Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

Chongie 2006. aug. 29. Creative Commons License 13243
Kedves Volt tüzér,

dióhéjban: a geoid alakkal rendelkező Földet (illetve annak egy részét) torzulás nélkül nem lehet síkban ábrázolni. A vetületek (többek között) arról szólnak, hogy ez a torzítás minimális legyen.
Még 1x; az adat ugyanaz, a vetítés más. Az egyik így torzít, a másik úgy (szögtartás, területtartás).
Mivel a WGS84 az egész Földet egyszerre kezeli, eléggé "torz" képet ad (az általad megszokotthoz képest!).
Az UTM (és előtte a Gauss-Krüger) pedig 6 fokos sávokban dolgozik, a hola szélén nagyobb a torzítás, mint a közepén...

Pl az USA (elég nagy ahoz, hogy jól látszódjon a különbség) Mollweide és polikónikus vetületekben (az adat ugyanaz, csak a megjelenítés más):USA Mollweide vetületi rendszerben

USA polikónikus rendszerben


Üdv

Cs.


Előzmény: Volt tüzér (13239)
Bujazliz 2006. aug. 28. Creative Commons License 13242
Üdv

A tűzszerész védőruha alkalmazási módja alapvetően a helyzettől függ.
A ruha nagymértékben növeli egy robbanáskor a tűzszerész életben maradási esélyeit, egy határig.
Ha a tűzszerész nagyon közel van a robbanószerkezethez alkalmazása már lehet akár hátrányos is, azaz megfordul a kocka.
A ruha - szerkezetéből adódóan - a tűszerészt mozgásában jelentősen korlátozza, és ez a korlátozás akár a biztonságos hatástalanaítást teszi lehetetlenné.
Az EOD ruhajelzés csalóka, mert amikor a tűzszerész ruháhat gyártó cégek ezeket el kezdték kifejleszteni, még csak az EOD (robbanóképes katonai robbanószerkezetek) terminológiája volt az elfogadott. Az IED kifejezés ("házikészítésű" robbanó szerkezetek) úgy tíz éve vált önálló kategóriává. A védőruhákat alapvetően a nem repeszhatású IED ellen fejlesztik és tesztelik.
A repeszhatású robbanótöltetek tömeg/távolság függvényében olyan jellegű igénybevételek a védőruhával szemben, amelyet modellezni is nagyon nehéz.

Jelenleg pl. ha egy 82 mm-es gránát felrobban egy tűzszerész kezében, akkor a védőruha csak arra jó, hogy a halottat könnyebben lehessen azonosítani. (Ilyenkor a tűzszerészek a biztonságos munkavégzés érdekében nem is hordanak nehéz, finom mozdulatokat akadályozó bombaruhát.)
A 152 mm-es repesz-romboló lőszer ellen nincs védekezés, ott a tőle 5 m-re levő bombaruhás tűzszerész sem éli túl a felrobbanását. (150÷600 g tömegű 400÷500 m/s sebeségű repeszek miatt, amelyek a 10 mm vastag páncélon is könnyedén áthatolnak)
Az ilyen IED-eket mentesítő tűszszerészek túlélési valószínűsége 50% (vagy felrobban, vagy nem).
Előzmény: belic (13233)
thehassan 2006. aug. 28. Creative Commons License 13241
Sínáról jut eszembe.
Ha ezek a missziók (gondolok itt Sínára és Ciprusra) is a földfelszínen zajlanak, akkor miért a LEP szervezi őket? Ez olyan érthetetlen számomra.
Hasonlóképpen nem értem azt a dolgot, hogy ha itt rendésznek/rendfenntartónak kell lenni, akkor miért nem olyan emberek mennek ide, akik legalábbis rendelkeznek némi rendész, de legalább gyalogkatonai múlttal. Mert, ha jól tudom, itt a tüzér, a pilóta, a híradó és a sofőr is rendészfeladatban van, némi felkészítés után.
Kilóg a viszonylag nagyobb létszámmal (tehát nem egy-két-nyolc-tíz fővel) rendelkező helyszínek sorából ez a kettő.
Volt tüzér 2006. aug. 28. Creative Commons License 13240

Na mát tudom, miért nem lettem tűzszerész.

Előzmény: charlie21 (13235)
Volt tüzér 2006. aug. 28. Creative Commons License 13239

Már csak azt nem tudom, hogy amikor ezt a dolgot közelről is megtapogattam, akkor ez miért nem derült ki. Pedig "szakemberrel" beszélgettem a dologról.

Kösz egyébként az ajánlatodat, ki is fogom használni. Csak győzzed szusszal.

Egyébként egy dolgot továbbra sem értek. )Véletkenül elkezdtem a kurzorral a képeiden mozogni, akkor jött elő az írás.)

Ha jól jön elő a régebbi tanulmányaimból, akkor a WGS84 az az alapfelület, aminek alapján az amerikai és a NATO katonai térképeket származtatják. A UTM meg a Univerzális + stb féle térkép rendszer. Most a kettő ennyire ütné egymást?

Előzmény: Chongie (13230)
Volt tüzér 2006. aug. 28. Creative Commons License 13238

Na mát tudom, miért nem lettem tűzszerész.

Előzmény: charlie21 (13235)
Éhesló 2006. aug. 28. Creative Commons License 13237

Helló,

van egy könnyebb változata is, az hazai gyártás és fejlesztés. Rendszeresítve van, a szintén hazai fejlesztésű és gyártású repeszfogó takaróval.

A halált nem is annyitra a közvetlen repesztalálat, hanem leginkább a tűzszerészt hanyattvágó lökőhullám és az emiatt bekövetkező gerincsérülés okozza, ezért a nehéz tip. ruhák a gerinc védelmére is nagy "súlyt" helyeznek.

 

Éhesló

Előzmény: charlie21 (13236)
charlie21 2006. aug. 28. Creative Commons License 13236

 

Ezt most találtam , a multheti tűzszerész bemutatón készült,ez már a MH féle,teljesen ugyanaz mint a rendőrségi,ugyan az a med-eng EOD 8 -as ruha.Volt ilyen rajtam ,kb ilyen lehetett a holdraszálláskor a szkafander.Külön hütőruha kell alá ami úgy néz ki mint a pilota magassági ruha ,csak itt hütő folyadék kering benne.A kéz itt is szabad!

charlie21 2006. aug. 28. Creative Commons License 13235

 

Ilyen ruhája van a MH Tűzszerészeknek is (bár a képen a rendőrség tűzszerészei vannak) ebben speciel világszinvonalu a cuccuk.Kesztyűt valóban nam hordanak ez a képen is látszik ,a koncepció hogy a kéz sérülése még nem halálos.Olyan kesztyűt még nem találltak ki amiben preciz munkát lehetne végezni.Amit lehet különböző manipulátor karokkal probálják elvégezni.A ruhát egy Kanadai cég gyártja ,elég egyeduralkodó a piacon,ha érdekel több dolog is akkor itt nézd meg.

www.med-eng.com ,a kutyáról nincs infóm ,de ez a cég gyárt kutyára is cuccot,azt nem tudom hogy a MH vett e.

Előzmény: belic (13233)
Kuruc71 2006. aug. 28. Creative Commons License 13234
A tűzszerészek védőruhája tudtommal 1 kg TNT ellen nyújt védelmet. Azonban a komolyabb repeszek ellen nem !!!

A német tűzszerészek akik aII. VH-ús bombákra vadásznak nem is használnak mert egy egy repesz súlya 0,5,3 kg között van ami ha elindúl, semmi nem állítja meg !


Az a védőruha nagy részt csak a terrorelhárításkor a házi készítésű, viszonylag kis hatóerejű töltetek ellen véd.

De a kézfejet ez sem !
Előzmény: belic (13233)
belic 2006. aug. 28. Creative Commons License 13233
Hello!

E heti legfőbb kérdése : Az Irakba induló túzszerész szakasz (századnak csúfolják) katonáinak van robbanó biztos öltőzékük., Ok. De a velük tartó tűzszerész kutyáknak is van ?

Szivesen megneznem a tuzszereszek robbanobiztos oltozeket, mivel en a szereny fantaziammal nem tudom azt elkepzelni. Egy tuzszeresz az ujjaival dolgozik, a tapintas az egyik alapveto fontossagu erzekszerve. El tudok kepzelni olyan kesztyut, amin keresztul megmarad a tapintas erzese. Kicsit nehezebben, de el tudok kepzelni olyan kesztyut, ami nem szakad szet egy atlagos IED-tol (pl. egy 152 mm-es repesz-rombolo lovedeken alapulotol). De a kettot egyutt nagyon nem tudom elkepzelni.

Bel
Előzmény: Törölt nick (13220)
konyev 2006. aug. 28. Creative Commons License 13231
Kérdezem, hogy egy ilyen méretű elgondoláshoz nem szükséges 2/3-os törvénymódosítás? :-//
Előzmény: Hamburger2 (13164)
Chongie 2006. aug. 28. Creative Commons License 13230
Akkor a képek:

Mo. WGS84 alapfelületen

Mo. UTM vetületi rendszerben
Előzmény: Chongie (13229)
Chongie 2006. aug. 28. Creative Commons License 13229
Kedves Volt tüzér,

vetülettani kérdésekkel szívesebben foglalkoznék magánban, ha érdekel, írj.

Mindenesetre:

Ugye erre gondoltál?

Az adat mindkét esetben ugyanaz, csak a megjelenítés koordinátarendszere változott.

Üdv

Cs.
Előzmény: Volt tüzér (13142)
Éhesló 2006. aug. 28. Creative Commons License 13226

OFF

Olvass figyelmesebben!

Azt mertem megkérdezni "milyen biztosítékokat csapna nálad ki az ottani események tükrözése".

Tehát :

Magyar parlamenti pártok - teljes és mély egyetértésben - alakítanák ki úgy a közig. határokat, hogy az addig parlamentben és helyi szinten is mérsékelt és ejrópaji magatartást felmutató nemetiségi alapon szerveződő pártot takaríthassanak ki a közéletből. Az ezt követő választások során szinte kivétel nélkül soviniszta, nezetiségellenes krohanásokkal és szólamokkal hajszállal lenyomják őket, majd ugyanezt a hangnemet rendületlenül használva és még viccből sem elhatárolódva kormányt alakítanak és ott folytatják immár kormányerőként, ahol a választások során tartottak. Ezen felbuzdulva rendőrségünk "idegenvezetőket" csuk karcerba, majd ezen továbblelkesülve a hazai szélsőségeseink firkálni és verekedni kezdenek számos helyen, demonstrálva egyetérétsüket és támogatásukat soviniszta politikusainknak.

 

A gondolatkísérletet fokozhatod azzal, hogy ezt más államokkal közösen folytatott gyakorlatként űzzük, felbátorodva a saját fajtáját még gesztusok szintjén sem felvállaló mostohaanya-nemzet asszisztálásától.

Itt vége.

 

És ha ezt a tragikus helyzetet nem elemezgetem tobvább eme helyen, annak nem az az oka, hogy a jelenlegi kormányfőhöz képest is érzéketlenebb álláspontoddal egyetértenék, hanem taxx-nak az a kitétele, hogy ennek a helye ettől kezdve már a poli dilin van.

ON

Éhesló

 

Előzmény: thehassan (13219)
CriticalHit 2006. aug. 28. Creative Commons License 13225
Te már csak tudod.  Mennyi időt is szolgáltál a Sinai-félszigeten katonai rendészként?  Szerintem 0 napot. Akkor, mi alapján fikázod az ott szolgálókat?  
Előzmény: Törölt nick (13221)
Makarov 2006. aug. 27. Creative Commons License 13224

Tisztelt thehassan!

 

Nos légyszíves ne légy papabb a papnál! Még a helyi rendőrkapitány sem minősítette az esetet sima rablótámadásnak, mert rablók nem az áldozat által beszélt nyelv alapján választanak áldozatot, másrészt az értéktárgyak megkaparintása után minnél gyorsabban kereket oldanak nem pedig pólók firkálgatásával töltik idejüket.

 

A focidrukkerek ostoba akcióját sokkal inkább lehet sima huliganizmusnak tekinteni, hiszen viseltek már szélsőséges jelképeket, lengettek kart stb. amit persze nálunk is szigorúan kéne büntetni. Az viszont, hogy ez nem történt meg nem valamiféle magyar nacionalizmusnak köszönhető, hanem rendőrségünk szokásos töhötöm tehetetlenségének, ami miatt az összes többi ehhez hasonló rendbontást sem tudták normálisan kezelni.

 

Szerbiai élményeddel hasonlót fogalmaztam meg épp, szlovákiáról előző hozzászászólásomban. Apropó magyarországon hány szlovákot, szerbet vernek meg nemzetisége, nyelve miatt? Így ezen kijelentésedet: "Felteszem a kérdésem: a MAGYAROKNAK mikor lesz ennyi eszük?" nem igazán tudom sem értelmezni, sem komolyan venni, viszont erősen bántónak találom.

 

Üdv.

Előzmény: thehassan (13219)
Hamburger2 2006. aug. 27. Creative Commons License 13223
Egyet értek Veled. Először a saját portánkon kéne rendet raknunk, mielőtt nekiesünk másoknak olyan dolgokért, amelyekre magunk is hajlamosak vagyunk. Pl: két kassai szlovák férfi ellen izgatás vádjával indítottak eljárást hasonló megnyilvánulásokért mint a mi stadionjainkban történt a minap. Mi mit tettünk a nacionalista transzparenseket lengetőkkel? Tényleg nem szabad kettős mércével mérni. A legnagyobb probléma viszont az, hogy ez a fajta kétoldali hülyeség beindíthatja az erőszakspirált!

Hamburger
Előzmény: thehassan (13222)
thehassan 2006. aug. 27. Creative Commons License 13222
Még egy megjegyzés.

Több hozzászólásból is az világlik itten kifelé, hogy míg szlovák nacionalistának lenni isten és ember ellen való bűn, magyar nacionalistának lenni legalábbis bocsánatos. És míg a magyar nacionalisták teljesen jogos felháborodásukban, élve a szólásszabadság jogával, pusztán csak véleményüket fejezték ki teljesen dícséretesen; addig a szlovák nacionalistákat, ha fejbelőni éppen nem is, de legalább ólompáncélos kábellel kellene megkorbácsolni.

Legyen szabad csíkoshátú kismalacként csatlakoznom ahhoz az indítványhoz, hogy ejtsük ezt a témát itt.
thehassan 2006. aug. 27. Creative Commons License 13219
Egy iciripiciri pillanatra álljunk csak meg, mert lehet, hogy kontkatlencsét kellene cserélnem. Jól értem? Te azt mondod, hogy ha a szomszéd országokban történik, ami történik (ezt még kifejtem), akkor arra az lenne a helyes válasz, hogy ezt itthon letükrözzük?
Anyám, borogass! Nesze neked emberi(es)ség. Gratulálok.
Nem tudom, feltűnt-e, hogy én voltam azon emberke itten, aki kifejtette, hogy esetleg a saját térfelünkön kellene először keresni az okokat. Jó, tudom, a verekesé azzal kezdődik mindig, hogy a Pistike visszaüt.

Kifejtés:
Mi is történt Szlovákiában? Ment a leány, mobiltelefonált. Két alak meglátta, megverte, elvette a telefonját, pénzét, ékszereit. Ez szerintem kutyaközönséges rablótámadás. Összefirkálták a pólóját. Hát ne haragudj, de azok a focimeccses transzparensek után földhöz verdeshetjük a seggünket örömünkben, és a leány is örülhet, hogy megúsztuk/megúszta ennyivel.
Saját élmény: voltam tavaly nyáron Szerbiában. Egyesek Tunéziába mennek nyaralni, én inkább a nyugat-szerbiai hegyekbe vágytam, meg Nisbe. Nos, Nis nem jött össze, mert nem a meghívóm hibájából, de mégiscsak elmaradt az a program, ahová mentem. Viszont a hegyek közötti pár nap nagyon jó volt, igazi falusi turizmus, a turizmus-rész kihagyásával. Szomszédhoz mentünk krumpliért, hagymáért, a másk szomszéd jött málnáért, beszélgettünk, fotóztam, mászkáltunk, kajáltunk, csudajó volt. Senki előtt nem volt titkolva, hogy magyar vagyok, és senki egy rossz szót nem mondott, sőt, örültek. Mielőtt kimentem, többen mondták, hogy hülye vagyok, meg fognak verni, ha éppen ölni nem. Nos, hidd el nekem, sem Belgrádban, sem vidéken ennek a legkisebb jelét sem tapasztaltam. Több eszük van annál.

Felteszem a kérdésem: a MAGYAROKNAK mikor lesz ennyi eszük?
Előzmény: Éhesló (13176)
Hamburger2 2006. aug. 27. Creative Commons License 13218
Szia Taxxx!

Nekem nem a "egyszerre csak 1000 fő külföldön"-nel van bajom, hanem annak az elnagyolt kommunikálásával. El kellene világosan mondani, hogy ebből mennyi a bevetésen lévő, és mennyi a más feladattal külföldön tartózkodó! Vagy már ezt se meri senki sem bevállalni?

Hamburger
Előzmény: Törölt nick (13209)
Princ of Carpatia 2006. aug. 27. Creative Commons License 13217
Hi taxxx!

....Hiúk, önzők, gátlástalanok, karrieristák, akarnokok, zsarnokok, megalkuvók, törtetők, stb.............IS....

Semmi pozitívum? :-)

Öreg csóka
Előzmény: Törölt nick (13211)
Hamburger2 2006. aug. 27. Creative Commons License 13216
Megerősíthetem.
Előzmény: Volt tüzér (13214)
Princ of Carpatia 2006. aug. 27. Creative Commons License 13215
Üdv Doki!

....Értem, hogy a HM-nek civil kontroll kell,....
Bocs, hogy javítlak: A HM-nek ILYEN civil kontrol kell! :-(( Mint a HB jelenlegi összetétele....
Valaki írta: Pék, volt tsz elnök, "agymosott" volt katonatiszt....stb.....

A HM-nek valóban kén civil kontrol, VALÓDI! Lerhet pék, volt tsz elnök, agymosot katonatiszt, CSAK NE LEGYEN POLITIKUS!!!

Öreg Csóka
Előzmény: dr_kotasz0831 (13210)
Volt tüzér 2006. aug. 27. Creative Commons License 13214
1974. óta van konkrét emlékem. Azóta mindig kellett. Volt amikor jobban, volt amikor kevésbé, de mindig kellett.
Előzmény: megatron66 (13213)
megatron66 2006. aug. 27. Creative Commons License 13213
Nagy gáz van ha már a tölténnyel is spórolni kell.
dr_kotasz0831 2006. aug. 27. Creative Commons License 13210

Ebben az esetben nem e lehetne  e kimondani e, hogy itt a rendszerrel van a baj? Ilyen esetben valaki az én szerény meglátásom szerint szakmai hibát kell hogy vétsen, aztán ez  hiba nincs ám szankcionálva. Jól értem a szitut?

Értem, hogy a HM-nek civil kontroll kell, de úgy tűnik a civil kontroll nem egyenlő a közérdeket képviselő civil, polgári, vagy mittudoménmilyen kontrollal, mert a közérdek és a politika ellenérdekelt a Honvédelem kérdésben. :(

 

Én

 

 

Előzmény: Hamburger2 (13208)
Hamburger2 2006. aug. 27. Creative Commons License 13208
Kb. Hasonlókra volt már példa.
Előzmény: dr_kotasz0831 (13205)
Kuruc71 2006. aug. 27. Creative Commons License 13207
Még szerencse, hogy a mi katonáink felderítő repülőgéppel, tüzérségi, és egyébb támogató eszközökkel, légiszállítással " jól el vannak látva".

:-((((


Érik a banán ! Csak félek tőle, hogy ezt nem a szánkba, hanem a seggünkbe dugják !
Előzmény: Hamburger2 (13198)
Éhesló 2006. aug. 27. Creative Commons License 13206

Heló,

bocsi a belevauért, de igen.

Példa:

Idén 01.02.-án még nem volt sem költségvetés, sem állomány, sem labor az NRF-7-re. De a felajánlást nem lehetett (!?) visszavonni. Mindeki bevállalta, mert senki sem merte azt mondani, hogy ez már irreális.

Aztán mérhetetlen emberi kínlódással, melóval megcsinálták akik alul voltak. Sikerre vitték.

Kifizetve máig sincs.

De százmillióért majd útnak indul egy kis PR akcióra Rigába a NATO csúcsra. November végén. -20 fokos fagyban. És persze siker lesz az is, mert lesznek akik dolgoznak mint a barom. Semmiért.

 

Üdv, Éhesló

Előzmény: dr_kotasz0831 (13205)
dr_kotasz0831 2006. aug. 27. Creative Commons License 13205

Szia Hamburger!

 

"mert a katonák szeretnek szépíteni, ha a képességeikre irányul a kérdés!"

 

Nagyon érdekes amit említesz. Sosem értettem ezt a jelenséget, de nagyon sokszor tettenérhethő, akkor, amikor egy hadművelet során/után mindig azt közlik, hogy alá lett becsülve a szükséges erő. Én kétlem, hogy a parancsnokok ezt nem látnák előre. Nem lehet, hogy ez azért van, mert ha az egyik elöljáró azt mondja egy misszióra, hogy az lehetetlen ezzel az erőforrással, akkor keres a politika egy másik parancsnokot, aki "ennyből" kivitelezhetőnek tartja?

 

Köszi,

Én

Előzmény: Hamburger2 (13194)
Hamburger2 2006. aug. 27. Creative Commons License 13204
Szia Taxxx!

Noha teljesen igazad van, de azért valaki felhívhatná nagyjaink figyelmét is, hogy ne keverjék a szezont a fazonnal, mert elég gyakran nyilatkozzák, hogy "1000 fő misszióban". A "misszióba" én nem érteném bele a külföldi tanintézetekben tanulókat, a NATO és EU beosztásban lévőket, de még az attaséhivatalok állományát sem. Ezzel megint csak félre lehet vezetni a közvéleményt. Éles különbséget kéne tenni a "bevetésen" lévők és egyéb külhoni feladatokat ellátó katonák között.

Hamburger
Előzmény: Törölt nick (13203)
Éhesló 2006. aug. 27. Creative Commons License 13202

Helló,

külső felszólítástól független teljes elhatárolódás a hazai parlamenti jobbtól a balszélig. Egyhangú elítélés minden számottevő politikai és kultúrkörben, minden médiában a következő 4-6 hétben. Rendőrségi eljárás, előzetessel kombinálva, jogerős gyors ítélet garázdaságért. Ekkorra lecsengett. Azóta nem fordult elő.

 

Éhesló

Előzmény: belic (13190)
Agent87 2006. aug. 27. Creative Commons License 13201

Sziasztok!

 

A libanoni hírrel kapcsolatban fogant meg bennem a kérdés, hogy ha ezer fős a limit és a honvédelmi tárca ezért nem akar oda sok katonát küldeni, akkor hol van ez az ezer fő?

Van valakinek pontos információ hol szolgálnak számtottevően magyar katonák és hányan?

 

ttp://www.honvedelem.hu/honvedseg/missziok/a_magyar_honvedseg_nemzetkozi_szerepvallalasa

Ez márciusi cikk nem olyan régi de nem jön ki valami nagy szám ha összeadogatom.

Némedi László __ 2006. aug. 27. Creative Commons License 13200
még szerencse, hogy ez egy békés régió, mint hallottuk...   ...még persze ez az incidens szám kezelhető, de reméljük nem sűrűsödnek...
Előzmény: Hamburger2 (13199)
Hamburger2 2006. aug. 26. Creative Commons License 13199
"PUL-I-KHUMRI, Aug 12 (Pajhwok Afghan News): A rocket was fired at the Dutch-led provincial reconstruction Team (PRT) base in Pul-i-Khumri, capital of the northern Baghlan province, but missed the target and landed in an uninhabited area, security officials said on Saturday.

Officials of the PRT did not issue any comment on the attack. This is the second rocket attack on the PRT base in the province over the previous four months.

Blaming enemies of the country for the attack, provincial police chief Muhammad Azim Hashmi said two suspects had been detained for their alleged involvement in the rocket fire. He said they were arrested in the Hazda Kotal area, west of the provincial capital along with two rocket-propelled grenades (RPGs).

Separately, senior officer at the provincial police headquarters Colonel Ghulam Dastgir said they had recovered a heavy machine-gun and mortar from a farm in the Baghlan-i-Markazi district of the province on Saturday.

He said the weapons were recovered with the help of residents. None has been arrested for hiding the arms in the area, he added."

Wagner Péter blogján keresztül.
Hamburger2 2006. aug. 26. Creative Commons License 13198
"Mintegy harminc fegyveres megtámadta egy tartományi újjáépítő csoport (PRT) bázisát Északkelet-Afganisztánban; az amerikai vezetésű koalíciós erők tizenötöt megöltek közülük. A fegyveresek rakétavetőkkel lőtték a támaszpontot, a kibontakozó harcokban a koalíciós erők aknavetőket is bevetettek, légi támogatás mellett. Két amerikai katona megsérült, a bázisban nem keletkezett kár."

Népszabadság, aug.10.
Hamburger2 2006. aug. 26. Creative Commons License 13197

Bocsáss meg kedves Taxxx, de SzI mióta katona? Az eddigi - szakmai kérdéseket érintő - megnyilatkozásai alapján még a tanácsadóit sem sikerült igazán jól megválasztania. Sokunkat megdöbbent, hogy mennyire nincs képben a valós helyzetről.

 

Mellesleg a jelek szerint teljesen feleslegesen taníttatják katonáknak a biztonságpolitikát. Joguk van megérteni az összefüggéseket, de nincs joguk véleményt formálni róla saját szemszögükből.

 

Hamburger

Előzmény: Törölt nick (13196)
Hamburger2 2006. aug. 26. Creative Commons License 13195
Korábban már említettem én is: Amíg nincs semmilyen hatalmunk (erőnk), addig súlytalan minden szavunk (tiltakozásunk), legyen az bármilyen megalapozott és törvénytisztelő! Hol van most a szövetségi ráhatás (EU)?
Előzmény: Makarov (13193)
Hamburger2 2006. aug. 26. Creative Commons License 13194

" ráadásul a külszolgálati létszám növelésével alig pár ezer lövész katonánk maradna az itthoni feladatok ellátására."

 

Jó pofa! Mintha most sokkal több lenne!:))) Tipikus hozzánemértő megnyilvánulás.

 

Mellesleg - ha a külügy akarja és meggyőzi GYF-t -  akkor menni fogunk, kerül, amibe kerül. Ezek után mondja nekem valaki hogy a MH nem külpolitikai tényező! :))

 

Más: Az a tény, hogy a katonák nem szólhattak bele alkalmazásuk politikusok által meghatározott tényébe, már sokszor vezetett katasztrófához. A politikusoknak kéne már egyszer eljutniuk arra a szintre - ami magasabb a kocsmai szintnél!! - hogy kikérik a katonai alkalmazás előtt a katonák véleményét is. Persze az se mindegy, hogy melyik katona véleményét kérik ki, mert a katonák szeretnek szépíteni, ha a képességeikre irányul a kérdés!

 

Hamburger

Előzmény: Törölt nick (13191)
Makarov 2006. aug. 26. Creative Commons License 13193

Hi taxxx!

 

"Szovákiának van rendőrsége, van alkotmánya, mely tiltja a fajgyűlöletet."

 

Nos te is tudod, hogy a fentebbiek annyit érnek amenyit be tudnak és akarnak tartani, tartatni belőle. Az elmúlt szlovák parlamenti ciklusban nyugodt volt a helyzet, sokat jártam Pozsonyban és más városokban is (Nyitra, Trencsén, Beszterce Bánya) senkivel semmi gondom nem volt, már komolyan kezdtem örülni, hogy legalább a szlovákokkal rendeződött a helyzet nem lesz gond. Aztán jött Slota az új választással és nem csak pár szélsőséges bújt elő odújából, hanem ezek a nézetek egyre szélesebb körben terjednek és mint látjuk a tettlegességtől sem riadnak vissza.

 

Namármost ez azt jelenti, hogy a térségben az etnikai kérdések még nincsenek lezárva (lejátszva?). Az elsődleges kérdés persze az, hogy a szlovák kormány ezt hogyan kezeli, komoly erőfeszítéseket tesz-e ez ügyben vagy csak tessék lássék nyilatkozatokat, szigorú büntetésben részesülnek-e az elkövetők vagy megússzák olcsón? Valószínűleg ott úgy mint nálunk, kormánypárti politikusok jelentős nyomást tudnak gyakorolni mind a bűnüldözésre, mind az igazságszolgáltatásra.

 

 A focidrukkerek akciója bár káros és bugyuta, de reakció volt. Másrész ők nem tudják befolyásolni a fentebb említett hivatalokat esetleg a fegyveres erőket, amit egy a kormány tagját képező politikus megtehet, pláne ha szavazói akarat áll mögötte. Ez az egész pedig úgy lesz ontopik, hogy jó lenne ha nemzetünk és országunk biztonsága, nem csak a szomszédok akaratán múlna.

 

Üdv.

Előzmény: Törölt nick (13178)
gencsydani 2006. aug. 26. Creative Commons License 13192

"Volt aki egyetlen halottól el kezdett hisztizni."

 

 

Ennek az "embernek" még ennyi se kellett, hogy zengjen tőle az egész barakk!

Előzmény: Törölt nick (13189)
belic 2006. aug. 26. Creative Commons License 13190
Hello!

Izraeltől amikor zsidókat provokálnak, vagy vernek zsidóságuk okán a reakciók meglehetősen határozottak és következetesek. Jó példaként kell őket követni és nem "bratyizni" azokkal akik nem tudják hogyan illik viselekedni "ejrópaji" körökben.

A zaszloegetesre (ami a fent emlitett provokacioba boven belefer) mi volt a valasz? Volt valasz? Tenyleg nem emlekszek.

Bel
Előzmény: Éhesló (13182)
gencsydani 2006. aug. 26. Creative Commons License 13188
"Olyan ember, akire, adott esetben 30-60 fiatal életét bízzuk, és képtelen saját magát önkontroll alatt tartani nem ön, de közveszélyes a rábízott életek vonatkozásábam.

 

Az a tiszt aki nem tudja saját magát, vagy indulatait fékezni, veszélyessé válik krízis helyzetben"

 

 

Elmagyaráznád ezt a volt főnökömnek is?

Előzmény: Törölt nick (13184)
tuzer 2006. aug. 26. Creative Commons License 13187

persze.

 

Előzmény: Törölt nick (13186)
tuzer 2006. aug. 26. Creative Commons License 13185

amennyiben viszont a tiszt, elfeledkezve önmagáról, beosztásáról, köztörvényes ügyek döntőbírájává kíván lenni, az elsősorban alkalmassági, még pontosabban alkalmatlansági kérdésként kell felvetni.

 

És persze az is, ha a tisztnek nincs hazájához, nemzetéhez kötődése, valamint akarattalan báb, parancsra váró és azzal takarózó fajankó.

 

Jobb tudomásul venni, hogy amilyen tisztről te írtál, az inkább egy zsoldosra hajaz, mint egy szuverén állam elkötelezett tisztjére.

Egyébként senki sem akart döntőbíráskodni. Minden állampolgárnak - az egyenruhásnak is - alkotmányos joga, hogy véleményt alkosson és azt eli mondja (a katona megfelelő keretek között, pl. itt).

 

Ráadásul engem százszor inkább aggasztanak ezek az események, mint száz tálib sikeres pacifikálása.

 

Átéltem 1989-et, századosként, amikor ezredesem és alezredeseim napi 9,5 órát őplitizáltak a naői 8 órás munkaidőből.

semmivel sem voltak okosabbak vagy előrelátóbbak, mint bármelyik cukrász segég a hatodik sör után.

hiába szigorlatoztak politikából + mumóból + tudszocból nyolcszor.

 

Hiába irigyled a szigorlataikat, igazuk volt. Mert mit léptél volna, kedves taxxx, a hidegvéreddel, ha e köztörvényesnek látszó ügy miatt kivezényelnek az utcára?

Hidegvérrel belelősz a tömegbe? Öngyilkos leszel?

megszöksz? Megtagadod a parancsot? Átállsz? Beteget jelentesz?

 

A katonának, a tisztnek szíve joga, hogy érzelmileg is azonosuljon dolgokkal. Az más kérdés, hogy ezzel:

A hebehurgya ne legyen tiszt, akár hány diplomája van.

a tisztet minősíti az is, hogy józan tud maradni, ha baj van, akkor is.

egyetértek, leszámítva a diplomára utaló disszonánst.

 

 

Előzmény: Törölt nick (13184)
dr_kotasz0831 2006. aug. 26. Creative Commons License 13183

Szia Éhesló!

 

OFF

 

Egyetértek. Taxxx álláspontja viszont rendkívül érdekes. Abszolút híven tükröz egy olyan sajátságos, általános magyar szemléletet, ami köszönő viszonyban sincs a történelmi tapasztalatokkal. Furcsa, hogy valaki abban hisz, hogy a full spektrum ellenérdekelt Szlovák fél, a magyar külügy erőtlen, nyomásgyakorlásra és lobbira képtelen tevékenységét követően, felismerve hiváit és megszűntetni a határon túli magyarok iránt érzett ellenszenvet és az atrocitásokat, valamint meghasonlik önmagával. Ez irreális.

 

ON

 

Viszont hála a Szlovák fél, Taxxx megfogalmazásában "belügyének" és viselkedésének, talán felértékelődik a szakszolgálatok és a Honvédség szerepe, és végre foglalkoznak fent is azzal, hogy az ország itt áll "letolt gatyával". :(

 

Én

Előzmény: Éhesló (13182)
Éhesló 2006. aug. 26. Creative Commons License 13182

Helló,

a tényektől elrugaszkodó minősítésedet visszautasítom. Egyet nem érteni pedig még  jogunk van ezen a fórumon.

 

Az általam felvetett helyzetben pedig a topikunk címe az ok, azok a tények pedig melyekkel nap mint nap "kocsmai politizálás szintjén" szembesülünk az okozatok.

Többek között azért is, mert hagytuk, hogy így történjen.....

 

OFF

Ha a világon bárhol magyart vernek azért mert magyar, az magyar ügy. Hogy bel-é, vagy kül azt nagyban a bel és külpolitikai helyzet határozza meg. Mostanság legalább annyira bel-, mint külügy. Izraeltől amikor zsidókat provokálnak, vagy vernek zsidóságuk okán a reakciók meglehetősen határozottak és következetesek. Jó példaként kell őket követni és nem "bratyizni" azokkal akik nem tudják hogyan illik viselekedni "ejrópaji" körökben.

ON

 

Az sem szülne egyébként fórumunkon túl nagy egyetértést, ha a "rendszerváltozást" követő "civil" kontroll és irányítás sötét bugyraiban mélyednénk el, de tegyük meg.

A külügy - mint a honvédelem élharcosa ciklusokon keresztül -  többet ártott, mint használt. Nem oldotta meg 16 év alatt az ország egyetlen gondját sem, nekünk sem, de a határon túliakét sem. Nem alkotott nemzetstratégiát. Ellenben belerángatott bennünket minden fegyverzetkorlátozásba ész nélkül, bevállalt viszont eddig többszázmilliárdnyi forintunkba és néhány emberéletünkbe került "missziót" a semmiért cserébe.

Eközben feltétel nélkül hozzájárult olyan országok "szövetségessé" válásához akikkel az ott élő nemzettársaink helyzetének vitás kérdésein túl súlyos környezetvédelmi vitáink is voltak és vannak.  Ez a magatartás az elmúlt több mint 160 év történelmének teljes ignorálásáról és nemzeti érdekeink kiárusításáról szól.

Ennyit a külügyről és az első öt eszközről.

Az ÉN hivatásom - leszerepelt politikai elitünkkel, vezetőinkkel ellentétben - nem a haza elárulása, kiárusítása, pusztítása, nemzettársaim rabszolgává züllesztése hanem védelme, és ellenségeinek pusztítása. 

 

Éhesló

Előzmény: Törölt nick (13178)
Volt tüzér 2006. aug. 26. Creative Commons License 13181

Onnan, hogy ON:

 

Maximálisan egyet értek.

Előzmény: Törölt nick (13178)
Volt tüzér 2006. aug. 26. Creative Commons License 13180
Jaj Istenem... Börgönd. Nem régen jártam ott. (az volt az első hivatásos szolgálati helyem) Iszonyú állapotban van.
Előzmény: Törölt nick (13179)
Volt tüzér 2006. aug. 26. Creative Commons License 13177
Én anno még kaptam csizmát. Én azzal voltam úgy, mint Te ezzel a parádés bakancsoddal. De hát nekem csak a sokáig való vacakolásra volt időm, még semmi extra huncutság nem volt. Hogy örültem, amikor először megjelentek a különféle kenőfejes kenceficék.
Előzmény: Hamburger2 (13173)
Éhesló 2006. aug. 26. Creative Commons License 13176

Helló,

nagyon gyenge hallásod van arra a tényre, hogy körülöttünk 3 országban is kormánytényezővé válhatott olyan "alkotmányos" "ejrópai" politikai párt, melynek programja, retorikája és ideológiája nyíltan és felvállaltan idegen ellenes, ami a sajnálatos történelmi események okán leginkább a magyarellenességet jelenti!

Nálunk még a legszélsőségesebb pártok képviselői sem ragadtatták magukat ilyen kijelentésekre és tettekre, nem beszélve a hazai "szélsőségesek" tettlegességéről.

(Sajnos ez a "vakság" nem csak rád jellemző.)

A határon túliakkal kapcsolatos kezelés és bánásmód hazai tükrözése milyen biztosítékokat csapna ki nálad?

 

Éhesló 

Előzmény: thehassan (13166)
Hamburger2 2006. aug. 26. Creative Commons License 13173

Pontosan ezért van nekem külön "parádé" bakancsom. Egy olyan, amit csak terepen viselek. Ez nekem sem túl fényes. Viszont mindig vastagon átkenem cipőkrémmel és parafinnal, hogy az esővíz minél később szivárogjon át rajta. A parafin miatt ez nem is igazán fényezhető. Van egy laktanyai, amely mindennap fényezésre kerül a már említett módszerekkel és van egy tükörfényes - parádébakancs, amely nagy gonddal kerül fényezésre és mindig készenlétben áll a díszelgésre, vagy az elöljárók elkápráztatására. Ez utóbbi a KFOR-misszióban vásárolt KIWI cipő- és bakancslakkal kapott utánozhatatlan fényt. Sajnos itthon még nem láttam ilyen lakkot, de nem is jó, ha mindennap használod, mert vastagabb rétegben elkezd töredezni és ez egy idő után a bakancsbőrt is kikezdi. Időnként nem árt letakarítani róla a lakkot és száradás után újra lakkozni.

 

Hamburger

Előzmény: Volt tüzér (13172)
Volt tüzér 2006. aug. 25. Creative Commons License 13172

Örülök, hogy valaki tud lelkesedni a hadseregért, ezért, amit csinál.

A fénylő dolgokat azért nem szerettem, mert ami fénylik, azon megcsillan a nap és látszik kilométerekről. A honi légvédelemnél szolgáltam valami tizen... évet, és ebből egy jó ideig tűzvezető lokátor technikus voltam. Arról a technikáról azt kell tudni, hogy ha bármit is el lehetett dugni a föld alá, de a lokátort nem, annak ki kellett látszania, hogy maga is lásson. Nemcsak a saját technikám helyét ismertem, hanem a környékbeli többit is. És el tudod azt képzelni, hogy a teljesen homogén sötétzöld rengetegből (erdő) kilátszik egy kis fénylő zöld folt, az én kabinom antennarendszere. Ha valaki nem tudta, miről van szó (az én időmben ez még rendkívül titkos volt) azt is tudott mindent. Ám ha nem volt fényes a dolog, hanem matt zöld, akkor szinte észre sem lehetett venni. Ez a dolog vonatkozik a surranóra is. Bár ha díszelegni mész - hidd el, felemelő érzés tud lenni - akkor szükséges a csillogás.

Előzmény: Mr. Közvetlen (13167)
recon 2006. aug. 25. Creative Commons License 13171
Én is sok sikert kívánok neked! Viszont úgy érzem, hogy ennek a hozzászólásnak nem ebben a topicban lenne a helye, hanem inkább a katonaiban. Elvégre éppen most dolgozol rajta, hogy a MH egy újabb rátermett katonával legyen gazdagabb, ez pedig semmi esetre sem temetnivaló tény, amint azt a topic címe tükrözné.
Előzmény: Mr. Közvetlen (13167)
Kuruc71 2006. aug. 25. Creative Commons License 13170
Szia Thehassan !


Azért van különbség a között, hogy egy egy amúgy is nacionalista futbalcsapat drukkerei lobogtatják a transzparenst, és a között ha egy kormánypárt azzal nyeri meg a választást, hogy "parazitának" hívja a magyarságot, illetve nyiltan buzdít harckocsikkal Budapest elfoglalására."

A problémát én abban látom, hogy ha ez folytatódik akkor könnyen kiszabadúlhat a palackból a szellem. Akkor viszont nincs megállás. És hiába mondják majd a politikusok, " mi nem ezt akartuk, nem így gondoltuk".
Előzmény: thehassan (13166)
Hamburger2 2006. aug. 25. Creative Commons License 13169

Szervusz Közvetlen!

 

No igen. Az alapkiképzés egy életre meghatározó a katona életében. Ha az alapkiképzést élvezi, akkor az sokat fog segíteni a későbbi nehézségek leküzdésében. Mert kétséged ne legyen afelől, hogy ez nem lesz egy "mega-rambó" kiképzés. Az lesz talán katonaéletedből a legkevesebb. Viszont lesz rengeteg "szívás", legalábbis amit annak fogsz érezni és rengeteg várakozás. Engem ez utóbbi visel meg a legjobban. Utálom a feleslegesen elvesztegetett időt. Mióta katona vagyok, nem érek ár unatkozni és el is felejtettem, hogy mi az. Ezért tudok nagyon bosszankodni, ha valaki feleslegesen húzza az időmet, mert pl. képtelen normálisan megszervezni a munkát.

 

No, a java még most fog jönni. Az alaki és szolg.szab. foglalkozások után lassan elkezdődik a lőkik és a harcászat. Az jobban fog tetszeni, de lesz sok olyan elem is, amit unalmasnak fogsz találni. Ne feledd, soha se tudod, hogy mikor fogod hasznát venni az elsőként unalmasnak tűnő ismereteknek és gyakorlati tudásnak.

 

És jusson eszedbe JD és más szerdzsók azon véleménye, hogy a fiatal tiszthelyettesek meglehetősen hiányos ismeretekkel mennek ki az iskola utáni beosztásaikba! Tegyél meg ellene mindent!

 

Üdv: Hamburger

Előzmény: Mr. Közvetlen (13167)
Némedi László __ 2006. aug. 25. Creative Commons License 13168

jó volt olvasni, hajrá!

 

érdemes azt csinálni, hogy nem csak "nem pofázni", hanem törekedni, hogy a legjobban csináld. Mondogasd: "ha már szívok, akkor a legjobban csináljam". Szívatás jellegű tevékenységnél is csináld úgy, mintha tényleg komolyan gondolnád (gondold hogy tényleg komoly).

Eleinte kimerítő lehet, de a teherbírásod növekszik, közben a tisztelet irányodba is növekszik, tényleg egyre értelmesebb dolgokat csinálhatsz...

