Keresés

Részletes keresés

KatonaHumor Creative Commons License 2008.08.20 0 0 32543

Beszéljünk a  HM-ről (is), hogy ne legyen off.

 

Az országnak van egy kormánya, amit az a párt(szövetség) alkot amit az emberek többsége megválasztott. Értelemszerűen a párt politikusokból áll, így a kormány is. A kormánynak vannak minisztériumai, a kormányfőnek miniszterei, akiket irányít.

 

Tehát pl. a Honvédelmi Minisztérium azt valósítja meg, amit az éppen aktuálisan hatalmon lévő párt elképzelt vele (illetve működési területével kapcsolatban).

 

Azért van a honvédelmi minisztérium élén politikus, nehogy a katonák valami olyat csináljanak, ami nem érdeke a kormánynak. (ez piros és narancssárga időszakban is így van)

 

A szakmai irányítói munkát nem a politikusok végzik, hanem azok a  katonák, akik már nem a Magyar Honvédség alakulataiban, hanem a Honvédelmi Minisztériumban dolgoznak, közreműködve abban, hogy az történjen, amit a mindenkori  kormány kíván. Ha valakinek nincs hozzá gusztusa (kedve, bőr az arcán, stb) , azt várja a Magyar Honvédség x alakulata.

 

Itt jegyzem meg olvtársam kedvéért, hogy nagyon sokan nem vágynak ilyen "karrierre", hanem az igazi katonák mozgalmas életét kívánják élni a csapatoknál.

 

Amúgy meg az index ott volt a gépen?

Előzmény: hgwells (32539)
Éhesló Creative Commons License 2008.08.20 0 0 32542
Jól van na:)))
Mindketten tudjuk miről beszélünk. A vita és az ördög a részletekben rejlik.
Nem akar(ta)lak sem kiforgatni a szavaidból, sem megbántani.
Isten uccse!
Előzmény: ambasa (32540)
Éhesló Creative Commons License 2008.08.20 0 0 32541
Nincs rá értelmes válaszom.
Szerintem ez tévút, amit az katonai erő politikailag elferdített alkalmazása kényszerít ki.
A harc megvívásához harcjármű kell.
Járőrözéshez, felderítéshez pedig könnyű és gyors jármű (légieszköz?).

Ezt az eleink is tudták, amikor hadba mentek: felderítésre könnyűlovast, huszárt, harcba nehézlovast, páncélos katonát küldtek.

Ezért szerintem ha a könnyűjárműveinket kezdjük el páncélozni rossz harcjárműveket kapunk, nem erős könnyűjárműveket és vica versa.

Ha győzni akarnánk, akkor totális megszállás kellene, a maga szomorú és ismert módszereivel. Nem csak afgániában, hanem mindenhol, ahonnan annak helyzetét destabilizálják. Ez nem járható út.
A másik út hazafelé vezet, minél gyorsabban annál jobb.
Előzmény: Stylist (32535)


ambasa Creative Commons License 2008.08.20 0 0 32540
Szia!

Ne adj a számba olyat amit nem mondtam, ha figyelmesen olvastad amit írtam, akkor láthattad, hogy a metrikus rendszer mellett vagyok, bár vannak annak is hiányosságai (lásd az illesztési rendszer, az amerikaihoz viszonyítva, ugyanakkor egy amerikai szakrajz az agyrém kategóriája a mi szemünkben).

Nem hiszem, hogy olyan helyzetben vagyunk, hogy mi határrozuk meg, hogy milyen szabványrendszer jó nekünk, tehát akkor meg tanulnunk vele élni, akár tetszik, akár nem, mert, ahoz aki megtanulja, ahoz képest le fogunk maradni. Még egyszer leírom, ahoz, hogy az európi és SI-t kitaláló és hívő franciák vezette Airbus el tudja adni a repülőit a világban át kellett álnia a coll rendszerre. Biztos nem tettszet nekik, de megtették. Vagy, a Saab A/B Gripenjei a mai napig otthon porosodnak és csak olyan gépet tudott eddig eladni, amit minimum metrikusról a sokkal bonyoltabb angolszász mértékekre átműszereztek, miért, ja a repülésben és a nemzetközi polgári repülésben ez a szabványos, akár csak az angol nyelv, pedig biztosan lenne jobb és egyszerübb. Most ehez képes hol van a MH, ugye nem gondolod, hogy hozzánk fognak igazodni?

A még valamihez, meg annyit, igaz nem versztában számoltunk, de a nullapontunk Triesztből Leningrádba került, és a kör 6400 vonás helyett 6000 lett. Ugyhogy ott is kellet idomulnia a magyar rendszernek a többséghez.

TG
Előzmény: Éhesló (32530)
hgwells Creative Commons License 2008.08.20 0 0 32539
Idézet egy indexes cikkből:

"Kisebb szóváltás volt még augusztus elején, az olimpiára tartó első repülőgépen a kajakos Kammerer Zoltán és a honvédelmi miniszter Szekeres Imre között. Az történt, hogy Kammerer és Kucsera útközben előre ment az első osztályra, hogy kicsit kinyújtsák a lábukat. Amikor Szekeres meglátta őket, félhangosan megjegyezte: „mit keresnek sportolók az első osztályon?”,

Azt nem értettem sohasem , hogy hogyan merik pártemberekre bizni (pártállástól függetlenül)a hon védelméért felelős minisztériumot ?

Miből gondolják , hogy az éppen választást nyert párt egyik embere katonapolitikai kérdésekben kompetens lehet ?

Biztosan bennem van a hiba.....
KatonaHumor Creative Commons License 2008.08.20 0 0 32538

Az ellenséges  viszony javításáért a legfelsőbb szinten tudnának tenni, ha akarnának.

 

Mint ahogy ha a gyermekek között (az egészséges mértéken túli) rivalizálás, irigység van, azért kivétel nélkül a szülő a felelős, mert valamelyikkel látványosan kivételezik.

 

Ezzel a kivételezéssel pedig akarva vagy akaratlanul, de károsan hat mindannyiuk kapcsolatára.

Előzmény: Stylist (32531)
Python24 Creative Commons License 2008.08.20 0 0 32537
Szia!!
Nem tudom,hogy elbírná-e,én még nem láttam ilyen változatot.
Emellett NSVT géppuskánk talán még van,lőszer is van hozzá,így nem kellene beszerezni...

Irakban sok amerikai géppuskás az M2-es,vagy a 40mm-es gránátvető mellé,még rögzített a járművön "kézközelben" egy M249 SAW-ot,és a hátpáncélra többen még egy AT-4-es pc.törőt is függesztettek..
Előzmény: Stylist (32535)
KatonaHumor Creative Commons License 2008.08.20 0 0 32536

"(ezzel a döntést és feleősséget alsóbb szintre helyezi, megosztja ezzel baj esetén magát mentheti);"

 

Már elég régóta úgy vannak szocializálódva a katonák azon belül is a "minden szintű parancsnokok" szinte teljes állománya (tehát van kivétel, legalábbis remélem), hogy nehogy én kerüljek bajba, le a felelősséggel mihamarabb.

 

Ezért csattan mindig a legalsó emberen az ostor.

Előzmény: Éhesló (32515)
Stylist Creative Commons License 2008.08.20 0 0 32535
"Anno,Kabulban az afgán Darulaman brigád frissen kapott HUMWEE-ire orosz NSVT nehéz géppuskák voltak felszerelve.Szerintem ez a magyar kontingensnél sem lenne hülyeség..."

Egy 20 mm-es gépágyút nem bírna el a Humvee? Esetleg csak minden másodikra, a többin lehetne PKM, a "rosszabbul eleresztett" mudzsahidek ( figyelsz, Éhesló? ) ellen...
Üdv:
Előzmény: Python24 (32534)
Python24 Creative Commons License 2008.08.20 0 0 32534
Szia!!
OFF
Nem érdemes ezekre a dolgokra több szót áldozni!!
A srác ismeretlenül és alaptalanul rágalmaz,ha valami gondja van,akkor majd megírja nekem privben,és én privben válaszolok rá.Nem mintha bárki előtt mentegetőznöm kellene.Szerencsére nincs is miért..
Ha bárki kíváncsi a pénzügyi helyzetemre,annak szívesen küldök bankszámlakivonatot..


ON
Van valakinek infója arról,hogy a HUMWEE-kre akarnak-e vezetőink nehezebb fegyverzetet tenni??
A PKM elég szerény tűzerőnek mondható,főleg a francia katonákkal történt események tükrében.

Anno,Kabulban az afgán Darulaman brigád frissen kapott HUMWEE-ire orosz NSVT nehéz géppuskák voltak felszerelve.Szerintem ez a magyar kontingensnél sem lenne hülyeség,és talán kivitelezhető lenne,minimális költséggel,hiszen a fegyverek és a lőszer rendelkezésre állnak..Vagy tévedek??
Előzmény: Stylist (32531)
Stylist Creative Commons License 2008.08.20 0 0 32533
"Az biztos, hogy rossz belegondolni, hogy mit kaphat a világ egy tálib irányítású országtól, melynek atomfegyverei is vannak..."

Biga, úgy emlékszem, hogy ezt ezt már kitárgyaltuk egyszer, amikor az ellenzéki nyanya felrobbantása után melegedett a pite Perverz Mussaraf körül. Levontuk a konklúziót, hogy egy iszlám irányultságú hatalomátvétel után a pakiknak kb. még 13 percig lenne atomfegyverük, aztán jönnének a 82-esek, és vagy felrobbantanák a cuccost, vagy vinnék magukkal az egész boltot az Államokba...
Üdv:
Előzmény: Biga Cubensis (32512)
Stylist Creative Commons License 2008.08.20 0 0 32532
O.k, akkor sorry...
Üdv:
Előzmény: Éhesló (32524)
Stylist Creative Commons License 2008.08.20 0 0 32531
"Ezt kívülállóként mondom úgy ,hogy dolgoztam mindkét alakulattal! Nagyon fáj ,hogy az egészséges rivalizálásnál sokkal több van köztük mert mindkettő a szemembe az igazi Magyar honvédséget képviseli."

Ez tényleg megdöbbentő, hogy egy ilyen kicsi haderő két elit alakulata között _ennyire_ ellenséges a viszony! :-(( Hamburgert kérdezném, mint kívülállót, ugyanakkor főtisztet: a két alakulat tisztikara tesz egyáltalán valamit, hogy ez az ellenséges viszony javuljon, és a jövőben ne lépje át az egészséges rivalizálás határát, vagy ők is beszálltak ebbe a "küzdelembe" és felsorakoznak a saját katonáik mögé, egyben a másik alakulatban szolgáló bajtársaikkal _szemben_?
J.D, hozzád is lenne egy kérdésem, ha nem akarsz, ne válaszolj: nekem úgy tűnik abból amit eddig leírtál, hogy a katonai képzettséged terén beférnél mindkét alakulatba, ezt az is bizonyítja, hogy Pythonék kivittek magukkal. Ráadásul azt írod, hogy nagyon tiszteled mindkét egységet. Akkor miért nem kéred az áthelyezésedet valamelyikükhöz? Talán egy elit egység tagjaként nem kéne elviselned azokat a méltánytalanságokat, ( mosogatás, takarítás, fűnyírás, stb. ) amelyeket most Vásárhelyen. Legalábbis remélem hogy a KMZ-seket nem túráztatják ilyen szemétségekkel...
Off:
Pythonról: Minden hozzászólását elolvastam az itteni fórumokon, ( mert az övéit érdemes, ugyanúgy, mint Hamburger és Éhesló esetében! ) de én sehol nem éreztem a nyomát sem kivagyiságnak, fennhéjjazásnak, viszont minegyikből lehetett tanulni, katonai szempontból azonnal átütött a szakmaiság rajtuk. Amit meg Valmort írt, ahhoz annyit, hogy a súlyos vádakat ( kölcsönkérés, meg nem adás, stb. ) a világ kulturáltabb részein először bizonyítani kellene, de még ha igaz lenne is, ( amiben nem hiszek! ) nekünk itt a fórumon SEMMI KÖZÜNK NINCS HOZZÁ! Ez egy katonai szaktopic, és ha ezek a vádak igazak lennének, akkor is csak Python személyiségét árnyalnák, de a felkészültségéhez, katonai képzettségéhez, és képességeihez akkor sem lenne közük!
On.
Előzmény: J Dagain (32509)
Éhesló Creative Commons License 2008.08.20 0 0 32530
Hali,
nem megoldhatatlan, csak nem eljárásszerű és normális (van még valami ami az?).

Szerinted térjünk vissza az SI előtti helyzethez, és a XIX szd. ipartechnikájához, legyen bármi bármilyen mértékegységben, méretsorban, mert majd találunk hozzá szerszámot, eszközt?

Szerintem ez nem a jó válasz a kihívásokra. Szükségmegoldás, melynek hátrányait fel sem mérték, csak most veszik számba és aki szív az a katona lesz kinnt, párezer km-re tőlünk. Ő kell majd, hogy ezeket kezelje, megoldja. Nem lesz könnyű helyzetben, mert a műhelykocsijában (ha van neki egyáltalán) nincs helye az új(??) szerszámoknak és menetfúró-menetvágó felszerelésnek. Mérőeszközei sincsenek hozzá. Magyarnyelvű szabályzata és utasításai, katalógusa sem. De azért majd megoldja. Tudják ezt a mocskok is.

Még valami:
A VSZ nem versztában és ölben, lábban mért :)))

A közbeporzás csak népvakítás: ha nem tudsz követelményt specifikálni, nincs lehetőséged versenyeztetni, vizsgálni, értékelni és felelősen dönteni: nincs semmi értelme, csak az időt lopod és kiszolgálod a súgót, aki szádba adja(parancsolja) az eredményt.

Üdv, Éhesló
Előzmény: ambasa (32526)
Python24 Creative Commons License 2008.08.20 0 0 32529
Sziasztok!!

Átnéztem a légiós topicra,ahol mickey-sa a következőket írta az afganisztáni összecsapásról:

"kb 100 fos jaror volt,szakasznyi 8 -as paraval VAB-val,szakasznyi afgannal,szakasznyi RMT ezredbelivel meg amerikai spec.forc. tanacsadokkal.
hetfo delutan kaptak a csapdat,percek alatt meghalt 9 marine para meg a repes srac,es sebesult 18 marinepara.
gondolom az afgan egysegre nagyon nem tudtak tamaszkodni mert a kora delutani tamadas utan estere,ejszakara olyan szinten volt zavar,hogy a megtamadott egyseg szanaszet volt,azt se tudtak ki merre,nagyon meglephette oket es nagyon eros tamadas lehetett.Kiment ertuk ket szakasznyi francia,voltak gcp-s egysegek is,copterek,stb.Kozben a RMT egyik jarmuve balesetet szenvedett,ott halt meg a 10. katona es volt ott 3 sebesult.
igy lett 10 halott,21 sebesult,de ugy tudom vannak koztuk critikusak is..

Raadasul CIV ota meg elotte Drakkar ota egyszerre sehol nem erte ekkora veszteseg a franciakat.Azert akarhogy szamolunk,ez egy komplett szakasznyi ledaralt europai kepzett katona..."

Véleményem szerint itt egy nagyon jól megszervezett,és sikeresen kivitelezett támadás volt,remek előzetes felderítéssel,és a lesállás helyszínének kiválasztásával.Állítólag a lesállás előtt jól körbe is aknázták a "killing zone" területét...

Egyetértek az idézett hsz írójával,hogy elgondolkodtató,hogy a tálibok simán meg mertek támadni egy nagy létszámú,páncélozott járművekkel is felszerelt járört,amelyben nagy százalékban voltak a jól képzett,jól felszerelt európai és amerikai katonák is.
Bevállalták a tálibok a támadást,és nem csak amolyan "üss-fuss" taktikával,hanem többórás tűzharccal,tudva azt ,hogy a megtámadottak élhetnek a légi támogatás segítségül hívásával is.
Lehet,hogy a magyar műveleti területen is kevesebb PR(T) kellene,és több harcoló állomány..
Előzmény: Python24 (32521)
ambasa Creative Commons License 2008.08.20 0 0 32528
Tisztelt Valmort!

nem ismerlek egyikőtöket sem, mindegyikőtök írásiat megfelelő kritikával kezelem, nem értek egyet a túlzó csapatsovinizmussal. Nem gondolom, hogy ha a többségtől ellentétes véleményed van nem mondhatnád el. Nem gondolom, hogy nem bírálhatnád a másik szakmaiságát. Nem tisztem és nem is akarom megvédeni Pythont.

De ha becsületsértő kitételt használsz (és ebben a hozzászólásodban van ilyen) akkor vagy megnevezed azokat az illetőket, akitől ezt hallottad, vagy bocsánatot kérsz, különben nem hiszem sok keresni valód van ezen a fórumon.

TG
Előzmény: Törölt nick (32481)
hgwells Creative Commons License 2008.08.20 0 0 32527
A hírekben az szerepelt , hogy csapdába csalták Öket....
Előzmény: Stylist (32523)
ambasa Creative Commons License 2008.08.20 0 0 32526
Szia!

Köszi, hogy megvilágítottad a törvényi hátteret! Szerintem sem jó, ha papir nélkül használunk valamit, mert akkor, ha hülyeséget csinál valaki, akkor nem lehet tőle megkérdezni joggal, miért is gondoltad, hogy ez jó lesz.

Viszont nem gondolom, hogy olyan megoldhatatlan és külünleges dolog lenne, hogy ott ahol az amik az afgánokat a helyszinen kiképzőtáborokban oktatják ugyanerre a helyieket, ott ne lehetne egy magyar csoportot kiképezni.

A collal továbbra sem értek egyet veled, mint gyakorlati felhasználó a metrikus után rossz vele dolgozni, de nem lehetetlen. Amúgy meg szerintem egy Gedore, Snap-On, vagy Beta szerszámkocsi beszerzése mégha nem olcsó is, nem hiszem hogy nem férne bele a HM költségvetéesébe (persze, ha akarjk), mondjuk szerintem minden jobb autószerelő műhelynek van ilyenje.

Egyet értek veled, hogy nem jó az a gyakorlat, amit folytatunk és átgondolt fejlesztés helyet ad-hoc beszerzéseket teszünk (T-72, MiG-29, An-26 (110-es) stb.), de vannak helyzetek és ez pont afganisztáni miszóknál bizonyosodott be (lásd Farkas Roland), egy nem mindig lehet kivárni a közbeszerzési eljárást, kettő bebizonyosodott már, hogy a világ többi részétől eltérően nálunk még csak nem is olcsóbb.

TG
Előzmény: Éhesló (32513)
J Dagain Creative Commons License 2008.08.20 0 0 32525
Szia! Lenyugodtam. A kép miatt nem kell aggódni. Anno minden kép amit készítettem, rajtaszereplővel egyeztettem róla. A képeket egytől egyig plusz az ott kint lévő KBH-s tisztnek is bemutattam. Nem talált rajtuk olyat ami miatt aggódni kellene. Neki ez a szakmája.
Előzmény: M.Zoli (32522)
Éhesló Creative Commons License 2008.08.20 0 0 32524
A "hegyibarom" nem kellett volna. Már csak azért sem mert (pillanatnyi)ellenfeleinkről beszélünk, akiket ha komolyan ilyennek gondolunk: tévedünk és magunkat helyezzük nagyon mélyre, amiért nem boldogulunk velük szemben.
Maradjunk táliboknál, mudzsahedeknél ez elegánsabb.
Előzmény: Stylist (32523)
Stylist Creative Commons License 2008.08.20 0 0 32523
"-10 francia katona elesett Kabultól 50Km-re
Ebben a hírben az az elgondolkodtató,hogy nem IED-t indítottak rájuk,nem is öngyilkos merénylö támadta meg őket,hanem tűzharcba keveredtek,és maradtak alul a tálibokkal szemben."

Szia Python! Tudod mi a legdurvább? Az, hogy a hírek szerint az összecsapás során olyan össztüzet zúdítottak a NATO katonákra, hogy a franciák által segítségül hívott harci helikopterek is visszafordultak!!! Mivel ezek a masinák típustól függetlenül alulról védettek a kézifegyver lövedékektől, ez azt jelenti, hogy itt nem néhány lepedőbe bugyolált hegyibarom támadt rájuk Kalasnyikovokkal, hanem komoly tűzerő volt a kezükben. Ez lehetett Stinger/Igla, RPG, aknavető/gépágyú, vagy ezek kombinációja. Lehet, hogy haza kéne hozni onnan a magyar fiúkat, amíg nem késő... :-((
Üdv:
Előzmény: Python24 (32500)
M.Zoli Creative Commons License 2008.08.20 0 0 32522

Udv.

 

Nem kellene reagalni a provokalasra. Szemely szerint pedig en nem tennek ki fenykepet ugy, hogy rajtam kivul van rajta meg ismerosom, illetve csak akkor, ha ezt engedelyeznek nekem.

 

Masszoval nem hiszem hogy bizonyitasi hadjaratba kellenne kezdened itt, meg Pythonnak sem. En pl. egyikotoket sem ismerem szemelyesen, meg mashogy sem, viszont pl. Hamburgert ismerem szemelyesen, es ha o nem billentyuhuszarozott le titeket, akkor en sem fogom rolatok ezt gondolni. Tovabbra sem fogom a "szavaitokat inni", viszont szivesen olvasom a hsz.-eiteket, es pl. Hamburger nalam biztositek a fent irt modon arra, hogy nem vagytok csalok. A messzirol jott ember pedig 14 hsz.-el es egy nickkel rendelkezik. Majd ha talalok ra szemelyes referenciat kozvetve, vagy kozvetlenul, akkor majd nem lesz messzirol jott ember. Nem azt mondom, hogy az a celom, hogy kutakodjak utana. Az utobbi esemenyek utan en is rendkivul fontosnak tartom a legalabb kozvetet szemelyes referenciat, ahhoz, hogy valamelyik nick melle odategyem a " szavahiheto " cimket. ( tudjatok melyik esetre gondolok, sokan felultunk, felultek ).

 

Ugyhogy szerintem atmehettek inkabb ignore-ba, legalabbis az olyan hsz.-ekre, amelyek szemelyeskedok - provokativak.

 

Udv.

Előzmény: J Dagain (32518)
Python24 Creative Commons License 2008.08.20 0 0 32521
Szia!!
Köszi,megnézem..

Előzmény: M.Zoli (32502)
ambasa Creative Commons License 2008.08.20 0 0 32520
Szia Kuruc!

köszi a választ, ennyi nekem elég. Úgy látom, ugyan az a helyzet nagyben, mint idehaza kicsiben (civilként 2,5x annyit keresek ugyanazért a munkáért, jobb körülmények között, mint ha katona lennék, úgyhogy nem gondolom, hogy az ausztrál fegyveres erőket kellene erősítenem)

Mégegyszer köszi a választ!

TG
Előzmény: Kuruc71 (32508)
J Dagain Creative Commons License 2008.08.20 0 0 32518
kép
J Dagain Creative Commons License 2008.08.20 0 0 32517
Itt ép Python és én az álltatunk "állítólag" gyalásórohamra kiképzett Afgán katonákról. Jé , itthon erről senki nem tudott. Mindenki úgy tudja csak a közeljövőben száll be a honvédség az ANA kiképzésébe. Ja ezt Python még csak nem is említette pedig nagyon beképzelt állítólag....? Ha mindent elmondana azt hinnéd egy 20 részes film forgatókönyvét olvasod. [image1]
Előzmény: Törölt nick (32474)
vz55 Creative Commons License 2008.08.20 0 0 32516
Éhesló Creative Commons License 2008.08.20 0 0 32515
Kedves Gyöki II,
bocsi, és köszi a linket. Ebből is látszik milyen fontos a dolgokat elolvasni, megnézni elejétől a végéig.:(

Nos én azt olvastam ki belőle, hogy:
- mikita egy bekezdéssel lelöki a felelősséget a Vk-ról a többiekre: nem kerül sem alkalmazásbavételre, sem rendszeresítésre. (Azt nem tudom megteheti-e ezt törvényesen és mit helyezett ezzel hatályon kívül (bár lehet, hogy megvan a jogköre) vagy az alkalmazott fogalommal: " csak haználatra" véli kivonhatónak az eljárásrend alól.... Ez legyen az ő gondjuk.)
- minden olyan kérdést és feladatot mely a rendszeresítéshez kell, kioszt megoldásra alárendeltekre (ez OK, mert ezért vannak) és belátásukra bízza a döntést és tennivalókat (ezzel a döntést és feleősséget alsóbb szintre helyezi, megosztja ezzel baj esetén magát mentheti);

A többi meg majd ki lesz dolgozva, hogy szép magyarsággal fogalmazzak...

Üdv, Éhesló
Előzmény: Gyöki II (32510)
J Dagain Creative Commons License 2008.08.20 0 0 32514
Na most olvastam .... Ezzel bizonyítottad ,hogy csak vagdalkozol itt miközben fingod sincs semmiről. Engem sajnálsz?Etet Python? Engem ne sajnálj és ne mutasd be Pythont. Csezd meg alatta szolgáltam!Roppant szigorú és sokat adó parancsnokom volt Afganisztánba. Ha legalább visszaolvasnál ebben a fórumba ezt tudnád és nem beszélnél itt minden hülyeséget. Hamburgerrel is mellényúltál.Szépen kérlek ne ide írogass minden hülyeséget hanem oda ahol eddig voltál. Rosszul keltél? Mit keresel itt? Komolyan kérdezem! Idejössz...szólsz 14 -et a honvédelem ügyéhez amiben kb. 8 szór szidsz egy olyan embert akiért megdögölnék! Nem csak esetleg pontosan ezzel a szándékkal érkeztél?
Előzmény: Törölt nick (32474)
Éhesló Creative Commons License 2008.08.20 0 0 32513
Hali,
az anyagok, eszközök MH-n belüli alkalmazása ezen két eljárással (rendszeresítés, alkalmazásba vétel) törvényes. Eszközök csapatpróbára, csapatvizsgálatra bekerülhetnek e nélkül is, de akkor erre intézkedni kell. Élesben nem szoktak próbát tartani. Maga a folyamat azért fontos, mert végrehajtása során egy nagy csomó kérdésre kell választ adni. Ezek persze lehetnek formálisak is, de a listát végig kell olvasni és válaszolni, nyilatkozni kell - ezért elvileg ezt követően nem vonható vissza, kenhető el a felelősség.
Bár eddig is és ezután is tojnak rá, mint jeleztem.

A Stanag-ek lehetővé teszik azt is, hogy a technika angolszász alapú legyen (coll alapméretek, műszerskálák stb.) ettől még szerintem bajos, ha egy jármű - ami mégiscsak alaptechnika - nem metrikus rendszerű, ez eddig nem volt divat. Szerencsésebb országok seregeinél fontosak az olyan fogalmak, és követelmények mint csereszabatosság, helyettesíthetőség stb. Ettől persze még megoldható az üzemben tartásuk.

Azt el nem tudom képzelni kik, hogyan, mikor és kit képeznek ki a javításukra, kezelésükre. Azt pedig, hogy hadműveleti területen folytassanak (alap)kiképzést új eszközre meglehetősen neccesnek tartom.

Természetesen az usa mindennel rendelkezik, mindig, és rendelkezésre is bocsájtja ami kell, azonnal és bérmentve. Ezen kívül bárkit ki is képez, ha kell. Addig és úgy ahogyan érdekei és helyzete megkívánja. A szerencsétlen grúzok most éppen feketelistára kerültek.....

Az a mentőautó ingyenes felajánlott próbarab volt (mi is teszteltük), később totálkárosra törte valaki a seregben, és ma civil rendszámmal Szentedre É kijáratánál látható időnként.

Soxor leírtam már: fontos a gyorsaság és a kreatív megoldások alkalmazása, de bizonyos szabályokat azért találtak ki és alkalmaznak a seregeknél, mert azok az algoritmusok amivel egy új eszközt, anyagot be kell illeszteni egy működő-változó rendszerbe túlnyomórészt megegyeznek mindenhol. Ezt lehet kukacoskodásnak, akadékoskodásnak tekinteni, de minél inkább jellemzővé válik a tervszerűség és rendszerszemlélet felváltása a rögtönzéssel és kreativitással, annál inkább elveszíti a rendszer a fenntarthatóságát, vezethetőségét és válik kiszolgáltatottá az ötletek és egyéni-(kis)csoportos kreativitás hozadékainak.
Az, hogy egy ilyen esetben számba kell venni (Robinson módjára) milyen előnyökkel és milyen hátrányokkal jár egy ilyen folyamat, talán nem ördögtől való gondolat, és számos esetben megtapasztaltuk, hogy sem a politikai, sem a katonai vezetés nem tette meg ezt, mert kényelmetlen a kérdésekre válasz adni. A következményeket ismerjük.

Ezért a kérdések és a kétkedés ez alkalommal eme csodás új(?) eszközök ajándékozása kapcsán.
És még azt meg sem kérdeztem, hogy amikor terveztük, beszereztük a merciket nem tudtuk, hogy léteznek olyan feladatok is amikhez páncélozás kell? A választ tudhatjuk.
Az is fontos kérdés lehet, hogy mitől véd meg és milyen verzió ez az ajándék?

Szóval nem minden arany ami fénylik.

Éhesló
Előzmény: ambasa (32506)
Biga Cubensis Creative Commons License 2008.08.20 0 0 32512
Az biztos, hogy rossz belegondolni, hogy mit kaphat a világ egy tálib irányítású országtól, melynek atomfegyverei is vannak...
Előzmény: Python24 (32500)
J Dagain Creative Commons License 2008.08.20 0 0 32511
Valmor! Te nem ismered Pythont ez látszik a hozzászólásodból! Az öntömjénezés vádja most már akkor rád is illik ,hiszen leírtad hol voltál mit csináltál. Ezen az alapon vágtad Pythonhoz is. Az a hülyeség meg ,hogy Python elvtárs gyalásóroham...... Te nem tudod mit beszélsz! Neked is az a bajod mint a seregben rengeteg irigy dögnek. Könnyen kevered a nagyképűséget a büszkeséggel. Az egyik mögött teljesítmény van a másik mögött semmi. Soha nem képzeli Python ,hogy legyőzhetetlen meg ilyenek. Nagyon nagyon nem ismered. Mivel lépett a begyedbe? A messziről jött ember pedig a 14 hozzászólásodnak szól. Hiteltelen amit mondasz róla mert nem ismered! Ez 100 %! Annyi hülyeséget mondtál róla ,hogy az már felháborít! Inkább engem sz@rozz és mocskolj. Mondj el képzetlen , nagyképű kis senkinek. Legyen igazad! Én nem védekezek ellene.Nyugodtan lökjed.
Előzmény: Törölt nick (32480)
Gyöki II Creative Commons License 2008.08.20 0 0 32510
A link alján letölthető pdf-ben. Ez csak feladatszabás.
Előzmény: Éhesló (32505)
J Dagain Creative Commons License 2008.08.20 0 0 32509
Amikor kb. hatszáz mérges helybeli körbevesz kilenc katonát akik járműve elé kilép egy öreg ember és sérülést szerez.Majd egy órán át néz farkas szemet és jó néhányuk csak teli talpas John Doe rúgás után áll hátrébb. A közeli templom hangszórójából pedig az imán a tolmács szerint -Öljétek meg az idegeneket! című kedvenc versét fröcsögi.... az számít éles helyzetnek? Volt pár hasonló ... Egyébként meg én szenvedek talán a legjobban a Szolnok vs Eger harctól. Azok a katonák akik megmutatták nekem ,hogy kell egy katonának kiállni, mi a fegyelem, mit kell tudni ,hogy esélyed legyen a túlélésre, Egriek. Aztán ott vannak az ismeretbővítő tanfolyamok amiken részt vettem. Egy kivételével Szolnokiak tartották. Sokat tanultam tőlük is. Mindkettő alakulatot nagyon tisztelem. De amíg a Szolnokiak már azért is szívattak mert észrevették a karomon az afganisztáni tetoválásom és az évszámból rájöttek Egriekkel voltam kint és bármit is bizonyítottam a helyiségharc vagy rohamlövész tanfolyamon sose fogadták el ,hogy Szolnokon kívül léteznek katonák.Ezért nem is csatlakoztam hozzájuk, pedig hívtak. Egerben is hűvös fogadtatásban részesültem a kezdetekkor de amikor tettem az asztalra befogadtak, és azóta is erős barátság fűz hozzájuk pedig évek teltek el. És tudnak másokkal dolgozni! Tudják az ,hogy ki milyen katona ,azt nem az alakulati hovatartozása dönti el! Ebben nagyobbak és jobbak Szolnoknál! Ezt kívülállóként mondom úgy ,hogy dolgoztam mindkét alakulattal! Nagyon fáj ,hogy az egészséges rivalizálásnál sokkal több van köztük mert mindkettő a szemembe az igazi Magyar honvédséget képviseli.
Előzmény: Python24 (32492)
Kuruc71 Creative Commons License 2008.08.20 0 0 32508
El tudsz érni a panther@citromail.hu címen.


Röviden az a helyzet hogy az ADF et technikailag megujjítják és létszámban is növelik.
Az új technikák üzemeltetéséhez új tudás új szakemberek kellenek. Ez részben továbbképzéssel részben új emberek felvételével érik el. Az első csak korlátozottan áll rendelkezésre, ugyi csak amennyi ember van, míg a második mégkorlátozottabban mert a civíl szféra felszívja a szakembereket. Pl Én megérkeztem pénteken anno és hétfőn az első interjúról már nem is engedtek tovább. Fűt fát ígérve ( és azt be is tartva ) elnyerték szívemet .

Szóval szakembereket keresnek dögivel, illetve már beindították a szakmunkásképzést a seregben. Azaz valaki eljöhet tanulni fémmegmunkálónak a sereg nem csak hogy fizeti a tandíjat, hanem még az oktatás idejére is ad olyan 500 dolcsis heti fizut ( plusz szálás, kaja, orvos, stb ) míg miután elvégezte akkor emelik neki és le kell szolgálnia 4-6 évet.


Előzmény: ambasa (32479)
ambasa Creative Commons License 2008.08.20 0 0 32507
az elöbbinél természetesen az utóbbit a miért ne csinéljunk meg valamit értettem.

TG
Előzmény: ambasa (32506)
ambasa Creative Commons License 2008.08.20 0 0 32506
Tiszteletem Éhesló!

a rendszeresítéshez, csapatpróbához és a szabályzatok kiadásához nem kívánok hozzászólni, ezek valós és elvileg megkerülhetetlenek kérdéseknek kell lennie. Már ha ténylegesen rendszeresítésre kerülnek a MH-ban és nem csak "használjuk" azokat (ilyen esetben nem tudom mi a törvényes eljárás).

Viszon én a műszaki, kérdezem tőled a mérnöktől, tényleg ekkora megoldhatatlan probléma szerinted ma Magyarországon a nem metrikus szabványok használata és az ehez kapcsolódó eszközök beszerzése? Hét éve olyan helyen dolgozom itthon, ahol minden "collos" szabványú (még ma is mindent átszámolok mm-re 8) ), de a szerszámok beszerzése semminemü akadályba nem ütközik itthon. (sokan mentek el tőlölünk külföldre dolgozni saját szerszámkészlettel, egyszerüen megrendelik a székesfehérvári Arzenál kft-től amely minden nagyobb szerszámgyártóval kapcsolatban van, és azt hoz neked amit csak akarsz)

Amúgy, a "coll szabvány" használatban van a MH-ban a Gripennél (még az európai repipar is coll szabványt használ lásd az Airbus, amit ismerek, úgyhogy nem hiszem, hogy a Saab mást használna).

Amúgy meg gondolom, az amerikaiaknál is van minden játműhöz alap szerszámkészlet, és számú járműnél, pedig javítókészlet, de valószínüleg (mivel az ami érdeke is) kapunk tőlök logisztikai támogatást is és valószínüsítem a kiképzést is biztosítják rá (ha már átadják).

Amúgy még emlékszem, hogy sorkatonai időmet töltve 1991. októberében Szolnokokon USA"ajándékként" kapott amerikai mentőautó volt (Chevrolet, GMC vagy valami hasonló, nem emlékszem), azt hogy használta a Honvédség?

Tudod megint azt tapasztalom, amit valamilyen szinten magyar mentalitásnak látok, nem azon gondolkodunk, hogy valamit hogyan csináljunk meg, hanem azon, hogy valamit miért nem tudunk megcsinálni, és a szomorú, hogy az elöbbibe sokszor több energiát fektetünk.

TG

Előzmény: Éhesló (32501)
Éhesló Creative Commons License 2008.08.20 0 0 32505
Akkor, ha jól értem nem rendszeresített (alkalmazásba vett) eszközzel harcolnak a fiúk?
Sajnos az utasításhoz nem férek hozzá, de a részletekre kíváncsi lennék....:(
Előzmény: Gyöki II (32504)
Gyöki II Creative Commons License 2008.08.20 0 0 32504

Éhesló: 125/2008 (HK 13.) HM HVKF intézkedés Az afganisztáni műveletei területen belüli használatra az amerikai hadseregtől kapott HMMWV páncélozott terepjáró gépjárművek átvételével és üzembentartásával kapcsolatos feladatokra

 

Tata64: Az eszközök az amerikai haderő tulajdonában maradnak, csak használatra kerülnek átadásra, így a Magyar Honvédségben nem történik meg az eszközök rendszeresítésére, illetve alkalmazásba vételére.

Előzmény: Éhesló (32501)
M.Zoli Creative Commons License 2008.08.20 0 0 32503

Udv.

 

Valoszinuleg menet kozben fogjak oldani ezeket a kerdeseket, amik remelhetoleg felmerultek az illetekesek fejeben is. Amugy ilyen tamaban lehetne a cseheknel erdeklodni, ok hasonlo konstrukcioban hasznaltak, hasznaljak ezeket a gepeket, hadmuveleti terepen. Tudtommal naluk sem elozte meg otthoni rendszeresites, csapatproba a hasznalatba vetelt. Magyaran improvizacio, de ugy nezz ki nekik ezt sikerult megoldani. Amugy a kolcson HMVW-k helyett, mellett (?) fognak kint hasznalni IVECO ( licensz HMVW ) es Dingo 2 gepeket.

 

Udv.

Előzmény: Éhesló (32501)
M.Zoli Creative Commons License 2008.08.20 0 0 32502

Udv.

 

Nezz at az idegenlegio topicba, valamint a vadludakba, ott talalhatsz meg esetleg ujabb, reszletesebb infokat, es ha a CNN-rol van szo, akkor lehet pontosabbat is.

 

Udv.

Előzmény: Python24 (32500)
Éhesló Creative Commons License 2008.08.20 0 0 32501
Hali,
sok szó esik a nagy testvér ajándékáról a 27 HUMMWV-ről.
Ennek kapcsán kérdések merültek fel bennem:
- ki és mikor rendszeresíti,
- milyen vizsgálatokon és csapatpróbán esik át rendszeresítés előtt,
- ki hol és hogyan képezi ki a kezelőket, szerelőket, karbantartókat,
- hogyan oldják meg a speciális (collméretű) alkatrészellátást, spec. (coll méretű és gyári spec szerszámellátást,
- kik és hogyan vezetik a 3,5t-nál nehezebb páncélozott rettenetet, és mivel mentik, vontatják ha szarba kerül.

Vannak kisebb kérdések is, de ezek a legfontosabbak, mert rendeleteket, törvényeket és szabványokat érintenek.

Persze leszarják mindet. Így szokták rendezni ezeket a kérdéseket.

Mi meg marhára elégedettek kell legyünk, mert lám lett kitűnő eszközünk több mint lövegünk és harckocsin együtt....

Éhesló
Python24 Creative Commons License 2008.08.20 0 0 32500
Sziasztok!!
Mielőtt alaptalan rágalmakkal szétoffolnánk a topicot:

Ma hajnalban néztem a CNN-t,és elég érdekes híreket közölt.
-10 francia katona elesett Kabultól 50Km-re
Ebben a hírben az az elgondolkodtató,hogy nem IED-t indítottak rájuk,nem is öngyilkos merénylö támadta meg őket,hanem tűzharcba keveredtek,és maradtak alul a tálibokkal szemben.Igaz,13 felkelő is meghalt,de azért ez az eset minimum elgondolkodtató..
Ezek szerint a Koalíció a nagyvárosokon kívül nem tudja ellenőrzése alatt tartani az országot...??

-Algériában robbantásos támadás történt egy rendőriskola újoncai ellen,az eredmény több tucat halott,és még több sebesült.Ez rövid időn belül a 3. támadás,amelyeket az Al-Kaida vállalt magára.

-Pakisztánban az elnök lemondását követően robbantásos támadások történtek,amelyeket a siíta-szunnita ellentétnek tulajdonítottak.Csak érdekességképpen megjegyezték,hogy tavaly 29 tálib kiképzőtáborról tudtak Pakisztánban,ez a szám mára 100 fölé nőtt...

