Keresés

Részletes keresés

TINTUS Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100497

Nem okoz , mikor nálunk hőmérséklet változásra télen  kipelyhesedik mi is átszűrjük kávéfilteren.

Előzmény: Norbi... (100481)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.24 0 0 100496

Nekem most, 50L meggy pépet  3.4 ről  1.5dl kénsav levitte 3.0 -ra.

Előzmény: nebamun (100449)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.24 0 0 100495

Igen.

2. szintű fejlesztés,belépő modell.

Előzmény: rézműves1 (100494)
rézműves1 Creative Commons License 2014.06.24 0 0 100494

...azért látom a "csirízes vájdlingtól" messze kerültél már...gratulálok a szerkóhoz, látszik

sokat melóztál rajta...ja és magozó sem rossz...azt is Te követted el???...

Előzmény: bezzeg Jani (100492)
rézműves1 Creative Commons License 2014.06.24 0 0 100493

...nyugodtan cefrézd le, az oldal elején található leírás szerint és tegyél bele egy kis pektinbontót, ami hatásosan elfolyósítja és a kiforrás végére lejön a magról...kifőzés előtt pedig kimagozod, de ez már csak abból áll, hogy egy rostán, vagy rekeszen kicsit átpasszírozod, ahol a mag fennakad...ne félj nagyon finom lesz...

Előzmény: novothauto (100469)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.24 0 0 100492

Kedves kolléga ne törődj senkivel!

Én is zománcos csirizes  vájlingal kezdtem mikor lavorban fürödtünk mikor hétfőnként műsorszünet volt az M1-en és szabad Európa rádiónk volt.

DE !

Akkor is olyan, gyümölcsből főztünk ami a konyha asztalra kitéve  szívesen fogyasztottunk.

A rohadást és az erjedés valószínűleg kevered. 

Ne keseregj ! 

Küldök a meggy-ről képeket, nehogy feladd az otthon főzést.

Kitartás!!!!!!!!!!!!!!!

Előzmény: cefre_86 (100381)
rézműves1 Creative Commons License 2014.06.24 0 0 100491

...figyelj Dömperes!...mond meg Anyunak, hogy kerítsen egy kisebb műanyagrekeszt, amit a virágosok használnak palántának...annak magasabb az oldala és a rések az alján meg az oldalán, pont akkorák, hogy a meggy meg a cserkó magot is, pont megfogja...

...Te meg rászegezel két lécet keresztbe, hogy amikor ráteszed a tejes, vagy húsos ládára, ne essen bele...és kész is a magozód, ami kajszira és szilvára is jó lesz...több száz kilóra nem túl haladós, de kisebb mennyiségnél nagyon jó...

 

.........felöntés után csak egy spaklival elhúzod és már ki is magoztad...a végén a sok magot slaggal lespricceled és az is mehet bele......tök egyszerű...de csinálhatsz olyat is, mint egy sóderrosta...a pektinbontó nevű enzim, pedig teljesen elfolyósítja a gyümölcsök húsát és könnyebben lejön a magról...főzés előtt magozd ki...

Előzmény: Öregdömperes (100486)
körte51 Creative Commons License 2014.06.24 0 0 100490

Enyém szilikongumiból van,hőálló,nem oldódik semmi ki és ha nem húzod túl ,örökös!

Előzmény: Szilvórium65 (100489)
Szilvórium65 Creative Commons License 2014.06.24 0 0 100489

Üdv minden professzornak és hallgatónak a pálinkaegyetemen!

 

Kezdő vagyok a "szakmában", hosszas szervezés után mostanra sikerült visszakapnom a nagyapám pálinkafőzőjét. Emlékszem, a 70-es években a szén közé volt elrejtve terményes zsákokba csomagolva. Amikor használatban volt, kulcsra zárva kellett tartani kaput és nem mehettem ki játszani az utcára. Akkor haragudtam az egész cécó miatt, de mostmár értem és más szemszögből nézem a dolgot. Sokat olvastam a fórumot és bátran állíthatom,  elméletben nagyon jó pálinkát tudok főzni, de most jön a gyakorlat.  A páracső hollander tömítéseket nem kaptam vissza a a szerkezettel, ezért azt szeretném kérdezni, hogy milyen anyagból kellene ezt a tömítést megoldanom? A helyi (nem kis méretű) gazdaboltban (ahol még pálinkafőzőt is árulnak)klingelitet ajánlottak, de szerintem az nem alkalmas élelmiszeripari felhasználásra. Szeretném kérni a véleményeteket.

Üdv

Sz.65

körte51 Creative Commons License 2014.06.24 0 0 100488

Szépen meg van az a finom cseresznyebefőtt illata, íze ami a gyerekkoromból van! Nincs zavaró  túlzott kesernyés háttéríz! A cseresznye ,viszonyítva a többi gyümölcsünkhöz szerényebb ízű illatú mint gyümölcs, pálinkának viszont szépen illatos! Persze az volna a tökéletes ,ha mag nélkül főznénk ,mint minden csonthéjast !

Előzmény: Tucso69 (100483)
Öregdömperes Creative Commons License 2014.06.24 0 0 100487

Erre gondoltam.Nagyon kezdő vagyok még.

