Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

Volt tüzér 2007.01.20 Creative Commons License 16433

1992-ben kerültem a rendőrség kötelékébe, addig ht. katona voltam. Hogy a témát egy kicsit részletesebben lásd. Amikor kezdtem ezt a szakmát, akkor a teljes hivatásos (egyenruhás és polgári ruhás egyaránt) állománynak volt gépkarabélya, meg valamilyen pisztolya. Ez a pisztoly akkor már nem a korábban megszokott R-61 volt, hanem a nyomozóknak 7,65 mmes Browning kaliberű R-78 volt, a közterületi állománynak meg PA-63. (Valami idióta, halvaszületett ötlet nyomán hajdanán a nyomozókat 6,35 mm-es Zbrojovkával szerelték fel, de ez szerencsére viszonylag rövid ideig tartott.) Nos tehát a jelzett időben nagyjából ez volt a fegyverzet általános helyzete. A különleges egységekről nem beszélek, mert ott előfordult néhány egyéb eszköz is. Az egyéni fegyverzeten túl rendőrkapitányságonként (nagyságtól függően) általában 1 - 2 darab PKM, 1 - 2 SZVD, 1 AMP-69, és amikor kezdtem, 5 - 10 RPD golyószóró is volt, ezek a fegyverek épületvédelmi fegyvereknek voltak szánva.

Ebben az időben a lövészetek kb. úgy néztek ki, hogy a teljes állománynak évente kétszer tartottunk nagy lövészetet, amin a teljes állomány lőtt pisztollyal és gépkarabéllyal egyaránt (na persze nem olyan sokat). Ezen felül az egyenruhás állománynak lehetőség szerint havonta volt lövészete, de csak pisztollyal.

Aztán ehhez az állapothoz képest valamikor 1994. körül következett be az első változás. Levették a nyomozók gépkarabélyát. (Még emlékszem, hogy a hadseregből annak idején megmentett 100 klt. fegyvertisztító felszerelés olyan pillanat alatt elkopott, hogy szinte magamnak is alig maradt.)

A pisztolyokkal is történt némi variáció, mert a nyomozók is elkezdték megkapni a PA-63-at, az R-78 többnyire csak a csajoknak maradt. Hogy azért ne maradjanak teljesen fegyver nélkül, ezért kapitányságonként megmaradt (az egyéni fegyvereken felül) 15 - 20 darab AMD, ami alegység készlet volt. Nem volt gazdája, és ha időnként nem szántak rá egy kis időt, akkor ott rohadt el mind. Ekörül vonták be az RPD-ket, pedig azokért a fegyverekért kár volt. Én szerettem, nagyon jó kis támogató fegyver volt. (Korábban a hadseregben is találkoztam vele, pont akkor váltották le, amikor a katonai főiskolára jártam.) Innen már a lövészetek száma is csökkent, csak évente kettőre futotta, a nyomozóknak már csak pisztollyal, a közterületi állomány még lőtt mindkét fegyverével.

A legkomolyabb változás kb. 2000-ben következett be, amikor kijött egy ORFK utasítás, ami a rendőrök és a rendőrség fegyverzeti ellátásával foglalkozott. Az volt az első, hogy megszüntette a rendőr egyéni fegyvereként addig megszokott gépkarabélyt. Igaz, meghatározott olyan dolgokat is, hogy a csapatszolgálati századokat és a rendőri szerveket milyen fegyverzettel kell ellátni. Ez valami olyasmit is tartalmazott, hogy alegységenként minden rajnak rendelkeznie kell(ene) egy romboló puskával, egy SZVD-vel és egy gránátvetővel. A többi rendőr fele gépkarabéllyal, a másik fele meg meg géppisztollyal (UZI, KGP9) lett volna ellátva. Ilyen is volt benne, hogy minden járőrkocsiban lennie kell egy darab ötlövetű 12/70-es sörétes puskának is.

Ebben az időben szerelték át a rendőröket a P9RC-re legalábbis egy részét. Az én megyémben ez úgy sikerült, hogy a közterületi állománynak körül-belül fele kapott nagy pisztolyt, a maradéknak meg maradt a PA-63, meg az R-78. (Az új pisztolyok között rengeteg selejt volt.)

Ebben az időben az évenkénti két lövészet volt kötelező, egy vizsga, meg egy felkészülés. Szerencsére az előírások miatt emberenként 100 darab lőszert tudtunk biztosítani ezekre a lövészetekre.

Az előbb említett utasításban előírt fegyvercserét a szeptember 11-i balhé egy kicsit megakasztotta, akkor egy ideig senki nem merte vállalni, hogy fegyver nélkül maradjunk. Viszont amikor lecsendesedtek a dolgok, akkor elkezdték végrehajtani az utasítást első felét, vagyis összeszedték a gépkarabélyokat. Azt hiszem, ez a mennyiség kötött ki Afganisztánban) A második felére, vagyis a fegyverekkel való ellátásra már valahogy nem futotta. Persze minden rendőrkapitányságon maradt 15 - 20 darab gépkarabély egy meghatározott mennyiségű lőszerrel, de az senkié. Az alegység készlet. Gépkarabéllyal már nem lő a rendőr, csak az alapkiképzés alatt egyszer.

Az utolsó rúgás az volt, amikor a szakszolgálatok állományától bevonták még a pisztolyt is. Nekik ennek ellenére évente egy lövészet kötelező, olyankor kapnak egy kölcsön pisztolyt és 10 darab lőszert.

Én is szakszolgálathoz tartoztam, tehát elméletileg én is fegyver nélkül maradtam volna, de én minősített lőkiképző voltam, így minden rendszeresített pisztolyból volt egy, amivel legalább oktatni tudtam. Meg az átlagnál többet lőni is.

Ami esetet tehát leírtál, az csak úgy lehetett, hogy a rendőr az alegység készlet egyik darabját kaparintotta meg, ami érdekes volt, mert ezeket a fegyvereket külön elzárva tartották, a lőszerük is három zár és pecsét alatt volt ládázva. A faszi tehát ügyes volt.

Elég hosszú voltam? remélem.

Előzmény: Stylist (16420)
gencsydani 2007.01.19 Creative Commons License 16432
Inkább ne. Nincs kedvem oldalakat írni...
Előzmény: Tiger205 (16430)
Tiger205 2007.01.19 Creative Commons License 16431

A baráti tanács jó dolog. Lehet, igazad van.
DE: én szarok az olyan vezető(k)re, akik - ha szolgálati úton jelentik a gondot, nem reagál(nak); ha kerülő úton (pl.: jelen fórumból) jut tudomás(uk)ra, akkor ledorongol(nak)!

 

Szia!

Szép és bátor amit leírsz.

És szvsz igazad is van.

Attól azonban még a világ úgy megy ahogy, és én minden jelenlegi katnának (főleg aki ide irogat)  azt szeretném kívánni, hogy (ha már egyszer úgy döntött, hogy vállaja ezt a kihívásokkal teli hivatást) minél zökkenőmentesebben menjen a karrieje előre.

És ne egy ide beirt butusság akadályozzon meg egy beo-t, missziót, stb...

Mert ilyenről is lehetett hallani (biztos pletyka volt)

Remélem megértesz!

Én veled vagyok!

üdv:

TGR

Előzmény: HG4I (16428)
Tiger205 2007.01.19 Creative Commons License 16430

igen, pedig a honvédségnél sokan szerették volna  a HÖR BTR-eket!

De mi inkább odaadtuk a polákoknak!

:o(

 

Más:

HÖR téma

kérdezzük meg Gencsy Danit, miért is nem HÖR fhdgy már .....

vagy ne?

 

üdv:

TGR

Előzmény: HPéter1978 (16426)
Kuruc71 2007.01.19 Creative Commons License 16429
"Téves,a HVSZD-ket már régen felszámolták,gyakorlatilag csak a nevük maradt fenn."


Az a megtiszteltetés ért hogy 1990 decemberében részese voltam az első kísérleti jeleggel felállított határvadász századnak. Igaz, hogy csak egy szakasznyian voltunk, de mi adtuk a követségi megerősítéseket, illetve a Ferihegyi megerősítést.

Rég volt, de szép volt. Mint mb szakaszparancsnok helyetes volt hogy a reptéren egy IFA-val majd hogy korlátlan úr voltam esténként. Málik főtörzs, vagy Tóth fhgy aludt, én meg vittem a műszakpótlék teát, és kaját meg ellenőriztem a árőröket.

Tényleg szép volt, mert volt értelme annak amit csináltunk.


Előzmény: Törölt nick (16423)
HG4I 2007.01.19 Creative Commons License 16428
A baráti tanács jó dolog. Lehet, igazad van.
DE: én szarok az olyan vezető(k)re, akik - ha szolgálati úton jelentik a gondot, nem reagál(nak); ha kerülő úton (pl.: jelen fórumból) jut tudomás(uk)ra, akkor ledorongol(nak)!

Erről ennyit - zárt/andó topik ide, vagy oda.....

üdv.
Előzmény: Tiger205 (16381)
HPéter1978 2007.01.19 Creative Commons License 16427
Itt:

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9010902

9172-től.
Jó rég volt, augusztus 19...
Előzmény: HPéter1978 (16426)
HPéter1978 2007.01.19 Creative Commons License 16426
Pár hónapja vagy itt vagy a harckocsis topikban volt róla szó, hogy Lengyelország vásárolt az ex-HÖR BTR-ekből. Felújítás után Irakba kerülnek. (a Lengyeleknek van engedélyük fegyvert eladni Iraknak)
Fénykép is volt a konvojról.
Előzmény: kovacsgyula44 (16424)
kovacsgyula44 2007.01.19 Creative Commons License 16424

Annak, hogy a BTR-eket átadták a honvédségnek, híre ment volna. Szerintem az előző kormányzati ciklusban a Lampert féle BM  még exportálni akarta, azóta nem tudok róla. Ha tudod ( tudja valaki) pontosan hogy mi történt, kihez került, érdekelne.

                                                 gyula

Előzmény: Törölt nick (16423)
Stylist 2007.01.19 Creative Commons License 16422

Nekik most is vannak "határvadász" egységeik, BTR-el, miegymással. Ha csak meg nem "reformálták" őket is azóta... :-((  

Üdv:

Előzmény: Törölt nick (16421)
Stylist 2007.01.19 Creative Commons License 16420

"El sem tudom képzelni azt a helyzetet, hogy egy rendőrt az R-78 pisztollyal állítsak őrségbe. Mert más fegyvere nincs. De nemcsak neki nincs, hanem a főkapitányságnak sem, tehát még csak adni sem tudnánk neki."

 

Szia Nem vonom kétségbe amit írsz, hiszen mégiscsak saját tapasztalataidat írod le. Csak arra szeretnék rákérdezni, hogy Te emlékszel-e arra az esetre, ami egy vagy két éve történt egy vidéki kisváros rendőrkapitányságán. Egy "kisrendőrnek" valami sérelme támadt a parancsnokkal, és úgy akarta megtorolni, hogy a kapitányságon pisztollyal kényszerítette az ügyeletest, hogy nyissa ki a fegyverszobát, magához vett egy AMD-t, meg jó sok lőszert, és elkezdett lövöldözni vele a városban. Végül állítólag öngyilkos lett, bár a családja ezt tagadja, szerintük a zsaruk nyírták ki. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy ezek szerint ( legalábbis vidéken ) még mindig van a kapitányságokon gépkarabély és lőszer is! Vagy ez egy egyedi eset lett volna?

Üdv:

   

Előzmény: Volt tüzér (16419)
Volt tüzér 2007.01.19 Creative Commons License 16419

Igazad van, a képviselőkre meglehetősen ráférne egy kis képzés.

A rendőrökről:

Azt tudnod kell, hogy a rendszerváltást követően megalkotott honvédelmi törvényből kivették azt a kitételt, hogy a rendőrség háborús (ma minősített ) időszakban kap kiegészítést. Régen a feladatok növekedésének arányához közel a személyi állomány létszáma is nőtt. Most ez nincs. Minősített időszakban a rendőrség feladatai irdatlan módon megszaporodnak. Ha csak azt veszed, hogy érvényben van egy jogszabály, ami szerint a különféle kiemelten kezelendő objektumok őrzését a rendőrségnek kell átvennie. Nem igazán tudtam nevetni, amikor megtudtam, hogy a kiemelt honvédségi objektumokét is. Az egyik megye rendőr-főkapitányságán a védelemigazgatás volt a szakterületem, így volt alkalmam elmélyülni a dologban és elvégezni a különféle számvetéseket. A megyémben az ilyen olyan módon őrzendő objektumokhoz SZÜKSÉG LETT VOLNA kb. 3600 főre, hogy nagyjából el tudjuk látni a feladatot. Ugyxanakkor volt kb. 600 olyan rendőr, akiket erre a feladatra igénybe tudtunk volna venni. Azért csak ennyi, mert a civil ruhás (bűnügyi) állománynak sem felszerelése, sem fegyverzete nincs ahhoz, hogy őrségbe vezényeljük. El sem tudom képzelni azt a helyzetet, hogy egy rendőrt az R-78 pisztollyal állítsak őrségbe. Mert más fegyvere nincs. De nemcsak neki nincs, hanem a főkapitányságnak sem, tehát még csak adni sem tudnánk neki.

És ez még csak az őrzés. Akkor még nem számoltam a bevezetendő "rendkívüli intézkedésekből" adódó többletfeladatokat. Abból is van bőven, elhiheted. Ha a békelétszám a háromszorosára szaporodna, az sem lenne feltétlenül elég. Ennek ellenére egyetlen embert a rendőrség nem kap. Még arra sem, hogy a feltétlenül szükséges logisztikai apparátust felállítsa. Azt meg azért kalkulálhatod, hogy háborús időszakban az első héten elfogy az állomány 25 - 30 %-a.

Ezek után kit vinnél el katonának?

A rendőrségről egyébként mégis járnak néhányan a nemzetvédelmi egyetemre. Bizonyos parancsnoki beosztásokhoz kifejezetten a ZMNE által adott végzettség kell. Ezek általában a REBISZ állományába tartoznak.

Remélem, segíthettem!

Előzmény: Allesmor Obranna (16418)
Allesmor Obranna 2007.01.19 Creative Commons License 16418
Információ:

1990 előtt:

- A Parlament képviselőinek kötelező honvédelmi képzésben kellett részt venniük az akkori Zrínyi Katonai Akadémián
- A Rendőrség állománya, illetve állományából háborús helyzet esetén besoroztak volna a Néphadsereg állományába egységeket, ennek megfelelően rendszeresen látogatták rendőrtisztek az Akadémiát.

Ez mind ma nincs.
OK, a rendőri állomány honvédelmi képzését nem kell annyira forszírozni, de a képviselők brutális dilettantizmusa okozta kár az elmult 16 évben már helyrehozhatatlan.
Farkas Roland 2007.01.19 Creative Commons License 16417

Python,

dehogynem az o hibajuk, nagyon is az oveke!

 

A felso vezetes azert felso vezetes, mert felel azert, hogy mukodokepesse tegyek a rendszert amiben a beosztottak dolgoznak.

 

Csak nalunk mindig is jobban eloterben volt az a kovetelmeny, hogy a katonai vezetok jol ertsenek a tankok tologatasahoz, mintsem menedzseri kepessegek birtokaban legyenek.

Mert ahhoz kreativitas is kell...

Előzmény: Törölt nick (16415)
Törölt nick 2007.01.19 Creative Commons License 16416

Tiszteletem!

 

Egyetértek. De hozzáfűznivalóm lenne a "szakértő"-vel kapcsolatban.

 

Ha a szakértő leírná az igazat a fegyverről/miegymásról/problémákról, akkor vajon mi történne?

 

Válasz: keresztbe tenne valakinek odafönt, és ... és  ... és...

 

MEGTANULHATNA REPÜLNI!!! (Ami azért nem egy utolsó szempont...)

 

Épp ezért rezeg szegénynek a p*csája a jelentés megtételekor (a zabszemnek nemigen jutna hely odabent). Ezért írja azt, hogy:

"Minden nagyon jó, mnden nagyon szép, minden a legnagyobb rendben van."

 

(Ebből ugyebár baj nem lehet, mert akiről ír, az mind alatta van.)

 

Tisztelettel: sasa777

Előzmény: Törölt nick (16415)
tuzer 2007.01.19 Creative Commons License 16413

Egy tabornok (Szenes) mert kiallni a sereg erdekeiert, latod hova vezetett

 

Ebből se érzékeltem semmit. Viszont azt láttam hogy korábbi vélt sérelmeit hogy torolta meg a ZMNE-n.

Előzmény: Farkas Roland (16412)
Farkas Roland 2007.01.19 Creative Commons License 16412

Egyetertek a tabornoki karrol irtakkal, meg ha a politika nem is tudatosan osztotta meg a hadsereg vezeteset, hanem a benasaganak es az elvtarsi vagy haveri osszefonodasoknak koszonhetoen osztogatta is boldog boldogtalannak a csillagokat...

 

Igy vegul is ervenyesult az oszd meg es uralkodj elv, meg ha nem is tudatosan. Ehhez hozzaveszed az alulfinanszirozottsagot es csodalatos kep tarul eled.

 

De szerintem akkor is a politika tartja, tartotta kezeben a gyeplot. Egy tabornok (Szenes) mert kiallni a sereg erdekeiert, latod hova vezetett. A politika vasarol maganak mas tabornokot ha kell...

Előzmény: tuzer (16407)
Zicherman Istvan 2007.01.19 Creative Commons License 16411

Tiger,

OSZOOOOLJ????:)))

Egy főnek aszongyák, hogy ,,leléphet"(,,lelépni").:)

Előzmény: Tiger205 (16410)
Tiger205 2007.01.19 Creative Commons License 16410

vigyázz, pihenj, oszolj!:o)

TGR

Előzmény: Zicherman Istvan (16408)
Tiger205 2007.01.19 Creative Commons License 16409

Szia!

 

Azért a Kar98-at nem fikáznám le.

Mértékadó körök szerint is minden idők egyik legjobb puskája.

Az USA területén általános vélemény, hogy a legjobb puskájuk a M1903 Springfield rifle volt.

Az pedig a Mauser amerikai liszensze.

 

A géppuska mai napig kis módosításokkal használatos, mindeni idők 3 leggjobbjának az egyike szerintem (lehet hogy A legjobb)

 

A Sturmgewehr-hez hasonlót nem hozott létre más harcoló fél (talán a Garand mérhető vele ösze...) olyan jó volt.

 

A tárkapacitással nem tudom mi a bajod, a 30 lőszer szerintem egy géppisztolynál elfogadható, a 71 db-os csigatárat is a háború második felében sok szovjet szekrénytárral cserélte le nem?

A puskákban 5 lőszer volt itt is, ott is - az angoloknál volt 10 (Lee-Enfield).  Szimonovot ne ide számítsuk, hanem a Garanddal vessük össze!

 

üdv:

TGR

 

 

Előzmény: Zicherman Istvan (16402)
Zicherman Istvan 2007.01.19 Creative Commons License 16408
Parancs - értettem!:)))
Előzmény: Tiger205 (16406)
tuzer 2007.01.19 Creative Commons License 16407

Eloszor jon a politika es hat a sereg eddig nem igazan volt megtamogatva altala. Sem hozzaerto, sem a sereg erdekeit vedo politikusa nem volt. Ez ketszeres csapas.

 

Ebben nem értek egyet. Ez nem jelentett volna semmit, vagy csak keveset, ha van egy hazáját, hivatását értő, szerető és annak érdekében összezáró tábornoki kar. (Kivéve Bátor Ferenc)

 

De amíg egy csillagért vagy egy-két plusz évért az anyjuk alfelét kisikálják bárkinek, egymás torkát lesik az előbbrejutás érdekében, lehet Kossuth Lajos is az ország vezetője.

 

Fölösleges szidni a politikusokat, olyanok, mint a gázok. Kitöltik a rendelkezésre álló teret.

 

Az egyenruhásoknak kellett volna prezentálni azt a szakmai értéket, összetartást, ami okafogyottá tehetné ezt a topikot.

Előzmény: Farkas Roland (16405)
Tiger205 2007.01.19 Creative Commons License 16406

13,30

 

TGR

Előzmény: Zicherman Istvan (16400)
Farkas Roland 2007.01.19 Creative Commons License 16405

Teljesen egyetertek Veled Gyula,

nemhogy en, vagy Te nem er el eredmenyeket es nem tudunk hasznara valni a rendszernek, de egy CUBIC vagy mifene munkacsoport sem.

 

Eloszor jon a politika es hat a sereg eddig nem igazan volt megtamogatva altala. Sem hozzaerto, sem a sereg erdekeit vedo politikusa nem volt. Ez ketszeres csapas.

 

Aztan jon a penz kerdes, ezzel tisztaban vagyunk. Nem csupan a mennyisegevel de az elosztasi rendszerrel sem lehetunk elegedettek.

 

Mar ezek sem tettek lehetove egy mukodokepes hadero kialakitasat, az olyan dolgok, mint az elomeneteli rendszer hianya, a megfelelo embert a megfelelo szekbe elv semmibe vetele, a strategiak hianya es az ad-hoc, neha egymasnak is ellentmondo elgondolasok, a szervezeti felepites elkorcsosulasa ami magaval hozta a "sz@rgyurmazas"-nak elnevezett semmittevest, vagy pazarlast, allando erdekegyezteteseket es dokumentum "koroztetes"-eket meg vegleg betettek az ajtot es mar az eredmenyesseg karara mentek.

 

Utolag hallottam, hogy amiket hazakuldtem javaslatokat azokra azert nem erkezett valasz, mert "koroztetes" cimszo alatt erdekes utakat jart be a miniszteriumi utvesztoben, es ott honapos hataridok vannak, nem misszioban megszokott orak vagy percek kerdese a dolog...

Előzmény: kovacsgyula44 (16397)
Éhesló 2007.01.19 Creative Commons License 16404

Helló,

nem becsméreltem senkit sem. Olyan tényeket és infókat tettem nyilvánossá, melyeket évek óta ismerek. Nem vontam kétségbe a tudását sem senkinek.

Te se tedd. Földi Feri kinnt volt irakban. Megnézte. Jelentést is tett. Ismerem őt 17 éve. Megbízom benne.

 

Éhesló

Előzmény: Törölt nick (16379)
Zicherman Istvan 2007.01.19 Creative Commons License 16403
A ,,levizsgázott" = alulmaradt.
Előzmény: Zicherman Istvan (16402)
Zicherman Istvan 2007.01.19 Creative Commons License 16402

A németeknek tízszer jobb, precízebb, pontosabb fegyvereik voltak 1941-42-ben mint az orosz PPS vagy a dióverő.

.................

 

Elmondanád, hogy mitől voltak - ezek szerint - jobbak, azok a német fegyverek? Tudtommal a kézi lőfegyvereknél a fő kritérium a megbízhatság (német levizsgázott), a harctéri körülmények könnyen végrehajtható javítások, össze és szétszerelés (német levizsgázott), tűzgyorsaság (nagyjából hasonló (a ,,Spandaukat" most nem vesszük figyelembe)), a tárkapacitás (német levizsgázott), a kis költségű gyártás (német levizsgázott), pontosság (német kétségtelenül jobb volt).

Nos, akkor mitől voltak annyira tízszer jobbak a német kézi lőfegyverek, ha EGY paraméteren kívül a többiben szarabb, mint a ruszki?

Előzmény: monor-21 (16390)
Mud Rider 2007.01.19 Creative Commons License 16401
Kedves Gyula!

Érdekes a visszaemlékezésed!

Két dologra lettem figyelmes

1. amit ma "illik" elfelejteni :

"A hajmáskéri orosz parancsnok reagált a legrövidebb idő alatt, délután 4-kor már hozták a sátrakat."

2. amire nehéz készülni:

"együttműködésre nem volt hajlandó a továbbiakban" és " ő nem volt itt, nem felelős semmiért"
nehéz előre látni, valós havariahelyzetben ki hogyan reagál, hajlandó-e cselekedni, stb.
ott válik el az ocsu a búzától!

neked és a srácaidnak utólag is gratula!
Előzmény: kovacsgyula44 (16363)
Zicherman Istvan 2007.01.19 Creative Commons License 16400
Megmondaná valaki, hogy a holnapi HD előadás hánykor kezdődik?
Tiger205 2007.01.19 Creative Commons License 16399

József Attila: Figyel a kancsal

Mindig figyel valaki - biztos kancsal -

A hátunk mögött. Hátrafordulok:

Ki vagy?... Gügyögve gyűjti már a hajnal

Pihés csibéit... Alszom? Vagy élek? A kancsal

Parazsat dobál hátamra. Jajdulok:

 

Csak én vagyok, csak én! Ó, virradattal

Csak engem szül a fény, te, semmise!

(Az Isten is kinőtt cipőket talpal

És lelkünk csupasz lábbal jár a kancsal

Sziklás, szurós szemén.) Mért jössz ide?

 

Az én vágyamból sarjadzik a hajnal!..

Mindig figyel valaki, aki kancsal.

TGR

Előzmény: Törölt nick (16398)
kovacsgyula44 2007.01.19 Creative Commons License 16397

Roland!

     Nem engedtem ám el a fülem mellett a 16343-as bejegyzésedet, most megpróbálok tisztességgel reagálni rá. "Ami nincs a neten, az nincs." Megfordítom a kérdést:"Ami rajta van a neten,  az van?" Nem gondolod hogy ez a fórum végül is valamilyen okból a katonai és politikai vezetés részéről lejárt szavatosságúnak minősített káderek pótcselekvés sorozata? Gondolod hogy bárki a vezetésből olvassa - és ha olvassa - jó szándékkal olvassa ezen - gondolkodásban kétségkívül jártas - csapat megszivlelésre érdemes szellemi produkcióit? Neked is volt lehetőséged a közvetlen kontaktra is. Értél-e el valamit? Tudom tapogatóztál politikusi körökben is. Értél-e el valamit? Átadtam az illetékesnek egy politikus által is olvasható méretű tanulmányt az elengedhetetlen struktúra átalakításról. Mondta köszönöm, majd átnézetem szakembereimmel. Mondtam, csak azt ne tegye, önnek nincs olyan szakembere aki ne lenne ellenérdekelt ebben a témában.

     Tudom, áltathatjuk magunkat Babitscsal:

 

                   Mert látá az Úr hogy ott egyik-másik

                   szívben még Jónás szava kicsirázik

                   mint a jó mag ha termőföldre hullott,

 

 s az ima vége:

                                                              ...., bátran

                   szólhassak s mint rossz gégémből telik

                   és ne fáradjak bele estelig

                   vagy míg az égi és ninivei hatalmak

                   engedik hogy beszéljek s meg ne haljak

 

Wright Mills az Uralkodó elit című könyvében elemzi a demokrácia ismérveit. Első szempontja, hogy milyen a véleményt nyilvánítók, és a véleménynyilvánításra képtelenek aránya. Ezen az arányon kétségkívül nagyot javított a net. A következő kérdése WM-nek, mi az esély a már artikulált vélemények realizálására. Nos erre a mai magyarországi válaszom az, hogy semmi. 

                                                                           Gyula

     

Előzmény: Farkas Roland (16343)
Törölt nick 2007.01.19 Creative Commons License 16396

Hát-hát... :o)))

 

Ha még "csak" a fegyverek lennének azok...

Előzmény: kovacsgyula44 (16395)
kovacsgyula44 2007.01.19 Creative Commons License 16395

1965-ben kéthét termelléssy gyakorlaton voltam a FÉG-ben, az volt a legfontosabb feladatom, hogy megtanuljam mi az a minőségbiztosítás. Akkor azt ott még meg lehetett tanulni. Ez nekem új, hogy valóban hadrafoghatatlanok a fegyverek és ezt nem egy roszindulatú miniszteri szemlebizottság mondja mondvacsinált karbantartási hiányosságra hivatkozva, mert parancsnokcserét terveznek, hanem maguk a felhasználók panaszkodnak.

 Gyula

Előzmény: Bujazliz (16386)
Mud Rider 2007.01.19 Creative Commons License 16394
Nem tünik logikusnak, hogy ha minden rendben működik egy fegyónál, akkor egy katona ne vigyázna rá mint szeme fényére, hiszen a szó szoros értelmében az élete múlhat rajta.
Ezt egy magyar katona ugyanúgy fel tudja fogni, mint bárki más a világon.

Ha a felhasználók berhelik a fegyót, annak biztos oka van.
Itt jön a képbe, a szomorú tény, hogy A Magyar Honvédség megsemmisült.
Ha nem töketlenek gyülekezete lenne, akkor egyből és azonnal elkövetnének mindent az okok (akár fegyelmi/ szervezeti / műszaki ) feltárására és kijavítására.

Ez nem egy könyvtár. ez veszélyes üzem. It nem lehet(ne) tökölni!
Előzmény: Éhesló (16374)
Kuruc71 2007.01.19 Creative Commons License 16393
Hullámokról per pillanat nincs szó. Küldj egy elérhetőséget a panther kukac citromail pont hu    címre és leírom a szitut.
Előzmény: konyev (16389)
Tiger205 2007.01.19 Creative Commons License 16392

Szia!

 

Ha valaki épp beo nélkül van vagy mb attól még nem nyá.

 

Szerintem

:o)

 

üdv:

TGR

Előzmény: Éhesló (16372)
konyev 2007.01.19 Creative Commons License 16391

egyszerübb cpt Murphy from USAF

 

Nem írj alá olyasmit, amit bárki betehet a kinyírásodra nyitott dossziéba. :-)

Előzmény: Tiger205 (16325)
monor-21 2007.01.19 Creative Commons License 16390

Egy fegyvermester, hónaljig kötényben meg csüdig fegyveroljajban a házi belső lőtéren, két hét nekikészülődés után nagyon jó véleménnyel lehet akármilyen fegyverről.

 

Csak fegyvermesterkém nem pucol krumplit, nem jár aknamező szélén, nem dobálják és köpködik, nem néz havonta két munkatársi koporsót.

 

Ő az üzemi konyhán eszik,, aknamező helyett max. kutyaszarba lép,  nem köpködik mert délután négykor civilben lép ki a HTI kapuján, és temetésre évente megy esgyszer amikor a sógor ánygyának tégye kalácsa meghal Alsófölsö Kisbörgözdpusztán.

 

Mi az egyes harcos kiképzés során, két hétig pucolgattuk az AK-t, hogy a 100-as mellalakra lőjünk 3=három lőszert.

 

Amikor életemben egyszer kerültem komoly helyre akkor a kilőtt bajtárs megégett fegyverét kaptam fel és a hegyvidék kőpora miatt sz@tam rá, hogy ki és mikor tartotta karban, hogyan.

 

A németeknek tízszer jobb, precízebb, pontosabb fegyvereik voltak 1941-42-ben mint az orosz PPS vagy a dióverő.

De mínusz 20 alatt a precíz, pontos nem működött, míg a csörgő-zörgő ócska PPS ha félig volt hóval, akkor is tüzelt.

 

Egy fegyvert NE a készítő vagy karbantartó minősítsen, hanem a használó.

 

Tőlem akármilyen innovációs díjat nyerhet egy fegyver és a karbantartók is hűledezhetnek a használat módján.

A fegyver = eszköz.

 

Az eszközt a használat minősíti.

 

          

konyev 2007.01.19 Creative Commons License 16389

Sajnos igen :-//

 

Tudom, hogy a nemzetközi helyzet fokozódik és az élet nem egy habostorta (mondá Virág elvtárs) de a felesleges idegborzolás nem hat túl jól ránk.

Az "Öreg Tüzér" épp eleget küzdött értünk, nem kellene, hogy most összecsapjanak a hullámok.

 

Előzmény: Kuruc71 (16307)
gencsydani 2007.01.19 Creative Commons License 16388
Na igen, a Frommer-pisztolyok ideje már rég elmúlt...
Előzmény: Bujazliz (16386)
gencsydani 2007.01.19 Creative Commons License 16387
Ez ugyanígy volt nálunk is, csak itt senki nem volt, aki bevállalja, hogy visszaküldi a selejtet, úgyhogy kénytelenek voltunk sufni-tuninggal megpróbálni használhatóvá faragni a pisztolyokat. Mondjuk a legtöbbjüket mindössze csak elfelejették befejezni, így a szárazra törlés és pár tár lőszer ellövése után már összekoptak annyira, hogy a tárak engedte mértékig akadálymentesek legyenek.
Előzmény: Volt tüzér (16385)
Bujazliz 2007.01.18 Creative Commons License 16386
Üdv

Ne csodálkozz.
A magyar hadiipart szándékosan tönkretették sok évvel ezelőtt.
A minőség már a múlté.

A kérdéses fegyverek gyártási körülményei:
- az öreg tapasztalt melósokat régen "leépítették",
- a gyártó cég csak vegetált (felszámolták azóta)
- a ritkán előfordult gyártáshoz összekapartak akit csak az utcáról elértek,
- a gyártógépek működtetéséhez szükséges villanyt aggregátorral biztosították, mert a tartozás miatt az ELMŰ már régen kikapcsolta az áramot.
- a kismennyiségű megrendelések miatt az alapanyag beszerzése meglehetősen herótos volt,
- a gyártási és átvételi előírásokat nem tudták megfelelően betartani a fenti körülmények miatt,
- a katonai átvevő egyik nap a gatyát, másik nap a vegyivédelmi cuccokat, a harmadik nap a kézigránátokat, negyedik nap a fegyvereket vette át (ilyen univerzális hozzáértő átvevők csak MO-n vannak.)
Előzmény: Volt tüzér (16385)
Volt tüzér 2007.01.18 Creative Commons License 16385
Néhány évvel ezelőtt elkezdték a rendőrséget átfegyverezni P9RC-re. Azok a megyék, amelyek kaptak a pisztolyból, általában 50 darabonként kapták a megkapott mennyiséget. Volt olyan adag, hogy az 50 darabból 17 darab selejt volt.
Előzmény: gencsydani (16384)
gencsydani 2007.01.18 Creative Commons License 16384

Nálunk messze nem voltak olyan extrém körülmények, mint akár Irakban, akár Afganisztánban, mégis megbízhatatlanok voltak a pisztolyok. Ez persze lehetett az adott sorozatra jellemző is, bár pl. a célgömblerepülés mindennapos jelenség az _összes_  P9R-nél!

De ha már a konstrukciónál tartunk: ergonómia szempontjából pl. a 40 évvel régebbi fejlesztésű Hi-Power másolat P9M is messze lekörözi (a P9R ugye egy 1970-es évekbeli S&W modell "utánérzése")! Ez pedig eléggé kostrukciós probléma...

Előzmény: Éhesló (16374)
Farkas Roland 2007.01.18 Creative Commons License 16383

Lehet, hogy csak az en hulyesegem, de rossz eloerzetem van ezzel a viharral kapcsolatban. Jo kis meleg van foldkozelben, erre megerkezik nyugatrol a hideg a felso regiokba, ez elegge tornado gyanus... Nyugat-Europaban huvosebb volt, ott csak a szel nagy, de szerintem nalunk tornadok is lehetsegesek majd. Nem vagyok meterologus persze, csak itt mar ateltem ilyen vihart...

Törölt nick 2007.01.18 Creative Commons License 16382

Támogatom!

 

Nekem is volt problémám a KGP-vel. Előfordult, hogy a töltött tár az első lövés után leesett. (Nem vicc; egyszerűen csak lepottyant. és kész.) Nem lett volna baj, ha egy-két fegyvernél előfordul. De a fegyverek harmada ilyen volt. Az már gáz...

A P9-nél a lőszer keresztbefordulása volt gond, főleg, ha még nem lőttek vele eleget.

 

sasa777

Előzmény: Törölt nick (16379)
Tiger205 2007.01.18 Creative Commons License 16381

Szia!

 

Minden feléd áradó tisztelettem mellett azt javasolom, figyelj arra,  amit Roland mondott.

Ezt az oldalt sokan olvassák - nem csak mi.

 

Egyrészt itt van Roland mint élő példa, másrészt ismerek még olyanokat, akik kaptak - nem is kevest - a bármiféle netes irogatásért. Talán te is ismersz ilyen katonákat :o)

 

Ez baráti vélemény volt, hidd el!

 

eseménymentest,

üdv:

TGR

 

Előzmény: Törölt nick (16379)
Farkas Roland 2007.01.18 Creative Commons License 16380

Ejnye, hat ilyet a zart forumon kell megtargyalni!

Egyebkent hogy halad a zart forum? Kaptok valaszokat is a kerdesekre?

Előzmény: Törölt nick (16379)
Éhesló 2007.01.18 Creative Commons License 16378

Helló,

 ilyesmikről írogatok. Maholnap még esély sem lesz ezeket megállítani, vagy legalább bebizonyítani, hogy szar.

 

Éhesló

Előzmény: kovacsgyula44 (16288)
Éhesló 2007.01.18 Creative Commons License 16377

Helló,

nem akarom minden határon túl védeni az öreget és műveit, hiszen jó pár éve küzdöttünk együtt.

De azzal vádolni, hogy nagy lét keres rajta azért túlzás. Ez inkább hobbi mint megélhetés. Sem a darabszám sem az ára nem olyan....

 

Éhesló

Előzmény: recon (16285)
Éhesló 2007.01.18 Creative Commons License 16376

Helló,

amikor döntési pozicióban volt, bevert pár szeget ő és a csapata is a koporsóba.

Nem vagyok nagy véleménnyel a letünt VKF-ekről (sem).

 

Éhesló

Előzmény: Tiger205 (16282)
Éhesló 2007.01.18 Creative Commons License 16374

Helló,

nekem meg a szívem szorult el, mikor Földi Feri hazajött Irakból, ahonnan állandó panaszok jöttek a fegyverekre, és elmondta milyen barbárul bántak a fegyvereikkel a kintiek, karbantartás fegyverolaj nuku, mosás, reszelés, átalakítás ezerrel. Oszt a Piroska Gyuri is megerősítette, mikor kárfelvételt csináltak az irakból hazajött ládába hányt rozsdás fegyverekről.

Szóval tiszteletben tartom a negatív tapasztalataitokat is, de mivel a vizsgálatokat magam is csináltam, csak kellő fenntartással. (Ami talán magyarázat lehet, az az, hogy talán sorozatgyártásban nem ment át egy egy sorozat a fegyverekből eléggé jól. De ez akkor a gyári meo és a katonai átvétel probklémáit jelentheti, messze nem a konstrukcióét.)

 

Üdv, Éhesló

Előzmény: gencsydani (16279)
monor-21 2007.01.18 Creative Commons License 16373

Van.

Kanálgép.

Előzmény: Törölt nick (16364)
Éhesló 2007.01.18 Creative Commons License 16372

Helló!

Akkor miért az mb. a neve előtt?

 

Üdv, Éhesló

Előzmény: Tiger205 (16278)
thehassan 2007.01.18 Creative Commons License 16371
Hogy fokozzam: az ISAF törzstiszti állománya is barettes csapat.
Előzmény: recon (16353)
Farkas Roland 2007.01.18 Creative Commons License 16368

Na orulok neki, hogy torzsvezetesin meg voltak, vannak tartva.

Koszi az olvasast Gyula!

Előzmény: Volt tüzér (16366)
kovacsgyula44 2007.01.18 Creative Commons License 16367

Roland!

     Apám vegyi üzemben dolgozott, készenléti lakótelepen laktunk mindazokkal együtt, akiknek üzemzavar vagy havaria esetén haladéktalanul be kellett menni az üzembe.Én egy társadalomban azokat az embereket akiket valamilyen nehezen valószinűsíthető nem kivánatos események kezelésére készítenek fel, tartanak fenn, a bibliából vett kifejezéssel "virrasztók"-nak nevezem. Ma Magyarországon szerintem sokkal többen "virrasztanak" mint amennyire racionálisan szervezve szükség lenne. Mondok egy katonai példát. Ha van egy harckocsi zászlóaljunk, akkor szerintem nincs szükség még egy lánctalpas úszó gépkocsis zászlóaljra is. A tankistáknak, föleg ha profik, legalább egy hetes megfeszített munkába kerül megtartani a LUG-os kiképzést. Annak a valószínűsége, hogy egyidőben "jönnekapomogácsok" meg közben a Duna is csúcsrajár szinte nulla.Ugyanígy az élet minden területén rendszerszemléletű megközelítéssel a "virrasztókra" költött pénz 2/3-át meg lehetne takarítani. A baj az, hogy a civilizáció fejlődése során egyre sérülékenyebb lett.

        Elolvastam a tanulmányodat, jó.

                                                                   Gyula

Előzmény: Farkas Roland (16362)
Volt tüzér 2007.01.18 Creative Commons License 16366

Nyugdíjazásom előtti utolsó hét évemet a védelem-igazgatásban töltöttem (ennek a szervezetnek a része a katasztrófa-védelem is). És a nem egészen tudatlanok nyugalmával kijelenthetem, hogy amióta ott mozgolódtam, minden évben volt valamilyen szintű katasztrófa-védelmi gyakorlat, általában több is. Általában egy olyan volt, amelyik igénybe vette több megye szervezeteit, de az alacsonyabb szintű gyakorlatok általánosak és rendszeresek voltak, különösen a frekventáltabb helyeken.

Lehet persze, hogy ezek többsége csak törzsvezetési gyakorlat volt, de a tennivalók ott is kiderülhetnek. És az értelme az, hogy a szükséges számvetéseket ott is elvégzik az erre hivatott szakemberek, így esetleg kiderülhetnek a képességek és problémák.

Egyetlen olyan esetem volt, amikor élesben készültünk a dologra, amikor 1992. május 02-án Százhalombattán kidurrant az ammóniák szállító szerelvény.

Így utólag azt mondom: szerencsénk volt, hogy megúsztuk.

Farkas Roland 2007.01.18 Creative Commons License 16365

http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/6274377.stm

 

az angolokon mar atsoport...

kovacsgyula44 2007.01.18 Creative Commons License 16363

 

  Roland!

  Most jövök rá, hogy tapasztalt katasztrófamenedzser vagyok. 1985 augusztus 15.-én Várpalotán voltam parancsnok helyettes. Tartalékos tisztavatást tartottunk, előtte körbejártuk a laktanyát, s megállapítottuk, hogy kár nincs, a földrengés jelentéktelen. 11 óra körül amikor kijöttünk az avatásról Radics őrmester jelentette, hogy a berhidai csecsemőotthont közben evakuálta a bánya Petőfi szállójára. Ekkor mentem el Berhidára és Peremartonba. Peremarton komoly vegyiüzem, komoly üzemi katasztrófaelhárító csoporttal. Mindent megtudtak önállóan oldani, semmiféle segítséget nem igényeltek. A berhidaiak viszont ott álltak érdemi vezetés nélkül, a polgármester NDK-ban volt, egy pedagógus hölgy volt a tanácstitkár, az próbált úrrá lenni a nehézségeken. A falusiak nem voltak hajlandóak visszamenni a házaikba. Kértem Fehérvár és Hájmáskér segítségét. Kértem a Megyei Tanácsét is, aznap volt ülésük, és az ülésen úgy határoztak, hogy megyei beavatkozásra nincs szükség. Az említett Radics őrmesterrel és egy tizedessel saját elhatározásból átmentünk berhidai katasztrófa menedzsmentbe. Sátrakat kellett szerezni. A hajmáskéri orosz parancsnok reagált a legrövidebb idő alatt, délután 4-kor már hozták a sátrakat. Éjfél körül azok a sátrak is megérkeztek, amiket a székesféhérvári ügyeletes tiszt intézett szintén saját szakállára. Az az alezredes, aki másnap 8-kor váltotta a kollégát semmiféle együttműködésre nem volt hajlandó a továbbiakban. Lehet, hogy ez hadseregparancsnoki utasításra történt. Fehérváron volt akkor egy speciális propaganda csoport rádióadóval, hangszórós autókkal, szerintem ott, akkor a faluban leginkább pszichológusra és információáramlásra lett volna szükség, arról kellett volna meggyőzni az embereket, hogy menjenek be házaikba. Ezt a csoportot nem sikerült kirendeltetnem. Több héten át intéztük a berhidaiak ügyeit. Jellemző, hogy a 3-dik napon megérkezett a tanácselnök NDK-ból, közölte ő nem volt itt, nem felelős semmiért, a hosszú utazástól fáradt, le kell feküdnie, a már említett tanácstitkárnő három napja nem aludt egy szemet se, neki nem volt szüksége pihenésre. Az ország állapotára  jellemző, hogy 15 nappal a földrengés után darukkal, televíziós kísérettel felvonult az országos katasztrófavédelem, amikor már minden következményt felszámoltunk, helyreállt a normális élet.

        Gyula

Előzmény: Farkas Roland (16359)
Farkas Roland 2007.01.18 Creative Commons License 16362

Jooo, hat ennyire nem vagyok en sem fiatal. Azert mert tudom hogy van chat meg forum, meg tudok eloben is beszelgetni emberekkel.

 

De jobban nem tudtam erzekeltetni a dolgot, mintsem egy kis tulzast bele vive.

 

De a lenyegi mondanivalora visszaterve... Amit irsz az valoban inkabb ne jojjon vissza! De igen is a vilag komplexebb lett, es mar nem lehet lekezelni a regi es egyebkent eroforras zabalo modszerekkel.

Ugyanakkor fel kell hasznalni azokat az uj eroforrasokat amelyeket az elmult evtizedek a kezunkbe adtak.