Érdekes folyamatok indultak el a világban.Ha az a forgatókönyv jön be,hogy Pakisztánban a szembenálló politikai erők nem tudnak megegyezni a kormányzás ügyében,és anarchia közeli állapotba taszítják az országot,akkor a tálibok alaposan meg fognak erősödni Afganisztánban,és a koalíció a drasztikusan növekvő veszteségek hatására lehet,hogy kivonul.Ennek a katonai,politikai,és morális vonzatait most nem taglalnám..

Az Al-Kaida megerősödik Észak-Afrikában,ahonnan nem sokból áll átruccanni Európába,felrobbantani ezt-azt..

Lehet,hogy én látom sötéten a dolgokat,de véleményem szerint nem lesz békés az elkövetkező 10 év Európában sem...
Előzmény: Hamburger2 (32499)
Hamburger2 Creative Commons License 2008.08.20 0 0 32499

Szervusztok!

 

A magam részéről érdekesnek és tanulságosnak találtam ezt a szópárbajt. Helyenként sajnos átlendült azon a határvonalon, amire pedig igyekeztem felhívni a figyelmet. Tartalmában nem találtam annyira offnak, mert pár MH-ban fellelhető problémára jól rámutatott. Viszont nagyon remélem, hogy az érintett urak (Valmort és Python) a továbbiakban max. magánban folytatják, de jobb lenne ha még ott se.

 

A megfelelő tanulságokat nekik is illene levonni. (Maximális önmérséklet és a mások jogainak szem előtt tartása!) Érdekes amit Valmort magáról írt. Én sem fogom megkérdőjelezni azt, amit állított. (Miért is tenném? Bár nem is olyan rég egy másik fórumon ez naív felfogásnak bizonyult! Akkor egyik olvtársunk azt mondta nekem magánban, csak annak higgyünk a jövőben, akit személyesen is ismerünk! Én viszont még egyszer bizalmat szavazok! :)) Neki is van egyfajta tapasztalata, a jelek szerint nem is kevés. Viszont arról nem győzött meg, hogy a Pythonról alkotott véleménye megalapozott lenne. Másoktól hallott róla ezt, meg azt. Ez így - nekem  - nem meggyőző. Hiányzik a személyes tapasztalata vele kapcsolatban. Azokat, amiket Python szemére vet, a magam részéről nem igazán tudom megerősíteni, de az én vélemányem  csak egy a sok közül. Főleg a szakmai dolgokról van szó. Ha számít valamit, akkor elmondhatom, hogy Python mindannyiszor olyan beosztásokat töltött be missziókban - eredményesen! - , amelynek követelményei jóval meghaladják egy "átlag" katona követelményeit. Én egyáltalán nem csodálkoznék azon, hogy ha a sikeres interjú után felvennék. Már ha ő is úgy dönt, hogy elmegy. (Titkon még remélem, hogy másként dönt!) Az már más kérdés, hogy az új helyen megtalálná-e a számításait. És itt egyértelműen nem a pénzre gondolok.

 

Jóval korábban nekem is volt némi "gondom" Pythonnal ( :)) és akkor igyekeztem "leinformálni" szakmailag. Próbáltam csak olyanoktól informácikókat szerezni, akiket jól ismertem. Az erdményt nem írom le, gondolom egyértelmű, högy miért nem. Egyébként van itt a fórumozók között egy olyan személy, aki nálam sokkal illetékesebb róla nyilatkozni, mert sok éven keresztül volt vele közeli munkakapcsolatban, mint parancsnoka. Python korántsem hibátlan. Vannak gyengéi. Sőt, ha legközelebb személyesen találkozok vele, akkor még pár dologra fel is fogom hívni a figyelmét. Remélem, nem fogja tőlem rossz néven venni.

 

Uraim! Ha nem is öröm, de tanulságos volt Önöket hallgatni! Szakmai véleményükre szerintem minden olvasótárs szívesen számítan a jövőben is.

 

Üdvözlettel: Hamburger

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2008.08.19 0 0 32498
Értem tubero, hogy te vagy az operátor,

Nem nyert:)

rendreutasítás a dolgod ha kell

Nem ez a dolgom. Csak régi fórumozóként nem szeretem, ha értelmetlen viták és elkerülhető offolások miatt repülnek olyan topiktársak, akik egyébként rendes fórumlakók, és hiányoznának többeknek is innen. Ezért inkább előbb szólok, mint hogy a moderatúra ideér, és akkor még megelőzhető a baj.

Előzmény: Törölt nick (32497)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.19 0 0 32497

Értem tubero, hogy te vagy az operátor, a rendreutasítás a dolgod ha kell
és ezt el is fogadom. És elnézéseteket az offolásokért csak nemárt néha egy-egy rosszvágányra tévedt emberkét képbeállítani, hogy a föld nevű bolygón van.
Még egyszer kösz a türelmet. További jó fórumozást.

Valmort
Előzmény: Törölt nick (32495)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.19 0 0 32496

Ebben nem is akarok kételkedni, de az katonai meló, a PSD pedig ötvözött tevékenység. Kicsit át kell majd állítanod magadban ezt-azt ahhoz, hogy tudd csinálni, hogy tudj reagálni ennek a munkának megfelelően. Kezdve azzal hogy bizonyos rivális baromságok túlzásbavitelét otthon felejted. Clear
Előzmény: Python24 (32492)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.19 0 0 32495
És még egy dolog, kedves valmort úr: az IRL-ezés azonnali kizárást von maga után, úgyhogy csak óvatosan a szavakkal...
Előzmény: Törölt nick (32493)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.19 0 0 32494
Rendkívül szórakoztató az urak verbális párbaja, de szeretném megkérni Önöket, hogy kissé hátrébb a pisztolyokkal:)

A túl sok offolás nem tesz jót sem a topiknak, sem az egészségnek...
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.19 0 0 32493


Én pedig írtam, hogy nem érdekel sem Eger sem Szolnok azonkívűl, hogy jópárszor átutaztam egyiken is másikon is. Csak azt szerettem volna a tudomásodra hozni
Python úr, hogy szerényebben is lehet élni az életet, ha érted mire utalok. Írtam már továbbá azt is, hogy vannak ilyen és olyan PSD jelöltek és majd az élet, a szitu válogatja ki, hogy ki alkalmas a melóra. Elolvasgattam jópár beírást a topicon és feltűntél a színen nemgyengén.
Előzmény: Python24 (32490)
Python24 Creative Commons License 2008.08.19 0 0 32492
"Az számít hogy egy igen komoly helyzetből, szituból hogyan vágod ki magad és ameddig nem csináltad, nem tudhatod hogyan reagálnál."

Voltam már komoly szituban párszor.Van,amire JD is a tanúm,mivel ő biztosította a seggem..
Előzmény: Törölt nick (32486)
Python24 Creative Commons License 2008.08.19 0 0 32491
Te kicsit féreérted a dolgokat!!
Nem ősellenségem a testvéralakulatom,bár szerintem ezt csak mi tekintjük testvérnek,ők nem..

Nekem az nem tetszik,hogy a testvéralakulatba már bárki bekerülhet

Igaz,sajnos már hozzánk is,vagy egy éve...
Előzmény: Törölt nick (32488)
Python24 Creative Commons License 2008.08.19 0 0 32490
Szia!!
Csak írj egy nevet/nevekt privben,és megmondom,hogy így van-e..
Még az is meglehet,hogy én rúgattam ki az alakulattól,mert ilyen is volt jópár.

Tisztában vagyok vele,hogy a biztonsági munka,külföldön egy külön szakma.Ami tanulható...

Mindemellett úgy látszott ma,hogy némi előnnyel indulok a legtöbb jelentkezővel szemben.

Szia Hamburger!!
Mea Culpa!!

Tisztelettel megkövetnék minden elhivatott,és jól képzett Szolnokon szolgáló katonát!!
Amit írtam,azt pedig nyugodtan vegye magára,akit érint!!
Nem kívántam általánosítani,sajnálom,hogy így hangzott a hsz-em!!Előzmény: Törölt nick (32487)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.19 0 0 32489
A messziről jött ember viszonyítás kérdése ugyebár. Itt sokan lehetünk ilyenek.
Téged sem mindenki ismer a topicon nyílván, mivel sokaknak csak egy nicknév vagy
a sok közül. Hát ilyen ez a "messziről jött" dolog.
Előzmény: Python24 (32482)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.19 0 0 32488
Az ősellenséged a testvéralakulatod. A TESZ-t nem akarod degradálni, bizonyára szívesen vennék a srácok.
Előzmény: Python24 (32485)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.19 0 0 32487
Hááát ezt nem tudom, akkor bizonyára te lehetsz az első, akinek a hátamögött
mondanak ezt-azt, mert hogy Egri ex kollégáiddal beszéltem arra a farkamat rátenném öreg.
Előzmény: Python24 (32484)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.19 0 0 32486
Hidd el barátom a PSD-khez nem a papíron írott eredmény kell.
Ezt nyugodtan hidd el nekem. Az számít hogy egy igen komoly helyzetből, szituból hogyan vágod ki magad és ameddig nem csináltad, nem tudhatod hogyan reagálnál.
Ez egy külön szakterület, amihez nem elegendő pusztán a te 20 hónapos Afghanisztánod, tudniillik ez egy külön, specifikus munkakör, amit külön tanulni kell.
És aki nem tanulta hanem önmaga által beképzelt profizmusára, vélt vagy valós tapasztalataira (más területen) támaszkodik pusztán, azt nem kevés meglepetés érheti.
Előzmény: Python24 (32482)
Python24 Creative Commons License 2008.08.19 0 0 32485
Szia!!
Milyen ősellenségem van nekem??
Mi az ami üldöz??

Egy igazi pszichológus veszett el benned..:)

Elemezz még,kérlek!!
Előzmény: Törölt nick (32483)
Python24 Creative Commons License 2008.08.19 0 0 32484
Szia!!

Elég komoly dolog,hogy nem tudsz tényeket,és rágalmazol,mert Te úgy hallottad...

Nem hiszem,hogy ennek a topicnak lenne a témája,de azért leírhatnád,honnan vetted ezeket az infókat..

Mellesleg ha megnézed,akkor soha nem azt írom,hogy "Én",hanem azt,hogy MI.Vagyis mindenre van tanú...
Nem mintha akármiért is magyrázkodnom kellene Neked..

Egyébként meg Egerben bárkinrk,bármit a szemébe mondtak.Ha ismernéd az ottani mentalitást,tudnád..!!
Előzmény: Törölt nick (32481)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.19 0 0 32483

Még egy momentum.
Ahogyan látom a srácnak van egy ősellensége és azt űzi, hajtja. Csak nem látni miért.
Mit akar ezzel? Azért koppintanék az orrára, mert ahova készül, ott nem veszik jónéven az ilyesfajta rivalizálgatást, viselkedést. Remélem azzal tökéletesen tisztában van Python úr, hogy nála is van sokkal jobb és mégcsak nem is biztos, hogy lehetne ő belőle "falkavezér" . Ezért ne is csináljon úgy mintha.
Előzmény: Törölt nick (32481)
Python24 Creative Commons License 2008.08.19 0 0 32482
Szia!!

Nem hiszem,hogy fényezném magam.Nincs rá szükségem.
Nem vagyok veterán,csak tudom,hogy mit vittem véghez,és miket tapasztaltam
Afganisztánban eddig 20 hónapot töltöttem,Irakban 8-at...Bizonyíthatóan,mindennel együtt,amit itt leírtam,ellenben a Te x év PSD szolgálatoddal...
Nem hiszem,hogy kevés lennék a legtöbb céghez,legalábbis a mai teszteredményeim nem ezt mutatták.
JD-t nem kell sajnálnod,mert a parancsnoka voltam Afganisztánban.Hamburgert sem,mivel ő meg az én parancsnokom volt itthon.
Nem hiszem,hogy a nevem ismeretlen lenne a seregben,legalábbis nem ez a tapasztalat..
Engem itt elég sokan ismernek személyesen is,szóval a messziről jött ember itt Te vagy!!
Nem várom el senkitől,hogy sirasson...

Nem is ismersz,de véleményt alkotsz.Akkor ki adja itt a tévedhetetlen szakértőt??
Szóval a stílus maga az ember..

De ha van valami problémád,szívesen várom a leveled privben..

Üdv!!
Előzmény: Törölt nick (32474)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.19 0 0 32481
Nézd, engem nem érdekel sem Szolnok, sem Eger. Nem mostanában voltam katona
és egy idő után átmentem a rendvédelmisekhez. Még anno. Erről a srácról viszont hallottam, hogy előtte, hogy Egerbe került ha jól emlékszem a Légimozgékonyságinál volt és ott is faszagyerek volt állítólag. Kölcsönkéregetett és el-el felejtette megadni.
És ottaniaktól is hallottam, hogy nem volt egy nagy spiller katonailag, mint ahogyan
beállítja magát. Elhiszem, biztosan ismered, ezt miért vitatnám, miért kérdőjelezzek
meg bárkit is, csak ahogyan már írtam messziről jött ember azt mond amit akar.
És nemcsak a Légimozg.-nál voltak nem túl fényes véleménnyel róla, hanem Egriek sem. Csak nyilvánvalóan nem fogják a szemébe mondani.

Valmort
Előzmény: Hamburger2 (32477)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.19 0 0 32480
Üdv Hamburger!

Párszor olvasgattam csak a topicot, mert ritkán lehetek itthon magyarországon szabin és Pythonon kívül nem igen hallatja a hangját öntömjénezve ennyire senki.
Én dolgoztam kint majd minden nációval, jobbnál-jobbnak mondható, mondott
egységek tagjaival és el kell mondjam, vannak jó és kevésbé jó tapasztalataim is.
Volt köztük SAS tapasztalt tagja, SEAL manus és Gurkha is. Ismertem/ismerek a sráchoz hasonló önjelölt profikat, jónéhánynak a temetésén is jártam. Annyi lenne mindösszesen a hozzá intézett szavaim lényege, hogy szerényebben kellene kicsit, mert a mi szakmánkban éles körülmények közt műveleti területen kb. kettő perc alatt kiderül, hogy ki mennyire profi, avagy nem.
Az általad írt profizmussal egyetértek, egyrészt mert én is csípem a filozófikus dolgokat,
másrészt pedig, mert ebben dolgozom. Jobbak természetesen lesznek és vannak minden területen. Viszont annyival kiegészíteném, hogy amilyen lehetőségek, pénzügyi, felszerelés, stb. engedik, ahhoz képest törekedjen az ember a legjobbnak lenni. Természetesen lehet bárkinél egy jobb, de a fejlődést mindenkor fenn kell tartani
és nem szabad megragadni egy szinten. Ha jól tudom a srác még sokáig tártáskával az oldalán tevékenykedett, sokáig azt sem tudta mi az a málhamellény. Arról nembeszélve, hogy az országban már jópár helyen a modernebb, nyugatról behozott harcászati eljárásokat oktatták, amikor Python elvtárs még a komcsi technikában rendkívül kiképezve rohamozta az ellenséget gyalásót szegezve.Most pedig
hirtelen hatalmas veterán. Már megbocsáss tisztelt Hamburger de nem erős ez egy kicsit? Deee, bizony. Csak azt mondom, mindenki vegye észre a saját szemében is a
gerendát és lásson az orránál kicsit tovább.

Valmort
Előzmény: Hamburger2 (32476)
ambasa Creative Commons License 2008.08.19 0 0 32479
Szia Kuruc!

"Ami itt most nagyobb problema az a szakemberek sereghez csabitasa. FEgyverzetisek, repmuszeresz stb nagyitoval sem nagyon talal a sereg."

Erről írhatnál egy kicsit! mivel a címed nem publikus, írnál a címemre. Már csak szakmai kíváncsíságból is érdekel dolog.

TG
Előzmény: Kuruc71 (32337)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.19 0 0 32478
"Amikor az állam azt mondja, hogy ez+ez a kötelességed, a többi állampolgár mondja."

Hahaha, ez egy szép utópia volt :))))))))

Esteleg más szegletében a világnak még elgondolkoznék ezen a megállapításon, de nálunk....
Előzmény: M.I. (32442)
Hamburger2 Creative Commons License 2008.08.19 0 0 32477

Elnézést, még egy gondolat: Mit tudsz tényszerűen Pythonról, mert amiket elmondtál. az meglehetősen szubjektív - csak úgy mint az ő véleménye a szolnokiakról! Per pillanat nekem egyik kutya, másik eb! :) Azért vagyok kíváncsi a tényszerű ismereteidre, mert ilyen kritika mellé illik odatenni a tényeket.

 

Üdv: Hamburger

Előzmény: Törölt nick (32474)
Hamburger2 Creative Commons License 2008.08.19 0 0 32476

Már látom, hogy ez kemény ütközet lesz. Felhívom az urak figyelmét, hogy egy bizonyos határt ne lépjenek túl.

 

Üdv Valmort!

 

Azt mondod, hogy Pyhton "messziről jött ember". Róla legalább tudunk pár dolgot. Én spec. többet is, mint az átlag. Mit tudhatunk Rólad? Egy kis bemutatkozást ha lehetne, mielőtt ölre mennétek egymással?!

 

Üdv Python!

 

Nagyon jó lenne, ha nem általánosítanál a szolnokiakkal szemben! Az egymondatos "kivétel" kevés ennyi piszkálódás mellé.

 

Saját véleményem: minden megszállott katona a saját csapatát látja a legtökéletesebbnek. Ez alól nem sok kivételt ismerek! :) Egy dolgot ne feledjetek: mindeig van kivétel és mindig vannak, vagy lesznek jobbak! A dicsőség mulandó!

 

Üdvözlettel: Lippai Péter - Hamburger

Előzmény: Törölt nick (32474)
Hamburger2 Creative Commons License 2008.08.19 0 0 32475
Tedd hozzá, hogy a szervizelést még ma is német cégek végzik! És  csak ők végezhetik! :)
Előzmény: Python24 (32450)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.19 0 0 32474
Szevasz Python!Te akkora nagy szakértő vagy, (lehetek a barátod esetleg?) hogy azon csodálkozom, hogy a NATO nem kért fel téged valami titkos küldetés elvégzésére, vagy hogy a tagállamoknak átadhatnál abból a ''fene nagy'' ??!! tapasztalatodból. Csak éppen az a baj, hogy a NEVED nemigazán ismert azokon az embereken kívül, akiket sajátmagadról kialakított nimbuszoddal etetsz, eladod magad ,,messziről jött emberként" , merthogy sokan kajálják az ilyen magadfajta húúdekiképzett harcos tekintélyt és persze isszák szavaidat. Azért irományaidban van némi hézag ugyan, de lássuk be a beszélőkéddel egészen jól adod el magad. Te szinte már-már egy mítosz vagy. Érdekes mert a kollégáid, vagy az ex kollégáid, bocsánat, a te profizmusodról, hadműveleti területen elért rendkívüli tapasztalatodról, tudásodról, teljesítményeidről egészen másként vélekednek ám, ha tudnál róla.
De ezek nyílván csakis olyanok lehetnek, akik irigyek a nagyszerű és ízig-vérig profi
Pythonra. Egészen remek srác vagy ahogy így fényezgeted magadat, másokat pedig fikázol. Közel sem vagy te olyan ász ahogyan én hallottam barátom. Sajnálom J Dagain
nevű fórumozót és azokat akiket még etetsz, hogy ennyire megkejálják Python úr
profizmusát. Ha jól olvastam magánszektorban szeretnél tevékenykedni valami Contractor cégnél? Hát oda kösd fel a pizside szépöcsém, mert oda lehet hogy kevés lesz ám a beszélőkéd. Ott az arcon kívül mást is mutatni kell ám. Ha netalán tán
PSD-nek szeretnél szegődni. Én kb. 7,5 éve dolgozom PSD-ként és ott nemigen csípik a
szájharcos-nagyokosokat. Amennyire én ismerlek téged és a legendádat, te oda igen kevés leszel. Legalábbis a komoly cégekhez gyenge leszel. Az olvasók pedig legyenek szívesek ne hagyják becsapni magukat Python úr által. Hogy a matekra hivatkozzam,
osszák el kettővel (legalább) amit it összehord Python. He-he. Mi vagy te öreg valami Afghanisztáni veterán? Egy frászt, de akkor ne is add el annak magadat. Becsapsz, félrevezetsz, befolyásolsz embereket, közben pedig jópáran tudják ki is vagy te valójában. Ne játszd az ELITVETERÁNT. Mert nem vagy az!!! Nálad jobb és különb katonák leszereltek és elmentek az országból, őket sem síratta senki. Téged se fog.
Senki sem pótolhatatlan, még te sem!

Valmort
Előzmény: Python24 (32458)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.19 0 0 32473
Üdv Stylist.

Ez így is van, csak vannak olyanok ,akik túlzásba viszik a csípkelődést, mert savanyú a szőlő nekik.

Üdv
Előzmény: Stylist (32469)
==T== Creative Commons License 2008.08.19 0 0 32472
Azért nem olyan nagy. Területileg semmiképp.
Előzmény: Stylist (32467)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.19 0 0 32471

Itt vagy Python?
Előzmény: Python24 (32459)
J Dagain Creative Commons License 2008.08.19 0 0 32470
Sátorépítés, bútorpakolás országjárással egybekötve, fűnyirás.....stb. Még ,hogy van e? Hohoho....
Előzmény: Stylist (32468)
Stylist Creative Commons License 2008.08.19 0 0 32469
"Ebbe nem akarok belemenni,mert még sok Szolnok-hívő felhördülne...
De azt tapasztaltuk,hogy sok esetben meg sem közelítették a mi katonáink felkészültségét,a fegyelméről nem is beszélve."

Elgondolkodtató, amit írsz! Régebben volt Hamburgernek egy hozzászólása a témában, és én abból azt szűrtem ki, ( talán tévesen ) hogy az egri és a szolnoki alakulat színvonala ( mindenféle tekintetben ) hasonló, egyformán kivétel nélkül csak vérprofik szolgálhatnak náluk, és a rivalizálás nem megy túl az egészséges csipkelődésen, mint az Oxford vs. Cambridge, vagy Delta Force vs. Navy Seal relációban ez már megszokott!
Üdv:
Előzmény: Python24 (32458)
Stylist Creative Commons License 2008.08.19 0 0 32468
"Természetesen a laktanyában is felhasználták a tapasztalataimat a hazatérésem után és bevágtak a konyhára mosogatni."

Jézusom, ilyen még létezik? Egyszerűen nem értem: már évekkel ezelőtt is nagy port kavart, ( speciel EZ jogosan! ) hogy a MH külső cégekkel őriztet laktanyákat. Akkor a HM szóvivő pont arra hivatkozott, hogy a méregdrágán kiképzett profi katonák ideje túl értékes ahhoz, hogy azt őrszolgálatra pazarolják, amit sima vagyonőrök is el tudnak látni. Most akkor hogy is van ez? Őrszolgálatra ( kötött formájú harcfeladat! ) alkalmazni a szerződéses katonákat, az drága pazarlás, ellenben, ha a konyhán mosogat, az tökéletesen költséghatékony, és a illeszkedik a kiképzési tervhez is? :-((
Üdv:
Előzmény: J Dagain (32462)
Stylist Creative Commons License 2008.08.19 0 0 32467
Dél-Korea, mint kis ország? Ennek azért fussál neki mégegyszer...
Üdv:
Előzmény: ==T== (32465)
==T== Creative Commons License 2008.08.19 0 0 32465

Kis ország, de komolyan veszik a dolgot (persze nekik komolyan is kell):

 

http://kr.youtube.com/watch?v=bRkhcs6L8l4&feature=related

Törölt nick Creative Commons License 2008.08.19 0 0 32463
Üdvözletem!

Most akkor a 27 hummert örökbe adják, vagy csak kölcsön?
Én már nem ismerem ki magam ezen a félremagyarázható híreken!

Köszönöm!
J Dagain Creative Commons License 2008.08.19 0 0 32462
Nekem azt mondtad anno ,hogy elnéztétek a papírt azért vittetek ki! :-))) -Most már tudom...gondoltátok ,hátha lőni is kell...kivisztek már lövészt is.. :-)))) Az biztos ,hogy kemény volt a felkészítés. És nagyon büszke vagyok rá ,hogy 35 Vásárhelyiből kiválogattak hatunkat és inkább velünk pótoltak mint a sajátjukból.Sőt amit a felkészítésen és kint kaptam az EGRIEK-től, segített hozzá ,hogy később nekivághassak egy Rohamlövész tanfolyamnak. Természetesen a laktanyában is felhasználták a tapasztalataimat a hazatérésem után és bevágtak a konyhára mosogatni. De már sz@rok rájuk. Nem én leszek kevesebb!
Előzmény: Python24 (32458)
Alhadnagy Creative Commons License 2008.08.19 0 0 32461
Szia, köszi a tippet! Kora reggelre terveztük az érkezést, remélem könnyen találunk helyet.
Előzmény: Gyöki II (32420)
Noahi Creative Commons License 2008.08.19 0 0 32460
Python,

Egert bezárták ugyan, de a "BGFZ" ma is létezik.

http://www.hm.gov.hu/honvedseg/szarazfold/mh_24._bornemissza_gergely_felderito_zaszloalj

Azon kívül, hogy 5/24 néven jogutód , mi "maradt" az egri alakulatból? Vagy inkább: mi változott?
Előzmény: Python24 (32451)
Python24 Creative Commons License 2008.08.19 0 0 32459
Szia!!
Nem a Blackwater,-nálk az US állampolgárság kötelező-de nem is amerikai cég..

Ha Dani jönni akarna,alaposan zsebbe kellene nyúlnia,mert nem olcsó dolog,ráadásul kis hazánk határain kívül történik a képzés..
Előzmény: Stylist (32453)
Python24 Creative Commons License 2008.08.19 0 0 32458
Szia!!
Ebbe nem akarok belemenni,mert még sok Szolnok-hívő felhördülne..
De azt tapasztaltuk,hogy sok esetben meg sem közelítették a mi katonáink felkészültségét,a fegyelméről nem is beszélve.Tisztelet a kivételnek,természetesen..
Lehet,hogy megkaptak mindent,de nem biztos,hogy éltek vele..
Irakba pl mi mentünk ki elsőként.Majd 8 hónapig voltunk ott,és közel 1 évet készültünk rá.Nem azért,mert kélpzetlenek voltunk,hanem mert minden eshetőségre fel akartunk készülni,mire kiagyalja a kormány,hogy milyen feladatra vet be minket.

Én arról írok,amit itthon,az alakulatnál mindent megtettünk,megkaptunk a felkészülés érdekében,és ezt nagyon sokszor nem pénzben kell mérni.
Hiszen ahhoz nem kelett pénz,hogy fogjuk a katonáinkat,a felszerelésünket,és gyalogmenetben kivonuljunk a gyakorlótérre.
Ahhoz nem kell pénz,hogy a fizikai felmérőn az egyetlen elfogadható eredmény a kiváló,minimum 300 pont volt,korra,nemre,rendfokozatra való tekintet nélkül.
Igaz,sokszor reggel 6-kor már benn voltunk,és este 8-kor még az aznapi kiképzést papíroztam le,de senki sem háborgott emiatt.Mert ilyen volt a mentalitás,és ilyen volt az állomány!

Persze sok mindenhez pénz is kellett,de a parancsnokaink ezt előteremtették,és a lehető legjobb feltételeket biztosították ahhoz,hogy felkészülhessünk.

Amikor Kabulba,a könnyűgyalog századba készültünk,lőgyakorlatvezetőként a géppuskásokkal naponta lövettem el 400 lőszert fejenként...
Két hétig csak lőttünk,és a többi fegyverrel is közel hasonló lőszermennyiséget lőttünk el!

De a többi kiképzésri ágra is igaz volt,hogy csak a kiváló volt elfogadható,és ha nem tudta ez valaki teljesíteni,akkor kivettük a felkészülésből,és alkalmas emberrel pótoltuk.(Pl JD,pedig ő nem elég hogy nem volt egri,de ráadásul még lövész is volt....:)))) )

Előzmény: Stylist (32454)
Éhesló Creative Commons License 2008.08.19 0 0 32457
Hali,
sok szerencsét és jó egészséget az új kihívásokhoz!
Azt azért ne feledd, hogy azt a pénzt amit ezeknél a cégeknél kicsengetnek, az ottaniakból sajtolják ki, tőlük lopják el. És persze benne van az a nem kevés profit is, amit rólunk mint félgyarmati státuszú provinciától húznak le a bankjaikon, multijaikon keresztül. Szóval 2000 éve sem volt mindegy hogy római zsoldban vagy huszadrangú csatlósoknál harcoltál-e a birodalomért. Most sem mindegy.
Ha olyan szakmai szinten vagy, hogy beleférsz az elitbe, keresd is meg azt a pénzt amit az elit keres!

Éhesló
Előzmény: Python24 (32448)
==T== Creative Commons License 2008.08.19 0 0 32456
Emlékeim szerint a magyaroknak is fel lett ajánlva jópár UH-1-es és néhány C130-as. Meg gondolom más is.
Előzmény: Python24 (32449)
==T== Creative Commons License 2008.08.19 0 0 32455

Igen, erre gondoltam. De nálunk ez az ingyen móka nem menne, mert ugye a semminek a fele semmi, márpedig akkor nem lehet ellopni semmit. Márpedig asszem talán egy ÁSZ jelentés (agy ha nem ÁSZ, akkor valami más szervezet) szerint a közbeszerzésekre, állami beruházásokra fordított összegek közel 60%-át így vagy úgy, de lenyúlják. Igen, több, mint a felét.. Ezért az ingyen üzletben sajna a jelenlegi hatalom - nem csak a legfelső hatalom, de az alsóbb szintek is - bizniszt nem látnak...

Előzmény: Python24 (32450)
Stylist Creative Commons License 2008.08.19 0 0 32454
"Ez az alakulat az MH.24.Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj volt, EGERBEN!!"

Ne értsd félre, nem kötözködni akarok, de a szolnokiak nem kapták meg ugyanezt a háttértámogatást? Illetve, velük talán volt bármi probléma szakmailag, fizikailag, vagy fegyelmileg ott a helyszínen?
Üdv:
Előzmény: Python24 (32451)
Stylist Creative Commons License 2008.08.19 0 0 32453
"heti 800 db karabélylőszer és heti 2000 pisztolylőszer ellövése KÖTELEZŐ....!!!!!"

Szerintem Gencsy Daninak ne add meg a koordinátákat, mert tuttira jelentkezni fog, és még kitúr a helyedről... :-))

"...elgondolkodtató, hogy ez egy relatíve "kis" létszámú cég, és milyen színvonalas képzést tart..."

Kicsi? Ezek szerint nem a Blackwater-nél fogsz dolgozni...
Üdv:
Előzmény: Python24 (32448)
J Dagain Creative Commons License 2008.08.19 0 0 32452
Szia Python ! Én azt hallottam ,hogy megfontolt szakmai döntés alapján szüntették meg! Így könnyebb a missziós felkészülés meg a milliárdért felújított laktanya sem gond ... van itt lóvé....
Előzmény: Python24 (32451)
Python24 Creative Commons License 2008.08.19 0 0 32451
..Még valami ehhez a témához

Volt egy alakulat ahol a missziók előtt rengeteget lőttünk,gyakorlatoztunk,előadásokat hallgattunk az iszlámról,a hadműveleti területről-sokszor civil szakemberek bevonásával,konvojt kísértünk,harceljárásokat dolgoztunk ki,minden lehetséges feladatra felkészültünk,teszteket írtunk,és a lehető legtöbb "mi van akkor,ha.." szituációra felkészültünk.Emellett,vagy ennek eredményeként mind fizikailag,mind szakmailag,mind fegyelmileg a lehető legmagasabb szinten álltunk,és így indultunk misszióba,akár Irakba,Afganisztánba,akár a Balkánra!!

Ez az alakulat az MH.24.Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj volt, EGERBEN!!
Előzmény: Python24 (32448)
Python24 Creative Commons License 2008.08.19 0 0 32450
Szia!!

Kaptak egy teljes páncélosdandárt,a harckocsiktól kezdve az utolsó parancsnoki Wolfig.

Mondjuk az eszközök kikonzerválását,és a személyi állomány kiképzését nekik kelett fizetniük.
De ennyit lehet,hogy nekünk is megért volna.Meg kellett volna érnie...
Előzmény: ==T== (32444)
Python24 Creative Commons License 2008.08.19 0 0 32449
Szia!!
A nálunk kicsit gazdagabb hollandok is így csinálják.
Pl fillérekért megkapták a jenkik levetett woodland egyenruháit,azt használja a holland tengerészgyalogság.
A régi 3 színű amerikai sivatagi gyakorlót használják a Közel-Keleten.
A kanadaiaktől kb féláron kapták a C-5/C-6 karabélyokat(M-16/M-4)

A görögök is folyamatosan kapják a katonai segélyt,sőt,olyan országok is,mint Macedónia.Ők pl már 2002-ben Humwee-t használtak,woodland ruhát,US málhát+repeszállót,UH-1 helikoptereket.Az össze cucc a Balkánon állomásozó amerikai erőké volt,amit jelképes összegért kaptak.

A lettek és a horvátok ajándékba,illetve 1 Euro/darab áron kapták a G-3-asokat.A horvátok azért kaptak 500db G-36-ost,mert megsemmisítettek 500db AK-t,és nem adták el valahová külföldre.
A lettek ingyen kaptak a norvégoktól gyakorlót,az amerikaiaktól fegyverzetet,ruhát,stb.Ők már 97-bek körberöhögtek minket,gore-tex kabátokat viselve,amikor mi szarrááztunk a vadiúj magyar esővédőnkben,amikoir a Cooperative Best Effort-on voltunk.
Előzmény: ==T== (32425)
Python24 Creative Commons License 2008.08.19 0 0 32448
Szia!!
Ebbe belepirultam,köszönöm..!!:)
De nem biztos,hogy én vagyok a legjobb.Mondjuk valamit értek ahhoz,amit csinálok...:)

Ma voltam interjún egy külföldön dolgozó biztonsági cégnél..
Ha a katonai missziók előtt az összes parancsnoki beosztásba pályázó katonával egy hasonló tesztet végeztetnének,mint amilyet én ma csináltam,akkor hamar kihullanának azok,aki nem alkalmasak a beosztásukra..
Röviden:
Külön angol nyelvi teszt,majd ez után egy szakmai teszt-angolul.Olyan kérdéseket is érintve,mint pl iszlám vallás,terrorizmus,fegyverismeret,híradás,konvojkísérés,mi van akkor,ha..szituációs gyakorlatok,stb,stb..

Ja,és ez csak azért volt,hogy egyáltalán szóba álljanak az emberrel.A tesztek csak eztán jönnek,fizikai,pszichikai felmérésekkel,elméleti és gyakorlati feladatokkal,olyan szituációs lőgyakorlatok tömkelegével,ahol pl heti 800db karabélylőszer és heti 2000pisztolylőszer ellövése KÖTELEZŐ....!!!!!

Lehetne itt sorolni,de elgondolkodtató,hogy ez egy relatíve "kis" létszámú cég,és milyen színvonalas képzést tart,ezzel szemben a sereg állami,és nagy létszámú szervezet,és ott milyen a kiképzés színvonala...

Pedig ugyanoda küldi ki mindkét szervezet az embereit.A felszerelés,fizetés és a járműpart közöti különbséget pedig ne is említsük..
Előzmény: belic (32423)
Python24 Creative Commons License 2008.08.19 0 0 32447
Szia!!
"Kiképzők: ha az MH nem akar adni saját embert, vannak kérem szépen mások is ebben az országban: pályaelhagyó Python esetek, idegenlégiótól kezdve."

Ráadásul Python cége valami hasonlóval foglalkozik...:)
Előzmény: Plieur (32412)
Hamburger2 Creative Commons License 2008.08.19 0 0 32446
Szervusz 1805! Mégiscsak fenntartom, hogy mások a tapasztalataink. Mint azt mindketten tudjuk, más alakulatoknál, más közegben szolgáltunk. Azt már korábban kifejtettem - tudom, hogy a Te elveiddel ez nem egyezik - hogy számomra a "kiváló" mindig is túlzó volt. Az én célom egy erős jó. Nem kifieztődő kiválónak lenni! Ennek okait nem részletezném újból. Lehetséges, hogy az érvelésem nem volt számodra elég logikus. Én úgy gondolom, hogy a kevésbé "fertőzött" (mégha kevésbé is képzett) friss parancsnokokból könnyebb jó parancsnokot "faragni", mint a szakmailag jól felkészült, de emberileg már rossz habitusok által befolyásoltakból. Az indulás hiányosságait kellő odafigyeléssel hamar lehet pótolni. Itt megint más lehet a tapasztalatunk, de én nagyon jól emlékszek rá, hogy hajdanán a "szakma" javát akkor sajátítottam el, amikor kikerültem csapathoz. Még akkor is, ha fősulin a jobb hallgatók közé tartoztam! Ez most sincs másként. Természetes, hogy szakmailag jobban felkészült parancsnokokat várunk a tanintézetektől, de bizton mondhatom, hogy 2-3 év alatt az akarni vágyókból jó tisztek lesznek mind szakmailag, mind vezetőként. Ergo, a mostani parancsnoki állomány sem rosszabb, mint a korábbi. Az én meglátásaim szerint még jobb is. A gondolataidhoz. Meglátásom szerint semmit sem lazultak a fizikai követlemények. Sőt! Minden panasz és szidás ellenére nőtt a színvonal. No, közel sem vagyok elégedett! De én még mindig nagyon jól emlékszem arra, hogy 20 évvel ezelőtt hágy fizikailag teljesen alkalmatlan parancsnok volt és látom a mai helyzetet, ami még mindig messze van az ideálistól. Nekem szembeötlő a különbség a kritikák ellenére is. (Mondom, hogy nem egy helyen jártunk!!! :)) Felmérés és tematika: Ne mond, hogy nem tudod, hogy most legalább van ilyen. 20 évvel ezelőtt ilyen átfogó rendszer nem is volt. Az megint más kérdés, hogy ennek a témának még mindig nem akkora a súlya, mint kéne. De a pozitív elmozdulás itt is szemmel látható. A gyakorlatokra vonatkozó megjegyzésed az egyetlen, amelyikkel általánosságban egyet tudok érteni. Ez viszont önmagában még mindig elég ok arra, hogy a jelenlegi parancsnoki állományt ledegradáljuk! 20 évvel ezelőtt is sok volt a "szemfényvesztés" a gyakorlatokon. Az, hogy egy gyakorlaton mi kap fő hangsúlyt, az nagyon függ a gyakorlatvezető személyiségétől!!!! Ez korábban és most is így van! A sok rossz pédára írt válaszoddal viszont nem értek egyet. Engedd meg, hogy éppen a Te általad hozott logikát folytassam: ha egyszer (szerinted 1998-ig) létezett a sok rossz példa, akkor ezek a rossz példát mutató emberek hogy képezhettek jó "utódokat"? A drog valóban megjelent a seregben is, de szerintem előtted is ismert annak személyügyi következménye. Abban pedig biztos vagyok, hogy még mindig kisebb az ilyen problémák aránya, mint a civil szférában. A 15-20 évvel ezelőtt még nyíltan alkoholista életmódot fojtató katonák pedig mára szinte teljesen eltűntek. A trágárság és a durvaság is visszaszorulóban van, bár tökéletesen még nem tűnt el. Én főként ezekre gondoltam, amikor a rossz példákat említettem. Te nem? Márpedig ha az ifjú parancsnokok kevesebb ilyen példát látnak, akkor valszeg maguk sem ebbe az irányba fognak fejlődni már csak azért sem, mert nem kell átvenniük ezeket a rossz szokásokat ahhoz, hogy beilleszkedjenek és elismerést szerezzenek az elöljáróiknál. Az utolsó bekezdésedhez: meglátásom szerint azok, akik hiányosan felkészültek, azok nem is igazán akarnak fogalkozn a fiatalabb generáció nevelésével és képzésével. Belőlük leggyakrabban még a szándék is hiányzik erre. Azok, akik erre kényszert éreznek, nagy valószínűség szerint a jobbak, akik még hivatásként élik meg ezt a szakmát és éppen ezért nem röstelték előtte pótolni az esetleges hiányosságaikat! :) Persze ellenpéldát mindenhol lehet találni! :)) Üdv: Hamburger
Előzmény: 1805 (32439)
==T== Creative Commons License 2008.08.19 0 0 32445
Hááát, azért manapság már nemcsak a kontrollált képek kerülnek nyilvánosságra. És pl. a kilótt M1-esek - az a néhány - közel nem néztek ki olyan kutyául, mint pl. az orosz tankok...
Előzmény: Éhesló (32437)
==T== Creative Commons License 2008.08.19 0 0 32444

Elékei mszerint egy időben szívesen adták őket (20db. Mi-24 + tudtommal az Albatrosok is), ill. felajánlottk őket, csak sajna az itteni barmoknak még az ingyen cucc sem kellett...

 

A lengyelek is mintha tőlük kaptak volna Leo2(!!!)-seket...

