Keresés

Részletes keresés

zsazska Creative Commons License 2010.06.29 0 0 2232
Kedves Madárbarát! Törvények jönnek, mennek, és az ember nem mindíg értesül a változásokról! Most legalább ki lett vesézve ez a téma is, és így legközelebb már kéznél lesz a hiteles forrás, ahol ezekről informálódni lehetne!
Nagyon sajnáltam amúgy, hogy nem itthon, hanem a Balatonnál kerültem abba a helyzetbe, hogy eme madárka sorsáról döntenem kellett. Ott természetesen nem volt kéznél a lexikon, és az internetet is csak egy internetpointról tudtam elérni. Ott aztán pár ezer forint bedobálása után is csak nagyon szegényes információhoz jutottam. Mikor már itthonról jelentkeztem, és Roland15 figyelmeztetett arra, hogy lehet, hogy ő már spontán hagyta el a fészkét, elég rossz érzések kerítettek hatalmukba, és ha tehetném, vissza is csinálnám az egészet, de már késő. Elhoztuk őt, de a dologhoz hozzátenném, hogy nem volt biztonságos helyen. A legforgalmasabb főút mentén gyalogolt. Egyik oldalról egy magas támfal felett húzódtak a házak, ahová ő, aki röpképtelen, fel nem juthatott volna, a másik oldalról pedig az úttest, és a vasúti sín szegélyezte, és csak aztán jött volna a parti sétány. Mint az írtam is, nem azonnal hoztuk el. Előbb elmentünk autóval, amikor észleltük őt, és csak mikor visszafelé is ott láttuk, és még mindíg nem talált magának menedéket, akkor vettem fel a földről. Szerintem percek kérdése volt, hogy egy macska, vagy kutya végezzen vele. Mára már lassan 1 hete, hogy velünk van, de még most sem képes röpülni. Mivel nálunk a kert végében, és a réten is élnek Dolmányos varjak, így remélem, hogy idővel majd társra talál. Addig azonban meg szeretném őt óvni a rá leselkedő veszélyektől. Tudatosan nem mutattam be a kutyáimnak, mert szeretném, ha legalább a négylábúakkal szemben tanusítana tartózkodást, nehogy baja essen!
Előzmény: madarbarat (2225)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.29 0 0 2231
Ja egyébként monori börzéken rendszeresen jelen vagyok...ahhoz képest hogy mindenhez szinte papír kell senki sem tartja be az abban leírottakat. Pl állatorvosi papír kell minden bevitt állatra, mégis látni szinte minden 3. árusnál beteg, fertőzött állatot. Akkor ilyenkor mi van?
Előzmény: Törölt nick (2230)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.29 0 0 2230
Hát igen sajnos ilyen emberek is vannak...:-(
A börzén voltak már befogott rókák is amik annyira féltek hogy szinte ott haltak szörnyet egy 50x50cm-es ketrecben...
Az ember már kutyát sem mer tartani mert ki tudja milyen törvényt szeg meg...
Lidérc nálam jó kezekben van és nem hagyom hogy bármi baja essen...
Előzmény: Roland15 (2229)
Roland15 Creative Commons License 2010.06.29 0 0 2229

A monori börzén rengeteg szarkát, szajkót, dolmányost árulnak. Persze, nem egyszer kínáltak már ott védett állatokat is.

Sajnos a törvény abszolút nem igazságos. Ha igazságos lenne, rég nem itt tartanánk.

 Ezt az embert, ha valaki feldobná, súlyosan megbüntetnék ám természetkárosításért. Kilőni a rigókat és a verebeket egy kertből, számomra képtelen gondolat. Azonkívül, hogy hasznosak, még védettek is. Nem is beszélve az öt kitömött karvalyáról.

