Keresés

Részletes keresés

Vasi Kutya Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21111
Az USA-ban a fegyverviselés jobban engedélyezett, mint bárhol máshol a Földön. Írhatnám hogy alanyi jogon jár, így nem csoda, hogy a Kukk Klux Klan szervezet lőgyakorlatokat tarthat...
Előzmény: Éhesló (21109)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21110
Üdv, Kuruc!
A Szovjet hadihajók... topikban szerintem már azelőtt megválaszoltam, mielőtt megkérdezted volna:)))P
Jó lenne valahogy összekapcsolni a topikokat, mert szanaszét írunk.:)))
Előzmény: Kuruc71 (21107)
Éhesló Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21109

Helló,

az usákoknál a "hivatalos" gárdán kívül számtalan egyéb civil szerveződés van , amely talpig fegyverben ténykedik az alkotmány keretein belül. Ezek közül csak egy a KKK, de van hasonló szervezetük a latinoknak és feketéknek is.  Néhány komoly nagy tábor vallási alapon üzemel, a legnagyobbakat ortodox zsidók üzemeltetik New Yorkhoz közel (Cats Kill).

Ezért vicces és egyben tragikus amit ez a szerencsétlen alak odaátról nekünk pampog.

Akinek gondja van - jó magyar szokás szerint - jelentse az első "alkotmányvédő" hatalmi szervezetnek, csak arra vigyázzon ki ne lőjék a szemét annak azonosító jelvény nélküli, álarcos tagjai a nem rendszeresített fegyvereikből kilőtt nem rendszeresített töltény gumilövedékével.... Már ha a demokráciát féltjük itten ezerrel!

 

Éhesló

 

 

Előzmény: Némedi László __ (21105)
Kuruc71 Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21108
De örülnék ha nem lenne igazad ! Viszont a józan paraszti ész azt mondatja velem, hogy sajna talán közel jársz az igazsághoz.
Előzmény: Éhesló (21090)
Kuruc71 Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21107
"Gyerekek, mi ez az általános fosás???!!!
A NATO-nak meg USA-nak lehet gyakorlatoznia, másnak meg nem? Felnőtt emberek vagytok, de a propagandának bedőltök."


Szia István !

Felsorolnál olyan konkrét eseteket amikor mostanság NATO vagy USA stratégiai bombázó, vagy felderítőgép megsértette volna az Orosz o légterét ? Mert fordítva mostanság akár az Atlanti, akár a Csendesoceáni térségben volt példa.


Hozzá teszem, hogy nem tartom "grállovagnak " az USA-t de most éppen azt látom, hogy Orosz o emeli a tétet. Aztán ha meg elkezdődik a licit akkor mindnyájan kakiban leszünk.
Előzmény: Zicherman Istvan (21070)
Kuruc71 Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21106
Háááát ! Nem tudom, de abban biztos vagyok, hogy ha nagyon akarják akkor akár gépesített, páncélos alakulatok, akár légierő tekintetében röhögve összehozzák az 3-5 szörös túlerőt. Szárazföldi alakulat területén szerintem még a Szlovákok is képesek erre.
Előzmény: Stylist (21075)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21105
még normálisabban úgy működne a dolog, hogy szakmailag kitalálják, hogy (akár ugyanennyi pénzből) hogy lehet megfelelő védelmet előállítani, és ezt megcsinálják, és akkor már csak hagyományőrző civil gárdákra van szükség...
Előzmény: Stylist (21104)
Stylist Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21104

"Amit jó lenne elérni, hogy a politika csak abban dönthessen mely szakmai témákhoz nyúl (tehát csak prioritásokat adhasson), és nem azt hogy hogyan."

 

A legjobb példa erre a különböző gárdák ügye mostanában! Jönnek a politikusok, egymás után Szekerestől Simicskóig, mindenki megmondja a frankót, a média meg bólogat és leadja. Egyik újságírónak sincs annyi agya, hogy elmenjen a legilletékesebbekhez, a katonákhoz, pl. interjút kérjen Havril Andrástól, és feltegye az ominózus kérdést: a Vezérkari Főnök úr szerint jó és hasznos dolog-e a különböző paramilitáris gárdák felállítása, illetve, ha a válasza igen, akkor legyen kedves árulja el, hogy szakmai szempontból mit vár ezektől a Honvédség, és milyen jellegű támogatást nyújt majd ezeknek a szervezeteknek, valamint mit vár el tőlük cserébe! Röhej, hogy minden civilnek van kurva fontos véleménye, csak a hivatásos profikat nem kérdezi meg a kutya sem... :-((

Üdv:

 

Előzmény: Némedi László __ (21101)
Kuruc71 Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21103
Várjunk csak, nekem valami olyasmi dereng, hogy amikor a taxisblokád idején a Göncz tépte a száját, hogy "parancsot adott a Honvédségnek, hogy minden alakulat maradjon a laktanyában" ez igencsak baszta a csőrét Für Lajosnak + Antallnak, és az Alkotmánybírósághoz fordultak ezügyben. És ha jól emlékszem, akkor az Alkotmánybíróság valami olyasmi állásfoglalást tett közzé, hogy a köztársasági elnök csak névlegesen a fegyveres erők főparancsnoka, de konkrét utasítást nem adhat a katonáknak, erre csak a HM-nek van joga, a vezérkari főnökön keresztül. Most akkor adhat közvetlen parancsot az elnök, vagy nem? Vagy csak akkor, ha már izzik a pite?

Üdv: "Csak Budapesten a "taxisblokád" idején 2400 fős dandár hír szd-vel, szállító zlj-vel "űszaki zlj-vel" volt HKSZ-ben. Ebből két lövész zlj a körletekben ülőkészültséget adott. A felszerelés a szokásos lövészfegyvereken kívül ( lőszerrel ) a gyalásó, és a gázálarc fokozott használatát vetete előre. A következő két zlj 30 percen egy órán belül ( a teherautók visszaérkezése után ) volt bevethető.

A dolog érdekessége az volt, hogy nem is volt alkotánysértő, mert NEM honvédségi alakulat volt hanem a BM Határőrség Ady-ligeti "ezrede" amelyik a mérete alapján inkább dandár volt. Horvéth miniszter úr be is kívánta vetni a csapatokat és hogy még sem történt meg az nem rajta múlott.
Előzmény: Stylist (21061)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21102
ja bocs, már azt az egy hozzászólását is kitörölték :))
Előzmény: Némedi László __ (21101)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21101

az adott kollega nem volt a törzsgárda tagja (megnéztem a hozzászólásszámát), ha megnézed ki szólt itt mostanában, akkor meg is találod őt.

Ezzel nem is lett volna semmi gond, ha legalább érintőlegesen a témához kapcsolódik. de nem.

 

Egyébként persze mindenkinek vannak politikai preferenciái, világnézete. De a gondot akkor látom (hacsak ha nem politikus), ha a szakmai véleményét felülírja. Néha első indulatból persze az ember belefuthat egy szakmai hibába, ami a politikai nézetei miatt követett el, de ekkor mindig meg kell állni, és át kell gondolni szakmailag tényleg hibázott-e, és ha igen akkor változtatni az első véleményén. Attól még szeretheti a saját pártját, legfeljebb az adott témában nem lesz velük. Így kellene. Ehelyett a pártok tematizálják a civil-szakmai társaságot, és helyből meghatározzák hol kell állnia a szakértők, mert egyébként a másik oldalhoz sorolják. És ettől sajnos félnek a szakértők.

Fordítva kéne. Nekünk kell megmondani mi a helyes, és a politika próbálja csak meg ellenezni... Amit jó lenne elérni, hogy a politika csak abban dönthessen mely szakmai témákhoz nyúl (tehát csak prioritásokat adhasson), és nem azt hogy hogyan.

 

A másik, ami a politika elkövet a szakma-civil szféra ellen, hogy olyan témákat dob be, ami lényegtelen (Gyurcsány tánca, Orbán magassága), pedig százszor izgalmasabb témák vannak, például itt nálunk a Honvédség témakörében...

 

félig off ezért kicsinyítettem

Előzmény: Éhesló (21099)
Éhesló Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21100

OFF

Jézus!

Lesújtó!

ON

Előzmény: Éhesló (21099)
Éhesló Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21099

OFf

Az itteni törzsgárdáról többnyire elmondható, hogy megpróbálja magát ITT visszafogni. De sajnos a politika annyira átitat mindent, hogy nem lehet teljesen száműzni a szűkebben vett "szakmából" sem. Ráadásul az értékválasztás  meghatározó a szakmai hozzáállásban is. Ezért itt is szikrázunk időnként.

De ha ezért kitiltana a modi az nagyon lesúlytó véleményre sarkallna...

Vitapartnereim kezelését sem a modi által képzel(t)em megoldani. Ez rám nézvést is szomorú lenne....

ON

 

Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21098

ez így van, a mi érdekeinkért csak mi állhatunk ki.

Az EU bővítés is azt jelentette, hogy a fene nagy uniósodás már korántsem sikk már kint. Az EU-t egyre inkább a különböző országok a saját nyereségükre akarják használni (mi még ezzel dicsekszünk is :)))

Ezért mondtam, hogy az információs részleget meg kell csinálni, mert másképp elég nehéz lesz involválni a többi országot. A perszonálissá tett tragédia az egyetlen ami még hat, az már nem, hogy a magyaroknak kell segíteni, de ha Jucus néni egyetlen kakasát lelövi az ellen, abból még hollywoodi film is lehet...

 

Előzmény: Vasi Kutya (21096)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21097
viszont szakfórumba csak odavalót írjunk. az index fórumának nagy része polidili, nem kéne még itt is pozíciókat foglania. Már írtam a véleményemről, hogy fordított kéne, hogy legyen az irány... (polidili->szakmai-civil)
Előzmény: Éhesló (21094)
Vasi Kutya Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21096
Lesz ez még rosszabb is...
Előzmény: Éhesló (21093)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21095
Máshol sem volt jellemző.
Egyszerűen gyanítom, hogy egyazon személy belemászik a különböző fórumokra és mindenáron ,,terjeszti az igét".
Hasonló dolgok zajlanak most a Történelem fórumon:(((( Napok óta próbálok onnan kitiltatni egy ürgét, akinek a nyelvezete nem oda való.
Most már legalább a moderátorok is hajlandóak belátni, hogy szükséges, mivel egyszerűen lehetetlen minden normális beszélgetés vagy vita.
Tudod, vannak, akik azt hiszik, hogy a PoliDiliben megszokott ordenáré hangvételt itt is megüthetik.:(((
Előzmény: Éhesló (21089)
Éhesló Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21094

OFf

elvből ellenzek minden cenzúrát.

Aki ide ír az névjegyet hagy magáról, magát minősíti...

On

Előzmény: Némedi László __ (21092)
Éhesló Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21093

Helló,

mivel nincs nagy mozgás, felidéznék néhány kellemes emléket a frisebb agressziók közül:

A Duna mint határfolyó elterelése, békeszerződések megsértésével.

A horvátországi magyarság kipusztítása, falvaik, városaik felperzselése a szerbiai magyarsággal.

A Vajdaság betelepítése rácokkal és a magyarok folyamatos terrorizálása.

Vegyi támadás a Tisza ellen, példátlan biólógiai károkozással.

Folyamatos és durva környezetszennyezés a Rábán, Kőrösökön, Maroson.

Ki állt ki a magyarok mellett? Mi lett az ellenlépés? Milyen eredménnyel járt?

 

Éhesló

Előzmény: Éhesló (21090)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21092
hidd el van, aki megérdemli (a kimoderálást)
Előzmény: Éhesló (21090)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21091
nem veszítettél semmit
Előzmény: Éhesló (21089)
Éhesló Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21090

Helló,

nem akarom elrettenteni az olvtársakat a szerintem lehetséges szcenáriók leírásával, de arra felhívnám a figyelmet, hogy a világ nagy ívben leszarta az elmúlt párszáz évben a bennünket ért agressziókat, he nem éppen drukkolt bárkinek, aki minket ölt.

Most sem lenne másképp. Aki gyenge eltiporják. Mi gyengék vagyuk. El vagyunk és el leszünk tiporva. Nme csak a Kárpár medencében, hanem itthon is.

A néhány "őrültet" aki majd megpróbál ellenállni, feljelentik azok, akik ma is feljelentenek bárkit, aki különbözik tőlük, és esetleg más a véleménye.

Nevüket és tetteiket pedig kimoderálják a történelemből, akárcsak a nemtetszőket itt a zindexen......

 

Éhesló

Éhesló Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21089

Helló,

mi tört be ide, hogy 9 hozzászólást törölni kellett?

Eddig itt nem volt jellemző a cenzúra ilyen durva formája!

 

Éhesló

 

Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21088
Laci,
majd nézz át néha Julien fórumára. Ha még nem láttad - tettem fel fordításokat.
Előzmény: Némedi László __ (21087)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21077

szerinted mennyi idő alatt tud dönteni a Nato, ha Nato országok között lenne háború (a Nato a külső ellenség elleni szövetség, nem belső).

Addig meg biztos nem indítanak semmit, amíg nem tudják mekkora erők támadnak, és mi mit tudunk csinálni ellenük. Majd amikor megállapítják a támadó erőt, akkor kiszámítják mennyi válaszerő kell. Addig lehet hogy csinálnak felderítő repüléseket, de komoly lépéseket nem csinálnak (ismeretlenbe nem szereti senki küldeni a csapatait). Ráadásul a támadó biztos információs csatát indítana és minket vádolna támadással és csak válasznak minősítené a támadását korlátozott célokkal. Mire minden kiderül és a közvéleményt is előkészítik az azért sok nap lehet...

 

Rendben eléggé irreálisnak tűnnek most ezek a szcenáriók, de biztosak vagytok benne, hogy nem nyernek nacionalista erők Romániában, vagy Szlovákiában? (esetleg Magyarországon)

A Nato országokban egy időben egyszerre sok ilyen probléma jelent meg (Le Pen, olaszok), ekkor a politikai nyomás a kelet-európai kis országokra is kisebb. Ha ezek egyszerre jelennek meg (pl nyer Le Pen, olaszoknál a szeparatisták nyernek, és a szomszédban is ilyenek nyernek és nálunk is. Akkor veszélyes lesz a helyzet.

 

Ez persze valószínűtlen szcenárió, de nem lehetetlen.

 

Még nem is beszéltem az itt felvetett nemzetiségi villogásokról a szomszédos országokban, ott is kérdés mit merünk és valójában mire leszünk képesek...

 

 

Amíg nem vesszük végig a szcenariókat addig nem is tudjuk mire találjunk ki választ.

Tehát szerintetek elvessük, hogy minket egy ország támad meg? Mert ha elvetjük, akkor a jelenlegi létszám még sok is terroristák, szabadcsapatok, bandák ellen.

Előzmény: Biga Cubensis (21054)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21076

üdv a fedélzeten

 

írj nyugodtan máskor is, most már menni is fog a gyakorlás után :)))

 

 

Előzmény: WHWT (21071)
Stylist Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21075

"(vagy csak papíron láétezett és a laktanyából sem tudott kijönni?) Ha az volt, miért szerelték le? (A kérdés költői.) Ha meg nem volt az, akkor a szomszédoké az-e, vagy (szintén) csak papíron létezik."

 

Így van, éppen a múlt héten hallottam erről egy story-t a kecsói rep.napon. Egy olyan srác mesélte, akinek az egyik unokatestvére magyar származású, de román állampolgárként technikus a román hadseregben, helikoptereket javít. Tőle hallotta, hogy tavasszal, március környékén berepült valami sportgép vagy mezőgazdasági kukacbombázó Moldávia felől. Mindennapos eset, ráadásul ott is testvéri románok élnek, de azért "rendnek lennie kell" alapon emelni akarták rá a készültséget, hogy leszállítsák, vagy elkergessék. Csakhogy az egyik készültségi MiG-21 Lancer hajtóművét be sem sikerült indítani, a másik meg felszállt ugyan, de rögtön kigyulladt valami vészjelző lámpa, úgyhogy leírt egy iskolakört a bázis körül, és landolt. Mire a harmadik Lancert kitolták, hogy hátha az fel tud szállni, a "betolakodó" már vissza is repült Moldovába...

És azért mi olyan rosszul soha nem álltunk, még a Gripenek érkezése előtt sem, hogy ne tudjunk kiállítani egy működőképes készültségi Fulcrum géppárt...

Üdv:

Előzmény: Törölt nick (21069)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21074
Isten hozott!:)
Előzmény: WHWT (21072)
WHWT Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21073
Üdvözlöm az Urakat, én általában csak read-only üzemmódban vagyok jelen ebben a topicban, de most talán érdemi hsz.-t is tudok produkálni :-).

 

És ha jól emlékszem, akkor az Alkotmánybíróság valami olyasmi állásfoglalást tett közzé, hogy a köztársasági elnök csak névlegesen a fegyveres erők főparancsnoka, de konkrét utasítást nem adhat a katonáknak, erre csak a HM-nek van joga, a vezérkari főnökön keresztül. Most akkor adhat közvetlen parancsot az elnök, vagy nem? Vagy csak akkor, ha már izzik a pite?

 

Emlékeim szerint a 48/1991. (IX. 26.) AB határozat foglalkozott a kérdéskörrel, a határozat rendelkező része és indokolása az AB honalpján elérhető.

 

3. a) Az Alkotmány 29. § (2) bekezdése, amely szerint a köztársasági elnök a fegyveres erők főparancsnoka, nem hatásköri szabály. Az Alkotmány a köztársasági elnöknek a fegyveres erők irányítására vonatkozó hatáskörén belül nem különít el és nem nevez meg a főparancsnoki funkciót kitöltő jogosítványokat. A 29. § (2) bekezdése alkotmányjogi jelentősége annyi, hogy a köztársasági elnököt legalább egy hagyományos főparancsnoki jogosítvánnyal fel kell ruházni.

A köztársasági elnök főparancsnoki funkciója az elnök alkotmányjogi jogállásának része, és nem a Magyar Honvédségben, illetve a Határőrségben viselt rang vagy beosztás. A fegyveres erők főparancsnoka a fegyveres erőkön kívül áll, azoknak irányítója és nem vezetője. A főparancsnok tehát a fegyveres erők egyikének sem szolgálati előljárója. A főparancsnok irányító hatáskörét az Alkotmány, illetve az Alkotmány felhatalmazása alapján és annak keretében meghozott törvény kimerítően meghatározza; további jogok az Alkotmány 29. § (2) bekezdéséből közvetlenül nem származnak.

b) A köztársasági elnök fegyveres erők irányítására vonatkozó hatásköre alkotmányjogilag nem különbözik egyéb hatásköreitől; kinevezési és jóváhagyási jogosítványát ugyanazokkal a feltételekkel gyakorolja, mint az egyéb kinevezési, jóváhagyási és megerősítési jogköröket.

 

whwt

 

Előzmény: WHWT (21072)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21070
És mi benne a gáz?
Mellesleg az Index ismét csúsztatott, és nagyon durván.:(((
Ezt a hadgyakorlatot háromévente rendezik meg és részt vesznek benne az Ázsia Biztonsági Együttműködés országainak fegyveres ereje (azaz - a volt SzU ázsiai tagköztársaságai + Oroszország és Kína).

Gyerekek, mi ez az általános fosás???!!!
A NATO-nak meg USA-nak lehet gyakorlatoznia, másnak meg nem? Felnőtt emberek vagytok, de a propagandának bedőltök.
Előzmény: Törölt nick (21069)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21069

A szabadságot szeretjük, szomszédokat utáljuk-ot az egész országra írtam, nem a saját városomra.

 

A gépesített dandárról csak azt kellene tudni, hogy amíg nekünk is volt, mennyire volt hatékony (vagy csak papíron láétezett és a laktanyából sem tudott kijönni?) Ha az volt, miért szerelték le? (A kérdés költői.) Ha meg nem volt az, akkor a szomszédoké az-e, vagy (szintén) csak papíron létezik. A múltkor Erdélyben láttam a román hadsereg ágyúiból párat, amint az út melletti vasútállomáson pakolták őket. Háát, mit mondjak, jó nagy romhalmaz volt az összes.

 

De van itt más probléma is, komolyabb: http://index.hu/gal/?dir=0708/kulfold/russchihad/ meg http://index.hu/politika/kulfold/obom0818/

Előzmény: tuzer (21068)
tuzer Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21068

A környező országoknak van-e akkora ereje, amivel agresszorként fel tudnak ellenünk lépni? Mert a támadáshoz ugye nem árt a 3x-os túlerő

 

Naná, hogy van. Mindnek.

Ez a bizonyos Clausewitz-féle arány egyenlő felszereltségű, háborúzó felek esetén jelent egyensúlyt, nem pedig támadáshoz elegendő erőt.

Azonban hol is van nekünk mondjuk egy, gépesített dandárunk? Melyik szomszéd, amelyik nem tud min. tízszeres tüzérségi fölényt?

 

De az én városomból adott esetben összeverődnének páran, ebben biztos vagyok. Azért a szabadságot szeretjük, a szomszédokat meg utáljuk, ez nem rossz kiindulási alap.

 

Ha olyan szomszéd támad, mely esetében az utálat szintje kb. azonos, városod fogja az első mártírokat produkálni.

Előzmény: Törölt nick (21060)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21067
Nagy élvezettel néztem végig a véletlenül előkerült videókat az India hadseregről (oldalt a többit is meg lehet nézni).
Ami kifejezetten imponált - ötvözik az angoloktól tanult kiképzési technikákat szovjet/orosz és amerikai anyaggal, de mindeközben megtartanak néhány tisztán nemzeti elemet! Például a fizikai felkészítésnél ott van a jóga (statius és légzésgyakorlatai), illetve a közelharcban a Kalari Pajat.
Éremes megnézni.
http://www.youtube.com/watch?v=Svp1CHtI4_s&mode=related&search=
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21066
Esetleg ha valaki karaokézni akar. Nekem nem ment. Vagy a zenei hallásommal van gond, vagy a kiejtésemmel.:P
http://www.youtube.com/watch?v=ZvU6I3go4uU&mode=related&search=
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21065
No, egy kis vidámság:)))
Kínai propaganda összeállítás - ,,Hogyan lopjuk ki a motort a harckocsiból":))
http://www.youtube.com/watch?v=_qjiKWLq80g
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21064

De nyugodjatok meg!

 

Ha támadnának, akkor 6-7 zászlóalj lenne. Hazahoznánk őket a missziókból. Így már mindjárt csak 15-50 km-t kell egynek védenie. :)))

Előzmény: Némedi László __ (21019)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21063
Az USA eddig mélyen leszarta, hogy mi történik a világban. Egészen addig, míg valami érdekeit nem sérti a dolog.
A Balkánon hagyták a népírtást és nemigen avatkoztak közben. Koszmet esetében is csak akkor lettek hírtelen ,,emberbarátok", amikor kiderült, hogy ezen az útvonalon készülnek építeni egy olajvezetéket az Adria irányában.

Ha Magyarországon történik valami - meg sem fognak mozdulni. Azt foglyák tenni, amit mindig - megvárják míg az ország rombadől a harcoló felek kivéreznek, és majd megjelenik a cukros bácsi és ,,demokrácia mentő" szerepkörben.:(((

Nincsenek illuzióim az USA kormányával és a Pentagonnal szemben - egy gusztustalan haszonleső társaság.:(((

Hogyne... Majd ők jönnek... Ez itt a kulcsszó.
MAJD.
Előzmény: Stylist (21062)
Stylist Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21062

"Az ,,azonnali légicsapás" pedig röhelyes, mivel ahhoz végigfut egy hvatali utat a dolog az pedig szintén jópár hetet vesz igénybe."

 

Közös NATO fellépés esetén igazad van, de ha az USA önállóan cselekszik, akkor elég az elnök parancsa is, még a Kongresszus engedélyére sincs előzetesen szüksége! Jó, nyilván az sem öt perc, mert előbb megtárgyalja a nemzetbiztonsági tanácsadóival, azután kell lennie egy felszólításnak, ultimátumnak az agresszor felé, a háborús cselekmények abbahagyására, és a status quo visszaállítására. Ilyen volt az első Öbölháborúban is, Szaddam kapta Kuvait ügyében. Csakhogy, itt Irakkal ellentétben nem kellene felvonultatni a flottát, bőségesen elég az Olaszországban és Németországban állomásozó légierő, meg az Adrián/Földközi tengeren úszkáló CVN repülőwingje. Sőt, ad abszurdum egyetlen egy F-16-os is elég lenne, mert a németországi bázisokon taktikai atomtölteteket is tartanak az usákok, stb...

Üdv:

Előzmény: Zicherman Istvan (21057)
Stylist Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21061

"19/C. § (1) A szükségállapot kihirdetésekor az Országgyűlés akadályoztatása esetén a köztársasági elnök dönt a Magyar Honvédség 40/B. § (2) bekezdése szerinti felhasználásáról."

 

Várjunk csak, nekem valami olyasmi dereng, hogy amikor a taxisblokád idején a Göncz tépte a száját, hogy "parancsot adott a Honvédségnek, hogy minden alakulat maradjon a laktanyában" ez igencsak baszta a csőrét Für Lajosnak + Antallnak, és az Alkotmánybírósághoz fordultak ezügyben. És ha jól emlékszem, akkor az Alkotmánybíróság valami olyasmi állásfoglalást tett közzé, hogy a köztársasági elnök csak névlegesen a fegyveres erők főparancsnoka, de konkrét utasítást nem adhat a katonáknak, erre csak a HM-nek van joga, a vezérkari főnökön keresztül. Most akkor adhat közvetlen parancsot az elnök, vagy nem? Vagy csak akkor, ha már izzik a pite?

Üdv:  

Előzmény: elyühet (21048)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21060

Üdvözletem!

 

Kérdés: A környező országoknak van-e akkora ereje, amivel agresszorként fel tudnak ellenünk lépni? Mert a támadáshoz ugye nem árt a 3x-os túlerő. Nem beszélve arról, hogy a háttérországban is kell hagyni valakit, meg az utánpótlási vonalakat is fedezni kell, ahogy egyre beljebb hatolnak. A lakosság erejét én nem venném nullának. A magyar épp nem olyan fajta, hogy összeszarja magát, ha arányos méretű külső erő törne rá (Ez egyedül Ukrajnát zárja ki, esetleg a románokat, de annyira azért ők se nagyok meg gazdagok). Bár ez magánvélemény, indokolni nem tudom. De az én városomból adott esetben összeverődnének páran, ebben biztos vagyok. Azért a szabadságot szeretjük, a szomszédokat meg utáljuk, ez nem rossz kiindulási alap. :)))

Előzmény: Némedi László __ (21019)
Vasi Kutya Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21059

Ami napjainkban reális veszély lehet és itt elsősorban európai mértékben gondolkodok (talán kicsit Világméretűben is). Akkor az a NATO ás Oroszország viszonyának helyzete ill. romlása...

Itt nincs mese, a jelenlegi magyar Kormánynak hamarosan világos állásfoglalást kell adni (mint NATO tagállam) a helyzettel kapcsolatosan. Ami, hogyha nem tetszik a ruszkiknak akkor a mi esetünkben gazdasági visszaesést jelenthet. A Honvédség esetében pedig (ha a politika is úgy akarja) akkor korszerű nyugati haditechnika beszerzését jelentheti a jövőben és mégjobban erősödő nyugati kapcsolatokat...

 

A Mi esetünkben az valóban nem reális helyzet jelenleg, hogy kis Hazánkat valamely szomszédos ország fegyveresen fenyegetné. De a jelenlegi határainkon túl mintegy 2.5millió magyar nemzetiségű ember él és ha Őket bármilyen fenyegetés éri (akár fegyveres) azon országok területein belül ahol élnek (az alkotmány értelmében a Magyar Köztársaság felelősséggel tartozik a határain túlélő nemzetrészei iránt) akkor a megoldást kell találni a védelmük érdekében, akár fegyveresen is nyomatékosítva!

Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21058
Kuszák a forgatókönyvek, de mindössze eljátszadoztunk a gondolattal. Add kettő: hajlamos vagyok hinni abba, hogy amennyiben valami váratlan eseménynek be kell következnie, mert elméletileg nem következhet be - az meg is fog történni.:)))
Előzmény: kovacsgyula44 (21056)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21057
Nem felejtettük el.
Az USA és NATO a háború harmadik évébe avatkozott be, ráadásul a töketlenkeés még eltartott egy ideig.
Az ,,azonnali légicsapás" pedig röhelyes, mivel ahhoz végigfut egy hvatali utat a dolog az pedig szintén jópár hetet vesz igénybe.

Ami meg a ,,valószínűtlen forgatókönyveket" illeti - általában azok jönnek be.
Lásd - Németország megtámadja a Szovjetuniót. Pedig szövetségesek voltak és érvényben volt egy titkos záradékkal ellátott megnemtámadási szerződés!
Belső terrorizmus és zavargások sor NATO tag országban: Spanyolország (ETA), Törökország (Szürke Farkasok), Franciaország(Action Direkt), Olaszország (Brigadi Rossi), Németország (DAF, RAF). Háború NATO-tagok között (görög-török háború). Államcsíny NATO tagországon belül (Grögörszágban kettő is volt). Súlyos külhoni háborúk saját jogi területen(Anglia, Franciaország, Belgium). Háború idegen külhoni területen (Szuezi válság, Falkland-Malvin szigetek).

Soroljam még?
A történelem mindig a legváratlanabb forgatókönyveket produkálja.
Előzmény: Biga Cubensis (21054)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21056

A forgatókönyvek szerintem is elég kuszák, légbőlkapottak. Szerintem a Katonai Stratégiáról szóló vita keretében el kellene dönteni, hogy az "új világméretű rendetlenség" elleni harcban kellene NATO és EU partnernek lennünk, nem csak a haderőnek, elsősorban a politikának, és minden párt politikájának. Tisztázni kellene, mekkora esélye van egy, a területi szuverenitást sértő támadásnak, majd ezzel arányban kellene megelőző intézkedéseket hozni, lehetőleg összhangban a missziós képességek fejlesztésével, és nem azok rovására. Ha erre mintát keresünk, nekem kézenfekvő minta a horvátok reagálása a szerb támadásra. Az erdményes reagálásnak mindenképpen egyik alapja volt az, hogy a horvát férfi lakosság zöme komoly katonai képzést kapott a Jugoszláv haderőben a felbomlást megelőzően. Fogadóképesek voltak a külföldi segítségnyújtás minden változatára, a saját CUBIC csoportjukat nem akarták az első elemzés után világgá zavarni, nem hülyíteték a tanácsadókat "croaticum"-okkal. Amíg a magyar haderő  a mai napig nem tudott kikászálódni a VSZ-ből, addig a horvátok súlyos háborús körülmények közepette képesek voltak egy modern, angolszász katonai kultúrát képviselő haderőt létrehozni néhány év alatt úgy, hogy közben a gazdaságuk sem roppant bele. Ha nincs szerbia bombázása, ők anélkül is képesek lettek volna egy a baranya háromszög visszafoglalását célzó műveletre2000 környékén.

 gyula    

Előzmény: Biga Cubensis (21054)
Vasi Kutya Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21055

Törökországot és Görögországot, meg szerintem ide ne hozzuk fel példának, mert ott soha nem volt arról szó, hogy bármelyik fél Ankarába vagy Athénba kívánna masírozni és annektálni akarná a fél országot.

 

De Ciprust és egyébb szigeteket viszont igen...

Amúgy pedig szerintem senki ne gondolja azt, hogy a Mi kis országunkért olyan nagy lelkesedéssel ontaná a vérét a holland, francia, spanyol vagy német NATO-katona. Ha mi gondban leszünk, akkor a történelem már számtalanszor bebízonyította, hogy csakis saját magunkra számíthatunk egyedül és nem másokra. Na, ebből kell kiindulni elsősorban!

Biga Cubensis Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21054

Őszintén szólva nekem nagyon irreálisnak tűnnek ezek a forgatókönyvek. Nem tudom, milyen két hétről beszéltek, nem kell ideszállítani az USÁ-ból semmit ahhoz, hogy megállítsanak egy komoly szlovák, szerb vagy román hadsereget.

Ha a NATO-nak épp nincs máshol komoly dolga, és akár a szlovákok vagy románok támadást indítanának, azonnal kapnának egy ultimátumot, utána fél órán belül olyan légicsapást (a környékünkön egy rakás NATO reptér), hogy semmi sem maradna a gyorsreagálású gépesített erőikből. Úgy néz ki, elfelejtettétek mit kaptak a szerbek a NATO légierőtől, pedig az gyakorlatilag egy belső polgárháború volt és semmilyen NATO tagot nem támadtak meg.

Törökországot és Görögországot, meg szerintem ide ne hozzuk fel példának, mert ott soha nem volt arról szó, hogy bármelyik fél Ankarába vagy Athénba kívánna masírozni és annektálni akarná a fél országot. 

Előzmény: Némedi László __ (21029)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21053

mondjuk ezek elég összetettek és változatosak lehetnek. Ahogy látom néhány terv készült és ki is lett "próbálva"...