 

Valahol mar meseltem, de itt olyan program all a rendelkezesemre, amiben 3D-ben be van szkennelve egy adott varos es szimulalni tudom, hogy egy orleansi gatszakadaskor hova lehet menekiteni az embereket hogy ne fulladjanak meg, vagy hogy mennyi ido alatt tudom kiurittetni Toronto belvarosaban a palyaudvart ugy, hogy a ket szelso bejaatot a beerkezo mentosok reszere tartok fenn.

 

Persze van akik szerint ez is penz kerdes. Szerintem meg Magyarorszag csinalhatott volna jo penzt egy ilyen programbol, a magyar szakemberek fele akkora penzbol mindig minimum 2-szer jobbat csinalnak, csak nekunk nincsen erre a felismeresre epulo gazdasagpolitikank...

 

 

Előzmény: monor-21 (16361)
monor-21 2007.01.18 Creative Commons License 16361
 

Gyula,

Azt irod: "Elaggottként kuncogok az új generáción, akik szerint ami nem található a neten, az nincs is."

 

Polemizalas ON:

Pedig ezt komolyan igy gondolom. Ami nincs a neten az nincs is.

Jo lenne ha ezt felismerne mar nehany elaggott is :)))))

Te sem lennel ha nem lennel itt. Ez egy ilyen vilag.

Polemizalas OFF

 

Roland, Roland !

 

Gondolat meneted ott hibás, hogy ilyen gondolkodás mód meghonosításával, újból és újból feltaláljátok a kanálban a mélyedést.

 

Gombokon, kütyükön felnőtt nemzedéknek természetes (mert már négy évesen sem mesekönyvben nézte a sárkányt hanem gombokat nyogatva napi 123456789 sárkányfejet vágott le), hogy ami nem gombokkal működik az nincs.

 

Bepötyögi valamelyikőtök, hogy Katasztrófa Védelmi gyakorlat.

A gép kiadja, hogy 42.

Hátradűűűűtök, oszt annyi.

 

Pedig teljesen mindegy, hogy a Légó - Polgári Védelem - Katasztrófavédelem hármasában minek nevezték, az gyakorlat volt.

Aki ma Katasztrófavédelmi ezredes, akkoriban mullkilométeres polgárvédelmi hadnagyként csinálta végig.

 

Ne is jöjjön vissza az az idő.

Azért ne jöjjön mert egyetlen ilyen gyakorlat érintett 2-3000 végrehajtót és 8-10.000 civilt.

Senki sérült meg.

De.

 

Rendkívül sokba került.

Még akkori pénzben is.

És ez csak az évi egy darab engedélyezet Naaaaaaagy Polgári Védelmi gyakorlat volt, az évi sok kicsi mellett.

 

Az évi 30-40 katonai gyakorlaton felül.

 

Akkor is sokba került, ha az elszámolásnak egy egészen más, kontírozott (jóváíró) formája volt érvényben.

Csak amikor Hajdúszoboszlót kitelepítetük, 10-15, egyenként 800 ülőhelyes vonat lett rendelve, melyek ketőt fordultak.

 

És ez volt a kisebbik tétel.

Még hány ilyen tétel volt ??????

 

1980-ban egy kb. 70%-ra feltöltött gépkocsi szállító zászlóalj ( melynek mozgási körlete a fővárosra és környékére volt korlátozva) 1,5-17 millió km-t futott.

 

 

Ezért (is) nem kívánom vissza, mert mai pénzben mérve beledöglene az ország.

 

 

 

 

 

Előzmény: Farkas Roland (16343)
monor-21 2007.01.18 Creative Commons License 16360

Nem hiszem.

.... 42 találatot a "katasztrófavédelmi gyakorlat" keresésekor, de a találatok is csak a megírtak szószerkezetében vannak. Arról, hogy hol, és mikor....semmi.
(Szubj: Amit Te említesz emlékezetedből azt mindenki átélte Mo.-n, és azt úgy hívták: LÉGÓ-GYAKORLAT. Mindenkire kötelező volt évente egy alkalommal. Utáltuk is. De ott megtanúltam, hogy mi kell egy túlélő csomagba, a gyógyszertől a.............

 

 

 

Fiatal lehetsz mert kevered a Gizikét a Gőzekével..............:-)))

 

1979-től voltak Katasztrófavédelmi gyakorlatok a Polgári Védelem égisze alatt.

Legtöbbször Hajdú-Bihar megyében.

De volt Péten is is, Berhidán is, stb.

 

Az alapfelállás az volt, hogy történt vmi.

Erre egy-egy, ritkábban két-három falut vagy egy kisebb várost 5-6 órára kitelepítettünk.

Nagymamástól, cicástól, malacostól, betegeket ágytálastól., stb.

Csináltak mindíg egy-két tüzet + egy-két vv szennyezést, stb.

A tüzeket a túzoltók elotották, a vv-t vv-sek kezelték.

 

A dolog inkább csalódás volt mert mindenki előre felkészült.

 

Ugyan akkor logisztikailag jobb iskola volt mint egy főiskola egy tanéve.

 

Emlékszem, hogy milyen izgalommal számoltuk, hogy hány munkásőr járőr kell a fosztogatók elleni védelemhez. 

 

A húsipari trösztök állatszállító IFA pótosaiból egyetlen falu kiürítéséhez vagy 15-20 szerelvényt kellett összevonni.

 

Az MKV három napig csökkentett üzemmódban járt Miskolcon mert a seb.száll.zászlóalj egy századát ők adták és az valóban 90 busz volt.

 

S így tovább.

 

Rendkívül tanulságos volt a Foszab. kérdés is.

Két-három megye közl.rendőreivel tudtunk zárni két-három falut.

 

Az egész hozadéka az volt, hogy képesek vagyunk bárhol 2-3 falut kiüríteni és biztonsággal megőrizni a lakosok visszaérkezéséig, de :

 - aránytalanul sok ember kell hozzá,

 - aránytalanul sok eszköz kell hozzá,

 - a felhasznált erők és eszközök máshol komoly hiányokat okoznak.

 

Innen származott a bátorságom (lehet, hogy tudatlanok bátorsága), hogy 1993-ban őrnagyi vállappal meg mertem jelenteni Fürj úrnak, hogy a Területvédelmi dandár úgy hülyeség ahogy van.

 

A kettő úgy függ össze, hogy azonos alapelvekre épült.

Ugyanis nem létrehozok egy új képességet, hanemvalahonnan elvonok képességeket, összpontosítom, és ott eredményeket érek el.

 

Ez pedig csak lokális ügyek kezelésének lehet jó és hatásos módszere.

 

Előzmény: Princ of Carpatia (16335)
Farkas Roland 2007.01.18 Creative Commons License 16359

Igen Gyula, ratapintottal a lenyegre. A komplexitas fontos, tobbszereplos gyakorlatoknak van ertelme, nem pedig 2 tuzoltokocsival kivonulos gyakorlatozasokra. 9/11-nel jott elo a hirado eszkozok kompatibilitasa es amit a belinkelt tanulmanyomban is megemlitek az interoperabilitas temakoreben:

 

ha azt mondod itt egy kompatibilis radioba, hogy "charge that line" akkor ezt hallva a rendor felkeszul a tomegoszlatasra, a tuzolto hasznalni kezdi a tomlot, a mentos feltolti a defibbliratort, csak a katonakkal vigyazzatok, es aljatok hatrebb, mert az erre az utasitasra valaszul robbantast fog vegrehajtani. :))))

Előzmény: kovacsgyula44 (16357)
tuzer 2007.01.18 Creative Commons License 16358

olyan vilagban elunk, amelyben ha valami nincs a vilaghalon az nem letezik. Legalabbis sok sok millio ember szamara biztosan nem.

 

És - sajnos - még több millió számára a net nem létezik. Aztán ezek időnként meglepnek olyan seregeket is, amelyek már a hálózat alapú hadviselést akarják folytatni. . A falusi gazda is jól el tud boldogulni, ha helyesen alkalmazkodik a körülményei közé. Adott esetben jobban örülnék egy tapasztalt, analfabéta inuitnak, mint a leggyorsabb netes kapcsolatnak.

 

Nem aggódom érted, mert írásaid alapján értelmes embernek ismertelek meg.

Mostanában viszont - úgy érzem -, egy kicsit távolodtál a hazai valóságtól, ami érthető. A világ nem fekete vagy fehér, ezer más árnyalat létezik.

Most több keserűséget érzek írásaidban, mint annak idején. Vigyázz a tartásodra, neked erre jobban oda kell figyelned, mint másoknak. Megértesz, ugye?

És, remélem, a jóindulatot a helyén értékeled.

Előzmény: Farkas Roland (16356)
kovacsgyula44 2007.01.18 Creative Commons License 16357

Roland!

  Természetesen egyetértek veled, hogy minden vészhelyzet csak komplex módon kezelhető eredményesen. Azokon a gyakorlatokon amelyekről tudok, a komplexitásra törekvés érzékelhető volt. Nejem könyvtáros a PTE ÁOK Honvéd Katasztrófaorvostani és Oxiológiai Intézetében. Beszereztek egy amerikai könyvet, amely tartalmazta mindazokat a rendszabályokat, melyeket szövetségi szinten bevezettek 9/11 után a közigazgatásban, az egészségügyben, a védelmi szektorban, stb. Átfutottam a könyvet, terveztem, hogy esetleg lefordítom, közben vezetőváltás kapcsán a könyvnek nyoma veszett, így a fordításból már nem lesz semmi, de egy olyan összképem maradt a témában, hogy nem lehet eladni .

 Gyula  

Előzmény: Farkas Roland (16345)
Farkas Roland 2007.01.18 Creative Commons License 16356

Akkor nem erted az egyertelmu dolgokat.

 

Gyula minden tiszteletemet elvezi. Nem is rajta koszorultem a nyelvemet, hanem azt mondtam, hogy olyan vilagban elunk, amelyben ha valami nincs a vilaghalon az nem letezik. Legalabbis sok sok millio ember szamara biztosan nem. Es ez nem csak "valami"-re ertendo hanem a "valaki"-re is. Ha Te nem vagy a vilaghalon akkor nem hallatszik a velemenyed, elzarod magadat az informaciotol, eled az eletedet falusi gazda modjara, a helyi hirek es pletykak vilagaban.

 

Ezert tettem az egesz mondandomat "polemizalas Off es On koze. Na remelem igy ertheto. Nincsen baj a mentalitasommal, koszi hogy aggodsz erte!

 

udv. Roland

 

Előzmény: tuzer (16354)
kgp9 2007.01.18 Creative Commons License 16355
Recon!Nem minden esetben ugyanis a mi volt ezred parancsnokunk a hires hirhedt T....ezredes úr(a néhai Petőfi laktanya parancsnoka)büszkén viselte, a csak szolgálatban hordható piros baretünket(katonai rendész).Érdekes ilyenkor büszke volt ránk különben meg le se sz...t bennünket.Nagyon jól nézet ki a sivatagi ruci meg a piros rendész barett.(((((
tuzer 2007.01.18 Creative Commons License 16354
Pedig elég egyértelműen leírtad.
Előzmény: Farkas Roland (16350)
recon 2007.01.18 Creative Commons License 16353

És azt ki találta ki, hogy minden misszióba menő állománynak zöld barettsapkája legyen?

 

Kérdések, kérdések...

Előzmény: kgp9 (16352)
kgp9 2007.01.18 Creative Commons License 16352
PRT 2.-ben miért vannak horvát katonai rendörők?Mi nem tudtunk volna adni?Még van katonai rendészetünk/igaz nem rendőrök hanem rendészek vagyunk/bár ha igy folytatjuk akkor nem sokáig!((((((
Farkas Roland 2007.01.18 Creative Commons License 16351

De hamar szakma, meg mielott megjelenik a honvedelmi szemleben, kivancsi lennek a velemenyetekre, kerlet Titeket, ha van idotok olvassatok el es mondjatok velemenyt:

 

http://ellehetmenni.freeblog.hu/files/EM_Alapelvek.pdf

 

remelem bejon...

Farkas Roland 2007.01.18 Creative Commons License 16350

Lehet, hogy nem egeszen ertetted mit akartam mondani...

 

 

Előzmény: tuzer (16348)
arpapa 2007.01.18 Creative Commons License 16349

voltam a 20-i tüzijátékon, naplót vezetek, abból idéznék, anyival kiegészítve, én jó példákat is tapasztaltam, azóta írtam köszönö levelet az étteremnek, a Szabadság hídfőjénél van.

a kamerám szarrá ázott, de mielőtt indultunk a metróba bekapcsoltam, és készített két másodpercet, azt kockáztam ki, az órája öt percet sietett. az egész 22 percig tartott, de a vihar egy percen belül csapott le, ha valaki előtte három perccel azt mondja, hogy vihar lesz és ilyen iszonyatos, kiröhögtem volna.

idén is megyünk, hátizsákkal és meleg cuccokkal.

szerintem hasznát vettem a katona multamnak, nem pánikoltam, csak az érdekelt, hogy a nejem és unokám nem szakadjanak el tőlem, a nejem végig fogta a nadrágszíjam, nem is sodorták el az aluljáróban, és még a metróban sem engedte el.

fantasztikus érzés volt megérteni, hogy a lefelé vivő mozgólépcsőt leállították, először dühöngtem, de tumultus nélkül kényelmesen szálltunk a kocsikba.

segítő kész volt egy rendőr, a pincér, a kapualjból kiugró!!

erről nem beszélne a média, mert ez már nem hír!!

köszönöm nekik.

a rendőr az autók elé ugrott széttárt karral és megállította őket a zöld lámpánál, és minket engedett, üvöltött az autósoknak: - maguk már biztonságban vannak!!

mert volt aki dudált!

 

napló részlet:

 

" Még a metróból kijövet hívott a ....tt , Sümegen hatalmas szélvihar volt. Gyanúsan kezdett az ég beborúlni, megbeszéltem a bátyámmal, ha esne, inkább szarrá ázunk, de nem megyünk a tolongó néppel, nem gondoltam volna, hogy hamarosan erre szükség lesz, és döntéseket kell hozni. A tüzijáték pontosan kezdődött, előtte nagy villámlások, négy- öt percig ment az első rész, a unokámnak nagyon tetszett.

Aztán hatalmas szélvihar kerekedett, felhőszakadással, rá  adtuk a polómat, azonnal elázott, lemásztunk  kukáról, és a ..nát magamhoz szorítva megindultunk, a kettes villamos lejárója felé, lent állt a tömeg, és özönlött a nép lefelé, üvöltöttem hogy azonnal menjünk fel a lépcsőn, a ....ék maradtak, de anyuci jött velem, a lefelé áromló nép majdnem elsodort a fal mellől, de nem hagytam magamat.

Fennt tombolt a vihar, anyuci szájába belement az eső mikor beszélni akart.

Egy szabadtéri étterem felé vettem az irányt, fa tetejű bódék voltak, megterítve kajákkal, de az étlapokat már szanaszét fújta a szél.

Egy pincér szólt, hogy álljunk be oda, a fejünk védve volt, oldalról bevert az eső, anyuci elázva, én is alsó gatyáig, és a ...na is.

Kaptunk asztalterítőket, abba bugyoláltuk a ...nát, remeget és sírt.

Vissza indultam a ....ért, akkor jöttek fel az aluljáróból, biztonságba vezettem őket.

Tíz perc múlva, vagy valamikor, a szél csitultával elindultunk a metró felé, még esett az eső, a ....át magamhoz öleltem, és mentünk, egy kapualjba beinvitáltak, de száraz ruha nem volt, tovább mentünk, egy rendőr a forgalmat állította meg, csak a gyalogosok mehettek.

A metróban már nem volt tömeg, a lefelé menő mozgólépcsőket kikapcsolták, nagyon helyesen, legyalogoltunk, szerelvényre szálltunk, ülőhely is jutott.

A ...na imára kulcsolta a kezét. Beszéltem hozzá, puszilgattam, a vége felé már nevetett, mert állomásokat varázsolt.

A kocsihoz menet már hideg volt, de hamar oda értünk, pokrocokat kaptunk a ...től, anyuci és a ...na szárazra kerűlt. Én pedig elsírtam magamat, anyuci megsimogatott,  boldog voltam, megmenekültünk épségben.

Később tudtam meg, a viharban rengetegen megsérűltek, és többen meghaltak."

ps:

a duna plázánál állt a kocsi!!

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: monor-21 (16330)
tuzer 2007.01.18 Creative Commons License 16348
Ezért a mentalitásért nem fogsz soha annyit tudni a saját szakmádban, mint a Gyula a sajátjában.
Előzmény: Farkas Roland (16343)
belic 2007.01.18 Creative Commons License 16347
Szia!

Nagyjabol hasonlo nyomot hagyott az 5.56-os talalat is, mint amikor katonak (alap AK loszerrel) lottek ra. Mindketto az anyagbol is kiutott egy darabot. Nem mértem, saccolni nem tul pontosan tudok, de szerintem 1 mm-nel melyebb lyukat utott mindketto (persze a 20 mm-bol meg maradt boven).

Bel
Előzmény: Törölt nick (16340)
Törölt nick 2007.01.18 Creative Commons License 16346
:o)))
Előzmény: kovacsgyula44 (16323)
Farkas Roland 2007.01.18 Creative Commons License 16345

ki? - katasztrofavedelem, MH, polgarorseg, mentok, rendorok, stb...

 

mibol? - asztali szimulacio nehany rendor, allategeszsegugyes, helyi onkormanyzat, turisztikai szervek, stb... bevonasaval, talan nem is lenne draga. Persze lehet dragitani is.

 

mennyi ideig? - ameddig akarjak, de fel is lehet porgetni az esemenyeket, nem kell egy hetet varni

 

hol? - balaton partja, volt PfP gyakorlatok szinhelye, bogracsgulyassal :))))

 

A vilag tobbi reszen nemcsak begyakoroljak, de elesben is csinaljak. Tessek egy link, nehany nappal ezelott Austin, Texas-ban talaltak 60 doglott galambot a belvarosban.

http://edition.cnn.com/2007/US/01/08/austin.birds.ap/index.html

 

Tudom hol eltem... De otthon tudjak-e hogy milyen vilagban elunk???

Előzmény: Tiger205 (16344)
Tiger205 2007.01.18 Creative Commons License 16344

En ennel nagyobb volumenut nem talaltam, valami nagyobbra gondoltam.

 

eleg ha leszimulaljak a panikot, a kommunikacio aramlast (nemet es angol nyelveken is a turistaknak), 2 falu lezarasat, a honvedseg biologiai laborjanak felallitasat, az allatok ellenorzeset es karantenolasat, a vizforrasok ellenorzeset, a nemzetkozi segitsegkerest, ennyi eleg is lesz. Asztalon es gyakorlatban is termeszetesen.

 

Wazze, Roland - ne haragudj, de néha elgondolkodok azon, hogy te hol éltél tavalyig!?

:o) 

És a világ többi résézn szerinted ezt így játsszák amúgy el?

 

kérdés:

Ki?

Miből?

Mennyi ideig?

Hol?

Előzmény: Farkas Roland (16342)
Farkas Roland 2007.01.18 Creative Commons License 16343

Gyula,

Azt irod: "Elaggottként kuncogok az új generáción, akik szerint ami nem található a neten, az nincs is."

 

Polemizalas ON:

 

Pedig ezt komolyan igy gondolom. Ami nincs a neten az nincs is.

 

Jo lenne ha ezt felismerne mar nehany elaggott is :)))))

 

Te sem lennel ha nem lennel itt. Ez egy ilyen vilag.

 

Polemizalas OFF

Előzmény: kovacsgyula44 (16338)
Farkas Roland 2007.01.18 Creative Commons License 16342

Kosz HG4I,

ezt az oldalt termeszetesen ismertem, de most atneztem az Altalad kuldott linkeket.

 

Nalam egy tartalykocsi felborulasat szimulalo "gyakorlat" az maximum nehany resztvevo bevonasaval megrendezett gyakorlatozas. En ennel nagyobb volumenut nem talaltam, valami nagyobbra gondoltam.

 

Egy szcenario: egy nagyobb madarraj beszlapal valami mergezo anyagot es nyar kozepen csucsidoszakban rengeteg madartetemre bukkannak a balaton teljes kornyeken.

3 napig senki nem tudja mitol hullottak el, egy het utan is csak nehany lehetoseget zarnak ki, mert a tesztekhez ido kell.

 

Persze nem kell eljatszani itt sem az egeszet, eleg ha leszimulaljak a panikot, a kommunikacio aramlast (nemet es angol nyelveken is a turistaknak), 2 falu lezarasat, a honvedseg biologiai laborjanak felallitasat, az allatok ellenorzeset es karantenolasat, a vizforrasok ellenorzeset, a nemzetkozi segitsegkerest, ennyi eleg is lesz. Asztalon es gyakorlatban is termeszetesen.

 

 

Előzmény: HG4I (16339)
Tiger205 2007.01.18 Creative Commons License 16341

PRT-2 búcsúztató ünnepség képeiből (saját készítés)

 

Az alakzatban sötét egyenruhában állók horvát katonai rendőrök!

 

TGR

 

HG4I 2007.01.18 Creative Commons License 16339
Előzmény: Farkas Roland (16333)
kovacsgyula44 2007.01.18 Creative Commons License 16338

Roland!

Elaggottként kuncogok az új generáción, akik szerint ami nem található a neten, az nincs is. Nincs különösebben az érdeklődésem előterében a katasztrófavédelem, de nyitott szemmel járva lépten nyomon beleütköztem valamilyen katasztrófavédelmi gyakorlatról szóló tudósításba. Vagy azért figyeltem fel a dologra, mert volt akadémiai osztálytársam Istenes ezredes celebrálta Nyiregyházán, vagy a MATASZ valamelyik konferenciáján volt róla kitűnő minőségű előadás. Mintha a Hadtudományban vagy az ÚHSZ-ben is jelent meg volna a témában tanulmány. Az én benyomásaim alapján helytálló az az állítás hogy évente volt katasztrófavédelmi gyakorlat. A minőség megitéléséhez kevés a szakismeretem .

 Gyula  

Előzmény: Farkas Roland (16331)
Tiger205 2007.01.18 Creative Commons License 16337

30 ev ... Akkoriban még számítógép se volt, nemhogy net.

1977 volt 30 eve.
1969-73 kozott fejlesztettek ki az ARPANET-et (amit ma Internetkent ismernek)
1944-ben keszitettek el az ENIAC-ot (az elso szamitogepet).

 

Gondolom a Polgári Védelemre gondolt....amúgy az Eniaccal sokra ment  volna!

 

TGR

 

OFF:

Jössz szombaton?

Csecsen háború lesz a téma!

Előzmény: belic (16334)
belic 2007.01.18 Creative Commons License 16336
Hello!

A mellényekben se lehet mindenhol kerámia betét, ahol nincs azt meg átviszik az új köztes lőszerek és fegyverek, pl Fn P90 140 méterig vagy a HK PDW 200 méterig a sima III vagy IIIA lövedékállókat...szerintem az ilyen lőszerek jelentik majd a jövőt. Emellett ezekből a katona 6x annyit tud cipelni mint 50 BMG ből....

Ezeket (III, IIIA) siman atviszi akar az alap AK, akar az 5.56-os loszer is.
Egyebkent az 5.56-os a kis helyre koncentralt energia miatt nem olyan gyenge atutoereju, mint ahogy regebben kepzeltem. Sajnos nincs rola fotom, de T-55 haspancelban eleg komoly nyomot hagyott (termeszetesen meg sem kozelitette a teljes atlyukasztast).

Bel
Előzmény: Zozo*HC* (16297)
Princ of Carpatia 2007.01.18 Creative Commons License 16335
Üdv "monor"!

......Nem hiszem.

Akkoriban még számítógép se volt, nemhogy net......

Nem is találtam a gugli keresővel csak 42 találatot a "katasztrófavédelmi gyakorlat" keresésekor, de a találatok is csak a megírtak szószerkezetében vannak. Arról, hogy hol, és mikor....semmi.
(Szubj: Amit Te említesz emlékezetedből azt mindenki átélte Mo.-n, és azt úgy hívták: LÉGÓ-GYAKORLAT. Mindenkire kötelező volt évente egy alkalommal. Utáltuk is. De ott megtanúltam, hogy mi kell egy túlélő csomagba, a gyógyszertől a megcímzett boritékig bezárólag. Tudták ezt az iskolásoktól kezdve az aktív dolgozókig bezárólag. Ma meg már a második generáció is lassan kimarad ebből a tudásból! És ez az óriási nagy baj. Lehet ezt mondani. mert hiányzik az ismerete, és a gyakorlat!)

Azért, hogy ne legyünk túlzóak, itt van két link, a múltból, és vélemény a jelenből:

http://www.historia.hu/archivum/2004/0405horvath.htm

http://www.lakatospal.hu/index.php?page=archive&id=1577

Aztán volna más is, de......
Várjuk meg a holnap estét.

Öreg Csóka
Előzmény: monor-21 (16332)
belic 2007.01.18 Creative Commons License 16334
Hello!

30 ev ... Akkoriban még számítógép se volt, nemhogy net.

1977 volt 30 eve.
1969-73 kozott fejlesztettek ki az ARPANET-et (amit ma Internetkent ismernek)
1944-ben keszitettek el az ENIAC-ot (az elso szamitogepet).

Bel

Előzmény: monor-21 (16332)
Farkas Roland 2007.01.18 Creative Commons License 16333

Jaaaa... hogy ez nem manapsag tortent.

 

Kicsit megzavart az a mondatod, hogy "Az elmúlt 30 évben minden évben volt katasztrófavédelmi gyakorlat"

 

 

Előzmény: monor-21 (16332)
monor-21 2007.01.18 Creative Commons License 16332

De tudnal nekem adni egy linket ahhoz a 8000 fos gyakorlathoz ha esetleg megtalalhato a neten?

 

 

Nem hiszem.

Akkoriban még számítógép se volt, nemhogy net.

 

Azoknak a gyakorlatoknak is volt hibája.

Sok.

Túlságosan sokan tudtak róla, túl előre.

Ezért se voltak valósághűek.

 

 

De például azért Hajdúszoboszlót tanácselnöktől az őrkutyáig kitelepítették kétszer ami azért nem kis tevékenység volt, mert már akkor is volt tizen ezer fő lakosság + turisták.

 

Nekünk "csak" a 4-es utat kellett elterelni és "csak" a 100-as, kétvágányú, villamosított vasútvonal forgalmát átirányítani.

 

Mellettünk dolgozott két seb.száll zászlóalj, ami a szoboszlói kórházat és a gyógy izéket telepítette ki.

 

 

Előzmény: Farkas Roland (16331)
Farkas Roland 2007.01.18 Creative Commons License 16331

Ha volt ilyen orulok neki, Te bizonyara tajekozottabb vagy nalam e teren... Tavaly peldaul volt Tatabanyan egy gyakorlat, ertesulhettunk rola a neten is. Nagy esozessel jaro zivatar volt a tema, allitolag nem csupan asztalon szimulalt gyakorlat volt, hanem volt valamifele "csapatmozgas" is.

 

De azert nem akkora, hogy belevegyenek egy tomegszerencsetlenseget az M1 autopalya tatabanyai szakaszan, mikozben elonti a helyi korhazat az aradas, elmegy az aram, beragadnak a mentoautok, segitseget nyujt a tatai dandar, megserul egy-ket kritikus infrastruktura, stb...

 

 

De tudnal nekem adni egy linket ahhoz a 8000 fos gyakorlathoz ha esetleg megtalalhato a neten? Piszkosul erdekelne, ekkora gyakorlattal meg itt sem talalkoztam...

monor-21 2007.01.18 Creative Commons License 16330

mivel eddig nem volt jellemzo Magyarorszagon, hogy katasztrofavedelmi gyakorlatokat tartsanak (bizonyara a penz miatt), most itt lesz a lehetoseg egy igazi gyakorlatra.

 

 

Az elmúlt 30 évben minden évben volt katasztrófavédelmi gyakorlat.

Általában sok pénzbe is került.

 

Az viszont igaz, hogy nem mindíg a médán felnőtt nemzedéknek lett rendezve a Kossuth téren 31 Tv stábbal, hanem mondjuk a Hajdúságban 8000 fővel.

 

A TV stábok meg válogatnak.:

 - Kutyakiállítás  2 km-re a városligetben, 10 km kocsipénzből, vagy

 - Katasztrófa védelmi gyakorlat 240 kilométerre.

 

Mindkettő 20-20 másodperc az esti híradóban.

 

Legtöbbször a kutyakiállítás győz, mert arra elég ha stáb 8-kor felkel, 10-re kiér, 1-kor anyagot lead, szemben a katasztrófa védelmi gyakorlattal ahová reggel 6-kor indulni kell, zötyögni 4 órát oda, négyet vissza, ott büdös lesz az ember lányának a haja (riporternő) és mindíg zsíros ebédet adnak pedig én fogyizok.

 

 

Előzmény: Farkas Roland (16329)
Farkas Roland 2007.01.18 Creative Commons License 16329

Nem pejorativ ertelemben irtam. Inkabb olyan ertelemben, hogy mivel eddig nem volt jellemzo Magyarorszagon, hogy katasztrofavedelmi gyakorlatokat tartsanak (bizonyara a penz miatt), most itt lesz a lehetoseg egy igazi gyakorlatra.

 

Termeszetesen nagyon is remelem, hogy a katasztrofa elmarad.

 

Bocs ha felreertetted, az en hibam.

 

roland

 

Előzmény: tuzer (16328)
tuzer 2007.01.18 Creative Commons License 16328

Azert kivancsi leszek mennyi osszetort auto lesz mert nem allnak be a garazsba veluk az emberek

 

Roland, Roland. Nemoly rég még itt éltél. Emlékezhetnél, hogy nem a trehányság, hanem a garázshiány a jellemzőbb.

 

Jo kis eles gyakorlat lesz az orszagban :)

 

????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

Mi is örülnénk, ha mondjuk kipróbálhatnál élesben, gyakorlás jelleggel egy grizzlyt!

Előzmény: Farkas Roland (16327)
Farkas Roland 2007.01.18 Creative Commons License 16327

Ja mar latom a neten, hogy nyugtatgatjak az embereket, hogy nem a vilagvege jon el... Remelem odahaza a radiobol es a tv-ben is megy a figyelemfelhivas.

 

Teny, hogy az emberek talan fokozottabban figyelnek mar az ilyen felhivasokra, ennyi pozitiv hozadeka volt aug.20-nak. A "public awareness", vagyis kozfigyelem fenntartasa igy utolag is elerheto, bar vannak kevesbe "fajo" megoldasok is ra, nem kell ahhoz katasztrofaknak tortennie... Bar a "velem ez nem tortenhet meg" felfogas ellen eleg nehez kuzdeni.

 

Azert kivancsi leszek mennyi osszetort auto lesz mert nem allnak be a garazsba veluk az emberek. Kivancsian bongeszem a netet, hogy milyen egyeb megoldasok lesznek, a biztositok figyelmeztetik-e a kuncsaftjaikat, mennyire felkeszult a BKV, a kozintezmenyek, a mentoszolgalat, stb...

 

Jo kis eles gyakorlat lesz az orszagban :)

 

udv Roland

 

 

 

Előzmény: Tiger205 (16326)
Tiger205 2007.01.18 Creative Commons License 16326

Szia Roland!

 

Igen, tájékoztatnak!

És szerintem túl nagy feneket kerítenek neki.

 

A tavalyi aug 20-i események miatt van - és ahhoz is hasonlítják a mértékét (egyesek szerint annál nagyobb, és területileg is átfogóbb lesz)

 

üdv:

TGR

Előzmény: Farkas Roland (16324)
Tiger205 2007.01.18 Creative Commons License 16325

Katonai bölcsességek

 

 

> Ne gondolkodj.

> Ha gondolkodtál, ne mondd el.

> Ha elmondtad, ne írd le.

> Ha leírtad, ne írd alá.

> Ha aláírtad, ne csodálkozz.

 

üdv:

TGR

Farkas Roland 2007.01.18 Creative Commons License 16324

Egy kicsit OFF

 

Szerintetek eleg az, hogy a hiradasokbol azt hallani, hogy penteken 100 kilometeres szel varhato? Nem kellene elmondani az embereknek, hogy ez mit jelent?

 

Szerintetek az emberek hany szazaleka tudja, hogy egy 100 km/h szel letepheti a haztetoket es fakat donthet ki, aramszunetet okoz majd, stb...?

 

ON

kovacsgyula44 2007.01.18 Creative Commons License 16323

Kösz a pontosítást, hogy csigatár, én egyszerű fakerekes tüzérként azt hittem, hogy a 15826-os bejegyzéshez tartozó AMD-s képen a csigatár is unicum, s mint ilyen, csak extrém körűlmények fennforgása esetén kerülhetett a rabollók kezeibe.

                                   gyula

Előzmény: Törölt nick (16315)
dr_kotasz0831 2007.01.18 Creative Commons License 16322

Szia Éhesló!

 

A hadmérnökök leépítése, a hazai fejlesztések leállítása komoly probléma. Ha lenne valami értelme megkérdezném, hogy a Honvéd Szakszervezetnek mi erről a véleménye, de inkább nem kérdem.

 

A probléma számomra egy kicsit misztikus, el is mondom, hogy miért:

a., A magyar ember találékony

b., A magyar agy külföldön keresendő

c., A magyar mérnökök egyes termékei igenis világszínvonalúak

d., Ennek ellenére szinte "mindent" importálunk

 

Kérdem én, nem kéne esetleg ebből a szellemi kapacitásból (és a mezőgazdaságból) megélnünk?

 

Túl azon, hogyha ne adj' "Allah", egyszer 1800 év múlva lesz egy háború, ami a határaink közelében zajlik majd, és a szövetségeseink közül (persze ilyen soha nem lesz) nem tud vagy nem akar eladni nekünk fejlett technikát, hogy megvédjük magunkat, akkor mi lesz... Nekem ilyenkor mindig az sejlik fel, hogy Donkanyar előtt akartunk gyártani korszerű Német páncélosokat, és a németek nem álltallotak ezt megtagadni. Ha jól emlékszem még a német mintára készülő acél sisakért is licence díjat kellett fizeni. Szal erről ennyit. :(

 

Én

Előzmény: Éhesló (16275)
Farkas Roland 2007.01.18 Creative Commons License 16321

Hello Ice,

Oreg Csoka mar belinkelte a magyar nyelvu ismertetojet annak a nanotechnologias mellenynek. Egyebkent azt hittem olvastatok mar...

Előzmény: Icelord (16310)
dr_kotasz0831 2007.01.18 Creative Commons License 16320

Szia Python1!

 

Ti mivel mentetek ki a megfigyelőpontra? :D A norvégok elég korrektül csinálják.

 

A Gepárd csapatszinten miként van rendzseresítve? Szakasz vagy századszinten van egy rombolópuska?

 

Én

Előzmény: Törölt nick (16274)
Tiger205 2007.01.18 Creative Commons License 16319

kellett neked Mistralozni!

 

mindig csak jár a szád!

 

TGR

Előzmény: Kuruc71 (16307)
Volt tüzér 2007.01.18 Creative Commons License 16318
Naugye megmondtam!:)
Előzmény: Törölt nick (16317)
Törölt nick 2007.01.18 Creative Commons License 16317

Jogos!!! Tényleg a DP-nek volt dobtára, nem az RPD-nek.

Előzmény: Volt tüzér (16316)
Volt tüzér 2007.01.18 Creative Commons License 16316

A megjegyzésem arról szólt, hogy miféle "dobtárat" tapogattak a zsaruk Mórral kapcsolatban. Itt a Szép féle puska volt a kérdés alapja. Én csak arra utaltam, hogy volt itt korábban olyasmi, ami forgalomban volt, és nem kizárt, hogy sok van belőle itt - ott. Például nemrég még nekem is volt egy, amit böszkén tartottam a szekrényem tetején és időnként letöröltem róla a port. Ám hogy nyugdíjba mentem, elajándékoztam.

Az RPD-nek egyébként az emlékeim szerint rakasza volt. Ha szó szerint vesszük, akkor talán a DP golyószórünak volt dobtárja, de ez a kifejezés annyira megragadt a magyar ember nyelvében, hogy azt onnan nehezen vakarod ki.

Előzmény: Törölt nick (16315)
Törölt nick 2007.01.18 Creative Commons License 16315

Kedves Volt tüzér!

 

"az RPK golyószórónak világéletében volt egy 70 darab küröli dobtárja"

Bocsi, már megint csak javítgatok: Csigatár. Dobtára, ha jól emlékszem az RPD-nek volt. De igazad van, behelyezhető az AMMSZ-be gond nélkül, hiszen a legtöbb része (így a tárajak, stb.) csereszabatos. Ezzel is megkönnyítik(-tették) a golyószórós helyzetét. Maapság is van ilyen. Pld.: AUG; G-36; GALIL; stb. Mindnek van golyószóró változata (vastagabb és hosszabb cső, nagyobb tár, egyébként szinte ugyanaz).

 

Tisztelettel: sasa777

Előzmény: Volt tüzér (16313)
Volt tüzér 2007.01.18 Creative Commons License 16314

A két dandárnak szakmailag köze sincs egymáshoz annak ellenére, hogy mindkettő nevében benne van a "légvédelmi" kifejezés. Nem szabad összekeverni a honi és a csapatlégvédelmet, mert Ég és Föld közöttük a különbség. Mások az eszközeik, mások a harceljárásaik, más a feladatuk, más a rendeltetésük.

Sajnos az a fajta nagybácsikám nincs. Van ugyan távolba szakadt nagybácsikám, de sajnos az nem az a kategória. Szidtam is annak idején eleget, hogy "talán nem vót térképe?"

Na jó, ez majdnem vicc volt.

Előzmény: Stylist (16291)
Volt tüzér 2007.01.18 Creative Commons License 16313
Hogy Szép féle vagy nem, azt nem tudom, de az RPK golyószórónak világéletében volt egy 70 darab küröli dobtárja. Az AMD-be az első markolat miatt nem lehetett befogni, de más Kalasnyikov rendszerű fegyverekbe jó volt. Az a tár lehetett, nem?
Előzmény: kovacsgyula44 (16287)
Princ of Carpatia 2007.01.18 Creative Commons License 16312
Szia Icelord!
Van itt egy link a nano-technológiáról magyarúl. (Nem tudom Roland miért nem ezt idézte, hisz az ajánlott link Tőle származik blogjáról. :-) )

http://labor.transindex.ro/?cikk=4575

Öreg Csóka
Előzmény: Icelord (16310)
recon 2007.01.18 Creative Commons License 16311

"Mi az, hogy szabvany utcai harc?"

 

Miért nem Kuruczot kérdezed, az ő billentyűzetéről pattant ki ez a mondat.

 

Egyébként meg is válaszoltad a saját kérdésedet, amit én lusta voltam bepötyögni tegnap Kurucznak. A mesterlövész lakott területen nem "door-kicker" szerepkört játszik, hanem felderít, vagy tűztámogatást nyújt. Az a szituáció tehát, hogy közvetlen tűzharcba keveredjen az ellenséggel nagy valószínűséggel csak akkor fordulhat elő, amikor pozíciót vált. Ilyenkor természetesen nincs egyedül, hanem a doktrínától függően legalább a spotter vele van, akinek alapból automata fegyvere van. Ráadásul előnyös, ha a mozgáshoz a lövész is a hordzsákba teszi a puskát és ő is gépkarabélyt használ. Bár itt már eléggé elmegyünk a taktika felé, holott az eredeti felvetés a mellények védőképességéről szólt.

Előzmény: oltig2 (16301)
Icelord 2007.01.18 Creative Commons License 16310
Szia Roland!
Elolvastam a belinkelt cikket. Lehet, hogy nem tudok annyira angolul mint te, de itt még csak egy új elemi szálról volt szó. Ebből a szálból lehet (majd) többek között repeszálló mellényt is gyártani.
Kerestem az írásban azt is, hogy hol van az, hogy folyékony. Nem találtam:-(. Gondolom tudsz pontosítani:-)
Előzmény: Farkas Roland (16302)
Maz 2007.01.18 Creative Commons License 16309
Aha, szóval költenek rá.
Akkor a tapasztalatok alapján megy majd a levesbe :-(
Előzmény: kovacsgyula44 (16304)
Kuruc71 2007.01.18 Creative Commons License 16307

Szia Konyev !

 

Esetleg érintett vagy ?

 

 

 

Előzmény: konyev (16305)
Kuruc71 2007.01.18 Creative Commons License 16306

Szia Roland !

 

 

Nem tudtam róla de várható volt hogy a rohamos fejlődés itt is megjelenik. Ezért mondom, hogy könnyen egy általános kézifegyver generációváltás, vagy inkább forradalom közepében találhatjuk magunkat ha valamely okból ez rohamosan elterjed.

Előzmény: Farkas Roland (16302)
konyev 2007.01.18 Creative Commons License 16305

re:A MISTRAL nem sokáig fog boldogítani minket !
Mondjuk nem
egy éven belül, és nem is kettő de el fog tűnni. Csak nehogy utód nélkü

 

Ha lehet akkor az ilyen beköpéseket kérjük mellőzni.

Ha meg konkrétumokat tudsz akkor dobj egy mailt.

 

Előzmény: Kuruc71 (16290)
kovacsgyula44 2007.01.18 Creative Commons License 16304

Kurucz!

 Olvasom tőled, hogy a MISTRAL nem sokáig fog már boldogítani minket. Te tudod, de az biztos, hogy előtte jelentős összeget költenek a 10 éve elmaradt IFF berendezések beszerelésére a 2007 évi költségvetésből. Mikor ez kész, akkor azért már szebb az az ív, amelyiken repül a szemétbe.

                                               Gyula

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: Kuruc71 (16290)
Farkas Roland 2007.01.18 Creative Commons License 16302

Tessek nektek egy melleny ami harmada a hagyomanyos keramialapok vastagsaganal, ketszer erosebb, konnyu benne mozogni mert folyekony anyagbol van ami ero behatasra azonnal szilardul es nanotechnologiai eljarassal keszul...

 

Hat csak ennyire nem allt meg a vilag ahogy lentebb irta valaki.

 

 http://www.thestandard.com.hk/news_detail.asp?we_cat=4&art_id=21295&sid=8520922&con_type=1&d_str=20060622

 

oltig2 2007.01.18 Creative Commons License 16301

Mi az, hogy szabvany utcai harc? Mert bizony nem csak a II.vh-ban, de az azt követö fegyveres konfliktusokban is, nagyon sokszor es nagyon hatekonyan alkalmaztak ml-ket lakott települeseken. A ml-ket termeszetesen nem arra hasznaljak, hogy epületeket vegyenek be! De tüztamogato alcsoportba azonban mar beoszthatok, meg ha nem is ez a fö alkalmazasi területük!  

Előzmény: recon (16296)
Némedi László __ 2007.01.17 Creative Commons License 16300

off  off  off

 

sajnos ma ez a legkomolyabb fegyverünk ellenségeinkkel szemben:

http://subba.blog.hu/2007/01/16/varjuk_az_ujabb_csodat?

 

én kérek elnézést, hogy beraktam, bocs...

Kuruc71 2007.01.17 Creative Commons License 16299
És ezt milyen távolságról képes megtenni ??


Mert nem csak 50-150 méterre lehetnek ellenséges célok. Ezért is mondom hogy a 12,7 es fegyverek szerintem reneszánszukat fogják élni !
Előzmény: Zozo*HC* (16297)
Kuruc71 2007.01.17 Creative Commons License 16298
Szia recon !


Igazat adok neked abban amit írsz, de én azt próbálom fejtegetni, hogy lehet hamarosan el kell dobni a régi és " jujj de rosz" M-16 családot, de az AUG, G-36 korszerű családot is mert az 5,56 kevés lesz.

Gondolj bele ha Kína ráállít egy üzemet, hogy jogdíj nélkül másolt mellényeket fossanak a gépek. Nem egy nagy dolog gyártás szempontjából ez a mellény, hogy akár napi több tízezres tételben is gyártani lehessen.

Ami meg extra kaka dolog, hogyakár 5,56 al, 7,62 vel rálőttél az ellenségre akkor már felfedted magad és nem igazán van módod általában odaflangálni fejbelőni. A társai ( mert csak a hülye és a zseni harcol magában ) pedig kitüntetett figyelmükkel fognak elárasztani. És még csak meg sem ölted az ellenséget, csak gyomorszájon vágtad !

Gondolom ha így lesz a mellényekkel akkor először valamilyen új lövedékek lesznek az első reakciók a meglévő fegyverekhez, aztán pedig új fegyverek új lőszerekkel.

pl lézerkard !

:-))
Előzmény: recon (16296)
Zozo*HC* 2007.01.17 Creative Commons License 16297
A mellényekben se lehet mindenhol kerámia betét, ahol nincs azt meg átviszik az új köztes lőszerek és fegyverek, pl Fn P90 140 méterig vagy a HK PDW 200 méterig a sima III vagy IIIA lövedékállókat...szerintem az ilyen lőszerek jelentik majd a jövőt. Emellett ezekből a katona 6x annyit tud cipelni mint 50 BMG ből....

Zozo
Előzmény: Kuruc71 (16294)
recon 2007.01.17 Creative Commons License 16296

"De ha nem ML használatban van amikor van idő a precíz célzásra hanem szabvány utcai harc mikor másodpercekre tűnik fel a célpont akkor nincs idő, mód a fejre célozni."