 

(na jó én is befejezem)

 

szóval hajrá

Előzmény: Mr. Közvetlen (13167)
Mr. Közvetlen 2006. aug. 25. Creative Commons License 13167
ERŐT, EGÉSZSÉGET! :))


No, túl vagyok az első karcsú hetemen amit "angyalbőrben" töltöttem ;-)
Elég nagyot változott velem a világ kedd óta ez tény...

Először baromi furcsa volt, hogy mindig meg van szabva mit csináljak, parancsokat teljesíteni, a formalitás, az hogy mindenhova alakzatban megyünk 1_1_1_2_1 :), és még sorolhatnám.
Megmondom őszintén, hogy az első-második kissé rosszul álltam a dolgokhoz (persze csak magamban) mindig azt néztem, hogy miért?, nemá' , megin'? , vázze', stb. :)
Aztán mondhatni "megvilágosodtam" és nem foglalkozom azzal, hogy mit miért.
Hozzáállásomat egy magyar ex Légiós által írt könyvben olvasott mondat jellemzi: "Tartsd a pofád és dolgozz!" :-))

Egyébként természetesen az elöljáróknak fő szerpük volt abban, hogy megváltozzon ily rövid idő alatt a látásmódom. Jól estek azok a szavak amiket hallottunk Tőlük, és engem személy szerint 'felspanolt' és úgy érzem tudom hol a helyem. Persze vannak nehézségek és negatív dolgok, de hát tudtam eddig is, hogy nem játszóházi foglalkozásra megyek. Megvallom, hogy fura volt a szigor is. +, hogyha 1 ember valamit elbax akkor mindenki szív. Na meg persze én egyből kommandóznék és lőném el az egész Zászlóaljra kiosztott lőszer adagot egyedül, meg festeném az arcom mindenféle álcafestékkel és úsztatnám át a felszerelésem egy sebes sodrású folyó túlpartjára sötöbö :)) (jó tisztában voltam vele, hogy azért nem ez elsz az első héten). De: LESZ :DDD és ez a lényeg!


No nem mintha az én tisztem lenne minősíteni az előljáróimat, de azt hiszem, hogy egy szavam sem lehet.
Ráadásul azt ígérték, hogy a gyakorlat lesz előtérbe helyezve és lesz még a tökünk a bokánknál a kiképzésen (yessss:))))
Szóval jó kezekben vagyunk úgy érzem :-)
Meg úgy is érzem, hogy a megfelelő hozzáállást észreveszik és valahol értékelik, hogy ez az ember nem bohóckodni jött ide.
Mondjuk biztos lesz olyan is, hogy magam alatt leszek és a fenébe kívánom majd az egészet, de hát tudom, hogy a katonai pálya sok nehézséget tartogat, ahogy Hamburger is mondotta volt, de minden egyes akadály átugrásával jobb leszek.

A tiszthelyettesek is rendkívüli módon ösztönzőek - legalábbis számomra - főleg a :
KEMÉNYSÉG, FÉRFIASSÁG, EMBERSÉG jelmondat tetszik.

Szerdán letettük az esküt, csütörtökön pedig volt az alakulótéren egy ünnepség ahol szintén elhangzott a Himnusz és be kell, hogy valljam jól eső érzéssel töltött el vigyázállásban végighallgatni.

Na és a legfontosabb: "megkaptuk" a fegyvert!!! :DD (már kezdek aggódni, hogy egy pszichológus is olvassa a topicot és tiszta pszichopatá rambónak néz:)

Fogunk lőni géppuskával is (csak mi, a tisztnek tanulók és a szerződésesek meg nem ...szegények :)))

Persze nem minden fenékig tejfel, mert kapjuk a (megérdemelt) lebaszásokat is.
A másik meg, hogy már volt pár leszerelő hallgató is. Meg szerintem bőven van olyan aki azt sem tudja mit keres a seregben, na de ez legyen az Ő gondjuk...

A harisnyás tipp bejött, csilli-villi a bakancsom. ;)
Először az is lehúzott, hogy használt bakancsot kaptam :(, de aztán ezen is túltettem magam és annak is örülök, hogy kényelmes és nem nyomja a lábam, meg nem kell betörni. Ellenben a felmosott folyósón életveszélyes :)

Apropó Volt tüzér: Közvetlen hallgató szeretnék kérdezni! :)
Miért ne legyen fényes a bakancs? És milyen a matt technika?
Ja és kép az nincsen a körletben, úgyhogy arról le van a gond törölgetás terén:)

thehassan
""""Ajtó felső peremén, karnis belső élén, ágykereten a betét alatt, széklábon sincs por? :))))))""""

:DDDDDD
No igen ezt benéztük :)))
Letöröltük.. ám csak találtak rajta port ;)
No, meg az ágyak alatt is.
"""Bár én némileg elszakadtam a harcászati híradástól, de azért ha esetleg valami kérdésed van, találj meg, aztán összehozzuk :) ."""
Köszönöm a megtiszteltetést!

Taxxx:
Köszönöm a jókívánságokat!

Hamburger:
Nem fogok senkit okolni a nehézségek miatt :) Megoldom őket ;)
Ami pedig az ajánlatot illeti az nagyon megtisztelő. Köszönöm!


Csináltunk egy tesi felmérést is amin sikerült 10 pontot javítanom a felvételihez képest így 341 pontot értem el, már csak 19 pont kell a maxhoz! (meglesz az!) :-)))

Hajjjaj, ahogy a terjedelmet nézem, látom, hogy kezd elszaladni velem a harcipaci, úgyhogy abba is hagyom a kisregényemet :)
Elnézést, ha nagyon csapongóan írtam ám sok-sok élménnyel lettem gazdagabb, úgyhogy csak úgy kavarognak bennem a gondolatok és az érzések.
Jahh és azt is remélem, hogy semmi olyasmit nem írtam amit nem kellett volna :))

VISZONT...LÁTÁSRA! ;-)))
thehassan 2006. aug. 25. Creative Commons License 13166
Lehet, hogy szét kellene csapni a saját, hőrmagyar fradistáink* között. Merthogy ki is tartotta a "Fuck Slovakia" feliratú transzparenst a kamerák felé? Tudom, ők szlovák titkosügynökök voltak, és éppen a casus belli-t szerkesztették.

*: meg UTE-istáink, akik a másik feliratot vitték - csak, hogy ne legyek egyoldalú
Előzmény: Éhesló (13165)
Éhesló 2006. aug. 25. Creative Commons License 13165

Helló!

OFF

Vajon mit tennénk, ha a délvidékiekhez hasonlóan keményedne be a felvidéki helyzet is, ki segítene rajtunk?

OFF

Újabb brutális magyarverés Szlovákiában
2006-08-25. 15:24:01

Ismeretlen tettesek megvertek egy magyar egyetemista lányt pénteken Nyitrán, és magyarellenes szöveget írtak a blúzára. A támadás a város egyik aluljárójában történt. A két ismeretlen azért támadt rá a 23 éves diáklányra, mert a mobiltelefonjába magyarul beszélt. Az ütlegelés és rugdosás után a lány blúzára a "Magyarok takarodjatok a Duna túloldalára" és "Halál az élősdiekre" mondatot írták - értesült az MTI a nyitrai Konstantín Egyetem magát megnevezni nem kívánó forrásától.

Az eset az egyetemhez közeli parkban történt. A német-magyar szakos diáklány éppen szigorlatra sietett.
A 23 éves dunaszerdahelyi illetőségű diáklány alhasi vérzéssel vonszolta be magát a Konstantín Egyetem bölcsészeti tanszékére. A támadók az áldozat minden értéktárgyát elvették.

A lány kora délután még a nyitrai kórházban feküdt, de a szülei még a nap során a lakóhelye szerint illetékes dunaszerdahelyi kórházba viszik.

Bugár Béla, a Magyar Koalíció pártjának elnöke a nyitrai inzultus ügyében tájékozódni próbált Robert Kalinák szlovák belügyminiszternél, aki szabadságon van, de azonnal intézkedett. Ennek nyomán Ján Packa országos rendőrfőkapitány vette kezébe az ügyet. Packa délután sajtótájékoztatót tart, de máris tudni lehet, hogy azonnal külön nyomozóosztagot indított Nyitrára, és eltökélt szándéka, hogy a támadókat bármilyen áron, de előkeríti.

Szlovákiában az utóbbi napokban egyre több inzultus, tettleges támadás éri az ottani magyarokat, ami az MKP elnöke, Bugár Béla szerint azért van, mert Robert Fico kész együtt kormányozni a szenvedélyes magyarellenességéről elhíresült Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártjával (SNS). Bugár felszólította Ficót: személyesen és kormánya nevében haladéktalanul határolódjon el a Slota-féle szélsőséges jelenségektől és azonnal tegye meg azt, amit meg kell tenni. Félő ugyanis, hogy holnap már késő lesz, hiszen a mesterségesen gerjesztett magyarellenes indulatok megállíthatatlan fordulatot vehetnek.

 

ON

 

Éhesló

Hamburger2 2006. aug. 25. Creative Commons License 13164

Szervusztok!

 

Nem, még nem jelentették be hivatalosan, de a "csomag" ezzel is foglalkozik és még egy sor - számunkra nem éppen kedvező - egyéb megvonással. A korkedvezményes nyugdíj feltételei, nyugdíjszámítás alapelvei, a 13. havi, a nyelvpótlékok, "jubileumi jutalmak", stb. - mind, mind porondon vannak és vizsgálják a lehetőségeket. Nesze neked motiváció!

 

A hatástanulmányokat folytatóknak "gratulálok", ha csak annyit tudnak kimutatni, mint amennyit Taxxx említett! :(

 

Hamburger 

Előzmény: kgp9 (13158)
Némedi László __ 2006. aug. 25. Creative Commons License 13163

kicsit árulkodó Chongie neve, és emailje, szóval tényleg a téma ismerőjével van dolgunk :))

Esetleg hallhatnánk valamit, mik az elképzelések a térinformatika és hadsereg témakörben? :))

Előzmény: Némedi László __ (13144)
Némedi László __ 2006. aug. 25. Creative Commons License 13162
na igen, erről beszéltünk. Ha lenne jól felszerelt, felkészített csapataink, akkor mind Európában, mind pl Izraelben remek politikai helyzetet vívhatnánk ki, ami ráadásul könnyen konvertálható lenne hard cash-é :)  ...de így inkább orosz rulettnek tűnne...
Előzmény: thehassan (13161)
thehassan 2006. aug. 25. Creative Commons License 13161
Csak a változás állandó...
Bár, ha addig szoktatnak, amíg a PRT szoktatása zajlott, akkor még nem kell kapkodni. Majd 2008 körül el is indulunk a cédrusok közé.
Mindenesetre, látva a nemzetközi tolongást, lehet, hogy külpolitikailag nem lenne rossz ötlet. Katonailag... inkább a PRT.
Előzmény: Kuruc71 (13160)
Kuruc71 2006. aug. 25. Creative Commons License 13160
Szia Thehassan !


Hogy változik a világ !
Pláne a politikusok véleménye !

"Magyarország vizsgálja, hogy küld-e katonákat az Ensz libanoni békefentartó missziójába - mondta a Népszabadságnak Polgár Viktor külügyi szóvivő !"

érdemes elolvasni : http://www.nol.hu/cikk/415040/folyamatosan hozzászoktatják a közvéleményt, mint a PRT-nél. Boritékolható hogy nagy valószínűséggel megyünk Libanonba.
Előzmény: thehassan (13148)
tuzer 2006. aug. 25. Creative Commons License 13159

Veres a félreértések elkerülése érdekében jelezte, hogy a nyugdíjkorhatár emeléséről nincs információ a konvergenciaprogramban; nincs most itt az idő arra, hogy erről döntést hozzon a kormány - érzékeltette. Hozzátette: jelenleg csupán az szerepel a tervekben, hogy a korkedvezményes és a rokkantnyugdíjazás feltételrendszerét felülvizsgálják

 

http://index.hu/gazdasag/magyar/kon060825/

kgp9 2006. aug. 25. Creative Commons License 13158
Hamburger2!Honnan veszed,hogy megvonják az utazási költségtéritést?Már bejelentették?Hát ha igy lesz akkor az nagy szivás lesz!Belegondoltak ebbe a nagyjaink?Te jó isten!!!
tuzer 2006. aug. 25. Creative Commons License 13157

Hát, ha számol valaki, aki már jogszerző a 35 (40) éves jubileumira (melynek törléséről újfent harangoznak):

-nyugdíja alulról - fölülről - közelíteni fog a 200000-hez,

-ha ebben az évben 1 nyugdíjas napja van, jövőre megkapja a 13 havi nyugdíjat (ez évben még a 13. havi fizetést is, de jövőre már....), kap januárban cirka 4% nyugdíjemelést (ez netto), míg a fizetésemelés jövőre...

-ha kezdetkor belépett a nyugdíjpénztárba, leakaszt min. 2 miillót onnan,

-ha időben lép a felvehet 4 millió vissza nem térítendőt és 3 miiliót 35 évre lakhatásra

-jövőre lóg a nyugdíjrendszer "átalakítása".

 

És hát persze ennyi szolgálati évvel, tapasztalattal, kinek van rá szüksége a seregben?

 

Murphy n-ik törvénye: Minden rendszerben van egy ember, aki tudja, hogy mi hol van, mi miből következik és mitől működik az egész rendszer.  NA ETTŐL AZ EGY EMBERTŐL KELL MEGSZABADULNI!

Hamburger2 2006. aug. 25. Creative Commons License 13155

Nem tudom, hogy kedves nagyjaink végeztek-e olyan hatástanulmányokat, amelyben felmérik, hogy a MH-ra vonatkozóan milyen hatással lesznek a megszorító intézkedéseik. A sok-sok negatív lépésből csak az utazási költségtérítést szeretném kiemelni: Miközben helyőrségekben nem tudnak megfelelő lakhatási feltételeket biztosítani az állománynak (családosoknak) és belekényszerítik az embereket a kisebb-nagyobb távolságú ingázásokba, most kitalálják, hogy megvonják az utazási költségtérítést is tőlük. A szerződéses állomány igen jelentős része nem fog gondolkozni rajta, hogy maradjon, vagy leszereljen, mert nem fogja neki megérni a maradás. Nagyon sokan több 100 km-ről ingáznak a szolgálati helyükre. Ilyen feltételek mellett hogy akarják növelni a csapatok létszámát - főként a szerdzsók vonyatkozásában???

 

Hamburger 

Princ of Carpatia 2006. aug. 25. Creative Commons License 13154
Szia Éhesló!

OFF OFF OFF..... usw......

Az általad írottakra szoktam mondani, mint civil:
A HM-ben a szakszervezetre annyira van szükség, mint a királyi udvarban az UDVARI BOLOND-ra....(Ugyi minden király tartott udvari bolondot.) És mivel Ti nem egy királyi "udvartartás" vagytok (vagy AZ? :-)) ), így semmi szükségetek nincs erre az "intézmény"-re! (De bizti pár vezetőtök, és garnitúrája elvagyon, elvegetál az általatok összerakott pízből, és netán némi központi appanázsból.... Van ez így másutt is! :-) )
Nos, egy másik topikban mán jeleztem (remélem olvastad), hogy a villamosenergia ipari szakszervezetek arra készűlnek, hogy SZTRÁJK gyanánt LEKAPCSOLJA A VILLANYT az országban! Eccerűen azé, mert tradiciónális szerzett jogaikat, most a megszorítások idejét élve spórolni akarnak még itt is néhány millát. Megjegyzem eddíg mindíg az volt a válasz a nyomott jövedelmünkre, hogy természetbeni juttatások révén ezzel egészítik ki jövedelmünket.) Sztrákhelyzet van, a sztrájkbizottságok megalakultak, értesítve mindenki, de KÓKA úr még nem ér rá.

Ah! Dühönben hülyeségekkel példálózok. Hogy nézne mán ki, hogy a honvédelem sztrájkol! Bár mán hallottam, hogy a rendőröknél mán valami vót.....?
Mindenesetre megdöbbentö, hogy az ÁLLAM (régen így tanútam) "eröszakszervei" -köztük Ti is- nem kapják meg azt a sokszor MINIMÁLIS feltételrendszer ami az elvárt működtetéséhez kell! A saját gazdátok.... Ha én kutyaként lennék ott, mán "kóbor állatnak" álltam vón! (Bocsánat Tőletek HŰSÉGESEK!)

No visszatérve Hozzátok: Az amit Nálatok Honvéd Szakszervezetnek hívnak, civil szemmel egyenlő a SEMMIVEL!

ON.

Öreg Csóka

Természetes hsz.-ed minden szava IGAZ!
Előzmény: Éhesló (13153)
Éhesló 2006. aug. 25. Creative Commons License 13153
Helló,

egy - talán az előzőeknél kevésbé OFF - korlelet, közepesen elhízott terjedelemben.

OFF

Tisztelt Alapszervezeti Tagok!

 

Eredeti formában megküldöm nektek a Központból érkezett

megkeresést. A benne foglalt kérdésekkel kapcsolatban

kérlek Benneteket, válaszaitokat a megadott időpontig

jelezzétek nekem.

 

Tisztelettel: XY 

> Tisztelt Elnökségi tagok, Ügyvivők, Titkárok, Alapszervezeti-, Önálló csoportvezetők!

> Az alábbi kérésekkel fordulok hozzátok:

> 1. A Magyar Köztársaság miniszterelnöke találkozott a 6 szakszervezeti konföderáció vezetőivel. A tanácskozás eredményeképpen a következő elvárás fogalmazódott meg a miniszterelnök részéről: Javaslatokat vár, arra vonatkozóan, hogy miként lehetséges a működési költségeket úgy csökkenteni, hogy a személyi járandóságok (juttatások) megmaradhassanak. Tulajdonképpen

a szervezet (Magyar Honvédség) minél takarékosabb működésére kíváncsi. Kérlek benneteket az állomány megszondáztatására e kérdés kapcsán, úgy hogy konkrét javaslatokat várunk e témában.

> 2. Mérjétek fel az állomány körében, hogy milyen fellépést várnak el a Honvédszakszervezettől.

> 3. Várunk további egy általános hangulatjelentést.

> Mivel rendkívül rövid idő áll rendelkezésre az összegzésre (hétfőn kell a javaslatokat megtenni) kérlek benneteket, hogy

 a beérkezett javaslatokat legkésőbb augusztus 25-én (péntek) 12 óráig megküldeni szíveskedjetek. Az ügy fontosságára tekintettel kérlek benneteket az operatív munkavégzésre és a határidő betartására!

> Köszönettel: dr. Ujfaludi Zoltán, főtitkár

 

A válaszom:

Kedves XY,

Mivel a felvetett kérdéskör számos - politikai - jellegű megjegyzésre sarkallna, ettől megkíméllek.

Nem állhatom meg azonban a HSZ gyáva, megalkuvó a tagság érdekeit semmibe vevő hozzáállását az elmúlt szűkebben 2 évben, bővebben 16 évben történt képességvesztés, leépítés, felszámolás vonatkozásában. Ezt a fizetett tisztségviselőink asszisztálása mellett hajtották és hajtják végre. Ennek a folyamatnak egy ismételt ciklusa alatt feltenni ezeket a kérdéseket kifejezetten cinikus, a HSZ tagság önbecsülését és tisztességét támadó lépés. Nem kívánok a szakmai-munkahelyi felelősségemen kívül részt vállalni ebből az elhibázott gazdasági-, honvédelmi-, szakszervezeti stratégiából, aminek eredményeképpen ide jutottunk mi, és az ország. A hangulatjelentés kifejezést kifejezetten visszautasítom!

 

ON

 

Éhesló

Kuruc71 2006. aug. 25. Creative Commons License 13152
Ja !
Azt elfelejtettem mondani, hogy nektek legyen igazatok !
Nekem már a PRT is kiveri a biztosítékot.
Előzmény: Kuruc71 (13151)
Kuruc71 2006. aug. 25. Creative Commons License 13151
Szia Hassan !

Nem a kormányszóvivőtől tudom !
Amit ő mond azt még az okt 1.-i választások szemüvegén kell nézni.

mondjuk a víztisztítók oda nagyon jók !

Előzmény: thehassan (13148)
Némedi László __ 2006. aug. 25. Creative Commons License 13150
khmmm,  "nem megyünk"
Előzmény: Némedi László __ (13149)
Némedi László __ 2006. aug. 24. Creative Commons License 13149

hát remélem is, hogy ilyen állapotunkban nem megyek.

Annak nem vagyok ellene, hogy megfigyelők menjenek ki (tanulni kell), de ez aztán igazán veszélyes lenne...

Előzmény: thehassan (13148)
thehassan 2006. aug. 24. Creative Commons License 13148
http://index.hu/politika/belfold/libanon5386/
Előzmény: Kuruc71 (13147)
Kuruc71 2006. aug. 24. Creative Commons License 13147
A Magyar Kormány hajlandó " kis számú katonai kontingensel résztvenni az Izraeli-Libanoni ENSZ misszióban "

Némedi László __ 2006. aug. 24. Creative Commons License 13145

http://www.cartotalk.com/lofiversion/index.php?t1102.html

 

direct kerestem egy olyan összehasonlítást, ami nem a Manifoldot hozza ki győztesnek, de elég közel vannak egymáshoz (az ára meg a tizede, huszada)

Előzmény: Némedi László __ (13144)
Némedi László __ 2006. aug. 24. Creative Commons License 13144
egyébként üdv a fórumban, ha ráadásul valahol a honvédség körül mozogsz ebben a témában, akkor majd még kereslek is :)))
Előzmény: Chongie (13136)
Némedi László __ 2006. aug. 24. Creative Commons License 13143

mellesleg amerikában elég könnyen jutok DCW-től sokkal jobb minőségű adathoz az USAra vonatkozóan, mint civil. Sajna a világra amerikában már csak a DCW ingyenes nekem civilnek.

 

Térinformatikai rendszerek tekintetében nézd meg a manifoldot, mind funkcionalitásban, mind teljesítményben, mind igényelt géperőforrásban, mind árban. Még akár egyenként is győztes lehet, de összességében magasan jobb.

Ha használsz térinf rendszert töltsd be a teljes európa VMAP0-t és csináljunk méréseket performanciára :)))   (www.manifold.net)

 

A DTA50 nem a honvédelmi minisztérium alá tartozó (mostmár) közhasznú társaságé? Miért kellene ezért olyannak mint a BM, vagy HM (persze virtuálisan lehet, de ez olyan állami vagyon, mint a KSH népesség adatbázisa, és tudtommal pl az OEP ingyen használhatja azt)?

 

Nem is gondoltam, hogy itt európában ingyenesen jó pontosságú adatokhoz jutok (persze ez ellen már szerveződik európában mozgalom, mert a magas árak magán célokra irreális, pedig ezt pl az én adómból hozták létre, nem érzem azt, hogy annyit fizessek, mint egy magán cégnek kéne fizetnem (mert azért 8 millióért már majdnem saját felmérést is csinálhatok, annyi pontossággal ami nekem kell, egyébként vannak civil kezdeményezések, amik már most nagyon használhatóak pl www.turistautak.hu )

 

Amíg honvédség lehetőségeiről beszélünk, addig nem off, a többiért elnézést kérek!

Előzmény: Chongie (13136)
Volt tüzér 2006. aug. 24. Creative Commons License 13142
Na most akadtam el. Pontosabban ott, hogy az ismereteim szerint a  WGS84 egy alapfelület fajta (olyan, mint a Kraszovszkíj volt), ami alapján a NATO szabványú térképeket származtatják. Vagyis nem földrajzi koordináta. Javíts ki kérlek, ha rosszul tudom! Ismereteim szerint a kétféle alapfelület rendszer között akkora különbség nincs, hogy a DTA 50 1.0 verziójában megjelenített térképnek ennyire másnak kellene lennie, mint az újnak, mert annál szerinted földrajzi koordináták szerint vannak megjelenítve az adatok. Most már tényleg érdekel, hogy mi itt a valóság.
Előzmény: Chongie (13141)
Chongie 2006. aug. 24. Creative Commons License 13141
Véletlen nem földrajzi koordinátarendszerben (pl. WGS84) volt megjelenítve az adat?

Akkor ugyanis úgy kell kinéznie.


Cs.


Előzmény: Volt tüzér (13137)
belic 2006. aug. 24. Creative Commons License 13140
Hello!

Asszem a világútlevél megadása (megkapása) annó ('85-ben?) mán lehetővé tette, hogy a "sógoroktól" mán hozzá C-64-et, és hasonló kaliberű gépeket. (A tefal, gorenje, a samsung videjók, gp-k mellet ez vót még a "sláger" műszaki cuccok mellet sokaknak. (Istenem, micsoda kalandok.... :-)) )

Ezt ertem (tobbe-kevesbe emlekszek is ra), es otthon jatszani, tanulni teljesen jo gep volt akkoriban a C-64.
De ha tenyleg ez volt a honvedsegnel a csucs, akkor a topic cime mar akkor is igaz volt.

Bel
Előzmény: Princ of Carpatia (13139)
Princ of Carpatia 2006. aug. 24. Creative Commons License 13139
Üdv Topiklakók!
Asszem a világútlevél megadása (megkapása) annó ('85-ben?) mán lehetővé tette, hogy a "sógoroktól" mán hozzá C-64-et, és hasonló kaliberű gépeket. (A tefal, gorenje, a samsung videjók, gp-k mellet ez vót még a "sláger" műszaki cuccok mellet sokaknak. (Istenem, micsoda kalandok.... :-)) )
Előzmény: belic (13138)
belic 2006. aug. 24. Creative Commons License 13138
Hello!

Ám akkor a maximum még csak a C64 volt.

Soha nem volt a maximum a C64.

Most egy csoro maganember (pl. en) szamara az elerheto maximum egy 1 tonna terhelhetosegu auto, megse mondom, hogy manapsag ez a maximum, mivel a honvedsegnek tellik olyan jarmure, ami elviszi a 40 tonnas T-72-est is.

Tudom, hogy a COCOM lista miatt egy kicsit csusztatas ami irok, de a C-64 valamikor a 70-es evek kozepen-vegen jelent meg, es 64 kbyte memoriaval rendelkezett. Az 1967-es maximum az IBM 360/91 volt, 2048 kbyte memoriaval, az 1968-as maximum az IBM 360/95 volt, aminek a memoriaja 5120 kbyte volt. Az egesz geprol nem sok adatot tudok, de 1024 kbyte memorianak a kovetkezo jellemzoi voltak: terfogat: 8.8 m3, fogyasztas: 23 kW, ar: 560 000 $.

Bel
Előzmény: Volt tüzér (13112)
Volt tüzér 2006. aug. 24. Creative Commons License 13137

"Volt tüzér szerint: "Hozzáteszem, nála láttam a DTA-50 2.0 verziót, ami kifejezetten szar volt, mert betegesen működött és valami 20 %-ot torzított függőleges irányban. Az egyik informatikus kolléga, aki ráadásul térinformatikus mérnök, az is csak széttárta a karját. "
A kolléga nyugodtan visszaadhatja a diplomáját, ugyanis a DTA50 (és az összes többi DTA) a magassági pontok megírásán (magasságán) kívül semmilyen más magassági információt nem tartalmaz. Így azokat torzítani sem képes."

 

Ezek szerint félreérthetően fogalmaztam. A mejelenített térkép Észak - Déli irányban torzított 20 %-ot, nem pedig magasságban.

Előzmény: Chongie (13136)
Chongie 2006. aug. 24. Creative Commons License 13136
Kedves térinformatikusok,

szertnék eloszlatni néhány tévedést, és kipukkasztani néhány lufit...

sorrendben, 13104-től:

az USAban is csak az az adat ingyenes, ami semmilyen komoly feladatra nem használható. A DCW, VMAP0 adatok nézegetésen kívül sok mindenre nem jók.

Az általam ismert térinformatikai szoftverek (amikkel tényleg lehet dolgozni, és adatot gyártani) valahol 1500-2000 dollár környékén kezdődnek. Nézegető szoftvereket persze akár ingyen is lehet letölteni.

Olyan, hogy DTA nincs, van viszont DTA50, DTA200, DTA500, DTA1000, ahol a számok az adatbázis adatsűrűségét (méretarányát) jelentik.

Volt tüzér szerint: "Ám a hadseregnek az ArcWIEV-t vették meg, és a térképészet olyan adatbázissal látja el a csapatokat, amihez az Arc WIEV kell. Más térinformatikai rendszer nem is ismeri fel az adatbázist már csak a formátuma miatt sem. Így természetesen hiába vannak olcsóbb térinformatikai programok, a hadsereg nincs vele kisegítve."
A térképészet olyan adatbázissal látja el a csapatokat, amelyet azok a rendelkezésükre álló eszközökkel használni tud. Egyébként a szóban forgó ESRI SHP formátumot bármely magára valamit is adó GIS szoftver megeszi.

Volt tüzér szerint: "Nemrég kapcsolatba kerültem a dologgal, akkor az jutott el hozzám, hogy a BM a HM-mel ellentétben a GEOMÉDIA nevű térinformatikai programot preferálja, és nálunk ott áll hegyekben, de adatbázist már nem vettek hozzá, mert drága. Úgy gondolták, hogy a területi szervek vegyék meg maguknak igény szerint."
A DTA50 ára úgy 8M Ft körül van teljes adattartalommal, a teljes ország területére. Valószínűleg ezért gondolta a BM, hogy a helyiek válasszák ki (és vegyék meg) a nekik szükséges adatokat, így nem kell minden munkaállomásra kifizetni +8M forintot.

Egyébként az adatbázisokat GeoMedia környezetben készíti a HM Térképészeti Kht.

Volt tüzér szerint: "Hozzáteszem, nála láttam a DTA-50 2.0 verziót, ami kifejezetten szar volt, mert betegesen működött és valami 20 %-ot torzított függőleges irányban. Az egyik informatikus kolléga, aki ráadásul térinformatikus mérnök, az is csak széttárta a karját. "
A kolléga nyugodtan visszaadhatja a diplomáját, ugyanis a DTA50 (és az összes többi DTA) a magassági pontok megírásán (magasságán) kívül semmilyen más magassági információt nem tartalmaz. Így azokat torzítani sem képes.

Némedi Laci szerint: "Mint mondtam a térképek pontossága a probléma az általam elérhető ingyenes adatokból. A magyar DTA kellene, mert most az a legpontosabb, bár nem tudom mikor készült, és mennyire tartják karban..."
Hát talán ezért ingyenesek azok a térképek... A DTAxx adatbázisok folyamatosan aktualizálva és javítva vannak. Pontosságuk az adatsűrűségtől (méretaránytól) függ.


Üdv

Cs.
-pas- 2006. aug. 24. Creative Commons License 13135
Jelenleg a DTA50 2.1G17 változata a legfrissebb a lista ára: 9,5 millió Ft + ÁFA, természetesen ez egy egyszerű felhasználónak kicsit drága :).
Ez vektoros formátumban van Gemédia .mdb és ESRI shape (ArcView) formátumokban. Amúgy az ArcView shape formátuma kvázi ipari szabvány lett a térinformatikában .
Az átlag felhasználónak talán a raszteres 1:50 000 adatbázist érdemes megvenni, amely a DTA50-ből készült papírtérképek digitális változata, az ára jelenleg teljes magyarországra kb 30 000, - FT, jár hozzá megjelenítő szoftver PC-re és PDA-ra !! is, ha a PC-hez vagy PDA-hoz van GPS úgy offroad navigációra kiválóan használható (Topoexplorer Magyarország 1:50 000). A www.topomap.hu árulja, a bolt amúgy a Budapesten a fillér utca 14-ben van.
Ha GArmin GPS-ed van hasonló árért juthasz a TopoGuide 2.1-hez ez szintén a DTA50 ből készült.
Előzmény: Kuruc71 (13131)
dr_kotasz0831 2006. aug. 24. Creative Commons License 13134

Csao Taxxx!

 

Elég sok mindenben nem értek Veled egyet, de hely és idő hiányában nem kezdem el mindet kifejteni.

A 920'-as örökség (Azért írom így, nehogy offtopic-ká váljon a szemedben dolog) a mai magyar biztonságpolitika alapját kell képezze. Ez nem aktuálpolitika, és nem bullshit, hanem a MH stratégiában a helyének megfelelően kéne szerepelnie. Értem ezalatt, hogy a MH felépítésekor figyelembe kell venni a környező ellenérdekelt, egyáltalán nem baráti, bár ismét szövetséges államok attribútumait. Sztem ez témába vág, és nincs benne revizionista uszítás, csak racionális gondolatok.

 

Én

Előzmény: Törölt nick (13097)
Némedi László __ 2006. aug. 24. Creative Commons License 13133
Előzmény: Némedi László __ (13132)
Némedi László __ 2006. aug. 24. Creative Commons License 13132

nem könnyítetted meg a dolgom, mert keményen át kellett számítani a koordinátákat.

members.chello.hu/nemedi.laszlo/ketto.kmz töltsd le, és bökj rá, és rárakja (ez az első pontod, amit megadtál).

(ez benne van a Balatonban)

Előzmény: Kuruc71 (13128)
Kuruc71 2006. aug. 24. Creative Commons License 13131
Hol?
Mennyiért lehet egy ilyen DTA-t megvenn ?

Milyen léptékű ?
Előzmény: Némedi László __ (13130)
Némedi László __ 2006. aug. 24. Creative Commons License 13130
ez nem track, ez két pont koordinátája, ezt bármikor kézzel is beteheted a googleba. Mint mondtam a térképek pontossága a probléma az általam elérhető ingyenes adatokból. A magyar DTA kellene, mert most az a legpontosabb, bár nem tudom mikor készült, és mennyire tartják karban...
Előzmény: Kuruc71 (13128)
Kuruc71 2006. aug. 23. Creative Commons License 13129
Köszönöm !
Előzmény: Volt tüzér (13126)
Kuruc71 2006. aug. 23. Creative Commons License 13128
Szia Laci !


A Googlinál nem tudom mennyire pontos a GPS koordinátarendszere ! Van olyan pontom amit a Balatonon vettem fel de a szárazföldre tette.


De tegyünk egy prószát

46.58,500 18.09,200
47.22,543 19.01,091
Előzmény: Némedi László __ (13127)
Némedi László __ 2006. aug. 23. Creative Commons License 13127

rengeteg van, és sok ingyenes (a térkép általában a probléma, mert program van sok). Térkép is található. De csak egy példa: Google Earth Plus (20USD/év) és töltheted fel a GPS trackeket, és láthatod a google earthen.

Ha adod a tracket, akkor egy mozdulattal tudok csinálni belőle kml file-t, amit meg az ingyenes google earth-be tudod feltölteni...

Előzmény: Kuruc71 (13123)
Volt tüzér 2006. aug. 23. Creative Commons License 13126

http://gpsterkep.lap.hu/

 

Itt csak találsz valamit!

Előzmény: Kuruc71 (13123)
Volt tüzér 2006. aug. 23. Creative Commons License 13125
Én egyszer itt a neten találtam egy egész csomót. Volt egy oldal, ahol ott volt maga a térkép valamilyen térképi formátumban, és mellette az az adat, amivel a térképet a GPS-el össze lehetett lőni. Abban sajnos nem tudok segíteni, hogy hol találtam, mert rövid az eszem és elfelejtettem. Letöltöttem és kész. Viszont ha előkerül, megosztom veled. Vagy te is keresgélj. Ja és ingyen volt.
Előzmény: Kuruc71 (13123)
gencsydani 2006. aug. 23. Creative Commons License 13124

Erről az jut eszembe - ja, OFF:) - amikor nekünk kiadta a zseni szdpk-h., hogy szemlére ki kell mosni a függönyöket. Mi meg ablakpucoló spriccelős flakonjával szépen belocsoltuk a függönyt (mosógép az persze nem volt, mosdóba meg k*rvára nem fért bele sehogy a 3 m széles függöny):))). Nagyon értett a dologhoz a csávó, mert nem tűnt fel neki, hogy az a függöny ugyanolyan mocskos, mint volt, csak most még vizes is...

 

ON

Előzmény: Volt tüzér (13119)
Kuruc71 2006. aug. 23. Creative Commons License 13123
Laci !

Digitalizált GPS pontokat fogadó térképre kedvező áron, hol lehet szert tenni ???
Előzmény: Némedi László __ (13121)
Kuruc71 2006. aug. 23. Creative Commons License 13122
Szekrényajtó felsé éle, illetve a szekrény ajtókeret alsó éle, is galád tud lenni !

:-)))
Előzmény: thehassan (13118)
Némedi László __ 2006. aug. 23. Creative Commons License 13121

fiúk (katonák) megnyugodhattok, még mindig többet költenek rátok, mint a rabokra

egy rab napi költsége 7.534Ft (lásd újságok)

(a Szárazföldi parancsnokság teljes költsége (bér anyagi, minden) osztva a Szárazföldi parancsnokság alá tartozók teljes létszáma) = 12.435Ft (bár ha így halad, lehet hogy nagyobb luxus lesz rabnak lenni, mint katonának :)))  :(((

Volt tüzér 2006. aug. 23. Creative Commons License 13120

Jó neked!

Egyébként amikor utoljára parancsnok voltam, kifejezetten tiltottam, hogy fényes legyen a bakancs. Tiszta igen, de nem fényes. A technikám is matt volt. Tiszta, de nem fényes.

Előzmény: Mr. Közvetlen (13117)
Volt tüzér 2006. aug. 23. Creative Commons License 13119
Képkeretet se felejtsd el!
Előzmény: thehassan (13118)
thehassan 2006. aug. 23. Creative Commons License 13118
Ajtó felső peremén, karnis belső élén, ágykereten a betét alatt, széklábon sincs por?
:))))))
Előzmény: Mr. Közvetlen (13117)
Mr. Közvetlen 2006. aug. 23. Creative Commons License 13117
Sziasztok! vagyis ERŐT, EGÉSZSÉGET!!! :-))) (innen a kantinból:)


Köszönök Mindenkinek mindent!


Csak benéztem most viszont mennem is kell, mert 21:00kor körletellenőrzés és még a bakancsomon megejtem mégegyszer a harisnyás trükköt :-)))

üdv mindenki!


Volt tüzér 2006. aug. 23. Creative Commons License 13116

Tudod, én nemrég már a rendőrséget is meguntam, ezért is megyek el tőlük hamarosan nyugdíjba. Majd persze kezdek magammal valamit, de az nem a hadsereg, nem a rendőrség, nem a határőrség, nem a katasztrófa-védelem lesz. Még sorolhatnék néhány dolgot, ami nem..., de most hirtelen ennyi jutott eszembe.

A biliével ellentétben az én fülem nincs letörve, de a lelkesedésről nagyon régen leszoktattak.

Előzmény: Némedi László __ (13115)
Némedi László __ 2006. aug. 23. Creative Commons License 13115
gondoltam mindig annyira letörve ülünk itt, mint a bili füle, legalább látszódjon néha valami lelkesedés :)))
Előzmény: Volt tüzér (13113)
Némedi László __ 2006. aug. 23. Creative Commons License 13114

manifold tud arcview formátumot:

http://www.manifold.net/products/mfd/formats.html

(még a DTA és a DDM-et be tudom nyomni, mert elég jó programozható interfésze van).

 

Döbbenet, amit írtál, ez a tipikus jele a pazarlásnak a Honvédségnél, ahol most ugye nincs pénz...  ...az a baj, hogy ilyenkor az a reakció, hogy akkor nem is kell semmi. Pedig lehetne jó megoldások, de az is igaz, amikorra ebből közbeszerzési tendert csinálnak, akkora a bolhából elefánt lesz, és mindenki ebből akar családi házat venni, vagy olyan ijesztő árak jelennek meg, hogy inkább az egészet törlik.

Ezt valami módon meg kellene változtatni. Lenne ötletem, de EZZEL a Honvédséggel ezt nem lehet megcsinálni (szabályozók, és szemlélet miatt). Nem kerülne pénzbe a Honvédségnek, csak ha már biztosan bevált a dolog, és nem drága...

 

Előzmény: Volt tüzér (13110)
Volt tüzér 2006. aug. 23. Creative Commons License 13113
Ébresztő!!!!
Előzmény: Némedi László __ (13111)
Volt tüzér 2006. aug. 23. Creative Commons License 13112

Azt egyébként tényleg nem tudom, hogy a különféle szintű alakulatok mire tudják használni a térinformatikát. Én egyetlen helyen kerültem vele kapcsolatba, a Szárazföldi Parancsnokságon. Ott a közelmúlt átszervezései után egy szem emberből áll a térképész szolgálat (vagy mi a fene) aki éppen nem volt elragadtatva a dologtól. Hozzáteszem, nála láttam a DTA-50 2.0 verziót, ami kifejezetten szar volt, mert betegesen működött és valami 20 %-ot torzított függőleges irányban. Az egyik informatikus kolléga, aki ráadásul térinformatikus mérnök, az is csak széttárta a karját. Na most ha ott fent ilyen a hozzáállás, akkor milyen lehet a végrehajtóknál.

Egyébként a közelmúltban egy emlék jött elő. A honi légvédelemnél szolgáltam, és amikor egy új állásterületen el kellett készíteni a kismagasságú tűzlehetőség térképet, valami három hétig szenvedtem vele. Néhány fokonként terepmetszetet kellett készíteni, rá kellett vinni a 100 és 300 méteres repülési pályákat, bele kellett kalkulálni a Föld görbületét, majd mindezt egy térképre rávinni. Ezt egy jó GIS néhány perc alatt elkészítette volna. Ám akkor a maximum még csak a C64 volt.

Előzmény: Némedi László __ (13107)
Némedi László __ 2006. aug. 23. Creative Commons License 13111

éreztem, hogy ez lesz a válasz... :)))

...igazából nagyon sok minden lenne, ami nem milliárdokba kerülne, de sokat lendítene a profizmuson (személyi felszerelések, korszerű-de olcsó számtech dolgok, stb).

Ha már a létszám nem lesz nagy, legalább a hatékonyság (képességek) legyenek jók, korszerűek (de nem feltétlenül drága!!!). Az a baj, ha valaki végül átnyom valamit, akkor abból végül mindig valami grandióz dolog lesz (de inkább nagy akarás, kis eredmény - mint pl a fagyigép volt)...

Bizisten össze kéne dobni egy magánhadsereget és eladni missziókra (mondjuk a HM-en keresztül :)))  kevesebből (kevesebb-ből??) többet hoznánk ki és még a katonák is jól éreznék magukat...

Előzmény: Hamburger2 (13109)
Volt tüzér 2006. aug. 23. Creative Commons License 13110

Na igen. Lehet, hogy olcsóbb. Ám a hadseregnek az ArcWIEV-t vették meg, és a térképészet olyan adatbázissal látja el a csapatokat, amihez az Arc WIEV kell. Más térinformatikai rendszer nem is ismeri fel az adatbázist már csak a formátuma miatt sem. Így természetesen hiába vannak olcsóbb térinformatikai programok, a hadsereg nincs vele kisegítve.

Más: Egy jelenleg is a HM-ben dolgozó volt kollégám mesélte valami 5 - 6 éve: Ide jött a NATO és érdekes, felajánlottak egy térinformatikai szoftvert a HM-nek és a BM-nek, ami a magyar gyártású DTA-50-re és DDM-5-re alapozva tudta volna azokat a dolgokat, amiket itt az előbb felsoroltál. Akkor nekem csak az adott vízszint emelkedés nyomán várható elöntött terület maradt meg abból az időből, de azóta kicsit utána olvasgattam. Végül is a HM reakciójára nem nagyon emlékszem, de az biztos, hogy a BM azzal utasította el, hogy nincs rá igény. (Abban az időben éppen a BM alatt dolgoztam)

Nemrég kapcsolatba kerültem a dologgal, akkor az jutott el hozzám, hogy a BM a HM-mel ellentétben a GEOMÉDIA nevű térinformatikai programot preferálja, és nálunk ott áll hegyekben, de adatbázist már nem vettek hozzá, mert drága. Úgy gondolták, hogy a területi szervek vegyék meg maguknak igény szerint.