Előzmény: Nr.121212 (32443)
Nr.121212 Creative Commons License 2008.08.19 0 0 32443
Germán levetett cuccokkal kapcsolatban egyetértenék, dehát valamiért csak nem jönnek /vagy nem vesszük át őket/
Kilőtt BMP-k ... OK , de mégse gépkarabéllyal vannak szitává juggatva
Előzmény: ==T== (32426)
M.I. Creative Commons License 2008.08.19 0 0 32442
>Te honnan veszed azt, hogy ez az általam preferált milícia központi irányítás nélküli? NEM szabadcsapatokról beszélek!<
Na, ez nekem nem derült ki abból amit eddig írtál!

>Én nem hiszek az evolúcióban, hanem tudom, hogy a survival of the fittest elve csak visszamenőleg vizsgálható és az a fittest amelyik survived. Márpedig a Magyar Honvédség nem tartozik ebbe a csoportba, ui. (többször) megsemmisült!<
Ezért fárasztó veled beszélgetni.
Elmagyarázom ugyanazt a témát még egyszer, másik oldalról nekifutva:
Ha a milicia lenne a fittebb akkor az terjedt volna el a világban, és nem a hadseregek.
Tehát az evolució a miliciák kihalásával megmutatta, hogy a területvédelmi milicia és a központilag irányított hadseregek közül melyik az életképesebb.

A sorkatonaságról:
Az állampolgárok az országos szintű közös feladatok ellátására létrehozzák az államot.
Amikor az állam azt mondja, hogy ez+ez a kötelességed, a többi állampolgár mondja.
Ha azt mondják, hogy tanuld meg, hogyan vehetsz részt agyi és fizikai képességeidnek megfelelő szinten az ország védelmében, akkor ezt sem egy elvont, öncélú hatalom mondja, hanem a többi polgár várja el tőled.

Ami nekem feltünő, hogy többször írod azt: Nem éri meg neked. Mi haszna belőle?
Az ország védelme nem arról szól, hogy neked megéri-e. (Egyébként ha megvédjük az országot az valszeg megéri.)
Másrészt ha az ország (a polgárok többsége) és a te személyes érdeked ütközik, akkor nyilván a te érdeked kell csorbuljon.


Amióta veled vitázok, 2 centivel rövidebbek lettek az ujjaim!
:-)
Előzmény: internal server terror (32375)
1805 Creative Commons License 2008.08.19 0 0 32439

Szia Hamburger!

 

Azonosak a tapasztalataink, csak mások a követelményeink. Mint említettem a megfelelő nem kiváló.

 

Én nem csak, a "nyers" parancsnoki állományról beszélek. Állításodat fenntarthatod és az objektív felmérés lehetőségének hiányában, ez így is marad. Kérdésem azonba, hogy: Miben? Fogalmazzunk tételesen és tényszerűen. Magad is elimered, hogy már az indulás hiányossággal kezdődik.

 

Néhány gondolat.

Mennyit lazultak a fizikai követelmények az elmúlt 20 évben?

Ki, mikor, milyen formában, milyen tematika és elvek alapján méri a felkészültséget?

A gyakorlatok mennyire jelentenek kihívást, mennyire valósághűek és összetettek?

 

",de az előttünk álló sok rossz példa eléggé félrevitte az állomány zömét."

 

Ez így nem igaz! Minde korban voltak és ma is vannak alkalmatlan emberek, legfeljebb más módon azok.

Az általad ostorozott jelenség, elsősorban generációs probléma volt és abban a formában, lényegében 1998-ra megszűnt. Nem a reformok eredményeként, hanem az idő előrehaladtával.

Az általad vázolt és igen divatos véleményt, többnyire olyanok erősítik, akik valamiért korán megváltak (esetleg hosszabb szünetet tartottak) a csapatszolgálattól. Ma sokan közülük, a konjunktúrát meglovagolva, jobbnál-jobb ötleteikkel "osztják az észt", mindent rossznak, feleslegesnek ítélve amit csapatszolgálatuk alatt (már ha volt ilyen) nem szerettek. E  folyamat 2003-tól erősödött fel. Mára tény, hogy ötleteik nem váltak be és teljes a tanácstalanság.

 

A piáról annyit, hogy megjelent mellé a drog, mint probléma.

 

"A mostani fiatala parancsnokok jól formálhatók olyanok által, akik hajlandók energiát fektetni arra, hogy ténylegesen foglalkozzanak ezzel az állománnyal."

 

Ez megerősíti, hogy mégis vannak problémák a képzéssel.

A kérdésem a folyamat logikájából adódik: Hová vezet az, ha olyanok(mert előbb-utóbb idejut a dolog, ha már el nem jutott) foglalkoznak a fiatalokkal, akik maguk is hiányoságokkal küzdenek?

 

 

Tisztelett:1805

Előzmény: Hamburger2 (32320)
Éhesló Creative Commons License 2008.08.19 0 0 32437
Hali,
a veszteséglisták kiértékelésénél nem érdemes abba a hibába esni, hogy a CNN és más természetesen tárgyilagos és PC médiafelület által közölt képek alapján ítéld meg egy harceszköz megfelelőségét.
Az első iraki háború óta a megszálló szövetség csapatai hatékony cenzúrát és PR-t működtetnek, sok-sok pénzzel és széles hátországi támogatással. Ezekbe nem férnek bele a kilőtt és felrobbantott saját eszközök, katonák.

Éhesló
Előzmény: ==T== (32426)
Éhesló Creative Commons License 2008.08.19 0 0 32436
Szeretem a humorodat,
persze, repülőt és műholdas hadviselést előír a Nato de hogy túlélj, harcolj 24 órát bármikor a hazádban épületen kívül azt nem?
Ez a Nato követelmény egy hülye lózung. Olyankor sütik el, ha nincs más érv.
Követelmény lenne az is, hogy a ROLE 1 megmentse azt akit seggbelőnek. Mégsincs.
Hagyjál tehát a repülőiddel és az erre elcseszett minden lukas fillérrel (ez ma a védelmi büdzsé 40%!!!!)
Előzmény: Biga Cubensis (32410)
M.Zoli Creative Commons License 2008.08.19 0 0 32435
Előzmény: M.Zoli (32434)
M.Zoli Creative Commons License 2008.08.19 0 0 32434

Udv.

 

A DANA 152-es csovel van. A Zuzanat a szlovakok gyartjak. Amugy a DANA-t, azert illenne ismerni, mert az elso fegyver volt a kategoriajaban. Fegyvercsaladot alapitott.

 

Udv.

 

U.I. Bevalt, azert eleg sokat exportaltak belole. Mara viszont mar kioregedett, ennek ellennere hasznalhato.

Előzmény: Kuruc71 (32427)
Kuruc71 Creative Commons License 2008.08.19 0 0 32433

Mikor "hatalomra került" akkor azt gondoltam hogy végre egy menedzser szemléletű ember akinek ha csoda nem is fog kijönni a kezi közzül de pozitív lesz a mérlege. Hát most igen más hogy gondolom.

 

 

 

Előzmény: Hamburger2 (32430)
Big-B Creative Commons License 2008.08.19 0 0 32432
Azaz: ZUZANA
Előzmény: Big-B (32431)
Big-B Creative Commons License 2008.08.19 0 0 32431
DANA 155 csővel? Az a ZIZANA.
Előzmény: Kuruc71 (32427)
Hamburger2 Creative Commons License 2008.08.19 0 0 32430
Ennyire szereted? :)
Előzmény: Kuruc71 (32428)
Biga Cubensis Creative Commons License 2008.08.19 0 0 32429
De jóval több robbanófej és hordozórakéta van, mint 496. Ebben nincsen benne a tengókról indítható mennyiség, ami plusz 170-180 rakéta.  Természetesen ezek nagy része MIRV, így az összesített robbanófejek száma összesen kb. 2200.
Előzmény: belic (32424)
Kuruc71 Creative Commons License 2008.08.19 0 0 32428
JO REGGELT !!!!!!
Egyem a szivet !
Előzmény: Hamburger2 (32395)
Kuruc71 Creative Commons License 2008.08.19 0 0 32427
a mar ennyi feleslege vagyon a Cseheknek es annyira osszejottunk itt az ALCA ugyen nem lehetne par DANA-t kapnunk ocon 155 os csovekkel ?

Tenyleg nekem teljesen feher folt ez az onjaro loveg. Mit lehet tudni rola mennyire valt be ?Előzmény: M.Zoli (32388)
==T== Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32426
Nézd, a háborús képeken elég sok kilőtt BMP1-est, és 2-est látni. Azok alapján ez a konstrukció is csak addig ér valamit, amíg szembe nem kerül az ellenféllel. Lehet, hogy műszakilag nagyon klassz az alapjármű, de nem katonaként számomraúgy tűnik, fegyverként nem sokat ér, mivel a páncélzata minimális...
Előzmény: Nr.121212 (32418)
==T== Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32425
Szerintem inkább rá kéne állni a Bundeswehr, és pár másik NATO-állam "levetett" cuccaira. Persze ha nem tesznek ők is úgy, minta svédek, és ne mmarad más, mint a semmi, vagy az új...
Előzmény: Nr.121212 (32421)
belic Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32424
Hello!

Ha egy kicsit belegondolsz, Legalább 20-30, de talán 50 stratégiailag fontosabb célpontot is felt tudsz sorolni Európában, mint Budapest.

Azzal egyetertek, hogy a legfontosabb 496 celpont kozott nem lesz ott Budapest, ezert ICBM-et (interkontinentalis ballisztikus raketat) nem kapunk.

De a 4279 legfontosabb cel koze azert beferunk (foleg ha figyelembe vesszuk, hogy mennyivel gyengebb legierovel lehet attorni a magyar legvedelmet, mint pl. a nemetet vagy a franciat), tehat atomtamadast mi is kapunk, ha a NATO kap.

ui: a fenti szamok a globalsecurity.org-rol szarmaznak.

Bel
Előzmény: Törölt nick (32422)
belic Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32423
Hello!

De akkor egy általános mozgósítás esetén sose fordíts hátat és aludj nyitott szemmel!

Ugye te sem gondolod komolyan, hogy az orszag egyik legjobb zaszloaljanak a legjobb (legkepzettebb, leggyakorlottabb) rajparancsnoka szamara hasznos harcaszati/rajvezetesi tanacsot tudsz adni? (gyk. termeszetesen en sem tudnek)

Bel
Előzmény: internal server terror (32379)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32422
"Naivitás lenne azt gondolni, hogy világméretű bazmeg esetén nem vagyunk amúgy is a célpontlistán, ha nagyvárosokról van szó."

Hát pedig nem lennénk. Ha egy kicsit belegondolsz, Legalább 20-30, de talán 50 stratégiailag fontosabb célpontot is felt tudsz sorolni Európában, mint Budapest. Ha kitörne a balhé, és én orosz elnök lennék, és Európában keresnék célpontot, akármilyen alvó is a sas jelenleg, én először Berlint céloznám, de nagyon. Az lenne az ellenfél, nem mi...
Előzmény: Biga Cubensis (32346)
Nr.121212 Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32421
Bocs, érthetőség kedvéért inkább úgy fogalamznék hogy az átalakítás ára , a közelébe sem lett volna, egy használható új Patria árának. Amirepedig előbb-utóbb igencsak szükség lenne...
Szóval maradjon csak a BTR ? :(
Előzmény: ==T== (32415)
Gyöki II Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32420
Alapinfok, szerintem az 56-osok tere Ajtósi Dürer felöli részén próbálj meg parkolni, a Hősök tere és környéke le lesz zárva a technikai bemutatónak. De a Stefáni Palotánál is biztos, hogy lesz hely, de akkor át kell sétálnod a Városligeten.
Előzmény: Alhadnagy (32402)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32419
"Először is a fejekben kellene rendet tenni,hogy megértse a nép,hogy erős,jól felszerelt,jól fizetett hadseregre szükség van,ha nem akarjuk,hogy előbb-utóbb idegen zászló lengjen az önkormányzatok épületein.."


NEM! Szerintem nem ez az első lépés. Ma Magyarországon először is fel kell mérni, hogy érdekelne -e egyáltalán valakit (nagy tömegeket), ha esetleg nem magyar zászló lobogna az önkormányzatok és iskolák bejárata fölött. Hidd el, sokan vannak, akik itt élnek, ezt a nyelvet beszélik, az üknagyapjuk is itt élt, ezt a nyelvet beszélte, de mégsem érdekli a kérdés... Na erre meg nem lehet költségvetési összeget fordítani, mert nem hoz szavazatot.

Bár remélem, tévedek.
Előzmény: Python24 (32329)
Nr.121212 Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32418
Ez full mobil, és ugyanannyi embert elvisz mint a BTR.
Egy ágyúnak jobban örülnél? Ezeket a dolgokat el lehetett volna osztani az 500 járműre. tegyük föl, a fele átalakítás helyett ágyú - ez egy átgondolt haderőnél természetes. Na , nem volna rossz tényleg, de a lényeg szerintem hogy a btreket egyszerűen nem szabadott volna megtartani, vagy csak egy részét - nagy távolságokra. Kib'szott drága, megint mebvenni mindent amit a kohókba visznek.
Előzmény: ==T== (32415)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32417
"Az országhatár felé közeledő agresszornak a nyomására."

Azért az elég késő lenne, nemde? :)

Én inkább a fegyverlobbira szavaznék. Meg a megfelelő zsebekben elhelyezett kellő mennyiségű kenőpén..., khm, akarom mondani tanácsadói díjra.

De ne féljetek, ha jön az ellen, majd kiküldjük Bocsikát, neki úgyis mindenre van már kiképzése. Vagy Szekeres meg Havril kiáll a csatamezőre, és a L-39 szárnyának döntve úgy elfenekeli az agresszort, hogy attól koldul és lesütött szemekkel szépen visszakullog a helyére. Ennyi. Mit akartok itt tankot meg tüzérséget, mi? Vegyétek má' észre, hogy az a múlté és nem felel meg a kor kihívásainak és az asszimetrikus hadviselés módszereinek.Előzmény: Hassel606 (32326)
==T== Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32416

Igaz :(

Előzmény: Éhesló (32403)
==T== Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32415
Hát nem tudom. Az átépítés árába szerintem belefért volna, hogy vegyenek helyette 2B16 -osokat (Nonak). azzal szerintem jobban jártunk volna, mint egy mezei 120-as aknavetővel egy a fegyverhez képest nehéz alvázon.
Előzmény: Nr.121212 (32413)
Plieur Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32414

Szia Zoli!

Aszongyák megbízható tanuk hogy megfelelő mennyiségű Becherovka-tól tudok csehül :) Igaz lehet, ilyen állapotban már nem szoktam emlékezni milyen nyelven szólalok meg :)

Érdekesség: a netképeken itt-ott feltünt pár óhazai PMPR Md.86 ( behajtható válltámaszos 5,45-ös AK), azok vajon hogy jutottak oda...

 

Előzmény: M.Zoli (32387)
Nr.121212 Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32413
Honvédségnél van Panaszkönyv? Ombudsman?
Érdekes . BTR beolvasztása ellen senki sem tiltakozott volna... vagy mégis, valaki esetleg?


pld.lehetett volna ilyen is:
cseh bmp
Előzmény: Éhesló (32404)
Plieur Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32412

Tiszteletem!

Semmiképp sem ellenvetés, inkább lerángatás a valóság talajára.

Mit is kell tudjon egy leendő faluszéli, illetve minek kell megfeleljen?

-korosztály, mondjuk 30-45, ízlés szerint

-tudja teljesíteni pld. az MH fizikai felmérőjét, korosztályának megfelelően

-büntetlen előélet

Ezt még ki lehet egészíteni: végzettség, egyég meglévő alkalmasságik, stb.

Tehát önkéntesek megvannak, és most jönnek a szép dolgok.

A szerelemféltésből elkövetett megfojtást én másként fogalmaznám meg, de valamire hasonlóra gondoltam:)

-a kiképzési terv összeállítása : egyelőre gyalogsági alapkiképzés.

-kiértékelések: gyakorlatok.

A felkészülés mérésének legjobb módszere mint magánvélemény egy pár napos terepgyakorlat a kiképzés végén. A kiértékelés kidolgozását viszont ajánlatos tényleg az MH-ra bízni.

Mert mi is lenne a célja az egésznek?

-egy olyan gyalogsági század amelynek tagjai megfelelően tudják az alapdolgokat ( lövészettől a terepen mozgásig), tudják kezelni a gyalogsági fegyverzetet a pisztolytól az aknavetőig, le tudják rakni az aknákat, stb.

Azért csatolnám őket egy-egy egységhez mert legalábbis még annó egy katonai egység rendelkezett azokkal az alap feltételekkel amelyek ehhez szükségesek: lőtér, akadálypálya, stb. Másik ok: az MH parancsnoknak alkalma lenne megismerni azokat akikkel  szükség esetén együtt kell működjön.

Kiképzők: ha az MH nem akar adni saját embert, vannak kérem szépen mások is ebben az országban: pályaelhagyó Python esetek, idegenlégiótól kezdve...

Természetesen lenne egy lemorzsolódási százalék, a század a végén lehet hogy 2 szakaszból állna, de aki befejezte az tulajdonképpen a következő széria számára egy minta.

Időtartam: kb. 1-2 hónap.

 

 

 

Előzmény: internal server terror (32396)
M.Zoli Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32411

Udv.

 

Koszonom. Valoszinuleg ezt ertettem felre.

 

Udv.

Előzmény: Törölt nick (32409)
Biga Cubensis Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32410
lépjünk ki a NATO-ból és szabad a vásár.
Előzmény: Éhesló (32408)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32409
Az említett „93/2008. (IV. 23.) Korm. Rendelet a Stratégiai Légiszállítási Képességről szóló többoldalú Egyetértési Megállapodás kihirdetéséről” -ben egyértelműen le van írva, hogy a partnerek 3 gépet szereznek be, ebből egyet az USA nem-pénzbeli hozzájárulásként biztosít. A félreértést az okozhatja, hogy a "Defense Security Cooperation Agency" máj 9.-én bejelentette a 2db C17 megrendelését:

"An international consortium made up of allies in the North Atlantic Treaty Organization (NATO) together with Sweden and Finland, the Strategic Airlift Capability (SAC) requests a possible sale of two Boeing C-17 GLOBEMASTER III aircraft, four Turbofan F117-PW-100 engines installed on each aircraft (8 total engines), AN/ALE-47 Counter-Measures Dispensing System (CMDS), AN/AAR-47 Missile Warning System, Government Furnished Equipment, spare and repairs parts, pyrotechnics, flares, other explosives, Global Positioning System security devices, crew armor, mission planning system software, COMSEC equipment and support, supply support, training equipment and support, publications and technical data, U.S. Government and contractor technical assistance and other related elements of logistics support. The estimated cost is $700 million."

Ez egyébként szintén letölthető szabadon .pdf formátumban. Nekem ilyen néven van meg: NATO_08-32.pdf Ha érdekel, de nem találod, érdemes kulcsszakra rákeresni.(sajnos már nem emlékszem, hogy melyik oldalról töltöttem le...)
Előzmény: M.Zoli (32407)
Éhesló Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32408
0 repülő kell.
Nadrág kell.
Először alsónadrág, aztán felső is, nyárra meg télre.
És kellene zokni, meg bakancs is.
Meg ilyesmi alap dolgok: zubbony, trikó, kabát, fejvédő, hálózsák, személyi sátor.
És még mondjuk elsősegélykészlet, harci fejadag, egyéni málharendszer, málhazsák.
Oszt, ha erre elköltöttünk 3 évi költségvetésnyi lét, és rendben vannak ezek a dolgok, kellene kézifegyver, gránát, lőszer és kiképzés bőven. Ezzel a mai pénzből el lennénk tíz évig, hogy másra nem is jutna.

Nem repülő. Ló...szt! Rongyrázás, majomkodás.

Egyébként a 2 milliárdért 50 órát kapunk. ez kevesebb mint 40 e km. Vicc. Rossz és drága.

Előzmény: Biga Cubensis (32363)
M.Zoli Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32407

Udv.

 

Legujabban ugy olvastam csak ket gep lesz. Lehet tevedek.

 

Udv.

Előzmény: Python24 (32401)
Éhesló Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32406
Hali,
az első bekezdés rendben van.
Rakétát itthon próbáltak gyártani, anno a NIKE volt erre kijelölve és felépült hozzá az üzem is. Nem jött össze. Azóta sem próbálkoztak vele itthon.
Tehát ezeket venni kellene.
De a kiindulással egyetértek: rendes 4 évszakra megfelelő személyi felszerelés, és fegyverzet.

Üdv, Éhesló
Előzmény: internal server terror (32358)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32405
Az utolsó mondatoddal én is egyetértek. Én talán egy kicsit több pozitívumot látok a dologban, de nem vagyunk egyformák. Szerintem pl. határozottan előnyös, hogy az NSIP beruházások kb. 70-80%-ban NATO pénzből készültek el,(tudom, hogy ez a C17-től független) a további beruházások is a repülőtér értékét növelik majd. Magyarország úgy tudom, hogy a biztonsági beruházások nagy részét vállalta magára(itt már nem érvényes a 2%-os részesedés...) ami, valljuk be, szerintem evidens...
Ha az összes tagország meggondolja magát, és kilép, ill. más helyre telepíti az ezredet(HAW- Heavy Airlift Wing) az épületek, stb... itt maradnak.
Ha érdekelnek a részletek, nézd meg a Közlönyben, valamelyik korm. rendelet, vagy ogy. határozat tárgyalja az ingatlanok rendezését erre az esetre.(mindenre felkészültünk...)
Előzmény: Python24 (32401)
Éhesló Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32404
Több BMP toronykorszerűsítési változat is készült. Mindegyik ki volt állítva a Currus standján az aktuális C+D-n.
Előzmény: Nr.121212 (32339)
Éhesló Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32403
Hali,
OFF
A termőföld sorsát most rendezik el nagyjából 5 párti egyetértéssel:
- a vidéki létformák felszámolásával, mikor is eltűnik a tömegközlekedés, az orvos, az óvoda, az iskola és bármilyen közszolgáltatás az elöregedő, lerobbant cigányteleppé változtatott falvakból,
- az életjáradék programokkal, amikor az öregedő falvak birtokosai járadékra cserélik birtokaikat, és a járadékot az állami földalap, vagy nagybankok biztosítják földjeik, ingatlanjaik fejében;
- az állami földalapok értékesítésével, ahol a vásárlók többsége immár a földvásárlásra feljogosított, szabadon adható-vehető gazdasági társaságok közül kerül ki,
- a jelzáloghitel intézményével, ahol a lecsúszó, "megélhetési bűnözők" által fosztogatott falvakban élő birtokosok tönkremennek és ingatlanfedezetük bankok tulajdonába kerül.

Felszíni vizeink határon túlról erednek, és védelmükre sem az akaratunk, sem képességeink nincsenek meg. Erről korábban is írtam (Duna elterelés, a Rába, a Tisza és mellékfolyói szennycsatornaként történő használata).
A felszín alatti vízkészleteink márkás és védendő termelőhelyei külföldi multinacionális társaságok birtokában vannak (a hangzatos magyar márkanevek ellenére is csak a Szentkirályi van magyar tulajdonban még). A fokozott kitermelés miatt a kitermelési mélység nő, a kitermelt mennyiséggel együtt, pedig ez sem kimeríthetetlen forrás.

A világgazdasági folyamatokat és az ország eladósítottságát is ideszámítva, nem gondolom hogy lesz még olyan nemzeti érték, vagyon, ami magyarnak számít, 10-20 év múlva.
Ahogyan az ipari termelőkapacitások és a kereskedelem nincs ma magyar tulajdonban, úgy nem lesz abban sem a termőföld, sem a jelenleg még állami szolgáltató szektor még állami kézben található maradéka sem ( egészségügy, oktatás, nyugdíj és eü. pénztári alapok stb.)
ON

A rendőrségi feladatok privatizációja már jelentős részben megtörtént, szerintem - usa példa lapján - megkezdődik az MH privatizációja is.

Üdv, Éhesló
Előzmény: KatonaHumor (32334)
Alhadnagy Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32402
Üdv mindenkinek!

Bocs, hogy kicsit OFF-olom a topicot, de segítségre lenne szükségem.

Alakulatunknál lehetett belépőt igényelni az augusztus 20.-i Tisztavatásra és mivel még sohasem voltam ilyen eseményen, ezért kértem. Sajnos semmi információm nincs - a kezdési időpontot és a programot kivéve - és a belépőt is csak aznap reggel kapom meg.
Tudnátok-e segíteni abban, hogy hol lehet majd személyautóval parkolni a közelben, hol lehet majd bejutni - gondolom, ha belépő van, akkor le lesz zárva a környék.

Segítségeteket előre is köszönöm!

Alhadnagy
Python24 Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32401
Szia!!

"Nem tudom, hogy ki a "mi"... Általában véve nem tudom, hogy mennyi eje-ugrás van Ancsából, nem szégyen bevallani ha valamit nem tud az ember, (inkább, mint vitatkozzak róla, úgy, hogy nincs is rálátásom) látni láttam már, ez tény. Mindenesetre nem érzem ellentmondásnak, amit Te írtál, és amit én: én azt írtam:"...vagy eje-ugrásra lehetett volna használni."; feltételes módban, ezt Neked kell belátnod.(ha nem repültünk volna külföldre, több repidő maradt volna..."

A Mi az afelderítőkre vonatkozik,plusz a légierő ejéseire,és a KMZ-re,mivel bekötött rendszerű ugrást tilos végrehajtani AN-26-ból Magyarországon.

Egyre kevesebben vagyunk,akinek van szabadeső képesítése,és ugorhat AN-26-ból..

De ha nem repked az Ancs Irakba,akkor kihúzna még vagy 2 évvel többet a rendszerben,ebben egyetértünk.

"A 44 tonnából nem tudom, hogy mennyi volt magyar, de ha van itt kaposvári, talán utána tud járni.(engem különösen nem érdekel, már csak az előbb említett költségmegosztás miatt...(persze ez csak szerintem van így)"
Pontosan én sem tudom,mennyi volt,de nem túl sok.Az én cuccom is közte volt,mivel akkor mentem Afganisztánba..
Vagyis nem nagy kegy a jenkiktől,hogy fizetik a saját holmijuk kiszállítását.

Egyébként én nem a gépek Magyarországra telepítése ellen vagyok.Engem az zavar,hogy úgy adják el a médiában ezt az egészet,mintha lenne a magyar légierőnek 3 új nagy teherbírású szállítógépe-hiszem magyar felségjelzés van/lesz rajtuk-,és ezzel minden légi szállítási problémánk megoldódott!!


Előzmény: Törölt nick (32391)
internal server terror Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32400
"Arra a tákolmányra épül az ország. Mindaddig, amíg nincs jobb, ez van. Érvényben van. Ha ez neked nem érv, akkor az is hülye, aki bármi másról vitatkozik veled."

A jog nem szentség. Az Alkotmány 70/H. § (1) pedig nem ellenérv erre:

"a katonai szolgálat az állam polgárainak önvédelmi eszköze-e vagy az államé (tágabb értelemben a polgárok alkotnak-e államot vagy az állam polgárokat)."

Vagy szerinted igen?
Előzmény: tuzer (32394)
internal server terror Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32399
"Az USA fegyveres erőinél jelenleg _sok tízezer_ betöltetlen státusz van, (...) az amerikai szerinted nem is "rendes" hadsereg?"

Két eltérő szervezet hasonló problémájának ugyanolyan könnyen lehet eltérő mint hasonló oka.

A Magyar Honvédség megsemmisült, a United States Armed Forces meg nem.
Előzmény: Stylist (32389)
M.Zoli Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32398

Udv.

 

Persze, hogy nem segitett volna. Ha lett volna 10-szer annyi, akkor az oroszok is megfelelo erot fejlesztettek volna fel hozza. Nyilvanvalo, hogy ki volt a hunyo. Csak az a kerdes, hogy honnan vette Saakasvili a batorsagot, amikor megbizhato feherhazi forras ugy nyilatkozott nem hivatalosan, hogy megprobaltak Misat lebeszelni errol az orultsegrol, de o nem hallgatott. Mit mondjak errol?

 

Azert ez a kis adalek eleg jol ravilagit arra, hogy amit Z.I. is megirt mar itt orosz forrasokra hivatkozva, hogy Gruziat kemenyen fegyvereztek nyugatrol. Es ez nem is propaganda, figyelembe veve azt, hogy pl. Magyarorszag anyagilag nem igazan tudna bevallalni meg ennyi ( amennyit lejjebb emlitettem ) fegyver vasarlasat, es a hozzavalo kezeloszemelyzet, hatter finanszirozasat sem. Gondoljunk tovabbra a 2000 gruz katonara Irakban. Magyarorszag kb. 1000 fos misszios letszammal bir meg boldogulni, de mar csak oriasi erofeszitessel, mas dolgok karara. Na most egy gazdasagilag nem eppen izmos Gruzia, hogy a fenebe gyozte penzzel, katonaval?

 

Udv.

Előzmény: Stylist (32390)
internal server terror Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32397
Ha rám (is) gondoltál: nem fitymálom a kényszersorozással előállított haderőt -nagy ostobaság lenne-, hanem elvi alapon ellenzem.
Előzmény: tuzer (32369)
internal server terror Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32396
Ez most félreértés miatti ellenvetés vagy támogató hozzászólás? Nem tudom eldönteni.

"Ahogy észreveszem, egyből egy nagyarányú szervezetben gondolkoztok."

Részemről nem, de jobban esik a célt kijelölni mint a rajtot :)

"Önkéntes alapon MH egységhez csapni 1 db. kísérleti századot, ezek erdeményeit kiértékelni."

Problematikus.
A MH kísérleti századába ki válogatna? Ki adná a kiképzési tervet? Ki határozná meg a követelményeket? Ki nevezné ki a parancsnokot? Ki lenne az? Ki alkotná meg a kiértékelési protokollt? Ki ellenőrzné az eredményt? Ki vetné össze a kettőt? Ki vonná le a hivatalos következtetést?

A válasz netán: MH...?
Szerelemféltésből elkövetett megfojtás lehet a vége :)
Előzmény: Plieur (32381)
Hamburger2 Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32395
"Harci helikoptereket küldünk Afganisztánba A volt szocialista országok; így mi is azzal a ténnyel állunk szemben, hogy a rendkívül jó teljesítményű és kihasználható MI17-es szállító és MI24 harci helikoptereket fel kell újítsuk, vagy lecseréljük. Ezért javasoltam azt - mondta a tárca vezetője -, hogy fogjunk össze, hozzunk létre egy közös pénzügyi alapot, amelyből ezek az országok finanszírozni tudják a rekonstrukciót, mert a típuscserét a vezérkar sem látja indokoltnak. Ezért cserébe mi, magyarok például négy helikoptert küldenénk Afganisztánba, szállító és járőröző feladatok ellátására - hangsúlyozta Szekeres Imre. A miniszter elmondása szerint ezt az alapot Magyarország használhatja majd először. Anglia és Franciaország részt vállal, utóbbi a legénység kiképzését finanszírozza majd, az angolok pedig 5,3 millió fontot szánnak a projektre. - Jelenleg a NATO védelmi miniszterei számára dolgozzuk ki azt az útvonaltervet, amelyen szolgálatot teljesíthetnek majd magyarok Afganisztánban. A,végleges döntés a jövő év közepén várható, de Szekeres miniszter reményei szerint akár egy éven belül útnak indulhatnak a helikopterek. (Napi Ász 2. old)"
tuzer Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32394

"Akkor nézd meg először,mi van a Magyar Köztársaság alkotmányában, a haza védelméről.Azt a részt,hogy ez mindenkinek kötelessége.Nem csak azoknak,akik akarják!!"

A papír mindent elbír. Nehogy már egy lassan két évtizede ideiglenes tákolmányt vess be ellenérvként

 

Arra a tákolmányra épül az ország. Mindaddig, amíg nincs jobb, ez van. Érvényben van. Ha ez neked nem érv, akkor az is hülye, aki bármi másról vitatkozik veled.

Előzmény: internal server terror (32379)
internal server terror Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32392
Khm. Van itt egy kis gond.

Ha önmagában számolunk az modelleddel, egy gyakorlott hivatásost adott pillanatban tíz sorozott/önkéntes vált ki (5 már kiképzett, 5 éppen kiképzett). Ez így elég durva, bármennyire is csökkentik a tíz sorozott/önkéntes miatt kieső termelést az adott korban jellemző magatartások.

Viszont, ha hozzászámítunk 25 év távlatot és a leszereltek szintentartását: lesz egy hivatásos nyugdíjasunk vagy rengeteg tartalékosunk vagy mégsem kell azonos összesített harcértékhez adott pillanatban tízszer annyi sorozott/önkéntes (vagyis a termeléskiesés is töredék lesz).

Válassz! ;)
Előzmény: belic (32368)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32391
A javításnak nincs köze ahoz, hogy a berakodás a bizottság érkezésének napjára lett időzítve... (az indulást nem tudták csak erre az időpontra időzíteni....)

"50 óra.Az sem elég,talán ezt Te is belátod.."
Az 50 óra szerintem is kevés, de az én véleményem szerint(persze ez nem biztos!) egy repült óra teljes töltést, azaz kb. 76 tonnát jelent. Ismerve a magyar leleményességet, nem lesz ritka, hogy szlovén-lengyel-svéd-stb... rakomány lesz a fedélzeten, aminek max. 10%-a lesz magyar. Nehezen tudom elképzelni, hogy egy ilyen rakomány esetén minden szállíttató ország kifizetné azt a kb. 5-6 órát. Ha csak magunkat veszem,(de persze a résztvevő országok közül vehetjük a 8-10 újonnan csatlakozott kelet-európai NATO-tagot) szerintem hevesen tiltakoznánk ez ellen.(mindenki pénzből él...)

"A 44 tonna cuccból mennyi is volt magyar???"
A 44 tonnából nem tudom, hogy mennyi volt magyar, de ha van itt kaposvári, talán utána tud járni.(engem különösen nem érdekel, már csak az előbb említett költségmegosztás miatt...(persze ez csak szerintem van így))

"Szerinted elég a 45-50 óra az összes afganisztáni szállításra??"
Az 50 órára még mindig nem tudom, hogy mire elég...

"Amúgy az AN-26-ot sajnos már elég ritkán használjuk eje ugráshoz..."
Nem tudom, hogy ki a "mi"... Általában véve nem tudom, hogy mennyi eje-ugrás van Ancsából, nem szégyen bevallani ha valamit nem tud az ember, (inkább, mint vitatkozzak róla, úgy, hogy nincs is rálátásom) látni láttam már, ez tény. Mindenesetre nem érzem ellentmondásnak, amit Te írtál, és amit én: én azt írtam:"...vagy eje-ugrásra lehetett volna használni."; feltételes módban, ezt Neked kell belátnod.(ha nem repültünk volna külföldre, több repidő maradt volna...

"Gazdaságos dolog az,hogy közösen a töbiekkel légibázist és szállítógépeket tartunk fenn 2Mrd-ért,és emellett légi szállítási kapacitást kell bérelnünk hatalmas összegekért?
Nem lett volna célszerűbb a Herculeseket beszerezni,és valódi,saját légi szállítási kapacitást megteremteni??"
A légibázist ígyis-úgyis fent kellett volna tartani, gondolj csak rá, hogy NATO-nak felajánlott repülőtér '97 óta (nem 2001 óta, ahogy mostanában elterjedt...); egyetlen dunántúli katonai repülőtér 2005 óta(Taszár); a nyugat-magyarországi légi kutató-mentő szolgálat miatt... Szerintem normális dolog fenntartani egy kitérő repteret a NATO-n belül. A repülőtér fenntartása 2001-ben is 1 milliárd forint lett volna, amikor bezárták.(abban az évben csak a tüzijáték került annyiba...) Mennyivel volt értelmesebb bezárni egy NATO-nak felajánlott repülőteret, utána pedig kuncsorogni, próbálgatni kicserélni Taszárra, fenntartani Szentkirályszabadját(a szar aszfaltos kifutójával együtt...) felújítani egy olyan repülőteret, amely (szigorúan csak szerintem) nem lett volna képes egy nagyobb gép(Il-76; C-17) fogadására? Én megkockáztatom, hogy ez az egyik legolcsóbb megoldás. Kár lenne rajta vitatkozni, túl sokat kellene számolgatni hozzá...
Stylist Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32390
"Nem hivatalosan lehet ez tobb is..."

Akármennyi volt is, mára a 90%-a vagy füstölgő ócskavas, vagy hadizsákmányként mutogatják őket a bambanépnek az oroszok. Olyan megkérdőjelezhetetlen volt ott az orosz dominancia, hogy a grúzokon tízszer ennyi rozsdás T-55, meg szubszonikus SZU-25 sem segíthetett volna...
Üdv:
Előzmény: M.Zoli (32383)
Stylist Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32389
""Pl most is van pár ezer betöltetlen beosztás a seregben."
Csodálod? Talán egy rendes hadseregben nem így lenne."

Az USA fegyveres erőinél jelenleg _sok tízezer_ betöltetlen státusz van, pont erről panaszkodott Gates védelmi miniszter a hétvégén egy CNN interjúban. Pedig ők aztán toboroznak éjjel-nappal! Vagy az amerikai szerinted nem is "rendes" hadsereg?
Üdv:
Előzmény: internal server terror (32379)
M.Zoli Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32388

Udv.

 

Ja, es a feleslegbol ment, mint azt a hivatalos hirforras megemlitette. :)))

 

Udv.

Előzmény: M.Zoli (32387)
M.Zoli Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32387

Udv.

 

Tudsz csehul? :)))

 

Udv.

 

U.I. szerintem azert meg tavolrol sem teljes a lista, csak azt tartalmazza amiket hivatalosan kozvetlenul adtak el Gruzianak ( kozvetito magancegeken keresztul ), es csak a nagyvasak vannak benne.

Előzmény: Plieur (32385)
Python24 Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32386
Üdv!!
Ha jól látom,ez valamivel több,mint ami nekünk van...:(
Előzmény: Plieur (32385)
Plieur Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32385

Szia Zoli!

csak segítségképpen:

10 db. T55 tank

50db. T72 tank

42 db. D-30 122mm-es tarack

22 db. M77 Dana önjáró tarack

12 db. Su-25 repülőgép

6 db. gépesített 122mm M70 Grad rakéta sorozatvető

:)

Előzmény: M.Zoli (32383)
Python24 Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32384
Szia!!
"Nem tudom, hogy ki találta ki a 20 órás repidőt, mindenesetre már legelőször is 45-ről volt szó, a szlovákok kilépése után emeltük fel 50 órára."

Oké,rosszul emlékeztem, legyen 50 óra.Az sem elég,talán ezt Te is belátod..

"Senki sem támogatja,főleg az nem,aki tapasztalta ezeket az "expedíciókat.."
Szerencsére nem vezették be,hogy Afganisztánba is kireptetik az AN-26-ot,pedig nagyon szorgalmazták katonai vezetőink..
Amúgy az AN-26-ot sajnos már elég ritkán használjuk eje ugráshoz...

"A fanyalgóknak: a tavalyi szállítást pl. az USA állta, és jól jött az éppen Pápán tartózkodó döntőbizottságnál is, hogy ott álldogált egy C17 a betonon..."

..Mert éppen javították,és 3 napot késett Afganisztánból.Csak hogy teljes legyen a kép,ezt se felejtsük el.
Igaz,az űrhajók is elromlanak néha..
A 44 tonna cuccból mennyi is volt magyar???

Akkor inkább kérdeznék:
Szerinted elég a 45-50 óra az összes afganisztáni szállításra??(szabadság,utánpótlás,váltás,stb)

Gazdaságos dolog az,hogy közösen a töbiekkel légibázist és szállítógépeket tartunk fenn 2Mrd-ért,és emellett légi szállítási kapacitást kell bérelnünk hatalmas összegekért?

Nem lett volna célszerűbb a Herculeseket beszerezni,és valódi,saját légi szállítási kapacitást megteremteni??
Előzmény: Törölt nick (32380)
M.Zoli Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32383

Udv.

 

Egy kis adalek a gruz haboruhoz. A csehek altal hivatalosan nyilvanossagra hozott adatok a 2000-2007 kozotti Gruzianak eladott fegyverekrol.

 

Kolik zbraní Česko prodalo Gruzii v letech 2000 až 2007:

10 tanků T-55
50 tanků T-72
42 houfnic 122mm D 30-A
22 samohybných houfnic 152mm vz. 77 DANA
12 letounů Su-25
6 mobilních raketometů 122mm vz.70 GRAD

Zdroj: Ministerstvo obrany, http://disarmament.un.org/UN_REGISTER.nsf

 

Gondolom a lenyeg lejon forditas nelkul is.

 

Nem hivatalosan lehet ez tobb is, hogyha tobb orszagon keresztul erkeztek a fegyverek, amit a csehek nem zarnak ki. ( vajon miert nem zarjak ki? :))) ).

 

Udv.

Zozo*HC* Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32382
Hali mindekinek,

Abban a hatalmas szerencsében (vagy pechben:P) van részem hogy felvettek ZMNE re Kat. Vez. re és most szeptembertől 3 hónap alapkiképzésben lessz részem. Van esetleg valami amit ezzel kapcsolatban meg tudtok osztani velem?? tapasztalatok benyomások, jótanácsok...stb.

Előre is köszi

Üdv

Zozo
Plieur Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32381

Tiszteletem!

nem akartam belefolyni ebbe a vitába, de azért van pár érdekesség amely nem hagy nyugodni.

