Keresés

Részletes keresés

Isti/84 Creative Commons License 2014.06.29 0 0 100711

Sziasztok!

 

Snapszmester oldalán nagyon jó tervek vannak fent 2 főzőről. Arra gondoltam, hogy építek egy 60 literest vízzárral. Érdeklődni szeretnék, hogy szerintetek ez jó zárási mód vagy ne bohóckodjak és rakjak valami csavarosat? Ha jó akkor a zár méretei megfelelőek vagy akinek van tapasztalata ezzel kapcsolatban mit változtatna? A sisakra többször előkerült, hogy 30%-a legyen max az üstnek. Ez a csonka kúpot és mondjuk a hengeres deflegmátort jelenti vagy csak a kúpot? 1,5-es rozsdamentesre gondoltam illetve ha tudok boltolni akkor 2-es rézre az üstnél. Többféle rozsdamentes is van. AISI304, KO 33 megfelelő? Élelmiszeriparra írják, mondjuk több fajtát is... Ha lesz leeresztő tényleg kell duplikálni? Nem annyival több munka, csak ha felesleges akkor azért kihagynám. A sisakra milyen vastag réz kellene ennél a méretnél? Gondolom, hogy van azért áramlási szempontból különbség az eltérő kupolák között, a mostani 1körösök általában gömbök de az más rendszer. Elég egy szimpla henger, vagy azért valami ívelt forma jobb lenne? Bocsánat ha sokat kérdezek de szimpatikus társaságnak tűnik aki itt van így talán megbocsájtjátok.

 

Üdv: István

snapszmester Creative Commons License 2014.06.29 0 0 100710

A weboldalamon minden megvan. Ha méret kell azt is leírtam már, de előkerítem estére.

Előzmény: gabor0036 (100709)
gabor0036 Creative Commons License 2014.06.29 0 0 100709

Milyen a hazi de profi kozmaolaj leválasztó kétkörösre?

Előzmény: snapszmester (100700)
zsorsz Creative Commons License 2014.06.29 0 0 100708

A "július közepe"gondolom elírás,mert június közepe szt.Iván körűl a z.dió még késsel vágható,de egy hónapra rá,legfeljebb csak fejszével.

Előzmény: liptiki (100707)
liptiki Creative Commons License 2014.06.29 0 0 100707

Itt is egy dióspálinka recept, stapika írta itt a fórumon a 69975 és 13762-ben.
Ha a keresőbe beírod hogy "dióspálinka", akkor feldobja.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Diós pálinka:
.200gr.zöld dió négybe vágva(kb.július közepe)
.5-6drb szegfűszeg
.30gr narancs héj/sárgája/
.10gr.koriander
.20gr.ezerjófű
.2gr.szerecsendió
.5gr.kálmos gyökér
.0,2gr vanília/rövid rúd/
.20gr fenyő bogyó
.15gr fahéj
.kevés ánizsmag

3 liter pálinka(jellegtelen illatú és zamatú),mondjuk alma
0.80dkg cukor+1liter víz ebből szirupot főzünk
Kb.3hónapig érleljük!
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Tavaly készítettem először, Szilveszterkor kezdtem meg és túl hamar elfogyott.

Kellett volna még, zöld dió perszer Januárban sehol, így aztán az üvegben  megmaradt
dió és fűszeralapot újra felöntöttem pálinkával és tettem hozzá még egy kevés fűszert abból
ami itthon volt : fahéj, szegfűszeg, koriander, narancshéj, citromhéj, egy kevés narancs leve került bele.
Ez szerintem még finomabb lett, nem volt annyira érezhető a dió kesernyéssége.

Kb 45-fokos pálinkákat használtm, amit most érlelődik, azon 40 fokos EUP van.

Stapika, köszi a receptet! 

Előzmény: Törölt nick (100704)
sanyi1212 Creative Commons License 2014.06.29 0 0 100706

Megcsináltam, de a magyobb edényben már nem volt semmi habzás, ellenben végig sűrű fehér füstöt ontott magából. Vagy fél óra fűtés után elzártam és egy csepp vizet cseppentettem bele, mire nagy pattogás volt a válasz. Eléggé el van feketedve már, de akkor ezek szerint jó lesz? Miért füstölhet?

