Keresés

Részletes keresés

Horyzeli01 Creative Commons License 2016.05.02 0 0 846

Szerencsére ebből csak két nap volt :-) Az átlag 50-80 kW között mozgott. Milyen klímával fűtesz?

Előzmény: turbogabor13 (845)
turbogabor13 Creative Commons License 2016.05.02 0 0 845

Mondjuk az tényleg durva 110 kwh ha jól értem egy nap alatt. Bár ahogy én korábban írtam, jó szigetelés nélküli házba tényleg öngyilkosság a kazán. Én ahogy számoltam, ha kétszer is kell felfűtenie 1 nap akkor is max 50 kwh-t eszik meg nálunk, de jellemzően elég az egy felfűtés. De következő fűtési szezonra beteszek elé egy fogyasztás mérőt mert kíváncsi vagyok. Nekem a kazán bekötéssel nem volt gondom, pár hete volt kint a beüzemelő, megnézte, azt mondta rendben van (csak a termosztát volt fordítva bekötve így a kazán nem vette a jelet, de ezt már hetekkel ezelőtt orvosolta egy villanyszerelő) Pecsét, mondta, ha még két éveben kétszer kijön akkor + 2 év gari, de ezt még majd meglátom, a működése egyszerű mint a faék, hibalehetőség gyakorlatilag alig van, a beüzemelő is mondta, hogy mostanság kezd jobban elterjedni, gond még nem volt velük. Én elégedett vagyok vele. Persze ha ezzel kellene most is fűtenem eret vágnék magamon, de április eleje óta csak klímával fűtögetünk, bőven elég ilyenkor már az is, én villanykazánt majd a brutál hidegekre kapcsolom be.

Előzmény: Horyzeli01 (842)
Horyzeli01 Creative Commons License 2016.05.01 0 0 844

Majd meglátjuk, jelenleg a fűtéskorszerüsítés a legfőbb szempont, a kazán meg megy amikor kell

Előzmény: Calcitos (843)
Calcitos Creative Commons License 2016.05.01 0 0 843

"a kazán pedig megy a vaterára féláron.."

 

 

 ok. ha szerencséd van negyedáron elviszik !

Előzmény: Horyzeli01 (842)
Horyzeli01 Creative Commons License 2016.05.01 0 0 842

Sziasztok! Másik fórumban én is írtam már, mi egy 60nm- es házat fütünk egy 9kw-os elektromos kazánnal. A ház höszigetelése rossz, D vagy a C alja kategória. A szilveszteri -14 fokos éjszakát követöen 110kW volt a fogyasztásunk, korábban ez egy egész havi villanyfogyasztásnak felelt meg. Gázt kénytelenek voltunk kiköttetni, a ház 2014-es átalakításával sem a tervezés összege, se a kivitelezés és a folyamat idötartama (3-4 hónap) nem volt elfogadható számunkra. Sajnos csak elektromos kazánra telt, de legalább a ház höigényével tisztában vagyunk :-) idén tervezzük a ház bövitése (90 nm körülire) mellett a szigetelés és egy levegö-víz höszivattyú bszerzését. A kazán vizes padlófütésre dolgozik, én is néztem a Caleot annak idején, de végül amiatt döntöttem a becsövezés mellett, hogy erre bármilyen hötermelö(ke)t rá lehet kötni késöbb, a Caleo csak áramot használ slussz passz. Nem fejleszthetö tovább. A kazánt netröl rendeltem, erröl mindenkit lebeszélek, csak olyan cégtöl rendeljen, akik be is üzemelik. Nálunk a villanyszerelö kötötte be, a rajz szerint egyszerü. A hivatalos beüzemelö cég kijött, mondták hogy nem jól van bekötve, mert a termosztát a vészhelyzeti portra van bekötve, nem arra amelyikre kellene. Ennek az az eredménye, hogy a kazán a termosztát minden kikapcsolásánál teljesen leáll, mert azt a parancsot "érzékeli" hogy túlmelegedett a padlófütés elöremenö, és mindennek le kell állnia. A villanyszerelök kitartanak az igazuk mellett, nem kötik át, ezt igazolták is a garancialapon, a beüzemelö továbbra sem tartja ezt jó bekötésnek. megy az egymásra mutogatás. Kértem a beüzemelö céget, jöjjön ki és kösse be úgy ahogy kell, de valamilyen vezeték gondja volt amit a villanyszerelönek kell rendesen levezetni a kazánhoz hogy ö be tudja kötni. Valamilyen határoló termosztátról beszélt, amit a jelenlegi portra kell kötni a mostani bekötés helyett. Nekünk nincs ilyen termosztát bekötve, tehát csak a normális bekötés hiányzik. Február óta áll az ügy, azóta én játszom a külsö hömérö szerepét, szándékosan 1-2 fokkal levettem az elöremenö hömérsékletet, hogy alig kapcsoljon ki a kazán, ez így müködik, igaz lassabban lesz meleg délelött, amikor a halnali órákban a termosztát a nappali höfokra kapcsol át. Még egy szezont nem akarok ezzel szórakozva tölteni, jöjjön végre a höszivattyús rendszer, a kazán pedig megy a vaterára féláron.. Mindenkinek azt javaslom, üzemeltesse be a készülékét azokkal akiktöl vásárolja, lehetöleg megbízható legyen a cég, számlával, hivatalos garanciával, ne ezen spóroljon, mert késöbb csak a szívás van vele.

