Régebben a bér szeszfőzdékben valóban az utópárlattal állították be a pálinka szesz fokát, de az új kor szele meg másította ezt az elméletet. Ma már a jobb helyeken ott is vizezik. Az öreg pap is holtig tanul. Remélem nem veszed soraim kioktatásnak, de mindenkinek a véleménye más.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Szedhető már a zöld dió most, vagy kell még várni vele néhány hetet? Tavaly készítettem először, július eleje felé szedtem, de most mintha előrébb tartana a dió is.
"A valódi szeszfokot a gyümölcs jellegéhez képest, pedig részben az utópárlattal állítom be az aroma rögzítés miatt."
Ezt egy kicsit kifejtenéd,főleg a "részben"! Lehet félre értem ,első hallásra ,hogy utópárlattal hígítod ki a végleges szeszfokot! ! A nagy könyvekben óvva intenek ettől! Gondolom nem erről van szó,mert ott van a "részben"!
A melegvizet úgy kell érteni, hogy a sütőélesztő de lehet, hogy a másik fajták is 37 C. foknál melegebb folyadékban nem működnek mert az élsztőgombák elhalnak ! tehát erre figyelemmel csinálj langyos vizet mondjuk 5 deka sütőélesztőhöz 1-1,5 decit és az szépen felfut (vagyis elfolyósodik a darabos élesztő és megduzzad mind a várandós menyecskék cicije. Ez a mennyiség 50-100 liter cefréhez is elég.
Nagyok nál egy kicsit más a berendezés méretezése. Tudod a matematikusok számolnak a fizikusok mérnek a tervezők terveznek.
A szőllősi szűrőben 6 pelenka van varrva, alul van egy leeresztő csap, amin hetente kétszer-háromszor kieresztenek 2-3 dl trutyit és lefőznek 30000L cefrét.
A 350L-es cefrefőzőn lehet főzni 100L cefrét a 150l-es finomítóján 5oL alszeszt.
Mind két üsthöz 2-os 8fm es réz páracső van .
Eddig természetesnek vettem ezt a főzési eljárást mivel pálinkafőzési hibát soha sem tapasztaltam.
Az élesztős zacskón van egy használati utasítás ! Minden le van írva! Lehet jobban jársz ha kikukázod! Elvileg felbontás után fel kellene használni! Egy élesztő nagyon büdös ,ha megromlik! Ez a fajélesztő ki van szárítva ,ha nem kap nedvességet évekig bírja! Nem egy költséges valami! Most cefrézek egy kis cseresznyét az asszony sütőélesztőjét használtam!
Így nem biztos ,hogy merném csinálni ! Az utópárlatban koncentráltan vannak a rossz ízek ,ha felhígítom a lefőzött középpérlattal kevésbé érezhető, nehezebb a határt megállapítani! Az biztos ,hogy az utópárlatos pálinka az hibás és ez azon a szűk határon múlik! Én persze csak az otthoni főzömről beszélek ,de úgy képzelem a kisüsti módszer nagyban sem más!
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
...én már csak arra vagyok kíváncsi, hogy ezt a rengeteg májusi "aranyat" hol lehet beváltani, mert elraktam egy pár hordóval...talán a Klapkánál???:):):)...
Ismét itthon. A birtokon töltött két hét mérlege: kb. 80 kb. szürke szőrösre penészesedett földieper (majdnem sírtam), valamint teljesen üres, gyümölcsmentes fák. Az Yvett, vagy ki a tököm megtette a hatását a soha nem látott mennyiségű esővel. Röhej, de a kökénybokrok is üresek. Idén hurkából kell pálinkát főzzek. :-(
...ha csak egy sárgaréz fittinget szeretnél beépíteni a vörösréz páracsőnek, nyugodtan tedd be, semmi bajod nem lesz tőle...egy ilyen kis cuccból nagyon elenyésző mennyiségű
ártalmas anyag jön ki...az egész üstöt már nem lenne jó:):):)...
sziasztok,lenne egy kérdésem,vásároltam egy rozsdamentes kuktát,a tetejéhez kéne rögzíteni a páracsövet,de lehet e ehhez használni sárgaréz idomot?valahol olvastam hogy a sárgarézből kioldodhatnak mérgező anyagok,
Szerintem, hogy melyik főzdés mikor vágja el az berendezés függő. Felénk is változóan vágnak, a leg exrtémebb helyen a cefrét 10-13V%-nál és az alszeszt addig facsarják míg elnem éri a főzető kívánsága szerinti valódi szeszfokot, álltalában ez 48-52 V% ig változik. Legtöbben 48-50 -re kérik, hogy legyen íze.
Ez a rendszer ful réz van egy 600-as és egy 350-es kölönálló rendszer. A 350-es rendszeren van a 8 fm-es 2"-os páracső, ez volt a kedvencem 20 évig.
Elég népszerü hely, annak ellenére,hogy az akácfát a bérfőzetőknek kell fölhasogatni betalicskázni az üstök mellé.
Agusztus 20 után kezdenek Január-Februárig, munkapokon 0-24 ben váltott műszaban,hétvégén a maffiózó csókosoknak főznek.
Találtam egy grafikont, ha 10-nél vágják a cefrét már elhanyagolható az alkohol tartalom.
1 ) A tisztulási hányados a mellékalkotórész elgőzölési hányadosa és az alkohol elgőzölési hányadosa.
2 ) Az egyes mellékalkotó részek elgőzölési hányadosát az alkohol elgőzölési hányadosára vonatkoztatva nyerjük.
3 ) Az alkohol-víz elegy lepárlásakor pl. a folyadék- alkohol koncentrációja 10 (tömeg %)- os akkor a forráspont 91.45 C-fok a gőz alkoholkoncentrációja 52 (tömeg %)-os az elgőzölési hányados 5,2
4 )Az utópárlat jelentéktelen mennyiségű kozmaolajat tartalmaz!
Az illó savak közül a hangyasav, ecetsav az előpárlattal csak rézben távolítható el ,a kellemetlen szagú zsírsavak utópárlati jellegűek tehát a középpárlattól elválasztható.
Én a cefrét 10-15 fokig főzöm.
Az alszesz finomításakor csak az előpárlatot veszem el.
A valódi szeszfokot a gyümölcs jellegéhez képest, pedig részben az utópárlattal állítom be az aroma rögzítés miatt.
Főzés közben én az össze kevert pálinkát kóstolgatom. És nem a kifolyó utópárlatot.
A főzőmön viszonylag nagy deflegmátorok vannak 1,5m2 felületü és vízhűtéses, az alszeszt nem hígítom vissza és nem fölözöm le.