Nálam ott kezdődik, hogy mi az a malaccsászár? Mert ha azt olvasnám, hogy ropogós malacsült, lencsefőzelékkel vagy lencse salátával, akkor tudnám mit kapok és lenne is kedvem hozzá.
Lehet, hogy csak fogalmazni nem tudnak az étlapírók, vagy misztifikálják a dolgokat.
Értem én a tréfát, de azt ne mondd már, hogy malaccsászárt lencsével, vagy tőkehalat zellerrel nem lennél képes megenni.
Amúgy is lassan kezd olyan érzésem lenni, mintha egy gasztroblog hozzászólásait olvasgatnám, hogy máj-rizs-majoranna = hurka, már várom a jól bevált "mi ezt otthon elmosogatjuk" toposzt is...
Nekem meg így első olvasatra pont a sajtos-tejfölös tészta van túlgondolva. A parmezán csipsz mellé minek szarvasgomba? Az előbbi olyan karakteres, hogy ha beleharapsz, tuti nem érzel semmit a szarvasgombából... még illatot sem...
Huh.... sajtos-tejfölös tésztát és csokis-meggyes desszertet kellene ennem, mert az össze stöbbi nem kellene. Rossz dolog válogatósnak lenni.... nem véletlen nem megyek az Olimpiába, vagy egyéb étlaptalan helyre. :D
Ma este - miután már többedik alkalommal zátonyra futottunk kulturális próblkozásainkkal (szinházból az első rész után kirohanás, több mozi szar volt, az itthon netről nézett filmek után megkönnyebbült sóhaj, hogy legalább pénzt nem kellett érte adni...) a Duna TV-n megnéztük az ízek palotája című francia filmet. Amelyben ugye Hortense, a vidéki szakácskirálynő az Elysée palotába, az "55"-be megy az elnöknek főzni...
Anno már láttuk moziban is, de most még jobban tetszett... Pedig csak nagyon ritkán bírok egy filmet másodjára megnézni..
Megismételhetetlenül nagy durranás. Nem szeretek nagy szavakat használni, de nekünk minden idők legzseniálisabb gourmet szakács filmje.... A Tanti zűrjeinek meg a megboldogult Zazzzi kiszolgálásainak szolid fikázgatása helyett inkább ezt a filmet nézzétek.
Mi évente meg fogjuk nézni, mert egy akkora gourmet élmény. ÉS filmként is csuda.... Nem akarja 1,5 órában a világ összes borzalmát bemutatni, nem akar a világ legbölcsebb bölcsességeivel zsonglőrködni, csupán egy remekül megcsinált összerakott kép nem is egy, hanem több világról...
A Tantinál nem sikerült kiderítenünk mit ettünk, mármint köretet. Több minden volt, de csak bele piszkáltunk, mert nem izlett.
Most megnéztem a Klasszt. Ott kezdődik, hogy csak facebookon át lehet bármit is nézni, nincs egy normál honlapjuk. A képektől nem lettem lelkes, ár vagy rendes menü persze nincs.
Hát igen, a Brunoban egy leves-főfogás (fledermausból készült rántotthús + bajor krumplisaláta)-desszert, ital (nem szeszes) cca. 25 ezer volt kettőnknek, mi sem jártunk oda mindennap. (A kicsit elszállt árai ellenére is be kellett zárniuk, pedig amikor mi mentünk, mindig voltak).
Mondjuk elnézve a mostani séf és csapata új helyét, a Klassz-t az is kb. hasonló árfekvésű.
A hülye étlapról meg annyit, hogy büfés ismerős poénkodott, hogy lehet, azt fogja kiírni, hogy máj-rizs-majoranna és liszt-só-víz (magyarul májashurka, kenyérrel), aztán 10 ezerért árul egy adagot, a hús-paprika-kömény-ből (kolbász) pedig 15 ezerért (de nem tette meg, lehet, a piaci közönség nem értette volna a humort)....:))
Csillag után kb. 2 hónappal már híre se volt a nagy tömegnek.
Brunot mi is kipróbáltunk, nem voltunk annyira elragadtatva tőle, az ételhez képest az ártól még kevésbé.
Az érdeklődés megcsappanása szerintem a hülye étlapnak köszönhető. Mi se mentünk be egyszer se, azokra az értelmezhetetlen ételekre. Nem tudom ki csinálta, de az biztos, hogy nem volt sikeres.
Ezután volt, hogy tönkrement, bezár. Majd néhány nap múlva jött, hogy a személyzet csinálja tovább, de az étlap nemigen változott.
Mi korábban az ugyanott Bruno & Bruno néven üzemelő helyen többször voltunk, az eléggé bejött, bár nem volt olcsó.
Aztán nyílt ott a Tanti, de amikor megláttam a "kecske, takarmányrépa, gríz" megnevezésű ételeiket (ilyen biztosan nem volt, de hasonló több is), akkor úgy döntöttem, ide menjen be az, akinek két anyja van...:)
Mások is így lehettek, mert hosszú ideig szinte üres volt, majd jött a váratlan és gyors becsillagosodás.
A honlapjukon már másnap megjelent, hogy a hatalmas érdeklődés miatt hetekre előre kell foglalni és ez elég hosszú ideig eltartott.
Aztán mi elég hosszú ideig nem jártunk arra, úgyhogy nem tudom, az érdeklődés megcsappanása mivel függött össze.
Először Pesti különbözött össze a tulajjal az eltérő elképzelések miatt, úgy, hogy Pesti egészen Tatáig ment, aztán meg jött a gyors csillaghullás. Én az utóbbi után hallottam arról, hogy lehet újra menni foglalás nélkül is, persze aztán lehet, hogy több Pesti fan már az ő távozása után elpártolt.