Előzmény: Törölt nick (2228)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.29 0 0 2228
De sokszor látok a kisállatvásárokon befogott felnőtt illetve kis szarkákat, dolmányosokat...nekik sincs papírjuk erről...
De amíg én egy darabot felnevelek és jól érzi magát, addig mások tömegesen szedik a fészkekből és értékesítik...hol itt az igazság?
Szerintem sehol.
Egyébként meg ismerek olyan embert is aki még a fekete rigókat is kilövi az udvaráról:-S Ez elég szomorú mert inkább hasznos mint kártevő...ugyan így a verebek is. Rengeteg rovart megesznek, köztük szúnyogokat is.
És már kb. az 5. karvalyt látom náluk kitömve...
Nekem csak egy van és azt is apum lőtte fácánőrzéskor.
Előzmény: mepisz (2219)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.29 0 0 2227
Köszi meglesz:-)
Előzmény: ez-Ben (2222)
Roland15 Creative Commons License 2010.06.29 0 0 2226

Hasznos információk ezek, azonban valamikor szükség van ezeknek a fiókáknak a megmentésére. Gilisztákkal jobb vigyázni, a trágyagiliszta mérgező, a madár pusztulásához vezet, ha ebből kap.

Azonban a kakukk nem fészekparazita, hanem költésparazita. A fészekparaziták sem építenek fészket, csak ők más madár fészkét foglalják el.

Előzmény: madarbarat (2225)
madarbarat Creative Commons License 2010.06.29 0 0 2225

Kedves Zsazska!

Bizony, ahogy Roland 15 írja, lehet, hogy a kismadár el lett rabolva a szüleitől. Tudniillik vannak a fészeklakó, a fészekhagyó és a részleges fészekhagyó madarak. Erre a lexikon is hangsúlyosan hívja fel a figyelmet:

 

fészekhagyók: azok a madarak, amelyeknek fiókái a tojásból kikelve rögtön képesek követni anyjukat, és önállóan táplálkoznak, az érzékszerveik már keléskor jól fejlettek.

Ilyen pl. a kazuár csibéje is. Fotó: Annette Cutts és Zoo Berlin.

Persze mindez nem azt jelenti, hogy a génjeikben hoznak magukkal mindent, a földön való boldoguláshoz. Szabályt erősítő kivétel a homoki lábastyúk.

Eltekintve a →homoki lábastyúktól, sok tanulnivalójuk van és a "szülők" segítik is őket az önálló életre való felkészülésben. Ilyenek például a tyúkalakú madarak.

Érdekes, hogy a fácánfélék között az Árgusz-páva fiókái, bár fészekhagyók, az első időszakban nem a földről csipegetnek, hanem az anyjuk csőréből szedik ki a rovarokat, magvakat. Ezzel szemben a lábastyúk kicsinyei a kelés után pár órával már teljesen önállóak.

búbos vöcsökA fészekhagyók általában félnek az embertől és menekülnek előle, de ha mesterségesen lettek keltetve és felnevelve, akkor barátságosak az emberrel szemben.

Búbos vöcsök családA madarak másik nagy csoportját a →fészeklakók alkotják, s hogy még érdekesebb legyen a dolog, vannak a

részleges fészekhagyók. Azoknak a fajoknak a fiókáit nevezzük így, amelyek bár vakon és csupaszon kelnek, a teljes röpképességük elérése előtt elhagyják a fészküket, és rá vannak utalva még kirepülés után is sokáig a szüleik gondoskodására. kazuár csibeEz a viselkedés a fészekalj védelmét szolgálja, ugyanis a fiókákra vadászó ragadozó, ha felfedezi a fészket, egy egész fészekaljat elpusztíthatna, így pedig keresnie kell a fészek közelében távolában, a fű, a bokrok sűrűjében – vagyis több fiókának marad esélye az életben maradásra.

Az ilyen fiókák (rigófélék) jellegzetes hangjukkal jelzik szüleiknek a hollétüket, s várják az éhségcsillapító falatokat. A szülők keresik meg és etetik őket. Következésképpen, ha gyámoltalan, de egészséges fiókát találunk, ne akarjuk megmenteni – nincs ránk utalva!

 

fészekkártya: a madártani kutatás Angliában alkalmazott egyik módszerének eszköze.

Űrlap, amelyre előre meghatározott időszakonként és módon kell az adatokat egy-egy fészekről felvenni.