 

 

(egyébként ilyen kicsit régi irományt találtam, érdekes ott sem mondták, hogy nem lehet gondunk, nincs külső fenyegetés:

http://www.parlament.hu/irom38/00083/00083.pdf

)

Előzmény: kovacsgyula44 (21050)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21052
Előzmény: Némedi László __ (21051)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21051
Ezt honnan vetted, még csak hasonlót sem találtam az alkotmányban?
Előzmény: Stylist (21040)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21050

Találkozott már valaki a rendkívüli állapotra vonatkozó külön törvényekkel? Vagy előfordulhat, hogy a köztársasági elnöknek nincs mit bevezetnie rendeleti úton?

 Gyula

Előzmény: elyühet (21048)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21047
:))
Előzmény: elyühet (21046)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21045
Nos, ezek szerint a HM belföldön is bevethető.
Előzmény: elyühet (21044)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21043
Akkor mégis csak jól emlékeztem.
Köszönöm az idézetet!
Előzmény: elyühet (21042)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21041
Várjál csak.
Nem úgy van azu alkotmányban, hogy a hadsereg országon belüli bevetéséről a honvédelmi tanács dönthet? Most bevallom őszintén - jópár éve nem volt a kezemben a Magyar Alkotmány, - de mintha valami ilyesmire emlékeznék...
Előzmény: Stylist (21040)
Stylist Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21040

"...de a belső háború esetén a Honvédség elégséges lehet a nyugalom helyreállítására."

 

Nem ártana egy refresh "állampolgári ismeretek" tantárgyból! :-)) Az Alkotmány szigorúan tiltja a Honvédség bármilyen mértékű alkalmazását egy belföldi konfliktus kezelésében! A legtöbb jogász valószínűleg még azt is súlyos alkotmánysértésnek tartaná, ha a Honvédség szállítóeszközöket, pl. teherautókat, buszokat bocsátana a rendőrség rendelkezésére. Az egyetlen, amit ilyenkor jogszerűen tehetnének, az a határok ellenőrzésének ideiglenes átvétele a BM irányítás alá került Határőrségtől, illetve részvétel az esetleges humanitárius feladatokban, pl. menekültek elhelyezése katonai sátrakban, az elszállításuk megszervezése, stb. Az országon belül _minden_ rendvédelmi és karhatalmi feladat ellátására csak a Belügyminisztérium irányítása alá tartozó szerveket, és ezen belül elsősorban a Rendőrséget jogosítja fel az Alkotmány...

Üdv:

Előzmény: Némedi László __ (21037)
urál Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21039

El tudok képzelni egy olyan forgatókönyvet, amely bizonyos feltételek mellett elvezet egy gerillaháborúig.

 

Annak nulla esélye van, hogy a gerillaháborúhoz a Honvédség bármiféle támogatásával lehessen hozzákezdeni. A Honvédség max a vereséget, a felbomlást követően a széthordott fegyverekkel tud hozzájárulni akaratán kívül ehhez. Ám egy-két év alatt meg lehet teremteni a gerillaháború megvívásához szükséges alapokat, amelyek a következők:

 

A mozgalom pénzügyi szárnya

 

Az első lépés a pénzszerzés. A megszállás kezdeti idejében a zavaros viszonyok közt ki lehet rámolni a bankokat különös tekintettel a fővárosban visszamaradt bankpaloták páncéltermeire elsősorban valuta és nemesfémek szerzése céljából. Ám ez legföljebb az első hónapokra teremt megfelelő pénzügyi alapokat egy kissebb csoport fenntartásához. Ennél biztosabb pénzforrásra van szükség, ehhez a következők kellenek:

 

1. Droglaborok (elsősorban diszkódrogok előállítására)

2. Európai szintű drogterjesztő hálózat.

3. Ide tartozik majd a fegyverbeszerzés is a drogkereskedelemhez kiépített útvonalakon.

4. Lehet még leánykereskedelemmel is foglakozni egy lecsúszó megszállt országban könnyű toborozni, bár ez nem hoz akkora hasznot mint a drog, ám lehetőséget ad bűnözői kapcsolatok építésére, leginkább az éjszakai klubbok révén.

 

A háborúhoz  sok pénz kell, azt pedig a droggal lehet a legkönnyebben keresni. Kémikusra, laborra úgyis szükség van a robbanóanyaggyártáshoz. A mozgalom legfontosabb feladata kezdetben ennek a megteremtése lenne. Ez ugye a klasszikus és bevált albán recept eddig. Az első harcosok nem a megszállók ellen harcolnának, hanem a konkurencia ellen a nyugati piacokon ha szükséges, tehát az első fegyveres csoportot bűnözői tevékenységre kell felkészíteni. Éppen ezért nagyon fontos a megszállás előtti bűnözői körök beolvasztása a gerillamozgalomba, az ő tapasztalataik nélkül ugyanis a pénzügyi szárny tevékenysége kudarcot vallana. Ők már békeidőben is illegalitásban mozogtak.

 

Ezzel párhuzamosan egy két év arra is elegendő kell legyen, hogy az infrastruktúrát megfelelő mértékben elpusztítsa mozgalom. A legfontosabb a kommunikációs hálózatok szétverése, hogy a lakosság magyar hagyomány alapján ne tudja feljelenteni a gerillákat az ingyenesen hívható zöld számokon. Fontos még néhány okmányiroda felszerelésének a kézre kerítése +kapcsolat egy megfelelően felszerelt nyomdához hamis iratok gyártására, amelyre mind a pénzügyi szárnynak, mint a katonai szárnynak egyaránt szüksége van.

 

Szükség van egy törzsterületre, ennek megfelelően fejlettlennek kell lennie (Somogy, Baranya, Tolna ebből a szempontból megintcsak megfelel), hogy a bizonytalan viszonyok közt a nyilván gyorsan felállítandó bábkormányhoz többé kevésbé hű hatóságok totálisan korrumpálhatók legyenek a megélhetés kényszere végett. Ezen a területen működnek kezdetben a droglaborok, majd erre az infrastruktúrára épül rá a katonai is idővel.

 

A mozgalom politikai szárnya

 

Fontos, hogy velük együtt a gerillacsoporthoz csatlakozni nem akaró konkurencia is eltűnjön, lehetőleg zavaros körülmények közt, hogy az ellenségre lehessen kenni, ugyanis le kell számolni egy magyar sajátossággal, a megosztottsággal is. Nincs szükség harminc nemzeti felszabadítási frontra, egy éppen elég. Így érthető módon részben a konkurencia elleni műveletekben jártas, a mozgalom pénzügyi szárnyát jelentő bűnözői csoportok segítségével kerül megalapozásra a politikai szárny.

 

Nyilvánvaló, hogy a megszállók gyakorlatilag azonnal ki tudnak állítani hatalmas túljelentkezés révén egy bábkormányt. Ez is magyar hagyomány. A bábkormány a legfőbb ellenség. Ahhoz, hogy a gerillamozgalom legitimitást nyerjen a bábkormányt a lehető legkellemetlenebb helyzetbe kell hozni. Különben a bábkormány egy-két év alatt úgy berendezkedik, hogy az ellenállás minden legitimitását elvesztheti. Ebben komoly magyar tapasztalat halmozódott fel, lásd a FIDESZ jelenlegi tevékenységét, de ezt akkor nem lesz elég, tehát kezdettől fogva könyörtelen terrort is alkalmazni kell az együttműködőkkel szemben.

 

Egyértelművé kell tenni, hogy az ország kettészakadt, árulókra és hazafiakra. Azt is egyértelművé kell tenni, hogy az árulók kevesen vannak, tehát bármennyire is szimpatizáljon a lakosság a bábkormánnyal a mozgalomnak tűrnie kell a szidalmakat és nem szabad azonosítania a népet a megszállók kormányzatával. A nép alapvető szimpátiája a megszállók és a kormányzatuk iránt egy olyan várható reakció, amely miatt eleve nem érdemes a megszállás első évében komolyabb katonai vállalkozásba fogni. Úgyis elárjulják, a zűrzavar ilyen körülmények közt csak ahhoz elég, hogy a pénzügyi szárny tevékenységét +néhány a konkurencia és a bábkormány emberei ellen küzdő halálbrigád rejtett tevékenységét megalapozza. 

 

Egy idő után úgyis egyértelművé válik, hogy a bábkormány nem tud békét teremteni, így elveszti a lakossági szimpátiáját, amely kizárásos alapon az ellenállók felé fordul. Feltéve, hogy a mozgalmunk semmilyen politikai extremizmushoz nem kötődik. Semmi nacionalizmus, antiszemitizmus, semmi szélsőséges ideológia, a mozgalom jelképe is háromszínű és nem sávos. Mert a többséget kell megnyerni és alternatívát kínálni neki, azt pedig sávos rongyokkal nem lehet elérni.

 

Ezért nagyon fontos, hogy a lakosságot kímélni kell. Ennek érdekében a fegyveres ellenállás első nagy hullámával is le kell számolni. Ezek a lelkes hülyegyerekek, radikális fiatalok akik naivitásból vagy ideológiai alapon kötelességüknek érzik a hazáért halást. Ez elő kell segíteni, kezdetben bőven megteszi, ha rövid gyorstalpaló után fegyvert nyomunk a kezükbe, bár sok kárt nem okoznak az ellenségnek amely gyorsan lemészárolja majd őket, ám ez tiszta nyereség, mert később az őket a felkelésbe sodró a háború iránti ostoba lelkesedésükkel, a javíthatatlan naivitásukkal, vagy éppen a háborús viszonyok közt ocsmány gaztetteket megalapozó politikai extremizmusukkal csak kárt okoznának a mozgalomnak. A mártírok emléktábláin majd jól mutatnak szent neveik. Arra viszont semmi szükség, hogy az ellenállás nevében olyasmit műveljenek mint a nyilasok az ostromlott Budapesten anno.

 

A vetélytársak eltűnnek, vagy csatlakoznak, a bábkormány nevéhez méltóan csak a megszállók megvetett bábja, elegendő pénz áll rendelkezsére a fegyvervásárláshoz és az utánpótlás fenntartásához, így minden készen áll a harcra, megkezdődhet a katonai szárny kiképzése és felszerelése.

 

A mozgalom katonai szárnya

 

Természetesen az eddig eltelt időben is harcoltak kissebb, elsősorban volt katonákból álló osztagok, amelyek legfőbb feladata a követendő harceljárások kidolgozása volt. Hiszen a magyar hadsereg nem rendelkezett ilyen irányú tapasztalatokkal, legföljebb közvetett módon, a gerillák és a terrorizmus elleni harcra volt valamilyen mértékben felkészülve. Ezeknek a kis osztagoknak a felügyeletével kerül megalapozásra a katonai szárny amely leginkább a különféle fegyveres erők volt tagjai közül toboroz. A tisztek ezekből a kis osztagokból kerülnek ki. Nincs szükség sok ezres gerillahadseregre, a naív fiatalok is csak gondot okoznának (a leghevesebbektől meglehetős cinizmussal meg is kell szabadulni, lásd följebb!), a gerillaháborút amennyire csak lehet professzionalizálni kell.

 

Ám erről a részéről a dolognak már nincs értelme és nem is helyes beszélni békeidőben, meg nem is van nagyon mit elegendő tapasztalat hijján.

 

Szal tökéletesen megértem a problémáidat, az általad vázolt hiányosságokra én is gondoltam. Egyértelmű, hogy csak alapos előkészítés után lehetséges Magyarországon gerillaháborúba kezdeni. Gyakorlatilag nem tudok elképzelni olyan szituációt, ahol több éves idegen megszállás alá kerülne egy EU és NATO tagállam. Így a fönnti gondolatmenet inkább csak arra jó, hogy megerősítse az általad is vázolt lényeges tényt, miszerint: Magyarországon jelenleg nem adottak egy gerillaháborús sikeres megvívásának a feltételei. Azok kialakítása lehetetlen néhány hónap alatt.

Előzmény: Zicherman Istvan (21026)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21038
Nem biztos. Ha olyan alacsony szintű és olyan szervzési jellegű gerillaháború veszi kezdetét mint Baszkföldön vagy Észak-Írországban - akkor eltart jópár évig.
Ehhez még add hozzá a témában szükséges,magyarnyelvű oktatóanyag TOTÁLIS hiányát.:((((
Előzmény: Némedi László __ (21037)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21037
de a belső háború esetén a Honvédség elégséges lehet a nyugalom helyreállítására. A Nato tagság meg megakadályozza, hogy más ország be merjen ilyenkor avatkozni saját nyereség érdekében (összehangolt Nato akció ilyenkor persze nem elképzelhetetlen).
Előzmény: Zicherman Istvan (21036)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21036
Laci,
eszembe jutott még egy forgatókönyv.
Nem valószínű jelenleg (mint ahogyan az eddig felvázolt forgatókönyvek sem azok), de játszunk el a gondolattal.

Egyes verzió. Országon belüli villongások, hatalommal szembeni fegyveres szembenállás, puccskisérlet, hatalomátvétel kísérlete (akár baloldali, akár jobboldali, akár a jehova tanúi csinálják; ez most csak egy mítikus feltételezés).

Kettes verzió. Nagyszuabású terrorakciók. (P.l. támadás a Paksi erőmű ellen. Esetleg a nagyvárosok szenyvízhálózatának, vízművek elleni összehangolt támadások. Vagy TV és rádió-központok birtokbavétele, fegyveres propaganda céljából. Ez is csak egy mítikus feltételezés.)

Nos, itt mit lehet lépni? Gyakorlatilag semmit. (Emlékszel még arra a beszélgetésre, ahol le volt zavarva egy mítikus séma, hogy hány ember és mennyi idő kell egy nyugat-európai nagyváros megbénítására? Iszonyatos dolgok jöttek le!:(((( És nem hiszem, hogy az adott kérdésekkel a megfelelő szolgálatok ne foglalkoznának:((( Legalább is szeretném remélni.)
Előzmény: Némedi László __ (21034)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21035

hajdanán egy-két helyen mondogattam, hogy a legfontosabb egy hitech információs részleg lenne. Őket bármilyen támadás esetén azonnal át kell dobni Ausztriába (ők úgyse támadnak meg minket), egy csomó számítógéppel (vagy már eleve ott bérelni gépeket) és internet vonallal. Egyetlen feladatuk megható történetek készítése blogokban, videón, tvklippeken, zenei klippekben arról, hogy a magyarok mennyire szenvednek és az ellenség gyereket öl és nőket gyaláz meg. Ez akár kész anyagok is lehetnének és persze akár nem is kell, hogy igaz legyen. Viszont mindezt angolul, és EU nyelveken.

Ezzel el lehet érni, hogy a támadó országot nem merik támogatni, és gyprsabban is reagálnának a védelmünkre...

Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21034

nem kívántam erődvonalat, lehetne rugalmasan védekezni, de nem a Duna vonalánál. Egy-két száz kilométer még OK (kivéve észak)...

Minden más esetben nem védekezünk (mint láthatod), hanem a lakásod ablakából (a családoddal a hátaban) kellene lövöldöznöd. Ez a lehetetlen kategóriája.

Előzmény: Törölt nick (21032)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21033

(egyébként csak egy gondolatmenet:

ukránok számára mi egyedül nem vagyunk izgalmasak, ha akarnak valamit akkor azt az egész Natoval/EU-val szemben akarják. Ebben az esetben nem teljes erővel támadnának ránk, illetve az egész Nato gyorsabban éledne fel.

egyedül a románok, a szlovákok, a szerbek (talán a horvátokat is idesorolnám) nem jönnének, mert elég sok magyar lenne a hátukban (a saját országukban, ahol politikai botrányok lennének, illetve tüntetések). osztrákok meg nem tipikusan támadóak.

Egyetlen eset lenne, ami bármikor jelentős veszélyt jelentene számunkra, ha egy olyan párt nyerne itthon, aki revizionista, és EU/Nato ellenes lenne. Ekkor akár két három ország is össze merne fogni ellenünk, és a Nato is megosztott lenne. Tehát a saját belpolitikánk sodorhatna minket bajba. Ez a felállás nem teljesen lehetetlen, elég lenne egy nagy -több pártot érintő (jobb bal)- korrupciós botrány választások előtt, és a szélsőjobb ezt, marketing szempontból- jól kezelné.)

Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21031
Vagy a határnál (ami logikus, de tarthatatlan a jelenlegi formájában), vagy visszavonulás a nagyvárosok vonalához, miközben a kiürített területen a totális szabotázs és diverzáns tevékenység kerül végrehajtásra (,,felperzselt föld taktikája").
Viszont az utóbbira, leinkább a jóléti társadalom és a magas kulturáltság miatt a helyi lakosság nem lesz hajlandó!!! Sőt, az sem kizárt, hogy egy egyébként logikus rendelkezésre első válasza a lakosságnak a kollaborálás lesz, főleg ha a megszálló erők garantálják a magántulajdon sértetlenségét, illetve szemet húny, ha a lakosság elkezdi kirabolni azokat a házakat, amiket lakói elhagytak.

Á,...hagyjuk... értelme nincs...:(((
Előzmény: Némedi László __ (21029)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21030
Egyébként a szlovák irány a legnehezebb
Előzmény: Zicherman Istvan (21028)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21029

ezzel te is azt mondod, hogy ha nem állítjuk meg őket a határnál, akkor elbuktunk.

Tehát annyi erővel kell legalább rendelkeznünk, hogy egy ország ellen a Nato reagálásáig (egy-két hét) kitartsunk a határ közelében...

Előzmény: Zicherman Istvan (21026)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21028
Laci,
csak játszunk el a gondolattal: most változtasd meg a csapásmérő irányt. Legyen északról. A Duna mentén Budapest elérhető két órán belül. A helyőrségnek annyi ideje nem lesz, hogy kitörölje a csipát a szeméből.
Utánna meg egy N. ország hadseregét szinte lehetetlen lesz mostani erőkkel kiverni a hegyvidékről...

Játszunk el más útvonalakkal?:)))
Előzmény: Némedi László __ (21023)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21027
Budapest 1,8 millió Debrecen 203000 Miskolc 172000 Szeged 158000 Pécs 157000 Győr 127000 Nyíregyháza 112000 Székesfehérvár 105000 Kecskemét 105000

 

http://www.sulinet.hu/tovabbtan/felveteli/2001/17het/foldrajz/foci17.html

Előzmény: Némedi László __ (21023)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21026
Srácok, mindez szép
Egyvalamit nem vesztek figyelembe. Magyarországon a települések nagyons űrűn vannak egymás mellett, az úthálózat rendkívül sűrű és megbízható (tudom-tudom, hogy nem annak tűnik, de hadászati értelemben véve az). Nincsenek nagy kiterjedésű hegységek, erdőségek. Van néhány meglehetősen széles folyó, ami szintén megnehezíti a gerillák mozgását, viszont megkönnyíti a partszakaszok ellenőrzését.
Klasszikus értelemben vett, terepen lezajló partizánháborút nem lehet ezen a terepen folytatni.

A városokban lakáshiány van, ezért bonyolult a biztonsági lakások, raktárak, kiképzőtermek, oktatólakások berendezése. A túlcivilizált infrastuktúra miatt (és ebbe beletartoznak a mobil, rádió és TV hálózatok, net-szolgáltatók; közvilágítás, utak, térfigyelő kamerák, kaputelefonok, stb.stb.) akadályozva van a szabad mozgás, illetve azonnal ellenőrzés alá kerül az összes információ-hordozó és kapcsolattartási hálózat.
Klasszikus értelemben vett, városban lezajló gerillaháborút nem lehet ezen a terepen folytatni.

A hadsereg nem rendelkezik tisztekkel, szakértőkkel, oktatási és kiképző-anyagokkal, illetve doktrínával, harcászati és hadászati koncepcióval arra az esetre, ha az egységeit fel kell számolnia, vagy egy gerillamozgalom élére kell álnia. Nem rendelkezik olyan operatív tartalékokkal, amik felhasználhatóak szükség esetén a polgárok felfegyverzésére.
Klasszikus értelemben vett, hadsereg szinten szervezett kis háborút (kirendelt partizán egységek révén) nem lehet ezen a terepen folytatni, evvel a háttérrel.

A civil lakosság képzetlen, nem rendelkezik megfelelő szaktudással, nincs politikailag meghatározott ,,nemzeti egység" vagy társadalmi összefogás. Nincs központi irányítási szerve, és a lakosság döntő része képtelen elfogadni bármilyen jellegű irányitást vagy felügyeletet. A lakosság döntő többsége azt hiszi, hogy a lelkesedéssel kompenzálni lehet az analfabetizmust.
Klasszikus értelemben vett, népfelkelő mozgalomként indulókis háborút nem lehet ezen a terepen folytatni, evvel a háttérrel.

Következtetés:
Magyarországon, bármilyen konfliktus esetén, nincsenek meg a viszonyok és lehetőségek egy klasszikus értelemben vett partizánháború folytatására.
A klasszikus sémák követhetetlenek, illetve komoly elemzést, és teljesen önálló fejlődési formákat követelnek, amihez jelenleg nincs keret, és amire nincs igény.


Előzmény: urál (21022)
urál Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21025
Megteremtettük a hátországát a Győrbe, Budapestre, vagy Szegedre küldendő harci osztagoknak.
Előzmény: Némedi László __ (21023)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21024
Budapest azért lenne izgalmas, mert a legnagyobb közlekedési csomópont. De tény, ha már itt kell védekeztünk, akkor már rosszabb nem lehet...
Előzmény: Némedi László __ (21023)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.19 0 0 21023

és mit is nyernénk vele?

ipari központok, politikai központok nincsenek ott, a lakosság kis része lakik ott, teljesen felesleges. Magyarországot egy ellenszenves hadsereg nem tudná teljesen kontroll alatt tartani. Budapestet és néhány nagyvárost kell kikapcsolnia, és az odavezető utat.

 

Ha itt a tematikus térképek pontra kattintasz láthatod, hogy a nagyobb népsűrűség északon van:

http://www.nepszamlalas.hu/mc2005/mc2005_hun/index.html

 

Ez alapján Budapest, Debrecen, Szeged, Győr (majd megnézem, melyek a legnagyobb városaink) blokkolása elég, és az odavezető utak. És Mo kotroll alatt van. Na bumm, legfeljebb Pécs nem...

Előzmény: urál (21022)
urál Creative Commons License 2007.08.18 0 0 21022

Szvsz azért a Dél-Dunántúlon Zalától Tolnáig szépen el lehetne harcolgatni. A terep ideális, közel a Horvát határ amely a balkáni fegyverpiacokra és maffiakapcsolatokra nyílik, ráadásul ez a határ egy szabályozatlan síkvidéki folyamszakasz képében realizálódik. Aprófalvak, dombhátak, patak és folyóvölgyek erdők tisztások sűrű szövedéke a táj. Százezres sereggel is ellenőrizhetetlen, abszolúte ideális. Legalábbis szerintem ez a number one a gerillaharcra a nagyvárost leszámítva. Sajna Budapest fekvéséből adódóan könnyen elszigetelhető, így ott a gerillaharc a legkevésbé sem ajánlott hosszú távon.

 

Persze a humán tényezőt nem számoltam, a magyar lakosság lojálisabb a mindenkori megszállójához, mint a korábbi szuverén kormányaihoz, így a tömeges besúgás ellen ezek az adottságok se védenek.

 

http://www.aeroart.hu/EREDETI%20KEPEK/08.%20Mezogazdasagi%20fotok/Pincehely%20fele%2001.JPG

 

http://www.aeroart.hu/EREDETI%20KEPEK/08.%20Mezogazdasagi%20fotok/Belecska%2001.JPG

Előzmény: Némedi László __ (21020)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.18 0 0 21021
valójában Budapest lenne jó, de 56 kapcsán csak pár napig tudnánk megtartani, városi gerillák száma meg túl kevés lenne hatásos támadásokhoz. Az meg valószínű, hogy egy normális ellenség nagyon nem szívatná Budapestet, így az ellenállás is max passzív ellenállásá alakulna...
Előzmény: Zicherman Istvan (21018)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.18 0 0 21020

ha elfoglalják az országot, akkor már b.szhatjuk. Ekkor ha a Nato segít, akkor nem kellenek ellenállók, ha nem segít, akkor mi nem leszünk képesek azt az insurgent tevékenységet olyan sokáig csinálni, ami elég az ellen megtörésére. Ráadásul egy veszteségre érzéketlen ellen (pl ukránok) évekig kellene csinálni, ami a magyar viszonyokat ismerve (magas szintű civilizáció, vallási fanatizmus hiánya, megfelelő természeti környezet hiánya (kit érdekel ha a Bakony mondjuk a mienk, legfeljebb nem vezetnek át utánpótlási vonalat rajta, a Hortobágyon meg senki nem fog csoportosan fegyverrel ellenállást évekig csinálni)).

 

Felesleges erőforrás pazarlás a területvédelmi rendszer kiépítése, ami kell, a határnál való ellen megállítás, és ennek a kitalálása.

Előzmény: Törölt nick (21017)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.18 0 0 21019

A tartalékosok léte érdekes, de nem csak ebben érzem a problémát, hanem a most rendelkezésre álló harci alakulataink 6-7 lövészzászlóalj, amiből 1-2 állandóan nélkülözünk a missziók miatt (ráadásul váltás esetén 3-at is).

Tehát van 3-4 zászlóaljunk, ami azonnal bevethető.

És van államhatárunk:

Ausztria (366 km), Horvátország (329 km), Románia (443 km), Ukrajna (103 km), Szlovákia (515 km)

Bármely országból is jön egy támadás egy zászlóaljnak 30-100km-es szakaszt kellene védenie kiegészítve támogatókkal, de lövész tartalék nélkül. Szerintem esélytelen megállítani őket, de még lassítani is valószínűtlen.

Ami a tartalékosok mozgósítását is lehetetlenné tenné (mire hallanánk a rádióban addigra itt lennének Budapesten).

 

Ha a hivatásos hadseregünk nem ad esélyt arra, hogy tartalékosokat bárhogy bevonjanak, addig az is felesleges, hogy a tartalékos rendszeren gondolkodjunk. Annyiban revideálnám amit írtam előzőleg, hogy ha ez a létszám megfelelő (jó pár zászlóaljjal több), akkor a tartalékos rendszerünk lehet az, amit a második alternatívaként írtál le. Tehát csak emberanyag utántöltésre kell használni őket, és így nem kell gárda. Amiért írtam a kerethadsereget is, mint szükséges, mert egyszerűen a jelenlegi hivatásos elégtelen lefedni ekkora területet.

Azt meg továbbra is elvetném, hogy az ország belsejében állítsuk meg az ellent, mert akkor a Nato csapások is minket érnek...

 

 

Előzmény: kovacsgyula44 (21016)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.18 0 0 21018
A Bakony az egyik legalkalmatlanabb hely.:(
Előzmény: Törölt nick (21017)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2007.08.18 0 0 21016

Kottyatál!

  A tartalékos rendszernek a világ rendberakottabb felén két változata van. Az egyik az amerikai változat, a NATIONAL GUARD and RESERVE COMMANDS and UNITS. Itt például a nemzeti gárdában az US Armynál olyan csapatok vannak, amelyek képesek kiegészíteni az aktív komponenst háborús hadrendre: nyolc gyalog- és páncélos hadosztály, tizenöt gépesített vagy könnyű gyalogos dandár, kilenc légimozgékonyságú páncélos- és felderítő dandár, egy tüzérhadtest tizenkilenc vegyes tüzérdandárral, huszonkettő légvédelmi, légi, vegyi, műszaki, eü., hírszerző, katonai rendőr, hiradó dandárral.

    A tartalékos parancsnokság és csapatai állományában tartalék személyi központ, tartalék támogató központ, három tartalék parancsnokság, kilenc regionális támogató parancsnokság, tizennégy ho. szintű tartalék kiképző központ, öt egészségügyi dandár, öt katonai kórház, hiradó és műszaki dandárok tartoznak.

   Az összetételből következik, hogy amig a nemzeti gárda közvetlenül kiegészítí háborúban - és ma már egyre rendszeresebben békében - az aktív komponenst, addig a tartalék erők ezek logisztikai támogatásáról és háborús veszteségei pótlásáról gondoskodnak. Itt kizárt a civil szerveződés, minden a haderő parancsnokság finanszírozásával és intézkedései alapján történik.

   A másik változatra példa a Bundeswehr Tartalékos Szövetsége, amely alapvetően civil szerveződés, legénységgel nem foglalkozik, csak tisztekkel, tiszthelyettesekkel, de tökéletes átjárás van a civil szervezet és az aktív komponens között, például a tartalékosnak is megvan a gyakorló, köznapi és diszegyenruhája.

   A Magyar Honvédség kidolgozott egy önkéntes tartalékos rendszert a Nationale Guard mintájára, csak képtelen működtetni. Létrehozott egy civil szervezetet is a Magyar Tartalékosok Szövetségét, annak meg nem hajlandó átadni a fennhatóságot a tartalékos komponens felett. Így mindkét változatot lemásoltuk, csak egyiket sem vagyunk képesek működtetni.

   A "gárda-dame"-ok ebbe a résbe kívánnának behatolni és civil szervezetnek álcázva, fegyveres félkatonai szervezeteket kívánnának létrehozni saját korrekt, vagy inkorrekt politikai izlésüknek megfelelően.

 gyula 

 

Előzmény: Kutyatál (21010)
kedvünkre Creative Commons License 2007.08.18 0 0 21013
Az régebbi gondod, s a hovédségét is, már meg is oldottátok?Nadcerű munka lehetett.
Előzmény: Kutyatál (21012)
Kutyatál Creative Commons License 2007.08.18 0 0 21012
Végülis beszélhetünk arról is hogy miért piros a KResek sapkája miközben a győri lérakosoké is az...

.-)
K.
Előzmény: kedvünkre (21011)
kedvünkre Creative Commons License 2007.08.18 0 0 21011
Bár  a  területvédelmi vagy kiegészitési pk.ok tartalékos,regiónális,vagy megyei vagy katonai közigazgatási felosztása lenne csak  megoldandó a honvédség szakigazgatási feladataiban,jó is lenne.A többi már nem is gond,csak ez maradt mára?Jó nagyon jó.Itt majd megoldják ,még ma.
Előzmény: Kutyatál (21010)
Kutyatál Creative Commons License 2007.08.18 0 0 21010
Kedves Mindenki!

Azt szeretném megtudni, hogy elméletileg mit jelentene, (hogy nézne ki egy nooormális országban) 1) a működő önkéntes tartalékos rendszer 2) a "nemzeti gárda" tipusú rendszer?

Mindkettő egy "a hon védelméért" felelős szervezet, ami egy hiányzó szegmens a Honvédségben, de úgy vettem ki, hogy azért itt jelentős (elvi) különbségek vannak. Eddig úgy tűnt nekem, hogy majdnem szinonímái egymásnak, de látom sokan NG pártiak ill. kimondottan tartalékospártiak.

Miért jobb az egyik, és miért a másik?

Magam részéről, inkább emócionális vélemény: 1. A tv.ben benne van az "önkéntes tartalékos" kifejezés.
"83. § (1) A tartalékos állományba békében az önkéntes tartalékosok, megelőző védelmi helyzet és rendkívüli állapot idején - a hadkötelezettség bevezetése után - a kiképzett hadkötelesek tartoznak.

(2) Az önkéntes tartalékos meghatározott ideig szerződés alapján vállalja a katonai szolgálatra rendelkezésre állást és a tényleges katonai szolgálatot." (Hvt.)

Jó lenne, ha egy hatályos jogszabály egyszer hatályosulna is!
Meg vannak egyáltalán alkotva az új Hvt. végrehajtási rendesletei??

2. Egy új szervezetnek nem lenne (szvsz) legitimitása, legalábbis jóval kisebb mint az MH-nak.
Egyik oldal mondhatná, hogy "e kormány alatt alapították, tehát ez egy párthadsereg".
Másik o.: "Mivel gárda a neve, ezért minden bizonnyal itten sok a náci."

Egy MH.ban integrált rendszer esetén talán könnyebben beláttatható lenne, hogy a laktanya portájánál a jelentkezőknek le kellett adniuk a politikai agymenéseiket.


3. Ha pedig nem centrális, hanem a megyei közgy. elnökének lenne alárendelve a NG... Ja, az "áruló" heves megyei képviselő házához T72essel mennének jobb belátásra bírni:-))

Elnézés a hosszú beleszólásért,
Üdvözlettel:

K.

