No ott még a moderáció moderálását is kimoderálták... Tedd fel inkább ide, a hátborzongató jelenetek nélkül, hátha itt megmarad. Sajna amott én is lemaradtam róla.
A palóc leves is olyan minta töltöttkáposzta ahány ház annyiféleképpen készül.Sok helyen jártam az országban mindenhol teljesen máshogy készültek a kaják ugyanazon névvel.
Az imént kis hirtelen grillezés történt, mivel egy bűntársammal felfedeztük, hogy maradt még tavalyról egy bő fél zsák faszén. Sajna nem sok minden volt itthon, tehát előételnek egy kis pirítós, megcsorgatva a villám-sütővel (nemtom a rendes nevét, az a préselős). Utána egy kis debreceni, beburkolva baconnel, erről sikerült úgy-ahogy egyetlen kép (2 látszik, 4 volt). Végül a lényeg, ami a legjobb és még én sem tudom elrontani: jól beirdalt lecsókolbász szalonnalevelekbe burkolva, alufóliába becsomagolva, majd be a parázsba kb. 12-15 percre. Közben tokaji furmint.
Most így vagyok vele én is, de tiszteletben tartom a pusztáért rajongók véleményét. Szerintem pl. Zsandár a hegyekkel nem tudna mit kezdeni. :) Talán, ha végigjárnám az Alföldi Kéktúrát, lehet, hogy változna a véleményem.
Azt viszont végképp ne feledjük, hogy igazi birkapörkűtt azon a tájékon "terem"! :-)))
Talán már feltettem egyszer, de ismétlés a tudás gyatra. Neked ajánlom, majd szavald el a vendégeknek kaja előtt.
Birkapörkölt
Kunságiak büszke eledele, vastag-sűrű vörösborral ízesített csodálatosság, – csak csettintve illik ízlelni-enni téged! Úgy böffenünk élvezésed által, mintha túlvilági kedves bégetést hallanánk! – Szomjúságot csillapító, emésztést segítő italért mennydörögsz-könyörögsz; oly finom vagy, olyan mennyei-földi áldás, mellyel csak a kiválasztott gyomrok pogány istene ajándékozhat meg bennünket.
Akárha jó Petőfi Sándorunkat hallanám - Ő szólt ilyen szépen az Alföldről:
Lenn az Alföld tengersík vidékén, ott vagyok honn, ott az én világom. Börtönéből szabadult sas, ha a rónák végtelenjét látom.
Biztos így van, de hegyvidéki ember lévén (olykor turistává is felmagasztosítom magam) - nekem idegen a táj. Keveset jártam arra.
Ha netán nagyobb mennyiségű birkára lenne szükségem, megkeresem a Kúnság közepét és ott belekiabálom a 4 égtáj felé: Zsandáááááár! - valahol csak meghallod. :-))))
Egyről beszélünk.A Nagykunság legközepén lakom én is, úgyhogy nemzeti ételünk a birkapörkölt.Mely minden ételek legnemesebbike.Nem versenyezhet vele semmi rendű és rangú étel sem.Ez a síkvidéki ember mannája.A síkságé, melyet semmiféle hegyért-erdőért el nem cserélnék soha.Tengernek meg itt a gyönyörű Holt-Körös ..
bekes megyeben az unnepi kaja (lakodalom, szulinapi nagy bulik, stb...) szinte mindig birka. legalabbis az en rokoni es ismerosi koromben. szentandrason ettem a legutobb csaladi osszejovetelen (kb 40 fo) ustben fozott porit, hat el kel mondanom, hogy eletem egyik legfinomabb kajaja volt!
Így igaz, ahogy leírtad: rossz tapasztalat - faggyús, bőnyés húsból főzött pörkölt.
Sokáig előttem is ez a kép lebegett, mígnem találkoztam kúnsági illetőségű vadászokkal, akik megkínáltak - mint mondták - eredeti módon főzött pörkölttel, amit hatalmas lábassal hoztak magukkal.
Faggyútól és hártyáktól megszabadított húst hagymával együtt kizsírozott bográcsban tették oda. Amikor kiadta a lényegét tették hozzá a sót és a fűszerpeprikát, saját levében főzték készre. Bevallották, hogy tettek bele 2 kicsi nyúzott és kimagozott paradicsomot is.
Nos ettöl kezdve őszinte híve vagyok a birkapörköltnek. Azóta többször elkövettem kis méretben (6-8 fő), konyhában főzve. Több emberrel sikerült megszerettetni.
Igen ezt én is hallottam, hogy Nógrádban ne eszik a birkát/a birkák:-)/,sőt a lakodalomban,családi rendezvényeken is rántott hús,sültek,töltöttkáposzta van/vazze, ezek nálunk a hétköznapi ételek.-)/ Na mindegy ,ű bajuk..
Egyébként sokan azért nem szeretik a birkát ,mert volt egy rossz tapasztalatuk/fővetlen,faggyús,paprikátlan valami és azt hiszik,hogy ez a birka/
Már-már küldetésszerűen hangoztatom,minden adandó alkalommal, hogy a birkapörkölt a világ legjobb étele.40-50 kilós faggyúmentes 3-4 éves jerke,bogrács,pörkölés, majd aztán lassú tűzön főzés.
Én nem értek a palóc konyhához, de Ilosvay Ferenc egyik könyvében azt olvastam, hogy nógrádban nem eszik meg a birkát, van is ilyen mondás, hogy "tőlem lophatják, mint az ürühúst..."
ez 2 kilo marhabol, 1 kilo nagy tarka lobabbol, kb 20 deka hazi (vaci piac) fustolt csaszarbol, kb 70 deka szinten piaci hazi fustolt sertesoldalasbol, 1 kilo hagymabol, 1 kilo zoldsegbol, 1 kilo krumplibol, fel kilo paradicsombol, egy zacsko fagyasztott zoldbabbol keszult.
ez nem birklabol van, marha, palocgulyas szeruseg. felteszem a hust es a babot egyszerre (attol fugg mennyit azott a bab elotte), mintha babgulyast csinalnek. majd megy bele tarkony, paradicsom, hogy kisse savanyas izelegyen. amikor mar majdnem kesz, megy bele a repa, zoldseg, a legvegen pedig a zoldbab, majd a leges-legvegen behabarom tejfollel. en ecettel szeretem enni. a maradekba borecetetet tettem, nagyon finom lett.