Keresés

Részletes keresés

Hrobert84 Creative Commons License 2014.06.19 0 0 100289

Hi,

 

Már tanulmányozom a leírást,de eltart egy ideig,hogy alaposan elolvassam.

Azért köszi az infót...

Előzmény: zsuzska60 (100276)
Hrobert84 Creative Commons License 2014.06.19 0 0 100288

Hali,

 

Kösz az infókat,de ezek a "fő" pontok nekem is megvannak.

Sajna nem tudom,hogy kell-e valami extra dologra figyelni.

Egyébként a kérdésem mindig áll,hogy birs és barack honnan szerezhető be?Leginkább a birs a kérdéses,a barackot valahogy megoldom.

 

....

Előzmény: szilvakukc (100275)
körte51 Creative Commons License 2014.06.19 0 0 100287

A mostani cseresznyémet nem bírtam belepaszírozni ,egy vödör maradt ! Felénk a főzdébe csinálnak olyat ,hogy megfejelik! Lefőztem és a meleg moslékra ráöntöttem a vödör cefrét és kifőztem! Tavaly felhabzott egy cseresznyém a kedves rokonom utólag árulta el,hogy bort is rakott bele ! Van mikor én is felpúpozom,óvatosabban fűtöm az elejét ,nincs azzal baj, van a sisakban is tér!:-)

Előzmény: rézműves1 (100285)
Öregdömperes Creative Commons License 2014.06.19 0 0 100286

Jelentem Nektek.Szépen forr a majdnem Cefrém.

Kevésbé habzik is.

Talán én leszek a nagy feltaláló.

Üdv.

rézműves1 Creative Commons License 2014.06.19 0 0 100285

...lehet, hogy ez főző függő is ???......igaz, hogy szilikon is ment a tetejére, (meg ment benne a keverő is) de nem ment föl még a sisakba sem...

Előzmény: Cipurró (100269)
gabor0036 Creative Commons License 2014.06.19 0 0 100284

A javaslatok alapján az lesz. Beáldozok két tetőt, és teszek bele tömszelencét..

Előzmény: Babar66 (100280)
körte51 Creative Commons License 2014.06.19 0 0 100283

A kisebbik fiam most repült ki a családi fészekből,  együtt szaglásztuk az előpárlatot , most már dönthetem el magam !

Előzmény: zsuzska60 (100281)
szilvakukc Creative Commons License 2014.06.19 0 0 100282

Hát má hogyne tudnánk segíteni: Szar, semmit nem ér!

Előzmény: pálinkás-doszi (100277)
zsuzska60 Creative Commons License 2014.06.19 0 0 100281

tudod, a gyerekkel az a jó, hogy megmondom neki mit csináljon és akkor úgy csinálja, nem okoskodik, mint néhány felnőtt.... :)

Előzmény: körte51 (100278)
Babar66 Creative Commons License 2014.06.19 0 0 100280

Inkább szerkessz a tetejébe egy kotyogót! Biztonságosabb, egyszerűbb!

Üdv!

Előzmény: gabor0036 (100229)
körte51 Creative Commons License 2014.06.19 0 0 100279

Megérkezett a ph mérőm ,kicsit lekésett a cseresznyémről ,de főzés előtt meg tudtam mérni 3,6 ! 50 liter cseresznye 1 dl akkusavval ,majdnem eltaláltam! Becefréztem 50 kiló meggyet 3,3 a ph-ja ! Javaslom mindenkinek ,ha meggyhez jut ,ne mutogassa a családnak ,gyorsan be a hordóba ,neki  a Nabiti-féle rettenetest ,bele az élesztőt ,mire haza ér az asszony lehet mondani ,drágám ,ha tudtam volna hogy szörp ,lekvár.... nem cefrézem be! Szépen habzik ,ez nem végzi rétesbe! :-)

körte51 Creative Commons License 2014.06.19 0 0 100278

Úgy könnyű ,ha van a családba egy hozzáértő!!:-) Bezzeg nekünk mit össze kell olvasgatni a tudásért!

