrét szabvány alkalmazását.

 De az életben nagyon sok olyan esetvan, amikor a gazdaságitevékenység során a két fél megegyezik egy szabvány alkamazásában vagy nem alkalmazásában. Pl. van egy alapanyag gyártó - beszállít egy feldolgozónak valamit. Ezek bizony szabadon megállapodhatnak , hogy az anyagot annak tulajdonságait ilyen és ilyen szabvány szerint mérik,  az az anyag megfelel vagy nem a szabványnak.Csak mindig meg kell állapodni. Nyilt kereskedelmi forgalomban általában be kell tartani a szabványokat.

 

 Más eset : pl. a GOMBSZ ( a GMBSZ elődje ) előírt a falikazánok szereléséről bizonyos geomerriai méreteket. A padozattól való magaság, ha sarokban van, akkor az oldalfaltól való táv.

 Na itt volt az az eset nálam, hogy  a 10 cm előírt táv helyett csak valami 8 cm volt. Valahogy a szerelőnek így jött ki, a másik oldalt is kevés hely volt. Éppen egy olyan helyen dolgoztam, ahol az egyik kolléga 'gondozta' az akkori GOMBSZ -ot. Csal rá kérdezetm, mond mi a fenének ez a 10 cm. Mondá - az csak a szerelőnek szól, hogy azért tájolja magát  - a szivattyú jobb szertehetősége miatt. Tehát rajtam múlik - átveszem tőle, vagy nem.  Átvettem.Meggyőződtünk, hogy még így is szerelehető - kivehető az a szivattyú, amit egy 7 évvel történő eset bizonyított - akkor cseréltettem.

 Még a gáz MEO -nál hepciáskodott volna  a MEÓs, de elmondtam nekie , mint itt, nyomatékul az igazolványomat az asztalra tettem és mondtam - ok. írja le !! Végül átvette - borravalót várt !!

 Bizony  a monopol helyzetben lévő szolgáltatók nagyon mereven értelmezik az előírásokat.

 Ilyen eset pl. a kémény tisztító ajtó magassága is. Nyilván van arra elő írás milyen magasan legyen, ami elsősorban a kőmívesnek szól tudja hová tenni (ha jól emlékszem 40 cm ) na egy átvételnél a kéményseprő a tényleges 35 cm miatt nem vette át elsőre, mondá kategoríkusan nem felel meg az előírásoknak, sőt még azt is hozzá tette nem fér alá a veder. Végül 15 doboz cigaretta árával egyező jatt után csak alá fért.

pjotrkolja Creative Commons License 2011.03.18 0 0 8816

Az szabványok önkéntes alkalmazásával kapcsolatban nálamnál sokkal okosabb (nem volt nekik nehéz) emberek az alábbiakat írták:


"A szabványok nem kötelező jellege abból a szándékból fakad, hogy a tudomány és technika fejlődését ne akadályozzák a szabványok előírásai. Ha egy gyártó műszaki fejlesztése révén más, jobb megoldásokat, eljárásokat is tud alkalmazni, mint amilyeneket a szabványok elismernek, akkor ebben nem akadályozza a merev jogi szabályozás.
A szabványok önkéntes alkalmazása egyáltalán nem jelenti tehát azt, hogy a szabványokban rögzített követelményektől negatív értelemben el lehet térni. E kérdés értelmezése kapcsán abból kell kiindulni, hogy a szabványok a tudomány és technika olyan elismert eredményeit testesítik meg, amelyek a gazdasági élet átlagos szereplőitől is megkövetelhetők. A műszaki fejlesztés pedig értelemszerűen nem eredményezhet visszalépést, azaz pl. nem csökkenhet a termék rendeltetésre való alkalmassága vagy biztonsága. Azonban lehetséges, hogy egy élenjáró technológia éppen újszerusége miatt nem értelmezhető a meglévő szabványok szerint. Ekkor az önkéntesen alkalmazható szabványtól el lehet térni, ennek azonban következményei vannak. A megfelelőség-tanúsítás pl. nem intézhető el viszonylag egyszerűen a szabvány szerinti vizsgálatokkal és a szabványra való hivatkozással, hanem költségesebb és hosszadalmasabb eljárásra van szükség."


Vagyis egységes gondolkodást próbálnak megvalósítani adott témában, de ha te a szabványban foglaltaknál jobb de legalább is eltérő műszaki vagy technikai sajátosságokkal bíró eljárást fejlesztesz ki és azt akarod használni, annak minimum meg kell felelnie a szabványban foglalt minimális elvárásoknak vagy meg kell helednia azokat, de "újításodat" alá kell támasztanod mérésekkel, vizsgálati eredményekkel stb..

