Keresés

Részletes keresés

zsandár Creative Commons License 2008.03.27 0 0 2514

 

 

 

Előzmény: zsandár (2513)
beetee Creative Commons License 2008.03.24 0 0 2509

Zsandár

Van rá egy heted. Kollégát 1 hétre kicsukták, addig mást remélem nem zavar...

Azért hagyd ki az első három képet! :)

Extra fűszer volt benne, vagy hagyományos, saját levében főtt jószág volt?

 

Előzmény: comad (2508)
comad Creative Commons License 2008.03.24 0 0 2508
No ott még a moderáció moderálását is kimoderálták... Tedd fel inkább ide, a hátborzongató jelenetek nélkül, hátha itt megmarad. Sajna amott én is lemaradtam róla.
Előzmény: zsandár (2507)
zsandár Creative Commons License 2008.03.23 0 0 2507
Ontopik hsz.+fotók a bárány-birkában,ha valakit érdekel.
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.16 0 0 2506
ehhe:) ko:ro:m es csulok porkolt:D
Előzmény: Boarhunter (2505)
Boarhunter Creative Commons License 2008.03.16 0 0 2505
A "kormos" csülök azt jelenti, hogy odakozmált?:-)))
Előzmény: Törölt nick (2504)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.16 0 0 2504
ma majdnem megvolt az elso tuzrol pattanas de aztan kozbeszolt az idojaras. igy hat hazon belul foztem kormos, csulokot.

holnap lesz kep is.,
Előzmény: comad (2502)
vértes Creative Commons License 2008.03.16 0 0 2503
Pörköltnek indult aztán székelykáposzta lett.
Előzmény: comad (2502)
comad Creative Commons License 2008.03.16 0 0 2502
Jól néz ki, de mi is ez pontosan?
Előzmény: vértes (2501)
vértes Creative Commons License 2008.03.16 0 0 2501
A tegnapi ebéd.
vértes Creative Commons License 2008.03.16 0 0 2500
A palóc leves is olyan minta töltöttkáposzta ahány ház annyiféleképpen készül.Sok helyen jártam az országban mindenhol teljesen máshogy készültek a kaják ugyanazon névvel.
Előzmény: homerx (2483)
vértes Creative Commons License 2008.03.16 0 0 2499
Én meg hegyen,de mindig megfog az alföldi táj./kunság/
Előzmény: TTAMAS (2495)
comad Creative Commons License 2008.03.07 0 0 2498
Az imént kis hirtelen grillezés történt, mivel egy bűntársammal felfedeztük, hogy maradt még tavalyról egy bő fél zsák faszén. Sajna nem sok minden volt itthon, tehát előételnek egy kis pirítós, megcsorgatva a villám-sütővel (nemtom a rendes nevét, az a préselős). Utána egy kis debreceni, beburkolva baconnel, erről sikerült úgy-ahogy egyetlen kép (2 látszik, 4 volt). Végül a lényeg, ami a legjobb és még én sem tudom elrontani: jól beirdalt lecsókolbász szalonnalevelekbe burkolva, alufóliába becsomagolva, majd be a parázsba kb. 12-15 percre. Közben tokaji furmint.
szysssz Creative Commons License 2008.03.06 0 0 2497

Most így vagyok vele én is, de tiszteletben tartom a pusztáért rajongók véleményét. Szerintem pl. Zsandár a hegyekkel nem tudna mit kezdeni. :) Talán, ha végigjárnám az Alföldi Kéktúrát, lehet, hogy változna a véleményem.

 

Azt viszont végképp ne feledjük, hogy igazi birkapörkűtt azon a tájékon "terem"! :-)))

Előzmény: TTAMAS (2495)
comad Creative Commons License 2008.03.06 0 0 2496
Talán már feltettem egyszer, de ismétlés a tudás gyatra. Neked ajánlom, majd szavald el a vendégeknek kaja előtt.

Birkapörkölt

Kunságiak büszke eledele, vastag-sűrű
vörösborral ízesített csodálatosság, –
csak csettintve illik ízlelni-enni téged!
Úgy böffenünk élvezésed által, mintha
túlvilági kedves bégetést hallanánk!
– Szomjúságot csillapító, emésztést segítő
italért mennydörögsz-könyörögsz; oly finom
vagy, olyan mennyei-földi áldás, mellyel
csak a kiválasztott gyomrok pogány istene
ajándékozhat meg bennünket.
Előzmény: zsandár (2493)
TTAMAS Creative Commons License 2008.03.06 0 0 2495

Én az Alföldön nőttem fel, sosem értettem, mit szeret rajta Petőfi. Kimegyek a pusztába és nézem, hogy nem látok semmit...

Hegyet, vizet, erdőt szeretek nézni, nem kiégett szikes legelőt.

Előzmény: szysssz (2494)
szysssz Creative Commons License 2008.03.06 0 0 2494

Akárha jó Petőfi Sándorunkat hallanám - Ő szólt ilyen szépen az Alföldről:

Lenn az Alföld tengersík vidékén, ott vagyok honn, ott az én világom. Börtönéből szabadult sas, ha a rónák végtelenjét látom.

 

Biztos így van, de hegyvidéki ember lévén (olykor turistává is felmagasztosítom magam) - nekem idegen a táj. Keveset jártam arra.