Na erre varrjál gombot!

Előzmény: Némedi László __ (13107)
Hamburger2 2006. aug. 23. Creative Commons License 13109
Szervusztok!

Szia Taxxx!

"Hála a Jó Istennek, már 60 éve nem külpolitika alakító a Magyar Honvédség, és remélem, bízom benne, hogy soha többet nem is lesz az."

Én úgy gondolom, hogy a MH és a külpolitika éppen manapság nem választhatók szét. Lásd a vezetőink által egyre gyakrabban emlegetett feladatprioritásokat! Ez említett külpolitikai jelenség potenciálisan kihathat Mo biztonságpolitikájára, amelynek viszont a MH elvileg az egyik alapeleme (kellene, hogy legyen!).

Abban teljesen igazat adok Neked, hogy nem a MH alakítja a külpolitikát, hanem inkább a külpolitikai érdekek a hadsereget. A katonák közel sem szólhatnak bele úgy külpolitikai kérdésekbe, mint pl. Werth Henrik tette.

Laci! Ne nevettes! Igaz, hogy csak halvány bepillantást kaphattam a Te térinformatikai hátteredről, de nem nagyon hiszem, hogy szégyenkezned kéne a MH ilyen képességei mögött! .... A lentebb említett infók helytállók. Arról viszont inkább nem beszélnék, hogy a rendszer mindennapi használatának milyen alapvető akadályai vannak pl. nálunk! A kutyát se érdekli, pedig már 2 éve próbálom szóvá tenni szolgálati úton!!!!!

Hamburger
Előzmény: Némedi László __ (13103)
Némedi László __ 2006. aug. 23. Creative Commons License 13108
gps-szel párosítható, rátölthetők a trackek, így pl lehetne a járőrök útját elemezni...
Előzmény: Némedi László __ (13107)
Némedi László __ 2006. aug. 23. Creative Commons License 13107

manifold kifejezetten esri és arcview ellen indult, és az itthoni gépemen simán fut. Hajdanán kicsit kattintgattam arcviewval, összehasonlítva még többet is tud. 3D-s megjelenítése is nagyon jó. És közepes notebook-on elmegy... ...tehát használható harcibb körülmények között is...

 

Használni sok mindenre lehet:

-katasztrófa védelem (pl gátszakadás alapján meddig jutna a víz, mit veszélyeztetne, lakott településeket beleszámítva)

-de pl elemzésekre, honvédségi eszközök elhelyezkedése és így egy támadás esetén milyen kockázatot jelentene

-in-house terepi gyakorlatok, szimulációk

-pl demográfiai elemzések, hol vannak a potenciális tartalékok, így a védendő területek

-vagy missziók területének elemzése, az ott lakók pl nemzetiségi megoszlásának áttekintése (veszély pontok felderítése)

-de lehet hírszerzési információkat felvinni, így pl mintákat keresni ellenséges erő, vagy felkelők mozgásáról, kedvelt helyeikről stb...

 

A lényege az adatbázisok és a térképek összekapcsolása és így vizualizációja. Sok adat gyűlik különböző helyeken, de ezeket néha megjelenítve térképen új információkat ad. Persze térkép gyors készítésére is jó :))

 

Amiből jött, hogy kaptam egy könyvet a military geography névvel, és abban néhány amerikai tiszt panaszkodott, hogy nem elégszer használják :))) egyébként hoznak példákat pl a boszniai háború előzetes elemzéséből (pl bosznia nemzetiségi térképét rögtön feldobták, hogy hol kell számítani problémákra a csatlakozó nemzetiségek között... 

Előzmény: Volt tüzér (13106)
Volt tüzér 2006. aug. 23. Creative Commons License 13106

Valóban nem drága a dolog,:))) mert ahhoz, hogy az általam az előbb leírt programot optimálisan lehessen használni, ahhoz meg kell venni a teljes programcsomagból valami 6 - 8 modult (darabja 1 - 1,5 MFt) Mellé még ott van a DTA is, ami a teljes verzió esetén 12 MFt + ÁFA. Na és akkor még ott van a gép is, ami ugyancsak nem két fillér, hiszen a program és az adatbázis eszi a teljesítményt. Ráadásul illik hozzá tartani egy alkalmas nyomtatót is. Ahogy a közelmúltban hallottam, egy munkaállomás kb. 50 MFt körül van.

Bár lehet, hogy ez csak nekem hangzik iszonyúan soknak.

Előzmény: Némedi László __ (13104)
Volt tüzér 2006. aug. 23. Creative Commons License 13105

Van egy ESRI nevű amerikai? cég, ennek az ArcWiev X.X verzióját használja a hadsereg. Ezen tudják futtatni a katonai térképészet által készített DTA 50 vagy DTA 200 digitális térképi adatbázist, és a mellé gyártott digitális domborzati modellt.

Rögtön kijelentem, hogy nem nagyon jutottam közel a dologhoz, csak meglehetősen hiányos ismereteim vannak. Azt tudom, hogy igény szerinti méretarányban, igény szerinti összetételben lehet vele térképet készíteni, és alkalmas különböző domborzati elemzésekre. De hogy a hadsereg mire használja, azt nem tudom. Ha valaki még most is ott van és van valami köze a dologhoz, az leírhatná kicsit részletesebben is.

Előzmény: Némedi László __ (13103)
Némedi László __ 2006. aug. 23. Creative Commons License 13104
nehogy valaki azt higyje, hogy a térinformatikai rendszerek luxus cikkek, az ár már kevesebb mint 40-50 ezer Ft. Az adat, ami drága egy civilnek (Mo-n, mert amerikában persze ingyenes).
Előzmény: Némedi László __ (13103)
Némedi László __ 2006. aug. 23. Creative Commons License 13103

irigylem a gyakorló katonákat, főleg Hamburgert, mert gondolom ti jobb térinformatikai adatokkal dolgoztok, mint én itthon a saját térinformatikai rendszeremmel és amerikai NIMA adatokkal Magyarországról (DCW, VMAP0.

Nyugtassatok meg (térképeken kívül) vannak térinformatikai rendszerek napi használatban a Honvédségnél? Vagy már mindenki úgy ismeri Mo-t, mint a tenyerét és erre már nem is kell költeni? 

Némedi László __ 2006. aug. 23. Creative Commons License 13102

ha ilyen nagy az offolási kedv, akkor félig én is csinálnám :))

minél többet nézem a CNN-t, annál inkább az látszódik, hogy Izrael elintézte, hogy Hezbollah a legerősebb szervezet legyen Libanonban, még az államnál is erősebb (és az már nem ellensége már).

 

Remélem mi nem akarunk odamenni békefentartani, mert ott évekig folyamatos gyilkosságok lesznek pro és kontra, és a békefentartók a kettő között fognak felőrlődni...

Kuruc71 2006. aug. 23. Creative Commons License 13098
Szia Taxxx !

Nem értek veled egyet. Európa nem azért mert a magyarokat olyan fontosnak tartja, hanem azért mert az EU imidzsét, egységét bontaná meg jelentősen. Szóval ezért szerintem neki is fontos lenne.

Mondjuk kérdés hogymiként lépne a NATO miként reagálnak mikor a csapataink egy rsze külföldön van
?
Előzmény: Törölt nick (13095)
dr_kotasz0831 2006. aug. 23. Creative Commons License 13096

Szia Taxxx!

 

OFF

 

Azért gondolom, hogy Európai szintű probléma, mert az Unionak megoldást kell keresni az ilyen és ehhez hasonló konfliktusok kezelésére.

 

ON

 

Más: "ugyanez helyesen" Figyu Taxxx! Én nem akarlak megsérteni, de nekem ez egy kicsit furcsának tűnt. Szólj már lécci, ha Te lennél a megmondó ember, aki megmondja, hogy mi a helyes...

Az OFF-olásod, meg kicsit olyan volt, mint egy másik hasonló topicban (Katonai) valaki beszólt az embereknek, hogy a Krav-Maga offtopic.

Szal miért OFF a téma?

 

Én

Előzmény: Törölt nick (13095)
dr_kotasz0831 2006. aug. 23. Creative Commons License 13094

Csao Kuruc!

 

Nem lesz itt semmilyen demonstráció. Ahhoz mi kevesek vagyunk. :(

 

Trianon valóban izgalmas kérdés. A határon túlra szakadt magyarság helyzete sztem Európai szintű probléma, mert a kinti magyarok ottléte tény, és nem oldható meg semmilyen módszerrel, csak ha az adott területet megszerzett országok lakosai felnőnének a helyzethez, és tudomásul vennék, hogy amit megszereztek az egy puszta területszerzés tényeként került hozzájuk, és mint ilyen potenciális veszélyforrás a nemzetállami törekvésekkel szemben. Persze ez nyílván illúzió, mert ahhoz tanultnak kell lenni, hogy valaki egyáltalán etnikai arányszámokat ábrázoló grafikonokat megértse, és történelmileg elég képzettnek, hogy megértse, hogy ez hogyan is történt. Ez pedig sajnos egyetlen nemzet átlag állampolgárára sem igazán jellemző (tisztelet a kivételnek).

 

Nah; nekünk ilyen szomszédokat sikerült kifognunk. :)

 

Én

Előzmény: Kuruc71 (13092)
dr_kotasz0831 2006. aug. 23. Creative Commons License 13093

Csao Mick!

 

Ebszolút egyetértek. :( Szörnyű amit a szakszolgálatokkal csináltak.

Kint miket mondanak még a magyar szervekről?

Azért itt is elcsöppen néhány infó a Szlovák titkosszolgálatok tevékenységéről, csak oda kell figyelni a hírekre. ;)

 

Én

Előzmény: mickey cortez (13089)
Kuruc71 2006. aug. 23. Creative Commons License 13092
Úgy összességében félek hogy ez a "Trianon" még nagyot fog szólni.

Mikor véget ért az I VH , és a Párizs környéki béke megköttett. Akkor Foche marshal olvasva a békeszerződést azt mondta : Ez nem béke, hanem 20 év tűzszünet" Nem sokat tévedett.


Tartok tőle hogy ilyenné válhat a Trianon is a térség számára. Ez viszont akár polarizálhatja az EU-t is.


Ami tény viszont hogy még az önvédelemhez is kevés a hadseregünk.
Kuruc71 2006. aug. 23. Creative Commons License 13091
Forgatom magamban azt amiz mondtál "földi" !


Úgy gondolom hogy talán még tudatosság most nincs benne. Viszont ezt valóban meglovagolhatják.

Tényleg itt volna az ideje egy markáns erődemonstrációnak, vagy pedig egy politikuai konfrontációnak, melynek üzenete : " Eddig és nem tovább"


Előzmény: dr_kotasz0831 (13086)
Kuruc71 2006. aug. 23. Creative Commons License 13090
Szia mickey

Mi még az ellenfeleinkel, ellenségeinkel is humánusan bánunk !


Ezt hívják OSTOBASÁGNAK !
Előzmény: mickey cortez (13089)
mickey cortez 2006. aug. 23. Creative Commons License 13089

A topic cimhez valamelyest ragaszkodva..gondolom ez a "megsemmisülés"akarva-akaratlan érinti a szakszolgálatokat ugy is mint katonai elháritás(meglepne,ha mig a harcolo alakulatok budzséjét nyirják,professzionális elháritást állitanának fel)

szoval nem tudom otthon hogy van..de kint nyilt "titok"hogy a szlovák szolgálatok rendszeresen és elég mélyen belemancsolnak a magyar belpolitikába-lásd anno a robbantások,amik végrehajto állomány a slovák"honvédelem"képzett tisztikarábol állt)na szoval én is elitélem a magyargyülöletet de mégjobban elitélem azokat az impotens,marionettfigurákat akiknek nem volt annyi vér a faszába,hogy legalább elörelátásbol az amugy általam nagyratartott(persze a valoban profi,hazaszeretö,elhivatott tisztekre gondolok)elháritok "normális","békés" feladatmegszabásával ne hozták volna olyan helyzetbe a szomszéd szélsöségeseit,hogy -ha semmi mást csak annyit ért volna el-hogy kiszoritsa öket a leendö slovák kormánybol.Nem pokolgéppel...manapság elég hozzá a média..pl egy paparazzi foto Slotárol meg egy fiatalemberröl...:))ha ezt nem lehet megszervezni és csak utána lehet sipitozni hogy jaj de csunya emberek miket mondanak ránk,közben meg Pesten grasszál a fél volt keleti blokk ilyen olyan feladatu elháritos állománya akkor nem csak az MH semmisült meg...

és ez a szekeres hagyján na de ki ez a külügy(?????van ilyen??)miniszter???

Előzmény: Kuruc71 (13080)
Farkas Roland 2006. aug. 23. Creative Commons License 13088

sziasztok, ujabb afganisztani blogot tiltatott be a kanadai hadsereg.

 

Soldier ordered to stop blogging

Aug. 23, 2006. 01:00 AM

MELINDA DALTON

TORSTAR NEWS SERVICE


 

KITCHENER, Ont.—A Kitchener soldier who has been blogging in Afghanistan for friends and family back home has been ordered to stop.

The military told Matt Austin, 21, to remove all of the blog's entries, the soldier said in a text message to his mother, Rose Anstett.

The decision shocked Anstett.

"That was my link to him ... They don't want to compromise the mission, which is understandable, but he was pretty careful about what he wrote."

Yesterday, a military spokesman said he couldn't reveal the objection to Austin's blog or even confirm it was ordered removed.

In general, the military has the right to remove any content that puts the safety of personnel or the mission at risk, said Capt. Doug MacNair of Canadian Expeditionary Force Command Headquarters.

Austin, a University of Waterloo student, shipped off last week to Afghanistan, where he continued the blog he started during training in Petawawa. He called the blog Matt in Afghanistan: An undergrad's life in a very big desert.

Austin is a sapper, the military term for an engineer private. Since arriving at the Kandahar air base Aug. 15, he had blogged daily.

Because blogging is relatively new, McNair said, the Canadian Forces have no policy dealing with it. "We don't have a problem with blogs themselves and we don't have a problem with soldiers saying, `This is what my life is like in Afghanistan.' We only have a concern when they go a little too far."

Némedi László __ 2006. aug. 23. Creative Commons License 13087

"...Románokat innen a Biopon se takarítaná ki..."

 

:))))))))

ne adj ötleteket, mert a végén a Honvédség helyett Biopon lesz a következő évi költségvetésben :)))

Előzmény: dr_kotasz0831 (13086)
dr_kotasz0831 2006. aug. 23. Creative Commons License 13086

Szevasztooook szigetszentmiklósi betyárok! ;)

 

Osztom félelmeidet. Gyenge gazdaság, gyenge hadsereg, és íme.

Viszont érdemes megvizsgálni, hogy kinek állna érdekében még jobban összeugrasztani a Magyarokat és a Szlovákokat. Lehet, hogy valaki az Uniot akarja gyengíteni egy újabb feszültség gócponttal. A Balkán most viszonylag nyugodt, a hagyományos Német - Francia elentét most nem markáns, viszont itt van nekünk Trianon meg az öröksége, meg egy csomó ország ami érintett a kérdésben. Kinek lenne érdeke, ha Szlovákiában indulna egy pogrom a Magyarok ellen? Mi lenne a hatása? Az ellenérdekelt félnek az lenne a jó, ha két uniós ország hadba lépne egymás ellen. És azt se felejtsük el, ha mi megtámadnánk a Szlovákokat, akkor a Románokat innen a Biopon se takarítaná ki. Szal lehet, hogy Jan Slota & the magic team tudatosan/tudatlanul egy másik hatalom érdekeit szolgálja, amely lassan Magyarországon is beépül a szélsőjobbosok közé.

 

Finoman karcoljuk a tudományos fantasztikum határát? ;)

 

Én

Előzmény: Kuruc71 (13084)
Némedi László __ 2006. aug. 22. Creative Commons License 13085
mellesleg vasárnap reggel megnéztem az időjárásjelentést és esőt mondott estére. Gondoltam nincs kedvem esőben ott állni a tömeg közepén, így nem mentem el... (tudom deviáns vagyok, mert önállóan döntök, és nem várom meg, hogy esetleg rendőröknek kelljen viharos eső miatt hazaküldeniük...)
Előzmény: Princ of Carpatia (13075)
Kuruc71 2006. aug. 22. Creative Commons License 13084
Úgylegyen !

De nem mindíg jött be idáig kis hazánkban az ha a legjobbra számítottunk.
Előzmény: Princ of Carpatia (13083)
Princ of Carpatia 2006. aug. 22. Creative Commons License 13083
Szió Kuruc!


....Mi lesz ebből ?....

Remélem az, hogy északi szomszédaink iljen KISSEBBSÉG-ELLENES politikája kiközösíti Őket!

(Eccer mán az EU-nak is példát kéne statuálnia! Ha mán nem másé.)

Öreg Csóka
Előzmény: Kuruc71 (13080)
Princ of Carpatia 2006. aug. 22. Creative Commons License 13082
Ja! Endschulding, a póstás nem jutott eszembe, mint egyenruhás....:-(! Meg a "nindzsák" sem..... Csak a kalasszikusok....!!!
Előzmény: Volt tüzér (13079)
Princ of Carpatia 2006. aug. 22. Creative Commons License 13081
Kedves Barétom!
No ne má!!! Kik alkotják MA A KATASZTRÓFAVÉDELEM gerincét???
Kicsinyt figyuzz mán rá!!!
Öreg Csóka
Előzmény: Volt tüzér (13079)
Kuruc71 2006. aug. 22. Creative Commons License 13080
Szervusztok !


Kicsit aggódva figyelem az eseményeket.

Szlovákiában nyíltan idegen, és ami most fontos , magargyűlölő párt alkotja részben a kormányt. Nem tudja ( de ami rosszabb ) nem is akarja magát Jan Slota visszafogni.
A kormány többi tagja csak immel ámmal szól közbe, a népszerűsége miatt. Közben pedig magyart vertek , illetve magyar családok ajtajára írták a "Tiso féle" Magyarok menjetek a Duna túloldalára feliratot.

Magyar oldalon a focimeccsek "ultrái" válaszoltak transzparensekkel : Szlovákok mindíg is a rabszolgáink lesztek, illetve Jan Slota dögölj meg"
feliratokkal.

Szlovákiában a lakosság 80% a támogatj a kormányt.


Mi lesz ebből ?
Volt tüzér 2006. aug. 22. Creative Commons License 13079

Már bocs, hogy belewau, de:

Vedd magad elé a topic címét!

Rakd mellé a saját írásodat!

Hasonlítsd össze a kettőt, és válaszolj egy kérdésemre!

Hogy a bánatba jön ez ide. Azt írod, hogy ez is egyenruha. Akkor ezek szerint a postással is foglalkoznunk kéne?

Előzmény: Princ of Carpatia (13074)
Princ of Carpatia 2006. aug. 22. Creative Commons License 13078
Mán csak azzé, hogy -abból kiindúlva- valahol Ő is emberből van....
Princ of Carpatia 2006. aug. 22. Creative Commons License 13077
Üdv Néked Hassan!
Monnyuk gondold, hogy komolyan....
Előzmény: thehassan (13076)
thehassan 2006. aug. 22. Creative Commons License 13076
Két bajom van ezzel a cikkel.
Ha az író és a közreadó komolyan gondolja, az baj.
Ha pedig nem gondolja komolyan, az még nagyobb baj.
Előzmény: Princ of Carpatia (13075)
Princ of Carpatia 2006. aug. 22. Creative Commons License 13074
BARÁTIM!
Mosmá kénytelen vagyok idemásolni másik topikon folytatott csevegések egyikének hozzászólásábol:

Lemondott:

Vladimir Skidcsenko ukrán védelmi miniszter, mert egy repülőnapon egy vadászgép a nézők közé zuhant.
Michael Schmid osztrák közlekedési és innovációs miniszter, mert kigyulladt egy hegyivasút Zell am See mellett.
Eddie Compass new orleansi rendőrfőnök, mint kiderült, a fosztogatásokban rendőrök is részt vettek, az állomány 15%-a pedig egyszerűen nem jelentkeztt szolgálatra
Michael Brown USA katasztrófavédelmi vezető, mert a mentés során hibákat követtek el.
Svend Aage Jensby dán védelmi miniszter, mert a titkosszolgálat jelentése irakról kamu volt.
Andrija Lompar montenegrói közlekedési miniszter, amikor fékhiba miatt szakadékba zuhant egy vonat.
Ranko Medenica a vasúttársaság elnöke szintén ugyanezen eset kapcsán.
Juraj Liska szlovák védelmi miniszter a Hejcénél lezuhant gép miatt.
Lee Hae-chan dél-koreai miniszterelnök, mert a vasutassztrájk által okozott káosz idején békésen golfozgatott.
Sorljam még?
Olyan emberek, akik nem közvetlenül okoztak szarságot, hanem a piramis tetején állva automatikusan felelősek az általuk irányított szervezett működésért és erkölcsi felelősséggel tartoznak.

Egy olyan országban, ahol Von Szilvásit megkérdezik, hogy óhajt-e lemondani, képtelen igennel vagy nemmel felelni és még ezt a kérdést is másra keni, és azt mondja, hogy a "miniszterelnök dolga a politikai felelősség megállapítása" ott ne is várjuk el, hogy bármi legyen

MAGYARISZTÁN!!! (Ez utobbi tőlem! )

HSZ.? (Nyomj OFF-ot.)

Öreg Csóka
thehassan 2006. aug. 22. Creative Commons License 13073
Bár én némileg elszakadtam a harcászati híradástól, de azért ha esetleg valami kérdésed van, találj meg, aztán összehozzuk :) .
Előzmény: Mr. Közvetlen (13069)
Hamburger2 2006. aug. 22. Creative Commons License 13072
Szervusz Közvetlen!

Ne feledd, a katonaélet rengeteg megpróbáltatást és nehézséget is tartalmaz. Nehogy később azt mond, hogy nem figyelmeztettünk! Nagy kalappal és töretlen optimizmust!

Hamburger

Ui: Ha Szolnokon nem kellenél, akkor a tatai lövészeknél mindig van hely egy jól képzett híradó őrmesternek!
Előzmény: Mr. Közvetlen (13069)
Éhesló 2006. aug. 22. Creative Commons License 13070

Helló,

van sokféle rendszeresített védőőltözet, ebből az újabbak:

- nehéz szkafander (jellemzően tartós munkavégzésre szolgál, vv. szakszemélyzet részére);

- szigetelő típusú védőöltözet (ez leginkább a régi vv. ruhára hajaz);

- szűrő-szigetelő típusú védőöltözet (ez a legújabb és legkorszerűbb, mert némi kiszellőzést is biztosít).

 

A rendszeresített gázálarcainkhoz rendelhető dioptriás lencse, amit egyszerűen be is lehet szerelni a normál lencse helyére. Ez mindig is így volt, a régi típusoknál is. Csak nálunk a kutya se törődött vele, mi lesz a hozzád és hozzám (-3,5 - -4,25) hasonló vakegerekkel. Egészen egyszerűen ezt a műszaki lehetőséget a "rendszer" nem kezeli, a nyitott műszaki megoldás ellenére sem.

 

Éhesló

Előzmény: Princ of Carpatia (13068)
Mr. Közvetlen 2006. aug. 22. Creative Commons License 13069
Harmatos jó reggelt!


No, indulok...

Bye-bye civil élet...jöjjön hát az Igazi! :-)


Harcra fel! :-)

Princ of Carpatia 2006. aug. 21. Creative Commons License 13068
Üdv Éhesló!
Értem... Akkó is ocsmány egy védőcucc.... Főleg hogy dioptriás üveg nélkülik.... Az a síküveg egy -1.5-ös szemüvegesnek mán .... (hacsak nem kontaktlencsés az ürge. :-) )
Vagy mán az általad említett dolgok elleni védelemre alkalmas szkaflandereket láttam mán?
Öreg Csóka
Előzmény: Éhesló (13067)
Éhesló 2006. aug. 21. Creative Commons License 13067

Helló,

mert a mai "anyagok" bőrön át is felszívódnak.

Ez ellen kell a teljes testfelületet szürő, vagy szigetelő típusú borítással ellátni...

 

Éhesló

Előzmény: Princ of Carpatia (13064)
Farkas Roland 2006. aug. 21. Creative Commons License 13066
irtam egy hozzaszolast ide:
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9147169

az 5919-es az enyém. bocs ha valaki katonaviseltet megbantottam volna....

:-)
Princ of Carpatia 2006. aug. 21. Creative Commons License 13065
....legyártása...
Princ of Carpatia 2006. aug. 21. Creative Commons License 13064
Ja! Meg Nálad a jó megoldás! Csutora, szemüveg, orrcsipesz! Én is azt komáltam!
A három legártása szumma eccerűbb mint egy gumiállarc! (Mérnem gyüttek mán rá az okos (TH-s :-))? ) embörök?
Előzmény: Princ of Carpatia (13063)
Princ of Carpatia 2006. aug. 21. Creative Commons License 13063
Üdv Münci Barát!

Ja!!! Így vettem taxxx hsz.-ét. Azé írtam a háromhetest......! Mer a nem szakáll! :-))

De ha mán izzsad, akkó kicsi szappan, azt nem húz! :-)))

Öreg Csóka
Előzmény: Münci (13061)
Münci 2006. aug. 21. Creative Commons License 13061
Möszjő Herceg!

A Draeger gázszilárdságával nálunk sem volt. Viszont a falat kapartam, annyira viszketett a borostám ha megizzadtam az álarc alatt (Ezért szerettem jobban a csutorát :-))
A borosta SzVSz akkor isten csapása, ha megizzadtál és nem tudod lemosni (v.ö. futás). Esetleg m.Taxx is erre gondolt, nem?

Tisztelettel, Münci
Előzmény: Princ of Carpatia (13059)
Princ of Carpatia 2006. aug. 21. Creative Commons License 13060
Ja, ugyi a gázállarc esetén a szűrő áteresztő ellenállása mindenkor kissebb mint a tömörré összenyomott szörzet áteresztő képessége....
Előzmény: Princ of Carpatia (13059)
Princ of Carpatia 2006. aug. 21. Creative Commons License 13059
Szió taxxx!

Mán régebben írtam asszem itt a szakállasok védelmében, gázálarc kapcsán....
Még a régidőkből, mikó úgymond a szakállam miatt szivatni akart némi kiképző, volt ez az emlékem....
Hát mit ne monnyak: A szakáll a gázálarcban egy adott esetnél annyiban korlátozó mint a csupasz arc! Mivel ezek a maszkok feszesen símúló gumik, ugyanaz az eset forog fenn, mint a hajas, meg a kopasz ember esetében.
Bányamentő kiképzésen átesettként még a ma is korszerű Dräger készülékeknél sincs semmi gond. Itt ugyanis csak maszk szorul az archoz. A fizikai terhelés, és a rendelkezésre álló oxigén mennyisége határozza meg a munkavégzés, ill. feladatvégrehajtás intenzitását, beleszámítva a kimenekülés, vagy elhagyás idejét is. A zárógumi felület "tömörré" nyomja a szörzetet. Persze ez akkó van meg csak, ha szakállad van, nem pedig csak szőrös vagy, mint a háromhetes pinceszar....

Szakállatosságom apró trükkje: Bár kopasz is vagyok, így a nagy melegben vizes kendőt szoktam a fejemre kötni, nagyon erős napsütésben. Tudod: Párolgás stb....
No, ha a vastag szakállamat is bevizezem, .... dupla élvezet! (Vagy enyhülés! :-)) )

Üdv: Öreg Csóka
Előzmény: Törölt nick (13057)
rev251 2006. aug. 21. Creative Commons License 13058
OK, ezzel nem számoltam.
Előzmény: Törölt nick (13057)
Princ of Carpatia 2006. aug. 21. Creative Commons License 13055
.....Tükör nélkül még csak oké, de szárazon??? ajajjajajjjjj :-)) ....

Hát a szörzet megpuhítása az alapja, annak, hogy megborotválkozz, hacsak nem ezt a hajnali lágy szélfuvallattal végzed. :-)) Annó az még hagyján, hogy csak hideg víz állt rendelkezésre a reggeli borotválkozáshoz, -mert heti egyszer volt fürci meleg vízben- , már akkó kaphatók vótak oljan borotva habok, amik szárazon is elfogadhatóan müködtek. (Nékem emlékem szerint a CAOLA nevű vót. Szörnyű egy magyar márka! Ja, a Gilette, az igen! Mán aki meg tudta szerezni! -fizetni-)
Ma mán nem vagyok járatos a dologban, a szakálam miatt, de még az is megoldás, ha minimális nedvességet "szerezve" pamacsolsz akár egy pipere szappannal.
De mán úgy tudom: Engedélyezett a szakál. :-))

Öreg Csóka
Előzmény: Mr. Közvetlen (13050)
rev251 2006. aug. 21. Creative Commons License 13054
Miért elvárás a katonától a szőrtelen arc?
Békeidőben valamelyest értem az elvárást (akár, mint hagyomány), de szükséghelyzetben? Felesleges energiapazarlásnak tűnik, ehhez képest gyenge érvnek látszik a "belső tartás".
Előzmény: Hamburger2 (13049)
BudaiG 2006. aug. 21. Creative Commons License 13053
144
Előzmény: Törölt nick (13052)
dr_kotasz0831 2006. aug. 21. Creative Commons License 13051

Csao Kuruc!

 

Van hír az ausztriai kalandról?

 

Én

Előzmény: Kuruc71 (13027)
Mr. Közvetlen 2006. aug. 21. Creative Commons License 13050
:-))))
Igyekszem majd elkerülni a dutyit. Bár gyerekkori vágyam megszökni egy igazi várbörtönből ;-)

Tükör nélkül még csak oké, de szárazon??? ajajjajajjjjj :-))
(pedig nem vagyok kimondottan dús zsörzetű, de akkor is ájjáj...)
Előzmény: thehassan (13048)
Hamburger2 2006. aug. 20. Creative Commons License 13049

No igen, nem árt, ha az ember megtanul szárazon és vakon is borotválkozni! :) Nekem már volt rá szükségem és akkor bejött! :)

 

Hamburger

Előzmény: thehassan (13048)
thehassan 2006. aug. 20. Creative Commons License 13048
Kiwi azonnalfénylő nem lesz olyan fényes, mint a kefés (vagy pláne a harisnyás), de kedves selyemfényével gyors eredményt ad. Kitüntetni nem fognak vele, de a várbörtönbe sem vágnak :) .

Kis rutinnal még bakancs sem kell a borotválkozáshoz... mennek a megszokott mozdulatok :) .
Előzmény: Mr. Közvetlen (13044)
Toadie 2006. aug. 20. Creative Commons License 13047
Ott messzebbről védjük amerikás módszerrel....:-(
Előzmény: _maestro_01 (13045)
tuzer 2006. aug. 20. Creative Commons License 13046

Örömmel hallom a mai esküben, hogy csak az ország függetlenségének megvédése kötelező. Akkor Afganisztán nem?

 

Reklám helye: feléledt az MN 1480 topic.

 http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9143205&la=55006243

 

Várok mindenkit, aki ott szolgált.

_maestro_01 2006. aug. 19. Creative Commons License 13045
Mr. Közvetlen 2006. aug. 19. Creative Commons License 13044
Köszi szépen!
Hamburger is ajánlotta már a harisnyás 'trükköt - kérek is egyet mielőtt még elfelejtem ;)
Ezek után már minden adott, hogy a borotválkozáshoz ne kelljen tükör...majd viszem a bakancsot :DDD
Előzmény: kgp9 (13043)
kgp9 2006. aug. 19. Creative Commons License 13043
Mr Közvetlen!A bakancstisztitáshoz még egy jó tanács,a fényesitést/a rongy után/egy harisnyával csináld.Én megkaptam már a "Zászlóalj legfényesebb bakancsa"dijat!!!!)))))Igaz csak szóban.Ha igy csinálod akkor a folyékony kiwit elég csak reggel felvinni,ez kb.1 perc és olyan lesz a surcid mint salamon töke,a légy nem fog kapni leszállási engedélyt mert csúszik a leszállópálya.!)))))))
Hamburger2 2006. aug. 19. Creative Commons License 13042

Szervusz Taxxx!

 

Eleinte dec.31-et emlegettek.

 

Hamburger

Mr. Közvetlen 2006. aug. 19. Creative Commons License 13041
:-))))))
Előzmény: Némedi László __ (13040)
Némedi László __ 2006. aug. 19. Creative Commons License 13040

:))))

 

(végül töröltem, amit írni akartam, mert azért mégse illik ide... ...bár a topik témakörben fent elég sokan elég sok mindent elkef...)

Előzmény: Mr. Közvetlen (13039)
Mr. Közvetlen 2006. aug. 19. Creative Commons License 13039
:-))))
Majd jelölünk az Oscarra ;-)


Egy utolsó OFF bakancsfényezéses' témában :)

Van itthon ilyen, hogy Kiwi cipő WAX. Na most ez mi? Lehet ilyet használni? Az van ráírva, hogy magától fényes lesz. Instant fényező? :-)
Nem akarom ám elbliccelni a kefélgetést :) csak úgy kérdezem.
Köszi!

Üdv mindenkinek!
Előzmény: Kuruc71 (13035)
J Dagain 2006. aug. 19. Creative Commons License 13038
Ja igen!Majd el felejtettem!
Két lány is lesz,ott.A multkorin nagyon szépen szerepeltek,és fejet kellett hajtanom a teljesítményük elött.Pedig ismered véleményem a másik nem ,harci körülmények közötti alkalmazhatóságáról.Jó lecke volt megint!Az egyiket még ismered is. beYo, a száguldó fotóriporterem!
Előzmény: Kuruc71 (13035)
J Dagain 2006. aug. 19. Creative Commons License 13037
Szia Kuruc!

Most KIVÉTELESEN nem lesz gyaloglás!Pénteken báziskiépítés, száraz begyakorlása a másnapi helyiségharcnak, hogy mindenki tudja mi lesz a feladata.
Szombaton érkezik Koltai őrnagy úr, és bírói,kiképzői,egyéb segédletével főleg épületharcot vívunk.Ha úgy érzed , lehetsz "terror" így kevesebbet kell mozognod, viszont többet aggódnod! :-)
Vasárnap reggeltől amíg el nem kell mennünk, a régi szerdzsón már látott hegyikiképzés elemeit gyakorolhatjuk.
Egy biztos!Aki volt az elsőn ,már automatikusan jelentkezett a másodikra is.

JD
Előzmény: Kuruc71 (13030)
Kuruc71 2006. aug. 19. Creative Commons License 13035
Akkor már tudom is hogy csinálom végig !


Remek alakítás lesz !


:-)))
Előzmény: Mr. Közvetlen (13034)
Mr. Közvetlen 2006. aug. 18. Creative Commons License 13034
Fejfa miatt ne aggódj...hallottainkat és fegyvereinket sohasem hagyjuk hátra ;-)))
Előzmény: Kuruc71 (13030)
Némedi László __ 2006. aug. 18. Creative Commons License 13033
akár még áttételes hasznot is hozhatna (a közvetlen fegyverkereskedelmet most nem is számolom, hanem csak a kiépülő kapcsolatokat olyan helyszíneken, ahol pl békefenntartanánk, vagy csak a politikai befolyásunk növekedés több misszió vállalásával, ami után pl Európában nem akarnának nagyon kicseszni velünk, hiszen a misszió általában nem-szeretem dolgok közé tartozik, stb...)
Előzmény: Hamburger2 (13032)
Hamburger2 2006. aug. 18. Creative Commons License 13032

Sajnos a gond az, hogy a honvédelemmel csak akkor van értelme foglalkozni, ha folyamatosan kiemelten kezelik. Olyan nem létezett és nem is fog létezni, hogy 1-2 év alatt bepótoljuk az évtizedes mulasztásokat. Ez egy hosszú távon megtérülő befektetés, amely nem termel hasznot csak átvit értelemben. No ez az, amit senki sem akar belátni a rövidtávú és kézzelfogható haszonra hivatkozva!

 

Hamburger

Előzmény: Makarov (13031)
Makarov 2006. aug. 18. Creative Commons License 13031

Helló

 

Egyik kérdés, hogy hosszabb távon lesz-e mit vagy kit, és kivel megvédeni, tekintve, hogy 10 fiatalból minimum 9 az ország elhagyásán gondolkodik? Ez ügyben a polgároknak kellene tenni valamit a választásokon, de hát Való Viliktől mint szavazópolgároktól ne várj felelőségteljes gondolkodást! Sokan sajnos majd csak egy újabb kataklizmától fognak észhez térni, és a honvédelem ügyét is kiemelten fontosnak tekinteni.

 

Üdv.

Előzmény: Stylist (13017)
Kuruc71 2006. aug. 18. Creative Commons License 13030
JD !


Mire lehet számítani ezen a Mecseki Actionon !

Nem tartozm a túl fittek táborába, csak a lelkesedésem nagy. Ráadásúl most lettem újra 100-as egy sérülés után.


Szóval fejfát vinni kell ?
Előzmény: J Dagain (13028)
Mr. Közvetlen 2006. aug. 18. Creative Commons License 13029
Hello!


Hűűű, teljesen megtisztelve érzem magam! Köszönöm! ;-)

Ami a bakancsfényezést illeti, nemrég voltam vásárolni.
Vettem egy fém dobozos kiwit és egy nyomhatósat (vázz abból barnát hoztam, úgyhogy ki kell cseréltetnem feketére:), aztán vettem 4 féle kefét, úgyhogy most fel vagyok szerelkezve. Enyém lesz a legfényesebb bakancs az egész laktanyában :-))

Köszi a tippeket!

Áhhh épp most olvasom a mailedet: EZT KI NEM HAGYNÁM!!!!
jújjjj mennyit is kell még addig aludni??? :DDDDD

Üdv mindenkinek!
Előzmény: J Dagain (13028)
J Dagain 2006. aug. 18. Creative Commons License 13028
Szia Mr. Közvetlen!

Természetesen aki már bizonyított, ráér akár szombat délelött is csatlakozni a harci túrához.Mondtam már ,hogy Koltai Arnold őrnagy úr lesz ott a döntnökkiképzőelmagyarázó :-)) ?
A bakancsfényezés JD-nek még jelent valamit :-) és a recept a következő!

első szabály!
Soha, semilyen cipőápoló krém nem érhet a bakancsomhoz a dobozos KIWI -n kívűl.
Szükség van még két kefére , egy kenő egy fényesítő, és egy öngyujtóra.

1. Öngyújtóval megmelegíted a boxot, hogy egy kicsit megolvadjon.
2 .Felkened,és vársz öt percet.
3. Fényesítés és már kész is!

JD
Előzmény: Mr. Közvetlen (13009)
Kuruc71 2006. aug. 18. Creative Commons License 13027
"Annyira rossz az ilyesmit olvasni. Valami pozitívat is mondjon már valaki!"Az AIDS tesztem ! Na az POZITÍV !

:-)))
Előzmény: dr_kotasz0831 (13026)
dr_kotasz0831 2006. aug. 18. Creative Commons License 13026

Szevasztoook!

 

Annyira rossz az ilyesmit olvasni. Valami pozitívat is mondjon már valaki! (Azon kívül, hogy péntek van...) :(

 

Én

 

 

thehassan 2006. aug. 18. Creative Commons License 13025
Elvben egyetértünk, a gyakorlatban azonban nem számít. Érdekeket kell érvényesítenie a kormányban, nem bokrot ugrania.
Az, ha a tárgyi ismeretei hiányoznak, az viszont egyértelműen gond.
Előzmény: Princ of Carpatia (13024)
Princ of Carpatia 2006. aug. 18. Creative Commons License 13024
Ja!
Az meg Q..va nagy ÉGÉS, -és tekintélyromboló- ha melléfogok egy "onlájban" a szövetségesek ismerésével kapcsolatban! :-))
Princ of Carpatia 2006. aug. 18. Creative Commons License 13023
Üdv Hassan!

.... - hogy volt-e sorkatona, az ebből a szempontból mindegy,...

Nekem, mint volt katonának, ma mán obsitosnak, és vagyunk nagyon sokan még nyugok, kik még nem haltunk ki, és remélem még sokáig leszünk, NEM MINDEGY!!!

Magyarisztánban a vidéken lakó 7-7.5 millió enberből a választópolgárok zöménél, a KATONAVISELT szó, még mindíg fogalom! Nem igaz, -és ezt mán többször emlegettem- hogy a politika nem tud tanálni megfelelő POLITIKUS-t erre a HM. posztra!
(Mesélgettem mán arról, hogy J.F. annó hogyan lett miniszter. Nem volt ugyan publikus a MSZP részéről, -akkor-, most legalább tudjuk, hogy Sz.I. miért állították erre a posztra. Jó szervező, adja isten legyen szerencsés ez ügyben, de én a menedzser tipusú emberekben SZAK területen mán sokat csalódtam!)

De, hát mint említettem: Magyarisztánban vannak tradíciók!!! Lehetet vón egy katonaviselt embört is tanálni!

Öreg Csóka
Előzmény: thehassan (13021)
Münci 2006. aug. 18. Creative Commons License 13022
Möszjők!

Én ugyan egész eddigi életemet a civil szektorban töltöttem el (néhány hónap kivételével :-)) de értem m. Éhesló problémáját. Sajna sok -önmagát okosnak képzelő- civil döntéshozó sem érti meg, hogy teljes iparágakat, műszaki kulturákat nem lehet a semmiből egy hónap alatt előrántani. (Pl.: bányászat)
Ha legalább a lehetőségét fenn akarjuk tartani a későbbi "újra indításnak" szükség van működő "szakmai magokra", amik később egy újrafejlődés alapjai lehetnek.
Ezeket a problémákat csak az érti, aki maga is dolgozott -nem is keveset!- tehát tudja, hogy a látszólag apró buktatók hibás megoldása mekkora problémákat okozhat. Ráadásul van némi elképzelése, ismerete a nagy egész működéséről is. Jelenlegi politikusaink javarésze sajnos nem ilyen :-(((((

Tisztelettel, Münci
Előzmény: Éhesló (13012)
thehassan 2006. aug. 18. Creative Commons License 13021
Nocsak, megint egyetértünk.
Bár azzal kapcsolatban, hogy a miniszternek kellett-e sorkatonának lennie, én azt mondom, mindegy. Ha már politikusok vezetik ezt az országot és nem villamosmérnökök ( :))) ), akkor a miniszter legyen politikus, hatékony és a minisztériumáért tenni akaró politikus - hogy volt-e sorkatona, az ebből a szempontból mindegy, sőt, ha nem volt, akkor legalább nincsenek emlékei.

Egyáltalán, minek is kell(ett) lefordítani akár egy STANAG-et is? Sokszorosítani kell, aztán lehet olvasni. Nem kínaiul vagy pastuul van, hanem angolul.
Előzmény: Farkas Roland (13020)
Farkas Roland 2006. aug. 18. Creative Commons License 13020
Eheslo,
mit vársz egy olyan katonai vezető garnitúrától, amelyik a STANAG-ok leforditását komoly integrációs sikernek véli, amelyik döntést hoz arról, hogy a NATO NRF-be gépesitett lövész zászlóaljat kell felajánlani, amelyik fontosnak tart összevont és haderőnemi vezérkari főnök első és általános helyettesi posztok létrehozását miközben egyre kevesebb az alárendelt, amelyik a Cimic-ről akkor hallott először és kezdte megérteni miről szól amikor kirobbant a kabuli botrány, amelyik munkáját az állami számvevőszék pazarlónak minősiti (a HM-ét és a szárazföldét is), amelyik megkérdezi a hazatéső katonától, hogy mennyit keresett a misszióban, amelyik a mai napig büszke arra, hogy az embertelenségéről és jogtiprásairól (ami már akkoriban is létezett) hires Lenti csapattapasztalatait a mai napig fennhangon hirdeti, stb... stb...