Normális bekötés esetén semmi gond nincs vele, egy külsö hömérséklet érzékelöt kell rákötni és automatikusan állítja az elöremenö hömérsékletet. A teljesítményt modulálja, a höigényre szabja a bekapcsolt fütöszálak számát.

Elnézést, karakter gondok miatt nem tudtam hosszú ö-t  és ü-t írni

turbogabor13 Creative Commons License 2016.04.29 0 0 841

Köszi, ezt a tanácsot biztosan megfogadom, egyébként két mozdulat.

Előzmény: szocske_ (840)
szocske_ Creative Commons License 2016.04.28 0 0 840

jaja, értem, csak azért írom, hogy ha nem lesz újabb glettelés, akkor is érdemes a szűrőt kikapni pár hetente és lezuhanyozni.

Előzmény: turbogabor13 (839)
turbogabor13 Creative Commons License 2016.04.28 0 0 839

Köszi Szöcske!

Mint a példa mutatja, megfizettem a tanulópénzt:) Bár ez sok mindennel így volt a februári beköltözés óta, de a következő teljes fűtési szezonra már sokkal okosabb leszek. Így egyébként bebizonyosodott, hogy full felesleges lenne még egy klíma hátra a gyerekszobákhoz, 1-2 fok különbséggel teljesen kifűti ez is a házat. Ha szeptemberben megszületik a második gyerek inkább veszek egy hősugárzót arra a pár hónapra míg neki a 22-23 foknál melegebbre lesz szüksége a kis 9 nm-es szobájában:)

Előzmény: szocske_ (838)
szocske_ Creative Commons License 2016.04.28 0 0 838

fűtésre használt klímának a szűrőjét illik 1-2 hetente kimosni.

ha a környéken fűtenek fával/szénnel brutál korom gyűlik össze rajta 1 hét alatt is :S

Előzmény: turbogabor13 (836)
Gold.kib Creative Commons License 2016.04.28 0 0 837

Szia!

 

Én 5 éve építettem egy új családi házat nettó 110nm-est. Annak idején én is sokat utána jártam és végül a DEVI fűtőkábel rendszere mellett döntöttem. Ez nekem nagyon be vált és megbízható! Az óta sem volt szükség karbantartásara.

A cég ahol beszereztem a fűtét futokabel.hu

A házam még csak A minősítésű és így a fűtés fedezéséhez egy napelem 4kW-os rendszer kell.

Ki indulva a saját tapasztalatomból a te esetedben olyan 100.000.-Ft/év lehet az éves fűtés költség nap elem rendszer nélkül!

 

Üdv: Gold.kib

Előzmény: vzsnyer (834)
turbogabor13 Creative Commons License 2016.04.28 0 0 836

Szia!