Említve volt ugyebár hogy a tartalékos meghalhat. Ez az egyetlen biztos dolog ebben a világban, csak az a kérdés hogy mikor és hogyan:)

Figyelembe véve mekkora divat lett az etnikai tisztogatás a konfliktusokban, kérem megkérdezni, szigorúan OVB jóváhagyás alapján, a leendő "faluszéli milicistáktól"

-egyetért-e ön azzal hogy fegyvert kap, egy legalább alapfokú kiképzést és megpróbálhatja megvédeni a szeretteit, hazáját. Ehhez sajnos kell áldozzon az idejéből, talán még anyagi kár is éri. Nem tudunk garantálni modern fegyverzetet, testpáncélt.

-egyetért-e Ön azzal hogy egy etnikai tisztogatás alkalmával Önt és cdaládtagjait lelövik mint a veszett kutyát és még esélye sincs védekezni, mert nem adták meg a lehetőséget, nincs mivel

-egyetért-e ön azzal hogy Ön és a következő 2-3 generáció egy menekülttáborban kuksoljon, várva hogy a békefenntartók biztosítsák a visszatérését, természetesen othonában már más lakik, köszöni szépen jól van.

Ha sziveskedtek hülyének vagy provónak nézni, kérem átgondolni az 1990-99 évek eseményeit tőlünk délre.

Ahogy észreveszem, egyből egy nagyarányú szervezetben gondolkoztok. Másként kezdeném, ha már nincs ellenség képünk és időmilliomosok vagyunk.

Önkéntes alapon MH egységhez csapni  1 db. kísérleti századot, ezek erdeményeit kiértékelni. Utána nagyban. Mert ezek eredményei alapján:

-fel lehetne állítani a bekerülési követelményeket

-az alapfokú gyalogsági kiképzés során ki lehetne választani a leendő kiképzőket

És folytathatnám. A kommunikációs hálózat mindenképpen kompatibilis kell legyen az MH hálózattal. Ki üzemelteti, jaj ki ért hozzá? Kérek választ a következőkre: hol van több mérnöki képzettségű ember: az MH-ben vagy a civíl szférában?

Miért is kellene lépni? Mert egy konfliktus esetén igenis alakulnának politikai, egyéb kötődésű csapatok, nagyon vegyes fegyverzettel és még vegyesebb parancsnoki karral. És nem mindegyik rendelkezne egy harcedzett, hozzáértő parancsnokkal, ez le is mérhető pld. ahorvát akciók sikereiben és veszteségeiben.

Előzmény: internal server terror (32374)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32380
Pár adalék a C17 dologhoz...
Nem tudom, hogy ki találta ki a 20 órás repidőt, mindenesetre már legelőször is 45-ről volt szó, a szlovákok kilépése után emeltük fel 50 órára. Akik a magyar AN-26-osok iraki és afgán útját támogatja, az nem gondol bele, hogy mennyi értékes repidőnk ment el így, amit például hazai kiképzési repülésre, vagy eje-ugrásra lehetett volna használni. A C17 előnye többek között, hogy nem kell leszállnia Afganisztánig, és kb. 80 tonnát tud szállítani. Szóval, az AN-26 a maga 5 tonnás teherbírásával hány fordulót kellene csináljon, nem beszélve a többszöri leszállásról, stb... Tavaly augusztusban pl. 44 tonna cuccot küldtünk egy C17-essel Pápáról Afganisztánba: számoljuk ki, hogy mennyi AN-26 kellett volna hozzá?(+ a C17 egy repült órája kb. 8,5 millió Ft, az AN-26-nak pedig kb. 800 000 Ft.; a C17(állítólag) 5-6 óra alatt van Afganisztánban, az Ancsáról nincs adatom, mindenesetre biztos, hogy jóval több...(kb. 30 óra, ráadásul 2 nap alatt) A fanyalgóknak: a tavalyi szállítást pl. az USA állta, és jól jött az éppen Pápán tartózkodó döntőbizottságnál is, hogy ott álldogált egy C17 a betonon.(gondolom a németek és a románok be akarták bizonyítani, hogy Pápa alkalmatlan a gép fogadására)
A fenti dolgok mindenki számára elérhetőek a neten, csak keresgélni kell.
Akit jobban érdekel a téma, javaslom olvassa el a „93/2008. (IV. 23.) Korm. Rendelet a Stratégiai Légiszállítási Képességről szóló többoldalú Egyetértési Megállapodás kihirdetéséről”-t (Magyar Közlöny 64. szám)...
Ugye senki nem akar butaságokat írni olyan dolgokról, aminek nem járt utána?(ráadásul a repidőket a korm. rendelet utolsó táblázatai szabályozzák... persze, ez nem jelenti azt, hogy nem változhat!)

Üdv: dralcx
internal server terror Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32379
"Akkor nézd meg először,mi van a Magyar Köztársaság alkotmányában, a haza védelméről.Azt a részt,hogy ez mindenkinek kötelessége.Nem csak azoknak,akik akarják!!"

A papír mindent elbír. Nehogy már egy lassan két évtizede ideiglenes tákolmányt vess be ellenérvként (és a kapcsolódási pontokat sem láton azon kívül hogy valamit írni akartál ide).

"De még mindíg jobb,mintha alapkiképzés nélkül kellene 2 hét felkészülés után harcba indulni..A mozgósítás sem csak azokat érintené,akiknek kedve van bevonulni.."

Talán nem kellene sem tíz éve muszájból lenyomott három hónapos, sem kéthetes gyorstalpaló "kiképzéssel" harcba INDÍTANI senkit. Az ilyen irracionális politika alól minden egyén számára ésszerű kivonni egzisztenciáját.

"Nem,aki jól muzsikál az alapképzésen,az maradjon bent a seregben,és vállaljon 5-10 év szolgálatot,mert alkalmas rá!"

Maradjon felőlem, ha akar. De ez a minden rinyálásod ellenében erős kaszttudatot mutató hozzáállás -ti. hogy a civil masszát jól besorozzuk és meghajtjuk, aztán aki megfelel az igényeinknek azt hajlandók vagyunk igazi katonává fogadni- számomra undorító. És természetesen ellenállásra késztet.

"Igen,a németeknél működik ez a fajta sorkatonai szolgálat,és nem kellene visszalustulni a népeknek,hanem tartalékosként be lehetne hívni őket pl évente 2-szer."

Igen, Németországban valóban besorozzák a köteles kort elérő férfiak egytizedét.

"Észre kell venni,hogy a tartalékos egységek sohasem lesznek olyan harcértékűek,mint a tényleges alakulatok.."

Ez nyilvánvaló. Viszont a megsemmisült Magyar Honvédségnél lényegesen nagyobb harcértékű lenne egy félmilliós Nemzetőrség. Az, hogy Afganisztánban megállják helyüket hazánk szövetségesi kötelezettségét teljesítő munkavállalóink, itt nem jelent semmit. Ettől még nem tudnák megvédeni az országot.

"Mondjuk azért,mert túl kevesen vannak,és háború esetén ez kevés."

Akkor azt a háborút elveszítjük. Végül is ez már-már hagyomány.

"Pl most is van pár ezer betöltetlen beosztás a seregben.."

Csodálod? Talán egy rendes hadseregben nem így lenne. Talán ha a civil élete mellett lehetne valaki tartalékos. Talán ha lenne valami haszna belőle.

"A hadseregben is így van,úgy hívják,hogy parancs.Ha így látod,akkor ha én kiadom a parancsom,akkor úgy vannak a dolgok,ahogy én akarom,és le van szarva,hogy a beosztottaim mit akarnak!!"

Rendben. De akkor egy általános mozgósítás esetén sose fordíts hátat és aludj nyitott szemmel!
Előzmény: Python24 (32367)
Python24 Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32378
Szia!!
Egyrészt örülök,hogy végre elfogadtunk valamit,ami jó!
Azért kíváncsi lennék,hogy ki,hol,hogyan végzi a szervizelést,stb,pl
milyen fegyver lesz a Humwee-ken.Remélem,a PKM mellett lesz valami nehezebb cucc is!!

Azért eszembe jut,hogy amikor Irakban felajánlották a Humwee-ket a jenkik,akkor azzal az indoklással utasították vissza,hogy össze fognak keverni minket a helyiek az amerikaiakkal..

Vagy Macedóniában,amikor az olaszok hozzánk vágtak 11 páncélozott Iveco-t,akkor az volt az indok,hogy nincs rá típusvizsgánk...

De remélem,elkezdődött egy folyamat,hogy amit adnak,azt elfogadjuk!

Azért kíváncsi lennék arra a húdespeciális kiképzésre,amit a katonák pár hét alatt kaptak....

Az UAV pedig lassan már a legenda kategóriába tartozik..
Előzmény: swordmanus (32372)
KatonaHumor Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32377

Tizenéves középiskolás koromban jöttek be a géprongyként behozatott ruhákat árusító akkor még igazi turkálók (halmokban állt a ruha bálabontás után), nos akkor ha kitúrtunk egy egyébként használt de jó minőségű Adidas vagy Nike pólót, pulóvert, azt nagyon büszkén tudtuk hordani.

 

Újra ugyanis nem volt pénzünk.

 

Ui:

A GM szabadulna a HUMMER-től:

 

„A Hummer túl drága a kínai hadseregnek, és a civil vásárlói kör nem elég nagy ahhoz, hogy ésszerű döntés legyen a márka felvásárlása, különösen a rekord magas olajárak mellett”

 

"A rekordokat döntögető üzemanyagárak miatt a hatalmas fogyasztású autók iránti kereslet az Egyesült Államokban is lezuhant, és továbbra is rohamosan csökken"

 

Ui2:

Azoknak a katonáknak a véleménye lenne igazán mérvadó, akik használják majd a gépeket Afg-ban illetve volt, van összehasonlítási alapjuk.

Előzmény: swordmanus (32372)
Biga Cubensis Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32376

Nem egészen értem, mi lenne egy ilyen milíciaközpontú sereg feladata. Az, hogy beengedje az ellenséget, majd hazai terepen, partizánszerűen zaklassa? Mert annyi milicistánk úgysem lenne, hogy az egész határunkat védje, mire pedig egy körzetbe összpontosítanánk őket, addigra pl. a román vagy szlovák tankok bent vannak az országban. Ha pedig járművel szállítjuk őket, akkor nincs mi megvédje a konvojt. Szerintem akármilyen rakétavetői is vannak egy egységnek, rejtőzve, városban sokáig helytállhat, de egy páncélos-gépesített éket nem tud megállítani.

Előzmény: internal server terror (32374)
internal server terror Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32375
"Ha az általad preferált milicia jobb, hatékonyabb mint a központi irányítású hadsereg"

Te honnan veszed azt, hogy ez az általam preferált milícia központi irányítás nélküli? NEM szabadcsapatokról beszélek!

"Hiszek az evolúcióban. A hatékonyabb, életképesebb szervezet marad életben."

Én nem hiszek az evolúcióban, hanem tudom, hogy a survival of the fittest elve csak visszamenőleg vizsgálható és az a fittest amelyik survived. Márpedig a Magyar Honvédség nem tartozik ebbe a csoportba, ui. (többször) megsemmisült!

"Ezt az egyre hosszabb irkálást meg már unom.
Minden bekezdésedet vitatom, de már nincs kedvem leírni.
"

Nem vagy kitartó.

"Inkább olvassunk egy kicsit másokat!"

Ezt folyamatosan meg szoktam tenni. Te nem?
Előzmény: M.I. (32366)
internal server terror Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32374
Természetesen irányított rakétákra gondolok, mert ezek ellensúlyoznák a gyalogosok hiányosságait. És 1 hk árából kijön kb. 100 darab, egy repülőgépéből meg 1500.

A kommunikációs hálózat sebezhetősége csökkentésének lényege a decentralizáltság, vagyis kizárólag önszabályozó adásteljesítményű végpontokból állhatna, amelyek nagyrészt nem szöveges vagy képi, hanem hivatkozási információkat adogatnának láncszerűen egymásnak. Akár többszintűen titkosítva, hogy egy zsákmányolt terminál ne adjon betekintést az összes pozícióba. Ha egy ilyen rendszer kivitelezhető.

A testpáncél fontos, biztonságérzetet nyújt. És az említett módon -dragonskin semleges tesztelése, pozitív eredmény esetén befektetőként megjelenés- talán nem is lenne olyan nagyon drága.
Előzmény: belic (32364)
J Dagain Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32373
Nos én pl. nem reagálok mert sitten végezném még ha vissza is fognám magam!
Előzmény: swordmanus (32372)
swordmanus Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32372
Szekeres nyilatkozata Szolnokon. Páncélozott Humvee 27 darab lesz, UAV nuku, de örüljenek a tűzszerészrobotnak. meg lesz spéci képzés (mintha eddig nem lett volna)
Hamburger, Python, többiek, mit szóltok?
http://www.origo.hu/itthon/20080818-az-usatol-kapnak-uj-felszerelest-az-afganisztani-magyar-katonak.html
origo cikk
tuzer Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32371

 majd logaritmussal kiszámolta a Nap óraszögét,

 

persze ez már nem a giro normaideje alatt történt.

Előzmény: tuzer (32369)
swordmanus Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32370
Szia!

Adalék...
1. reálisan RPG-ket adnék a milicisták kezébe: egyszerűbb kezelés, olcsóbb eszköz. Tény: kisebb hatékonyság, de azért RPG-vel is lehet eredményeket elérni. (hej-hej, ha azt mondom, adnék nekik sok-sok AMP-69-et, gránátokkal, csúnyán nézel-e rám?:-) )
4. pont: testpáncél: többet ártana, mint használna. Feleslegesen lelassítaná, akadályozná a nem testpáncélhoz szokott katonákat. Plusz kinyírná a költségvetésük. Többivel maximálisan egyetértek.
Előzmény: belic (32364)
tuzer Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32369

Szerintem aki fitymálja a sorkatonaságot, soha az életben nem látott jól kiképzett sorkatonát, sem akkor, amikor a rendes idejét töltötte, sem akkor, amikor mozgósításkor 5 év múlva újra bevonult. Nekem megadatott, hogy láttam a 35 éves tartalékost behívása után 3 nappal kiváló normaidőre irányt határozott meg giroteodolittal és a reverziók közti időben (ha mond ez valamit valakinek) még megirányozta a Napot, majd logaritmussal kiszámolta a Nap óraszögét, amely kettő szögpercen belül esett a giroirányhoz képest.  Eredeti szakmája ács-állványozó volt.

 

A sorkatonaság természetesen CSAK nálunk nem működik. Nesztek, itt egy mai példa:

 

Megerősítik a svéd hadsereget Népszabadság • Staffan Perger   • 2008. augusztus 18.

Oroszország grúziai beavatkozása megváltoztatta Svédország védelmi készenlétéről alkotott képét. Eddig szinte minden politikai erő fütyült a katonai vezetők sorozatos figyelmeztetésére, és folyamatosan építették le az ország véderejét. A politikusok ilyenkor arra hivatkoztak, hogy az országot senki és semmi nem veszélyezteti, és nincs ellenségképe sem. Most azonban olyan leckét kaptak, ami kinyitotta a szemüket.

<!-- var ord=Math.round(Math.random()*100000000); document.write(''); //--> on error resume next ShockMode = (IsObject(CreateObject("ShockwaveFlash.ShockwaveFlash.8"))) Sub banner_278911_FSCommand(ByVal command, ByVal args) call banner_278911_DoFSCommand(command, args) end sub

Svédország - alkotmánya értelmében - békében el nem kötelezett, háború esetén pedig semleges ország. A parlament honvédelmi bizottsága azonban most bejelentette, hogy - okulva a Grúziában történtekből - meg kívánja háromszorozni a sorkatonaság létszámát. Ezt követően közölték: eltörlik azt a szabályt, amely kimondja, hogy hivatásos katona csak az lehet, aki kitöltötte sorkatonai szolgálatát, és azonnali hatállyal tisztiiskolákat szerveznek, ahová felvételt nyerhetnek az érettségizett fiatalok.

Nyilatkozatot tett közzé vasárnap Sten Tolgfors védelmi miniszter is. A grúziai háború bebizonyította, hogy a svéd hadseregnek gyorsabbnak és használhatóbbnak kell lennie. A grúziai orosz agresszió bebizonyította, hogy roppant fontossága van a katonai elhárítás és a titkosszolgálat hatékony munkájának is, és éppen ebben az összefüggésben van komoly szerepe a sokak által vitatott új lehallgatási törvénynek is, amely az ország biztonságának egyik záloga - jelentette ki a svéd védelmi miniszter.

belic Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32368
Hello!

"A sorkatonasággal szemben az az egyik érv, hogy amíg katonáskodik, nem járul hozzá a nemzeti jövedelemhez, így egyes közgazdászok szerint többe kerül mint egy hivatásos katona azonos idő alatt."

Egyes közgazdászok idióták, mert egy hivatásos pont ugyanúgy nem termel, csak még fizetni is kell neki.


"Kicsit" leegyszerusitve:

Sorkatona (nagyon optimista esetben, nagyon messze a magyar realitastol): 6 honap kikepzes, 6 honap mire alapszintu gyakorlatot szerez.
Hivatasos katona (pici optimizmussal): 6 honap kikepzes, 6 honap alapszintu gyakorlatszerzes, 24 ev profi szinvonalu munka.

Ha magas elvarasaid vannak, akkor a sorkatonak alkalmatlanok (mire rutinosak lesznek, letellik az 1 ev), ha csak alapszintet varsz el, akkor 1 hivatasos katonat kivalt 49 sorkatona (mindketto kepes arra, hogy 49 feleven keresztul legalabb alapszinten szolgaljon). Tehat az egyik esetben 25 evnyi, a masikban 49 evnyi munka esik ki. Es akkor azt nem szamoltuk, hogy pl. harcertekben hanyszorosa egy 10 ev gyakorlatu hivatasos katona, szerintem meg abbol is kijonne egy 2-5-szoros szorzo.

Bel
Előzmény: internal server terror (32359)
Python24 Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32367
Szia!!
"Nem arra a hagyományra gondoltam, hogy a katonai szolgálat alól való kibújás deviancia-e vagy nem, hanem arra, hogy a katonai szolgálat az állam polgárainak önvédelmi eszköze-e vagy az államé (tágabb értelemben a polgárok alkotnak-e államot vagy az állam polgárokat)."

Akkor nézd meg először,mi van a Magyar Köztársaság alkotmányában, a haza védelméről.Azt a részt,hogy ez mindenkinek kötelessége.Nem csak azoknak,akik akarják!!

"Hát, aki mozgósítana, annak biztosan nem hátrány. Akiket mozgósítanának, azokat szerintem hátrányosan érintené ha alapkiképezve belehajtanák őket a vérszivattyúba."

De még mindíg jobb,mintha alapkiképzés nélkül kellene 2 hét felkészülés után harcba indulni..A mozgósítás sem csak azokat érintené,akiknek kedve van bevonulni..

"Ó, aki jól muzsikál az alapkiképzésen, az majd a nagyfiúk társaságába előléptetve némi gyakorlatot is szerezhet még az általános mozgósítás előtt? Micsoda kegy!"

Nem,aki jól muzsikál az alapképzésen,az maradjon bent a seregben,és vállaljon 5-10 év szolgálatot,mert alkalmas rá!
Így nem kell önkéntes,de alkalmatlan emberekkel foglalkozni,és fél év után kirúgni a francba..

"Szóval fogjuk az összes lusta civil rohadékot, szereljük fel mindet, képezzük ki a leghülyébbet is a felszerelés használatára három hónap alatt, ellenkezésüket vasfegyelemmel megtörve idomítsuk be őket az általános mozgósítással létrehozandó vérszivattyúba való követésünkre, de amíg ez utóbbi aktuálissá nem válik, mehetnek vissza civilnek a francba visszalustulni és elfelejteni a begyakorolt tevékenységeket"
Igen,a németeknél működik ez a fajta sorkatonai szolgálat,és nem kellene visszalustulni a népeknek,hanem tartalékosként be lehetne hívni őket pl évente 2-szer.Észre kell venni,hogy a tartalékos egységek sohasem lesznek olyan harcértékűek,mint a tényleges alakulatok..

"Képtelen vagyok megérteni, miért nem jó ugyanez meg némi szintentartás azokkal, akiknek együttműködésre bírásához nem szükséges jogfosztás és vasfegyelem, mert önként vannak ott és csak annyit kell nekik mondani ha nyafognak, hogy "bazmeg te jöttél ide nem én hívtalak!"."

Mondjuk azért,mert túl kevesen vannak,és háború esetén ez kevés.
Pl most is van pár ezer betöltetlen beosztás a seregben..

"Miért kényszerítenéd azokat akik nem akarnak ilyet játszani? Tudom; le van szarva mit akarnak."
A hadseregben is így van,úgy hívják,hogy parancs.Ha így látod,akkor ha én kiadom a parancsom,akkor úgy vannak a dolgok,ahogy én akarom,és le van szarva,hogy a beosztottaim mit akarnak!!

Előzmény: internal server terror (32357)
M.I. Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32366
Ha az általad preferált milicia jobb, hatékonyabb mint a központi irányítású hadsereg, akkor miért az utóbbi terjedt el a világban? Egy kicsit olyan ez mint a szocialista tervgazdaság felsőbbrendűsége.
Hiszek az evolúcióban. A hatékonyabb, életképesebb szervezet marad életben.

Ezt az egyre hosszabb irkálást meg már unom.
Minden bekezdésedet vitatom, de már nincs kedvem leírni.

Inkább olvassunk egy kicsit másokat!
Előzmény: internal server terror (32359)
belic Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32364
Hello!

tartalékos ... testpáncél, decentralizált zavarvédett információ- és parancstovábbító kommunikációs rendszerük, továbbá sok-sok kézi páncéltörő és légvédelmi rakétakilövőjük ... ez a technikai színvonal totálisan elrugaszkodik a realitástól vagy elképzelhető?

Szerintem:
1. kezi panceltoro: ha iranyitatlanra (RPG-re) gondolsz, akkor abszolut kivitelezheto, ha iranyitott, akkor mar huzos az ara.
2. legvedelmi raketa: beszerezni nagyon draga, ezert MOST ezt is irrealisnak erzem. Par eve realis volt, de azota sokszaz raketat semmisitettunk meg (ezek elavultak voltak, de a hatulrol tamado kepesseguk sokkal tobb, mint a semmi).
3. kommunikacio: arra tippelek, hogy nem lenne nagyon draga kiepiteni egy uj GSM rendszert (1. generaciosat, lecserelt civil hardvert felvasarolva), a vegpontok filleresek lennenek (soktizezer peldanyban)
4. testpancel: ez az, ami szerintem TELJESEN elrugaszkodott a realitastol, mivel ezeket nehany evente cserelni kell, szerintem ezert teljesen alkalmatlanok tartalekosoknak.

Bel
Előzmény: internal server terror (32358)
Biga Cubensis Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32363

Tudok a Herculesről, a másik opció poén akart lenni, lásd repülőgépmodell, de ezek szerint nem vagy vicces kedvedben.

Ettől függetlenül úgy gondolom, ez adott most, ebből kéne minél többet kihozni és arra gyúrni, szakmai fórumokon lobbizni, hogy idővel több repidőt kapjunk - mondjuk a jövőbeli magyar karbantartás fejében. Gondolom az egész dolog nem lehet annyira negatív, ha más országok bázisai (Rammstein pl.) is teljes erővel versengtek ezért a lehetőségért...

Előzmény: Python24 (32362)
Python24 Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32362
Szia!!

"egyébként azt hallottam, hogy volt egy olcsóbb opció is, sőt, ezeket a gépeket meg is tarthattuk volna, bár szállítókapacitás nem éri el a Globemasterét"

Igen,de volt egy másik is,úgy hívják hogy C-130 Hercules..

"... arra is lehetőséget lát, hogy évek múltán magyar szakembereket lehetne kiképezni a karbantartási feladatok elvégzésére"

Így látta a POLGÁRMESTER??Még szerencse,hogy mindenki repülési szakértő ebben az országban..

"A miniszter szerint az éves forgalom, árbevétel -, ha a rendszer teljesen feláll - elérheti a tízmilliárd forintot."

Miből is jönne össze ez a 10 Mrd??Ha a rendszer teljesen feláll..
Az a rendszer,ami 4 gépről indult,és már 3-ra csökkent??

"Magyarországra a fenntartási költségek 2 százaléka esik. Ez évi 2 milliárd forintot jelent majd "
Igen,és ez rohadtul sok pénz a Honvédség mai helyzetét figyelembe véve!!

"A hazánkba érkező tisztek vagy mérnökök például több mint száz négyzetméteres, jó minőségű családi házakat és lakásokat igényelnek, és az építkezések közvetve munkát adhatnak a helyieknek"
Egy bp-i cég nyerte az építési tendert,szóval nem marad Pápán a pénz...

Akkor ismét leírom:
Ezzel abszólút nincs megoldva a szállítási kapacitásunk,és ugyanúgy gépeket kell bérelni!!
Lehet elájulni a 3 C-17-től,de a magyar katonák jó eséllyel ezután is az ótvar ukrán TU-154-essel fognak hazajönni,mint eddig!!

Előzmény: Biga Cubensis (32361)
Biga Cubensis Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32361

"Kovács Zoltán, Pápa polgármestere, a Fidesz - MPSZ országgyűlési képviselője lapunknak elmondta: a helyi hatóságok mindenben együttműködnek a Honvédelmi Minisztériummal és a repülőtérrel annak érdekében, hogy a város győztesen kerüljön ki a versengésből. Hangsúlyozta: Pápán nagy hagyománya van a repülésnek, és a C-17-esek állomásoztatásával ez folytatódna. Kovács kiemelte azt is, hogy munkahelyeket teremtene a bázis. A 250 fős kontingens ellátása mellett arra is lehetőséget lát, hogy évek múltán magyar szakembereket lehetne kiképezni a karbantartási feladatok elvégzésére"

 

A miniszter szerint az éves forgalom, árbevétel -, ha a rendszer teljesen feláll - elérheti a tízmilliárd forintot. Utalt arra, hogy a C-17-es szállítóflotta üzemeltetésére több ország szerződött - nem csak NATO-tagok - Magyarországra a fenntartási költségek 2 százaléka esik. Ez évi 2 milliárd forintot jelent majd - tette hozzá.

 

(NOL)

 

"Sokat tettek persze az ügy érdekében a magyar katonai szakértők, valamint April Foley amerikai nagykövet, akivel jobboldali és baloldali politikusok is egyeztettek.

– Kiállt mellettünk a magyarországi amerikai katonai attasé is – tette hozzá Kovács Zoltán. A polgármester úgy tartja, számunkra az a legfontosabb, hogy egy működő repülőtér mindig élénkíti a gazdaságot, hiszen meghatározó többletkeresletet jelent a működtető térségben.

A hazánkba érkező tisztek vagy mérnökök például több mint száz négyzetméteres, jó minőségű családi házakat és lakásokat igényelnek, és az építkezések közvetve munkát adhatnak a helyieknek, illetve a lakások bérléséből befolyó bevételek az önkormányzatot is gazdagíthatják. A bázis beszállítói hálózata és kiszolgáló-személyzete, a szálloda- és a vendéglátóipar fellendülése révén pedig fokozatosan sok új munkahelyre lehet számítani. Ehhez azonban a kormánynak és az önkormányzatnak is be kell fektetnie – figyelmeztetett Kovács Zoltán.

A kabinet például ígéretet tett arra, hogy a Nemzeti fejlesztési tervbe bevonja és felújítja a laktanyát az M1-es autópályával összekötő 83-as utat, a városnak pedig az első kontingens megérkezésekor fel kell mérnie, hogy milyen fejlesztésekre van szükség a repülőtéri személyzet fogadásához és elhelyezéséhez. Ehhez Pápa önkormányzata külön csoportot hoz létre, amely együttműködik majd a laktanyával."

(Magyar Nemzet)

 

 

....

 

 

egyébként azt hallottam, hogy volt egy olcsóbb opció is, sőt, ezeket a gépeket meg is tarthattuk volna, bár szállítókapacitás nem éri el a Globemasterét:

 

 

 

 

Előzmény: Python24 (32360)
Python24 Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32360
Szia!!

"Szerintem van egy legibazisunk, amire a NATO koltott sok milliardot."

Meg évi 2 Mrd a magyar költségvetésből a közös repülőgép üzemeltetésre...

Szóval költünk évente 2mrd-t a gépek fenntartására,kapunk érte 20 órát.Ha órákra lebontod,ennyiért bérelhettünk volna..
Plusz még bérelünk is gépeket,mert 20 óra nem elég..

Ha anno elfogadjuk a Herculeseket,akkor meglenne a szükséges nemzeti légi szállítási kapacitás,sőt,mi szállíthatnánk pénzért a többi országnak.
Esetleg az ejtőernyőseink is ugorhatnának normális gépből,akár nagy magasságból is!!
De így tövább koldulunk majd a németeknél és a hollandoknál,amikor szabadságra utaztatjuk a katonáinkat..

Amúgy megkérdezném,hogy mitől is lenne többszáz munkahely Pápán??
Nem azt mondom,hogy nem kell,persze a semmitől több.De azért nem kell elájulni a dologtól,mert ezzel egyáltalán nem oldódtak meg a szállítási problémáink!!
Ha pedig most megveszik az ALCA-kat,akkor az AN-26-osok nem valószínű,hogy le lesznek cserélve.Max kivonva..
Amúgy évi 2 Mrd-ből a szárazföldi csapatok katonáinak személyi felszerelésének fejlesztésében kisebb csodát lehetne tenni...
De ez nem látványos,és nem lehet eladni a sok szakértő civilnek..

Engem különösebben hidegen hagy a dolog..
A katonai szolgálatom befejezem,a vállalkozásom Szlovákiában van,én pedig civil géppel megyek Irakba,ha megyek..


De azért jó látni,hogy a HM agymosása működik...
Előzmény: belic (32352)
internal server terror Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32359
"Arról beszéltünk, hogy szegény tartalékos meghalhat ha nem elsővonalbeli katonaként a seregben dolgozik. Tök mindegy neki milyen jogállásban van éppen amikor kibelezik."

Nem. Arról beszéltünk, hogy elvégezheti a piszkos munkát (javítás, szállítás, őrzés), ennek során ugyanolyan jogosan célozható mint egy harcoló katona, olyan helyen tartózkodhat amit előreláthatólag csapás fog érni (javítóbázis, trén, bármi amit őrizni kell), és még a győzelem (amúgy kizárt) esetén is csak egy vállonveregetést kaphat, hiszen hátsó lépcsőben tartózkodva nem harcolt. Természetesen ezt a lehetőséget köszönje is meg. Hát nem.

"Arra a feladatra készül fel, amelynek ellátására alkalmazni fogják."

És mit kezd majd a "lövész alapképzettségével", ha feladata elvégzése közben támadás éri? Amit ex sorozott bakáink az övékkel: létformát válthat hősi halottá. Vagyis ez munkaszolgálat.

"A sorkatonasággal szemben az az egyik érv, hogy amíg katonáskodik, nem járul hozzá a nemzeti jövedelemhez, így egyes közgazdászok szerint többe kerül mint egy hivatásos katona azonos idő alatt. Ez nyilván áll a milicistákra is."

Egyes közgazdászok idióták, mert egy hivatásos pont ugyanúgy nem termel, csak még fizetni is kell neki. Mindazonáltal igaz, hogy amíg valaki önkénteskedik, addig nem dolgozik. Ez egy költség, ugyanakkor elég komolyan beleszámít egy állam image-ébe, hogy polgárai meg AKARJÁK-e védeni vagy NEM!

"Nem vagyok meggyőződve arról, hogy ezeket a cuccokat csak a hadiipari lobbi és nem a szükségességük miatt használják! :-)"

Jó, akkor visszavonom egész javaslatomat. Meggyőztél. Majd megvéd minket a M. H. a 14 gripennel, a 15 hkval és a 24 ágyúval :/

off
"Láttál te már hangyákat élőben? Egyszer ülj le a mezőn és figyeld őket fél órán keresztül. Olyan hülyék mint a segg!! Ennyire rossz hatékonyságú tevékenységet, még a magyar építőiparban sem látsz!"

Láttál te már embereket élőben? Egyszer ülj le egy téren és figyeld őket. Mászkálnak céltalanul, mindenféle felesleges interakciókba lépnek, kereskedelmet folytatnak, értelmetlen munkákat végeznek a megélhetésért, ismerkednek, szórakoznak, reklámoznak meg ilyenek. Ehhez képest a hangyák totálisan együttműködve építkeznek, termelnek, felfedeznek és háborúznak összesen egy idegszállal és néhány idegdúccal a két milliméteres testükben. Még egyéni szaporodásra sem vesztegetik az időt. A tökéletes egység megvalósult utópiája. Satöbbi ;)
on

"Én nem vagyok katona, nem értek hozzá, de úgy tűnik egy hadsereg számára nagyon fontos eszköz a súlypont képzése. Tehát a rendelkezésre álló erők egy pontra való összpontosítása. Ehhez központi irányítás kell."

Nem olvastál figyelmesen. Kis scifim éppen az irányítás fenntarthatósága lehetőségeiről szólt :)

"A svájciak konzervatív népség. Amin nem muszály, azon nem változtatnak. Csak a körülmények (kor) diktálta minimumot."
A svájciak olyannyira konzervatívok, hogy létrehoztak egy szabad államot miközben körülöttük dúlt a feudalizmus :)
Egyébként azt változtatták, hogy meggazdagodtak. Ha ez a kor diktálta minimum, akkor alkalmazkodjunk; gazdagodjunk meg és hozzunk létre hasonlóan felszerelt sereget. De amíg az első pont nem teljesül, maradjunk a relatíve költséghatékony megoldásnál a korszerű sereg látszatának foltozgatása helyett.

"Ezt soha nem tudtam megérteni! A svájci bankár aki nap mint nap akkora összegeket terelget mint Mo. államadóssága, zokszó nélkül megy (sor)tartalékosi továbbképzésre. Nálunk (Ahogy Hofi nevezte) faluvégi diszkópatkány jogai csorbításának veszi, ha egy képzésre kötelezik, ahol megtanulhatja hogyan vehet részt az ország védelmében!"

Egyszerű. Ők saját magukat védik a saját akaratukból. A falusi diszkópatkány pedig kötelezően megtanulhatja a fóka helyes használatát, amivel majd megvédheti az országot mikor szükség lesz rá ágyútöltelékként.

">Az eredeti állításod mintha nem egészen ugyanez lett volna...<
A területvédelem nem haszontalan, de az csak másodrendű az ország védelme szempontjából. Sztem. Esetleg kérdezz erről katonákat.
Hasznosabbnak és hatékonyabbnak tartanám ha segíti a profikat abban, hogy az ő madárfüttyös falujától jó messze pofánvágják az ellent. Mennél messzebb legyen a harcmező az ő otthonától.
"

Eredeti állításod alatt azt a kijelentést értettem, hogy a US NG a te ötletedhez hasonló feladatot ellátó szervezet lenne. Miközben nem az. Amúgy pedig szerintem sokkal hasznosabb és hatékonyabb egy az ország védelmére alkalmas önkéntes nemzetőrségben készülnie valakinek a honvédelemre, mint munkaszolgálattal segíteni a profikat abban, hogy az ő madárfüttyös falujától messze vereséget szenvedjenek az ellentől.

Ezt magyarázom már mióta. A te ötleted egy honvédelemre alkalmatlan honvédség segítését szorgalmazza, az enyém pedig egy alkalmas létrehozását!
Előzmény: M.I. (32341)
internal server terror Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32358
"Bocsi, de nem tudlak követni. Milíyen terveben és milyen eszközök között?"

Na, szóval van nekem ez a gondolatkísérletem az önkéntes tartalékos nemzetőrségről, amit minél korszerűbben felszerelt gyalogosok homogén tömege alkotna. Optimális esetben lennének kézifegyvereik, testpáncéljuk, decentralizált zavarvédett információ- és parancstovábbító kommunikációs rendszerük, továbbá sok-sok kézi páncéltörő és légvédelmi rakétakilövőjük a differenciálatlanság ellensúlyozására.

Viszont ez utóbbiak drága holmik, tehát talán célszerű lenne vásárlás helyett a saját gyártás az említett körülményekkel. Ekkora mennyiséggel (páncél mindenkinek + kifáradás miatti pótlás, elektronika mindenkinek, 2*1 rakétakilövő / 5-10 fő) kifizetődő lenne egyáltalán, létrehozható lenne egy a haderő természetes növekedését követő majd stabilizálódó volumenű termelés, mekkora ráfordítást igényelne? Vagy egy eldöntendő kérdésre egyszerűsítve: ez a technikai színvonal totálisan elrugaszkodik a realitástól vagy elképzelhető?
Előzmény: Éhesló (32290)
internal server terror Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32357
"Sajnosaz elmúlt pár évtized miatt nincs hagyománya,és becsülete a sorkatonai szolgálatnak.Régebben lenézték,aki nem volt katona!!"

Régebben is voltak hülyék, ez nem újdonság. Nem arra a hagyományra gondoltam, hogy a katonai szolgálat alól való kibújás deviancia-e vagy nem, hanem arra, hogy a katonai szolgálat az állam polgárainak önvédelmi eszköze-e vagy az államé (tágabb értelemben a polgárok alkotnak-e államot vagy az állam polgárokat).

"-minden fiatal kapna egy alapkiképzést,ami általános mozgósítás esetén nem hátrány"

Hát, aki mozgósítana, annak biztosan nem hátrány. Akiket mozgósítanának, azokat szerintem hátrányosan érintené ha alapkiképezve belehajtanák őket a vérszivattyúba.

"-a leendő szerződéses katonák bázisa lehetne,mivel ki lehet szűrni,ki az alkalmas,és ki nem a szerződéses szolgálatra(régebben így csináltuk)"

Ó, aki jól muzsikál az alapkiképzésen, az majd a nagyfiúk társaságába előléptetve némi gyakorlatot is szerezhet még az általános mozgósítás előtt? Micsoda kegy!

"-pedadógiai pozitívuma is lehetne,csak nézz ra a mai fiatalokra,tisztelet a kivételnek"
Ezen az alapon egy jó nagy dózisú LSD-tripet is kötelezővé lehetne tenni :D

"Szerintem kellene 3 hónap kemény,alapos sorkatonai szolgálat,vasfegyelemmel,és kötelességekkel,minimális jogokkal,normális felszereléssel,kiképzéssel,és illetménnyel!!"

Szóval fogjuk az összes lusta civil rohadékot, szereljük fel mindet, képezzük ki a leghülyébbet is a felszerelés használatára három hónap alatt, ellenkezésüket vasfegyelemmel megtörve idomítsuk be őket az általános mozgósítással létrehozandó vérszivattyúba való követésünkre, de amíg ez utóbbi aktuálissá nem válik, mehetnek vissza civilnek a francba visszalustulni és elfelejteni a begyakorolt tevékenységeket. De minek ezek mellé a normális illetmény, csak nem ezt gondolod alkalmas motivációnak?

Képtelen vagyok megérteni, miért nem jó ugyanez meg némi szintentartás azokkal, akiknek együttműködésre bírásához nem szükséges jogfosztás és vasfegyelem, mert önként vannak ott és csak annyit kell nekik mondani ha nyafognak, hogy "bazmeg te jöttél ide nem én hívtalak!".
Miért kényszerítenéd azokat akik nem akarnak ilyet játszani? Tudom; le van szarva mit akarnak. Pont ez a gond.
Előzmény: Python24 (32241)
Biga Cubensis Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32356
Valamit fog, de talán a Mig-21-es forszázsnál halkabb lesz. Ez egyébként szerintem a pápaiak gondja, de úgy tudom a többségük a hátrányokat belekalkulálva a bázis mellett van.
Előzmény: Törölt nick (32355)
Biga Cubensis Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32354

A tények:

 

- a szállítókapacitás, ha egyelőre kevéssel is, de bővül

- infratruktúra, munkahelyek épülnek ki (legalább 300-400)

- Pápa (fideszes!) polgármestere is örül a lehetőségnek, és nagy támogatója a bázisnak

- Magyarország nem csak nyűgje lesz a NATO-nak, hanem logisztikai központot biztosít

 

ezzel szemben a ti érveitek:

 

- nem a magyar légierő gépei lesznek (aztán mitől lennének azok?)

- kevés a repülésidő (a semminél több, ráadásul ez a géppark bővítésével növekedhet)

- célpontjai leszünk egy támadásnak (ez benne van a pakliban, ha egy ország egy katonai szövetség tagja, mellesleg míg a lengyel rakétapajzsra haraptak az oroszok, a pápai bázist meg sem említették)

- zajos lesz a bázis (a kecskeméti repülőnapon nem úgy tűnt, hogy a Globemaster különösen zajos lenne, ráadásul nem tízpercenként fog fordulni)

Előzmény: Stylist (32351)
belic Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32353
Sziasztok!

Szamomra megdobbento, hogy nem raktak infra reflektorort a BTR-80M toronyra. :-(

Bel
belic Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32352
Szia!

van egy bázisunk,amire költünk sok milliárdot

Szerintem van egy legibazisunk, amire a NATO koltott sok milliardot.