Bővebben itt olvashatsz a témáról.

Előzmény: puskaspisti (8814)
puskaspisti Creative Commons License 2011.03.17 0 0 8815

Szia.

 

Kémény Kontrolling Kft.

Őket már javasoltam többször is. Senki még nem panaszkodott rájuk:)

Egy próbát megér!!

Előzmény: ja69 (8812)
puskaspisti Creative Commons License 2011.03.17 0 0 8814

Ez a lobitevékenységgel történő beavatkozás az "építésügyi előírásokba" amúgy valóbban egy kicsit gusztustalan

 

 

Hát nem ez szép ezekbe a dolgokba:)

Az Msz 845 azt írja hogy a szabvány betartása ÖNKÉNTES!!

Ez mit is jelent??

Akarom betartom akarom nem??

Előzmény: pjotrkolja (8802)
KisIgri Creative Commons License 2011.03.17 0 0 8813

Esetleg lenne valami javaslatod egy búboskemence kéményének a kialakítására?

A gondom az,hogy nekem a kemencébe a tüzelőanyagot a kéményen keresztül 

kell behelyezni és ez egy előregyártott kéményen keresztül nem megoldható.

Előzmény: pjotrkolja (8802)
ja69 Creative Commons License 2011.03.17 0 0 8812

Üdv

 

Érdeklődnék,hogy nem tud-e valaki Tatabánya  közelében megbiztható kéménybélelőt. Kisméretű  téglából készült kéményt kéne bélelni, vegyes tüzelkésű kazánhoz. Illetve érdekelne,hogy mire kéne figyelnem, gondolok itt  a papirozásra miket kell adni a  bélésanyaghoz, vagy egyáltalán hogy megy ez.

A válaszokat előre is köszönöm.

Zoltanuss Creative Commons License 2011.03.17 0 0 8811

 Tudjátok a törvény készítői... ,de itt inkább a rendeletektől van szó. Kéménynél BM- Ip. Min, vagy most tán gazdasági Min. rendelet, néha kormány rendelet. No ezek úgy készülnek, hogy a régi alapján mindig teszegetnek hozzá ezt azt. Aztán van az un.  'tárcaegyeztetés'

 

 kereng a rendelet tervezet sokfelé.  Na ilyenkor az ügyes 'érdekérvényesítők'  megkeresik a 'gyenge' pontokat  és előadják kívánalmaikat  - némi kenés soha sem árt. Egy egy meghívás, egy -egy ajándék csomag a megfelelő ügyintézőnek  és a kért módosítás már benn is van a szövegben. Kis ügy intéző kiscsomagot kap, nagy ü.i. nagy csomagot.

 Gondoljátok , hogy csak a gyógyszergyártók ügyködnek holmi taiföldi konferenciával  ??!!

Előzmény: csiba00 (8808)
kod1111 Creative Commons License 2011.03.17 0 0 8810

"majd a födém fölött szerelt kéménnyel folytatódik..."

Olyat nem lehetett korábban sem, fele ilyen fele olyan, akkor már sokkal "jobban" hangzana, ha 3 vagy 4 féle dologból hoznád össze a kéményt. :))

Előzmény: joevagyok68 (8805)
nagy ivó Creative Commons License 2011.03.17 0 0 8809

Köszi, erre nem gondoltam, de most, hogy írod már fejlődik a világ. A nagyobb kiszerelésű alkoholos fémdobozokat is használnak manapság?

Még visszakerülhet a forgalomba a Motorola 5200-as, mert annak hatalmas doboza volt?

Előzmény: csiba00 (8808)
csiba00 Creative Commons License 2011.03.17 0 0 8808

Rendszernek nevezzük azon gyártók termékeit, akik sok szép nokiás dobozt vittek a törvény készítőinek.

Előzmény: nagy ivó (8807)
nagy ivó Creative Commons License 2011.03.17 0 0 8807

Akkor mit neveznek rendszernek? Ha a kereskedö a km téglával együtt árusítja a kórcsövet, az is annyira viszonyul egymáshoz mint a beton köpenyben a samott, amibe később saválló cső is kellhet.

Előzmény: pjotrkolja (8802)
joevagyok68 Creative Commons License 2011.03.17 0 0 8806

Szeretném megtudni még azt is......:-)

Ha az alábbi rajzodon lévő méretek a kötelezőek - a becsatlakozás és a koromzsák/tisztító nyílás voszonylatában- , akkor hogyan lehet bekötni 1 faelgázosítót pl, aminek 87 cm magasan  van a füstcsöve ??

