Keresés

Részletes keresés

körte51 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100566

Én csak jót tudok írni a fajélesztőről! A vadélesztőt  még mindig legyőzték a fajélesztők! Egyből észre lehet venni ,hogy más ,ha fajélesztős! Van egy kezdeti gyorsabb indulás és utána egy egyenletes pezsgés az erjedés végéig! A vadélesztős a zajos erjedés alatt nagyon vadul fut ,utána meg lassul ! A hidegtűrők is csodásak ,nyugodt vagyok benne ,hogy kierjed ,ha kifogok egy hűvös kora téli cefrézést! A szakirodalom pedig sok okosságot leír , pl ,hogy van olyan ami rossz ízt visz bele! Rettentő sok fajta vadélesztő van és mind megerjeszt csak kevés közülük a jó ,ami nem visz bele nemkívánatos ízeket!

Előzmény: bezzeg Jani (100555)
snapszmester Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100565

Ha....

És ha nincs vagy nem az a minőség? 

Előzmény: bezzeg Jani (100563)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100564

Mifelénk bazídiumos gombából készül.

Előzmény: peca_matyi (100559)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100563

Nem annak szántam.

 

Én csak a saját gyümölcseimről beszélhetek, és amit leírtál azzal egyet értek.

 

Ha van elegendő vadélesztő a gyümölcsön felesleges a sütőt is beletenni.

Előzmény: snapszmester (100560)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100562

Ja, ja a fagyos hagymával nem tudom mire jutott?

Előzmény: szilvakukc (100557)
snapszmester Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100561

2500-ért vettem kettőt a tudodmiből és elfogadták. Most nyitok.

Előzmény: peca_matyi (100559)
snapszmester Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100560

Így lehet kiforgatni a szavaimat. Ez nem a vad élesztők mellett hanem a fajélesztők ellen szól.

Előzmény: bezzeg Jani (100555)
peca_matyi Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100559

...és a rántott gomba.....:-)

Előzmény: bezzeg Jani (100553)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100558

A szitalemez és a vágószárny van rögzítve a motor tengelyhez.

Ezért a rosta forog és leszedi a húst. 1340 fordulat / perc.

A terelő lemez nem engedi elforogni az anyagot.

Sima lukacsos.

A négy vödör meggy negyed óra.

Előzmény: Szkajvolker Lajos (100544)
szilvakukc Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100557

Hal kolléga nem tudott kifőzni valamit??!! Ilyet elképzelni sem tudok.:))

De legyen! Felfedeztetek egy új élesztőfajtát: Cerevisiae Zöldséges.:))

Előzmény: bezzeg Jani (100554)
szilvakukc Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100556

Érdekes, nagyapám egész mást tanított gyermekkoromban. Ő azt mondta, háromféle gomba van:

-Szelíd gomba

-Bolond gomba

- Bujjavala gomba.:DD 

Előzmény: bezzeg Jani (100553)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100555

Ettől jobban én sem fogalmazhattam volna meg. 

 

,,Az összedarált cefrében szaporodnak a vad élesztők. Ha elkezdünk azon gondolkodni hogy fajélesztőt vagy sütőélesztőt tegyünk bele akkor már késő. Ha eleve sok a vadélesztő nehéz felvenni a versenyt velük.

A szárított fajélesztőt beleteszitek a cefrébe mire megdagad és szaporodni kezdenek, a vadélesztők már vidáman zabálják a cukrot."

 

 

 

,,A nagyobb alkohol tűrés is baromság. Ha nem tesztek bele mértéktelenül cukrot a leggyengébb vadélesztőnek sem okoz gondot a magas alkoholfok. A magasabb kihozatal sem bizonyított. Amennyi a cukor, annyi az alkohol."

 

Az asszony már hámozta a vöröshagymát, mikor szóltam neki, Kedvesem ez csak az egy napos, vadélesztős meggy cefre.

Előzmény: snapszmester (100552)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100554

Kérdezd hal kollégát, miért nem tudta kifőzni a barackot.

Az is lehet, hogy csúsztatott.

Ráfogta az alapanyagra.

Előzmény: szilvakukc (100551)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100553

Nem akartam terhelni a fórumot.

 

A gombák országát több törzs képviseli, rendszertani felépítésük szerint:

tömlősgombák

zuzmók

bazídiumos gombák

Előzmény: beller1 (100542)
snapszmester Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100552

Minden évben előjön az élesztő téma.

Csak 1 jó okot mondanának hogy miért ne tegyük bele. 

Előzmény: szilvakukc (100551)
szilvakukc Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100551

Ha jól értem, a bolti gyümölcsön gonosz vadélesztő van, a Te gyümölcsödön meg aranyos?

Ez az úri hiszti olyasmi(ha már a gombáknál tartunk), mint ha kimész az erdőbe gombát szedni, és tuti jót szedsz, vagy mindent összeszedsz, reménykedve, hogy nincs köztük mérgező.

