Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Nem (csak) azon múlik hidd el. :) A lehúzott Pálinkák java is mind tornyos. ;) Ha negatív reklám kellene, akkor én felvállalom azokat a tornyos főzdéket is, amiket nem ajánlok próba utan. (Pedig van közte olyan ami tavaly nyitott 300M beruházásból állítólag fullos technológiával). Van aki marketingre öl XX milliót, és azért van "első" helyen. Van pedig azért mert valóban jót készít. A harmadik meg mert csurgat egy kis lóvét a Tesco osztályvezetőnek és ezért kerül "szem elé" a polcokon a nevesek közé...
Ha jól látom mind az 5 ajánlott pálinka tornyoson készült. Zsindelyes sosem ízlett, számomra ízetlen tiszta párlat volt. A rézangyal meg járja az ország főzdéit és itt-ott vásárolja össze a pálinkát. A miskolci likőrgyáron nem csodálkozom, egy ex-haver ott volt "főzőmestert" (amíg meg nem nyitotta saját méreggyárát) mesélt érdekes inkább durva dolgokat...
Ezzel mindel csak az a baj, hogy ezek a sz@rok vannak a boltok polcain, és a külföldi aki inna egy jót az ilyen moslékokat kap. Utána meg megy a negatív reklám, hogy a magyar pálinka nem is olyan mint a híre...
A mostani cseresznyémet nem bírtam belepaszírozni ,egy vödör maradt ! Felénk a főzdébe csinálnak olyat ,hogy megfejelik! Lefőztem és a meleg moslékra ráöntöttem a vödör cefrét és kifőztem! Tavaly felhabzott egy cseresznyém a kedves rokonom utólag árulta el,hogy bort is rakott bele ! Van mikor én is felpúpozom,óvatosabban fűtöm az elejét ,nincs azzal baj, van a sisakban is tér!:-)
Megérkezett a ph mérőm ,kicsit lekésett a cseresznyémről ,de főzés előtt meg tudtam mérni 3,6 ! 50 liter cseresznye 1 dl akkusavval ,majdnem eltaláltam! Becefréztem 50 kiló meggyet 3,3 a ph-ja ! Javaslom mindenkinek ,ha meggyhez jut ,ne mutogassa a családnak ,gyorsan be a hordóba ,neki a Nabiti-féle rettenetest ,bele az élesztőt ,mire haza ér az asszony lehet mondani ,drágám ,ha tudtam volna hogy szörp ,lekvár.... nem cefrézem be! Szépen habzik ,ez nem végzi rétesbe! :-)
van ez a Sogi barátunk által beajánlott reggeli okosság, na az abban található Miklós1-féle egyszeregyet érdemes a kérdés feltétele előtt elolvasni, aztán lehet, hogy nem is lesz kérdés.
Új tagként még nem ismerem a topicot,de nagyon úgy néz ki,hogy ez az a hely,ahol tudnak(tudtok) nekem segíteni,mert igen nagy szükségem lenne rá. Egy másik topicban is hozzászólta,de nem tudom melyikre kaphatok választ hamarabb.
Rögtön kérdésekkel fordulok hozzátok,mert,ahogy eddig olvastam, itt azért vannak hozzáértők:-)
A gondom az lenne,hogy szeretnék valahonnan szerezni birsalmát és barackot(azt még nem tudom,hogy őszit,vagy sárgát),mert szeretnék belőle főzetni természetesen pálinkát.
A családban már egy ideje főzetünk pálinkát és mi szerezzük be a hozzávalókat és készítjük el a cefrét nagyapámmal:-)
Eddig sikerült már szilvát, körtét, almát,szőlőt főzetni,de a birs és a barack még hiányzik és most megpróbálnánk.
Na már most ezzel van olyan gondom is,hogy egyáltalán nem tudom,hogyan kell eljárni a cefrekészítésnél a birs és a barack esetében sem...
Tudnátok ebben segíteni? esetleg pontról-pontra elmondani mit és hogyan kell tennem? Persze a jó alapanyagért képes vagyok elmenni az országon belül szinte bárhová.