Keresés

Részletes keresés

obsitos3 Creative Commons License 2014.06.23 0 0 100437

Egyrészt nyugodtan beleteheted a rézelejét,másrészt,mivel az alszesz gyengeségétől félsz,cefrét főzöl.Ott nincs utópárlat,és nagy butaság lenne 10-15% alk. tartalomnál leállni,az esetek többségében ilyenkor még a harmada bennmarad.Ha cefrét főzöl,a cél a 0% megközelítése.

Előzmény: vviktor1 (100433)
zsorsz Creative Commons License 2014.06.23 0 0 100436

Igen,csak a reklámot kerültem,semmi érdekem.

Előzmény: zsuzska60 (100435)
zsuzska60 Creative Commons License 2014.06.23 0 0 100435

kettő is van, gondolom a Rózsa főzdét ajánlod...

Előzmény: zsorsz (100417)
gabor0036 Creative Commons License 2014.06.23 0 0 100434

Valószínű, hiszen labanc! :D

Előzmény: zsorsz (100431)
vviktor1 Creative Commons License 2014.06.23 0 0 100433

Üdv a csapatnak, friss főző tulajként jelentkezem be hozzátok, egy duplafalú 50 literes saválló készülék réz csövekkel. Eddíg próbafőzés vízzel, és tavalyi maradék cefrével megtörtént, most viszont már 2 napja rotyog a cseresznyém (kb 80 liter), és a hétvégén szedem a meggyet is, remélem hasonló, vagy nagyobb mennyiségben, szóval innentől élesben megy a móka. Az említett felhabzásnak eddííg nyoma sincs szép csendben pezseg az anyag, kapott élesztőt és pektinbontót is. Visszaolvasva (már amennyire lehetséges 100k hsz.-t) és az "ajánlott irodalmat" átrágva köszönöm nektek az eddigi segítséget, idén már nem szeretném másra bízni a kifőzést. Első kérdésem mindjárt a ph értékkel kapcsolatos, mivel ilyen mérőeszközzel nem rendelkezem, ezt honnan lehet beszerezni, és miben jelentkezik a cefre helytelen ph értéke ? Savazástól idegenkedem, de ha azt mondjátok hogy kell akkor kell, úgy legyen. Röviden ha megforrt hogyan tovább ? Tárolni nem szeretném sokáig mivel kell a hely a meggynek, aztán a baracknak, almának, körtének :), mozgalmas nyaram lesz azt hiszem... A pdf-el kapcsolatban mégegy kérdés, a cefrefőzésnél tényleg nem veszitek el a kékes színű "rézelejét" ? Én elvettem ott is, azt nem tenném bele a tisztázásba.  És a végén mennyi fokig lehet engedni az utópárlat elvételig, 10-15 ? Ha eddíg leengedem nem lesz gyenge az alszesz ? Köszönöm szépen, és jó szezont mindenkinek !

Öregdömperes Creative Commons License 2014.06.23 0 0 100432

Köszönöm.

Előzmény: körte51 (100430)
zsorsz Creative Commons License 2014.06.23 0 0 100431

Pálinkát is lehet főzni vele?:)

Előzmény: gabor0036 (100422)
körte51 Creative Commons License 2014.06.23 0 0 100430

Bizony ,hogy lehet,sőt ki kell főzni!

Előzmény: Öregdömperes (100429)
Öregdömperes Creative Commons License 2014.06.23 0 0 100429

Hét napos a cefrém.Egyre lassabban bugyog.

A gyufa nem alszik el fölötte.

A hét vége felé lehet e főzni szerintetek?

Tucso69 Creative Commons License 2014.06.23 0 0 100428

Nem a szar a mértékegység! 

Aki akar, az tud jót főzni! Aki venni akar jót, ő is fog tudni!

Akkor?

Előzmény: gabor0036 (100414)
pálinkaüst Creative Commons License 2014.06.23 0 0 100427

Ezt nem másnak akartad küldeni? Én csak fajélesztőt használok, és próbálom a cefrézés, főzés szabályait teljesen betartani. A hőmérsékletet én a digit ph-mérőmmel nézem, az kiírja a hőt és a ph-t is egyszerre.

Előzmény: Babar66 (100423)
körte51 Creative Commons License 2014.06.23 0 0 100426

Igazad van ,de az sincs rendjén ,hogy ha valaki kezdi szárnyait bontogatni és megosztja kezdeti sikereit ,örömét és esetleg van benne kivetnivaló ,akkor normális hangnemben lehet jó irányba terelgetni,nem pedig megalázni és megutáltatni   vele a pálinkafőzést!

Előzmény: Babar66 (100420)
manta-z Creative Commons License 2014.06.23 0 0 100425

Jászberényben dettó. Tavaly össze akart szakadni annyi volt rajta, idén 0.