Előzmény: bezzeg Jani (100538)
sogi01 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100550

                                                              vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (100503)
Feriba51 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100549

Egyetértek:-)

Jó nedűt!!!

Előzmény: bezzeg Jani (100538)
schlumbergerrrr Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100548

Az almán és a szilván kívül?

Előzmény: schlumbergerrrr (100546)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100547

Az lehet! De ez se birs volt,hanem bodza!

csak már utolag nem akartam hozzászólni magamhoz :-)))

 

A lényegen ez se változtat semmit ! Ami nem jó, az nem jó.

Előzmény: schlumbergerrrr (100546)
schlumbergerrrr Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100546

Panyolán nem terem birs. Én a Szamos partján nőttem fel, 1951-ben születtem, a Szamos túlsó partján, Szamosszegen. Panyolával átellenben. Ott szilva van, az aztán rendesen, mint a túlparton is.Azaz az innenső, szamosszegi parton :-)

Előzmény: Törölt nick (100545)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100545

Már rég osztottam meg kereskedelmi pálinkáról véleményem!

Lehet most se kéne,de már belekezdtem.

 

Szóval,Panyolai birs........................................................

Gyengén fogalmazva,többre számítottam,ezt nem a mennyiségre értem.

Furcsa illat,furcsa ízzel párosítva,ezek teljesen összhangban voltak,ráadásul kapart is,

amit a pH mérő is bizonyított 4,9

 

A 895 Hunnium málna,na,ebből jó pár üres üvegem van.:-)

 

Viszont feladtam a pálinka készítést,lehet végleg .

Szilva,körte,alma ezt végleg.

A málna :400 Ft/kg drága.

s.barack :na ezzel lehet futok még

Irsai O. : az 58 tőkéből 18 indult életre , összel újra telepítem,2-3 év múlva

már lehet,hogy szüretelek.

 

 

A tavalyi szilvát,körtét,almát megisszák a haverok,az 5 lityi birset majd lassan nyalógatom.Utána ???

Marad a bolti,ha nem találok más beszerzést.

Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100544

Ez hogyan magoz? "Ledarálja" a húst  a magról? A vödörre rögzített lemez nem engedi forogni a gyümölcsöt a szitalemez pedig leszedi a húst? Sima lukacsos vagy éles lukak? Középen mi az a szárny?

Előzmény: bezzeg Jani (100519)
körte51 Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100543

Az a legjobb! Nekem szerencsém volt a szomszéd komámnak hánykolódott a garázsában és nekem adta ! Éles bőrlyukasztóval ,keményfán szálirányban szépen ki lehet vágni!

Előzmény: Szilvórium65 (100534)
beller1 Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100542

A lábujj gombát miért hagyod ki?  :)

Előzmény: bezzeg Jani (100538)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100541

Jaaa értem hőkezelés!!!!!

Sejtettem. 

Előzmény: szilvakukc (100535)
körte51 Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100540

Miért álltál meg 20 foknál ?Én most fejeztem be a meggycefre főzést ,nem volt szívem elzárni szinte semmi alkoholnál is illatozott! Volt még egy kis gáz a palackban kihígítottam saját magával!

Előzmény: Csikky (100513)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100539

Hidd el nekem se!

Csak egy kéjes gondolat volt, amire rápróbáltam.

Előzmény: gabor0036 (100530)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100538

          Ha engem kérdezel fogalmam sincs, én még nem cefréztem zivatarban, mivel a birtokot föld útról lehet megközelíteni ezért várnom kell míg felszárad.
Eddig minden cefrém kiválóan kifort mosás és fajélesztő nélkül is.
Az élesztő gombát magam termelem!

Minek ez a úri hiszti?

Természetesen a bolti gyümölcs vadélesztő aggályos !!!!!!!!!!!!

 

Egy napos  vadélesztős meggy cefre.

Ma megreszeltem a láncfűrészt mivel a Japán mikrobiológusok bejelentkeztek  holnapra mert nagy figyelemmel 

 érdeklődnek a lebontók iránt., szeretnének belőle vásárolni.

 

 

A gombák különleges testfelépítésű és életmódú élőlények.
Önálló országot alkotnak.
Élesztőgombák közé tartoznak a borélesztő gombák, ezek a parányi élőlények a must cukortartalmát alkohollá alakítják. Élősködő gombák a peronoszpóra , ill. monília.

Előzmény: szilvakukc (100523)
Babar66 Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100537

Ha légmentesen le van zárva és nem nyitogatod, az valamelyest segít eltárolni!  :)))

 

Nem kell ahhoz semmi! Tartsd lezárva, minél hidegebb helyen és főzd mielőbb.

Üdv!

Előzmény: Szilvórium65 (100534)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!