 

Szabvány utcai harcban ne használj mesterlövész puskát! Ez ütközik a mesterlövészek alkalmazási doktrínájával, illetve az ismétlő rendszer miatt eleve hátrányba kerülsz. Ha pedig csak egy ellenfeled van és kapásból mellbe lövöd, akkor amíg a sokktól próbál magához térni (emlékszel Erik mit írt az AK lövedék becsapódásáról, képzeld el ezt egy .308-al), addig ráismételsz egyet (vagy ha mozgásban voltál, akkor oda sétálsz és fejbe lövöd). Mert akármilyen jó a kerámiád, egy ML lőszer becsapódását levenni mellel semmiképp nem lehet móka.  

Előzmény: Kuruc71 (16294)
Sgt. Elias 2007.01.17 Creative Commons License 16295
A hadiipar nem állt meg, viszont a fizika törvényei sem változtak. Bár nem vagyok szakértő, szerintem a 12,7-esnek olyan energiája van, amit nem nagyon tudsz kis tömegű páncélzattal felfogni a nélkül, hogy az alatta lévő emberi test ne károsodna (az sem sokat változik 40 év alatt).

Utcai harcra igaz lehet, csak ott meg az a gond a 12,7-tel, hogy nem lehet vele túl dinamikusan mozogni, illetve a tüzelési testhelyzetek száma is korlátozottabb a fegyver súlya és visszarúgása miatt. (Meg időbe is telik, amíg a 12,7-es lőszer odaér nagyobb távolságra. Nem nagyon tudok "kapáslövést" elképzelni "felvillanó" célra. (Optikával is kicsit tovább tart keresni, mint nyílt irányzékkal.)

A nagyobb átütőerejű lőszerek ennek ellenére el fognak terjedni, ez biztos, hiszen számtalan előnyük van. Dél-Afrikában (meg talán Kongóban) sok a wolfram, azt hiszem... Koszovóban is sok a színesfém.
Előzmény: Kuruc71 (16294)
Kuruc71 2007.01.17 Creative Commons License 16294
Szervusz Jó uram !

"Azok a Vietnamben használt mellények csak helikopteren voltak jók, pilóták védelmére - mozogni szinte nem lehet benne. "


Ja ! Valóban de ez mint ha közel 40 éve lett volna. Azóta a hadiipar nem állt meg.


"A 7.62 egy jó kompromisszum normál mesterlövész távolságokra. Amúgy meg ahogy Erik írta, általában úgyis fejre lőnek."


Oké ! A 7,62 fejre jó ! De ha nem mML használatban van amikor van idő a precíz célzásra hanem szabvány utcai harc mikor másodpercekre tűnik fel a célpont akkor nincs idő, mód a fejre célozni. Már pedig ezek a testpáncélok a 303-308 kaliberű lövedékek nagy részét képesek megfogni. Ha elterjed akkor a világon rendelkezésre álló hadilőszerek 98 % át el lehet haszálni kiképzésre, és egyben felmegy a Wolfram ára is.

Tényleg hol vannak Wolframbányák ?
Előzmény: Sgt. Elias (16292)
Stylist 2007.01.17 Creative Commons License 16293

Tiger wrote:

"A Klapkának lesz egy támogató zászlóalja.

Benne tüzérek és EGY HK. SZD.

Papíron tehát nem szűnik meg. De egy szd?"

 

Ha nem "hadititok", akkor árulja már el valaki, hogy egy harckocsi század hány tankkal rendelkezik? Azért kérdezem, mert logisztikai szempontból nézve létezik egy olyan darabszám, ami alatt egyszerűen nem gazdaságos rendszerben tartani egy típust, vagy fegyverfajtát. Gondolok itt a hozzájuk fenntartott javítókapacitás, és alkatrész raktározás fenntartására, kiképzési idő, lőszer, üzemanyag biztosítására, versus a megmaradt példányok harcértéke. Tudom, írta Python a hagyományőrzést is, de azt talán hagyjuk meg a Hadtörténeti Múzeumnak. Csak érdekességként: a Jane's 1987-es World Military Report-ja szerint akkor még 1260 darab harckocsival rendelkezett a Magyar Néphadsereg, és pont az volt a probléma, hogy ez jóval több volt, mint amennyit a Bécsi Fegyverzetcsökkentési Tárgyalásokon Magyarországnak engedélyeztek. Le kellett tehát szerelni egy részüket, ami mostanra "fényes sikert" aratott. Igaz, a fenti darabszám mindössze 128 darab T-72-est tartalmaz, sőt, van benne még T-34 is. A többi, tehát a túlnyomó többség T-54 / T-55 típusú volt...         

 

Python wrote:

"A harckocsizó és a tüzér fegyvernem a hagyományok őrzése miatt marad meg a tervezett formában,és várja a jobb időket,amikor lesz rá pénz.Ezt mondta az ÖHP PK amikor itt volt."

 

Azt hiszem, hogy erre mondják a művelt Nyugaton, hogy "bullshit"! Alakulatokat és helyőrségeket szüntetünk meg, eladunk minden mozdíthatót, az érte kapott pénzt elb@sszuk fagylaltgépekre, emellett rágjuk a küszöböt. És akkor egyszercsak hopp, ránkszakad az OTP, és még a VKF titkárnője is szolgálati Leopard-al, Leclerc-el, vagy Abrams-el fog rohangálni, igaz? De még ha így lenne, és valóban több költségvetési forrás jutna honvédelemre, akkor is, melyik tátongó lyukat foltozzuk be vele? A lejárt üzemidejű helikopterek és szállító repülőgépek helyett vegyünk újakat? Vagy legyen újra harckocsizó és tüzér fegyvernem? Vagy légvédelmi rakétákat vegyünk? Esetleg találjunk ki valamit a (majdnem) mindenre alkalmatlan BTR-80A lecserésére? Azon a költségvetési mundéron már így is annyi folt van, hogy eltakarja az eredeti színét. Arról már nem is beszélve, hogy ha leépítik a harckocsizó állományt, akkor ki fogja majd vezetni az új csili-vili tankokat, ha majd beköszönt a "kánaán"? :-((

Üdv:

 

Előzmény: Tiger205 (16282)
Sgt. Elias 2007.01.17 Creative Commons License 16292
Azok a Vietnamben használt mellények csak helikopteren voltak jók, pilóták védelmére - mozogni szinte nem lehet benne.

A 12,7 szerintem rombolópuskának jó, vagy ha nagyon nagy távolságra (1200m - 1500m fölött) akarsz lőni. A 7.62 egy jó kompromisszum normál mesterlövész távolságokra. Amúgy meg ahogy Erik írta, általában úgyis fejre lőnek.

Esetleg érdemes lenne elgondolkodni más, köztes űrméreteken, .338 Lapua Magnum, vagy hasonló. Persze az utánpótlást kicsit bonyolítja, de nem annyira, a mesterlövész úgysem normál lőszert használ, és akkor már majdnem mindegy, milyen spec. lőszerrel kell ellátni. Viszont a 12,7 puskák mérete nem túl emberbarát, akárhogy is nézzük.
Előzmény: Kuruc71 (16289)
Stylist 2007.01.17 Creative Commons License 16291

"Most mit vagy oda? A honi légvédelmi rakéta fegyvernem is megszűnt."

 

Ha a hadrafoghatóságot nézzük, akkor valóban, sajnos. Formálisan azonban még megvan az Arrabona, amely a "Duna" légvédelmi dandár jogutódjának tekinti magát. Technikai értelemben is kimúlhat azonban sajnos, mert a KUB indítók sem állnak el örökké, a Mistral-okat pedig már el is kezdte temetni Kurucz, úgyhogy biztos van valami insider infója róluk. Úgyhogy, hacsak valamelyikőtök nem örököl a távolba szakadt nagybácsikájától néhány Patriot PAC-3 indítót, akkor ők lesznek a "reform" következő áldozatai... :-((

Üdv:

 

Előzmény: Volt tüzér (16283)
Kuruc71 2007.01.17 Creative Commons License 16290
"Ennek hátrányait jól érzékelhetik a ránk (vízfejekre) gyakran mérges végvári katonák is, elég ha a ruházatra, a Mistralra és a gépjármű beszerzési program körül tornyosuló problémákra gondoltok."


A MISTRAL nem sokáig fog boldogítani minket !
Mondjuk nem egy éven belül, és nem is kettő de el fog tűnni. Csak nehogy utód nélkü
Előzmény: Éhesló (16275)
Kuruc71 2007.01.17 Creative Commons License 16289
"Mesterlövészpuskának szerintem nem kell 12,7mm-es fegyvert alkalmazni,ugyanis azt cipelni is kell a katonának a löszerével együtt.Célszerűbb a 7,62mm-es kaliber"


Alapvetően igaz de szerintem hamarosan meg fognak jelenni tömegesen a Haji, és egyébb hadseregekben a különböző lövedékálló melények. Ez szerintem azonnal magával hozhatja az 5,56 os kaliber elavulását, mert önmagában nem képes jelentős páncéltörő képességre, és a mérete miatt wolframmaggal sem ellátható.

A 7,62 es kaliber sem a tuti megoldás, mert már Vietnámban léteztek olyan mellények amelyek a 12,7 est is megfogták, és azóta csak fejlődött a kémia.


Szóval szerintem könnyen ott tarthatunk mint a nyíl kontra puska megjelenésekor. Most az avulást a mellények okozzák, és kérdés mi lesz rá a válasz.
Előzmény: Törölt nick (16274)
kovacsgyula44 2007.01.17 Creative Commons License 16288

Lesoványodott gebe!

    Magam is baromi munkát végeztem kollégáimmal együtt, hogy ellenőrizzük, a MAGELLÁN vagy a COLLINS GPS vevői produkálják-e a gyári leírásokban közölt pontosságot. Mondanom sem kell, a magyarországi mérések mindenben igazolták a gyári adatokat, felesleges volt a majd ezer mérés. A vizsgált vevők military változatok voltak. A pozitív eredmények ellenére, szinte alig történt beszerzés. A tüzérdandárt a felszámolás előtt, mindenféle csapatpróba nélkül, a reális igényeket meghaladó számban ellátták a GARMIN turista osztályú GPS vevőivel.

                                                    Gyula

Előzmény: Éhesló (16275)
kovacsgyula44 2007.01.17 Creative Commons License 16287

Emberek!

  Nem a Szép féle AK dobtárat babrálták a rendőrök a móri ügy és a postásgyilkosságok összekapcsolásáról szóló tudósítások során?

                                                                                             Gyula

recon 2007.01.17 Creative Commons License 16285

"pár neves márka és gyártó igencsak szar terméket sóz el a hazai piacon "

 

Ebből tudnál nevesíteni néhányat? A kiváncsiság miatt.

 

"igazából már csak Szép Feri bácsi küzd ezen a fronton (remélem még sokáig)"

 

Ezzel nem biztos, hogy minden felhasználó egyet ért, aki személyesen ismeri az öreget és "műveit". A kompromisszum készsége és az általa a termékeiért kért összeg tisztán mutatja, hogy nem hazafiságból csinálja, vagy azért, mert hisz az ügyben.  

Előzmény: Éhesló (16275)
Zicherman Istvan 2007.01.17 Creative Commons License 16284

Érdekes lenne ez az exkurzus, ugyanis akkor a legelején kéne kezdeni a töltényekkel és ,,markerekkel,,. Többek között - a mai napig a raktárakból előkerülnek... 1890-es töltényes ládák a .44-es Russian Smith @ w.-khez...

Ehhez még jönnek az orosz gyártmányú Browning, Mauser és Luger töltények és jelölésük (markerek).

 

Végül is - meg lehet vele békülni, és össze lehet hozni...

Majd serénykedek.

Előzmény: Zicherman Istvan (16281)
Volt tüzér 2007.01.17 Creative Commons License 16283
Most mit vagy oda? A honi légvédelmi rakéta fegyvernem is megszűnt.
Előzmény: Stylist (16280)
Tiger205 2007.01.17 Creative Commons License 16282

A Klapkának lesz egy támogató zászlóalja.

Benne tüzérek és EGY HK. SZD.

Papíron tehát nem szűnik meg. De egy szd?

 

Miközben ezt mesélték, ott volt Lőrincz Kálmán is.

Nem kérdeztem meg Tőle, hogy mi erről a véleménye.

Mert féltem volna,  hogy elmondja!

 

 

üdv:

TGR

 

Előzmény: Stylist (16280)
Zicherman Istvan 2007.01.17 Creative Commons License 16281

Válaszolok, amint tudok.

Amúgy nem igazán különbözhet a magyar gyakorlattól, csak akad egy-két kiegészítés.

p.l. a Pentagonnak van egy honlapja, ami lőszerekkel foglalkozik, de ott is hiányos az anyag.

Előzmény: ZUpityu (16261)
Stylist 2007.01.17 Creative Commons License 16280

Szia Tigris!

 

"A 11. Hunyadinak tényleg vége."

 

Ne bassz.... Ezt úgy érted, hogy kivonják a megmaradt T-72 tankokat is, és ezzel megszűnik a harckocsizó fegyvernem Magyarországon? :-((

Üdv:

 

Előzmény: Tiger205 (16278)
gencsydani 2007.01.17 Creative Commons License 16279

"A kézifegyver-gyártásunk ... megállta a helyét világmárkákkal szemben is. Ez nem csak a konstruktőrök munkáját, hanem az iparban dolgozókét is dícséri."

 

 

Hát a P9RC, meg a KGP kapcsán nekem nem ez az első gondolatom...

Előzmény: Éhesló (16275)
Tiger205 2007.01.17 Creative Commons License 16278

Sziasztok!

 

Megjöttem Tatáról.

 

Ma volt ugye a PRT-2 búcsúztatója.

Képeket később (ha érdekel benneteket).

Addig is mai infók:

 

Többek szerint nem volt felesleges az Iraki út.

Amúgy Ancsa-26-tal ment a miniszter úr (vagy három leszállással) .

 

Hogy a VKF volt-e mellette a képen?

Könnyen meghatározható: volt négy csillag a gallérján ?

:o)

 

Amúgy sok ezredes/alezredes a mai napon messze lepipálta hasilag.

 

A 11. Hunyadiank tényleg vége.

:o(

 

Ja, és még valami, ami téma volt korábban.

Állítóla ISA nyugdíjazása kacsa. 

 

üdv.

TGR

 

ps:

amúgy az öltözködési utasításra is fittyet hányt a sok főtiszt (pedig ott volt a HM, VKF, ÖHP, stb....) kesztyű és csőcsál nélkül a többség (és láttam zsebretett kezet is.....)

:o(

 

TGR

Előzmény: arpapa (16265)
Éhesló 2007.01.17 Creative Commons License 16277

Helló,

a Gepárdok különböző variációi különböző csövekkel is készültek, volt köztük orosz is, de "nyugati" ürméretekben Browing és török gyártmányú is. A távcsövekből is kipróbáltak pár típust. Emlékeim szerint egy magyar optikusé volt a legjobb, de arra, hogy szétesett volna a Dr. Tikász Gyula, vagy a Földi Feri keze alatt fegyvertávcső nem emlékszem az elmúlt 16 évben. Ellenben orrba szájba nyerték (Lajosbányai is aki most T.falva kísérleti állomás parancsnoka lett) a mesterlövész versenyeket, még világbajnokok is lettek vagy2 alkalommal.

 

Üdv,

Éhesló

Előzmény: ZUpityu (16256)
Éhesló 2007.01.17 Creative Commons License 16276

Helló,

a Szép féle puskához már kész a mesterlövő töltény, és ha lesz egy kis pénz az MFS elkészíti más kaliberekre is.

A Gepárdokhoz pedig venni kéne igazán jót (ezek az űrméretek itthon nem igen mennek manapság), van is ilyen nem egy, csak akarat és pénz nincs.

 

Éhesló

Előzmény: Törölt nick (16255)
Éhesló 2007.01.17 Creative Commons License 16275

Helló Dr.!

 

Igazad van, tényleg nem örülök. Azt is leírtam már párszor, hogy a kilencvenes évek elején elinduló "nyugati cuccot a magyar bakának" őrület során volt alkalmunk megküzdeni összehasonlító vizsgálatokon a nyugati pisztolyokkal, és kisgéppisztolyokkal, valamint a sisakokkal és védőmellényekkel. Rájöttünk, hogy "nem csak nem minden arany ami fénylik", hanem arra is, hogy pár neves márka és gyártó igencsak szar terméket sóz el a hazai piacon a meglehetősen agresszív értékesítési technikájával (pénz+befolyás+hollywoodi reklám minden mennyiségben). Azóta nem végezhettünk ilyen vizsgálatokat, ma pedig már talán nem is tudnánk. Nem véletlenül. 

Ennek hátrányait jól érzékelhetik a ránk (vízfejekre) gyakran mérges végvári katonák is, elég ha a ruházatra, a Mistralra és a gépjármű beszerzési program körül tornyosuló problémákra gondoltok.

Ezeket mind-mind erőből nyomták be az MH rendszerébe, alapos vizsgálatok (csapatpróbák) és értékelés nélkül. A jövő (az éppen akuális rendelet tervezet szerint) pedig borúsabb, mert kimondja, hogy ha valahol ( a NATO-ban) már rendszeresítették (a szart), azt mi vizsgálat és értékelés nélkül rendszeresíthetjük, és fogjuk is, gondolkodás nélkül.....

A kézifegyver-gyártásunk pedig inkább már múlt idő, hiszen igazából már csak Szép Feri bácsi küzd ezen a fronton (remélem még sokáig). De amíg az ipar igazából működött és fejlesztett is, megállta a helyét világmárkákkal szemben is. Ez nem csak a konstruktőrök munkáját, hanem az iparban dolgozókét is dícséri. 

 

Üdv,

Éhesló

Előzmény: dr_kotasz0831 (16253)
Sapet 2007.01.17 Creative Commons License 16273
Hmm, a Függetlenség Napjá-ban esetleg jó lett volna ilyen célra:)))
Előzmény: dr_kotasz0831 (16249)
recon 2007.01.17 Creative Commons License 16272
Vagy az, vagy valami más.
Előzmény: dr_kotasz0831 (16271)
dr_kotasz0831 2007.01.17 Creative Commons License 16271

Szia Recon!

 

A Szép féle puska?

 

Köszi,

Én

Előzmény: recon (16269)
dr_kotasz0831 2007.01.17 Creative Commons License 16270

Ó, hogy a ......... .......... meg őket... :(

 

Én

Előzmény: M.I. (16266)
recon 2007.01.17 Creative Commons License 16269
Ez az M5 változat és éppen most van bevizsgálás alatt. Szerintem még nem dőlt el, hogy mikor kerül rendszerbe. Jó lenne, ha nem is ez élvezné a prioritást, hanem a 7.62-es mesterlövész puska.
Előzmény: dr_kotasz0831 (16264)
Princ of Carpatia 2007.01.17 Creative Commons License 16268
Kedves Barátom M.I.! (És mások is, pölö Zozo.)
Nem vagyok még moderátor tipus sem, de arra kérnélek Benneteket, hogy:
- Vegyétek figyelembe, hogy ez a topik alapjaiban SZAKMAI topik, mivelhogy technikai besorolása vagyon. (Igaz ugyan, hogy arról amiről a topik szól, nem lehet beszélni az általatok beírtak nélkűl, mert összefügg minden mindennel.)
-Nem sértitek a moderálás szabályait, ha mondanivalótokat OFF, és ON között fogalmazzátok, DE AZT IS RÖVIDEN! (Mindannyian tisztában vagyunk a lehetőségek korlátaival, meg azzal is, hogy most ilyen időket élünk.)
Csak azért említem mindezt, mert sajna "kivágtak már innen" moderálást már megértünk! Rengeteg brusztolásba kerűlt ide visszakerűlni.
Amúgy kívánom, legyetek minél aktívabbak!
Öreg Csóka
Előzmény: M.I. (16266)
Zozo*HC* 2007.01.17 Creative Commons License 16267
Végülis igaza van nem??:D:D lépjünk ki a natóból, sőt az eu ból, és ha már kiléptünk húzzuk fel a vasfüggönyt és vezessük be az ingyenes orvosi ellátást vörös csillagos tb kártyával:D:D tiltsuk meg a ki és bevándorlást és szüntessük be a szabad kereskedelmet..:D:D és éljen soká a legyőzhetetlen magyarország:) (jah majd lehagytam, építsünk atombombát, de csak óccsóóóóttt) legyünk mi is nagyhatalom...
Előzmény: M.I. (16266)
M.I. 2007.01.17 Creative Commons License 16266
Ma találtam egy olyat, hogy Fiksz rádió.
Beleolvastam az oldalukba.

Miért semmisült meg a M.H. ?
Az ilyen gondolkozású polgártársaink miatt:


Megjelenés: 2006. december 14. - Lejárat: 2006. december 31.
Rovat: Belföld
Hír beküldője: Kiss Kálmán
Eddig olvasták: 221

Fizessünk vizitdíjjal, hogy vadászhassunk géppel!

A kormány döntött, lesz vizitdíj. Mi szükség van a vizitdíjra? Hogyan lehetne mégis elkerülni, a vizitdíj fizetését, a kötelező paraszolvencia-rendszer bukását? Szlovákiában egy sor olyan intézkedés megbukott már, amit most készül bevezetni előrelátó, dübörgően „reformer” kormányunk.


FIKSZ Rádió :: A kormány döntött, lesz vizitdíj. Mi szükség van a vizitdíjra? Hogyan lehetne mégis elkerülni, a vizitdíj fizetését, a kötelező paraszolvencia-rendszer bukását? Szlovákiában egy sor olyan intézkedés megbukott már, amit most készül bevezetni előrelátó, dübörgően „reformer” kormányunk.
A vizitdíj 300 forint lesz.

Összesen 22 milliárd forint bevételre számítanak ebből, míg a Grippen vadászgépek bérleti díja 16 milliárd forint évente. Mi szükség van a Grippenekre, ha közben halni készül az magyar?

„NATO tagok vagyunk”, mondaná erre Atlanti Józsi bácsi „kötelezettségeink vannak”. No, erről diskuráljunk egy picit.
Miért is kell nekünk NATO tagnak lennünk? Nem tudjuk megvédeni magunkat? De ki ellen kéne védekeznünk? Ki akar minket megtámadni? Mi van itt, ami pl. Szlovákiában nincs?

Elmondom hát: semmi!

Egy katonai szövetség tagjai vagyunk, szükségtelenül. Szerepet kell vállalnunk, költenünk kell. Megyünk háborúzni Irakba, vagy oda, ahova Bushnak épp kedve van betérni egy kis gyilkolászásra. Azért kell spórolnunk, hogy az USA-nak tetsző „hadkészültséggel” rendelkezzünk. Persze bármennyit költünk, akkor sem nyomunk a latba semmit. 1000 év alatt nem költünk annyit fegyverre, mint amennyit Amerika egyetlen évben, akkor meg minek egyáltalán?

A jól bevált klisé: tag vagy, hát fizess! Érezd, hogy nincs ingyen a „Béke”. Minden pénzbe kerül, mindennek „értéke” van. Ahogy a NATO-ban működik a „mindennek értéke van” sablon, ugyanúgy működik ez a rendszer minden területén, még a magyar egészségügyben is. Fizess az orvosnak, hogy érezd nincs ingyen az egészség.

„Kedves” állam:
1. Én akkor is tudom, hogy pénzbe kerül az orvos, ha nem fizetek vizitdíjat, hiszen tetemes összegű TB-t kell becsengetni hónapról-hónapra.
2. Ha eddig nem fizettem doktorlásért egy petákot sem, most mi a túróért kell majd fizetnem? Miért kényszerítenek engem paraszolvenciára?
3. Ha valaki eddig volt olyan megfélemlített helyzetben, hogy kényszert érzett a doki zsebébe csúszó boríték kezdősebességének megadására, az továbbra is fizetni fog a jobb ellátás reményében.
4. Magyarországon vagyunk, HÉLÓ! Itten a baksis a menő! Nem lehet csak úgy kigyomlálni „évezredes” hagyományokat. Miről ismerszik meg a jövőben a magyar, ha nem az uram-bátyámról? Ne tessék minket nevelgetni. Ha adni akarunk, hát adunk!
5. Ha nem lesz szociális alapú kompenzáció a 300 forintosokra, akkor a rossz helyzetben lévők egyszerűen nem fognak orvoshoz járni. Ha lesz kompenzáció, akkor többet fog elvinni az avval járó adminisztráció, mint ami az akcióból befolyhat.


Az egészségügy nem arra van, hogy nyereséges legyen. Azért „csináljuk”, hogy egészségesek legyenek az emberek, mint ahogy arra rettentő rafinált módon a neve is utal. Tessék olyan egészségügyet csinálni, ami nem leöldösi a potenciális betegeket, hanem meggyógyítja!
Kerül, amibe kerül!
Különben nincs értelme, ne is foglalkozzunk vele.

És ha én amiatt nem megyek orvoshoz, mert nem vagyok hajlandó vizitdíjat fizetni – mint azt említettem, soha nem fizettem orvosnak és a jövőben sem akarok eltérni ettől a jól bevált gyakorlatról - és ezért sokkal betegebb leszek, mint eredetileg voltam, végül belehalok? Ilyenkor mi van?
Semmi.
A kutyát nem fogja érdekelni, hogy mi lesz azzal a tízmillió rabszolgával, akit most éppen az Unióhoz csatolt a „sors”. Ha itt már elfogytak az emberek, majd Brüsszelben döntenek az EU bővítéséről. Már dörömböl Törökország, Ukrajna, Oroszország... rengeteg „emberanyag” van még készleten. Ha az is elfogy, hát sebaj. Létrehozzunk az Eurázsiai Uniót, mint ahogy azt Orvell az 1984 című művében megírta, még ´48-ban.
A látnok....

Minket nem akar megtámadni senki, ez tiszta sor. Felmerül a kérdés katonai kiadásaink tendenciáját figyelve: Mi kit szeretnénk leigázni 2010-ben?

Hadügyi költéseink (az adatok az állami számvevőszéktől származnak)
– 2007. : 278.2285 milliárd forint
– 2008. : 270.687 milliárd forint
– 2009. : 295.6157 milliárd forint
– 2010. : 322.5004 milliárd forint

Azért kell nyomorgatni a népeket ócska 22 milliárdnyi bevételért, hogy legyen frankó kis hadseregünk, amivel be lehet vonulni Irakba, vagy akárhova?
arpapa 2007.01.17 Creative Commons License 16265

Tegnap este láttam összefoglalót a honvédelmi miniszter iraki útjáról, olybá tűnt, púp volt a háton, mert nagyon meg kellett védeni, szinte karanténban volt végig, és futtatták a programon, asszem arrafelé túrista utat jó darabig nem szerveznek.

nem irigylem az ott szolgálókat.

láttam sok snájdig katonát is, valamint a miniszter közelében egy elhízott pasit, csak nem ő a vkf??

dr_kotasz0831 2007.01.17 Creative Commons License 16264

Szia Python1!

 

A rövidített deszant változata végül is rendszeresítésre került? A Honvédelem napján  láttam a nyálcsorgató pulton, egy M-16-os vagy M4-es mellett. Annyian voltak, hogy csak két esernyő között lehetett csak megnézni. Kérdések feltételére és /vagy tapizásra, esetleg kukucskálásról szó sem lehetett. :(

 

Én

Előzmény: Törölt nick (16255)
uselessjunk 2007.01.16 Creative Commons License 16263
A gyártókódokról itt olvasgathatsz. Ha beszélsz angolul és komolyabban érdekel a téma, akkor ezen a fórumon szívesen segítenek.

UJ
Előzmény: ZUpityu (16261)
iM 2007.01.16 Creative Commons License 16262
Ezt a helyet ismered?

http://www.geocities.com/Pentagon/Base/1852/index2.html

Pont ezekről a lőszerekről is szól.
Előzmény: ZUpityu (16261)
ZUpityu 2007.01.16 Creative Commons License 16261

Egyébként kíváncsivá tettél. Érdekelnének a szovjet gyalogsági és nehézgyalogsági lőszerek jelölései (szín, betű, szám). Mondjuk úgy 5,45-től 14,5-ig. Sőt a gyártó üzemek kódjai is érdekelnének. Ha időd engedi! Szerintem a világháló elég szegényes ebben a témakörben (kutakodásaim alapján).

Köszi!

Ja, és tényleg érdekel!!!

Előzmény: Zicherman Istvan (16259)
gencsydani 2007.01.16 Creative Commons License 16260

"ráadásul az optikája is jó"

 

 

Akkor milyen lehet, amelyiké rossz?!?8o

Előzmény: Zicherman Istvan (16250)
Zicherman Istvan 2007.01.16 Creative Commons License 16259

Idegeskedjen a halál:)

Nyugodt vagyok, mint egy döglött elefánt.

Előzmény: ZUpityu (16258)
ZUpityu 2007.01.16 Creative Commons License 16258
 

Ezüst csíkozású ,,konzerv" mifelénk csak egyfajta volt - az SzVD mesterlövész fegyverhez gyártott 7,62-es különleges, mesterlövész lőszer (az orosz ,,marker" a ,,sznajperszkije" szót tartalmazta, és a töltények orr-része is ezüst színű volt.

Azzal különböztek a többi 7,62-es puskalőszertől, hogy egy sorozaton belül minimális volt a lőpor eltérés töltényenként, precízebben voltak legyártva a hüvelyek és a golyók is majdhogynem ,,kézzel" készültek. Annyiban különböznek a többitől, hogy precízebb volt a gyártásuk és a kisúlyozásuk (lőpor, golyó, stb.)

Mondjuk, ha a raktárban egy ilyen lőszerrel teli ,,konzervet" valaki a földhöz csapott volna - biz isten ott rugdosom félholtra a nebulót:(((

 

Nem kötök én semmit sehová. Csak azt mondom, hogy nálunk meg nem az volt. Én nem a szovjetunióról írok. Hogy nálatok mi volt, az egy dolog. Te is próbáld értelmezni, amit én írok.

Egyébként ez egy fórum, a vélemények és viták helye, az idegesség pedig köztudottan árt az idegeknek.

 

Baráti üdvözlettel: ZUpityu.

Előzmény: Zicherman Istvan (16257)
Zicherman Istvan 2007.01.16 Creative Commons License 16257

Megint kötöd az ebet a karóhoz.

1. A Gepárdról alább nyilatkoztam, hogy a fegyvert nem ismerem, ezért nem mondhatok róla véleményt.

 

2. Az ,,ezürtorrúról" szintén elmondtam, amit tudok és szükségesnek tartottam. Olvasd el még egyszer és figyelmesen. Az, hogy Magyarországon az ,,ömlesztett", tömegesen gyártott ,,ezüstorrúból" nem gyártottak ,,sniper" lőszert (még e4gyszer leírom, a gyengébbek kedvéért, hogy egyetlen ,,különlegessége", hogy az egy sorozaton belüli töltényeknél a kisúlyozás (lőpor, golyó, stb.) jóval precízebb - mint ahogyan a gyártásra is jpobban odafigyelnek - mint a tömegesen gyártott ,,ezüstorrunál".

 

Nem tudom, hogy mit nem lehet ezen megérteni vagy nem érteni.

Előzmény: ZUpityu (16256)
ZUpityu 2007.01.16 Creative Commons License 16256

Én meggyőzhető vagyok. Tehát a Gepárd egy kupac sz@r? Bár a csöve orosz. A prototípusra szerelt japán távcső pedig néhány lövés után atomjaira hullott. Elvégre magánügy, hogy ki mire esküszik!

A lőszerről. Elképzelhető, hogy az alakulatomnál, ahol egyébként nem volt rendszeresítve SZVD, a 39M lőszerkészlet kb. 3/4 részét "mesterlövész lőszer" teszi ki? Bár kitudja, sok mindent láthattunk már az MH-ban! Nagyon sok ezüst színezésű lőszer járt a kezemben, semmi nem utalt a különlegességére. Még a lőszer anyagismereti szakutasítás sem említi, pedig az titkos volt, ha volt ilyenünk, elfért volna benne. Az meg, hogy mit használtak a szovjetek, amcsik, vietnamok, digók...??? :)))

Ez itten kérem MAGYARORSZÁG!

Előzmény: Zicherman Istvan (16252)
Zicherman Istvan 2007.01.16 Creative Commons License 16254

Nekem sajnos nem adatott meg, hogy a kezembe vegyem:(((( A fegyverbemutatók nem számítanak:((( Ha lehetne lőni vele valahol - akkor el tudnám mondani amit gondolok. De így, látatlanban csak a szakértői véleményekre vagyok kénytelen hivatkozni.

 

Amúgy mondtam, hogy senkit sem akartam megbántani. Ez mindössze a magánvéleményem volt. Hiszem és remélem, hogy Magyarországon is vannak aranykezű emberek, de sajnos nem nagyon hallatnak magukról:(((( (Tudom-tudom, romokban hever a HM, és nincs pénz a kutatásokra, de hát ez van.)

Előzmény: dr_kotasz0831 (16253)
dr_kotasz0831 2007.01.16 Creative Commons License 16253

Szia István!

 

"Amúgy magyar fegyvermérnököt nem bíznék meg avval (elnézést), hogy összerakjon nekem egy spéci fegyvert."

 

Na ennek Éhesló nem fog örülni. :)

 

Egyébként ezzel én is vitába szállnék. Nem tudom, hogy a sokat emlegetett Gepard "spéci" e, de tény hogy mi raktuk össze. Én számottevő rosszat még nem hallottam róla. Van valakinek ezzel kapcsolatban valami tapasztalata?

 

Én

Előzmény: Zicherman Istvan (16251)
Zicherman Istvan 2007.01.16 Creative Commons License 16252

amúgy ez a festés dolog rendkívül egyszerű.

a szovjeteknél egészen a 70-es évek végéig az 1908-as mintájú 7,62×54R lőszereken jelölték a normál lőszert ezüst markerrel, mivel akkoriban a csapatoknál még megvoltak a régi, nehéz golyóval ellátott ,,D" töltények (sárga marker) és az ,,L" háború alatt gyártott könnyű töltények (festetlen felület).

Hogy magyarországon mi volt a rendszer - nem tudom, de felénk a 70-es évektől (egészen 2000-ig) csak a mesterlövész fegyverek számára legyártott 7,62×54R lőszereket látták el ezüst markerrel, de hogy a még meglévő többi ,,ezüstorrúval" ne tévesszék össze a precízebben gyártott töltényeket, ezért szerepel a dobozon a ,,Sznajperszkije" papírszalag.

Ezenkívül mesterlövészeknél nagyon elterjedt volt az úgynevezett ,,188"-as NR 8 grammos tompak golyókkal ellátott töltények, amiket sportfegyverekhez gyártották (aki nem tudja - az Olimpiai játékokon a 70-es évek közepén tiltották meg a katonai, sport-fegyverré átalakított típusok alkalmazását).

Rendkívül jó lőszer.

Zicherman Istvan 2007.01.16 Creative Commons License 16251

Amúgy magyar fegyvermérnököt nem bíznék meg avval (elnézést), hogy összerakjon nekem egy spéci fegyvert.

A fegyver fémrészeit biztosan németekre bíznám, a fegyver többi részét meg orosz fegyvermesterekre (van egy-két jó ismerősöm; ha találok képet a munkáikról - kirakom ide).

Optika kérdésben még nem döntöttem el, hogy mi lenne jobb - német vagy japán.

Ha meg díszíteni akarnám a fegyvert - akkor a Colt cég fegyvergravírozóihoz fordulnék, mert gyönyörű munkákat csinálnak (mellesleg ott is a gravírozó részleget egy régebben kivándorolt orosz zsidó vezeti).

 

No, utánnanézek egypár fotónak.

 

P.S.: szakirodalomról. Gondolom az orosz hadsereg oktatókönyvei elég jó szakirodalomnak számítanak:)) (A multkori történelem mániás olvtársak találkozójára hoztam kettőt, mert gondoltam, hogy Kuruc kolléga is ott lesz).

Zicherman Istvan 2007.01.16 Creative Commons License 16250

Nem téveszt meg a ,,szakirodalom", mivel ez az eredeti katonai szakmám:)))

Azt, hogy mit takar az ,,ezüstfej" tudom:)) Ha még egyszer végigolvasod amit korábban írtam, akkor ott az áll, hogy én ezüstfejű markerrel csak a M1908 7,62R lőszereknél csak a ,,sznajperszkije" töltényeknél találkoztam. Az pedig kifejezetten mesterlövész lőszer.

 

Ami pedig a szakértői véleményeket illeti az SzVD-ről - saját kategóriájában ÉS SAJÁT KORÁBAN jóval jobb volt külföldi társainál. Sorállományú ,,mesterlövészek" esetében jó fegyver, egyszerű az oktatása és kezelése (ráadásul az optikája is jó).

Mondjuk egy bizonyos szint után ez már nem elég. Én, személy szerint, a német ML fegyvereket jobban szeretem. Ekkor jön a fegyver-tuning, vagy egyéni darabok kiépítése.

Előzmény: ZUpityu (16248)
dr_kotasz0831 2007.01.16 Creative Commons License 16249

"amiben a SCUD-B légvédelmi rakétaként szerepel"

 

Háháháháhá, ez megédesítette a napom!

 

Köszi,

Én

Előzmény: ZUpityu (16248)
ZUpityu 2007.01.16 Creative Commons License 16248

Üdv!

Nem volt közöm mesterlövész fegyverekhez. Viszont a nálunk mesterlövész puskaként szereplő SZVD, a szakemberek szerint (és idesorolom a Gepárd tervezőjét is) nem több mint távcsöves puska. Tény, hogy mesterlövész célra speciálisan előállított lőszert illik használni. Tudtommal azonban a HTI csak az elmúl években fejlesztett ki ilyen lőszert, sőt emlékeim szerint azt sem a 39M alapjain.

Ezüst jelzésű LPSz-t pedig ládaszám etettem PKM géppuskával. Sőt az ezüst-narancssárga acélmagvas-nehéz (DPSz)lőszerből is sokat használtam.

A szakirodalom ne tévesszen meg, most szereztem egy olyan könyvet,  amiben a SCUD-B légvédelmi rakétaként szerepel. Pedig radaros szakember írta.

Előzmény: Zicherman Istvan (16245)
tuzer 2007.01.16 Creative Commons License 16247
Ez minden fegyvernél sokat számít.
Előzmény: Zicherman Istvan (16245)
Zicherman Istvan 2007.01.16 Creative Commons License 16246
Ha 20-án jössz a HD-ra - hozok neked pár mesterlövész oktató könyvet (Kurucra biztosan számítok:)).
Előzmény: ZUpityu (16232)
Zicherman Istvan 2007.01.16 Creative Commons License 16245

Mennyire volt dolgod mesterlövész fegyverekhez?

Mint írtam, az ezüst jelölésű lőszerben az egyetlen különlegesség a precízebben ellenőrzött gyártási folyamat.

Hidd el, hogy pontlövő fegyvereknél ez igen sokat számít.

Előzmény: ZUpityu (16232)
Törölt nick 2007.01.16 Creative Commons License 16244

Sziasztok!

 

Bocsi a kiegészítésért, de:

- román-magyar zászlóalj, és nem dandár (bár néha a zászlóalj kifejezés is erősnek tűnik)

- az Alpok - Adria hadtest tavaly EU Battle Group (Harccsoport), idén már EU század néven fut (kb. 250 fő, de ebből csak kb. 60% a század, a többi a logisztika, stb., slepp - ahogy az már lenni szokott) A tervek szerint az EU Hadtest része, vagy mifene...

 

És igaz, mindkettőnek része a zászlóalj!!! Persze emellett magyar (könnyűlövész) zászlóalj is. És, mint ilyen, NATO zászlóalj is. Ez a tipikus egy s*ggel több lovat...

 

Amúgy üdvözletem mindenkinek!

 

Kiemelten köszönteném a KBH, KFH, NBH, és ezekhez hasonló szervezetek képviselőit, akik továbbra is végzik hatékony munkájukat...

(Jólesne, ha legalább néha írnának nekem egy-két sort. Olyan uncsi, hogy csak figyelnek, jegyzetelnek, és még csak egy jó szót sem tudunk egymássl váltani. Hiszen Ők is csak emberek valahol. Itt volt a karácsony, és még csak egy üdvözlő üzenetet sem küldtek nekem...)

Előzmény: monor-21 (16205)
volt tankos 2007.01.16 Creative Commons License 16243
Az 5.HDS P-ság 160-180 fő volt.Ajelenlegi 500 fő. 5. HDS állománya kb 60000 fő.
Az ÖHP létszáma 17500 fő,erőről most ne beszéljünk.Vezetéselmélet?????
Reform????Ugyanmár PÉNZ PÉNZ PÉNZ!!!!!!!
kovacsgyula44 2007.01.16 Creative Commons License 16242

Tudjátok, ÖHP.

   Az 5 HDS parancsnoksága felállításának az indoka az volt, hogy a 30000 fős budapesti állományt fel kellett menteni lővészárokból. Az volt az egyedüli cél, hogy a budapestiek minden manővert képesek legyenek összvonalas bérlettel végrehajtani. Változott-e azóta valamit a katonai felsővezetés koncepciója?

                                                                                                       Gyula

kovacsgyula44 2007.01.16 Creative Commons License 16241

Még mindig ÖHP

   Olvasom az ÖHP-vel kapcsolatban, hogy " a vezetés és a végrehajtás egy szintre került". Akkor nekem hányasom van vezetéselméletből? Melyik diplomámat adjam vissza?

 A VK válláról az operatív vezetés terhe lekerült, ezt átveszi az ÖHP, a VK-nak marad ideje a stratégiai tervező funkcióra. Miért, az elmúlt 17 vagy több év azt bizonyítja, hogy akár a HM, akár a VK alkalmas erre a funkcióra? Mi lett a 2000-es tervekből? Mi lett az "Úton a xxI. század hadereje felé" 2003-as koncepcióból? Ne röhögtessenek.

                                  Gyula

Farkas Roland 2007.01.15 Creative Commons License 16240

Azt tudja valaki, hogy a Braun nyugdijba menetelével a beosztás is megszünt-e? Vagyis még mindig 2 altábornagy helyettese van-e a VKF-nek?

 

Ugyanez a kérdés az eddig a Tömböl által betöltött dandártábornoki Integrációs Főnöki beosztással kapcsolatban is, valamint érdekelne van-e még Vezérkar Törzsigazgató beosztás (vezérőrnagy szint)?

 

Ha valaki azt is megmondaná, hogy egy tökös titkárnő által betölthető Vezérkari Titkárságvezető beosztás még mindig dandártábornoki hely, azt is megköszönném.

 

Üdv, Roland

 

Éhesló 2007.01.15 Creative Commons License 16239

Helló,

csatlakozom: ... fütty...fütty...., és utána a jó nénikéjét is!

 

Éhesló

Előzmény: arpapa (16233)
Éhesló 2007.01.15 Creative Commons License 16238

Helló,

olyan primitív szegény VKF, hogy még a konkrét kérdésre is hazudik: Szentest mint dd.-t kinyírják és a létszáma is csökken, ezzel egyidőben a tűzszeréz ezredet is ugynígy kinyírják és z. lesz. Persze a láétszámok sem nőnek, hanem... Na találjátok ki!

 

Üdv, Éhesló

Előzmény: Tiger205 (16224)
kovacsgyula44 2007.01.15 Creative Commons License 16237

Idefigyeljenekemberek!

    Én még mindig az Összhaderőnemi Parancsnokság felállításán meditálok. Az ÚHSZ 2007/1 számában olvasom Szép László alezredes és szerzőtársa cikkét a Nato átalakításból hazánkra vetülő kötelezettségekről. A szerzők idézik a Defence Requirements Review 2007 beazonositási normáit. Nézzük a Hadosztály szintet:10000-20000 fő, alárendeltségében 3(4) dandár v. ezred, parancsnoka vezérőrnagy **. Most induljunk fordítva, egy altábornagy, négy vezérőrnagy, akkor ez egy nagyon erős hadtest lehet a DRR táblázat szerint 25000-30000 fővel, alárendeltségében legalább három hadosztállyal. Akkor most mi van? Megint hungarikum? A köztársasági elnöknek nincs szárnysegédje, hogy felvilágosítsa, ne mondjon ilyeneket:"Ez pedig más országok hadseregei számára is példaértékű struktúra."

                                               Gyula 

Volt tüzér 2007.01.15 Creative Commons License 16236

"Győrössy  - és altábornagy!!!"

Pedig személyesen ismerem az öreget, de a nevét nem sokat kellett leírnom.

Legalábbis annyiszor nem, hogy pontosan meg is jegyezzem.

A cikkről meg az a véleményem, hogy az a szokásos politikusi hablaty még akkor is, ha azt történetesen a VKF eresztette meg. Márpedig én politikusnak egy ideje nem hiszek. És ez oldalfüggetlen.

Előzmény: Tiger205 (16224)
ZUpityu 2007.01.15 Creative Commons License 16235

Üdv!

Így van, de ezt már megtárgyaltuk!

Előzmény: iM (16234)
iM 2007.01.15 Creative Commons License 16234
Látod az előző hozzászólásban is előjött a kék csúcsú LEPKE :-)
Előzmény: ZUpityu (16232)
arpapa 2007.01.15 Creative Commons License 16233

 "és talán csak öt olyan van közöttük, akiknek nem tudtunk a rangjának megfelelő munkát adni, viszont közel állnak a nyugdíjazáshoz, azt mondhatom, a távozók méltósággal vállnak meg a hadseregtől,"

 

hogy,...........fütty, és........... fütty, de............fütty, nem gondoltam volna........fütty

.......vagyok......fütty .... a véleményem: füüüüüüüüüüüüütttttyyyy!

cenzúráztam magamat, mindazok nevében akik "méltósággal" jöttünk el!!

