Keresés

Részletes keresés

snapszmester Creative Commons License 2014.06.03 0 0 99786

H kérdésre h válasz! :-)

Előzmény: szilvakukc (99784)
snapszmester Creative Commons License 2014.06.03 0 0 99785

Nem mindegy. 20-30 L edényben cefrézek néha több tonnát és működik. 200 L cefrét nem lehet alaposan elcefrézni a saját hordójában. A habarcskeverő motorja nem éppen ideális a cefrézéshez. Oda magasabb fordulatszám kell. 

Előzmény: gabor0036 (99781)
szilvakukc Creative Commons License 2014.06.03 0 0 99784

Pontosan 13,2-őt.

Előzmény: bezzeg Jani (99778)
Firga73 Creative Commons License 2014.06.03 0 0 99783

Üdv. Mindenkinek..

Létezik hogy a cseresznye PH. 4,3 !!!

Most törtem össze, és a mérőm ennyit mér..

Ellenőriztem a ph mérőmet és az jó ....

Azért beállítottam 3,2-re ..... 

körte51 Creative Commons License 2014.06.03 0 0 99782

Szerintem ez nálunk is jobban szeret pálinkát főzni!:-)

gabor0036 Creative Commons License 2014.06.03 0 0 99781

Úgy értettem a mennyiséget, hogy nem mindegy hogy 60 vagy 200L-es hordóban akarod Pépesíteni. Kollégám vett 1500w-os budget habarcskeverőt, azzal 200l-es hordo szilva kb 5perc es lekvár. 

Előzmény: TINTUS (99776)
rézműves1 Creative Commons License 2014.06.03 0 0 99780

...nem tudom, de tényleg...ennyi helyed van??DDD...

Előzmény: bezzeg Jani (99778)
rézműves1 Creative Commons License 2014.06.03 0 0 99779

...tudom, hogy ezzel nem mindenki ért egyet, de szerintem az otthonfőző két legfontosabb segédeszköze a hőmérő és az epruvetta, vagyis a folyamatos "szeszfokmérő"...persze tudjuk, hogy a mechanikus hőmérő, akármilyen pontos, leginkább a "saját" hőfokát mutatja, ami általában magasabb, mint a főzőben lévő pára hőfoka...

...de nem is ez a lényeg...lehet használni digitálisat is, de aki a sajátját már kitapasztalta, az tudja, hogy mit mutat...

...viszont az epruvetta, az a cefrefőzés kezdetétől, a finomítás végéig nagy segítségünkre van, mert egy rápillantással tudjuk, hogy éppen hol tartunk és mire készüljünk...

...abban igazad van, hogy 1-2-decivel mindig előrébb tart, de az elhanyagolható...

...többet kipróbáltam és a 20-literes főzőmnél sem jelentett ez gondot...persze épp ezért nem érdemes 28-as csőnél vastagabbat használni, mert abban alig van több 1-decinél és még jól is működik...

 

..."Szerintem mire az epruvettában a mérő 50 %-ot mutat, addigra a ténylegesen kicsöpögő párlat már lehet, hogy csak 30 vagy 40 %-os."...

 

...egy 6-literes kukta és egy 100-literes DES között, biztos van különbség, de önmagukhoz képest biztos, hogy nincs ilyen nagy eltérés...

...úgyhogy, ha az epruvetta használatával választasz el, nem tudsz nagyot tévedni, pláne ha már kiismerted a főződet és tudod, hogy mikor kell leállni...

 

           ...tudod, ahogy VI. Lenin is mindig mondta...kóstolni-kóstolni-kóstolni!!!...:):):)...

Előzmény: beller1 (99771)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.03 0 0 99778

Szerinted nyolc méter   2" -os   15 fokos emelkedésű vörösréz cső mekkora erősítést hoz létre.

 

Előzmény: rézműves1 (99775)
TINTUS Creative Commons License 2014.06.03 0 0 99777

Epruvettát nyilván nem 5 liter cefre főzésénél használunk.

Előzmény: beller1 (99771)
TINTUS Creative Commons License 2014.06.03 0 0 99776

majd idényben úgy 400 kiló/év. cseresznye-meggy-szilva-barack.  A többire van ágdaráló.

Előzmény: gabor0036 (99769)
rézműves1 Creative Commons License 2014.06.03 0 0 99775

...annyit még a "cefre-kicsavaráshoz", hogy persze nem megyünk le teljesen 0-ra, csak megközelítjük...sok értelme nincsen és nem is éri meg annyit tüzelni...én, ahogy sokan közülünk, a Tatabányai Fehér kft szeszfokolóját használom, ami 20-tól 95%-ig van kalibrálva...ha vízbe tesszük, majd kiugrik a menzúrából...na ott a "0"... én amikor a cefrét főzöm, megvárom, míg a fokolóban lévő kalibrált papír, fél centire kibújik a meniszkuszból...akkor már csak 2,5-3% lehet a cefrében és akkor lezárom...több gázt már nem érdemes rá pazarolni...

Előzmény: bezzeg Jani (99764)
beller1 Creative Commons License 2014.06.03 0 0 99774

Így már értem. Köszi.

Előzmény: foxrudi (99773)
foxrudi Creative Commons License 2014.06.03 0 0 99773

Azért van az epruvetta,mert mindig az aktuálisat látod.Ugyanis a magasabb alkoholtartalmú folyadék távozik először és úgy csökken folyamatosan.

Előzmény: beller1 (99771)
foxrudi Creative Commons License 2014.06.03 0 0 99772

Nem jól tudod,a cefre főzésnél nem választunk le up-t, sem mást,csak kozmaolajat!!