Előzmény: pjotrkolja (7046)
joevagyok68 Creative Commons License 2011.03.17 0 0 8805

És az minek számít ?

Meglévő kémény felújításának, javításának ? 

Ha meglévő - főfalban menő - kéményt

- födémig visszabontom

- főfalban lévő részt bélelem

- majd a födém fölött szerelt kéménnyel folytatódik...

Vagy ehhez valamilyen engedély szükséges ?

Előzmény: pjotrkolja (8802)
csiba00 Creative Commons License 2011.03.17 0 0 8804

Ez a rendszer dolog tetszik a legjobban:)

 

Mint ahogy itt is írtá nem is olyan régen: ha van egy régi rossz tégla kéményed, akkor mindenki örül, hogy ha kibélelteted pl savállóval. De ha új téglakéményt akarsz savállóval akkor azt nemlehet, mert életveszélyes:)

Előzmény: pjotrkolja (8802)
SolnesMM Creative Commons License 2011.03.17 0 0 8803

 Köszönkük a sörre való meghívást !

pjotrkolja Creative Commons License 2011.03.17 0 0 8802

T puskapisti!

Az MSZ 845 a hatályos építési műszaki engedélyeket nyilván nem teszi semmissé, de ettől még korlátozza a nem rendszer jellegű égéstermék elvezetők beépítési körét:

6.1.3. Új égéstermék-elvezető berendezés csak rendszer jellegű lehet.

Vagyis a nem rendszer jellegű égéstermék elvezetőket csak meglévő kémények felújítására, javítására, régi használaton kívül helyezett kémények újbóli használatba vételéhez történő átalakítára lehet használni.

Ez a lobitevékenységgel történő beavatkozás az "építésügyi előírásokba" amúgy valóbban egy kicsit gusztustalan.

 

Előzmény: puskaspisti (8801)
puskaspisti Creative Commons License 2011.03.16 0 0 8801

Szia.

 

Láttad hogy kik csinálták ezt a szabványt??

Kémény gyártó cégek!! igaz?!

És mit írnak a teljes szabvány (lap közepe) kisbetűs részben? Én olvastam sajna...

Tudtad hogy egy szabvány nem bírálhat felül egy ÉMi papírral megáldott béléscsövet!!??

Akarsz még érdekességeket? Olvasd végig Te is:)

 

Ugye?! Máris mókás ez az egész...

:D

Előzmény: kod1111 (8800)
kod1111 Creative Commons License 2011.03.16 0 0 8800

"De mint mondottam az új szabvány kicsit mókás...."

Szerintem teljesen komoly.

De mint mondottam az új szabvány kicsit mókás....

http://www.schiedel.hu/fileadmin/data/hungary/Letoltesek/MSZ_845_2010_partnerek.pdf

Előzmény: puskaspisti (8799)
puskaspisti Creative Commons License 2011.03.16 0 0 8799

Szia.

Kisméretű tégla + kor (saválló) cső...

Ha még nem volt tervegyeztetésen akkor lehet hogy a samott kéményeket fogják előírni...

Sch, Leier , Montel, Prespor , Plewa, vagy valami hasonlót....

De mint mondottam az új szabvány kicsit mókás....

Előzmény: KisIgri (8798)
KisIgri Creative Commons License 2011.03.16 0 0 8798

Köszönöm válaszod!

A tervek elkészültek,még a tervezőnél vannak.

Uj építésű vályogházról van szó.

A kéményseprőknél még nem volt tudomásom szerint (tegnapi napig).

A válaszodban a Kmt+Kocső mit takar?

 

Előzmény: puskaspisti (8796)
KisIgri Creative Commons License 2011.03.16 0 0 8797

Köszönöm válaszod!

És ebben az esetben mi a járható út?

Előregyártott kéménnyel egy kemence kémény nem kivitelezhető.

Elkészíteni a kemence alapját és kéményét a padlásig,és mikor 

megvan a lakhatási engedély felhúzni a kéményt és megépíteni a 

kemencét.

Előzmény: pjotrkolja (8793)
puskaspisti Creative Commons License 2011.03.16 0 0 8796

Szia.

A házikoról vagy a bővítésről ha készült terved azt Te vagy a tervező bevitte a kéményes céghez " jóváhagyatni".

Ha azon szerepel a Kmt+Ko cső vagy valami hasonló akkor azt az illetékes kéményseprő cégnek ÁT KELL VENNI!!

Persze ha ez a papírod 5 évnél fiatalabb!!

Előzmény: KisIgri (8792)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!