árpapa

Előzmény: Tiger205 (16224)
ZUpityu 2007.01.15 Creative Commons License 16232

Üdv!

Az ezüst színjelölésű 7,62-es puskalőszerben semmi különlegesség nincs. Könnyű acélmagvas lövedéket (LPSz) jelent. Ládája nyugodtan bontható erőszakosan, a lőszerben ettől semmi kár nem eshet. Lőszeren bontási sérülést csak a konzervnyitó barom módon történő alkalmazása miatt láttam. Volt dolgom mélyre ült lövedékkel is, de az sem a durva felnyitástól származott.

Magyarországon a 14,5x114-es lőszerek közül csak az MDZ tartalmaz robbanó elegyet. Egyébként ezeket a lőszereket nemrégiben viszonylag részletesen kiveséztük a PSZH-s topicban.

Előzmény: Zicherman Istvan (16225)
uselessjunk 2007.01.15 Creative Commons License 16231
14,5mm kaliberben is van MDZ (robbanó-gyújtó) lőszer. Felismerhető a teljesen lila lövedékről.
Ezeken kívül volt 3 féle lőtéri gyakorló:
- kék csúcsú (önmegsemmisítővel szerelt alu. magvas nyomjelző)
- kék-fehér csúcsú (alumínium magvas)
- piros-fehér csúcsú (aluminium magvas-nyomjelző)

UJ
Előzmény: Volt tüzér (16222)
Némedi László __ 2007.01.15 Creative Commons License 16230

hk zászlóalj századdá „fejlesztése”

 

:)))   illetve :(((

Előzmény: babosla (16229)
babosla 2007.01.15 Creative Commons License 16229

Hurrrá!

 

Én arra volnék kíváncsi hol fog nőni a szárazföldi erők létszáma, mely egységeknél. Mert példa a hk zászlóalj századdá „fejlesztése” engem nem győzött meg. Van aki esetleg többet tud a a dologról?  

 

Előzmény: Tiger205 (16226)
kovacsgyula44 2007.01.15 Creative Commons License 16228

Emberek!

    Remélem, nem keveritek a HM tárca költségvetési létszámát az MH létszámával. A guta akar megütni, amikor annak ellenére, hogy állítólag a vezérkart integrálták a HM- be, a Magyar Honvédség parancsnokságát a franc tudja mikor felszámolták és még mindig képesek MH létszámról beszélni. Ez a létszám tartalmazza a VK közvetleneket és az ÖHP alárendeltjeit, és nem tartalmazza a HM háttérintézményeinek létszámát. Nézzük akkor mi a helyzet a tárca létszámát illetően. A jelenlegi létszám 29600 fő. Ez a 2007-es költségvetési létszám szerint már csak 26552 fő lesz. 2007 folyamán lesz még egy létszámcsökkentés, ezzel a tárca költségvetési létszáma 24670 főre fog beállni. Nézzük kicsit részletezve is a tárca 2007 első féléves költségvetési létszámát:

 

HM                                                                                   505

HM hivatalai                                                                   1008

HM háttérintézményei                                                     329

KFH                                                                                  639

KBH                                                                                  241

ZMNE                                                                              1107

Katonai Ügyészségek                                                       174

HVK közvetlenek                                                             5734

SZF                                                                                10153

Re-Lé                                                                               5150

Eü intézmények                                                               1464

 

Összesen                                                                      26504 

   

     A fentiekből jobban látszik, ha a HM megszabadul néhány hivatalától, a KFH-tól, a KBH-tól, a Katonai Ügyészségtől, a ZMNE- től, egy kórházra redukálja a honvéd egészségügyet, akkor év végére beállhat a kívánt 24670 fős tárcalétszám.

                                             Gyula

Előzmény: Tiger205 (16226)
akagi 2007.01.15 Creative Commons License 16227

Emlékeim szerint sima AK lőszer készletében volt! És az is lehet, hogy csak a felderítő szd. kupacában fordult elő.

Amikor tíz perced volt, hogy kiszórd az ezred kiképző lőszerkészletét a riadó alkamával...., még ha előre tudtuk is! A cél szentesíti az eszközt! Nem rugdostál volna senkit! -:((( Legalább is nem ezért!

Előzmény: Zicherman Istvan (16225)
Tiger205 2007.01.15 Creative Commons License 16226

Még egyszer kiemelném, amit a VKF úr mondott:

 

 

" ....a  mostani 24 ezer 890 fős létszám 21 ezer 700-ra csökken. A Honvédelmi Minisztériumot és háttérintézményeit nem számolva 2007. december 31-re ez a létszám jelenti a Magyar Honvédséget. Ez egy olyan szervezet, amely magas szinten, a XXI. század kihívásainak megfelelően szolgálja a nemzet biztonságát.   "

 

TGR

Előzmény: Tiger205 (16224)
Zicherman Istvan 2007.01.15 Creative Commons License 16225

Ezüst csíkozású ,,konzerv" mifelénk csak egyfajta volt - az SzVD mesterlövész fegyverhez gyártott 7,62-es különleges, mesterlövész lőszer (az orosz ,,marker" a ,,sznajperszkije" szót tartalmazta, és a töltények orr-része is ezüst színű volt.

Azzal különböztek a többi 7,62-es puskalőszertől, hogy egy sorozaton belül minimális volt a lőpor eltérés töltényenként, precízebben voltak legyártva a hüvelyek és a golyók is majdhogynem ,,kézzel" készültek. Annyiban különböznek a többitől, hogy precízebb volt a gyártásuk és a kisúlyozásuk (lőpor, golyó, stb.)

Mondjuk, ha a raktárban egy ilyen lőszerrel teli ,,konzervet" valaki a földhöz csapott volna - biz isten ott rugdosom félholtra a nebulót:(((

 

Mondom, hogy megnézem, mik lehettek ezek az orosz ,,csodalövedékek". Mert nem ez az első eset, hogy megemlíti őket valaki.

Előzmény: akagi (16223)
Tiger205 2007.01.15 Creative Commons License 16224

Győrössy  - és altábornagy!!!

 

TGR

 

amúgy:

 

Népszava Napilap (2006. november 9. csütörtök )  Teljes generációváltásra készül a katonai vezetés

 Huszonhét tábornok vonul nyugdíjba idén – Több ezer fővel csökken a honvédség létszáma – erősítette meg lapunknak a vezérkari főnök  ......

IDÉZET:

- Tavaly szeptemberben a Magyar Honvédségnek 63 tábornoka volt. Attól az időponttól az idei év végéig összesen 27-en mennek nyugdíjba, de ha hozzáadjuk azt a hatot, akiket az alárendeltségembe tartozó 27 tábornokból január elsejétől nyugdíjazunk, akkor az összesen 33.

– Talán nem követek el indiszkréciót, ha elárulom, 2008 nyarán ön is átlépi azt a bizonyos Rubicont. Akkortól ki fogja vezetni a honvédséget? Mi van az utánpótlással?

– Méltányolom az aggodalmat, de nincs ok rá. Saját nyugdíjkorhatárom eléréséig szeretném megoldani a teljes generációváltást a Magyar Honvédség tábornoki karában. Ezt nem csupán az indokolja, hogy a felső és a középvezetés tagjai – köztük jómagam is – azonos korosztályhoz tartozunk. A Magyar Honvédség előtt álló program megvalósítási üteme felgyorsult, jó néhány későbbre tervezett lépést előbbre kellett hozni, ami természetesen hatás­sal van a tábornoki karra is. Egyszerű ennek a logikája: mivel a szervezeti módosítások a honvédség egészét érintik és a leegyszerűsített vezetési rendszerek működtetéséhez a mostaninál jóval kevesebb tábornokra van szükség, semmi értelme nem lett volna annak, ha olyan főkatonákat állítunk az új struktúrák élére, akiknek belátható időn belül kötelezően nyugdíjba kell vonulniuk. Ezért távozik a helyettesem, Braun László tábornok vagy Svéd László vezérőrnagy, a katonai egészségügy ismert és megbecsült vezetője. De említhetem Sági János vagy Györössy Ferenc tábornokokat is, akiknek néhány hónap múlva emiatt szűnik meg aktív szolgálati viszonyuk.

– De hogyan áll az utánpótlás? Kik lesznek a közeljövő katonai vezetői?

– Attól a pillanattól kezdve foglalkozom ezzel a kérdéssel, hogy vezérkari főnök lettem. Minden felelős beosztásba volt és van jelöltem, és meg kell mondanom, ebben a kérdésben teljes önállóságot kaptam Szekeres Imre minisztertől. A személyi döntéseimbe nem szól bele. Annyit elárulhatok, hogy egy-egy beosztásra három-négy embert is kijelölök. Azt akarom, hogy versenyezzenek és minden posztra a legjobb kerüljön.

– Kit javasol például utódául? Ki lesz 2008-tól a honvédség nyolcadik vezérkari főnöke? A pletykák szerint az a Tömböl László tábornok az esélyes, akire az újonnan létrehozott összhaderőnemi parancsnokság vezetését bízta.

– Az egy dolog, hogy én kit szeretnék utódomnak, az meg egy másik, hogy ki a legeredményesebb a felkészülésben.

– Milyen szájízzel búcsúznak a tábornok urak?

– Mivel együtt mindent megbeszéltünk, és talán csak öt olyan van közöttük, akiknek nem tudtunk a rangjának megfelelő munkát adni, viszont közel állnak a nyugdíjazáshoz, azt mondhatom, a távozók méltósággal vállnak meg a hadseregtől, ami morális szempontból is fontos. Megteremtettük a visszavonulás emberi, lelki feltételeit, és erre nagyon ­büszke vagyok.

– Többen nem értik, ha létrejön az összhaderőnemi parancsnokság, mi szükség lesz a vezérkarra?

– Az utóbbi a stratégiát adja, tervez, megteremti a feltétele­ket és a miniszternek van alá­rendelve. Az előbbi a tiszta kato­nai vezetés és a vezérkari főnök alárendeltségében hajtja végre a feladatokat. Leegyszerűsítve azt mondhatom: az összhaderőnemi parancsnokság – amely magába foglalja a szárazföldi egységeket, a légierőt és a logisztikai ellátást – a haderő középszintű vezetése, a vezérkar pedig a felső. Ebben az új szereposztásban átláthatóvá válik az irányítás mechanizmusa, miáltal egyszerűbbé és hatékonyabbá válnak a kompetenciák. Nagyjából ugyanez a helyzet a most felállítandó támogató dandárral, amely négy parancsnokság feladatrendszerét veszi át.

– Állítólag jelentős létszámcsökkentés lesz a szentesi dandárnál, holott a miniszter és ön is azt mondta: a harcoló alakulatoknál nem fogy, hanem nő az állomány. Mégsem áll meg a sereg zsugorítása a háttérintézményeknél?

– A szentesiekkel kapcsolatos hír így nem igaz. Az igaz, hogy a szervezet mint dandárparancsnokság megszűnik, de a zászlóalj Szentesen és Hódmezővásárhelyen is megmarad. A változásokat nem kívánom részletezni, mivel személyesen akarom tájékoztatni minden alakulatnál a katonákat. Ami a létszámcsökkentést általában illeti, változatlanul az a célunk, hogy az ne terhelje a harcoló szervezeteket és az őket kiszolgálókat se. Bizonyság erre az is, hogy a szárazföldi egységeknél a 8609 fős létszámot 10 ezer 219 főre növeljük, mert így meglesznek a műveleti képességek létszámfeltételei. Az összhaderőnemi parancsnokság többi szervezeténél 1811 fővel tervezzük csökkenteni a létszámot. A végeredmény: egy 17 ezer 699 katonából álló együttes haderő.

– Ez jelenti majd a Magyar Honvédség egészét?

– Nem. A haderő-átalakítás befejezése után a jelenlegi 78 önálló hadrendi elemből 30, a 44 helyőrségből 42 lesz és a mostani 24 ezer 890 fős létszám 21 ezer 700-ra csökken. A Honvédelmi Minisztériumot és háttérintézményeit nem számolva 2007. december 31-re ez a létszám jelenti a Magyar Honvédséget. Ez egy olyan szervezet, amely magas szinten, a XXI. század kihívásainak megfelelően szolgálja a nemzet biztonságát.  

 

Előzmény: Volt tüzér (16206)
akagi 2007.01.15 Creative Commons License 16223
Mint raktáros, emlékeim szerint hét fajta volt. Annó a kiképzéshez lőszert bontotunk és ott volt az újonc raktáros is mint "megfigyelő". Szokáshoz híven a faládát a földhöz csaptuk, ami így pajszerolás nélkül szétesett és kivettük belőle a két "konzerv" dobozt. A srác egy darabig nézte, hogy mit csinálunk. Aztán gondolt egyet és lekapta az X század "Z" készletének legfelső ládáját és földhöz akarta vágni. A főtörzs "repült" a láda alá, hogy ne érjen földet! Akkor regélt a ládák oldalára festett csíkokról, a sárga és az ezüstre és a feketére még emlékszem. Ha emlékeim nem csalnak, akkor ezüst csíkozásúra emlékszem. De most megfogtál a kérdéseddel!
Előzmény: Zicherman Istvan (16220)
Volt tüzér 2007.01.15 Creative Commons License 16222

A 14,5-ös kaliberű lőszerek közül sem a B32-es, sem a BZT nem tartalmazott robbanó töltetet. Egyikükben volt fényjelzőtöltet, de semmi robbanóanyag nem.

Nekem ezzel a két típussal volt dolgom, a többiről nem tudok.

Előzmény: Törölt nick (16217)
Zicherman Istvan 2007.01.15 Creative Commons License 16220

robbanó vagy ,,célbelövő"? Mert nem mindegy, ugyanis robbanót az AK-hoz nem gyártottak. Ez 100%.

Ha nem hiszed - dobd be a témát a kalasnyikov-topikban. A válasz ugyan ez lesz.

Előzmény: akagi (16219)
akagi 2007.01.15 Creative Commons License 16219
A hetvenes években, igaz a "Z" készletben még volt 7,62-es robbanó az AK-hoz!
Előzmény: Törölt nick (16217)
Zicherman Istvan 2007.01.15 Creative Commons License 16218
No, ennek az orosz csoda-lövedéknek utánnanézek...
Előzmény: Törölt nick (16217)
Zicherman Istvan 2007.01.15 Creative Commons License 16216
oroszok is előszeretettel alkalmazták a légvédelmi nehéz-géppuskákat és a gépágyúkat a Kaukázuson.
Előzmény: kovacsgyula44 (16215)
kovacsgyula44 2007.01.15 Creative Commons License 16215

Nem ismerem az erre vonatkozó szabályt, de azt tudom, hogy a szerb haderő előszeretettel alkalmazta a Csehszlovák gyártmányú, 37 mm-es ikercsövű légvédelmi gépágyúkat élőerő ellen, barbár pusztítást végezve.

                                                                                        Gyula

Előzmény: Törölt nick (16213)
Zicherman Istvan 2007.01.15 Creative Commons License 16214
Mióta tilos? És a harcjárművekbe szerelt nehézgéppuskákkal meg szabad???
Előzmény: Törölt nick (16213)
Duga 2007.01.15 Creative Commons License 16212
Tisztelettel értesítek minden érdeklődőt, hogy január 19.-én 09.30-kor Budapest VIII.ker. 32-sek terén a Cs.és K.32.-ik Mária Therézia Házi Gyalogezred emklékművénél megemlékezést és koszorúzást tartunk a 32.Budapest Őr- és Díszezred (Felszámolási Bizottság)és a Harminckettesek Baráti Köre szervezésében.
oltig2 2007.01.14 Creative Commons License 16211
ÖHP TÖF, ex SZFP TÖF.
Előzmény: Volt tüzér (16210)
Volt tüzér 2007.01.14 Creative Commons License 16210
A válaszhoz tudnom kéne, ki az.
Előzmény: monor-21 (16207)
kovacsgyula44 2007.01.14 Creative Commons License 16209

Táncos mióta felavatták, túlélési gyakorlaton vesz részt.

                                                                                                Gyulla

Előzmény: monor-21 (16207)
Farkas Roland 2007.01.14 Creative Commons License 16208

most az egyszer azert nem lehet okunk a panaszra, szep szammal mentek nyugdijba...

 

en csak azzal nem ertek egyet, hogy a kovetelmenyek meg mindig nem eleg szigoruak. szerintem angol es francia nyelvtudas nelkul, 2 misszio nelkul, egyebek nelkul (kulfoldi iskola, kivalo fizikai eronlet, publikaciok, stb...) nem szabadna tabornokka eloleptetni valakit.

 

a beosztas specifikus eloirasokrol akkor mar ne is beszeljunk...

Előzmény: Volt tüzér (16206)
monor-21 2007.01.14 Creative Commons License 16207

OFF

 

A Táncos az hol szolgál?

Mit csinál?

 

ON

Előzmény: Volt tüzér (16206)
Volt tüzér 2007.01.14 Creative Commons License 16206
Plusz 3 vőrgy. nyugdíjba (Győrössi, Sági, dr. Svéd)
Előzmény: monor-21 (16204)
monor-21 2007.01.14 Creative Commons License 16205

...azért van euro-hadtest nem???

 

Papíron van.

 

Olyan mint amikor pár éve, egy zászlóaljunkat felajánlottuk a:

 - Román-Magyar közös dd-be,

 - Az Alpok-Adria Hadtestbe (akkor még volt ilyen)

 - A NATO-nak,

és természetesen közben része volt egy magyar Gl.dandárnak is.

 

Az akkor még HM házként működő Margitszigeten a fogadáson félig viccesen mondta a zászlóalj pk. egy vk.tábornoknak:

 

........Csak arra figyeljetek, nehogy egyszerre jöjjön parancs mind a 4 helyről..............

 

 

 

Előzmény: Tiger205 (16185)
monor-21 2007.01.14 Creative Commons License 16204

Újabb egy dandártábornok + 3 ddtbk-ból vörgy lett + egy vörgy-ből altbgy lett.

Egy mínusz is, egy ddtbk nyugdíjba ment.

recon 2007.01.14 Creative Commons License 16203

Nincsen, de a honvédban a mostani PRT felkészülő képeken lehet látni (egyszer a borítón is szerepelt :-))).

 

http://www.honvedelem.hu/honvedseg/missziok/afganisztan_prt/finisben_a_prt-2_felkeszitese

 

Egyébként nem nehéz kiszúrni, mert azt hiszem ez az egyetlen Brit DPM terepszínű cucc, ami nagyobb számban van a seregben. Elöl három gyorscsattal záródik és van rajta 2-2 tárzseb, amelyeknek a flepnijét saját magára vissza lehet tépőzárazni a gyors tárcseréhez. A tárzsebek mögött van 1-1 általános zseb, illetve a tárzsebek fölött van az egyik oldalon egy vízszintes eü zseb, a másik oldalon pedig egy vízszintes dupla pisztolytár zseb. Minden panel két rétegű, hogy úszást segítő betéteket lehessen tenni bele és a hátrészen van egy Camelbak tartó. A cucc a Web-Tex által is használt cordura-ból van. Azt hiszem a Reintex-ben máig lehet kapni 15-20 ezer forint körül.

Előzmény: Törölt nick (16202)
konyev 2007.01.13 Creative Commons License 16201

Attól függ hogy ezt hogyan értelmezed.

 

"A" variáció. Közbeszerzésre. Ez a változat nagy általánosságban rosszabb mint egy állam ellenes szabotátzs a Rákosi éra alatt. (Persze vannak jó dolgok is de az nem sok)

 

"B" variáció. A harcolók összefognak és elmennek SAJÁT PÉNZBŐL a militaryba és megveszik illetve lerendelik a cuccot, vagy megkeresnek különböző kisiparosokat akik legyártják a hiányzó cuccost és még az étkezési bónban történő kifizetést is elfogadják. (Most az utolsó tétel röhelyes de megtörtént eset)

 

 

 

 

Előzmény: gencsydani (16188)
recon 2007.01.12 Creative Commons License 16199

"Hamburgerék ezt csinálták."

 

Ja, megvették a Reintex-től azt a mellényt, amit én terveztem a mieinknek. Mi meg később nem vettünk egy darabot sem... :-(((

Előzmény: gencsydani (16188)
kovacsgyula44 2007.01.12 Creative Commons License 16198

Kedves TGR!

      A látnok szóljon belőled! Ha ezen parancsnokság fölött marad még 3000-4000 mihaszna a HM és az összhaderőnemi parancsnokság vertikuma közé szorulva, azok nem fogják a parancsnokság érdekeit szolgálni, továbbra is parciális érdekek mentén fognak manőverezni. A parancsnokság igy martalék lesz, ha valami sikert ér el, azt lefölözi a HM+VK+léhűtők, ha kudarc van, egyértelműen a parancsnokságon fogják keresni a felelőst.

      Egyedül az teremtene jogilag tiszta viszonyokat, ha ezen parancsnokság felett már csak a HM lenne néhány száz fővel.

                                                                        Gyula

Előzmény: Tiger205 (16179)
Volt tüzér 2007.01.12 Creative Commons License 16197
Nem lehet, hogy a ZPU-1-et (14,5 mm-es Vlagyimirov képpuska, egy ülés) láttad a nyúlbőr tetején? Mert ezek a szakemberek előszeretettel használták az ilyesmit valamire telepítve. Számtalan változata létezik. Kaliber és a fegyver szabadon választható.
Előzmény: Törölt nick (16191)
kovacsgyula44 2007.01.12 Creative Commons License 16196

Thehassan!

   Kösz a tájékoztatást, nevük alapján nagyzolhatnának "J"-vel is, a méretek miatt a "G" szerintem korrektebb. A kérdésem első fele továbbra is fennáll.

                                                                                                           Gyula

Előzmény: thehassan (16194)
gencsydani 2007.01.12 Creative Commons License 16195
A legfelső képen az nem géppuska, hanem 40mm-es automata gránátvető.
Előzmény: Törölt nick (16192)
thehassan 2007.01.12 Creative Commons License 16194
G-struktúra lesz. A G6-tal pl. dolgoztam együtt egy ideig, szerintem jobbat nehezen választhattak volna.
Előzmény: kovacsgyula44 (16173)
Vucko 2007.01.12 Creative Commons License 16193
Egyébként meg engedik az ilyen nem rendszeresített, egyénileg beszerzett eszközök használatát a parancsnokok? (pl: jobb bakancs, kevlársisak, málhamellény, bush kalap, stb, stb)

gencsydani 2007.01.12 Creative Commons License 16188

"Nem lenne olcsóbb/ egyszerűbb egy military boltból bevásárolni valami rendes cuccot annak a pár katonánknak?"

 

 

Hamburgerék ezt csinálták.

Előzmény: Mud Rider (16187)
Mud Rider 2007.01.12 Creative Commons License 16187
Ne viccelj, a műbőr tártáska még megvan? Rendszerben?!?
És a barna málhamellényes rémálomtól kezdve máig nem találtak valamit ami leváltaná?

Nem lenne olcsóbb/ egyszerűbb egy military boltból bevásárolni valami rendes cuccot annak a pár katonánknak?
Előzmény: Törölt nick (16142)
Tiger205 2007.01.12 Creative Commons License 16186

 

Előzmény: Tiger205 (16185)
Tiger205 2007.01.12 Creative Commons License 16185

azért van euro-hadtest nem???

 

TGR

Előzmény: Törölt nick (16182)
Tiger205 2007.01.12 Creative Commons License 16184

:o)

 

népfelkelő rulez!!!

 

TGR

Előzmény: Törölt nick (16183)
Zicherman Istvan 2007.01.12 Creative Commons License 16181

Kuruc!

Remélem 20-án látunk. Ne az legyen, hogy németből fölöslegesen cipeltem a ML könyvecskéket.

Előzmény: Kuruc71 (16178)
Tiger205 2007.01.12 Creative Commons License 16180

OFF

 

végülis igazad van.

tehát:  nem mindegy? előljáró nem magyaráz beosztottnak.

 

amúgy szolgálati közlélemény:  szerdáre vegyél ki szabit, és dolgozunk délelőtt az irodában , onnan megyünk Tatára!

 

TGR

 

ON

 

Előzmény: Kuruc71 (16178)
Tiger205 2007.01.12 Creative Commons License 16179

Szia!

 

bonyolult

de inkább pozitív.

 

ha még vársz négy hónapot, lehet hogy nem is lesz külön VKF ????

 

üdv:

TGR

 

vices a történeted. Ez alapján jut eszembe off:

Brezsnyev beszéde szibériában:

-Továrisi, matrózi!

hozzá hajol a testőr:

- Brezsnyev elvtárs!

a matrózok úgy csíkosak, ezek így csíkosak!

 

(ez volt a politikai vicc 1980-ban...)

 

 

Előzmény: kovacsgyula44 (16173)
Kuruc71 2007.01.12 Creative Commons License 16178

Ilyenkor mondtam azt rég múlt kiképző koromból hogy " Nem a megmagyarázás !!! "

 

 

:-))

Előzmény: Tiger205 (16176)
Kuruc71 2007.01.12 Creative Commons License 16177

Muhahaha !

 

Nadon jó !

 

Előzmény: kovacsgyula44 (16173)
Tiger205 2007.01.12 Creative Commons License 16176

off:

 

civilben voltam

a kabátom bár háromszínű volt, a maygar Honvédség sosem rendszeresítette.

 

hehe

 

TGR

 

on

Előzmény: Kuruc71 (16172)
Zozo*HC* 2007.01.12 Creative Commons License 16175
:):):)
Előzmény: kovacsgyula44 (16173)
st_patrick 2007.01.12 Creative Commons License 16174
Ez egy nagggyyon jó történet:-))) Kár hogy nem fényképezted le, kicsit visszahozná Woodstock hangulatát:-)
Előzmény: Blue_Sky_007 (16145)
kovacsgyula44 2007.01.12 Creative Commons License 16173

Emberek!

     A köztársasági elnök úr megmondta, hogy mérföldkő a magyar haderő történetében az összhaderőnemi parancsnokság megalakulása. Itt  topicon meg semmi hullámverés. Tessék legalább örülni, ha a fanyalgásra nincs okotok! Engem mindenesetre érdekelne, hogy lesz-e benne J1 vagy G1. Ha lesz, akkor hogyan lesz kompatibilis a vezérkarral, ahol nincs ilyen? Ha nem lesz, akkor hogyan lesz kompatibilis a NATO-val?

     Van egy "összhaderőnemi" történetem. Cegléd, valamikor az ezredforduló táján. Faszabó értekezlet. HP adja be a jelentést HB-nak. HB üdvözli a megjelenteket, megkülönböztetett tisztelettel köszönti a körünkben megjelent rendőr urakat. Helyet foglal az asztalnál és halkan megkérdezi HP-t, ki a fasz hívta ezeket ide? "Főnök, ezek nem rendőrök, ezek a flottilások, azért hordanak kék ingblúzt, két hónapja az alárendeltségünkben vannak." 

                                                        gyulla  

Kuruc71 2007.01.12 Creative Commons License 16172

El mész te ám tudod hová !!! :-))))

 

Én legalább nem kombináltam az egyenruhát farmernadrággal !

Előzmény: Tiger205 (16170)
st_patrick 2007.01.12 Creative Commons License 16171

Szia!

Megoldották, az igaz, de ha jól tudom, nem is jutott túl a prototípuson, ami nem a Cheetah hanem a Mirage F-1AZ változaton alapult. Amúgy nem az eredeti RD-33-ast tették bele, hanem annak egy áttervezett változatát amit SzMR-95 néven emlegettek. De hogy a hajtómű bekötési pontjain kívül mit kellett még áttervezni rajta arról fogalmam sincs. Fordítva talán megoldható lenne az Atar vagy az M53 hajtómű beépítése a MiG-29-be, de csak nagy költséggel és áttervezve.

A Cheetah a Mirage-III helyi utánérzése kacsaszárnyakkal és Atar 9K-50 hajtóművel ha jól emlékszem, na meg az elektronikai módosítások Izraelből a Rólad elnevezett rakétával:-) Az orosz az általuk felújított prototípushoz R-73 rakétát szállított volna, legalábbis ez volt évekkel ezelőtt a szárnyai alatt.

Előzmény: Törölt nick (16143)
Tiger205 2007.01.12 Creative Commons License 16170

És ez csak verális " fejlődés " vagy esetleg technikai is ?

 

Megláttak téged Tatán, és azt mondták, a könnyű jelző nem használható tovább!

 

:o)

:o)

 

Schwerpanzer = TGR

Előzmény: Kuruc71 (16158)
Tiger205 2007.01.12 Creative Commons License 16169

Esetleg mi? Íjjász? Vagy parittyás?:(((.......

 

sokkal jobban illő és authentikus, majd szombaton szóban!

 

TGR

Előzmény: Zicherman Istvan (16165)
st_patrick 2007.01.12 Creative Commons License 16168

Hááát... Talán mert ilyeneket írogatok mint az előző hsz-ban:-) Meg aztán egy jószándékú amatőr civilt (engem) nem sorolok az igazi szakértők közé. Bár hogy nem vagyok az, ahogy elnézem, talán manapság már nem akadály a HM-ben:-DD

Előzmény: Princ of Carpatia (16140)
st_patrick 2007.01.12 Creative Commons License 16167

Üdv Öreg Csóka!

Őszintén szólva nem tudom kire gondolsz, de azt tudom hogy ha ezt használták ki vagy legalább nem próbálták összeegyeztetni a közbeszerzési eljárással akkor ez felér egy hazaárulással.

Előzmény: Princ of Carpatia (16139)
belic 2007.01.12 Creative Commons License 16166
Hello!

Úgy tudom,hogy semleges ország háború esetén nem szállíthat fegyvert,illetve fegyveralkatrész egyik harcoló félnek sem,különböző nemzetközi egyezmények értelmében.

Szóval,ha mi valami háborús cselekménybe keverednénk,akkor a svéd kormány simán megtagadhatna tőlünk mindeféle alkatrészutánpótlást.


Mindketten EUtagok vagyunk, nem semlegesek.

Bel
Előzmény: Törölt nick (16152)
Zicherman Istvan 2007.01.12 Creative Commons License 16165
Esetleg mi? Íjjász? Vagy parittyás?:(((.......
Előzmény: Tiger205 (16164)
Tiger205 2007.01.12 Creative Commons License 16164

Mar nem sokaig könnyü lövesz! Hamarosan atmegy "lövesz"-be!

 

Sőt, esetleg más neve is lehet!

Én drukkolok, hogy legyen!

:o)

 

üdv:

TGR

Előzmény: oltig2 (16157)
Kuruc71 2007.01.12 Creative Commons License 16163

Inkább nem mondok semmit !

 

:-(((

Előzmény: oltig2 (16159)
arpapa 2007.01.12 Creative Commons License 16162

"Oh, bocsanat az elozo hozzaszolasomban lehuztam a Nepszabit.

 

A mai napon megjelent ott is a cikk a NATO-bol kirugasrol. Kicsit kimagyarazzak a szennyest es azt irjak Szekeres meghivna a kritizalo kepviselot mert nem lehet jatszani hazank jo hirnevevel :))))"

 

időnként jobbra hajazó lap mai számában egy féloldalt szentel a témának, a Grippenekről sem dicsérő formában!!

 

  

Előzmény: Farkas Roland (16102)
Cifu 2007.01.12 Creative Commons License 16161
Hát ez már döntéshozóink bölcsességét mutatja.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Gripenhez is létezik sisakcélzó, és azzal használható rövid hatótávolságú légiharc-rakéta, az Iris-T. De mi a könnyebben és olcsóbban beszerezhető AIM-9L mellett döntöttünk (az Iris-T vadonatúj, az AIM-9L ellenben már kifutó rakétatípus, így a használtpiacon is bőven akad belőle).
Előzmény: babosla (16156)
Cifu 2007.01.12 Creative Commons License 16160
Úgy tudom,hogy semleges ország háború esetén nem szállíthat fegyvert,illetve fegyveralkatrész egyik harcoló félnek sem,különböző nemzetközi egyezmények értelmében.

Ezzel az a probléma, hogy a gyakorlatban nem egészen így működik. A politikai helyzet határozza meg, hogy szállít-e, vagy sem.

Szóval,ha mi valami háborús cselekménybe keverednénk,akkor a svéd kormány simán megtagadhatna tőlünk mindeféle alkatrészutánpótlást.

Fejből nem vágom a Gripen-lizingszerződés passzusait, de ha jól tudom a svédek kötelezettségei közé tartozik a gépek hadrafoghatóságának biztosítása. Nem sokra mennénk olyan gépekkel, amelyek pont akkor nem használhatóak, amikor szükség lenne rájuk.

Hiszen igaz,hogy a hajtőmű brit licensz,de tudtommal semelyik másik típusben sem üzemel a Gripenen kívül.

Amerikai, bár tény, hogy tényleg nem üzemel más típusban, de szükség esetén felteszem beszerelhető az eredeti General Electric F404 hajtómű.
Előzmény: Törölt nick (16152)
oltig2 2007.01.12 Creative Commons License 16159
Visszakerdezek! Szerinted?
Előzmény: Kuruc71 (16158)
Kuruc71 2007.01.11 Creative Commons License 16158
És ez csak verális " fejlődés " vagy esetleg technikai is ?
Előzmény: oltig2 (16157)
oltig2 2007.01.11 Creative Commons License 16157
Mar nem sokaig könnyü lövesz! Hamarosan atmegy "lövesz"-be!
babosla 2007.01.11 Creative Commons License 16156

Üdv!

 

Az infravoros fegyverzete sokkal jobb, mint ami nekunk lesz.

 

Hát ez már döntéshozóink bölcsességét mutatja. 

 

 

Cifu:

 

A Szu-27 kontra MiG-29 témában nem foglalnék állást, mert a Su-27-esenek csak az Etióp szereplését ismerem. A MiG-29-essel szemben nem vagyok szkeptikus, én jó gépnek tarom. Csupán megjegyeztem, hogy harcban nem sok sikert értek el vele. Nyílván ebben az volt a fő ok, hogy olyn ellenséggel szemben vetették be aminek legyőzésére eleve nem volt esélye.

 

Egyébként a „siker történethez” az is hozzá tartozik, hogy 1988-ban az iraki-iráni háborúban sem tudtak vele lelőni ellenséges gépeket (F-4, F-5), pedig azok az iráni gépek nem voltak fiatalok. Viszont az is igaz, hogy az iraki egység ekkor még nem érte el a teljes hadrafoghatóságot (hogy ez részleteiben mit jelent nem, tudom sajnos nem részletezték).   

 

 


Előzmény: belic (16151)
kovacsgyula44 2007.01.11 Creative Commons License 16155

Python!

    Rengeteg baj van veled! " Ha egy katona a lövész zászlóaljnál felveszi...."

       Minő slendriánság! Helyesen:" könnyü lövész zászlóaljnál felveszi...". Ejnye, ejnye!

                     gyulla, a legízibb pehóta

Előzmény: Törölt nick (16142)
Kuruc71 2007.01.11 Creative Commons License 16153
Szia Python 1 !


Most ondták be a hiradóba, hogy egy katonát a PRT-től őrizetbe vettek, mert hogy megsértette az elöljáróját, vagy beosztottját


Mi ebből az igazság ?

Előzmény: Törölt nick (16152)
belic 2007.01.11 Creative Commons License 16151
Hello!

Vagyis, hiába nagyon jó a gép manőverező képessége, ha a fegyverzete gyenge.

Az infravoros fegyverzete sokkal jobb, mint ami nekunk lesz.
Egyreszt az R-73 raketa jo (annak ellenere, hogy meg nem kerult komoly haboruban bevetesre), masreszt a MIG-29-eseken mar nagyon regota van sisakcelzo, ami hatalmas elony, kb. a 16-szorosara noveli a raketa altal lefedheto teruletet.
Ha a tonkrement "uvegablak"okat lecserelnek (az infravoros kamerak elott), akkor ugy lohetnenek 10-20 km tavolsagbol az ellensegre, hogy az csak azt veszi eszre, hogy eltalalta egy raketa.

Az persze teny, hogy ebbe a 10-20 km-es tavolsagba el is kell jutni (es az odaig vezeto ut AMRAAM-ekkel van kikovezve :-)), de azon belul szerintem (ha a kulso rendszer azonos), akkor mar tobb eselye van a MIG-29-nek, mint egy (sisakcelzo nelkuli) F16/Gripen-nek.

Bel
Előzmény: babosla (16146)
Cifu 2007.01.11 Creative Commons License 16150
Vagyis, hiába nagyon jó a gép manőverező képessége, ha a fegyverzete gyenge.

Miért is gyenge? A MiG-29A/B ugyanazokkal a fegyverekkel rendelkezik, mint a Szu-27Sz (30mm-es gépágyú, R-73 és R-27). Akkor a Szu-27 fegyverzete is gyenge?

Az tény, hogy az alap R-27R nem egy világklasszis, de lássuk be, nem is mai gyerek, vannak frissebb verziói (persze nem az alap MiG-29B-hez). A MiG-29B az az 1980-as évek (közepének) színvonala. Nem várunk el tőle túl sokat? Természetesen tisztában vagyok vele, hogy nem egy F-16C Block 52+, teljes AIM-120 arzenállal, de egy kissé sokallom a szkepticizmust vele kapcsolatban...
Előzmény: babosla (16146)
Zicherman Istvan 2007.01.11 Creative Commons License 16149

A két L-39-est rakétával lőtték le (hogy mi volt a típusuk - nem tom, de nem is nagyon érdekelt), a két többit - gépágyúval.

 

Keress rá orosz fórumokon a MiG-29-re, hátha van valami bővebb anyag róluk (harci bevetésükről).

Előzmény: Stylist (16148)
Stylist 2007.01.11 Creative Commons License 16148

Arról van infód, hogy milyen fegyverrel érték el ezeket a lélegzet elállító légi győzelmeket 2 szubszonikus gyakorlógép, és 2 fegyvertelen polgári repülő ellen? Mert ha gépágyúval lőtték le őket, akkor még ennyi "siker" sem fűződik az orosz légiharc rakéták ( R-73 és társai ) nevéhez...

Üdv:   

Előzmény: Zicherman Istvan (16147)
Zicherman Istvan 2007.01.11 Creative Commons License 16147

29-sel Csecsenföld felett szedtek le két L-39-t, 1994 decemberébewn, illetve egy ,,Cesnát" és egy An-24 szállítógépet, amelyek fegyvert vittek a csecsen szakadároknak (1996 májusa, júniusa).

Nem egy nagy vaszisztdasz, de azért elkönyvelhető ,,légi győzelemnek":)

Előzmény: babosla (16146)
babosla 2007.01.11 Creative Commons License 16146

Üdv Python!

 

Oké. Csak az utolsó mondatból nem derült ki számomra egyértelműen.

 

Cifu

Nyílván nem arra gondoltam, hogy a néhány jugó, vagy iraki MiG 29-es elsöpri a NATO légierejét. De tudtommal egyetlen ellenséges gépet sem szedtek még le 29-essel. Erre próbáltam utalni. Vagyis, hiába nagyon jó a gép manőverező képessége, ha a fegyverzete gyenge.

 

 

Előzmény: Törölt nick (16142)
Blue_Sky_007 2007.01.11 Creative Commons License 16145

Csak az jutott eszembe, hogy valamikor 90-ben LILA, KÉK és SÁRGA festéket kaptam a technikai karbantartásra, mert a tábori zöld állítólag drága volt.

 

Lefestettem vele a technikát,  szép virágmintásra.

 

Amikor a főnökség meglátta egy órán bellül kaptam festéket. :-)

Előzmény: Törölt nick (16143)
Sapet 2007.01.11 Creative Commons License 16144
"http://www.jetfly.hu/rovatok/jetfly/hirek/fokker_060110/"

Nekünk milyen szállítógépeink is vannak?
De nekünk nem kell C-130-as, ugye?! :(
Mint laikus kérdem: a kivonanadó Fokkerek nem lennének jók nekünk?
Cifu 2007.01.11 Creative Commons License 16141
Az Etióp-Eritreai harcok légi vonatkozásai kétségkívűl érdekesek - ott a Szuhojok győzedelmeskedtek.

Jugoszláviát vagy Irakot azonban ne keverjük ide. Ha az egyik fél elsöprő mértékű létszám és háttértechnikai fölényben (AWACS, link16) van, akkor a másik félnek tökmindegy milyen vadászgépe van, veszteni fog...
Előzmény: babosla (16117)
Princ of Carpatia 2007.01.11 Creative Commons License 16140
Hogy TE miért nem vagy a HM-ben legalább légügyi szakértő!? :-))
Előzmény: st_patrick (16138)
Princ of Carpatia 2007.01.11 Creative Commons License 16139
Hi Patrich!

...Ukrán barátaink hozzáállásáról nincs infóm....

Jeleztem egy előző hsz.-emben, hogy van néhány "vezető" politikus-üzletember akik nemcsak az orosz, de az ukrán irányban is jó kapcsolatokkal bírnak. (Megjegyzem még, hogy közös cégük is eléggé ismert. Csak sajnos magyarisztánban az "ukrán" jelzős szóösszetételnek.... :-(( )

Öreg Csóka
Előzmény: st_patrick (16137)
st_patrick 2007.01.11 Creative Commons License 16138

És zárásképp egy eretnek gondolat: a svédek most vonják ki a régebbi Gripen A/B változatot. Ebből talán lehetne úgy 18-24-et megmenteni, és ha már úgyis szétvágják, talán olcsón. Így a C/D mehetne a NATO-felajánlásba, az A/B pedig némi sufnituningot követően elláthatná a hazai feladatokat.

 

Így legalább a honvédelem egy részterülete sínen lenne.

st_patrick 2007.01.11 Creative Commons License 16137

Szia!

Nagy vonalakban igazad van. De:

- T-72: a lengyel és csehszlovák gyártmányok eleve nem teljesen csereszabatosak, pl motor. A román T-72 meg alvázában sem egyezik meg az eredetivel, így hirtelen azt sem tudom hogy a prototípuson túljutott-e. Alkatrészgyártásra azt hiszem a Currus most is képes, de nyilván nem mindenre, a maradékot viszont régen is szovjet barátaink szállították.

-29-es: A Kfir sem úgy keletkezett, hogy fogták a régi sárkányokat és belevágták az amerikai hajtóművet. Új sárkányt kellett készíteni, mert a hajtómű bekötési pontjai minden típusnál más helyen vannak. Én nem tudom hogy a 29-esbe milyen nyugati hajtóművet lehetne beépíteni, de abban biztos vagyok hogy emiatt teljesen át kellene tervezni és építeni a sárkányszerkezetet. Ugyanez érvényes a fedélzeti gépágyúra. És így már nem éri meg.

 

Végül pedig: ha jól tudom, szlovák és román barátaink nem szívesen szállítanak fegyvert, tartozékot, alkatrészt magyar szövetségesüknek. Ukrán barátaink hozzáállásáról nincs infóm.

Előzmény: Törölt nick (16124)
Tiger205 2007.01.11 Creative Commons License 16136

Szia!

 

Az afrika szarvai háborúról én is irogattam.

Ukrán vs orosz gépek ukrán vs orosz pilóták.

Meg helybeliek.

Meg miondenfélék.

Ja, és az eritreai(?)  pilótalány, aki korábbi oktatóját lőtte le....

 

Nos a Szu gépek 99%-ban IR rakétákkal vagy löveggel értek el győzelmet, úgyhogy a lób*szó nagy radarukkal nem értek oylan sokat...

 

OFF

MiG-25 radarja olyan erejű volt, hogy ha alacsonyan repült (nagy bátorság a pilótától azzal a gépple9 és bekapcsolta, állítólag a nyulak megdöglöttek alatta a sztyeppén.

mondjuk elég dréga formája a kisvad vadászatának.

Persze Cinge elvtárs  lángosa - amit helikopival vitetett magának a Balatontól - sem lehetett olcsó....

 

:o)

 

üdv:

TGR 

 

Előzmény: babosla (16132)
Tiger205 2007.01.11 Creative Commons License 16135

Pápa és Gripen

 

Tegnap láttujk Gripen géppárt átrepülni Kecsóról Pápára.

Állítólag a mai PRT záró-gyakorlat alatt áthúznak/tak/tak volna  Szomód felett....

 

üdv:

TIGER

Előzmény: st_patrick (16127)
st_patrick 2007.01.11 Creative Commons License 16134

Szia!

 

Egyet is értenék Veled mindenben, de:a harcértéke jobb LESZ :) mint a 29-esé. - ebben nem. Mert amikor majd kiderül hogy jó lenne a sisakcélzó, gravitációs bomba, felderítő konténer, miegymás, akkor meg majd az lesz a szlogen, hogy: "Mitakarnakmagukmármiliárdokatköltöttünkgrip(p)enrejóezígyahogyvan."

Lehet hogy pesszimista vagyok, de ezt borítékolom. A besugárzásjelzőért és a csapdaszórókért is rimánkodni kellett...

 

Hogy a vezetés nem tud vele mit kezdeni - a Szuhojjal és a 29-essel sem tudott. Mi változott azóta? A szándék vagy a képesség?

Előzmény: dr_kotasz0831 (16093)
Kuruc71 2007.01.11 Creative Commons License 16133
"

Az aknavető mitől is veszélyes kiképzési szempontból??"

 

Ha hülye vagy, vagy ha leszerelted a gátlót, és rátöltesz !

De ez akár a svájci bicskára is érvényes.