Bel
Előzmény: Python24 (32347)
Stylist Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32351
"...ez akkor is előrelépés."

Így van, elvtársak, ma újabb nagy lépést tettünk előre a szocializmus rögös útján! Ne dőljetek be a Nép ellenségeinek, akik a kishitűségükkel bomlasztanak!
Üdv:
Előzmény: Biga Cubensis (32349)
Big-B Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32350
A C17-ek nem az AN26-okat váltják, hanem mellettük párhuzamosan szolgálnak, ami azt jelenti, hogy a mostani kapacitás bővült (ha csak kicsit is).
De remélem, ez csak az első lépcső, és hamarosan a nemzeti katonai légiszállítási kapacitás is növekedésnek indul. Gondolok itt a nagy-, közép- és kistávolságúra is.
Biga Cubensis Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32349

Mondom: lobbizzatok, hogy inkább nem kell. Ahelyett, hogy arra koncentrálnátok, hogyan lehetne ezt a repidőt növelni, inkább lehúzzátok az egészet. Jó kis magyar hozzáállás. Egyébként 15 ország osztozik ezen a kapacitáson. Végeredményben akkor is kevesebb órát kell a Ruszlánokra költeni, szóval ez akkor is előrelépés.

 

Visszatérve a zajra: korábban Mig-21-esek voltak Pápán. Azokhoz képest a Globemaster hangja egérfing.

Előzmény: Python24 (32347)
Python24 Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32347
Szia!!
Mikor Irakba mentünk,akkor jópár fordlót kellett vásárolni az ukránoktól a Ruszlanokra.
Amikor kinn voltunk,akkor folyamatosan jártak ki az AN-26-osok az utánpótlással.

Ez nem 20-30 repült óra volt..

Afganisztánban hasonló a helyzet.Váltások,utánpótlás,stb..

Ez sem 20-30 óra évente..

Vagyis van egy bázisunk,amire költünk sok milliárdot,kapunk érte 20 órát,plusz ugyanúgy megvesszük a többi szükséges repidőt,mint eddig!!

Mekkora üzlet..!!

Tudod,majd ha Te is jöttél haza Afganisztánból Kabul-Dubai-Kréta-Hollandia-Kecskemét útvonalon összesen 3 nap alatt,és mentél vissza Kecskemét-Norvégia-Grúzia-Kabul útvonalon szintén 3 nap alatt-amúgy kb 8 óra az út Bp-Kabul vonatkozásban-szerintem Te is el fogod várni,hogy ha már itt állomásozik a C-17,akkor kapjunk elegendő repidőt a gépekhez!!

De magyar jelzés lesz a gépeken!!Nagyon jó!!Ez az igazi parasztvakítás!!
Előzmény: Biga Cubensis (32343)
Biga Cubensis Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32346

Szerintem akkor szóljunk nekik, hogy inkább mégse kellenek a C17-esek, mi meg vagyunk sértődve, mert nem adták örökbe a gépeket! Sőt, a repülési órára sincs szükségünk, nekünk ez túl kevés! Menjenek inkább Romániába, minket ne sértegessenek holmi C17-es bázissal!

A madarak igen, veszélybe kerültek, így inkább lemondanánk arról a párszáz munkahelyről is.

 

Még szerencse, hogy nem ti döntetek erről. Szerintem csak arról van szó, hogy bejött a szokásos rohadjon meg Szekeres dolog, ha jobboldali kormány lenne, akkor nyilván fantasztikus lenne ez a pápai bázis. Ja, egyébként szerintem ezzel még OV is egyetért, tudod az oroszok nem felejtenek, hogy kinek mi volt a véleménye róluk, így legalább ha kormányra kerül, a C17-esek majd talán ki tudják menteni a seggét.

 

Naivitás lenne azt gondolni, hogy világméretű bazmeg esetén nem vagyunk amúgy is a célpontlistán, ha nagyvárosokról van szó. Ugyanolyan naivitás a lengyel rakétapajzs miatti para. Mert eddig nyilván nem volt célpont Varsó, nem, az oroszok kedvességből eddig is kihagyták a kelet-európai NATO országokat.

 

"Pesszimistának általában a tapasztalt, rutinos _hajdani_ optimistát tartják... :-))"

 

szerintem ez nem igaz... jól hangzik, de nem igaz.

Előzmény: Stylist (32345)
Stylist Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32345
"Minél több ilyen dolog lesz nálunk, annál fontosabbak leszünk a NATO-nak, így lesz némi esélyünk, hogy megvédenek bennünket is."

Igazad van, ez aztán a perspektíva! Évente 20-30 órát _esetleg_ repülhetnek nekünk is a Globemasterek, többet csak szigorúan akkor, ha kifizetjük. Mindezért cserébe napi szinten minket terhelnek a környezeti ártalmak, ráadásul az "értékes" bázisunk miatt, egy világméretű bazmeg esetén a célpontjai leszünk néhány ezer jóképességű termonukleáris töltetnek! Szerintem a hülyének is megéri, Szekeres et. is hogy örült...

"Vetélkedhettek Stylistel, hogy ki a negatívabb."

Pesszimistának általában a tapasztalt, rutinos _hajdani_ optimistát tartják... :-))
Üdv:
Előzmény: Biga Cubensis (32343)
HG4I Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32344
OFF

(A katonákat nem ér mondani, nekik nincs lehetőségük ezt a nyomást megadni.)

Dehogynem!
Tanulmányoztad már a fegyvercső-halánték tengely nyomatékát különösen bonyolult időjárási körülmények között??? :)))
ON

Persze ez vicc volt, ne haragudjatok, nem hagyhattam ki.
Előzmény: KatonaHumor (32321)
Biga Cubensis Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32343

Alapvetően nem is értem, miért lenne a miénk a C-17-es, mire fel kapnánk darabonként 200 millió dolláros gépeket? Örülni kéne, hogy egyáltalán van lehetőség velük repülni és itt lesz a bázis. Minél több ilyen dolog lesz nálunk, annál fontosabbak leszünk a NATO-nak, így lesz némi esélyünk, hogy megvédenek bennünket is. Egy logisztikai bázisnak komoly értéke van, amit komolyan meg is kell védeni.

 

Vetélkedhettek Stylistel, hogy ki a negatívabb :)

Előzmény: Python24 (32317)
swordmanus Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32342
Üdv!
Engem 5. általánosban (és nem 20 évesen lettem ötödikes, hanem amikor kell...:-D) az osztálykiránduláson osztályostul 20 km Pilisvörösvár, Pilisborosjenő, mackó barlangos túrára vitt el az o.fő. Kicsit esett az eső, mindenkin hátizsák, nagyüveg tea, üdítő, szendvicsek, ruhák, zseblámpa... pár kiló/fő. Simán kibírtuk. Pedig gyerekek voltunk.
Előzmény: T. Mero (32291)
M.I. Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32341
>"Csak annyira irracionális, mint ebbe a seregbe beállni hivatásosnak."
Nem. A hivatásos katona munkavállaló. A tartalékos éppen ellenkezőleg,<

Arról beszéltünk, hogy szegény tartalékos meghalhat ha nem elsővonalbeli katonaként a seregben dolgozik.
Tök mindegy neki milyen jogállásban van éppen amikor kibelezik.

>Viszont ettől még nem lesz harcképesebb mint ex sorozott bakáink, mert kiképzése alatt és utána nem harcra készül fel, hanem konkrét feladatára és azt végzi.<

Arra a feladatra készül fel, amelynek ellátására alkalmazni fogják.

>egy milíciában nincs bérköltség<
A sorkatonasággal szemben az az egyik érv, hogy amíg katonáskodik, nem járul hozzá a nemzeti jövedelemhez, így egyes közgazdászok szerint többe kerül mint egy hivatásos katona azonos idő alatt.
Ez nyilván áll a milicistákra is.

>nincsenek mindenféle drága fegyvernemek (légierő, páncélos, tüzér), drága és drágán fenntartandó cuccokkal.<
Nem vagyok meggyőződve arról, hogy ezeket a cuccokat csak a hadiipari lobbi és nem a szükségességük miatt használják! :-)

>Az már elérné egy hangyaboly színvonalát, és így az emberiség eddigi legmagasabb fokon szervezett csoportját hozná létre.<

Láttál te már hangyákat élőben?
Egyszer ülj le a mezőn és figyeld őket fél órán keresztül. Olyan hülyék mint a segg!!
Ennyire rossz hatékonyságú tevékenységet, még a magyar építőiparban sem látsz!
Én nem vagyok katona, nem értek hozzá, de úgy tűnik egy hadsereg számára nagyon fontos eszköz a súlypont képzése.
Tehát a rendelkezésre álló erők egy pontra való összpontosítása.
Ehhez központi irányítás kell.
Raftingoztál már?
Ha van valaki aki megmondja ki mit csináljon, nagyon jól megy a hajó. Ha viszont tele van a hajónk egy rakás pöccsel akik mind azt akarják csinálni amit ők helyesnek gondolnak, akkor esünk-kelünk.

>Én az egyszer volt szegény svájciak modelljét szeretném, amiből a mai hadseregük kifejlődött: a kor színvonalán lehetséges legütőképesebb gyalogságot.<
A svájciak konzervatív népség. Amin nem muszály, azon nem változtatnak.
Csak a körülmények (kor) diktálta minimumot.

>a hivatásos sereg ....... előtte fel kell oszlatni és az alapoktól újjászervezni,<
Lehet, hogy egyszerűbb lenne. :-)

>Svájcban ..... a sorozás tekinthető kényszermentesnek. Magyarországon ennek nincs meg a hagyománya.<
Ezt soha nem tudtam megérteni!
A svájci bankár aki nap mint nap akkora összegeket terelget mint Mo. államadóssága, zokszó nélkül megy (sor)tartalékosi továbbképzésre.
Nálunk (Ahogy Hofi nevezte) faluvégi diszkópatkány jogai csorbításának veszi, ha egy képzésre kötelezik, ahol megtanulhatja hogyan vehet részt az ország védelmében!

>Az eredeti állításod mintha nem egészen ugyanez lett volna...<
A területvédelem nem haszontalan, de az csak másodrendű az ország védelme szempontjából. Sztem. Esetleg kérdezz erről katonákat.
Hasznosabbnak és hatékonyabbnak tartanám ha segíti a profikat abban, hogy az ő madárfüttyös falujától jó messze pofánvágják az ellent. Mennél messzebb legyen a harcmező az ő otthonától.
Nem kéne megvárni amíg az árvíz eléri a küszöböt, építsük a gátat kint a folyóparton.

Előzmény: internal server terror (32210)
Bujazliz Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32340
Üdv
Ha nem változott a helyzet azóta, tavaly már megkötötték a szerződést egy vállalkozóval a BMP-k feldarabolására, amelyet valószínűleg szorgalmasan végre hajtják.
Előzmény: Nr.121212 (32339)
Nr.121212 Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32339
mondjuk azt se értem, hogy BMP-1 -eket (tornyait) mi miért nem tudtuk modernizálni, mint a csehek vagy kínaiak. - megj.:Valami újság Gödöllőről? -
Ha meglenne még 300db szét lehetne szórni őket az országba 50-esevével.
Nem kötelező közutakon masíroztatni őket
Ugyanolyan tömegű mint a BTR, de kialakításánál fogva védettebb.
BTR-t elkéne felejteni, hátországba maradhatna azért mondjuk (nyugati végeken), azért ártani nem árt:)
Előzmény: Nr.121212 (32335)
J Dagain Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32338
Ha lehet választani én úgy élnék vele ,hogy gyalog mennék! Nagyobb biztonságba lennék.
Előzmény: kiskorúbézoltán (32310)
Kuruc71 Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32337
Szia J.Dagain


En is megkulonboztetnem oket ( ferfi no ) mert hat kulonbozo a testi felepitesunk. Az ADF jol csinalja szerintem.

Az alap MINDENKINEK ugzan az de a noke cca 10-15% al kevesebb. Azonban a beosztasokhoz viszont kerek perec megmondjak hogy

"A" Ide no nem johet ! PUNKTUM !

"B" Aki ezt a beo-t akarja annak "ezt" a szintet kell hozni nemre fajra vallasra rokonokra hatszelre valo tekintet nelkul.


A fizikai felmerot ket fo vegzi akik fuggetlenek az adott egysegtol kulon az ADF orvosi regimentjehez tartoznak. Altalaban ok ket tizedes vagy hasonlo "tisztes" kategoria. A felmeron valo megjelenes melegitoben vagy rovidnaci polo valtozatban, mindennemu rendfokozati jelzes vagy kituntetesek nelkul. Ok az "istenek" a felmeron es ha valaki pl nem megfelelo fekvotamaszt csinal mert pl nem megy le elegge, vagy a karjait elorebb tolja a vallvonalnal, szigoruan ismeteltetik az illetot.

Ami erdekes hogy itt joval kevesebb a pocaktiszt, de alapvetoen a tiszteknek meg ugy altalban senkinek eszebe sem jut hogy ezt megussza. Mondjuk az egesz allomanynak heti 4 nap biztositva van 1 ora naponta csak a testgyakorlasra, mint futas, konditerem stb. Altalaban reggeli utan fel oraval.


Nokre a seregben szukseg van mert sok szakmaban tulreprezentaltak. ////azert mert ezen szakmak jobban fekszenek nekik. KELLENEK de nem minden aron.

Ami itt most nagyobb problema az a szakemberek sereghez csabitasa. FEgyverzetisek, repmuszeresz stb nagyitoval sem nagyon talal a sereg.

Erre beinditott egy programot, hogy o kepzi ki a sajat koltsegen majd az illeto leszolgal a szakmunkas bizi utan 4 vagy a diploma utan 6-9 evet es mehet ha akar.
A program mukodik de ido kell mig termore fordul.
Előzmény: J Dagain (32280)
==T== Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32336

Vagy a románok,ha elcsatolnák az országot a Tiszáig...:(

 

Áááá, dehogyis!

 

A baloldali és liberális oldali polvez szerint nem lenne érdemes tovább feszíteni egy iylen válságot, és fátylat kéne borítani a múltra. Elvégre sérelmi politizálást csak ők csinálnak...

 

--

A válasz szerintem egy hogy valami olyan népszerű médiafelülettel rendelkező erőnek/csoportnak, ami jó eléréssel rendelkezik a szavazók irányába, és jól/okosan képes manipulálni a népeket, vagyis képzett, minden hájjal megkent (gátlástalan) kommunikációs szakemberekkel rendelkezik.

 

Pl. el lehetne hitetni a megfelelő réteggel, hogy az MH fejlesztése esetén 500Ft-al nőnének a nyugdíjak. Ebben az esetben garantált lenne a siker. Kivéve ha valaki hasonló ellenkampányban azzal fenyegetne, hogy a fejlesztés esetén 100 ft-al csökkenénnek...

Előzmény: Python24 (32323)
Nr.121212 Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32335
Akkor szerintem vmi értelmes komprosszimot kéne kötnötök. A semmi (alias BTR-80) és Piranha V között.
Dingo2 kezdetnek? Python? mondjuk nem 8x8
Előzmény: kiskorúbézoltán (32330)
KatonaHumor Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32334

Lenne itt még 2 ok talán, amiért érdemes lenne komoly (ami alatt nem feltétlen azt értem, hogy nagy létszámú) hadsereget, véderőt fenntartani, ezek pedig a termőföld és víz.

 

Azért ezekben elég jól állunk a térségben, és ismerve a világgazdasági folyamatokat...

Plieur Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32333

Szia!

Azért egy dolgot illik leszögezni a hallgatóság részére, elég sokan olvasgatnak itt: dacára a hajtogatók/felszerelők sokszor  feketehumorral teli poénjaira, a srácok ugrottak. Nem az a nagy esemény az egyén életében hogy fél, hanem az hogy legyőzi a félelmét és megteszi azt a lépést. Bizonyít saját magának is.

Ha meg makacskodik, lehet elősegíteni a kiugrást:)

Előzmény: Python24 (32313)
KatonaHumor Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32332

"Először is a fejekben kellene rendet tenni,hogy megértse a nép,hogy erős,jól felszerelt,jól fizetett hadseregre szükség van,ha nem akarjuk,hogy előbb-utóbb idegen zászló lengjen az önkormányzatok épületein.."

 

...langyos...meleg...meleg...

 

 

Egyébként ez egy újabb komoly kérdést is felvet, hiszen mi van, ha a nép azt mondja, hogy legyen egy olyan 10.000-es jól kiválóan, hiánytalanul felszerelt hadserege az országnak, ami egy 100.000-essel felér?

Mert a gyakorlatban ez azt jelentené, hogy sok katona-(munkavállaló) vesztené el az állását.

 

Habár a haza (köz) érdeke elvileg előrébb való, mint az egyéné - gondolhatja a nép. 

Előzmény: Python24 (32329)
KatonaHumor Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32331

Hát igen, de az már egy reagáló intézkedés lenne (ha lenne), de mi kéne ahhoz, hogy békében változás legyen?

Előzmény: Hassel606 (32326)
kiskorúbézoltán Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32330

Igen afgániában van valami, bár a háború azért kicsit erős kifejezés, itthon meg nem. Én azért csak azt gondolom, hogy ha afganisztánban bebukik a mutatvány, az mégsem akkora probléma mintha itthon tennénk meg ezt.

 

Nem azt mondtam, hogy jó vagy korszerű a BTR, ezt ne is próbáld rámeröltetni kérlek. Azt mondtam, hogy a semminél jobb. Vajon akkor is kidobatnád ha semmi nem lenne helyette?

 

A merciket és a többit, meg tekintsd nyugodtan a magyar valóság tartozékának.

 

Nos ha éles helyzetbe kerülök... akkor még mindig inkább egy BTR legyen mint egy semmi...

Előzmény: Python24 (32325)
Python24 Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32329
Szia!!

"mondom, katonákat nem ér mondani, ők csak javaslatot tehetnek. "

Én nem is katonákat mondtam,hanem a katonai vezetőket...
Komoly különbség..:)

A politikusok msimán dönthetnének arról,hogy több pénzt tesznek a seregbe.Persze nem választáskor,mert sajnos ez nem lenne nyerő stratégia...

Először is a fejekben kellene rendet tenni,hogy megértse a nép,hogy erős,jól felszerelt,jól fizetett hadseregre szükség van,ha nem akarjuk,hogy előbb-utóbb idegen zászló lengjen az önkormányzatok épületein..
Előzmény: KatonaHumor (32327)
Hassel606 Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32328
És visszakanyarodunk a megtartó erőhöz. Elég érdekes képet vág a bevonuló leendő szerződéses katona, amikor nyitásként használt bakancsot nyomnak a kezében, holott egy jól felszerelt, modern hadsereget igértek neki.
Előzmény: Python24 (32324)
KatonaHumor Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32327

Szia

 

mondom, katonákat nem ér mondani, ők csak javaslatot tehetnek. (Azt sajnos nem hiszem, hogy lesz egyhamar olyan katonai vezetés, aki saját hatáskörében rendet tenne végre és megszűnne pl. a sógor-koma-jóbarát...)

 

Valóban, a politika mondja ki a végszót, de azért ők is függenek sokmindentől. (pl. választóktól)

 

Ha már a románok itt vannak, az már későbánat, de talán sürgetőleg hatna egyes döntéshozókra.

 

 

 

Előzmény: Python24 (32323)
Hassel606 Creative Commons License 2008.08.17 0 0 32326
Az országhatár felé közeledő agresszornak a nyomására. Bár a mostani politikai vezetésben akkor is kételkednék...
Előzmény: KatonaHumor (32321)
Python24 Creative Commons License 2008.08.17 0 0 32325
""Igaz,de azokkal nem akarjuk/akartuk megváltani a világot Afganisztánban,és előtte Irakban.."De az országot azzal kéne... bár ez mára már 28-ad rangú kérdéssé degradálódott."

Komoly különbség,hogy jelenleg Magyarországon nincs háború,Afganisztánban pedig minden nap a totál alkalmatlan BTR-rel kell a srácoknak adott esetben feladatra menniük!!Persze,a BTR nagyon jó a Bevetési Irány című PR-gyakorlaton az összes kiagyalt feladatra..

"Ez a magyar valóság. Állítom..."
Persze hogy ez.Meg G-Merci 42millióért,Passatok X millióért,milliárdokért felújított,majd bezárt laktanyák,24ezer Ft-os kritikán aluli gyakorlóruházat,stb

Van itt pénz,csak rosszul van elosztva..

Ha Neked teszik a BTR,és megfelelőnek tartod a kor és a feladatok követelményeinek,lelked rajta..

Ha esetleg éles helyzetbe kerülsz vele,akkor sok sikert hozzá..!!
Előzmény: kiskorúbézoltán (32318)
Python24 Creative Commons License 2008.08.17 0 0 32324
Szia!!
Mire eljutnak idáig,nem maradnak katonák az alakulatoknál..
Előzmény: Hassel606 (32319)
Python24 Creative Commons License 2008.08.17 0 0 32323
Szia!!
Mondjuk a politikai és katonai vezetés...

Vagy a románok,ha elcsatolnák az országot a Tiszáig...:(
Előzmény: KatonaHumor (32321)
Python24 Creative Commons License 2008.08.17 0 0 32322
Szia!!

"Szidd a BTR-t, állítsd, hogy alkalmatlan arra amire használjuk, bizonyítsd be."
Megtettem,a 12 év alatt,és az 5 misszióm idején,alaposan be is bizonyítottam,nem csak én,hanem sokan mások is..

Ha kivonnák lenne-e helyette valami más??Persze,egy szép ideológia,hogy miért nem kell nekünk semmilyen páncélozott eszköz.Mondjuk "légies gyalogság" címén!

Az országot a jelenleg meglévő technikáinkkal és hadseregünkkel órákig sem tudnánk védeni..
Előzmény: kiskorúbézoltán (32318)
KatonaHumor Creative Commons License 2008.08.17 0 0 32321

 

Ha van ötletetek, kérlek válaszoljatok akár 1-2 szavas válasszal is:

 

 

Kinek (kiknek) a nyomása kellene ahhoz, hogy ténylegesen pozitív irányba változhasson gyorsan és hatékonyan a Magyar Honvédség (ezáltal az ország biztonságának, védelmi képességének) helyzete?

 

 

(A katonákat nem ér mondani, nekik nincs lehetőségük ezt a nyomást megadni.)

 

Hamburger2 Creative Commons License 2008.08.17 0 0 32320

Szervusz 1805!

 

A véleményünk különbözőségeit részben itt is arra vezetem vissza, hogy nem azonosak a tapasztalataink.

 

Készséggel elismerem, hogy a "nyers" parancsnoki állomány felkészültsége köszönó viszonyban sincs az igényekkel. Ennek ellenére fenttartom, hogy a parancsnoki állományunk zöme ma jobb képet mutat, mint pl. 10 évvel ezelőtt.

 

Való igaz, hogy a "mi időnkban+ több gyakorlati és elméleti ismerettel jöttünk ki az iskolapadból. de az előttünk álló sok rossz példa eléggé félrevitte az állomány zömét.

 

A mostani fiatala parancsnokok jól formálhatók olyanok által, akik hajlandók energiát fektetni arra, hogy ténylegesen foglalkozzanak ezzel az állománnyal.

 

Üdv: Hamburger

Előzmény: 1805 (32288)
Hassel606 Creative Commons License 2008.08.17 0 0 32319
"A szárazföldiek pedig lassan eljutnak oda,hogy 2 katona kap 1 pár bakancsot,és illetményemelés nem lesz az elkövetkező 20 évben..."

Mi itt modernizációról beszélgetünk, meg hogy milyen fegyverzet lenne a megfelelő, pedig sok alakulatnál "kilóg a segge" a katonának a gyakorlóból...Talán a katonáink megfelelő személyi felszerelését kellene legelsőnek biztosítani. Mikor is jött ki az új VV cucc? Én eddig csak képen láttam...Bár több, mint egy éve leszereltem, lehet, hogy azóta jobb a helyzet.
Előzmény: Python24 (32317)
kiskorúbézoltán Creative Commons License 2008.08.17 0 0 32318

Hali!

 

"Igaz,de azokkal nem akarjuk/akartuk megváltani a világot Afganisztánban,és előtte Irakban.."

 

De az országot azzal kéne... bár ez mára már 28-ad rangú kérdéssé degradálódott.

 

"Ez 2008-ban a NATO szint??Kétlem.."

 

Ez a magyar valóság. Állítom...

Szidd a BTR-t, állítsd, hogy alkalmatlan arra amire használjuk, bizonyítsd be. Tegyük fel, hogy meghallgatják sirámaidat és kivonják. Ok. De tényleg úgy gondolod, hogy kapsz helyette bármi mást?

Előzmény: Python24 (32316)
Python24 Creative Commons License 2008.08.17 0 0 32317
Szia!!

"Persze, hogy nem mind nekünk, ez egy NATO bázis lesz, ennek is lehet örülni. Apróságok, de melóhelyek, inftrastruktúra és valami központ legalább itt is lesz."

Persze,pápai lakosként örülnék neki.(Még) katonaként ez nem nagyon érdekel..

"Egyébként azt mondták, nem tudom, hogy igaz-e, hogy a gépek magyar lajstromszámmal repülnek majd."
Ez igaz,De lényeges??A gépek NEM a Magyar Honvédség gépei...!!!

"A repidő meg talán változik, még csak most indul az egész."

Természetesen változhat.Ha több repórát VÁSÁROLUNK..

Akkor most van Gripen,NATO tulajdonú C-17,és lesz ALCA..Hurrá!!:(

A szárazföldiek pedig lassan eljutnak oda,hogy 2 katona kap 1 pár bakancsot,és illetményemelés nem lesz az elkövetkező 20 évben...

Igazi kirakathaderő leszünk,fényes autókkal,fényes repülőkkel,Bochkorral...

Remélem,ezekkel a dolgokkal kompenzálni tudják a több ezer betöltetlen beosztást a seregben....


Előzmény: Biga Cubensis (32315)
Python24 Creative Commons License 2008.08.17 0 0 32316
Szia!!

"Sajnos a BTR-80-nál, jóval régebbi (harc)eszközök is rendszerben állnak mai napig is."

Igaz,de azokkal nem akarjuk/akartuk megváltani a világot Afganisztánban,és előtte Irakban..

"Másrészt meg... Ha azt nézem legalább gurul és van teteje. "

Ez 2008-ban a NATO szint??Kétlem..

"Az meg, hogy kidobunk valamit és egy - még - korszerűtlenebbet rendszeresítünk... Nem tenném rá a nyakam, hogy lehetetlen nálunk..."

Egyetértünk..Nálunk semmi sem lehetetlen,kivéve a modernizáció...Előzmény: kiskorúbézoltán (32314)
Biga Cubensis Creative Commons License 2008.08.17 0 0 32315

Persze, hogy nem mind nekünk, ez egy NATO bázis lesz, ennek is lehet örülni. Apróságok, de melóhelyek, inftrastruktúra és valami központ legalább itt is lesz. Egyébként azt mondták, nem tudom, hogy igaz-e, hogy a gépek magyar lajstromszámmal repülnek majd. A repidő meg talán változik, még csak most indul az egész.

Előzmény: Python24 (32312)
kiskorúbézoltán Creative Commons License 2008.08.17 0 0 32314

Hali!

 

Sajnos a BTR-80-nál, jóval régebbi (harc)eszközök is rendszerben állnak mai napig is.

Másrészt meg... Ha azt nézem legalább gurul és van teteje. Álmodozni lehet, de ha azt nézem, hogy nemhogy a gépesített de mára már a gépkocsizó lövész kategóriát sem tudjuk 100%-ban teljesíteni akkor már nem is olyan rossza az a csúnya BTR... Szerintem.

Az meg, hogy kidobunk valamit és egy - még - korszerűtlenebbet rendszeresítünk... Nem tenném rá a nyakam, hogy lehetetlen nálunk...

Előzmény: Python24 (32311)
Python24 Creative Commons License 2008.08.17 0 0 32313
Szia!!
Felszerelőként mindíg kiszúrtunk valakit,aki adta a tökös gyereket a földön.
Ellenőrzéskor sokat matattunk az ernyőjén,elgondolkodó arccal,mintha valami gyanús lenne,majd a füle hallatára megkérdeztünk egy másik felszerelőt,hogy"Figyelj,szerinted a srácon jól van a cucc??" mire a válasz általában az volt,hogy"Fene se tudja,elég sz@rul néz ki,de csak kinyílik,ha meg nem,van mentőernyője..":)

Azonnal odalett a hányaveti magatartás,és kellő alázattal szállt be a gépbe az újonc kolléga..:)
Előzmény: Plieur (32251)
Python24 Creative Commons License 2008.08.17 0 0 32312
Szia!!

"Szóval nem rossz, hogy lesz egy pár ilyen Pápán, sokat ér ez a gép."

Sokat bizony,de nem pontosan nekünk.Szóval hány repült órát használhatunk fel a gépek idejéből évente??Talán 20-at?
Az nem valami hatalmas mennyiség.......

A C-17-esek NEM magyar gépek,és ahhoz képest hogy nálunk állomásoznak,nagyon kevés repidőt kaptunk!!
Előzmény: Biga Cubensis (32308)
Python24 Creative Commons License 2008.08.17 0 0 32311
Szia!!
"Hogy egy kalap f*s lenne? Azért annyira nem, meg lehet tanulni együtt élni vele, lehetne rosszabb is a helyzet."

Persze..Meg lehet tanulni együtt élni a tüdőrákkal is..Egy darabig...

A BTR nem felel meg a kor követelményeinek sem fegyverzetben,sem védettségben,sem mozgékonyságban..Valamikor korszerű volt,de ma már nem az!!
De mégis rendszerben van..

Ilyen alapon cseréljük le az összes AK-t Dreyse puskára,mert ugyan korszerűtlenek,és semmit sem érnének a mai csatamezőkön.de még el lehet sütni azokat is..Sőt örüljünk nekik,mert lehetne rosszabb is a helyzet,pl ha íjakat kapnánk...!!!

Előzmény: kiskorúbézoltán (32310)
kiskorúbézoltán Creative Commons License 2008.08.17 0 0 32310

Igen, számítottam erre, egy mérnök technikai oldalról közelíti meg a dolgot. :)

A harcszabályzatok PSZH-ként kategorizálják a BTR sorozatot, lévén, hogy összesen két kategória volt alkalmazva a PSZH ill GYHJ. Igen a PSZH-ra emlékszem, gyanítom onnan került át a fogalom, mint kategória megnevezés, mindamellett, hogy mi harcjárműként kívánjuk használni, más kérdés mennyire alkalmas vagy nem erre a szerepkörre.

 

Hogy egy kalap f*s lenne? Azért annyira nem, meg lehet tanulni együtt élni vele, lehetne rosszabb is a helyzet.

Előzmény: Éhesló (32307)
Biga Cubensis Creative Commons License 2008.08.17 0 0 32309
Bocs, Gripen :)
Előzmény: Biga Cubensis (32308)
Biga Cubensis Creative Commons License 2008.08.17 0 0 32308

Voltam Kecskeméten, nagyon jó volt. A Grippenek igazán ügyes gépek, persze a sztár még mindig a Mig-29, de a tapsból lehetett látni, hogy a Grippen is házikedvenc lesz. Az Eurofighter is bemutatkozott, hát nem lett volna rossz ebből is pár darab. A Harrier is király volt, mindig rájátszanak persze azokra, akik nem ismerik ezt a gépet. A formációkért annyira nem vagyok oda, de a Török csillagok és az olaszok 10 gépes alakzata nagyszerű volt, a török és az olasz csávó is magyarul nyomta a dolgokat, nagyon vicces volt. A Lancer is megjelent, de így kívülről persze nem sok mindent lehetett látni, mitől is Lancer.

 

De ami a legmegdöbbentőbb volt, az a C17-es. Vadászoka megszégyenítően szállt fel és le, olyan szűk fordulókat csinált, hogy csak néztem. Letette a gépet a pilóta, de még a levegőben bekapcsolta a sugárféket és pár másodperc alatt megállt! Hihetetlen volt. Újabb pár másodperc múltán a hajtóművek már hátrafele tolták a gépet. Akkor megint ráküldte és - nem tudom hány méter volt - de iszonyat rövid távon felszállt és majd olyan szögben úgy húzta fel, mint egy vadászt. Mindenki csak nézett... Szóval nem rossz, hogy lesz egy pár ilyen Pápán, sokat ér ez a gép.

 

Ha valakit érdekel még, teszek fel képet, nem csak vadászok voltak, hanem BTR-től Rábán át a Kub-ig mindenféle.

 

 

Éhesló Creative Commons License 2008.08.17 0 0 32307
Hali,
elolvastam...:)
Nos mivel István mostanában inkább csak olvassa, mint hozzászól, ezért magamra veszem a kinyilatkoztatás helyetti pontosabb válasz megadásának felelősségét:
- BTR–80 (oroszul: БТР – Бронетранспортер / Bronetranszportyor, magyarul páncélozott szállítójármű)
- BMP–1 (oroszul: БМП – Боевая машина пехоты / Bojevaja masina pehoti; magyarul: gyalogsági harcjármű)
Bár előszeretettel keverik a kettőt az általad is alkalmazott páncélozott szállító harcjármű fogalommal ez a korábbi /magyar fejlesztésű/ PSZH-t jelentette, amíg rendszerben volt.
A néven kívül a fegyverzetét jellemző tulajdonságai, és eredeti rendszeresítési helye (belügyi csapatok) is amellett szól, hogy az eszközt nem ÖFNI harcban, hk.-kal való együttes tevékenységre tervezték, ami a VSZ doktrínájának pedig alaptétele volt.
Ennyi.
Egyébként egy kalap f.s.

Éhesló
Előzmény: kiskorúbézoltán (32304)
J Dagain Creative Commons License 2008.08.17 0 0 32306
A törvényeket és szabályokat szelektíve tartják be. Ami kényelmes és kevés mozgással jár az mehet a többi lepapírozva. Ugyan ki buktathatja le a rendszert amikor az ellenörzők is a függő kőrhöz tartoznak.
Előzmény: Plieur (32303)
J Dagain Creative Commons License 2008.08.17 0 0 32305
Ááááá ! Nem hiszem! Hiszen bevezették a méltánytalanság intézményét, mely miatt ennél sokkal kevesebbért rúgtak ki katonákat. Én hinni akarom ,hogy a szelektív szél fújta szét a bonyolultabb szavakat. Különben is katonák nem hazudnak. Tiltja az etikai kódex!

http://www.youtube.com/watch?v=qZsOZSTZ3b4
Előzmény: Éhesló (32297)
kiskorúbézoltán Creative Commons License 2008.08.17 0 0 32304

http://www.sg.hu/listazas.php3?id=1074537255

 

Itt, közel nem olyan komoly mint az itteni társalgás, inkább csak olyan tit jellegű beszélgetés laikusok közt.

 

Az evidenciát meg nem értem, nem tartom magam teljesen világtalannak a témában, de nekem a harcjármű szóval nincs semmi problémám. Számomra ez a neve a kategóriának: páncélozott szállító harcjármű. 

A vasalóban sem keresem a lovat... :)

Előzmény: Éhesló (32302)
Plieur Creative Commons License 2008.08.17 0 0 32303

Szia!

Akkor hogyan lehet elvárni hogy egy tartalékos hozza a szintet?

Mert ha már itt tartunk, lehet akármilyen követelmény papíron, a lényeg hogy mennyire tartják be:)

Kb. mint a törvényekkel:)

Előzmény: J Dagain (32286)
Éhesló Creative Commons License 2008.08.17 0 0 32302
Ezen a topikon, jó régen. De hamar lezártuk a témát, mert nem volt igazán min vitatkozni. Nem hazabeszélve, de az itteni körökben azért ez többé-kevésbé evidencia.
Meg szabad kérdeznem melyik fórumon idéztek? Szeretném eldönteni legyek-e büszke, vagy szégyelljem magam.
Előzmény: kiskorúbézoltán (32301)
kiskorúbézoltán Creative Commons License 2008.08.17 0 0 32301

Köszönöm a gyors választ!

Lemaradtam erről a társalgásról (nem itt az indexen hivatkoztak Rád), gondolom indokoltad is miért nem harcjármű szerinted, megkérdezhetem melyik topikban volt szó erről? Ill. ha még emlékszel kb. mikor?

Előzmény: Éhesló (32300)
Éhesló Creative Commons License 2008.08.17 0 0 32300
Rám felesleges hivatkozniuk, mert ezt a vitát nem én döntöm el, hanem az orosz elnevezés fordítása, ebben pedig István pontosabb mint én.
Egyébként tényleg nem harcjármű....
Előzmény: kiskorúbézoltán (32299)
kiskorúbézoltán Creative Commons License 2008.08.17 0 0 32299

OFF

 

Éhesló!

 

Egy másik fórumon Rád hivatkozva állítják, hogy a BTR sorozat helyes megnevezése nem a páncélozott szállító harcjármű, hanem páncélozott szállító jármű. Valóban származhat tőled a dolog?

 

Elnézést kérek mindenkitől az OFF-ért!

 

ON

Éhesló Creative Commons License 2008.08.17 0 0 32298
nulláb=nullább
Éhesló Creative Commons License 2008.08.17 0 0 32297
Be volt nyomva. A többi duma.

De ha már a média is így be van lelkesedve: a nulla "szárazföldi haderő" mellett miért kell elköltenünk a védelmi költségvetésünk 40%át a még nulláb "légierőre"?
Előzmény: J Dagain (32296)
J Dagain Creative Commons License 2008.08.17 0 0 32296
Szia Éhesló!

Ne bántsd már azt az embert aki elsőként találkozott a speciális professzionális széllel. Túlélte! (Tod...Grippen avatás...a szél ami CSAK a bonyolult szavakat csavarta meg.)
Előzmény: Éhesló (32292)
Éhesló Creative Commons License 2008.08.17 0 0 32295
A politikai irányítás minden szakterületen ezt jelenti, nem csak a nemzetvédelemnél.
A mi minisztereink, legfeljebb annyiban lógtak ki a sorból, hogy nem csak, hogy nem értettek ahhoz amit csinálniuk kellett volna, hanem kifejezetten romboltak a mohóságukkal és hülyeségükkel.
Az az etika és tiszti becsület teljes hiányára utal, ahogyan ezt a HM és a VK kiszolgálta. Igazából ez a tisztességtelen és végetnemérő alányalás baj, nem az, hogy egy mocsok politikus hülye, vagy még hülyébb!
Előzmény: ==T== (32293)
Éhesló Creative Commons License 2008.08.17 0 0 32294
Ezzel teljes mértékben értek egyet (bár ez nem jelent ennél semmivel sem többet)!
Előzmény: 1805 (32288)
==T== Creative Commons License 2008.08.17 0 0 32293
Nekem az a bajom az egészben, hogy Mo.-n bárki lehet honvédelmi miniszter. Sőt, bármilyen miniszter, nem szükséges, hogy értsen(végzettségge lalátámasztva) is valamit a tárcája területéhez. Addig amíg ez van, nem hinném, hogy javulna a helyzet.
Előzmény: Éhesló (32292)
Éhesló Creative Commons License 2008.08.17 0 0 32292
A bocskor-szekeres buliról az a véleményem, hogy aki disznók közé keveredik, megeszik a korpákok :))
Egyiknek sincs semmi köze a honvédelemhez, a véletlen események sodorták őket ide és majd sodorják őket tova, ha már nem remélhetnek tőle több hasznot.
Előzmény: Gyöki II (32249)
T. Mero Creative Commons License 2008.08.17 0 0 32291

Tiszteletem Mindenkinek.

 

A menetgyakorlatos hozzászóláshoz írnék egy szösszenetet.

Szóval az MH-nál szolgálva 2 és fél év alatt 1 betűvel írva egy!!!!! menetgyakorlaton vettem részt.

Bár nem harcoló alakulatnál voltam,de egy ú.m. ismertebb laktanyában szolgáltam(volt 32),tehát a mentgyakorlat 11 km-es volt(bár én 12 -őt számoltam az órám alapján,de felvilágosítottak h. 11 volt ugyanis lassabban mentünk.........)

És ezt is a 6 hetes "kiképzés" alatt............szóval az első és az utolsó is volt egyben a 2 és fél év alatt!

Tisztelettel Mero

 

 

Éhesló Creative Commons License 2008.08.17 0 0 32290
Bocsi, de nem tudlak követni. Milíyen terveben és milyen eszközök között?
Előzmény: internal server terror (32211)
Éhesló Creative Commons License 2008.08.17 0 0 32289
Hali,
figyelmedbe ajánlanám az utóvéddel kapcsolatos gondolataimat.....

Üdv, Éhesló
Előzmény: Törölt nick (32184)
1805 Creative Commons License 2008.08.17 0 0 32288

Szia Hamburger!

 

"Nem tagadom, hogy van még mit fejlődni a parancsnokok felkészültségének területén, de összehasonlítva a 10 évvel ezelőtti viszonyokkal, nagyarányú a fejlődés."

 

Ebből az egészből annyi igaz, hogy "van még mit fejlődni".

