Keresés

Részletes keresés

snapszmester Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100588

Készül Belga sör a tavaszi barackvirágzáskori szél segítségével szállított élesztővel.

Ha abban az évben nem a barackfák felől fúj a szél hanem a tehenésztelep felől akkor olyan sört isznak. 

Ennek is meg van a diszkrét bája.

 

 

Előzmény: Feriba51 (100581)
Babar66 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100587

Na, ja. Sokan még ma is büszkén kínálják a pálinkájukat: "Na, ezt kóstold meg! Ezután nem kapsz levegőt..."

 (Az egész nyáron át földről összegereblyézett "gyümölcsből" cefrézett, mikuláskor, vagy inkább az újévben főzetett ecetfészket pálinkának nevezve!)

Most is csak azt mondom, egy korrekt összekóstolás sok mindent eldönt! 

Előzmény: Feriba51 (100581)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100585

A szerepe mint a turmix gépben.

A kicsi ill. nagy lyukú a gyümölcstől függően, külön- külön használni.

Eredetileg szilvához készült, de a meggy hamarabb érett.

 

Előzmény: Szkajvolker Lajos (100575)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100584

Nekem 8 

Előzmény: peca_matyi (100579)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100583

Én is így tapasztaltam, amilyen a gyümölcs, olyan a cefre.

 

Ezért kipróbálom a hókuszpók élesztőket. Varázs szereket. 

80 fokon hőkezelni nem fogom az biztos.

Vagy azt is kell??????????????

Előzmény: Feriba51 (100581)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100582

Ki fogom próbálni, vad :sütő:faj: kontra kísérletet.

 

2012-ben átvágásos erjesztéssel készítettem cefréimet.

Szüret előtt két nappal készítettem a gyümölcs fajtájának megfelelő fajélesztős pektinbontós turmixot és ezt öntöttem a frissen szüretelt cefréhez. Már főzéskor

jelentkeztek a pozitívumok. Én a kimagasló minőségű termés évjáratnak tulajdonítottam az eredményt. 

Előzmény: körte51 (100568)
Feriba51 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100581

..."aki elolvassa ,70 .oldaltól ,nem fogja a természetre bízni!"...

 

A borászok egyik tábora azzal dicsekszik, hogy saját élesztőn erjed a bora. Nekik miért nem okoz bajt az a sok elvadult, semmirekellő élesztő? Annak ellenére, hogy ők az erjedés termékét isszák és nem párolják le kétszer.

 

Rézműves pedig okosan eljutott az agyonpermetezett gyümölcsökhöz. Abban az esetben el tudom képzelni a hozzáadott élesztők szükségességét. A példa szerint néha még az sem segít.

Jó nedűt!!!!

Előzmény: körte51 (100576)
szilvakukc Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100580

Jó foglalkozása van a barátodnak. Kérdezd má meg nincs felvétel?:))

Előzmény: rézműves1 (100571)
peca_matyi Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100579

...az a legjobb , annak a zamata mennyei...

Előzmény: bezzeg Jani (100564)
peca_matyi Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100578

... na jó , de az nem aranyból van...

persze , hogy elfogadták. Mit értenek azok hozzá...:-)

Előzmény: snapszmester (100561)
körte51 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100577

Ja ,kinyírja a candidát!:-) Egy haverom felesége egy ilyen vegyszer kereskedésben dolgozik ,mesélte  mi mindet visznek a termelők, nem volt kedvem megenni a paradicsomot!

Előzmény: csalitos (100573)
körte51 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100576

Ezt mondom én is! Sólyom könyvben piszkosul le van írva és aki elolvassa ,70 .oldaltól ,nem fogja a természetre bízni! Jó cefréből, jó pálinkát akarok főzni ,csak úgy tudom megtenni ha hiteles forrásból utánaolvasok!  Használom én is a sütőélesztőt, ott van a hűtőbe a rúd ,de használom a többit is !  Azt akartam hogy a meggy ne fusson úgy raktam fajélesztőt! Ezután a beszélgetés után bátrabban fogom a sütőélesztőt használni!

Előzmény: snapszmester (100574)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100575

A középen lévő vágószárny szerepe mi, hogyan működik az ott? A két szitalemez nem egyszerre van benne, az a változtathatóság miatt van ugye?

Előzmény: bezzeg Jani (100558)
snapszmester Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100574

Én azt mondom, használjunk élesztőt!!!