 

Hidraulika olajról konkrét tapasztalata valakine?

 

Norris: a két megoldás közül vajon melyik lehet a hatékonyabb, ha szigetelem a tetejét, vagy ha megpróbálom a meleget körbevezetni a hordón?

Előzmény: Szkajvolker Lajos (100671)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.29 0 0 100705

Addig akkor spájzolok még, így, az utolsó pillanatokban, sokat akarok ebből a finomságból.

Előzmény: gabor0036 (100703)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.29 0 0 100704

Légyszíves kérd el, nagyon szeretném, (nem csak én) aztán összehasonlítjuk. 1 éve készülök rá,,,mert tavaly lemaradtam, sajnos, aztán azóta is csak a dícsérőket hallom róla, úgy, hogy én még ráadásul nem is ittam ilyent. Most még tudok szedni, sok van. Köszi!

Előzmény: gabor0036 (100703)
gabor0036 Creative Commons License 2014.06.29 0 0 100703

Par éve ittam en is először dió likőrt, isteni finom volt. Egyik kollégám csinálta, ha eredekel akkor elkérem a receptet. 

Előzmény: Törölt nick (100702)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.29 0 0 100702

 Szia, Tintus! Én még életemben nem ittam, vagy készítettem, zöld dió "pálinkát", viszont amerre csak járok, dícsérik az ismerőseim. (megkínálni persze senki sem tud, senkinek sincs, még egy fél deci sem.) Fagyasztóba elraktároztam 75-80 db-ot, még vagy 100-at el tudnék, ha úgy van. Kötőtű átmegy rajta, bár 2 cm-nél kicsit nagyobbak, nincs csonthéj, késsel simán szétvágható, leves a belseje, némi kocsonya, meg dió képződmény, valahogy így fest, bele néztem. Kérdésem az íz világa lenne, ha ezt le lehetne írni, valamiképpen.:-)) Továbbá, a közzé tett receptedben hány %-os alapszeszt kéne használni? Árpás szesz lenne az alapom hozzá, az kellőképpen íztelen és finom. Köszönöm!

Előzmény: TINTUS (99887)
Babar66 Creative Commons License 2014.06.29 0 0 100701

Szerintem az állandó kevergetés a legjobb "leégésgátló" egy szimpla falúnál! Ha már volt hozzá "tehetsége", hogy keverőt építsen bele, szerintem jól tette.

Üdv!

Előzmény: hal65 (100696)
snapszmester Creative Commons License 2014.06.29 0 0 100700

A vatta kicsit segít, de a kozmaolaj leválasztás elve a hígítás, hűtés, ülepítés. Olvass utána.

Előzmény: Ferike29 (100694)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.29 0 0 100699

Találtam egy meggy aranyat és a besztercei azt, ezüst nem pedig bronz.

Bocs!

bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.29 0 0 100698

Bár a cefre minőségét  és a faepert nem ismerve, gyanítom hasonló mint a körte esete. Csak halkan jegyzem meg én a körte cefrét 13-nál vágom.

Előzmény: Ferike29 (100690)
Ferike29 Creative Commons License 2014.06.29 0 0 100697

Igen,tiszta.Bár az ok zavar nagyon,mármint hogy nem értem.Akkor még nem volt leégésgátló sajna.

 

hal65 Creative Commons License 2014.06.29 0 0 100696

Leégésgátlóvan sem, és még kevergetni sem kell :))

Előzmény: Ferike29 (100694)
sogi01 Creative Commons License 2014.06.29 0 0 100695

De most már tiszta lett?