Alkalmazásával a barázdabillegetők fészekaljait (1186 fészket) vizsgálva megállapíthatták, hogy

az érintett fészkekbe a vizsgálat kezdetén 5747 tojás volt;

a kelési százalék 63,8 százalék lett;

a kikelt fiókák 82,6 százaléka repült ki;

így fészkenként 2,55 fióka lett a szaporulat.

A veszteség a klf. kártevők és ragadozók számláját terheli. Bebizonyosodott az is, hogy a feltételezésekkel ellentétben a nagyobb fészekaljakból több fióka repült ki, tehát a fészekalj nagysága nincs hatással a költés eredményességére.

 

fészeklakók
: azok a madarak, amelyeknek kevés számú fiókái csupaszon, vakon, gyámoltalanul, önálló táplálkozásra alkalmatlanul jönnek világra, s a fiókák hosszabb-rövidebb ideig - 11 nap és 12 hét (!) közötti időszak - a fészekben maradnak.

A fészeklakóknál az utódok nevelése összetettebb és változatosabb, mint a fészekhagyóknál.

Szemben a →fészekhagyók fiókáival ezeknek az érzékszerveik fejletlenek, s a külső ingerekre csak fokozatosan tanulnak meg reagálni.

Pingvin-családÉrdekes, hogy mint sok egyéb téren, itt is vannak átmeneti fajok, amelyek fiókái elhagyják a fészket, de a fészekhez közel bújnak meg és egy ideig még a szülőkre vannak utalva, ezek a sirályok és a csérfélék, de valójában a rigóféléknél is ismert a jelenség, hogy a kicsik még a teljes röpképesség elérése előtt elhagyják a fészket, ezeket nevezzük részleges fészekhagyóknak. Az ilyen egészségesnek látszó, de még röpképtelen fiókákat NE AKARJUK MEGMENTENI !!!

A királypingvin és a császárpingvin is ide sorolható, bár e két fajnál egyáltalán nincs fészek.

Császárpingvinéknél a "fészekaljanként" egyetlen tojásban az embrió az ún. költőtasakban fejlődik ki, s ott is cseperedik fel. Ha arra gondolunk, hogy e faj mily zord körülmények között él, akkor könnyen beláthatjuk, hogy a kicsiknek másként esélyük nem is volna. →fészekhagyó

 

fészekodú
: madár (esetleg kisebb emlős) által pihenésre, alvásra, az időjárás viszontagságai elleni védelemre, leggyakrabban fészkelésre használt →odú.

A madárvédelem keretében, fészkelési hely biztosítása céljából mesterséges odúkat is szoktak kihelyezni. (→farönkodú)

 

fészekparaziták
: vannak madarak, amelyek nem bíbelődnek a költéssel, hanem a mi kakukkunkhoz hasonlóan más madarak fészkébe csempészik a tojásaikat, hogy így rájuk hárítsák a költés és a fiókanevelés feladatát, ezeket nevezzük fészekpa...

 

 

Ami a rovarokat illeti: sáskák, szöcskék, a horgászok által használt pinki és mégiscsak földigiliszta...

Az előbbieket könnyű virágos rétről lepkefogó hálóval begyűjteni - magam is sokat hálóztam, a beók és a nagy álarcos szövők kedvéért. Vigyenek a fiúk magukkal egy nagy nylonzsákot is, "felfújva" és abba szórják bele a lepkefogó hálóban összegyűjtött zsákmányt - akkor tovább életben maradnak a rovarok!

A földigiliszta - amelyet direkten madarak számára német díszmadár-szaküzletek is árusítanak - mérgezősége részben igaz:

 

földigiliszta (Lumbricus terrestris): a földben élő, a kertészeti kultúrák számára nagyon hasznos gyűrűsférgek.

Takarmányértékük rendkívül magas. Különösen a B12-vitamin és a fehérje tartalmuk figyelemre méltó.

földigilisztaHa tehát azt tapasztaljuk, hogy kertásás közben követnek bennünket a tyúkok és lelkesen szedik fel a gilisztákat, ne próbáljuk ezt megakadályozni.