 

Nem akarok beleokoskodni, de igazából szinte mindenre azt írtad hogy nem kell. Talán a klíma fűtés maradt. Szinte minden egyes hőtermelő vége sugárző fűtés, vagy a vizes rendszer alapján radiátor (a mai világban:):) vagy padló és vagy felület/falfűtés lesz. Én pont egy éve voltam hasonló cipőben rohadt sokat agyaltam pro és kontra mindegyik rendszeren, most már be is költöztünk, és én eddig a saját rendszeremmel nagyon elégedett vagyok, korábbi hozzászólásaim között megtalálod. Tegnap rájöttem miért nem fűt a tőlem elvárt hatásfokkal a klíma, még a glettelés festés előtt be lett rakva, és valami irdatlan mennyiségű por volt a szűrőn, tegnap kitakarítottuk, most brutális teljesítmény növekedésről számolhatok be, tegnap este, és reggel is 1 óra alatt 1,5 fokot emelt a ház hőmérsékletén 1 nyamvadt 3,5 kw-os klíma:) Ez már így baráti:)

Előzmény: vzsnyer (834)
SolnesN Creative Commons License 2016.04.23 0 0 835

15 kW és még marad is köz javára !

Előzmény: vzsnyer (834)
vzsnyer Creative Commons License 2016.04.23 0 0 834

Sziasztok!
Házépítés előtt állunk, elektromos fűtésünk lesz meg napelem. Infrafűtés vagy más sugárzó fűtés, padlófűtés, radiátort nem szeretnénk. Mit tudtok ajánlani? Konkrét céggel vagy típussal van tapasztalat? Földszintes ház lesz, kb 110-130 nettó alapterületű, a+-os. Még csak tervezés fázisnál vagyunk, úgyhogy több konkrétumot nem tudok mondani. Mennyi napelem kellhet, hogy fedezze a fűtés fogyasztását? Köszi a válaszokat

szocske_ Creative Commons License 2016.04.04 0 0 833

köszi, ezek hasznos információk...
hát igen, ha a tervezett hőszigetelésre költök még extra 800ezret, abból kijön vagy +5 cm, akkor meg már a végén ott leszek, hogy egy klímával kifűtöm az egész házat, komfortosan...

Előzmény: kolbasz 11 (832)
kolbasz 11 Creative Commons License 2016.04.04 0 0 832

Bár nem engem kérdeztél, de, ha érdekel, megosztom veled az én tapasztalataimat szívesen.

Először padlófűtés volt a terv radiátorral, de a végére csak radiátoros fűtésem lesz kondenzációs kazánnal, ami olyan 1,2M HUF lesz.

 

-100nm-re volt egy caleo-s árajánlatom is, ami kb. 900ezer HUF volt.

- A padlófűtés része olyan 800.000HUF lett volna még a radiátoros rendszeren túl, tehát 2M, plusz 70.000HUf lett volna a kiviteli terv hozzá.

 

Én is agyaltam rajta, hogy legalább lerakatom a csöveket, utólag azt már nehéz lesz lerakni, de a 720m cső lett volna 320ezer+ ÁFA, a lerakása 150ezer+ÁFA, és még ehhez is legalább kellett volna még egy osztó-gyűjtő, meg pár szerelvény. A cső rehauból lett számolva, mert a szaki esküszik rá, de olcsóbb csőhöz is maradt volna ugyanaz a munkadíj, osztó-gyűjtő, meg a szerelvény árak, így ezt az ötletet(is) elvetettem.

 

Azt a 800.000 forintot inkább hőszigetelésre fogom költeni, meg arra, hogy túlméreteztem a radiátorokat.

Előzmény: szocske_ (825)
turbogabor13 Creative Commons License 2016.03.31 0 0 831

Egyébként egy dolog mindenképpen a fűtőszálas megoldás mellett szólhat, hogy ott külön tudsz vezérelni minden helyiséget (pl.: most nálunk van egy üres gyerekszoba bár már csak szeptemberig:) ellentéteben nálam, max az osztó-gyűjtőkön tudok nyitni zárni, de helyiségenként külön hőfokot nem tudok állítani. Mondjuk annyi eszem volt, hogy a termosztátot nem a klíma közelébe telepítettem, hanem hátra a gyerekszobák elé.

