Keresés

Részletes keresés

zsuzska60 Creative Commons License 2014.06.04 0 0 99806

ezt a tisztulási hányadost hogyan határozzuk meg házilag?

mihez viszonyítunk, minek a függvényében?

Előzmény: bezzeg Jani (99805)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.04 0 0 99805

     Én úgy tudom , hogy a hosszú páracsővel az alkohol koncentráció növelhető.

 

   Az eltávozó párákat nem túl erősen hűtik , és így az alkohol nagy része továbbjuthat.

 

A tisztulási hányados értékében fontos lehet.

Előzmény: snapszmester (99786)
sogi01 Creative Commons License 2014.06.04 0 0 99804

                                                    vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (99767)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.03 0 0 99803

 

ntc a páracsőben              a kijelző bárhol elhelyezve

 

2500 Ft

Előzmény: bezzeg Jani (99802)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.03 0 0 99802

Az ebey -n érdemes szétnézni, a 0,1 pontosságú; ntc -vel; táppal;  nekem 2500 - ba került szállítással.

 

Előzmény: gabor0036 (99800)
gabor0036 Creative Commons License 2014.06.03 0 0 99801

Én ilyesmit nézegetek, de még nem vettem meg.

 

http://www.albionkft.hu/digitalis_homero_7035.html 

Előzmény: gabor0036 (99800)
gabor0036 Creative Commons License 2014.06.03 0 0 99800

Milyen digit hőmérőd van?

Előzmény: Babar66 (99794)
gabor0036 Creative Commons License 2014.06.03 0 0 99799

Amint írtam is, kollégám habarcskeverője 1500w és nagyfordulatú. ;)

Előzmény: rézműves1 (99790)
gabor0036 Creative Commons License 2014.06.03 0 0 99798

Csak a szilvát, és a somot és barackot szoktam "keverővel" szétcsapni. Alma és birs csakis darálón megy át, azzal nem babázok. :D 

Előzmény: rézműves1 (99790)
gabor0036 Creative Commons License 2014.06.03 0 0 99797

Elshiszem, de ez nekem is tapasztalat. Nem mindegy mi forog a végén. :) 

Előzmény: rézműves1 (99790)
Baracilin Creative Commons License 2014.06.03 0 0 99796

3000/perc

1000W teljesítménnyel.

Előzmény: TINTUS (99795)
TINTUS Creative Commons License 2014.06.03 0 0 99795

Állítólag pedig a habarcskeverő nem jó mert nincs kellő fordulata.  De mi is a kellő fordulat?   

 

 

Előzmény: gabor0036 (99781)
Babar66 Creative Commons License 2014.06.03 0 0 99794

Szerintem jól gondolod. Egy 50-100 literes főzőnél biztosan elég pontosan mutat a két decis eprüvetta, de egy 5-10 literesnél már biztos nem. 

Cefre főzés még nem gond, mert az ember engedi, amíg meggyullad, de finomításkor biztos, hogy nem lehet a fokolóra hagyatkozni ilyen kis mennyiség esetén. ( Szerintem ebben Barkócza tudna jó tanáccsal szolgálni!)

Nekem elég jól bevált a páracsőbe "épített" digitális hőmérő, ami 0,1 celsius fok pontosságú. Csak egyszer kellett "bekalibrálni" és azóta mindig pontosan tudom, hogy hol tart a folyamat, az eprüvetta csak megszokásból kontrollnak van.

(Nézd meg a 53839. hozzászólást.)

Üdv!

Előzmény: beller1 (99771)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.03 0 0 99793

Profi munka, Szép kidolgozás.

Gratulálok!

 

Előzmény: rézműves1 (99789)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.03 0 0 99792

Ez  biztos?

Mert ha igen, akkor felesleges öldöklő vitába  belemennem.

Rézműves már érti lehet, hogy beszélt a derecskei rokonokkal.

Előzmény: szilvakukc (99784)
snapszmester Creative Commons License 2014.06.03 0 0 99791

Köszönöm Mester!

Azt gondolják hogy vitatkozni akarok? Én?

El vannak ezek tévedve.:-)

Előzmény: rézműves1 (99790)
rézműves1 Creative Commons License 2014.06.03 0 0 99790

...ebbe én nem vitatkoznék Snapszival, Ő tudja mit beszél és nem ajánlaná, ha nem a kisebben lenne a jobb...hidd el el én is kipróbáltam, de egy nagy hordóban még a Nabiti-féle módosított "rettenetessel" is csak lassan ment a pépesítés, mert a nagy helyen sokszor csak ellökdösi a gyümölcsöt, pedig a 900W-os Skillel 2800-al forgattam és kiköszörült pengék voltak benne...

...kis 30-as hordóban már nincs nagyon helye "elugrani" és így sokkal gyorsabb és alaposabb...a nagy hordóban lehet, hogy a puha szilvát még jól viszi, de ha valami keményebbet kell, abból sok egészben marad a végén...ja és a habarcskeverő erős ugyan, de ehhez túl lassú...ide 1000W és 3000-es fordulat a tuti...