Előzmény: zsuzska60 (100274)
pálinkás-doszi Creative Commons License 2014.06.19 0 0 100277

Ebben a kérdésben tudna valaki segíteni?

Előzmény: pálinkás-doszi (100207)
zsuzska60 Creative Commons License 2014.06.19 0 0 100276

van ez a Sogi barátunk által beajánlott reggeli okosság, na az abban található Miklós1-féle egyszeregyet érdemes a kérdés feltétele előtt elolvasni, aztán lehet, hogy nem is lesz kérdés.

Előzmény: Hrobert84 (100272)
szilvakukc Creative Commons License 2014.06.19 0 0 100275

1. pont: Beszerzed

2. pont: Széttrancsírozod vmilyen módszerrel. Vigyázz, a barack közepén van egy buzi nagy kemény izé, a birsnél ilyen veszély nem fenyeget.

3. pont: becefrézed

És már főzetheted is.:DDD

Előzmény: Hrobert84 (100272)
zsuzska60 Creative Commons License 2014.06.19 0 0 100274

A 12 éves fiam főzte le a szamóca cefrét tegnap.

2/3ig töltöttük az üstöt és nem habzott át. Mondjuk ért a főzéshez... :-)

Előzmény: dredly (100267)
szilvakukc Creative Commons License 2014.06.19 0 0 100273

Hogyne! Cefrézd be, mint bármi mást, és nem rontottad el.

Előzmény: panna0328 (100271)
Hrobert84 Creative Commons License 2014.06.19 0 0 100272

Üdv Mindenkinek!

 

Új tagként még nem ismerem a topicot,de nagyon úgy néz ki,hogy ez az a hely,ahol tudnak(tudtok) nekem segíteni,mert igen nagy szükségem lenne rá. Egy másik topicban is hozzászólta,de nem tudom melyikre kaphatok választ hamarabb.

Rögtön kérdésekkel fordulok hozzátok,mert,ahogy eddig olvastam, itt azért vannak hozzáértők:-)

A gondom az lenne,hogy szeretnék valahonnan szerezni birsalmát és barackot(azt még nem tudom,hogy őszit,vagy sárgát),mert szeretnék belőle főzetni természetesen pálinkát.

A családban már egy ideje főzetünk pálinkát és mi szerezzük be a hozzávalókat és készítjük el a cefrét nagyapámmal:-)

Eddig sikerült már szilvát, körtét, almát,szőlőt főzetni,de a birs és a barack még hiányzik és most megpróbálnánk.

Na már most ezzel van olyan gondom is,hogy egyáltalán nem tudom,hogyan kell eljárni a cefrekészítésnél a birs és a barack esetében sem...

Tudnátok ebben segíteni? esetleg pontról-pontra elmondani mit és hogyan kell tennem? Persze a jó alapanyagért képes vagyok elmenni az országon belül szinte bárhová.

 

Előre is nagyon köszönöm a segítséget,

Üdv:roberto

panna0328 Creative Commons License 2014.06.19 0 0 100271

faepert valaki cefrézett már? Első alkalom lesz vele és elrontani nem akarom. Van valami jó ötlet azt szívesen várom.

nebamun Creative Commons License 2014.06.19 0 0 100270

Ezekről nincs infóm, de szerintem nem habzanak különösebben. A habzásgátló elvileg főzéskor is hat.

Előzmény: dredly (100267)
Cipurró Creative Commons License 2014.06.19 0 0 100269

Minden friss cefre habzik. Mondjuk a meggy az brutálisan. Szilikonos habzásgátló, vagy étolaj, max 2/3-ig tölteni, óvatosabban tüzelni, azt jóccakát.

dredly Creative Commons License 2014.06.19 0 0 100268

OK, köszönöm.