Előzmény: Törölt nick (828)
turbogabor13 Creative Commons License 2016.03.31 0 0 830

Igazad van. Ha megsértettelek elnézést kérek. Az osztó-gyűjtőt miegymást nem én vettem, én abból tudok kiindulni, hogy ha ezt kérem ennyit kell fizetnem, ha azt kérem annyit kell fizetnem. Lehet hogy a különbség több lett volna, ha mindent én veszek én fogadom fel a mestert stb. Volt két összegem és abból kiindulva mondtam azt, hogy sokkal nem jön ki többre a történet, ennyit meg nekem megért, mert ha később váltani kell akkor tudjak mire. Nincs ínyemre a gáz történet, de ha valami miatt egyszer muszáj, akkor így könnyen megoldható, csak a garázsban kell kicsit barkácsolni.

Előzmény: Törölt nick (828)
Törölt nick Creative Commons License 2016.03.31 0 0 829

Osztógyüjtők? Szelepek? Nyomáspróba? Szakmunka ára? Elvitte a nyuszi, mi? ;)

Előzmény: turbogabor13 (826)
Törölt nick Creative Commons License 2016.03.31 0 0 828

Miért a c aleoval hasonlítod össze? Az a legdrágább megoldás és nem is egyezik meg technikailag a vizes padlófűtéssel hiszen a felületen van...

 

Vizes padlófűtést a hasonlóan bebetonozott fűtőkábelles villamos megoldással kell összehasonlítani méterre olcsón vett kábellel  ;) Szerintem hagyjuk az olyan erős szavakat, mint: "vetíteni" meg "hülye"  és akkor én sem fogom kérdőre vonni a mondandódat, tételesen valós adatokkal ;)

Előzmény: turbogabor13 (824)
szocske_ Creative Commons License 2016.03.31 0 0 827

mondjuk a 220ezer villanykazánért elég sok, abból kiindulva, hogy kínai hőszivattyú már 700 ezerért is van, klímából barkácsolt meg kijöhet akár 3-500ból is...

Előzmény: turbogabor13 (826)
turbogabor13 Creative Commons License 2016.03.31 0 0 826

pontos számokra már nem emlékszem, de ha találkozok a kivitelezővel majd rákérdezek megint, a lényeg az volt, hogy kb a csövezés árába lett volna elektromos szőnyeg, magyarán a plusz költségem a 220 ezer forintos villanykazán volt.

Előzmény: szocske_ (825)
szocske_ Creative Commons License 2016.03.31 0 0 825

ez viszont érdekelne, elmondanád négyzetméterenként mennyire jött volna ki

- sima beton, padlófűtés nélkül

- vízcsöves padlófűtés

- elektromos fűtőkábel

Előzmény: turbogabor13 (824)
turbogabor13 Creative Commons License 2016.03.31 0 0 824

Ja és még egy adalék:

Kíváncsiságból megkértem a kivitelezőt, számolja már ki legyen szíves mennyit spóroltam volna ha nem rakok csöveket a padlóba.... A caleo többe került volna:):):), de lehet továbbra is vetíteni, csak nincs értelme, mert ha valaki egyszer veszi a fáradtságot és utánakérdez az áraknak az rájön, hogy nem a padló becsövezése a sok (főleg egy új háznál ahol bontani sem kell).

Előzmény: Törölt nick (819)
turbogabor13 Creative Commons License 2016.03.31 0 0 823

Pontosan erről van szó!

Előzmény: szocske_ (821)
turbogabor13 Creative Commons License 2016.03.31 0 0 822

Értem Hellrot, és talán most még igazad is van, de tekintve, hogy nem tudjuk mi lesz 1-2-5-10 év múlva, pont te tudod, mert más fórumon már értekeztünk, hogy mi volt a döntésem alapja. Így lehet váltani bármikor, bármire, bontás vagy szétverés nélkül. Biztos lett volna jobb megoldás is, én speciel minden körülményt mérlegelve nem találtam (csak ha lett volna még egy kis pénzünk), nem kell így csinálni, én csak leírtam mit és miért csináltam.