És mit vársz egy olyan politikai garnitúrától amelyiknek ez a felső vezetés megfelel? Amelyik a honvédelemre forditott pénzeket pazarlásnak tekinti (és igy sajna valóban az is) de nem von felelősségre senkit? Amelyikben Honvédelmi Bizottsági tag lehet egy TSZ elnök vagy egy tanár? Ahol miniszter egy agrárember, egy tanár, aki nem beszél angolul vagy aki sorkatona sem volt?

Amikor Szenes tábornok lett a VKF kezdtem reménykedni. Leállitotta az akkori VKF H. J3 , J5 főnökök és SzFPK ötletét az emlitett NATO NRF felajánlással kapcsolatban és csinált gyorsan viztisztitó és cimic képességet amit azóta is folyton felajánlunk, elinditott egy valódi belső párbeszédet, egy deregulációs beosztást hozott létre, hogy a gatyaügyek újra ne tábornoki jogkörök legyenek, NATO mintára szakértői bizottságokkal próbálta megoldani a problémákat ahol nem kaptak több fizetést a résztvevők, stb...

Ez az ok amiért a Magyar Honvédség megsemmisült. Ilyen egyszerü.
Előzmény: Éhesló (13012)
Bujazliz 2006. aug. 18. Creative Commons License 13019
Üdv

Az én meglátásom az, hogy egy ország hadserege olyan, mint egy háznak a kutyája.
A kutya feladata az, hogy lássák az utcáról, hogy e házat őrzik a betolakopdók ellen, és ha kell kell élete árán is megvédje a házat. Belerúghatnak, éheztethetikik, mégis házörző és, hűséges marad a gazdájához. (Ez nagyon fontos!)
Amikor már olyan sovány és gyenge szegény, hogy még egy macska sem fél tőle, akkor már csak ugatásával próbálja elijeszteni a háztól az idegent.
Ma sokan azt hiszik - ostoba módon -, hogy a szomszéd kutyája segít, ha baj van, így csak annyit kell adni a sajátnak, amennyi azt bizonyíja, hogy van kutyánk. Ha belegondolunk a szomszéd nem azért eteti a saját kutyáját, hogy a mi portánkat is őrizze, habár ha kell átugat , hogy ott van kutya.
Hamburger2 2006. aug. 18. Creative Commons License 13018
No igen! Katonának nem illik ellenállnia a saját politikai vezetésével szemben! Marad az "értettem"!
Előzmény: Stylist (13017)
Stylist 2006. aug. 18. Creative Commons License 13017

Igen, kb. egy éve én is feltettem itt azt a kérdést, hogy a '90-es évek elején még tízezres nagyságrendű hivatásos tisztikar, élükön a rengeteg tábornokkal, hogyan hagyhatta, hogy idáig fajuljanak a dolgok, és hogy mára egy marginális operett hadsereggé silányítsák a Magyar Honvédséget. Erre Taxxx kioktatott, hogy amikor a hadsereg "nem hagy" valamit megtenni, azt úgy hívják, hogy katonai puccs, és hogy az már Dél-Amerikában sem divat... Pedig én akkor sem feltétlenül valami erőszakos dologra gondoltam, igaz, a jó megoldással akkor is adós maradtam, ahogy most is... :-((

Üdv:

Előzmény: Kuruc71 (13016)
Kuruc71 2006. aug. 17. Creative Commons License 13016
Szia Éhesló !


Én csak azt nem értem, hogy mind ez a leépítés, leépülés kinek az érdeke ? Mert úgy csináljuk mint ha köztelező lene.
Előzmény: Éhesló (13012)
Hamburger2 2006. aug. 17. Creative Commons License 13015
Szia Éhesló!

Megértem a lelkiállapotodat és a hsz-od tartalmával is egyet tudok érteni. No és mit tehetünk ellene? Nem tanulunk most sem a történelmi hibáinkból. (A hosszú hozzászólásom lényegi részét kihúztam!!!!)

Üdv: Hamburger
Előzmény: Éhesló (13012)
Mr. Közvetlen 2006. aug. 17. Creative Commons License 13014
Szia Hamburger és Köszönöm!
Előzmény: Hamburger2 (13010)
gencsydani 2006. aug. 17. Creative Commons License 13013
Ritkán szoktam veled egyetérteni, de az előző hsz-d utóiratát fájdalmasan találónak érzem...
Előzmény: Éhesló (13012)
Éhesló 2006. aug. 17. Creative Commons License 13012

Helló, bocsi de hosszú leszek!

Fussunk neki mégegyszer:

- a hazai UAV fejlesztés eredménytelensége mögött a ráfordítások (munka és pénz) és katonai-harsászati koncepció hiánya áll. 6-8 éve csak "fusiban" lehet dolgozni vele, amit néhány "őrült" folytatott, de rövidesen el lesznek hajtva a fenébe és a fejlesztési költségek több tízszereséért veszünk ismét egy "mistralt", kifizetve ezzel egy "baráti" ország hadmérnökeit és munkásait a befizetett adótokból.

- az előbbi történet persze nem ok nélkül való, hiszen egyetlen VKF és "okos" tervező stábja sem tervezett az elmúlt 15 évben egyetlen szem ("perspektívikus")állománytáblába sem UAV alegységet, nem beszélve a kommunikációs és infofeldolgozó-továbbító rendszerháttérről, és még UAV "pilóta" képzésre sem adtak lehetőséget, embert, pénzt stb.

- közben a csehek mindezt megtették, mert a közös (cseh-magyar) munka rájuk és ránk eső részét a kilencvenes évek végén (látva ahazai reménytelen szervezési és döntési helyzetet) leválva rólunk befejezték, beüzemelték, kiképeztek rá állományt, rendszeresítettek és állományba illesztettek egy UAV rendszer (SZOJKA).

 

Mi meg mint a hülyegyerekek a játékboltban álmodozunk, pedig sem gyerekszobánk, sem kajánk, sem pénzünk, sem haverunk nincs ahhoz a szuper kütyühöz, amit persze a családban sem tud senki kezelni, ha a cukrosbácsi odaadná  a kirakatból.

 

Ki dolgozott itthon ilyen rendszerrel, ki működtetett ilyet, ki fogja specifikálni, majd dönteni, bevizsgálni, átvenni, beüzemelni, kiképezni, állományba illeszteni, üzemben tartani, javítani. Ha eltörik: ki vesz újat és mennyi idő alatt "közszerzi" be azt?

Ki hoz meg most hetek alatt évtizedekre szóló (jó-rossz) döntéseket és ki kontrollálja őt?

 

Ha megjön a cucc:

Amit leküld infót, milyen rendszeren továbbítják a hegyek-völgyek között és kinek. Aki majd esetleg látja amit az UAV lát mit ért meg abból, hogyan és mivel dolgozza fel, amikor még életében nem látott ilyet csak videón? Kinek és mivel - mikor és kinek a döntése alapján továbbítja azt az infót, amit jóváhagynak továbbításra, azt a koma mivel rögzíti, kezeli..... Na hagyjuk!

 

Ha évek óta működne egy ilyen cucc, akkor is komoly kihívás lenne ez az (afgán)éghajlat, terep, és környezet. Ruhájuk sem lesz megfelelő, nem hogy összeköttetésük, képátvitelük stb.

 

A dolgok jelentős része beszerezhető (jó sok) pénzért a világból. A működtetéshez szükséges alaptudás megszerzése már nehezebb, és időigényesebb, de (szintén jó pénzért) megoldható. Az alkalmazásához szükséges befogadó rendszer ilyen formán történő megteremtése egy nagyaságrenddel többe kerül.

De az alkalmazói tudásra ezek megléte esetén is csak hosszú idő, sok-sok tanulás, gyakorlás és tapasztalat (siker, kudarc, bukás) megszerzésével lehet szert tenni. Na ez nem vehető meg pénzért. Ezért kell kifejleszteni, fenntartani, megőrizni a tudást minél több területen - hazai bázison - abból a sajnos egyre kevesebb pénzből ami van.

 

Éhesló

 

PS: az MH azért semmisül(t) meg mert ezeket a "tudásfészkeket" számolták-számolják fel az évek során (kat.kol.-ok, tts.iskolák, főiskolák,  OLP-légvédelem, Győr-csapatlégvédelem, Tata-harckocsizók, Pécs-tüzérek stb.) egyre szélesebb területeket elpusztítva. Holnap a HTI, ZMNE, ÖLTP, utána a vadiúj kórház a katonaegészségüggyel és a katonai közegészségüggyel, majd a dandárok melyek önálló zászlóaljakká lényegülnek át, egészen Szentes és a maradék műszaki szakma pusztításáig.

Ez tudatos rombolás, mely lassan de biztosan pusztítja el az ipari képességek megsemmisítését követően a honvédelem katonai alapképességeit, bázisait. Eközben tapsikolunk egy kis "idegenlégiós" küldetésért egy missziós zsoldosseregről álmodozva, ahol a 3. - 4. váltás után széthullott család és megtépázott emberi kapcsolatok várják a lassan kiszolgált obsitos szerdzsókat és a szolgálati nyugdíj megszerzésére reménytelenül aspiráló, az előmeneteltől kontraszelekcióval és a sereg törpésítésével mefosztott csapattiszteket.

Szégyen reánk azért,  hogy hagytuk, hogy így legyen!

 

 

 

 

thehassan 2006. aug. 17. Creative Commons License 13011
A jelenlegit valamiből finanszírozza, és nincs.
Hát akkor adjunk bele több valamit, de legyen. Attól eltekintek, hogy az eddigi költést az azt jóváhagyó és eredménytelenül elköltő személyek visszafizessék, nekem is van azért szívem.

Valamint körül kell nézni a piacon, ahogy Roland (akivel sokszor nem értek egyet, de most igen) megtette. Van ott olcsóbb modell is. Valamint nem kell 10 darab göbzit venni, elsőre csak mondjuk négyet (egy szakaszt). A HMMWV-k vásárlása helyett esetleg be lehet ajánlani pár Rába teherautót, a SINGCARS-ok helyett Kongsberg-eket... (ezt a kérdést természetesen nálamnál hozzáértőbbnek is meg kell vizsgálnia).

Csak legyen már valami, ha egyszer azt mondták, hogy kell!
Előzmény: Bujazliz (13007)
Hamburger2 2006. aug. 17. Creative Commons License 13010
Szervusz Közvetlen!

A "szabvány" katonai cipőtisztító felszerelés egy kenőkeféből, egy kemény sár- (v. gyökér-) keféből (rászáradt sár ellen) és egy puha fényesítő keféből áll. Természetesen minden katonának megvan a maga módszere arra, hogy az ő bakancsa legyen a legfényesebb. Már aki ad erre a korábban megkövetelt "apróságra".

Sok múlik a cipőkrém minőségén. Legtöbben a Kiwire esküsznek. Nekem mostanában a Cora-ban kapható King szivaccsal kenhető változata az egyik legpraktikusabb. Az amerikában járt kollégáim azt mesélték, hogy velük egy speciális vattás fényesítési módszert tanítottak, ami ugyan órákig tartott, de olyan lett tőle a bakancs, mint a tükör és egészen sokáig olyan is maradt. Nálam a puha kefére húzott rossz nylon harisnya jött be a legjobban, amely egészen normális eredményt tud adni viszonylag gyorsan.

Sok szerencsét a Kinizsin!

Üdv: Hamburger
Előzmény: Mr. Közvetlen (13009)
Mr. Közvetlen 2006. aug. 17. Creative Commons License 13009
Szia J.D.! :)


Az a helyzet, hogy felvettek Kinizsibe úgyhogy kedden vonulok be. :)
Ebből kifolyólag sejtelmem sincsen, hogy ráérek-e. Feltételezem, hogy szombat-vasárnap igen, de a péntek reggeli indulás részemről gázos lehet, mert szerintem akkor még suli van. De ha csatlakozhatom péntek este vagy szombaton akkor szívesen megyek! Láttam a videót és a képeket is, meg is jött a kedvem egyből egy jó kis paintball-hoz ;-)) Meg amúgyis bármiféle Harci túrában benne vagyok!!! :)

UFF

Írták a suliból, hogy kell vigyek cipőtisztító készletet.
Valaki megmondaná, hogy ez a készlet miből áll, mivel nem nagyon szoktam eme tevékenységgel élni. Na majd mostantól... :)
Elég egy cipőkefe és egy fekete cipőbox?
Előre is köszönöm!


További szép napot mindenkinek!
Előzmény: J Dagain (13004)
Farkas Roland 2006. aug. 17. Creative Commons License 13008
Meg mielott elkomplikalnank ezt az UAV dolgot, ami a nemeteknek van az nekunk miert nem jo?

Alulrol a 8. kep (es egyben felhivom a KBH figyelmet arra, hogy ezek a kepek is sulyosan veszelyeztetik a kabuli katonak biztonsagat, ezt is be kell szuntetni!!!)

http://www.nato.int/shape/graphics/2006/03/02/060303a.htm


Aztan a 4. oldalon a kanadaiake ezen a linken (ezt is be kell szuntetni!!!)

www.afnorth.nato.int/ISAF/ISAF_Mirror/isaf_mirror_02.pdf


Itt azt is megtudhatjatok mikor torik ossze a nemetek a sajatjukat kabulban (igen, nekunk sem lesz eleg 1 darab):

http://www.livingroom.org.au/uavblog/


Ha meg meg veletlenul nem csak a szaja jar a vezetesnek hanem venni is akarnak:

http://www.emt-penzberg.de/index.php?id=1&L=1
Bujazliz 2006. aug. 17. Creative Commons License 13007
Üdv

Vajon az hivatkozott UAV rendszer 16 milliárd forintos költségét, + a kiképzésből és rendszerbe állításból adódó még vagy 2 milliárdos költségét a HM miből finanszírozná?

Az afgán helyzet egy gerillaháború. Reguláris hadsereg gerillaháborút még nem nyert meg. Csatát lehet nyerni, de a veszteségek mégis folymatosan nőnek.
thehassan 2006. aug. 17. Creative Commons License 13006
Írtam pár sorral később, hogy hogyan csinálják azok, akik komolyan gondolják.
És minő meglepetés, kapható a piacon.
Éhesló 2006. aug. 17. Creative Commons License 13005

Helló,

vegyél ilyeneket. Sokat.

Kiírják a tendert rá. Kíváncsi vagyok milyet vesznek, ki vizsgálja be, csapatpróbázza le, hová rendszeresítik, ki képezi ki rá az állományt, és milyen köze lesz bármihez is, amit itt néhányan az UAV-ról képzelnek....

Nem vagyok optimista!

 

Éhesló

 

Ps.: amiről álmodunk - hiába rendszeresített eszköz máshol - nem kapható a piacon, első generációsok esetleg, jó drágán. Mire bejön és végigmegy a törvény által előírt rendszeresítési eljáráson már meghalt az első pár gyerek odakinnt.

Előzmény: thehassan (12982)
J Dagain 2006. aug. 16. Creative Commons License 13004
Mindenkinek!

A SZERDZSO meghirdeti a II. Harci túráját!

Időpont: 2006. 09. 08-10 ig. (Péntek-Szombat-Vasárnap)

Találkozó: Szeptember 8. Péntek reggel 9 óra, a Pécsi távolsági autóbusz-állomáson.
A program előreláthatóan Vasárnap délután 5-kor fejeződik be.

Program:
Pénteken, bázis kiépítés Pereked közelében.
Szombat, helyiségharc paintball fegyverekkel.
Vasárnap, ereszkedés, kötéltechnikák,stb...


Jelentkezési határidő: 2006. 08. 26-ig
e-mail: szerdzso@gmail.com

A mecseki szellemek bemutatkozó cd-je letölthető innen = CD KÉP
Az utoksó túra képei: ITT
John Doe

(remélem Mr Közvetlen, meg néhány MATASZ-os kolléga ráér! :-)) )
J Dagain 2006. aug. 16. Creative Commons License 13003
Bárcsak velük lehetnék!Akár ingyen!
JD
Előzmény: Kuruc71 (13002)
Kuruc71 2006. aug. 16. Creative Commons License 13002
Nem tudok mit mondani !

Egyszerűen féltem őket. Nem attól hogy katonáknak kell lenniük, hanem hogy a hazai politikusok tudatlansága, butasága, és önzése miatt fölöslegesen kerülnek veszélybe, és a többi le sem írom.
Előzmény: J Dagain (13000)
Kuruc71 2006. aug. 16. Creative Commons License 13001
Győr felé elhagyták az ország légterét !
Előzmény: Törölt nick (12999)
J Dagain 2006. aug. 16. Creative Commons License 13000
OFF

Jó utat Python 1!
Szerencsés missziót!Egy kicsit elszomorít, hogy most, nem lehetek majd ott veled!
Afganisztán nem is kívánhat jobb magyar katonát oda nálad!
Üdv

John Doe

ON
Törölt nick 2006. aug. 16. Creative Commons License 12999
Üdv
pár hónapja be raktatok pár fotót és volt néhány hsz is arrol hogy 1 hatos kötelék black hawk repült át kis hazánkon ez elégé el sikadt tudja valaki hogy mi volt az?
mickey cortez 2006. aug. 16. Creative Commons License 12998

Bármelyik országban ahol akna van, egyébként az aknamentesitést és felderitést már privát cégek,"civilek" végzik.Hol az UN fizeti öket,hol az adott kormány,hol egy alapitvány.

(Meg persze valoban ott vannak a különbözö kontingensek tüzszerész alakulatai...)

De akik nemcsak költenek erre a feladattipusra,hanem keresnek is vele,azok mind privát cégek..:)

 

Előzmény: Princ of Carpatia (12995)
HPéter1978 2006. aug. 16. Creative Commons License 12997
Szerintem egy kiképzett kutya, vagy pláne sólyom elég drága mulatság lehet.

Ráadásul mindkettő zavarható.
A kutya macskával, a sólyom galambbal. :-)
(szegény terrorpista hájtech :-))
Előzmény: Némedi László __ (12990)
M.I. 2006. aug. 16. Creative Commons License 12996
Nagyon nem mindegy melyik 2000!
Előzmény: Törölt nick (12972)
Princ of Carpatia 2006. aug. 16. Creative Commons License 12995
Hi Laci!

A falcon az jó! :-)) Képzeljük el, hogy a PRT kiegészűl solymászokkal! (Kutyik mán lesznek.) Igazi "civil" csapat lészen! :-))

Öreg Csóka
Előzmény: Némedi László __ (12990)
thehassan 2006. aug. 16. Creative Commons License 12994
Másokat is érdekel a téma, csak ők konstruktívabban állnak hozzá a kérdéshez:

Shadow-t vesznek a lengyelek
thehassan 2006. aug. 16. Creative Commons License 12993
Újságíró, újságíró, te csodás...

Nos, megnéztem ma reggel a hírekben a gépet. Hatalmas betűkkel reá volt írva, hogyaszondja: "Trainer 60". Google, a barátom, megmondta, hogy ez 10 köbcentis kétütemű motorral megy. Rádiótávirányítású modellgép.

(Járőrszintű manpacked közelfelderítőgépnek nem is lenne rossz...)
Előzmény: HPéter1978 (12980)
thehassan 2006. aug. 16. Creative Commons License 12992
Rosszul emlékeztem... találtam egy ilyet:

http://www.militarypapers.hu/htka_plugins/content/content.php?content.43

Azt írják, hogy 150 km/h, 3-4 óra repidő, 100 km-ig rádió, azon túl robot.
Előzmény: Bujazliz (12991)
Bujazliz 2006. aug. 16. Creative Commons License 12991
Üdv

".....A HMTH gépe a maga kb. 200 km-es hatótávolságával taktikai igényekre jó. ..."
Ez biztos? 90 km/ó sebeségű, így a 400 km (oda-vissza) 4,5 óráig tart. Enyi időt a gép összesen nem volt a levegőben tudtom szerint. A rádiójának hatósugara legalább 200 km?
Előzmény: thehassan (12988)
Némedi László __ 2006. aug. 15. Creative Commons License 12990

nem lehetne rejtett wireless webkamerákat telepíteni? :)))

vagy betanított sólyom, vagy más madárral megoldani?

vagy egyéb állatra telepíteni (pl kutya)?

 

(szegény ember hájtek :))

Előzmény: Princ of Carpatia (12989)
Princ of Carpatia 2006. aug. 15. Creative Commons License 12989
Hát, igen. Ez az amikó az embert lehagyja a technika....meg egyebek.
Lassan mán ez nálam húsz éve tart.... Még jó, hogy visszatért "gyermekkorom", és ismét rádióamatörködöm...., de hét ez csupán.... :-))
Előzmény: thehassan (12988)
thehassan 2006. aug. 15. Creative Commons License 12988
De :)

Szerintem a lufit is én mondtam :)

Amit mondasz, az térképezésre jó, de szerintem nem ez lesz a feladat. Térképezni egyébként is kényelmesebb műholdfotóról, a mai (kereskedelmi*) műholdfotók igencsak részletgazdagok. A katonaiak meg pláne, de azokon sokszor van valami pecsét is, amin szerepel a "Secret" szó valamilyen jelzős szerkezetben...

Egy útvonalrepülést is meg lehet csinálni programból, de mi van, ha útközben meglát valamit a kamera (és van valós idejű képátvitel)? Vagy közbejön valami? Egy taktikai felderítő UAV igényli (szerintem) a programirányítást is, de a valós idejű irányítás lehetőségét is.
A Global Hawk más tészta. Annak megmondja az ember, hogy merre keringjen, aztán elvan az ott egy napig. A HMTH gépe a maga kb. 200 km-es hatótávolságával taktikai igényekre jó. Meg tudja nézni, hogy milyen a terep, végig tud követni egy konvojt egyik településről a másikra, valós idejű infót tud adni. Akkor, ha a körülmények is megfelelőek. Csak lenne belőle legalább 2, de inkább 3 (egy repül, egy felkészül, egy karbantartáson) a műveleti területen.

És nem csak a gép képességein múlik a használhatósága, hanem azon is, hogy a beszerzett adatokat, elsősorban a képeket, hová és milyen gyorsan tudják eljuttatni. Pl. nem tudom, de érdekes lenne tudni, hogy a gép és a vezérlő között a videoanyag milyen formában halad, léteznek-e a vezérlőtől független vevőterminálok, vagy megoldott-e a vezérlőből a képanyag átjátszása a terepre. Ez nagyban növelheti a feladatot végrehajtók rendelkezésére álló infó mennyiségét és lerövidítheti a reakcióidejüket. Emellett köré lehet szervezni egy jófajta térinformatikai rendszert... de ez nem tartozik szorosan a tárgyhoz.


*: nem a maps.google.com, hanem a "valódi" kereskedelmi felvételek, mondjuk 1-2 méteres felbontással
Előzmény: Princ of Carpatia (12986)
Princ of Carpatia 2006. aug. 15. Creative Commons License 12987
Üdv!
....De ilyen könnyű repülő, miként reagál egy lent égő tűzből felszálló meleg légáramlatra?...
Mint minden repülő: A felszálló légáram felemeli a repülőt. A hajtóenergia nélküli vitorlázó gépek direkt keresik a felszálló légáramokat (termikeket), hogy minél tovább a levegőben maradhassanak. Ha jól tudom, jellegzetesen pl nagyfelületű tavak felett felfelé van légáramlat. De asszem kerülik a nagykiterjedésű erdőket, mert ott a légáram lefelé irányúl. (Hacsak nem ég az erdő! :-)) )
Öreg Csóka
Előzmény: HPéter1978 (12984)
Princ of Carpatia 2006. aug. 15. Creative Commons License 12986
Hi "thehassan" !

Csak nem egy hiradó kollega vagy! :-))

No: én egy eccerűbb dologra gondoltam, nem iljen hájtekesre.

Szóval: Van a repmodelek fel, és leszállása. Ez legyen klasszikus rádiótávirányítású, akár a hagyományos 28-harmincvalahány mega környéki frekin pár vez.csatornával. Ha felemelkedett a madárka, rááll a felderítés irányára, elérte a megfelelő magasságát, és sebességét. Innentől jönne egy gombnyomásra a programozott repülés. Mint ahogy a légifényképészek csinálják. Előre X távot, fordúl 180 fokot, und so weiter....
Feladat végrehajtva, még a progi visszahozza a madarat a rádió hatósugarába, gombnyomás, landolás. Csak iljen eccerüen. Ha segíteni akarom a jobb repülést, nem a környező hegyekbe telepítek magas pontokra antenát, hanem, mint itt mán javasolta valaki, felkűldöm a "drótot" egy meteorológiai léggömbel kikötve. Ez még tán vehetné egy másik frekin a videójeleket is.

Üdv: Öreg Csóka
Előzmény: thehassan (12982)
Makarov 2006. aug. 15. Creative Commons License 12985

Hali

 

az Óbarsi (Stary Tekov) hadijátékról további további 114 képet töltöttem fel a kep.tar.hu/makarov Óbars albumba. Másik nagyobb zoom tartományal rendelkező géppel készültek.

 

Üdv.

HPéter1978 2006. aug. 15. Creative Commons License 12984
Nem értek a modellezéshez, de ami még felmerült bennem, mikor mutatták, hogy mennyire stabil a levegőben?

Ahogy startoltatták, abból az látszott, hogy nagyon könnyű szerkezet. Nyilván szándékosan, hogy a kis teljesítmény mellett tovább maradhasson fenn.
De ilyen könnyű repülő, miként reagál egy lent égő tűzből felszálló meleg légáramlatra?
thehassan 2006. aug. 15. Creative Commons License 12983
Pontosan.

Hamburger: pontosan.
Előzmény: HPéter1978 (12980)
thehassan 2006. aug. 15. Creative Commons License 12982
Az igazi projekt egy FHSS* rádiós irányítású dolog. Lehetőleg nem LOS**, hanem műholdas megoldással.

*: Frequency Hopping Spreaded Spectrum, gyakorlatilag (tálib eszközökkel) zavarhatatlan rádiós megoldás. A HMTH repülőgépében ilyen van? Ha nem, le fog zuhanni EW környezetben.

**: Line Of Sight. A HMTH gépe LOS URH irányítású, ha jól tudom. Bonyolult domborzatot nem fogja szeretni. A műholdas cucc meg felülről megkerüli ezt a problémát.

A dolgot bonyolítja, hogy ehhez kellene megfelelő műholdkapacitás is - az meg nincs.
Enélkül maradhat a FHSS rádió, de csak LOS, ami korlátozza valamelyest a bevethetőséget, bár ha okosan telepíti az ember a vezérő antennarendszerét, akkor ezt lehet valamelyest kompenzálni. Röviden összefoglalva, az antennákat a környék legmagasabb hegyének a legtetejére kell pakolni (a vezérlőközponthoz innen egy második rádiós linken vagy vezetéken lehet lejuttatni a forgalmat).
Vagy (és) kommersz műhold (pl. Iridium adatátviteli módban, 2,4 kbps elég egy repülő irányításához?), aminél elveszítjük valamelyest a zavarvédettséget (bár azokban is van valami alapszintű védelem), de oda kószálhat a repülő, ahová akarjuk.

Figyelembe kell venni azt is, hogy amikor program irányítja a röpcsit, akkor mi van a felvett adatokkal? Tárolja, vagy megpróbálja továbbítani (és esetleg elvesznek a zavarvédtelen csatornában, ha éppen zavarás van)?
Előzmény: Princ of Carpatia (12975)
Hamburger2 2006. aug. 15. Creative Commons License 12981
Szervusz Stylist!

A nevezett hk. maradványok több éves, aprólékos munkáját dícsérik néhány Cegléd környéki srácnak, akik a környékbeliek elmondásait vetették össze az egykori hadinaplókból fentmaradt adatokkal. A környékbeli tanyákról már eddig is elég sok alkatrész került elő a nevezett harckocsiról. Mindenképpen nagy fegyvertény a dolog, bár a hétköznapi ember csak néhány vastag, felületén rozsdásodott páncéldarabot fog látni. Valószínűleg nem lesz túl látványos, de a szakembereknek ezek a roncsdarabok is sokat fognak jelenteni. A rekonstrukciót kissé túlzó elképzelésnek tartom. Azt már hallottam, hogy az augusztusban megrendezésre kerülő csobánkai hadijátékon be akarnak mutatni egy magánvállalkozásban "utánépített" Tiger I páncélost, de annak semmi köze a most megtalált Tiger II-höz! Persze mindig vannak "őrültek" akik kitalálnak hasonló projekteket.

Üdv: Hamburger
Előzmény: Stylist (12974)
HPéter1978 2006. aug. 15. Creative Commons License 12980
Merthogy kicsi és elektromos.

Először ezt hittem félrehallottam a TV-t, de ezek szerint nem.
Meglepő, hogy nem benzines meghajtást választottak.
Igaz, lehet, hogy a tűzoltóknak így is megfelelő, az egyszerűsége miatt.
Megérkezés után felküldik "körülnézni", ha lemerül, lehozzák, akucsere, és mehet vissza.
Talán nem olyan kockázatos pár percig "légifelderítés" nélkül maradni, mint katonáéknál.
Előzmény: thehassan (12978)
Hamburger2 2006. aug. 15. Creative Commons License 12979
Szervusztok!

Senkit sem akarok kiábrándítani, de a bemutatott "UAV" nem igazán tér el egy rádió távirányítású repülőmodelltől. Első ránézésre és első információk alapján a rászerelt kamerák (pl. hőképes) jelentenék a lényegi eltérést. A teljesítményadatok valóban nem kerültek taglalásra, pedig a lényeg - többek között - ott lenne elásva! Ha rosszul látom, akkor majd kijavít valaki, aki jobban ért a témához, mint én.

Üdv: Hamburger
Előzmény: HPéter1978 (12977)
thehassan 2006. aug. 15. Creative Commons License 12978
Nem sokáig. Merthogy kicsi és elektromos. A villanyhajtás előnye, hogy marha egyszerű, sokkal egyszerűbb, mint a benzinhajtás (értem ez alatt a belső égésű motorok minden más fajtáját is). Viszont egy súlyegység akku kevesebb menetidőt tárol, mint egy súlyegység benzintank. A kis gépméret miatt pedig ez a súlyegység is kicsi.

De hol van a mi híres-nevezetes magyar UAV-ünk? Merthogy kifejlesztették... csak esetleg nincs, aki gyártsa? Hümm... nem akarom magamat ismételni... de esetleg inkább venni kellett volna a piacon párat. Nem a józsefvárosira gondolok, mielőtt még jönne pár hülye poén.
Előzmény: HPéter1978 (12977)
HPéter1978 2006. aug. 15. Creative Commons License 12977
A tegnapi hiradóban aszonták, hogy 2 kör távirányitós repülés után átvált(ható) robotpilótára a kütyü, onnantól önállóan elrepked.

Persze kérdés, hogy meddig?
Felteszem a leszálláshoz újra rádiókapcsolat kell.

Amiről nem esett szó - vagy csak elkerülte a figyelmemet - hogy meddig képes a levegőben maradni.
Előzmény: Princ of Carpatia (12975)
Princ of Carpatia 2006. aug. 15. Creative Commons License 12976

...Tényleg, egy tábornok ki jön évi 10 millából?....

Ha igen, másfél tábornokból megvan a projekt!

Öreg Csóka
Előzmény: Yosser2 (12971)
Princ of Carpatia 2006. aug. 15. Creative Commons License 12975
Üdv Néktek Topiklakók!

No, így lehetne lottóötösöm!....
Néztem a tevehiradót. Klaszz ez a kis tűzoltó-felderítőgép! De mán most monnyák: Nincs zsozsó! No, nem ragozom.... Nálunk valami mindíg megbukik, ami jó ötlet a pénzhiányon, és most sorolhatnám, hogy, bezzeg arra, meg amarra jutott pénz....
Ugye Éhesló (ki a dolgok közelében vagyol) bé tudnád helyettesíteni az arra, és az amarra szavakat konkretumokkal. De asszem ezt szinte bármelikünk is meg tudja tenni!

Azé: Egy kis technikai hozzám lenne. Ahogy látom a kis gép rádió-távirányításu. Ez a sebezhetősége is. Mer zavarható, azt úgy lészen, mikó egy nagytudású modelező baleseténél gyanuba jött a rádió-zavarás. Az igazi projekt a programozott irányítású gép. Ugyi ma mán ez se nagy durranás, bár nem hallottam róla, hogy valahol iljesmire gondoltak-é? Mer ugyi a talibán harcos mán iljen rádiótávirányítást használ a távműködtetett bombáinál. Mer azt mán hallottam.

Öreg Csóka
Stylist 2006. aug. 15. Creative Commons License 12974

Kicsit off, de talán elfér:

 

Királytigris a szántóföld alatt

2006. augusztus 14. 11:33  www.hunhir.hu  

Megkezdődött hétfőn egy II. világháborús német harckocsi maradványainak kiemelése a földből Pest megyében. A tank érdekessége, hogy a háborúban ez volt a legnehezebb harckocsi és kevesebb mint 500-at gyártottak belőle. A munkák egy hétig biztosan tartanak.

A szakemberek egy amatőr történész segítségével bukkantak rá a Királytigris nevű német harckocsi maradványaira Hantháza közelében egy szántóföld alatt. Már tavalyelőtt és tavaly is végeztek méréseket a helyszínen, végül hétfőn kezdődtek meg a tényleges feltárási munkák.

A jármű kiemelése leginkább egy régészeti feltáráshoz hasonlít - mondta el a Független Hírügynökségnek a Magyar Roncskutatók Egyesületének elnöke. Légrády Lajos hozzátette, először markolóval távolítják el a kocsi felett lévő földtömeget, majd megkezdik magának a roncsoknak a kiemelését. Az előzetes mérések szerint a jármű 10-15 százalékát fogják megtalálni, ám nem kizárt, hogy a felszín alatt még nagyobb darabokra is rábukkannak. A maradványok később vagy a ceglédi múzeumba, vagy pedig a Bolyai János Katonai Műszaki Főiskolára kerülnek. A tervek szerint - bárhova is kerüljön - a szakemberek rekonstruálni akarják majd a harckocsit, tehát a roncsokból az eredeti méretarányos változatát készítenék el.

A Királytigris elnevezésű harckocsit 1944-ben vezényelték Magyarországra. Egy támadásnál azonban a harckocsi megsüllyedt egy tó partján. Mivel nem tudták kimenteni a sárból, így a németek inkább megpróbálták - feltehetően - egy másik hasonló járművel szétlőni, hogy később azt az orosz seregek se tudják használni - mondta Légrády Lajos.

Az elnök hozzátette: a királytigris érdekessége, hogy összesen 488 darabot gyártottak belőle. Ez volt egyébként a II. világháború legnehezebb harckocsija, összesen 68 tonnát nyomott."

 

 

Kurucz, ezt ti találtátok, vagy ez egy másik?

Üdv:

 

 

 

Hamburger2 2006. aug. 15. Creative Commons License 12973
Szervusz Yosser!

Sajnos rosszul tudod. Nem csak a VKF tábornok. Magam is ismerek két tábornokot és egyik sem a VKF. A dandárok élén általában dd.tábornokok (Brigadier) állnak. Gondolom, hogy nem véletlenül rendszeresítettek Svájcban három tábornoki rendfokozatot.

A svájci szárazföldi csapatok aktuális (?) alárendeltjei:

Infanteriebrigade 2

Infanteriebrigade 4

Infanteriebrigade 5

Infanteriebrigade 7

Gebirgsinfanteriebrigade 9

Gebirgsinfanteriebrigade 10

Gebirgsinfanteriebrigade 12

Panzerbrigade 1

Panzerbrigade 11

Führungsunterstützungsbrigade 41

Logistikbrigade 1

Territorialregion 1

Territorialregion 2

Territorialregion 3

Territorialregion 4

Militärische Sicherheit

Üdv: Hamburger
Előzmény: Yosser2 (12971)
Yosser2 2006. aug. 15. Creative Commons License 12971

Én az első évre nem terveznék semmi beszerzést. Lőszert sem kapnának a fiúk. Elmenne a pénz a 100 kirúgott tábornok végkielégítésére... Na jó ugy menne a titkársága is mindnek...de akkor ha nincs ennyi tábornok nem kell ekkora HM kiszolgálni őket...szóval olyan 1000-2500 ember reppenne az első évben. A második évben a felszabaduló keretből már lehetne gondolkodni. (ugye nem csak a személyi juttatás a sok, hanem ezeknek az embereknek az utaztatása, partyk, fogadások, stb )

Tényleg, egy tábornok ki jön évi 10 millából? szerintem, ha az összes juttatást ráfordítást (felesleges Brüsszeli túrák, a szükségesnél 20szor nagyobb protokoll rendezvények stb ) lehet, hogy belekerülnek 15be is. elmegy az apparátusuk is, na mindjárt keresetünk 4-5 Milliárd forintot. Plusz hely sem kell nekik, az még 4-5 Milliárd. Na ez lenne a racionalizálás. Szerintem 10 Milliárdból már fel lehet szerelni egy-két lövészzászlóaljat.

Na ezután jönne a normális versenyeztetés és konkrét ellenőrzések.Az autópálya építés mintáján (ugye a felére csökkent 1 km ára), lehet számolni 50%-os költségcsökkenéssel, na ez megint vagy 30-40 Milliárd forint lenne.

így lenne egy 5-6 tábornok által irányított, hatékonyabb Honvédség.

És persze a kezem beleért a bilibe...

Jól tudom, hogy Svájcban csak Vezérkari főnök a tábornok? (és nincs gyenge, szervezetlen hadserege....)

belic 2006. aug. 15. Creative Commons License 12970
Hello!

Másrészt pedig mit kéne tenni?
Ha monnyuk ti lennétek a miniszter. Van szabad kéz, és 1,1% GDP


Az elso es legfontosabb, hogy a nagyker ar olcsobb legyen, mint a kisker. Ha ehhez nehanytiz ev letoltendo szabadsagvesztes kell, akkor legyen az.

Ha ez megvan, szerintem a tobbi mar joval konnyebben menne.

En nem csinalnek nagy valtozast, szinte minden maradna ugy, ahogy most kellene mukodnie. Annyi kulonbseggel, hogy mukodjon. Tehat tovabbra is elsodlegesen expedicios jellege lenne a honvedsegnek, e mellett (letszamban mindenkeppen) masodlagos lenne az onallo vedelmi kepesseg fentartasa. Tovabbra is onkentesek lennenek a tartalekosok. Ami valtozna: nem-csapat beosztasoknal kotelezo "vetesforgo".

Bel
Előzmény: M.I. (12969)
M.I. 2006. aug. 15. Creative Commons License 12969
Az a topic címe, hogy a M.H. megsemmisült.

Nem lehet, hogy az a baj, hogy valami, a régi szervezet nem tünt el teljesen, sok része fennmaradt, az új pedig nem tud létrejönni pont emiatt?

Egyrészt kíváncsi lennék ki mit gondol, mikor szűnt meg a M.H.
Biztos mindenki más időpontot és eseményt jelöl meg!

Másrészt pedig mit kéne tenni?
Ha monnyuk ti lennétek a miniszter. Van szabad kéz, és 1,1% GDP

Főleg Taxx tippjeire lennék kíváncsi! Azt megmondani mit csinál a másik rosszul sokkal könnyebb! :-)


Fefe952 2006. aug. 15. Creative Commons License 12968
Ha már könyvekről is szó esett. Igaz, amit én ajánlok "csak" magyar történelem.
Veszprémben egy kiadó kénytelen felszámolni magát. Ő adta ki a Sára Sándor által készített könyvet, a "Hol vannak a katonák?", ami a doni katasztrófával foglalkozik. A második kiadásból még van 700 db. De októberben kiadja a Gulág-ot megjártak vallomásait, 1000 példányban. De nincs ki átvegye a könyveket. Ha valaki tud 500 pld-ra vevőt, kb 600000 ft-ért, szóljon.
Bár szkeptikus vagyok. Manapság ezek a könyvek nem nyerők.
Fefe
Némedi László __ 2006. aug. 15. Creative Commons License 12967
ráérő időmben összeszedem a nagyobbakat. Persze engem az is megdöbbentett, hogy eredetileg a JNA-nak mennyi harckocsija volt, ami többségében a VJ-be, VRS-be, és OS RSK-ba került...  (1850 harckocsi)
Előzmény: mickey cortez (12966)
mickey cortez 2006. aug. 15. Creative Commons License 12966

:)

a szerb paramilitáris egységek messze nem voltak olyan hatékonyak mint az roluk terjesztve van:))

feltéve ha nem a gyilkosságok száma a mérvadó ebben a kérdésben:)

és igen,bevonulhattunk volna.

Előzmény: Némedi László __ (12964)
Némedi László __ 2006. aug. 15. Creative Commons License 12965

a könyv egyébként:

James Gow:

The Serbian Project and its adversaries

 

Előzmény: mickey cortez (12963)
Némedi László __ 2006. aug. 15. Creative Commons License 12964
még egyenlőre a szerb oldalnál járok...
Előzmény: mickey cortez (12963)
mickey cortez 2006. aug. 15. Creative Commons License 12963

Melyik fél paramilitáris egységeire gondolsz?

Előzmény: Némedi László __ (12958)
Princ of Carpatia 2006. aug. 15. Creative Commons License 12962
Ez IGEN!

De eszembe jutott ifjuságom egyik negatív élménye...
Vótam eszterglyos inas is, és akkó adták el kűlföldre az akkó világhírnévre szert tett hatszögesztergát.... :-(( (Magyarisztánban élünk!)

Üdv Néktek
Előzmény: Farkas Roland (12959)
Némedi László __ 2006. aug. 15. Creative Commons License 12961

http://www.privatbankar.hu/html/cikk/hir.php?hir=36769

 

nekem ez a cikk jobban tetszett...  ...vannak ötleteim kinek kéne adni... :))))

Előzmény: Farkas Roland (12959)
Farkas Roland 2006. aug. 15. Creative Commons License 12959
tessek, a szendroi tuzoltosagnak mar van pilota nelkuli felderito gepe...

http://www.privatbankar.hu/html/cikk/kommentar.php?kommentar=15055
Némedi László __ 2006. aug. 14. Creative Commons License 12958

félig off, de olvasgatom a délszláv haború(k)ról szóló könyvet (könyveket), és megdöbbent, hogy néhány paramilitary csapat milyen erős volt. Némelyik önmagában erősebb volt, mint a mostani Honvédségünk.

Ez csak azért döbbenet, mert olvasva a politikai eseményeket simán el tudtam volna képzelni, hogy a magyarok megpedzegetik a kiválást (szerencsére a szélsőségeink akkor még csak bontogatták a szárnyaikat), akkor ezek kemény dolgokat műveltek volna délvidéken, és akkor elég veszélyes lett volna a helyzet.

Pl. a román forradalom idején több emberke agitált ismeretségi körben, hogy menjünk ki, nos ha ugyanez délvidéken is megtörténik és magyar önkéntesek kimennek harcolni (mint ahogy ki is mentek), akkor nem tehettük volna meg, hogy nem avatkozunk be azonnal.