 

Ha netán nagyobb mennyiségű birkára lenne szükségem, megkeresem a Kúnság közepét és ott belekiabálom a 4 égtáj felé: Zsandáááááár! - valahol csak meghallod. :-))))

Előzmény: zsandár (2493)
zsandár Creative Commons License 2008.03.05 0 0 2493

Egyről beszélünk.A Nagykunság legközepén lakom én is, úgyhogy nemzeti ételünk a birkapörkölt.Mely minden ételek legnemesebbike.Nem versenyezhet vele semmi rendű és rangú étel sem.Ez a síkvidéki ember mannája.A síkságé, melyet semmiféle hegyért-erdőért el nem cserélnék soha.Tengernek meg itt a gyönyörű Holt-Körös ..

 

 

 

 

Előzmény: szysssz (2491)
homerx Creative Commons License 2008.03.05 0 0 2492
bekes megyeben az unnepi kaja (lakodalom, szulinapi nagy bulik, stb...) szinte mindig birka. legalabbis az en rokoni es ismerosi koromben. szentandrason ettem a legutobb csaladi osszejovetelen (kb 40 fo) ustben fozott porit, hat el kel mondanom, hogy eletem egyik legfinomabb kajaja volt!

Előzmény: zsandár (2490)
szysssz Creative Commons License 2008.03.04 0 0 2491

Így igaz, ahogy leírtad: rossz tapasztalat - faggyús, bőnyés húsból főzött pörkölt.

Sokáig előttem is ez a kép lebegett, mígnem találkoztam kúnsági illetőségű vadászokkal, akik megkínáltak - mint mondták - eredeti módon főzött pörkölttel, amit hatalmas lábassal hoztak magukkal.

Faggyútól és hártyáktól megszabadított húst hagymával együtt kizsírozott bográcsban tették oda. Amikor kiadta a lényegét tették hozzá a sót és a fűszerpeprikát, saját levében főzték készre. Bevallották, hogy tettek bele 2 kicsi nyúzott és kimagozott paradicsomot is.

Nos ettöl kezdve őszinte híve vagyok a birkapörköltnek. Azóta többször elkövettem kis méretben (6-8 fő), konyhában főzve. Több emberrel sikerült megszerettetni.

Előzmény: zsandár (2490)
zsandár Creative Commons License 2008.03.04 0 0 2490

Igen ezt én is hallottam, hogy Nógrádban ne eszik a birkát/a birkák:-)/,sőt a lakodalomban,családi rendezvényeken is rántott hús,sültek,töltöttkáposzta van/vazze, ezek nálunk a hétköznapi ételek.-)/ Na mindegy ,ű bajuk..

Egyébként sokan azért nem szeretik a birkát ,mert volt egy rossz tapasztalatuk/fővetlen,faggyús,paprikátlan valami és azt hiszik,hogy ez a birka/

Már-már küldetésszerűen hangoztatom,minden adandó alkalommal, hogy a birkapörkölt a világ legjobb étele.40-50 kilós faggyúmentes  3-4 éves jerke,bogrács,pörkölés, majd aztán lassú tűzön főzés.

Előzmény: Boarhunter (2486)
szysssz Creative Commons License 2008.03.04 0 0 2489
Még tovább mennék, mert ezt a fínomságot több helyen "székely leves"-ként láttam leírva.
Előzmény: TTAMAS (2487)
homerx Creative Commons License 2008.03.04 0 0 2488
thx, majd kiprobalom ;)
Előzmény: Boarhunter (2485)
TTAMAS Creative Commons License 2008.03.04 0 0 2487
A palócleves eredetét nem Nógrádban kell keresni, hanem Pesten. Gundel készítette és a Mikszáthról, a "nagy palócról" nevezte el.
Előzmény: Boarhunter (2486)
Boarhunter Creative Commons License 2008.03.04 0 0 2486
Én nem értek a palóc konyhához, de Ilosvay Ferenc egyik könyvében azt olvastam, hogy nógrádban nem eszik meg a birkát, van is ilyen mondás, hogy "tőlem lophatják, mint az ürühúst..."
Előzmény: comad (2481)
Boarhunter Creative Commons License 2008.03.04 0 0 2485
A tárkonyt érdemes a végén, a tejfeles habarásnál beletenni...
Előzmény: homerx (2482)
TTAMAS Creative Commons License 2008.03.04 0 0 2484
Érdekes kombinációja egy marhából készült palóclevesnek és egy (csülök nélküli) csülkösbablevesnek. Viszont biztosan nagyon finom. :))
Előzmény: homerx (2483)
homerx Creative Commons License 2008.03.04 0 0 2483
ez 2 kilo marhabol, 1 kilo nagy tarka lobabbol, kb 20 deka hazi (vaci piac) fustolt csaszarbol, kb 70 deka szinten piaci hazi fustolt sertesoldalasbol, 1 kilo hagymabol, 1 kilo zoldsegbol, 1 kilo krumplibol, fel kilo paradicsombol, egy zacsko fagyasztott zoldbabbol keszult.
Előzmény: homerx (2482)
homerx Creative Commons License 2008.03.04 0 0 2482
ez nem birklabol van, marha, palocgulyas szeruseg.
felteszem a hust es a babot egyszerre (attol fugg mennyit azott a bab elotte), mintha babgulyast csinalnek. majd megy bele tarkony, paradicsom, hogy kisse savanyas izelegyen. amikor mar majdnem kesz, megy bele a repa, zoldseg, a legvegen pedig a zoldbab, majd a leges-legvegen behabarom tejfollel.
en ecettel szeretem enni. a maradekba borecetetet tettem, nagyon finom lett.
Előzmény: comad (2481)
comad Creative Commons License 2008.03.04 0 0 2481
Pöpec! Mi is ez pontosan? Palócleves? Birkából? Nekem ami "palócos" bográcsos receptem van, az mind birka.
Előzmény: homerx (2480)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!