Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Szerintem jól gondolod. Egy 50-100 literes főzőnél biztosan elég pontosan mutat a két decis eprüvetta, de egy 5-10 literesnél már biztos nem.
Cefre főzés még nem gond, mert az ember engedi, amíg meggyullad, de finomításkor biztos, hogy nem lehet a fokolóra hagyatkozni ilyen kis mennyiség esetén. ( Szerintem ebben Barkócza tudna jó tanáccsal szolgálni!)
Nekem elég jól bevált a páracsőbe "épített" digitális hőmérő, ami 0,1 celsius fok pontosságú. Csak egyszer kellett "bekalibrálni" és azóta mindig pontosan tudom, hogy hol tart a folyamat, az eprüvetta csak megszokásból kontrollnak van.
...ebbe én nem vitatkoznék Snapszival, Ő tudja mit beszél és nem ajánlaná, ha nem a kisebben lenne a jobb...hidd el el én is kipróbáltam, de egy nagy hordóban még a Nabiti-féle módosított "rettenetessel" is csak lassan ment a pépesítés, mert a nagy helyen sokszor csak ellökdösi a gyümölcsöt, pedig a 900W-os Skillel 2800-al forgattam és kiköszörült pengék voltak benne...
...kis 30-as hordóban már nincs nagyon helye "elugrani" és így sokkal gyorsabb és alaposabb...a nagy hordóban lehet, hogy a puha szilvát még jól viszi, de ha valami keményebbet kell, abból sok egészben marad a végén...ja és a habarcskeverő erős ugyan, de ehhez túl lassú...ide 1000W és 3000-es fordulat a tuti...
...ennek a 100-as Des-nek 2-éve alakítottam át a 28-as páracsövét, de csak azért, mert alig volt több 1-méternél és hogy csinálhassak rá egy Pistóriusz-tányért...de így sem lett 1,5-méternél hosszabb...a tányéron van víz be és kifolyó is, amivel a fiatal tulajdonosa, (aki a Corvinus egyetemen szívja magába a tudást) elég jól tudja szabályozni a deflegmáció erősségét, ha kell...
.........egy hollandival le lehet kapni és máris mehet anélkül is ...
...ezt igazából csak Szilvakukc tudja megmondani:):):)...lehet, hogy csak pórul jársz az ilyen hosszú csővel, mert egy max 100-literes főzőnél, ilyen hosszon akkora lesz a deflegmáció, hogy az is visszacsorog aminek már nem kéne...nem győzöl fűteni...
...hallottam már 2-3 méteres páracsövekről is, ami talán még elmegy, de a 8-m az szerintem túlzás...még főzdékben sincs ekkora...erősíteni egyszerűbben is lehet (pisztóriusz-tányér) és azt még szabályozhatod is...
Nem mindegy. 20-30 L edényben cefrézek néha több tonnát és működik. 200 L cefrét nem lehet alaposan elcefrézni a saját hordójában. A habarcskeverő motorja nem éppen ideális a cefrézéshez. Oda magasabb fordulatszám kell.
Úgy értettem a mennyiséget, hogy nem mindegy hogy 60 vagy 200L-es hordóban akarod Pépesíteni. Kollégám vett 1500w-os budget habarcskeverőt, azzal 200l-es hordo szilva kb 5perc es lekvár.
...tudom, hogy ezzel nem mindenki ért egyet, de szerintem az otthonfőző két legfontosabb segédeszköze a hőmérő és az epruvetta, vagyis a folyamatos "szeszfokmérő"...persze tudjuk, hogy a mechanikus hőmérő, akármilyen pontos, leginkább a "saját" hőfokát mutatja, ami általában magasabb, mint a főzőben lévő pára hőfoka...
...de nem is ez a lényeg...lehet használni digitálisat is, de aki a sajátját már kitapasztalta, az tudja, hogy mit mutat...
...viszont az epruvetta, az a cefrefőzés kezdetétől, a finomítás végéig nagy segítségünkre van, mert egy rápillantással tudjuk, hogy éppen hol tartunk és mire készüljünk...
...abban igazad van, hogy 1-2-decivel mindig előrébb tart, de az elhanyagolható...
...többet kipróbáltam és a 20-literes főzőmnél sem jelentett ez gondot...persze épp ezért nem érdemes 28-as csőnél vastagabbat használni, mert abban alig van több 1-decinél és még jól is működik...
..."Szerintem mire az epruvettában a mérő 50 %-ot mutat, addigra a ténylegesen kicsöpögő párlat már lehet, hogy csak 30 vagy 40 %-os."...
...egy 6-literes kukta és egy 100-literes DES között, biztos van különbség, de önmagukhoz képest biztos, hogy nincs ilyen nagy eltérés...
...úgyhogy, ha az epruvetta használatával választasz el, nem tudsz nagyot tévedni, pláne ha már kiismerted a főződet és tudod, hogy mikor kell leállni...
...tudod, ahogy VI. Lenin is mindig mondta...kóstolni-kóstolni-kóstolni!!!...:):):)...