(Ui.: az 1989. évi II. alá tartozó különböző "gárdákkal" nem kívánok foglalkozni)
Előzmény: Némedi László __ (20969)
kedvünkre Creative Commons License 2007.08.18 0 0 21009
Egyszemélyes csapásmérő erőnk a juhász.Egy nagy csapás, bárhová megy.Sajnos nekünk itt van, nem megy most sehová.Kár.
Előzmény: Maz (21008)
Maz Creative Commons License 2007.08.18 0 0 21008
Ahogy tudom egyáltalán nem lesz. Bár gondolom azért nem rakták még ki a honlapra, mert próbálnak még kitalálni valamit. Állítólag már az előző két alkalommal se kaphatták volna meg a területet. Amit azért se értek, mert ugyanaz írta alá most ezt a rendelkezést, aki eddig is alá kellett írja, ráadásul tavaly ő volt a fővédnök. Ez már nem a bal kéz nem tudja mit csinál a jobb, hanem a bal kéz nem tudja mit csinál a bal.
Előzmény: Punker[SG] (21007)
Punker[SG] Creative Commons License 2007.08.18 0 0 21007
értem, és mit mondott még? egyáltalán nem lesz vagy eltolták vagy mi? :(
ha jól emlékszek tavaly is vagy 3x változott a dátum.
Maz Creative Commons License 2007.08.18 0 0 21006
A honlapra kedden kerül fel, nekem telefonon mondta az egyik szervező.
Hidd el, sajnos nem szórakozok.
Előzmény: Punker[SG] (21005)
Punker[SG] Creative Commons License 2007.08.18 0 0 21005
http://www.army-shop.hu/index2.html


oldalon nem látok kiírást hogy elmaradna Csobánka, szal ha valakinek van pontos infója az plz ossza meg.
Punker[SG] Creative Commons License 2007.08.18 0 0 21004
ez biztos? hol olvastad hogy elmarad?
Előzmény: Maz (20972)
swordmanus Creative Commons License 2007.08.18 0 0 21003
ez mekkoraaaa! Szerintem eladható, mint bio erőforrással üzelemtetett lokátor, főled ha közben dinamóval tölt, ami a forgatásból nyeri az energiát. Afrikában mekkora slágertermék lenne már...
Előzmény: Zicherman Istvan (21002)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.18 0 0 21002
Megint unatkozom...

Requiem a magyar légvédelemért...
swordmanus Creative Commons License 2007.08.18 0 0 21001
Kedves jász atyafiaim! Ilyenkor örülök, hogy az őseim annakidején átlegeltették a jószágot Berényből Mizsére...
Abban teljesen igazatok van, hogy asvédek piacot vettek maguknak, még ha azt nem is tudták kellően megtartani. Holott, ha van egy kicsi eszük, átnyergelnek a nagyobb lóra, s meglovagolják az akkori Lehel teljes palettáját s kapacitását.
Előzmény: **ven** (20998)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.18 0 0 21000
Ühüm...
Mikor láttál utoljára amerikai vagy brit epülőgép-szimulátort, játékot vagy demót?
Ott is TIE-Interceptorokra lőnek?
Megint a kettős mérce? Ha amcsi videó - akkor az jópofa. Ha orosz demó - juj, ezek milyen bunkó agresszívak!!!
Nevetséges...
Előzmény: Törölt nick (20994)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.18 0 0 20999
:)) illetve :(((
Előzmény: **ven** (20998)
**ven** Creative Commons License 2007.08.18 0 0 20998
Mindössze négy betű. Kb. úgy hangzik, mint a cukor oroszul.
Előzmény: Némedi László __ (20995)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20997

A copyright miatt ismétlem meg bocsi :))) 

 

 

én azt látom, hogy olyan mértékben leépült a Honvédség, hogy lényegében csak a missziós feladatait tudja ellátni. Ez azzal jár, hogy nem tud keret hadseregként működni, ugyanis ez a kis létszám csak teljesen feltöltött egységekkel tudja ellátni feladatát. A technikai eszközök is olyan kevesek, hogy nem lehet fenntartani M zárolt készletet belőlük.

Annak nincs értelme hogy vagy 100-200 helyet fenntartsuk önkéntes tartalékosoknak, mert egyszerűbb hivatásosakkal feltölteni, mert akkor nincs civil probléma (munkahelyi gondok stb.).

 

Azt is látom, hogy kis területvédelmi csapatok felállítása is problémás, mert ezek fegyverzete csak gyenge lehet, decentralizált vezetésük, meg könnyen megtörheti őket. A magyar környezet nem teszi lehetővé, hogy ilyen kis csapatok sokáig kitartsanak. A partizán/insurgent hadviselésben viszont nincs magyar tapasztalat, általában elég megosztottak vagyunk és civilizáltak, hogy ezt komolyan csináljuk (mellesleg jogi problémát is látok). Tehát még utánpotlási vonalak támadását sem tartom kivitelezhetőnek, egyébként is felesleges, mert mire megszerveződnének, addigra az egyetlen reményünk a Nato ugyis beavatkozik, tehát felesleges, és egyébként is akkor már a Nato hatékonyabb tud lenni, mint néhány civil insurgent.

 

Az gondolom, egyszerre sok irányból nem fognak megtámadni minket, és valami előjeleket (ha mást nem pár órával előtte) tudhatunk, tehát minden erőnkkel fel tudunk a határra zárkózni. Ez az erő persze a hivatásosak kellene, hogy adják. Ők a létszámnál fogva egy-két nap alatt felmorzsolódnának, de a határ közelében tudnák tartani az ellent. Lényegében őket kell két nap múlva kiegészíteni új erőkkel. Ezt egy kerethadseregbe behívott emberekkel kellene megtenni. Így összességében talán elég időt nyerünk, hogy a Nato beavatkozzon, és mégsem engedjük elfoglalni Mo nagy területeit.

 

A több ország általi támadást azért vetem el, mert ebben az esetben több Nato ország is a támadónk között lenne, ami szinte lehetetlenné teszi, hogy kellően az áldozatnak látszódjunk, mert ilyen összefogásra csak nagy hiba esetén számíthatunk. Ezt jó külpolitikával (oszd meg és uralkodj) kell kezelni.

 

Ez alapján kell egy missziós váltásokat adó Honvédség(misszióság), akinek itthon levő váltásai illetve a maradék adná az első vonalat (kiegészítve esetleg a határőrökkel, rendőrökkel). És kellene egy keret hadsereg, amelyet csak szinte gyalogosokkal, és egy-két speciális szakképzettséggel kellene feltölteni (mert nem lesz idő más képességek megszerzésére az adott idő alatt, a tömeges kiképzés meg teljesen elvetendő a politikai viszonyok miatt). A speciális képességek egy része lehetne a most nyugdíjba vonultak tartalékosként való megtartása (akár kis kiegészítő pénz fizetésével), illetve a később a (hogy is hívják: fel vagy ki) rendszerből kilépő hivatásosok hasonló módon való megtartásával.

 

Az egész fenti rendszert pánikszerűen (na persze előzetes tervek szerint) azonnal át kell alakítani, ha a Nato valami válságba kerül, ami simán előfordulhat egy újabb megosztás esetén, mint amire Irak esetén megtörtént. Erre a váltásra most nincs ötletem, de a Nato felbomlásának különböző eseteire külön kell felkészülni. Jellemzően abból kell kiindulnunk, hogy egy szomszédunk (is) támad meg minket, mert fizikailag másképp elég valószínűtlen...  ...stb.

Biga Cubensis Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20996
szerintem meg teljesen normális, hogy a legfejlettebb konkurencia ellen próbálnak demózni. reklámfogás. az oroszok pattognak egy kicsit, blöffölnek a 6 hordozóval meg haditengerészeti bázisokkal, aztán elhúz Putyin és remélhetőleg rájönnek, hogy az országot gazdaságilag kéne először gatyába rázni.
Előzmény: Törölt nick (20994)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20995

a fél közvetlen rokonságom Jászberényben él (én tápióbicskeinek (és nagykátainak indultam). Vagy a hűtőgépgyárba, vagy annak bedolgozóiban dolgoztak. Sajnos teljesen úgy van ahogy mondtad :((

Pár éve mozogtam ott számtech révén, döbbenet pangás van...

Maga a várost már nem tudom milyen helyzetben van...

Előzmény: **ven** (20993)
**ven** Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20993

"Megépült a porszívógyár és átvették, felfuttatták a jászberényi hűtőgyárat, stb."
A porszívógyár dolgot nem ismerem, de a "jászberényi hűtőgyárral" kapcsolatban a dolgaiddal ellentétben tudok néhány információval szolgálni. Az átkosban a LEHEL Hűtőgépgyár Európa egyik legnagyobb ilyen jellegű dolgokat gyártó üzeme volt. Nemcsak azokat a hűtőszekrényeket gyártották ott, amiből te esetleg ki tudod odahaza venni a sörödet, hanem ezen felül sok más dolgot is. (meg kell jegyeznem, hogy háztartási hűtőszekrényből kb. annyit gyártottak, mint a többi KGST tagállam együttvéve. Nemcsak hazai felhasználásra ment a rengeteg szekrény, hanem még a SZU-ba is, pedig ott legalább három komoly gyárat ismerek. Exportáltak persze nyugatra is, többek között Svájcba, és ne nevesd el magad, még Svédországba is.)

Ezen felül gyártottak ott kereskedelmi hűtőberendezéseket, hűtött és hűtetlen áruházi pultokat. Az USA meglehetősen sok olyan hűtőberendezést vett, ahol meg volt adva a helyiség mérete, és kb 2 hét után küldték a komplett beépíthető cuccot. Ha már a hűtőberendezésnél tartunk. Ott gyártották a Fiat autógyár által beépített gépkocsi hűtők kb. 75 %-át. Ha a 8-as főúton mész Várpalota felé, ott az inotai hőerőmű. Azt a három kövérkés tornyot biztos megismered, abban a nevezetes Heller - Forgó féle zártrendszerű erőművi vízhűtő berendezés van. Na ezt is Jászberényben csinálták. De hogy az apróbb dolgokat mondjam, rengeteg szódásszifont, és kicsit nagyobb méretben rengeteg alumínium söröshordót gyártottak ott. És ehhez azinte csak a lemezt kellett behozni, mert szinte mindent a gyár valamelyik üzemegységében gyártottak. A rendszerváltás előtt a gyárnak kb 30 000 dolgozója volt, és Szolnok megye elég nagy területén melót adtak az emberek kezébe.

Aztán jött a rendszerváltás, és az Antallék által favorizált vadprivatizáció. És jött az Elektrolux. Megvette a teljes gyárat, és azonnal mindenféle munkát leállított. A Jászboldogházán lévő hűtőbútor üzem, a törökszentmiklósi aggregátor üzem, a Budapest, Lőportár utcai szervízüzem, és minden más külső üzem is azonnal leállt. Ezzel a húzással a svédek nem a gyárat vették meg, hanem a Lehel által addig jól kiépített piacot. Szolnok megyében akkoriban - különösen Jászberény környékén - akkor szökött fel a munkanélküliség 35 - 40 % fölé.

Valamit akkor javolt a helyzet, amikor valami két év múlva a jászberényi gyártótér felét eladták a Zanussinak, ahol az eredeti munkáslétszám tizedével elkezdtek háztartási gépeket gyártani. Aztán persze az Elektrolux is rájött arra, hogy túl nagyot akart harapni, de kicsi volt hozzá a pofája. Így elkezdték ismét a hűtőgép szerelést, de csak háztartási gépeket csinálnak, a korábban felsorolt terméksorozatból szinte semmit.

Az eredmény: A Jászság nagyjából most kezd észhez térni a hatalmas munkanélküliségből, amit a svédek érdekesen értelmezett "felfuttatása" eredményezett.

Ugyhogy Tacskó öcsi! Ne nagyon gyere nekem a svédek nevezetes ellentételezésével, mert harsányan kiröhöglek.

Elnézést az olvtársaktól a hosszú szövegért, de kikívánkozott.

Előzmény: Törölt nick (20991)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20992

én azt látom, hogy olyan mértékben leépült a Honvédség, hogy lényegében csak a missziós feladatait tudja ellátni. Ez azzal jár, hogy nem tud keret hadseregként működni, ugyanis ez a kis létszám csak teljesen feltöltött egységekkel tudja ellátni feladatát. A technikai eszközök is olyan kevesek, hogy nem lehet fenntartani M zárolt készletet belőlük.

Annak nincs értelme hogy vagy 100-200 helyet fenntartsuk önkéntes tartalékosoknak, mert egyszerűbb hivatásosakkal feltölteni, mert akkor nincs civil probléma (munkahelyi gondok stb.).

 

Azt is látom, hogy kis területvédelmi csapatok felállítása is problémás, mert ezek fegyverzete csak gyenge lehet, decentralizált vezetésük, meg könnyen megtörheti őket. A magyar környezet nem teszi lehetővé, hogy ilyen kis csapatok sokáig kitartsanak. A partizán/insurgent hadviselésben viszont nincs magyar tapasztalat, általában elég megosztottak vagyunk és civilizáltak, hogy ezt komolyan csináljuk (mellesleg jogi problémát is látok). Tehát még utánpotlási vonalak támadását sem tartom kivitelezhetőnek, egyébként is felesleges, mert mire megszerveződnének, addigra az egyetlen reményünk a Nato ugyis beavatkozik, tehát felesleges, és egyébként is akkor már a Nato hatékonyabb tud lenni, mint néhány civil insurgent.

 

Az gondolom, egyszerre sok irányból nem fognak megtámadni minket, és valami előjeleket (ha mást nem pár órával előtte) tudhatunk, tehát minden erőnkkel fel tudunk a határra zárkózni. Ez az erő persze a hivatásosak kellene, hogy adják. Ők a létszámnál fogva egy-két nap alatt felmorzsolódnának, de a határ közelében tudnák tartani az ellent. Lényegében őket kell két nap múlva kiegészíteni új erőkkel. Ezt egy kerethadseregbe behívott emberekkel kellene megtenni. Így összességében talán elég időt nyerünk, hogy a Nato beavatkozzon, és mégsem engedjük elfoglalni Mo nagy területeit.

 

A több ország általi támadást azért vetem el, mert ebben az esetben több Nato ország is a támadónk között lenne, ami szinte lehetetlenné teszi, hogy kellően az áldozatnak látszódjunk, mert ilyen összefogásra csak nagy hiba esetén számíthatunk. Ezt jó külpolitikával (oszd meg és uralkodj) kell kezelni.

 

Ez alapján kell egy missziós váltásokat adó Honvédség(misszióság), akinek itthon levő váltásai illetve a maradék adná az első vonalat (kiegészítve esetleg a határőrökkel, rendőrökkel). És kellene egy keret hadsereg, amelyet csak szinte gyalogosokkal, és egy-két speciális szakképzettséggel kellene feltölteni (mert nem lesz idő más képességek megszerzésére az adott idő alatt, a tömeges kiképzés meg teljesen elvetendő a politikai viszonyok miatt). A speciális képességek egy része lehetne a most nyugdíjba vonultak tartalékosként való megtartása (akár kis kiegészítő pénz fizetésével), illetve a később a (hogy is hívják: fel vagy ki) rendszerből kilépő hivatásosok hasonló módon való megtartásával.

 

Az egész fenti rendszert pánikszerűen (na persze előzetes tervek szerint) azonnal át kell alakítani, ha a Nato valami válságba kerül, ami simán előfordulhat egy újabb megosztás esetén, mint amire Irak esetén megtörtént. Erre a váltásra most nincs ötletem, de a Nato felbomlásának különböző eseteire külön kell felkészülni. Jellemzően abból kell kiindulnunk, hogy egy szomszédunk (is) támad meg minket, mert fizikailag másképp elég valószínűtlen...  ...stb.

 

 

Előzmény: kovacsgyula44 (20985)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20990
Az egész ,,konvoj ügy" válasz volt arra, hogy az amerikaiak egyszerűen felrúgták az 1997-ben oroszokkal és más államokkal kötött megállapodásukat.
1999 márciusában, amikor elkezdték bombázni jugót, az orosz hatóságok (Ivasov és Szergejev kezdeményezésére) 48 órát adtak az oroszországi NATO koordinációs közpot munkatársainak a távozásra. Akkor elég rendesen bekeményítettek. Hála a finn közvetítésnek április elején el kezdtek agyalni az amerikaiak, hogy ez így nem lesz jó. Felajánlottak egy olyan megoldást, ami elfogadhatatlan volt.
No, erre válaszul jött Zavarzin tábornok orosz ejtőernyőseinek a ,,gyorsmanetelése" Uglevikből (Bosznia) Pristinába.

Ezt Washingtonban nem tudták megemészteni. Szabályos dührohamot kaptak: megtörtént az, amire nem számítottak - a döglött medve visszaharapott.

No, ekkor jött a basztatási ukáz a friss szövetségesnek, hogy kössenek bele minden, orosz érdekeltségű dologba. (Azon kívül, hogy Magyarország nem engedte át a repülőgépeket és hátráltatta a konvojt, csesztették a vasúti közlekedést, ment az orosz túristák szívatása a reptereken és a határon, stb. A végeredmény közismert - rendkívül megromlott akkor a kapcsolat a ruszkikkal; még a befektetőik is elmentek az országból.)
Előzmény: Zicherman Istvan (20989)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20989
Tiszteletem.
Hogy ne tűnjön, hogy a levegőbe beszélek, kezdésnek csak két nevet mondok, meg egy számot abból a konvojból, amelyet 1999 júniusában hátráltattak a magyar hatóságok.

A konvoj Sojgu (az MCsSz - Katasztrófa-elhárító minisztérium főnöke) és Moszkva polgármestere, Luzskov kezdeményezésére jött létre; a személyi állományt az MCsSz 179. központja adta.

a két név:
Jevgenyij Szekirin és Vlagyimir Baskircev.
Ez az a két tiszt, akik a konvojt vezették.
(A nevük sem nyugati, sem orosz hírekben, cikkekben, int ahogyan azegység száma - nem szerepeltek. Viszont akik a magyar hatóságok részéről találkoztak velük tudják, hogy nem a levegőbe beszélek.)
Ismerem a hívójeleket, a teljes útvonalt, a rakomány jegyzékeit és tartalmát. Arról s tudok, hogy milyen pofátlan módon kutatták át a konvojt, még a medikák személyes holmijait is kirámolták.:((( Vannak fotóim, stb.

Esetleg majd személyes találkozón elmondom, hogy mi volt ott valójában, vagy lehet várni még két évet.

Egy, ami 100%-ig biztos - SEm FEGYVERT, SEM HADIANYAGOT A KONVOJ NEM SZÁLLÍTOTT és ERRŐL A MAGYAR HATÓSÁGOK ELEJÉTŐL KEZDVE TISZTÁBAN VOLTAK.
Előzmény: kovacsgyula44 (20986)
-Survivor Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20988

én továbbra is csak kapkodom a laikus fejemet Gripen vs. F-16 ügyben....mindkét oldalnak vannak tetszetős érvei, de most találtam egy régi (2003 szept-i ) cikket, ami "jobboldalon belűlről" kritizálja -politikai érvekkel megtámogatva-az Orbán kormány Gripen döntését, persze csak érintve a témát. ez is egy érdekes aspektus.

"....Annak ellenére, hogy Magyarország elhanyagolható tényező Washingtonban, annyi bizonyos, hogy térségünk fontossága felértékelődött az iraki háború óta. Elsősorban persze Lengyelországé, de a romániai Constantában amerikai haditengerészeti támaszpont épül, és Taszárra bármikor ismét szükség lehet. Az is számít, hogy katonákat küldtünk Irakba.
Az "új Európa" országainak felértékelődése ahhoz is vezet, hogy több amerikai figyelem irányul hazánkra. És egy kívülálló szemével vizsgálva a dolgokat, nem feltétlenül vidám a kép.
Először is, Washington szemszögéből úgy tunhet, hogy Budapest hajlamos fontos amerikai érdekek figyelmen kívül hagyására. Washingtonban hatalmas dühöt váltott ki az, hogy az Orbán-kormány nem az F-16-os, hanem a svéd gépek mellett döntött. Sokkal nagyobb dühöt annál, mint ami a sajtóban "átjött". A döntés, véleményem szerint, komoly hiba volt. Érzésem szerint gyakran ott állunk a sarkunkra, ahol nem kellene és ott nem, ahol kellene. E konkrét esetben ugyanis nem a technikai paramétereket kellett volna latolgatni, hanem a döntés politikai súlyát. Egyrészt Magyarországot -jelenleg-senki nem fenyegeti, másrészt pedig ha támadás érné, nem néhány Gripen, hanem a NATO gépei tudnák megvédeni. De ez az elhibázott döntés már "történelem", ahogyan az Atlanti-óceán túlsó oldalán mondanák. Az viszont nem, hogy ha veszünk F-16-ost, nem veszítjük el a választásokat. Az amerikai-magyar kapcsolatok terén talán nem olyan tanácsadókra kellett volna hallgatni, akik, sajnos, nagyon sikertelenül látszottak munkájukat végezni. Ugyanis Washingtonban tökéletesen értik a politikai üzletet. "Megvettek" volna egy olyan ajánlatot is az F-16-osokért cserében, hogy attól a pillanattól fogva nem leszünk antiszemiták. Értsd: nem antiszemitáznak bennünket. Lantos ide, Lantos oda.
Önök nem tartják figyelemre méltónak, hogy szinte az összes amerikai nagy lap mellett még a Foreign Affairsben, az Egyesült Államok legrangosabb külpolitikai folyóiratában is megjelent - épp a választások előtt - "az Orbán-kormány antiszemita" vád, minden esetben Brinker (vagyis Washington) vádjához hasonlóan, konkrétum nélkül akkor, amikor most, noha a román kormány és Iliescu elnök ténylegesen olyan kijelentéseket tett a holokauszt ügyében, amelyekre egész Izrael ugrott, e kijelentések egyetlen, ismétlem, egyetlen nagy amerikai lapban nem jelentek meg? Igen. Constanta után vagyunk. Képzeljék, ha Orbán Viktor tesz egy Iliescu-féle kijelenést! ..."

 

ps: az aktuális Lantos ügy kapcsán előbányászva egy régebbi Lantos kijelentésekkel kapcsolatos cikkből egy kis részlet.


Előzmény: Némedi László __ (20978)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20987
Tudok róla. Sőt - valószínűleg jóval többet, mint Magyarországon az emberek '99 százaléka.:)))
Az a megállítás 100% egy teljes mértékben jogtalan kötözködés és provokáció volt a magyar hatóságok részéről, amit a budapesti amerikai követségen keresztül sugallottak.
Akkor mindenbe belekötöttek, még abba is, ami nincs. A határőröket és katonákat meg tudom érteni - őkcsak azt a arancsot kapták, hogy mindenáron hátráltassák a konvojmozgását. Megállízani nem tudták, mivel minden papírja rendben volt.
Egyszer majd talán bővebben is írok az esetről, csak várok még 2 évet (2009-ig).
Előzmény: kovacsgyula44 (20986)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20986

Pisti!

 Te nem tudsz erről a csapi megállításról? Csalódtam benned, nézz utánna.

 gyula

Előzmény: Zicherman Istvan (20984)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20985

Emberek!

 Jó a czikk! Arra mindenképpen alkalmas, hogy elmeditáljunk rajta. Tudja valaki, hogy jelenleg hány önkéntes tartalékos szolgál a hadaerőben? Ha egy sem, akkor talán mégsem igazán jó ez a Kladek féle rendszer. Itt az ideje valami jobbat kitalálni. Ami biztosan nem kell a XXI század haderejének, az a darutollas levente, a 70 éves hagyományőrző, a hátrafelé nyilazó nemezkalapos szittya, a 120 kilós kigyúrt,fradi B középben szocializálódott, tetovált, kilós aranyláncait csörgető fajmagyar.Mi kellene? Várom a javaslatokat.

 gyula

Előzmény: seabeast (20957)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20984
Milyen sátrakat szállító kamionokkal?:)))
Előzmény: Törölt nick (20983)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20982

TacskO!

 Itt viszont gratula, csak azért, mert mintha rám hivatkoztál volna.

  gyula

Előzmény: Törölt nick (20979)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20981

TacskO!

   Eszednél vagy?

   Gyula

Előzmény: Törölt nick (20962)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20980
hiszen a megnevezetten ellenséges oroszoktól veszünk hozzá mindent.
..........................
Mióta is vagyunk hadilábon az oroszokkal?
Tudtommal még mindig a NATO partner-programjaiban részt vesznek.
Nos, akkor mióta is ellenségesek?
Előzmény: Törölt nick (20979)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20978
Előzmény: Törölt nick (20977)
-Survivor Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20976
"...Nálunk valamiért ez nem működik..."

megvan az oka.
én nem csodálkozom.
:-((
.

Előzmény: Maz (20972)
Maz Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20975
Köszi.
Ezzel most sikerült megmosolyogtatnod.
Hiába, a humor mindenek felett áll :-)
Előzmény: Zicherman Istvan (20974)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20974
Nézd, megbeszéltük, hogy csak pozitív dolgokról írunk immárom, mivel ,,olyan pesszimista itt minenki". Csak pozitívan szabad írni ezentúl! P.l. így:
,,Az élet igazi apróbb meglepetései! Az V. Military Parádé, amit harmadszorra rendeztek volna meg Csobánkán a jövő héten, a HM tréfás vezetőségének köszönhetően, áttették egy olyan időpontra, amit ki kell találniuk a résztvevőknek!:) Haez sikerül, akkor garantált majd esetleg a jókedv, móka és kacagás.
Sokan egy éve készültünk rá, próbáltuk volna minél látványosabbá, nagyszabásúbbá tenni. A program jobbnak igérkezett mint tavaly. Most ezt egy tollvonással feleslegessé tették, ami még egyszer azt bizonyítja, mennyire céltudatos, határozott és erős vezetése van a HM-nek!"
Előzmény: Maz (20972)
-Survivor Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20973
"....Rendkívül rossz és pontatlan a cikk:(((
Talán úgy kevesebb butaságot írnának...."

nemnem. nagyon is célirányos a cikk. és nem butaságból. jól megfontolt szellemi diverzió az átlag pógár negatív irányba való manipulálására.

.
Előzmény: Zicherman Istvan (20959)
Maz Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20972
Viszont akkor egy rossz hír is legyen ma:

Az V. Military Parádé, amit harmadszorra rendeztek volna meg Csobánkán a jövő hétvégén elmarad :-(
Sokan egy éve készültünk rá, próbáltuk volna minél látványosabbá, nagyszabásúbbá tenni. A program jobbnak igérkezett mint tavaly. Most ezt egy tollvonással feleslegessé tették. Kicsit úgy érzem magam, mint a kisgyerek, akivel közlik dec. 20-n, hogy idén nincs karácsony.

Érdekes módon a Cseheknél a Hadsereg együttműködik a hagyományőrzőkkel. Ld.: BAHNA

Nálunk valamiért ez nem(vagy inkább sem) működik.
Előzmény: -Survivor (20970)
-Survivor Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20971
"...Akik ellenzik, azok többsége...... a maradék meg mert ....... Mindkettő hülyeség..."

a harmadik(legveszélyesebb) szegmenset kihagytad. akik veszélyeztetve érzik a honvédség eltüntetésére tett erőfeszítéseiket. de ebbe most ne menjünk bele..:-((

.
Előzmény: Big-B (20936)
-Survivor Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20970
ez egy jó hír!
reméljük, meg is valósul....

.
Előzmény: Maz (20890)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20969

illetve egyértelműen nem lesz megállapodás semmilyen Honi Gárdáról.

 

attól mi gondolkodhatunk róla, de nem kell kapkodnunk :(((

Előzmény: Hamburger2 (20953)
Yoshi Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20968

1943 szeptember 14 : kikergettük a német megszállókat az erdőből.

1943 szeptember 15 : a német megszállók kikergettek minket az erdőből.

1943 szeptember 16 : kikergettük a német megszállókat az erdőből.

1943 szeptember 17 : a német megszállók kikergettek minket az erdőből.

1943 szeptember 18 : kikergettük a német megszállókat az erdőből.

1943 szeptember 19 : a német megszállók kikergettek minket az erdőből.

1943 szeptember 20 : jött az erdész, és mindenkit kikergetett az erdőből.

 

az örök klasszikus, ugye

Előzmény: Zicherman Istvan (20967)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20967
Laci,
én már ajánlottam a Zöld Hadsereg felállítását (Mahno minára):))) Amely ,,veri a ,,fehéreket" amíg azok bele nem vörösödnek, veri a ,,vöröseket" amíg ki nem fehérednek.:))
Gyanítom ha kenyértörésre kerülne a sor - ez lenne az egyetlen ,,szabadcsapat" amelyben szakértők lennének.:)))

*elképzelem a képet: egy völgyben egyik oldalt áll abiztonsági szolgálat és rendőrség, a másik oldalt a sok siheder pizsama-zászlóval, középen meg, a domdoldalon, sörözve és kóla-mámorba folytva langyos érdeklődését a sok ex-katona és ex-zsoldos*
:))))))))))))))))))
Előzmény: Némedi László __ (20965)
urál Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20966
Az elmebeteg összeesküvéselméletek és a zavaros neofeudalizmus kombója ahogy látom elterjedt életérzés kis ugarunkon. :D
Előzmény: Törölt nick (20962)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20965

a Jobbik hülyeségeit hanyagoljuk itt.

 

viszont azzal meg nem értek egyet, hogy belső rend fenntartására használjuk őket, ugyanis ez még a "jól"képzett rendőrségnek sem megy maradéktalanul.

 

azzal meg végképp nem értek egyet, hogy ez valamifajta katonai ellensúly legyen a központi hatalommal szemben. Ez biztos út a valódi (fegyveres) polgárháborúhoz.

Előzmény: Törölt nick (20962)
dr_kotasz0831 Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20964

Sziasztok!

 

A cikkben a legfontosabb baki, hogy azt hiszi, hogy nincs jelentkező az önkéntes tartalékos rendszer feltöltésére. Ostobaság. Viszont erre nem olvasói levélben kellene reagálni, hanem a Magyar Honvédségnek, akiknek erről - vélelmezem - pontos kimutatása van. Pl.: Jelentkeztek 15 000 -en, beléptek 12-en. Ok: X

 

Én

Előzmény: Cs_ (20963)
Cs_ Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20963

Ebböl ez tetszik a legjobban:

 

"Ennek a rendszernek pillanatnyilag egy hibája van, nem igazán működik. Nem azért mert rosszul van kitalálva, hanem mert kevés a jelentkező. Nagyobb ösztönzés, jobb propaganda kéne, nem egy újabb szervezet."

 

Höhö. Kár, hogy már nem emlékszem pontosan, hogy mit mondtak nekem a hadkiegen, mikor 2003 elején érdeklődtem az Önkéntes tartalékosság felöl. Az érzés megmaradt.

 

Nem sokat tudtak nekem mondani róla és amit mondtak az is inkább elborzasztot. X nap 60 talán 80/év, ami rendben is volna, de hétvége az nyista, mind hétköznap és nagyon sok nap egyben. Olyan munkaadó nincs a földön, aki kompenzáció nélkül azt mondaná, hogy persze menj fiam, nem foglak kirugni és keresni valakit a helyedre aki be is jár néha dolgozni.

 

Bár ezt meg a tzöbbit úgy is tudjátok, csak hirtelen kikivánkozott belőlem.

 

 

 

 

Előzmény: seabeast (20957)
séró Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20961

Olvasói levél...

Viszont akkor lehet rá írni egy választ.

Előzmény: Zicherman Istvan (20959)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20960

mi még nem igazán gondolkodtunk itt a fórum keretében, hogy mi kellene a tartalékos rendszer kapcsán. Meggondolandó, amiket írnak, és bármilyen irányt követünk, más és más módon kell felkészülni rá (ennek eddig csak Zicherman kollega mondott ellent :)))

Amit látunk, hogy szerintünk még a kezdeti feltartóztatásra sincs meg az erőnk, és azt is tudjuk bármikor kialakulhatnak válsággócok körülöttünk Nato ide, vagy oda (lásd délszláv válság).  Persze lehet reménykedni, hogy a franciák azonnal ráérnek bennünket kisegíteni (ha lehet egy napon belül, mert egyébként nagy gebasz lesz)...

 

Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20959
Háááááát... A cikk szerzőjének igen furcsa elképzelései vannak a tartalékos rendszerről (amely ráadásul nincs is kellőképpen megszervezve).:(((

Rendkívül rossz és pontatlan a cikk:(((

Csodálom, hogy az Index újságírói, mielőtt valamit megírnának, miért nem néznek be a saját maguk által fenntartott szakmai fórumokra???!!! Talán úgy kevesebb butaságot írnának.
Előzmény: seabeast (20957)
Big-B Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20958
Honi gárda

Ha katasztrófa védelmere kell ember, azt nem a honvédségen belül kell kialakítani, inkább az önkéntes tűzoltóságot kéne akkor erősíteni.
Előzmény: Némedi László __ (20955)
seabeast Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20957
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20956
A legjobb a 6 db finn díszelgő:))))
Előzmény: Zicherman Istvan (20954)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20955
ez eléggé bekorlátozza mire lehet elképzelni a dolgot...
Előzmény: Hamburger2 (20953)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20954
EU katonai dísszemle, Párizs.
http://www.youtube.com/watch?v=ruCbR0QWXVo
Hamburger2 Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20953
gencsydani Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20952
Akkor se tetszik!:D
Előzmény: Big-B (20950)
Yoshi Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20951

volt nem is olyan rég a légiós topikban eg yhoszabb videó linkelve (a légióról), és ott volt a rész a felvonulásról.... nagyon hm... szép? jól néz ki? lelkesítő?