Szerintem az emberek fine dining céljából nem mennek egy üzletközpontba. Sok üzlet döglődik ott, ki tudja miből élnek. Vevőket szinte soha nem látni egyes üzletekben.
Hidd el, nagyon jól ismerem az ingatlanpiac ilyen szegmensét.
Maga az ár is egy erőteljes szűrő. Nem fog ott senki egy kifőzdét, vagy second hand ruhakereskedést nyitni...
De ha valaki viszi a tulaj által megálmodott bérlői bérlői mix színvonalát, onnantól kezdve csak az a kérdés, melyik ajánlkozó fizet 10 centtel többet... és azt biztosan, hosszú évek során.
A legnagyobb érvágás a bérlőváltásoknál a kiesett idő. Egy-két havi díjfizetés kiesés (plusz az új közvetítői jutaléka) elkerülése megér engedményeket is...
Boszi azt írta az új étlappal futott a szekér. Azt nem tudjuk az étteremtulaj sokalt-e be, amit mi nem tudhatunk, de ha tudták (és akarták) fizetni a bérletet, akkor nem hiszem, hogy az üzletközpont menedzsmentje mondta volna fel a szerződést, hogy egy bizonytalan kicsengésű új vállalkozásnak adják a területet.
Mikor a csillagot kapták Amerikában voltam. Kb. 3 hónap múlva jöttem vissza, akkor már sehol nem volt az az állítólagos tömeg. No és azóta se. Naponta járok ott, a hely többnyire tök üres volt, esetleg 1-2 asztalnál ültek emberek. Mi adtunk neki a nem tudom hanyadik változás után egy esélyt. Akkor irtam is, hogy a hús finom volt, de nem tudtuk mit eszünk hozzá. Különböző felismerhetetlen szinü és állagu maszat volt semmi különös ízzel, a köret. Pincér valamit magyarázott előtte, de nem tudtuk beazonosítani. OK mi távolról se vagyunk gasztro sznobok, a normális jó ételeket szeretjük és az érthető meghatározásokat.
Most kb. egy hónapja figyeltem fel arra, hogy többen vannak a vendéglőben, majd megnéztem az étlapot és bementünk. Miután nagyon lelkesek voltunk a pincér elmondta, hogy most minden új, ők is újak és a Tanti neve is új lesz. Van már reggeli is és ezt a normál kaja vonalat akarják követni. Semmi fine dining. Azóta még egyszer voltunk ott, akkor is nagyon jót ettünk. Ahogy láttam mindig elég sok vendég volt, tehát megnyugodhattam, hogy nem én vagyok valami hülye kivétel, hanem tényleg lenne érdeklődés egy normális vendéglőre.
Azt máshol mondták, hogy a Bortársaság volt a bérlő és lejárt a bérleti szerződés, nem akarták tovább csinálni. Gondolom az új társaság akarta, de nekik nem adták. Mondták is, hogy ki jön helyette, de már elfelejtettem.
Itt egy dolgot nem értek, illetve sántít egy kicsikét....
Általában az üzletközpontnak tök mindegy mit üzemeltetnek a helyiségében, amíg fizetik a bérleti és üzemeltetési díjakat. Az nem életszerű, hogy azért rúg ki egy céget, mert más típusú (most éppen fine dining stílust...) bérlőt akar.
Hacsak az új társaság nem ígér rá a mostanira...
A pénz beszél.
Vagy meglehetne magyarázni, hogy jobb, pénzesebb vevőkört vonz majd az új étterem, és ez miatt magasabbra pozicionálható a többi üzlet bérleti díja, de ott ez reális?
Ha nem jön be, akkor a tulaj majd jól seggbe rúgja a menedzsmentet...
A jelenlegi séf és a stábja a Klassz-ban folytatja az Andrássy úton. Megnéztem az étlapot, nekem kifejezetten szimpatikusnak tűnik, ha az új séffel is ezt folytatják elnézünk oda.
A Hegyvidék Központ üzletpolitikáját meg nem teljesen értem, a Tanti is pangott, amíg nem kapták meg a Michelint, aztán amikor Pesti távozása után elvették tőlük, akkor megint, azaz nagyon úgy tűnik, hogy kifejezetten csak a csillag miatt látogatta egy bizonyos réteg (akiket van aki gasztrosznobnak hív).
Én az utóbbi időben nem voltam, így az elmúlt néhány hónap eredményesnek tűnő stílusváltását nem ismerem, de ezek szerint az nem kellett.
Az meg, hogy a semmiből megint Michelin csillagos hely legyen ott, amire megint csődülnek egyesek normál esetben azért nem pár hónap. Persze az alól pont a Tanti volt a kivétel, de a Tanti pár hónap utáni becsillagosodását meg kifejezetten Pesti személyével magyarázták.
Megkérdeztem. A jelenlegi stáb akarta tovább csinálni. A Hegyvidék központ viszont megint fine dininget akar. Ezek szerintem soha az életben nem néztek be ebbe az étterembe és nem látták, hogy üres. Majd megint jön valaki, aztán vagy pénzt mos, vagy tönkre megy. A bérek itt sem olcsók és üres étteremből nehéz kifizetni.
Nem siratom mert mindig pocsék és drága volt. Viszont néhány hete egy teljesen új társaság csinálta és végre normális lett. Ment is rendesen, soha ennyi vendég nem volt ott délben mint mostanában. Remélem, hogy csak a rossz emlékü név múlik ki és valamilyen új név alatt csinálják tovább azok akik jelenleg ott vannak.
Mult héten, későn mentünk a menü főétele már kifogyott de igen remek rántott szeletet ettünk és még sör is volt! Szóval ha ez megszűnik akkor bánatos leszek.