Szüret előtt két nappal készítettem a gyümölcs fajtájának megfelelő fajélesztős pektinbontós turmixot és ezt öntöttem a frissen szüretelt cefréhez. Már főzéskor
jelentkeztek a pozitívumok. Én a kimagasló minőségű termés évjáratnak tulajdonítottam az eredményt.
..."aki elolvassa ,70 .oldaltól ,nem fogja a természetre bízni!"...
A borászok egyik tábora azzal dicsekszik, hogy saját élesztőn erjed a bora. Nekik miért nem okoz bajt az a sok elvadult, semmirekellő élesztő? Annak ellenére, hogy ők az erjedés termékét isszák és nem párolják le kétszer.
Rézműves pedig okosan eljutott az agyonpermetezett gyümölcsökhöz. Abban az esetben el tudom képzelni a hozzáadott élesztők szükségességét. A példa szerint néha még az sem segít.
Ja ,kinyírja a candidát!:-) Egy haverom felesége egy ilyen vegyszer kereskedésben dolgozik ,mesélte mi mindet visznek a termelők, nem volt kedvem megenni a paradicsomot!
Ezt mondom én is! Sólyom könyvben piszkosul le van írva és aki elolvassa ,70 .oldaltól ,nem fogja a természetre bízni! Jó cefréből, jó pálinkát akarok főzni ,csak úgy tudom megtenni ha hiteles forrásból utánaolvasok! Használom én is a sütőélesztőt, ott van a hűtőbe a rúd ,de használom a többit is ! Azt akartam hogy a meggy ne fusson úgy raktam fajélesztőt! Ezután a beszélgetés után bátrabban fogom a sütőélesztőt használni!
...egyik gőzhajós mellező barátom járt egyik évben így a földi eprével...termelőtől vette
olcsón, de hiába tette bele az élesztőt, meg egy kis cukrot, a jó Istennek se akart, sehogy sem kiforrni...ki kellett öntse...kiderült, hogy abban az évben is sok eső volt és a penész ellen, gombaölő szerrel permetezték...na az a szer, az élesztő gombákat is hazavágta...
Én csak jót tudok írni a fajélesztőről! A vadélesztőt még mindig legyőzték a fajélesztők! Egyből észre lehet venni ,hogy más ,ha fajélesztős! Van egy kezdeti gyorsabb indulás és utána egy egyenletes pezsgés az erjedés végéig! A vadélesztős a zajos erjedés alatt nagyon vadul fut ,utána meg lassul ! A hidegtűrők is csodásak ,nyugodt vagyok benne ,hogy kierjed ,ha kifogok egy hűvös kora téli cefrézést! A szakirodalom pedig sok okosságot leír , pl ,hogy van olyan ami rossz ízt visz bele! Rettentő sok fajta vadélesztő van és mind megerjeszt csak kevés közülük a jó ,ami nem visz bele nemkívánatos ízeket!