Előzmény: gabor0036 (99788)
rézműves1 Creative Commons License 2014.06.03 0 0 99789

...ennek a 100-as Des-nek 2-éve alakítottam át a 28-as páracsövét, de csak azért, mert alig volt több 1-méternél és hogy csinálhassak rá egy Pistóriusz-tányért...de így sem lett 1,5-méternél hosszabb...a tányéron van víz be és kifolyó is, amivel a fiatal tulajdonosa, (aki a Corvinus egyetemen szívja magába a tudást) elég jól tudja szabályozni a deflegmáció erősségét, ha kell...

 

.........egy hollandival le lehet kapni és máris mehet anélkül is ...

Előzmény: bezzeg Jani (99778)
gabor0036 Creative Commons License 2014.06.03 0 0 99788

El lehet rendesen a 200-as hordóban is, én is abban szoktam, csak nem gyári keverőszárral hanem spéci fejjel. 

Előzmény: snapszmester (99785)
rézműves1 Creative Commons License 2014.06.03 0 0 99787

...ezt igazából csak Szilvakukc tudja megmondani:):):)...lehet, hogy csak pórul jársz az ilyen hosszú csővel, mert egy max 100-literes főzőnél, ilyen hosszon akkora lesz a deflegmáció, hogy az is visszacsorog aminek már nem kéne...nem győzöl fűteni...

...hallottam már 2-3 méteres páracsövekről is,  ami talán még elmegy, de a 8-m az szerintem túlzás...még főzdékben sincs ekkora...erősíteni egyszerűbben is lehet (pisztóriusz-tányér) és azt még szabályozhatod is...

Előzmény: bezzeg Jani (99778)
snapszmester Creative Commons License 2014.06.03 0 0 99786

H kérdésre h válasz! :-)

Előzmény: szilvakukc (99784)
snapszmester Creative Commons License 2014.06.03 0 0 99785

Nem mindegy. 20-30 L edényben cefrézek néha több tonnát és működik. 200 L cefrét nem lehet alaposan elcefrézni a saját hordójában. A habarcskeverő motorja nem éppen ideális a cefrézéshez. Oda magasabb fordulatszám kell. 

Előzmény: gabor0036 (99781)
szilvakukc Creative Commons License 2014.06.03 0 0 99784

Pontosan 13,2-őt.

Előzmény: bezzeg Jani (99778)
Firga73 Creative Commons License 2014.06.03 0 0 99783

Üdv. Mindenkinek..

Létezik hogy a cseresznye PH. 4,3 !!!

Most törtem össze, és a mérőm ennyit mér..

Ellenőriztem a ph mérőmet és az jó ....

Azért beállítottam 3,2-re ..... 

körte51 Creative Commons License 2014.06.03 0 0 99782

Szerintem ez nálunk is jobban szeret pálinkát főzni!:-)

gabor0036 Creative Commons License 2014.06.03 0 0 99781

Úgy értettem a mennyiséget, hogy nem mindegy hogy 60 vagy 200L-es hordóban akarod Pépesíteni. Kollégám vett 1500w-os budget habarcskeverőt, azzal 200l-es hordo szilva kb 5perc es lekvár. 

Előzmény: TINTUS (99776)
rézműves1 Creative Commons License 2014.06.03 0 0 99780

...nem tudom, de tényleg...ennyi helyed van??DDD...

Előzmény: bezzeg Jani (99778)
rézműves1 Creative Commons License 2014.06.03 0 0 99779

...tudom, hogy ezzel nem mindenki ért egyet, de szerintem az otthonfőző két legfontosabb segédeszköze a hőmérő és az epruvetta, vagyis a folyamatos "szeszfokmérő"...persze tudjuk, hogy a mechanikus hőmérő, akármilyen pontos, leginkább a "saját" hőfokát mutatja, ami általában magasabb, mint a főzőben lévő pára hőfoka...

...de nem is ez a lényeg...lehet használni digitálisat is, de aki a sajátját már kitapasztalta, az tudja, hogy mit mutat...

...viszont az epruvetta, az a cefrefőzés kezdetétől, a finomítás végéig nagy segítségünkre van, mert egy rápillantással tudjuk, hogy éppen hol tartunk és mire készüljünk...

...abban igazad van, hogy 1-2-decivel mindig előrébb tart, de az elhanyagolható...

...többet kipróbáltam és a 20-literes főzőmnél sem jelentett ez gondot...persze épp ezért nem érdemes 28-as csőnél vastagabbat használni, mert abban alig van több 1-decinél és még jól is működik...

 

..."Szerintem mire az epruvettában a mérő 50 %-ot mutat, addigra a ténylegesen kicsöpögő párlat már lehet, hogy csak 30 vagy 40 %-os."...

 

...egy 6-literes kukta és egy 100-literes DES között, biztos van különbség, de önmagukhoz képest biztos, hogy nincs ilyen nagy eltérés...

...úgyhogy, ha az epruvetta használatával választasz el, nem tudsz nagyot tévedni, pláne ha már kiismerted a főződet és tudod, hogy mikor kell leállni...

 

           ...tudod, ahogy VI. Lenin is mindig mondta...kóstolni-kóstolni-kóstolni!!!...:):):)...

Előzmény: beller1 (99771)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.03 0 0 99778

Szerinted nyolc méter   2" -os   15 fokos emelkedésű vörösréz cső mekkora erősítést hoz létre.

 

Előzmény: rézműves1 (99775)
TINTUS Creative Commons License 2014.06.03 0 0 99777

Epruvettát nyilván nem 5 liter cefre főzésénél használunk.

Előzmény: beller1 (99771)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!