Némedi László __ 2006. aug. 14. Creative Commons License 12957
A speciális képzések (főleg a konkrétumok) már ne egyetemen legyen, de a katonai alapképzések nagyrésze esetén csodálkoznék, ha nem olvashattam volna valami könyvben. Egy-két jegyzethez hozzájutottam a ZMNE anyagából, valamint az ottani könyvtárba jártam, nem nagyon aggódott ott senki a titkosság miatt, de nem is volt miért...  (bár csak lennének titkos eszközeink, fegyvereink... :))))
Előzmény: Bujazliz (12952)
dr_kotasz0831 2006. aug. 14. Creative Commons License 12956

Csao Python1!

 

Visszajöttél? :) Ígértél nekem egy HM fizikai követelmény táblázatot, de nem jött meg? :( Ha van esetleg  egy kis időd, hajítasz nekem egy ilyet? Nem kell túl bonyolult, mert nem végeztem el a ZMNE-t. :D

 

Miért kellene megszűntetni a ZMNE-t? Sztem a leépítés nem vezet előre. Ilyen volt a hazai hajózó képzés. Csúnyán leépítettük, és most járhatunk Kanadába tanulni. Értem én, hogy olcsóbb, de ezeknak a dolgoknak akkor is működniük kéne, amikor full spektrum háború van, és éppen és Kanada "nem ér rá" nekünk segíteni. Szal. maradjon meg minél több képesség, mert csak magunkra számíthatunk. Szerény véleményem szerint.

 

Én

Előzmény: Törölt nick (12948)
konyev 2006. aug. 14. Creative Commons License 12955
OFF Buisness über alles! :-))
Előzmény: Farkas Roland (12946)
konyev 2006. aug. 14. Creative Commons License 12954
az amerikai hadsereg u.n. Field Manual-jainak nagy része hozzáférhető a neten. Ezek általános dolgokról szólnak a Bailey híd építésétől a convoy szervezésén át a testnevelési felmérés végrehajtásáig. Az értelme az, hogy mivel elvileg a teljes hadsereg ezt használja ezért egy u.n. szükség alegység kiképzésénél egységes kiképzési szemléletet teremt (mivel úgy van minden leírva olyan szinten, hogy akik a b.dös életben nem csinált ilyet az is a FM-ből meg tudja tanulni), bár a rutinos öreg rókák a szabályzat kanyarulatait le tudják vágni. Azt viszont te sem gondolod komolyan hogy mondjuk pl: a Stargate kezelési utasítása Unclassifield minősítést vesz fel? Bárki számára szabadon hozzáférhető és letölthető? :-) Magyar szabályzatok: Az alaki és a Szolg szab szabadon letölthető az interneten.
Előzmény: Bujazliz (12952)
Bujazliz 2006. aug. 14. Creative Commons License 12952
Üdv

Hány szolgálati szabályzat található meg a neten?
Miért nem UNCLASSIFIELD a legfontosabb STANAG és AOP?
Milyen minősítésűek a katonai szabályzatok?
Az infóknak nem 99,1%, hanem legfeljebb 30%-a publikus!
Előzmény: Törölt nick (12951)
Bujazliz 2006. aug. 13. Creative Commons License 12950
Üdv

Érdekes, az, hogy a hivatásos katonai képzést az oktatási minisztérium alá akarják sokan bepaszírozni.
Elképzelem magam előtt, hogy az ZNME éves harckocsijavítási, vagy kézifegyver beszerzési, javítási költségvetését az OM-ben majd az ELTE laborműszerinek korszerűsétésével együtt fogják tervezni.
Az angol királyi katonai akadémia, vagy pl. az amerikai Westpoint akadémia finanszírozása nem az adott ország hadseregének büdzséjéből történik?
"Átjárhatóság" az egyetemek között, ez a civil egyetemek egyik alapelve. Ha összekutyulják a hadsereg felsőfokú képzési intézeteit a civil felsofokú képzéssel, akkor meg lehet így akadályozni, hogy egy állatorvostan hallgató, egy kis páncélostechnikai parancsnoki ismereteket szerezzen? Álampolgári jog szerint akkor nem.
Ez már agyrém lenne!
A hadsregek hivatásos tagjainak képzése minden normális országban zárt rendszerben történik (lásd pl. titokvédelem). Nagyon jól hangzik az EGYETEM, de a "profiknál" továbbra is AKADÉMIA megnevezéssel megy, mert ez egy speciális képzés, és nem civil jellegű.
A legtöbb katonai ismeret nem publikus, és így az átjárhatóság sem oldható meg!A civil kontroll nem egyenlő a civilesítéssel.
Ez persze csak az én véleményem.
Előzmény: Némedi László __ (12945)
gencsydani 2006. aug. 13. Creative Commons License 12949

"Tisztelem és becsülöm a ZMNE-t, mert én úgy érzem, hogy sokat adott nekem. Jól felkészült kollégák tanítanak ott"

 

A második mondatodat én úgy mondanám inkább (az általam végzett szakot illetően legalábbis), hogy: "van köztük jól felkészült is /csak k*rva kevés/"

Előzmény: Hamburger2 (12931)
belic 2006. aug. 13. Creative Commons License 12947
Hello!

Szerintem még katonai akadémiára, sőőőt, rendészeti , összevont egyetemre sincs szükség.
Be kell olvasztani az ELTE-be, mint had és rendészettudományi kar.


Ez abbol a szempontbol jo lenne, hogy legalabb tudnank, hogy oktathatnak-e ott "egyszeru" csapattisztek.

Gyk. az ELTE-n az oktatok (tehat azok, akik a majd diplomat kapo halgatoknak hivatalosan is tartjak az orakat, amik a tanrend reszet kepezik) jelentos resze (valoszinuleg a tobbsege) _NEM_ rendelkezik diplomaval sem. Ennek legkevesbe sem mond az ellent, hogy az "egyetemi tanar" cimnek milyen feltetelei vannak, mivel a gyakorlatok tobbseget felsobbevesek tartjak (egyenkent keves orat tartanak, ezert is van beloluk sok a professzorokhoz kepest).

Mas: egy ilyen beolvasztas leginkabb annyit jelent, hogy eggyel csokken a rektori hivatalok szama az orszagban, hiszen a karoknak eleg nagy onallosaguk van.

Bel
Előzmény: Törölt nick (12941)
Farkas Roland 2006. aug. 13. Creative Commons License 12946
ugyan off, de mit szoltok hozza?

US aid unlikely to turn around capabilities of Lebanese Army
On 1 August Washington pledged an additional USD10 million to the USD1.5 million it already provides in military aid to Lebanon to upgrade the army's armoured vehicles and train its troops. Germany has also offered to train Lebanese forces. General John Abizaid, head of US Central Command, told the Senate Armed Services Committee on 3 August that Lebanon's dilapidated military "needs a significant upgrade of equipment and training capability that I believe Western nations, particularly the United States, can assist with". However, hopes of the Lebanese Army significantly contributing to an international stabilisation force may be optimistic for a number of reasons
[Jane's Defence Weekly - first posted to http://jdw.janes.com - 07 August 2006]
Némedi László __ 2006. aug. 13. Creative Commons License 12945

egyébként, ahogy nézegetem a költségvetést nem igazán látom ZMNE miért van a Honvédelmi Minisztérium alatt a költsg fejezetben. Pl az igazságügyi min alatt nincs a jogász képzés, környvédelmi alatt nincs a körny védelmi mérnök képzés, mezőgazds alatt nincs az agrár képzés, stb...

 

már rég át kellett volna passzolni az okt minisztériumhoz, főjön az ő fejük, és így nem lenne mutogatás, hogy a Honvédség mennyi pénzt visz el. Egyébként az okt minisztérium alatt viszont rengeteg egyetemet találtam, ami mint méretben, mint jelentőségben messze alatta marad a ZMNE-nek, mégis finanszírozzák, szóval nem kellene leépíteni csak integrálni a civil egyetemi közegbe (ahol megmaradna a magasszintű katonai képzés), és csak a gyakorlatibb továbbképzés maradna a Honv minisztérium alatt...

Farkas Roland 2006. aug. 13. Creative Commons License 12944
szerintem mindenkinek igaza van, ervek ezen es azon az oldalon is vannak...
de szerintem az osszevont rend es orszagvedelmi egyetem (vagy nevezzuk aminek akarjuk) valahogy megiscsak egy kozos nevezo.
Némedi László __ 2006. aug. 13. Creative Commons License 12943

szerintem

egyetértek, hogy civil tudományok tanítására nincs szükség külön katonai iskolában, viszont a katonai szellemű nevelést csak katonai iskola tud adni. Tehát az alapokat kapják meg civil iskolákban, és külön katonai "izében" kapják meg a katonai irányultságot. Ha ez utóbbi civil iskolában (egyetemen) van, akkor talán nem jön át a katonai hozzáállás...   ...persze ez az egész csak azért áll, mert a Honvédségünk ilyen helyzetben van, mert egyébként én nem lennék ellene a teljes katonai oktatási útvonalnak (középiskolától-egyetemig), kevesebb igényre is csináltak már ilyen vonalat...

Hamburger2 2006. aug. 13. Creative Commons License 12942

Ebben nem értek Veled egyet. Nincs az a kis orzság, ahol a katonai akadémia ne őrizné meg az önállóságát. Sajnos a civil tudomány mindig is bizonyos ellenvetéssel viselkedik a hadtudománnyal szemben, ami nagyban gátolhatja annak fejlődését.

 

Hamburger

Előzmény: Törölt nick (12941)
Hamburger2 2006. aug. 13. Creative Commons License 12940

Szia Taxxx!

 

Mondom, hogy kb. egyről beszélünk! :) Egy katonai akadémia (nem egyetem, megőrizheti a hadtudomány eredményeit. Persze a méreteken alaposan el kell gondolkozni!

 

Üdv: Hamburger

Előzmény: Törölt nick (12939)
Hamburger2 2006. aug. 13. Creative Commons License 12938
Bocsánat, helyesen: -

.... már nem a tanítványod...

Előzmény: Hamburger2 (12937)
Hamburger2 2006. aug. 13. Creative Commons License 12937

Szervusz Taxxx!

 

"Nem tisztek szembe állításáról van szó, hanem felkészületlenségről.

 

tiszti kocsmák sarkaiban elhangzott ötletrohamoknak van helyük egy láda sör mellett, de illik másnapra elfelejteni."

 

Úgy gondolom, hogy ha a jövőben mellőzödd az ilyen perojatív tartalmú részeket a hsz-idból, akkor nem fog előfordulni az sem, hogy érzésed szerint Általad nem említett gondolatokat tulajdonítanak Neked! Emlékezetem szerint a szarkasztikus stílusodat már sokan megemlítették errefelé. Kérlek, ha lehet, akkor mellőzd. Az itt fórumozók többsége már nem a tanulmányod és látotott egy-két jelenséget a MH-ben, még ha nem is annyit, mint Te! Nem illik őket "csíkoshátú" hallgatóként kezelni!

 

És engedtessék meg, hogy mielőtt másokat ilyenekkel vádolsz, felhívjam a figyelmedet, hogy sem Roland, sem én nem mondtunk olyat, hogy szeretnénk a "Zeneakadémia tanárai" lenni! Még akkor sem, ha esetleg a képzettségünk magasabb, mint néhány ott tanító "zeneakadémiai tanáré"! :) Egyszerűen annak adtam hangot, hogy feleslegesnek tartom, hogy minden oktató PhD-vel rendelkezzen. De ha megnézed a civil főiskolai karokat, vagy egyetemeket, ott sincs ez mindig így!

 

Én a magam részéről eléggé tisztában vagyok azzal, hogy mi kell ahhoz, hogy ne csak demonstrátorként dolgozhassak ott, ha úgy adódna. Amíg nem rendelkezek a feltételekkel, addig meg se fordul a fejemben ilyesmi! Nem szeretek tartozni és utólag pótolni a "tartozásomat".

 

Ettől függetlenül úgy látom, hogy kb. ugyanarról beszélünk. A ZMNE túlélési harcban elment egy olyan irányba, amelynek szükségszerűségét a mai pénzínséges világban már nehéz megindokolni. Továbbra is a hadtudomány fellegvárának tartom, de túl sok "civil sallanggal". A legtöbb külhoni katonai felsőoktatási intézmény anélkül is a hadtudomány központja tudott maradni (megfelő számú tudományos fokozatú munkatárssal), hogy egyetemmé akreditálatta volna magát. Ezért teheti meg azt, hogy jól képzett (!!!!!) csapattiszteket rotáltat az oktatói állományába. Nagyon nagy pazarlásnak tartanám, ha szétvernék azt a nagy-nagy tudást, ami a ZMNE-n felhalmozódott az elmúlt évtizedekben!

 

Üdv: Hamburger

 

 

Előzmény: Törölt nick (12933)
Makarov 2006. aug. 12. Creative Commons License 12936
Ha valakit érdekel az óbarsi hadijátékról készült képeket feltettem a netre www.kep.tar.hu/makarov Óbars album. További képeket teszek fel előreláthatólag holnap, hogy mikor jelennek meg (konvertálás miatt) nem tudom kb. 3 nap.
Farkas Roland 2006. aug. 12. Creative Commons License 12934
ezredes ur,
igy mar ertem miert kevered a forumot a felso vezetoi ulesekkel. ennek tudataban Neked megbocsajthato...
Előzmény: Törölt nick (12933)
Hamburger2 2006. aug. 12. Creative Commons License 12932
Szervusz Roland!

No nem minden magyarok által betöltött NATO-beosztás kötődik Brüsszelhez!

Hamburger
Előzmény: Farkas Roland (12926)
Hamburger2 2006. aug. 12. Creative Commons License 12931
Szervusztok!

Korábban én is dolgoztam a katonai felsőoktatásban és már akkor megfogalmazódott bennem, hogy sokkal jobban jártunk volna, ha nem akreditált egyetemet, hanem különböző katonai iskolákat hozunk létre. "Jobb" helyeken szétválasztják a katonai és civil jellegű képzést, ami nem jelenti azt, hogy az utóbbiban a katonák ne kapnának támogatást a munkáltatójuktól! Ezeken a tiszti iskolákon nyugodtan oktathatnának jól felkészült és jól kiválasztott csapattisztek! Érdekes módon ez több helyen működik is!

Tisztelem és becsülöm a ZMNE-t, mert én úgy érzem, hogy sokat adott nekem. Jól felkészült kollégák tanítanak ott, de meggyőződésem, hogy a katonai tantárgyak többségét néhány hetes módszertani felkészítés után jól felkészített csapattisztek is képesek lennének hasonló szinten oktatni, méghozzá hitelesen! És ez nem lebecsülése a jelenleg a ZMNE-n oktató kollégák teljesítményének! Mindez azon múlik, hogy miként választják ki az oktatóknak szánt kollégákat! Taxxx, légy szíves ne becsüld le a csapatoknál szolgáló tiszteket! Kapásból mondok Neked négy olyan kollégát is csak nálunk, akinek folyamatban van tudományos fokozat-megszerzése. De ezen kár vitáznunk, mert csak meddő vita lenne!

Abban teljesen igazad van, hogy akik a ZMNE-n tanítanak, jobb lehetőségekkel bírnak az elméleti tudásuk fejlesztésére, de ez nem jelenti azt, hogy mindenki más "buta" és alkalmatlan az oktatásra.

A katonák civil diplomájukat szerezzék meg civil felsőoktatási intézményekben, mint ahogy sok más államban is. A tiszti iskolákon vissza kellene állítani a nevelés elsőbbségét és az oktatást kizárólag katonai tematikára kellene alapozni. Nem is értem, hogy miért kellett felrugnunk ezt a korábban nálunk is működő alapelvet!

Azt már mondtam, hogy a vetésforgó feltételei szerintem is hiányoznak, de ez nem jelentheti azt, hogy ezt így is kell hagyni! Ha ezen nem változtatunk, akkor bizony maradnak a MH-en belüli egészségtelen kasztok!

Én nem tartom kivitelezhetetlennek Roland javaslatát. Ugyanis mindent lehet, csak akarni kell és biztosítani hozzá a feltéteket! :)

Üdv: Hamburger
Farkas Roland 2006. aug. 12. Creative Commons License 12930
taxxx,
te kevered ezt a forumot a HM felso vezetoi uleseivel.

itt nem tesz javaslatot senki semmire. itt virtualis sort iszunk es beszelgetunk!!!

ennek megfeleloen nem kell verben forgo szemekkel kirohanasokat intezned. gyomorrakot kapsz elobb utobb...
vagy menj vissza csapathoz.
Előzmény: Törölt nick (12927)
Farkas Roland 2006. aug. 12. Creative Commons License 12929
meg egy dolog, ami eszembe jutott az alabbi mondatodrol:

"kb. egy év, amíg a beosztásba helyezett, egyáltalán elolvassa azt az iratmennyiséget, amelyik részleteiről, ( nem csak elméletileg) a kiérkezését követő második napon már, esetleg nyilatkoznia kell, az ország nevében."

mondd mar el nekem akkor, hogy mi a sz...rert kuldozgettek (feltetelezem, a mai napig is kuldozgetnek) haza minden csipi-csupi ugyrol jelentest azzal a keressel, hogy a dontest holnapra faxoljak at nekik vissza brusszelbe? ne erts felre, ezek nem a NATO-nak dolgozo fotisztek, hanem a magyar kepviselet.
ott is ugyanaz van, mint mashol az MH-ban: a gatyaugyekrol is a VKF dont!

emlekszem, a papiraradatot egy egesz vezerkari osszekoto csoport is alig tudta lekezelni a vezerkarnal, ma nem tudom hova tartozik a brusszellel torteno papirtologatosdi!
egyebkent ismertem a kivalasztasi folyamatot, es hogy kik mentek brusszelbe. jol felkeszult tisztek. ugy kb. 80 szazalekban.
Előzmény: Törölt nick (12922)
Farkas Roland 2006. aug. 12. Creative Commons License 12926
taxxx,
a tanitasal kapcsolatban: tanfolyam rendszeru oktatas. gondolom hallottal mar rola, kulfoldon bevallt! nem kell kapaszkodni a mi oktatasi rendszerunkbe, mert annyira azert nem szuper, hidd el. a tanfolyamokhoz meg nem kell ph.d-s oktato.

nato beosztasokkal kapcsolatban pedig: igazad van, valoban nem volt jo a vetesforgo iranya, ahogy irtam. csak ismerem a magyar mentalitast es sajna van arra pelda, hogy valaki mar 2-3 brusszeli beosztast tudhat a hata mogott. na azert ennyire nem kell szakembernek lenni...
Előzmény: Törölt nick (12923)
Pitkin1 2006. aug. 12. Creative Commons License 12925
Szia Taxxx!

Ne haragudj, de sok mindenben nem értek veled egyet. Nem kellene ÁLTALÁNOSSÁGBAN misztifikálni az egyetem oktatói állományának felkészültségét, mert ahogy te tudnál rendkívül pozitív példákat említeni pro, hidd el, én legalább annyi negatívat contra. És javaslom, itt fejezzük be az egyes munkakörök szembeállítását. Abban azonban megegyezhetünk, hogy annak, amit a katonai felsőoktatásban elsajátíthatsz a valós élethez, a csapatszolgálathoz/harctéri vezetői tudnivalókhoz nem nagyon van köze. Mégis: az egyetemi/főiskolai képzés mellett tömkelegével rendelik be mindenféle tanfolyamra a csapattiszteket (pl. előmeneteli tanfolyamok), ahol bizony - és itt bizonyára van kivétel is - a színvonal, hát legalábbis kihívásokkal küzködik. Szóval itt tudnának besegíteni a tapasztalatokkal rendelkező csapattisztek. Bizonyára nem lenne belőlük egyetemi tanár, de dobnának a színvonalon, az biztos. És ne felejtsük el: aki már főtisztté vált csapatszolgálata során, az sem kevés órát töltött foglalkozásokra történő felkészüléssel, azok levezetésével. Ami meg a tudományos fokozatok tartalmát illeti (és itt is tisztelet a kivételnek), hát bizony ha minden igaz, a közeljövőben azok valós súlya megmérettethetik egy kicsit tágabb, szélesebb környezetben is.

Ami pedig pl. a brüsszeli külszolgálatról kialakított álláspontodat illeti, véleményem szerint ezt meggyőződéssel csak olyan képviselheti, aki már benne van. Akkor bizonyára támogatja a hosszú idejű megbízásokat. A felkészülést illetően pedig a véleményem az, hogy ha a fent tárgyalt egyetemi képzés olyan színvonalú lenne a Szövetséggel kapcsolatosan, mint ami elvárható, akkor az oda kikerült főtisztek bizonyára kevesebbet pislognának. Ha pl. a Szövetség döntéshozatali rendjével kapcsolatosan nem csupán egy magyarázat nélküli blokkvázlat kivetítésére telne a képzés során.

"A NATO-nál is egyre több ország hagyja ott az eddig bevett 3 évnél tovább a katonáit, mert bizony az első évben csak pislog az officér, akár major, akár colonel, akármennyi harctéri érme van."
Sajnos olyat is ismerek, aki három évig sikeresen ellenállt az ismeretek megújuló rohamának és szinte teljesen érintetlenül jött haza.Meglehetősen jó beosztásba.

És végül, bár nem vagyok sűrű hozzászóló ebben a fórumban (sem) mint pl. te, de nem lenne jó, ha ez a mos tapasztalt minősítgetős hangnem uralkodna el a topicban (bármi is a véleményed az egyes hozzászólókról) is. Nincs elég bajunk enélkül is:-))?
Előzmény: Törölt nick (12923)
Kuruc71 2006. aug. 12. Creative Commons License 12924
"Az Afganisztánban állomásozó amerikai csapatok képviselői szombaton arról számoltak be, hogy tálib fegyveresek gránátvetőkkel és kézi fegyverekkel nyitottak tüzet egy katonai járőrre a pakisztáni határ közelében, Nurisztán tartományban. Az amerikai katonák tüzérségi támogatást kértek, s a kibontakozó harcban három amerikai katona meghalt, egy afgán és másik három amerikai megsebesült."Nekik volt AZONNAL elérhető tüzérségi támogatásuk ! Nekünk mennyi veszteségünk lett volna ? Tudom hipotetikus a kérdés, de ez jutott eszembe.

Cifu 2006. aug. 12. Creative Commons License 12921
Sok részletettel nem tudok szolgálni, mivel ezzel kapcsolatban érthető okokból kevés a publikus információ.

Amit lehet tudni:

Alapvető ugye az elektromos rendszerek állapota, vagy például az akkumulátorok cseréje a készenléti fegyvereknél. A mai fegyvereknél már digitális önellenőrző rendszer működik, így gyakorlatilag csak a megfelelő időközönkénrt egy rutin ellenőrzést kell lefutattni rajtuk. A régebbi fegyvereknél egy külön műszerész gárda felügyelte ezt.

A kétfokozatú nukleáris fegyverk jó részében Tríciumgáz található a bombában, a trícium pedig rádióaktív izotóp, 12,3 éves felezési ídővel, így néhány évente pótolni kell az elfogyott gázt.

Komoly kérdés jelenleg, hogy mi történik az "idős" plutóniummal, hiszen egyes amerikai és orosz fegyverekben 40 évnél is régebben gyártott plutónium található (ezzel kapcsolatban mostanában tesztelgetnek az amerikaiak és a britek).
Előzmény: Kuruc71 (12906)
Farkas Roland 2006. aug. 12. Creative Commons License 12920
na valami tortent itt...

azt akartam irni, hogy mi lenne mondjuk, ha a kovetkezo 40-60 fo brusszelbe a csapatoktol kerulne ki, es akik hazaternek a csapatokhoz mennenek rogton?

vagy nagyon "reakcios" vagyok? :-)
Farkas Roland 2006. aug. 12. Creative Commons License 12919
Farkas Roland 2006. aug. 12. Creative Commons License 12918
Igaz Pitkin,
amit mondani akarok ezzel az, hogy tovabb lehet vinni a dolgot: lehet a helyere kuldeni a HM-bol egy alezredest tatara, ot meg a misszio utan lehet vinni az egyetemre tanitani. az aki meg ott tanit mar 30 eve es csapatot sem latott, lehet nyugdijazni...

valahogy igy kellene mukodnie a vetesforgonak.

tovabba itt egy link erdekesseg keppen katonapszichologusok szamara, hogy hogyan csinaljak a kandaharbol hazatero kanadaiak kotelezo "dekompresszios" udulteteset Cipruson, mielott hazaternenek a csaladjukhoz. 4 csillagos szallodaban, szervezett hajokirandulasokkal, napozas, lazulas, kozben orvosi (fizikai es mentalis) felugyelet.


Ha nem mukodik a link: www.torontostar.ca es az oldal kozepe tajan:

From battle zone to beach bliss

http://www.thestar.com/NASApp/cs/ContentServer?pagename=thestar/Layout/Article_Type1&c=Article&cid=1155333028135&call_pageid=968332188492&col=968793972154&t=TS_Home

Előzmény: Pitkin1 (12917)
Pitkin1 2006. aug. 12. Creative Commons License 12917
Szia Roland!

Azt szerintem te sem gondolod komolyan, hogy itt a közeljövőben alakulatot fognak létrehozni?!! Amúgy teljesen igazad van, a normális az lenne, ha az ember forogna a beosztásokban az íróasztal és a gyakorlótér, illetve missziós beosztások között. Csak ehhez mozgástér kell (szervezeti, egzisztenciális, jogi, stb.), ami jelenleg nem nagyon kedvez ennek a megközelítésnek.
Ami pedig a PRT-t, illetve annak vezetését illeti: bár túl mélyen nem ismerem a PRT kijelölt parancsnokát (csak hírből:-)), de valószínű, hogy nagyobb missziós/harctéri tapasztalata van, ha már kiválasztották, mint egy 15-20 éve íróasztal mellett ülőnek. Nem hiszem, hogy egy ilyen irodai besoztásból kellene vezetőt kijelölni egy ilyen veszélyes misszó első - a jövőre nézve meghatározó szerepű - váltásának. Nincs nagy tapasztalatom e téren, de szerintem sem neki, sem az általa vezetetteknek nem lenne egy életbiztosítás.
Előzmény: Farkas Roland (12915)
Farkas Roland 2006. aug. 12. Creative Commons License 12916
http://www.citynews.ca/news/news_2687.aspx

ujabb kanadai halott... tudom ez Kandahar, de nagyon aggodom a prt tagjaiert! kabult jol lehetett ellenorizni, a rendorsegnek es az isaf-nak megvolt az informacios halozata, UAV-jai, LOGAR-jai, ejszakai felderito repuleseket vegzo helikopterei, stb... es nem tudom, hogy a prt mennyire lesz kepes arra, hogy ezt sajat magunknak biztositsak... lasd a Hamburger altal irt "vedelmi penzek", a mar megtargyalt UAV-ok vagy a hatarorsegnel hasznalt zoldhatart figyelo rendszerek, stb...
Farkas Roland 2006. aug. 12. Creative Commons License 12915
Pitkin,
tudod mennyi szazados es ornagy van akik nem sok csapatot lattak? engem is meggyozott hajdanan a Szenes tabornok, hogy erdemes ujra csapatnal lenni! csak vegre alakulatot kell letrehozni es nem megszuntetni... talan meg alezredesi helyek is letrehozhatok (a cimic-nel 1 ilyen volt, van). Attol folfele is van ra lehetoseg: csokkenteni a brusszeli aezredesi kart es helyette bevalalni par ezredesi, alezredesi beosztast a kabuli ISAF parancsnoksagon... satobbi, satobbi...

nem ertem azt sem, miert a tatai alakulat adja a prt parancsnokot es a torzset, miert nem mondjuk a hadmuveleti parancsnoksagrol egy iroasztal cimic-es, meg nehany HM-es alezredes....
Előzmény: Pitkin1 (12914)
Pitkin1 2006. aug. 12. Creative Commons License 12914
Szia Roland!

Elhiszed nekem, hogy csapatnál nem az a rendfokozati kategóriai hiányzik(zárolt/nem feltöltött), mint ami a minisztériumban/vezérkarnál felszabadul. A problémát nem lehet így kezelni, még úgy sem, hogy esetleg egyel kisebb beosztást foglalnak el, az üres/zárolt helyek nem ott vannak!!! Ahogy Hamburger írta: enneka megoldásnak nincsenek meg a feltételei. Egyébként kíváncsi vagyok, hogy a folyamatban lévő, illetve beharangozott változások (szolgálati nyugdíj jogosultság, annak feltételei, elbocsátásák feltételei, stb.) hogyan fognak hatni a Hjt.-re és ezen belül is pl. az előmeneteli rendszerre, kivárási időkre, stb.
És végül: megint az a rossz érzésem, mint két évvel ezelőtt: a most magas szintről eltávozók még a "kedvező" feltételekkel mennek/mehetnek el és mire a végekre ér a változás (mert senkinek ne legyen kétsége, oda is el fog érni), már lényegesen negatív irányba megváltozott feltételek lesznek. Remélem, nem lesz igazam, de a vizeletem ezt sugallja:-))
Előzmény: Farkas Roland (12912)
Kuruc71 2006. aug. 11. Creative Commons License 12913
Csak nem a "vagy - vagy" érvrendszerről beszélsz ? :-))
Előzmény: Farkas Roland (12912)
Farkas Roland 2006. aug. 11. Creative Commons License 12912
Hamburger,
Te is tudod, hogy meg lehet gyozni oket!
tudod is, hogy mivel!
Előzmény: Hamburger2 (12911)
Hamburger2 2006. aug. 11. Creative Commons License 12911
Szia Stp!

Szerinted hány minisztériumi kollégát tudnál meggyőzni arról, hogy a sokkal jobban fizető és kényelmesebb beosztását cserélje fel hasonló szintű csapatbeosztással? Max tisztelet a kevés kivételnek! A vetésforgónak sajnos nincsenek meg sem a feltételei, sem a "hagyományai"!

Hamburger
Előzmény: st_patrick (12907)
Hamburger2 2006. aug. 11. Creative Commons License 12910
Szervusz St Patrick!

Csak azt tudom megismételni, amit korábban a többiek mondtak. Egy ilyen tömegű eszköz nehezen fér bele a kl-koncepcióba. Volt néhány erőtlen kísérletem, hogy pl. a 120-as aknavetőkről meggyőzzem az elöljárómat, de az is elvetélt. Szerintem hasonló sorsra jutna ez az ötlet is. Noha tudom, hogy a 106 mm-es HSN-ket gyakran telepítették könnyű terepjáró tj.szgk-kra. Itt viszont már eldöntötték, hogy a mozgékonyságot a kézben cipelés jelenti. Akármilyen szétszedhető is az eszköz, összességében nehéz. Hasonló elvek alapján akár hegyi lövegeket is kaphatnánk! :) Az SZPG akkor már életképesebb. Sokkal gyorsabban mozgatható és a gránátot még lehet korszerűsíteni. Tudtommal ezt meg is tették már több helyen is. Ott viszont biztos felmerülne, hogy ezeket már kivontuk, megsemmisítettük.... Nem kockáztatják meg, hogy bárki megjegyezze: Ha most visszaállítjuk a rendszerbe, akkor miért vontuk ki? Ilyen szempontból a HSN előnyben van! Azért azt is el kell ismerni, hogy a HSN sem egy korszerű fegyver, nem hiába tűntek el a korszerű hadseregek fegyvertárából! Hasonló céllal léteznek már korszerűbb, könnyebb és nagyon hatásfokú fegyverek. Azok persze nem feltétlenül olcsók!

Üdv: Hamburger
Előzmény: st_patrick (12874)
Princ of Carpatia 2006. aug. 11. Creative Commons License 12909
Hi Veteráőn!

.....Nyugtával dícsérd a napot! ....

Montamén!!! :-)

Öreg Csóka
Előzmény: Hamburger2 (12905)
st_patrick 2006. aug. 11. Creative Commons License 12908

Szia Hamburger!

Nem akarok erőszakoskodni de mit válaszolsz a 12874-re?

Előre is köszönöm:)

stp

 

Előzmény: Hamburger2 (12905)
st_patrick 2006. aug. 11. Creative Commons License 12907

Szia!

az általam elképzelt "ideális" irodai katona a csapatoktól kerül oda... ismeri a csapatok problémáit, tudja miről beszél, stb, stb...)

 

Ehhez annyit tennék hozzá, hogy kérdés, meddig ismeri.

Jobb esetben addig amíg bizonyos idő elteltével el nem felejti, mert kiesik a csapatoknál alkalmazott rutinból.

Rosszabb esetben meg az első könnyen jött jutalomnál, kitüntetésnél, előléptetésnél, mert senki homlokára nincs ráírva, hogy: "BAROM".

Ezt a problémát úgy 70éve a "vetésforgóval" orvosolták: mielőtt vkit kineveztek volna egy beo-ba vagy előlépett volna, közvetlenül előtte elküldték csapatszolgálatra. Ennek során pedig értelmes tevékenységet végeztettek vele, vagyis nem a KVNR tanfolyam szintjére kell gondolni, hogyaszongya:"El köllött kűdáni árkotásni, mos'megmá kifogja fűznijakávét?!".

 

Kicsit más: bizonyos számítógépes és adminisztratív beokba, ill. szakbeokba a civil életből vesznek fel szakembert. Őket elküldik erre a 6hetes KVNR tanfolyamra és ht állományba emelik őket. Persze rég kiestem a rendszerből, lehet h azóta van már szerződéses tiszt és szaktts? Akárhogy is, arról hogy nem nevelik őket katonává mielőtt beoba kerülnének, nem ők tehetnek. Erre utóbb a 6 hónap is kevésnek bizonyult, hát még a 6 hét! Arról pedig a jelenlegi rendszer kidolgozói tehetnek! Éppen emiatt nem a nyugdíj feltételein kellene vitatkozni hanem az előmeneteli rend átalakításán: az ilyen beokhoz más (lassabb) előmeneteli rend kellene, más rendfokozatokkal. Ez az én szemszögem persze. A költségvetésé nyilván más (kevesebb nyugdíjas kell).

 

Ugyanez más szemszögből: töröljük el a nem harcoló beok korkedvezményét! Ok! A sárkány-hajtómű mechanikus/technikus ugye nem harcoló? Érdeklődnék hogy 45 év felett a forró betonon vagy télen a hideg hangárban az az ember milyen érdemi szakmunkát képes majd végezni, mondjuk a Mi-8 rotoragyon egy 3m magas állványon, amiről legutóbb a tv2 operatőre zúgott le majdnem az árvíz utáni forgatáson? A ht elnevezésében is benne van: hivatásának tekinti a szolgálatot. Ha 25 év alatt annyira megutáltatták vele hogy elege lett, vagy neadjisten az egészségét nem veszélyeztetné tovább: hadd menjen! Nem tartja vissza az elhivatott, neadjisten tehetséges fiatalt az előmeneteltől, van áramlás. Nem kell az életkorának már nem megfelelő feladatot ellátnia. Nem kell parkolópályának szánt beokat létesíteni (még több irodista). Nem megy tönkre ami a katonai oktatásból még megmaradt, hiszen így kevesebb embert kell képezni. Nem...stb.

 

stp

Előzmény: Yoshi (12902)
Kuruc71 2006. aug. 11. Creative Commons License 12906
OFF

Cifu !

A nukitöltetek anno, és ma milyen karbantartást igényelnek, és milyen időközönként ?

ON

Köszönöm
Hamburger2 2006. aug. 11. Creative Commons License 12905
Nyugtával dícsérd a napot!

Péter
Előzmény: Farkas Roland (12904)
Farkas Roland 2006. aug. 11. Creative Commons License 12904
hat itt az ideje visszamenni csapatokhoz, a HM-ben ugyis elbocsajtasok vannak, a csapatokat pedig a miniszter szerint elkezdik 100 szazalekra feltolteni.
Előzmény: Icelord (12901)
megatron66 2006. aug. 11. Creative Commons License 12903
Itt veszprémben elég vicces ,hogy milyen alakokat lehet látni egyenruhában. Lehet kifogásokat keresni, de azért elgondolkozató, lehet hogy ezeket az erőnléti szűréseket lehetne komolyabban venni.
Yoshi 2006. aug. 11. Creative Commons License 12902

hé hé!

 

íróasztalhuszár alatt én nem az összes irodai katonát értem, természetesen

 

természetesen szükség van rájuk, stb

 

inkább az egyenruhába bújtatott adminisztrátorok, fölösleges ballaszt- emberekre gondoltam

 

(BTW.: az általam elképzelt "ideális" irodai katona a csapatoktól kerül oda... ismeri a csapatok problémáit, tudja miről beszél, stb, stb...)

Előzmény: Icelord (12901)
Icelord 2006. aug. 11. Creative Commons License 12901
Szia!
Gondolom azt azért tudod, hogy az "íróasztalhuszárok" legnagyobb része legalább 10 évig laktanyában, gyakorlótéren rohangáló, kúszó-mászóként kezdte...
Én se egytollú indiánként kezdtem....
Előzmény: Yoshi (12900)
Yoshi 2006. aug. 11. Creative Commons License 12900
azt hiszem, itt az íroasztalhuszárokra gondolhatott, ami alapján felvetése jogos lenne, de kíszűrésük gyakorlatilag lehetetlen
Előzmény: Icelord (12896)
Sgt. Elias 2006. aug. 11. Creative Commons License 12899
Mit vársz egy liberálistól? Ezeket a haderő közelébe sem lenne szabad engedni.
Előzmény: Icelord (12896)
babosla 2006. aug. 11. Creative Commons License 12898

Hát igen a 100 óra/fő az szép cél.

Már a 90-es évek elejétől tervbe van, majd minden haderőreform során elhangzik ilyen igéret.

De például állítólag 2004-ben pl. 50 óra/fő volt. 

Alig egy évvel az új "reform" után! 

Előzmény: Törölt nick (12897)
Icelord 2006. aug. 11. Creative Commons License 12896
Sziasztok!
A Magyar Nemzet mai számában folytatódik a tegnapi hír. "Leértékel hivatásos állomány?" címmel.
...."a tervekről csak szóbeli miniszteri tájékoztatás ismert, írásos változat még nincs - mondta Kiss Zoltán (SZDSZ). Szerinte ugyanakkor nem indokolt egy olyan katonának huszonöt év után kedevezményesen nyugdíjba vonulni, aki soha nem volt harci bevetésen. Az Irakban, Afganisztánban szolgáló katonák, illetve azon tűzoltók, rendőrök számára, akik valóban kockáztatják az életüket, Kiss szükségesnek tartja a kedvezményezett nyugdíjazást."....

Ezek szerint aki csak a gátakon állt helyt, a gyakorló téren volt, stb. az nem katona?

gencsydani 2006. aug. 10. Creative Commons License 12895
És akkor úgy fogjuk nyomni, mint a Mad Max-ben? Mert akkor elkezdek bespájzolni lőszerből meg benzinből...:)
Előzmény: Sgt. Elias (12887)
Cifu 2006. aug. 10. Creative Commons License 12894
Vannak a Gripen szintű gépekhez megfelelő kiképzőgépek (a szintén Gripeneket használó Dél-Afrikaiak Hawk Mk.120 típust vásároltak, a cseheknek ott az L-59, ami ugyan nem kifejezetten a modern vadászgépeknek megfelelő (nincs HOTAS kezelés, vagy nagy méretű kijelzők, például), de az Aero gyárt(ana) ilyet, az L-159B-t), de kétlem, hogy ilyesminek a vásárlásába fognánk. Egy ilyen kiképzőgép újonan 15-20 millió dollár...

Végülis a kiképzőgép lényege a repülőgép vezetésének elsajátítása, a pilóták vezetési készségének szinten tartása/fejlesztése, erre jó az L-39 is (no persze kétségkívűl jobb lenne egy megfelelőbb típus, de maradjunk a realitás talaján). A kezelőszervek kezelése, gyakorlása ilyen téren a Gripen szimulátorában megfelelően végrehajtható.

Hozzáteszem ez csupán a szerény véleményem...
Előzmény: thehassan (12893)
thehassan 2006. aug. 10. Creative Commons License 12893
Pontos számokat nem tudtam, de a nagyságrendet hasonlónak gondoltam. Jó lenne megtudni a G.-re vonatkozó pontos számot. Remélem, valahol a kettő között lesz. A 350 tényleg sok, de a 120 szerintem kevés. Főként azért, mert az L-39 a G.-re nem lehet igazán jó gyakorlógép...
Amennyiben lenne egy megfelelő gyakorlógép, akkor mondjuk 80-90 óra/FŐ/év G.-en már elég jó eredményt hozhatna. Bár a G.-nek lesz szimulátora, ami azért igencsak segíti az edzést.
Előzmény: Cifu (12891)
Cifu 2006. aug. 10. Creative Commons License 12892
Elnézést kérek, a cikk 2005 augusztus 31. keltezésű, tehát április-augusztus viszonylatban van a 300 repült óra, vagyis nem 6, hanem 5 hónap alatt repültek 300 órát a cseh gépek. De így is átlagban csak cirka 120 óra jön ki...
Előzmény: Cifu (12891)
Cifu 2006. aug. 10. Creative Commons License 12891
Szerinted most mennyi repült órája van egy MiG-29 pilótának? Én úgy tudom, hogy évi 100-120 óra, ebből 50-80 óra MiG-29, a többi pedig L-39 Alba. Megjegyzem sok nyugati országban is ritka az évi 100-150 óránál több repült óra vadászgépen.

Viszonyításképpen a Cseheknél az első hat gép 2005 Áprilisa (a megérkezésüktől) és Szeptember vége között (vagyis nem egészen hat hónap alatt) 300 repült órát teljesítettek, amit a svéd védelmi minisztérium honlapja is említ.. Osszunk szorozzunk, 300 / 6 = 50 óra fél év alatt gépenként...

Azt sajnos nem tudom, hogy itthon mennyit repültek a Gripenek, de kicsit csodálkoznék, ha tényleg 350 óra lenne a szerződésben.
Előzmény: thehassan (12889)
Kuruc71 2006. aug. 10. Creative Commons License 12890
Lehet !

Mintha valami ilyesmi nekem is derengene.


Előzmény: Cifu (12888)
thehassan 2006. aug. 10. Creative Commons License 12889
Azt írta az index, hogy 30 pilótát akarnak a G.-ekre. Ez 14 gép esetében, amivel 16 pilóta repülhet (két kétüléses lesz, jól tudom?), kb. két fő/gép kihasználtság.

Ha 120 óra/év/gép, akkor 60/fő, az nagyon kevés. Ha 350 óra/év/gép, az már sokkal kellemesebben hangzik.
Előzmény: Cifu (12888)
Cifu 2006. aug. 10. Creative Commons License 12888
Én 120 óra / gép / év-re emlékszem. A 350 óra túl szép lenne...
Előzmény: Kuruc71 (12881)
Sgt. Elias 2006. aug. 10. Creative Commons License 12887
És a végén elhal az állam... ezek komolyan vették, amit kisgyermekként Sztálin bácsitól hallottak. (Csak az legalább nem gondolta komolyan Sőt... de ez egy más téma.)
Előzmény: Icelord (12885)
Hamburger2 2006. aug. 10. Creative Commons License 12886
Én már semmin sem lepődök meg. :(

Hamburger
Előzmény: Icelord (12885)
Icelord 2006. aug. 10. Creative Commons License 12885
Sziasztok!

Megkezdődött a vissaszámlásás a Honvédség, Rendőrség, Határőrség, Katasztrófavédelem, Büntetésvégrehajtás végső összeomlásáig.

"Magyar Nemzet - Bákonyi Ádám
A közalkalmazotti és a köztisztviselői életpálya után a kormány most a hivatásos állomány, azaz a fegyveres és a rendvédelmi szféra életpályamodelljét is lecsupaszítaná: emelnék a nyugdíjkorhatárt, megszüntetnék a hűségjutalmat.