 

A hadsereg egyik fő problémája az, hogy a vezetés különböző szintjei nem tudnak megfelelni a rendeltetésüknek. Ennek személyi és tudásbeli okai vannak. Nem azt a követelményt támasztják egy parancsnoki kinevezéshez, ami oda szükséges. Tehát nem megfelelő a kiválasztás, a képzés, és a továbbképzés. (ez utóbbi gyakran csak formális)

 

Szerintem, ma sem a tiszt, sem a tiszthelyettes képzés nem felel meg a követelményeknek(sem tematikáját, sem szervezetét tekintve) és elvesztette gyakorlatiasságát. Nem előrelépésről, hanem visszalépésről beszélhetünk, és ez a romlás legalább 15 éve gyorsul.

A hallgatók, képzésük alatt, nem szokják meg a katona életformáját, kevés gyakorlati tapasztalatot szereznek, gyakran nem sajátítják el a minimális katonai ismereteket és nem teljesítenek gyakorló parancsnoki szolgálatot. Mindezek okán, jövendő beosztásukról homályos fogalmaik vannak. E jelenség fő oka, szerintem az időhiány a célszerütlen tanterv és tananyag, valamint  a nem megfelelő követelménytámasztás. Ezek természetesen egyszerre hatnak és gyakran egymásból következnek.

Érdemes lenne azt is vizsgálni, hogy oktatóik gyakorlati tapasztalatai elegendőek-e ahhoz, hogy az eredményes oktatáshoz (pl. harcászat témakörben), és a tisztképzésben, vajon a doktori címnek kellene-e az elsődleges követelménynek lenni.

 

Következésképpen, a végzett tisztek, tiszthelyettesek hatalmas tudásbeli hiányosággal kezdik a pályát és ezek jelentős része megmarad. Pszichikailag, módszertanilag pedig szinte semmilyen, gyakorlati felkészítésük nincs.

 

Ez, mikor te végeztél, még nem így volt!

 

Így nehéz emberek elé kiállni és határozottan, döntésképesen vezetni. Az úgynevezett emberségesség, -ami alatt a seregben gyakran, elvtelen engedményeket értenek-, itt kevés. Ennél fontosabb a bizalom. Egy szakmailag felkészült parancsnok, akkor is több bizalmat kap ha szigorú. Márpedig a parancsnok határozott, döntésképes, figyelmes és szigorú. Barátságos, (persze ha szükséges, akkor nem az) de nem haver, és tud parancsolni a beosztottjainak.( és nem azok neki)

 

De minderről már írtam, nem ragozom!

 

Ha ma mérnék a parancsnoki kar felkészültségét, csak beosztási szintjének megfelelő mértékben, mindazon tárgyakból amiből te még államvizsgáztál, és tőled keményen megköveteltek, vajon milyen eredmény születne? 

 

Ha ehhez, még hozzáveszem a továbbképzések, a gyakorlatok számát, tartalmát. Valóban az történik-e ezeken, ami előre visz?

 

Sajnálom Hamburger, de mint említettem más fogalmaink voltak és vannak a katonai kérdések megítélésénél. A beugró szint, szerintem még nem a kiváló.

 

 

Tisztelettel:1805

 

Előzmény: Hamburger2 (32239)
J Dagain Creative Commons License 2008.08.17 0 0 32287
Amikor kezdtem kevesen voltak de filléreket kerestek. Láttam mi történt amikor több mint duplájára nőtt a fizetés. Akik mindig azt mondták kicsi pénz kis mutatvány...na azokból lettek többen...és szép lassan ellehetetlenítették a komolyan gondolókat.
Előzmény: Hassel606 (32285)
J Dagain Creative Commons License 2008.08.17 0 0 32286
Ma is van olyan laktanya aki aktív időszakban 6 km a menetgyakorlat...... Harcoló alakulatról van szó!
Előzmény: Plieur (32284)
Hassel606 Creative Commons License 2008.08.17 0 0 32285
Üdv!

Hidd el, teljesen egyetértek Veled. És az egyik olvtársal is, miszerint ezek a dolgok alapvetőek, ill. annak kellene lenniük. De már régen megmondták már az "okosat", a háborúhoz három dolog kell...Ugyan úgy, ahogy egy profi hadsereg fentartásához. Én sem a pénzért töltöttem el a seregben majd' 15 évet, de sajnos azt is be kell látnunk, hogy a hazaszeretetemért, illetve a büszke hivatástudatomért nem adnak kenyeret a közértben. Sajnos, még mindig az a meglátásom, hogy egyelőre a mi kis országunkban még mindig a pénz lenne az egyik legfőbb motíváció. Azt is tudom, hogy sokan vannak, akiket nem érdekel a pénz, és elkötelezett hivatástudatból csinálják. Minden tiszteletem az övék.

Tisztelettel: Has
Előzmény: J Dagain (32271)
Plieur Creative Commons License 2008.08.17 0 0 32284

Tiszteletem!

Most egy kicsit a nyugdíjról, ha már szóba került. Még annó egy bizonyos Norman Schwartzkopf megírta az emlékiratait, tanulságos volt. A végén a csattanó: neki az éves nyugdíj összege 38500 USD volt, mivel tökmindegy hogy 3 vagy 4 csillagos volt, a szolgálati éveit számolták át köztisztviselői szintre.

Képes lennél ilyet tenni a tábornokaiddal? :)

Másik: fizikai felmérő. Volt részem még annó, azóta sem igen volt olyan kondim. Viszont már szó volt itt a tartalékos erőről, faluszéli milícia, stb, hogy hogyan -mint ne essen ki központi irányítás alól, stb. Nem is igen akarok ebbe belebonyolódni. De ha nem ott élnénk ahol és nem azt látnám amit látok talán fel sem merülne a kérdés: és kik lennének a tagok? Mert ha az MH-nál nem követelik meg a fizikai felmérőt, akkor hogyan is nézne ki  a "faluszéli milícia" állapota? Paródia, azaz néhány sörhasú úriember masírozik 1-2 km-t "faluszélén"? Havonta egyszer?

Elég ránézni a lakosság állapotára...

Másik: szomszédban 40 éves korban leszerelik az örmi rangig bezárólag.Utána mehet rendőrnek.:)

 

Előzmény: J Dagain (32271)
J Dagain Creative Commons License 2008.08.17 0 0 32283
Az biztos! :-) De ne felejtsd el. Amit itt írogatunk az nem igaz! Csak és kizárólag az ellenséges érdeklődök dezinformálását végezzük önként, anélkül ,hogy valaki erre kért volna minket. Nem is lehet másképp. Hiszen ha igaz lenne akkor a kötélgyártás lehetne az egyik legjobban jövedelmező üzlet.
Előzmény: KatonaHumor (32282)
KatonaHumor Creative Commons License 2008.08.17 0 0 32282

Én a katonanőkkel kapcsolatban szoktam úgy fogalmazni, hogy "katonaruhában dolgozó nők", mert a katonanők aránya nem 16 %,  talán csak 0,5 % lehet (talán nem túlzó ez a szám).

 

Egyébként van alapja annak amit írsz.

Előzmény: J Dagain (32281)
J Dagain Creative Commons License 2008.08.17 0 0 32281
Képzeld! :-) Bevezették a térdelő fekvőtámasz intézményét is!
Ezért szoktam orrolni ha valaki ha honvédség állományát keveri a katona szóval.Ha harc lenne ott sem szabad 25 000 fővel. Jó lesz az 5 000 -nek is
J Dagain Creative Commons License 2008.08.17 0 0 32280
Sajna nem csak az adminisztratívok és irodai munkát végzők követelnék a felmérő megszüntetését.Már századparancsnoktól nem igénylik. " A parancsnok ne fusson mert pánikot kelt a katonái közt!" (bár most is csak beírják, ha meg Székesfehérvárról ellenőrzést küldenek, arról tudnak és válogatják rá a résztvevőket)

A tisztelet jár és nem kell kiérdemelni!
Előzmény: KatonaHumor (32276)
J Dagain Creative Commons License 2008.08.17 0 0 32279
Mint mindig; egyetértek!
Előzmény: Python24 (32274)
Python24 Creative Commons License 2008.08.17 0 0 32278
Szia!!
De a magyar focistákat is a kulföldi klubokban ismerik el,fizetik meg,és ott kapnak meg mindent,ami a munkájukhoz szükséges..!
Előzmény: Princ of Carpatia (32275)
Python24 Creative Commons License 2008.08.17 0 0 32277
Szia!!

"Ha itt a déli féltekén akár a melóhelyen ( civíl életben ) akár a seregben tudok valamit amit a többiek nem akkor én nem "stréber, magamutoató, beképzelt, stb" vagyok hanem egy uj tudás birtokosa és forrása. Ezért ezt elismerik, megbecsülik és emelett a megbecsülés mellett ( sokszor a csodálat szintjét éri el, rendkívül mulatságosan ) elvárják hogy ezt a tudást adjam tovább. Az teljesen természetes hogy pl az őrnagy is ott csücsül jegyzetel mikor egy ilyen "kiselőadás " elhangzik és semmi olyasmit nem érezni hogy valakiemiatt neheztelne.

Ezzel párhuzamosan elvárás és magától érthetődő hogy nekem is tisztelnem becsülnöm kell a másikat, annak értékeit tudását és kutya kötelességem azt a lehetőségeimhez képest elsajátítani."

Ez sohasem fog megvalósulni a Honvédségben!!
Ezer meg egy példát tudnék itt csak én mondani!!
Amikor az afgán felkészülésen iszonyatos hülyeségeket beszélt a "szakértő" felkészítő,és az előadás után négyszemközt erre figyelmeztettem,teljesen normálisan,akkor megkaptam,hogy "itt nem arra vagyunk kíváncsiak,hogy ki mekkora májer..!!!"
Itt kezdett hidegen hagyni a dolog,hiszen én tudtam,hogy mi van odakint,,az embereimet is felkészítettem,és a többivel nem foglalkoztam,mert még a végén "májer" lettem volna....
Előzmény: Kuruc71 (32270)
KatonaHumor Creative Commons License 2008.08.17 0 0 32276

Sok minden amit felsorolsz, magától értetődőnek, alapvetőnek kéne lennie, sajnálatos, hogy nem így van.

 

 

Mindenesetre elképzeltem hogyan reagálna 1-2 dologra az ellenérdekelt fél:

 

 

- csak és kizárólag a vállap számítson ne az ami a fejben van!

 

- aki adminisztratív, irodai munkát végez, annak ne kelljen tesi felmérőn részt venni

 

- egy szerződéses hadnagy parancsa ne érjen annyit, mint egy hivatásosé

 

- növeljük a katonanők számát! Nők nélkül a sereg szürkébb lenne!

 

 

 

http://www.katonahumor.hu/

 

 

Előzmény: J Dagain (32271)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2008.08.17 0 0 32275

Üdv!

 

        .....Hiszen kell egy focicsapatba kapus, hátvéd és csatár is. .....

 

Igen jó egy hasonlat! :-D   A seregben is, mint a fociban azonos szinvonalon állunk.

Mert van egy csapatunk, és hozzá a foci körűl igen sokan sündörögnek MEGÉLHETÉS okán! :-(  Ezekből kellene a kevesebb, és akkor tán jobb lenne!

 

Öreg Csóka

 

 

 

Előzmény: KatonaHumor (32272)
Python24 Creative Commons License 2008.08.17 0 0 32274
Szia!

"Katonai feladatok végzése (nem pakolás,laktanyatakarítás, egésznapos irányított döglés arra pénzt fizetnek a HADÉP nek)"
Itt még hozzátenném,hogy a katonai feladatokat,a kornak megfelelő színvonalú felszereléssel kellene elátni!!A jó kiképzés,és a jó felszerelés önbizalmat ad!!


"- Legyen valódi egyenlőség! Ha pedig nem bírják akkor ne is beszéljünk egyenlőségről! (Nők, hosszú haj, fülbevaló, (férfiaknak mikor lehet?) bugyipénz,stb..)"

Sajnos a minap láttam a dandárnál egy katonának nem nevezhető,hímnemű valamit,nagy fuxszal a nyakában,karpereccel a csuklóján.Szerencsére nem harcoló volt,de attól még a belem fordult ki a látványtól!!!
FEGYELMET A HADSEREGBE!!!!

Még hozzátenném a NATO szintnek megfelelő fizetést,de a legfontosabb,amit írtál:

LEHESSEN BÜSZKE A KATONA ÉS NE KELLJEN SZÉGYELNIE A FOLALKOZÁSÁT!
Előzmény: J Dagain (32271)
Python24 Creative Commons License 2008.08.17 0 0 32273
Szia!!

"Egy dologra viszont szeretném felhívni a figyelmedet: Ne égess fel Magad mögött minden hidat! Soha sem tudhatod, hogy mit hoz a jövő!"

Nem kívánok felégetni minden hidat..:)
De ha a seregnek nem kell ez a híd,attól nem én leszek kevesebb,és nem nekem lesz kevesebb!!!

OFF
Hétfőn a maileden lesz az anyag...!!!
Előzmény: Hamburger2 (32253)
KatonaHumor Creative Commons License 2008.08.17 0 0 32272

Igen!

 

Az utóbbi 100-150 év (azon belül is voltak durvább időszakok) nemigen tett jót az önbecsülésünknek. Ennek a levét isszuk ma is, és ez természetesen az élet minden területére kihat. Ideje ezen változtatni, mert ennek nem lesz jó vége.

 

Igen, jó lenne már ha valami új tudás, ismeret birtokában lévő egyént nem közösítenénk ki a csoportból, félve attól, hogy esetleg képzettebb nálam, és elveszi a jó kis nyugdíjas állásomat.

 

Amiről írsz, az egyébként nagyon helyesen az, hogy MINDENKI jó valamiben. Ezt kell megtalálni legelőször a szülőknek, aztán az iskolában kéne, de ehhez a mai iskolarendszer nem járul hozzá. "Kussolj fiam, ne zavard az órát!" Megbélyegzik a gyereket, letörik az önbizalmát, ahelyett, hogy megtalálnák miben jó a gyerek. Mert MINDENKI jó valamiben! És egy vezető, parancsnok feladata is az lenne, hogy megtalálja azt, hogy miben jó az illető, idézek egy könyvből:

 

"A sikeres ember megtalálja magának a megfelelő helyet. A sikeres vezető azonban másoknak is megtalálja azt."

 

Hiszen kell egy focicsapatba kapus, hátvéd és csatár is.

 

(Ha már üzletről beszéltem korábban, akkor itt is érvényes az, hogy ne az általános elvet kövessem, miszerint ha vannak gyenge területeim akkor azokra fordítsak hatalmas energiákat, hogy mondjuk "jó" lehessek, hanem ha van egy olyan tulajdonságom, amiben jobb vagyok, mint a konkurencia, versenytársaim, akkor ezt a  tulajdonságot kell még jobban erősíteni és kommunikálni, így az előnyöm behozhatatlan lesz.)

 

Mint mondtam, az üzleti életben viszonylag egyszerűbb. Egy cég csak úgy érhet el hosszútávú és tartós sikert (túl azon, hogyha nyer-nyer álláspontot képvisel, eszerint él), ha minden ott dolgozó egy cél érdekében küzd, és ezt a küzdést a vezetők megfelelően elismerik.

 

Viszont ehhez tudni kell hová tart a cég, hova szeretnénk eljutni 10-20 év múlva, hiszen ezeknek a stratégiai céloknak a függvényében tudjuk a taktikai lépéseket meghatározni.  Ha pedig az a teendő, feladat nem illeszkedik bele a stratégiámba, akkor azzal nem foglalkozunk, mert nem visz előre vagy éppen kifejezetten hátráltat.

Mert ha nem tudom hova tartok, akkor csak sodródom az árral, már csak reagálni tudok eseményekre, történésekre, és a vége az lesz, hogy a mindenkori kormányt (APEH-et, időjárást, stb.) szidom, hogy nem megy az üzlet.

 

 

Előzmény: Kuruc71 (32270)
J Dagain Creative Commons License 2008.08.17 0 0 32271
Sorolom és ha megengeded!

- Katonai feladatok végzése (nem pakolás,laktanyatakarítás, egésznapos irányított döglés arra pénzt fizetnek a HADÉP nek)

- A kiképzők és a parancsnokok legyenek képzettebbek a beosztottaknál! (a főiskola kevés. Pl harc közben nem fogja elkérni senki)

- Tűnjenek el végre örökre az elhízott katonák ! (elvégre rengeteg szabályt megsértenek!)

A fizikai felméréseket honvédségtől független civilek végezzék (sorszámok alapján ne név rendfokozattal)

- Legyen valódi egyenlőség! Ha pedig nem bírják akkor ne is beszéljünk egyenlőségről! (Nők, hosszú haj, fülbevaló, (férfiaknak mikor lehet?) bugyipénz,stb..)

- Szüntessék meg a hivatásos státuszt! Legyen mindenki szerződéses max 25 év utána pedig mindenki életjáradékot kapjon. Plusz rendes civil nyugdíj ,ne a pofátlan honvédségi!

-Szüntessék meg a felfelé vagy kifelé elvet! Többet árt mint használ. A haza védelme nem karrier orientált!!!! Hat év alatt 5 századparancsnokom volt! Valaki még a nevemet se jegyezte meg, pedig azt nem nehéz :-))

- Tegyék kötelezővé a harcoló csapatok raj-századparancsnokainak az ismeretbővítő tanfolyamokat. (ne legyenek már olyan frusztráltak ha valaki kettővel tovább tud számolni)

-Gyarapodjon az olyan tanfolyamok száma mely nem végzők számának növelése hanem a minőségileg képzettek száma a fő cél!

LEHESSEN BÜSZKE A KATONA ÉS NE KELLJEN SZÉGYELNIE A FOLALKOZÁSÁT!

Előzmény: Hassel606 (32236)
Kuruc71 Creative Commons License 2008.08.17 0 0 32270
Motiváció ???


A leges legnagyobb problémának nem a pénzt tartom, és még csak nem is a korrupciót. Ezek mind mind csak "gyümölcsök" következmények. Sajnos a társadalom és a sereg is borzasztóan beszűkült, érzelmileg sérült, flusztrált irígy emberekből áll. Tisztelet a kivételnek.

Ha itt a déli féltekén akár a melóhelyen ( civíl életben ) akár a seregben tudok valamit amit a többiek nem akkor én nem "stréber, magamutoató, beképzelt, stb" vagyok hanem egy uj tudás birtokosa és forrása. Ezért ezt elismerik, megbecsülik és emelett a megbecsülés mellett ( sokszor a csodálat szintjét éri el, rendkívül mulatságosan ) elvárják hogy ezt a tudást adjam tovább. Az teljesen természetes hogy pl az őrnagy is ott csücsül jegyzetel mikor egy ilyen "kiselőadás " elhangzik és semmi olyasmit nem érezni hogy valakiemiatt neheztelne.

Ezzel párhuzamosan elvárás és magától érthetődő hogy nekem is tisztelnem becsülnöm kell a másikat, annak értékeit tudását és kutya kötelességem azt a lehetőségeimhez képest elsajátítani.


No ez az a szemlélet ami csodákr képes, mert beszabadul a seregbe egy Abo srác aki bizony nem egy IQ bajnok és sok hiányosságot mutat több alapvető kultúrértékben de pl nyomolvasásban, vagy éppen apró hétköznapi "oldjuk meg" problémákban olyat alkot mutat hogy csak na.
A srácot sikerélmény éri, érzi hogy fontos megbecsült lett, és ettől kezdve a teljesítménye 300% ot ugrott és ez csak a kezdet mert csak most kezdi el a tanfolyamokat ahol tovább képezheti agát.


No ez a szellem amit hiányolok otthonról. Ehelyet egymást marjuk tesszük tönkre. Nekünk nincs szükségünk ellenségre hogy lepusztítsuk az országot.

:-(

Előzmény: Hamburger2 (32265)
uselessjunk Creative Commons License 2008.08.17 0 0 32269
"Ha nem tetszik le lehet szerelni..." -mondták régen - "...a Tesco-ig áll a sor"
Ez igaz ma is, csak már kifelé...
Előzmény: KatonaHumor (32266)
Plieur Creative Commons License 2008.08.17 0 0 32268

Szia Stylist!

Na itt bővebben kell egy kicsit magyarázni. F16 és 21-es között van egy generáció különbség. A lezuhant gépek száma már ki lett tárgyalva, én mindenesetre megmaradok a véleményemnél hogy nem egy istencsapás a gép. Elismerem, elfogult vagyok, vannak ismerős oldalszámok...

A két hajót érdemes a helyi viszonyoknak megfelelően nézni. A Delfinnek esedékes lett volna egy akkutelep javítás, kb. 1 milla USD. De nem végezték el, mert presztizs okokból nem maradt rá pénz. Ugyanis a két fregatt olyan reklámmal, stb. jött hogy az illetékesek nem merték megkockáztatni a BAE-val történt "malőr" tisztázását, hanem szép csendben nekikezdtek a felelős megkereséséhez, közben kifizetve a számlát. Hasonló volt a Delfinhez a Marasti fregatt esete, ez utóbbi aránylag jó állapotban volt, de hát szovjet eredetű...:)

Szóval a végső számla kb. 322 milla euró/hajó. 

Egyelőre maradtak tengóvadász szerepkörben, 76mm-es ágyú és torpedók.:)

Néha szórakozok hogy mit művelhettek volna 644 milla euróval, amely összeg még nőhet ha rakéták kellenek...jobb ez így:)

Ha meg egyszer valamelyk fejes ott elhatározza hogy márpedig román U-Boot a Fekete tengerre, akkor majd hirtelen előveszik a szerencsétlen Delfint, és elkezdenek rákölteni:)

Előzmény: Stylist (32252)
KatonaHumor Creative Commons License 2008.08.17 0 0 32267

Szia Hamburger!

 

Szerintem ugyanazt mondjuk.

 

A Maslow-i piramis legalján is az evés, ivás, alvás van. Ennek kell legelőször teljesülnie, ezen nincs vita.

 

Szintén olvastam, habár üzlettel kapcsolatos, de bizonyára adoptálható, miszerint legjobb üzletmenet esetén is évente a vevők 10-15 %-a lemorzsolódik (költözés, halál, stb).

 

Ha ez a szám mondjuk 30-40-50%-ra felmegy, ott már valami nem stimmel a működésben (vezetésben?).

 

És ha már számoknál járunk, a 80-20-as Paretto-elv szerint a vevők 20%-a hozza a forgalom 80%-át, de ez az élet minden területére adoptálható, pl. egy munkahelyen a dolgozók 20%-a végzi el a munka 80%-át.

 

 

üdv

A

Előzmény: Hamburger2 (32265)
KatonaHumor Creative Commons License 2008.08.17 0 0 32266

Szia Hamburger!

 

Ha egy cégben nem megfelelő a vezetés, akkor az egyből látszik a pénzügyi mutatókon.

 

Sajnos (értelemszerűen) a Honvédség nem termelő szervezet, nem nagyon van igazi mérőmutató (az értékelő-feladatszabókat és a BevIrányt most hagyjuk, hiszen ott mindig az hangzik el, hogy teljesítettük a kitűzött célokat, köszönöm az áldozatos munkát, és most gyerünk újra dolgozni).

 

Sajnos én nem hiszek abban, hogy ez meghonosodik egy állami szervezetben (még a civilekben is csak ritkán, ez is cégvezető függvénye).

 

Mondjuk ki, mindig vannak és lesznek néhányan, akiknek nem érdeke semmilyen változás. Az ilyen jellegű meg főleg.

 

 

Amíg a "Ha nem tetszik le lehet szerelni" dívik, addig nem hiszem, hogy lesz előrelépés.

Előzmény: Hamburger2 (32262)
Hamburger2 Creative Commons License 2008.08.17 0 0 32265

Szai KH!

 

Nem is azt mondtam, hogy csak pénzzel kell motiválni! Viszont a "megtartó erő" - főleg mióta a volt miniszterünk kijelentette, hogy a MH is "csak egy munkahely" - alapja a bérezés. A személyes példamutatás, a megértő és értő vezetői tevékenység is csak meghatározott fokig tudja kompenzálni az anyagi nehézségeket! Azt soha sem fogom vitatni, hogy a parancsnokok személyiségének és vezetési módszereinek nagyon fontos motivációs hatása van!!!!

 

A hsz-d első részével nem értek egyet. A pszichológusok csináltak a témában kérdőíves felmérést is, amely név és arc nélkül kérte a véleményt. Ha tényleg az lenne a fő ok, amit említettél, akkor ott ez kibukott volna. Szerintem a Te munkatársaid is elmernék mondani neked őszintén, hogy mi a bajuk. Erre a "csodára" nem csak Te vagy képes! :)

 

Üdv: Hamburger

 

 

Előzmény: KatonaHumor (32263)
Hamburger2 Creative Commons License 2008.08.17 0 0 32264

A probléma fő oka, hogy van egy nagyon drága szolgáltatásra (pilóta-képzés) szóló szerződésünk a kanadaiakkal. Ebben a létszámok fixen lekötöttek. Mi nem tudunk elég pilótajelöltet kiállítani. Márpedig a teljes pénzt akkor is ki kell fizetnünk, ha nincs ott az összes emberünk! A helyzet pedig az, hogy kevés a jelentkező. Pedig nem is olyan régen közelről láttam, hogy a PIR-táborok résztvevőit tejben-vajban fürdetik. Az eje-táborban lévők élelmezési ellátása meg se közelíette a civil fiatalokét. Pedig a napi kalóriafelhasználásban volt "némi" különbség. Nem a pilótajelöltek javára!!!! Jaaaaaa! És én eddig szentül hittem, hogy az ejtőernyősök szuper ellátást kapnak! :)

Előzmény: Gyöki II (32249)
KatonaHumor Creative Commons License 2008.08.17 0 0 32263

Szia Hamburger!

 

"Voltam és vagyok is olyan viszonyban a katonákkal, hogy félelem nélkül elmondják nekem a leszerelésük okát. Az esetek nagyon nagy százalékában a megélhetési gondokat említik első helyen."

 

Szerintem meg az (is) lehetett, hogy látták, hogy nem Te tehetsz róla, mert Te is alárendelt vagy kénytelen vagy azt tenni amit megszabnak, csak nem akartak megbántani.

 

Üvöltöző részeges már tényleg nem jellemző (ilyet nem tapasztaltam), de azért önismereti gondokkal küzdő, lelki sérült biztosan akad. Az pedig a beosztottaknak nem igazán szerencsés.

(Gondoljunk bele, milyen az, ha egy önbizalomhiányos szülőnek egy öntudatos kis csemetéje van? 99%, hogy maffia-módszerekkel töri be (fenyítés, verés, zsarolás), mert a testi különbség ebben az életkorban elég jelentős.)

 

 

Én viszont továbbra is fenntartom, hogy csak kizárólag pénzzel motiválni nem lehet!

 

üdv

Attila

Előzmény: Hamburger2 (32239)
Hamburger2 Creative Commons License 2008.08.17 0 0 32262

Szia KH!

 

Ez egy roppant tanulságos hozzászólás volt. Nekem amúgy is vesszőparipám a téma. Amely alapelveket megfogalmaztál, azok nem mások, mint a küldetésorientált vezetés "civil" változatának mozgatórugói, amelyeket már Fayol is megfogalmazott a múlt évszázad első negyede táján. Én nagyon hatékony és hasznos felfogásnak tartom. Csak remélni tudom, hogy a küldetésorientált vezetésszemlélet meghonosodik a seregben is. Ennek csak egyik eleme a manapság gyakran hallott "szemléletváltás". A személetváltás ugyanis önmagában kevés. Pontosabban a levegőben lóg, mert a szemléletváltásnak egy koncepciót kell szolgálnia. Ez lenne a küldetésorientált vezetés, amely elképzelhetetlen egy normális "embervezetés" nélkül. Ez az, amire a parancsnokok (minden szinten!) nincsenek igazán felkészítve és felkészülve.

 

Hamburger

Előzmény: KatonaHumor (32259)
Kuruc71 Creative Commons License 2008.08.17 0 0 32261
Hol ez a topic ?
Előzmény: Biga Cubensis (32246)
KatonaHumor Creative Commons License 2008.08.17 0 0 32260

Szia Gyöki, bocs(i), nem akartalak kellemetlen helyzetbe hozni a válaszadással, de gratula jól kivágtad magad :) Aztán jócskán ideje má'n parkettázni, nem?

 

Bulvárügyben egyetértünk, csak nekem valami hasonlónak tűnik az eset, mint amikor van egy jó poénos reklámfilm, amiről mindenki beszél, és amikor megkérdezi valaki, hogy mit is reklámoztak ott, akkor egy "tudja a fene" a válasz.

Na mindegy, lelkük rajta.

 

 

Az egyértelműen látszik, hogy a sereg a saját megtisztulását, felemelkedését nem tudja végrehajtani. De akkor ki?

 

Hát szerintem azoknak a nyomására lehetséges, akik eltartják, vagyis az adófizető polgárok.

(Lehet, hogy addig jár jól a sereg vezetése (és a sereg?), amíg az adófizetőket nem érdekli a honvédségre kidobott elköltött pénz?)

 

üdv

mihu

Előzmény: Gyöki II (32249)
KatonaHumor Creative Commons License 2008.08.17 0 0 32259

Szia! Ha megkérdeztél, én szívesen válaszolok, de azért nem 2 szavas lesz a válasz, ezért előre bocs mindenkitől.

 

Elsőként hirtelen beugrik egy postán kitett szórólap, amin kézbesítőket keresnek heti 40 óra, havi bruttó 65.000 ft, na de vissza a témára.

 

Szilárd meggyőződésem, hogy a vezetőkiválasztással (szinte minden szinten)  komoly gondok vannak az MH-ban. Természetesen ezzel nem azt akarom mondani, hogy minden parancsnok alkalmatlan lenne. Továbbá az alkalmatlanságot nem szakmailag értem, hiszen egy parancsnok, vezető elsősorban emberileg kell helytállnia, emberileg kell rendben lennie.

 

Minden mindennel összefügg. A társadalmunk is eléggé bajban van, nem igazán tudjuk hová tartunk, milyen Magyarországot szeretnénk 20-30-50-100 év múlva, ezért aztán pl. azt se tudjuk milyen hadsereg kell a hazának.

A bajok mindenhová begyűrűznek, miért lenne kivétel a hadsereg, amiben szintén a társadalom tagjai vesznek részt, így a problémák is hasonlók.

 

Úgy látom, hogy mikroközösségeiben jól működik a sereg (talán ez tartja életben) vagyis vannak szakaszok, századok, esetleg zászlóaljak, ahol egy jól eltalált emberileg is megfelelő vezető jól tudja motiválni az embereit (ebben persze véges a "tudása", hisz ő is a parancsnokaitól függ, az ő parancsaikat kell végrehajtattnia).

 

Viszont nagyban már nem ilyen jó a helyzet, hisz sokszor az érdekek sem azonosak. Így jönnek létre klikkek, érdekcsoportok (egy cikkben egy leszerelt rendőr ezt bandériumoknak nevezte, mindenki tartozik valamelyikbe, mert ha nem, akkor nem tudja érvényesíteni az érdekeit, továbbá nincs jutalom, előléptetés, stb. Ezek a bandériumok aztán harcot is vívnak egymással, a következmények ismertek, a szervezetnek mindenesetre nem tesz jót)

 

Milyen munkát szeretne minden ember? Olyat ami hasznos, értelmes és megbecsülik.  Én egy kiszolgáló alakulattól szereltem le, nem tudom máshol hogy van ez, de talán Hamburger majd elmondja, szóval mifelénk a szerződéses sorállományra leginkább jellemzőbb az anyagmozgatás (bútorpakolás), díszszakasz (temetés, ünnepség) volt.

 

Nem tudom van-e valami kimutatás arról, hogy bizonyos alakulatokban mekkora a fluktuáció? Mert szerintem egy "ejtőernyős" alakulatnál jóval kisebb, mint egy "kiszolgáló" szervezetnél. És ez már meg is magyaráz sok mindent, hiszen leszámítva néhány pótlékot, nagyjából ugyananyit keres minden szakszvezető az országban.

 

(Jut eszembe, szerintetek hányszor hallja egy bevonult szerdzsó a szolgálatai első hónapjaiban, hogy "ha nem tetszik le lehet szerelni"?)

 

Bocs, ha össze-vissza beszélek, végül mégis saját példámon világítanám meg a  dolgokat, habár teljesen más a versenyszféra és a közszféra, de példának jó lesz. Van egy cégem, jelenleg egy darab üzletem (kereskedelem), kis cég vagyunk egyelőre, így csak 2 alkalmazott.

Felelős vezetőként tudom, hogy az alkalmazottaim nekem a befektetéseim, hiszen ők termelik nekem a pénzt. Vajon kifizetődő lenne, ha úgy bánnék velük, ahogy sok más helyen, hogy "örülj, hogy dolgozhatsz", túlóráztatnám őket ezerrel, kutyába se venném őket? Nem, mert nekem a gazdasági érdekeimmel ellentétes lenne, ha nem gondoskodnék megfelelően azokról, akiknek a munkája a cégem növekedését és sikerét segíti elő.

 

Így aztán nem gyártunk szabadságolási tervet, hanem akkor mennek szabadságra, amikor akarnak (persze egyszerre csak 1). Gondoskodom arról, hogy a munkahelyen semmiben ne szenvedjenek hiányt, munkakörülményeik megfelelőek legyenek. Emberségesen és korrektül bánok velük, mert ez az érdekem. 

 

A munkafolyamatokat úgy szerveztem meg, hogy az ő kezükben összpontosul minden napi teendő, tehát nincs az, hogy elterveznek valamit, aztán jövök én, és belezavarok. Gyakorlatilag ők tartják életben a céget saját hatáskörben. (Én mint cégvezető pedig azokkal a dolgokkal foglalkozom, amik előre viszik a céget)

 

2 fiatal hölgyről van szó, akiknek gyermekeik vannak, és habár nem csak emiatt, de 9-16-ig vagyunk nyitva, így nem kell reggel fél7-kor már az oviba vinni a gyereket, és még bőven odaérnek érte időben. Hétvégén zárva vagyunk.

 

A munka amit végeznek hasznos és viszonylag változatos, továbbá az ügyfelektől, vevőktől rengeteg dicsérő szót és hálát kapunk, amit őszintének is gondolunk (mert ők is így gondolják). Talán egy munkahelyen (is) ez az egyik legnagyobb éltetőerő, a pozitív visszajelzések, amik valóban azok, és nem csak látszólag dicséret ("Ó, fiam, olyan ügyes vagy, söpörj már fel az előszobában")

 

Elmondom, hogy nem kapnak többet, mint a szóban forgó szerződéses katona, mégis meggondolnák, hogy elmenjenek-e egy másik, ugyan többet fizető, de közismerten modern rabszolgatartó munkahelyekre. Mert azért ez utóbbiból van több a civil szférában.

 

Szájmenésem van, most mármindegy.

 

Ideális esetben olyannak kéne katonának jelentkezni, akit azért kicsit vonz a téma, és nem csak azért, mert a munkaügyi központból kiajánlották ezt a melót.

 

Mindig azt hallani, hogy a Honvédség is egy a munkaerőpiacon, másik oldalról meg azt, hogy "Hivatásuk a honvédelem". Ebben egy kis ellentétet érzek.

Azt akarom mondani, hogy természetesen egy kis áldozatot mindenképpen kell vállalni a delikvensnek a haza szolgálata érdekében, de szerintem erre a toborzóirodában nem készítik fel és merőben más a lefestett kép, mint a rideg valóság.

 

 

Végül egy gondolat, amit olvastam az alkalmazottakkal kapcsolatban: "ha a rosszakat nem küldöd el, a jók maguktól fognak elmenni."

Mindez csak idő kérdése, van akinél korábban, van akinél később következik be.

Előzmény: Hassel606 (32236)
Hamburger2 Creative Commons License 2008.08.17 0 0 32258
A parancsnokait nem maga választja a katona! Jól is néznénk ki! :) A MH hű tükre a magyar társadalomnak. Minden téren. Viszont ez a mi országunk és ez a mi hadseregünk. Mindkettő jobbításra szorul. Mindenki tudja, hogy egyik sem egyszerű feladat!
Előzmény: Stylist (32257)
Stylist Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32257
Így van! Viszont azok az emberek, akik megérdemlik Pythont, ( meg téged ) azok nem érdemelnék meg, hogy ilyen legyen a felső vezetés, amilyen most! Hagyjuk, inkább ne is ragozzuk... :-((
Üdv:
Előzmény: Hamburger2 (32255)
Hamburger2 Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32256
A románoknak van merszük felelőst találni. Az már más téma, hogy tényleg ő volt-e a hunyó!?
Előzmény: Plieur (32250)
Hamburger2 Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32255

Pedig van a MH-ben még jónéhány ember, aki megérdemelné Pythont. Ők most szegényebbek lesznek.

Előzmény: Stylist (32245)
Hamburger2 Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32254

Az ígéret nem kerül semmibe. "Csupán" a beosztottak bizalmába! Azt pedig nem lehet már visszaszerezni, ha egyszer eljátszotta az ember. Pénzért sem adják.

 

Sajnos a vezetőkkel szembeni bizalomvesztés nem új keletű jelenség a MH-ben.  :(

Előzmény: Python24 (32240)
Hamburger2 Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32253

Szervusz Python!

 

Nyugi! Tudod, hogy tudom, hogy kiről van szó. A döntésképtelenség egy újabb kategória! A felelősségtől való rettegés is. Én most nem róluk beszéltem. A parancsnoki előmenetel működtetésében és a kiválasztásban is van még mit fejlődnünk. Itt megemlítem egy jóval korábbi rögeszmémet: Amikor valakiről készítik az éves teljesítményértékelést - vagy bármiféle értékelést - nem elég a parancsnokának a véleménye. Felfelé - általában - mindenki a szebbik arcát mutatja. Legalább ia parancsnoki értékeléssel azonos súllyal kéne meghatározott beosztottak és az illetővel mellérendelt viszonyban lévő személyek véleményét is meghallgatni. Az ilyen értékelés sokkal reálisabb lenne, mint a mostani. Ha még be is számolnák az előmenetelbe, akkor ritkábban történhetne meg, hogy nem a megfelelő ember kerül a megfelelő helyre! Mert az ilyen tévedéseknek súlyos következményei lehetnek. Főleg műveleti területen! :( Sajnos ez a rendszer nem találkozik sokak véleményével. Pedig, ha tényleg olyan jók vagyunk, mint amilyennek hisszük és mondjuk magunkat, akkor ez nem jelenthetne gondot! :)

 

Ha így döntöttél, akkor ezt kell elfogadnia másnak is. Én mindenesetre azt kívánom Neked, hogy találd meg a számításaidat ezen az új úton és soha se bánd meg, hogy ezt választottad. Egy dologra viszont szeretném felhívni a figyelmedet: Ne égess fel Magad mögött minden hidat! Soha sem tudhatod, hogy mit hoz a jövő!

 

Üdv: Hamburger

 

 

Előzmény: Python24 (32243)
Stylist Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32252
"A 21-es nem egy "widow maker"."

Ne mond már! A repült órákhoz képest nézd, meg, hogy hány darab zuhant le közülük, és aztán hasonlítsd ezt össze bármilyen más típus, mondjuk az F-16 statisztikájával! Több repülési szaklap is úgy írt a Lancer-ről, mint az F-104 Starfighter, vagy korábban a Grumman Hellcat "méltó" utódjáról...

"Ideiglenes megoldásnak szánták, hát sokkal tovább tartott mint számították..."

Oké, ezzel nincs is baj, csak amikor látták, hogy sz..r van a palacsintában, akkor nem kellett volna erőltetni a dolgot, hanem mondjuk repülőképes állapotban kellett volna tartani a MiG-29 Fulcrum-okat. Mint tudjuk, nem ezt tették...

"Nagy ráfordítással, de sikerült helyrepofozni a dolgokat..."

Az, hogy a műszaki állapotukon sikerült javítani, még nagyon kevés. A fő probléma az Exocet indítók eltávolítása volt, enélkül azok a fregattok ugyanolyan "operett" harci eszközök, mint egyelőre a mi Gripen vadászgépeink, a beígért AMRAAM rakéták nélkül!

"A Delfin tengóra ( Kilo osztály, 1 db.) meg éppen a fregatt sztori miatt nem maradt pénz."

Azt a "Kilo"-t el kell felejteni! Több, mint 10 éve inoperábilis, és a World Navies Today egyik cikke szerint olyan rossz állapotban van, hogy "very unlikely to remain in service." Mellesleg a lengyelek Kilo-ja sokkal jobb állapotban volt, mégis leállították, mert az USA által átadott 2 Oliver Hazard Perry osztályú fregatt rendszerbe állítása mellett a lengyel haditengerészetnek egyszerűen nem maradt pénze az üzemeltetésére...
Üdv:
Előzmény: Plieur (32250)
Plieur Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32251

Szia Python!

Jelentős mennyiségű hintőpor a zsákba, utólagos érdeklődés hogyan úszta meg élve , mert a KAP-3 ast nem 600m-re hanem 1000-re állítottuk be , biztos nem jó a herkentyű...

