Keresés

Részletes keresés

Babar66 Creative Commons License 2014.06.15 0 0 100156

Hacsak nem túl hideg helyen tároltad eddig (15 fok alatti), akkor már lassan teljesen kiforrt szerda óta. Én már nem keverném, csak ártana neki a levegő. Inkább készíts egy új adagot!

Üdv!

Előzmény: kiss_atti (100153)
Babar66 Creative Commons License 2014.06.15 0 0 100155

Szerintem mindenképp állítsd be a pH-t, (ha szoktál savazni), mert igen gyenge cefre, már forrás közben képes romlani!

Üdv!

Előzmény: pálinkás-doszi (100140)
Babar66 Creative Commons License 2014.06.15 0 0 100154

Szerintem, csak szívat minket...   :)

Előzmény: foxrudi (100141)
kiss_atti (X) 2014.06.15 0 0 100153

Sziasztok,

 

egy gyors kérdés: össze lehet-e önteni a szerda este óta cefrézés alatt álló cseresznyét a ma délben elkészült, dupla akkora mennyiségű cseresznyével ?? ( Találtam még két fát nagy hirtelen..) Még nyersen kimagozva mindkét adag, a szerdai elkezdett forrni.

zsorsz Creative Commons License 2014.06.15 0 0 100152

Köszönöm!

Előzmény: snapszmester (100151)
snapszmester Creative Commons License 2014.06.15 0 0 100151

A fogyasztásra alkalmas a legjobb. Az aszalódott már túlzás.

Előzmény: zsorsz (100149)
ak47Csaba Creative Commons License 2014.06.15 0 0 100150

Nem csak hogy jó, szerintem a legjobb. Én nem fazékba, hanem hordóba szoktam meríteni. Jól megdurgatom a tüzet amíg nem éri el kb a 80 fokot, utána már csak minimálisan tüzelek. Így 3-max 4 óra a 45 liter cefre főzés! 

 

Előzmény: toalettduck (98600)
zsorsz Creative Commons License 2014.06.15 0 0 100149

Volt már, a túlérett gyümölcs nem biztos hogy jó,a germersdorfi most piros,hagyjam feketedni,vagy lehet most cefrézni?

In Lak'ech Creative Commons License 2014.06.15 0 0 100148

???????????????????????? Az alszeszt nullára?? Ez egy kicsit unortodox. :-))))

Előzmény: bezzeg Jani (100131)
Hurkafej Creative Commons License 2014.06.15 0 0 100147

Köszönöm a válaszokat.

Ahogy nekiálltam a cseresznye szedésnek úgy alább is fagyott a lelkesedésem, mert sajnos sok benne a rossz, viszont a meggy szerencsére jó.

Előzmény: rézműves1 (100146)
rézműves1 Creative Commons License 2014.06.15 0 0 100146

...ja és fontos, hogy a műanyag rekesz kisebb legyen az alatta lévő tejes ládánál, mert így nem tud melléfolyni...na meg a "lukméret" a rekeszen...én a virágosoktól kaptam ezt a kis rekeszt, ők egyébként eldobják...a két pálca rá van csavarozva és lefelé 4-db kis facsavarral akadályoztam meg, hogy elmozduljon a láda szélén...

Előzmény: Hurkafej (100143)
rézműves1 Creative Commons License 2014.06.15 0 0 100145

...ahogy az előttem szóló is mondja, a fúrószáras pépesítés (meg a szükséges műveletek után) nyugodtan hagyhatod a magon kiforrni mindkettőt...egy egyszerű "magozóval" elég ha a főzés előtt kiszeded a magokat...

 

.........pár húzás a spaklival és

 

máris csak a tiszta mag marad......a végén csak leöblíted a magokat egy kis vízzel...

Előzmény: Hurkafej (100143)
nebamun Creative Commons License 2014.06.15 0 0 100144

Elég főzés előtt. Én elpépesítem fúrószárral, peztinbontók, aztán gyakorlatilag le kell csak önteni a levet róla egy dróthálón. A cseresznyét ne felejtsd el savazni. 

Előzmény: Hurkafej (100143)
Hurkafej Creative Commons License 2014.06.15 0 0 100143

Meggy és cseresznye cefrézésnél mikor lényeg, hogy kikerüljön a mag a cefréből? Ezalatt arra gondolok, hogy elég mag nélkül főzni, vagy már a forrás kezdetén sem lehet benne? Persze tudom, hogy az utóbbi lenne a legjobb, de nem leszek itthon pár napig, és a bunda lenyomogatásán kívül más feladatot nem akarok adni az ittenieknek. :)

Előzmény: sogi01 (100142)
sogi01 Creative Commons License 2014.06.15 0 0 100142

                                                vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

Előzmény: sogi01 (100124)
foxrudi Creative Commons License 2014.06.14 0 0 100141

A cefrét 14-nél elvágod,az alszeszt meg 0-ra főzöd,ilyen erősítéssel?Érdekesen nyomod!!