A nyári ülésszak lezárásaként fogadta el a parlament a közszférában foglalkoztatottak jogviszonyának módosítását. A változások szeptembertől az egész szektorban megkönnyítik a létszámleépítések végrehajtását, megszüntetik az új munkakör felajánlására vonatkozó munkáltatói kötelezettséget, szűkítik a végkielégítésre való jogosultság körét, a kifizetését pedig a felmentési idő letöltéséhez kötik. Folytatásként a kormány most a mintegy nyolcvanezer fős hivatásos állomány, azaz a fegyveres és rendvédelmi szféra életpályamodelljét is gyengítené. Idetartoznak a rendőrök, a katonák, a tűzoltók, a vámosok és a büntetés-végrehajtás munkatársai...."
M.I. 2006. aug. 10. Creative Commons License 12884
Azt nem kétlem, hogy a svédek korrekt üzletet kötöttek velünk, hiszen később is szeretnének holmikat eladni nekünk.
Csak most tök fölösleges volt megvenni a gépeket.
Ha kard helyett csak bicskával tudunk hadonászni mert nincs elég erőnk hozzá, akkor majdnem mindegy milyen bicskánk van! Sztem.
Előzmény: thehassan (12880)
megatron66 2006. aug. 10. Creative Commons License 12883
"...vagy fogalmazzunk úgy, hogy az aktívabb katonai beavatkozás csak abban az esetben elképzelhető, ha erre mindenféleképpen szükség van, és, ha ehhez olyanfajta nemzetközi, többek között a szereplők beleegyezése is megvan, ami lehetővé teszi a katonáknak az ilyen típusú tevékenységét."

És azok a nagyokosok akik ezt mondják, nem jutnak el odáig, hogy ezt kis hazánkra is vonatkoztassák? Ja persze, háború, az nem lesz, megmondták!
Farkas Roland 2006. aug. 10. Creative Commons License 12882
http://www.mtv.hu/magazin/cikk.php?id=136580
Kuruc71 2006. aug. 9. Creative Commons License 12881
350 óra/db/év ha jól emlékszem
Előzmény: thehassan (12880)
thehassan 2006. aug. 9. Creative Commons License 12880
A G.-k lízingdíjában benne van a 10 éves üzemeltetés költsége is, adott mennyiségű repült órára (nem tudom, mennyire :( ).
Előzmény: M.I. (12872)
st_patrick 2006. aug. 9. Creative Commons License 12879
Fene tudja mert a B-11 pl szétszedhető tehát úgy mozgatod mint a 82-es av-t.
A BM-21-ből is gyártott az orosz egy állványos, egycsövű indítót:) Ami azt illeti,talán ilyenekkel lövi a Hezbollah a libanoni határ túloldalán élő barátainkat:))
Nekünk már bármiféle lézerirányítású tüzérségi lőszer jól jöne:(
Bocs a kapkodásért de bezár a café:(
Jóéjt:)
Előzmény: Kuruc71 (12878)
Kuruc71 2006. aug. 9. Creative Commons License 12878
A könnyűlövész koncepcióba szerintem nem illik bele. A mozgatása csak gépi erővel lehetséges.

Nekem inkább tetszik az amit az oroszok találtak ki.

BM-21 es indító. Lehet vele hagyományos rakétákat is indítani, de lehet lézerirányításos :-)) rakétát is. A katona elől a megvilágítja célt, és jön rá a csapás. 122 mm-es harcirész. Egy hátránya van. Meredek röppáját nem tud. Viszont önjáró.
Előzmény: st_patrick (12877)
st_patrick 2006. aug. 9. Creative Commons License 12877
Sziasztok:)
Sgt: kis különbség van szerintem az SzPG és a HSN között. Az SzPG tulajdonképp rakétahajtású gránáttal tüzel ami ha jól tudom és itt megfogható vagyok:) nem ugyanaz mint a HSN lövedéke. Az szerintem legalábbis nem rakétahajtású. Az SzPG esetében jól hangzik a 6km de az nem a hatásos lőtáv. Az jóval kisebb fejből 800m-re emlékszem de úgyis kijavítotok. A másik baj vele hogy a repeszgránátja nem igazán hatásos, legalábbis ezért szidták amíg rendszerben volt. ha hülyeséget írok bocánat de ez most fejből megy.
Kuruc: nem hajóágyú:D Konkrétan a szovjet B-11-re (107mm) vagy az amerikai M40-re (106mm) gondoltam.
Kuruc71 2006. aug. 9. Creative Commons License 12876
Mi ez ? Hajó ágyú ? :-)))Ez valami konkrét, vagy csak kérdezed ?


Vontatható ? Hány mm-es ?
Előzmény: st_patrick (12874)
Sgt. Elias 2006. aug. 9. Creative Commons License 12875
Nem súlyos az egy kicsit? Az SZPG-9 állvánnyal is csak 59,5 kg, és OG-9BG1 (bolgár) lőszerrel 6,5 km-t tud. (Bár gondolom, nem túl pontos). Mindenesetre nem véletlen, hogy régen a PSZH-s lövészzászlóaljaknak volt belőle, nem csak plusz pct. képességet ad, de a gyalogságnak is jó gyorsan mozgatható támogató fegyvernek. De ezt is kivonták...
Előzmény: st_patrick (12874)
st_patrick 2006. aug. 9. Creative Commons License 12874

Még egy kis páncéltörő-téma:

 

Hamburger! Mit szólnátok egy 3-400kg körüli, szétszedhető HSN-hez 5km körüli lőtávval a Fagotok és a 82-es aknavetők mellé?

st_patrick 2006. aug. 9. Creative Commons License 12873

Szia Makarov!

Az előző hsz-aim okán nem akartam már feszíteni a húrt a történelmi múlt vs. magyar jelen kérdésben, de kicsit pontosítanék:

A németek nyíltan soha nem kérték a magyar részvételt a Barbarossában. Ma úgy mondhatnánk hogy lebegtették a kérdést: bizonytalanságban tartották a politikai vezetést, hogy az erdélyi kérdés megoldásában minket vagy a románokat támogatnak-e. A románokkal eleve számoltak a hadműveleti tervekben, ami a térképre pillantva érthető. Nekünk sok keresnivalónk nem volt ott. De mert a németek úgy próbálták a magyar "együttműködést" továbbra is biztosítani a maguk számára (mezőgazdasági termények szállítása, ipari kapacitás egy részének felajánlása és halálos csend a románokkal való vitáinkban) hogy kvázi zsaroltak Erdéllyel, jó magyar szokás szerint akkora lendülettel szálltunk fel a harci ménre, hogy rögvest a paripa túloldalán találtuk magunkat. A derék vitézt pedig, aki a lendületet megadta Werth Henrik tbk-nak hívják. Akkor már nyugállományból írogatott memorandumokat a részvétel érdekében-a jelek szerint sikerrel, mert a szélsőjobbal szimpatizáló politikusok támogatták. Ehhez jött még a "külföld véleménye", ami azért érdekes, mert kis hazánk tagja volt az Antikomintern-paktumnak, így pl az olasz sajtó azt találgatta hogy magyar szövetségeseik mikor szánják már rá magukat erre a "keresztes hadjáratra".

DE: az hogy ebben a helyzetben a revíziós politika komoly veszélyben lett volna...szerintem erős túlzás. A két kezünket összetéve kellett volna hálát adni Szűz Máriának, hogy kimaradhatunk a hadjáratból. A németek minimum a Barbarossa végéig a status quoban voltak érdekelve Kelet-Közép-Európában.

Moszkva után meg már kifejezetten kérték a részvételt és nem kispályáztak: a teljes MKH bevetését kérték a SZU ellen. Ezt alkudták le politikusaink egy "könnyű" hadseregre.

Forrás: Dombrády: Hadsereg és politika Magyarországon 1938-1944.

 

Jelenleg egy "szorosabb" szövetség tagjai vagyunk, amely megköveteli a részvételt a közös feladatokban. A lengyel példa mutatja, hogy lehet ezt kifizetődően is csinálni. Ezért bár Éhesló a szívemből írt, a vitában hajlok arra, hogy Tüzér véleményével értsek egyet: először itthon, aztán misszió, de lehetőleg értelmesen tervezve, kifizetődően végrehajtva.

 

Elnézést a terjengősségért!

stp

Előzmény: Makarov (12824)
M.I. 2006. aug. 9. Creative Commons License 12872
Azt hiszem olyan dolgon vitatkozunk amiben alapvetően egyetértünk!

Talán annyi, hogy nem az orosz technikával van itt gond! A Gripenre sem fogunk többet költeni!
:-(

Előzmény: Cifu (12863)
KÁ.PÉter 2006. aug. 8. Creative Commons License 12871
Jó estét kívánok
Elnézést hogy offolok!
Lenne pár kérdésem. jócskán visszaolvasgattam a fórumon de sajna nem találtam rá választ.
Szeméyles jellegű dolog ezért nem szeretném a topikot ezel rombolni. Így viszaolvasva FEFE952 biztosan tudna válaszolni a kérdésemre, de nem publikus az e mail címe. Ezért ha nem veszed nagyon tolakodásnak Fefe akkor szeretnék Neked mailt írni. Az én címem publikus tehát ha írnál egy mailt vagy megadnád a címed azért hálás lennék.
köszönöm
jó éjszakát
Toadie 2006. aug. 8. Creative Commons License 12870
Sajnos nem minden tapasztalat mutat ebbe az irányba. Inkább az ellenkezőbe sok esetben. Persze ez nem jelenti azt, hogy az eszközeink használhatatlanok, de azért az letagadhatatlan, hogy nem az ASOC hibája, ha nem itteni analóg 2D radaradatok feldolgozására tervezték.

Mindenesetre gratula a szép eredményhez, nem hallottam róla. Lehetne erről vmi bővebb információt is szerezni?

Előzmény: Éhesló (12869)
Éhesló 2006. aug. 8. Creative Commons License 12869

Helló,

az özönvíz előtti radarjaink közül az egyikkel a hazai csapat lenyomta tavaly Milánóban a NATO versenytársakat. Vannak a régi eszközeinknek tartalékaik és kreatív fejlesztőkkel még símán lehet világszínvonalú eredményeket hozni.

 

Éhesló

Előzmény: Toadie (12868)
Toadie 2006. aug. 8. Creative Commons License 12868
Az azóta jelentősen továbbfejlesztett ASOC rendszer legnagyobb problémája a bejövő radaradatok inkompatibilitása volt. Nem lehet elvárni egy ilyen alkalmazástól, hogy problémamentesen kezeljen özönvíz előtti, nem erre tervezett szovjet radarokat. A rendszeresített másodlagos radarok jeleivel semmilyen probléma nem merült fel. Az újonan telepített 3D radarok jeleinek feldolgozására szintén átalakítás nélkül alkalmas lesz.
Előzmény: Éhesló (12865)
Pitkin1 2006. aug. 8. Creative Commons License 12867
Némi plussz info:

http://esc.hanscom.af.mil/Esc-PA/NEWS/1998/nov98/asocprog.htm
Előzmény: Kuruc71 (12866)
Kuruc71 2006. aug. 8. Creative Commons License 12866
Na így mán a helyén van. Köszönöm !


Előzmény: Éhesló (12865)
Éhesló 2006. aug. 8. Creative Commons License 12865
Integrált valósidejű légtérfelügyeleti rendszer.
Előzmény: Kuruc71 (12864)
Kuruc71 2006. aug. 8. Creative Commons License 12864
Mi az a ASOC???
Előzmény: Éhesló (12862)
Cifu 2006. aug. 8. Creative Commons License 12863
Milyen harci feladatra alkalmas 14 gép?
Persze attól függ ki az ellen.
De ahogy írtam sztem semmilyenre.


Légtérfelügyeletre és légtérvédelemre minden további nélkül megfelel jelenleg nekünk. 2007-2008 körül még mindig mi rendelkezünk a környező országok közül a legnagyobb harcértékű légierővel (egyedül a Román légierő Lancerjei jelenthetnek problémát, de csak a létszám miatt, ám az a ~100 gépük nem mind bevethető jelenleg sem!), leszámítva természetesen az Ukránokat, azok ellen reménytelen is felkészülni.

Lehet szídni a Gripent, de jelenleg a szomszédos országokat tekintve a legmodernebb vadászgép errefelé...

Hosszabb ideig és valszeg sokkal nagyobb óraszámban repülték azokat a gépeket mint mi.

Ez tény, de ez a légierőben kimért repült óraszám okán van.

Ha azok a problémák amiket a 29-esekről nálunk mondani szoktak olyan súlyosak lennének ahogyan mondják, nem hiszem, hogy ennyit szaroztak volna a svábok a kihajításukkal!

Költeni kellett volna a gépekre, dehát nálunk az orosz technikát nem szeretik pénzelni. Ott van például az a kérdés, hogy mikor lesz a magyar helikoptereken is megfelelő éjjellátó berendezés. Mikor lesznek legalább felújítva a T-72-esek (ha már leváltásukon egyelőre nem agyalnak). És a többi...

De a németeknél sem annyira számítottak a MiG-ekre azért, gyakorlatilag az orosz technika leginkább a NATO elemzésre kellett nekik, az 1990-es években mint a kisgyerekek, úgy játszottak a NATO katonai megfigyelők a kelet-német technikákkal. Természetesen azért hadrendben voltak a gépek, de istenigazából a Tornadok és az F-4 ICE gépek adták a légierő derékhadát.

Ja! És asszem nekik nem lesz akkora gond kellő számú mittomén hanyadik generációs vadászgépet venni mint nekünk!

De ez megint a gazdasági erő kérdése, nem?
Előzmény: M.I. (12849)
Éhesló 2006. aug. 8. Creative Commons License 12862

Helló,

köszi a példákat. Megvannak valóban. A Biolabunkba is kaptunk egy Harrist kölcsön az NRF végéig. (Megjegyzem a Vidi különbet adott el kilencvenkettőben a szíreknek és Indiának, mert itthon nem kellett. Később vége is lett minden hadiipari elktronikai cégünknek, persze a Vidinek is, pedig voltak vagy féltucatnyian és melózótt bennük 8-10 e. ember, köztük párszáz mérnök is.)

A MILEST nem tudtam, hogy segélyre kaptuk, most építjük be konténerbe. Utánanézek mennyibe került így ingyen....

Talán nem unalmas még egy példa (radarosok talán ismerik): ASOC. Még a kilencvenes évek lején kaptuk "ingyen", Mezősi Józsiék és még vagy 100 magyar méernök, szoftveres stb dolgozott rajta mint az őrült, hogy működjön. Többször is kiderült a projekt során, hogy a nagy USA nevek mögött nics écesz, és amit adnak szar, nem működik, vagy jobbat tudunk helyből. Sok pénzünkbe és munkánkba került, de elkészült, működött. Ma már a 3. változata működik, gyakorlatilag háromévente ki kell cserélni, tovább kell fejleszteni minden elemét. gépészként csak azt látom, minde bakát ki lehetett volna stafírozni ruhástól, fegyverestől 3x is ebből a léből. De az USA erre a területre koncentrál ezerrel, kell nekik az infó. Nem feltétlenül a két szép szemünkért...

 

Üdv, Éhesló

Előzmény: thehassan (12852)
Makarov 2006. aug. 8. Creative Commons License 12861

Hi

 

Ebből is látszik, hogy duplán hülyék! A vezetőink! Mert lelkesen támogatják a közünk sincs hozzá missziókat, aminek egyetlen haszna az lehetne, hogy a szövetségeseink néha ide dobnak valami vicik-vacakot, ami nekünk viszont nagy kincs lenne, de nem kell, a mi vacakjainkat meg leépítik eldobálják így még az sincs. Igazi kincs ami nincs.

Fentebb említett vezetőket pedig ki kéne vinni a magasfeszültségű távvezetékhez és ott kideríteni, hogy melyik az igazán jó vezető. :-))))))) (VICC VOLT SENKI NE VEGYE KOMOLYAN!)

 

Üdv.

Előzmény: gencsydani (12831)
Hamburger2 2006. aug. 8. Creative Commons License 12860
Nyert!

Német "sétakocsikázás" Afganisztánban:

Előzmény: thehassan (12858)
Éhesló 2006. aug. 8. Creative Commons License 12859

Helló,

példákat kértem volna.

Mondok egyet: a ma oly "népszerű" Biolabhoz igényeltünk volna műszereket, berendezéseket az USA segélykeret terhére. Eddig az 5-6 évvel ezelőtti igények érkeztek meg (hézagosan). Nem kell elmondanom milyen a fejlődés az analitikai műszerek területén, nos nem túl sokra megyünk velük.

Még egy, talán valamely repteresünk megerősíti: kaptunk a régi Multicarhoz hasonló gépeket "reptérkarbantartáshoz". Maximum járdaseprésre volt jó, de évente jönnek és ellenőrzik milyen kitűnően hasznosítjuk őket.

A pumpálás olyasmi, amit Izrael kapott az elmúlt 30 évben. Ezt legfeljebb (jókora túlzással) szivárogtatásnak nevezném, ha számítana valamit is.

 

Éhesló

Előzmény: gencsydani (12831)
thehassan 2006. aug. 8. Creative Commons License 12858
Ennyire már nem értek a dologhoz. Bár azon az orrszarvon gondolkoztam, de a drótvágó nem jutott az eszembe.
Fenékpáncél... aknák?
Előzmény: Hamburger2 (12856)
thehassan 2006. aug. 8. Creative Commons License 12857
Éééééééééééértem :)
Gyanús is volt a kérdés, de hát ha kérdés, akkor válaszolunk :) .

A BTR-ek és a terepjárók komolyabb felszerelésében maximálisan egyet vagyunk értve.

Kellene vinni egy léghajót. Komolyan. Kikötöttet, alatta egy adag látható fényű és IR kamerával. Erősnek ugyan nem erős, de körül lehet nézni vele...
Előzmény: Hamburger2 (12855)
Hamburger2 2006. aug. 8. Creative Commons License 12856
Ugye figyelted a Patria-n a drótvágót! :) Érdekes módon a nyugati PSZH-k csaknem mindegyikén volt ilyen még Koszovóban is! :) Ami nem látszik: a műszerezettség és a páncélvastagság illetve a fenékpáncél kialakítása!

Hamburger
Előzmény: thehassan (12854)
Hamburger2 2006. aug. 8. Creative Commons License 12855
Szia Hassan!

Köszi, tudom, hogy hol vannak a németek. A kérdésem csupán arra szererett volna halványan utalni, hogy nem is olyan messze tőlünk, ők nagyon veszélyesnek érzik a helyzetet. Örülök, hogy Te mondtad el, hogy nincsenek messze tőlünk! :)

Hk: mint már mondottam, nem napi parádéra kellenének komolyabb - nem feltéltelenül lánctalpas!! - eszközök, hanem indokolt esetben erődemonstrálásra. Az erődemonstráció is egy általános eszköz a békefenntartó műveletekben. Helyzetfüggő!! Nekem nem hiányoznak Afganisztánból hk-k, de komolyabb műszerezettségű (hőképes!) és komolyabb páncélvédettségű kerekes eszközöket el tudnék képzelni. És néhány tüzéreszköz is elférne még abban a táborban. Nem feltétlenül önjáró!

A hajdanán még nálunk is emlegetett Dingo-k pl. ideális eszközöknek tűnnek ilyen feladatokra. A BTR-ben és egy Dingo-ban ülő katona túlélési esélyei elég nagy különbséget mutatnak! Aztán, hogy folytassam az álmodozásomat: a sokat emlegetett felderítőink biztosan örültek volna néhány Fannek-nek! :)

Hamburger
Előzmény: thehassan (12852)
thehassan 2006. aug. 8. Creative Commons License 12854
Előzmény: thehassan (12853)
thehassan 2006. aug. 8. Creative Commons License 12853
Csak ismétlem magam. Hollandus testvéreink is kerekes cuccal voltak kint. Hogy miért? Csak tippelek, de rosszat tesz a CIMIC-nek, ha a lánctalp felszedi az utat, és kibicsaklik a szamár lába.
Az RPG-t meg a lánctalpas sem fogja meg.
Előzmény: Kuruc71 (12844)
thehassan 2006. aug. 8. Creative Commons License 12852
Hamburger:

Egy tartománnyival északra, kb. (picit keletre vagy nyugatra :) ). Itthon nincs Afganisztán-térképem a falon, csak az irodában :) .

Éhesló:

Egy példa: FMF (Foreign Military Financiation, vagy valami hasonló). Ez egy USA program, amiből pl. megvettük a MILES-t. Az pedig egy igencsak hasznos kiképzési segédeszköz lenne, ha... (legutóbbi infóim szerint dolgoznak a magyar érdekkörben jelentkezett problémán). Ebből van nekünk használható RH rádiónk, Harris. Valamint, fejből nem tudom melyik, de nem túl régi Új Honv. Szemlében van egy összeállítás róla. Pár milla USD-t idevágnak évente. És ez csak 1 példa.

Más. Bcs. hiányában megszüntették a nyomozást a szolnoki tűzszerészbaleset ügyében. Most mondta a Híradó.
Előzmény: Hamburger2 (12848)
Kuruc71 2006. aug. 8. Creative Commons License 12851
"Pakisztáni üzletben a Pro Patria Electronics – Egy nemzetközi teszten, Pakisztánban a Pro Patria Electronics által kifejlesztett első magyar radar bizonyult a legjobbnak. Az ország a jövőben több mint ezer radar beszerzését tervezi. (augusztus 8. Világgazdaság 7.o.)"


Milyen radarról van szó ????
Előzmény: Hamburger2 (12846)
M.I. 2006. aug. 8. Creative Commons License 12850
"A NATO az egyetlen katonai szövetség, amelynek hadsereg nélkül is tagjai lehetünk. Becsüljük meg!"
Attól tartok, annyit is fog érni!
Olcsó húsnak.....
Előzmény: urál (12841)
M.I. 2006. aug. 8. Creative Commons License 12849
"Belgium kétszer annyit költ a hadseregére (2005-ben ~3.3 milliárd $-t), mint mi, függetlenül attól, hogy csak harmada Magyarországnak..."
Persze. De ennek sztem semmi köze ahhoz amit mondani akarok. Ha tizendarab gépünk van akkor majdnem tök mindegy milyen gépeink vannak, komoly feladatra nem vállalkozhatunk!

"De harci feladatokra adott esetben négy század MiG-21 érne annyit, mint egyetlen JAS-39 század..."

Milyen harci feladatra alkalmas 14 gép?
Persze attól függ ki az ellen.
De ahogy írtam sztem semmilyenre.


"2003-ban a német légierő az utolsó MiG-29G/GT gépeket eladták a Lengyeleknek, jelképes, 1€ áron. Nekünk is felajánlották, de nem kértünk belőle. Tehát a német légierőben már három éve nincs rendszerben a típus..."
Hosszabb ideig és valszeg sokkal nagyobb óraszámban repülték azokat a gépeket mint mi.
Ha azok a problémák amiket a 29-esekről nálunk mondani szoktak olyan súlyosak lennének ahogyan mondják, nem hiszem, hogy ennyit szaroztak volna a svábok a kihajításukkal!
Ja! És asszem nekik nem lesz akkora gond kellő számú mittomén hanyadik generációs vadászgépet venni mint nekünk!

A többiben egyetértünk.
Előzmény: Cifu (12847)
Hamburger2 2006. aug. 8. Creative Commons License 12848
Egy kis utánolvasás után tisztázódott előttem, hogy augusztust és szeptembert igen veszélyesnek ítélik a németek a meghírdetett "szent háború" miatt és nem akarják, hogy a katonáik protokoláris feladatok miatt megosszák figyelmüket. Úgy gondolják, hogy a jelenlegi helyzetben jobb, ha nem zavarják őket és így jobban a feladatra tudnak koncentrálni.

Milyen messze is vannak a leendő magyar tábortól?

Hamburger
Előzmény: Hamburger2 (12846)
Cifu 2006. aug. 8. Creative Commons License 12847
A Grippenekről:

Azt még mindig egy "p"-vel írják, tehát Gripen és nem Grippen. :)

Amikor szóba került a Belga F16-ok vásárlása, hallottuk, hogy van kb 100 db gépük amiből kb 70-et használnak.
Belgium kb harmada Mo. nak.


Belgium kétszer annyit költ a hadseregére (2005-ben ~3.3 milliárd $-t), mint mi, függetlenül attól, hogy csak harmada Magyarországnak...

Kiképző és gyakorlórepülések, ill. az országba betévedt részeg magánrepülősök terelgetése.
Erre tökéletesen alkalmas lenne néhány Mig 21 is!!


De harci feladatokra adott esetben négy század MiG-21 érne annyit, mint egyetlen JAS-39 század...

Talán nem fantasztikus magyar szakértőket kéne megkérdezni a dologról akik nagyrészt hasraütéssel számolnak, hanem a buta (és pénztelen :-) )németeket akik használják ezeket a masinákat és eszük ágában nincs kidobni őket amíg használhatóak!

2003-ban a német légierő az utolsó MiG-29G/GT gépeket eladták a Lengyeleknek, jelképes, 1€ áron. Nekünk is felajánlották, de nem kértünk belőle. Tehát a német légierőben már három éve nincs rendszerben a típus...

Érdekes a németeknek alkatrész utánpótlási gondjaik sincsenk!
Talán nem nagy arccal, hanem kp-val kéne odamenni vásárolni!


Hát igen, anno az Aeromagazinban volt erre egy jó idézet: a meg sem rendelt alkatrész nagyon nehezen akar megérkezni (vagy valami ilyesmi).

De a dolog ennél sokkal összetettebb. A gépekre sem ügyeltünk igazából, a gépek a szabad ég alatt háltak, mondván az orosz technika megbírja. Amikor a gépek az utólag felhúzott (a Gripeneknek készült) hangárokba háltak, meglepő módon javulni kezdett a hadrafoghatósági adatok, kevesebb meghibásodás lépett fel. Orosz technika vagy nem orosz technika, a hangárban tárolás mindig jobb, mint a szabad ég alatt...
Előzmény: M.I. (12835)
Hamburger2 2006. aug. 8. Creative Commons License 12846
Két érdekes hír: (www.honvedelem.hu)

Afganisztán Berlin szerint túl veszélyes – A német védelmi minisztérium rendkívül veszélyesnek ítélte meg az afganisztáni helyzetet, és ezért megtiltotta a közép-keleti országban állomásozó német katonai kontingens meglátogatását. A tilalom elsősorban a politikusokra és az újságírókra vonatkozik. (augusztus 8. Magyar Nemzet 5.o.)

Pakisztáni üzletben a Pro Patria Electronics – Egy nemzetközi teszten, Pakisztánban a Pro Patria Electronics által kifejlesztett első magyar radar bizonyult a legjobbnak. Az ország a jövőben több mint ezer radar beszerzését tervezi. (augusztus 8. Világgazdaság 7.o.)
Némedi László __ 2006. aug. 8. Creative Commons License 12845

szedjük lszi össze mi is a problémánk afganisztáni PRT missziónkkal:

 

-katonai (túlvállalás; felszerelési szint félő, hogy nem NATO átlag; kint nem lesznek eszközeink, kapacitásaink utánkövetni az eseményeket; pénzügyileg sem tudjuk biztosítani a sikeres CIMIC-et; kérdés, hogy kellően felkészültek vagyunk és kellően tájékoztatva vannak katonáink a veszélyekről, problémákról)

-politikai-gazdasági (nincs közvetlen politikai érdekünk Afganisztánban, inkább kéne pl a Balkánon, vagy máshol fokoznunk a részvételünket, ahol a magyar politika jobban otthon van; Afganisztán nem gazdag, messze van, ismeretlen kultúra, tehát semmiképp nem lesz célpontja a magyar gazdaságnak, egy Balkán, vagy a gazdag Irak már inkább izgalmas lehetne... bár ott a kockázat túl nagy; nem egyértelműen helyes a NATO szerepvállalás - ez inkább ENSZ feladat lenne, és inkább hasonló kultúrájú békefenntartók kellenének)

 

mi van még? segítsetek, aztán írunk valamit... :))

Kuruc71 2006. aug. 8. Creative Commons License 12844
"Csak ezzel az a baj most, hogy emiatt majd az olyan hülyék fognak meghalni, mint mi, mert hogy talán közülünk lesz a legtöbb aki mégis elmegy katonának, ha beüt a ménkű...vagy mi menekülünk majd leggyorsabban, mert legjobban tudjuk, hogy nincs remény ? :D"


De jól jönne most az a Gepard, vagy M 109, vagy a nem rég visszautasított Marder az Afgán PRT -ben. Nem ezzel a vékonybőrűrendfentartó SZÁLLÍTÓJÁRMŰVEL kellene kísértenünk az eget .


Mind NATO kompatibilis, fegyverzet, alaktrész, lőszer csereszabatos. Ráadásúl a Frantziék ott vannak a szomszédban.

Előzmény: Yosser2 (12836)
másvilág 2006. aug. 8. Creative Commons License 12843
begin{off}

Szerintem a helyzet ennél is rosszab.
Azt tudjuk, hogy kormányunk a katonaságra nem gyúr. Azt is tudjuk, hogy
a tudományra és kultúrára sem gyúr. Az is tény, hogy megpróbál mindenkivel
jóba lenni.
De hogy mire vagy kire gyúr????

end{off}
Előzmény: dr_kotasz0831 (12832)
megatron66 2006. aug. 8. Creative Commons License 12842
én azért megnézném ki rohanna nekünk segíteni baj esetén... feltehetőleg pár kéksapkás lézengene ott a tisza körül aztán gyorsan húznának egy demarkációs vonalat ... á la ciprus
urál 2006. aug. 8. Creative Commons License 12841
A NATO az egyetlen katonai szövetség, amelynek hadsereg nélkül is tagjai lehetünk. Becsüljük meg!
Előzmény: M.I. (12840)
M.I. 2006. aug. 8. Creative Commons License 12840
Az szálljon ki aki nem gondolta meg hová lépett be!

Olyanokkal kell szövetséget kötni akiknek a céljai és lehetséges ellenfelei megegyeznek a mieinkel.
Előzmény: Törölt nick (12839)
gencsydani 2006. aug. 8. Creative Commons License 12838
Ez teljesen igaz, bár én a MH-t vagy méginkább Mo-t értettem a "hülye" alatt.
Előzmény: Yosser2 (12836)
M.I. 2006. aug. 8. Creative Commons License 12837
:-)
Természetesen teljesen igazad van!

De!
Nem kötelező tagja lenni ennek az egyletnek!
Ha úgy látod, hogy az előnyök kissebbek mint a hátrányok akkor ki kell szálni!
(Ahogy írtam én be se száltam volna! )
Előzmény: Törölt nick (12834)
Yosser2 2006. aug. 8. Creative Commons License 12836
Csak ezzel az a baj most, hogy emiatt majd az olyan hülyék fognak meghalni, mint mi, mert hogy talán közülünk lesz a legtöbb aki mégis elmegy katonának, ha beüt a ménkű...vagy mi menekülünk majd leggyorsabban, mert legjobban tudjuk, hogy nincs remény ? :D
Előzmény: gencsydani (12831)
M.I. 2006. aug. 8. Creative Commons License 12835
A Grippenekről:

2000 januárjában amcsi és brit vgépek 5 db szárazföldi célt támadtak Irakban.
250 gép vett részt a támadásban.
50 gép minden célra, 10 földi célokra 40 légiharcra fegyverezve.
Min. 2 gép kell hogy tutira lekaszálják a célt akármennyi vadliba repül a hajtóműveik körül.
A környéken várható ellenséges vadászok száma nagyjából meghatározza hány légiharcra fegyverzett gép kell kíséretbe, a teljes létszám megadja kb hány szintén földi célra fegyverzett gép kell a földi légvédelem ellen.
Tehát a 10 gép földi célra nem feltétlenül jelentős túlzás, a kisérők száma esetleg indokolható.

Ha jól emléxem a Bécsi Haderőcsökkentési megállapodás szerint Mo 200 vadászgépet tarthat üzemben.

Amikor szóba került a Belga F16-ok vásárlása, hallottuk, hogy van kb 100 db gépük amiből kb 70-et használnak.
Belgium kb harmada Mo. nak.

Nekem eléggé úgy tűnik, hogy ha csak tizendarab vgépünk van, kizárólag békefeladatok végrehajtását vállalhatjuk:
Kiképző és gyakorlórepülések, ill. az országba betévedt részeg magánrepülősök terelgetése.
Erre tökéletesen alkalmas lenne néhány Mig 21 is!!

A Mig 29 megbízhatósága, üzemeltetési költsége és alkatrészutánpótlása:
Talán nem fantasztikus magyar szakértőket kéne megkérdezni a dologról akik nagyrészt hasraütéssel számolnak, hanem a buta (és pénztelen :-) )németeket akik használják ezeket a masinákat és eszük ágában nincs kidobni őket amíg használhatóak!
Én pl azt olvastam a német légierő parlament felé leadott elszámolásáról, hogy egy órányi karbantartással a Mig 29 kilenc órát repül míg egy F 16 csak nyolcat.
Üzemórára vetített repülési költséget tekintve az F 16 háromszor annyiért repül.
Ezt ugyan magyarul olvastam a neten, de aki esetleg közületek jó németből talán utánanézhetne. (Én próbáltam, de nulla német tudásom nem segített sokat :-) !)
Érdekes a németeknek alkatrész utánpótlási gondjaik sincsenk!
Talán nem nagy arccal, hanem kp-val kéne odamenni vásárolni!
M.I. 2006. aug. 8. Creative Commons License 12833
A külföldi missziókról:

Mindenkinek meglehet a maga véleménye arról, hogy ezek a háborúk kiknek az érdekeit szolgálják, és nekünk mi közünk van hozzájuk.

De!
Nem lenne szabad elfelejtenünk azt, hogy egy szövetség tagjai vagyunk!
A NATO nem egy Dzsinn a lámpából, ami jól elvan a polcon amíg nincs rá szükségünk!
A szövetségeseink ha segítenek nekünk azért teszik, mert vagy mi segítettünk nekik korábban, vagy feltételezik, hogy alkalom adtán segíteni fogunk.
Amilyen lelkesen mi segítünk nekik, (max) olyan lelkesen fognak segíteni ők nekünk!

Ha azt kérik tőlünk, hogy adjuk a nevünket egy akciójukhoz, akkor ha a jövőben számítani akarunk a segítségükre, bizony adnunk kell a nevünket hozzá!
Nem kötelező tagja lenni egyetlen szövetségnek sem! Legalábbis nem hiányoznánk nekik asszem. :-)

Én annak idején a NATO tagságunk ellen szavaztam, mert azt gondoltam egy szövetségben össze rúghatjuk a port olyanokkal is akikkel egyébként soha, ezért veszélyes az országra egy nem megfelelő szövetség.
De ha tagok vagyunk, akkor tennünk kell a dolgunkat!
Sztem.

A vérnyomásom mindig fölmegy amikor vki azzal jön, hogy a szövetségeseink majd megvédenek mert a szerződés 5-ik passzusa azt mondja, hogy:....
Érdekes a (talán) 3-ik passzust senki nem szokta idézni, hogy: Minden tag erejének megfelelő mértékben köteles hozzájárulni a közös védelmi képességhez!
dr_kotasz0831 2006. aug. 8. Creative Commons License 12832

Sziasztok!

 

OFF

 

Szokott valaki a Civilization (3-4) nevű prodzzsal játszani? (Birodalom épító, körökre osztott díjnyertes stratégiai legenda) Aki igen, az érteni fogja ezt a postot, a Többiektől elnézést kérek, de már sokadszorra jön fel ez a téma, és nagyon ide passzol. :D

 

Szal:

Két jellemző módon lehet játszani a Civ-et.

1. Az egyik, hogy rágyúrsz a katonaságra, és senki sem mer megtámadni, mert annyi katonád van, mint az állat. Ebben az esetben gyakorlatilag azt csinálsz amit csak akarsz a térképen, mindenkit zsarolhatsz, mindent elvehetsz, mindent megtehetsz. Hátránya, hogy sötét és buta marad a társadalmad, csóró leszel és a kultúrád is sz@r lesz.

2. A másik módszer, hogy rágyúrsz a tudományra és a kultúrára, és megpróbálsz mindenkivel jóban lenni, hogy ne támadjanak meg. Szövetségbe léphetsz, nyalhatod a másik talpát, az erősebbek zsarolnak, neked meg fejet kell hajtani előtte, és mindent megtehet veled szemben. Ebben az esetben okos vagy és kultúrált, viszont gyakorlatilag hazárdírozol, mert 30 kör alatt gyakorlatilag az egész országodat elfoglalhatja bárki, aki egy kicsit is bátor.

 

Nos srácok a mi kormányunk úgy "Civezik", hogy a "kultúrára gyúr" és ha tetszik, ha nem, bármikor elfoglalhat bárki. A szövetségek sz@rt sem érnek, pénzünk ráadásul nincs. :D Sz@rban vagyunk. :)

 

ON

 

Én

Előzmény: Hamburger2 (12812)
gencsydani 2006. aug. 8. Creative Commons License 12831

'Szeretném végre látni (esetleg tőled?) azokat a pénzeket-eszközöket, anyagokat amiket szerinted "belénk pumpálnak".'

 

 

Tudtommal elég sok eszközt felajánlottak már a MH-nek ingyen vagy jelképes áron a velünk szövetséges hadseregek. Az, hogy mi semmit nem fogadtunk el belőlük, az már egy másik kérdés - erre szokás azt mondani, hogy: aki hülye, haljon meg...

 

 

Előzmény: Éhesló (12830)
Éhesló 2006. aug. 8. Creative Commons License 12830

Helló,

 még egy szó:

Szeretném végre látni (esetleg tőled?) azokat a pénzeket-eszközöket, anyagokat amiket szerinted "belénk pumpálnak".

Én az évek során csak megvonásokról, a tervezett (hazai) feladataink törléséből és átcsoportosításából láttam túlontúl sokat is, nem beszélve a rendszeresen bekövetkező természeti csapások költségeinek "kigazdálkodásáról" ami persze megint csak a juttatások és technikai korszerűsítés rovására megy.

Mindez kicsit sok áldozat a PR és a 0 ellenszolgáltatás oltárára, vagy nem?

 

Éhesló

 

Előzmény: thehassan (12807)
Éhesló 2006. aug. 8. Creative Commons License 12829

Helló,

nem körkörös védelemről írtam, hanem arról, hogy milyen szégyenletesen fenntartások és haszon nélkül szolgáljuk az USA és társa érdekeit, teljesen feladva a sajátjainkat.

Ezért fenntartom, hogy minde erre költött forint a nemzet számára haszon nélkül való, és jobb lenne, ha itthon (vagy a határainkhoz közel) költenénk el.

 

Éhesló

 

Előzmény: thehassan (12802)
belic 2006. aug. 8. Creative Commons License 12828
Hello!

Hol láthatnának el ilyen beosztásokat?

Hat a Magyar Legieroben, 1-2 evvel azutan, hogy a politikusok ugy dontenek, hogy eros hadsereg kell.

Szerintem sok jelenlegi katonai egyseg (pl. harckocsizok, tuzerek) csak erre jo, vagyis arra, hogy ha szuletik egy politikai dontes a honvedseg 3-10-szeresere noveleserol, akkor a (_tapasztalt_ vezetoket is ideertve!) a kikepzes nem 5-10 ev lesz, hanem csak 1-2.

Az persze kerdes, hogy kepesek-e arra a politikusok, hogy 1-2 evre komolyan tervezzenek (szerintem az teljesen egyertelmu, hogy 5-10 evre keptelenek, es raadasul nem is akarnak).

Bel
Előzmény: thehassan (12819)
Makarov 2006. aug. 8. Creative Commons License 12827

Bocs Hiba!

 

Gyorsdandár helyett gyorshadtest.

 

Baki nélkül nem megy :-)

 

Más.

 

Zászlóégetés újabb gumicsont, bolhából elefánt a médiának. Szerintem pár hülyegyerek buta akciója amivel törődni sem lenne szabad, így viszont mi szélesítjük mélyítjük a problémát, a végén meg szokás szerint jól leégünk.

 

Üdv

thehassan 2006. aug. 8. Creative Commons License 12826
Nem tudom, emlékszel-e, pár éve a Tilos Rádió elleni tüntetés keretében mi történt. Mocskos nagy szerencsénk van, hogy nem tekintette hadüzenetnek az az ország, aminek a zászlaját elégették, mert ha annak tekintette volna, akkor, kérem alássan, Magyarország jogutód nélkül megszűnt volna. Illusztrációként lásd Libanont, csak éppen ott most nincs háború (állítólag). Merthogy egy izraeli zászlóról volt szó.

Szóval nyugi.
Előzmény: UPIUPI (12817)
Hamburger2 2006. aug. 8. Creative Commons License 12825
Szervusz Hassan!

Ez így egy kicsit módosítja a képet, de még mindig nem megnyugtató a helyzet. Idegesítően sokszor hangzik el, hogy nehéz helyzeteket majd helyettünk a szövetég fog megoldani. Való igaz, hogy a szövetség egy lehetősége ezen helyzet megoldására, de megint csak a történelmi tapasztalat azt mondatja velem, hogy csak erre bazírozni nem lenne szabad. Ráadásul a történelem még nem látott örök életű katonai szövetséget! Korábban már írtam erről is: A legutóbbi Öböl-háború elég komoly szakítópróbája volt a NATO-nak is, amin el kellett volna gondokoznunk.

Ahogy már modottam talán: Magam is egyetértek azzal, hogy békeidőben ne tartsunk fel teljes, tömeges méretű haderőt, ugyanakkor nem szabadna megfosztani magunkat attól a lehetőségtől, hogy záros határidőn belüli mozgósítással jelentős mértékben megnövelhessük az országvédelmi (!!!) képességünket. Elvileg a jelenlegi alkotmány se nagyon engedné ezt meg, bár azt lehet módosítani! :) Ez bizony nem csak pénz kérdése - ami sokkal kevésbé aggaszt - hanem szaktudásé is, amelyet több területen is hagyunk kihalni. Ezek ismételt megszerzése nem megy egyik hétről a másikra.

Természetesen a biztonságunk most hangsúlyozott módja sokkal gazdaságosabbnak tűnik és persze egyszerűbbnek, mint az általam említett. De feltétlenül ez a legjobb út? Túl keveset foglalkozunk ezen felfogás hatástanulmányaival!

Azért kissé meglep, hogy mindezt meg lehet tenni Magyarországon, miközben az emberek többsége még mindig azt hiszi, hogy a MH elsődleges feladata az országvédelem. A minap a pacifistákhoz sorolt egyik kisegyház egyik tagja is kérdőre vont, amikor megtudta, hogy katonai vagyok, hogy képesek lennénk-e megvédeni magunkat egy országot ért támadás ellen, mert őt aggasztják a környékünkön történő események. Természetesen hoztam a "szövetségi" magyarázatot, mire ő hasonló módon kezdett el érvelni, mint én szoktam. (Történelmi példák, stb.) Elég tudathasadásos ország ez!

Kétségtelen, hogy a környezetünkben is csökkentik az aktív haderők létszámát, de arról nem szólnak a híradások és források, hogy miként látják az országvédelem más kérdéseit - mozgósítás, katonai és gazdasásgi tartalékok, hadiipari kapacitások, stb.

Üdv: Hamburger
Makarov 2006. aug. 7. Creative Commons License 12824

Helló!

 

Tetszik az okfejtés! Teljesen egyetértek!