Díszmadarak táplálására is szóba jöhet, de számolni kell két tényezővel:

1. a giliszták párzási időszakban (áprilistól júniusig) a madarak számára mérgező anyagokat választanak ki;

2. a légcsőférgesség terjesztésében is szerep jut a gilisztáknak, tehát etetése esetében számíthatunk fertőzésre.

A problémák megelőzése végett érdemes steril tenyészetet létesíteni.

Ahol a külső volier talajából felbukkanhatnak giliszták, amelyeket el is fogyasztanak a madarak, ott fennáll a fertőzés veszélye, amit évente 2-szeri Piperoscal-kezeléssel ki lehet védeni. (→giliszták; →rodopszin, →Syngamus,  histomonosis)

 

Földi János (1755-1801): magyar természettudós, aki Linné...

 

És vannak madarak számára tenyészthető rovarok, ezekről is sokat olvashatsz a lexikonban. (lisztkukac, sáskák, tücsök stb.)

Előzmény: zsazska (2192)
Ladybee Creative Commons License 2010.06.29 0 0 2224
Van még azért bizonytalanság, pld. házi veréb!
Előzmény: madarbarat (2223)
madarbarat Creative Commons License 2010.06.28 0 0 2223

Kedves Zsazska (és mindenki)!

Tévedtem. Ezt akkor is beismertem volna, ha nincs egyéb mondanivalón. A gyarló emlékezetre hagyatkoztam, s amint kialakult a vita, felcsaptam a lexikont. Na ott az eszmei érték címszó alatt hiába keresi az ember a dolmányost, következésképpen...

A lexikon az egy dolog. az internet az egy másik dolog.

Természetesen a lexikon sem hibátlan, főként nem lehet abszolult naprakész. De sajnos nagyjából ugyanez a helyzet a hivatkozott linkekkel.

Most már sokadszor arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy a neten sem minden forrásból bugyog "tiszta víz".

A témával kapcsolatban van egy korrekt, minden másnál hitelesebb forrás, azt viszont ezúttal is jó szívvel ajánlom figyelmetekbe:

http://www.termeszetvedelem.hu/index.php?pg=sub_691

ez a honlap a kormányzat hivatalos információs eszköze, legyen valamennyiünk számára mérvadó - aligha tud ennél hitelesebbet ajánlani bárki.

Noha ezen az oldalon

13/2001. (V.9.) KöM rendelet - 8. melléklet

nincs fenn az eszmei érték, de fenn van az unióban, így hazánkban is előforduló összes védelem alatt álló állatfaj.

Aki részletekre is kiváncsi az hívja be ezt az oldalt

http://www.termeszetvedelem.hu/index.php?pg=sub_685

(a 2. sz. melléklet), ahol a téma szempontjából érdemleges tételként momentán a kormos, a havasi és a vetési varjú szerepel.

Aki szívesen elidőzik ilyen anyagoknál, az behívhatja a fokozottan védett fajokat felsoroló 4. sz mellékletet is:

http://www.termeszetvedelem.hu/index.php?pg=sub_687 

A videók pedig káprázatosak - köszönöm a figyelemfelkeltést!

 

No és mintha a szarka tekintetében is keletkezett volna némi bizonytalaság - az előző dokumentunok tükrében nincs ok semmiféle aggodalomra!

És őszintén sajnolom, hogy támasztottam egy kis zavart - legközelebb jobban figyelek.

 

 

Előzmény: zsazska (2217)
ez-Ben Creative Commons License 2010.06.28 0 0 2222

 

 :) Nagyszerű képek !

     Ha én "MADÁRBARÁT" lehetnék - nem hivatalosan az vagyok- a középső képet választanám, az a legkifejezőbb...még a szarka szemszögéből nézve is...

