Hacsak nem túl hideg helyen tároltad eddig (15 fok alatti), akkor már lassan teljesen kiforrt szerda óta. Én már nem keverném, csak ártana neki a levegő. Inkább készíts egy új adagot!
egy gyors kérdés: össze lehet-e önteni a szerda este óta cefrézés alatt álló cseresznyét a ma délben elkészült, dupla akkora mennyiségű cseresznyével ?? ( Találtam még két fát nagy hirtelen..) Még nyersen kimagozva mindkét adag, a szerdai elkezdett forrni.
Nem csak hogy jó, szerintem a legjobb. Én nem fazékba, hanem hordóba szoktam meríteni. Jól megdurgatom a tüzet amíg nem éri el kb a 80 fokot, utána már csak minimálisan tüzelek. Így 3-max 4 óra a 45 liter cefre főzés!
...ja és fontos, hogy a műanyag rekesz kisebb legyen az alatta lévő tejes ládánál, mert így nem tud melléfolyni...na meg a "lukméret" a rekeszen...én a virágosoktól kaptam ezt a kis rekeszt, ők egyébként eldobják...a két pálca rá van csavarozva és lefelé 4-db kis facsavarral akadályoztam meg, hogy elmozduljon a láda szélén...
...ahogy az előttem szóló is mondja, a fúrószáras pépesítés (meg a szükséges műveletek után) nyugodtan hagyhatod a magon kiforrni mindkettőt...egy egyszerű "magozóval" elég ha a főzés előtt kiszeded a magokat...
.........pár húzás a spaklival és
máris csak a tiszta mag marad......a végén csak leöblíted a magokat egy kis vízzel...
Elég főzés előtt. Én elpépesítem fúrószárral, peztinbontók, aztán gyakorlatilag le kell csak önteni a levet róla egy dróthálón. A cseresznyét ne felejtsd el savazni.
Meggy és cseresznye cefrézésnél mikor lényeg, hogy kikerüljön a mag a cefréből? Ezalatt arra gondolok, hogy elég mag nélkül főzni, vagy már a forrás kezdetén sem lehet benne? Persze tudom, hogy az utóbbi lenne a legjobb, de nem leszek itthon pár napig, és a bunda lenyomogatásán kívül más feladatot nem akarok adni az ittenieknek. :)
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Holnap szedjük a faepret. Még sosem cefréztem ilyet, így pár kérdést vetett fel bennem. Ti szoktátok savazni? Azonnal tudom főzni, ha kierjedt. Habzik a főzésnél?