A mostani cseresznyémet nem bírtam belepaszírozni ,egy vödör maradt ! Felénk a főzdébe csinálnak olyat ,hogy megfejelik! Lefőztem és a meleg moslékra ráöntöttem a vödör cefrét és kifőztem! Tavaly felhabzott egy cseresznyém a kedves rokonom utólag árulta el,hogy bort is rakott bele ! Van mikor én is felpúpozom,óvatosabban fűtöm az elejét ,nincs azzal baj, van a sisakban is tér!:-)
Megérkezett a ph mérőm ,kicsit lekésett a cseresznyémről ,de főzés előtt meg tudtam mérni 3,6 ! 50 liter cseresznye 1 dl akkusavval ,majdnem eltaláltam! Becefréztem 50 kiló meggyet 3,3 a ph-ja ! Javaslom mindenkinek ,ha meggyhez jut ,ne mutogassa a családnak ,gyorsan be a hordóba ,neki a Nabiti-féle rettenetest ,bele az élesztőt ,mire haza ér az asszony lehet mondani ,drágám ,ha tudtam volna hogy szörp ,lekvár.... nem cefrézem be! Szépen habzik ,ez nem végzi rétesbe! :-)
van ez a Sogi barátunk által beajánlott reggeli okosság, na az abban található Miklós1-féle egyszeregyet érdemes a kérdés feltétele előtt elolvasni, aztán lehet, hogy nem is lesz kérdés.
Új tagként még nem ismerem a topicot,de nagyon úgy néz ki,hogy ez az a hely,ahol tudnak(tudtok) nekem segíteni,mert igen nagy szükségem lenne rá. Egy másik topicban is hozzászólta,de nem tudom melyikre kaphatok választ hamarabb.
Rögtön kérdésekkel fordulok hozzátok,mert,ahogy eddig olvastam, itt azért vannak hozzáértők:-)
A gondom az lenne,hogy szeretnék valahonnan szerezni birsalmát és barackot(azt még nem tudom,hogy őszit,vagy sárgát),mert szeretnék belőle főzetni természetesen pálinkát.
A családban már egy ideje főzetünk pálinkát és mi szerezzük be a hozzávalókat és készítjük el a cefrét nagyapámmal:-)
Eddig sikerült már szilvát, körtét, almát,szőlőt főzetni,de a birs és a barack még hiányzik és most megpróbálnánk.
Na már most ezzel van olyan gondom is,hogy egyáltalán nem tudom,hogyan kell eljárni a cefrekészítésnél a birs és a barack esetében sem...
Tudnátok ebben segíteni? esetleg pontról-pontra elmondani mit és hogyan kell tennem? Persze a jó alapanyagért képes vagyok elmenni az országon belül szinte bárhová.
Köszönöm. A barackra, szilvára, körtére vonatkozóan esetleg van infód, hogy mennyire habzik? Ill. kérdésem, hogy a forrásnál rátett habzásgátló a főzésnél is hatásos, vagy akkor megint kell rá tenni?
Miért is írtam csak a cseresznyéről? Azért mert ez az egyetlen cefre, ami megmajmolt, de mocsok módon. Jött mind a piros veszedelem. Újrakezdés segített csak, persze fél adaggal. Más cefre is felhabzik. De ha betartod azt, hogy csak 2/3 részig töltöd az üstöt, és nem eszeveszett módon fűtesz, nem ér meglepetés. Volt még egy felhabzásos esetem, de az azért volt, mert hosszas mérlegelés után úgy döntöttem, hogy egybe főzöm, talán nem fog felhabzani. Hiú remény volt, hogy szerencsém lesz. Nem lett szerencsém! Ez is úgy jött, mint a cseresznye, azzal a különbséggel, hogy ez sárga volt. :-((
Ezért nehéz tanácsot adni, mert minden cefre másképp viselkedik. Függ a főző kialakításán is, hogy meddig töltheted az üstöt. Biztos, hogy kitapasztalod majd, hogy mit bír el a szerkó.
Saját tapasztalat: alma nem habzik különösebben, habzásgátlót sem tettem rá. Kökény sem nagyon, ott inkább a durva pektintartalom a probléma, hiába a pektinbontó, még vagy 1/3 víz kellett hozzá úgy is, annyira összeáll.
Meggy, cseresznye, már többen leírták, nagyon durván habzik, hordót csak 2/3-ig mertem tölteni, üstöt még addig se, mégis fölhabzott.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
...figyelj csak ide!...nem bántani akarunk, csak azt szeretnénk, ha legalább annyi fáradságot vennétek (kezdők), hogy az oldal elején (amire külön felhívjuk a figyelmet) lévő minimális, de nagyon hasznos infót elolvassátok...
...ez az oldal, amire szerencsésen rátaláltál, ez egy "tudástár", egy remek könyv, 14-év és sok ember tapasztalatával és sok-sok hasznos infóval...ez itt mind le van írva, csak el kell olvasni...na most, ha van egy ilyen remek könyved, ahelyett, hogy elolvasnád, arra kérsz bennünket, hogy olvassuk el helyetted és mondjuk el újból, amit már sokszor megírtunk???...
...vagy lehet, hogy nem vetted észre, az elején az írást, hogy ide kattints???...