 

Hülyeség ellen nincs orvosság !

Előzmény: tuzer (16131)
babosla 2007.01.11 Creative Commons License 16132

Üdv!

 

Etiópiában orosz zsoldospliótájú Szu27-esek harcoltak a Mig-29 ellen, mégis mit vártál? Annak a dögnek esküvői sátor méretű radómja van, fly-by-wire vezérlése és 1,5x akkora mint az F-15. Esélye sem lehetett reálisan a huszonkilencesnek ellene.

 

Hát ezekről beszéltem! Illetve írtam.

 

Ha pedig az AWACS-ot a NATO-val akarod biztosítani, akkor nem kell sírni az átszervezések miatt! A legjobb úton haladunk!

Mert akkor a páncélos és tűztámogatást, a légimetntést, szállítást stb stb.-t mind adhat a NATO.

Nekünk elég ha jók vagyunk víztisztításban.

 

Előzmény: Törölt nick (16122)
tuzer 2007.01.11 Creative Commons License 16131

 kiképzési szempontból legalább annyira veszélyes, mint az aknavető.

 

Az aknavető mitől is veszélyes kiképzési szempontból??

Előzmény: Törölt nick (16119)
st_patrick 2007.01.11 Creative Commons License 16130

 Amerika felé meg az, hogy: bocs, de csórók vagyunk, ássatok ki Davis Mothan-ben a homokból néhány első generációs F-16 A/B változatot, aztat megvesszük ócsóér'! Naná, majd Block-52 ezeknek, meg a kisf@szomat,

 

:-)) Ez azért nem egészen így van. Először én is leizzadtam amikor az ADF-változatot akarták kikonzerváltatni, de az MLU-korszerűsítéssel jól használható, a Block 50/52 szériával egyenrangú és fejlesztési tartalékkal rendelkező gépeket kaptunk volna, a többit meg már írtam.

Előzmény: Stylist (16087)
st_patrick 2007.01.11 Creative Commons License 16129
Ha csak ez a baj, integrálható EU-s és izraeli (Derby, Python-3/4) rakéta is. De az egyes programok árait nem tudom összehasonlítani.
Előzmény: Stylist (16082)
Kuruc71 2007.01.11 Creative Commons License 16128

"Mert azért úgy gondolom, hogy ha tényleg komolyan gondolják a fejlesztést, akkor legalább kis volumenben elkezdik. Mondjuk úgy, hogy a T-72-esekre vesznek egy minimális fejlesztést (hajtáslánc-upgrade, reaktív páncélzat, lézerbesugárzás-jelző, új lőszerek, esetleg tűzvezető rendszer). Nem kell 130 harckocsira, "

 

 

Szia Cifu !

 

A T-72 sek 2014 ig maradnak. De semmilyen fajta korszerűsítést nem kapnak !

Jó esetben kapnak egy új festést ! Ennyi !

Előzmény: Cifu (16107)
st_patrick 2007.01.11 Creative Commons License 16127

Pardon de 3 légibázisunk van. Kifutó és állóhely Szolnokon is van, bár az Alföldön kisgépes légtérsértés nem tudom mennyire ritka. Pápára viszont egy Alba géppárt simán ki lehetne telepíteni, ha már a dunántúli kutató-mentő szolgálatra is Szolnokról vezényelnek gépet és állományt.

 

Lengyelek: jogos. :-) Hozzáteszem még hogy nyugati katonai bázisok képesek a 29-es üzemeltetésére. A Turul repülhetett volna a nyugati szövetségeseknek gyakorló légiharcokban mint hírszerzési forrás: lokátor, R-77, (besugárzásjelző?). És ha ezért még fizettek is volna, olcsón megússzuk. Már mindegy...

Előzmény: Cifu (16076)
Princ of Carpatia 2007.01.11 Creative Commons License 16126
Üdv Patrick!
Szerintem bartel alapon.
Kecsói konzervgyár leszállít, egy mozdonyszerelvényi pacal-pörkölt tartós konzervet (meg egyebeket) valamelik orosz bázisra, visszafele meg hazavontatja az alkatrészeket! :-)))
OFF: Rá kéne bízni jó kapcsolatokkal ma is bíró politikus-üzletembereinkre. Tudok iljeneket.
ON:
Öreg Csóka
Előzmény: st_patrick (16123)
st_patrick 2007.01.11 Creative Commons License 16123

Szia!

Amiről írsz az a Turul-program lett volna? A felsoroltakon érintett-e még valamit?

Kicsit más: véleményed szerint hogyan lehetett volna/lehetne az orosz eszközök alkatrészutánpótlását megnyugtatóan rendezni?  

Előzmény: Cifu (16073)
Princ of Carpatia 2007.01.11 Creative Commons License 16121
Üdv "fehérgatya"!
(Látom Te sem itthonról csacsogsz, csakha nem "konzervatívan" ánglisu billentyűd van. :-) )

....állítólag m4 eseket fognak kapni,....

Kérdem én: Minek? Nem jó az AK? Az AK PROFI! használói (Python, usw...) írják, hogy a közelharc szinte legtökéletesebb fegyvere! Akkor minek a váltás? (Úgy leszünk vele mind a svéd repcsikkel.) Bár inkább raknának rá hozzá kifejlesztett, használhatóságát nagymértékben növelő kiegészítő eszközöket. AMP klónu puskagránát, optikai irányzék, (persze ami eleve nagy súját nem nagyon növelné, de ha alkalmas műanyag markolata vón,...) usw... Na, nem ragozom, tudod mikre gondolok. (És most ne gyere az egykezes kezelhetőséggel mert vannak AK-kontra mások, ahol az ügyes gyakorlot fegyveres AK-val verhetetlen. :-)) Egy alapvetően, a népszerűségével, tömeges elterjedésével bizonyító fegyvertipust ne mán dobjunk a sutba, mert az.... Ha a NATO lőszerek lövésére is gondolsz az 5,6-os méret esetén, elmondanám, hogy vólt szerencsém annó "druzsba" összejövetelek alkalmával a császári ex szovjet bázison 5,6-os kaliberű AK-val lőni. (Kiemelt tulajdonsága a "hidro-sokk" hatás volt, ami gondolom sűrű fedezékben meghúzódó erők lekűzdésénél nem elhanyagolható hatás! Gondolom ezt Phyton is megerősítené.) Tehát AK, a'la 5,6-ban létezeik! (Létezett.) Akkó minek a csere?

Öreg Csóka
Előzmény: Törölt nick (16108)
Zozo*HC* 2007.01.11 Creative Commons License 16120
Nah most már kiváncsivá tettél:D hol szolgálsz?? MH?
Előzmény: Törölt nick (16119)
babosla 2007.01.11 Creative Commons License 16118

"Amit érdemes lenne venni, az négy db mini-Awacs (saab, embraer vagy hawkeye). Akkor nem lenne pécsi radar mizéria, amit a szerbek úgyis széjjel fognak MLRS-ezni, ha odakerül a dolog. A négyből egy gépet tudnánk misszióba adni és azzal kiváltható lenne a Ricsi fiunk és társainak élete. Viszont valószínűleg elvinné a négyes metróra szánt pénzt a négy pici awacs..."

 

És ki biztosítaná őket?

 

"Egyébként majdnem ingyen német Leo2-t mi is kaphatnánk, csak fenntartani drága."

 

Manapság mit nem?

 

Előzmény: Törölt nick (16113)
babosla 2007.01.11 Creative Commons License 16117

Cifu!

 

"Azért olyan rossz nem lehet az a MiG-29, hiszen a hadgyakorlatokon rendszeresen brilliroznak velük hazánk fiai, legutóbb Olaszországban alázták le az Olasz F-16-osokat és Eurofightereket. Tudom természetesen, hogy ez nem váltható be a valós harci tapasztalatokkal, de azért mutatja, hogy a gép képességeiben ott van a lehetőség. "

Baker, ha jól emlékszem te is írtál egy összefoglalót az 1998-2000-es etióp-eritreai háborúról. Ott hány győzelmet értek el MiG-29-essel? 

Vagy Jugoszlávia felett? 

 

A gép rendkívűl jó repülőtulajdonságokkal rendelkezik ez tény. De a fegyverzete...

 

Egyébként a többiben egyetértek veled.

 

Előzmény: Cifu (16107)
Zozo*HC* 2007.01.11 Creative Commons License 16116
Üdv

Amiről én beszéltem mint laikus az amit a németeknél láttam, 2.vh s...és ott a cső volt mghajlítva..és eléggé zátonyra futttak vele. Itt a kép is róla. (ha felmegy)stgw 44

De az izraelieknek télleg van most is 1 működő kanyarpuskájuk..ami nem más mint 1 tusa 1 forgó szerkezettel és az első részén pedig 1 pisztoly egy kamerával...az ötlet egyszerü és nagyszerü csak korlátozottak a lehetőségei:P
Előzmény: Princ of Carpatia (16110)
Zozo*HC* 2007.01.11 Creative Commons License 16114
Speciel én is inkább a 7.62 es lőszert preferálnám jobban, de van a dolognak logisztikai oldala is, ami nem elhanyagolható. És ha elkezdenek egy új kalibert rendszeresíteni akkor logikusnak tűnik hogy mindenhol megtegyék.

Az meg hogy a wolfram magos Ak átviszi a BTR-t az meg nagy probléma....de nem lenne szabad. a Strykert valószinüleg már nem viszi át. Ezeket a járműveket már nem  Gépkarabéllyal hanem Páncélelhárító fegyverekkel lenne ildomos támadni..Rpg ...stb.
Előzmény: Törölt nick (16108)
babosla 2007.01.11 Creative Commons License 16112

 

Üdv Python!

 

 „De a kézifegyverek cseréje,a nagyobb volumenű gépjárműbeszerzések,orosz rádiók lecserélése,személyi felszerelés cseréje,stb,stb”

Ezt a mondatot nem egészen értem. Mert a híradó rendszer cseréjét leállították, azt nem tudom, hogy azóta újra indult-e. A gépjármű tendert úgy tudom törölték, legalábbis minden jel erre mutat. 2008-ig ha jól emlékszem a Rába kb. 4000 különböző variációját szerették volna hadrendbe állítani. Úgy tom, nem sok fut belőlük. Persze lehet, hogy majd idén húznak bele és pótolják az elmaradást :))). A kézifegyverek tervezett cseréjéről nem volt tudomásom. Az egyenruha cserét pedig úgy tudom részben most is folytatják (itt szigorúan csak a ruházatról írok, nem kiegészítőkről).

Előzmény: Törölt nick (16101)
Princ of Carpatia 2007.01.11 Creative Commons License 16111
Na, ez az!!! Jó helyen állani! Nagyon fontos! Én, ha rossz helyen állok a fa alá, a madarak rendszerint le is pottyintanak! Világos: Jókor, jóidőben, jóhelyen! EZ A LEGFONTOSABB!! A többit meg sz@... le más, ne a madarak! :-))))
Előzmény: Tiger205 (16105)
Princ of Carpatia 2007.01.11 Creative Commons License 16110
Üdv Zozo!
Én, -laikus- mintha láttam volna fényképen valami oljan "kanyarpusit", ahol a cső, az elsütőszerkezet, és elötte a lőszerbecsatlakozás egyenes vonalba esett, csak a tusa részétől (rajta az irányzék nézőkével) volt megtörve. Amivel Te példálódzól, nem valami téves konsrukció?
Öreg Csóka
Előzmény: Zozo*HC* (16104)
Princ of Carpatia 2007.01.11 Creative Commons License 16109
Üdv Tiger!
DICSÉRETES dolog! (Ha már a "hivatalosabb" szerv(ezet) ezt nem tette meg. Vagy legalább is én nem tudok róla.)
Akkó mán had ragozzam: A MATASZ honlapján el tudok képzelni egy fényképtablót a veteránokról. Vagyis minden missziót valaha megjárt katona fényképe mellé téve egy- egy koronás kiscímert a neve mellé, hogy hányszor járt misszióban. (Majdnem ideírtam, hogy pölö: nem kiruccanást Irakba egy hétre, vagy hat hónap "nyaralás" Cipruson, hanem SZOLGÁLAT-ot, de nem akarok f@.. lenni! Nagyon kíváncsi volnák a rendfokozati sor elejére! :-) )
HAJRÁ MATASZ!
Öreg Csóka
Előzmény: Tiger205 (16103)
Cifu 2007.01.11 Creative Commons License 16107
A 29-esek további üzemeltetésével kapcsolatban meg Cifu hsz-ei érdekes adalékot adnak a vitához. :) Az egyikben Cifu is kiállna a 29-esek további üzemeltetése mellett, a másikban pedig olvashatjuk hogy az Orosz fél nem szállít alkatrészt. Hát akkor csak nem volt rossz döntés a másik röpcsi, még ha 4x annyiba került is. Minek egy olcsóbb gép, ha az Orsozok nem adnak hozzá alkatrészt?

Erre az "oroszok nem adnak alkatrészt" dologra egy jellemző sóhaj valahonnan a mélyről:

'A meg sem rendelt alkatrész nagyon lassan szokott megérkezni.'

Hát úgy kb. ennyi a probléma... :

Egyébként másrészről egyetértek Stylisttel, aki óvatosan azt feszegeti, hogy a 29-esek harcértéke finoman szólva is kétes. (A légiharcokban lelőtt gépek száma ezzel a típussal több mint csekély.)

Stylist utál engem, mikor erre kerül a szó, mert én erre azt mondom, hogy oké, akkor rendszeresítsünk Me-109-eseket vagy Fw-190-eseket, hiszen azok aztán jóóó sok légi győzelemmel rendelkeznek. De nehogy véletlenül F-22A Raptort, Eurofightert vagy netalántán Rafale-t vegyünk, mert azokkal még semmit sem lőttek le. Biztos ócska roncsok. :)

Azért olyan rossz nem lehet az a MiG-29, hiszen a hadgyakorlatokon rendszeresen brilliroznak velük hazánk fiai, legutóbb Olaszországban alázták le az Olasz F-16-osokat és Eurofightereket. Tudom természetesen, hogy ez nem váltható be a valós harci tapasztalatokkal, de azért mutatja, hogy a gép képességeiben ott van a lehetőség.

Ettől függetlenül a szárazföldiek meg addig nem tudnak fejlődni, mert nem maradt már szinte semmi zseton érdemi fejlesztésekre. :(

Nézd, amikor képletes, 1 eurós áron nem kellettek az ex-keletnémet MiG-29G gépek (akár csak kannibalizációra, hogy egye meg a fene), akkor én ezt az érvelést nem igazán tudom elfogadni. Én, innen az oldalvonalról azt látom, hogy az akarat hiányzik a fejlesztéseknél. A Gripen program összetett dolog, és titkon úgy vélem, hogy ott sem a katonai okok miatt került/kerül sor a típusváltásra, hanem egyszerűen azért, mert jó politikai adu volt (tessék, mindenki láthatja, hogy nem sajnáljuk a pénzt az egyik legmodernebb gép rendszeresítésére, és közben nagyszerű gazdasági kapcsolatokat építünk ki a svédekkel a gazdasági ellentételezés keretében).

Mert azért úgy gondolom, hogy ha tényleg komolyan gondolják a fejlesztést, akkor legalább kis volumenben elkezdik. Mondjuk úgy, hogy a T-72-esekre vesznek egy minimális fejlesztést (hajtáslánc-upgrade, reaktív páncélzat, lézerbesugárzás-jelző, új lőszerek, esetleg tűzvezető rendszer). Nem kell 130 harckocsira, elég az első évben négyre megrendelni. Azután még négyre, és így tovább. Ennyire azért csak tellene...
Előzmény: dr_kotasz0831 (16093)
Zozo*HC* 2007.01.11 Creative Commons License 16106
Szia Python

Lehet már bármiféle tervezetről tudni kézifegyverek terén?? Ha csere lessz mir cserélünmk majd? vagy ez még jövő zenéje?? A Szolnoki felderitő srácok állítólag m4 eseket fognak kapni, ezek után gondolom akkor az lenne normális ha az egész honvédség késöbb 5.56 os lőszerre állna át......

Üdv
Előzmény: Törölt nick (16101)
Tiger205 2007.01.11 Creative Commons License 16105

Mit szóltok a személycserékhez?

 

De nem bírtuk ki, hogy nemagyar módra tegyük -ha egy távozó tábornok helyébe másik lép, azt elő is kell léptetni!

 

Micsoda egy csillaghullás volt Fehérváron!

Aki jó helyen állt, annak rá is pottyant egy-egy a két gallérjára!

 

Most gonoszkodtam

 

:o)

 

TGR

 

 

Zozo*HC* 2007.01.11 Creative Commons License 16104
Hali

Nekem úgy rémlik hogy az stgw44 esek amiket kanyarlövésre alakítottak át azok sorban kudarcot vallottak mert a lövedékek nem bírták a nagy terhelést darabokra törtek a csőben és megrongálták azt....eztért néhány foknál nagyobb hajlítást nem tudtak a csőbe rakni, és itt minhta kudarcot is vallott volna a dolog. Szóljatok ha tévedek.

Zozo
Előzmény: Éhesló (16098)
Tiger205 2007.01.11 Creative Commons License 16103

A MATASZ ezt már megtette  (van veterán tagozatunk  is)

 

 

üdv:

TGR

Előzmény: Princ of Carpatia (16092)
Farkas Roland 2007.01.11 Creative Commons License 16102

Oh, bocsanat az elozo hozzaszolasomban lehuztam a Nepszabit.

 

A mai napon megjelent ott is a cikk a NATO-bol kirugasrol. Kicsit kimagyarazzak a szennyest es azt irjak Szekeres meghivna a kritizalo kepviselot mert nem lehet jatszani hazank jo hirnevevel :))))

Előzmény: Farkas Roland (16085)
Éhesló 2007.01.11 Creative Commons License 16099

Helló,

persze, megkapta amit akkor kért (az Isa kikerülésével). Csak, hogy mindenki tanuljon az esetből a következőkre nézvést.....

 

Éhesló

Előzmény: Princ of Carpatia (16097)
Éhesló 2007.01.11 Creative Commons License 16098

Helló,

 a kanyarlövő fegyver lehet, hogy baromság de német barátaink már a 2. háborúban megcsináálták és alkalmazták is.

 

Éhesló

Előzmény: Törölt nick (16044)
Princ of Carpatia 2007.01.11 Creative Commons License 16097
Üdv Éhesló!

....Egy hülye beo. berohant a.....

Gondolom meglett "jutalmazva"! Előlépett már?

Öreg Csóka
Előzmény: Éhesló (16094)
Éhesló 2007.01.11 Creative Commons License 16096

Helló,

 megértem, hogy nem vagy elájulva a megidézett hírportáltól, de azért inkább érdemes lett volna a Die Welt-re és a (STOP/MTI) re koncentrálni, a biztosíték kiakadása előtt.

A cikk tartalmát érintve ezek itthon (!!!!!) is folyó alapkutatások és fejlesztések, melyekből pár kísérleti mnta szinten létezik is, az persze szerintem is kétséges, hogy 2010-re mi kerülhet ki rendszeresített eszközként a harcterekre (ezek semmi esetre sem).

 

Éhesló

Előzmény: arpapa (16043)
Éhesló 2007.01.11 Creative Commons License 16095

Helló,

mint már sokszor olvashattad emitt és a sajtóban is, EZ NEM IGAZ!

A csapatok folyamatosan ( éve) erősödnek, a vezetés pedig egyre karcsúbb és hatékonyabb lesz az átszervezések és haderőreformok során.

Légyszíves ne hidj a szemednek, hanem csak az éppen aktuális miniszetrnek és VKF-nek!

 

Éhesló

Előzmény: szemitanti (16028)
Éhesló 2007.01.11 Creative Commons License 16094

Helló,

potenciális utód lehetett volna, kellett egy ok a kicsinálására. Egy hülye beo. berohant a főnökhöz és okoskodott az ISA megkerülésével. Ezt a magas labdát meg gyorsan és határozottan lecsapta a VKF.

Ennyi.

 

Éhesló

Előzmény: Törölt nick (16018)
dr_kotasz0831 2007.01.11 Creative Commons License 16093

Csao!

 

Akkor csak elbeszélünk egymás mellett. :) Semmiképpen sem szeretnék megmondó ember lenni, de:

 

- A típusválasztási eseményekről megegyezik Veled a véleményem, nem is vitattam.

 

- "A jelenlegi fegyverzettel a Gripen sem jó másra, ennyi erővel kár volt megrendelni korszerű rakéták, sisakcélzó, lézeres és GPS bombák - sőt! hagyományos bombák nélkül. A Maverick meg kicsit drága eszköze a harckocsivadászatnak, de helikopterek nélkül erre kell majd használni. Összegezve: van egy korszerű típus, amivel a vezetés nem tud mihez kezdeni. Negyedik generációs gép aminek nem használják ki a képességeit - Rolls-Royce amit taxiként használnak egy külvárosban."

 

Mint ahogy többször is írtam, ez egy rendszeresítés alatt álló típus. Ha rendszerbe állt, és megérkezett a fegyverzete, a pilóták kiképzettek lettek, majd utána érdemes eldönteni, hogy mire alkalmas a gép. Meg aztán talán korai azt állítani, hogy a vezetés nem tud vele mit kezdeni.

 

A 29-esek további üzemeltetésével kapcsolatban meg Cifu hsz-ei érdekes adalékot adnak a vitához.  :) Az egyikben Cifu is kiállna a 29-esek további üzemeltetése mellett, a másikban pedig olvashatjuk hogy az Orosz fél nem szállít alkatrészt. Hát akkor csak nem volt rossz döntés a másik röpcsi, még ha 4x annyiba került is. Minek egy olcsóbb gép, ha az Orsozok nem adnak hozzá alkatrészt?

Egyébként másrészről egyetértek Stylisttel, aki óvatosan azt feszegeti, hogy a 29-esek harcértéke finoman szólva is kétes. (A légiharcokban lelőtt gépek száma ezzel a típussal több mint csekély.)

 

Szal az én összegzésem nem változik. Anno, amikor még nem voltak missziók, volt tüzérség, meg rakétás légvédelem stb. akkor elkezdtünk egy vadász (később vadászbombázó) rendszeresítési projektet. Abban mindannyian egyetérthetünk sztem, hogy a harcértéke jobb LESZ :) mint a 29-esé.

Ettől függetlenül a szárazföldiek meg addig nem tudnak fejlődni, mert nem maradt már szinte semmi zseton érdemi fejlesztésekre. :(

Ennek ellenére Sgt. Eliasnak igaza van, hogy nem biztos, hogy a GDP arányos költés növelése lenne e magoldás, hanem első sorban a költés ésszerűsítése lenne az első lépcső. (Azért én egy 4%-kal kiegyeznék, mondjuk két cikluson keresztül ;))

 

Sorry, a hosszú postért.

 

Én

 

 

Előzmény: st_patrick (16068)
Princ of Carpatia 2007.01.11 Creative Commons License 16092
J.D. "Veterán"!
Bocs az ilyen megszólításért, de....
Na, szóval van egy eretnek gondolatom: A régi hagyományaink alapján, javasolnám "illetékes olvtárs"-aknak, továbbítsák felfelé: A régi "vitéz" megnevezés hagyománya alapján illesse meg a "VETERÁN" előszó missziót megjárt katonánkat!
Véleményetek?..... (Van már ország ahol létezik ez.)
Öreg Csóka
Princ of Carpatia 2007.01.11 Creative Commons License 16091
....BÖLCSEK....
Princ of Carpatia 2007.01.11 Creative Commons License 16090
Szia VETERÁN!
OFF:
Tudod, hogy addig amig az előmeneteli rendszer magyarisztánban a "NÁLAM VAN A BÖLCSK KÖVE" alapon megspékelve a haveri , klán felépítménnyel megyen, addig ne várjon senki objektív megitélést! (Magamról tudom, hogy a régi beidegződések még ma is működnek. Ajajj! De sokszor kapom magam rajta. Szerencsére egyre többször nem utólag, hanem a szavak, gondolatok kimondása elött. :-) )
Te is tudod: Az "Érted haragszom, és nem ellened!" elv, ha a gyakorlatban úgy működik, hogy "Érted jöttem elvtárs, és nem ellened", akkor minden, de minden SZ@RBAN van!
ON:
Öreg Csóka
Előzmény: J Dagain (16089)
J Dagain 2007.01.11 Creative Commons License 16089
Nos ez komoly.Hiába programozok két nyelven,szerelek össze számítógépeket, üzemeltetek weboldalakat,akkor is hülye vagyok ,hogy belépjek a párbeszéd portálra.Pedig pár napja már regisztrálnom is sikerült.Arra már nem is merek gondolni, hogy a John Doe név le van tiltva.Azt azért illet volna leírni.Számomra így ez a portál megegyezik a Pár-beszéd 2005-6 -al.Ők mesélnek én meg csillogó szemmel hallgatom.

John Doe
recon 2007.01.11 Creative Commons License 16088

"tavaly gyakorlatilag kirepülték az éves repidejük közel 90%-át az árvízi munkákon,így kiképzésre már nem nagyon jutott repült óra.Pl mi is lefújtuk a tavaszi eje-táborunkat,mert nem volt rá gép"

 

Ezt mondták. Aztán csodák csodájára mégis lett egy valag üzemanyag, meg repidő. Nekünk júniustól kezdve volt kb. 5 eje táborunk, repülés Nyéken a vízi tréningen, egy jó adag repülés a pilóta túlélő képzésen, a két hetes nemzetközi helikopteres gyakorlat (ahol minden nap volt repülés és a részvevő csoportunk összesen 63-szor fastrope-olt), az augusztus 20-ai balhé (aminek a begyakorlásához egy héttel előtte minden nap volt repülés), illetve az október-novemberi kiképzési blokk, amikor arra is képesek voltak, hogy lerepüljenek hozzánk Újdörögdre azért, hogy kitegyenek-kiemeljenek egy-egy működő csoportot néhány kilóméteres távon. Ja, és akkor még nem beszéltem a kb. három hetente rendezett bemutatókról. Ha ezt összeadod, akkor még több repidő jön ki, mint amennyit az árvízen repültek a pilcsik. Ennél az évnél egyedül 2005-ben repültem többet, a Légiroham gyakorlat miatt. 

Előzmény: Törölt nick (16078)
Stylist 2007.01.10 Creative Commons License 16087

"Mert 2002 tavaszán kormányváltás volt, és korábbi fegyvervásárlásokat, ami a szárazföldi erőkre vonatkozott törölték..."

 

Konkrétan milyen "szárazföldi" fegyverbeszerzések lettek sztornírozva?

 

"...a Gripen is erre a sorsra jutott volna, csak túl drága lett volna vissza mondani."

 

Sőt, nem hogy nem mondták le, hanem inkább a drágább változatra módosították a szerződést, rögtön rá is kezdte a sok okostojás, hogy minek nekünk légi utántöltési képesség, stb. Pedig a korszerűbb változat nem csak ennyiben tért el az eredetitől.

Ha már itt tartunk: bár én alapvetően amerikai fegyver párti vagyok, de őszintén szólva tartottam attól, hogy az F-16 lesz kihozva tendergyőztesként. Ugyanis az átlagos magyar "pógár" egy Boeing-ot sem tud megkülönböztetni egy Airbus-tól, nemhogy egy adott vadászgép különböző modifikációit. Tehát feléjük az lett volna kommunikálva: hű de qurva jó, ugyanolyan Falcon-jaink lesznek, mint az usákoknak. Amerika felé meg az, hogy: bocs, de csórók vagyunk, ássatok ki Davis Mothan-ben a homokból néhány első generációs F-16 A/B változatot, aztat megvesszük ócsóér'! Naná, majd Block-52 ezeknek, meg a kisf@szomat, stb, stb...

Üdv:     

Előzmény: babosla (16086)
babosla 2007.01.10 Creative Commons License 16086
 

 

Kedves Phython sajnos pedig a dátumban van a lényeg!!!

 

Mert 2002 tavaszán kormányváltás volt, és korábbi fegyvervásárlásokat, ami a szárazföldi erőkre vonatkozott törölték (a Gripen is erre a sorsra jutott volna, csak túl drága lett volna vissza mondani).

Mert hol volt 2001-ben a „könnyűgyalogságra” épített koncepció?

Mert 2001 szeptembere előtt szó sem volt arról, hogy katonákat küldünk Afganisztánba, vagy Irakba.

 

 

Félreértés ne essék, én sem vagyok oda Gripenért, és nem is poltizálni akarok. Csak egy nagy marhaság, hogy a szárazföldi erők fejleszésének elmaradásáért a Gripeneket okoljátok.

 

Jó pár hozzászólással korábban kovácsgyula fejtette ki, hogy van pénz a rendszerben bőven! Csak nem ilyen állománytábla mellett. 

 

Különben tetszik az utolsó mondatod:

"Amíg még van mit..."

 

Honvédség Kht? Hogy tetszik?

 

 

Előzmény: Törölt nick (16081)
Farkas Roland 2007.01.10 Creative Commons License 16085

Tudod, az ilyen fejlesztések fényében csak úgy tudom elképzelni a Szekeres miniszter által mondottakat, miszerint a mienk lesz Európa legtutibb és legkorszerübb hadserege, hogyha a Magyar Honvédség létszámcsökkentése majd eléri a 450 főt.

Egy század misszióban, másik felkészül, harmedik pihen, a többi létszám meg vezet és logisztikázik.

 

 

Egyébként nem tudjátok véletlenül, hogy a Népszabi miért nem hozza le a NATO-ból kirúgással kapcsolatos cikket? Költői a kérdés, nem kell megválaszolni...

Előzmény: Cifu (16072)
zoomboo 2007.01.10 Creative Commons License 16084

A pilótaképzést is figyelembe kellene venni ami nem kevés pénz. NFTC program

 

http://www.nftc.hu/a-phase1.htm

Cifu 2007.01.10 Creative Commons License 16083
2001. Szeptember 10.-én jelentették be a Gripen győzelmét a vadászgéptenderen, 2002 végén a szerződést módosították, így az már nem JAS-39A/B, hanem JAS-39EBS HU gépekre szólt.
Előzmény: babosla (16079)
Stylist 2007.01.10 Creative Commons License 16082

"MiG-MAPO csinált egy személyreszóló programot külön nekünk, Zsuk fedélzeti radar, R-77 légiharc rakéták, új RD-33 III. hajtómű és nem utolsó sorban az üzemeltetés átállítását állapot szerintire a jelenlegi repült órákra alapuló helyett. Nem kellett, mert orosz és nem nátókompatibilis és különben is pfuj-pfuj."

 

Kőváriék az Aranysasban elég lesújtó hangú cikket írtak az R-77 "Amraaamszkíj" rakéta valós képességeiről, 2-3 évvel ezelőtt. Különösen a szokásos nagyarcú orosz ígéreteket kérték számon az elkészült tesztpéldányok tényleges mutatóin. Szóval, szerintem maradjunk inkább a Gripen, és az általa indítható Maverick, Sidewinder, és legfőképpen Amraam rakéták mellett, mint hogy újra ránk sózzanak valamit, ami csak ejtőernyős infrabombák leküzdésére alkalmas, mert az jóóó lassú, nem manőverezik, világít, mint a karácsonyfa, sőt, még csak nem is lő vissza... :-))

Üdv:     

Előzmény: Cifu (16073)
Zozo*HC* 2007.01.10 Creative Commons License 16080

Atyám..sejtettem hogy rossz a helyzet de hogy ennyire:S:S és mi lesz utána?? Van valami terv arra nézve honnan szerzünk gépeket majd?? és miket? Mert ugyebár a helikopter nélkülözhetetlen...legalábbis szerintem AZ!!

Üdv

Előzmény: Törölt nick (16078)
babosla 2007.01.10 Creative Commons License 16079
Látom sok itt a Gripen szakértő. Tőlük kérdezném mikor is rendelték meg a gépeket?
gencsydani 2007.01.10 Creative Commons License 16077

De marha jók a hasonlataid!:)

Csak kár, hogy _nagyon_ igazad van.

:(((

Előzmény: M.I. (16069)
Cifu 2007.01.10 Creative Commons License 16076
Két apró észrevétel:

Elfogásra az Alba nem igazán alkalmas úgy, hogy csak egy légi bázisunk van. Amire Kecskemétről odaér a nyugati határhoz, addigra az elfogás célpontjaként szolgáló gép már messze járhat. Ha ilyen feldatra akarjuk használni, akkor legalább három légibázis kellene még egy ilyen kis ország esetében is...

Ami pedig a MiG-29-eseket illeti, a lengyel MiG-29G gépek külföldön is szolgáltak, nemrég ők látták el hat hónapig a három balti NATO tagország légterének védelmét.
Előzmény: st_patrick (16067)
Cifu 2007.01.10 Creative Commons License 16074
Helikopterek terén elég kutyául állunk tudomásom szerint. A Mi-24-esek jó része kiöregedett (a sárkányszerkezetből kirepülték az időt), ezért kezdték el végül az ex-DDR Mi-24P gépek felújítását. Ebből viszont ha jól tudom csak négy vagy hat darab van. Tehát egy századra való sincs...

Viszont ismét - a Gripen egy "p". ;)
Előzmény: Zozo*HC* (16064)
Cifu 2007.01.10 Creative Commons License 16073
Szrintem st patrick arra gondolt, hogy a MiG-29-es is elláthatta volna a légtér védelmét (amire leginkább kell nekünk a vadászgép, mert a jelenlegi légkör miatt külföldi misszióba aligha küldik őket), csak kellene új radar, új fegyverzet, felújítani őket, és a Gripen ügylet árának negyedéért, harmadáért ki tudtuk volna húzni további 10-15 évig a típusváltást. A MiG-MAPO csinált egy személyreszoló programot külön nekünk, Zsuk fedélzeti radar, R-77 légiharc rakéták, új RD-33 III. hajtómű és nem utolsó sorban az üzemeltetés átállítását állapot szerintire a jelenlegi repült órákra alapuló helyett. Nem kellett, mert orosz és nem nátókompatibilis és különben is pfuj-pfuj.

Ezzel a Gripen-program esetében is kényes kérdésre is válaszolni kell: valóban lesz-e minőségi váltás. A MiG-29-esek is csak azért rendelkeztek olyan botrányos rendelkezésre állási adatokkal, mert abszolute nincs hozzájuk alkatrész. Szó szerint. Ha valami elromlik, rendelünk az oroszoktól, ami persze első lépésként logisztikai kérdés (tehát nem annyi, hogy Kecskemétről felhívják ivánt, hogy adjon már holnap postára egy variométert meg egy pitot-csövet). Ugye anno Tatán ugyanezt hallhattuk, amikor a T-72-es automata töltőberendezésének egy mikrochipjét jobb hijján egy bemutató modelből szedték ki, mert máshogy nem tudták pótolni...
Előzmény: dr_kotasz0831 (16062)
Cifu 2007.01.10 Creative Commons License 16072
Igen, anno mikor ezeket írtam, még ennek tünt a jövő. Most pontosan a kutya nem tudja, mi lesz.

Valószinüleg visszafogottabb dolgok várhatóak, a műholdas navigációs rendszer és a karra csatolható PDA (amelyen térképet hívhat le a katona, és ezen láthatja a baráti egységek helyzetét, sőt, talán az ellenség feltételezett helyzetét is) elöbb-utóbb megjelenik (a németeknek, a briteknek, az olaszoknak és a franciáknak is van hasonló programjuk, sőt, a hollandoknak is) és a rádiós adatkapcsolat. A fegyverre szerelt kamera és a sisakkijelző viszont szvsz még évekre van. A fegyverre szerelt kamerákkal a tömeg a baj. Az amerikai és a francia katonák is arra panaszkodtak, hogy a jó egy-másfél kilós plusz tömeg sok. Nagyon sok. Annyit nem ér az egész, akkor inkább a bázison hagyják az egész hóbelevancot.

A robotok terén a kis felderítő UAV-k elterjedése még rendben van, de a harci robotok terén némi megtorpanást látok. Állítólag nagyon jól haladnak, sőt, lőtéren promóciós lövészetett is tartottak kisebb robotokkal. De csak állítólag haladnak olyan jól. Azok a kis robotok használhatósága a városi harcétren, ahova szánták őket, erősen kérőjeles. A rajta lévő kamera látószöge kevés. Ha sok kamerát raknak rá, akkor a távolról irányító katona fog elveszni a sok információban. Attól meg még messze vannak, hogy a robot magától megállapítsa, hogy az ott egy ellenség, vagy csak egy juhász egy bottal a kezében.
Előzmény: Princ of Carpatia (16048)
Cifu 2007.01.10 Creative Commons License 16071
Ezt a hírt a következők fényében kell olvasni:

-Az US ARMY az elmúlt 20 évben már legalább négy programot indított a gyalogság felszerelésének modernizálására, ebből kettő úgy tünt el a sötétben, hogy már senki sem emlékszik rájuk, pedig szép összegeket vertek el rájuk.
-A másik kettő sem járt jobban, mert ha azt mondom Land Warrior, vagy Objective Force Warrior / Future Force Warrior, mindenkiben legfeljebb ködös képek jönnek elő, olyan beállított képekről, ahol katonák olyan M4-essel pózolnak, amelyre egy méretes kamerát aplikáltak, meg egy feketére festett robotzsaru szerű emberről, amelynek a sisakja sem átlátszó kívülről, és a fegyvere leginkább egy jelzőpisztolyra emlékeztet (más nincs is nála).
-A gyakorlati helyzet ezzel szemben az, hogy még a katonák többségénél még mindig nincs rádió. Majd lesz. Igérik.
-Persze a Land Warrior-nál már lehetne azzal érvelni, hogy kérem szépen, nemrég elkezdték rendszeresíteni, már egy Stryker Brigade szinte teljesen fel lett szerelve vele. Mindenkin GPS, rádió, sőt, a fegyveren kamera és a sisakon egyszemes kijelző. Itt a jövő. De elúszott. Az US ARMY évek óta küzd az FCS (Future Combat System) program pénzéért. Ebbe az egyetlen hatalmas programban mindent összeboronáltak. Új fegyver (XM-29, aztán XM-8, majd most a kutya tudja mit találnak ki), új harcjárművek (bár még nem tudni, hogy lánctalpas vagy gumikerekes lesz-e), új rádiók (bár a gyalogosoknak szánt példányok történetesen nem tudták a kört négyszögesíteni, és nem tudtak egyetlen nagyobb mobiltelefon méretében minden létező frekvenciatartományt lefedni), új tüzérségi eszközök (csöves és rakétatüzérség egyaránt) és a többi. Eredetileg 90 milliárdra saccolták. Lett belőle 120. Aztán 160. Mostmár a szkeptikusok szerint bőven 300 milliárd felett lesz az FCS az US ARMY-nak 2020-ig. A Republikánusok is nekiáltak már az utóbbi időben harcolni ellene, mert azért ami sok az sok. De nemrég a Demokraták megszerezték az alsó és a felső házat is. Úgyhogy az US ARMY elkezdte a csonkolásos amputációt. Az egyik első áldozat a Land Warrior lett, ami 8 milliárd dollárral vette ki a részét az FCS-ből. Szóval az alant leírtakból az amerikai katonák valószinüleg nem sokat fognak látni 2010-ben még.

Talán odáig eljutnak, hogy mindegyiknek lesz rádiója. :)
Előzmény: Stylist (16041)
tuzer 2007.01.10 Creative Commons License 16070

Nemtomkivagydecáfolhatatlanuligazadvan.

 

 

Előzmény: M.I. (16069)
M.I. 2007.01.10 Creative Commons License 16069
Hű de lemaradtam! :-)

"Kevesled a 14 gépet? A Fulcrum-okból kemény hat darab (!) volt üzemképes, "
Szerintem a 6, a 14, vagy a 24 kb ugyanannyi: Csak tréningre és rendészetre elegendő.
Ha csak négyen vagytok a barátaiddal, hiába vesztek szuper stoplis cipőt, nem indulhattok a foci bajnokságban.
Lábtengóhoz pedig elég a tornacipő.

A 29esek, ha jól emlékszem olyan 10-15 éves gépek, tehát megfelelő karbantartás és előírt javítások elvégzésével még vagy 10-15 évet repülhettek volna. Minimum.
Ezek a javítások töredékébe kerültek volna mint a Griffek vásárlása.

A még használható gépek kidobásáról az jut mindig eszembe, hogy a buta amcsik a vietnámi háború első éveiben a 2.vh-ból megmaradt légcsavaros gépekkel hajigáltak valami rakétákat, mert alkalmasak voltak a feladatra.
Ők nem voltak olyan gazdagok, hogy öreg de még használható motyót kidobjanak.

Szerintem is jó gép a Griff, de hibásnak tartom azt a politikai döntést amely a mostani megvásárlásukról szólt.
Mint tudjuk ezt a döntést hozó hölgyek-urak hoztak pár más, mondjuk úgy nem szerencsés döntést.

Ezeknek a gépeknek a megvétele olyan, mintha hullana a vakolat a lakásban, betört az ablak, folyik a csap, nem nagyon van pénzünk megjavíttatni, de veszünk egy lcd tv-t a régi még működő hagyományos helyett.

Értem a lelkesedésedet az új technika miatt, és egyet is értenék veled, de a sorrendel nem vagyok kibékülve.

Üdv!
Előzmény: Stylist (15996)
st_patrick 2007.01.10 Creative Commons License 16068

Szia!

Nemtom lehet hogy félreérthetően fogalmazok de ma egy hsz beírása kb másfél óra mert sűrű napom van. No mindegy...átveszem mégegyszer:

 

1. A típusváltásról nem kell meggyőznöd, de a típusválasztást akkor is megkérdőjelezhetőnek tartom. MERT:

A. Egy olyan rg-et rendszereesíteni amely még soha sehol nem bizonyított  nemhogy éles körülmények között, de üzemeltetési tapasztalata sem nagyon van, számomra kimeríti a kísérletezés fogalmát. ez a Gripen lenne, ellentétben az F-16-tal.

B. A jelenlegi fegyverzettel a Gripen sem jó másra, ennyi erővel kár volt megrendelni korszerű rakéták, sisakcélzó, lézeres és GPS bombák - sőt! hagyományos bombák nélkül. A Maverick meg kicsit drága eszköze a harckocsivadászatnak, de helikopterek nélkül erre kell majd használni. Összegezve: van egy korszerű típus, amivel a vezetés nem tud mihez kezdeni. Negyedik generációs gép aminek nem használják ki a képességeit - Rolls-Royce amit taxiként használnak egy külvárosban.

C. Az F-16 elterjedtebb, kipróbált típus, bárhol rutinból üzemeltetik, kiképzett pilóta akár kölcsönfegyvert is dobhat róla míg a Gripen bajban van az 1000fontos bombával is, gépágyúlőszere egyezik az ALCA Plamenjével és a Légierőben egységes űrméretű lőszer lehetne rendszerben ha egyszer bővülne a gépállomány, 14 helyett 24 gép, biztosabb alkatrészellátás több forrásból, az elektronikában ennek is van fejlesztési tartaléka.

 

2. Légirendészeti feladatokra a 29-es is jó, néhány gyakorlógéppel a kisgépek terelgetésére:

A. üzemidő-tartalékaival nem vagyok tisztában de keleten még hosszú évekig fog repülni. Ha lengyel megoldja valszeg nekünk is menne, de ez valóban vitatéma:-)

B. Mindez már csak a "milenneha" jellegű vita, mert 

de itt mi akármit írogatunk, nem fogják Python, vagy bárki más kedvéért visszamondani a Gripen projectet - Mostmár lehetetlen is.

 

Összegezve ennyi.

Előzmény: dr_kotasz0831 (16062)
st_patrick 2007.01.10 Creative Commons License 16067

Zagyva nap ez a mai minden utólag jut eszembe.

Szóval kis kiegészítés magamnak:

 

Azért a Szuhojt nem nevezném elavult szutyadéknak. Igaz, tipikus magyar sikertörténet volt a fapados M3 beszerzése is, a világon sehol máshol nem használt hamüvel, de a szállítókapacitása tiszteletet parancsoló a Gripenéhez képest és némi sufnituninggal hatékony támogatótípusa lehetne ma is a Légierőnknek.

 

Aztán itt a favorizált AMRAAM. Légirendészeti feladatokra az R-27 és az R-73 miért nem jó? Az utasszállító nem vadászgép, a kisgép pedig egy Alba vagy (a számraütök) ALCA bevonásával szintén elfogható. Minek kell nekünk vadászbombázókat felajánlani, amikor az egész NATO dugig van velük? Elég feladat lenne a saját légtér védelme, amire a 29 alkalmas is ha nem kanibalizálják idő előtt. A lengyelek sem a 29-eseiket akarják mondjuk Afganisztánba küldeni (nem állom meg hogy ide ne írjam: pláne nem úgy ahogy mi Irakba a T-72-eseinket) - azok szépen a lengyel légteret védenék a gaz ellen támadásaitól, amíg a szövetség segít.

megatron66 2007.01.10 Creative Commons License 16066
Ne reménykedj, itt senki nem lát tovább az orránál. Az átlag magyar ember megítélése szerint a honvédség "felesleges", csak a pénzt viszi, minek.
Véleményem szerint Magyarországnak az a legjobb, ha nem szuverén, akkor nincs gond. Mikor saját magunkat kell kormányoznunk. az agyrém. Az elműlt négyszáz évben legalábbis biztos :D.
Valószínűleg ezt bölcs vezéreink is így gondolják, és próbálják ezt a jövőbeni folyamatot fájdalommentessé tenni --> ha nincs ki visszaüssön, talán csak egy nagyot kapunk.
Előzmény: Sgt. Elias (16065)
Sgt. Elias 2007.01.10 Creative Commons License 16065
Már 2000-ben felvetették ezt a Foreign Affairs-ban. Akkor is velünk példálóztak, volt is valami kis visszhangja itthon. Én személy szerint nem bánnám, a politikusaink csak ilyesmiből értenek - vagy még ebből sem.