 

szóval szerintem jó dolog

 

(Miskolcon idén is volt katonazenekarok bemutatója - nem vagyok biztos, hogy mi is volt a rendezmény megnevezése - és szerintem az is sikeres volt, úgymond "tetszett a népnek")

Big-B Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20950
Ez kérem QBZ-95. 5.8mm-es
Előzmény: gencsydani (20948)
swordmanus Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20949
Uraim!
OFF kissé...
Aki ismeri Pintér urat Kecelről, kérem keressen meg. Köszönöm.
gencsydani Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20948

Hűderanda!:)

Kb. mintha a FAMAS-t felcsinálta volna egy AK...

Előzmény: Zicherman Istvan (20939)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20947
Ez a Damanszkij szigetnél volt:)))
Előzmény: Vasi Kutya (20941)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20946
http://www.youtube.com/watch?v=Skcgl3ax9X4&mode=related&search=

oroszok
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20945

egyébként ez a szakszervezeti szervezés eliminálná a politikai felhangokat azoknál, akik ellenzik.

 

Előzmény: Némedi László __ (20935)
Big-B Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20943
Bízom benne, hogy a parádés ötlet nem csak a külsőségek miatt, hanem eszköz, kiképzés stb. fejlesztését is hozza magával. elvégre nem lehet u.a. bemutatni, mint amivel még a mostani katonák apja szolgált?!
Biga Cubensis Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20942

Ez az, így kell ezt csinálni :)

 

 

Kicsit visszatérve Szekeresre, nekem is úgy tűnik, belelkesedett. Ezt is meg kell becsülni, akármilyen politikai beállítottságunk van. Nehogy a nincs rajta sapka esete forogjon fenn. Egyébként szerintem az lenne az igazi, ha a honvédelmi tárcát nem pártpolitikus vinné, hanem szakember az aktuális kormánytól függetlenül. Persze ez csak álom. 

Előzmény: dr_kotasz0831 (20934)
Vasi Kutya Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20941

Ismeritek a viccet?!

A kínaiak átdobnak egy teli zsák mákot az oroszoknak mondván, hogy mi ilyen sokan vagyunk.

Mire a ruszkik visszadobják később a teli zsák mákot ledarálva mondván, hogy ti meg így fogtok járni...

Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20939
Kína:
érdemes megfigyelni a fegyvereket...
http://www.youtube.com/watch?v=ru-xQac_sWw&mode=related&search=
Előzmény: Big-B (20938)
Big-B Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20938
Katonai parádé 2002 Phenjan. Hanggal együtt érdemes megnézni! :-)

parádé
Vasi Kutya Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20937
Sorkatonaként volt hozzájuk szerencsém, még rakétablokkot is tisztítottam vazze... :)
Előzmény: dr_kotasz0831 (20934)
Big-B Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20936
Akik ellenzik, azok többsége a kormány politikája miatti általános ellenkezés miatt teszik, a maradék meg mert a régi katonai parádét látják benne. Mindkettő hülyeség.
Előzmény: Némedi László __ (20935)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20935

néhányan keményen ellenzik a dolgot.

 

azon gondolkodom, ha nem megy hivatalosan (HM szervezés), akkor csinálni kellene civil szervezésben. Lefoglaljuk az utcát (szinte bármire le lehet foglalni), és a katonák és szimpatizánsok felvonulásává alakítjuk. A HM gondolom engedélyt ad nekik, hogy egyenruhában (de mondjuk nem zárt alakzatban) felvonuljanak.

Kellene valami civil szervezet, pl a honvédszakszervezet, aki megszervezi és adja a nevét. A HM meg támogathatná a rendezvényt...

 

(HM-ben olvashatná valaki)

dr_kotasz0831 Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20934

Sziasztok!

 

Valamelyik nap hiányoltuk a lelkesítő dolgokat. Hát íme. ;)

 

- Egyenlőre jól halad a Honi Gárda; így is maradjon. Ámen.

- A dísszemle kiváló kezdeményezés. (Egy megjegyzés, hogy néhány tíz éve ugyanezt csinálták a Felvonulási téren. Csodák nincsenek.) Sztem egy nagyszabású dísszemle nagyon jót tenne a Honvédség megítélésének. Az is jó ötlet, hogy nem a felvonulási téren lenne, nehogy megint jöjjön a "munkásőrözés" meg a párhuzam a múlttal. Már megint... Itt jegyezném meg, hogy "Ki a katonákat az utcára" Azaz had lássák az emberek, hogy vannak még magyar honvédek, és azok nem "alkoholistabarmok".

- Tegnap edzésen többször elhúzott a fejünk felett a majdnem teljes magyar légierő. Bárki bármit mondd a pleb tátott szájjal nézte a gépeket. Na erre van itt szükség.

 

Vargapál! Na így szoktam magamat lelkesíteni. ;) És most ráadásul van is mire.

 

Én

 

ui.: Együtt edzek egy rendőrtiszttel. Mikor elhúzott a fejünk felett 4 huszonnégyes, meg lett jegyezve neki, hogy ezek a "nagy zöld helikopterek" amiket most láthat a szemével, az igazi gépek. A kis kékeket hagyjuk már... :D Nem irányított rakétablokkok, 12,7-es 4 csövű géppuskák, páncéltörő rakéták, 8 deszantos... Nem ám a két forgalomirányító szerv PA-val. :D Persze csak tréfa volt, de megvédtem a mundér becsületét... :D

 

Big-B Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20933
Miért ne? Mikor M.T. kérte a magyar nemeseket, hogy adjanak katonát, ezt mondták "állítólag". "Életet és vért, de zabot azt nem"
Előzmény: Yoshi (20932)
Yoshi Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20932

hülyeeeeeeeee!!!!!!

 

:DDDDDDDDD

Előzmény: Big-B (20930)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20931
:))))))))
Előzmény: Big-B (20930)
Big-B Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20930
A latin felirat: "Életet és vért".

Nem tudom, mi van a másik oldalon, de ha tippelnem kell, akkor ez: "sed avenam non"
Előzmény: Zicherman Istvan (20928)
Vasi Kutya Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20929
Szép emlékmű, kicsit megszépíthetnék...
Előzmény: Zicherman Istvan (20928)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20928
A 32. ezre emlékműve, Budapesten, a ,,Harminckettesek terén"


Meg az emlékmű hátulja, amelyen ott vannak a győzelmek/ütközetek, 1918-ig.Lehet anyázni, uraim.
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20927
Ennyi maradt belőle: 32. Budapest Díszzászlóalj.
http://www.honvedelem.hu/honvedseg/magyar_honvedseg_tamogato_dandar
Vasi Kutya Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20926

És egy ilyen nagy múltú alakulatot akarnak felszámolni?

Kannibálok vazze!

Előzmény: Zicherman Istvan (20925)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20925
A 32. ezred történelme 1741-ig nyúlik vissza.
Előzmény: Vasi Kutya (20922)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20924
P.l. ő is a 32.-nél szolgált...
.......................

Alig három hónapi kiképzés után már minõsítik az újonc ezredkadétot. Gróf Batthyány Lajosnak, a 32. Esterházy herceg magyar sorgyalogezred kadétjának 1826. évi minõsítésében ez olvasható – Rendfokozat: ezredkadét. Elõlépett: 1826. augusztus 5. Elõ- és utóneve: Németújvári gróf Batthyány Lajos. Nõtlen vagy nõs: nõtlen. Születési év: 1807. Születési hely: Pozsony, Magyarország. Nemes vagy tiszti gyermek: –. Alapítványt élvez: –. Mikor és minek vonult be: 1826. augusztus 5-én, ezredkadétnak. Szolgálat. Õfelsége szolgálatában: Ebben az ezredben, év, hó, nap: ezredkadét 2 hónap 27 nap. Más ezredben, karban: nem. Összesen: 2 hónap 27 nap. Megszökötte: nem. Vásárolt rendfokozatot: nem. Egészségi állapota: jó. Jelleme: kissé változó. Természetes tehetsége: sokoldalú. Nyelveket beszél: magyarul, németül, latinul, olaszul és franciául jól, keveset angolul. Tud-e írni és olvasni: az elsõ öt nyelven jól. Felkészültsége. Gyakorlaton: jó. Felszerelésben: jó. Nevelésben: nincs tapasztalata. Ismeretei. Mûszaki tudományokból: némi. Más tudományokból: matematika, földrajz, egyetemes történelem és jog. Milyen hadjáratban vett részt: egyikben sem. Magatartása. Ellenség elõtt: nem szolgált. Ezredben: tekintélye van. Viselkedése. Szorgalmas és alkalmas: igen. Jó gazda: igen. Vannak hibái: nincsenek. Különben a szolgálatban: a legjobb akarat mellett még oktatásra van szüksége. Megérdemli az elõléptetést: mindenképpen. 20
A minõsítés Batthyány személyiségének szinte minden lényeges jellemzõjét megrajzolta és képességeit is bemutatta. A minõsítési jegyzék a 32. magyar sorgyalogezred 6 rendes és 20 ezredkadétjáról 1826. október 31-én Páduában készült. A minõsítési listát az ezredparancsnok, Stephan August von Auenfels ezredes, az ezredparancsnok- helyettes Johann Kissling alezredes, a zászlóaljparancsnokok, Pisztory János és Friedrich Drever õrnagyok írták alá. A kadétok között Batthyány a 26., azaz az utolsó helyen szerepel. Az ifjú ezredkadét az 1826. évi katonai sematizmusban még nem szerepelt, de az 1827. éviben, a 32. magyar sorgyalogezred 7 rendes és 20 ezredkadétját felsoroló névsorban a 8. helyen olvasható „Batthyany, Ludwig Gr.” A rangsorban az elõkelõ nyolcadikként nem szolgálati ideje alapján szerepel, hanem azért, mert a 20. ezredkadét nevét abc sorrendben közli a sematizmus.21
Előzmény: Zicherman Istvan (20920)
Big-B Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20923
1741
Előzmény: Vasi Kutya (20922)
Vasi Kutya Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20922
A 32-es múltja 1848-/49-ig nyúlik vissza?
Előzmény: Zicherman Istvan (20919)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20921
20-án ki jön ki a tisztavatásra? (megnézhetjük a teljes légi technikát :))) tegnap elég impresszív volt, amikor áthúztak itt Újpest felett)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20920
Laci, van egy pozitív javaslatom:))) Őrizzék meg Magyarország legrégebbi hagyományaival rendelkező ezredét (32.), és a katonaio felvonulásokon történelmi zászlaja alatt ő nyissa meg a dísszemlét!
Na, hogy tetszik? Képzeld, amikor a hangosbemondóban felsorolják az ezred ütközeteinek ésgyőzelmeinek listáját! Még az angol 12. hussars is megirigyelheti!!!
Előzmény: Némedi László __ (20917)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20919
Nem tesz semmit:)) Tévedni emberi dolog, de örülök, hogy visszakerestem meg rá is kérdeztem a német katonai fórumon.
Mondjuk tényleg érdekes különböző történelmi ezredek modernkori sorsa (gondolok itt a francia és német huszár-ezredekre, a brit dragonyosokra és dzsidásokra (lancers); a lengyel ulánus ezredre (most már ilyen is van! páncélos alakulat), az orosz kozák ezredekre (ejtőernyős vagy könnyű-/gépesített lövész egységek), vagy az amerikai rangerek (eredetileg népfelkelőkből és trapperekből álló felderítő alakulat volt az is). Szinte mindenhol igyekeznek ezeket újra felállítani, ápolják a hagyományokat.

Kis hazánkban viszont még a legrégebbi hagyományokkal rendelkező 32. Budapesti ezredez(!!!; amelynek még tere is van BUdapesten!!!) FELSZÁMOLJÁK!!!:((((((((((((
Na ez az igazi tragédia....:(
Előzmény: Vasi Kutya (20915)
Big-B Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20918
Politikus nekem sose volt szimpatikus, de az, ahogy kezeli a honvédséget, az valóban tetszik - így kívülről nézve.
Előzmény: Yosser2 (20911)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20917

rákerestem és elég sok helyen megjelent a hír. Nézzetek utána hol vagytok bejelentkezve, és ha lehet segítsétek kommentjeitekkel, hogy pozitív hangulat legyen ezzel a katona felvonulással kapcsolatban.

(én megemlítem mindenhol az árvizi gátakat, a békefenntartást Afganisztánban és Koszovóban)...

Tegyünk valami pozitívat is... :))

Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20916
Az ,,1" szám ne tévesszen meg:))) A francia haderőben, mint 3. RC szerepel, a németben, mint 1. közös páncélos ezred.:))
Előzmény: Zicherman Istvan (20914)
Vasi Kutya Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20915
Akkor így tiszta...
Előzmény: Zicherman Istvan (20914)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20914
Nem, majdnem tévedtem. Nem 5 RC, hanem 3.RC.
Páncélos ezred (volt minden fennállása óta: huszár, dragonyos, spáhi). 1996-tól német-francia közös ezred, Bade-Würtenbergi székhelyel, a 3. vegyes hadosztály 2.dandárjának állományában.
1963 és 1996 között a 24. Spáhi ezred nevet viselte, és az Esterházy nevet törölték. Miután francia-német vegyes ezredként állították fel(1996), a német fél határozott kérésére visszaállították a nevét (az ezred jelvénye is huszár tarsoly formáját követi).
Köszönöm a német barátomnak, hogy kijavított. Ő ott szolgált és nagyon büszke is rá!:))))
Előzmény: Zicherman Istvan (20913)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20913
Szervusz.
Nem, az Eszterházy ezred megszűnt. Jogutóbja a 5. RC (páncélos ezred), de máris megnézem.
Az 1.RHP (1. ejtőernyős huszár (páncélos) ezred mindig is Berchény volt.
Előzmény: Vasi Kutya (20912)
Vasi Kutya Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20912

Azthiszem, hogy Esterházy Huszárok a nevük?!

Vagy valami ilyesmi...

Meg könnyű lövész alakulat.

Előzmény: Zicherman Istvan (20901)
Yosser2 Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20911

Ez a Szekeres nekem elég unszimpatikus fugra volt mindig is, de amióta ő a Miniszter mintha megvéltozott volna valami. Legalább is a PR-ja jobb lett a seregnek. Sokkal többször kerül a hírekbe, újságokba, és sokkal több jónak tűnő ötlet van. Az hogy szakmailag miváltozik és mi valósul meg az álmokból az egy másik dolog... De mintha valami pozitív irányba mozdulna.

Előzmény: Maz (20890)
Bujazliz Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20910
Javítás: hazugság
Bujazliz Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20909
Üdv

Ez nem optimizmus, hanem ahszugság.
Hasonló szöveggel illeték anno a doni magyar alakulatokat is.
Remélem a történelem nem ismételi meg magát.
Előzmény: Némedi László __ (20883)
Big-B Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20908
Én azért igen megnéznék egyet. Anno talán 86-ban láttam az utolsót és azt is Nagykanizsán. Akkoriban még 3 honvéd (tüzér, harckocsizó) és 1 határőr laktanya volt itt.
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20907
Az. Berchény (Bercsényi) huszár-ezred.
Előzmény: Big-B (20904)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20906
:D
Tacskó...izé...na, szóval tudod...:D
Előzmény: Törölt nick (20903)
Big-B Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20905
morbid
Előzmény: Törölt nick (20903)
Big-B Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20904
Bercsényi Ignác?
Előzmény: Zicherman Istvan (20900)
HPéter1978 Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20902
A regisztrációkor elfogadtuk a fórum használati feltételeit, amit minden hozzászólás elküdésekor megerősítettünk.
"A hozzászólás elküldése előtt elolvastam és elfogadtam a jogi szabályzatot."

Hozzászólásod elküldése előtt megadhatsz a hozzászólásához egy Creative Commons szintet, mellyel egy előre meghatározott szerzői jogi szintet állíthatsz be magadnak. A Creative Commons licencekről bővebben itt tájékozódhatsz: www.creativecommons.hu. Amennyiben nem állítasz be Creative Commons licencet a hozzászólásodra illetve a Fórumban általad létrehozott tartalmakra, úgy a Szolgáltató részére automatikusan lemondasz a vonatkozó tartalom valamennyi szerzői joggal kapcsolatos vagyoni jogáról a hozzászólásban elhelyezett bármilyen információhordozó tekintetében.

Eddig nem volt ilyen creative akármi, minden jog ment automatikusan a Szolgáltatóhoz.

Ettől függetlenül, ha a hús-vér embör azt látja, hogy a szellemi alkotását az Index jogosulatlanul használja, természetesen felléphet ez ellen.
A csak a virtuális térben létező nickek viszont nem tudnak elmenni a bíróságra, és erős kétégeim vannak a jogképességükről is...
Előzmény: Zicherman Istvan (20895)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20901
Erre gondoltam:
1°Régiment de Hussards Parachutistes

Előzmény: Zicherman Istvan (20900)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20900
Sőt, még régebb óta - jut eszembe! Amíg 1998-ban meg nem változott az 1.RHP neve - addig nyilvánvaló volt, hogy kik alapították az ezredet.
Előzmény: Törölt nick (20899)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20897
A cikkből..
...................
Mint mondta, ebben befolyásolták idei július 14-ei párizsi élményei is, amikor a magyar katonák együtt vonulhattak a Champs-Élysées-n az összes európai uniós tagország fegyvereseivel a francia katonai díszszemlén.
...................
A francia hadsereg kötelékében a magyar katonák úgy az 1860-asévek óta vonulnak a katonai dísszemléken...
Előzmény: Maz (20890)
AMBalage Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20896

Bár az is lehet, hogy valakik olvassák a fórumot...

Előzmény: Némedi László __ (20891)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20895
Eddigi anyagok az övék?
És ha szabadna kérdenem - milyen jogon???
Előzmény: HPéter1978 (20894)
HPéter1978 Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20894
(mi a sz.r ez a licensz menüpont itt alul a szerkesztő ablak alatt?? )

Úgy néz ki fejlesztik a szoftvert.

Eddig minden elküldött hozzászólás tulajdonjoga tokkal-vonóval automatikusan az Index tulajdonába került, elvileg azt csináltak vele, amit akartak.
Mostantól ezen lehet finomítani.
Gondolom valamelyik Ombudsman a túkszemükre lépett...

Egyébként a nick beállításainál is be lehet lőni, és akkor gondolom az összes hsz-nél az lesz az alapértelmezett.
Előzmény: Némedi László __ (20883)
Big-B Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20893
Jó ötlet. Nem is értem, miért szűntek meg a katonai dísszemlék.
Előzmény: Maz (20890)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20892
Teszt
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20891
ilyen gyorsan teljesüljenek kívánságaink :)))
Előzmény: Maz (20890)
Maz Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20890
Dísszemle az Andrássy úton

Sokszor és sokat panaszkodtunk, hogy a Honvédség társadalmi elismertsége a bányászbéka ülepe alatt van és ez ellen senki nem tesz semmit. A cikk alapján esetleg jöhet egy kis változás, még ha parasztvakítás formájában is? Vagy csak naív vagyok?
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20889

alul van egy állítható legördülő menü

ha ott pl azt állítod be, hogy

nevezd meg, ne add el, ne változtasd, akkor az azt jelenti, hogy a jogai a tied (eddig minden az indexé volt

ha meg public domaint állítasz be, akkor az mindenkié

a default: az indexé

Előzmény: Zicherman Istvan (20887)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20888
:)))
Előzmény: swordmanus (20886)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20887
és hogyan állítsam be?
Előzmény: Némedi László __ (20884)
swordmanus Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20886
Üdv! Reggel hallottam én is a rádióban. Azt hittem , kbaré, de kiderült, hogy a hírek...
Előzmény: Éhesló (20885)
Éhesló Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20885

Helló,

nem, nem optimista! Símán csak egy hazug politikus, aki választóit hülyének nézi. (Nem egyedül a pénzünkön hízó stábból, oldaltól függetlenül, csak épp aktuálisan a hatalom élén...)

 

Éhesló

Előzmény: Némedi László __ (20883)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20884
  1. Hozzászólásod elküldése előtt megadhatsz a hozzászólásához egy Creative Commons szintet, mellyel egy előre meghatározott szerzői jogi szintet állíthatsz be magadnak. A Creative Commons licencekről bővebben itt tájékozódhatsz: www.creativecommons.hu. Amennyiben nem állítasz be Creative Commons licencet a hozzászólásodra illetve a Fórumban általad létrehozott tartalmakra, úgy a Szolgáltató részére automatikusan lemondasz a vonatkozó tartalom valamennyi szerzői joggal kapcsolatos vagyoni jogáról a hozzászólásban elhelyezett bármilyen információhordozó tekintetében.

 

Ezentúl ha jó anyagot csináltok, akkor ne feledjétek beállítani a Licensz típust!!!

Előzmény: Némedi László __ (20883)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20883

Mint mondta, "a Magyar Honvédség köszöni jól van, nem szorul segítségre. Erős és jól szervezett hadsereg, amely képes ellátni az ország szuverenitásának a biztosítását együtt a szövetségesekkel, sőt arra is képes, hogy adott esetben, bármilyen akció esetében megállítson bármilyen váratlan eseményt, vagy támadását".

Hozzátette: teljes mértékben biztonságban van Magyarország. A területvédelmet a Magyar Honvédség alkotmányos kötelezettségéből eredendően "maradéktalanul garantálja, kizárólagos és legfontosabb feladataink közé tartozik".

 

 

Azért, khmmm, nem is tudom, talán optimistának mondanám... :)))

 

(mi a sz.r ez a licensz menüpont itt alul a szerkesztő ablak alatt?? )

 

Előzmény: Biga Cubensis (20881)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20882
egészségtelen ha visszatartod, add ki magadból :)
Előzmény: Zicherman Istvan (20880)
Biga Cubensis Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20881

 

Szekeres: Egyetértés lehet a Honi Gárdáról

 

http://index.hu/politika/belfold/hgarda070816/

 

Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.16 0 0 20880
Minderre EGY (1) szervezet bőven elég.
Még megszervezni is rendkívül egyszerű.
Előzmény: M.I. (20879)
M.I. Creative Commons License 2007.08.16 0 0 20879
Szerintem két tartalékos rendszer kéne, vagy egy de két külön ággal.

Egyikbe kerülnének a hivatásos hadseregből kikerülő volt szerződéses és hivatásos katonák,
a másikba azok a civilek akik önként jelentkeznek.

Teljesen más képzésre van szükségük, és a felhasználásuk is más célokra történhet.

Nem is kettő, inkább három!
Mert szerintem a gátakon való munka nem is a katonák dolga lenne, sokkal praktikusabb lenne a polgári védelemnek csinálnia. (Ha van olyan még.)

Az ellen gyilokolászására, vagy nagy szaktudást igénylő más katonai feladatokra nem kis pénzből kiképzett szakembereket használni homokzsákok rakosgatására szerintem óriási pazarlás!
Csakúgy, mint a technikai felszereléseik (helikoptereik) használata.
Egy a gátépítéshez szükséges képességű civil heli (és üzemórái) sokkal olcsóbb mint egy ehhez a feladathoz fölös képességű katonai gép.

Hamburgernek:
Nem vitázom veled, úgyis mindig jó választ adsz! :-)

Előzmény: Némedi László __ (20874)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.16 0 0 20878

egy összehasonlítás néhány országgal (azóta sokat javítottunk a számokon) :(((

 

http://helyihaboruk.lapok.hu/keret.cgi?/HM/mszcs2004.htm

Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.16 0 0 20877
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.16 0 0 20876

ha az srtm-re gondolsz, akkor azért azzal óvatosan. vannak benne lyukak (elég sokat dolgozok vele). Ezt általában különböző kitöltő algoritmusokkal egészítik ki, de hát a valóságtól ezek néha elég messze vannak (na nem a térképészetnél, hanem ilyen komoly alkalmazásnál).

 

Előzmény: belic (20875)
belic Creative Commons License 2007.08.16 0 0 20875
Hello!

csak Magyarországra van(lesz) digitális terepmodellje, magyarul, külföldön képtelen talajközelben repülni.

Egy ilyen terepmodelben biztos sok adat van az egyszeru magassagon kivul is. De szerintem a talajkozeli repuleshez eleg a magassagi adat, az letoltheto a NASAtol ingyen, mar "csak" egy konvertalo program kellene e gripen szamara. (A Légvédelmi rakéták Magyarországon topicban a konkret cim is fent volt, ahonnan le lehet tolteni)

Bel
Előzmény: kovacsgyula44 (20820)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.16 0 0 20874

kicsit on téma irányába haladjunk:

 

hogy lehetne a tartalékos rendszert elképzelni?

kiegészíteni veszély esetén a jelenlegi hivatásos sereget, vagy területvédelemre kiképezni, vagy csak egyszerűen emberanyagnak, akik teljesen kompatibilisen felhasználhatóak adhoc dolgokra (pl missziók)?

 

Ugyanis minden esetben másképp kell létrehozni, kiképezni, felszerelni.

 

Ezekről nem ártana ötletelnünk, mert ha igaz ez a nagy felhorkanás, akkor nemsokára döntenek róla.

Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.16 0 0 20873
Zoli,
ha te biztosítod a pálinkát - megyek én is.:))) Pár kupitca után egy ,,pösti kozákost" csak összetélábolok.:))

OFF vége.
Előzmény: M.Zoli (20872)
M.Zoli Creative Commons License 2007.08.16 0 0 20872
Udv.

Akkor biztos eszrevetted mar, hogy mennyi arrafele a szilvafa. :))) Mar sikerult Lacit elcsalnom a talalkozora. :))) Jovore talalkozhatnank ott.

Befejeztem a tanc temat.

Udv.
Előzmény: Törölt nick (20870)
M.Zoli Creative Commons License 2007.08.16 0 0 20871
Udv.

Lassu es gyors legenyes. Viszont olyan, hogy ritka magyar es suru magyar van. :))

Udv.
Előzmény: -Survivor (20844)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.16 0 0 20870

Háát, a néptánc nekem sem megy, pedig őszintén próbáltam. Voltam néptánctáborban Válaszúton Kallós Zoli bácsinál (ha mond nektek valamit ez a név) meg táncháztalálkozókra is járok, de táncolni képtelen vagyok, nincs érzékem hozzé, csak a legegyszerűbb csángó körbe-körbe rohangálunk egymás kezét fogva- szerűek mennek, mondjuk 3-4 pálinka után. Viszont simán átnótázunk egy éjszakát ismétlés nélkül, ha összejön a csapat. (Annal idején gimiben követelmény volt...)

Előzmény: Zicherman Istvan (20845)
blue-dragonfly Creative Commons License 2007.08.16 0 0 20869
:)

GI Jane is ezt a témát dolgozta fel, igaz az egy másik haderőnem tanfolyamát volt hivatott "modellezni"...
Előzmény: Törölt nick (20868)
blue-dragonfly Creative Commons License 2007.08.16 0 0 20867
Hali,

Nem fontos. A képzettségét nem ott szerezte, de szolgálhat a 82. Légideszant hadosztálynál, vagy valamelyik másik zöldsapkás alakulatnál is. A második helyen van egy rakat ranger végzettségű emberke.

Apropó,

A Ranger tanfolyam nyitott minden fegyvernem számára és más haderőnemekből is lehet jelentkezni (nem túl jellemző). Az US Armyban található a 75. Ranger ezred (75th Ranger Regiment), amely 3 ranger zászlóaljból áll. A ranger ezredhez bekerülhetsz úgy, hogy nem vagy ranger tanfolyam végzett (ranger qualified), de záros határidőn belül el KELL végezned a tanfolyamot, különben nem maradhatsz az ezrednél. Azok az emberek, akik a tanfolyamot elvégzik, azok viszont általában nem az ezredtől kerülnek ki és nem oda mennek vissza a tanfolyam elvégzése után. Még ennyi jutott az eszembe, talán érdekes lehet.

üdv

dragonfly
Előzmény: Galahed_ (20864)
blue-dragonfly Creative Commons License 2007.08.16 0 0 20866
Bocsi mindenkitől, senkit em akartam megserteni, vagy bármi módon a lelkébe gázolni. Az egész dologból csak annyi zavart, hogy vannak emberkék kis hazánk Hadseregében, akik büszkén hirdetik, hogy ilyen-olyan végzettséggel (nyelvvizsgával, tanfolyami végzettséggel, stb.) rendelkeznek és ezen tudásuk alapján osztják az észt. Én műkedvelő civilként olvasgattam egy két oldalt erről a Ranger képzésről és ezért ütött szembe, amikor azt írtad, hogy Ft Braggban végzett ranger tanfolyamot. A ranger képzés 2+9 hétből áll. Az első két hétben a Nemzeti Gárda felkészítő tanfolyamán veszel részt, majd megkezded a 3x3 hetes ranger tanfolyamodat. Az első fázisban Ft Benning, GA-ban veszel részt különböző foglalkozásokon, majd a következő fázisban Georgia állam északi részén kapsz "hegyi" felkészítést, majd az utolsó fázisban Floridában sétálsz egy keveset. A kiképzés egy "leadership course", azaz nem fognak megtanitani a különböző fegyverek alkalmazására, nem fognak előadást tartani raj-szakasz harcászatból, hanem azt nézik, hogy a már meglévő tudásod birtokában, hogyan tudsz gondolkodni, tervezni, dönteni és döntésedet végrehajtatni, akkor amikor fáradt vagy, kialvatlan, fázol/meleged van, kajtatnak és minden lehetséges módon nyomás alatt tartanak. A fázisok végén van egy társ értékelés (peer evaulation), ahol a lógósok, vagy kevésbé szimpatikus alakokat kiveti magából a szakasz.

Majdenm minden ország küldhet katonákat, hogy megpróbálják a tanfolyamot elvégezni, de nagyon kevesen tudják megcsinálni. A jelöltek önkéntesek és férfiak. Nők nem vehetnek részt a képzésen. Bármelyik harcoló fegyvernemi végzettségű emberke jelentkezhet. Eje képzettség nem előfeltétel. A Magyar Honvédségből ismereteim szerint még csak 14 ember végezte el és ennek sokszorosa próbálta meg. Láttam a Ft Benningi fázis létesítményeit és megnéztem a mocsarat és a kígyóházat Floridában. Tisztelem mindegyik emberkét azért, mert képes volt végigcsinálni ezt a képzést. Tisztelem azokat, akik vették a bátorságot és megpróbálták.

Ezért írtam a választ a bejegyzésedre.

udv

dragonfly

kovacsgyula44 Creative Commons License 2007.08.16 0 0 20865

Igazad van, de bocsásd meg nekem, hogy fakerekes tüzér létemre egy futó beszélgetés minden részletét nem jegyeztem meg. A lényeg marad, a kolléga nem közgazdász képzésen vett részt az államokban.

   gyula

Előzmény: blue-dragonfly (20863)
Galahed_ Creative Commons License 2007.08.16 0 0 20864
Vannak ott. Egy volt osztálytársam is ott szolgál. (ranger) Elképzelhető , hogy van tanfolyam is. Majd megkérdezem tőle ha fontos...
Előzmény: blue-dragonfly (20863)
blue-dragonfly Creative Commons License 2007.08.16 0 0 20863
Hali,

ranger? Ft Braggben???? Annak az úrnak csak gratulálni tudok... Bár lehet, hogy Ft Benningből átvitték az Infantry Schoolt Ft Braggbe, végül is csak Észak Karolinából
kellett Georgiába költözni...

LOL

Udv

dragonfly
Előzmény: kovacsgyula44 (20816)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.16 0 0 20862
Egyenlőre úgy néz ki, hogy ez az útvonal. Majd beleőszültek, míg megkapták a szükséges engedélyeket.
Előzmény: Hamburger2 (20861)
Hamburger2 Creative Commons License 2007.08.16 0 0 20861

Ha tényleg ez lesz az útvonaluk, akkor át kell, hogy haladjanak "rajtunk" is. Persze nagyon kell ahhoz figyelniük, hogy észrevegyenek minket! Nem vagyunk olyan sokan, hogy nagy feltűnést keltenénk.

 

Üdv: Hamburger

Előzmény: Zicherman Istvan (20860)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.16 0 0 20860
Nekem éppen a napokban utazik két ex katonatársam (jelenleg orosz újságírók) Afganisztánba. Tesznek egy másfél hónapos ,,körutat". (Útvonal: Termez - Kunduz - Faizabád - Csarikár - Kabul - Gardez - Kalat - Laskargan - Helmand-folyó völgye - Zarani - Farah - Herát, majd Kuskánál ki.) Gyakorlatilag végig akarják járni a Nagy Útgyűrűt, Shiwát, Badahsánt, Regisztánt, Szisztánt és Farahot. Lehet, hogy össze fogtok futni majd valahol:))) Magyarul biztosan fognak köszönni (valamikor megtanítottam nekik; de ha vigyorogva azt mondják, hogy ,,b***meg" vagy ,,k***be" nem kell megsértődni - egyszerűen valamikor elmagyaráztam nekik, hogy ez a közelfogadott jóegészség kívánság:))))
Előzmény: Hamburger2 (20859)
Hamburger2 Creative Commons License 2007.08.16 0 0 20859

Szervusz István!

 

A találkozóról tudok. "Kémeim" jelentették! :) A feltett anyagokat olvastam. Olyan, mint a volt raj-, szakasz harcszabályzatunk "butítva" az olvasóközönség színvonalára. A "csapdák" kivételével hasonlók az elvek, mint a régi "tábori nyugvásnál". Délen biztosan mennek is ehhez hasonló akciók, de itt - egyelőre és szerencsére - még nem jellemző.