Előzmény: bezzeg Jani (99764)
beller1 Creative Commons License 2014.06.03 0 0 99771

Azt szeretném megtudni, hogy tulajdon képen ki milyen módszerrel méri a kicsöpögő szesz alkesz tartalmát. Ugye mondjátok, hogy pl.: 50 %-nál kezditek figyelni hogy mikor kell  vágni. Ha epruvettával van a mérés igazából abba is van kb 1-2 decinyi alkesz. Szerintem mire az epruvettában a mérő 50 %-ot mutat, addigra a ténylegesen kicsöpögő párlat már lehet, hogy csak 30 vagy 40 %-os. Nyilván ez az érték nagyban függ a főző kapacitásától (űrtartalmától). Ha meg kóstolgatni kell, akkor egy nagyméretű főző esetén lehet elesik a szegény dolgozó, mire megtapasztalja, hogy "eddig és ne tovább"  :)  Szerintem ezt üstönként kell talán kitapasztalni, hogy mikor kell kezdeni odafigyelni a vágásra. Bár lehet, hogy 10-15 elesés után az ember már epruvetta fokra megmondja, hogy na most fék:)  Szóval ki hogy csinyálja?  (szép ez a szakma:) )

rézműves1 Creative Commons License 2014.06.03 0 0 99770

...Janikám, úgy látszik nem olvastál eléggé vissza, vagy rossz tanácsadóid vannak...

... ezt már sokszor kitárgyaltuk az évek során, de azért minden évben előjön, ami nem baj, csak ahogy Snapszi is mondja "fogadjátok is meg"...

 

...a CEFRÉT MINDIG TELJESEN "KICSAVARJUK", VAGYIS 0-RA KIFŐZZÜK !!! ...

...evvel soha nem ártunk a későbbi minőségnek, sőt így a végeredményben minden benne lesz, amitől igazán jó egy kisüsti... majd a finomításkor "kiválogatjuk" azt, ami nem bele való...ebből nem veszünk el semmit (rézelejét, előpárlatot) csak egyszerűen főzzük...akinek keverőse, vagy dupla falúja van és gázzal fűt az nyugodtan ott is hagyhatja, ha már a fűtéssel belőtte a "ceruzabelet"...ez 20-liternél is, meg 100-liternél is 2-2,5-óra, max 3...majd a kapott alszeszt vagy vodkát finomítjuk és veszünk el belőle "mindenfélét"...

 

Előzmény: bezzeg Jani (99764)
gabor0036 Creative Commons License 2014.06.03 0 0 99769

Attól is függ mekkora mennyiségben. 

Előzmény: TINTUS (99762)
körte51 Creative Commons License 2014.06.03 0 0 99768

Eddigi tanulmányaim alapján, ez csak gazdaságossági kérdés,egyszerűen nem éri meg , a plusz fűtésköltség! A leválasztást meg tudod a következő lépcsőben csinálni!

Pont mint a kifolyó hűtővíz hőmérséklet úgy gazdaságos ,ha 70 fokos, de ha 50 fokos még jobb,csak pazarlunk!

Előzmény: bezzeg Jani (99764)
sogi01 Creative Commons License 2014.06.03 0 0 99767

                                                        vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

Előzmény: sogi01 (99751)
snapszmester Creative Commons License 2014.06.03 0 0 99766

Nem az interneten a tanuláson van a hangsúly. A könyvek is jó megoldás a szomszéd nem mindig.

Előzmény: bezzeg Jani (99760)
snapszmester Creative Commons License 2014.06.03 0 0 99765

Ebben azért ne légy biztos.

Előzmény: bezzeg Jani (99764)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.03 0 0 99764

Ha a cefre  főzéssel méssz le 10-15V% alá akkor lessz utópárlatos, de csúnyán.

Előzmény: Tucso69 (99761)
TINTUS Creative Commons License 2014.06.03 0 0 99763
TINTUS Creative Commons License 2014.06.03 0 0 99762

810 wattos max  2800 f/perc-es fúrógép elég lehet a a gyümölcs összezúzásához vagy még kevés?  Az 500 wattosom elég hamar fel szokott melegedni.

Tucso69 Creative Commons License 2014.06.02 0 0 99761

Nem függ össze!

A cefréből kisajtoljuk amit csak lehet (érdemes), viszont finomításnál ennyire lemész, csúnyán utópárlatos lesz!

Előzmény: bezzeg Jani (99760)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.02 0 0 99760

Miért?

Nem mindenki az interneten tanult főzni.

 

Előzmény: Babar66 (99756)
Zsiga85 Creative Commons License 2014.06.02 0 0 99759

Van pálmazsírom eladó ha érdekel valakit, ha OFF akkor bocsi :)

körte51 Creative Commons License 2014.06.02 0 0 99758

Elírtam 10 fokot ! 15 fokig az előszesz! 25- 30 fok utópárlat!

Előzmény: körte51 (99757)
körte51 Creative Commons License 2014.06.02 0 0 99757

Felénk  a főzdébe az egyik mester 35 a másik 40 foknál vágja el! Az előszeszt 25 körül fejezik be! A mostani körtém 35foknál hagytam abba,nem akartam érezni az utópárlatot ,de az üres mérőhengerben viszont szépen érezhető volt! Egyszer kicsit túlengedtem jó utópárlatosra ,nem is sok idő múlva szépen összesimult ,finom lett! Próbáltam már a prémium típusú  főzést ,nem engedtem 50 alá, nekem jobban ízlik ,gazdagabb amit kicsit 40 alatt fejezek be! Figyelni még a keserű ízekre is a végén  a savanyú előtt  ! Az előszeszt szeretem minél tovább főzni, ne maradjon semmi íz az üstbe, szinte 0 ra főzöm ,amikor már határozottan savanyú! Lehet variálni,kinek mi ízlik! :-)

Előzmény: rézműves1 (99752)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!