 

Más:

 

Hamburger leírta a Su elleni belépésünk egyik mozgatórugóját a másik az volt hogy az akkor épp aktuális NAGY ember melegen ajánlotta a kis országnak a részvételt, külömben a revízió amely az akkori politika egyik alapillére volt komoly veszélyben lett volna. Akkor is először ha jól rémlik csak egy gyorsdandár indult ki, csak később követték a nagyobb alakulatok, hadseregek, azok is eleinte csak biztosító (ha úgy tetszik partizánvadász) feladatokat láttak el (tisztára mint a mostani helyzet). Másrészt ezeken kívül az akkori részvételt megindokolhatta mint ahogy Hamburger írta a "világnézeti különbség" , ne felejtsük ezzel kapcsolatban a 1919-es rövidéletű ám annál emlékezetesebb vörös diktatúrát, valamint esetleg Kassa bombázása is.

Ezzel szemben mi az indok most? A ránkrótt szövetségi kötelezettség. Ezen kívül kb 0 közünk van az egész konfliktushoz. Na jó vezetőink még politikai tőkét kovácsolhatnak (da csak maguknak) az épp most aktuális NAGY ember(ek) előtt. Egyébként ezzel kapcsolatban külön irónikus hogy azon politikusok közreműködnek ebben amelyek pártjának a jogelődje, majd 50 évig azt hangoztatta, hogy nem a Donnál kellett volna védeni a Magyar hazát, na most lehet Afganisztánban!

 

Mindekitől bocs a kis OFF-ért

 

Üdv

Előzmény: Némedi László __ (12793)
Toadie 2006. aug. 7. Creative Commons License 12823
Szerintem arra célzott, hogy a honvédelmi költségvetés G. törlesztésen felüli részét értelmesebben is fel lehetne használni. :-))) és ebben egyetértünk!
Előzmény: thehassan (12819)
Toadie 2006. aug. 7. Creative Commons License 12822
Légirendészeti feladatokra valóban alkalmas a M-29. A fenntartási költségei azomban megkérdőjelezhetőek. Az üzembiztossága és az amortizációja is. Ráadásul nem könnyű az alkatrészek beszerzése sem. Így a repülőgép alkalmassága egyéb indokokból megkérdőjelezhető.
Előzmény: Törölt nick (12820)
Toadie 2006. aug. 7. Creative Commons License 12821
A saját védelmi képességek abban az esetben is csak nehezen tudnák érvényesíteni az akaratunkat, ha a jelenlegi többszörösére növelnék a védelmi kiadásokat pusztán beszerzések, és új technikák rendszeresítése céljából. Olyan létszámú haderőnek a fenntartása és működtetése, amely az említett védelmi képességek kialakításához szükséges, nem indokolt a jelenlengi és a belátható jövőbeni fenyegetettséggel szemben. A saját hadseregünk méreteinek és képességeinek a gazdasági teljesítmény szab határt. Minek utána önállóan nem fogunk tudni belátható időn belül korszerű eszközökkel felszerelt modern hadsereget létrehozni, szerintem alternatíva után célszerű nézni. Ilyen például a nemzetközi szövetségek valamelyike.

Az állománytáblákban meg nem hisz komolyan már senki. Annyit láttunk belőlük az utóbbi időben......
Előzmény: Hamburger2 (12813)
thehassan 2006. aug. 7. Creative Commons License 12819
Hol láthatnának el ilyen beosztásokat? Egy Gripen-es ezredparancsnokra hogyan nézne egy F-18-as állomány? Figyelembe véve azt, hogy fel sem tud szállni egyedül a géppel? Csak azért meg nem fog típusátképzést kapni, mert szép G.-en repült korábban, amikor van az ezredben egy csomó tiszt, aki kinevezhető. Ez kb. olyan volt, mintha tőlünk hívnának a Nimitz-re elsőtisztet.
Vagy arra gondolsz, hogy majd egyszer lesz még sok G.? Juhász Ferenc azt mondta, hogy ezek a G.-ek a MH utoló ember vezette vadászgépei. OK, ettől még változhat a helyezet, de jelenleg ez az álláspont.

5%? A teljes költség, fegyverzettel, akármivel együtt bőven 300+ milliárd HUF lesz, kb. Ez több mint egy évnyi költségvetés jelenleg. 10 évre (lízingidőtartam) szétosztva bőven több mint 10%.
Persze, abban az országban, ahol a sikkasztást és az adócsalást kreatív könyvelésnek nevezik, ott ez csak matematika kérdése. Kihozom én neked 1,463%-ra is, ha kéred.
Előzmény: belic (12818)
belic 2006. aug. 7. Creative Commons License 12818
Sziasztok!

14 Gripen: ez egyreszt eleg arra, hogy legirendeszeti feladatokat ellassunk (velemenyem szerint szegyen lenne, ha meg erre sem lenne kepes a Magyar Honvedseg). Termeszetesen erre eleg lenne egy szazad MIG-21-is.
Masreszt alkalmas arra, hogy legyenek jol kepzett, gyakorlott szazad- es kotelekparancsnokok, pilotak akik szukseg eseten megfelelo szinten el tudnanak latni ezred-, szazad-, es kotelekparancsnoki beosztasokat, illetve kikepzok is lehetnenek.

A (12591)-es hozzaszolas szerint a katonai koltsegvetes 5%-a megy el Gripenre.

Bel
UPIUPI 2006. aug. 7. Creative Commons License 12817

Üdv Mindenkinek!!

Többen említették itt azt hogy a környeztünkben 10-12 évig nem várható külső támadás.

Máshol ez már kimeríti egy hadüzenet fogalmát.

Princ of Carpatia 2006. aug. 7. Creative Commons License 12816
Szia Péter!
Ha mán hsz.-edben eccerre emlegeted a történelmet, meg a mai helzetetet, kérdem?

Nem az a történelmi hagyományunk, -amiről itt beszélünk-, (mert "nagyjaitok" úgy látják csak a szükséges felszereléseket), hogy megen "PAPÍRTALPÚ BAKANCSBAN MENTEK AFGANISZTÁNBA?"

Üdv Néked Veterán!
Öreg Csóka
Előzmény: Hamburger2 (12812)
Kuruc71 2006. aug. 7. Creative Commons License 12815
Köszönöm !

Valóban megdöbbentően hasonló. Még az érzések is amit kiváltanak az emberben.


Előzmény: Hamburger2 (12812)
thehassan 2006. aug. 7. Creative Commons License 12814
Én nem arra gondolok, hogy egy kizárólag víztisztító és CIMIC csapatokkal rendelkező haderőt kellene létrehozni. De ha egyszer nem tudunk egy teljes összhaderőnemi haderőt csinálni, akkor nem is kellene próbálkozni vele.
Legyen egy nehézdandár (mondjuk valami ACR-hez hasonló, tankkal, IFV-vel, integrált harcihelikopter századdal, önjáró tüzérséggel, ilyesmi), meg egy könnyűdandár, ami kiadja a missziókat (kerekes páncélosokkal, terepjárókkal, ilyesmi). Ehhez szükséges támogatóerők (víz, CIMIC, KMZ, force prot., ilyesmi), szállítórepülők (C-27, talán -130), a várható tevékenységi körre kialakított nagytávolságú távközlési rendszerek (RH rádió, műhód, welfare comm. csomag, ilyesmi). Beszállni a NATO AWACS-programba (benne vagyunk), Ruszlán-bérlő-programba (benne vagyunk?), ilyen meg olyan programba.
DE ne legyen vadászgép csak azért, mert "annak lennie kölllll". Ha meg vadászgépezni akarunk, akkor legyen belőle annyi, hogy tényleg legyen. Akkor legyen három század G., amiből kettő felajánlva, AIM-120C-5, AIM-9X, EGBU, meg még egy tucat furcsa rövidítéssel a törzs alatt. De ez irreális.


Fentebb kihagytam egy csomó dolgot, ami egy haderőnek kell, de illusztrációnak megteszi.
Előzmény: Hamburger2 (12812)
Hamburger2 2006. aug. 7. Creative Commons License 12813
Természetesen a saját általános védelmi képességeink csökkentéséről van szó!
Előzmény: Hamburger2 (12812)
Hamburger2 2006. aug. 7. Creative Commons License 12812
Szia Kuruc!

A II.vh-s beugrásunk (SU elleni támadás) egyik mozgatórugója az a teória volt, hogy "nehogy kimaradjunk belőle", mert akkor hátrányba kerülhetünk más, rivális (szövetséges!!!!) államokkal szemben, főként amikor majd a zsákmányosztás lesz. Egyébiránt semmi konkrét ellentétünk nem volt a SU-val, "csupán" a világnézeti különbség.

Srácok!

Ez a speciális képességeken alapuló, gazdaságos és mások által nagyra értékelt szövetségi szerepvállalási teória nagyon szépen hangzik. Viszont egyetlen hozzánk hasonló gazdasági helyzetű NATO-ország se nagyon osztja ezt az elméletet. Mi zsenik vagyunk ők meg hüly..-k? Ez a fajta felfogás nagyon jól fekszik a jelenlegi bel-érdekeinkhez, de ellentmond minden történelmi tapasztalatnak. Meglehetősen rövidlátó és kockázatos döntés a védelmi képességek ilyen mértékű csökkentése. Persze majd a történelem eldönti, hogy helyes döntés volt-e. Kár, hogy utólag nehéz korrigálni egy esetlegesen hibásnak bizonyuló döntést!

Egyébiránt én egy kis pozitív változást kezdek felismerni, ha összejön az, amit az új állománytáblák kapcsán mostanában mondtak nekünk.

Hamburger
megatron66 2006. aug. 7. Creative Commons License 12811
Ja, jó ha van. De milyen áron? Gyakorlatilag csak arra a nyavajás gripenre költünk 2015-ig. Van egy s más amit lehetne fejlesztgetni még.
Toadie 2006. aug. 7. Creative Commons License 12810
A tolatás nagy móka a Viggentől. :-)) A G. valóban nem tud többet, de kevesebbet sem. Éppen ezért ki lehet váltani vele néhányat azzal, hogy egyes feladatokat átvállal. Olyanokat amelyek nem igényelnek nagy létszámú gépet egyidőben. Pl. felderítés.
Persze ehhez az is kell, hogy a korábban leírt speciális képességek kiaknázásán alapulú szövetségi szemlélet, és képességek kialakításra kerüljenek.

Addig, meg jó ha van. Nekem tetszik. :-)
Előzmény: thehassan (12809)
thehassan 2006. aug. 7. Creative Commons License 12809
A képességekre specializálódás teljesen jó ötlet. Ezt kell(ene) csinálni. A G. viszont pontosan ellentétes ezzel! Ugyanolyan többfeladatú vadászrepülőgép, mint a többi. Alapvetően. Különbségek persze vannak. Egész Nyugat-Európa teli van többfeladatú vadászgépekkel. Mit tud a G., amit a -16 vagy az Eurofighter nem? A Viggen legalább tudott tolatni :)))) .
Előzmény: Toadie (12808)
Toadie 2006. aug. 7. Creative Commons License 12808
Valóban nem hangzik túl magasnak a gépek száma. Abban is egyetértek, hogy még egy esetleg több század emelne a képességeken. Egy esetleges konfliktus esetén a védelmet a többi NATO tagállam kötelezettség teljesítésére kell alapoznunk sajnos. De a 12 gép összevetve a környező országok lehetőségeivel (miközben tekintebe vettük a képességeiket és a modern fegyverzetet) jelentős erőt képviselhet, szerintem. A tagországok az utóbbi idők fegyveres konfliktusai miatt rájuk nehezedő politikai nyomás hatására egyre kisebb létszámú haderőt küldenek a különböző missziókba. Ráadásul szinte valamennyi tagország haderő csökkentésen, átalakításon megy keresztül. A mienkhez hasonló kis erővel rendelkező országoknak speciális képességeket kellene kialakítani, amelyekkel sikerrel vehetne részt a szövetségi feladatokban, és cserébe kisebb költséggel juthatna a szövetség más tagállamainak képességeihez, mint amennyibe azok hazai kialakítása és folyamatos fenntartása kerülne. A repülőgép lehetőségeit tekintve alkalmas ilyen képességek kialakítására, még az alacsony felajánlott létszám ellenére is. A kiszolgáláshoz szükséges szállítási kapacitás pedig kialakítható lenne a régión belüli tagországok közti együttműködéssel. Persze ennek érdekében nem elég csak nekünk cselekedni. Amíg ezt nem sikerül megvalósítani addig kénytelen az ország saját biztonsága érdekében független védelmi képességeket kialakítani, ami nem kevés pénzbe kerül. És a gazdaság jelenlegi teljesítő képességét figyelembe véve nem is a közeli jövőben érjük el a kívánt célt.
Előzmény: thehassan (12804)
thehassan 2006. aug. 7. Creative Commons License 12807
Érdekes teória... és van egy bizonyos valószínűsége, hogy nem alaptalan. Ez a PRT eléggé régóta szerveződő dolog, már tavaly is ment az ügy, de akkor még (ha jól emlékszek) nem P.E.K. volt a célterület. Talán Kunduz?

Egyébként nincs semmi meglepő abban, hogy jönnek a feladatok. Elkezdtük kicsiben, közelben. Pumpálják belénk a pénzt, NATO, EU, USA FMF... valamit várnak is cserébe. Ahogy telik az idő, egyre inkább. A kérdés az, hogy az idekerült erőforrások megfelelően kerülnek-e felhasználásra - vagyis időszakról időszakra, millióról millóra felnövünk-e a következő feladat-fokozathoz.
Előzmény: Kuruc71 (12806)
Kuruc71 2006. aug. 7. Creative Commons License 12806
Van egy olyan érzésem hogy már ez a PRT is olyan feladat amit azért mért ránk a felsőbbség hogy olyan helyzetbe kerüljenek a témában korlátolt politikusaink amiben leesik a tantusz hogy még is kellene fordítani a honvédségre.

Érdekes de még mielött a politikai vita elkezdődött volna hogy menjünk vagy ne menjünk pl a németek kint már tényként kezelték, hogy az a"Magyar szektor" lesz.


Ha ezen nem tanulunk akkor lehet jön másik, küzdelmesebb feladat.
Előzmény: thehassan (12804)
thehassan 2006. aug. 7. Creative Commons License 12805
Elvileg akkor, gyakorlatilag már korábban (amikor elfogytak a raktárakból a hordható darabok). Na meg valamikor ki is jelentették, hogy nem kötelező kívül ezt hordani, csak lehetőség. Hogy mikor, azt passz, de valamikor az ezredforduló környékén.
Előzmény: infor (12803)
thehassan 2006. aug. 7. Creative Commons License 12804
4 Gripen van (lesz) felajánlva NATO-célokra. Hümm... hogyaszondja, mekkora logisztika is kell 4 G. kiszolgálásához (fogalmam nincs, de ha tippelnem kell, akkor azt mondom, hogy nagy és nehéz)? Amennyiben szükséged van 24 gépre egy feladathoz, akkor az egyébként is ott lévő 20 F-16 (a NATO leggyakoribb vadászgéptípusa) mellé inkább 4 G.-t vinnél, vagy még négy -16-ot? Vajon felvállalja-e NATO bácsi, hogy 4 G. igénybevételéhez egy teljes műszaki csapatot, üzemeltetési hátteret odaszállítson (az egyébként is szükséges -16 kiszolgáló csapathoz)? Szerintem nem. Szóval alkalmas, meg minden, csak nem képesség. Mi magunk meg nem tudjuk odavinni, mert az An-26, Mi-8/17 elég aprócska ebben a viszonylatban. Másunk meg nem vagyon.
Környéki feladatokra, amikor itthoni bázisról üzemelhetnének, ott elképzelhető az igénybevétel. De NATO bácsi, és EU bácsi is egyre messzebb tekint. Az EU már Afrikát emlegeti...

Honvédelem. Ne kerüljön rá sor (nincs is sok esélye, hogy sor kerülne), de 12 gép az elég vékony dolog. 4 repül CAP-t, 4 karbantartáson/felkészítésen (és még optimista voltam), marad 4 feladatvégrehajtásra. Vékony. És még az óhatatlanul jelentkező veszteségekről (háborúban ilyen szokott történni) még nem is beszéltünk. Szóval alkalmas, csak nem képesség.

Más lenne a helyzet 24, 36, 48 G. esetében. De nincs annyi. Jó lenne (talán), ha lenne, de nincs. Ez a valóság.
Előzmény: Toadie (12800)
infor 2006. aug. 7. Creative Commons License 12803

Sziasztok ,elnézést a közbeszólásért ,tudna e valaki segíteni mikor szűnt meg a sorkatonai kimenőruha használata?

  Csak a sorkatonaság megszűnésével,vagy már korábban?

thehassan 2006. aug. 7. Creative Commons License 12802
Rosszul írtam, nem 20, 15. Akkoriban nyilatkozta ki Für miniszterurunk a "körkörös védelem" elképzelését.
Lehet ezzel vitatkozni, de a magyar haderő (bármilyen néven) a harmincas évek óta nem országvédelmi feladatokra volt tervezve. Eleinte a szomszédoktól való visszafoglalásra, majd a "letzte satellit" szerepében a német célok elérésére (ezzel egyidejűleg az előzőre is), utána a VSZ-ben neki szabott feladatok végrehajtására volt.
Nos, lássuk be, elég kevés sikerrel. Aztán jött a "körkörös védelem" rövid időszaka, majd annak a felismerése, hogy "euro-atlanti integráció". Ebbe az irányba haladunk ma is. Lássuk be, ismételten kevés sikerrel, mert ha lenne lehetőség a NATO-ból való kirúgásra, akkor ahhoz igen közel kerültünk volna. Annak ellenére, hogy igyekszünk.
A litvánokat azért hoztam fel példának, mert ők teljes egészében arra haladnak, hogy értékes szövetségesek legyenek. Mi is beszélünk erről, csak valahogy nem csináljuk ezt annyira jól, ahogyan lehetne.
A "körkörösen védő" haderő lenne az igazi megsemmisülés. Merthogy az aztán végképp nem csinálna semmit. Ha meg mégis, az még rosszabb.
Előzmény: Éhesló (12798)
Kuruc71 2006. aug. 7. Creative Commons License 12801
Szervusz Hamburger !
"(A helyzet kísértetiesen emlékeztet engem Mo II.vh-s beugrására!) "


EZT KIFEJTENÉD, HA SZÉPEN MEGKÉRLEK ?


kÖSZÖNÖM.
Előzmény: Hamburger2 (12799)
Toadie 2006. aug. 7. Creative Commons License 12800
A semmire sem jó vadászgépekkel azért vitatkoznék egy kicsit. Először is a gép felszereltsége és a megvásárolandó fegyverrendszer, mind honvédelmi, mind a szövetségi kötelezettségek teljesítésére tökéletesen alkalmas. Arról a honvédség, és a beszerzés tervezője kevéssé tehet, hogy a repülőgép vásárlásakor nem kapott világos célkitűzéseket arra nézve mire akarják majd a vásárolandó fegyverrendszert használni. Arról sem a honvédség és legkevésbé a repülőgép tehet, hogy a folyamatosan szűkülő honvédelmi költségvetés mellett a gépek képességeit nem lehet maximálisan kihasználni. Valamint, hogy a honvédséget a politika a rendszerváltás óta csak "megszüntetendő nyűgként" kezeli, és valószínűleg még itt sem tartana, ha a NATO tagságunk nem vitt volna annak idején közelebb az EU csatlakozáshoz.
Előzmény: thehassan (12783)
Hamburger2 2006. aug. 7. Creative Commons License 12799
Szervusz Hassan!

A nyelvismeret és a tolmácsok vonatkozásában teljesen egyetértek Veled. A misszió jellegéből fakadóan is ezek kiemeleten fontos kérdések.

Ha a srácok vittek volna nehéz - technikát, akkor azzal nem kéne naponta parádézni, de valamivel illene kompenzálni a Falconok hiányát! Nagyon helyesen az F-16-osok sem a nem létező helyi reptéren állomásoznak, hanem arrébb, de gondolom, hogy a rossz fiúk azért is ezt tudják és van a gépeknek némi visszatartó ereje. (PSYOPS!)

Szia Közvetlen!

Nem ítéllek el, sőt.....! Valahol hasonlókat gondolok én is. Van egy általános privát véleményem az ilyen missziókról, de ki nem hagynám, főként ha ott vannak a beosztottjaim is. Való igaz, a katonák ki akarják próbálni önmagukat veszélyes helyzetben is és ilyenkor nem az számít, hogy mit gondol a misszió jogosságáról!

Magamtól nem mennék oda, de ha a hatalmat megtestesítő,vezetőink azt mondják, hogy menjünk, akkor viszont kutya kötelességem készen állni a feladatvégrehajtásra, még ha ez esetleg önkéntesnek is van feltüntetve. Csak halkan jegyzem meg, hogy a törvénybe nem véletlenül került be a "parancsnra" változat! Azt is próbáltam már magyarázni, hogy az önkéntesség a magyar katonák számára kissé "megerőszakolt", de ez az erőszak inkább közvetett és pszichikai eredetű, mint tényleges. Aki akar, az ki tud belőle maradni és való igaz, hogy amikor valaki erre jelentkezik, akkor tulajdonképpen "prostituálja" magát, akinek ugyebár nem illik sikítania, ha ........ A közvetettség kb. annyit jelent, hogy ha kimaradsz belőle, akkor talán kevesebbnek fognak tekinteni, mint aki kint volt. Versenyhelyzet van a MH-ben is! (A helyzet kísértetiesen emlékeztet engem Mo II.vh-s beugrására!)

Katona esetében nem az a lényeg, hogy ő mit gondol. A feladatot legjobb tudása szerint végre kell hajtani akkor is, ha nem ért vele egyet. Az esetleges saját veszteségekért viszont éppen ezért nem neki kell viselnie az erkölcsi felelősséget a lakosságunkkal szemben. Mert mindenféle ilyen helyzetnek van erkölcsi felelőssége. Vietnámban is az volt a lényeg, hogy mekkora az a felelősség (veszteségek mértéke), amely még elviselhető a politikusok számára. Egy idő után már nem volt elviselhető. Lehet, hogy ez lesz Irakkal és Afganisztánnal is. Mert nagy veszteségek esetén előbb, vagy utóbb meg fogják kérdezni, hogy ki küldte őket oda és ennek mi volt a pozitív hozadéka?

Hamburger
Előzmény: thehassan (12794)
Éhesló 2006. aug. 7. Creative Commons License 12798

Helló thehassan,

nem tudom miben vagyok húsz évvel elmaradva, a fórumon eddig még érveket hoztunk fel - igaz néha szenvedélyes hangnemben - ha valamiben eltért a véleményünk.

A hazai politika - külpolitika - biztonságpolitika- katonapolitika - mint azt a topik címe is jelzi - megtette hatását. Az okokat boncolgatjuk és tüneteket, válságjeleket regisztráljuk.

 

A litvánok példája kitűnő lenne, ha a gazdaság-társadalmi átmenetet szeretnénk megvitatni, de történelmi és stratégiai-földrajzi, katona-politikai helyzetük annyira különböző a miénktől, mint a miénk a hollandokétól - ezért tehát a katona szakmai párhuzam általánosságban sántít.

 

A griffek kérdésében többször is volt szerencsém megnyilvánulni. Kifejezetten rombolónak tartom a programot az MH haditechnikai fejlesztéseit illetően, és ez a helyzet 2015-ig biztosan, utána pedig nagy valószínűség szerint fenn fog állani.

 

Üdv, Éhesló

Előzmény: thehassan (12783)
megatron66 2006. aug. 7. Creative Commons License 12797
Erről van szó. Valamint ha jól tudom az még az eltén is tanítanak... szóval akadna egypár. Ha szinkrontolmács nincs, lehetne szerezni felsőfokon beszélőt, az is jobb mint a semmi.
Én még mindig azt mondom, hogy nem ártana oda megfelelő medevac meg némi páncél ... nem tankkal kell mászkálni, elég ha az bennt van a táborban. HA esetleg kell.
Kuruc71 2006. aug. 7. Creative Commons License 12796
Én tudok két perfekt Magyar-Pastut ! Az egyik a szomszédom a másik meg az alkal mazottja. Afgánok mindketten.
Előzmény: thehassan (12794)
thehassan 2006. aug. 7. Creative Commons License 12795
Valami külpol elemző mondott hasonlót a Közel-Kelettel kapcsolatban. Ahol diktatúra van (legyen bármilyen light is), ott nyugatbarátság van (többé-kevésbé). Lásd Szaúd-Arábia, Egyiptom. Ahol demokráciát csinálnak, ott a Hamasz meg a Hezbollah bent van a parlamentben. Furcsaságok.
Előzmény: Némedi László __ (12793)
thehassan 2006. aug. 7. Creative Commons License 12794
Kétség mindig van. Nekem is van. Általános is, katonai is, meg szűkebben szakmai is.
Az afgánok egy része akarja, más része nem. Ez általában így van a dolgokkal. A hollandok eddig dolgoztak azon, hogy több afgán akarja mint amennyi ne. Folytatni kell ezt a munkát. Kenőpénzzel, mecsetépítéssel egyaránt. Azért lehetőség szerint orientálni a helyieket, hogy inkább mecset, mint baksis :) . A hollandok már tolták ott az ipart egy ideje, és állítólag nem voltak eredménytelenek.
Mindent nem tettünk meg. Én nem vagyok lövész, pláne nem CIMIC-es szakember, de azért lennének ötleteim, hogy mire lenne szükség - amikre aztán ne legyen szükség.
Jó lenne helyben MEDEVAC meg légimozgékonyságú gyorsreagálású erő. Csak éppen nincs helipad P.E.K.-ben. A hollandoknak sem volt. Mazari-ban viszont ott van - hát akkor meg kell teremteni a feltételeit, hogy használhassuk, ha kell. Felesleges azon gondolkodni jelen állapotban, hogy milyen jó lenne, ha lenne. NINCS. Kölcsön kell kérni. Irakban is ez volt. Nem mondom, hogy ez így jó, de ez a valóság.

Viszont nem tudom, mi a helyzet a tolmácsokkal? Emiatt igencsak aggódok. Nem ártana minden katona fölé személyi csapásmérő űrállomás, mert az növeli a force protection-t, de a tolmács jelenleg fontosabb kérdés. A bázisról szerintem nem mehet ki csoport tolmács nélkül. De milyen tolmács? Pastu-magyar? Erre kicsi az esély? Pastu-angol? Nem sértve senkit, de milyen nyelvtudással mennek ki a katonák? Interkulturális interakcióhoz (szép, nem?) középfok nem biztos, hogy elegendő! Van, amikor igen, van, amikor nem. (Nem is beszélve arról, hogy emellett még hány nyelv van ott...)
Fontos a vadászbombázó. De emberekkel beszélni naponta kell. A felkészítésen vajon volt alap nyelvoktatás? Megkérdezem majd holnap a kollégákat, akik lent voltak. Csak az alap haverkodó kifejezéskre gondolok, köszönés, elköszönés, ilyesmi. Ez már sokat jelenthet. Sokkal többet, adott esetben, mintha Scud-okat telepítenénk a táborba (főként azért, mert Scud-unk sincs :) ).

A hollandok viszonylag light felszereléssel voltak kint. Kerekes páncélosok, felfegyverzett és fegyvertelen terepjárók. Ha ehhez képest megjelenne a magyar csapat tankokkal meg önjáró aknavetőkkel, az nem növelné a népszerűségi indexet.
Előzmény: Kuruc71 (12791)
Némedi László __ 2006. aug. 7. Creative Commons License 12793

(thehassan: megnéztem a weboldalt, érdekes, bár kis lépés persze)

 

egyébként milyen érdekes: ha emeled a demokrácia szintet (és egyben a saját kultúrájuk iránti érdeklődést, mint ezek a nők), akkor egy idő után ők lesznek a legnagyobb ellenségünk. Mert bár az egyszerű, nem képzett emberek jó alapanyagok a terroristák kezében, de a terrorista közép és vezető réteg láthatóan a képzett (sőt európában-amerikában képzett) emberek közül kerül ki. Mi akik szinte teljesen azonos kultúrális közegből származunk, mint az amerikaiak, bennünk is ellenérzéseket kelt a globalizmus, a macdonalds fogyasztói társadalom. Míg ezek az emberek sokkal nagyobb ellenérzéssel fognak viseltetni ezzel szemben, pláne ha az iskolázottságuk révén ezt fel is fogják. Egyszerűbb embereknél az erő hatásos érv, kultúrált (demokratikus) embereknél ez nem elég, sőt ellenérzést kelt.  Példaként vedd Kinát. Mi lenne, ha nem ilyen diktatúrában lennének, már régen vagy elsöpörtek volna minket (kultúrálisan), vagy jogosan harcolnának érte minden eszközzel. Saját érdekeink néha ütköznek az általunk gondolt jóval...

 

thehassan 2006. aug. 7. Creative Commons License 12792
Nem is neked írtam...

Komolyra fordítva. Volt a film végén egy weboldal: http://www.ainaworld.com/
Akit érdekel.
Előzmény: Némedi László __ (12789)
Kuruc71 2006. aug. 7. Creative Commons License 12791
Szia thehassan !


Félreértesz !

Én nem a strandra küldeném a katonáinkat, sött az Afgán PRT céljaival is nagyjából azonosulni tudok. Két dolog az amiben nem vagyok biztos, vagy inkább kétségeim vannak.

1. ) Ezt a PRT-t az ott élő Afgánok is akarják , vagy csak rájuk tukmáljuk.

2. ) MINDENT megtettünk a várható nehézségek leküzdésére ?


Messze nem jó az angolom, sött a németem se. Azonban azt tudom, hogy ha nekem akár 400 kmre van két vadászbombázó századom, akár Kabulban, gyorsan áttelepíthető csatakopter SAJÁT támogatásom, akkor azzal és tervezhetek, ha szar került a ventillátorba akkor AKÁR MIKOR hívhatom őket.

És bizony az nem mindegy hogy fél órán belül itt van e 40 tonnányi bombával a légifedezet, vagy csak Szfvárra szólhatok be hogy kell még egy kis " naptej" mert másunk nincs.Kiszolgáltatva, és felkínálva mennek ki a fiúk. olyan területre ahol az ellenség elszánt, helyi támogatással rendelkezik, messze jobban ismeri a terepet , körülményeket, és ölni akar !Legyek árogó varjú, vagy vészmadár, vagy fölöslegesen farkast kiáltó, de ne legyen igazam !!!
Előzmény: thehassan (12784)
thehassan 2006. aug. 7. Creative Commons License 12790
Nem csak holland gépek. Váltásban NATO, hamarosan mennek a csehek is három hónapra. Voltak már németek, belgák is például. Bérben - inkább barterjelleggel. Kapják az ellátást, helyet, üzemanyagot, légteret (hírszerzési infót az oroszokról... hümm... szerintem...).

Földmunka... mi olcsóbb? Kiszállítani két markolót, vagy megbérelni helyben? Nem tudom, meg kellene elemezni a kérdést. Konkrétan Afganisztánnál maradva, lehet, hogy nem kellene műszaki gépeket a helyszínre szállítani (márcsak azért sem, mert nincs is eszközünk amivel akár egy rotakapát odaszállíthatnánk). Koszovóval viszont lehet, hogy más lenne a helyzet.

Krisztus koporsóját sem őrizték ingyen.
Előzmény: Bujazliz (12788)
Némedi László __ 2006. aug. 7. Creative Commons License 12789

nem akartalak megbántani, és nem is gondoltam arra, hogy bármire is fel kéne hívni a figyelmedet!

 

 

Előzmény: thehassan (12787)
Bujazliz 2006. aug. 7. Creative Commons License 12788
Üdv

A litván példa - ha jól tudom - sántít.
A légterületüket bérben(!!!) a holland repülőgépek védik.
A szolgáltatás (magyarán zsold) árát ha beleszámítod, már nem olcsó játék!
Tudomásul kell venni,. hogy a mostani szövetséges felállásban mindennek ára van!

Volt már rá példa, hogy a nemzetközi kontingensben "szövetséges" erőktől kértek a közös feladathoz szükséges földmunkákat. természetesen jöttek a szövetségesek, majd rövidel utána benyújtották a borsos számlát! Kapsz segítséget és fizess!!!
Erről persze nem ír a "reklámsajtó".
Előzmény: thehassan (12783)
thehassan 2006. aug. 7. Creative Commons License 12787
Nem. A film arról szól, hogy néhány afgán nőt megtanítottak a videokamera használatára, és elindultak szerte az országban. Az afgán történelem első női operatőr-újságírói. Egy olyan országban, ahol egyrészt a dolgozó (alkotó) nő, másrészt a filmfelvétel készítése eléggé szokatlan dolog mostanában. Járják az országot és kérdeznek. Férfiakat, nőket, falufőnököket, kereskedőket - ha személy szerint nem is mindenkit, de egy jó keresztmetszetet. Kérdezik őket arról, hogy hogyan élnek most, hogyan éltek a tálibok alatt. Van, aki válaszol, van, aki nem, van, ahol a falufőnök elzavarja őket. Afghanistan Today.

És igen, tudom, a NatGeo a megszálló Nyugat szócsöve, tehát ez egy hamis propagandafilm. Senki ne hívja fel a figyelememet erre. Ez irónia* volt.
*: igen, az "irónia" szót nem nagy betűvel kell írni, hanem kicsivel; merthogy nem az irónok országát jelenti
Előzmény: Némedi László __ (12786)
Némedi László __ 2006. aug. 7. Creative Commons License 12786
mindet megkérdezték? :)))  ahogy olvasom még azzal is probléma van pontosan mennyien laknak ott (pár milliós a becslések közötti különbség)... ...jópofa hely :))
Előzmény: thehassan (12785)
thehassan 2006. aug. 7. Creative Commons License 12785
National Geographic-on pont most megy egy film Afganisztánról. A lakosok nem szeretik a tálibokat.
thehassan 2006. aug. 7. Creative Commons License 12784
És ezt vajon hol olvastad? Merthogy a -16-ok Kirgizisztánban voltak, a -64-ek meg Kabulban. Ennyit az azonnali reakcióról. És hogy-hogynem, mindkettő a választások idejére volt kint, nem a PRT-re. Jelenleg 4 -16 van Kabulban.

A hollandok 9 kerekes páncélossal és egy kupac terepjáróval voltak.
166 emberrel, ennyi megy ki innen is. Tüzérségről sehol nem írtak semmit, valószínűleg pont azért, mert nem is volt.

Valahogy az az érzésem, hogy itt a tisztelt jelenlévők mindenáron azt szeretnék, ha kizárólag Olympic Beach-re küldenének magyar katonát... megjegyzem, az ötlet nem rossz, csak irreális. Bár ez mintha nem lenne probléma manapság... Persze, oda is szigorúan harckocsival, mert ki tudja... ezek a görög vendéglősök...
Előzmény: Kuruc71 (12731)
thehassan 2006. aug. 7. Creative Commons License 12783
Ezzel nem az a baj, hogy jó húsz évvel el vagy maradva a valóságtól, hanem az a baj, hogy komolyan is gondolod.

Egyet mondok: Litvánia. Ha valakiknek, akkor nekik van tapasztalatuk arról, ha a szomszédban kockázat van. De össznemzeti szinten eldöntötték, hogy nem fognak 80 évvel a múltban élni, hanem inkább a jelenben és a jövőben. Ezt Magyarországnak, és különösen neked még meg kell tanulni. Neked még van időd. Az országnak... azt nem tudom, de szerintem felesleges lenne értelmetlenül késlekedni.

Csak egy példa: mi 1 milliárd Euroért vettünk egy tucat semmire-nem-jó vadászgépet. Nem azért semmire-nem-jó, mert rossz, hanem azért, mert felesleges. A litvánok 75 millió Euroért vettek 3 jól használható, ügyes kis C-27J-t, amivel a saját csapataikat is ki tudják szolgálni, és mivel saját csapataik szövetségesi felajánlásban dolgoznak, ezzel a szövetségeseiket is. OK, tudom, egy tucat szép, gyors, kecses gép sokkal jobban mutat a fotón, mint 3 kövér, ronda trash-hauler... Én kérek elnézést, hogy egyáltalán le mertem írni...
Előzmény: Éhesló (12753)
Némedi László __ 2006. aug. 7. Creative Commons License 12782

ha igaz lenne, amit feltételeztél (pontosan tudják mi hiányzik a felszerelésből, tudják pontosan milyen körülmények és politikai helyzet várja őket, és pontosan tudják az itteniek milyen gyorsan és akarattal segítenek nekik, ha új probléma merül fel), akkor azt mondom korrekt amit mondtál (bár attól még aggódhatunk értük).

Ja és még pontosan tudják mi az amit meg kéne kapniuk, hogy jól felkészültnek számítsanak. Ugyanis a mieinknek, mivel nem volt lehetőségük kipróbálni pl. a "légkondis mellényt" (hülye példa bocs), így nem is tudják ahhoz mi kell felkészülésnek... Szóval kétségeim vannak tudják mibe mennek ki, de attól függetlenül aggódok miattuk, mert a magyar állam (így a mi) érdekében mennek ki, de nem meghalni küldjük őket, hanem egy veszélyes feladatra, de nem halálra!

Előzmény: Mr. Közvetlen (12781)
Mr. Közvetlen 2006. aug. 7. Creative Commons License 12781
Sziasztok!

Ezzel a hozzászólásommal bizonyára nem leszek túl népszerű. :)
Megértem, hogy féltitek/jük a katonáinkat és biztosan vannak hiányosságok is felszerelés téren stb. (amúgy ezen már nem is csodálkozom).
Viszont ezek a srácok gondolom önként vállalták, hogy megmérettetik magukat kinti körülmények között. Megkapták a kiképzést és szerintem - bizonyára ők is tudják milyen hiányosságok vannak - nincs olyan aki ezen ismeretek után itthon akarna maradni.
Bár én még nem vagyok katona és nem értek annyira a dolgokhoz, mint Ti, de nem értek egyet azzal, "hogy mit keresünk ott, meg miért, meg stb.?" Én szívesen mennék akár Afganisztánba akár Irakba, Izraelbe, Afrikába, de ha épp az északi sarkon van szükség katonai erőkre akkor oda is. Kifejezetten sajnálom, hogy mire oda juthatnék már le fog telni a 2 éves afganisztáni szerződés. És én úgy érzem, hogy háborúzzak bárhol csak ne itthon! Mert akkor már nem csak magamra és a bajtársaimra kell figyelnem.. És ez nem azért van, mert nem vagyok hazafi, stb. (ha itthon lenne egy háború amit ne adj Isten! akkor úgyis harcolnék) csak ez a misszió egy olyan kihívás egy katona számára (gondolom) - nyilván nem mindenki vágyik erre - amitől úgy érezheti, hogy érdemes volt vért és verejtéket áldoznia a gyakorlótéren. Szerintem valahol az én látásmódomban olyan ez a dolog, mintha egy focicsapat tagja lennék aki végig hajtja az edzéseket (kiképzések), megtesz mindent, hogy jó legyen, ám mindig a kispadon foglal helyet (tehát nem próbálja ki önmagát élesben soha). Aki fél az ne menjen ilyen küldetésekre! Most lehet, hogy azt mondjátok, hogy hülye vagyok, meg fiatal vagyok még, stb., de én így gondolom és bármikor bármilyen hadszíntérre mennék.
Gondolom arra érdemes embereket választottak akik kellő hidegvérrel rendelkeznek és meg fogják oldani a rájuk bízott feladatokat még ha nem is lesz egyszerű és veszélytelen, de hát ezért katonák...

Nem akarok én senkivel sem vitába szállni, az is távol álljon tőlem, hogy bárkit megbántsak, egyszerűen ez a véleményem.

Üdv mindenkinek!

Az Afganisztánba indulóknak pedig katonaszerencsét!
Farkas Roland 2006. aug. 7. Creative Commons License 12780
Na most, hogy felhivtam erre a blogra a figyelmeteket, kezdhetjuk szamolni a napokat, hogy meg mennyi ideig hagyja fent a KBH.
Sgt. Elias 2006. aug. 7. Creative Commons License 12779
Ismerem a blog szerzőjét, megbízható, felkészült ember!
Előzmény: Farkas Roland (12771)
Kuruc71 2006. aug. 6. Creative Commons License 12778
Őszintén aggódom a fiúkért !

Még ő érte is !

Előzmény: Hamburger2 (12777)
Hamburger2 2006. aug. 6. Creative Commons License 12777
Egy parancsnok mindenért felelős, amit a rábízott katonai szervezet sikerének érdekében megtett, vagy megtenni elmulasztott! - Ennek alapján igen. De ne fessük az ördögöt a falra!

Hamburger
Előzmény: Kuruc71 (12776)
Kuruc71 2006. aug. 6. Creative Commons License 12776
Ha balúl sül el a PRT akkor ki a felelős ?

Mindent rákennek majd a pk-ra ?
Előzmény: Hamburger2 (12775)
Hamburger2 2006. aug. 6. Creative Commons License 12775
Lehetünk és engedjük! :(
Előzmény: Némedi László __ (12774)
Némedi László __ 2006. aug. 6. Creative Commons License 12774
kár volt elolvasnom, mert csak elkeserít... ...hogy lehetünk ilyen felelőtlenek... (illetve hogy engedhetjük ezt vezetőinknek...)
Előzmény: Hamburger2 (12772)
Bujazliz 2006. aug. 6. Creative Commons License 12773
Üdv
Ez a svájci RUAG által gyártott fej, természetesen nem tömör a béléskúp, csak a metszeti kiállítási darab néz így ki.
Előzmény: Kuruc71 (12760)
Hamburger2 2006. aug. 6. Creative Commons License 12772

Szervusztok!

 

Valóban érdemes végigolvasni a blogot és a benne linkelt cikkeket! Remélem, az illetékesek is megteszik!

 

Üdv: Hamburger

Előzmény: Farkas Roland (12771)
Farkas Roland 2006. aug. 6. Creative Commons License 12771
http://wagnerpeter.blogspot.com/

ot erdemes elolvasni, rengeteg magyar PRT vonatkoyasu hire van linkekkel
kovimiki 2006. aug. 6. Creative Commons License 12770

A makkitermeles megakadalyozasa?

ez aztan a "cimic" feladat.

biztos orulni fog az a csalad,akinek az egyetlen beveteli forrasat veszik el.meg a helyi hadur is...

meg a nemetek is elkerulik azokat az utvonalakat jarorozes kozben,ahol tudjak,hogy folyik a kereskedelem...

szerintem ez nem fog a feladatok koze tartozni.

ha igen valaki javitson ki!

Előzmény: Farkas Roland (12765)
kovimiki 2006. aug. 6. Creative Commons License 12769
sorry,nem megy msn -en,epp nyaralok,es olasz nyelvezetu gep elott ulok,es visitanak,ha barmit elallitok...
Előzmény: Farkas Roland (12767)
kgp9 2006. aug. 6. Creative Commons License 12768
Princ of Carpatia!Sajnos nem tudok más linket adni,próbálkozz a mn.-tel továbbra is.(((
Farkas Roland 2006. aug. 6. Creative Commons License 12767
farkasroli@hotmail.com
Előzmény: Farkas Roland (12766)
Farkas Roland 2006. aug. 6. Creative Commons License 12766
van. msn-en add hozza az emailcimemet
Előzmény: kovimiki (12764)
Farkas Roland 2006. aug. 6. Creative Commons License 12765
http://mn.mno.hu/index.mno?cikk=366620&rvt=22&rvt2=57&s_text=PRT&s_texttype=

ha nem jon be, akkor irjatok be ay mno.hu jobb oldalon levo keresojebe, hogy PRT

a cikk aljan ott van, hogy a maktermeles megakadalyozasa is feladat. ezt meg tudja valaki erositeni? ha igen, akkor remelem elegendo fekete hullazsakot is kuldenek ki a fiukkal...
kovimiki 2006. aug. 6. Creative Commons License 12764
haho,van valaki on-line?
Princ of Carpatia 2006. aug. 6. Creative Commons License 12763
Szió Barátom!