 

Üdv: Hamburger

Előzmény: Zicherman Istvan (20842)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.16 0 0 20858

a te hibád... (semmi komolyat nem írtam, szal lehetsz türelmes)

 

(lassan majd én is nyugovóra térek :))

Előzmény: -Survivor (20857)
-Survivor Creative Commons License 2007.08.16 0 0 20857
nem jött semmi.

.
Előzmény: Némedi László __ (20856)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.16 0 0 20856
igen, valaszoltam
Előzmény: -Survivor (20855)
-Survivor Creative Commons License 2007.08.16 0 0 20855
maileket megkaptad?
csellósra küldtem.

.
Előzmény: Némedi László __ (20854)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.16 0 0 20854
még vagyok :)) (és leírtam mit gondolok) :)
Előzmény: -Survivor (20853)
-Survivor Creative Commons License 2007.08.16 0 0 20853
b....s!
épp elkerültük egymást!
:-))))

.
Előzmény: Némedi László __ (20851)
-Survivor Creative Commons License 2007.08.16 0 0 20852

mail ment.


Gripen;

http://www.udk.hu/index.php?subaction=showfull&id=1187121096&archive=&start_from=&ucat=2,54&

 

vélemény??

 

(bocs az indirekt UDK reklámért...nem véletlen:-))) )

 

.
Előzmény: Némedi László __ (20850)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.16 0 0 20851

mondjuk a tisztelt FKGP-s egy kicsit próbálja szépíteni az ő idejükben történteket (emlékszik valaki Selmeczi Gabriellára és a lobbi levelére), de legjobban az tetszett, hogy azért nem kellett volna fegyvert venni rá, mert a szavatosságuk majd lejár. Gondolom arra gondolt, ha nagy baj van, akkor majd kiutazunk svédbe és akkor veszünk valamit... a Horn kormány belekeverése is kicsit erőltetett.

A többivel nincs vitám, első kérdéses probléma a Gripen melletti döntés, a második a felemás utánrendelés. De a legnagyobb probléma, hogy bármennyire is nagy volt a visszhangja, eddig senki nem vette a fáradságot, hogy kivizsgálja mi történt, és most sem látom a lázas kapkodást az ügyben. És a rendőrséget miért nem b.szogatják a sajtóban, hogy utánamenjen a svédek által felvetett magyar szálaknak (a politikai konzekvenciák csak a rendőrségi ügy után kellene, hogy következzen, mert addig miről beszélnek?).

Előzmény: -Survivor (20841)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.16 0 0 20850
na azt hiszem kioffoltuk magunkat (bár csak félig off), jöhet a Gripen kérdés... :)))
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.16 0 0 20849
nekem jöhet, azt hiszem tudod a emailemet...
Előzmény: -Survivor (20846)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.16 0 0 20848

fiatal??? (mégha ezt egy lány mondta volna...)

 

(nem állítom, hogy mindet tudom, ismerem, de ha más nem a vidéket felismerem, de nem is merem verni a mellem, hogy mekkora magyar vagyok mert nem érzem méltónak rá magam).

Előzmény: -Survivor (20841)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.16 0 0 20847

már kiskoromban megtanultam a Tbicskei táncokat (mi matyó befolyás alatt vagyunk). De végigmenten amajdnem a teljes magyar palettán, most értem el a moldvai csángó táncokhoz. (hmmm, a felvidék (gömör) kimaradt :)) )

 

 

 

 

Előzmény: M.Zoli (20840)
-Survivor Creative Commons License 2007.08.16 0 0 20846
hápenigvan....:-))
ha publikálná a mélcímét, elküldeném neki vidijón. :-)))
.
Előzmény: Zicherman Istvan (20845)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.16 0 0 20845
Gondolomtánc:)))
Zoli is néptáncol:))
(Mondjuk nagy büszkeségemre talán én vagyok az egyetlen nem néptáncos, aki azért egy jó betyáros barkóca pálcát kapott ajándékba:))
Előzmény: -Survivor (20844)
-Survivor Creative Commons License 2007.08.16 0 0 20844
mi nincs?
??
.
Előzmény: M.Zoli (20843)
M.Zoli Creative Commons License 2007.08.16 0 0 20843
Udv.

Az eleg erdekes, mert olyan nincs. :)))

De tenyleg Off.
Előzmény: -Survivor (20841)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.16 0 0 20842
Tiszteletem, Hamburger!

Julien és swordmanus honlapjára felkerült egy csecsen taktikai parancs Hattab tollából, letölthető.
Hátha hasznát veszitek.

Van még egy, azt is rövid időn belül lefordítom. Ezenkívül van egy oktatási jegyzetfüzet az egyik Ifjúsági Iszlám Zászlóalj ex-kadétjának tollából - az is fordításra vár. Nem tudom, hogy felétek a tálibok állítottak-e fel ilyen jellegű egségeket, de gondolom érdekesebb félni, mint megijedni.
Ha gondolod - azt is lefordítom.

(Mellesleg nem mondtam, Pesten egy pizzériában véletlenül összefutottam egyik katonáddal:)) itthon járt (úgy tudom, hogy a sérülttel együtt került haza rövid időre.)
Fasza gyerek!:) Remélem mindenki olyan srűác!

Nyugodt szolgűálatot nektek.

Tisztelettel:
Z.I.
Előzmény: Hamburger2 (20838)
-Survivor Creative Commons License 2007.08.16 0 0 20841

eléggé zavaros ez a vadászgép tender nekem....
hallgatom a gripen érveket...tetszik.
hallgatom a F-16 érveket...tetszik.
most olvastam éppen ezt:

http://www.udk.hu/index.php?subaction=showfull&id=1187121096&archive=&start_from=&ucat=2,54&

 

és most már úgy meg vagyok zavarodva, mint vak szamár éjjel a sűrű erdőben.

(kissé off: az ördöngősfüzesi lassú és gyors legényest próbáltad már? én most tanulmányozom. ha olyan fiatal lennék, mint te...ördöngősen kenném-vágnám:-)))) )

 

.

Előzmény: Némedi László __ (20826)
M.Zoli Creative Commons License 2007.08.16 0 0 20840
Udv.

Latod most nagyon beletrafaltal. Az en peldamat nezve a kovetkezoket tudom mondani. Mivel en sosem szegyeltem magyarsagomat ( repultem mar erte egyetemrol ), ezert ha talaltam esetet, ami erre kesztetne, akkor azt szoktam magamnak mondani, hogy az ilyen ( okot ado ) nem magyar. Eloszor talan illenne mindenkinek ismernie sajat magat, mielott masokba belemaszna. Igy van az peldaul, hogy a nagy kardcsortetes nekem mindig antipatikus. Amugy mezosegi pontozohoz: honnan szarmazol? Tapiobicske kornyeke? Elnezest lehet rosszul emlekszem. De szerintem azzal kellenne kezdeni neked. :)))))

Szoval igazad van ezekben, szerintem. Eloszor is magunkat kellenne megismerni, aztan a szomszedokat, aztan johet a tobbi. Az ellensegkepek a tortenelem soran csak egy dologra voltak hasznosak.

Amugy jo lenne talalkoznunk tanchazban megint. Megsugom Z.I.-t is sikerult elvinnem. Sot azt is lathatta, ahogy megszallt a virtus, utolag beszartam magamtol. :))))))))

Motivaciohoz. Hal'Istennek ismerek magyarokat akiknek bizonyos dolgok nem kerdesesek, es ha ezeket megsertik, akkor "szurnak, mint a mehecskek":)))))) Erted mirol beszelek?

Most "faradt" vagyok, mentem.

Elnezest a tobbiektol, ez meglehetosen melle ment a temanak.

Udv.
Előzmény: Némedi László __ (20792)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.16 0 0 20839
(minek a részletekről vitatkozni, ha a nagyvonalakban nem értetek egyet? :)))
Előzmény: Hamburger2 (20838)
Hamburger2 Creative Commons License 2007.08.16 0 0 20838

Szervusz 1805!

 

Közben sikerült utána néznem az "inkognitódnak"! :) No, ez hamarabb is eszembe jutatott volna! Üdv Öreg Harcos! :) Régi ismeretségünk ellenére soha sem láttuk egyformán a dolgokat! Csak kb. úgy mint most! :)

 

Éppen ezért még mindig jobb, ha magánban folytatjuk, mert akkor részletekről is vitatkozhatunk! :)

 

Üdv: Hamburger

Előzmény: Hamburger2 (20833)
Hamburger2 Creative Commons License 2007.08.16 0 0 20837

Szervusz Roland!

 

Azt még meg is értem, hogy a katonai - szakmai hiteled már nem érdekel, de a politikával túlfűtött véleményeknek akkor sincs itt a helye. Próbálj inkább ismét szakmailag gondolkodni és írogatni! Hasznosabb lenne a topicnak is!

 

Üdv: Hamburger

Előzmény: Farkas Roland (20835)
Hamburger2 Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20836

Szervusz M.I.!

 

Valahol, valaha, egy messzi-messzi ..... fórumban már fejtegettem, hogy magam is úgy gondolom, hogy a katonai felsővezetésünknek is felelőssége van a dolgok ilyetén történő alakulásában. Mint ahogy a mi szintünkön sem lehet minden felelősség alól kibújni a témában, mert bizony sok olyan dolgot eltűrünk és elnézünk, amelyet nem kéne. Minél feljebb van valaki beosztásban, vagy rendfokozatban, annál inkább felelőssége van ebben is, ami viszont nem mentesíti az alacsonyabban lévőket sem. Mert bizony már ott el kell kezdeni tanulni, hogy bizonyos jelenségek felett nem szabad szemet hunyni és ki kell tudni állni az igazunkért.

 

"Nem tudom, hogy te mennyire rugdosod a nem oda való, nem megfelelő gondolkodású társaidat, sem azt, hányan vagytok ilyenek.
Én csak azt látom, amikor véded őket. (Nyilván időnként az is indokolt lehet.)"

 

Magam szerint is nem elégszer! Ráadásul nem vagyok egy rugdolós típus! (Ez most önkritika!) Az viszont talán elvárható egy katonától, hogy nem teregeti ki a szennyest, hanem saját hatáskörben, de határozottan rendezi a problémákat, amíg teheti és amíg bírja.

 

Üdv: Hamburger

 

 

 

Előzmény: M.I. (20770)
Farkas Roland Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20835

Kedves Gyula,

gondolom Te is eszrevetted mar, hogy nem vagyok katona, igy a szakmahoz mar nem kotodom annyira, igy a szakmai hitelem sem nagyon erdekel mar.

 

Azt is lathatod, hogy a politikatol pedig undorom van, legalabbis attol es ahogyan csinaljak odahaza.

 

Szoval maradok esendo foldinek, kicsit jobbra tolodva de nem kissebb pofaval :)

 

udv,

Haza es Haladas !

roland

 

Előzmény: kovacsgyula44 (20834)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20834

Roland!

 Nagy voltál Afganisztánban. Elfogult pol jellegű megnyilvánulásaiddal szakmai hiteled erodálod.Persze a te dolgod!

 Gyula

Előzmény: Farkas Roland (20795)
Hamburger2 Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20833

Szervusz 1805!

 

Mivel a vitánk a jelek szerint a topictársaknál nem lelt túl nagy érdeklődésre és az eltérő nézeteink tisztázásához szükségesnek érzek némi közelebbi információt mindkettőnk részéről, javaslom a magánban történő diszkurzust.

 

Üdvözlettel: Hamburger

 

lippaipeter@freemail.hu

Előzmény: 1805 (20762)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20832

Rendben Laci, csak akkor mi a túrónak a légi utántöltés, meg mi van a NATO kompatibilitással?

 gyula

Előzmény: Némedi László __ (20826)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20831

katonáéknál annyi könnyítést adok, hogy a magyar hadtörténet jó ismerete is elég a pontozó helyett :)))

lehet jönni majd az előadásomra :)))

Előzmény: kovacsgyula44 (20830)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20830

Laci!

 Azért jó nyomon van a pontozásom, meg a csapásolásom, a szomszédaim nélkül nincs Pécsett táncház.

 gyulla

Előzmény: Némedi László __ (20827)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20829

Dr Kotasz!

 

   TANUsíthatom, a HM ezt is elkúrta, nem kicsit, nagyon. Már régen rendeznie kellett volna egy a HM alárendeltségében működő, politikától független, vallási irányzatoktól mentes tartalékos komponensét, amit akár Nemzetőrségnek is hívhatnánk, hogy kifogja a szelet az ilyen "gárda dame"-ok vitorlájából. Egyébként Roland által ajánlott kurucinfós cikk képmellékletekén láthattad a "gárdaszüz"-eket, akiket Lajos úr esket 25-én a várban. A képen látszik. hogy ezek az urak csak (arany) láncaikat veszíthetik.

 gyula

Előzmény: dr_kotasz0831 (20775)
Hamburger2 Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20828

Szervusz Gyula!

 

Bizonyos szempontból igazad van, de én csak arról beszélhetek, amit magam is átéltem! :) Ha a teljes történelmet tekintem, akkor igen régre kellene datálnunk! :) Viszont a mai hatalmi felállást (bal - jobb) akkortól lehet igazán datálni! Előtte csak egy oldalra lehetett "kenni" a dolgokat.

 

Hamburger

Előzmény: kovacsgyula44 (20822)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20827

akkor legalább illik felismerni a tájegységet :)))

 

(azért annyit mondanék, hogy voltam egy magyar táncházban, ahol egy táncot nem ismertem. Az akkori amerikai barátnőm viszont igen, és elkezdett táncolni egy japán sráccal, ők táncoltak magyart és én magyar csak álltam ott, égett a pofám, és szégyeltem, hogy nem ismerem eléggé a saját kultúrámat (azóta utánanéztem azért...))

 

Előzmény: kovacsgyula44 (20825)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20826

ez se rossz botrány... ...a költségvetésben láthatóan van pénz biztosítva a terepmodellre, de csak a magyarra.

Valszeg nem fogunk légtér sértést elkövetni, mert (remélem) nem felelőtlenek a pilótáink. Ez persze a válaszcsapások rendszerét kizárja (de mondjuk ennyi géppel tényleg csak védekezésre gondoljunk).

 

 

Előzmény: kovacsgyula44 (20820)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20825

Veled vagyok Laci!

  A táncházat azért a csípőkopásommal és a falábammal kihagynám.

 gyulla 

Előzmény: Némedi László __ (20792)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20824

Aba uca a HM-ben van?

 gyulla

Előzmény: Kuruc71 (20821)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20823

Vpalcsi!

 Elnézést a gyanusításért, ha jól emlékszem a szolnoki PÜSZK-höz tartozott a kolléga, amikor még volt ilyen. Ez nem ám egy sátántól való dolog, pl. az amerikai tengerészgyalogságnál a pénzügyesnek, a jogásznak, a PSYOP-osnak egyaránt el kell végeznie a hat hónapos tengerészgyalogos alapképzést minden borzalmával, függetlenül attól, milyen rendfokozattal és hány éves korában csatlakozik a páciens a tengerészgyalogosokhoz.

 gyula

Előzmény: Törölt nick (20817)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20822

Hamburger!

 Fiatal vagy!(hozzám képest) Precizírozzuk: 80 óta.

 gyula

Előzmény: Hamburger2 (20797)
Kuruc71 Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20821
Szervusz !

Jól gondolom, hogy nem vidéki alakulatnál vagy? Sött ! Esetleg bent a HM-ben ?

Előzmény: Törölt nick (20817)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20820

Laci!

   Én, mint már többször jeleztem, aggódom, hogy a Gripen körül nem a korrupciós botrány lesz a legnagyobb, hanem az, amikor kiderül, hogy csak Magyarországra van(lesz) digitális terepmodellje, magyarul, külföldön képtelen talajközelben repülni.

 gyula 

Előzmény: Némedi László __ (20800)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20819
Ezzel nincs is baj. Én is évente kétszer veszem fel egy-egy egyenruhámat, és megünneplem a ,,szakmai ünnepeket".
Viccből mondtam, amit mondtam, mivel kis hazánkban általában még ennél kisebb dolgokból is vérre menő vitát képesek produkálni az érintettek.
Előzmény: kovacsgyula44 (20818)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20818

István!

   Nem vagyok egy könnyen könnyre fakadó tipus, de az angolok hősök napi felvonulását nem tudom meghatódottság nélkül nézni. Felvonulnak az ezredek képviselői a II VH-s egyenruhákban, akiknak ma már nincs ezredük. Amely ezred ma is él, ott a mai ezred tagjai is felvonulnak mai egyenruhájukban és tolják a veteránt a kerekesszékben. Tart a felvonulás vagy három órát.

     gyula

Előzmény: Zicherman Istvan (20807)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20817
Nem, nem én vagyok
Pénzügyes és ranger?? Ez nálam a beszarok kategória:)
Előzmény: kovacsgyula44 (20816)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20816

Vpalcsi!

   Egy tudományos dij kiosztó űnnepségen beszélgettem egy pénzügyes hadnaggyal, aki mellesleg Fort Braggban elvégzett egy ranger tanfolyamot is. Csak nem te vagy?

 gyula

Előzmény: Törölt nick (20815)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20815
Urak!
Kicsit úgy érzem magam mintha elkezdenék széllel szemben hugyozni. Annak sem sok értelme van.
Ennyi megkeseredett embert én még nem láttam egy rakáson.
Biztos van rá jó okotok, ti tudjátok.
Mivel nem akarok itt messzemenő vitákba menni fizetés, lakástámogatás, érdekvédelem témákban, nem részletezem véleményemet.

Éheslónak:
biztosan előfordulhat a valótlan adattartalom a papírjaidon, nem vitatom állításodat. Pénzügyesek között is van pelyva bőven.(nyugodjatok meg, mi tényleg fogyunk) Nekem sajnos az a tapasztalatom, hogy általában a kedves reklamáló ügyfél szokott tévedni ilyenkor, de vannak persze kivételek bőven.
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20814

:)))

 

pedig jó lenne, egy katona büszkeség napja...

 

itthon nem voltam a meleg felvonuláson (lekéstem? :))) nem tudom milyen volt... ...majd egyszer megnézem

 

amilyen kicsi létszámú, most a Honvédség (a bécsi maratonon többen futottunk, mint most a teljes Honvédség), nem is lenne olyan örült nagy rendezvény

Előzmény: Farkas Roland (20813)
Farkas Roland Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20813

Laci, ilyen nem letezik!

 

Azt tuntetesnek hivjak!

 

:((((

 

A melegfelvonulasrol pedig: itt Torontoban van a vilag legnagyobb meleg kozonsege. Hazasodhatnak is.

 

De mivel meg van adva szamukra ez a lehetoseg, talan ezert nem paradeznak gusztustalan modon, hanem szepen (a liberalis part vezetojevel) felvonulnak az utcan. Jo, itt is van undormany, de messze nem annyi mint a joval kisebb otthoni tuntetesen.

 

Es a menetben ott van peldaul az allami szferaban dolgozok szakszervezete is.

 

 

Viszont a meztelen ferfi segget abrazolo plakatot raknak ki a varosban azt buntetik es leszedetik.

 

 

Ilyen egyszeru. Jozan esz, engedmenyek, tisztesseges egyensuly. Odahaza szelsosegek vannak.

Előzmény: Némedi László __ (20808)
urál Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20812

,,herr major, kérem, a belgák meg hová álljanak?"

 

Letolt gatyával a hősök terére ne! :)

Előzmény: Zicherman Istvan (20809)
-Survivor Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20811
ismered ugye a síró Juliska történetét?
-Juli miért sírsz?
-mert nem akarok a Jancsihoz menni! brühühü...
-miért? hiszen szereted?
-hát ez az...és biztos lenne egy szép gyerekünk, az meg majd elkódorog és bele fog esni a kútba, amit majd ásunk..és én azt a fájdalmat nem fogom túlélni. úgyhogy -ezt megelőzendő- inkább nem megyek feleségül a Jancsihoz.

.
Előzmény: Zicherman Istvan (20807)
-Survivor Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20810
végülis....eléggé logikus okfejtés.

.
Előzmény: Törölt nick (20798)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20809
Laci,
,,herr major, kérem, a belgák meg hová álljanak?":))))
Előzmény: Némedi László __ (20808)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20808

ez jó!!

 

csinálni kellene katona felvonulást. Nem hivatalos, zárt alakzatban, hanem kötetlenebbül (esetleg pl a rendőrökkel, tűzoltókkal együtt). Esetleg lehetne díszelgő versenyt rendezni közöttük.

De mindenesetre végigvonulni a városon. Tudom, hogy van a ligetben valami banzáj évente, de

1. a felvonulás hatásosabb, mert helybe viszi a rendezvényt

2. sok pénzbe kerül, felvonulásnál nem kellene kaját csinálni, egyszerűen felvonulni

kell

 

Pl a missziókból visszajöttek mehetnének együtt, stb...

(persze egyenruha elvárt lehetne)

 

Kedves HM (BM) kérjük felkarolni!

 

Előzmény: -Survivor (20806)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20807
Tartok attól, hogy magyarországon egy veterán felvonulás is tömegverekedésbe torkollna, mert lennének - ugye - a veteránok, és lennének a még veteránabbak.:)))))
Előzmény: -Survivor (20806)
-Survivor Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20806
"....azért te sem gondolod, hogy az USA (ahol van meleg felvonulás -stb.stb...."

Kedves László,

Van meleg felvonulás...NY-ban. de ez eltörpül... mert mellette, a valódi amerikában (mert NY nem amerika, csak egy színfoltja) összehasonlithatatlanul több(szinte minden településen) felvonulnak évente a veteránok, tűzoltók, stb. pipe&drums kisérettel.
MO-n viszont.....a politika hathatós támogatásával a veterán felvonulás helyett erőltetik a meleg felvonulást.
na ez a nagyon nem mindegy a társadalom morálját tekintve.

.

ps: a média(manipula!) a NY-i meleg felvonulást nyomja MO-ra, nem a többszáz veterán felvonulást. de azért az amerikai társadalom a színfalak mögött egyelőre -szépen, csendben-védi a hadállásait.
Előzmény: Némedi László __ (20792)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20805
Guevara mondta, hogy:
,,A terrorista - az öntudatra ébredt állampolgár."
Ebben a mondatban minden benne van, ha jobban belegondolsz.
Előzmény: Biga Cubensis (20803)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20804
Ráadásul ott vannak az indiai hadsereg állományában a ,,Havasi Oroszlánok" tibetiekből álló elit-alakulat, amely a tibeti gerillák és beszivárgó egységek képzésével is foglalkoznak. Nem titok a főld azon régiójában, hogy Tibetben évtizedek óta kis intenzitású gerillaháború folyik (mint a szártoknál(ujguroknál) is).
Meg a buddhista békességet is felejtsük el. Ott is emberek élnek, és ők is saját szájizük szerint igazitják a vallási dogmákat.
Előzmény: urál (20802)
Biga Cubensis Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20803

Mindenhol vannak szélsőségesek, de azért nem emlékszem olyasmikre, hogy repülőgépet vezetnek kínai felhőkarcolókba. De amit mondani akartam, csak annyi, hogy a terrorizmus egyik létrehozója lehet a gyökerektől való elszakítás, de csak az egyik.

Előzmény: urál (20802)
urál Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20802

Pedig vannak, időről-időre merényletsorozatokat is elkövetnek Tibetben és más kínai tartományokban. Talán 2002-ben volt egy véres sorozat, akkor Tibeten kívül, Csengtuban halottak is voltak egy piactéren elhelyezett pokolgéptől. Szal van egy kőkemény tibeti terrorista mozgalom a föld alatt. Nem kell beszopni a lámaista propagandát a vértelen ellenállásról, ez csak a hülye nyugatiaknak szól.

Előzmény: Biga Cubensis (20799)
belic Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20801
Hello!

A JAS-39 döntés annyiban zseniális, hogy papíron NATO-kompatibilis és korszerű is, de ilyen egzotikus kicsi géppel sose kell misszióba mennünk - ki tudjuk magunkat húzni az alól, hogy NATO paragrafusokra hivatkozással belerántsanak minket Bush valamelyik olajháborújába.

Szerintem nem zsenialis, hanem a (sajnos) szokasos sumakolas, hogy belfoldre azt hazudjuk, ha kell, a NATO megved, mikozben semmit sem teszunk azert, hogy a NATOt megvedjuk.

2003ban sem vett reszt a NATO Bush olajhaborujaban, csak ezt tolunk nyugatabbra nem ilyen aljas modon oldjak meg, hanem ugy, hogy Nemetorszag, Franciaorszag kozli, hogy nem tamogatja az akciot, innentol kezdve az nem NATO akcio.

Bel
Előzmény: Törölt nick (20798)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20800

szerintem repülőben nincs amerikai hiány, a részvétel meg mindig politikai döntés, az alkaidát meg nem érdekli, hogy hogyan segítünk.

 

Azért én elég veszélyesnek ítélem, hogy valójában kipróbálatlan (éles helyzetre gondolok) eszközt veszünk. Az ellentételezést gondolom mindenki megadta volna, ez nem lehetett döntési szempont.

Ez az izraeli izé fankó oldalvágás, de ha valami akkor is jobb költség/teljesítmény arányt ad, akkor ezen kár erőlködni (mit tudod te, hogy a svédek nem az izraelieknek juttatnak pénzeket ebből, csak hogy hasonló példát hozzak).

 

De ha már Gripen, akkor legyen, ebből kell főzni.

 

Egyet viszont meg kell tenni, ki kell vizsgálni: volt-e korrupció. Ugyanis zavar, amikor ezt olvasom:

"Christer van der Kwast svéd államügyész megerősítette: a Gripen korrupciós ügynek van magyar szála"

eddig mi történt ezügyben?

Előzmény: Törölt nick (20798)
Biga Cubensis Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20799

Először csak furcsálltam, hogy a kurucinfón publikálsz, most már nem csodálkozom.

Én is szeretném kérni, hogy a topik maradjon meg szaktopiknak és ne legyen politikai küzdőtér.

Olvastam azt a tanulmányt is, szerintem erős csúsztatás. Például nem tudok terrorista tibeti buddhistákról, pedig ott is van egy ideje bőven idegen kultúra.

Talán az ő felfogásuk megértése közelebb visz téged is ahhoz, hogy a világnak konzervatív és liberális emberekre is szüksége van kellő egyensúlyban.

Előzmény: Farkas Roland (20790)
Hamburger2 Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20797

Szervusz Roland!

 

Ha valóban egyetértesz Lacival, akkor ne emlegesd rossz példának egyik oldalt se! Szerintem szépen kimutatható, hogy 1989 óta melyik kormányzati ciklusban milyen komoly érvágások érték a magyar honvédelmet, legyen szó akár katonákat, akár civil jellegű honvédelmi képességeket érintő felszámolásokról. Ebben a tekintetben én nem  tudok jó és rossz oldalt megkülönböztetni. Mindegyik azonos alapokon csökkentette a képességeket.

 

Hamburger

Előzmény: Farkas Roland (20795)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20796

én meg ebben értek egyet veled :))

 

sajna a demokrácia sem tökéletes (csak még nem tudunk tőle jobbat)... :))

 

Ha tényleg úgy fogja mindenki gondolni, akkor pár év múlva mások kapnak felhatalmazást a problémák megoldására. Bár eddig még senki nem kápráztatott el :))

 

Amit viszont nekünk kellene nyomni, a politika kiszorítása a civil szervezetekből, és a tömegek rábírását ezekben való részvételre (ez a demokrácia valódi gyakorlása, szavazni diktatúrában is lehet, csak nem érdemes). Akkor majd a politika is a civilek által nyomott problémákkal foglalkozik, és nem a civileknek kell foglalkoznia a politika problémáival. Lassan már van jobboldali és baloldali (és nem fülügyileg) madárhanggyűjtő szervezet is...

Ugyanez vonatkozik a Honvédségre, ha ott vannak jobboldal, vagy baloldal kiszolgálók, akkor könnyen megoszthatók, és nem szakmai szempontok döntenek. Ha a honvédséggel szakmailag foglalkozó civilek is megoszthatók (mint itt a fórumunkon látható), akkor mi sem leszünk egységesek, és simán átgyalogol rajtunk bármilyen hatalom. Meg kellene szokni, hogy szakmában nincs politika, legfeljebb olyan döntéshelyzetek, amikor a jó alternatívák között kell dönteni.

Előzmény: Farkas Roland (20795)
Farkas Roland Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20795

Egyetertek Veled Laci,

ezzel nem is lehet vitatkozni, eppeszu ember nem OI-zik es attol meg magyar tud lenni.

 

En csupan azt allapitottam meg, hogy az utobbi evekben a magyarsag annyi pofont kapott sajat vezetoitol (politika, gazdasag, kultura, de a hadsereg is pelda erre), hogy nem csodalom, ha az orszagban egyre tobben es egyre hangosabban kovetelik a nemzetrombolas befejezeset, az orszag kizsakmanyolasat.

 

Ez szinten teny amivel nem lehet vitatkozni. De legalabbis kar. Fel kellene vallalni a helytelen orszagvezetes kovetkezmenyeit.

Előzmény: Némedi László __ (20792)
Jovialis3 Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20794
NO comment!
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20793

kicsit szemét módon én is átgondoltam, hogy mi történne, ha meg akarnának támadni, és komolyabb ellenfél esetén (lényegében bármelyik szomszéd ország), csak a budapesti útfelújítások akadályoznák az előrenyomulásukat... :(((

Előzmény: Jovialis3 (20791)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20792

Roland

 

azért te sem gondolod, hogy az USA (ahol van meleg felvonulás - gondolom én), az katonailag gyenge lenne. Tehát ennek engedélyezése nem a gyengeség jele (ezt csak a szélsőséges arabok gondolják így).

 

Az idegen kultúra szöveg viszont már régen kiborít, mert sokan akik ezt mondják, azok rockkoncertre (akár Oi koncertre is, rock=idegen kultúra, nem mi találtuk ki)) járnak, németektől importált jegyeket mutatnak (természetesen nem mindenki!!). Nem tud egy Petőfi verset elmondani, vagy a példámnál maradva, egy mezőségi pontozót letáncolni. Magyarnak lenni elsősorban nem ellenségkép kialakítása kell, hogy legyen (pl vesszen az idegen kultúra), hanem a saját értékeink büszke felvállalása és megismerése (pl a kutatóink megbecsülése, ha már itt előjött annak leépítése).

Majd amikor már tudjuk ki vagyunk és tudjuk mit jó megtartani magunkban, akkor keressünk ellenséget (bár akkor meg már nem kell, mert nem tudnak elnyomni idegen kultúrák minket). De most egyik oldal sem foglalkozik ezzel, mert vagy csak a kardcsörtető magyarkodás van, vagy a magyarságnak a szégyenlése. Egyik sem jó és nem hasznos! Én minden oldal viselkedését hibásnak tartom...

 

Tehát, aki magyarnak akarja érezni magát, előbb ismerje meg a magyar kultúrát (pl jöhet táncházba), és akkor majd erőszak nélkül is ellent tud állni az idegen kultúrának. És akkor leszünk erősek!

 

(elmegyünk egy kicsit politizálásba, de a honvédség örvén azért nem kerülhetjük meg a motivációt...  ...csak hogy magyarázzam a kis off irányt, amibe mélyebben nem kellene belemennünk)

 

Előzmény: Farkas Roland (20790)
Jovialis3 Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20791
Nem akartam fórumozni, de a röhögéstől majd leestem a székről!
Anyám- borogassssss!
Mivel védjük meg az országot? -a hérom új izraeli vízágyuval, gumilövedékekkel !
Milyen laktanyába vonulunk be? Hisz már szinte mindegyiket bezártk és(vagy) eladták! Felszámolták a Hadkiegészitő Pk.-kat, a teljes logisztikai kapacitást, nincs naprakész nyilvántartás!
Ennek az országnak az elfoglalásához nem kell külön hadgyakorlat!
Ne legyen igazam, de lehet hogy nagyon fog mág hiányozni az a 20500 AMD, amit ajándékba adtunk az avgánoknak!


Biztos vannak tervek, pl.: hogyan menekűljenek az elvtársak az országból baj esetén (svájci bankszámlák,villa a bahamákon stb. stb. stb.)
Előzmény: Vasi Kutya (20767)
Farkas Roland Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20790

Bizony dr Kotasz, ott a pirospont.

 

Ahogy irtam korabban a Fukuyama tanulmanyrol: terroristakka azok valnak akik elvesztik a gyokereiket mert rajuk akarnak eroszakolni egy masik kulturat.

 

 

Nemzeti erzelmuekke (csunya magyarokka) meg azok valnak akik szinten nem akarjak elfogadni a rajuk eroszakolt idegen kulturat.

 

Lehet frocsogni baloldalrol, hogy hova jutunk a Magyar Garda tipusu szervezodesekkel, de azert ne felejtsuk el az o "aldasos" tevekenyseguket se:

 

a katonai egyenruhaban es rendfokozati jelzesben "vonaglo" pornoszineszeket, akiket mar csak a papi ruhaba oltozott, hatul meztelen seggu kozbotranyokozok mulnak felul az Andrassy uton. Vagy az onfeljelento marihuana szivogato foliberalisok.

