Az élesztős zacskón van egy használati utasítás ! Minden le van írva! Lehet jobban jársz ha kikukázod! Elvileg felbontás után fel kellene használni! Egy élesztő nagyon büdös ,ha megromlik! Ez a fajélesztő ki van szárítva ,ha nem kap nedvességet évekig bírja! Nem egy költséges valami! Most cefrézek egy kis cseresznyét az asszony sütőélesztőjét használtam!
Így nem biztos ,hogy merném csinálni ! Az utópárlatban koncentráltan vannak a rossz ízek ,ha felhígítom a lefőzött középpérlattal kevésbé érezhető, nehezebb a határt megállapítani! Az biztos ,hogy az utópárlatos pálinka az hibás és ez azon a szűk határon múlik! Én persze csak az otthoni főzömről beszélek ,de úgy képzelem a kisüsti módszer nagyban sem más!
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
...én már csak arra vagyok kíváncsi, hogy ezt a rengeteg májusi "aranyat" hol lehet beváltani, mert elraktam egy pár hordóval...talán a Klapkánál???:):):)...
Ismét itthon. A birtokon töltött két hét mérlege: kb. 80 kb. szürke szőrösre penészesedett földieper (majdnem sírtam), valamint teljesen üres, gyümölcsmentes fák. Az Yvett, vagy ki a tököm megtette a hatását a soha nem látott mennyiségű esővel. Röhej, de a kökénybokrok is üresek. Idén hurkából kell pálinkát főzzek. :-(
...ha csak egy sárgaréz fittinget szeretnél beépíteni a vörösréz páracsőnek, nyugodtan tedd be, semmi bajod nem lesz tőle...egy ilyen kis cuccból nagyon elenyésző mennyiségű
ártalmas anyag jön ki...az egész üstöt már nem lenne jó:):):)...
sziasztok,lenne egy kérdésem,vásároltam egy rozsdamentes kuktát,a tetejéhez kéne rögzíteni a páracsövet,de lehet e ehhez használni sárgaréz idomot?valahol olvastam hogy a sárgarézből kioldodhatnak mérgező anyagok,
Szerintem, hogy melyik főzdés mikor vágja el az berendezés függő. Felénk is változóan vágnak, a leg exrtémebb helyen a cefrét 10-13V%-nál és az alszeszt addig facsarják míg elnem éri a főzető kívánsága szerinti valódi szeszfokot, álltalában ez 48-52 V% ig változik. Legtöbben 48-50 -re kérik, hogy legyen íze.
Ez a rendszer ful réz van egy 600-as és egy 350-es kölönálló rendszer. A 350-es rendszeren van a 8 fm-es 2"-os páracső, ez volt a kedvencem 20 évig.
Elég népszerü hely, annak ellenére,hogy az akácfát a bérfőzetőknek kell fölhasogatni betalicskázni az üstök mellé.
Agusztus 20 után kezdenek Január-Februárig, munkapokon 0-24 ben váltott műszaban,hétvégén a maffiózó csókosoknak főznek.
Találtam egy grafikont, ha 10-nél vágják a cefrét már elhanyagolható az alkohol tartalom.
1 ) A tisztulási hányados a mellékalkotórész elgőzölési hányadosa és az alkohol elgőzölési hányadosa.
2 ) Az egyes mellékalkotó részek elgőzölési hányadosát az alkohol elgőzölési hányadosára vonatkoztatva nyerjük.
3 ) Az alkohol-víz elegy lepárlásakor pl. a folyadék- alkohol koncentrációja 10 (tömeg %)- os akkor a forráspont 91.45 C-fok a gőz alkoholkoncentrációja 52 (tömeg %)-os az elgőzölési hányados 5,2
4 )Az utópárlat jelentéktelen mennyiségű kozmaolajat tartalmaz!
Az illó savak közül a hangyasav, ecetsav az előpárlattal csak rézben távolítható el ,a kellemetlen szagú zsírsavak utópárlati jellegűek tehát a középpárlattól elválasztható.
Én a cefrét 10-15 fokig főzöm.
Az alszesz finomításakor csak az előpárlatot veszem el.
A valódi szeszfokot a gyümölcs jellegéhez képest, pedig részben az utópárlattal állítom be az aroma rögzítés miatt.
Főzés közben én az össze kevert pálinkát kóstolgatom. És nem a kifolyó utópárlatot.
A főzőmön viszonylag nagy deflegmátorok vannak 1,5m2 felületü és vízhűtéses, az alszeszt nem hígítom vissza és nem fölözöm le.
Köszi, de ez az út sajnos nem járható, ugyanis nincs rá hely. Időközben egy méretre készített szilikon O-gyűrűvel megoldottam a feladatot, csak érdekelt volna, hogy a kolléga hogyan csinálta, mert a képeken pont ez nem látszik.
(A rézcső közvetlenül a hajlat után belenyúlik az üveg spirál szájába, és emiatt nálam csak olyan megoldás jöhetett szóba, amikor valamilyen kettő közé szoruló tömítés zárja el a gőz útját. Eredetileg egy megfúrt parafa dugó volt ott, de az idő és a nedvesség hatására elmállott...)
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Akkor harmadszor is leírom, mert nem olvastad el rendesen. :))
A WATT AMI 1500!!! Egyszer sem írtam hogy a fordulat. Azt irtam, nem tudom mennyi a fordulata, csak hogy 1500wattos. Spéci kés van rajta, és a 200L szilvából percek alatt lekvár van.
Azon nem gondolkoztál, hogy rajtad, meg a haverodon kívül senkinek sem jön be az alacsony fordulat? Több lesz az valszeg, mint 1500. Nekem 1300w-os, és 3000-et forog. De, ha lehabarcskeverőzném, biztos megsértődne. Az fúrógép! Van 3000w-os Hiltim is. Na, az aztán bivaly. Ha vasat fog a betonban, majdhogy megforgat engem is. De pépesíteni? Hát, arra nem alkalmas.