Sokat lehet cukkolni a népet...:)

Ujoncnak előzőleg tartani felvilágosítást a következő stílusban: Srácok, emlékeztek arra az esetre amikor XY feldobta a talpát...ki is lehet találni esetet:)

 

Előzmény: Python24 (32242)
Plieur Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32250

Szia Stylist!

A 21-es nem egy "widow maker". Ideiglenes megoldásnak szánták, hát sokkal tovább tartott mint számították -az F16 téma már vagy 10 éve kering odaát...

Másik: a fregatt ügyben folyik a nyomozás ( mármint angoléknál) , valaki 6 milla GBP-t fizetett valakinek, éppen a hajók műszaki állapota ...

Nagy ráfordítással, de sikerült helyrepofozni a dolgokat: a Ferdinand és Mária már vettek részt a Földközi tengeren gyakorlaton.

Édes volt a 2004-es sztrájk a Márian: nem kapta meg a várt fizetést a legénység, legénység sztájkba, utána kirugták a parnacsnokot és 2 főkolompost.

A Delfin tengóra ( Kilo osztály, 1 db.) meg éppen a fregatt sztori miatt nem maradt pénz.

Szóval ez a fregatt sztori annyiba került hogy a végösszegből  lehetett volna venni 2 db. La Fayette oszt. hajót a franciktól. Mert a két hajó közül az egyik 80%-ban, a másik 60%-ban felelt meg műszaki szempontból a kiírásnak.

Ott mindíg figyelembe kell venni egy tényezőt, amely mifelénk ismeretlen: 2006-ban a szárazföldiek vezérkari főnökét  pakolták ki , sötét üzlet a sereg számára beszerzett gumiabroncsokkal kapcsolatban:)

Előzmény: Stylist (32248)
Gyöki II Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32249

Nem az én feladatom értékelni a HM kommunikációját. Nincs is parketta a vállapomon. (még) :-P

Ha megnézed a társadalmat, láthatod, hogy nincs veszélyérzete, nem érdekli a katonaság, teljesen el van bulvárosdva, A TV-ben csak az esemény kap pár percet, ahol vér folyik, vagy ha valami negatív dolog történik. Azzal viszont, hogy ki kinek szeretője, mely celeb mit csinál, azzal címlapok születnek. Az hogy van n db hely vadászpilótának, senkit nem érdekel. Ezáltal nagyon kevés ember jelentkezik, és akik jelentkeznek nem alkalmasak. Tavaly, ha nem emléxem rosszul 14 fő volt alkalmas 1/A minősítésű. Azt hogy lehetsz vadászpilóta és a katonai sajtó leírja, olvassa n-1 fő, mert még Ti sem olvassátok el. Azt, hogy egy celeb mutatja, hogy „bárki” lehet vadászpilóta, azt átveszi szinte az összes sajtó, de azok biztosan, amik eljutnak az átlagemberekhez: a bulvár.

De ezzel eljut néhány apróság is a társadalom azon rétegéhez, akiket nem lehet mással elérni.

Szvsz Bochkor nem kap ezért pluszt, bár nem állítom határozottan, szerintem a földhöz verheti a seggét, amiért olyan géppel repülhet, aminek az egy órás üzemeltetése az én éves bruttóm többszöröse…

Én örülnék a legjobban, ha nem ilyen eszközöket kellene használni, hanem azt kiraknom a netre, hogy csak olyan pályázati kiírásokat, hogy „még 3 szabad hely van vadászpilóta programban, mert már 452 hely betelt. Jelentkezz most!”.

Csörömp! Gratula az ugráshoz, szép bátorságpróba az ugrás, főleg egy PC-stől! Ugyan An-26-ból még nem jöttem ki, de L-410 már lassított miattam. Fenekelést meg mindenért kaptam a reptereken, az elsőért, az első katonaiért, az első kéziért, és az összes magasságért, csak a 400-ért nem.

Python! Sajnálom, hogy beadod az A4-est, de megértem. A gond az lesz, ha katonák közül elfogynak a fanatikusok és csak a másik csoport marad...

Előzmény: KatonaHumor (32209)
Stylist Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32248
Plieur: az egyetlen dolog, ami némileg vígasztaló ebben a helyzetben, hogy ha lehet, a románok még nálunk is szerencsétlenebb döntéseket hoznak ha fegyverbeszerzésről van szó. Ott van a MiG-21 Lancer program, ami az izraeli upgrade ellenére egy csőd, az a gép eleve egy widow-maker, ami még nem potyogott le, az nagyrészt üzemképtelen. Ugyanilyen "zseniális" húzás volt, amikor vásároltak 2 használt fregattot a britektől, és bamba módon belementek abba, hogy átadás előtt az angolok leszerelték a hajókról az Exocet rakétaindítókat. Így vették át a románok a két kiherélt öreg bárkát, amelyeken a 23 mm-es ágyú maradt az egyetlen fegyverzet. Ezek után a többi Fekete-tengeri ország biztos lef...ssa tőlük a bokáját... :-))
Üdv:
Előzmény: Plieur (32238)
==T== Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32247

Én egyéb kedvezményekke loperálnék.

 

 + pontot adnék felvételinél azoknak, akik lehúznak 1 v. 2 évet a Hondédségnél, ill. a korábbiakhoz hasonlóan egyéb extra lehetőségeket - pl. sportkör, nyelvtanulás, jogosítványszerzás, stb.

 

A jelentkező honvédjelöltektől pedig megkövetelnél egy minimális iq szintet, ill. büntetlen előéletet.

 

+ a volt honvédeknek engedélyezném a fegyverviselést.

 

Rengeteg dologgal lehetne vonzóbbá tenni a katonáskodást. Persze a hazafias nevelés/skolai nevelés is alap lenne, + valamiféle KISZ/cserkészet jellegű közösségi lehetőség a középiskolás korúaknak.

 

Viszont mindenek előtt el kéne zavarni az MH-tól (már ha még ott vannak) az iq negatív, szadista hajlamú kiképzőket. Ők sokak katonaéletét keserítették meg annélkül, hogy jobb katonát faragtak volna belőlük. Én is leginkább emiatt vonakodtam a sorkatonaságtól - meg amiatt, hogy az összes ismerősöm szerint (aki a vége felé volt sorkatona) tényleges katonai jellegű ismeretet gyakorlatilag alig sajátítottak el. Végül azért nem lettem sorkatona, mert addigra megszűnt ez az intézmény. Besorozva még be lettem, de behívni már nem hívtak be.

Előzmény: Python24 (32241)
Biga Cubensis Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32246
Tüzérek, rakétások segítenétek nekem a lengyel Patriotok topikban? Nem akartam ideoffolni, de érdekelnének a szakmai vélemények.
Stylist Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32245
By the way: Python, sok szerencsét Irakhoz! Teljesen igazad van, ezek nem érdemelnek meg Téged, lépj át rajtuk! Persze Hamburgert és John Doe-t sem érdemlik meg... :-((
Üdv:
Stylist Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32244
Szegény Farkas Roland is találkozott néhány olyan magas rendfokozatú tiszttel, akikről Hofi azt mondta volna, hogy a meztelen csiga hozzájuk képest egy gerincoszlop... :-((
Üdv:
Előzmény: Python24 (32243)
Python24 Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32243
Szia!!

"Nem tagadom, hogy van még mit fejlődni a parancsnokok felkészültségének területén, de összehasonlítva a 10 évvel ezelőtti viszonyokkal, nagyarányú a fejlődés. Az üvöltöző, embertelen, részeges parancsnok ma már nem igazán jellemző a MH-ben"

Az a fajta nem is,de az annál inkább jellemző,aki döntésképtelen,fizikailag,szakmailag nulla,gerinctelen,mert letagadja,amit a beosztottai jelentettek neki,és a szőnyeg alá söpri a dolgokat!Mindemellett külföldön parancsnok volt..Afganisztánban.Nem az első PRT-ben..Nem is a másodikban....

Nevesítsem????
Előzmény: Hamburger2 (32239)
Python24 Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32242
"De van az adrenalin szintnövelésének egy hagyományosabb módja is: 1200m, szépen nyílik az AN-26-os rámpája...:)"

Főleg ha 3000M-en nyílik az ajtó,tüske kihúzva a műszerből,szemüveg a helyén,kéz a stopperen,és az ugratóparancsnok keze az ajtó irányába lendül....
Előzmény: Plieur (32224)
Python24 Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32241
Szia!!

"Én nem vagyok híve a sorozásnak (amely államnak kényszerítenie kell polgárait megvédésére, azt az államot nem érdemes megvédeni (c) jackgibson), de Svájcban a közelmúltban kétszer is ('89, '99) népszavazáson utasították el hatalmas többséggel a sereg radikális karcsúsítását, tehát ott a sorozás tekinthető kényszermentesnek. Magyarországon ennek nincs meg a hagyománya."

Sajnosaz elmúlt pár évtized miatt nincs hagyománya,és becsülete a sorkatonai szolgálatnak.Régebben lenézték,aki nem volt katona!!

Én is pártolom a sorkatonai szolgálatot,mégpedig azért,mert:
-minden fiatal kapna egy alapkiképzést,ami általános mozgósítás esetén nem hátrány
-a leendő szerződéses katonák bázisa lehetne,mivel ki lehet szűrni,ki az alkalmas,és ki nem a szerződéses szolgálatra(régebben így csináltuk)
-pedadógiai pozitívuma is lehetne,csak nézz ra a mai fiatalokra,tisztelet a kivételnek

Szerintem kellene 3 hónap kemény,alapos sorkatonai szolgálat,vasfegyelemmel,és kötelességekkel,minimális jogokkal,normális felszereléssel,kiképzéssel,és illetménnyel!!

Sajnos,ami a legutolsó időkben sorkatonai szolgálat címén ment,az viccnek is rossz volt!!
Előzmény: internal server terror (32210)
Python24 Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32240
Üdv!!
Ez az egész UNDORÍTÓ ÉS SZÁNALMAS!!

Mellesleg nálunk,ejtőernyősöknél az új ejéseket csak azok avatják,akik már ugrottak előtte!!A VKF és Szekeres talán pilóta??

Látjátok,ezért szerelek le a francba!!Hétfőn be is adom a leszerelési kérelmem!!Nem hiányzik ez nekem nettó 96ezerért,12 év szolgálat után!!
Csak az áthelyezésemet akartam,de elég ebből a majomkodásból!!
Marad a cégem,kötöm az üzleteket,ha pedig olyan ajánlatot kapok kedden,akkor vár egy egyéves túra Irakban.Felszerelt M-4-essel a kezemben,Eagle CIRAS mellényben,valóban páncélozott autóban,stb...!!!

Majd ha baj lesz,vagy esetleg nem lesz elég ember Afganisztánban,remélem,számíthatnak az olyan PR-személyiségekre,mins Bochkor "Bocsi" és Stohl " Buci",vagy az ex-miniszterasszony a rózsaszínű táskájáva!!

Háború esetén majd felmegyek a Bükkbe egy távcsöves puskával gerillának/szabadságharcosnak,ahogy tetszik!!

Most hallottam a TV-ben,a miniszter több repült órát ígér a pilótáknak!!
Ja,korábban meg UAV-t,robotot,új felszerelést,jó fizetést,fejlesztéseket az egész seregnek!!


Előzmény: Törölt nick (32192)
Hamburger2 Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32239

Szia KH!

 

Azt hiszem, erről már beszéltünk magánban. Elismerem, hogy valahol igazad van, de ez önmagában nagyon kevés! Voltam és vagyok is olyan viszonyban a katonákkal, hogy félelem nélkül elmondják nekem a leszerelésük okát. Az esetek nagyon nagy százalékában a megélhetési gondokat említik első helyen.

 

Ez a véleményed engem egy kicsit arra emlékeztet, mint amikor elöljáróink a szerződéses állomány nagyarányú lemorzsolódását egyértelműen a parancsnokok nyakába akarták varrni. Nem tagadom, hogy van még mit fejlődni a parancsnokok felkészültségének területén, de összehasonlítva a 10 évvel ezelőtti viszonyokkal, nagyarányú a fejlődés. Az üvöltöző, embertelen, részeges parancsnok ma már nem igazán jellemző a MH-ben. (Ha mégis ismer valaki ilyet, akkor kéretik nevesíteni, de az általánosítást visszautasítom!! :)) Nagyon sajnálom, hogy ha Neked más tapasztalataid voltak. (25-20 évvel korábban én is tapasztaltam ilyet, nem is egyet!)

 

Erre csak azt tudom Neked is válaszolni, mint amit hajdanán az elöljárómnak is válaszoltam: A legtökéletesebb alegységparancsnok sem képes megtartani azt a katonát, akinek megélhetési gondjai vannak és a civil életben többet tud keresni! Fokozottan igaz ez a családos emberekre! :(

 

Üdv: Hamburger

 

 

Előzmény: KatonaHumor (32234)
Plieur Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32238

Szia harpet!

Most ebben van egy emberi tényező is:)

Az akkori TV közvetítésben látható volt egy terrorizált tiszt aki kétségbeesetten próbálta magyarázni hogy ő nem terrorpista ( a tankos kalandja után még kapott a buksijára az elfogóitól), aztán ha jól emlékszem megúszta avval hogy lefokozás-kirugás:)

Ugyanis váltig állította hogy miután leszakadt az oszlopról egy közeli lakásból felhívta az egységét hogy most mi a teendő, ott azt mondták neki tartsa az állását. Az egységnél utóbb nem emlékeztek hogy ilyesmit mondtak volna :)

Jellemzés: ha nem a saját erőket lövi ilyen sikeresen tálán még ki is tüntették volna:)

Annyi biztos hogy jobb a T72-esben a tülélési esély.

Előzmény: Törölt nick (32231)
belic Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32237
Hello!

Tudtommal a 72-esnél csak a torony eleje szendvics páncél, oldalról viszont kifejezetten gyengén páncélozott.

Igen.
De ez (vagyis hogy szembol SOKKAL erosebb) nagyjabol az osszes harcskocsira igaz, pl M1A1 harckocsitest szembol KE: 35-49 cm, oldalrol: 9 cm.
T72A harckocsitest szembol KE: 36-40 cm, oldalrol: (valoszinuleg) 8 cm.

Bel
Előzmény: ==T== (32227)
Hassel606 Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32236
Üdv!
"Megfelelő emberekkel, vezetőkkel lehetne olyan körülményeket teremteni a seregben, hogy 70-80.000 ft-ért ne csak jöjjenek, de maradjanak is a szerdzsók"

Felsorolsz néhány körülményt, amiért a fiatalok bent maradnak nettó 70-ért, 2008-ban?

Tisztelettel: Has
Előzmény: KatonaHumor (32234)
KatonaHumor Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32235

"A bemutatott parancsnoki állománnyal nem fogott kezet, de az alakzatban álló Bochkorhoz odament kezet fogni, „jópofizni”. "

 

Nézzük el nekik, ez a nap róluk szólt :)

 

 

 

 

 

 

Előzmény: csörömp (32229)
KatonaHumor Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32234

Még középiskolás voltam Egerben, amikor volt egy kicsit félénk osztálytársunk, akinek nem nagyon jött össze a csajozás. Egyszer  3. vagy 4. táján, valami 1-s vagy 2-s csajnak szimpi lett a srác. Nosza, fiúosztályunk együtt kezdett el dolgozni a sikerért, mert közeledett a megbeszélt randi. Amilyen cuccban a  srác elment, egyik sem volt az övé (weszkó-csizma, farmer, póló).

De sajnos folytatás nem lett, mert hát a külső "PR" jól sikerült, "el lett adva" a srác, de amikor az ismerkedés elkezdődött, a lány rájött, hogy nem ezt akarja.

Valami hasonlót érzek itt is.

 

Nekem általában semmi bajom a show-val és a showelemekkel. A gond a HM-nél és MH-nál az, hogy nincs az esetek döntő többségében mögötte tartalom, vagyis nem azt kapja a jelölt, amit ígértek neki. Elhúzzák a mézesmadzagot (?) a lehetséges jelöltek előtt, amjd amikor már a szolgálat 2. napján szekrénypakolás van, meg minden más, csak értelmes feladat nem (kivéve talán néhány alakulatot), akkor rájön az illető, hogy kicsit félrevezették.

(Azt csak zárójelben jegyzem meg, hogy amikor bekerül a közösségbe, akkor azért egy határértéket meghaladó dózist kap a társaktól a jövőképről, meg a már megfáradt katonatársak jól "nyakonöntik" egy adag negatív hozzáállással, ami már erősebb hatással lesz rá,mint amit a toborzóirodában hallott.)

Talán a  legnagyobb rombolást a katona lelkében a minden szinten jelen lévő sok-sok (de nem az összes) vezetésre, tiszteletre alkalmatlan parancsnok okozza.

 

Egyébként a véleményem az, hogy ilyen körülmények között hiába emelik a pénzt akér duplájára, az önmagában még kevés lesz. Amire nagy szükség lenne (nem csak) a seregben, az az értelmes és hasznos munka, jövőkép és MEGBECSÜLÉS.

 

Bemásolok ide egy idézetet, hátha lesz valami haszna:

 

"Ha mindnyájunknak meg kellene vallania legtitkosabb vágyát, azt, amely minden tervének, minden tettének ösztönzője, az ember azt mondaná: "Dicséretre vágyom."

 

Megfelelő emberekkel, vezetőkkel lehetne olyan körülményeket teremteni a seregben, hogy 70-80.000 ft-ért ne csak jöjjenek, de maradjanak is a szerdzsók.

 

 

Amúgy azt látom, mintha csak pilóta kellene a seregnek, minden rendezvényen szimulátor, légiharc, nyugdíjas pilóták meg NFTC plakátok.

 

Hogy a Bochkor-buli mit hoz az MH konyhájára arra én is kíváncsi lennék, de Szekeres Imre ismertségét biztosan növeli a civilek körében, ami politikai karrierjére még lehet pozitív hatással. (Lehet, hogy ez az igazi cél?)

 

Előzmény: Hamburger2 (32214)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32233
Őszintén szólva mindent azért ők sem fognak tudni egyszerre lecserélni. A 48 Falcon - ha meglesz - elég rendesen leköti majd gondolom a fejlesztési forrásaikat. Tehát gyanítom, hogy emellé a TR-ek cseréje nem nagyon fér majd be, figyelembe véve, hogy vannak folyamatban lévő fejlesztéseik is (PSZH, Gepárd légv.) gondolom ezeket is részletekben fizetik, mint mi.
Előzmény: Plieur (32228)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32232
aBel = bel :)
Előzmény: Törölt nick (32231)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32231
Üdv Plieur!

Ezek az adatok aBelt igazolják. A lesben támadás előnyét ugye ne vegyük figyelembe, akkor amikor a Tr-77 lőtt a 72-re, azt kiselejtezték és 1 halott. Amikor a 72-es lőtt a tr-re, akkor totálkár és 3 halott.

Ez a 72-es diadala szerintem.

Persze kihagytuk a tűzgyorsasáágot, miszerint a TAB-al is végzett a tr, de ezt nyilván a 72-es is utánna csinálta volna.

Úgy tudom (Josic könyvéből) hogy, a horvát-szerb háborúban 91-ben a T-55-ös század ki sem mert állni a t72-es század ellen, és inkább angolosan odébbállt, talán nem véletlenül.
Előzmény: Plieur (32228)
Hamburger2 Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32230

Szia Csörömp!

 

Akkor Neked szerncséd volt! Ma már "puhányabb" az "öreg eje-társadalom"

és használja a simító lécet is! :)

 

Hamburger

Előzmény: csörömp (32229)
csörömp Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32229
Kedves (Fiuk) Olvtársak! (Nem akarom, hogy nemi diszkriminációval vádoljanak)

A miniszter igencsak sztárolja Bocsit, amikor Szentendrén csinálta az egynapos alapkiképzését, természetesen  meglátogatta, nem magánszemélyként, hanem miniszterként. Járt a díszalegység, zene. A bemutatott parancsnoki állománnyal nem fogott kezet, de az alakzatban álló Bochkorhoz odament kezet fogni, „jópofizni”. Az alapkiképzésből is ráfért volna néhány óra tereptanból is Bocsira, akkor nem esett volna kétségbe az autószállító kamion borulása miatt az M6-oson, most hogy fog ő lemenni  Kecskemétre.

Az avatásról.

A repülőknél, ejtőernyősöknél van olyan hagyomány, hogy amikor először megy el egyedül, először ugrik az ember, a sikeres földetérés után felavatják, ami abból áll, hogy azok, akik ilyet már csináltak, kezükkel illethetik az újonc nemesebbik felét. Szerintem ott szúrták el, hogy nem egyedülrepülés után volt az avatás, de ezzel az erővel Ferihegyen is lehetne avatni a régebbi utasoknak az első landolókat.

Személyes élményem, hogy 1970-ben, amikor a nyíregyházi Kossuth Lajos Szakközépiskola igazgatója, Ökrös István a Repülőklub társadalmi elnökként úgy döntött Ő is megrepüli a „B” vizsgát, az egyedülrepülés után, én. mint már „B” vizsgás, üthettem egyet. Talán nem véletlen, hogy ebből az iskolából került ki Talla tábornok, vagy osztálytársam volt a helikopteres kiképzési főtiszt. Évfolyamonként 10-15-en mentek katonai főiskolára.

 Aztán alezredesként, amikor tankos hallgatóimmal megcsináltam az ejtőernyős kiképzést, az első földetérés után én is köszönettel vettem a legénységi állományúaktól is, hogy befogadtak az ejtőernyősök közé, és még örültem, hogy puszta kézzel tették, nem az ernyőhajtogatásnál használatos simítófával.

Üdv: csörömp

Előzmény: KatonaHumor (32209)
Plieur Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32228

Szia bel!

Az egyetlen eset amelyben TR77 került szembe T72-el és dokumentált odaát az 89 dec. 22/23.

Egy az egységétől Bukarest É részén műszaki hiba miatt lemaradt TR parancsnoka ( egy kezdő alhadnagy) a TV infóját miszerint terrorista tankoszlop közeledik Bukaresthez szó szerint vette, beállt lesállásba és várt. A bejelentett tankoszlop az ország egyetlen T72-el felszerelt egysége volt, kb. 2 századnyi, őket is behívták a városba.

A TR kilőtte az oszlop elején haladó TAB77-est, utána 1 db. T72-est.

A TAB totálkáros lett ( 6 halott), a T72-est kiselejtezték ( 1 halott).

A TR-t az oszlop következő T72-e kilőtte,  totálkáros lett, 3 halott.

Távolság: kb. 800m, város széli beépített terület.

Bár a TR85 még kielégíti az igényeket, már régebbről gondolkodnak a cseréjén, lásd amit már feltettem a TR-2000 tervvel kapcsolatban. Még nem telik rá.

A TR85M1 jelenleg kb. 16LE/t tud, mert kb. 50t súlyú, ezt például nem tartják megfelelőnek.

 

 

Előzmény: belic (32225)
==T== Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32227
Tudtommal a 72-esnél csak a torony eleje szendvics páncél, oldalról viszont kifejezetten gyengén páncélozott.
Előzmény: belic (32225)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32226
ok, igazad lehet, azt hittem, reaktív páncél van rajta, de megnéztem, nem.
Viszont a 300 vs. 15 db azért nyomasztó fölény így is :(
Előzmény: belic (32225)
belic Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32225
Hello!

És ugye a TR-85, ha nem is egy átütő erejű tank, a mienkénél mind számban, mind minőségben jobb.

Ne viccelj, hogy lenne minosegben jobb egy T-55 (esetleg T-55AM), mint egy T-72?

A 3 legfontosabb jellemzoje egy harckocsinak: tuzero, vedettseg, mozgekonysag.

Tuzero: 125 mm/ 100 mm
Vedettseg: TR-85: homogen acelpancel, TR-85M1: homogen acelpancel + passziv kigeszito pancel; szemben a T-72 szendvicspanceljaval.
Mozgekonysag: az egyetlen, amiben jobb a TR-85M1, 830 loero 780-nal szemben (TR-85: csak 600 loero!).

125 mm: a kaphato legjobb urmeret alatti loszer (3VBM-19) atutese (garantalt, 2000 m-en): 600 mm.

100 mm: a kaphato legjobb urmeret alatti loszer (3UBM-11) atutese (garantalt, 2000 m-en): 230 mm.


T-72 pancalzata (szembol) kb 400 mm-nek felel meg KE (urmeret alatti nyillovedekkel szemben) es 500 mm-nek CE (kumulativ lovedekkel szemben). Akar egy sufniban is raszerelheto a Kontakt-5 kiegeszito (reaktiv) pancelzat, amivel kb 644 mm KE, 1000 mm CE vedettseg erheto el.

A T-55 (kb. a TR-85 is) pancelzata (szembol) kb 200 mm-nek felel meg. Persze erre is lehetne tenni Kontakt-5-t, kb 322 mm KE, 400 mm CE vedettseget elerve.

A T-55AM (kb a TR-85M1 is) pancelzata (szembol) a harckocsitest maradt kb 200 mm, a torony 520 mm KE, 480 mm CE (ertelem szeruen erre meg egy kiegeszito pancelt mar nem lehet felrakni).

Bel

Előzmény: Törölt nick (32187)
Plieur Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32224

Tiszteletem Hamburger!

Előfordulhat  vadászpilótáknak egy olyan 50 éves korra kilakuló közellátás/messzelátás problémájuk, szemüveget meg nemigen lehet ott használni, pár g-nél. De sajnos sokan nem emiatt mentek el...

Éngem csak az lep meg hogy ekkora PR-t kell csapni az utánpótlásért. Az érthető hogy a földi/műszaki személyzetnek nem tolonganak, mert amit tudnak felkínálni az egy élet felelősségteljes munka és komoly tanulás, ezért szoktak hagyományosan odakerülni azok akik valamilyen okból kiestek a pilótarostán, de imádják a repülést és gépek mellett lenni. Csakhogy a szárazföldiekhez képest ez a fegyvernem aránylag jó sajtóval rendelkezik, van egy saját romantikája, ezért meglepő ez a bocsikás hadjárat.Az utánpótlás kiképzés ára: hát ez egy nagyon költséges fegyvernem, nemcsak nálunk.

Valami azért úgy motoszkál bennem, és nem jó iránynak tartom: terjed ifjúságunk körében újabban az Adrenalin ital,  jó feldobni magukat. De van az adrenalin szintnövelésének egy hagyományosabb módja is: 1200m, szépen nyílik az AN-26-os rámpája...:)

 

 

Előzmény: Hamburger2 (32214)
J Dagain Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32223
Köszi!

Végrehajtóként csak kiejtve hallottam, írva nem láttam . Azt hittem Echó fok.
Köszönöm a helyesbítést!
Előzmény: stalker2 (32186)
Hamburger2 Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32222
Miért kéne reszketnem? Én csak örülök, ha nálatok is nő az étkezési létszám! Az új környezet új erőt is adott? :) Akkor szólj, ha már "szákban a zsákmány"! :)
Előzmény: Kuruc71 (32219)
Hamburger2 Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32221
Ígéreteknél többet még nem hallottunk. :( Pedig ha így megy tovább, akkor - főként a legénység esetében - komoly gondok lesznek a "megtartó erővel". :(
Előzmény: Princ of Carpatia (32218)
Hamburger2 Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32220
Igen, én is így tudom, de nagyon kíváncsi leszek a "tálalásra"! :)
Előzmény: Törölt nick (32215)
Kuruc71 Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32219
Hmmm "Mozog az úszó de még nem tuti a kapás " :-)))


Reszkess !

:-)))
Előzmény: Hamburger2 (32212)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32218

Üdv Kedves Péter!

 

"Zsozsó" ügyiben nem hallottál valamit?

OFF:

Annó a választások kampányában nagyon igért volt a jövedelem emelkedése, de sajna valahogy várat magára. Legalább most, a második félidőre! :-D

ON:

 

Öreg Csóka

 

Előzmény: Hamburger2 (32213)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32217
Üdvözletem Tata64!

Az nem lehet, hogy csak kiírták a tendert, de nem szerződtek le senkivel, nincs beszerzés? MErt ha lenne, gondolom a honvedelem.hu már az egekig magasztalná Szekerest és Bocsika már lőne is sz új Wunderwafféval.
Előzmény: Törölt nick (32204)
1805 Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32216

Szia Hamburger!

 

Igazad van, de akkor marad az "Ö bajuk"

 

Tisztelettel:1805

Előzmény: Hamburger2 (32130)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32215
Üdvözletem!

Ha minden igaz, ezeket a járműveket csak kölcsönzik az amerikaiak, ugyanez a helyzet a cseh kontingensnél is.
Előzmény: Hamburger2 (32213)
Hamburger2 Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32214
Meglátásom szerint ez a fajta hírverés jól tükrözi a MH egész PR - stratégiáját. Ami szép és látványos azt nagydobra, ami meg gond és a mindennapi életet jelenti, azt megy a szőnyeg alá, mert úgy se érdekel senkit. A mondanivalónkat még megspékeljük pár show-elemmel és show-mennel, hogy még jobban kábítsuk a népeket. Miként kaphat az ember így reális képet a MH-ről? Pedig lehetne érdekes epizódokat és érdekes embereket találni a katonák soraiban is. Én nagyon sok ilyen embert ismerek. Ahhoz persze jó szakember is kell, aki ezekről érdekesen tud írni! Az sem árt, ha tudja, hogy miről ír. A katona-sajtó is egyfajta hivatástudatot igényel. Nekem nem tetszik, hogy egy ilyen komoly témát az olcsó népszerűség kedvéért ilyen kommersz eszközökkel próbálunk "eladni". Mindenesetre nagyon kíváncsi leszek, hogy ez a Bochkor - buli mit hoz majd a konyhára. Egy biztos, nagyon drága programokkal próbálják megoldani a pilótahiányt. Nem is értem, hogy miként alakulhatott így a helyzet. Hány és hány jól képzett pilótánk ment el nyugdíjba "idő előtt"!? Ezért senki sem vállalja a felelősséget? Nem lett volna olcsóbb ezeknek a szakembereknek a megtartása, mint most aránytalanul több újat aranyárban képezni? Bár ezt elmondhatni más területen is. A seregből kiváló katonáink legnagyobb hányada azért megy el, mert a havai 70-80 000 Ft-ból (nettó) nem tud kijönni. Főleg 30 fölött, amikor már a családot is el kell tartani.
Előzmény: KatonaHumor (32209)
Hamburger2 Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32213
Ha minden igaz, akkor hétfőn lesz a PRT-5 búcsúztatója és a miniszter úr tenni fog egy bejelentést technikai vonatkozásban. (HMWVV)
Hamburger2 Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32212
Tényleg? Tovább akarjátok javítani az ausztrál demográfiai arányokat? :)
Előzmény: Kuruc71 (32169)
internal server terror Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32211
Négyféle költséges eszköz szerepel a tervben összesen: a kétféle rakéta, a felderítő-kommunikációs elektronika, valamint a páncélzat. A szükséges mennyiségből adódóan a rakétáknál licensz vásárlására, az elektronikánál részben-egészen saját fejlesztésre, a páncél esetében pedig a Us Army által valamilyen okból mellőzött Dragonskinbe való befektetésre gondoltam (ha ez az ok nem mégis minőségi aggály volt).

Éhesló, működhetne ez így?
Előzmény: internal server terror (32210)
internal server terror Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32210
/egyesítsük a két threadet/

"Csak annyira irracionális, mint ebbe a seregbe beállni hivatásosnak."
Nem. A hivatásos katona munkavállaló. A tartalékos éppen ellenkezőleg, saját idejét áldozza fel, amikor helyette dolgozhatna és kereshetne többet, vagy pihenhetne, szórakozhatna. Vagyis tkp. "fizet", hogy tartalékosként szolgálhasson.

"Egyébként egy lövész alapképzettsége mindenkinek kell lennie, anélkül nem foghat fegyvert! Vagy ez neked nem volt világos az elképzelésemből?"
De, gondoltam. Viszont ettől még nem lesz harcképesebb mint ex sorozott bakáink, mert kiképzése alatt és utána nem harcra készül fel, hanem konkrét feladatára és azt végzi.

"Ha olyan lehetőségeink lennének, hogy ilyen színvonalon felszereljük a Honvédséget ÉS a miliciánkat, az nagyon jó lenne!"
A lehetőségeink megvannak. Pillanatnyilag a közismert szövegek szerint évente cca. 10 Md dollárt költünk segélyezésre, ennyit lopnak és pazarolnak el vezetőink, ennyi adót csalunk el. Tehát ez összesen 30 milliárd dollár! Évente!

Továbbá egy milíciában nincs bérköltség (jelenlegi honvédelmi költségvetés fele, ha jól tudom), nincsenek mindenféle drága fegyvernemek (légierő, páncélos, tüzér), drága és drágán fenntartandó cuccokkal.

Persze semmi sincs ingyen, de valamit valamiért.

"Megbeszéltük."
Mondjuk ami azt illeti, a központosítva telepített vezérkar sebezhetősége miatt nagyszerű lenne egy a katonákra elosztott teljesen azonos elemekből összeállított homogén hálózaton futó digitális harcmező, gyorsított kódolt textalapú kommunikációval. Ha igazán elengedem magam, humán tábornokok helyett akár egy erre telepített szakértői rendszert is el tudok képzelni irányítóként. Az már elérné egy hangyaboly színvonalát, és így az emberiség eddigi legmagasabb fokon szervezett csoportját hozná létre.
Bocs, előtört az anarchista énem és kicsit overrideolta a realitásérzéket :)

"Ha te egy svájci hadsreget szeretnél nálunk is, én benne vagyok!"
Nem. Én az egyszer volt szegény svájciak modelljét szeretném, amiből a mai hadseregük kifejlődött: a kor színvonalán lehetséges legütőképesebb gyalogságot.

A szövetségesi kötelezettségünk miatt szükséges expedíciós erők fenntartása a gondolatkísérletben nem tényező, felőlem (hipotetikusan) kiléphetünk a Natoból, csinálhatunk légiót, bérelhetünk pmct, vagy akár meg is maradhat a hivatásos sereg (csak ha ennek szervezetébe akarjunk integrálni a tartalékosokat, akkor előtte fel kell oszlatni és az alapoktól újjászervezni, mert most egy vicc).

"Bár én úgy tudtam az alapvetően sorkatonákon alapszik. Márpedig én híve vagyok a sorkatonaságnak. De ha már úgy döntött a polgárok többsége, hogy hivatásos seregünk legyen, akkor marad az önkéntes tartalékosokról való agyalás."
Én nem vagyok híve a sorozásnak (amely államnak kényszerítenie kell polgárait megvédésére, azt az államot nem érdemes megvédeni (c) jackgibson), de Svájcban a közelmúltban kétszer is ('89, '99) népszavazáson utasították el hatalmas többséggel a sereg radikális karcsúsítását, tehát ott a sorozás tekinthető kényszermentesnek. Magyarországon ennek nincs meg a hagyománya.
____________

"Mindkétféle feladatot végzik, képzettségi szintjüktől és a szükségtől függően. (...) Nem mintha ezt ne tudnád Te is kikövetkeztetni magadtól! :-)"
Az eredeti állításod mintha nem egészen ugyanez lett volna...

"Ex vadászpilóta nagy részük, ill eleve a NG képezte őket."
Ettől még látványos ellenpélda állításodra, hogy a NG tagjai a te ötletedben szereplőkkel egyezően kisegítő feladatokat látnak el: "Azóta rájöttem, hogy nem a spanyol viaszt találtam föl, csak az ami Nemzeti Gárdát!".

Az idézett törvényszöveg csak apró adalék volt.

"Mi is képezhetjük az önkénteseinket első vonalbéli harcra, ha tudunk nekik venni megfelelő színvonalú felszerelést. (Miután a hivatásosok már jól fel vannak szerelve.)"
Aha :D

"De ez már nem a faluszéli területvédelmi milicia amit propagálsz."
Sohasem propagáltam faluszéli területvédelmi milíciát, ez csak a te képzeted volt.
Előzmény: M.I. (32170)
KatonaHumor Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32209

Dettó.

 

Nehéz eldönteni, hogy sírjon vagy nevessen-e az ember.

 

Sose voltam pilóta, de bizonyára ez így szokás, de legalább valami piszkavassal vagy valamivel, de így tenyérrel, hát...fura, no. Meg olyan "buzis" az egész, főleg így ország-világ előtt.

 

Bochkort én sem csípem (habár Szekeres szerint példakép), de el kell ismerni, hogy azt a képzést nem mindenki tudná megcsinálni.

 

Valószínűleg a miniszter sztárolhatja ennyire Bochkort így muszáj jó képet vágni hozzá a HM-ben dolgozóknak, vagy másik lehetőségként a HM PRrészleg (szerintem)félresikerült akciójáról van szó (mármint az egész "Bochkor-jelenség").

 

Gyöki felvilágosíthatnál minket, habár őszintén megmondom, nem hiszem, hogy ez belefér a vállapodba :)

 

 

mihu

http://www.katonahumor.hu/

 

Ui: mondjuk annyiból esetleg tekinthető "szerencsés" választásnak Bochkor, hogy megosztó személyiségként mindenképpen beszédtéma, lásd ebben a topicban is.

És hát a rossz reklám is reklám.

Előzmény: Törölt nick (32192)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.16 0 0 32208
Szervusz!

Szerintem az L-159 lesz a befutó, ugyanis a csehek le akarják rázni a nyakukról a jelenleg lekonzervált gépeket. Olcsón "testvériesen" átadják, aztán majd fizetjük a szervizt meg az alkatrészeket.
A semminél azért jobb.

Üdv.
Előzmény: Légierő Blog (32207)
Légierő Blog Creative Commons License 2008.08.15 0 0 32207

A kecskeméti repülőnap legfontosabb kérdése, és az ősz legjelentősebb beszerzési döntése az lesz, hogy az Alba helyére, a Gripen mellé szerezzen-e be a HM egy századnyi L-159-est Csehországból, vagy rázza gatyába a Gripen-programot. A jelenlegi finanszrozásból aligha megy a kettő együtt...

 

http://legiero.blog.hu/2008/08/11/alca_ban_az_igazsag

 

Üdv,

 

Gábor

 

 

 

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2008.08.15 0 0 32206
Üdvözletem!

Olvassátok el ezt is:
http://www.hirextra.hu/hirek/article.php?menu_id=2&cat=4&article_id=91235
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.15 0 0 32205
Szervusz Harpet!

Az előbbi hozzászólásommal a kérdésedre válaszoltam.
Előzmény: Törölt nick (32196)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.15 0 0 32204
Szervusz!

Az utolsó aláírt szerződés 98 db 60mm-es, eddig ismeretlen típusú aknavető, a lövész, és -gyorsreagálású századok részére.
Július 30.-án lett aláírva.
http://hir.hmflu.gov.hu/_layouts/hirdetmeny/AJFELH16002_07-70_63_MOD_II.pdf

Üdv.
uselessjunk Creative Commons License 2008.08.15 0 0 32203
Valahogy be kell hülyíteni a tizenéves suhancokat, hogy a Honvédség csupa móka és kacagás. Ez nem azoknak szól, akik bár "bent" vannak. Azok általában hánynak ettől...
Előzmény: Törölt nick (32192)
Nr.121212 Creative Commons License 2008.08.15 0 0 32202
Miért? Az enyém olyan komolynak tűnt? :)
Előzmény: Törölt nick (32198)
Plieur Creative Commons License 2008.08.15 0 0 32201

Szia harpet!

Gépjármű csere program, bár még nincs vége. Lehet ott is lesznek még meglepik.

Előzmény: Törölt nick (32196)
==T== Creative Commons License 2008.08.15 0 0 32200
Mindezt azért írtam, mert nyilván nem ingyen csinál majmot a seregből...
Előzmény: ==T== (32199)
==T== Creative Commons License 2008.08.15 0 0 32199
"Bocsiról" tudnivaló, hogy amellett, hogy egy bicskanyitogatóan pofátlan ripacs, elég komoly MSZP-s talpnyaló. Anno főleg D209el és nejével Csaplár bagózokanóbelátadáson Klárával voltak igen jóban, de úgy tűnik a fenékváltás sem törte meg a lendületet...
Előzmény: Törölt nick (32192)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.15 0 0 32198
Bár nem tettem smile jelet a végére, de az iróniát remélem ki lehetett érezni a hszből...
Előzmény: Nr.121212 (32195)
Plieur Creative Commons License 2008.08.15 0 0 32197

Szia harpet!

ha pozitív lenne az eredmény, mármint valami konkrét dolog, felőlem nyugodtan gyakorolhatnának Bocsin cséphadaróval is, sőt Kovi sztárolhatna légierős szinekben egy bizonyos hölgyet, nevét személyiségi okokból nem közlöm.

Mert láttam már MIG-en óra reklámot is :)

A baj az hogy egy ilyen akció nem annyira az MH népszerűsítését mint egy médiaszemély /jelenség/ mit-tudom-én mi népszerűsítését  segíti, aki nem éppen a népszerűség csúcsán van.