 

 

Szoval ha vannak meg olyanok akik ezt az idegen kulturat nemcsak szoban hanem tettekben is elitelik, en azokat csakis tamogatni tudom. Nagyon remelem, hogy a kovetkezo valasztasoktol szamitva csak nagyon nagyon sokara fog talpra allni a nemzetpusztito baloldal. Szerencsere nemcsak a sereget verik tonkre hanem magukat is.

Előzmény: dr_kotasz0831 (20775)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20789
Üdv "Tacskó"!

Ahogy alább mán írta Valaki, ez a légibemutató egy MÉDIA-RENDEZVÉNY volt! A kilátogatókon kívűl senki nem láthatta a kéttucat egyébb nemzet résztvevőjének szereplését, más tipusú gépeken, ezért összehesonlítási alapja sincs az ott lévő más egyébb technikáról. (Hacsak nem többet tud róluk, mint egy egyszerű "Média-zabáló.")
Ez a repülőnap a Bocskorról, a Borosról, a Szekeresről, a Topiról, a Palikról + még tíz név, és csak utánna a repülésről szólt. Legalább is nekem ez jött le.
Namármost a Grippen-sztori nem akkor kezdődött aminek mi is betudhatjuk.
Volt anno elötte F-16(?). Erről tán egy olvtársunk többet tudna mesélni, mikó a 90-es évek második felében volt szerencséje részese lenni az akkori benfektesek USA-beli "tárgyalásain" (tolmácsolt), vagyis kicsinyt ismerhet valamit. :-) Szóval: Minden csontrágás mellőzésével, már kész, kiforrot, bevált, gyakorlatban bizonyított, a kor technikai szinvonalának megfelelő, komplett fegyverzettel rendelkező harci repülőink lehetnének. (Lehet hogy ma már az volna a gond, hogy-ha kiöregednének ezek az F-ek, mire váltsák le. Aszem a Gripik is már túl vannak a teaneger korukon.)
De ebben nincs benne a "Magyar virtus"! (Repülünk, de csak kardunk van! Ugyan a huszárainkra mondogatták utoljára anno!! :-)
Namármost, mivel itten, ezzel kapcsolatban sok mindennel "vakították" a jónépet, nem ártana tisztán látni, csak félek az eddigi bizottságosdik tapasztalata alapján, hogy a lényeg....:-(( No, de ne írjuk le előre a bizottságot!

Öre Csóka
Előzmény: Törölt nick (20787)
swordmanus Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20788
Én azért óvatosabban bánnék ezel a gondolattal. A kunoknak nem mind1. A magyarok már asszimilálták őket egyszer, nem lenne jó, ha eldobnák őket. Bár egyszer már megtették, a német lovagrendnek... majd kiváltották maguk drágapénzen, így előjogokat élveztek, amit újra elvettek tőlük... Olyan ez, mintha libát adnál el, ami este hazarepül, s te újra eladod. Megjegyzem, tán erdélyországban se sokkal üdvösebb a helyzet, mint keletmagyarországon... De ha kisebb államot akarsz, akkor figyelmedbe ajánlom a szegedi kétfarkú kutyapárt plakátját...
Előzmény: Törölt nick (20785)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20784
Szívem szerint ezért én még a mai napon is csőre töltenék! {Tudnám, hogy hova ástam el.... csak azért hogy tudjátok miért a sok urban legend a néhai M.Ö. fegyókról. :-)) }

Kár, hogy az ezredes Úr nem tagja semmi (kissebségi) tömörülésnek! ( a szmájli itt egy fancsali, csalódott ábra volna)
Komolyan: MENNYIT ÉR AZ EMBER? (Ezt a részt fütyülni szokták......hosszan.)


Öreg Csóka
Előzmény: Farkas Roland (20740)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20783
A Gripen bizottság "független" szakértője CUBIC Kapusi úr, a hadrafoghatóság lepusztításának és a raktárkiürítés "nagymestere"
...................................
Ezt nem tudtam...
*és még ezután azt mondják nekem, hogy ne nyavajogjak:(*
Előzmény: Éhesló (20781)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20782
Üdv Doktor Úr!

..... ezt úgy hívják, hogy alúlról jövő kezdeményezés. Ezt lehetne akár jól is felhasználnia az államnak. Nyilván nem fogja.....

(Bocs, de a szmájlit direkt lehagytam.)

B I N G Ó ! ! !

Öreg Csóka
Előzmény: dr_kotasz0831 (20775)
Éhesló Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20781

Kedves Vargapál,

a "kitűnő" helyzetre példaként hoztam fel, hogy 2 héttel ezelőttig az FLÜ nem rendelkezett jóváhagyott költségvetéssel, és jóváhagyott beszerzési tervvel.

Ez legyen az ő bajuk.

Az én bajom meg az, hogy a járandóságaimat ne a leszámolás napján, hanem 8-10 nappal később kaptam meg. A civil munkavégzéshez szükséges igazolások egy részét meg rá 1 hónapra, más részét - valótlan adattartalommal - 3 hónapra rá, és még ma sincs meg az, ami számszakilag stimmel. Az "öregek" közül nem én jártam így egyedül.

Ja: és a majd 3 hete bekövetkezett nyögállományom narancskihirdetését pénteken tartanák, a HM II-ben, ahová nincs belépési engedélyem (bár az igazat megvallva nincs is hozzá különösebb kedvem ezek után...).

 

Ez mind-mnd pozitív jelzés egy elfogadható szinten működő szervezettől?!!!

 

És a többit elég, ha elolvasod az előző 20752 hozzászólásban, már ha kíváncsi vagy rá. Esetleg elég kikérned magadat az őszi vicces gyakorlatra, hogy láthasd amit itt leírunk.

 

Éhesló

 

Ps: A Gripen bizottság "független" szakértője CUBIC Kapusi úr, a hadrafoghatóság lepusztításának és a raktárkiürítés "nagymestere"......

Előzmény: Törölt nick (20753)
Éhesló Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20780

Helló,

együtt kezdtük.

Csak ők végigvitték. Ma 2. generációt csinálják.

 

Éhesló

Előzmény: HG4I (20727)
dr_kotasz0831 Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20779

Szia Árpapa!

 

"Fel a fejjel!" Ahogy Tuskó Hopkins mondaná. :)

 

Én

 

 

Előzmény: arpapa (20776)
swordmanus Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20778
meg itt!
Előzmény: arpapa (20776)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20777
Ott a pont.
Előzmény: dr_kotasz0831 (20775)
arpapa Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20776

diplomatikusan próbálok fogalmazni: az illetőnek és pártjának nézetei eléggé távol állnak tőlem, mint katona inkább vagyok a rend és fegyelem híve!

 

alább írt Gyulla bátyám egy igen jót az átverésekről!

egy adalék:

igen jó barátom akivel politikailag ellenkező oldalon vagyunk, született Che Guevara rajongó volt (?)/ továbbiakban "csegevara"/

nos, jött az "ukáz", hogy csegevara tömeggyilkos /mivel itt többségében katonák vannak, mindenki tisztában van vele, hogy kombattáns volt /, szóval most már a barátom is mondja a "hivatalost", a pólóját szépen kivasalta és elrakta jobb időkre.

véleményem szerint az egész dolog a kokárdával kezdődött, tudni kellett, hogy ki-kivel van, most ezzel beteljesedett: aki kokárdás, az velünk van, mint újtöbbség, a csegevarások meg komcsik, mint régikevesebbség :)) .

úgy vélem alaposan meg vagyunk vezetve mindnyájan, és valakik jókat röhögnek a markukba.

számomra ez az a pont, amikor nem veszem komolyan, ez a honi vagy nemzeti gárda is egy nagy baromság, méghogy minket megtámadni! minek? hagyni kell, nyírjuk  egymást anélkül is.

és akkor még ilyen fórumokban kultúráltan kéne vitatkozni!

miért ne?

már régóta ismerjük egymást, ha valaki nem ír ide időnkén, akkor hiányzik, szinte már barátok vagyunk.

az a javaslatom, csináljuk úgy mint a "nagyok"a parlamentben, itt püföljük egymást, a háttérben meg kérdezzük meg:- akkor a pénteki vacsorára jöttök ugye?

mér haragudnák bárkire is?

ezek miatt??

szégyeljék magukat, nem a mi békénk jó nekik, hanem a békétlenségük!

árpapa  

Előzmény: dr_kotasz0831 (20772)
dr_kotasz0831 Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20775

Sziasztok!

 

"Engettessék meg nekem két szó erejéig..." :D

 

Nemzetőrség - Tartalékosok - Honi Gárda - Magyar Gárda kapcsán egy érdekes gondolat.

  • Beszélgetünk arról, hogy egyre másra hallunk/alakulnak fura jogi hátterű, talán aggályos ideológiájú félkatonainak tűnő szervezetek.
  • Aztán mindenki kapkodja a fejét,  és néz.

Na de miért alakulnak ilyen szervezetek? Na most elmondom, hogy én mit gondolok erről, remélem a KBH egyébként általam tisztelt munkatársai is olvassák ezeket, és beleteszik a jelentésükbe: ;)

 

Azért alakulnak ilyen félkatonainak tűnő, Uram bocsá' a Haza védelmét a zászlajukra tűző  civil szervezetek, mert:

 

A TÁRSADALOMBAN FELMERÜLT RÁ AZ IGÉNY DE A MINDENKORI VEZETÉS NEM NYÚJT MEGNYUGTATÓ MEGOLDÁST A KÉRDÉSRE

 

Vagyis, az állampolgárok egy része úgy gondolja, hogy a jelenlegi helyzet a haza megvédésre alkalmatlan, és már kimerítették minden más lehetőségüket, hogy a témában megnyugtató válaszhoz jussanak. Vagyis:

 

- Ígértek nekik professzionális haderőt

- Leszereleték az utolsó sorkatonákat

- Fejlesztéseket ígértek

- Haderőreformokat

- Stb.

 

És lám csak lám az emberek egy része észrevette, hogy a király meztelen, mert a Honvégség bizony - úgy tűnik - mintha leépülne.

És mivel úgy érzik (szvsz), hogy bármit ígérnek is politikusok, úgysem történik semmi előrelépés Honvédelem ügyben, ezért elkezdik megpróbálni ŐK orvosolni a kérdést a saját eszközeikkel, a rájuk vonatkozó jogszabályok figyelembevételével. (reméljük). Kik jobban kik rosszabbul.

 

Na most; ezt úgy hívják, hogy alúlról jövő kezdeményezés. Ezt lehetne akár jól is felhasználnia az államnak. Nyilván nem fogja. ;)

 

Sorry a hosszú és unalmas postért. A Hazért mindent... :)

 

Én

 

Vasi Kutya Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20774

Valamilyen terv biztosan van...

Vagy nincs? :)

Na, az tényleg gáz!

Előzmény: Törölt nick (20773)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20773
Én ebben a tervben, meglétében illetve hatékonyságában és kivitelezhetőségében egyáltalán nem hiszek. Nyilván vágóhíd lenne a vége. (De az elej ebiztosan).
Előzmény: Vasi Kutya (20767)
dr_kotasz0831 Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20772

Szia Arpapa!

 

Értem mire gondolsz, meg nem is nekem szólt a postod, de annyit azért had mondjak el, hogy az én tiszteletemhez kevés az, amit az alább említett fiatalember a rádióban elmondott. Értem, hogy arra célzol, hogy a kötelező tisztelet mindenkinek jár - amivel tökéletesen egyetértek - de bizony tegyük hozzá, hogy G. Péter úr a szemléletével sokat árthat a honvédelem ügyének. Számomra ez pedig egy rendkívül fontos kérdés. Így Petinek bizony össze kéne szednie magát, mert amit a rádióban prezentált az; maradjunk abban, hogy balkáni.

 

Olyan súlyos szakmai és tárgyi tévedéseket halmozott fel, és olyan erősen átjött a politikai ellenérdekeltség a riporton, hogy az még az egyébként kissé balos riporternek is lejött.

 

Én

Előzmény: arpapa (20757)
dr_kotasz0831 Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20771

Szia Vargapál!

 

Csatlakozom az előttem szólóhoz. Halljuk! Halljuk! Halljuk azokat a lelkesítő dolgokat!

Én néha, mikor elkeseredem az itt olvasottak hatására, néha megkérem az topictársakat, hogy írjanak valami lelkesítőt. Néha Hamburger ír egy - két dolgot de semmi egyéb nem jön. Komolyan, mondj már egy párat. Tényleg nagyon érdekelne.

 

Viszont a tizenakárhány HK, a pár löveg, a kivont technikák és felszámolt képességek után, tartok tőle, hogy nehéz lesz olyat mondani, ami ezekkel felveheti a versenyt. :( De őszintén várom a jó híreket.

 

Köszi,

Én

Előzmény: Törölt nick (20753)
M.I. Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20770
Van a társadalmon belül egy kissebbség. Egy részük nem úgy viselkedik, hogy a többség becsülhesse, tisztelhesse őket.
Sokan azt mondják, hogy meg kell változtatni a többség gondolkodásmódját a kissebbség irányába, ettől majd meg fog változni a kissebbség is.
Szerintem viszont csak akkor fog változni a viszonyuk, ha a kissebbség megfelelően viselkedő tagjai meggyőzik a nem megfelelően viselkedő társaikat, hogy nem helyes a kissebbség szempontjából az amit tesznek!
És most nem a cigányokra gondolok!
A Honvédség is egy kissebbség a társadalmon belül.

Megkérdeztem egyszer itt a fórumon, vajon a lengyeleknél miért nem tudták a politikusok szétverni a hadsereget.
Valaki azt válaszolta, hogy a lengyel tábornoki kar sarkára állt és nem engedte.
(Ez csak részben igaz szerintem.)
Az biztos, hogy nálunk is nagy része volt a vezető beosztású katonáknak abban, hogy a politikusok kinyírhatták a honvédséget.
De ezek nem születtek vezető katonának, tábornoknak! Valamikor mezei tisztek voltak, olyanok akik között te is mozogsz.
Amíg a politikusokkal együttműködő katonai vezetőknek bőven van utánpótlása, nem fog változni sem a Honvédség helyzete, sem a civil megítélése.
Szerintem csak ti aktív katonák tudtok változtatni ezen.

Nem tudom, hogy te mennyire rugdosod a nem oda való, nem megfelelő gondolkodású társaidat, sem azt, hányan vagytok ilyenek.
Én csak azt látom, amikor véded őket. (Nyilván időnként az is indokolt lehet.)
Előzmény: Hamburger2 (20743)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20769

visszatérve az SZDSZ állásponthoz, szerintem az ő félelmük abból fakad, hogy egy akár állami tartalékos (fegyveres) szervezetbe főleg militáns emberek lépnének be, akik a tanultakat és a szervezettséget belül akarnák felhasználni. Őszintén szólva benne van a kalapban, hogy nem csak hazafiak lépnének be, hanem egyes radikális szélsőjobbos csoportok, hiszen náluk kultusza van az erőnek, amit itt megkaphatnának. Láthatóan tartanak attól, hogy az önkéntesek között, nem lesznek arányaiknak megfelelően reprezentálva.

 

Ebből a szempontból érthető, és az tényleg vet fel kérdéseket, hogy fegyveres kiképzésnél meg kell szűrni, kik lehetnek benne (pl bűnözők kizárása, vagy politikai céllal belépők kisajátítási kísérletei). De ezeket inkább a katonai belső elhárításra kéne hagyni, és felelőtlen dolog csak emiatt paralizálni a honvédelmet.

Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20768

egy komolyabb hadgyakorlaton biztos lettek volna NATO-megfigyelők, akik valszeg nem nézték volna jó szemmel egy másik NATO ország megtámadásának imitálását.

Persze nem lehetetlen, hogy pár hülye azt játszatta le, hogy a magyarok támadnak, majd ők visszatámadnak. Ezt itt mi is szoktuk mondogatni (mármint, hogy pl a románok ellen védekeznénk, és pl ellentámadnánk)...

Előzmény: Törölt nick (20764)
Vasi Kutya Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20767

Vona jobb lenne ha nem beszélne "hülyeségeket", mert ezzel is lejáratja a Magyar Gárdát, már most előre!

Ha valamelyik szomszédos Állam hazánk elleni hadgyakorlatot tartana, akkor feltételezem, hogy a katonai hírszerzés erről tudomást szerezne. És ha valóban komoly problémák lépnének fel, akkor kidolgozásra kerülne (vagy már megvan a "terv") arra, hogy egy esetleges támadást meddig és milyen fegyverzettel és technikával lehet hátráltatni, esetlegesen felszámolni.

De ez nem Vonáék feladata, hanem a haderőé, ezért vannak fizetve! Max Vonáék annyit tehetnek, velem együtt, hogy szépen bevonulnak valamely laktanyába és küzd amíg bírja szuflával...

Előzmény: Törölt nick (20764)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20766

azt írja, hallott olyan információt, hogy...

 

(ez kb lepkefing súlyú állítás)

Előzmény: Törölt nick (20764)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20765
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20764

 

http://www.gondola.hu/hirek/48241

 

Azért az itt leírtak elég komoly aggodalomra adnak okot. Konkrétan arra gondolok, hogy Vona Gábor szerint a román hadsereg a közelmúltban egy hadgyakorlat keretében a Tiszántúl megszállását szimulálta. Mivel forrásra nem hivatkoznak a cikkben, ezért két lehetőség van:

 

1. a hír igaz: ez esetben nagy a baj. A külügyminisztériumnak azonnal fel kell fújnia a dolgot nemzetközi szinten, komoly balhét csinálva az ügyből és felelősségre kell vonni az agresszor Romániát és eszméletlen tempóban el kell kezdeni fegyverkezni. Amúgy ha Romániának lenne ilyen terve (szerintem nincs, de soha nem lehet tudni) a mostani remek alkalom lenne rá: ők erősödnek, gazdagabbak, mint eddig bármikor, mi szegényedünk, gazdaságilag sem bírnánk el egy háborút, elég hamar összeomlás lenne a vége. A Honvédség helyzetéről meg ne is beszéljünk. A hadgyakorlat elég rövid lehetett, kb. annyi ideig tarthatott, amíg mondjuk egy teherató a közúton 70 km/h átlagsebességgel eljut mondjuk Szolnokig, két negyedórás kávészünettel... (Bár ha komolyan gondolnák, akkor nem csinálnának ilyen hadgyakorlatot, titokban tartanák, bár ez magánvélemény...)

 

2. a hír nem igaz: Vona Gábort fenékbe kell rúgni. Az amúgy is igen érzékeny román-magyar viszonyra nincs jó hatással egy ilyen álhír. Ezt nem engedhetjük meg magunknak, mert nevetségessé válunk és lejáratjuk magunkat, meg az egész Gárdát.

Princ of Carpatia Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20763
Üdv Olvtársak!

Visszaolvasgatva a Honi Gárda, és Nemzeti Gárda ügyiben tett hsz.-eket, szeretném felhívni figyelmetek dr Kotász által írtakra. Vagyis: Ne keverjük a Gizikét a gőzekével!
Az, hogy Simicskó Pisti többedik nekirukkolása a tartalékos (nevezzük így) állomány TÉNYLEGES létrehozása a Jobbik fémjelezte hagyományőrző, és kultúrális (gitt) egylet létrehozásával egyidőben téma mindenüt, csak arra jó, hogy a pórnép, aki a fogalmak megkülönböztetése okán gyengén veszi a történéseket, és megosztottá lészen, sec-pec az "Osztd meg és uralkodj!" jól bevált platformon találja magát. (szvsz)
Ugyi, a nem hasznos(?), honvédelem érdekében?
No, ez a lényeg: Látszat semmittevés a honvédelem érdekében! Aktuál politikai érdekeket szolgál, és nem a Haza ügyét! Akkor miért fosunk?
Felőlem lehet hagyományőrző, kultúrális, meg a tö...m tudja milyen egyesület, a saját pénzén. Majd egy ügyészségi felülvizsgálat során (remélem) megbukik, ha militalizálódni fog! Oszt, jónapot! :-)

Öreg Csóka
1805 Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20762

Szia Hamburger!

 

Nem hiném, hogy félreértettelek. A példa úgy került oda, hogy indult egy felvetés arról, hogy általában mitől más egy misszóban való szolgálat! Ha úgy teszi miben különbözik az itthonitól. Válaszul egy parancsnok problémáit részletezted, ami itt nem volt kérdés. Máshol nagyon szívesen, de itt félreviszi az eszmecserét!

 

Megismétlem, amivel valahol kezdtem (ez vonatkozik belföldre és külföldre egyaránt):

 

Minden tiszteletem azoknak, akik esküjükhöz híven teljesítik szolgálatukat!

 

Egy negatív jelenség megemlítése nem okozhat negatív viszzahangot, leginkább azért mert kifejezetten hangsúlyoztam, hogy vannak ilyenek, ami ugye nem azt jelenti, hogy csak ilyenek vannak.

 

Szerintem ne tegyünk azt, hogy szétválasztjuk a kategóriákat. Ez csak fegyelemsértés, ez meg bűncselekmény, ez igaz hogy botrányos de jogilag semmi. Ez így félrevezet! Elvként fogadjuk el, hogy egy csapat összeségében ítélendő meg, mivel nemzetközi környezetben minden számít.

 

Abban igazad van, hogy minden eset egyedi, de nem minden misszó az, akkor sem ha részleteiben nyilvánvalóan máshogyan zajlik le, de szó nincs missziók összeségéről és általánosításról. Mindenki tudja, hogy egy felvetett kérdés rá vonatkozik, vagy sem, ezt a tettei döntik el. Ha nem akkor mi a probléma?

 

Megismétlem:

Én úgy gondolom egy felkészült, tapasztalt és határozott embert aki elég időt fordít a saját célirányos felkészülésére is nagy meglepetések nem érhetnek.

Ehhez nincs mit hozzáfűzni és válasz a vezetést érintő többi felvetésedre is, a kulcs a három szó: felkészült, tapasztalt, határozott.

  • Felkészült, mert tanulta és helyesen tanulta a szakmát.
  • Tapasztalt, mert megjárt már akkora utat, hogy sokat, sokfélét látott és csinált.
  • Határozott, mert személyiségével el tudja hitetni és be is tudja bizonyítani, hogy tud vezetni.

Amikor a megszokottól eltérő jön, ismereteire támaszkodva tudnia kell önállóan reagálni. 

Szerintem valami ilyesminek kellene lennie a katonának.

Mindenkinek el kell tudni dönteni mire képes és senki nem gondolhatja, hogy óra percre fel lehet készíteni valakit a feladatára, majd végig a kezét fogják!

(Ez ma gyakori, bár ki nem mondott igény a honvédségben)

Mivel jelenleg Magyarországon más hadseregnek titulált szerveződés nincs, nyilvánvalóan én is hadseregek közötti összehasonlítást tettem.

Sohasem állítottam, hogy nem voltak hiányosságok, köztük elképesztőek is a missziók ellátásában, de most a felvetés nem ez volt.

Tisztelettel 1805. 

Előzmény: Hamburger2 (20720)
-Survivor Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20761
ráhibáztál.....mert tényleg nagyon keveset aludtam. még most is szédelgek a kialvatlanságtól.
belemélyedtem a Rákóczi szabadságharc előzményeibe, körülményeibe, és véleményem, hogy az emberek 99%-a nincs tisztában a jelentőségével és a megbecsülésre, tiszteletre méltó katonai teljesítményével.
Mert a valóság...hogy a kifosztott, tönkretett országban a semmiből teremtettek ütőképes haderőt-a körülményekhez és lehetőségekhez adaptált katonai doktrínával, stratégiával és taktikai eljárásokkal. Fogékonyak voltak az új katonai eljárások elsajátítására, pl. a császári haderő szuronyokkal való ellátása pontosan 1705-ben indul meg, s a kurucok azon nyomban el ís szedik tölük a szuronyokat (a Pápai helyőrségtől) s még ez évben elkezdik Bajmócon és Besztercebányán a szuronygyártást, és megkezdik a kuruc hadseregnek ezzel az új fegyverrel való felszerelését.
na de a lényegre visszatérve....a Rákóczi szabadságharc 8 évig tartotta magát, és pusztán katonailag nem tudták volna legyőzni!! Gazdaságilag került lehetetlen helyzetbe, főleg a kitört pestis járvány és a nagy éhínség miatt. valamint a suttogó propaganda nyomán felütötte fejét a széthúzás, a gyanakvás és árulás.

miért jutott eszembe?
mert írtad, hogy anno milyen büszkeség töltött el, mint magyar katona...és taglaltuk a katonák hiányzó társadalmi megbecsülését.
nos, szerény véleményem szerint etéren a jelen és a múlt összefügg....a jelen magyar katonáinak társadalmi megbecsültsége, tisztelete szorosan ráépül a magyar katonai hagyományok,teljesítmények méltó megbecsülésére...a múlt magyar katonáinak (függetlenül attól, hogy Bocskai hajdú, Rákóczi palotás, 48-as, I. vagy II.vh-s honvéd, vagy éppen MN honvéd) egyaránt a jelképes magyar katonai "panteonban" a helye......
és nem szabadna engedni, hogy fondorlatos politikai erők aktuálpolitikára meg geopolitikára hivatkozva -ezeket a tartóoszlopokat sunyin kirugdossák.

megdöbbentő, hogy még HT-k is hatása alá kerülnek ennek az agymosásnak....jó múltkorában itt a topikban gúnyolódott és teli szájjal bruhaházott egy HT az egyik katonai ceremónián részt vevő 48-as huszárok öltözékén ("cicanadrágján")
szánalmas, amikor egy HT a hóhérok sugalmazására gúnyolódik, miközben teszik a honvédség nyakára a kötelet.
(elnézést...ez régóta bennem volt...most jött ki)

.

ps: lehet jobb lett volna, ha inkább kialszom magam....:-(
Előzmény: kovacsgyula44 (20721)
Yoshi Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20760

nem kell túlzásokba esni

 

egész egyszerűen nézd meg a körülményeket, több szemszögből

 

egyrészt, G. Péter liberális, személyes véleményem szerint kb a szélső-liberális megfelelője (aminek ellentéte nem a szélsőbalos, hanem a vaskalapos)

másrészt, ahogy kivettem, szerinte a Fidesz és vezetői kb A.H: szintjén mozognak

 

mégis, mit gondoltál, mit fog egy olyan irányzat képviselője mondani, egy olyan szervezetre, amelyiket az az irányzat egy az egyben fölöslegesenke tart (még tán a hivatásos megfelelőjét is), pláne akor, amikor a _khöm_ legalábbis megkérdőjelezhető indokokkal létrejött kvázi magánhadseregek szerveződésének van a divatja?

 

persze, hogy azt, hogy nem, fúj, párthadsereg, levele

 

 

hagyjuk

 

mondjuk Simicskónak is több esze lehetne, hogy most és így hozakodik elő a témával...

 

(sajnos, ez erősen halott ügy, úgy érzem, úgymond odafönt nem látnak benne marketingértéket - illetve csak azt látnak benne)

Előzmény: Törölt nick (20759)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.14 0 0 20759
Igaz, elragadtattam magam. Az érzelmeim győztek az értelmem felett. Hamut szórok a fejemre és megkövetem Gusztos Péter urat.
Előzmény: arpapa (20757)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.14 0 0 20758

Az első beírásodnál azt mondtam magamnak, hogy végre valaki, aki kicsit optimizmust fog belémmönteni! Szóval kérlek, írj konkrétumot is, amikor a Honvédség erejét részletezed!

 

Én civil vagyok, korom miatt még katona se voltam. Viszont összehasonlítva a hasonló méretű országok haderejével (ami a katonai nagyhatalmakhoz képest még mindig elenyésző) megriadok, hogy mennyire védtelenül állunk itt szeretett kis hazánkban, egy forrongó világ kellős közepén. Mennyire felkészületlenek vagyunk technikailag és katonáink képzettségét illetően (amiről nyilván nem ők tehetnek). Mintha egy időzített bomba tetején üldögélnénk. Elég, ha mondjuk a gugliba, vagy a youtube keresőjébe beírod a "hungarian army" és a "slovak army" szókapcsolatokat és ledöbbensz a feldobott adatok és filmek tartalmi különbségeitől. És félek, ez nem csak kommunikációs baki, hanem a rút valóság.

 

Az én érveim: 12 db tank, 6 db ágyú, 14 db griff és megszüntetett K+F.

Várom az ellenérveidet. És kérlek, hagyjuk a NATO-ra való hivatkozást. Az csak egy szövetség, ami akármikor, pillanatok alatt felbomolhat, ha a tagok érdeke úgy kívánja. Magyarország remélhetőleg kicsit tovább él majd...

 

 

Előzmény: Törölt nick (20753)
arpapa Creative Commons License 2007.08.14 0 0 20757

"Gusztustalan Péter"

 

ha nem tiszteled az ember nevét, miért tisztelnéd az embert?

árpapa

/ árpa-raszt- párpa-raszt, ezzel is lehet szórakozni! /

Előzmény: Törölt nick (20756)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.14 0 0 20756

Üdvözletem!

 

Gusztustalan Péter (mint az SZDSZ legtapasztaltabb katonai szakértője, harctéri veterán, rengeteg arcvonalbeli szolgálattal) legfőbb ellenérve ugye az volt, hogy "párthadseregről" van szó. Csak halkan kérdezem: mégis kinek kéne az ötletet felvetni, ha nem egy politikusnak? Mi, mint a nem politikusi - alárendelt - kaszt tagjai beszélünk itt a fórumon már egy ideje, ötletek hangzanak el, javaslatokat olvashat akárki (nem is akármilyeneket) de a megvalósításhoz kevesek vagyunk. Azt, hogy a jobbikos Magyar Gárdáról így vélekedik egy SZDSZ-es, még el tudom fogadni (egyet nem értek, de elfogadom), de az, hogy a Simicskó javaslatát is pusztán politikai alapon csípőből elitélik, puszta hatalomvágy. Hányingert kapok tőle.

Előzmény: Farkas Roland (20738)
stylus70 Creative Commons License 2007.08.14 0 0 20755
Vargapál!Te biztos hogy a Magyar hadseregben szolgálsz?Olyan optimista vagy!Honnan ez az optimizmus?Van olyan alakulat ahol még a szolgálat után járó pénzt sem fizetik ki hónapok óta!A pk.nem akarja elhinni hogy ennyi szolgálatot adnak(10 12 esetenkén 13 szoli).
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.14 0 0 20754
No, akkor Isten hozott a fórumon!:)
Ezek szerint most már legalább egy pénzügyi szakemberünk is van végre!:))
Előzmény: Törölt nick (20753)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.14 0 0 20753
A hiánypótlás:
Tiszt vagyok(igaz pénzügyes). 5 éve. Voltam külszolgálaton (Afganisztán 2005).
Úgy gondolom, legalább annyira átlátom a HM-MH szervezeti felépítését, mint a fórumozók többsége.
Nyilván az, hogy elsősorban közgazdásznak, és másodsorban katonának érzem magam, nem feltétlenül teszi lehetővé, hogy átlássam a "tragikus helyzetet harcászat, hadászat és felépitési, szervezési struktúrák terén"
A fentiekből viszont az is következik, hogy talán más szemmel, egy másik vetületből látom a honvédséget. És ebből a nézőpontból bizony nem olyan tragikus a helyzet mint ahogy sokan leírják itt.
Előzmény: Zicherman Istvan (20752)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.14 0 0 20752
Így van.
Mármint ostobaság megsértődni.

Viszont a kérdéseimre nem válaszoltál.
Ami pedig a te kérdéseidet illeti: igen, az itt lévők többsége szolált/szolgál. Sokan a mai napig tiszti vagy főtiszti beosztásban dolgozott/dolgozik. Ezért elég jól látják a HM jelenlegi állapotát.
Legalább is a hasereg gyakorlati kérdéseit illető témákban jobban eltájékozódnak, mint - mondjuk - egy közgazdász, aki biztosan jobban ért a pénzügyekhez, viszont nem biztos, hogy átlátja azt a tragikus helyzetet harcászat, hadászat és felépitési, szervezési struktúrák terén, ami jelenleg fennáll.

Üdv.:
Z.I.
Előzmény: Törölt nick (20751)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.14 0 0 20751
Nem is sértődtem meg.
Mindenki írogatja a saját véleményét. Én is. Erről szól a fórumozás.
Nagy butaság megsértődni itt bármin.
Előzmény: Némedi László __ (20750)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.14 0 0 20750

nem megsérteni akart, csak akkor könnyebb elmagyarázni a valós helyzetet...

 

(de majd, ha elkészül a wikink, akkor már csak odalinkelünk :)))

Előzmény: Törölt nick (20749)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.14 0 0 20749
Mert ugye itt mindenki:

-szolgált más hadseregben
-ismeri a hadsereg felépítési struktúráját
-ismeri a modern hadseregek elé állított harcászati követelményeket

Na ne röhögtess

Előzmény: Zicherman Istvan (20745)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.14 0 0 20748

albán hadsereg:

http://www.hri.org/docs/bmf/albania.html

 

35000 katona

150 harckocsi

 

az albánok elég kemény ellenfél lenne a technikai felszerelést tekintve :))) illetve :(((

Előzmény: Némedi László __ (20747)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.14 0 0 20747
15 harckocsi, kell ennél többet mondani??
Előzmény: Törölt nick (20744)
urál Creative Commons License 2007.08.14 0 0 20746

Az egészet nézve mi a pozitív? Tehát a cél, a honvédelem figyelembevételével mit az, amit fel tud mutatni ez a rendszer? Csak érdeklődöm, a lelkesedést meg nem ér beírni, márha még van ilyesmi!