 A szinösszeállitás is csodálatos !  Hátha még a Hazai Madarasok is láthatnák, szerintem tedd fel oda is és hivatkozz rám, hogy én kértelek rá ! Nehogy azt mondhassák ... ( PAX és büszke galambászok !:)

Előzmény: Törölt nick (2205)
mepisz Creative Commons License 2010.06.28 0 0 2221

Hát igen vadőre válogatja.Addig nincs baj a vadászható madarak otthoni tartásával

amég a szomszéd jó ember, nem jelentgetős.

Jól felpörgettük a topikot.

Előzmény: Ladybee (2220)
Ladybee Creative Commons License 2010.06.28 0 0 2220
Szevasz! Kezelésnek nem nevezném. Kis részét visszateszik a csapdába csalimadárnak, a többségét elpusztítják.
Előzmény: mepisz (2219)
mepisz Creative Commons License 2010.06.28 0 0 2219

Szia !

-----------

A larsen csapdázást is szabályozzák, pld a vadőrök kezelhetik az összefogott

szarkákat, dolmányos varjúkat nem értékesíthetik. A Wasingtoni /Cites / Berni

egyezmény alá tartozó védett madarak engedélyezését az Országban különböző

hatóságok engedélyezhetik, pl mi a Budapesti Természetvdelmi Vízügyi igazgatósághoz tartozunk.De máshová tartozik Gyula, Szeged.

Előzmény: Ladybee (2218)
Ladybee Creative Commons License 2010.06.28 0 0 2218
Ez a tipikus esete a nem tudja a jobb kéz...mondásnak. A Larsen csapdákban fogott szarkák ezreinek tekerik ki a nyakát, az elvétve előforduló otthoni tartást "szigorú" szabályokhoz kötik. Védett madarak esetében a területileg illetékes KvVM felügyelőség ad engedélyt.
Előzmény: mepisz (2214)
zsazska Creative Commons License 2010.06.28 0 0 2217
A próféta szóljon belőled:-) Nagyon remélem, hogy nem lesz ebből gond.
Viszont ha már erről a madárról esett szó, ajánlom figyelmetekbe a youtube-on egy malactartó topiktárs Dolmányosáról készült videókat. taktacsani1 névvel még sok felvételt töltött fel, de ez a három a kedvencem:
Dolmányos varjú
Dolmányos varjú2
Dolmányos varjú3
Előzmény: Törölt nick (2213)
mepisz Creative Commons License 2010.06.28 0 0 2216

Látod erről van szó, természetvédelmi védettség / Berni / egyezmény alatt nem áll.

De mivel vadászati idény alá tartozik az FVM hivatal rendelkezik , a tartásával

kapcsolatos jogszabályok illetve alkalmazásával, végrehajtásával.

Mint a.: fácán, nyúl, szajkó, vaddisznó, őz, szarvas, muflon.fogoly, nagylilik, vetésilúd

tőkésréce, kerceréce, szárcsa stb állatfajoknál..

Előzmény: zsazska (2215)
zsazska Creative Commons License 2010.06.28 0 0 2215
Sziasztok!
Köszi a sok hasznos hozzászólást dolmányos témában. Ahogy látom azonban, nincs egyetértés a védettségét, és a tarthatóságát illetően. Én próbáltam tájékozódni ez ügyben, és ezt találtam:Dolmányos varjú
mepisz Creative Commons License 2010.06.28 0 0 2214

Jól van értelek, ha Édesapád vadász ismerni kell a törvényt, egyébként vadász-

jeggyel rendelkező személynél nem veszik olyan szigorúan.

De keressétek meg a www. vadaszat.lap.hu oldalt szerintem nagyon szépen

le van írva az erre vonatkozó összes jogszabály, hidd el nekem, hogy én ismerem

az erre vonatkozó jogszabályokat. Kérd meg édesapádat ,hogy mennyen be a

helyileg illetékes Vadászati hatósághoz és kérje meg a szarkára a tartási engedélyt.

Elkerültök egy csomó esetleges kellemetlenséget.

Előzmény: Törölt nick (2213)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.28 0 0 2213
Tisztában vagyok vele hogy költési időben védettséget élveznek. De biztosíthatlak hogy tartásáért nem büntetnek.
Sok ornitológus ismerősöm van és 4-5 vadőr ismerősöm. Édesapám pedig vadász.
Előzmény: mepisz (2212)
mepisz Creative Commons License 2010.06.28 0 0 2212

Szia !