Előzmény: Boar... (100401)
körte51 Creative Commons License 2014.06.23 0 0 100424

Ki fog az nyílni ,csak türelem ! Egy hónap után kezdi engedni magát szeretni!:-)

Előzmény: zsuzska60 (100416)
Babar66 Creative Commons License 2014.06.23 0 0 100423

Azt leszögezhetjük, hogy szedés, mosás, pépesítés után legfontosabb a mielőbbi élesztőzés. DE! Egyszer úgy jártam a fehér szőlőmmel (nagyrészt cserszegi), hogy daráláskor sikerült egy "kicsit" túlkénezni a cefrét. Még harmadnap sem indult meg a must a normál adag élesztőtől. Na, ekkor próba képpen visszafejtés a kádba (bőséges szellőztetés), majd még egy dupla adag fajélesztőzés (ráadásul hidegtűrő, mert már a 12-13 fokos pincében volt) és láss csodát, következő napon már forrt mint állat. Az volt életem eddigi legjobb fehérbora. (Több helyen kaptam érte arany, vagy ezüst érmet helyi és megyei versenyeken).

Azóta én azt vallom, hogy egy jó (célzottan megfelelő) fajélesztő azonos körülmények esetén jobb cefrét, ergo jobb pálinkát fog eredményezni.

 

Az erjedési hőmérséklet változását meg tök egyszerűen lehet követni egy állandó hőmérsékletű pincében tárolt cefrénél egy olcsó digitális hőmérővel is! Nem tudom, ez miért lenne probléma? Számomra legalábbis alap, hogy cefrét nem erjesztünk, tárolunk szabadban!

Előzmény: pálinkaüst (100372)
gabor0036 Creative Commons License 2014.06.23 0 0 100422

Nem, de legalább olyan szép. :))

Előzmény: zsorsz (100419)
Babar66 Creative Commons License 2014.06.23 0 0 100421

A hordót csak 2/3, vagy max. 3/4-ig töltsd meg! A "kotyogó" jó ötlet, csak ne legyen túl vékony a gumicső.

Pépesítés után élesztőzd be, ha van adjál neki pektinbontót, és a pH-t sem árt beállítani, de a meggy általában elég savas, úgyhogy ha nem savazod sem lesz gond, csak ha leállt a bugyogás, főzd mielőbb!

1-2 kiló cukrot simán tehetsz hozzá 100 literenként, nem fogja elrontani.

Üdv!

Előzmény: partneres (100395)
Babar66 Creative Commons License 2014.06.23 0 0 100420

Tisztelt FullidegenSeggarcok!

Akik itten magyaráznak és az "észt osztják", azok nagyrészének már kóstoltam a pálinkáját!!! 

És meg kell jegyezzem, az elején dobtam egy hátast, hogy ilyet is lehet !!!??? Pedig addig én is büszke voltam a sajátomra, mer' a haverok is mindig dícsérték! 

Úgyhogy először egy összekóstolás, és azután lehet bármit mondani!

Üdv!

zsorsz Creative Commons License 2014.06.23 0 0 100419

Úgy gondolod,csak egy lakberendezési tárgy?:)

Előzmény: gabor0036 (100413)
zsorsz Creative Commons License 2014.06.23 0 0 100418

ide gondoltam,bocs.

Előzmény: KontreAndre (100410)
zsorsz Creative Commons License 2014.06.23 0 0 100417

Gugliba  be kell írni: váli pálinkafőzde.

Előzmény: zsorsz (100408)
zsuzska60 Creative Commons License 2014.06.23 0 0 100416

elkészült a szamóca pálinkám, hááát ittam már illatos kajszit és birset is jobbat.

Nem is tudom kinek ittam jobb szamócáját, de már kóstoltam valakijét egyik télen.

rézműves1 Creative Commons License 2014.06.23 0 0 100415

..."Vagy Te is így csinálod?"...

 

                                            ...szerinted???...

Előzmény: szilvakukc (100391)
gabor0036 Creative Commons License 2014.06.23 0 0 100414

Gondolom, mert nem akar pénzt adni mégszarabbért...

Előzmény: szilvakukc (100412)
gabor0036 Creative Commons License 2014.06.23 0 0 100413

Egy Müller nekem is megfelelne, akár porfogónak is a nappaliba.. 

Előzmény: zsorsz (100408)
szilvakukc Creative Commons License 2014.06.23 0 0 100412

Ha nincs rá időd, akkor meg minek vacakolsz vele? Vagy jól csináld, vagy sehogy.

Előzmény: cefre_86 (100393)
szilvakukc Creative Commons License 2014.06.23 0 0 100411

Ez igaz, csak ahogy a Zimek szlogenje mondja "az élet rövid ahhoz, hogy rosz pálinkát igyunk". A jóra nem fog maradni idő.

Előzmény: Törölt nick (100392)
KontreAndre Creative Commons License 2014.06.23 0 0 100410

nekem megfelel, tudsz elérhetőséget adni?

 

Előzmény: zsorsz (100408)
KontreAndre Creative Commons License 2014.06.23 0 0 100409

Köszi

 

megtörtént a PH beállítása az elején is, csak a kérdés arra irányulét, hogy kell e utána rámérni és korrigálni vagy fölösleges?

 

Előzmény: snapszmester (100405)
zsorsz Creative Commons License 2014.06.23 0 0 100408

Fejér megye,Vál, 1 lépcsős Müller üstök vannak,ha megfelel!

Előzmény: KontreAndre (100400)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!