400 L barackom volt. Abba tettem próbaképpen az említett szereket.

Egész eddig budafoki sütő élesztőt használtam, azt gondolom ezután is. 

Ha lesz időm kigyűjtöm mennyi nemesfémet kaptam eddig a pékélesztős pálinkáimra.

Az a célom hogy ne féljen senki az élesztőzéstől. 

Az összes lényeges paraméterben tudja amit a fajélesztők. Ha jó a cefre jó a pálinka, ha nem jó akkor semmi nem teszi jobbá. 

Előzmény: körte51 (100570)
csalitos Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100573

   Jótékony hatása is van! Fogadok, hogy nem is lettek gombásak a belső szerveid!...   :-))

Előzmény: körte51 (100572)
körte51 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100572

Hallod és ezt vesszük a piacon és  esszük! Sokan csalánkiütésesek a szamócától ,lehet nagy részét a gombaölők okozzák!

Előzmény: rézműves1 (100571)
rézműves1 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100571

...egyik gőzhajós mellező barátom járt egyik évben így a földi eprével...termelőtől vette

olcsón, de hiába tette bele az élesztőt, meg egy kis cukrot, a jó Istennek se akart, sehogy sem kiforrni...ki kellett öntse...kiderült, hogy abban az évben is sok eső volt és a penész ellen, gombaölő szerrel permetezték...na az a szer, az élesztő gombákat is hazavágta...

Előzmény: szilvakukc (100557)
körte51 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100570

És te? Azt mondod rakjunk sütőélesztőt , Te pedig fajélesztőt használsz!

Előzmény: snapszmester (100569)
snapszmester Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100569

Te vagy a másik véglet. 

Csókoljátok meg egymást. :-)

Előzmény: körte51 (100566)
körte51 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100568

Itt a lehetőség ,amikor nagyobb cefremennyiséged lesz egy hordóba próbáld ki és főzd ki külön és össze lehet hasonlítani!

Előzmény: bezzeg Jani (100555)
körte51 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100567

Ha csak azt vesszük figyelembe ,hogy kevesebb co2-t termel már megéri ,kevesebb aromát levegőztet ki a cefrénkből!

Előzmény: körte51 (100566)
körte51 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100566

Én csak jót tudok írni a fajélesztőről! A vadélesztőt  még mindig legyőzték a fajélesztők! Egyből észre lehet venni ,hogy más ,ha fajélesztős! Van egy kezdeti gyorsabb indulás és utána egy egyenletes pezsgés az erjedés végéig! A vadélesztős a zajos erjedés alatt nagyon vadul fut ,utána meg lassul ! A hidegtűrők is csodásak ,nyugodt vagyok benne ,hogy kierjed ,ha kifogok egy hűvös kora téli cefrézést! A szakirodalom pedig sok okosságot leír , pl ,hogy van olyan ami rossz ízt visz bele! Rettentő sok fajta vadélesztő van és mind megerjeszt csak kevés közülük a jó ,ami nem visz bele nemkívánatos ízeket!

Előzmény: bezzeg Jani (100555)
snapszmester Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100565

Ha....

És ha nincs vagy nem az a minőség? 

Előzmény: bezzeg Jani (100563)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100564

Mifelénk bazídiumos gombából készül.

Előzmény: peca_matyi (100559)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100563

Nem annak szántam.

 

Én csak a saját gyümölcseimről beszélhetek, és amit leírtál azzal egyet értek.

 

Ha van elegendő vadélesztő a gyümölcsön felesleges a sütőt is beletenni.

Előzmény: snapszmester (100560)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100562

Ja, ja a fagyos hagymával nem tudom mire jutott?

Előzmény: szilvakukc (100557)
snapszmester Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100561

2500-ért vettem kettőt a tudodmiből és elfogadták. Most nyitok.

Előzmény: peca_matyi (100559)
snapszmester Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100560

Így lehet kiforgatni a szavaimat. Ez nem a vad élesztők mellett hanem a fajélesztők ellen szól.

Előzmény: bezzeg Jani (100555)
peca_matyi Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100559

...és a rántott gomba.....:-)

Előzmény: bezzeg Jani (100553)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100558

A szitalemez és a vágószárny van rögzítve a motor tengelyhez.

Ezért a rosta forog és leszedi a húst. 1340 fordulat / perc.

A terelő lemez nem engedi elforogni az anyagot.

Sima lukacsos.

A négy vödör meggy negyed óra.

Előzmény: Szkajvolker Lajos (100544)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!