Még jobb lenne persze, ha azt is vizsgálnák, egy-egy ország HOGY költi el, amit költ. Ez persze vágyálom, ebbe egy szuverén ország sem menne bele. De nálunk ez is nagy gond, előbb ezt kellene orvosolni, utána lehetne a GDP-hez is nézni.

Mindenesetre a biztonságpolitikában át kellene megint gondolni, hogy hogy is van az a premisszának, hogy 10-15 évig nem lesz háború. A hidegháború után kialakult bizt.pol. környezet egyre inkább recseg-ropog (Közel-Kelet megoldatlan válságai, kínai nyomulás+ázsiai fegyverkezési verseny, Oroszo. "ébredezése," EU kifulladása sok területen, éghajlati változások), erre reagálnunk kellene.
Előzmény: Stylist (16058)
Zozo*HC* 2007.01.10 Creative Commons License 16064
Hát ez a Grippen téma nem egyszerü. Személy szerint én inkább helikopter párti vagyok és annak sokkal jobban örültem volna ha inkább azt veszünk, véleményem szerint kicsit többre használható, főleg ha még szállítható méretü és beférne mondjuk az 1 dolláros c130 asba....:) de ezek csak álmok persze....

Nem tudja valaki véletlenül hogy hány madarunk van ami jelenleg hadrafogható?? mi24 es széri és mi817 esek érdelkelnének...szerintem kicsit többet repülnek mint a grippenek meg 29 esek, mégis mennyi van nekik hátra vajon?? Azok sem mai csirkék már.

Üdv
Sapet 2007.01.10 Creative Commons License 16063
"Elárverezik a Köztársasági Őrezred Herendijeit
január 10. szerda 15:27
[Havaria]
A Köztársasági Őrezred nyilvános árverés keretében értékesíti volt Béla király úti ingatlanának feleslegessé vált evőeszközeit. A több száz árverésre bocsájtott tétel zöme értékes Herendi porcelánkészlet, de akad több Hollóházi is. A régiségnek számító porcelán étkészletekből annak idején főúri méltóságok lakomáztak a 13 hektáros területen fekvő Béla király úti rezidencián. Az ingatlant korábban eladták, a kiemelt rezidencia felszerelését képező étkészletek így feleslegessé váltak. Az árverést, melyet vélhetően nagy érdeklődés kísér, január 25-én tartják a rezidencia épületében."

Vélemény? Szvsz a Hadtörténeti Múzeumban lenne a helyük... Ha nem is az összesnek, de néhánynak feltétlenül.
dr_kotasz0831 2007.01.10 Creative Commons License 16062

Szia St Patrick!

 

Lehet, hogy én értek valamit félre, de úgy tűnik, hogy Gripen ügyben körbe - körbe járkálunk a téma körül. :)

 

Néhány posttal korábban beszéltünk róla, hogy a 29-esek üzemidejének lejárta és NATO inkompatibilitása miatt le kell majd őket selejtezni. Azok helyett jöttek a Gripenek. Mire a 29-esek mennek, sacc addigra lesz hadrafogható a Gripen állomány. Addigra lesznek gyakorlott pilóták és megérkezik az AMRAAM, talán a többi fegyver is. Nem értem a problémát. Volt egy vadászunk, mire az kifut, lesz egy vadászbombázónk. Most csak vadászunk van, meg 7 db Gripenünk, melynek folyik a rendszerbe állítása. Nem szeretnék konformnak tűnni, de nem értem a problémát.

 

"Helyette átmeneti típusként kisebb ráfordítással maradhatott volna a 29-es, amíg boldogabb idők köszöntenek a nemzetgazdaságra."

Ha jól emlékszem Für hadügyminiszter idején ezt a lehetőséget is megvizsgálták, és elvetették. Sztem jól tették. Inkább 14 db Gripen, mint 24 db 29-es. Sztem... Amikor ezt a döntést meghozták az afganisztáni és iraki missziókról elképzelések sem lehettek. Akkor még volt tüzérség, meg rakétás légvédelem. Viszont a vadászaink éppen arra készültek hogy váltó típus hiányában nem lesz min repülniük. Ti nem emlékeztek erre az időszakra? Akkor úgy döntöttek, hogy megy a 29-es, lesz helyette F-16 helyette Gripen. :) Évekig tart egy új típus és egy új struktúra integrációja. Félúton lehetünk (Talán) Nem értem mi most a gond?

 

Köszi,

Én

Előzmény: st_patrick (16061)
st_patrick 2007.01.10 Creative Commons License 16061

Nézd! A 29-esek attól rohadtak ki, hogy az alkatrészellátásra nagyjaink nem fordítottak kellő figyelmet. Ez a vezetést minősíti és nem a típust. A típusváltásról nem kell meggyőznöd, de a típusválasztást akkor is megkérdőjelezhetőnek tartom. 

 

Nem csúsztatok - azt hiszem:-) Én ugyanis azt írtam, hogy a Albánia teljesen eltérő okok miatt tolta ki a típusváltást - már ha szóba került ott egyáltalán ilyesmi. Mi bénáztunk, nekik viszont Kínán kívül más nem nagyon adott volna el semmit, sőt, miután "bezárkóztak", már nem is tudtak venni. Ha minket Albániával vetsz össze, akkor adódik az összehasonlítás lengyel, szlovák, román és az általam méltatlanul kifelejtett bolgár barátainkkal. Legalábbis számomra:-)

Ennek eredménye: anyagi okok miatt marad a 29-es szlovák és bolgár barátainknál, a lengyeleknél pedig a több lábon állás végett. A román 29-esek kivonva. De: emiatt nem hiszem hogy hatalmas minőségi előnyünk lenne azért, amit az előző hsz-omban írtam Neked és alább részletezek. A mennyiségről most ne beszéljünk... Végül ismétlem: légirendészeti feladatokra a 29-es is jó, néhány gyakorlógéppel a kisgépek terelgetésére. A jelenlegi fegyverzettel a Gripen sem jó másra, ennyi erővel kár volt megrendelni korszerű rakéták, sisakcélzó, lézeres és GPS bombák - sőt! hagyományos bombák nélkül. A Maverick meg kicsit drága eszköze a harckocsivadászatnak, de helikopterek nélkül erre kell majd használni.

Összegezve: van egy korszerű típus, amivel a vezetés nem tud mihez kezdeni. Negyedik generációs gép aminek nem használják ki a képességeit - Rolls-Royce amit taxiként használnak egy külvárosban. Helyette átmeneti típusként kisebb ráfordítással maradhatott volna a 29-es, amíg boldogabb idők köszöntenek a nemzetgazdaságra.

 

És a 48 gép. Tisztában vagyok a gépszámokkal az MN-ben. De légtérvédelmre Magyarországon 4 századnyi erő az elégséges. De ez már a csökkentett változatú tanulmány. Ezért írtam ennyit - értsd: most már 14 gépnél tart a licit, de fognak még itt aláígérni...

Előzmény: Stylist (16030)
Zozo*HC* 2007.01.10 Creative Commons License 16060
A mi esetünkben még meg is értem azt hogy panaszkodnak, hogy kevés a védelmi kiadás. Csak azt nem értem hogy pénzügyi és belpolitikai gondokkal elhavazott országot mért fenyegetnek a NATO ból való kirugással ha nem tud többet költeni védelmi kiadásokra. Szerintem nem a kiadásokat kéne növelni (perse az is jólenne) de inkább a pénz ésszerü elköltését kéne szorgalmazni...
Előzmény: Stylist (16058)
thehassan 2007.01.10 Creative Commons License 16059
Emlegették már ezt korábban, csak utána hozzátették azt is, hogy "nincs rá mód". Ettől függetlenül, igazuk van.

Egy megjegyzés: hogy az olaszok meg a spanyolok mit csinálnak ott Herat környékén, azt nem tudom, de a németek akkora bázist építenek Mazar-e Sharif-ban, hogy abba bele lehetne telepíteni a teljes MH-t, a légierőt is beleértve, meg futtatják a RC-North-ot. Akkor meg mi a baszogatás tárgya az ő esetükben?
Előzmény: Stylist (16058)
Stylist 2007.01.10 Creative Commons License 16058

Becopy-zok egy újabb cikket, remélve, hogy a www.inforadio.hu weboldalt már elég szalonképesnek találja Árpapa is! :-)) Kommentárt nem fűznék hozzá, de szerintem várható volt, hogy előbb-utóbb felvetik ezt Nyugaton. Hogy aztán tényleg meglépik-e ezt a dolgot, ha hatalomra kerülnek, az egy más kérdés. Inkább az a meglepő, hogy egy plattformra kerültünk azzal a Lengyelországgal, amely talán a legnagyobb részt vállalta a missziókban, és fegyverzetből is szépen bevásárolt, a 48 db. Falcon-tól, a felújított amerikai fregattokig sokmindent. Ehhez képest mi... :-((

 

 

Felfüggesztenék Magyarország NATO-tagságát a brit konzervatívok

2007. január 10., szerda 12:18    

 

 

Az ellenzéki brit Konzervatív Párt tervei szerint NATO-tagságuk felfüggesztésével lennének kénytelenek szembenézni azok a tagországok, amelyek keveset költenek védelmi kiadásokra; az elképzelést előterjesztő tory tisztviselő hangsúlyosan említette Magyarországot.

Liam Fox, a konzervatív árnyékkormány védelmiminiszter-jelöltje a szerdai Financial Times idézete szerint egy tájékoztatón kijelentette: az elmúlt hetekben Lengyelországban és Magyarországon járt, és ott felpanaszolta, hogy ezek az országok "beléptek a NATO-ba, zsebre vágták a biztonsági garanciákat, majd csökkentették védelmi kiadásaikat".

A magas rangú tory képviselő azt mondta: a párt által szorgalmazott megállapodás alapján "felfüggeszthető lesz azon NATO-országok tagsága, amelyek (védelmi) kiadásai elmaradnak a közösen elfogadott szinttől".

Bírálták a németeket, olaszokat és spanyolokat is

Liam Fox bírálta Németországot, Olaszországot és Spanyolországot is, amiért azok, szavai szerint, nem töltik be teljes mértékben a rájuk háruló szerepet az afganisztáni hadműveletekben, ezért a brit hadseregre ott aránytalan teher nehezedik.

A konzervatív politikus általánosságban is elégtelennek minősítette a brit hadsereg, különösen a gyalogság méretét a rá háruló feladatokhoz képest. Kijelentette: a brit hadsereg még soha nem volt annyira túlterhelt és kapacitáshiányos, mint most.

Fox ígéretet tett arra, hogy a konzervatívok kormányra kerülésük esetén növelnék a hadsereg méretét.

Nagy-Britanniában nincs sorozás, a haderő önkéntesekből áll. Épp a napokban került nyilvánosságra, hogy jóllehet tavaly több mint 12 ezer újonc jelentkezett, ennél kétezerrel többen távoztak a fegyveres erőktől, és egyes alakulatoknál most már komoly méreteket kezd ölteni az állományhiány.

 

InfoRádió / MTI

 

 

 

P.s: Még annyit, hogy éppen pár napja olvastam, hogy az egykor a világtengereket uraló brit Királyi Flotta a leépítések után mindössze 30 felszíni hadihajót tart már csak hadrendben, ebben már a 3 rep.hordozó is bele van számolva...

Üdv:

 


 

 

 

 

Stylist 2007.01.10 Creative Commons License 16057

"...de nincs harag!!"

 

Ez a lényeg! :-))

Üdv:

Előzmény: arpapa (16055)
arpapa 2007.01.10 Creative Commons License 16055

   "semmi "kuruc-os" kommentár! Akkor meg mi a baj?"

 

van egy szint ami alá nem vagyok hajlandó menni, ez a topic egy másik szint és szerintem magasabb, és  akármennyire is érdekel a rakéta technika, elképzelhetetlen számomra, hogy arra honlapra menjek, ez is egy szint, igényszint!!

de nincs harag!!

Előzmény: Stylist (16050)
tuzer 2007.01.10 Creative Commons License 16054

Az a baj hogy kizarolagossagban gondolkodsz.

Ez messze nem így van. Bőven megvan a rugalmasságom ahhoz, hogy mindkettőt a helyén kezeljem. Thts szintjén teljesen igazat adok neked, de egy tiszttől azért többet várnék. Tanítottam amerikai tüzér századost, aki (többek között)  105mm-es üteg parancsnoka is volt. Fogalma nem volt olyan apróságról, hogy egy lőszere hány kiló és hány lőszer van egy ládában. A tűzvezetésről kevesebbet tudott, mint te. Ez már az érdektelenséggel határos "specializáció", ami egy-két kulcsember kiesése után az egész szervezetet megbéníthatja.

 

 

En semmi olyat nem mondtam hogy csakis a specializacio a jo es a multidiszciplinalitas pedig nem. Vagy hogy csak szervezes kerdese.

Valoban penz kerdese. Is. Vagy hogy elmelet versus gyakorlat?

 

Mindennek egyutt kell lennie, csak szerintem odahaza foleg a gyakorlat hianyzik. Vagyis hiaba tanitanak professzorok a nemzetvedelmi egyetemen ha az elmeleti tudas hatalmas, gyakorlati meg szinte semmi.

 

Ezzel meg többé-kevésbbé egyet értek.

Előzmény: Farkas Roland (16036)
Zicherman Istvan 2007.01.10 Creative Commons License 16053

Mások is hajlamosak voltak szarrálőni magukat és szövetségesüket - amióta világ a világ - , mindössze a Pentagon talált ki egy újabb, és igen ,,szerencsétlen", semleges sajtófogalmat - a ,,baráti tüzet".

..................

,,Ha ezek így bánnak a barátaikkal, képzelhetjük, hogy hogyan bánnak ellenségeikkel..."/valaki.

Előzmény: Zozo*HC* (16052)
Zozo*HC* 2007.01.10 Creative Commons License 16052

nagyon újdonság nem volt a cikkekben viszont tény, remekül összeszedett írások voltak..élmény volt olvasni őket így lefekvés elött:D:D

 Mielött eljutnánk oda hogy az usa robotruhába öltöztetett elpusztíthatatlan katonákat fog gyártani akiknek az alsónemüje is képes agyműtétre és felköszönt a névnapodon, talán azt kéne megoldani hogy ne 1 mást bombázzák a NATO csapatok és ne dobjanak az amcsik saját magukra szépen célra vezetett lézervezérlésü bombákat........szerintem a jövő a kommunikáció fejlődését hozza majd, meg természetesen az XM8 rendszeresítését:):):)

Üdv

Előzmény: Princ of Carpatia (16048)
Princ of Carpatia 2007.01.09 Creative Commons License 16051
Kedves Stylist!
Endschulding! A hsz.-om "kuruc" része Árpapával való "egyhúron pendülés"- em megnyílvánulása!
Én csupán arra utaltam, -ha megnézted idézett linkjeim dátumát, 2005- hogy ezek az említett dolgok már néhány év óta ismertek.
Remélem Neked, mivel kedveled a katonai témákat, örömet okoztam a linkek megadásával. (Ha eddíg nem ismerted volna. :-) )
Öreg Csóka
Előzmény: Stylist (16050)
Stylist 2007.01.09 Creative Commons License 16050

Kedves Árpapa + Öreg Csóka!

 

Legyünk már annyira korrektek, hogy végigolvassuk a hsz-t, mielőtt kritikával illetjük. Beidézem újra az egyik sorát:

 

"- írta a Die Welt című német lap online változata."

 

Teccikérteni? A kuruc.hu weboldalnak semmi köze ehhez az egészhez, nem az ő szellemi termékük a cikk, stb. Egész egyszerűen lefordították egy neves német újság ( kedves The Hassan: tehát nem Blikk színvonal! ) honlapjának egy cikkét. Mivel az ilyen katonai tárgyú cikkek engem általában érdekelnek, így azt sem bánom, ha az ifjú maoisták szervezetének honlapját kell megnyitnom hogy el tudjam olvasni. Egy katonai témájú szakcikket copy-ztam be, semmi belpolitika, és semmi "kuruc-os" kommentár! Akkor meg mi a baj? :-((  

Üdv: 

 

Előzmény: arpapa (16043)
botsinkai 2007.01.09 Creative Commons License 16049
Valszeg a technika nem az elsődleges helyen áll náluk a tájékoztatási prioritásnál :-)
Ám sajnos sok olyan hír van, amit máshol nem mutatnak be :-(
Előzmény: Princ of Carpatia (16048)
Princ of Carpatia 2007.01.09 Creative Commons License 16048
Hi "papa"!
Ne menj még aludni! A kurucinfó utálatával nem vagy egyedűl! Hogy lásd miből élnek: Böngésznek a neten. Lásd az alábbi linkeket. Már rég megjelentek, csak leporolva előszedték! :-)

http://www.sg.hu/cikkek/36233/a_jovo_gyalogos_katonaja_baka_a_digitalis_korszakban
http://www.sg.hu/cikkek/36044/a_jovo_gyalogos_katonaja_kezifegyverek

Nézegesd még lefekvés elött! Aztán nyugodt álmokat! :-)

Öreg Csóka
Előzmény: arpapa (16043)
zoomboo 2007.01.09 Creative Commons License 16047
zoomboo 2007.01.09 Creative Commons License 16046
Csaba5 2007.01.09 Creative Commons License 16045

Szia!

 

>"A sikertelen L-159-eseket olcsón ideadták volna,ha odaadjuk az L-39 Albákat..."

Tudok erről a dologról, és ezt speciel én is sajnáltam, mert tényleg balfaszság volt visszautasítani. Ugyanakkor ettől még tény, hogy nem igazán kapkodnak érte a külföldi vevők, ami annál is inkább érdekes, mert egyrészt a szubszonikus gyakorló repülőgépek piaca szűkebb, mint a vadászgépeké, másrészt az L-39 Albatrost elég sok ország rendszeresítette anno... >

 

Nem lehet itt egy kis típus-"átfedés"? Amiről én olvastam, az egy L-39ZA - L-39ZO csereajánlat volt. Persze az is jó lett volna.

 

Csaba

Előzmény: Stylist (16034)
thehassan 2007.01.09 Creative Commons License 16042
A Blikkből nem fogsz esetleg beidézni? Mert kb. ennyi valóságalapja van ezeknek. 10 éve ugyanilyen cikkek jelentek meg, azok is "három év múlva" jelezték a cuccokat.
Előzmény: Stylist (16041)
Stylist 2007.01.09 Creative Commons License 16039

Ja, még valami: érdemes lenne megnézni a nálunk valaha rendszerben állt eredeti, tehát nem átalakított, felújított stb. MiG-21 változatok baleseti statisztikáját. A korai F-13-asoktól, MF-eken át a legkésőbb kivont BiS modifikációig. Már ha van ilyen netes statisztika egyáltalán...

Üdv:  

Előzmény: Kuruc71 (16038)
Kuruc71 2007.01.09 Creative Commons License 16038
Mielőtt erre reagálnék, megvárom mások véleményét is.
Előzmény: Stylist (16037)
Stylist 2007.01.09 Creative Commons License 16037

"Miszerint 90 % ban a kevés repidő miatti gyakorlatlanság, és nem a technika hibája az ok!"

 

Ugye ezt te sem gondolod komolyan? Rengeteg ország rengeteg pilótája rengeteg típusú gépen repül. A gazdagabb országok pilótái többet gyakorolhatnak, a szegény országok pilótái kevesebbet. De mégsincs kimutatható összefüggés, vagyis nem igaz az, hogy a szegény, keveset repülő légierők pilótái halomra hullanak. Nálunk is szó szerint a minimumra volt szorítva az elmúlt években a rep.idő, és mégis: történt összesen 2 "repülőesemény", egy műszaki hiba miatt ( Topi gépe ) és egy pilótahiba miatt. Mindkettő MiG-29 volt. A gépállomány közel 20 százalékának lezuhanását nem lehet _semmivel_ sem megmagyarázni. Utoljára az F-104 Starfighter hozott össze ilyen statisztikát, csakhogy az a hetvenes években volt. A nálunk is használt típusok közül a MiG-23 Flogger "örvendett" rossz hírnévnek, de ott a szokatlan variaszárny miatt egy kicsit érthetőbb a dolog, másrészt ennyi baj messze nem volt azzal sem. Tudod, ha nem az izraeliek adták volna el a románoknak a gépet, akkor leírnám a véleményemet keresetlen szavakkal az ilyen felelőtlen halálkereskedőkről, de Árpapa iránti nagyrabecsülésem miatt inkább csak azt írom, hogy ez a repülőgép egy rakás sz@r. Neked nem tűnt fel, hogy mióta a Lancer-ek kudarca nyilvánvalóvá vált, azóta senki nem rendelt MiG upgrade-et az izraeliektől? Mondjuk szerintem már a Kfir vadászbombázó sem volt egy sikertörténet, remélem nem számít rasszizmusnak ha ezt leírom... :-))  

Üdv:


 

Előzmény: Kuruc71 (16035)
Farkas Roland 2007.01.09 Creative Commons License 16036

Az a baj hogy kizarolagossagban gondolkodsz. En semmi olyat nem mondtam hogy csakis a specializacio a jo es a multidiszciplinalitas pedig nem. Vagy hogy csak szervezes kerdese.

Valoban penz kerdese. Is. Vagy hogy elmelet versus gyakorlat?

 

Mindennek egyutt kell lennie, csak szerintem odahaza foleg a gyakorlat hianyzik. Vagyis hiaba tanitanak professzorok a nemzetvedelmi egyetemen ha az elmeleti tudas hatalmas, gyakorlati meg szinte semmi.

 

De peldaul megneznek egy olyan vallalatot, vagy kutato intezetet ahol osszezarok 4-5 egyetemi polihisztort egy olyannal szemben ahol 4-5 specializalt mernok (mondjuk elelmiszer noveny genetikus, egy nanotechnologiai mernok, satobbi...) dolgoznak egyutt. 3 ev mulva lehet hogy rengeteg tanulmany szuletik az elso csoportban es rengeteg talalmany a masodikban. Dontsd el melyik a fontosabb manapsag...

 

Itt mar az egyetemek is igy mukodnek. Nesze neked magyar felsooktatas. Tudom penz kerdese. Is... Meg szemleletvaltase is.  A Magyar Honvedsegben felesleges hogy ismerd egy dioda szerepet a kapcsolasi rajzon es egy 8. os tanulonak felesleges tudnia az ionos koteseket... Mind a ketto pocsekolja az eroforrasokat, agyonterheli a rendszert es a benne szenvedoket, hatektalan es alaassa az orszag, es az MH jovojet. 

Előzmény: tuzer (16029)
Kuruc71 2007.01.09 Creative Commons License 16035
"Az átalakított kb. 100 gépből eddig 16 zuhant le, majdnem minden ötödik. Ebből négy vagy öt esetben a pilóta is megmakkant. Ez közel húsz százalékos veszteség békeidőben. Innentől kezdve kinemszarjale, hogy dobja a bombákat, ha a pilóták csak a katapultra szorított kézzel merik repülni?"Szia Stylist !

Ezekről a Lancer balestekről, katasztrófákról a véleményem a szakemberekével egyezik meg. Miszerint 90 % ban a kevés repidő miatti gyakorlatlanság, és nem a technika hibája az ok !

És így már szerintem máris más gyerek fekvése !
Előzmény: Stylist (16034)
Stylist 2007.01.09 Creative Commons License 16034

"Ez nem igaz,sőt annyira nem ,hogy a holland F-16-osok adták a CAS-t az ISAF-nak,felválva a belgákkal.Bizony,nem a britek,vagy a franciák,hanem a kis Hollandia és Belgium,és nem csak a saját katonáiknak,hanem a brit,lengyel,román,stb katonáknak is."

 

Én mondjuk nem konkrétan Afganisztánra gondoltam, hanem globálisan. Tehát úgy, hogy kb. a britek és a franciák rendelkeznek olyan haderővel és logisztikával, hogy ha bárhol a világon bajba kerülnek a katonái, földön, vizen, levegőben, akkor akár csak felmerülhessen egyáltalán a probléma saját hatáskörben történő megoldása. Az összes többi díszes NATO tag bizony kénytelen lenne a jó öreg Samu bácsihoz fordulni segítségért. Nem vitatom, hogy ott Afganisztánban szépen helytállnak a hollandok, de képzelj el egy olyan scenariót, hogy a tálibok találnak a spájzban pár, még nem lejárt üzemidejű Stinger-t, amit a CIA szeretettel osztogatott arrafelé. És esetleg ezekkel meglesik és ledurrantják az éppen leszállni vagy felszállni készülő holland Falcon géppárt. Mi történik: a relatíve nagy gép- és emberveszteség miatt Hollandia gyászba borul, a védelmi miniszter nyilvánosan tökönszúrja magát, és valószínűleg ezután jóideig ódzkodni fognak bármilyen missziós részvételtől... És ugyanez, de amerikai Falconokkal: a Pentagon bedühödik, és sz@rrá bombáztat mindent a környéken, lesz egy rövidke hír belőle az amerikai mainstream médiában, és másnap az amerikai légierő küld 2 újat a lelőtt gépek helyére. Mert "belefér", és küldhetnének akár huszat, vagy ötvenet is, ettől szuperhatalom...

 

"A sikertelen Lancerek Nagy-Britanniában ugyanolyan pontosan dobták a lézerbombáikat,mint a brit Tornadók..."

 

Az átalakított kb. 100 gépből eddig 16 zuhant le, majdnem minden ötödik. Ebből négy vagy öt esetben a pilóta is megmakkant. Ez közel húsz százalékos veszteség békeidőben. Innentől kezdve kinemszarjale, hogy dobja a bombákat, ha a pilóták csak a katapultra szorított kézzel merik repülni?

 

"A sikertelen L-159-eseket olcsón ideadták volna,ha odaadjuk az L-39 Albákat..."

 

Tudok erről a dologról, és ezt speciel én is sajnáltam, mert tényleg balfaszság volt visszautasítani. Ugyanakkor ettől még tény, hogy nem igazán kapkodnak érte a külföldi vevők, ami annál is inkább érdekes, mert egyrészt a szubszonikus gyakorló repülőgépek piaca szűkebb, mint a vadászgépeké, másrészt az L-39 Albatrost elég sok ország rendszeresítette anno...

Üdv:

 

 

Előzmény: Törölt nick (16015)
thehassan 2007.01.09 Creative Commons License 16033
Pontosan.
Előzmény: Farkas Roland (16016)
Stylist 2007.01.09 Creative Commons License 16032

"nem lehet a kupleráj minden qurváját egyszerre boldoggá tenni!"

Dehogy nem, lehet. Ha a qrvákat békén hagyják, már boldogság lehet nekik. De ha a régi, recsegős ágyakat állandóan leszervezik, és interoperábilis újakat ígérnek (amelyek helyett újra csak a recsegő-ropogó, de még használható régieket ritkítják), viszont a madámok állandóan új estélyit kapnak, a rutinos, gyakorlott (de még nem romos) kurvákat friss szűzekkel próbálják szopásra tanítani, hát elmennek inkább apácának."

 

:-)))))) Ez tutti, hogy a hét legjobb hozzászólása, pedig még csak kedd van! Az érte járó virtuális csokit pedig tedd félre az unokáknak... :-))

Üdv:

Előzmény: tuzer (16010)
Stylist 2007.01.09 Creative Commons License 16031

"Hol van már a 48 gép..."

 

A gengszterváltás környékén 3 repülőtéren, több mint 100 harci repülőgépünk állt hadrendben. DE: annak ellenére, hogy a darabszámot én is nagyon keveslem, és minimum a dupláját szeretném látni ék felségjellel ellátva, azért az hozzátartozik az igazsághoz, hogy a harcértéket tekintve, a 14 Gripen már ellátva Amraam rakétával, többet ér, mint a százvalahány MiG-21 MF és BiS, pár MiG-23 MF, és SU-22. Orosz gyártmányú légiharc rakétával ugyanis szinte semmit nem lehet lelőni. Kicsit messze van az Amraam "fire, and forget it" működési mechanizmusától. Illetve itt is el lehet felejteni, csak itt azt, hogy sikerül lelőni az ellenséget. Úgyhogy szerintem inkább a kisebb ( de legalább két századnyi ) géplétszám, viszont fejlett nyugati technikával és fegyverzettel, mint 3 ezrednyi, de egy háború esetén csak repülő céltárgyként funkcionáló, elavult szutyadék...

Üdv:      

Előzmény: st_patrick (16008)
Stylist 2007.01.09 Creative Commons License 16030

"Egy olyan rg-et rendszereesíteni amely még soha sehol nem bizonyított  nemhogy éles körülmények között, de üzemeltetési tapasztalata sem nagyon van, számomra kimeríti a kísérletezés fogalmát. ez a Gripen lenne, ellentétben az F-16-tal."

 

Én nem érzek ellentmondást, mert a kísérletezést a Fulcrum-okkal kapcsolatban úgy értettem, hogy szerintem veszélyes kísérlet az, hogy verjük el a rendelkezésünkre álló kis pénzt minden hamuba sült f@szságra, aztán reménykedjünk, hogy mire az utolsó Fulcrum is kirohad alólunk, pont kitör az általános leszerelés és világbéke, vagy addig meggazdagodunk és lesz pénzünk Raptor-okra is. Hogy miből? Esetleg az emnullás híd építésénél gyémántbányára bukkannak, vagy Bill Gates a nevére veszi Gyurcsányt, mittudomén... :-))

 

"A 29-es szolgálatban marad a lengyeleknél és a szlovákoknál, Albániához mérni ezeket a légierőket azért durva még minőségi értelemben is, mert teljesen más pol/gazd környezetről van szó."

 

Ez csúsztatás, nem ezeket hasonlítottam Albániához, hanem azt írtam, hogy ha nem veszünk új gépeket, és gyorsan elfogynak a még üzemidővel rendelkező MiG-jeink, akkor úgy járunk mint Albánia, ahol addig tologatták a típusváltást, hogy sikerült nekik 2006-ig rendszerben tartani MiG-15-ösöket is, ami nonszensz. Ami pedig a Fulcrum-ok üzemben tartását illeti, azt írtam, hogy a NATO-ból lassan kikopó típusról van szó. A korábban ezt a géptípust üzemeltetők közül kivonták Németországban, Csehországban, valószínúleg Romániában, és két éven belül Magyarországon is. Szlovákiát azért nem sorolnám sehová, mert az előző miniszterelnök, "Santa Claus" Dzurinda azt mondta, hogy _jelenleg_ költségvetési okokból nem tervezik nyugati váltótípus beszerzését. Tehát nem ragaszkodnak a MiG-ekhez, nem fogják NATO kompatibilissé tenni, ( már bevethetőségi szinten, nem az IFF-re gondoltam ) csak annyi történik, hogy financiális szempontok miatt, pár évvel kitolódik a kivonásuk. Marad 2 NATO tagország, amely úgy tűnik, hogy hosszabb távon is számít ezekre a gépekre: Lengyelország és Bulgária. Úgyhogy szerintem az általam erre használt  kifejezés, hogy "lassan kikopik a NATO-ból" teljesen reálisnak mondható...

 

"Ezt a Gripennel is meg fogják próbálni, légy nyugodt."

 

Nem lesz túl könnyű, mert az olyan mutatványoknál, ahol szükség van a nagyobb tolóerőre, ki fog derülni az a matematikai alapvetés, hogy 1 hajtómű kevesebb, mint 2 hajtómű. Ezen kívül, a repült óraszám és a rendelkezésre álló kerozin továbbra is erősen limitált, úgyhogy ezeket inkább a még tapasztalatlan pilóták szintre hozása érdekében illik felhasználni, mint dugóhúzos, immelman-os bohóckodásra...

Üdv:

 

Előzmény: st_patrick (16007)
tuzer 2007.01.09 Creative Commons License 16029

Az egesz csupan szervezes kerdese, hogy a specialista rendelkezesre alljon. Es a nyugat ezzel most huz el de nagyon...

Egy fenét. Pénz kérdése.

Es az informacios globalizalt vilagban mi egyre hatrebb kerulunk, mert feleslegesse valnak a polihisztorok...

Egy ilyen állításnak csak javára válna a bizonyítás. Főleg akkor, amikor az újdonságok zöme interdiszciplináris alapokon nyugszik.

Előzmény: Farkas Roland (16026)
szemitanti 2007.01.09 Creative Commons License 16028
Csak azt akarom mondani, hogy a csapatokat leépítették és még most is a vezetést erősítik nem a csapatokat.
Előzmény: Tiger205 (16021)
szemitanti 2007.01.09 Creative Commons License 16027
Hogy, ha ez a Póka idejében történt akkor vannak sejtéseim, érdekes dolgok történtek akkor.
Előzmény: kovacsgyula44 (16023)
Farkas Roland 2007.01.09 Creative Commons License 16026

Nos igen, ebben egyetertunk, sablonos, sot azt mondom meg a komplikalt helyzet is a nagyobb ismeretekkel rendelkezoknek kedvez, mintsem a specialistaknak.

 

Az egesz csupan szervezes kerdese, hogy a specialista rendelkezesre alljon. Es a nyugat ezzel most huz el de nagyon...

 

Oke itt egy egyszeru pelda, persze millio van ezzel megegyezo elvek alapjan: telemedicina. A specialista barmikor barhol a vilagban rendelkezesre all, csak meg kell szervezni a kapcsolodasi pontokat.

 

Es az informacios globalizalt vilagban mi egyre hatrebb kerulunk, mert feleslegesse valnak a polihisztorok...

Előzmény: tuzer (16025)
tuzer 2007.01.09 Creative Commons License 16025

Folyt.: de ha a helyzet nem sablonos, akkor mi van? Főleg akkor, ha nem áll rendelkezésemre a specialisták és a speciális eszközök széles spektruma?

Előzmény: tuzer (16024)
tuzer 2007.01.09 Creative Commons License 16024

Ez, Roland, minden tiszteletem mellett, hülyeség, egyik dolog nem következik a másikból. Aki sablonokat tud, sablonos helyzetekben mindig jobb lesz, mint aki elveket ismer és kapcsolódásokat.

 

Talán tájékozódj, a Wehrmacht hogy tudott egy szál magában annyi ideig ellenállni az egész világnak.

 

Előzmény: Farkas Roland (16016)
kovacsgyula44 2007.01.09 Creative Commons License 16023

 

Kedves Babosla!

  Az utolsó kérdésedre válaszolok röviden, természtesen a programok saját gyártásúak voltak és arra a kérdésre, hogy hogyan szereztük be a laptopokat, vagy palmtopokat, csak ügyvédem jelenlétében vagyok hajlandó nyilatkozni, bár lehet, hogy már elévült.

  A létszámokat azért sem tudom fejből, mert egyrészt öregszem, másrészt abban az időben havonta írtunk új állománytáblákat. A sorozatvető osztály harci kiszolgáló támogatásának egy neuralgikus eleme volt, ez a lőszerellátás. Ugyanis nem mindegy, hogy a sorozatvető rakéta faládában van, vagy már a rakaszos lőszerszállító kocsikon. A lőszerszállítást az utolsó időben diesel Uralokkal kellett volna megoldani, osztály és ütegszintű lőszerszállításra a sorozatvetők mennyisége duplája, vagy háromszorosa kellett volna rakaszos kocsikból. Abban az időben az egész magyar honvédség egyetlen üzemképes autótípusa a D-Ural volt. Ezért a tüzérdandárt folyamatosan rabolták ki, vitték autóit a tüzszerészektől a lövészdandárokig mindenhova. Legelőször az sv. lőszerszállítóit vitték el és a feltételezések szerint M-ből biztosítottak volna autókat.  A speiális keretek ott álltak a lőszerraktárban.  Egy Tátrára nem rakható fel az a lőszertároló keret amit az Ural speciális platójára méreteztek. Végül oda jutottunk, hogy az alapfeltöltésen kívül minden más lőszert csak faládában tudtunk volna szállítani. Ez enyhén szólva szervezett hazaárulás volt már akkor is.

Gyula.

Előzmény: babosla (16000)
Tiger205 2007.01.09 Creative Commons License 16022

Szia Piton!

 

Minek olyasmit tudni, amiből hasznod nem lehet, csak károd?????

 

(ez vonatkozik a KLMZ-re vonatkozó kérdésre is...)

 

de lehet, hogy én vagyok üldözési mániás (?)

Megr is kédezem az engem követő napszemüveges férfit, hogy szerinte is  az vagyok-e?

:o)

 

üdv:

TGR

Előzmény: Törölt nick (16018)
Tiger205 2007.01.09 Creative Commons License 16021

csak nem azt akarod mondani, hogy a felsőszintű vezetés elég "középszinttű" ?

 

:o)

 

TGR

Előzmény: szemitanti (16019)
Tiger205 2007.01.09 Creative Commons License 16020

Alzheimer

 

OFF

 

vicc:

Szabó elmegy az orvoshoz, hogy a neje lelete megvan-e már?

Az orvos megnézi, kát Szabóné is van a kartonok közt. Az egyik HIV pozitív lett, a másikról kiderült, hogy Alzheimer kóros. Nem tudja melyik az paciens neje.

De aztán kivágja magát:

- Szabó úr, ha hazamegy, ültesse be a nejét az autóba, azt vezessen fel alá a városban fél órát és hagyja a túlsó felén a nejét.

- És ?????

- Ha hazatalál a nő, ne dugja meg többet!

 

TGR

 

ON

Előzmény: kovacsgyula44 (16017)
szemitanti 2007.01.09 Creative Commons License 16019

Magyar Honvédségről már nem nagyon lehet beszélni, csak emg kell nézni megint az átalakitást. Maradt egy felsőszintű és egy középszintű vezetés és a csapatok. A felsőszintű vezeti a 20%-t a honvédségnek a többit a középszintű. A háború elött, ha jól tudom a Vezérkar vezetett mindenkit, most is megtudná tenni a középszintű vezetésre, vagy a felsőre semmi szükség, csak a jó elvtiknek kellett beosztás. Annyi tábornokunk van, mint az amerikai hadseregnek, de vajon minek? Csapatok kellenek és egy ezeket vezető szerv, és természetesen a csapatokhoz fegyverzet.

kovacsgyula44 2007.01.09 Creative Commons License 16017

Igazad van, amikor így 63 felé az ember egy Alzheimer nevű német úr befolyása alá kerül már csak olvasni lenne szabad, irni semmi esetre sem. Ha tehetitek, ne öregedjetek meg!

 Gyulla

Előzmény: Volt tüzér (16012)
Farkas Roland 2007.01.09 Creative Commons License 16016

Na ez a nyugati es a keleti gondolkodas es eljarasok kozott a kulonbseg...

 

Te a teljes spektrumot erted es csinalod, nyugaton meg a munkanak egy szeletere specializalodnak es megosztjak a munkat.

 

Az ilyen keleti eljarasmod vezetett oda is reszben, hogy a seregben kialakult a "nem bizom meg benne" szemlelet amirol elobb beszeltunk.

Mindenki jobban ert mindenhez, tele van a kelet polihisztorokkal.

 

Es a mai vilagban mar nem versenykepesek a polihisztorok, hanem a specializacio es a praktikussag divik!

 

Emlitettem hogy kemiabol mar csak az acetonra emlekszem, hogy az koromlakk lemoso...

Na a lanyom itt Kanadaban nem is tanul kemiat, viszont eppen most ir dolgozatot abbol, hogy mikeppen keszulne fel egy allasinterjura, milyen strategiat alkalmazna.

Előzmény: Volt tüzér (16011)
Volt tüzér 2007.01.09 Creative Commons License 16012
Bocsika, de nem VÍZESÉS? A VÍZVÁLASZTÓ a boríték volt. Vagy rosszul emlékszem? A vízesésben egyébként rendőrként én is benne voltam.
Előzmény: kovacsgyula44 (15992)
Volt tüzér 2007.01.09 Creative Commons License 16011

"Na az ilyen tudasnak nem volt soha semmi ertelme..."

Vitatkozom. Annak idején a légvédelmi rakéta komplexumot némi idő után nekem is hasonlóképpen kellett ismernem. Legalábbis a saját részemet, ami ugyebár a komplexum tűzvezető lokátora volt. Ott ha valami meghibásodás volt, akkor bizony nekem jutott az a nemes feladat, hogy a hibát kijavítsam. És az többnyire alkatrész cseréből és ismételt beszabályozásból állt, nem pedig egység cseréből. Nem is nagyon lett volna mire cserélni. Emiatt tehát nekem a saját masinámat igenis kapcsolási rajz szerint kellett ismernem. Az persze más tészta, hogy az azóta eltelt huszon... évben a tudás annyira megkopott, hogy most már a blokkvázlat szerinti ismertetés sem menne túlságosan gördülékenyen.

Előzmény: Farkas Roland (15984)
tuzer 2007.01.09 Creative Commons License 16010

Nem vettem személyeskedésnek.

De én már évekkel ezelőtt is dührohamot kaptam az olyan disszertációktól, melynek témája az volt, hogy adjatok pénzt és én csodát teszek.

Én azt szerettem volna, ha az a "SZAR" ami még megvolt, végre működne úgy, ahogy kell.

"nem lehet a kupleráj minden qurváját egyszerre boldoggá tenni!"

Dehogy nem, lehet. Ha a qrvákat békén hagyják, már boldogság lehet nekik. De ha a régi, recsegős ágyakat állandóan leszervezik, és interoperábilis újakat ígérnek (amelyek helyett újra csak a recsegő-ropogó, de még használható régieket ritkítják), viszont a madámok állandóan új estélyit kapnak, a rutinos, gyakorlott (de még nem romos) kurvákat friss szűzekkel próbálják szopásra tanítani, hát elmennek inkább apácának.

 

Tüzér nem szeretne új lövegeket

Nem új löveg kérdése. A löveg csak egy eleme a tüzérség rendszerének, önmagában annyit ér, mint a Gábor Ároné. A régi lövegekkel sem volt meg a tüzérségi rendszer, soha. Ezért kellett volna először RENDBESZEDNI, működőképessé tenni azt a rendszert ami volt. Ezután lehetett volna látni, hogy milyen elemek szorulnak fejlesztésre, stb. A lövegek csövei gyakorlatilag gyári újak voltak, a lőtávolság lőszervásárlással drasztikusan növelhető lett volna, de minek, ha pl. horizonton túli felderítés nem volt soha, most sincs.

Én már csak nyugdíjemelést szeretnék.

Előzmény: Stylist (15995)
volt tankos 2007.01.09 Creative Commons License 16009
tisztelt topiktársak! lehet vitatkozni ruházaton,gripenen,tüzérségen stb..
Az Mh jelenleg egy gl ho-nyi erő legalábbis létszámban, tűzerőben már nem. Melyet az átkosban kb 140-150 fős ho parancsnokság vezeetett. Mi maradt? 5 könnyűzászlóalj 1 támogató zászlóalj 2 felderítő zászlóalj. Némi csapat légvédelem pár üzemképes mig29 pár grippen fegyverze nélkül kiképzetlen személyzettel. A magyar honvédség megesemmisült?????????
st_patrick 2007.01.09 Creative Commons License 16008

de itt mi akármit írogatunk, nem fogják Python, vagy bárki más kedvéért visszamondani a Gripen projectet

 

Mostmár lehetetlen is. Viszont nem ártana elgondolkodni azon, hogy a jelenlegi helyzetből hogyan lehetne kihozni a legtöbbet, hogyan lehetne minél jobban kihasználni a gép képességeit - amikkel nagyjaink nem nagyon tudnak mit kezdeni. Pl: felderítő konténer vs lokátor térképező üzemmód és még lehetne sorolni: hagyományos és lézeres bombafegyverzet hiánya, régi változatú rakéták, sisakcélzó hiánya...

 

Aztán: a 6 kevés de a 14 is. Legalább 2 századra szükség lenne ahhoz hogy lehessen valamit kezdeni a légtérvédelemmel de ezt is csak magas hadrafoghatósági mutatókkal. - Hol van már a 48 gép...

Előzmény: Stylist (15995)
st_patrick 2007.01.09 Creative Commons License 16007

Üdv Stylist!

Pár ellentmondásnak tűnő soroddal vitatkoznék itt.

 

Egy kispénzű ország nem engedheti meg magának a kísérletezést. Egy olyan rg-et rendszereesíteni amely még soha sehol nem bizonyított  nemhogy éles körülmények között, de üzemeltetési tapasztalata sem nagyon van, számomra kimeríti a kísérletezés fogalmát. ez a Gripen lenne, ellentétben az F-16-tal.

 

a NATO interoperabilitásba sehogy, vagy csak kínnal és keservvel beilleszthető, lassan minden tagország légierejéből eltűnő típust A 29-es szolgálatban marad a lengyeleknél és a szlovákoknál, Albániához mérni ezeket a légierőket azért durva még minőségi értelemben is, mert teljesen más pol/gazd környezetről van szó. Ők be tudták illeszteni a NATO követelményeknek megfelelő fedélzeti elektronikát. Mitől interoperábilis? Rádió, IFF, ezek megoldhatók. Ha pedig a kiszolgálást és a fegyverzetet akarod nátósítani, akkor azt mondom hogy a rakétákat ki lehet cserélni. És ha ez esetleg egy szövetségi bevetésen gondot okozna, akkor kérdezem: minek ajánlunk fel vadászokat egy korszerű gépekben bővelkedő szövetségnek? Véleményem szerint hiba volt ezt megtenni.