Előzmény: Törölt nick (20744)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.14 0 0 20745
gyetlen kérdés - voltál katona? Ha igen - mennyi időt töltöttél el benne? Esetleg szolgáltál-e más hadseregben, esetleg külhoni misszióban? Mennyire ismered a magyar hadsereg felépítési struktúráját, mennyire ismered más hadseregek felépítési struktúráját? Ismered e a modern hadseregek elé állított harcászati követelményeket?

Ezután klezdhetünk beszélni arról, hogy mennyire pesszimista itt mindenki, meg siránkozó, és mennyire fasza a MH tájékán minden.

Üdv:
Z.I.
Előzmény: Törölt nick (20744)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.14 0 0 20744
Kicsit talán elgondolkodhatnál azon, hogy az erre a fórumra írkáló 20-30 ember véleménye mennyire tükrözheti a valós helyzetet...

És bár nem engem kértél, mégis válaszolok:
szerintem az itteni vélemények hihetetlenül túlzóak, szélsőségesek, pesszimisták, és messze nem a valós képet tükrözik.
Ez egy magyar katonai sajátosság: szeretünk sírni, ríni, ami pozitív arról nem nagyon beszélgetünk, mivel észre sem vesszük adott esetben.

Jöhet az anyázás.
Előzmény: M.I. (20739)
Hamburger2 Creative Commons License 2007.08.14 0 0 20743

Szervusz MI!

 

"Időnként akkor is véded a kollegáidat és a céget, amikor nem kéne. Sztem."

 

Jól mondod, Szerinted! Szerintem meg pont akkor védem őket, amikor kell. Az elöljáróim szerint meg nem hogy nem védem, de még indokolatlanul kritizálom is őket! :)) Látod, minden nézőpont kérdése! :)

 

"Sokat gondolkoztam azon, hogy egyik oldalról azt hallom, hogy a Honvédség profi felkészült erős.
Itt a fórumon pedig tragikomikus képet festetek néha a Honvédségről."

 

Én pont azon "dolgozok", hogy reálisabb legyen ez a kép, mindenféle túlzásoktól mentes. Hozzátéve, hogy nagyon gyakran még mi, a bent lévők is túlzunk mindkét irányba!

 

"Az itteni vélemények inkább negatívak, túlzottan pesszimisták vagy inkább objektívak?
Ha ez a negatív vélemények gyüjtőhelye, akkor hol vannak az objetívek?
Ha pedig ez az objektív, akkor milyen lehet a pesszimista? :-)"

 

Ezért szoktam azt mondani, hogy az igazság valahol középen lehet! Ha valaki objektív akar lenni, már fel se tűnik a sok túlzó vélemény között!

 

Üdv: Hamburger

  

 

Előzmény: M.I. (20739)
dr_kotasz0831 Creative Commons License 2007.08.14 0 0 20742

Szia Biga!

 

Sztem összekevered a Magyar Gárdát a Honi Gárdával.

Szezon <-> Fazon; csak hasonló a neve.

 

A HG a MH mellett működő tartalék erő kívánna lenni. A terv legalábbis ez.

 

 

Én

Előzmény: Biga Cubensis (20735)
dr_kotasz0831 Creative Commons License 2007.08.14 0 0 20741

Szia István!

 

A nevére nem emlékszem de jó esélye van arra, hogy a Roland linkjében olvasható csóka volt az.

 

Én

Előzmény: Zicherman Istvan (20734)
M.I. Creative Commons License 2007.08.14 0 0 20739
Szia!

Ha akkor azt mondod, hogy: Nem csak a politikusok és tábornokok között vannak marhák, sajnálatos ez a hiba, nem is említettem volna ezt az esetet.
Időnként akkor is véded a kollegáidat és a céget, amikor nem kéne. Sztem.

Sokat gondolkoztam azon, hogy egyik oldalról azt hallom, hogy a Honvédség profi felkészült erős.
Itt a fórumon pedig tragikomikus képet festetek néha a Honvédségről.

Az itteni vélemények inkább negatívak, túlzottan pesszimisták vagy inkább objektívak?
Ha ez a negatív vélemények gyüjtőhelye, akkor hol vannak az objetívek?
Ha pedig ez az objektív, akkor milyen lehet a pesszimista? :-)


Taxxx eltünt? Olyan régen rángatott vissza valakit a földre!
Előzmény: Hamburger2 (20711)
Farkas Roland Creative Commons License 2007.08.14 0 0 20738

A klubradio feltette a hirei koze az szdsz allaspontjat a gardarol. Eppeszuek ezek? Van katonai szakerto abban a partban, vagy ami a nemzetet erositene olyasmivel ok nem foglalkoznak?

 

Ismerve a libsik erdekervenyesito kepesseget, a gardanak ebben a ciklusban lottek...

 

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=52358

 

Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.14 0 0 20737
Ha állami, többpárti megeggyezéssel, állami ellenőrzés mellett működne egy ilyen gárda - azt csak üdvözölni tudnám - szintén,- és legjobb tudásom szerint támogatnám a munkáját.

Párthadseregből pedig szintén - kösz, de nem kérek.
Előzmény: Biga Cubensis (20735)
Farkas Roland Creative Commons License 2007.08.14 0 0 20736

Koszonom Eheslo a valaszodat.

 

Szandekosan kihagytam a tabornoki reagalas egyik sorat, de mostmar akkor azt is bekopizom, az UAV vasarlas fenyeben erdekes lesz. Tessek:

 

"Ami az izraeli vásárlásokat illeti, az mese. Amit tőlük vehetnénk, arra nincs pénz!!!!"

 

udv,

Roland

Előzmény: Éhesló (20723)
Biga Cubensis Creative Commons License 2007.08.14 0 0 20735

Szerintem eléggé két külön dolog egy professzionális, kongresszus/országgyűlés hozta törvények által szabályozott, támogatott, katonák által vezetett Nemzeti Gárda, mint az USÁ-ban, meg mindenféle pártok, társaságok által kezdeményezett, nem odavaló eszmék által vezérelt  csoport, mint amiket manapság hallani. Az első érdemes kezdeményezés lenne, az utóbbiból én inkább nem kérnék.

Előzmény: dr_kotasz0831 (20733)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.14 0 0 20734
Tiszteletem.

Ki volt az az agyament, aki ezeket a baromságokat mondta???!!!
Lehet kérni egy nevet a stúdióba, hogy tudjuk ki az a parlamentben akinek az optimizmusa a Himalája csúcsait, az IQ-ja meg a béka seggét verdesi?
,,A Hazának ismernie kell hősei nevét."
Előzmény: dr_kotasz0831 (20733)
dr_kotasz0831 Creative Commons License 2007.08.14 0 0 20733

Sziasztok!

 

Politika mentesen megjegyezném a következőket:

(Reggel a klubrádióban volt egy riport, melyben megkérdezték az Emeszpé és az Eszdéesz mittudoménkijét a Honi Gárdával kapcsolatban)

Ugyanis:

A honi gárda kezdeményezését támogatja:

- a KDNP (mint ötletgazda Simicskó képvis.)

- A Fityesz

- Az EmeszPé

és mielőtt örlülnétek elmondom, hogy miről szólt a beszélgetés, azaz mi adta a konfliktushelyzetet, ami miatt meginterjúvolták a delikvenseket:

Aszongya az SZDSZ-es csóka: Nincs szükség honi gárdára mert: (nevetni tilos)

- Nem akarnak munkásőrséget (?)

- Nincs szükség egy ilyen gárdára, mert a Honvédség minden feladatot meg tud oldani. Példaként a sorozatos árvízeket említette, melyet a Honvédség megoldott a civil szervezetek segítségével. (!)

- Egyébként is, az egészet a Fityesz találta ki, hogy elterelje a figyelmet a Magyar Gárdáról (háháháhá, 2002 óta próbálkoznak, akkor még Nemzetőrség néven)

 

Ki hallotta a riportot?

 

Aki nem annak elmondanám, hogy volt egy kérdés a riportertől (igyekszem pontosan):

- Magyarország egy erős állam vagy sem?

Na mi volt a válasz?

Hogy erős. Na most lehet nevetni. :D

Erre azt mondja a riporter csákó, hogy ez meglepi, mert Demeter E. képv. azt mondta nemrég, hogy gyenge. Akkor most mi van? Ezután jött a bullshit, de olyan hogy még nekem is megremegett a kezem a kormányon, pedig én aztán tudok mellébeszélni.

 

Ami marhára feldühített, hogy miért kell valamit elrontani, ha azt lehetne jól is csinálni? Miért nyilatkozik valaki (itt elsősorban az SZDSZ mókusra gondolok) ha fogalma sincs a reális honvédelmi helyzetről?

 

Röhej. Ki hallotta?

 

Én

 

Hamburger2 Creative Commons License 2007.08.14 0 0 20731

Szerintem semmi fantasztikus nincs abban, amit mi csinálunk itt, vagy bármely más misszióban. Tesszük a dolgunkat, amire készültünk. Elnézést, de a különböző biztonsági műveletekről ezek után se nagyon fogok írni, mert nem igazán publikus. Azt azért elárulom, hogy - szerencsére - egyelőre semmi akciófilmekhez hasonlatos jeleneteket nem kell elképzelni.

 

A mindennapi valóság sokkal inkább ahhoz áll közel, amit Némedi Laci említett. Folyamatos - fárasztó - éberség, mert a helyzet barátságosnak és nyugodtnak közel sem mondható. A veszély itt kézzelfoghatóan van jelen. A mi tevékenységünk jellegénél fogva nem csak őrségről van szó, hanem rengeteg különböző célzatú "járőr"-ről is. Ez itt nem harcoló alakulat, hanem egy PRT, amely küldetése a "segítségnyújtás". (Nagyon egyszerűen fogalmazva!)

 

Sokkal fantasztikusabbnak tartom a családjaink teljesítményét. A feleségeinkét, akik egyedül állnak helyt értünk is a "hazai fronton", meg a gyermekeinkét, akik hónapokig apa segítsége és "szigora" nélkül kell hogy legyenek. Persze erre is lehet azt mondani, hogy "önkéntes" meg plusz pénz, de aki benne van, az másként érzi. A feleségek zöme 1-2 misszió után már közli a férjével, hogy nincs az a pénz, amiért még egyszer áldását adná egy újabb kiküldetéshez. :)

 

Hamburger

Előzmény: Törölt nick (20725)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2007.08.14 0 0 20730

Éhesló!

  Valószínűleg a 2003-as civilkápráztató púdergyakorlaton történt, hogy egy szerény technikai bemutatót is szerveztek Medgyesinek  Juhásznak, hátha ráharapnak valamire. Az aktuális VKF megállt a bemutató hely U alakjának közepén, és anélkül hogy bármit is megnézett volna, intézkedett, hogy az asztalokat takaró pokrócok a miniszterelnöki látogatás idején azonos magasságban lógjanak. A Pátriánál kitűnő unikummal kínáltak. Ezen a bemutatón volt kiállítva a SZOJKA is. A felelőst megkérdeztem, hogy látta-e a tőle 10 méterre lévő Raytheon Electronic Systems által kiállított, egy kilónál könnyebb UAV kamera tartó rendszert, benne a pár dekás, nagyfelbontású nappal és éjszaka egyaránt alkalmazható kameráját. Rám csodálkozott: -Van ilyen?- Ő ott volt már két napja, én aznap délelőtt érkeztem oda. A miniszterelnök és Juhász 120-as menetütemmel, megállás nélkül körbeszáguldották a technikai bemutatót.

   A SZOJKA szerintem tipikus esete a villamosított gőzmozdonynak.

         gyula 

Előzmény: Éhesló (20723)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.14 0 0 20729
mivel azért Afganisztánban zajlak események, ezért a "semmittevés"-t is folyamatos készültségben kell tölteni, és végig benne van a kalapban, hogy pont az adott őrnél történik valami nagyon komoly, ezért elég komolyan kell csinálni mindent. Már ez elég fárasztó, márcsak abból is gondolom, hogy amikor Lentiben nagy főnököt vártunk elég komolyan csináltuk az őrséget és az már fárasztó volt, itt még ráadásul idegen föld, ismeretlen időjárás, ismeretlen gondolatú és kultúrájú emberek, távol a családtól. Így együtt is megterhelő lehet ráadásul félévig kint, egy vagy fél évig itthon... ...szerintem ez elég arra, hogy megdícsérjük, aki kint végigcsinálja különösebb esemény nélkül...
Előzmény: Törölt nick (20725)
HG4I Creative Commons License 2007.08.14 0 0 20728
Most látom, megelőztél..
Előzmény: Éhesló (20723)
HG4I Creative Commons License 2007.08.14 0 0 20727
Nem az izraeli, hanem a cseh.
Ők már rendszeresítették a sajátjukat, holott később kezdték a fejlesztést.

A MHTI-vel páérhuzamosan a ZMNE K+F keretében is készült ilyen rep. eszköz, nagy csinnadratta mellett.....
Túró....

...
Előzmény: Farkas Roland (20716)
Gyöki II Creative Commons License 2007.08.14 0 0 20726
Itt azért elég sok információ megjelenik a mindenapokról, projektekről, eseményekről.
Előzmény: Törölt nick (20725)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.14 0 0 20724
a szavaitokból azt veszem ki, hogy a régen beigért UAV még mindig nincs használva kint afgánban? (vagy csak annyira jó, hogy számotokra is láthatatlan :)))
Éhesló Creative Commons License 2007.08.14 0 0 20723

Kedves Roland,

a HTI által fejlesztett UAV kalandos történetét nem én vagyok hivatott megírni, mivel társosztályunk küzdött vele több mint 10 évig.

Nagy vonalakban talán az alábbi volt:

Közös meló a csehszlovákokkal (Sojka), magyar elektronika, csehszlovák sárkány.

Mivel a VK nem akarta rendszeresíteni, pénzt sem adott rá, a csehek külön váltak.

A HTI "svarcban" folytatta és keresett hozzá támogatókat, amiket néha talált, néha nem, közben teltek az évek. Részsikerek is voltak: létrehoztak (papíron) egy UAV szakaszt, feltöltésre nem került.

A fejlesztés során folyamatos gondot jelentett a VK és a HM "idegenkedése" és az ügyeletes "kijáróemberek" színrelépése, akik természetesen mindig nagyságrendekkel "olcsóbb" és "jobb" megoldásokat kínáltak.

A végén ők nyertek fontos csatát, mi meg elvesztettünk egy háborút és sok erőfeszítést, tudást dobunk a szemétbe (szokásunk szerint). 

Azt, hogy a háborút ők nyerik-e meg még nem tudni, hiszen rendszeresítése, használata, a sérült eszközök, anyagok pótlása, az üzemeltetők kiképzése még előttük van.

Az a cikk alapján máris megállapítható, hogy több mint 10 év alatt a HM összesen nem költött annyit a magyar UAV-ra, mint ennek az egy készletnek a megvásárlására, és a technikai adataik összevethetőségéről már nem is akarok értekezni, mert még megszólnak a szakterület hozzáértői....

 

Üdv, Éhesló

Előzmény: Farkas Roland (20716)
Éhesló Creative Commons License 2007.08.14 0 0 20722

Kedves Roland,

a lényeget Bujazliz már leírta.

Nem érintette a nonproduktív állományt, ott az átszervezést követően is alacsonyabb volt a létszámcsökkentés aránya mint a hadmérnökök között. kétségtelenül nem az FLÜ-be olvasztott igazgatóság állományában, de az FLÜ állományán belül maradtak.

Csak szemléltetésül: A fejlesztési irodavezetők és helyetteseik és az idősebb kollégák az elmúlt 3 évben eltávoztak. A 25 év szolg. időn túliak száma kb. 6 fő, beleértve a szabványosokat, minőségbiztosításosokat is.

A feladatrendszere kb. ugyanúgy megmaradt, mind a légvédelem és szárazföldi haderő nélkül maradt MH-nak, csak sem költségvetése, sem kapacitása, sem számottevő hadiiparipari háttere nem maradt....

Ráth nyá. mk.ezds. személye viták tárgya a régi HTI-s kollégák között. Sokan az ő megjelenésétől datálják a véget, az én véleményem az, hogy utóvédharcokat vívott, és vív, egyre csökkenő költségvetési részesedéssel, támogatással és hatáskörrel. Ez nem feltétlenül az ő hibája, még ha vezetőként része is van benne. Az alapító okiratot nem ismerem, de a július végéig tevékenykedő csapat a HTI végelszámolását és felszámolását kapta feladatul, ettől még éppen lehet a helyőrségzenekar is a jogutódja...

 

Minden esetre az ÖLTP és a HTI megmaradtjai a totális csődről és munkaképteélenségről számolnak be személyes beszélgetések során. Horváth tébolynok úr olyan magas állást épített magának néhány zongoraszékből és hokedliből, hogy a hírek szerint onnan lép majd fel, a romhalmazt maga megett sameszoknak hagyva...

 

Éhesló

Előzmény: Farkas Roland (20704)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2007.08.14 0 0 20721

Survivor!

  Te sosem alszol? Ezt nem fogod túlélni!

                                                                    Gyullla

Előzmény: -Survivor (20719)
Hamburger2 Creative Commons License 2007.08.14 0 0 20720

Szervusz 1805!

 

Noha érzésem szerint közel azonos dolgokról beszélünk, még is úgy érezzük, hogy nem a másikat támasztjuk alá, hanem inkább a másikat kritizáljuk. Pedig - legalábbis nekem - nem ez volt a szándékom. A félreértések elkerülése és a jobb megértés céljából igyekszek akkor idézett részenként válaszolni és hozzászólni a véleményedhez, mert a jelek szerint nem voltam elég érthető az előző hozzászólásomban.  

 

"Ne keress sértést ott, ahol nincs! A baj az, hogy nem arra reagáltál amit írtam! Más az őrkatona és más a misszót vezető szerepe és vele a gondjaik sem azonosak."

 

Sértést nem keresek sehol sem, legfeljebb nem egyezik a véleményünk. Pedig hidd el, hogy arra próbáltam reagálni, amit írtál, legfeljebb nem úgy értettem, ahogy Te szeretted volna. Az utolsó mondatoddal nagyon egyet tudok érteni, csak azt nem étem, hogy ez most miként jött ide. Úgy gondolod, hogy más szintről nézzük ugyanazt a jelenséget? A magam részéről maximálisan igyekszek figyelembe venni még az őrkatona gondjait is, bár el kell, hogy ismerjem, nincs meg mindig hozzá a jogköröm és eszközrendszerem, hogy azon érdemben vátoztatni tudjak. Ilyenkor marad a felfelé történő jelentés, ahogy Te is említetted.

 

"A saját állításaimat természetesen tartom, bizony előfordul ( hu de enyhe voltam) hogy nem mindenki viselkedik az elvárható módon. És ezt ne szűkítsük erkölcsi kérdésekre, fegyelmi és "fajsúlyosabb" esetekre is céloztam."

 

A tartalmi résszel egyetértek - vannak fegyelemsértésnél súlyosabb esetek is! - , de valószínűleg nagyon szerencsés vagyok, mert az én missziós tapasztalataim alapján megmaradnék az "ritkán előfordul" (túlzás nélkül) kifejezésnél. Lehet, hogy Neked nagyobb a rálátásod a missziók összességére és ezért használsz keményebb kifejezéseket?

 

"Mellesleg misszióban nem célszerű oly módon szétválasztani a folyamatokat, hogy ez magánügy ez meg nem, a parancsnoknak mindennel foglalkozni kell, ami a feladatának végrehajtását zavarja és a csapata egységét és megítélést bármi módon ronthatja."

 

Ezt is maximálisan támogatni tudom. Amit én hangsúlyozok, hogy minden eset és minden misszió egyedi és ezért nem célszerű általánosítani a felmerülő problémáknál még akkor sem, ha az esetleg több missziónál is felmerül. Arról nem is szólva, hogy ez esetleg negatív visszhangra találhat olyan misszióknál, amelyeknél ezek a problémák nem érvényesek. Természetesen trendek felmerülhetnek, de minden esetben pontosan meg kell határozni, hogy hol, mikor...! Éppen azért, hogy senki se érezze magát sértve.

 

"Ha megnyugtat nekem a te normáid szerint is lehetnek erkölcsi alapjaim a kritika gyakorlásra."

 

Ez nem hogy megnyugtat, de kimondottan örömmel tölt el! :)

 

"Én úgy gondolom egy felkészült, tapasztalt és határozott embert aki elég időt fordít a saját célirányos felkészülésére is nagy meglepetések nem érhetnek."

 

Ezt nagyjából én is így gondolom. De talán abban is egyetértünk, hogy tökéletesen és a legapróbb részletekig a hazai körülmények között nem lehet felkészülni mondjuk egy (volt) iraki, vagy egy jelenlegi afganisztáni (PRT) misszióra.  Ezeken a helyeken ugynanis olyan feltételek között kell megoldani a feladatot, amelyeket otthon még a legjobb szándék mellett is csak gyengén lehet szimulálni. A komolyabb "meglepetések" akkor történhetnek, amikor a korábban "biztosra" ígért, feladatvégrehajtás szempontjából fontos feltételek megtermtésére nem kerül sor a megígért időpontig, de még sokáig utána sem. A magyar "malmok" nagyon lassan őrölnek! No ilyenkor hajlamos a katona arra, hogy elvessze bizalmát az elöljárójában. Főleg akkor, ha közben azok a negatív tényezők, amelyek kiküszöbölésére az adott eszköz szolgálna, tovább erősödnek!

 

"A követelmények és feltételek ütközésénél tudni kell megkülönböztetni mi az amit nem tudok megoldani és azt jelentem, és mi az ami bizony az én kötelezettségem. Szerintem az ilyen irányú tehetetlenség ma a honvédség egyik legnagyobb problémája."

 

Ezt is magvas gondolatnak tartom. Én viszont úgy látom, hogy a kint lévő parancsnokok - értem alatta a csoportparancsnoktól a kontingensparancsnokig - erejüket meghaladva próbálják megoldani a helyszínen felmerülő problémákat saját hatáskörükben és amikor már teljesen megbizonyosodtak róla, hogy ez nem megy, csak akkor jelentenek felfelé. És ilyenkor jön az a problematika, hogy milyen gyorsan "őrölnek is a hazai malmok"!? Mert aki kint van, az bizony úgy érzi, hogy nem elég gyorsan! :) Vagy Te is erre gondoltál? :) Akkor nagyon egyetértünk!

 

"Ha nem haragszol konkrét példákat most nem írok neked, de nem hiszem, hogy ne  tudnál esetekről, amikor a feladathoz nem szükséges felszerelés  azonnali beszerzését kívánták."

 

Igen, tudok ilyenekről, de olyanról is (egy "kicsit" többről), ami viszont szükséges lett volna, de még sem érkezett meg, vagy csak hatalmas késéssel. Nekem például nagyon visszás az a hazai magatartás, hogy több csatornán is leellenőrzik a kintiek javaslatainak a jogosságát, majd amikor kiderül (nem kis idő után) hogy az jogos, akkor egyszerűen megválaszolják, miszerint nincs rá költségvetés! Ezért célszerű konkrétumokat említeni, mert itt is érvényes a szabály, miszerint minden misszió más, így az igények megítélése is!

 

"Ma a Magyar Honvédség az egyetlen, ahol nem lehet semmilyen felszerelést rendszeresíteni (jót sem) anélkül, hogy valaki (szakértő) azonnal jobbat és mást ne akarna."

 

Nem hiszem, hogy a MH az egyetlen ilyen cég. Ez inkább egy magyar sajátosságnak tűnik.  Legalábbis, azon példák alapján, amelyeket én látok magam körül. (Egészségügy, közlekedés, rendőrszég, stb.) Nincs teljes rálátásom a kérdésre, de azért nagyon érdekelne, hogy ez a "jobbító" szakértői vélemény mennyire megalapozott a felhasználók részéről. 

 

Remélem, hogy én is mindent megválaszoltam! :)

 

Üdv: Hamburger

 

 

 

 

 

Előzmény: 1805 (20714)
-Survivor Creative Commons License 2007.08.14 0 0 20719
"...Tudom, én egy multinacionalista hazaáruló kollaboráns vagyok,.."

egy frászt!
amiket itt most ide véstél, mindre büszke lehetsz...úgy is mint-sőt elsősorban úgy mint magyar és mint katona.
itt és most ...teljesen egyetértek.
(csak az előző beírás személyeskedésére horkantam fel. úgy is, mint büszke magyar (és néhai magyar katona)
:-)))

.

ps: a levél porszívózás támogatandó...de ha meglátod, hogy a másik végével fújja a leveleket (ez a blower)...csapj a kezére, mert rászokik és utána már a port, piszkot is inkább szétfújja, "eltünteti"..... mintsem feltakarítaná.
:-))
.
Előzmény: kovacsgyula44 (20718)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2007.08.14 0 0 20718

Survivor!

  Matattam,matattam, de a bölcsek kövét még sohasem találtam sem a zsebemben, sem máshol.

   Nemzeti érzés. 1969-ben Kapusztyin Jarban, az addigra már a "Varsói Szerződés Szégyene" megtisztelő címet egykarácsonyi éjféli mise látogatásért kiérdemelt hadnagyként 15 perc alatt képeztem geodéziai, giro és csillagászati irányt egy úgynevezett menetből történő rakétaindítás során. A munkámat ellenőrző szovjet, masztyor minősítésű őrnagy egyszerűen valami csalásra gyanakodott, nem akart hinni a szemének. Az 50-edik percben nekem kellett elmagyaráznom a "masztyor"- nak a Nap irányszámítása képletében az előjel szabályokat, hogy orosz részről legyen legalább egy ellenőrző irány.

  Tudom én akkor egy internacionalista hazaáruló kollaboráns voltam, és csak illúzió volt részemről és katonáim oldaláról is az a mellünket dagasztó érzés, hogy mi magyarok vagyunk.

   Ugorjunk időben egy nagyot.2000, Várpalota, tüzérségi éleslövészet a tüzérdandárral parancsnokhelyettesként néhány nappal a felmentési idő kezdete előtt. 81 VIP vendég, harmada külföldi katona vagy civil. A többiek HM, IM, magyar hadiipari cégek képviselői. A tüzérdandár tart egy bemutatót teljes egészében a NATO előírásai szerint. A NATO-énál sokkal szarabb lövegekkel és sorozatvetőkkel a NATO pontossági és időnormáin belül.

   Tudom, én ekkor egy multinacionalista hazaáruló kollaboráns voltam, és csak illúzió volt részemről és katonáim oldaláról is az a mellünket dagasztó érzés, hogy mi magyarok vagyunk.

   Ugorjunk még egyet.Ide baranyába a 45 után kitelepített svábok az utóbbi évtizedben kezdenek visszaszivárogni. Hozzák magukkal holland barátaikat is, hozzák pedantériájukat, igényességüket. Példát mutatnak, és az eddig mozdulatlan falvak kezdenek megélénkülni. A magyar portatulajdonosok is rendbehozzák a házaikat stb. Ősszel megyünk át egy ilyen falun és látom, hogy valaki motoros porszívóval szedi a faleveleket. Kiderült, hogy közmunkás, és az önkormányzat tulajdonában lévő porszívóval takarít.1998-ban Ulmban láttam először ezt a módszert. 

   Tudom, én egy multinacionalista hazaáruló kollaboráns vagyok,és csak illúzió részemről, meg a falu polgármestere oldaláról is az a mellünket dagasztó érzés, hogy mi magyarok vagyunk.

 gyula

Előzmény: -Survivor (20717)
-Survivor Creative Commons License 2007.08.14 0 0 20717
OFF
"...A politikában a plakátragasztóénál magasabb pozicióra nem kellene törekedned ezzel a naivitással.
A "pancser" kifejezést azért nem használtam, mert sértő,..."

jól van.
úgy tűnik(ill. azt hiszed) , a bölcsek köve a te zsebedben van. csak nehogy meglepetés érjen, amikor belenyúlsz és megnézed. :-)))

az értelmesebb megjegyzésedre viszont; az, hogy a gátlástalan politikai elit különböző alakzatai a per pillanatnyi politikai/hatalmi érdekeiket követve a törésvonal melyik oldalán csoportosulnak, és mit használnak napi lózungnak....egy teljesen más tészta. attól még a törésvonal ott van.
csak a győzike show-tól nem látszik.

ON

.
Előzmény: kovacsgyula44 (20705)
Farkas Roland Creative Commons License 2007.08.14 0 0 20716

Eheslo,

ez a kerdes is Neked szolna ha nem haragszol:

 

itt egy cikk, a mno-rol. Ugy emlekszem a HTI is fejlesztgetett pilota nelkuli gepeket. Azokkal mi a helyzet, miert nem azokat rendszeresitettek??? Az izraeli ennyivel jobb?

 

http://www.mno.hu/index.mno?cikk=425144&rvt=2

 

 

Bujazliz Creative Commons License 2007.08.13 0 0 20715
Üdv

A hivatkozott tábornok hozzáértését dícséri az, hogy fogalma sincs mit mondott. (Nem az első eset az MH-ban).

1990-ben a kutató-fejlesztő mérnöki állomány a létszám 80%-át (több mint 220 főt) 2001-ben közel 60%-át (100 fő), 2005-ben legfeljebb 40%-át (kb. 50 főt) tette ki.

Miről beszél a kérdéses tábornok?

Jogutód?
Röhej.
A HTI egyetlen osztálya (a 9-ből) több kutatás-fejlesztési feladatot hajtott végre 15 évvel ezelőtt, mint ma az FLÜ együttvéve.

Ma már az egésznek nincs jelentősége. A topik címe itt is érvényesült.

Előzmény: Farkas Roland (20704)
1805 Creative Commons License 2007.08.13 0 0 20714

Szia Hamburger!

 

Ne keress sértést ott, ahol nincs! A baj az, hogy nem arra reagáltál amit írtam! Más az őrkatona és más a misszót vezető szerepe és vele a gondjaik sem azonosak.

No, kezdjük ott, hogy ezt az idézetet ne forgassuk tovább, mert az nem az enyém, tehát nem fogom ebben a formájában védeni.

A saját állításaimat természetesen tartom, bizony előfordul ( hu de enyhe voltam) hogy nem mindenki viselkedik az elvárható módon. És ezt ne szűkítsük erkölcsi kérdésekre, fegyelmi és "fajsúlyosabb" esetekre is céloztam. Mellesleg misszióban nem célszerű oly módon szétválasztani a folyamatokat, hogy ez magánügy ez meg nem, a parancsnoknak mindennel foglalkozni kell, ami a feladatának végrehajtását zavarja és a csapata egységét és megítélést bármi módon ronthatja.

Ha megnyugtat nekem a te normáid szerint is lehetnek erkölcsi alapjaim a kritika gyakorlásra.

Én úgy gondolom egy felkészült, tapasztalt és határozott embert aki elég időt fordít a saját célirányos felkészülésére is nagy meglepetések nem érhetnek.

A követelmények és feltételek ütközésénél tudni kell megkülönböztetni mi az amit nem tudok megoldani és azt jelentem, és mi az ami bizony az én kötelezettségem. Szerintem az ilyen irányú tehetetlenség ma a honvédség egyik legnagyobb problémája.

Ha nem haragszol konkrét példákat most nem írok neked, de nem hiszem, hogy ne  tudnál esetekről, amikor a feladathoz nem szükséges felszerelés  azonnali beszerzését kívánták. Ma a Magyar Honvédség az egyetlen, ahol nem lehet semmilyen felszerelést rendszeresíteni (jót sem) anélkül, hogy valaki (szakértő) azonnal jobbat és mást ne akarna.

Remélem mindenre válaszoltam!

Előzmény: Hamburger2 (20709)
Hamburger2 Creative Commons License 2007.08.13 0 0 20713

Szervusz Roland!

 

A jelképekkel és szimbólumokkal nagyon vigyázni kell. Tény, hogy az Árpád-sávos zászló történelmi zászlónk. Nem szabad keverni a nyilasok zászlójával. Ugyanakkor ne feledjük el, hogy Mo jelenleg használt trikolórja szintén történelmi hagyományok miatt vált állami zászlónkká. Felesleges ez a fajta "zászló-háború", amely akár a 48-as hagyományok megtagadását is jelentheti, ha már ennyire nem tiszteljük a zászlóinkat. A jelenlegi trikolór egyben azt a fejlődést is szimbolizálja, amelyet Mo az elmúlt jó másfél évszázad alatt átélt. Nem értem, hogy miért kéne visszatérnünk az 1300 előtti értékrendünkhöz?

 

Az sem véletlen, hogy Téged kértelek a kép belinkelésére. Én sem találtam ilyen képet, de az eddigi elmondások alapján tartok tőle, hogy a MG egyenruhája büszkeségre nem sok alapot adó időket idéz.