Előzmény: Törölt nick (819)
szocske_ Creative Commons License 2016.03.31 0 0 821

annyiban igazat kell adnom neki, hogy azt is írta, hogy "mostani árakon"
ha nem is holnap, de alakulhat úgy, hogy a hőszivattyú jóval olcsóbb lesz, az áram meg jóval drágább, akkor neki egyszerű lesz hőszivattyúra váltani a vizes padlófűtéssel.
én is ezért gondolkozom azon, hogy a felújítandó házunkban kifizetem a padló becsövezésének felárát, most úgyis új aljzatbeton lesz, később tuti nem törnénk fel.

Előzmény: Törölt nick (819)
turbogabor13 Creative Commons License 2016.03.31 0 0 820

Eredetileg a napelemes rendszer méretezését úgy kalkuláltam, ha egyszer lesz hőszipka akkor lesz 0-ás a ház. Ami lehetőségem van még: még egy klíma és a kettőre kérek H tarifát (helyem van még egy mérőnek) és ezt gyakorlatilag kivettem a napelemes történetből. Bojlert kötök éjszakaira (ez szinte biztos nem lesz, mert nem eszik sokat és így megölném a bojler funkcióját), esetleg hővisszanyerős szellőztetés (kicsit sokba kerül, viszont nem kellene szellőztetni annyit, vagy marad minden így. Várok 1-2-3 évet és meglátjuk.

Előzmény: bananarepublica2 (817)
Törölt nick Creative Commons License 2016.03.31 0 0 819

Tőled idézve: "Mielőtt a szokásos: "minek a vizes rendszer miért nem tettél fűtőszálat a padlóba" hülyeséggel jönnétek: mert a távlati tervekben levegő-víz hőszipka szerepel, bár ahogy elnézem a fogyasztást, lehet sosem lesz, mert nekem ez így jó, mostani árakon nézve a hőszipka már soha meg nem térülő befektetés lenne. (talán még egy klíma a gyerekszobák elé vagy szellőztető rendszer.)"

 

Akkor most ki beszél hülyeséget??? Madag írtad le hogy mégis jobb lett volna neked a villamos kábel a padlóba, mert soha nem fog megtérülni a hőszipka és így a kiépített vizes rendszer sem :DD

Előzmény: turbogabor13 (815)
turbogabor13 Creative Commons License 2016.03.31 0 0 818

Szia! Pontos adataim sajnos nincsenek, a következő fűtési szezon lesz a hiteles, de számításaim szerint a fűtési energiát mindenképpen ki kell adni a napelemes termelésnek. Így én úgy kalkulálok, hogy a napelem+villanykazán beruházással a fűtési költség 0 ft.

Ahogy számolgattam (január végén indítottuk a kazánt, addig csak a klíma fűtött) a kazán havi fogyasztása olyan 700-1400 kwh óra közé tehető értelem szerűen időjárástól függően. A gond az, hogy a padlófűtés lényegesen jobb hőérzetet ad, mint a klíma, így a kis családomat nehéz rábeszélni, hogy ugyan spóroljunk már 10-20 ezer forintot:) és csak a klímával fűtsünk, de a héten sikerült, kedden este leállítottam a padlófűtést.

Előzmény: bananarepublica2 (817)
bananarepublica2 Creative Commons License 2016.03.31 0 0 817

Hali

Gratula a hazikohoz.

 

A passziv haz jelleg,  termikus  burok,  tajolasbol adodo  passziv szolaris honyereseg(kesöbb kezdödö  fütesi szezon,tavasszal hamarabbi befejezes)

 

Ilyen esetben  mar a vizes höszipka   rossz döntes.

 

A  vilanykazant  kb 15 eve ismerem,    a lengyel  KOSPEL  -  orosz  GALAN

 

 Feltetelezem a  napelemek  a haz  teli energia  szüksegletet  megközelitöleg fedezik.

Előzmény: turbogabor13 (815)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!