 

Azért, hogy még nyerjünk vele pár díjat Farnborough-ban Ezt a Gripennel is meg fogják próbálni, légy nyugodt. Egy 14 gépes légierőnek fokozottan szüksége van a PR-ra:-(

 

A pilóták viszont konkrétan lesz@rják ezeket a földi "béka perspektívákat", nekik az a fontos, hogy modern, hatékony, jól használható harci repülőgépeket kapjanak Nézd biztosan fontos nekik, de generációnként más tartotta/tartja őket repülésközelben, és akkor amikor a leeendő Gripen-pilóta nem tudja megkülönböztetni a forgó és a merevszárnyas gépet egymástól, hajlok arra hogy kritikával kezeljem azon hajózók vélekedését, akiket pár éve idősebb társaik még hadnagyocskaként emlegettek kis gyakorlatuk de nagy mellényük miatt. A hatékonyság és jólhasználhatóság viszonylagos: légirendészetről, légtérvédelemről és légitámogatásról beszélünk itt, arra a 29-es is megfelelt volna.

 

Emellett a vadászgép nagyot szól, észreveszik a hadsereg iránt különösebben nem érdeklődő honpolgárok is, vagyis ettől úgy tűnik, mintha lenne felelős honvédelmi politika... Ebben egyetértünk. Látszatvadász, látszatberuházás. Én ezért húzom a szám.

 

Előzmény: Stylist (15967)
konyev 2007.01.09 Creative Commons License 16006

Figyelem!

 

1. Magyar Lovasezred! Lóóó-ra!

Előzmény: Tiger205 (16005)
Tiger205 2007.01.09 Creative Commons License 16005

Kedves Topiclakók!

 

Mi a véleményetek az orosz "gáz-csap-elzárás"-ról a TOPIC címének fényében????

 

 

TGR a porvokátor(?)

Tiger205 2007.01.09 Creative Commons License 16004

Isa nyögdíjas. 1 nap alatt lett asz még tavaly novemberben.

 

Sic transit gloria mundi !!!!

 

 

TGR

 

Előzmény: Éhesló (16003)
Éhesló 2007.01.09 Creative Commons License 16003

Helló,

Isa nyögdíjas. 1 nap alatt lett asz még tavaly novemberben.

 

Éhesló

Előzmény: Farkas Roland (15988)
Éhesló 2007.01.09 Creative Commons License 16002

Kedves kovacsgyula44!

OFF

Nem feltétlenül kellene egy könyvet tűzrevetni, csak mert egy sajátos kor sajátos fogalomértelmezését adja.

Ellenben meg(-le)szólni sem kell azt aki Jókai, vagy Petőfi fogalomhasználatához és idegen népek magyar elnevezéséhez ragaszkodik.

Elvégre a cigány sem roma magyarul, ahogyan a néger sem afroamerikai és így tovább....

ON

 

Üdv,

Éhesló

 

 

Előzmény: kovacsgyula44 (15966)
Éhesló 2007.01.09 Creative Commons License 16001

Kedves St. Patrick,

a képen 106mm-es HSN látható.

 

Üdv, Éhesló

babosla 2007.01.09 Creative Commons License 16000
Köszi gyula44!

 

Még lenne egy-két kérdésem:

Milyen támogató járművekből állt az sv osztály és ütegenként mennyiből? Mi alkotta a törzset? Hány fővel? Volt e „M” zárolt anyag, vagy az egész osztály harckész volt?

A laptopok és a rajtuk futó programok cégesek voltak vagy saját?

 

Ja és nem akarok tolakodni a miniszterésggel kapcsolatban, de én épp ráérek.

 

 

Előzmény: kovacsgyula44 (15997)
dr_kotasz0831 2007.01.09 Creative Commons License 15999

Szia Stylist!

 

Nem szeretnék "fogatlan rókátor" lenni, de pár dologra felhívnám a figyelmet.

 

- Teljesen tisztán emlékszem arra, hogy a rendszerváltást követő években, nagyon komoly para volt a vadászgép üzemidő kifutás okán, és az egész "szakma" azon izgult, hogyan lesz megoldva a légtér védelme. MINDENKI egyetértett azzal, hogy kell vadász légvédelem. Sem vita, sem ellentmondás nem volt. Egyetértek velük. A 29-eseknek lassan végük, a felváltásukhoz évek előkíszítésére van szükség, ráadásul volt egy VSZ - NATO váltás is, szal nem csak a típus változik hanem az egész légierő is. Ezt nem lehet elég korán kezdeni. Ahhoz hogy mire a 29-esek végleg elfogynak vagy szétrohadnak még kell pár év, pont addigra lesz hadrafogható a Gripen.

 

- Ennek ellenére tök igaza van Pythonnak abban, hogy most promt nem a vadász légvédelem a legégetőbb, hanem a helcsi-repcsi projekt + lövész páncélosok + missziós képességek. Na de ki tudta ezt akkor, mikor először láttuk, hogy a 29-eseknek néhány éven belül végük?

 

Én

 

 

 

 

Előzmény: Stylist (15996)
Sgt. Elias 2007.01.09 Creative Commons License 15998
Python!
Teljesen egyetértek. A Gripen vásárlás a mi helyzetünkben olyan, mintha egy ország rögtön rep. hordozó vagy csatahajó építésével kezdi a flottafejlesztést, a nélkül, hogy meglennének a szükséges kisebb hajóegységek. Ha meg mindenáron a légierőt akarják feljeszteni, akkor szállítógép, többfeladatú helikopter (minyolc kategória), harci helikopter kellene hogy legyen a sorrend, szerintem. Már csak a missziók realitása miatt is!
Előzmény: Törölt nick (15971)
kovacsgyula44 2007.01.09 Creative Commons License 15997
Figyelem ezt a szárazföld kontra Gripen vitát.Fakerekes tüzér lévén, nyilván Oltig és Python mellé kellene állnom. Szerintem most nem az a kérdés, hogy ki mellett állunk, hanem az, hogy kit tekintünk elleségnek. Semmi esetre sem a Gripen mellett érvelő kollégát. Az igazi ellenség az a politikai és katonai elit - pártállástól függetlenül - amelyik minden haderőreformnak álcázott létszámcsökkentés során "rárontott" a csapatokra, soha eddig egyetlen érdemi lépést nem tett a struktura javítására, a vízfej felszámolására. Nézzétek meg újra a 15408-as bejegyzésemet, a 2007-es költségvetési év sem fog gyökeresen változtatni az állománykategóriák arányán, a rendfokozati strukturáról nem is beszéve. Amíg ezek nem változnak, maradnak a finanszírozási gondok, magyarul a kérdés újra és újra úgy vetődik fel, hogy Gripen vagy Dingo. Szekeres elindult az úton, megkezdte azt, amit Juhásznak kellett volna elkezdenie valamikor 2002-ben, esetleg Wachslernek 1998-ban. Szekeressel az a baj, hogy a makrostrukturális változtatások halaszthatatlanságát már belátta - HM+VK és háttérintézményei és a csapatok aránya tarthatatlan - csak nem látszik, hogy azt is tudná, milyen célokat tűzzön ki, ha az állománykategóriák és a rendfokozati piramis arányait is javítani szeretné. Ismét csatolom a rendfokozati piramis és a hozzá tartozó bérköltség táblázatot. Csak akkor van remény Gripent is meg Dingot is finanszírozni, ha a strukturák javításával 100 milliárd forint alá szorítjuk a bérköltségeket, 80 milliárdot fordítunk dologi kiadásokra, 100-120 milliárdot haditechnikai fejlesztésekre. Ez a GDP-nek csak 1,1-1,2%-a. Tehát nem a hadikiadások növelésében látom a megoldást, hanem a jelenleg is rendelkezésünkre bocsátott pénz ésszerűbb felhasználásában. Erre szerintem akkor lenne  esélyünk, ha a topicozók közül választanának honvédelmi minisztert.    
Stylist 2007.01.09 Creative Commons License 15996

"Ezekből én buta kis civil azt gondolom, hogy ha 14 gépünk van, az tök mindegy milyen gyártmányú, színű és alakú, csak békefeladatok végrehajtására elegendőek.
Erre meg a 29-esek tökéletesen alkalmasak amíg tudnak repülni."

 

Kevesled a 14 gépet? A Fulcrum-okból kemény hat darab (!) volt üzemképes, de ez tavaly nyári adat, azóta nyilván sokat javult a helyzet... :-)) A Légierő parancsnokság örülhet, mint majom a f@szának, ha ez a pár gép kihúzza addig, amíg a Gripenek végre átveszik az éles szolgálatot. Ha ezek után még mindig úgy látod, hogy az új gépekre kiírt tender túl korai volt, hááát, nem tudom...

 

"De akkor sem kisérletinyúl Gripenekre, amelyek a legelső 4ik gen gépek, 10-15 évvel öregebb konstrukciók mint monnyuk a Eurofighter. Amit ugye az osztrákok vettek az eredetileg beharangozott Gripenek helyett."

 

A Typhoon-ok úgy gyenge 40%-al drágábbak csak a Gripeneknél, pedig azokat is alig bírjuk törleszteni. Különben meg egyrészt az osztrákok döntésében az is szerepet játszott, hogy volt valami vitájuk a SAAB konzorciummal a Drakenek felújításával kapcsolatban. Másrészt sokadszor írom le, ( korábban Python-nak ) hogy teljesen mások az anyagi lehetőségeink, mint nekik. Hogy egyszerű példával éljek: van egy szomszédom: épp most vett egy új Opel Astrát, ráadásul részletre. Az állatja, pedig tudhatná, hogy Demján Sándor meg Széles Gábor is S600 Mercedest vettek, ami sokkal korszerűbb, és ezzel a hülye részletfizetéssel sem szaroznak... :-))

Üdv:

 
  

Előzmény: M.I. (15993)
Stylist 2007.01.09 Creative Commons License 15995

"Messzemenőkig nem vagy képben velem kapcsolatban."

 

Kedves Tüzér! Árpapa után immár Te vagy a második, aki "kikéri magának",  hogy én megmondom, hogy ő mit szeretne. Teljesen igazatok van, hibát követtem el, így buta személyeskedés jellegű lett a hozzászólásom, ráadásul jókora támadófelületet is hagytam. Ráadásul egy nem igazán fontos mellékmondattal, amivel csak azt akartam érzékeltetni, hogy minden fegyvernem örülne az új eszközöknek, de "nem lehet a kupleráj minden qurváját egyszerre boldoggá tenni!" ( Mielőtt valaki ismét alkalmat talál a megsértődésre, ez nem konkrétan a különböző fegyvernemeknél szolgáló katonáinkra vonatkozó jelző volt, hanem csak egy idézet egy Nagy Ember szájából! ) Tehát helyesbítem a mondatot: valószínűleg a tüzérség is örülne új lövegeknek, a honi légvédelem maradéka se bánkódna,  ha új PAC-3 rendszereket kapna, és a lövészek ( juszt sem írok nickneveket, megelőzendő a protestálást ) is elcserélnék a felszerelésüket a US Rangers katonáival. Tehát a helyreigazítás megtörtént, Tüzér nem szeretne új lövegeket, mint ahogy Árpapa sem sajnálja a kivont rakétáit! Remélem, hogy ezzel a lovagiasság szabályai szerint lezárhatjuk a vitát... :-))

 

"Te is hiába próbálod védeni a védhetetlent."

 

Súlyos tévedés, én nem védem a védhetetlent, bár az új nyugati harci repülőgépek beszerzését a MiG-ek helyett fontos lépésnek tartom. De nem én döntöttem így, és főleg nem más fegyvernemek kárára. Én csak az ibolyaszerény véleményemnek adtam hangot, hogy ha már "uraink és parancsolóink" konszenzusos módon így döntöttek, akkor a fikázás helyett inkább örüljünk egy fontos honvédségi részterület korszerűsítésének, és próbáljunk érvelni, lobbizni a többi fegyvernem modernebb felszerelése érdekében is. Ez az _én véleményem_ és nem kell vele egyetérteni, de itt mi akármit írogatunk, nem fogják Python, vagy bárki más kedvéért visszamondani a Gripen projectet, és vadul helikopter és szállítógép vásárlásba kezdeni! Mint írtam, ha megmaradtak volna "közkívánatra" a Fulcrum-ok, akkor nem lenne svéd üzleti beruházás sem az Ikeán kívül, és az erre költött pénz is már rég ebek harmincadján végezte volna, pl. Audikba épített kakaóbiztos fagylaltgépek formájában... :-((

Üdv:

    

Előzmény: tuzer (15991)
arpapa 2007.01.09 Creative Commons License 15994

  "Amikor visszakaptuk a sorozatvatő osztályt,

 

 

a sorozatvetőket 1991-ben én és társaim kaptuk a rakéta helyett, lettünk is egy sv ezred, akiktől elhoztuk nagy szakemberek voltak és sírtak, aztán mi is megtanultuk, majd mint gyulla írja visszakapták!!

és akik mindezt csinálták, nemcsak orvosi esetek, de még mindig szabadlábon vannak

mennyi milliárd mehetett pocsékba???? 

 

van itt egy képalbum,  tapolcai sorozatvetők címmel, jómagam névvel, de csak itt!!

 http://szkados.xfree.hu  

Előzmény: kovacsgyula44 (15992)
M.I. 2007.01.09 Creative Commons License 15993
Én mint teljesen amatőr civil a következőt gondolom a Gripenről.

2000 januárjában 5 Iraki földi célt támadott az amcsi és brit légierő. A támadásban 250 gép vett részt. Minden célt 10 gép támadott és 40 fedezte őket.

Amikor szó volt a belga f16 vásárlásáról ha jól emléxem azt mondták van a balga belgáknak (A dunántúlnyi légterük védelmére) 90 gépük, abból 60-70 darabot használnak is.

Ezekből én buta kis civil azt gondolom, hogy ha 14 gépünk van, az tök mindegy milyen gyártmányú, színű és alakú, csak békefeladatok végrehajtására elegendőek.
Gyakorlórepülés, kiképzés, eltévedt repgépek terelgetése.
Erre meg a 29esek tökéletesen alkalmasak amíg tudnak repülni.

Amikor már nem, akkor ráértünk volna pénzt költeni új típusra. De akkor sem kisérletinyúl Gripenekre, amelyek a legelső 4ik gen gépek, 10-15 évvel öregebb konstrukciók mint monnyuk a Eurofighter. Amit ugye az osztrákok vettek az eredetileg beharangozott Gripenek helyett.
Mert ők nem akartak kísérletezni.


Előzmény: Stylist (15967)
kovacsgyula44 2007.01.09 Creative Commons License 15992

Amikor visszakaptuk a sorozatvatő osztályt, előszőr a tűzvezetését gyorsítottuk fel. Lap-topra készitettünk osztály szintű, PSION-ra és később PSION palm-topra üteg szintű lőelemszámoló programot. Nagyban felgyorsítottuk a tűzkiváltás idejét azzal, hogy a tájolást és a tájolás ellenőrzését mertük leadni az ütegelsőtiszttől a sorozatvető rajparancsnokok szintjére. Ez természetesen csak úgy volt lehetséges, ha a bemérés során nem csak a vezérsorozatvető koordinátáit állapítottuk meg, hanem minden egyes sorozatvetőnek bemértük a koordinátáit, és tájoló irányokat állapítottunk meg két pontra, hogy a rajparancsnoknak lehetősége legyen önállóan tájolni és a tájolást ellenőrizni.A 3x6 vetős osztályról áttértünk a 3x8 vetős osztályra. A VÍZVÁLASZTÓ feladat kapcsán kitaláltam a vegyes tüzérosztályt:kettő csöves üteg mellett egy sv. üteg oldotta volna meg az általános - esetenként a közvetlen - tűztámogatás feladatait. A pécsi tüzérek reagálóképességére jellemző, hogy a dolgot egyik nap kitaláltam, Ruszin Romulusz babrált egy kicsit a lap-topon, hogy a gép egyidőben számoljon csövesre és sv-re egyaránt, másnap ment a rendszerbe állító gyakorlat, majd az egész határbiztosítási feladatot ebben a felállásban hajtottuk végre. Ezt a változatot végigelemeztük a CUBIC csoporttal is, véleményük szerint az adott szituációban, a meglévő eszközrendszer mellett ez volt a legadekvátabb válasz. Erre a támogató véleményre szükség is volt, hiszen legnagyobb ellenállást Fehérvár tanusította. Szerintük a VÍZVÁLASZTÓ feladat remek alkalom lett volna arra, hogy az 1994-től a NATO kompatibilitás érdekében tett erőfeszítéseinket sutba dobjuk és visszatérjünk a VSZ jól bevált metódusára.A végeredmény azzal jellemezhető, hogy a sorozatvető osztály ütegei képesek voltak arra hogy a készenléti helyen kapva a feladatot, a sűrűből kirontsanak a tisztásra, kirontással együtt mérve az időt 2 perc 30 másodperc alatt tüzet váltsanak ki. Ügyeletes üteg (hot gun) 30 másodperc alatt volt képes a tűzkiváltásra. Mindkét normaidő NATO kompatibilis.2000-ben elmentem nyugdíjba. 2003-ban az osztályparancsnok lelkendezett: "főnök, a miniszter és a VKF egyaránt el volt bűvölve, látván amit csináltunk: zászlóra együtt indult az üteg, egyszerre fordult be, egyszerre....""Soma! állj meg! ezzel te azt akarod mondani hogy sikerült a tűzkiváltás idejét 6 perc fölé tornászni?" "Ja, főnök, de baromi alakiasak voltunk"

Gyula

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: babosla (15978)
tuzer 2007.01.09 Creative Commons License 15991

Tüzér örülne néhány új önjáró és vontatott korszerű lövegnek.

 

Messzemenőkig nem vagy képben velem kapcsolatban. Ugyanis vagy tíz éve tudtam, hogy a fejlesztések csak igérgetések maradnak. Éveket adtam az életemből, hogy a MEGLEVŐ eszközökkel lehessen támogatni a lövészeket, lehetőleg hatásosan, mindaddig, amíg tényleges korszerűsítés nem lesz.

 

Ezt jónéhány, a divattal szembemenő, tábornokok előtt is tartott előadásom bizonyította. Nem azért, mert nem szeretnék újat, hanem mert hazaárulásnak tartom, hogy dobjuk ki a régi bűnös VSZ eszközt, majd tíz év múlva lesz korszerű.

 

Én már annak is örülnék, ha MOST lenne annyi löveg (akármilyen), amivel egy államfőnek járó díszlövéseket le lehetne adni.

Tényleg le kellene szállnod a döglött lóról.

 

Akárcsak a 6. hds. Sztálingrádnál, Te is hiába próbálod védeni a védhetetlent.

Előzmény: Stylist (15967)
Farkas Roland 2007.01.09 Creative Commons License 15990

Idezet a HM honlapjarol:

 

"2007. végére befejeződik a 2005-ben kezdődött átalakítási folyamat, megteremtődik a kor követelményeinek megfelelő, korszerű Magyar Honvédség. "

 

http://www.honvedelem.hu/hirek/hazai_hirek/j_szervezetek_a_magyar_honvedsegben

 

 

Ilyet 1990 elott lehetett hallani es utanna jott a HURRRRRRAAAAAAAAAAAAAA !!!!!!

Farkas Roland 2007.01.09 Creative Commons License 15989

Python baratom,

ezert a beirasodert megkapod majd Te is a vallonveregetest, foleg ha a sajto kicsit feldobja!

 

Erdekel hogyan lehet kivandorolni Kanadaba? Az egri helyorseged ugyis megszunik...

 

aggodni kezdtem most erted, de komolyan...

Előzmény: Törölt nick (15971)
Farkas Roland 2007.01.09 Creative Commons License 15988

Na nezzuk azokat a kinevezeseket kozelebbrol.

 

"dandártábornokká neveztek ki Kovács József ezredest, az MH 5/62. Könnyűlövész-zászlóalj parancsnokát..." - biztos nem volt eleg dandartabornok a seregben...

 

"a mai napon veszi át a debreceni MH 5. Bocskai István Könnyűlövészdandár parancsnoki teendőit elődjétől, Szűcs András dandártábornoktól" - ugy tudom o meg Muveleti Focsoportfonok lesz, de nem tudom mi lesz akkor az Isaszegivel.

 

Egyebkent Szucs tabornokkal egyszer talalkoztam, mielott kimentem Afganisztanba, akkor meg ezredes volt Fehervaron. O mondta nekem a repteren mikor kerdeztem miert nem kapok kevlar sisakot, hogy nem kell felszallnom a gepre ha nem akarok. Egyebkent biztos jo muveleti fonok lesz, mert minden fele misszios meg ENSZ zaszlok voltak az irodajaban es amikor megkerdeztem tole, hogyhogy ennyi misszioban jart mar, elmondta, hogy egyszer sem volt, de a papirja be van adva.... na azota sem volt ugy tudom. Megfelelo ember ul ismet megfelelo helyre...

 

 

Taps.

 

Előzmény: Tiger205 (15938)
Farkas Roland 2007.01.09 Creative Commons License 15987

A tel Kanadaban is elmarad, van is belole gondunk eleg! 14 fok volt hetvegen!!!

 

Most eppen a kanadai identitas tudat miatt aggodnak, hogy nez ki kanada ho nelkul... de az indianok eszakon nehezen szallitjak az utanpotlast a falvaikba mert nem elegge fagyott a talaj es elsullyednek a teherautok...

 

Szegeny jegesmedvekrol ne is szoljak...

 

Jo a "teljes ezredes" sztorid, de rateszek egy lapattal. Anno tolmacskodtam nehany delegacionak a seregben. Volt egy holgy, szinten tolmacs, aki egy nemzetkozi konferencian a magyar eloado szajabol elhangzo "FAK orszagok"-at, (vagyis Fuggetlen Allamok Kozossege, angolul CIS, azaz Coomonwealth of Independent States) egyszeruen leforditotta "FAK countries"-nak.

 

de a kiejtese jo volt...

 

Fuck countries. Az angol anyanyelvu resztvevok csak kukkoltak.

:)))))))))))))))))))))))))))

Előzmény: Tiger205 (15937)
oltig2 2007.01.09 Creative Commons License 15986

Ugy gondolom, hogy itt nem a gep tipusa a lenyeg! (Latom a smilekat!) De az nagyon nem mindegy, hogy mennyire rendszeres, stabil es megbizhato egy utanpotlasi es pihentetesi legihid. Mintha ilyenekröl töled is olvashattunk volna! :)

Előzmény: Farkas Roland (15983)
oltig2 2007.01.09 Creative Commons License 15985

Abban, hogy az atlag magyart nem erdekli a honvedelem temaja, közrejatszik az a mar sokat vitatott tenyezö is, hogy megszünt a sorkatonasag. Vannak olyan orszagok, ahol a sorkatonasag fenntartasanak egyik fö oka az, hogy az allamnak szüksege van a lakossag tamogatasara a különbözö expedicios tevekenysegekhez es a hadsereg fenntartasi költsegeinek elfogadtatasahoz, meg akkor is, ha a sorkatonakat nem engedik külföldre. Viszont az a teny, hogy a csaladok fiaik es apaik reven közvetlenül erzik a hadseregen belüli viszonyokat, segit abban, hogy elfogadtassak a honvedelemre forditando költsegek merteket. Ehhez a fajta honvedelmi politikahoz persze egy egyseges politikai akaratra van szükseg, amely nalunk talan soha sem lesz. Volni is csak akkor volt, amikor mar nyakig ültünk a slamasztikaban es kesö volt a nagy hazafiui felbuzdulas! Amikor megszüntettük a sorkatonasagot, egyertelmüen lehetett szamolni az erdektelenseg növekedesevel is. A mostani "önkent vallaltak" duma jol mutatja, hogy a jelenlegi gazdasagi helyzetben mindenkit csak a sajat kis egyeni problemaja erdekel. Ez van, ezt kell szeretni! Mi akartuk! (?) Ha többen lennenek erdekeltek a honvedelemben, jobban is erdeklödnenek a tema irant!

Farkas Roland 2007.01.09 Creative Commons License 15984

"Akkor Te biztosan nem ismerted Füleki őrnagyot, aki vizsgán rábökött egy világtérkép méretű kapcs. rajzra és megkérdezte hogy az ott mi és mi a szerepe. Ha nem 100%-os precizitással válaszolt az áldozat, akkor abból nem lett tiszt. "

 

Hiradokent engem is tanitott. Na az ilyen tudasnak nem volt soha semmi ertelme...

 

Kb annyi maradt meg belole, mint anno a kemia orakbol: ha most fel kellene rajzolnom egy ionos kotest nem nagyon menne. Egyedul az acetonrol tudom hogy az koromlakk lemoso, mert az asszony hasznalja :)))))))))))))))))

Előzmény: kRoy74 (15928)
Farkas Roland 2007.01.09 Creative Commons License 15983

"Nem volt jó érzés látni a románokat Herculesbe  beszállni Irakban,amikor mi az AN-26-ttal szerencsétlenkedtünk...."

 

Nekik sem minket Kabulban amikor beszaltunk az MH altal berelt Boeingbe :)))))))

 

 

Everything is relative...

Előzmény: Törölt nick (15926)
oltig2 2007.01.09 Creative Commons License 15982

Meggyözödesem, hogy a Gripenek PR-erteke es a sved gazdasagi ellensulyozas nem lehet magyarazat arra a felelötlen honvedelmi politikara, amit politikusaink folytatnak. Ez a beszerzes felrug minden ismert strategiai alapelvet, amelyet hadviselesben nalunk joval tapasztaltabb orszagok hadtudosai kitalaltak. Ja, persze: Hungaricum ez is! En nem fanyalgok a Gripenekre, csak a rendszerre, amely müködesenek eredmenyekent ez a helyzet elöallhatott. Ha az orszag külpolitikai erdekeit jelen helyzetben leginkabb kepviselö szarazföldi csapataink aktualis (!!!) feladathoz szükseges felszerelese es technikaja mar a topon lenne, akkor talan könnyebb lenne "lenyelni" ezt a - valjuk be elhibazott - beszerzest! Itt sem a tipussal van nekem gondom, mint inkabb a beszerzes körüli felhaborito herce-hurcaval es az idözitessel. Ilyen kerdesben csak a szakmanak lenne szabad szamitania, es nem a politikai erdekeknek. Kerdezem, hol vannak a felelösök, akik felvalljak majd ennek a döntesnek a most meg nem teljesen lathato következmenyeit? Mert talan mar most egyertelmü, hogy a Gripen-beszerzes nagyon negativ hatassal van a MH teljes egeszenek fejlesztesere, akarmilyen korszerü is a gep es a leendö fegyverzete! Es mar most sem meri senki sem vallalni, hogy "Igen, en akartam a Grieneket!" Mi lesz akkor kesöbb, amikor vegre belatjak a lepes elhibazott voltat? En is megkerdezem, hogy akkor, amikor a biztonsagpolitikai helyzetre hivatkozva epitenek le fegyvernemeket a nullara, akkor mi indokolja ezen meregdraga eszközök beszerzesenek halaszhatatlan voltat? A szarazföldön nem, de a levegöböl tamadhatnak minket? Vagy az esetleges terroristak legvaloszinübb tamadasi formaja a legicsapas? Ennyire 911 büvöleteben elünk meg mindig? Pedig a hivatalos forrasok szerint ott sem löttek le egyetlen "tamado" gepeket sem a nalunk joval korszerübb amerikai legierö vadaszgepei sem! Nalunk mennyi idö kellene egy ilyen tüzparancs kiadasaig? Es itt nem az AMRAAM - raketak hatasfoka a fontos, hanem a döntesek gyorsasaga! Nem vagyunk kepesek tullatni az orrunkon tulra? Pedig azota mar törtent egy-ket aprosag a vilgban - Madrid, London, stb. Python - igazat adok neked, de talan jobban at kellene legközelebb gondolnod, hogy hol, mit irsz. Csak megerzesem, hogy irasod egy reszet inkabb az elöljaroidnak kene cimezni szolgalati uton, meg akkor is, ha ez remenytelen megoldasnak latszik! A te erdekedben! Egy akkora orszagban (tartomanyban) egy olyan kis csapat, mint a tietek, csak akkor lehet eredmenyes, ha jokora technologiai fölennyel bir azok fölött, akiket ellenöriznie kell. Ezt kell megertetnetek a fönökeitekkel!

J Dagain 2007.01.09 Creative Commons License 15981
Nyugavér ,csigalom!

Egyszerüen ilyen országban élünk.Nem tehetünk ellene.Ahogy fórumtársunk mondja, az átlagpolgárt ,a tv elött könnyen lehet hülyíteni.Bizony lehet,mert még mindig elhiszi ,létezik Honvédelem.Vigyorog, hogy az extrém sportolók ha baleset éri őket ,önként válallt kozkázat miatt nem fizetnek az adójából.Most asztán vigyázhatok magamra...
De nem fogja fel...ő lesz a következő.Hiszen a dohányos, az alcoholista,a drogos,a kövér..mind ,mind önként vállalta a kockázatot.Majd ők se kapnak..
És csak akkor jön rá.És a honvédelem hiányát is csak akkor fogja felfogni amikor már nem lesz hon.Vagy akkor sem...Mi csak bosszanthatjuk,de meggyőzni sosem fogjuk azokat akik erről tehetnek.Nekem nem gond.Ez is kielégit... :-)

John Doe
Stylist 2007.01.08 Creative Commons License 15980

" tudod,a " békaperspektívában" lévő katonák szolgálnak jelenleg Afganisztánban és a Balkánon,nem a pilóták.A békaperspektívában lévő katonák szedik le az útról az IED-t,ők járőröznek mezítlábas Mercedessel,és elavult,semmirevaló BTR-ekkel,nem a pilóták.  Az előbbi kis " a vadászgép nélkülözhetetlen, a többit leszarjuk"-monológot talán add elő..."

 

Teljesen félreértetted amit írtam, remélem nem szándékosan! :-((  Úgy állítod be, mintha én bagatelizáltam volna a szolgálatotok nehézségeit, megsértődsz a "béka perspektíva" kifejezésen, stb. Pedig én csak azt akartam érzékeltetni, ( lehet, hogy ez "nem ment át" ) hogy mások az igények és a prioritások attól függően, hogy ki melyik fegyvernemnél, milyen feladatokat lát el. Mint írtad, téged nem érdekel a "rohadt Gripen", mert éppen azzal vagy elfoglalva, hogy szét ne cincáljon egy IED. Teljesen jogos! De erre egy pilóta meg azt mondhatja, hogy a lövészek, ha majd Isten segítségével hazajönnek a misszióból, akkor megúszták, marad az itthoni gyakorolgatás. Az ügyeletes géppár pilótái viszont az év minden napján éles harci készenlétet adnak, az overáljukba beöltözve, sisakkal az ölükben várják a riasztást, hogy rögtön felszálljanak, ha kell. Békeidőben itthon ez a fokú készenlét rajtuk kívül csak a tűzszerészekről mondható el. Viszont ez meg az ő "szociális problémájuk", tehát nem kell, hogy téged érdekeljen odaát, Afganisztánban. A béka perspektíva sem lenéző kifejezés akart lenni, hanem arra akartam utalni, hogy odafentről lehet, hogy a pilóták és a politikusok sem látják meg a szárazföldiek gondjait, legalábbis nem a súlyának megfelelően. A "vadászgépeken kívül mindent lesz@rok!" monológot sem én adom elő, hanem ezzel arra utaltam, hogy egy átlagos civil politikus hogyan kezelné a honvédelem kényes, és költséges ügyét. Arra meg te nem reagáltál, hogy a javaslatodat ( amellyel úgy látom, a topic-ot olvasók többsége egyetért! ) a szállító repülőgépek és helikopterek elsőbbségéről, miért nem vetette fel egyetlen komoly parlamenti erő sem, miért volt lényegében konszenzus ( ami igen ritka a magyar belpolitikában! ) az új vadászgépek megvásárlásáról? Nos, én megmondom: azért, mert Átlag Béla magyar szavazópolgárt rohadtul nem érdeklik sem a BTR-ek, sem a helikopterek, és Afganisztán, vagy Irak is csak addig, amíg a TV mellett magába tömi a vacsoráját. De ha szép új magyar felségjelű vadászrepülőgépeket mutatnak neki, és elmagyarázzák, hogy ez a "legesleges" legkorszerűbb ami létezik, továbbá megnyugtatják, hogy ez remek üzlet is, mert a svédek a gépek árának 150%-át ruházzák be itthon, akkor megnyugszik, hogy X vagy Y párt jól kezeli a honvédelem ügyét, ő és családja biztonságban van. Egy gond kipipálva, mission accomplished, végre rá lehet térni a gáz árára, vagy az egészségügyre... :-((

 

"Nem a Gripen húz ki a szarból,hanem a jenkik A-10-esei..."

 

Nem akarlak elkeseríteni, de ezen a területen az elkövetkezendő évszázadokban nem várható változás. Nagyjából a briteket és a franciákat leszámítva _mindenkit_ a jenkik tudnak kihúzni a szarból, ha belekerült. Magyar katonaként te egy rendkívül kis létszámú, és finoman szólva nem ideálisan felszerelt hadsereg tagja vagy. Ezek után ki segíthetne, mint a Föld egyetlen szuperhatalma? By the way: ha a Hercules gépeken röpködő románok, vagy a hadseregüket olyan dícséretes tudatossággal felépítő csehek kerülnek ott bajba, akkor rajtuk ki segít? Mert arra várhatnak, hogy Bukaresttől vagy Prágától légi támogatást kapjanak. Úgyhogy ebből a szempontból ugyanott tartanak, ahol mi...

 

"Arra nem reagáltál,hogy a románok miért pont szállítógépeket vettek,és a szárazföldi erőket korszerűsítették,mielőtt vadászgépet vásárolnak!!

Az ujjongó,büszke csehek általam leírt hadseregreform lépéseire sem reagáltál."

 

Nem reagáltam, mert hiábavaló lenne. Minden ország önállóan dönt a katonai jellegű prioritásairól, ők ezeket tartották fontosnak. Véleményünk lehet, de nem szólhatunk bele. Illetve annyiban reagáltam ezekre, hogy a mi "uralkodó elitünk" _testületileg_ más utat választott, az eredmény közismert. És ez az attitűd nem is fog változni addig, amíg a választási kampányban marginális kérdés a honvédelem ügye, sajnos. Érdekérvényesítő képesség hiányában el kell tűrnötök, hogy a honvédelem szakmai kérdéseiben is olyan civil politikusok döntenek, akik másként látják a problémákat, mint ti. Lehet, hogy a románoknak és a cseheknek ebben nagyobb szerencséjük volt, bár a "roppant sikeres" MiG-21 Lancer project után ebben nem vagyok annyira biztos... Meg aztán a jóképességű L-159 gyakorló gépért se nagyon tülekednek a külföldi vevők, úgyhogy mindenhol vannak még problémák, elvtársak... :-))

Üdv:

 

         

Előzmény: Törölt nick (15971)
Sapet 2007.01.08 Creative Commons License 15979
Üdv!
Én meg érdeklődnék még aziránt is, hogy most mi van vele/velük? MÉH-telep, vagy rohad valahol? (remélem, egyik sem!)
babosla 2007.01.08 Creative Commons License 15978
kovacsgyula44!

 

Mivel én is rákérdeztem a kiadásra: A magam részéről csak azért hangzott el a kérdés mivel nem értem miért, foglalkoztok történelmi-politikai kérdéssel, sokkal érdekesebbek voltak, amit a szakmátokról írtatok.  

Ezért ha nincs örök harag volna is egy kérdésem: A sorozatvető osztály miből és hogyan épült fel? Eszközök, szervezet, létszám, stb? Illetve változott-e a felépítés miután Pécsre telepíteték át őket?
Előzmény: kovacsgyula44 (15966)
arpapa 2007.01.08 Creative Commons License 15977

ha olyan fiatal lennék mint te, és lehetne választani ,hogy azt tegyem amit te, lehet nem tenném!!

ezért tisztellek!! katona!!

Előzmény: Törölt nick (15971)
Zozo*HC* 2007.01.08 Creative Commons License 15976
Ámen
Előzmény: Törölt nick (15971)
Tiger205 2007.01.08 Creative Commons License 15975

lám - lám mennyi érzelmet váltottál ki zord férfiszívekből!

:o)

 

TGR

Előzmény: Törölt nick (15971)
Tiger205 2007.01.08 Creative Commons License 15974

Igazat szólt a Sgt.!

 

Kiegészíteném még azzal:

 

Ha kicsit is közük lenne a közgazdaságtan alapfogalmával (kereslet-kínálat) több okból is  a szállítógépek mellett döntenek.

 

1/

Olcsóbb lett volna.

2/

A személyzet kiképzése nem veszett volna civil szinten kárba

3/

kereshettünk volna vele

4/

PR építésre sem rossz

 

1/

egy dolcsi + felújítás is sookal olcsóbb min ta Gripen

2/

A Herkules pilóta szállítógép vezetési tudása a civil szférában is tarthat igényre számot

3/

A NATO más tagállamainka katonáit PÉNZÉRT szállíthatánk MI a hadszinterekre / missziókba.

Még fizetnének is, hogy repült óránk legyenek!

4/

Lásd fent!

Mert azt mondja a katona:

- képzeld, a magyarok Herkulesén jöttünk haza szabira, és tök kedvesek volta a kiúk!

vagy :

- képzeld szívem, akkor egyszer két hétig a magyar Gripenek adtak CAP-ot (amíg meg nem hibásodtak)

 

Melyik valószerűbb?

 

üdv:

TGR

 

Előzmény: Törölt nick (15971)
kgp9 2007.01.08 Creative Commons License 15973
Python1!Szivemből beszéltél!
Törölt nick 2007.01.08 Creative Commons License 15972
taps,taps
szívemből szóltál.
Előzmény: Törölt nick (15971)
arpapa 2007.01.08 Creative Commons License 15970

  "Árpapa a rakétái miatt kesereg, "

 

 

árpapa egy fiatal nyugdíjas katona és nem hülye!!!!

 

a rakétákért nem, de az elpocsékolt "agyakért" igencsak kesereg, akár érted is!!

hacsak nem vagy rakéta!! az is rombol néha

Előzmény: Stylist (15967)
Zozo*HC* 2007.01.08 Creative Commons License 15969
Lehet hogy én vagyok pesszimista és talán túl gyanakvó de a leírtakból nekem megint úgy tűnik hogy ez az egész nem a MH nak és nem a nemzetnek volt nagy üzlet hanem valószinüleg néhány fő vagy egy szűk réteg gyors vagyonosodását idézi elő,  és nem számít az hogy ez mekkora kárt okoz az országnak és nem utolsó sorban azoknak akik ott szolgálnak és azok családjainak.(((((

Hogy is mondta Anthony Swofford???

"Welcome to the Suck!!"

Üdv
Zozo*HC*
Előzmény: Törölt nick (15965)
thehassan 2007.01.08 Creative Commons License 15968
"Egy kispénzű ország nem engedheti meg magának a kísérletezést."

Te nem vagy katona, ugye?

Előzmény: Stylist (15967)
Stylist 2007.01.08 Creative Commons License 15967

"Python meg arra próbál utalni, hogy légirendészkedésre a jelenlegi 29-esek is elegendőek lennének és a sokmilliárd Gripen-forintot más értelmes célokra elkölteni."

 

Mindkettőtöknek azt tudnám mondani a Fulcrum-okkal kapcsolatban, amit ( egyik ) nagy vezírünk idézett a Parlamentben, dakota közmondásként: "Ha egy ló már megdöglött, szállj le róla!" Egy kispénzű ország nem engedheti meg magának a kísérletezést. Minek újítsunk fel egy korszerűtlen, nagy fogyasztású, használhatatlan légiharc rakétákkal felszerelt, a NATO interoperabilitásba sehogy, vagy csak kínnal és keservvel beilleszthető, lassan minden tagország légierejéből eltűnő típust? Azért, hogy még nyerjünk vele pár díjat Farnborough-ban? Azért nem érdemes szerintem. Azt kellene megérteni, hogy ha nincs Gripen, akkor nincs Amraam sem! Nincs műszaki haladás, technológiai fejlődés, és lassan oda jutnánk, mint Albánia, akik pár hónapja szerelték le az utolsó MiG-15 és MiG-17 repülőgépeiket! És azért kell örülni minden apró fejlesztésnek, pláne egy Gripen volumenűnek, mert ha valaki sikeresen érvelt volna a repülőtender elhalasztása mellett, akkor szerinted mára lennének korszerű Blackhawk helikoptereink, vagy Hercules szállítógépeink? Egy frászt, inkább az a pénz is elúszott volna fagylaltgépekre, Audikra, és más nélkülözhetetlen katonai felszerelésre. Én megértem, hogy Python számára az a fontos, hogy legyen mivel szállítani őket, hogy használható felszerelésük legyen, és korszerű lövészpáncélosok védjék a hátsójukat. Árpapa a rakétái miatt kesereg, Tüzér örülne néhány új önjáró és vontatott korszerű lövegnek. A pilóták viszont konkrétan lesz@rják ezeket a földi "béka perspektívákat", nekik az a fontos, hogy modern, hatékony, jól használható harci repülőgépeket kapjanak. Ehhez képest van egy egyrészt csóró, másrészt ennek ellenére pazarló állam, aki nem tudja, de nem is akarja minden fegyvernem igényét kielégíteni. Tehát egyhangú döntéssel vadászgépeket vesznek, egyrészt mert az _tényleg_ nélkülözhetetlen, másrészt mert a vásárlás feltételeként kikötött svéd beruházásokkal még jól is jár. Emellett a vadászgép nagyot szól, észreveszik a hadsereg iránt különösebben nem érdeklődő honpolgárok is, vagyis ettől úgy tűnik, mintha lenne felelős honvédelmi politika...

Üdv:

   

Előzmény: st_patrick (15943)
kovacsgyula44 2007.01.08 Creative Commons License 15966

Megnéztem így utólag, ez valóban egy, rohadt, mocskos, sztálinista, rákosista, kádárista még az is előfordulhat, hogy hortiista kisszótár. Azonnal tűzrevetettem. Most jobb?

                         Gyulla 

Előzmény: Éhesló (15962)
Éhesló 2007.01.08 Creative Commons License 15964

Helló,

nem tudom beazonosítani, talán Sárhidai Gyula bácsi megteszi holnap (megkérdezem).

 

Üdv, Éhesló

Előzmény: st_patrick (15941)
Tiger205 2007.01.08 Creative Commons License 15963

Szia!

 

Inkább - másra!

Audi A8-ast nem vehetnek, ezt biztosan tudom!

 

És a HM III kié lesz????

Sokminden lehet.

De tudjátok ti is, hogy az ingatlan értékesítés bevétele nem a HM-é,  hanem a kincstáré!

 

Ez fontos - mert (legalább mi) ne vádaskodjunk feleslegesen!

 

 

üdv:

TGR

Előzmény: Törölt nick (15959)
Éhesló 2007.01.08 Creative Commons License 15962

Helló,

mikori kiadású (a szótár)?

 

Üdv, Éhesló

Előzmény: kovacsgyula44 (15955)
Zozo*HC* 2007.01.08 Creative Commons License 15961
MH 24. kapcsán azt olvastam hogy valahova debrecen környékére fogják áthelyezni, de mire jó ez az egész? olcsóbb lessz a fenntartása? vagy netán ott nagyobb szükség lenne az Egri felderitőkre?? nekem ez magas....és szomorú:(
Előzmény: Törölt nick (15959)
babosla 2007.01.08 Creative Commons License 15960

Mikori kiadás? Me nem mindegy.

 

Előzmény: kovacsgyula44 (15955)
volt tankos 2007.01.08 Creative Commons License 15958
sziasztok!

újfiú vagyok! Eddig csak olvastalak benneteket, a hozzászólások jók. Nem csak a 32-esek számolnak fel hanem a Támogató Ezred is a hangulat ott is olyan mint Budán. Habár egy történelmi hagyományokkal rendelkező ezredet nagyob bűn felszámolni mint egy 10 évest! a puding próbája az evés, majd meglátjuk mit hoznak ki belőle.
gencsydani 2007.01.08 Creative Commons License 15957
Én má' leszereltem, szal tőlem bekaphassák mind!:)
Előzmény: konyev (15936)
kgp9 2007.01.08 Creative Commons License 15956
Január 1.-től nincs 32.Bp.Őr és Diszezred(Petőfi laktanya)!Pesten az összes alakulat MH Támogató Dandár része lett!Ez biztos ugyanis Őrezredes vagyok(voltam).Pletyka szinten megy,hogy ebbe az évbe költözünk a Zách utcába,ugyanis eladják a Petőfit.Lehet benne igazság ugyanis felújitották az épületek egy részét és bekötötték az internetet.És tudjuk nagyon jól ha valamit felújitanak azt eladják!Szörnyű a hangulat a Petőfi laktanyába!(((((
kovacsgyula44 2007.01.08 Creative Commons License 15955

Magyar Értelmező Kéziszótár: oláh (olá) mn és fn <Régen gyak. soviniszta szóhaszn is:> román, stb.....

 Gyula

Előzmény: Tiger205 (15951)
Zicherman Istvan 2007.01.08 Creative Commons License 15954

Mást nem vittek el?:)))

Kárpátalján a románokat nagyon sokáig vlahoknak nevezték (Valáhia után szabadon).