Előzmény: Ferike29 (100694)
Ferike29 Creative Commons License 2014.06.29 0 0 100694

Kozmaolajat leszedtem,mindkétszer vattakorongon lett átengedve.Derítés megvolt,a kation cserélő gyanta lett az üdvözítő,rezes lett a törés.Bár az elmúlt 30 főzésnél nem volt ilyen gondom,lehet hogy az eper miatt van?Halmikis a főző,annyit variáltunk rajta hogy került bele egy keverő,gyorsabb a folyamat,és tuti nem kapja le a birset sem.

sogi01 Creative Commons License 2014.06.29 0 0 100693

Tegyél bele egy pici tejet,hagyd állni és utána szűrd át kávéfilteren.Elsőre még nem lesz tiszta valószínű,hogy többször meg kell ismételned.

Előzmény: Ferike29 (100690)
sogi01 Creative Commons License 2014.06.29 0 0 100692

                                                vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (100637)
hal65 Creative Commons License 2014.06.29 0 0 100691

Kozma leválasztás?

Előzmény: Ferike29 (100690)
Ferike29 Creative Commons License 2014.06.29 0 0 100690

Üdv uram.Igen régen olvasgatom építő írásaikat,de most olyan problémám van amire nem tudom a választ.Tehát:fáról hullott epret cefréztemés főztem,jól érezhető eper illat az alszesznél,enyhén zavaros.Finomítás 23 fokról,rézeleje,előpárlat,utópárlat jól elválasztható,26 foknál már nem tettem bele.60 fokos,kristálytiszta.Kihígítás,nagy mosolyogva,54 foknál tiszta,még egy deci víz és úgy beopálosodott mint a tej.a rívás majd el kapott.1.5 L kelett az 50 fokhoz,egy hőmérséklet,szentkirályi csendes.Ötletek?

snapszmester Creative Commons License 2014.06.29 0 0 100689

Megértelek, de a barack nem fog.

Előzmény: Hurkafej (100688)
Hurkafej Creative Commons License 2014.06.28 0 0 100688

Én 200km-el arrébb dolgoztam, míg a család segített összeszedni és kimagozni a barackot, péntek késő este értem haza. 

Előzmény: snapszmester (100664)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.28 0 0 100687

Látom megoldottad a helyzetet.


Ugyan ezt javasoltam volna én is. Legalább a cefrét feltenni főni és meg nézni, ha már ismered a főződ tulajdonságait, hogy mennyinél szokott indulni, ill.  iduláskor van-e valami cefrézési hibára utaló elképesztő szag
Nem ismerem a körülményeid és lehetőségeid, ezért engedd meg, hogy javasoljak egy 13,5-ös tömszelencét és hozzá egy megfelelő méretű 370-Ft os kotyogót.
És ezzel az egyszerű szerkezettel figyelemmel kísérheted az erjedési folyamat intenzitását.
Sohasem fogsz őrlődni, hogy mikor lehet főzni, mert így időben rá tudsz készülni.

Tettem fel egy videót amin láthatod, hogy az ötödik napon még van CO2 fejlődés és vissza lúgozódott pH 3,4-re, ennyi volt az induláskor savazás előtt. 


Több sikert, erő s erényt.

 

 

https://drive.google.com/file/d/0B_B4QxK-yoPZcEktLUw2R2lzUVE/edit?usp=sharing

Előzmény: toalettduck (100668)
Öregdömperes Creative Commons License 2014.06.28 0 0 100686

Köszi.

Előzmény: Tucso69 (100677)
körte51 Creative Commons License 2014.06.28 0 0 100685

Nem annak szántam!  Úgy gondolom ,mivel az alkohol termelés lassúbb az ecet piszkosul gyors ,ha adottak a körülmények ,ezért a cefrézés elején nem az ecetesedés az ami a legnagyobb veszély! Persze ha nem így van akkor tévedtem!

Előzmény: snapszmester (100676)
stapika Creative Commons License 2014.06.28 0 0 100684

Nem azért habzik át mert fatüzeléses.

Előzmény: TINTUS (100682)
TINTUS Creative Commons License 2014.06.28 0 0 100683

A gyufapróbát ösméred-e??

Előzmény: toalettduck (100668)
TINTUS Creative Commons License 2014.06.28 0 0 100682

Ha az enyémet cserkóbol 3/4-ig rakom (fa tüzeléses) tuti, hogy áthabzana.

Előzmény: körte51 (100659)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!