Előzmény: csalitos (100266)
dredly Creative Commons License 2014.06.19 0 0 100267

Köszönöm. A barackra, szilvára, körtére vonatkozóan esetleg van infód, hogy mennyire habzik? Ill. kérdésem, hogy a forrásnál rátett habzásgátló a főzésnél is hatásos, vagy akkor megint kell rá tenni?

Köszönöm

D.

Előzmény: nebamun (100265)
csalitos Creative Commons License 2014.06.19 0 0 100266

   Miért is írtam csak a cseresznyéről? Azért mert ez az egyetlen cefre, ami megmajmolt, de mocsok módon. Jött mind a piros veszedelem. Újrakezdés segített csak, persze fél adaggal. Más cefre is felhabzik. De ha betartod azt, hogy csak 2/3 részig töltöd az üstöt, és nem eszeveszett módon fűtesz, nem ér meglepetés. Volt még egy felhabzásos esetem, de az azért volt, mert hosszas mérlegelés után úgy döntöttem, hogy egybe főzöm, talán nem fog felhabzani. Hiú remény volt, hogy szerencsém lesz. Nem lett szerencsém! Ez is úgy jött, mint a cseresznye, azzal a különbséggel, hogy ez sárga volt.  :-((

   Ezért nehéz tanácsot adni, mert minden cefre másképp viselkedik. Függ a főző kialakításán is, hogy meddig töltheted az üstöt. Biztos, hogy kitapasztalod majd, hogy mit bír el a szerkó.

   Minden jót.

   Józsipapa

Előzmény: dredly (100241)
nebamun Creative Commons License 2014.06.19 0 0 100265

Saját tapasztalat: alma nem habzik különösebben, habzásgátlót sem tettem rá. Kökény sem nagyon, ott inkább a durva pektintartalom a probléma, hiába a pektinbontó, még vagy 1/3 víz kellett hozzá úgy is, annyira összeáll.

Meggy, cseresznye, már többen leírták, nagyon durván habzik, hordót csak 2/3-ig mertem tölteni, üstöt még addig se, mégis fölhabzott.

Előzmény: dredly (100236)
Öregdömperes Creative Commons License 2014.06.19 0 0 100264

Köszönöm a tanácsokat.Olvasgatom a naponta meg osztott könyvet.

Számomra sok tanulni való van benne.

De mint tudjátok a hülye gyerek is kérdezni szokott,ha nem akar teljesen hülyén meg halni.

Üdv Mindenkinek.

sogi01 Creative Commons License 2014.06.19 0 0 100263

                                   vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (100234)
gabor0036 Creative Commons License 2014.06.19 0 0 100262

Ennyi év józanul? És hogyan bírod? :D

Előzmény: Öregdömperes (100257)
rézműves1 Creative Commons License 2014.06.19 0 0 100261

...figyelj csak ide!...nem bántani akarunk, csak azt szeretnénk, ha legalább annyi fáradságot vennétek (kezdők), hogy az oldal elején (amire külön felhívjuk a figyelmet) lévő minimális, de nagyon hasznos infót elolvassátok...

...ez az oldal, amire szerencsésen rátaláltál, ez egy "tudástár", egy remek könyv, 14-év és sok ember tapasztalatával és sok-sok hasznos infóval...ez itt mind le van írva, csak el kell olvasni...na most, ha van egy ilyen remek könyved, ahelyett, hogy elolvasnád, arra kérsz bennünket, hogy olvassuk el helyetted és mondjuk el újból, amit már sokszor megírtunk???...

...vagy lehet, hogy nem vetted észre, az elején az írást, hogy ide kattints???...

Előzmény: Öregdömperes (100257)
snapszmester Creative Commons License 2014.06.18 0 0 100260

Nem sértegetni akarlak csak figyelmeztetni. Ha infot akarsz, adnom is kell.

Előzmény: Öregdömperes (100257)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!