Előzmény: körte51 (100485)
Öregdömperes Creative Commons License 2014.06.24 0 0 100486

Nem lesz itt nagy baj.Anyuka közölte velem,hogy Ö meg oldja nekem.

Ez már egy jó hír.

Előzmény: Öregdömperes (100484)
körte51 Creative Commons License 2014.06.24 0 0 100485

A gyümölcsrost ,pektin tarja össze a gyümölcsöt ! Ezt oldja és csak a mag marad,elfolyósodik ! Nem tudod leszűrni nyugodtan főzd ki vele! Az enyém is finom lett!  Vannak akik a barack főzéskor direkt raknak bele összetört barackmagot ,mandulás íze lesz!

Előzmény: Öregdömperes (100480)
Öregdömperes Creative Commons License 2014.06.24 0 0 100484

Nekünk is nagy szemü ropogós.

Ez nincs össze ragadva a húsával,csak sok ezer mag van benne.

Előzmény: körte51 (100482)
Tucso69 Creative Commons License 2014.06.24 0 0 100483

Nagy hiba lenne maggal főzni!

1-2 vagy 5 db is magízt ad neki, ha egyáltalán nincs kimagozva, akkor csak magíz lesz, cseresznyét nem lehet majd érezni!

Előzmény: körte51 (100477)
körte51 Creative Commons License 2014.06.24 0 0 100482

A korai cseresznyém szépen elfolyósodott  ,ki tudtam szűrni ,de ez a késői ropogós össze van a mag ragadva a húsával ,nem lehet átszűrni olyan sűrű!

Előzmény: Öregdömperes (100478)
Norbi... Creative Commons License 2014.06.24 0 0 100481

Helló

 

Kifőztem a cseresznyém, 60kg-ból kb. 3,7L lett azthiszem ezzel elégedett lehetek, viszont kicsit opálos.

Ha lehűtöm és kávépapír szűrőn átszűröm az okozhat aromaveszteséget?

Öregdömperes Creative Commons License 2014.06.24 0 0 100480

Biztos buta kérdés.Mit csinál vele a pektinbontó?

Hígabbá,szürhetöbbé teszi?

Jobban szét marja?Egész gyümölcs nincs benne.

Előzmény: körte51 (100477)
körte51 Creative Commons License 2014.06.24 0 0 100479

Nem kell annak leülepedni főzheted ,ha nem pezseg ! Finom lesz!

Előzmény: Öregdömperes (100473)
Öregdömperes Creative Commons License 2014.06.24 0 0 100478

De igen.Az okés.Fúró gépre szerelt pengével.

Az én OKOS tojás öreg haverom azt mondja ne foglalkozzak a maggal.

Előzmény: gabor0036 (100476)
körte51 Creative Commons License 2014.06.24 0 0 100477

Főzd ki maggal! Én is így jártam a ropogós cseresznyémmel!  Nem kínlódtam vele ! legközelebb kell bele pektinbontó!

Előzmény: Öregdömperes (100473)
gabor0036 Creative Commons License 2014.06.24 0 0 100476

Pépesítve sem volt?

Előzmény: Öregdömperes (100473)
gabor0036 Creative Commons License 2014.06.24 0 0 100475

Te tudod milyen rosta az. 

Előzmény: novothauto (100472)
Öregdömperes Creative Commons License 2014.06.24 0 0 100474

Jó volna,ha akkor volna a magja mint egy dinnye.Könnyen ki szednénk.

Előzmény: novothauto (100472)
Öregdömperes Creative Commons License 2014.06.24 0 0 100473

Nem tettem bele.De mag az kurva sok van benne.

Szerintem már lassan kész is van.Már a nincs bunda rajta,de le ülepedve sincs még.Ülepszik ez még?

Előzmény: gabor0036 (100471)
novothauto Creative Commons License 2014.06.24 0 0 100472

Sóder, kavics rosta megfelel arra?

 

Előzmény: gabor0036 (100471)
gabor0036 Creative Commons License 2014.06.24 0 0 100471

Pektinbintot tettél bele? Ha kiforrt akkor csak simán le kell szűrni róla a magot. Vagy spéci magozó rostán, vagy pedig gyümölcsös rekeszen mint ahogy itt többen is mutatták...

Előzmény: Öregdömperes (100470)
Öregdömperes Creative Commons License 2014.06.24 0 0 100470

Akkor én nehéz helyzetbe vagyok.Teli van a cseresznye cefrém maggal.Hogy szedem én ki.Elég sürü.

Mikorra rostálom (szüröm )én ezt ki.

Előzmény: obsitos3 (100468)
novothauto Creative Commons License 2014.06.24 0 0 100469

Köszönöm!

 

Attól félek, hogy karcos lesz, mint az alma. Ha kól értem, ha a főzés előtt

távolítom el valahogy, az még jó? Az Édesanyám gyűjti a cefrét, ezért őt

nem terhelném a magvalással, én viszont csak a teli hordót hozom el.

obsitos3 Creative Commons License 2014.06.24 0 0 100468

Csináld meg a cefrét,főzés előtt szűréssel,lemeréssel válaszd el a magtól,és főzd ki.

Előzmény: novothauto (100466)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!