Ellesték az amcsik második VH-ús módszerét amikor bevonultatták Clark Gable-t?

tíz év múlva pont olyan legendás lesz Bocsi pilóta avatása mint annak idején ifjabb Ceausescué a Bobocu-i rep.tiszti iskolában:)

Előzmény: Törölt nick (32192)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.15 0 0 32196
Mivel elememben vagyok, és nem szeretnék magammal beszélgetni, feldobok egy kvízkérdést:

Mi volt az utolsó olyan beszerzés vagy fejlesztés idehaza, ami erősített minket és többé-kevésbé sikeresen lezárult. A Griffek 2001-ben? Vagy azóta volt valami? (Nem az ígéretekre gondolok, hanem aláírt szerződésekre)
Nr.121212 Creative Commons License 2008.08.15 0 0 32195
A szövetséges NATO-tagság feltététele, hogy a költségvetés ?2%-át a hadseregünkre kell költeni. Nem szüntethetjük meg.
Sőt, pont az a vicc , hogy egy kicsit is normálisabban felszerelt modern sereggel bármilyen országot magunkkal ránthatnánk ide a sárba... Jobban átgondolnák a piszkos politikai játszmáikat a térségbeli országok, sőt még azokon is túl...
Csak "jobban" kéne elkölteni ezt a sokrengeteg pénzt
Előzmény: Törölt nick (32185)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.15 0 0 32194
Szia Plieur!

Hát éppen ezt mondom, hogy jól csinálják, a maguk szempontjából legalábbis. Nekünk is így kéne, vagy hasonlóan. Soha nem gondoltam volna, hogy eljön az az idő, amikor Romániára fogok irigykedni, és őket hozom fel példának. De eljött. A gazdaságuk, az oktatásuk és a haderőfejlesztésük terén is van mit irigyelnünk/követnünk. De mi ehelyett pont az ellenkezőjét tesszük...
Előzmény: Plieur (32193)
Plieur Creative Commons License 2008.08.15 0 0 32193

Szia harpet!

Most leszámítva a politikusaik részéről fel-felbukkanó nagyromán melldöngetést, tulajdonképpen nagyon is logikus amit elkezdtek. Próbálnak beállni a NATO sorba: egy az ország teherbíróképességének megfelelő, nyugati szervezésű, nyugati eszközökkel vagy azokkal kompatibilis eszközökkel felszerelt haderő. Nagyon is tisztában vannak az elvesztegetett évtized ( 1990-2000) örökségével, próbálják visszafoltozni a megtépázott hírnevüket (89-90-91, 98) amikor saját lakosság ellen lett bevetve a sereg, nagyon igyekeznek. Nem is az a baj hogy fejlődnek, hanem az hogy az MH ide jutott. Azzal hogy nem kell nyugat felöl támadástól tartani nagyon is tisztában vannak, már a meglévő erő elég az elrettentéshez. A mostani grúz bunyó után kelet felé is halkabban :).

És nem követtek el olyan hibákat hadiiparban mint mifelénk.

Ami rizikófaktor odaát: egy kőkemény ultra vezetés hatalomrakerülése amely szabad utat ad az előzetesen felszított/mesterségesen létrehozott indulatoknak vagy köpönyegforgatás az ismert modell szerint:)

Előzmény: Törölt nick (32187)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.15 0 0 32192
Ennél már tényleg nincs lejjebb:

http://www.honvedelem.hu/cikk/0/12249/bochkorelfenekeles.html

A honv. miniszter és a vezérkari főnök egy PR akció keretében elfenekeli Bochkor Gábort (elnézést, "Bocsit") és mindezt még ki is teszik a világhálóra. Tényleg ez a szint a seregben? És a következő lépés mi lesz? Meg is csinálják a Bocsikát ott a helyszínen az Albatros szárnyának támaszkodva, azt is felveszik és Kovi rendezésében megy az is a netre, hogy legyen pénz ALCARA? Vagy hogy? Hát édes Istenem hogy süllyedhetett ideáig a honvédelem?
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.15 0 0 32191
mi az ideális? Mindig a környezet határozza meg.

Pl a fele akkora Szlovákiának 16 felújított Zuzanája és 8 DANA-ja van, ha az angol wikinek hinni lehet.
Persze van nekik vagy 100 db 122mm-esük és 49 2S1-ük is, meg 87 rakétavetőjük.
Cseheknek viszont 160 fölötti 152 mm-es DANA, és emellett még a 120-122mm-esek.
Portugáloknak:318 db 155mm
És akiről a könnyűlövész koncepciót koppintjuk: Belgium: 272 db tábori löveg, ebből 108 db 155 mm-es önjáró löveg
És a mumus Romániának majdnem 450 körüli 152 mm-es (gondolom ezek egy részét biztos kivonták) 120-122mm-es emellett viszont összesen 600-as nagyságrend, de gondolom ez is csak papíron létezik.

Lehet számolni, de a 240-el kb. helyén kezelnénk az ügyet és a térségben jelentősek lennénk.

De ha legalább 3x24 db lenne, az sem lenne egy utolsó szempont.

Viszont, ha az épp aktuális nagy testvér (USA) egyik cuccát bevezetjük 24 db-al, és ezen agy nélkül elkezdünk kiképezni, akkor (ha nem NATO állammal b@szunk össze) úgyis megsegít minket hadianyaggal a jó nagy amerika, ha bajba kerülünk. Állítólag Grúziának is nyomják titokban a fegyvereket, elég gyorsan. Tehát nekünk is jutna. Csak legyen aki kezeli.
Előzmény: ==T== (32188)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.15 0 0 32190
jóvan, jóvan, cétizenhét. errare humanum est.
Előzmény: ==T== (32188)
Biga Cubensis Creative Commons License 2008.08.15 0 0 32189

(Ja igaz, ma megérkezett az első Herkules Pápára. De úgy tudom, vissza is megy az USA-ba, csak a hétvégére jött, repnapozni)

 

off: Remélem jó idő is lesz a héten és láthatjuk is, vasárnapra csak rendbejön az idő, akkor megyek.

Előzmény: Törölt nick (32187)
==T== Creative Commons License 2008.08.15 0 0 32188

C17 volt az a Herkules:)

 

És jelzik hazánk ismertségét a tengerentúlon, hogy a pilóta meglepődött, hogy Pápa micsoda civilizált város, és egyáltalán nem olyan, mint Afganisztán;)

 

Egyébként szerintetek mennyi 155-ös lenne az ideális? Nem a minimálisan szükséges, hanem az ideális. Mert szerintem a 24-hez oda lehetne tenni egy 0-t...

Előzmény: Törölt nick (32187)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.15 0 0 32187
Szia Plieur!

Plusz a tervezett 48 db F16-os, a meglévő 43 Gepárd légvédelmi ágyú, a legújabb generációs PSZH-k, C-130 stb. A helikopterekről már nem is beszélek.

És ugye a TR-85, ha nem is egy átütő erejű tank, a mienkénél mind számban, mind minőségben jobb.

(Ja igaz, ma megérkezett az első Herkules Pápára. De úgy tudom, vissza is megy az USA-ba, csak a hétvégére jött, repnapozni)
Előzmény: Plieur (32180)
stalker2 Creative Commons License 2008.08.15 0 0 32186
Üdv J Dagain!!

Csak pillanatra tudok bepillantani a fórumra, mert elfoglalt vagyok mostanság, de
most csak kutyafuttában olvasgattam a szakmai írásokba és nagyon sok igazságot írnak a kedves olvtársak. A te írásodat olvasva szeretnék kijavítani egy apró dolgot
amiért ne haragudj kérlek, de nem tudok elmenni mellette, mert úgy helyes, ha megosztjuk a normális infókat, mivel ez a fórum azért hitelesebb, mint a média(gondolom ezt én így). A ''CAP ECHO'' amit írtál, valójában KEP ECHO(Kabul Entry Point) Kabul Echo belépési pontja(ezt csak mellékesen írtam ide, bocs), de nem téged blamállak és nem okoskodásból, hanem pusztán tájékoztatás
ul javítlak ki utólagos engedelmeddel és elnézéseddel.

Üdv: Stalker
Előzmény: J Dagain (32002)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.15 0 0 32185
És az elmúlt 52 évben?

Amúgy igazad van, ez az!

Oszlassuk fel a Honvédséget, azt a háromszáztizenegynéhány milliárdot költsük az 5-ös metróra, vagy 14. havi nyugdíjra, aztán lesz ami lesz, sok ráhatásunk úgyse lehet az eseményekre, mert kicsike ország vagyunk.

Ha nem vagy pacifista, akkor Te mégis hogy képzeled ezt az egészet?
Előzmény: HG4I (32176)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.15 0 0 32184
Kedves Éhesló!

Tőled pont nem egy ilyen választ vártam. Mi lesz velünk, ha minden valamire való katonánk bedobja a törölközőt?
Előzmény: Éhesló (32147)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.15 0 0 32183

"A több hetes-hónapos politikai feszültség, majd katonai fenyegetettségi időszaka alatt változnának az erőviszonyok!"

Mit értesz az alatt, hogy változnának az erőviszonyok?
Ha mondjuk teszem azt Jan Slota (vagy akárki, tökmindegy, most épp ő jutott eszembe) elkezd magyarellenes kijelentéseket tenni (megtörtént), ideológiát, történelmet, stb. gyárt hozzá (megtörtént) gazdaságilag elhidegül egymástól a két ország (megtörtént már korábban Bős-Nagymaros okán), akkor majd egyszer csak valaki megfújja a vészharangot és 3-4 hónap alatt felszerelkezünk technikával, kioktatjuk a kezelő személyzetet és megszervezzük az egész ellenállást, és mire emberünk vérszemet kap, a tankjaiba vezényli a szlovákokat és megindulnak Budapest felé, addigra simán megállítjuk őket már a határon, és úgy pattannak le a magyar védelemről, mint a gumilabda? Ez azért kicsit az álom kategória szerintem.
A valóságban szerintem NINCS konkrét előjele egy konfliktusnak, és itt a konkrét-on van a hangsúly. Rossz a viszony, egy este történik valami, ami casus bellinek tekinthető és hajnalban már jönnek.

Ennyi. Szerintem.
Előzmény: HG4I (32119)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.15 0 0 32182
Szervusz Harpet79!

Szerintem a mostani 6-nál /tartalékkal együtt 12-nél/ azért jobb. Én inkább attól tartok, hogy használt eszközöket vásárolnak olcsó áron. Már az is előrelépés, hogy az eredetileg tervezett 105mm-esek helyett valszeg 155-ösök lesznek.
A könnyűlövész koncepciót nem ítélem el teljesen, bizonyos helyzetekben előnyös.
Szerintem lehetne egy könnyűlövész dandár speciális feladatokra, és egy lánctalpas gyalogsági harcjárművekkel, és harckocsikkal felszerelt dandár területvédelmi feladatokra /néhány "szomszéd" nem kiszámítható/.

Üdv.
Előzmény: Törölt nick (32174)
Plieur Creative Commons License 2008.08.15 0 0 32181

Tiszteletem !

ha láttál volna élőben pár ottani kerületet, nem hiszem hogy sietnél elfogadni Bukarest kulcsait:)

Árúkapcsolás klaszikus példája:)

Előzmény: Stylist (32179)
Plieur Creative Commons License 2008.08.15 0 0 32180

Szia harpet!

Annyi az új  hír hogy az jelenleg Kolozsváron székelő 4-ik hadtest megszűnik, helyette a 4-ik "Gemina" hadosztályt állítják fel. Ugyanaz a sorsa a bukaresti 1 hadtestnek.

Ott úgy néz ki új úton indultak el: hadosztály szervezet, a meglévő egységek száma nem csökken ( bár lehetnek létszám változások), viszont a haditechnikában komoly változásokat akarnak.

Ja, és a sereg ingatlanjai megmaradnak.

 

Előzmény: Törölt nick (32175)
Stylist Creative Commons License 2008.08.15 0 0 32179
"Ez a 24 db közröhely. Ennyi minek?"

Mit akarsz, ez pont négyszer annyi, mint amennyi D-20 jelenleg hadrendben áll. Ha minden fegyvernemi területen bejönne ez a 400 százalékos mennyiségi ( plusz esetleg minőségi ) fejlesztés, máris nem tűnne annyira döglöttnek a lovunk! :-)) Pl. ha a 14 Gripen helyett 56 Raptor lenne, akkor tálcán hoznák nekünk Bukarest kulcsait... :-))
Üdv:
Előzmény: Törölt nick (32174)
HG4I Creative Commons License 2008.08.15 0 0 32178
Már megint találtunk egy olyan pontot, amiben tökéletesen egyet értünk... :)))
Előzmény: Éhesló (32177)
Éhesló Creative Commons License 2008.08.15 0 0 32177
Hali,
nem akarnám itt a nacionalista és antinacionalista (internacionalista?) vitát élezni, de ha megnézed a környező országmaradékokat és különösen a kisanatantra mint antagonisztikus ellenfelekre koncentrálsz, akkor hozzájuk képest kifejezetten "közép"hatalom lennénk, ha mernénk nem kicsik lenni.
Némedi Laci mondaná, hogy ez csak számolás kérdése.....
Csak ehhez kellene nemzeti és külpolitikai stratégia is, vagy 18 éve. Nincs. Nem is lesz egyhamar, ha a mai eliten múlik.

Éhesló
Előzmény: HG4I (32176)
HG4I Creative Commons License 2008.08.15 0 0 32176
Egyetértek.
Még sok is.
De tovább megyek: az elmúlt 50 évben is sok volt és abszolút felesleges.....

Hány ellenséges támadót kellett visszavernünk az elmúlt 50 évben?
Mennyi is volt az elmúlt 50 évben a harci (nem kiképzési!) veszteségünk?
Mindez mennyibe is került ezen időszak alatt?

Ha valamiféle király erre tévedne: hangfelvételről is mehet :)))

Más: NG -ügy
Ne keverjük össze a világ egyik vezető (immáron történelmileg folyamatosan militáns politikát folytató) hatalmát hazánkkal! Egy kiadósabb USA County (kb. megye) nagyobb nálunk...


Ne ringassuk magunkat semmiféle "középhatalmi" szerepkörbe!
Két évszázad óta csak a nagyhatalmak közöztt "csapódunk", mint az egyszeri alakzat vége :)


üdv.

P.S.: nem vagyok pacifista!
Előzmény: Törölt nick (32174)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.15 0 0 32175
Most olvasom, megint könnyűlövész koncepció.
Most, amikor Románia úgy fegyverkezik ahogy, amikor Oroszország úgy alázza Grúziát ahogy, amikor Szlovákia úgy fegyverkezik, ahogy.

Nem tudom, mi van ezzel az országgal...
Előzmény: Törölt nick (32061)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.15 0 0 32174
Üdvözletem, egy ideig távol voltam (vízpart, sör, miegymás), most olvasom vissza az elmúlt időszak hszeit.

De ennél nem bírtam tovább. Ez a 24 db közröhely. Ennyi minek?
Előzmény: Törölt nick (32069)
M.I. Creative Commons License 2008.08.15 0 0 32173
Szia!

Igen őrá gondoltam.
Láttam szegényt egy sajtótájékoztatón magyarázta mekkora kamu volt az egész, de nem nagyon hittek neki! :-)

Amit a logisztikai és biztosítási dologról írtál. Én is valami ilyet gondoltam.
Aztán ha nagy szar van jöhet a területvédelem is.
De akár az árvízi mentés is.
Előzmény: Python24 (32171)
M.I. Creative Commons License 2008.08.15 0 0 32172
Na még egy válasz:

"Tehát az Egyesült Államok Nemzetőrségében nincsenek harcoló alakulatok, hanem tagjai a szövetségi fegyveres erők mellett látnak el kisegítő feladatokat; javítják eszközeiket, szállítják utánpótlásukat és talán őriznek is ezt-azt."

Mindkétféle feladatot végzik, képzettségi szintjüktől és a szükségtől függően.
Bár attól tartok a húzósabb dolgokra nem őket vezénylik, egyrészt mert szerényebb képzettségük/rutinjuk miatt kevésbé hatékonyak, ráadásul nagyobb veszteségeket szenvednének.
De a lájtosabb dolgok közül nagyon sokat át tudnak vállalni.
Nem mintha ezt ne tudnád Te is kikövetkeztetni magadtól! :-)

"Persze ezek biztosan hivatásos vadászpilóták."
Ex vadászpilóta nagy részük, ill eleve a NG képezte őket.
Első másod vonalbéli feladatokkal kapcsolatban lsd. az előző bekezdést.


"Army National Guard and the Air National Guard as an integral part of the first line defenses of the United States"
Az usa védelmének első vonala azt mondják, most Afganisztánban és Irakban van.
Ott a NG.
Tagja képzettségüknek megfelelő feladatokat látnak el.
Mi is képezhetjük az önkénteseinket első vonalbéli harcra, ha tudunk nekik venni megfelelő színvonalú felszerelést. (Miután a hivatásosok már jól fel vannak szerelve.)
De ez már nem a faluszéli területvédelmi milicia amit propagálsz.
Ha pénzünk és akaratunk van bármit megtehetünk! :)
Előzmény: internal server terror (32167)
Python24 Creative Commons License 2008.08.15 0 0 32171
Szia!!

"Pl. az a banyácska akit az Irakiak fogságba ejtettek aztán kommandósok kiszabadították, a NG tagja volt."
Gondolom,a Jessica Lynch sztorira gondolsz.
Ez egy akkora csúsztatás volt,hogy hihetetlen!!
Lynch és osztaga eltévedt a sivatagban,és mindenféle harc nélkül fogságba esett.
A kommandósok nem kiszabadították,semmi akciófilmbe illő csihi-puhi nem voltl,hanem egyszerűen kihozták egy irakiak által elhagyott kórházból!!

Az amerikaiaknak kellenek a maguk hősei,ugyanúgy,ahogy szükségük van a saját szörnyeikre is.(Nem véletlen,hogy nem hűtik ki Bin Ladent évek óta..)

"Valamelyik ide írogató topiktárs írta, hogy amikor Afg-ban vagy Irakban (nem emlékszem), volt dolga, azt tapasztalta, hogy egynémely amcsi NG-s fickó majdhogynem ön és közveszélyes a fegyverével. :-)"

Ilyet én is írtam,Irakban ez volt a tapasztalatom.Az NG tagok mondták,hogy amikor beléptek,nem gondoltak arra,hogy valamikor is harcolniuk kell külföldön.Hullottak is,mint a legyek,banális dolgok miatt.Pl az NG járőr megállt a járműveivel,és az egyik katona beállt egy üzlet elé a tömegbe,hogy vegyen egy kólát.Fejbe is lőtték közvetlen közelről...

De emellett nagyon hasznosak voltak,a konvojok kb 99%-át az NG irányította és biztosította,vagyis gyakorlatilag az őket terhelte az US logisztika nagy része.
Előzmény: M.I. (32166)
M.I. Creative Commons License 2008.08.15 0 0 32170
"Továbbá a honvédelemre alkalmatlan seregbe beállnia valakinek háttérfeladatokat végző tartalékosként öngyilkosság, mert amikor azt szétverik, esélytelen (harcra ki nem képzett, fel nem szerelt, meg nem szervezett) célpont lesz benne. Ezért irracionális az ötleted."
Csak annyira irracionális, mint ebbe a seregbe beállni hivatásosnak.
Egyébként egy lövész alapképzettsége mindenkinek kell lennie, anélkül nem foghat fegyvert! Vagy ez neked nem volt világos az elképzelésemből?

"Nem, ez azt jelenti, hogy az egy szál terepmintás gyakorló helyett jófajta testpáncéllal legyenek felszerelve."
Ha olyan lehetőségeink lennének, hogy ilyen színvonalon felszereljük a Honvédséget ÉS a miliciánkat, az nagyon jó lenne!


"Ez nem működne, mert sajnos az embertömegek nem mutatnak rajintelligenciát"
Megbeszéltük.


"A svájci hadsereg pl. egy nagy milícia enyhe professzionális tendenciákkal."
Ha te egy svájci hadsreget szeretnél nálunk is, én benne vagyok!
Bár én úgy tudtam az alapvetően sorkatonákon alapszik.
Márpedig én híve vagyok a sorkatonaságnak. De ha már úgy döntött a polgárok többsége, hogy hivatásos seregünk legyen, akkor marad az önkéntes tartalékosokról való agyalás.
Előzmény: internal server terror (32161)
Kuruc71 Creative Commons License 2008.08.15 0 0 32169
Ahhh ! Mindíg azok a fránya számok, fránya tények.


Oké ! Te győztél ! De a meccs még nincs lefújva !

:-)))

Előzmény: Hamburger2 (32159)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.15 0 0 32168
Épp most olvastam, hogy a holland afganisztáni kontingens OMLT-éje alá tartozó három afgán bázist nemrég elesett afgán katonákról nevezték el, hálából.
Szvsz nekem valahol itt kezdődik a sikeres CIMIC és PSYOPS.

Valszeg ezeket a katonákat nagyobb megtiszteltés érte ezzel, mint a saját tisztjeik oldaláról....
internal server terror Creative Commons License 2008.08.15 0 0 32167
"A harcoló alakulatok hivatásosok, és a NG lát el kisegítő feladatokat."
Tehát az Egyesült Államok Nemzetőrségében nincsenek harcoló alakulatok, hanem tagjai a szövetségi fegyveres erők mellett látnak el kisegítő feladatokat; javítják eszközeiket, szállítják utánpótlásukat és talán őriznek is ezt-azt.

"Az önkéntesek el tudnak látni kisegítő feladatokat, (szükség esetén otthon területvédelemre is képesek), és úgy tűnik van érdeklődő, jelentkező ebbe a szervezetbe."
Na ja, ilyen kisegítő feladatokat én se vetnék meg, érdekelne :)
Persze ezek biztosan hivatásos vadászpilóták. Különösen amelyiknek a gépére az van festve, hogy "Mile High Militia" :)

"In accordance with the traditional military policy of the United States, it is essential that the strength and organization of the Army National Guard and the Air National Guard as an integral part of the first line defenses of the United States be maintained and assured at all times."
(us code 32.102)

/A 32161-re azért el ne felejts válaszolni :)/
Előzmény: M.I. (32166)
M.I. Creative Commons License 2008.08.15 0 0 32166
A harcoló alakulatok hivatásosok, és a NG lát el kisegítő feladatokat.
Pl. az a banyácska akit az Irakiak fogságba ejtettek aztán kommandósok kiszabadították, a NG tagja volt.
Valamelyik ide írogató topiktárs írta, hogy amikor Afg-ban vagy Irakban (nem emlékszem), volt dolga, azt tapasztalta, hogy egynémely amcsi NG-s fickó majdhogynem ön és közveszélyes a fegyverével. :-)
Ez részletkérdés, lényeg, hogy működik a dolog.
Az önkéntesek el tudnak látni kisegítő feladatokat, (szükség esetén otthon területvédelemre is képesek), és úgy tűnik van érdeklődő, jelentkező ebbe a szervezetbe.
Előzmény: internal server terror (32165)
internal server terror Creative Commons License 2008.08.15 0 0 32165
"Azóta rájöttem, hogy nem a spanyol viaszt találtam föl, csak az ami Nemzeti Gárdát! "

Aha, mert azokban a harcoló alakulatok hivatásos katonákból állnak és a tartalékosok meg kisegítő feledatokat látnak el. Na mindjárt mondok valami durvát...
Előzmény: M.I. (32164)
M.I. Creative Commons License 2008.08.15 0 0 32164
"Diszkréten megkérdezném, hogy szerinted a jelenlegi honvédségünk meddig tartana ki egy átfogó támadással szemben? Még addig se, mint a grúzok az oroszokkal szemben..."
Teljesen egyetértünk.
De szerintem nem az a megoldás, hogy a Honvédség gatyábarázása helyett létrehozunk egy területvédelmi miliciát.
A mi vitánk arról szólt, hogy szerinte nem érdemes az önkéntes tartalékosokat kisegítő alakulatokban alkalmazni, mert az nagyon veszélyes a tartalékosok számára. (munkaszolgálat) A honvédség védelmi képességeit szerinte nem javítaná és senki nem jelentkezne ide önkéntesnek.
Én viszont mindkét feladat + katasztrófavédelem alkalmasnak tartanám.

Azóta rájöttem, hogy nem a spanyol viaszt találtam föl, csak az ami Nemzeti Gárdát!
:-)
Előzmény: swordmanus (32116)
internal server terror Creative Commons License 2008.08.15 0 0 32162
A népesség szaporodásának és annak összetételének problémáját szerintem versenyezgetés helyett finanszírozási oldalról kellene megközelíteni, ezért:

kép

kép2
internal server terror Creative Commons License 2008.08.15 0 0 32161
Túl tömören fogalmazhattam.

"Szerinted a világ hadseregei létszámuk 3/4-ében (Vagy ahogy Éhesló mondta 19/20-ában) szervezetlen, képzetlen munkaszolgálatosokból állnak?"

Nem a világ hadseregeiről van szó, hanem a te ötletedről, miszerint ha az MH háttérfeladatait tartalékosokkal végeztetjük el ingyen és az így felszabadult forrásokat a harcoló létszám növelésére fordítjuk, akkor alkalmas lesz a honvédelemre. Nem lesz, mert sem technológiai, sem szervezeti, sem létszámfölénnyel nem rendelkezne. Továbbá a honvédelemre alkalmatlan seregbe beállnia valakinek háttérfeladatokat végző tartalékosként öngyilkosság, mert amikor azt szétverik, esélytelen (harcra ki nem képzett, fel nem szerelt, meg nem szervezett) célpont lesz benne. Ezért irracionális az ötleted.

"Ez a "...páncéllal...felszerelt.." azt jelenti, hogy páncélosokkal akarod felszerelni a milicistákat? Minden falunak egy MBT? "

Nem, ez azt jelenti, hogy az egy szál terepmintás gyakorló helyett jófajta testpáncéllal legyenek felszerelve.

"Semmi hadsereg, csak központi irányítás nélküli milicisták szerte az országban?"

Dehogy! Ez nem működne, mert sajnos az embertömegek nem mutatnak rajintelligenciát, sőt. Nem olvastad, amikor tacsk0t és Éheslót rugdostam a központi hatalommal szemben álló forradalmigárdás vízióik miatt?

"De a félmillió az ország területén egyenletesen elosztott milicista is , hogy úgy mondjam kevéssé hatékonynak tűnik. (...) A katona erejét az adja, hogy szervezetten együttműködik a társaival, amihez kell központosított vezetés. A kisebb egységek vezetőit szintén irányítani kell. Stb. Hurrá! Feltaláltuk a hadsereget! :-)"

Függetlenül attól, hogy neked mi jut eszedbe erről a szóról (talán széljobbos usák fegyverbuzik röhejes csapata), a milícia polgárok hadiszervezete. A svájci hadsereg pl. egy nagy milícia enyhe professzionális tendenciákkal.
Előzmény: M.I. (32102)
swordmanus Creative Commons License 2008.08.15 0 0 32160
Üdv Kurucz!

Most nem akarom ennél is jobban kielemezni Hamburger gyermeknemzésbeli teljesítményét, de ha úgy vesszük, neked most kellene 2-es sebességfokozatba kapcsolnod, és kettessével elkezdeni "gyártani" az utódokat! (T kollégának meg pláne! Kesergés helyett tényleg ez kell! És mennyivel, de mennyivel kellemesebb tevékenység, mint az önsajnálat meg a vészmadárkodás!)
Szóval ezúton is hatalmas respekt hamburgernek és J Dagainnek amiért nem csak mundérban védik a hazát, hanem akkor is, ha a mundér lekerül!:-)
Előzmény: Kuruc71 (32158)
Hamburger2 Creative Commons License 2008.08.15 0 0 32159
Ahhoz képest, hogy mennyi gyerekem volt akkor, amikor annyi idős voltam, mint most Te, én már megötszöröztem! A kérdés csak az, hogy mi az alap!? Ha már statisztikákat akarsz gyártani! (Ezt nehéz lesz felülűberelni!) :)) Egyébként meg ne a statisztikákat gyártsuk, hanem nézzük a számszaki eredményeket! Ugyanis az számít, nem a grafikon! :)) Nagy a szám?? Szerintem van is mire! :)) (A nejemre!)
Előzmény: Kuruc71 (32158)
Kuruc71 Creative Commons License 2008.08.15 0 0 32158
"Én azt mondom, hogy nem keseregni kell e fölött, hanem tenni ellene! Pl: több gyermek bevállalása!"De "nagy a szaja" valakinek huuuu de nagy ! Majd ha te is megketszerezed a gyerkoceid szamat akkor majd en is.


:-)))))Előzmény: Hamburger2 (32134)
M.Zoli Creative Commons License 2008.08.14 0 0 32157

Udv.

 

En peldaul magam dontom el ki vagyok, es ezt csak egyszer tettem meg, azota is valtozatlan. Ezt pedig idaig akivel szemelyesen is kapcsolatba kerultem, minden nem magyar elismerte. Viszont vannak magyarok, akiknek szlovak vagyok. Es most nem tudom, hogy mosolygos, vagy banatos jelet tegyek a vegere, de oszinten szolva nem igazan izgat.

 

Masszoval amit irtal, irhattam volna en is.

 

ON.

 

Udv.

 

A Sauros hsz.-em nem ment at, talan majd maskor.

Előzmény: J Dagain (32155)
Plieur Creative Commons License 2008.08.14 0 0 32156

Tiszteletem!

Most megint egy olyan forrásra hivatkozom amelytől sokaknak kinyílik a bicska , de érdekes mit is mondott egy volt ellenfél ( Popescu-Negulescu, A román tüzérség története, 1977). Az 1944 okt-45 febr. időszakot kiértékelve a következő tapasztalatokat írták le:

-az alföldi terep felszabdaltsága miatt  a közvetett tűz került előtérbe. A 2-3 km-ként előforduló fasorok, erdősávok egyszerűen nem tették lehetővé a 150mm-es tüzérség közvetlen tüzelését

-a viszonylag sűrű településhálózat miatt fokozottan fontossá vált a megfigyelőpontok ( magasabb építmények) birtoklása, összefüggésben az előző ponttal)

-az őszi-téli időjárás ( köd, stb.) megnehezítette a tüzérségi megfigyelők munkáját, megnőtt a területtűz fontossága, fokozódott a csőkopás és a lőszerfelhasználás

-fontossá vált a megfigyelőpontok, ütegek álcázása.  Megfelelő időjárási viszonyok között a főszerepet az ellen tüzérségének a felderítésében a légierő kapta. Rossz időben a tüzérségi felderítés szinte lehetetlenné vált.

-szükségessé vált a csapatok kísérése a tüzérségi megfigyelők által, viszont ezt nagyban akadályozta a nem megfelelő híradó hálózat ( rádiók) hiánya.

Elnézést ha egyes szakszavakat nem fordítottam volna pontosan, de gondolom érthető.

A földrajzi és klimatikus feltéteklek nemigen változtak azóta sem.

Tehát a kizárólag optikai magyar tüzérfelderítés mondjuk 1984-ben hasonló problémákkal küzdött mint a román 44-ben?

Kérlek ne értsd félre, nem akarom felmagasztalni a román tüzérséget és leszólni a magyart, de felmerült a kérdés: ennyire lassú lett volna a VSZ-ben a technikai haladás? Ugyanazon a terepen a 40 évvel korábbi problémák merültek volna fel újra?

Mert tudtommal az amcsik már 1966-ban rendelkeztek ballisztikai lokátorral.

Előzmény: tuzer (32105)
J Dagain Creative Commons License 2008.08.14 0 0 32155
Hofit idézem: "Nincs olyan ,hogy magyar magyar, vagy magyarabb."

Melyik csoport dönti el ki magyar ki nem? Rólam egyik se döntsön! És arról a kollégámról se keseregjenek aki számodra fekete és négy gyereke van. Ő se felel a színes társaiért! És van olyan ,ha nem különb magyar annál, aki egész nap piros fehérbe üvöltözi ,hogy ki az idegenekkel. Érdekes nekem a munkám miatt időm se lenne ilyesmire.Hogy lehet ,hogy emberek felháborítónak tartják a szlovák magyar kollektív felelőség hozzáállását, hogy a németek mind nácik voltak, közben meg ők is népcsoportokat és kultúrákat ítélnek meg csak azért mert mondjuk 100 -ból 80 rossz ember. A maradék húszat megsérted!!!

Nem mondtam olyat,hogy örülök!

És olyan sincs ,hogy kollektív felelőség!
Előzmény: ==T== (32150)
Éhesló Creative Commons License 2008.08.14 0 0 32154
Jó egészséget hozzá, Neked és a családnak is!
Előzmény: Hamburger2 (32151)
Hassel606 Creative Commons License 2008.08.14 0 0 32153

Üdv, Hamburger!

 

Elég ritka madár vagy Te, az a bizonyos fehér.:) De amíg van ilyen mentalitású ember az MH berkeiben, addig talán nincs veszve minden...

Előzmény: Hamburger2 (32151)
Hamburger2 Creative Commons License 2008.08.14 0 0 32152
Addig jó, amíg vannak ilyen idealisták, mint JD.
Előzmény: ==T== (32150)
Hamburger2 Creative Commons License 2008.08.14 0 0 32151
Szervusz Éhesló! Már megvan a 25 évem. Már jan 01-én is megvolt. Azaz már mehettem volna a haderőátszervezés kapcsán is. Nem tettem és nem is kesergek rajta. Túl a negyedik X-emen nem lenne nehéz akár eü-okot is találni. Én viszont ht. vagyok. Apám is katona volt. Mióta az eszemet tudom, katona akartam lenni. (Tizenévesen voltak "eltévedt" gondolataim, de mindig visszatértem a gyökerekhez! :) Szerintem az is maradok, amíg hagyják. Vagy amíg ott nem hagyom a fogamat valahol én is! :) Hogy egyesek szemében szálka vagyok?! Legyek! Szokatlan a stílusom? Szokatlan a modorom? Merek gondolkozni? Merek beszélni? Naív ideaistaként komolyan veszem a "párbeszédet"? ;) Szerencsére nem vagyok vele egyedül. Én mindig látok magam körül olyanokat, akikből tudok erőt meríteni a "szélmalomharc"-hoz. Ráadásul tudnom kell, hogy DH-ként nem is biztos, hogy nekem van igazam! :) Engem nehéz eltántorítani - egyelőre! - ettől a pályától! Egy rozoga ladikon mindig van "izgalomra" ok én meg szeretem az izgalmat! :) Üdv: Hamburger
Előzmény: Éhesló (32147)
==T== Creative Commons License 2008.08.14 0 0 32150

Nem a bőrszín, hanem a személyes tapasztalat, és a mai magyar valóság alapján ítélem meg őket. Ha te olyan ** vagy, hogy örülsz enne ka tendenciának, akkor gratullok, de sajnos vélhetően a felnövekvő gyerekeid olyan sz* helyen találják majd magukat 10-15 év múlva, ahova te misszióba jártál...

 

A történelemben és az evolúcióban elég sokszor előfordult, hogy a puszta menyniség győzedelmeskedett.

 

A véleményed nem egyezik a hivatalos, és szerintem rendben levő csoportszociológiai definícióval, miszerint egy csoporthoz tartozás 3 eleme a következő:

 

- az egyén a csoport tagjának vallja magát

- a csoport is a tagjának vallja az egyént

- harmadik/kívülálló személyek/csoportok is az adott csoport tagjainak tekintik az egyént

 

Attól még, hogy én mondjuk azt mondom, hogy japán vagyok, nem leszek az...

 

Hazafi pedig az aki tesz is a haza asztalára nem csak eszik róla

 

Ezen mondatod alapján  - amivel amúgy egyetértek - (és figyelmebe véve mivel kapcsolatban írtad) abban sem vagyok biztos, hogy ezen a bolygón élsz...

 

:(

 

 

 

Előzmény: J Dagain (32143)
Éhesló Creative Commons License 2008.08.14 0 0 32149
Kedves Python24!
Bár személyesen nem volt szerencsém megismerni, de nem árulsz el senkit, ha azt választod, ami most neked és családodnak jobb.
Szerintem eleget tettél a közösbe, és ha baj lenne valamikor, eldöntheted teszel-e még, vagy nem.
Utóvéd vagytok, annak minden hősiességével, de kilátástalanságával is.
Bocsi.

Éhesló
Előzmény: Python24 (32146)
J Dagain Creative Commons License 2008.08.14 0 0 32148
Négy tiszthelyettes hagyott mély nyomot az életemben, szemléletemben ,hozzáállásomban. Aki példák voltak előttem. Egy már 2 éve Angliában bébiszitter, egy két hónapja Irakban biztonsági őr, most Te mész el........ :-(( Egy re biztosabb a 2010 -es befejezésem.....
Előzmény: Python24 (32144)
Éhesló Creative Commons License 2008.08.14 0 0 32147
Hali,
várd meg a 25 évedet és menekülj!
Rengeteg helyen van szükség hozzád hasonló emberekre! Kár lenne érted, ha bezúzna a nihil és kugligolyóvá csiszolnák a barázdáidat....:-) Az energiáidat a szélmalomharcnál hasznosabban is fel tudod használni: mikiták, havrilok és társaik között nincs esélyed.
Nekünk is nehéz volt beismerni és megérteni. Végül akaratuk ellenére (?) segítettek és talán ez volt az egyetlen jó amit tettek velünk!

Üdv, Éhesló
Előzmény: Hamburger2 (32145)
Python24 Creative Commons License 2008.08.14 0 0 32146
Szia!!
Ezért van ott a HA!!
Valahogy árulónak érzem magam,amiért el akarom hagyni ezt a rozoga,süllyedő hajót!!
Lehet,hogy ez még mindíg az Egerben tanult esprit de corps...

Pedig adtak rá okot Afganisztánban,hogy leszereljek,hiszen ha az ember kért,és jelentett,akkor lefenyítették!!
Meg is lett az eredménye a sok szönyeg alá söprésnek..2 elesett bajtárs..


Előzmény: Hamburger2 (32145)
Hamburger2 Creative Commons License 2008.08.14 0 0 32145
Szervusz Python! Tudom, hogy mindenki a piacból él. Tudom, hogy mások tized annyit se tettek le még a "haza oltárán", mint Te. Tudom, hogy nem úgy becsülik meg a munkádat, ahogy az elvárható lenne. Tudom, hogy a hajó nem azonos szintjén leledzünk, de mivé lesz a világ, ha Te is elhagyod ezt rozoga bárkát? :( JD írta, hogy mi az, ami "hajtja", amikor esetleg az egyéni meggyőződése ellenére is legjobb tudása szerint teljesíti a feladatát. Magam is többször átéltem, hogy amikor széllel szemben vitt az utam. Az is megesett, hogy hátrafelé sodort az áramlat. De azokból a kollégákból, akik hasonlóan gondolkodtak, mint Te, vagy JD és más sokan mások, mindig kaptam elég biztatást és az ő példájuk adott erőt ahhoz, hogy türelemmel kivárjam a jobb szeleket! Ezeken a dilemmákon minden "normális" katona többször is átesik. Minél kevesebben maradunk, annál nehezebb lesz. A döntést persze mindenkinek magának kell meghoznia. Üdv: Hamburger
Előzmény: Python24 (32144)
Python24 Creative Commons License 2008.08.14 0 0 32144
Szia!!

Kedden megyek interjúra a messzi országban végzendő munkával kapcsolatban...
B-6 kategóriájú páncélozott autók,korszerű felszerelés,magas színvonalú ellátás, élhető szálláskörülmények,évi 3 hazautazás.
.Fizetés..??
Nos, kb 1 balkáni magyar missziónyi......Havonta...

Csak az M-4 helyett lehetne AK..
Azt hiányolni fogom,HA vállalom a munkát..
Előzmény: J Dagain (32137)
J Dagain Creative Commons License 2008.08.14 0 0 32143
De igen ,egyértelmű volt. Bőrszín alapján ítéled meg az embereket. Alsóbb és felsőbbrendű elvet követsz a hozzászólásod alapján. Azért ha bekövetkezne amit jósolsz, elgondolkodtató kik a felsőbbrendűek. Akik kihalnak vagy akik maradnak.
Az én véleményem szerint az magyar aki magyarul beszél és magyarnak vallja magát. És ez nem bőrszín vagy vallás kérdése. Hazafi pedig az aki tesz is a haza asztalára nem csak eszik róla.És ez is bőrszín és vallásfüggetlen!
Előzmény: ==T== (32139)
Éhesló Creative Commons License 2008.08.14 0 0 32142
No no, csak óvatosan azzal a csepp vérrel....:)
A Szent korona Tan ennél sokkal befogadóbb a nemzethez tartozás vonatkozásában: - alapvetően az identitás választásod dönti el, ide (magyarokhoz) tartozónak tekinted-e magad.
Ez egyébként 1100 év elteltével is rendkívül haladó és PC tan.


Üdv, Éhesló
Előzmény: J Dagain (32137)
Noahi Creative Commons License 2008.08.14 0 0 32141
Hamburger jol vazolta a megoldashoz vezeto utat. Ha nem lepsz a nyomdokaiba (5x-os apuka), ne sirj a demografia vegett. ;-))

Tema lezarva.
Előzmény: ==T== (32140)
==T== Creative Commons License 2008.08.14