Van egy pontosabb linked? Csak azé, mert böngészem az mno.hu-t, de reggel lészen mire rátalálok. TETÜ LASSÚ a net most nálam.... :-((!

Üdv, Öreg Csóka
Előzmény: kgp9 (12758)
Hamburger2 2006. aug. 6. Creative Commons License 12762

Még egy apróság - a magyarokra nézve a közeli hőerőmű füstje volt a legártalmasabb, ha számunkra kedvezőtlen volt a széljárás! A kialakuló smog nagyon kellemetlen tudott lenni. De azt hiszem, ilyet még Budapesten is megélhet az ember! :) :(

 

Hamburger

Előzmény: Hamburger2 (12761)
Hamburger2 2006. aug. 6. Creative Commons License 12761

Szervusztok!

 

Természetesen a mi kontingensünk szolgálati ideje (2005) alatt is szárnyra kelltek az állomány körében rémhírek a magas sugárszennyezettségről, stb. Amit tudni kell: A magyar katonák szolgálati helyein naponta többször is volt sugárszint-mérés. Egyetlen egyszer sem észeltünk a megengedettnél nagyobb értéket! Ha volt eltérés, akkor az a pontatlan mérésekre volt visszavezethető, amelyet az ismételt mérések tisztáztak. A teljes pártatlanság érdekében egy alkalommal a Vrelo - tábor területén található földalatti bázishoz, amelyet hajdanán komolyan megszórt a NATO a svédeket is kihívtuk, hogy ők is mérjenek, de ők sem tudtak kimutatni, semmiféle sugárzást. Persze ott az emberi butaság is közrejátszott a rémhír-terjedésben, mert a katonáink a hátrahagyott orosz vv-i felszereléseket tartalmazó lezárt hordók feliratait félreértelmezték és ezért kezdtek egymás között sustorogni. A svédek mérései megnyugtatóak voltak.

 

Üdv: Hamburger

Kuruc71 2006. aug. 6. Creative Commons License 12760
Bujazliz


( sosem szokom meg a neved )Úgy látom hogy a fő töltetnek nem is béléskúpja van, hanem teljesen tömör.

Ez micsida mert ilyet én még nem láttam?
Előzmény: Bujazliz (12759)
Bujazliz 2006. aug. 6. Creative Commons License 12759
Üdv

A TOW rakétákhoz többféle fejet késztettek, egyikük az alábbi képen metszetben látható.
Szerintem így már tisztábbnak látszik a helyzet.

A DU nagy sűrűsége miatt "hasznos" a repeszképző anygokhoz, mert az ólommal ellentétben nem lágy anyag.
Az új generációs kumulatív töltetek pokohászati úton készült "betétei"-nél nagyon előnyös a nagy sűrűségű DU. Ezeknél már nincs, vagy alig van "dugó" így a páncélátütő képesség jelentősen nő (a 800 mm-nél nagyobb RHA átütésre gondolok).

TOW-fej
kgp9 2006. aug. 6. Creative Commons License 12758
Princ of Carpatia!Nem irom le a hiányosságokat/mengmondom öszintén nem szeretném ha behivnának egy elbeszélgetésre/elolvashatod a pénteki Magyar Nemzetben minden igaz amit leir.Ugyan ezt mondták el a fiúk Táborfalván.
belic 2006. aug. 6. Creative Commons License 12757
Hello!

Ugy gondolom, hogy egy orszag vedelmenek tobb labon kell allnia.
Termeszetesen ezen belul elengedhetetlen az, hogy legyen jo hadserege, de ez messze nem az egyetlen tamasz.

1. legyen gazdasagi nyomas a haboru ellen (az EU nagyobbreszt errol szol, 2 stabil EU tag nem fog haborut inditani egymassal, mert az nem jo uzlet. Termeszetesen nekunk meg meg kell erniunk azt, hogy stabil EU tag legyen Szlovakia es Magyarorszag).

2. legyen egy (vagy nehany) olyan szovettseg, aki KEPES arra, hogy a tamadast megsemmisiti (persze kerde, hogy akarja-e).

3. legyenek jol kepzett katonak, valoban mukodo felszerelessel. Szerinted Magyarorszagon ki lehet kepezni egy katonat? Talan. Lehet, hogy egy pszihologus kepes elore megmondani, hogy ki hogyan fog reagalni arra, ha meg akarjak olni, ha meghal a tarsa a karjaiban, vagy ha 1 km-re tolle van egy lakodalom. De ezek a "kifinomult" modszerek vagy mukodnek, vagy nem, es nekem ugy tunik, hogy nem nagyon (pl. biztos te is hallottad azt a pletykat, hogy Irakban egy magyar katona egy lakodalomtol ugy paniba esett, hogy egy teljes tar loszert kilott az _ellenkezo_iranyba_). De Afganisztanban barki el tudja donteni, hogy a tarsai alkalmasak voltak-e az adott helyzetben.

Bel
Előzmény: Éhesló (12753)
Kuruc71 2006. aug. 6. Creative Commons License 12756
Egyetértek Ren !

Egyszerűen hülyeség. A kumulatív hatáshoz nem kell DU. Az áthatoló csúcs pedig szintén nem valami extra szerkezet a Panzerfaust 3 nál sem valami nagy durranás.
Egyszerű alumínium üreges cső.
Előzmény: Ren (12755)
Ren 2006. aug. 6. Creative Commons License 12755
A páncéltörő-rakétáknál elég sok érdekes dolgot írnak. A TOW azon változatáról aminek az orrából kiáll egy csapódógyújtó, azt feltétetelezik, hogy az egy kinetikus penetrátor. Elég érdekes lenne, főleg a 300 m/s-os sebességével.
Meg a Hellfire és a Brimstone nevéből következtetnek, hogy van benn DU? Nagyon tudományos. Valamint azt írják hogy rakétánként 10+ kg DU. Hát persze, kár hogy a felsorolt fegyverek harci része nincs is 10 kg, valamint esetleg DU-n kívül más is kéne bele ahhoz, hogy hatásos legyen, nem?
Szerintem erősen átestek a ló másik oldalára és mindenhol DU-t keresnek. még ott is ahol nincs.
Előzmény: Farkas Roland (12750)
belic 2006. aug. 6. Creative Commons License 12754
Hello!

Bocs, hogy belevau, bar lassan mar meg se merek szolalni...

Egyreszt meg ha volt is egy szerintem "gagyi" felmondatod itt, attol meg tudom, hogy mennyire alltal ki azert, hogy a "Magyar honvedseg megsemmisult" mondat ne legyen igaz.
Masreszt a mostani hozzaszolasaidnak koszonhetoen megtudtuk, hogy erosen gyanithato, hogy hasznalnak uraniumot bombakban, ennyivel is okosabbak lettunk.

Bel
Előzmény: Farkas Roland (12743)
Éhesló 2006. aug. 6. Creative Commons License 12753

Kedves belic,

hogy egészen világos legyek: minden fillér, amit a történelmi határainktól (a Kárpát medencétől) távol költünk el kidobott pénz. Mindegy, hogy ez 1 fillér vagy egymilliárd.

OFF

Az USA soha nem emeli fel a szavát (eddig sem tette soha) magyar érdekekért. Úgy ad-vesz bennünket a helyileg éppen aktuális "nagy testvérrel" ahogy saját (mocskos) érdekei diktálják. Ez történt az első nagy háborúban és a másodikban is, majd 56 és a "rendszerváltoztatás" következett. Szart a lelkes seggnyalóink (komplett politikai elitünk) fejére és mindent elvitt, elvisz amít bír. Annyira megbecsüli az almúlt hatvan évben nyújtott teljesítményünket, hogy "Szövetséges" létünkre még a szaros vízumkényszerével is szuttyogat minket, mintha a komcsijaink elől mind oda akarnánk menekülni.....

Azt pedig, hogy most éppen kitől kellene magunkat megvédeni, naponta olvashatod a lapokban. Úgyhogy ne legyen nagyon szaros a gatyánk, ha a slotafélék egymásra találnak a funarékkal, háttérben az "ejropéjer" kostunicáék szétrohadt birodalmuk utolsó nemzetiségét is elüldözik vérrel-vassal, miközben a külügyminiszterünk és a kemény "nemzeti " ellenzék segget nyal és sírdogál egyidőben "ejrópai" barátaink mélységes rokonszenvétől övezve....

Na ebben a szarban nem számíthatsz sem a NATO, sem "ejrópa" segítségére egy percig sem, ahogyan a horvátok és bosnyákok sem.

ON

Fontos lenne történelmet tanulni, vagy ha már régen volt az érettségi, időnként olvasni egy keveset kedves elitünknek és nekünk is! Vannak elődeink, akik példáján elindulhatnánk.

 

Üdv, Éhesló

Előzmény: belic (12737)
Kuruc71 2006. aug. 6. Creative Commons License 12752
Roland


Lehet ! De én szkeptikus vagyok. De ahogy mondtam lehet.
Előzmény: Farkas Roland (12751)
Farkas Roland 2006. aug. 6. Creative Commons License 12751
http://www.eoslifework.co.uk/du2012.htm
Farkas Roland 2006. aug. 6. Creative Commons License 12750
remelem ez muxik,
a "Part 3b" foglalkozik a bombakkal, kicsit lejjebb megtalalod. a 85. oldalon kerek perec kimondja, hogy leteznek...
Kuruc71 2006. aug. 6. Creative Commons License 12749
Szia Roland !

Nem műxik a link.
Én arra akartam kilyukadni, hogy az urán használatának csak páncéltörésnél, és védelemnél van értelme. Bomba repeszképzés, vagy áthatolásnövelésnél nem.

De ez csak az én véleményem.


A GBU-28 gigabunkerromboló is az M-110 es acélcsövéből lett annó legyártva, és késöb is csak acélt használtak. Pedig ő a kategória non plus ultra-ja !
Előzmény: Farkas Roland (12746)
Sgt. Elias 2006. aug. 6. Creative Commons License 12748
Nem, nem én voltam.
Előzmény: Kuruc71 (12736)
kovimiki 2006. aug. 6. Creative Commons License 12747

bocsi,csak,hogy megvedjem az eszmefuttatasom:

 

http://science.howstuffworks.com/bunker-buster.htm

 

 

de amugy tenyleg eltavolodtunk a lenyegtol...afganisztan...prt...magyar prt...

Előzmény: Kuruc71 (12744)
Farkas Roland 2006. aug. 6. Creative Commons License 12746
Kuruc, nem hiszem, hogy ebben nekunk kellene dontenunk. Hogy van-e vagy nincs, arra az igazi valaszt csak nehany ember tudja. Te is es en is csak feltetelezhetunk dolgokat... Legalabbis nekem ezt mondtak a nagyokosok hajdanan enyhe fintorgassal az arcukon. Az meg kit erdekel, hogy a bizonyitekok 99 szazaleka ellenuk szolt?
Előzmény: Farkas Roland (12745)
Farkas Roland 2006. aug. 6. Creative Commons License 12745
Keresed parancs, 84. oldal:

http://www.eoslifework.co.uk/pdfs/DU2102A3b.pdf

Előzmény: Kuruc71 (12744)
Kuruc71 2006. aug. 6. Creative Commons License 12744
Szia Roland !


Egy szakmai linket kérnék, mert nem tartom tévedhetetlennek magam, de ragaszkodnék a szakipari forrásokhoz.

Én továbbra is tartom, hogy NINCS uránköpenyes bomba.


Ahogy Cifu mondta csak és kizárólag tömör pct lövedékeknél használják.


szerintem
Előzmény: Farkas Roland (12743)
Farkas Roland 2006. aug. 6. Creative Commons License 12743
Bocs, hogy belevau, bar lassan mar meg se merek szolalni...

"Since 1997 the United States has been modifying and upgrading its missiles and guided (smart) bombs. Prototypes of these bombs were tested in the Kosovo mountains in 1999, but a far greater range has been tested in Afghanistan."

http://mondediplo.com/2002/03/03uranium


szoval megis van bomba...
kovimiki 2006. aug. 6. Creative Commons License 12742
koszi, csak egy eszmefuttatas volt reszemrol
Előzmény: Kuruc71 (12741)
Kuruc71 2006. aug. 6. Creative Commons License 12741
Szia kovimiki


Maradjunk annyiban hogy urántartalmú bomba nincs. Na jó a nukifegyverek.

A bunkerromboló bombáknál a falvastagsággal, a hoszz, átmérő aránnyal, illetve szükség eetén a becsapódás előtt rakéta póthajtással operálnak.


:-))
Előzmény: kovimiki (12740)
kovimiki 2006. aug. 6. Creative Commons License 12740

Nem vedeni akarom Rolandot,de azert ez eros volt.

foleg,hogy a te szavaidat idezzem egy gyk civiltol.

egyebkent akar a bombak is lehettek urantartalmuak.

hisz miert is hasznaljak az urant nehezlovedekekben?

mert nehez.egysegnyi terfogaton nagyobb a tomege=minel nagyobb egysegtomegu anyagbol keszitjuk a lovedek magjat,annal nagyobb mozgasi energiàt erhetunk el,ami ugye nagyobb rombolàsi keszseget,àtuto keszseget ad.

Jol emlekszem,hogy azert afganisztant eleg jol vegigszortak a "bunkerrombolo" bombakkal?

Talan abban nem lehettet uran, hogy tomegenel fogva minel melyebbre furodjon?

Talan nem,talan igen...

egyebkent a sugarzasmero ma napig ott log a belgak nyakaban,de veszelyezteto erteket csak akkor mutatott mikor kivancsisagbol beraktuk a repteren a rontgen gepbe:-)

Előzmény: belic (12738)
Farkas Roland 2006. aug. 6. Creative Commons License 12739
Belic, bal labbal keltel vagy imadsz kotekedni? raadasul ilyen, a tema szempontjabol jelentektelen dologba?
egyebkent a tuzert a CIFU altal emlitett panceltoro lovedekek miatt irtam, nem a legiero miatt... nem en vagyok a segg, hanem te nem figyeltel.
Előzmény: belic (12738)
belic 2006. aug. 6. Creative Commons License 12738
Hello!

az amerikaiak szejjel bombaztak a teruletet csokkentett uranium tartalmu bombaikkal

Egy volt tiszttol ennel tobbet varnek.

nem vagyok tuzer

Ennel is (gyk. civil letemre tudom, hogy a legiero szokott bombazni, nem a tuzerek).

Bel
Előzmény: Farkas Roland (12724)
belic 2006. aug. 6. Creative Commons License 12737
Hello Eheslo!

a szaros politikusaink ahhelyett, hogy a haza védelmével foglalkoznának mindenféle kalandor akcióba hajszolják a honvédeket, számolatlanul ölve a pénzt és a mérhetetlen emberi erőfeszítést idegen érdekek kiszolgálásába.[/]
...
A honvéd a hazát védje ne az USA seggét a világ másik felén

Szerinted mennyi penzt kell a honvedsegre forditani, hogy a jelenleginek megfelelo szinvonalon garantalja a szerb, az ukran es az orosz hadsereggel szemben az orszag vedelmet?
Szerintem a "szamolatlan" 100-szorosa is nevettsegesen csekely lenne. Mennyi az a szamolatlan penz, a katonai koltsegvetesnek a 2%-ka, vagy akar az 5% is?

Bel
Előzmény: Éhesló (12698)
Kuruc71 2006. aug. 6. Creative Commons License 12736
Szia őrmester !


Tatán te ígértél zászlócsúcsdíszt ???
Engem nem régen kerestek meg , denekem ehez nincs érkezésem.Előzmény: Sgt. Elias (12735)
Sgt. Elias 2006. aug. 6. Creative Commons License 12735
Én azt olvastam, hogy Koszovóban ólomszennyezéssel volt gond bizonyos helyeken, mivel korábban színesfémfeldolgozás folyt, és a melléktermékeket csak otthagyták. Néhány elüldözött (IDP) roma közösségben voltak halálesetek is e miatt, mert ilyen meddőhányókhoz telepítették őket. Egy ENSZ rendőrt meg, aki arrafelé járt kocogni naponta, hazaküldtek. Leglábbis a sajtó ezt írta.

Az uránnál tényleg nem a sugárzás a gond, hanem az, hogy mint minden nehézfém, rendkívül mérgező.
Előzmény: Farkas Roland (12734)
Farkas Roland 2006. aug. 6. Creative Commons License 12734
kosz az update-t Cifu! nem vagyok tuzer, csak annyit tudtam rola, hogy anno a belga katonak nyakaban ott logott a sugarzasmero, meg nehany amerikai es kanadai katona vizeleteben a megengedheto ertek akar 400-szorosat is kimutattak mar...

csak azert jutott eszembe, mert a balkanon is remhirek terjengtek egy szennyezett teruletrol, de errol meg Hamburger tud tobbet...

a remhirekre is fel kell keszulni elore. egy-ket sugarzasmero nem art szerintem, ha mas nem akkor ezert.
Előzmény: Cifu (12733)
Cifu 2006. aug. 6. Creative Commons License 12733
Bizonyara olyan aprosagokra is ugyelnek, hogy mindenkinek logjon a nyakaban egy sugarzasmero is, hamar az amerikaiak szejjel bombaztak a teruletet csokkentett uranium tartalmu bombaikkal...

1.: Nincs olyan, hogy csökkentett uránium. ;)
Olyan van, hogy gyengített uránium lövedék. A gyengített urán az U-238-ast jelöli, és azért kimerült, mivel a rádióaktív U-235-östől meg van "tisztitva" (a gyengített uránium az urándúsítás mellékterméke). Rádióaktivitása minimális, de ellenben nagyon mérgező nehézfém, emiatt erősen környezetszennyező. Van még egy csúnya szokása: a becsapódáskor keletkező hőtől begyullad, és iszonyatos tűzet okoz. További probléma vele, hogy becsapódás után keletkező finom uránpor (urán-oxid pontosan, ha jól tudom) könnyen belélegezhető, és erősen mérgező mivolta miatt ez nem túl egézséges.
2.: Bombákban nem igen szokták használni, első sorban páncéltörő lövedékekben fordul meg.
Előzmény: Farkas Roland (12724)
kovimiki 2006. aug. 6. Creative Commons License 12732

nem tudom, hogy a technikai harcertek mennyire nyilvanos vagy sem...

de egyebkent nem a tuzersegi eszkozok vannak tobbsegben az isaf arzenaljaban.

 

Előzmény: Kuruc71 (12731)
Kuruc71 2006. aug. 6. Creative Commons License 12731
Hát igen !

Azonnal elérhető, hívható AH-64 sek, F-16 sok. Elég visszataró erőt képviselnek ha mondjuk egy két járőr alatt ezek ott repkednek a járőr feje felett. Tudatosúl az ellenérdeklt félben, hogy nagyot kaphat az orrára.

Mi kimegyünk, és jó esetben egy UAW ( ami jó hogy van, csak kevés ) fog repkedni.


Arról még nem is olvastam, hogy milyen tüzérségi eszközeik voltak a Hollandusoknak. Mi mit viszünk ki ? 82 mm AV ??

Na most jönne jól az önjáró AV ! De ide inkább 120 mmes kéne nem a 82 es mert az sovánka lehet.

Előzmény: kovimiki (12730)
kovimiki 2006. aug. 6. Creative Commons License 12730
Előzmény: Kuruc71 (12729)
Kuruc71 2006. aug. 6. Creative Commons License 12729
Darabra típusra milyen technikájuk volt kint ?

A személyi felszerelésük milyen volt ?
Előzmény: Kuruc71 (12728)
Kuruc71 2006. aug. 6. Creative Commons License 12728
A Hollandusok hány katonával láták el ennek a PRT -nek a védelmét ?
kovimiki 2006. aug. 6. Creative Commons License 12727

Egy kis ironiat erzek a soraidban...es teljesen egyetertek veled!

legitamogatas? en is biztos vagyok benne,hogy minden esetben lesz,aki majd ki meri adni a tuzparancsot...

Lattam egy par tamadast prt-k ellen,miutan kitort a karikaturabotrany.nagyjabol tudom, hogy hany szovetseges katona kerult korhazba ezek miatt,nagyjabol azt is tudom,hogy hany tamado afgan kerult korhazba az ellenuk kivezenyelt afgan rendorseg-hadsereg miatt.arrol viszont halvany fogalmam sincs, hogy hany tamado afgan szorult korhazi kezelesre,vagy esetleg gyasszertartasra a "vedekezo" isaf katonak miatt...

 

 

 

Előzmény: Farkas Roland (12724)
Princ of Carpatia 2006. aug. 6. Creative Commons License 12726
Üdv Barátim!

No, akkó foglaljátok össze, mi mindenre lenne szüksége ennek a missziónak? Mán csak azé is, hogy mint nemértő civil, nehogy egy hátast dobjak, ha netán megen valaki az íróasztalt ráborítaná mostani miniszterünkre a hiányosságok okán! :-))

Öreg Csóka
Előzmény: kgp9 (12725)
kgp9 2006. aug. 6. Creative Commons License 12725
Táborfalván voltam csütörtökön,beszélgettem az Afganisztánba menőkkel.Reménykedem,hogy mindenki épségben fog hazajönni.Az a legszomorúbb hogy bölcs vezetőink szarnak a biztoságra.Nem azivesen mennék ki erre a misszióra!((((
Farkas Roland 2006. aug. 6. Creative Commons License 12724
Ugyan Hamburger, ne aggodd magad agyon!!!

Felelos vezetoink bizonyara komolyan felkeszitettek a fiukat es minden szukseges dologgal, igy megvesztegeteshez szukseges penzzel is ellattak oket...

Bizonyara olyan aprosagokra is ugyelnek, hogy mindenkinek logjon a nyakaban egy sugarzasmero is, hamar az amerikaiak szejjel bombaztak a teruletet csokkentett uranium tartalmu bombaikkal...

Es lesz naptej is, meg megerositett BTR is, meg minden katona beszel angolul olyan szinten, hogy legitamogatast vagy mentest tudjon hivni azoktol akik ezt biztositani fogjak...

Nekem "toretlen" a hitem a magyar katonai vezetokben...

:-)
Előzmény: Hamburger2 (12723)
Hamburger2 2006. aug. 5. Creative Commons License 12723
Szervusztok!

A biztonság viszonylagos. Az OK, hogy a déli és délnyugati tartományokhoz képest Baghlan egy "szanatórium", de kategórikusan egyetlen afgán tartományról sem lehet kijelenteni, hogy az biztonságos. Talán csak egy fokkal nyugodtabb, mint a többi. És ebben biztosan jelentősen közrejátszott a hollandok által adott hivatalos és nem hivatalos pénz a helyieknek. Remélem, hogy erre is felkészültünk! A szovjetek idején sem az egész ország volt egyszerre "hot", de aztán gyorsan terjedt a keményebb ellenállás! Sajnos az én olvasatomban az afgán történelem szerint az afgánok hosszú távon egyetlen külföldi hatalmat sem képesek elviselni az országukon belül! Ha nincsenek "betolakodók", akkor egymást nyírják, de ha valaki rájuk akarja erőszakolni a maga rendszerét, az ellen rögtön összefognak.

Itt most az a nagy kérdés, mennyire tudjuk úgy "demokratizálni" őket, hogy ők azt ne érezzék gyarmatosításnak és a kutúrkörükbe történő beavatkozásnak!? Ezért szokott ilyen műveletekben a CIMIC és a PSYOPS a legfontosabb lenni. Az afganisztáni helyzet viszont megköveteli az erődemonstráció képességét is, mert "warlordok" földjén a katonai erő mindennek az alapja!

Az pedig, hogy a BTR-k 30 mm-es gépágyúi elegendő elrettentő erőt jelentenek a rossz szándékúak ellen, azt igazán nem hiszem. A szovjetek elleni háború idején ennél keményebb diókat ettek az afgánok reggelire! :)

Tényleg, víztisztító képesség megy ki? Az oroszok veszteségeik (harcképtelenség) igen nagy százalékát a nem megfelelő higiéniás viszonyok miatt szenvedték el. Ebben nagy szerepet játszott a nem megfelelő minőségű víz is! Persze az nem békefenntartás volt, csak "baráti segítségnyújtás"!

Hamburger
Előzmény: Farkas Roland (12720)
Nán 2006. aug. 5. Creative Commons License 12722
Szia Éhesló ! Nagyon jól írtál, én is így látom. Megjegyzem, bár ne legyen igazam, mintha "érne" egy libanoni "kirándulás" is. Kikból, miből ?
Előzmény: Éhesló (12698)
Kuruc71 2006. aug. 5. Creative Commons License 12721
A helikopterek egyszerűen elengedhetetlenek ! Nélkülük nincs korrekt felderíté, mozgékonyság, légitámogatás !

Én fontosnak tartánám a tábor körül egy megfigyelő vonalat is létrehozni. De hol ? Ahegytetején ?
Vagy kikkel ? A 170 fős századdal ?


Ez bizony a boz szarosabb vége ! És most nagyon a kezünkbe nyomták. Nem tartom kizártnak, hogy ez egy oktatókurzus melyet a NATO azért írt elő hogy "okosaink" rájöjjenek hogy szükség van a képességeket valósan birtokló hadseregre.

Csak miért a katonáknak kell meghalni, megsérülni, és miért nem a politikusoknak aki idáig juttatták az MH-t ?


Csak egy apró örömöm van , egy személyhez kötődik. Vagy megoldja a feladatot, és akkor nagyon örülök, vagy nem és akkor ..........

De összességében szar + ÁFA !


Ui : Az UAW pláne egy ehez kevés. Kérdés a felderítési adatokhoz milyen frissen jutunk hozzá ? Egyáltalán technikailag fel vagyunk készülve hogy fogadni tudjuk ?
Előzmény: Farkas Roland (12720)
Farkas Roland 2006. aug. 5. Creative Commons License 12720
Az eszaki teruleteket altalaban biztonsagosnak mondjak. Baghlan biztonsagat nem ismerem, de a szemrevetelezo eloors, akiknek a megtamadasat a HM nemregiben bejelentette az is ott jart nem?
Előzmény: Némedi László __ (12716)
Némedi László __ 2006. aug. 5. Creative Commons License 12719
Aid workers killed in Afghanistan during the last two months

10 Apr – 10 June 2006

Province           Time        Casualties
Badghis      10 April 5 Farah Mid May 1 Baghlan Mid May 1 Daikundi End May 4 Jowzjan End May 4 Badakhshan End May 2 Herat End May 2 Balkh June 2

Némedi László __ 2006. aug. 5. Creative Commons License 12718
ezekből elég egyértelmű, hogy a hollandok maguk is adnak sok pénzt, amit persze a helyi warlordok, valószínűleg megcsapolnak. Így könnyű jó barátságot kialakítani. Kíváncsi vagyok ezek a holland pénzek jönnek-e ebbe a tartományba, ha a hollandok elmennek (valszeg nem)? A többi UN pénz persze jöhet, de azoknál kérdés, hogy kompenzálják-e a kiesett hollnad pénzt (valszeg nem)? Mi mennyi pénzt teszünk bele, mármint iskolaépítésbe (valszeg semmit-keveset)? Hogy fog ez hatni a warlordokra (rosszul)? Ha rosszul, akkor azok lehet, hogy megtesznek mindent, hogy gazdagabb ország menjen oda. Mi az a minden, warlordoknál valszeg nem a tárgyalások.
Előzmény: Némedi László __ (12717)
Némedi László __ 2006. aug. 5. Creative Commons License 12717

Or take Baghlan, where the Dutch are. It was one of the most violent provinces during the war, and most of Baghlan supported the Taliban, but things are calming down now. The incessant aid and “friendly” support provided by the Dutch is having a real effect on the province. Dutch funds disbursed through NGOs are going towards building of schools- pulling kids out of madrassas, and going towards women’s centers.

-----------------------

 

http://www.mfa.nl/aspx/get.aspx?xdl=/views/post/xdl/page&SitIdt=60&VarIdt=47&ItmIdt=37875

 

---------------

 

http://www.minbuza.nl/default.asp?CMS_ITEM=554D1B0F5F6A4D9CBF1B5D5C7BF2E495X3X67237X53

 

----------------

 

Risky all the same  
 
However, the Baghlan mission is not entirely without risk. The province is said to still be home to a number of residual Taliban and al-Qaeda fighters, but is chiefly known for a high level of crime and lawlessness. Power resides with local warlords and the mainstays of the local economy are the expansive poppy fields and related opium and heroin trades. Human rights violations in the region are said to be widespread.  

http://www.defense-aerospace.com/cgi-bin/client/modele.pl?prod=44499&session=dae.22192099.1154768608.RNRe4MOa9dUAAG5-ExY&modele=jdc_1

 

----------------------

 

http://www.mindef.nl/en/

 

 

 

 

 

 

Némedi László __ 2006. aug. 5. Creative Commons License 12716
ezt semmiképp ne hagyjátok ki, sorolódnak az esetek...
Előzmény: Némedi László __ (12715)
Némedi László __ 2006. aug. 5. Creative Commons License 12715
Némedi László __ 2006. aug. 5. Creative Commons License 12714
Előzmény: Hamburger2 (12713)
Hamburger2 2006. aug. 5. Creative Commons License 12713
Szia Laci!

Nehogy befejezd! Ha a többiek unják, akkor küld át nekem ezeket a linkeket magánban. Szeretném azoknak is megmutatni, akik azt állítják, hogy milyen nyugodt környék is Baghlan! (Ha az emlékezetem nem csal, akkor a szovjetek hajdanán ebben a tartományban igen komoly veszteségeket szenvedték el. Na ja, akkor az utánpótlás, most a nk-i kábszerútvonal megy arra!

Üdv Hassan!

A szövetségi szerződésekről csak annyit, hogy talán nem kell Neked felsorolnom a magyar hadtörténelem azon példáit, amikor szövetségeseink megszegték a velünk kötött előzetes szerződéseiket, ha ők velünk egyidőben komoly bajba kerültek!? Nehogy azt hidd, hogy ez ma másként lenne!

Hamburger
Előzmény: Némedi László __ (12710)
tuzer 2006. aug. 5. Creative Commons License 12712

Egyébként ér még minket Afganisztánban meglepetés.

 

Erről jut eszembe:

 

Piroska kérdezi a nagyit:

-Miért olyan nagy a szád, nagymama?

-Nem kérdeznél ilyet, kisunokám, ha láttad volna a nagyapád fszát!!

tuzer 2006. aug. 5. Creative Commons License 12711

Annyiban egyetértek, hogy először jön az Alkotmány (v.ö.: a haza védelme) és miden, ammi ezzel jár, és a fölösleg mehet bárkinek segíteni, ha a politika úgy kívánja.

 

 

Előzmény: Éhesló (12698)
Némedi László __ 2006. aug. 4. Creative Commons License 12710

http://www.newssafety.com/hotspots/documents/AKEAfghanistan27.07.2006.htm

 

 

 

---------

Another roadside bomb on Thursday, possibly aimed at a NATO convoy, wounded three civilians in the northern province of Baghlan, provincial officials there said.

http://abcnews.go.com/US/wireStory?id=2270163

 

----------------------

 

On 08 Nov 05, ISAF’s Provincial Reconstruction Team in Baghlan Province reported an attack on one of its convoys 3 km north of Baghlan. An improvised explosive device detonated 10-15 m ahead of the lead vehicle in the convoy. There were no ISAF casualties or damage to vehicles, however an Afghan child was injured by shrapnel and was transferred to a local civilian hospital. This incident, resulting in casualties to innocent citizens of this country, demonstrates the futility of such attacks, and increases support to the Government and international security forces in their mission to create a secure and safe environment in Afghanistan.

http://www.afnorth.nato.int/ISAF/Update/Press_Releases/speeches/2005/speech_14nov05.htm

 

----------------------

 

A convoy of NATO-led International Security Assistance Force (ISAF) came under attack in northern Baghlan province Tuesday but left no casualties, spokesperson of the multinational troops said Wednesday.

 

http://english.people.com.cn/200507/07/eng20050707_194593.html

 

-----------------

 

na jó, befejezem...

 

és én is remélem nem lesz semmi baj, de azt is remélem felkészültek, felszereltek lesznek a katonák, sikerül elérniük, hogy barátként kezeljék őket, ne ellenségként...

 

Princ of Carpatia 2006. aug. 4. Creative Commons License 12708
ÜDV BARÁTOM!

SZÍVEMBŰL, ÉS ESZEMBŰL SZÓLTÁL!!!

Öreg Csóka
Előzmény: Éhesló (12698)
thehassan 2006. aug. 4. Creative Commons License 12707
Egyébként egyetértünk az alapokban. Pont ma mondtam egy kollégának, hogy addig fognak játszani a MH-gel, amíg egyszer nem lesz beleverve az orrunk a nagy büdös valóságba. Meg lehetne kerülni ezt a tapasztalatot, de sajnos tény, hogy az első kézből szerzett tapasztalat a legmaradandóbb. Eddig még nem került sor rá. Van rá esély, hogy most fog. Erősen bízom abban, hogy mégsem, és még erősebben abban, ami minden katona örök imádsága:
"Add, hogy ne akkor, amikor én vagyok szolgálatban!" <-Persze ezt a helyzetre aktualizálva.

De ez sem változtat a jelen pillanat tényein, amivel most nekünk tervezni, számolni, dolgozni kell.
Előzmény: Kuruc71 (12704)
thehassan 2006. aug. 4. Creative Commons License 12706
Mindenki épít a szomszédaira! Persze, kérdés, hogy milyen mértékben. A lehetőségek figyelembe vételével minél kevésbé kellene.
Pl.
Leszerződtünk két évre most a PRT-szolgáltatás nyújtására. Jobb lenne azt mondani, hogy 10. Merthogy addig biztosan szükség lesz! Egy nemzetépítés nem két év. Viszont, ha azt mondjuk, hogy 10, akkor eleve máshogy áll az ember a kérdéshez. Van ott egy laktanya, más beruházást végez az ember (ha egyáltalán) két évre, megint mást tízre. Más dolgokat lehetne kivinni (apránként), vagy eleve oda venni. Számlafizető címe Balaton u., szállítási cím P.E.K.
Azonban, a valóság talaján élve, leszerződtünk két évre és nincs talonban pár F-16, amivel odamehetnénk. Valahogy azonban meg KELL oldani! Ha szomszéd, akkor az. Jobb lenne, ha nem kellene, de nincs úgy.
Próbálok a Taxxx-i realizmus talaján maradni. Lehetne álmodozni arról, hogy milyen jó lenne ha az Apache-aink kísérnék a Black Hawk-okat (vagy picit realistábban az korszerűsített -24-ek a korszerűsített -17-eket), de nincs ilyenünk. Ezért szegény ember vízzel főz alapon kell dolgozni. Hogy miért kell szegény embernek svédasztalos állófogadást adnia, azt már nem a szegény ember dönti el, hanem a kormány, aki aláírta a PRT-feladatot. Az tény, hogy oda kell menni. Innentől kezdve az a katonák dolga, hogy kitalálják, hogyan lehet ezt megvalósítani. Ha németekkel, amerikaiakkal, afgánokkal, mescalero indiánokkal kell ehhez együttműködni, akkor azzal.

Kérdéseidre válaszul:
-szerződést kell kötni, amiben le van rögzítve, hogy vegyenek minket figyelembe
-saját is elromolhat, és neki is érdeke, hogy üzemképesen tartsa
-itt jönnek a képbe a híradók, akik n darab egymástól független kommunikációs vonalat építenek ki a magyar HDMÜ és az emü. HDMÜ között (kétféle műholdas telefon, GSM-telefon, helyi nyilvános vezetékes telefon, IVSN, kétféle rádió, postagalamb, futárdelfin...). Ezeket egyidejűleg csak atombombával lehet megszakítani, de akkor már nem a MEDEVAC lesz a fő problémánk.
-akkor messze vannak, de legalább vannak, míg nekünk most nincs semmink
Előzmény: Kuruc71 (12705)
Kuruc71 2006. aug. 4. Creative Commons License 12705
Szia thehassan !
Már megint a szomszédra építeni ????

És ha neki van rá szüksége ?
És ha neki elromlott ?
És ha csak egyszerűen nem tudunk kapcsolatba lépni velük ?
És ha messze vannak?
És ha......
És ha......


Mint a NATO ban. Majd ők !

Mondjatok vészmadárnak, és ha nem úgy lesz akkor röhögjetek ki, de ez komolytragédiát vetíti előre.
Előzmény: thehassan (12701)
Kuruc71 2006. aug. 4. Creative Commons License 12704
"Ja, igen: a PRT katonai elemének feladata nem csak az lesz, amit mi itthon előre kigondoltunk, hanem ami elé a valóság állítja! "


Szerintem erre a "valóságra" nincsenek meg az eszközeink.
Ez így TRAGÉDIA gyanús.
De ha tehetném akkor a politikusaink fiait is kiküldeném. Hát ha így felelösségteljesebben döntenek.

Azért könyörgök, hogy az első "eseményt" ússzuk meg olcsón, és legyen egy vészharang, hogy így ezt nem szabad csinálni.
Előzmény: Hamburger2 (12700)
Kuruc71 2006. aug. 4. Creative Commons License 12703
Szia Éhesló !


Nem mindennel, de a mondanivalód 90 % -val egyetértek, és azonosúlni tudok.


Csak egy gondolatébresztő : Ha a Törököket már korábban, és délebbre megálítottuk volna akár más nemzetekkel együtt harcolva, akkor nem lett volna 150 éves megszállás, pusztulás. Most 150 évvel előrébb tartanánk ( na jó a magyaros mentalitás miatt csak 20 évvel, de az is sok ).


Szerintem !
Előzmény: Éhesló (12698)
thehassan 2006. aug. 4. Creative Commons License 12702
Teljesen igaz.
Előzmény: Hamburger2 (12700)
thehassan 2006. aug. 4. Creative Commons License 12701
Ne hidd, hogy én nem aggódok... igencsak van, és ha minden úgy megy, ahogy tervezem, akkor még több közöm lesz ehhez a kontingenshez...

Megnéztem a belinkelt honlapokat, nos, F-16-ok, Apache-ok vannak még holland részről Afganisztánban és a Kirgizisztánban. Ilyenünk nekünk biztos nem lesz, és pár Mi-24 valóban nem ártana! (korszerűsítve, persze) Próbára fogják tenni. Veszélyes lesz ez a hely, majdnem Irak, de azért nem kellene máris tömeghalált és tüzérségi zárótüzet vizionálni.
Nem fogjuk megoldani fegyver nélkül. Igen nagy azonban a valószínűsége, hogy a 30mm elég nagy fegyverméret lesz.

Kicsit más: az afgán hadsereg egy százada a holland honlap szerint ott állomásozik P.E.K.-ban. Ezzel való együttműködés folytatása hasznunkra válna, jól gondolom?
A németek ott vannak a szomszédban. A hollandok elég jól emü.-tek velük az írás alapján. Azt elmondta a TV, hogy a SAR-t és MEDEVAC-ot a németek repülik majd, ha kell. Velük is nagyon fokozni kellene a kapcsolatot.
Előzmény: Hamburger2 (12699)
Hamburger2 2006. aug. 4. Creative Commons License 12700
Ja, igen: a PRT katonai elemének feladata nem csak az lesz, amit mi itthon előre kigondoltunk, hanem ami elé a valóság állítja!

Hamburger
Előzmény: Hamburger2 (12699)
Hamburger2 2006. aug. 4. Creative Commons License 12699
Szervusz Hassan!

Nekem semmi bajom a kenőpénzzel, ha a magyar katonák biztonságáról van szó! Csak aztán nehogy ÁFA-s számlát követeljenek a kontingensparancsnokon az itthoniak! J A mi mentalitásunkkal nehezen tudom elképzelni, hogy egy ilyen jelenséget normálisan tudjuk kezelni! Sajnos a gyakorlat még ennél kisebb volumenű dolgok esetén is a szőrszálhasogatást igazolja!

Noha a hollandok ugyanezt a CIMIC-orientált feladatot látják el, mégis rendelkeznek a térségben komoly saját (!!) csapásmérő képességgel! Vagy rosszul tudom? Afganisztánban soha sem árt az óvatosság a vészhelyzetekre! Való igaz, hogy nem kell iskolaépítéshez harckocsival menni, de nem árt ha a „rossz fiúk” tudják, hogy akár az orrukra is tudunk koppintani.

De igazad van, alkalmazhatjuk esetleges sorozatos támadások esetén a bibliai elvet: Ha megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel! Ne hidd, hogy a talibánok nem fogják próbára tenni a NATO tűrőképességét. Legalábbis az afgán történelem erre enged következtetni. De azért remélem, hogy mi most is megússzuk és leszünk olyan leleményesek, hogy megoldjuk a problémákat fegyver nélkül is.

Hamburger
Előzmény: thehassan (12695)
Éhesló 2006. aug. 4. Creative Commons License 12698

Helló,

nagy az olvtársak lelkesedése a PRt kapcsán.

Semmi keresnivalónk nincs ott. Irakban sem volt.

A nagy duma az újjáépítésben való részvételről nem jött be. Béke sincs egyik helyen sem és ha a helyzet így alakul nem is igen lesz addig amíg az utolsó USA-Izraeli zsoldos el nem tűnik onnan.

Nem hinném, hogy ezt akartuk volna 1989-ben vagy bármikor is. Én esküt a haza védelmére tettem, de a szaros politikusaink ahhelyett, hogy a haza védelmével foglalkoznának mindenféle kalandor akcióba hajszolják a honvédeket, számolatlanul ölve a pénzt és a mérhetetlen emberi erőfeszítést idegen érdekek kiszolgálásába. Közben itthon minden a csődről szól, hadseregen belül és kívül.  Az eü. biztosítás elemeit a koszos, személyzet nélküli raktárak mélyéről kaparják össze, páncélozott sebesültszállítónk még nincs, de ha elkészül az átalakított BTR az is egy tragédia lesz a világban alkalkamazottakhoz képest. 1 épkézláb fiatal főtörzs rakta össze egy nyugállományú mérnökkel az összes eü. missziót Tiranától, Pristinán át Al Hilláig. Ebből a semmiből. Nincs egyetlen új eszközünk sem, amit ilyen szigorú körülményekre terveztek és teszteltek volna.

Perce majd a csodatevő CIMIC odaáll a tálib elé és kidumálja a fiúkat a szarból, sírnom kellene, ha még lenne hozzá kedvem!

Mit pampogott volna itthon és a világban bárki, ha a ruszkik velünk vattázták volna ki az afgán megszállást? Máig szégyenként ragad rajtunk a 68-as felvidéki bevonulás. Ez (bármelyik) legalább akkora szégyen.

A terrorizmus okait nem számolhatták fel, mert ennek fő oka az a politika amit évszázadok óta folytatnak "demokrata" européerek a "barbár" népek ellen a világ bármely táján.

Soha nem ártottak hazánknak sem az irakiak, sem az afgánok!

A honvéd a hazát védje ne az USA seggét a világ másik felén, mert hálára, viszonzásra nem, legfeljeb a szolgának járó oldalbarúgásra számíthat!

 

Üdv, Éhesló

Némedi László __ 2006. aug. 4. Creative Commons License 12697
http://www.coe-dmha.org/Afghanistan/Afg123005.htm

 

"Attack on NATO-led peacekeepers in northern Afghanistan leaves four wounded

Four people, including two NATO-led peacekeepers, were wounded when their two-vehicle convoy was hit by a bomb blast in northern Baghlan province. The two wounded soldiers were from the Netherlands and the United Kingdom, and th