Előzmény: dr_kotasz0831 (15953)
dr_kotasz0831 2007.01.08 Creative Commons License 15953

Szia Tiger!

 

Full OFF

 

Ha már az érdekes klasszikusoknál tartunk, akkor Bram Stoker is oláh-k nak hívta Drakula szolgáit, akik gróf várában raboskodó fiatalember levelét elviszik. (Többek között)

 

ON

 

Én

 

Előzmény: Tiger205 (15951)
Tiger205 2007.01.08 Creative Commons License 15952

marika = Amerika (ha valaki nem értette volna, bocs)

 

TGR

Előzmény: Tiger205 (15950)
Tiger205 2007.01.08 Creative Commons License 15951

Semmi gond, csak hogy lásd mire gondoltam: 1944 karácsonya

 

Wass Albert: Emlékezés egy régi karácsonyra (részlet)

 

Sötétedett odakint is gyorsan. Az oláhok még egyre jöttek, mintha el akarták volna árasztani a fény nélküli várost. Dia volt az, aki elsőnek látta meg a csodát és felkiáltott az ablaknál: „Nézzétek!” A főtér felé fordulva állt ott nagyra nyílt szemekkel. Arra néztünk mi is. A lélegzetem elakadt. A nagytemplom felől egy fehérbe öltözött csoport közeledett. Fiúk és leányok, fehérbe öltözve, magosra emelt égő gyertyákkal vezették a menetet. Megettük, kis szekérben, széna között, kicsi Jézus. Két szárnyas angyal húzta a kis szekeret, s a szekér megett ott jött József és Mária, a királyok meg a pásztorok s hosszú sorban emberek, asszonyok, égő gyertyákkal a kezükben. A járdán jöttek. A lassú menet éle elérte az utcát, s az oláh katonák megtorpantak előttük. A gyertyás gyermekek, a kis Jézus szekerét húzó angyalok, megettük József és Mária, a királyok meg a pásztorok s a gyertyás emberek és asszonyok hosszú sora lelépett rendre a járdáról az utca közepibe, s jöttek, lassan és méltóságosan a bámészkodó oláhok néma sorfala között. Néhányan levették fejükről a katonasipkát és keresztet vetettek. A gyertyás betlehemi menet pedig ment tovább, egyenesen a Kárpátok Őrének szuronyos puskára támaszkodó szobra felé. Megálltak ott, kicsi Jézussal a honvéd-szobor előtt, körülvették s egyszerre csak felhangzott odalent a betlehemes ének: „Mennyből az angyal eljött hozzátok, pásztorok, pásztorok…” De akkor már apám ott állt mellettünk, s nyitotta ki az ablakot. „Énekeljetek ti is”, mordult reánk, s az ő arcán is láttam legördülni egy csillogó könnycseppet. A hideg decemberi levegő arcunkba csapott. Énekeltünk mi is, együtt énekeltünk azokkal odalent. A szemben lévő házak ablakai is megnyíltak rendre, a mellettünk lévő házak ablakai is megteltek emberekkel, asszonyokkal, gyermekekkel, s mindenki énekelt. Az oláh katonák pedig álltak odalent bambán, s bámultak. Az ének után egy pap lépett elő, megáldotta a tömeget és megáldotta a szobrot. Átellenben velünk, a túlsó járdán, egy tiszt-forma ember kiabálni kezdett, de nem értettem meg a szavát. Alighanem románul kiabált, és én csak oláhul értettem, úgy ahogy. A katonák megmozdultak, s lökdösni kezdték odalent az embereket. „Dutye, dutye, dutye!” kiabálták s volt olyan is, aki puskatussal taszigálta a betlehemeseket. Valahol eldördült egy lövés, egy második, egy harmadik. A katonák ég felé tartott puskával lövöldöztek mindkét oldalon. A betlehemes tömeg meglódult s futni kezdett vissza, a templom irányába. Apám betette az ablakot. „Tegyétek be mind az ablakokat és húzzátok össze a függönyöket”, parancsolta. Ekkor már nagyanyám is ott volt mellettünk. „Közel ne menjetek az ablakokhoz”, mondta, „még meglőnek ezek a bolondok.” „Nem emberekre lőnek”, csillapította apám, „tömeget oszlatnak csak.”

Előzmény: kovacsgyula44 (15948)
Tiger205 2007.01.08 Creative Commons License 15950

jaj, ez az undorító marika imádat....

ja, bocs, igazad van!

 

TGR

 

 

Előzmény: -zakopane- (15949)
-zakopane- 2007.01.08 Creative Commons License 15949

Már ahol "madár" van! Briteknél pl nincs.

 

 

 

Lt-Col.

 

 

 

 

Col.
Előzmény: Tiger205 (15937)
kovacsgyula44 2007.01.08 Creative Commons License 15948

Kedves TGR!

     1989-ben, Kárpátalján beszélgettem a körzeti kereskedelmi osztály vezetőjével, aki elmondta hogy a hivatalába érkezőkkel nemzetiségüknek megfelelően tótul, ruszinul ,oroszul, magyarul vagy oláhul (olául?) beszél és ez orosz nemzetiségű főnökének nagyon nem tetszik. Ebben a szövegkörnyezetben semmi kifogásom nem volt az oláh kifejezés ellen.Más esetben sem kell ám engem komolyan venni. Én szóltam.... és kész.

                                            Gyula

Előzmény: Tiger205 (15934)
Tiger205 2007.01.08 Creative Commons License 15947
Hali!

a 32-es ezred kapcsán közölt írás töredék - ha valakit érdekel még a tartaléklos téma - hogy miképp volt régen.... bocs, ha off (talán nem)

Tartalékos tiszt

A tartalékos tiszti rendszert az Osztrák–Magyar Monarchia hadseregének 1866–1868 közti megreformálása során vezették be, létezett a közös (k. u. k.) hadseregben és a honvédségben is. A reform során bevezették az általános hadkötelezettséget, ez alól azonban iskolai végzettség alapján ki lehetett bújni. Azok, akik elvégezték a szabályzatban meghatározott középiskolák valamelyikét (az érettségi nem volt feltétel), a 3 éves kötelező katonai szolgálat helyett 1 éves önkéntesi szolgálatra jelentkezhettek. Az önkéntesi év letöltése után eredményes tiszti vizsgát kellett tenni, s aki sikeresen levizsgázott, általában kadét-altiszti vagy hadapród őrmesteri rangot kapott. Őket rendszerint az első tartalékos fegyvergyakorlat alkalmából, egy-két évvel később nevezte ki tisztté az uralkodó, ha megfeleltek a szabályzatban foglalt társadalmi követelményeknek. Tartalékos tiszt ugyanis csak az lehetett, akinek volt megfelelő állása vagy olyan vagyona, amely megélhetését biztosította. A megkívánt minimális kereset a hadnagyi fizetésnek felelt meg, ami a századforduló körül havi 120 korona volt. Ezt igazolni kellett: ha a tisztjelölt kezdő fizetése kevesebb volt, akkor azt is, hogy családja pótolja a különbözetet. Ez után az ezred tisztikara döntött arról, hogy a jelölt megfelel-e a tiszti becsület követelményeinek. Büntetett előéletű nem lehetett tiszt, de a szabályzat kimondta: párbaj és részegség miatt elítélt egyéntől ezen vétség miatt nem tagadható meg a tartalékos tiszti kinevezés. A különböző szakképesítéssel rendelkezők esetében az önkéntes szolgálatból csak 8 hetet tett ki a fegyveres kiképzés, ráadásul az orvosok, gyógyszerészek esetében a teljes önkéntes szolgálat időtartamát is fél évre rövidítették. A tartalékos tiszt teljes szolgálati ideje 12 év volt, de tartalékos tiszt – legalábbis az I. világháborúig – főhadnagyi rangnál magasabb rendfokozatot nem érhetett el. A tartalékos tiszti rendszer igazán az I. világháborúban tett szert katonai jelentőségre, szerepe a dualizmus idején nem is a hadsereg szempontjából volt meghatározó. A tartalékos tisztek ugyanis a tiszti kardbojt viselésére is jogosultságot szereztek, s mint ilyenek párbajképesek voltak. Ez pedig belépőt jelentett az úri társadalomba: a középosztályhoz tartozás feltétele volt.

A századfordulón a közös hadseregben nagyjából 20% körül mozgott a zsidó tartalékos tisztek aránya, a honvédségben még ennél is magasabb volt, miközben az izraelita vallásúak aránya a Monarchia népességének 4,4%-át tette ki (1911-ben). A középiskolát végzettek között is 20-25% volt a zsidó vallásúak aránya, ami azt mutatja, hogy a Monarchia hadseregében nem korlátozták a zsidó tartalékos tisztek számát – szemben például a porosszal, ahol a hasonló feltételek ellenére 1885 és 1914 között egyetlen zsidó vallású tisztjelöltnek sem adományoztak tartalékos tiszti rangot. A fegyvernemek között azonban a Monarchia hadseregében is jelentős különbségek mutatkoztak: míg a trénszolgálatnál a zsidó tartalékos tisztek aránya elérte a 30%-ot, a lovasságnál – amely mindvégig megőrizte exkluzív nemesi jellegét – alig haladta meg a 6%-ot.

Az Osztrák–Magyar Monarchia hadseregében a tartalékos tiszti rendszer mellett létezett a póttartalékosok intézménye is. Mivel nem volt szükség valamennyi 21. életévét betöltött személy 3 éves katonai szolgálatára – amelyet az általános hadkötelezettség előírt volna –, bizonyos foglalkozások képviselőinek kedvezményeket biztosítottak. Az elemi iskolai tanítók, a vallásfelekezetek papjai és papnövendékei, valamint azok, akik keresőképtelen szülőt vagy testvért tartanak el, továbbá a 155 centiméternél alacsonyabbak, csak 8 hetes kiképzésen vettek részt, melynek befejezésével póttartalékos közlegényekké váltak

Forrás: Hajdu Tibor (szerk.): A magyar katonatiszt, MTA Történettudományi Intézet, Budapest, 1989.
Előzmény: Zicherman Istvan (15945)
thehassan 2007.01.08 Creative Commons License 15946
A relék képzése bizony azon a szinten volt.

Az meg, hogy tök jó dolgokat oktatnak (mondjuk, négy év Vác után sok új Fülekiben sem volt), nem egyenértékű azzal, hogy hasznos dolgokat oktatnak. Velünk egyidőben folyik ugye a Gripen-vita. Nos, F. tananyaga egy Gripen volt. Nagyon jó, nagyon tartalmas, nagyon szép, csak nem erre van szükség. Ha tervezőmérnököket vagy javítómérnököket képeztek volna a Bolyain, akkor OK. De a gyakorlati híradó hadnagyi életben nincs szükség rá, mert ha nem megy a 140 egyik egysége, akkor kiveszem az egységet, az M-zárolt kocsiból belerakok egy jót (ha egyáltalán belemegy...), a rosszat meg nem adom le javításba, mert nem veszik át. Így mi szükség is van huszonnegyedik ellenállás szerepének ismeretére? Vagy nézzük kicsit pozitívabb hozzáállással, egy MRR esetében sem kell tudnom, mit tesz a Collins-kör, ha egyáltalán van benne (nem foglalkozom rádiókkal mostanában). Ha beledugok háromnegyed méter szögesdrótot a "fekete dobozba", és van ök., akkor a dolog működik. Hogy mitől, azt, ha érdekel, megnézem szabadidőmben - hiszen, ha nem működik, tenni ellene nem tudok semmit. Falra szegezett térképekkel meg foglalkozzanak a G3 emberei.
Viszont nem ártott volna legalább egyszer a gyakorlatban is használni a rádiókat a négy év alatt. Legalább egyszer.
Előzmény: kRoy74 (15933)
Zicherman Istvan 2007.01.08 Creative Commons License 15945

,,...Kék paroli mosolyog a blúzom tetején.

Nincs még sárzsim, de holnapra lesz:

Főhadnagy úr galléromra csillagokat tesz.

 

Ferenc-Jóska adta ezt a mundért rám,

Nincsen lovam, de víg vagyok

Mindig ám,

Mert:

 

32.-es baka vagyok én - recece -

Gyalog masírozok én..."

 

(Kelt 1907-ben)

Előzmény: Cs_ (15944)
Cs_ 2007.01.08 Creative Commons License 15944
"32-es baka vagyok én...."
st_patrick 2007.01.08 Creative Commons License 15943

Üdv Stylist!

 

Kicsit felhalmozódott a restanciám azért reagálok összevontan arra amit írtatok.

 

Először is a Román Légierő honlapja:

http://www.scramble.nl/ro.htm

 

Ez azt írja hogy a román 29-esek kirepülték a javításközi üzemidejüket, felújításra vártak, amire korábban izraeli barátaink tettek nekik ajánlatot, ez lett volna a Sniper elnevezésű változat. Gondolom pénzhiány miatt húzódott, végül a típust 2003.01.21-én kivonták. Ha valóban olyan körülmények közt tárolják a technikát, mint ahogyan mi herdáltuk el a gépeinket, akkor Romániában 29-es kokárdával már nem igazán fog repülni. Az oldalon ott van a jelenleg érvényes szervezés: nincs sehová sem szervezve 29-es. Gondolom el sem adnák nekünk, onnan 29-eshez már nem jutunk viszont ha (Python?) továbbra is a 29-esek rendszerben tartásában gondolkodunk, akkor jó tudni hogy Légierőlködésünkben úgy volt/van két vre szd. hogy az Albákkal kiegészítették a megcsappant gépszámot. Ennyiből már jobb a Gripen.

 

Más: a Gripen mint típus megrendelése nem szakmai alapon történt. Mindenki megdöbbent amikor az MLU korszerűsítésre tervezett F-16-osok helyett kék-sárgába borultunk hirtelen. Bizonyára jól használható, de ezt nem fogják úton-útfélen javítani, és ahogy látom nem fogjuk kihasználni a típus képességeit. Légirendészet lesz, semmi más: a gépszám erre elegendő, egyébként ebben a formában súlytalan erő. Ha meg a NATO amely dugig van vadászbombázókkal már a mi 4 Gripenünkre fanyalodik rá, akkor igen nagy baj lesz...

Könnyen mondanám most hogy legyen még egy Gripen század vagy legalább  1-2 századra való ALCA, de ez vágyálom.

 

Python meg arra próbál utalni, hogy légirendészkedésre a jelenlegi 29-esek is elegendőek lennének és a sokmilliárd Gripen-forintot más értelmes célokra elkölteni. Ha már ennyire takarékoskodunk...

Előzmény: Stylist (15917)
Zicherman Istvan 2007.01.08 Creative Commons License 15942

Hát, énj a HM vízfejeinek helyében meggondolnám, hogy érdemes e felszámolni egy olyan, óriási és gazdag történelemmel rendelkező ezredet, mint amilyen a 32. Mária-Therézia Budapesti Házy honvéd gyalogsági őrezred volt.:(((

Magyaroprszágon csak ennek az egy ezrednek van méltó emlékműve Budapesten.

Jól van - a vízfejek köztudottan nem a fejükkel gondolkoznak. Két agytekervényük van. Az egyik a pia és pina észlelését szolgálja, a másik meg gyűrődés a tányérsapkától....

Előzmény: Tiger205 (15940)
st_patrick 2007.01.08 Creative Commons License 15941

Rendben köszönöm szépen!

Kicsit más: a Kuruc által belinkelt képeken az a HSN nem egy '50-es évekbeli 45mm űrméretű magyar fegyver?

Előzmény: Éhesló (15932)
Tiger205 2007.01.08 Creative Commons License 15940

Persze!

Az alakulat is beolvad a nagy nagy támogató alakulatba!!

Nem tudtad???

Megszűnik a 32-es!!!

Egy ilyen szám!

Egy ilyen történelémmel!

(erre írtam anno, hogy most akkor mi lesz a 32-esek terének az új neve????)

 

 

TGR

Előzmény: Zicherman Istvan (15939)
Zicherman Istvan 2007.01.08 Creative Commons License 15939
Most beszéltem pár őrezredessel:(( Egyenlőre úgy néz ki, hogy sz...l meszeltek a Petőfinek:(((
Előzmény: Tiger205 (15938)
Tiger205 2007.01.08 Creative Commons License 15938

Hali!

 

Nyugálományba vonult Svéd dr. tábornok úr!

Micsoda korszak ér(t) ezzel véget!

 

 

És Kovács Zoltán tábornok úr is.

Hm...

Pedig valamit emlegettek vele és az őrezreddel kapcsolatban...

 

üdv:

TGR

 

Előzmény: J Dagain (15894)
Tiger205 2007.01.08 Creative Commons License 15937

Szia Roland!

 

Nálad legalább tél van?

Itt idén a tél érdeklődés hiányában elmarad, több mint +12 fok van mos tis!

(hogy legyen egy kis nőies is a topicban árpapa miatt!)

:o)

 

az ezredesre "full colonel"-t hasznal es az alezredesre mondja hogy "colonel".

 

Igenis, meg nem is. 

Ha jelezni akarják, hogy nincs meg az illető  "madara", akkor még meg is nyomják a Lt.-t elötte!

 

más:

És akkor estem le egy könyvet olvasva a röhögéstől az ágyról, amikor az egyik mondatot fordítva a fordító (hölgy - és ezt nem csak férféisoviniszta voltom miatt írtam ide) ilyet tudott kihozni magából:

- A szakaszparancsnok (szakaszvezető klett volna, de ez mindegy) meglepetten nézett fel, majd vigyázba vágta magát, amikor az ejtón belépett egy egész ezredes!

 

(mi lett volna, ha egy háromnegyed ezredes lép be?)

 

üdv:

TGR

Előzmény: Farkas Roland (15887)
konyev 2007.01.08 Creative Commons License 15936
csak csendesen fiúk. Az internetnek is lehet szeme, ha a falnak is van füle. :-D
Előzmény: Tiger205 (15935)
Tiger205 2007.01.08 Creative Commons License 15935

"Szerinted bepoloskázni a lakásodat, kocsidat, megszervezni a családod figyelését két perces meló?!?:))"

 

 

Dani!

Az már rég megtörtént!

:o)

Más ok???

 

TGR

Előzmény: gencsydani (15871)
Tiger205 2007.01.08 Creative Commons License 15934

Szia!

 

"Ha "oláh"-t hallok, akkor is néhány lépést hátrább kell lépnem."

 

Pedig tudnond kell, hogy a II. VH végéig igenis használatban volt (beleértve hivatalos iratokat (hadi-napló, stb.) is).

 

üdv:

TGR

Előzmény: kovacsgyula44 (15866)
kRoy74 2007.01.08 Creative Commons License 15933
Már megbocsáss, az általam célbavett hozzászólásodban arra utaltál h. a Bolyais képzés stílusa a "ha ez a műszer ezt mutatja akkor ezt a gombot nyomd meg" szinten volt. Én erre írtam hogy ez szerintem nem így van, nem csak az okozatot oktatták, hanem az okokat is. Erre most azt írod hogy magas szintű képzést adott F. csak épp semmi értelme nem volt. Ezek szerint akkor a színvonallal mégsem volt gond, csak épp baromságokat tanítottak, mert nem kell használnod?
Előzmény: thehassan (15930)
Éhesló 2007.01.08 Creative Commons License 15932

Helló,

4 db CIRKUSZ ISO 20' C konténerjellegű felépítmény, 1 db ISO 20' CC szállító konténer.

Az utóbbit nem tudom.

 

Éhesló

Előzmény: st_patrick (15923)
thehassan 2007.01.08 Creative Commons License 15931
Se hadtápos, se közgaszdász nem vagyok, csak egy villamosmérnök matekozik :)
Előzmény: Törölt nick (15918)
thehassan 2007.01.08 Creative Commons License 15930
Egyébként a 1412-t nem F. tanította, és aki tanította, attól viszont főként a tekerés művészetet lehetett elsajátítani (sokkal többet tudott, de egyszerűen nem volt értelme átadnia). Egyébként a F. által átadottakat sem hasznosítja egyik híradótiszt sem, hiszen nem áramkörszinten dolgozunk a készülékekkel, és főként nem elektroncsövesekkel (egyre inkább). Szóval nagyon magas szintű képzést nyújtott F., csak éppen semmi értelme sem volt.
Előzmény: kRoy74 (15928)
thehassan 2007.01.08 Creative Commons License 15929
Már alezredesként, de a lényeg ugyanaz.
Előzmény: kRoy74 (15928)
kRoy74 2007.01.08 Creative Commons License 15928
Akkor Te biztosan nem ismerted Füleki őrnagyot, aki vizsgán rábökött egy világtérkép méretű kapcs. rajzra és megkérdezte hogy az ott mi és mi a szerepe. Ha nem 100%-os precizitással válaszolt az áldozat, akkor abból nem lett tiszt.
Előzmény: thehassan (14727)
Gyöki II 2007.01.08 Creative Commons License 15927

Python!

Megprobáljátok most a belépést? Azt a visszajelzést kaptam, hogy most müxik...

Előzmény: Törölt nick (15852)
Kuruc71 2007.01.08 Creative Commons License 15925

Szia Python 1 !

 

Maradéktalanul egyetértek veled !

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (15924)
st_patrick 2007.01.08 Creative Commons License 15923

Szia!

Köszönöm szépen az infókat! Ez a Mobil Biológiai Laborkomplexum milyen konténerekből áll? (A képek alapján van benne vagy 5-6.)

Kicsit más: ha már a G-Wagen szóba került - a típusszám után (G-270CDI) a BA10, BA9 stb mit jelent?

Előzmény: Éhesló (15858)
st_patrick 2007.01.08 Creative Commons License 15922

Szia! Ezer köszönet:-) Csináljuk azt hogy megadom az emilem és erre el tudod küldeni:

 

st_patrick@freemail.hu

 

Még egyszer köszi!

Előzmény: ZUpityu (15804)
Yoshi 2007.01.08 Creative Commons License 15921

hoppá, bocsánat...

 

(absolute off)

 

Hejcei ügy kapcsán megállapítoták, hogy a pilóta 36 órája nem aludt...

 

(kimaradtam az eseményekből, nem is követtem őket)

 

 

mikor történt meg a felelős előljárók/parancsadók/akik tudtak erről stb tarkónlövése?

 

mintha még ők is a 80as években lennének... hát megőrülök....

Előzmény: Stylist (15917)
Maz 2007.01.08 Creative Commons License 15920
>hiszen számlával military boltból 7-8 ezer Ft-ért megkapod,és ők már nyertek rajta.

Na ja, csak ne felejtsd el, hogy beszerzési forrásuk elsősorban a HM inkurrenciakészlete, ahonnét messze az előállítási költség alatt szerzik be. A legtöbb helyen egyébként 10-15 000 Ft körül vesztegetik.
Előzmény: Törölt nick (15918)
Törölt nick 2007.01.08 Creative Commons License 15919
Alhadnagy!
Pontos infóim nincsenek herculesekkel kapcsolatos felajánlásról,és az elutasítás miértjéről,de azt tudom,hogy román kollégák tökéletesen megoldják az afganisztánban lévő csapataik ellátását,szállítását ezekkel a gépekkel, merthogy ők elfogadtál az ajánlatot...
Előzmény: Alhadnagy (15897)
Törölt nick 2007.01.08 Creative Commons License 15918
thehassan!
A krb-és árakat ne vedd figyelembe, Az általad említett Danner bakancs közel a triplájába kerülne a krb polcain,hiszen a csekkfüzeted mögött nem áll valódi érték,ezért a krb-és árakat kell felnyomni, így szépen hangzik,hogy az MH adott neked 75 ezer ruhapénzt...ha mind levásárlod,kb 20 ezer Forintba került a csekkönyved az MH-nak.
valódi értéke tényleg kb 4-5 ezer a surranónak,hiszen számlával military boltból 7-8 ezer Ft-ért megkapod,és ők már nyertek rajta.
Előzmény: thehassan (15902)
Stylist 2007.01.08 Creative Commons License 15917

"A Gripennel nemhogy lőni nem tudnak most semmire,még eje. világító bombára sem,sőt még egy valamire való légibemutatót sem tudnak most lererepülni,nemhogy harci feladatokat!!!Még a póttartályaik is kölcsönben vannak nálunk a svédektől."

 

És??? Nem vagy te egy kicsit türelmetlen? Még egy éve sincs, hogy megérkeztek az első gépek! Még majdnem egy év, mire megkapjuk mindet. Még folyik az új pilóták kiképzése erre a típusra. Még csak most következik a fegyverzet beszerzése hozzá. Soroljam? Pont azért tartanak Kecskeméten még üzemképes állapotban pár darab lepattant MiG-29-est, hogy az általad említett "elromlott rádiójú gépeket" addig is ki lehessen tessékelni valamivel. Várjál még 2 évet, és 2009-től már csak a Gripenek adják a harci készenlétet, a Fulcrumok meg mennek a MÉH-be, vagy a statikus sorra Pápára, a Suhoy-ok, meg az öreg MiG-ek mellé...

 

"Megjegyzem, hogy a Gripenek nincsenek magyar tulajdonban, félreértés ne essék!"

 

Ennek meg nincs semmi jelentősége, tekintettel arra, hogy a svéd kormánynak nincs beleszólása a gépek felhasználásába. Még ha ki is kötnek valami ilyesmit a bérleti szerződésben, akkor is nyugodtan megszeghető, mert a svédeknek - ellentétben az amerikaiakkal - nincs érdekérvényesítő képességük a repülőgépek leszállítása után. A fegyverek amerikaiak, a hajtómű brit, és a kiképzésben sincs már szükség az ő további segítségükre. Szóval ez csak a financiális terhek könnyítése miatt alakult így, de a lízing szerződés lejárta után a gépek természetesen magyar állami tulajdonba kerülnek...

 

"Hány gyakorló példányt lőhetnek majd el a pilóták,hogy gyakorlatot szerezzenek a fegyver alkalmazásában?"

 

Kicsit drága tüzijáték lenne! A Gripen szimulátor a te barátod, ott sokkal olcsóbban tudod "eljátszani" az Amraam rakétaindítást. A rakéta képességeit pedig kár lenne megkérdőjelezni, sok ország nyáladzana érte, de az USA nagyon megnézi, hogy kinek szállít. Az biztos, hogy ilyenekkel a szárnya alatt még a Gripeneknek is lesz respect-je, és legalább nem csinálnak magukból bohócot a pilótáink, mint korábban az R-29, R-73, meg a többi hatástalan játékszer hurcolásával...

 

"Hejcén valóban a pilóta tért le a légifolyosóról,de téves,nem vezette bele a gépet a hegybe,a szárnyat kapták el a fák a hegy tetején."

 

Ebben a részletkérdésben biztos igazad van, lehet hogy én emlékeztem pontatlanul. De az biztos, hogy letért a légifolyósóról, valamint azt is megállapította a szlovákok vizsgálati jegyzőkönyve, hogy a baleset időpontjában a pilóta már 36 órája nem aludt! Tehát emberi hibák sorozata, ami ellen sohasem fog megvédeni a modern technika, mert a katonai gépeket az eltérő igénybevétel miatt nem is tervezhetik "bolondbiztosra" mint a civil kisrepülőgépeket, vagy lassan már az autókat is...

 

"Talán ezen kellene elgondolkodni,és nem a vadászlobby-t favorizálni,mert nem légibemutatókra és fegyvertelen gyakorlórepülésekre  van szüksége a seregnek,hanem sárdagasztó szállító-és harci helikopterekre,és ronda,de nagy teherbírású szállítógépekre,készüljenek ezek bármelyik országban is!"

 

Nem, ebben tévedsz, de jogod van a véleményedhez, mégha logikailag hibás is! :-)) Kezdjük azzal, hogy az országnak gyakorlatilag nincs légvédelme. A gépágyúkat kivonták, és a légvédelmi rakéták 90%-át is. Ami megmaradt, pár KUB és Mistral, az ugye először is Győrben van, ami nem sokat segít, ha berepül valami Románia vagy Szerbia felől. Másrészt, mégha megmaradtak volna a Vega, Nyeva, Volhov, Dvina, stb. ütegek, akkor sem kapnának tűzparancsot béke idején, ez tutti! Nem kell a Gripen? Oké, akkor az utolsó néhány Fulcrum lerohadása után mit csinálsz a szállító helikoptereiddel, meg a C-130 Hercules-ekkel, ha valaki berongyol a légterünkbe, és szarik a rádiójára küldött figyelmeztetésekre? Megátkozod? Vagy csak tehetetlenül várod, hogy vajon "csak" átrobog az országunkon, vagy kinézte magának Paksot, esetleg Százhalombattát, netán Budapestet? Én szó szerint _semmire_ nem tartom a politikusainkat, ennek itt már többször hangot is adtam. De ilyen szempontból még bennük is volt annyi felelősségérzet, hogy ne hagyják teljesen vadászlégierő nélkül az országot. Mert ugyan a típusról, és annak elvárt képességeiről voltak viták, de én nem tudok olyan politikai erőről, pártról, aki eleve ellenezte volna az új vadászgépek beszerzését...

Üdv:

       

   

Előzmény: Törölt nick (15913)
Stylist 2007.01.07 Creative Commons License 15916

"Csak egy apróság a pontosság kedvéért: Nézz utána a "labanc" szó értelmének! Szerény ismereteim szerint nem az osztrákokra használták, hanem a császári érzelmű magyarokra!!! A közhiedelemmel ellentétben!!!"

 

Igen, ebben teljesen igazad van. Elnézést kérek a "pongyola" megfogalmazásért...

Üdv:

Előzmény: Hamburger2 (15912)
babosla 2007.01.07 Creative Commons License 15914

Üdv!

 

  "A Gripenek árából elég sok mindent lehetett volna venni,ami a jelenlegi  fontos katonai feladatokat,és a könnyűlövész koncepciót is kiszolgálná."

 

 

Már megint témánál vagytok! Mikor esik le a tantusz, hogy a Gripeneket jóval a "könnyűlövész koncepció" elött rendelték meg!

 

És nem azért nincs pénz csapatrepülőkre, a szárazföldi erők felszerelésére mert a gépek elviszik a lóvét, hanem mert az allománytáblánk olyan, amilyen, a maradékot pedig elviszik az olyan értelmes beszerzések, mint a fagylaltgép, a 30 milkós kutyaól, stb.

 

Na jóéjt.

Előzmény: Törölt nick (15913)
Hamburger2 2007.01.07 Creative Commons License 15912

Szervusz Stylist!

 

Csak egy apróság a pontosság kedvéért: Nézz utána a "labanc" szó értelmének! Szerény ismereteim szerint nem az osztrákokra használták, hanem a császári érzelmű magyarokra!!! A közhiedelemmel ellentétben!!!

 

Bakancs témához az objektivitás miatt csak annyit, hogy a "Surcikat" már a tatai dandárnál is megkezdték kivonni. (A tatai dd. felszerelési prioritássban nem áll valami előkelő helyen!!!!) A szerződéses állomány is megkapta az új általános bakancsot, amely ugyan nem tökéletes, de nagyságrendekkel jobb, mint a Surranó volt.

 

A misszióba menő katonák - még a balkániak is! - kaptak HAIX (!!) bakancsokat is nyárra. (Arról már volt vita, hogy egy nyári bakancsnba minek a G-T, ne fojtassuk!) Ez utóbbira sok rosszat még nem hallottam! :)

 

Üdv:  Hamburger

ZUpityu 2007.01.07 Creative Commons License 15911

Üdv!

Én is próbáltam. 100m-ről AMD-ből PSz lőszerrel. De úgy emlékszem a repesz elleni védelmet említette Éhesló. Tény, hogy az acélsisak bevezetése erősen visszaszorította a fejsérültek számát (I.vh.) Tehát valamire mégis csak jók. Egyébként szerintem ma a világon nincs olyan ember által viselhető sisak, ami felfogja az acél, vagy keményebb maggal szerelt karabély vagy puskalövedéket. Attól, hogy valami modern, még lehet nagyon sz@r. Hogy is mondjuk mi magyarok? Nem mind arany ami fénylik. Személyszerint elfogadom egy olyan véleményét, aki részt vett a sisakok tesztelésében.

 

Előzmény: Törölt nick (15898)
Éhesló 2007.01.07 Creative Commons License 15910

Helló,

mint írtam a lövedékűllósága reálisan megegyező, vagy jobb.

A repeszállósággal és az aramidszálak öregedésével van gond. Előbbi rosszabb mint az acélé, utóbbit meg nem ismerjük pontosan, mert sok-sok mindentől függ (nedvesség, napsugárzás, vegyi anyagok, sugárzás stb.).

A váltás okai - szerintem - már korántsem műszakiak, de ezt nem ismételném meg.

Kívánom, hogy ne kelljen használnod a jó tulajdonságait sem!

 

Éhesló

Előzmény: Törölt nick (15898)
Éhesló 2007.01.07 Creative Commons License 15909

Helló,

 valami CFE-ből rémlett. Lehet, hogy rosszul.

 

Éhesló

 

 

Előzmény: babosla (15882)
Éhesló 2007.01.07 Creative Commons License 15908

Ja,

és kínai nem volt köztük, szerintem itthon olyan sorozat nem is volt.

 

Éhesló

 

Éhesló 2007.01.07 Creative Commons License 15907

Helló,

három jó sorozat volt, ebből 2 magyar, 1 bolgár. A sorozatszámaikat sajnos nem tudom, de megpróbálom felkutatni Földi Feritől mert ők vizsgálták őket. Akkor közzéteszem.

 

Üdv, Éhesló

Előzmény: thehassan (15875)
Éhesló 2007.01.07 Creative Commons License 15906

Helló,

pedig magyarul az a nevük, már jó pár száz éve. Nem tudom mi ebben a baj? (Bár ez off lenne itt!)

 

Éhesló

Előzmény: kovacsgyula44 (15866)
Éhesló 2007.01.07 Creative Commons License 15905

Helló,

nem ismerem a konkrét alkalmazási területet, de a manapság folytatott kísérletekben jobbak az üvegszálas anyagaink, mint az aramidosak...

 

Éhesló

Előzmény: gencsydani (15868)
Éhesló 2007.01.07 Creative Commons License 15904

Helló, mint írtam, a Haditechnikai Intézet 86 évesen január elsejével elhunyt.

emlékét megőrizzük, béke poraira.

 

Éhesló

Előzmény: Csaba5 (15865)
Stylist 2007.01.07 Creative Commons License 15903

"Hány Maverick rakétánk lesz a Gripenhez?"

 

Konkrét számokat még nem lehet tudni egyik rakéta beszerzési mennyiségéről sem, de nyilván az Amraam lesz a szűk keresztmetszet a horrorisztikus ára miatt. Persze ez nem csoda, a halálos pontosságot, és a garantált találatot meg kell fizetni! Ami a Sidewindert illeti, nincs még eldöntve, hogy melyik modifikáció lesz. Nyilván a korai változatok ma már nem annyira korszerűek, de R-73-hoz, vagy bármely más orosz rakétához kár hasonlítani, mert azzal egyszerűen _nem lehet eltalálni_ semmit. Gondolkoztál már azon, hogy a kecskeméti fiúk az "éles" lövészeteken miért mindig ejtőernyővel lassan ereszkedő, nem manőverező, "ezerrel" világító infrabombára lőnek a Fulcrumokkal? Mert kb. ez az egyetlen dolog, amit sanszosan eltalálnak a rakétáikkal, és így kiválóra lehet minősíteni a gyakorlatot, tehát mindenki boldog...

 

"A többi ország szállító helikoptereket vesz,még a semlegesek is."

 

Először is: már írtam neked, hogy Ausztria nem _csak_ helikoptereket vesz, hanem méregdrága Eurofighter repülőgépeket is, ráadásul 18-at, darabra is többet mint mi. És még mindig nem korrekt összehasonlítani minket a labancokkal, ha mást nem, legalább a dzsídípí adatokat kukkantsd meg a két ország esetében...

Másodszor: azért nem kell annyira pesszimistának lenni, most gondolom megvárják amíg megmakkan az összes minyóc, de azután talán kinyivákolnak egy kis katonai segélyt az USA-tól, már csak missziós érdemeinkre tekintettel is. Persze nem vadiúj gépekre gondolok, de van Davis Mothan-ben százával lekonzervált Blackhawk és Huey is, és még így is jobbak, mint az orosz helikopterek új korukban voltak. Ha meg nem lesz belőle semmi, akkor muszáj lesz lépniük valamit mielőtt kitör a gyalázat, mert manapság egyszeűen nem létezik hadsereg helikopterek nélkül...

 

"Nem szeretném, ha magyar katonák járnának így, csak azért, mert kellett nekünk 14, teljesen haszontalan, méregdrága masina, fontos, és szükséges szálítógépek helyett!"

 

Bocs, hogy így fogalmazok, de ez a mondat egy kissé demagóg-populistára sikerült. Egyrészt te is tudod jól, hogy Hejce pilótahiba volt, a looser egyszerűen nekivezette a hegynek a gépet. Semmi köze nem volt a repülő műszaki állapotához, nem emiatt haltak meg. Másrészt nem vagy-vagy alapon kellene megközelíteni ezt a problémát, mert senki sem vitatja, hogy szükségünk van jó állapotú, NATO operábilis szállító repülőgépekre. A probléma megoldását én is használt C-130 Hercules repülőgépek hosszúlejáratú bérlésében látom, mert újat vásárolni nincs miből, és talán nem is érdemes. Ugyanakkor légierőre, vadászbombázókra _is_ szükség van, és ha ez a kis ország nem is engedhet meg magának Super Honeteket vagy Raptorokat, akkor legalább fanyalgás helyett örülni kellene az új, IV. generációs vadászgépünknek, és hogy végre nem valami vastag fekete kerozinfüstöt okádó orosz szutyadékkal kell éles harci szolgálatot adniuk a fiúknak! Az Aranysasban nyilatkozta az egyik, kint Svédországban tanult magyar Gripen pilótánk, hogy mióta hazajött már egy csomó civilt, sőt katonát hallott fanyalogni, miközben többször is beszélt azóta a cseh kollégákkal, akiknél szintén rendszeresítésre került a Gripen, és ott mindenki büszke rá, a civilek is érdeklődőek, és eszükbe sem jut fikázni...

Üdv:

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (15896)
thehassan 2007.01.07 Creative Commons License 15902
Olcsó? Számoljunk.
A surranót valami 21 kHUF körül adták legutóbb a KRB-ben. Tegyük fel, hogy HM bácsi nem profitorientált a saját maga által kiadott ruhacsekkönyvre, tehát kb. ennyiért is vehetik a szállítótól (vagy többért). A hasonló képességű, tehát nem Gore-Tex-es Danner Striker (amikor még lehetett G-T nélkülit kapni) 99 USD volt Átlag Béla állampolgár számára, vagyis HM bácsi ebből jelentős kedvezményt kiizzadhatna. 99 USD * árfolyam = 21 kHUF (az, hogy a Striker mennyivel kényelmesebb, most ne számítson, itt csak matekozunk). Ez csak egy példa, ezer és egy másikat is lehetne mondani. Ha a surranót 4-5 kHUF körül számolnák, akkor azt mondanám, hogy reális. Ez alatt lenne olcsó.
Előzmény: -zakopane- (15899)
HK Expert 2007.01.07 Creative Commons License 15901
Üdv Python!

Megmondom tetszik ahogy a felszerelési tárgyaidat leteszteled és gyakorlati oldaláról nézed a dolgokat. Mondjuk misszióban esetleg az életed múlhat rajta.

Kérdésem, hogy az általad végzett gyakorlati felméréseidről pl." sisak kontar lőszerek teszt" nyilván közvetlen feletteseid tudnak, de a nagyerős vezetésünkig eljutnak az ilyen információk, hogy mi lenne jó, meg mi nem a katonáinknak, vagy nagyivben tojnak rá. Persze mindig a pénzzel jönnek.

Tisztelettel : HK Expert
Előzmény: Törölt nick (15898)
-zakopane- 2007.01.07 Creative Commons License 15900
Egyébként szerintem a britek kevlárja nagyon jó.

Előzmény: Törölt nick (15898)
-zakopane- 2007.01.07 Creative Commons License 15899

"A világ összes,valamire való hadserege leváltotta az acélsisakját,beleértve az összes szomszédunkat is!!"

 

Meg a világ összes valamire való hadserege különbséget tesz tél és nyári bakancs között és nem a 60-as évekből itt maradt múzeumi surranót hordatja katonáival.

Ami egyébként marha "jó" mert télen hideg mint a jegesmedve, nyárom meg 0% szellőzése van.

Amúgy van egy "előnye" is. Olcsó az álamnak.

 

Előzmény: Törölt nick (15898)
Alhadnagy 2007.01.07 Creative Commons License 15897
"Fura,de a többi ország meg tudja oldani az utánpótlását C-130-asokkal."

Azt hallottam még régebben, hogy az amerikaiak felajánlottak a MH-nak 4 db C-130-ast (le voltak konzerválva, mert nekik nem kellettek éppen), amiket csak fel kellett volna újítani, de nekünk nem kellett. Persze a felújítás sem lett volna olcsó, de megérte volna, mert megoldódott volna néhány problémánk. Van valakinek pontos infója erről a felajánlásról?

"Nem fogja vigasztalni a Tisza mentén élő embereket sem,amikor nem lesz,ami beemelje a homokzsákokat a gátra,vagy épp az embereket mentse,amikor átszakad a gát."

Igazad van, ugyanis egy folyó mellett nőttem fel, ezért sokszor a saját szememmel láttam mekkora segítség egy szállítóhelikopter.
Előzmény: Törölt nick (15896)
babosla 2007.01.07 Creative Commons License 15895

Üdv Stylist!

 

18 db MiG-29, de 2004-ben csak "raktáron". De attol még működhetnek nem?  

Persze eltérések lehetnek, a MB sem szászázalékos. Lásd Magyarország.

Előzmény: Stylist (15884)
J Dagain 2007.01.07 Creative Commons License 15894
Hál istennek látszik is ,hogy csökkentik a felsővezetést....
http://www.honvedelem.hu/hirek/hazai_hirek/tabornoki_kinevezes_elismeresek
Galahed_ 2007.01.07 Creative Commons License 15893

Ez attol fugg ki teszi, hol, mikor es szoban vagy irasban. 

 

ha alarendelt szolitja meg akkor Sir,

 

ha egyenrangu akkor keresztnev, de elofordul a Sir is.

 

ha pl feljebbvalo akkor Lt. (lieutenant) Colonel, csak: Colonel, de ez mukodik alarendelt reszrol is, sokszor csak Colonelnek szolitjak pl az ornagyok az alezredest,

 

ennel lejjebb mar a Sir.

 

Hivatalos iratban mar Sir, Vagy teljes rf, nev kiirasa.

 

2nd Lieutenant is csak lieutenant a gyakorlatban...

 

 

 

 

 

Előzmény: Kuruc71 (15885)
Farkas Roland 2007.01.07 Creative Commons License 15892

A NATO interoperabilitast szolgalom!!!

 

egeszsegedre! :))))

Előzmény: Kuruc71 (15889)
Stylist 2007.01.07 Creative Commons License 15891

"árbaby"

 

Csókolom a kisztihandját nagyságos asszonyom... :-)))

Üdv:

Előzmény: arpapa (15890)
arpapa 2007.01.07 Creative Commons License 15890

elbűvöl  a kimagyarázási tecnikád, de az érvek előtt meghajlok!

furafiúk, furavilág, 21.század!

árbaby

Előzmény: kovacsgyula44 (15888)
Kuruc71 2007.01.07 Creative Commons License 15889
Szia Roland !


Köszönöm a segítséget.
Előzmény: Farkas Roland (15887)
kovacsgyula44 2007.01.07 Creative Commons License 15888

Árpikám!

     Szerintem ebben a szájber térben azért is furcsák a férfisoviniszta megnyilvánulások, mert lehet, hogy árnyékra vetődnek.Ha nem ragaszkodnék a valódi nevemhez valamely feltűnési viszketegség miatt, bejelentkezhetnék Madam Bovary néven is. Módodban állt elvégezni Diana szexvizsgáját?

                                                                                              Gyulla

Előzmény: arpapa (15880)
Farkas Roland 2007.01.07 Creative Commons License 15887

az amerikai a hadnagy es fohadnagy kozott nem sok kulonbseget tesz, mindkettot "EL TI"-nek hivja a LT miatt.

 

az ezredesre "full colonel"-t hasznal es az alezredesre mondja hogy "colonel".

Előzmény: Kuruc71 (15885)
gencsydani 2007.01.07 Creative Commons License 15886
Látom, próbálsz minél több borsot törni szegény titkos szolgák (Fülig Jimmy után szabadon:)) orra alá!:)))
Előzmény: Hamburger2 (15877)
Kuruc71 2007.01.07 Creative Commons License 15885
Megtudnátok mondani, hogy pl azon seregekben ahol van

second leutnant
leutnant colonel

hogy ezeknek mi a megszólítása a gyakorlatban ? Mert mire ezt kimondják lemegy a nap !
Stylist 2007.01.06 Creative Commons License 15884

" Ja és az összes MiG–21-es."

 

Akkor az biztos, hogy nem reális, mert van néhány működőképes Fulcrum-juk is. Nem sok, de van. Sőt, állítólag fel fogják újítatni őket orosz cégekkel, legalábbis valami ilyesmiről írt a Jetfly.hu nemrég...

Üdv:

Előzmény: babosla (15882)
Farkas Roland 2007.0