Előzmény: bezzeg Jani (100131)
pálinkás-doszi Creative Commons License 2014.06.14 0 0 100140

Sziasztok! 

Holnap szedjük a faepret. Még sosem cefréztem ilyet, így pár kérdést vetett fel bennem. Ti szoktátok savazni? Azonnal tudom főzni, ha kierjedt. Habzik a főzésnél?

gabor0036 Creative Commons License 2014.06.14 0 0 100139

Volt már nálad véletlenszerű nav ellenőrzés? Csak mert látom engedélyes a géped...

Előzmény: bezzeg Jani (100131)
gabor0036 Creative Commons License 2014.06.14 0 0 100138

Köszi!

Előzmény: bezzeg Jani (100131)
panna0328 Creative Commons License 2014.06.14 0 0 100137

Nem sima eper, hanem ő lenne az link

Amit ajánlottál arra egy linket kaphatnék?

 

sogi01 Creative Commons License 2014.06.14 0 0 100136

Olvasd a Regge-linket! Ott mindent megtalálsz!

Epret 10 nap után nem tárolnék!

Előzmény: panna0328 (100135)
panna0328 Creative Commons License 2014.06.14 0 0 100135

Kezdő igen, ha nem szabad ezt sokáig tárolni az időben mit jelent nálad? Elrontani nem szeretném.

sogi01 Creative Commons License 2014.06.14 0 0 100134

Hát nem is tudom,de én így csinálom és csak a gyümölcs hullik!

Vigyázz vele mert kényes,nem szabad sokáig tárolni!!

Jól sejtem,hogy kezdő vagy?

Előzmény: panna0328 (100133)
panna0328 Creative Commons License 2014.06.14 0 0 100133

Rázni nem akarom, mert akkor hullik minden :) Naponta egyszer begyűjtöm fóliáról, kevesebb a szemét "ág, levél stb"...

Egyenlőre 50L hordóba gyűjtöm, de ebből úgy látszik lesz 100-is. Hordóba kell keverni vagy bármi, hogy levet engedjen és beinduljon?

Előzmény: sogi01 (100132)
sogi01 Creative Commons License 2014.06.14 0 0 100132

Hi!

Nehézkeeees?   Fa alá lépés álló folia és jól megrázni a fát...  finom a pálinkája!

Előzmény: panna0328 (100129)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.14 0 0 100131

Pl. most a cefrét 14-nél vágtam, mindig figyelem  mikor lök egy opálos hullámot ekkor vágom el.

Finomítani a kerülő úton mentem a három szitatányéros erősítőn.

Mindkét esetben csak léghűtést használtam.

Az alszeszt nullára kifőzve a párlat 60V% lett.

Balgaság lenne szám-háborúzni mivel minden hangszer más, sok hangolási lehetőséggel ki kell tapasztalni.

 

gabor0036 kért fotót a főzőről itt megnézheti.

 

https://drive.google.com/file/d/0B_B4QxK-yoPZUllNUVA4NlJzbGM/edit?usp=sharing

 

https://drive.google.com/file/d/0B_B4QxK-yoPZT1FtVVJnaGEySkE/edit?usp=sharing

 

https://drive.google.com/file/d/0B_B4QxK-yoPZaWROeEZueUdEUXc/edit?usp=sharing

 

 

Előzmény: körte51 (100030)
Tucso69 Creative Commons License 2014.06.14 0 0 100130

Pont a héten beszélgettem egyik kollégámmal, hogy kik élnek még az aranycsapatból...

Már csak Buzánszky Jenő. :-( 

Nyugodjék békében!

Előzmény: szilvakukc (100120)
panna0328 Creative Commons License 2014.06.14 0 0 100129

hi,

 

szederfa gyümölcséből valaki készített már pálinkát?

gyűjtés nehézkes, de ha tényleg finom nedű készíthető belőle akkor megéri :)

gabor0036 Creative Commons License 2014.06.14 0 0 100128

... Vagy esetleg eltenni az utókornak pár üveggel? :))...

Előzmény: crosspisti (100127)
crosspisti Creative Commons License 2014.06.14 0 0 100127

A jó pálinka, azért van, hogy megigyuk, vagy a jó barátoknak elajándékozzuk, aki dugdossa megjárhatja.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!