-----------

A törvényeket nem én hoztam, sajnos így van ahogy azt leírtam, nagyon keményen

büntetnek a tartásá -é  és az árúsításé egyaránt.A vadászokat pedig fegyver+ vadászjegy bevonással ha tilalmi időben ejtik el, mármint a dolmányos varjút.

De más vadfajoknál is. Pld a nyest igen csak hatalmas károkat okoz vagy a szajkó

mégis költés + nevelés időszakában védettséget élveznek.

 

Nagyon jók a feltett képek, ilyen szelíd szarkával még nem láttam a neten fotót egy

hölgyet sem.

Előzmény: Törölt nick (2211)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.28 0 0 2211
Ezzel nem értek egyet.
Nem büntetnek meg ha van egy dolmányosom vagy egy szarkám....Nem védett és nem veszélyeztetett, ezáltal eszmei értéke sincs.
Az államot és a hatóságokat nem érdekli ha ilyen madarad van és természetesen megfelelő körülmények között tartod.
Előzmény: mepisz (2210)
mepisz Creative Commons License 2010.06.28 0 0 2210

Itt bizony mindenkinek igaza van, a dolmányos varjú hazánkban vadászati idény

alá tartozik, amikor nem vadászható azokban a hónapokban védett. Tartása mint

minden vadászható állatfajnak az FVM engedélye szükséges.Ha valaki ilyen állatot

tart otthon engedély nélkül az szabálysértét követ el, melynek a büntetési tétele

30000 Huf-tól akármennyi is lehet.

Törölt nick Creative Commons License 2010.06.28 0 0 2209
Köszi a további infót:-)
Előzmény: Ladybee (2208)
Ladybee Creative Commons License 2010.06.28 0 0 2208
Nem csak hivatásos vadászok lőhetik, közönséges v. mezei vadászok is, július 1-től febr. 28-ig. Itt pedig egy varjútartó: http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:layurv24jFsJ:www.szabadfold.hu/kisallat/dolmanyos_varju_madarszerelem+dolm%C3%A1nyos+varj%C3%BA+l%C5%91het%C5%91&cd=1&hl=hu&ct=clnk&gl=hu
Előzmény: Törölt nick (2205)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.28 0 0 2207
Sőt még nem is veszélyeztetett.
Előzmény: canary1 (2206)
canary1 Creative Commons License 2010.06.28 0 0 2206

Halihó !

 

Ebben bizony GalambászLány-nak vagyon igaza !

A dolmányos varjú -per pillanat- NEM védett !

 

canary1

Törölt nick Creative Commons License 2010.06.28 0 0 2205
Szia Madárbarát!

A dolmányos varjú (Corvus cornix) Magyarországon nem védett!
Sokan tartják röpdében és szabadon egyaránt.
Valamint augusztustól februárig lőhető. Persze ez csak a hivatásos vadászokra vonatkozik.

Apropó itt vannak az ígért képek, amelyik szimpatikusabb azt választod!


Előzmény: madarbarat (2204)
madarbarat Creative Commons License 2010.06.28 0 0 2204

Kedves Zsazska!

A dolmányos nagyon aranyos, de tudnod kell, hogy védett madár, s ennek következtében nem lehet tartani.

Ami a röpdét illeti - arra sajnos a "nem lehet tartani" a válasz - ha csak nem szerzel engedélyt a területileg illetékes szakhatóságtól.

Mellesleg a Noé-féle alkalmatossággal kapcsolatban minimum 2 aggályom is van:

1. a lyukméret nem állja útját a menyét, görény támadásának;

2. a volier tetején megpihenő madarak be fognak pottyantani - adott esetben ez fertőzésveszélyt jelent.

Előzmény: zsazska (2188)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.28 0 0 2203
Kedves Madárbarát!
Ma este fent lesznek a képek amiket kértél!
Előzmény: madarbarat (2202)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!