 

Mi is a trikolór alatt szolgáljuk Mo-t a Hindukus lábánál és nekünk ez sokat jelent.

 

Hamburger

arpapa Creative Commons License 2007.08.13 0 0 20712

Gyulla bátyám!

meg kell mondjam, úgy véltem, hogy rádszámolnak és leléptetnek, mert itten kímélet nem nagyon van,

aztán olvasva soraid, a többi "csak nekem van igazam" íróknak elmondom újfent, egykoron a tanárom voltál, és ettől megint jó érzés tölt el.

 

rákérdeztek, miért tartom fantasztikusnak a külhonban szolgáló katonákat: mert voltam én is, igaz csak hat hétig, de megkönnyeztem mikor hazaértem, és tudjátok akkor is kitűztük a magyar zászlót / nem sávosat /, és ha lehet ezt ne vitassa el tőlem senki.

aki azt várja, hogy mindennap tűzharcba keverednek katonáink, és hősiesen kűzdenek, az továbbra is járjon csak moziba, nekem továbbra is az a fantasztikus, ha ilyen híreket nem hallok felőlük, a kotánánál a fegyver a végső érv, és visszavonhatatlan, hálaistennek, ezt ők is tudják.

ha valaki tudni akarja mi az katonának lenni, az most menjen le a háza elé, álljon bele egy körbe és maradjon ott 24 óráig, vagy ne aludjon 36 órán keresztül.

ilyen a katona, és még csak nem is lő!!

árpapa    

 

   a kép Kapusztin-Jar-ban készült, Volgográdtól keletre,    

 

Előzmény: kovacsgyula44 (20705)
Hamburger2 Creative Commons License 2007.08.13 0 0 20711

Üdv M.I.!

 

"Erre Hamburger azt mondta, hogy ne általánosítsak.
De, igenis általánosítok!"

 

Tedd azt, ha jól esik! Ezt a luxust egy katona nem engedheti meg magának. Én az egyik legveszélyesebb hibának tartom, amely komoly morális gondokat okozhat!

 

 

"Ha Hamburger aki szerintem jó katona és a jobb tisztek közül való, ilyen elvtelenül védi a hibázó (alkalmatlan) kollegáit, akkor mit várjak a többi kevésbé odavaló hivatásos katonától?"

 

Egyrészt túlértékelsz, másrészt ritkán teszek, vagy mondok valamit elvtelenül - vannak elveim, méghozzá sokak számára elég elfogadhatalanok - és jelen esetben sem a hibát elkövetőket védem, hanem azokat akik becsülettel teszik a kötelességüket. Éppen az általánosításotoktól! :) Ha nem akarsz az általánosítás hibájába esni, akkor bizony nagyon pontosnak és precíznek kell lenned akkor is, amikor kritikát fogalmazol meg!  

 

Magam úgy gondolom, hogy egy önkéntes tartalékos rendszernek csak a MH-n belül van létjogosultsága.

 

Ezzel kapcsolatban egy tényezőt még senki sem említett, pedig már volt róla szó, miszerint a MH még a jelenlegi létszámára sem tölthető fel a jelenlegi kondíciók mellett. Szeretnélek Benneteket emlékeztetni, hogy a tartalékosokat az ilyennel rendelkező hadseregek álalában a missziókban is alkalmazzák! Tévhit azt hinni, hogy akár még csak egy hivatásos katona is bármikor és bárhová szívesen megy! Az emberi tényezőt nem szabad figyelmen kívül hagyni! A tartalékosok feladatkörébe nem szabadna már most sem csak a valós honvédelmi feladatokat besorolni. Szükség van rájuk és később még nagyobb szükség lesz a missziókban is. Főleg, ha megvalósul az a hír, miszerint Mo emelni akarja a missziós létszámát.

 

Hamburger 

Előzmény: M.I. (20648)
1805 Creative Commons License 2007.08.13 0 0 20710

Hello!

 

Így már tulajdonképpen egyettértünk, sohasem baj ha valaki a jól végzett munkájára büszke, de  mindenkinek tudnia kell helyére tenni a történteket.

 

Előzmény: Renshaw (20708)
Hamburger2 Creative Commons License 2007.08.13 0 0 20709

Szervusz 1805!

 

Én még mindig önként jelentkeztem misszióra. A feladattal soha sem volt gondom, mert azt lehetett előre ismerni és illik egy kicsit rosszabbra számolni, mint amit itthon hall az ember. 

 

A valós feltételeket viszont az ember csak a helyszínen ismerheti meg. Az is gyakran előfordul, hogy a feladat, vagy annak feltételei lényegesen megváltoznak menet közben. Esetenként a kint lévők jobban is megismerik a feltételeket és a feladatot, mint azok, akik a feltételeket kell, hogy biztosítsák itthonról.

 

A követelmények és a feltételek ütközésekor illik szolgálati úton javaslatot tenni az döntéshozók felé a szükséges változtatásokra. A szélsőséges követelésekre jó lenne néhány példát hallani. Biztosan vannak ilyenek, bár én még ilyet nem nagyon hallottam. Legfeljebb olyat, amire nincs meg a költségvetési keret, még akkor sem, ha már régen tervezik a javaslatban szereplő rendszer, vagy eszköz rendszerbe állítását. A létszámokban alulméretezett kontingensek problematikáját megint arra tudom visszavezetni, hogy valakik túlvállalták magukat, vagy pedig nem vették figyelembe az időközben beállt változásokat, amelyekről kizárt dolog, hogy a kint lévők ne tettek volna jelentést!

 

Abban igazad van, hogy a missziók nem azonos nehézségi fokúak és nem vagyunk hősök, de az esetek túlnyomó többségében a Mif@szt csinálnak azok kint, döglenek, isznak k×rváznak, oszt kapják a nagy lóvét." egyáltalán nem állja meg a helyét. Ajánlom, hogy aki így gondolja, az próbálja meg a missziókat és utána mondjon véleményt. Addig nem látok rá erkölcsi alapot, hogy erkölcsi kritikát gyakoroljon!

 

Üdvözlettel: Hamburger

Előzmény: 1805 (20702)
Renshaw Creative Commons License 2007.08.13 0 0 20708

Üdv!

 

 Pontosítanék: az idézet az alkoholista szomszédomtól van, nem tőlem.

 

"Alapvetően egyetlen misszóban  sem kérnek lehetetlent és ha olyan hátrányos lenne, nem lenne akkora túljelentkezés."

 

"Amikor valaki elvállalja a külszolgálatot a többletjövedelemért cserébe kalkulálnia kellene, hogy nem az itthoni viszonyok szerint fogja élni az életét."

 

 Ez igaz. De miért nem lehet rá büszke az ember, mindenféle hősi póz nélkül?

 

"elég sok katona viselkedése tényleg hagy kívánnivalót maga után."

 

 Ez sajnos szintén igaz.

Előzmény: 1805 (20702)
Hamburger2 Creative Commons License 2007.08.13 0 0 20707
Ezt találónak ítélem!
Előzmény: kovacsgyula44 (20705)
Hamburger2 Creative Commons License 2007.08.13 0 0 20706

És a költséghatékonyság egy "szép bizonyítéka", hogy az igazgató egy nyá. ezds! Ezt a fajta ésszerűséget még mindig nem igazán értem. Biztosan egyedül vagyok vele!?

Előzmény: Farkas Roland (20704)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2007.08.13 0 0 20705

Survivor!

   "A magyar politikai életben a valódi törésvonal a nemzeti érdekek képviselete és azzal szembenállók(nagyon sokan- más és más indítékból)között van."

    A politikában a plakátragasztóénál magasabb pozicióra nem kellene törekedned ezzel a naivitással.

     A "pancser" kifejezést azért nem használtam, mert sértő, és az elmúlt napokban itt a topikon olyan pejoratív értelmezést nyert.

     Szerintem a mai magyar politikai életben a valódi törésvonal két közel azonos szervezetű, valódi ideológiától teljesen mentes, csak a hatalom megszerzésére szövetkezett politikai alakzat között van, akiknek még a politikai marketing módszerei is közel azonosak. Az egyik politikai marketingjében szerepel az a félrevezető tétel, hogy ő nemzeti, a másik meg nem az. A másik politikai marketingjében meg szerepel az a félrevezető kitétel, hogy ő szolidáris a másik meg nem az.Bennünket választó polgárokat meg az különböztet meg, hogy egyik vagy másik hazugságát hisszük el.

 gyula

Előzmény: -Survivor (20622)
Farkas Roland Creative Commons License 2007.08.13 0 0 20704

Eheslo,

visszahallottam, hogy egy tabornoknak mi a velemenye az itt kitargyalt MH HTI megszunessel kapcsolatban.

 

Szerinte: "a haderőreform és az intézményi átalakítás keretében több tucattal csökkentették a HM háttérintézményeinek számát. Ez elsősorban az érintett szervezetek nonproduktív adminisztratív állományát érintette.

Így jött létre a HM Fejlesztési és Logisztikai Ügynöksége, melynek egyik igazgatósága lett a volt HTI. Tehát valóban nem önálló költségvetési intézmény, de feledatrendszere, felelőssége a fejlesztésben ugyanaz, mint régen, csupán nincs admin törzse. Az igazgatója is változatlanul ugyanaz a Ráth Tamás nyá. ezds, aki korábban volt. Tényszerű tévedés a jogutód nélküliség is, hiszen az LFÜ alapító okiratában is szerepel, hogy a beolvadó szervezetek jogutódja.

 

 

Na mit szolsz hozza? Ezek szerint nincs szo koltsegvetesi megvonasokrol, mernokok elzavarasarol, sot mostmar a butokratikus adminisztraciotol is megszabaditott HTI kutatas-fejlesztese a magyar puma hasonlo K+F szervezeteivel kozosen duborog a nyáezredesek vezetésével.

Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.13 0 0 20703
Nem tudom. Számomra valahogy mindig egyértelmű volt, hogy mi a katona dolga.
A kommunista időknek a sok negatívumon kívül voltak pozitív oldalai. P.l. a propaganda és a katonai nevelés.
Gyermekkorom egyik meghatározó filmje a ,,Tisztek" volt (,,Oficeri"). Három generáció nőtt fel rajta. Volt benne egy mondat, ami számomra a mai napig mérvadó:
,,Van ilyen szakma - védeni a Hazát".
Előzmény: Némedi László __ (20701)
1805 Creative Commons License 2007.08.13 0 0 20702

Ne túlozzunk, a kérdés csak arra vonatkozott, hogy mi az a "fantasztikus" dolog, amit kinn tenni kell. Amit hiányolok, szó sem esik arról, hogy a missziók között is jelentős különbség van. Például Ciprus némileg különbözik Iraktól. A különélés és más nehézségek gondolom mindenki számára tudott dolog. Amikor valaki elvállalja a külszolgálatot a többletjövedelemért cserébe kalkulálnia kellene, hogy nem az itthoni viszonyok szerint fogja élni az életét. És szerintem ezt nem gondolja át alaposan mindenki. Van olyan hely, ahol a tempó tényleg feszített, de a juttattás sem az megszokott. A felszerelést több- kevesebb megalapozottsággal gyakran ostorozzák és néha egészen szélsőséges követelésekkel lépnek fel.

Alapvetően egyetlen misszóban  sem kérnek lehetetlent és ha olyan hátrányos lenne, nem lenne akkora túljelentkezés.

 

"Mif@szt csinálnak azok kint, döglenek, isznak k×rváznak, oszt kapják a nagy lóvét."

 

Az idézet tőled van, én nem akarom részletezni, most csak annyit, hogy elég sok katona viselkedése tényleg hagy kívánnivalót maga után.

Elnézést, de azt hiszem a tárgyilagosság megkívánja, hogy "hős" szerepe helyett, a realitás talaján maradva vizsgáljuk a kérdést. 

Ettől függetlenül minden tiszteletem azoké, akik esküjükhöz híven teljesítenek. 

Előzmény: Renshaw (20693)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.13 0 0 20701

kicsit problémásabb a dolog, mert Horthy végül valamennyire legitimálta a nyilas hatalomátvételt (lemondott), és (általában, nem mindenhol) új esküt kellett tennie a katonáknak.

 

Én azt gondolom az eskü jelképes, nem az eskühöz kell hűnek lenni, hanem azt kell mindig nézni, mi a nemzet érdeke. Az eskü csak ezt jelképezné, ugyanúgy, mint a zászló.

Előzmény: belic (20700)
belic Creative Commons License 2007.08.13 0 0 20700
Hello!

Lényegtelen, hogy milyen prancsot teljesítettek. A lényeg az, hogy hűek maradtak a katonai eskűjükhöz.

Szerintem (remelem nem tevedek ebben) az akkori katonak a kormanyzora eskudtek fel. Tehat mindenki, aki a kormanyzot intarnalo nemetekert harcolt, megszegte az eskujet.

Bel

A wikipedi.hu szerint: "október 15-én pedig megkezdődött a kiugrási kísérlet, ami a nyilas és németbarát tisztek ellenállásán megbukott.[23] A Gestapo elrabolta Horthy fiát, ifjabb Horthy Miklóst[forrás?], a kormányzó pedig október 16-án kénytelen volt visszavonni parancsait és lemondani; a hatalmat Szálasi Ferencnek, a nyilasok vezetőjének adta át. Másnap családjával együtt Németországba internálták."
Előzmény: Zicherman Istvan (20692)
gencsydani Creative Commons License 2007.08.13 0 0 20699

Bosznia pl.

Előzmény: Törölt nick (20696)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.13 0 0 20698
ez Magyarországon teljesíthető (napon elérjük az 50 fokot, télen meg a szélfújás idején a hőérzet volt amikor ekörül volt már, pl amikor én voltam katona)...
Előzmény: Törölt nick (20696)
Vasi Kutya Creative Commons License 2007.08.13 0 0 20697

- Ideológia?

Legfőképpen a hazaszeretet talán, ami eléggé összekovácsoló dolog kortól és nemtől függetlenül még most is ebben a széttépázott országban.

Természetesen vannak olyan dolgok amikkel bizonyos népcsoportok, politikai beállítottságú emberek nem értenek egyet, sőt erősen idegenkednek tőle, de ha valaki elolvassa a honlapot az kb. tudja, hogy mire is gondolok.

Meglepő módon 56 főtől hatalmasan nagyot retteg a ballib média/értelmiség már most előre.

Már-már megmosolyogtatóan... :)

Holott korunk Magyarországán nem ettől kellene félni elsősorban, de ez más kérdés...

- Pártkötődés?

Szerintem akik beadták és beadják a jelentkezésüket ebbe a szervezetbe azok nem tagjai és talán sosem voltak tagjai egy hazai pártnak sem. Persze az a tény, hogy a Jobbik karolta fel ennek a szervezetnek az indítását és a Jobbikból került ki az egyik prominens vezető ez eléggé megkédőjelezi ennek a szervezetnek a pártsemlegességét.

Dehát melyik hazai pártnak nincs valamilyen tagozata, szervezete napjainkban (az Mszp-től az Szdsz-en át a Fideszig bezárólag)?

 

Amúgy sok (a titkosszolgálatok számára aggasztóan sok) volt katona, határőr, rendőr adta be a jelentkezését eddig.

Ez rengeteg gondot jelent már most, mert innentől kezdve a titkosszolgálatoknak elemi érdeke lesz az, hogy ezt a szervezetet a lehető leghamarabb feloszlassák!

De erről én bővebben nem írnék ide...

 

Kíváncsian várom a dolgok alakulását!

Előzmény: Némedi László __ (20689)
swordmanus Creative Commons License 2007.08.13 0 0 20694
Egy katona emlekirataban olvatam, aki anno ha jol emlekszem, Kőszeget védte. Azt írta, hogy annyi ágyúja volt, hogy egy hónapig is tarthatta volna a várost, de nem kívánta volna szitává lövetni, így egy korrekt alkuval adta fel. De személyesen beszéltem olyan öreggel, aki amikor elérte a front, épp németországban volt páncélosképzőn. A néámetek huss, de adtak nekik tankot, miegymást, ők meg egy-két hétig szedegették le az oroszokat.
Előzmény: belic (20690)
Renshaw Creative Commons License 2007.08.13 0 0 20693

Kérdésedből arra lehet következtetni, hogy valóban nem voltál még külföldi szolgálaton. Elég, ha csak Roland esetére gondolsz. Természetesen az előbbi hsz-emmel nem akartam senkit sem kissebbíteni, ugyanolyan elismerést érdemelnének azok a katonák is, akik valami oknál fogva nem jutottak ki külszolgálatra. Egyébként pont úgy viselkedsz, mint az egyik szomszédom: "Mif@szt csinálnak azok kint, döglenek, isznak k×rváznak, oszt kapják a nagy lóvét." Innen már csak egy lépés az itthon dolgozó katonák hasonló általánosítása, ő (mármint a szomszédom) meg is szokta tenni ezt a lépést.

Előzmény: Törölt nick (20685)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.13 0 0 20692
Lényegtelen, hogy milyen prancsot teljesítettek. A lényeg az, hogy hűek maradtak a katonai eskűjükhöz.

Melesleg éppen az ilyen súlyos történelmi tragédiák döbbentik rá az embert arra, hogy a katona a politika felett áll.

Az már az adott állam vezetésének a feladata, hogy milyen mederbe tereli hadseregét.
Előzmény: belic (20690)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.13 0 0 20691

ha csak a hon védelme a cél kontrét idegen támadással szemben akkor talán tényleg nincs baj. Akkor van baj, ha az ellenséget "belső" idegenek ellen is kiterjesztik (amire egyes pártoknál, pl a Jobbiknál) van példa.

 

Egyébként katonának jelentkezés nem feltétlenül jelent hazafiságot, mert nem lenne annyi zsoldos, fizetett őrző-védő Irakban, légió sem lenne...

Fegyveres kiképzésre jelentkezőt nem venném egyenlőnek a hazafival...

Előzmény: Farkas Roland (20688)
belic Creative Commons License 2007.08.13 0 0 20690
Hello!

Minden katona ,,nemzet-elkötelezett", mivel egy népre esküszik fel.

Azok a katonak, akik Horty radiobeszede _utan_ az eletuket adtak azert, hogy Magyarorszag lerombolasa aran kicsit kisebb legyen NDK (mi mas celjuk lehetett, annyira hulyek nem lehettek, hogy elhiggyek, Szovjetunio+USA+ a tobbi szovettsegest pont ezen a par szaz kilometeren fogjak megallitani), vajon melyik nemzet fele voltak elkotelezve?

Bel
Előzmény: Zicherman Istvan (20638)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.13 0 0 20689

Vasi Kutya, régebben mondtad, hogy van valami rálátásod rájuk (Magyar Gárda).

Van valami ideológiai szűrés? Van valami párt kötődés?

Előzmény: Vasi Kutya (20684)
Farkas Roland Creative Commons License 2007.08.13 0 0 20688

Azokat a cikkeket amelyekben benne van a zsido szo nem kell elolvasni...

 

Egyebkent en sem szeretnem ha a felallitando garda zsidozasoktol lenne hangos, de tartom magam a lentebb tett kijelentesemhez, hogy kizart dolog az, hogy ne legyen nemzeti erzelmu. Csak olyanok fognak jelentkezni akikben buzog a hazaszeretet, mert katonaskodni penzert lehet vagy hazaszeretetbol.

 

Ezzel majd szembe kell nezniuk a leendo parancsnokoknak, legyenek azok allando vagy tartalekos parancsnokok (itt Kanadaban a Reserve-nek jo resze teljes munkaidoben katona, vagyis hivatasos, es nem csak hetvegenkent latja a laktanyat, hiszen rengeteg melo van a rendszer mukodtetese erdekeben).

 

Most mar csak arra vagyok kivancsi, hogy mikorra allitjak fel a gardat. itt komoly politikai csatarozasok lesznek meg...  

Előzmény: Yoshi (20686)
gencsydani Creative Commons License 2007.08.13 0 0 20687
Mondjuk 24/24-es váltásban nyomni az őrséget, nyáron 40, télen -30 fokban, az ismert "minőségű" ruházatban...
Előzmény: Törölt nick (20685)
Yoshi Creative Commons License 2007.08.13 0 0 20686

 

 

OFF:

 

na, beleolvasgattam a kurucinfoba.... ha már adtál linket...

 

cikkecske, az idei Szigetről.

az illető minden mondatában szerepel a zsidó szó valamiylen szinomímája (ez szerintem már mánia, egyébként, talán gyógyítható), majd következik a cikk "csúcspontja", aholis a cikkíró bevonul a meleg(buzi) sátorba, és kiválogatja az izraeli(zsidó) filmeket/programokat, hogy fúj, miylen perverzek ezek...

 

én meg olvasom, és fogom a fejemet, hogy lehet valaki ennyire korlátolt....

 

 

te tényleg ilyen helyre akarsz publikálni?

 

a Magyar Gárdával egyetlen problémám van, de az nagy: erős világnézeti, (párt)politikai kötődés (és igen, elfogadhatatlan számomra, hogy egy, magát úgymond "tartalékos honvédség" kezdeményezőjének tekintő szervezet önmagát akár a Szent Korona Tannal, akár a proletárforradalommal próbálja definiálni... Nem!

 

az megint más kérdés, hogy "fentről" sajnálatos módon a kérdéskörhöz hogy hogyan viszonyulnak, elkeserítő

 

nagyon nem szeretném megélni, amikor majd teszem azt a Munkáspárt ifjúsági tagozata fog szervezni anarchista strosstruppot, így is gyűlöli egymást az ország egyik fele, a másik meg már szarik az egészre... szép új világ....)

 

 

 

 

Előzmény: Farkas Roland (20682)
Vasi Kutya Creative Commons License 2007.08.13 0 0 20684

Erre a történetre van "rálátásom" közelről, de akik akkor és ott megjelentek magyar részről azok nem az úgynevezett Magyar Gárda tagjai voltak!

Egyszerűen magyarok, Hungaristák és Skinheadek voltak...

Előzmény: Farkas Roland (20682)
Farkas Roland Creative Commons License 2007.08.13 0 0 20683

"Ami alól tízezreket küldtek koncentrációs táborba, lőttek a Dunába..."

 

Az Arpad-savos zaszloval kapcsolatos tajekozatlansagot egyreszt tukrozi azt az altalanos tendenciat, hogy ma Magyarorszagon a nemzeti ertekek kihaloban vannak. Masreszt -mivel az Altalad idezett mondat tobb balos es szadeszes mediaban is megjelent - azt is lattatja, hogy milyen hazugsagokkal tomik tele az atlag magyar ember fejet.

 

Elidegenitik sajat tortenelmetol, elhitetik vele, hogy kicsinek szulettunk, kicsik vagyunk es arra is vagyunk itelve.

 

De hat mar ott tartunk, hogy azt is elhitetik, hogy a hazugsag elfogadhato...

 

Na abbahogyom mert megyunk a polidilibe. Mindegy, visszakanyarodva a kiindulo temara: a Nemzeti Garda, vagy akarmi lesz a neve akar tetszik akar nem hazafiakbol fog allni. Ki mas is vallalna onkent (vagy minimalis ellenszolgaltatas fejeben) az orszag teruletvedelmi kepessegeinek (beleertve a katasztrofa-reagalast is) noveleset?

Előzmény: apca (20627)
swordmanus Creative Commons License 2007.08.13 0 0 20681
Ja, hogy a légpuskával lövöldözés miért volt jó? Volt 100 ból egy, akiből lehetett akár komoly sportlövő is. meg megtanulták a gyerekek, h nem játék, és nem bohóckodnak. lehetne ilyet tartani ma is, akár airsofttal is. Akár mindenki hozhatná a sajátját, egy kínai springes gagyis is megtenné, hogy 5m-re egy a/4 lapot kilyukasszon, de mégis olcsó lenne, meg a fegyelem és figyelem elsajátítható lenne.
Előzmény: swordmanus (20680)
swordmanus Creative Commons License 2007.08.13 0 0 20680
No igen. A helyzet azért csak féligoff, mert: a dolog a honvédséghez hasonlatos. Éppúgy leépítették. Ma már az ember ne tanuljon meg alapfokon barkácsolni szervezett keretek között, hívjon pénzért mestert. Más kérdés, hogy pl. technikaórán gyorsan kiderült, ki született asztalosnak, lakatosnak, ki meg nem (én pl kifejezetten nem). A villanyszerelgetési alapismeretek meg a fizikaióra részei voltak, drótoztunk eleget. Nem konnektort, de mérőműszert... Azt nem ragoznám, hogy alányok varrni tanultak, meg főzni, míg mi fiúk reszeltünk, de volt koedukált képzés is: tankertbe huss kapálni, miegymás. na azóta a tankertet eladták...
pedig technika órán léehetett hasznos dolgot csinálni: pl. periszkópot, amit, mikor mgekérdeztük, hogy ok, jó dolog, de mire használják, megmondta a tanárbácsi, hogy lövészárokból nézelődni. Mit ne mondjak, megvan még a periszkópom (csak hogy ON legyek). De pl ott lehetett feliratkozni légpuskás lövészklubba is. Régi szép idők...
Előzmény: Yoshi (20678)
Renshaw Creative Commons License 2007.08.13 0 0 20679

 

    "- szivesen elovasnám mi is ez a "fantasztikust dolog".Meg főleg kihez -mihez képest."

 

    Voltál te külszolgálaton éppenhogy elégséges, ha nem elégtelen felszereléssel, illetve kiképzéssel? Vagy a vállalt feladathoz képest borzalmasan alátervezett létszámmal? Mert akkor talán tudnád, és nem tennél ilyen kijelentéseket.

Előzmény: Törölt nick (20666)
Yoshi Creative Commons License 2007.08.13 0 0 20678

féligoff, de telán egészen is:

 

anno decibel volt ugye általános iskolában technika óra

volt ott minden, elég vegyesen (helytől és felszereltségtől függően),

 

hogyan használjuk az alapvető szerszámokat, egyszerű műszaki rajztól a konyhai munkákig (!)

 

mivel szépen növekedett a felvételi kényszer (középisk ileltve felsőoktatás), erre a tantárgyra -khöm- kevés hangsúlyt helyeztek

 

mondhatni se pénz, se egyéb ráfordítás

mondhatni már nincs is ez az óra

mondhatni egy 8.os gyerek elé odaraksz egy kalapácsot és lehet, hogy nem tudja mi az

a sütőt meg véletlenül se fogja tudni bekapcsolni (gázpalack cseréjéről ne is...)

 

igazság szerint ez csak egy példa akart lenni arra, hogy a "praktikus" ismereteket gyönyörűszépen kiírtották a hazai oktatásból (tevékeny felsőoktatási segédlettel)

 

 

pedig az általános és középiskolai oktatásnak mindenképpen tartalmaznia kellene ezeket az ismereteket, mint például az előbb ismertetett elsősegélynyújtást, de akár elmennék odáig, hogy alapvető pénzintézeti ismereteket is!

(bankszámla, hitelkártya, debitkártya)

 

de mivel ezekért "nem jár felvételi pont", és nem mutat jól a statisztikákban :/

 

 

így meg lehet, hogy 18 évesen kijön az ifjú az oskolából, de egy konnektort ön és közveszélyokozás nélkül nem tud kicserélni... 

Előzmény: swordmanus (20675)
urál Creative Commons License 2007.08.13 0 0 20677

Itt válaszolok, mert ebben már politika is akad.

Előzmény: swordmanus (20639)
arpapa Creative Commons License 2007.08.13 0 0 20676

mongyuk távol a családtól hónapokig!

de nem szivesen írok ide.

tegnap nagyon ráértem, máskor jobban odafigyelek.

árpapa

 

/ van egy álmom, egyszer nem névtelenül írni, nick nevek mögé bújni, itt MN1480 

mindenki felvállalta a nevét, én is /

tudjátok jobb lenne kezetfogni, mint basztatni egymást!

 

Előzmény: Törölt nick (20666)
swordmanus Creative Commons License 2007.08.13 0 0 20675
olyan is megtenné, mint amilyet én szoktam kapni: ilyen sárga csekk van benne, lehet menni vele postára befizetni... Na de ez itt off.
Az viszont on, hogy az elsősegéylt akár már a nyolcadikos, álktalános iskolás tananyagba bele lehetne tenni (akár biológia, akár oszt fői részbe) az egy kis, alig pár órás képzésecske, és igen hasznos lenne.
Előzmény: Zicherman Istvan (20673)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.13 0 0 20674

egyébként jó ötlet, talán le lehetne faragni az évi 1200 baleseti halálból

 

http://portal.ksh.hu/pls/ksh/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/tabl1_03i.html

Előzmény: swordmanus (20672)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.13 0 0 20673
Adnék én nekik boritékot....:( A'La ,,unabomber".:(((((((((((((((((
Előzmény: swordmanus (20672)
swordmanus Creative Commons License 2007.08.13 0 0 20672
Pedig nem lenne hülyeség, csakhát... De tudjuk mind. Szerintem inkább azon úszott el a dolog, hogy az iskolák illetve a nagyfejesek nem kaphatták meg kellő borítékjaikat...
Előzmény: Princ of Carpatia (20671)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2007.08.13 0 0 20671
Üdv Néked!

....olcsóübb lehetne a jogsi, ha pl. középiskola.....

Hát nem csak én, -mint egy elkötelezett- csalódtam óriásit a (reális) igérgetések során, mert emlékezem, hogy annó a politikai választások során volt aki igért az érettségi bizonyítvány mellé számítógépes felhasználói ismeretekről szóló végzettséget és JOGOSÍTVÁNY-t a középiskolában végzőknek! Lett belőle valami?
Mint annyi más, ez sem valósúlt meg!!! :-((

Öreg Csóka
Előzmény: swordmanus (20667)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.13 0 0 20670
Hosszútávon igen. De kicsiny hazánkban mindenki sok pénzt akar és azonnal.
A jövőre senki sem gondol:(((
Előzmény: swordmanus (20667)
swordmanus Creative Commons License 2007.08.13 0 0 20669
Elnézést, akkor tévedtem. Tényleg nem láttam a videót. Mondjuk akkor a fickó egy marha...
Előzmény: Éhesló (20668)
Éhesló Creative Commons License 2007.08.13 0 0 20668

Helló,

kamera előtt lőtt laza rövidsorozatokat.

 

Éhesló

Előzmény: swordmanus (20661)
swordmanus Creative Commons License 2007.08.13 0 0 20667
Épp minap beszélgetem ismerősömmel, hogy mennyivel olcsóübb lehetne a jogsi, ha pl. középiskola harmadik osztályban fel lehetne venni tantágyként, igen kicsipénzért (mint pl a hittanórát) mondjuk a Kresz meg az elsősegély részét. utóbbi külön hasznos lenne. A tömegbázis miatt olcsóbb lenne, s utána már csak a vezetgélés menne normál áron. Kreszből meg lehetne választani, b vagy c kategória, hasonlóan mint a normál/emelt szintű érettséginél. Annak a korosztálynak úgyis igencsak aktuális a dolog... És ha jogsit nem is tenne le utána, azért némi kresz és elsősegélyismeret sose árt.
Előzmény: Princ of Carpatia (20665)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2007.08.13 0 0 20665
Szia Renshaw!

.... Egyébként hatalmas hibának tartom az MHSZ megszüntetését is, és azt hiszem ezzel nem vagyok egyedül.....

Hát én is így voltam! Még kell egy kis idő, míg mindannyian rájöttök {mert én már rájöttem! :-) }, hogy ez mindenki privát dolga, -és sajnos már nem "Honvédelmi elhivatottság",- és azt a mai világban már nem éred meg, hogy adóforintokat fogsz intézményesen kapni "hobby" célokra. (Hacsak nem valami pályázaton kapol pízt rá, de arról sokoldalasan bé kell számolj igazoltan, hogy mire szórtad el a zsozsót! (Ezt meg gyakorlatból tudom mondani, mikor elszámolok a pályázati pénzzel az adományozó, az APEH, a Statisztikai hivatal.....önkormányzat, egyesületi közgyüllés... Szóval, néha inkább nem pályázunk, mármint nem éri meg pár ezer forintért....) Keményen meg kell fizesd a szórakozásod! (Én rádió-amatőrködök, és tudom mibe kerűl. -Tízezer felett van az évi MRASZ tagsági....- Valha az MHSZ-ben.....)
A gk jogsik meg amióta OKJ-s szakma lett...... No, ne mán ingyen oktatás! Piaci alapú!
Ha valaki meg akarja csinálni, kemény forintjába kerűl.... (Most írjam ide, hogy a lőtérre járó lövészet szerelmese is maga veszi a lőszert, és fizeti a lőtérhasználatot?)
Hiú ábránd állami pénzt várni.
Írtam alább Kuruc Barátomnak, hogy az önkéntes, egyesületi alapokon.....Szóval: Miként csinálnak tömegbázissal, OLCSÓN, adott esetben nem a "O" szinten álló, majdnem képzett tömegbázist. Pár ezer embert fegyverbe rántani nem nagy ügy egy alig húszezres reguláris erő tartalékának. Hát, ezt éljük! Sajna.....

Öreg Csóka

Előzmény: Renshaw (20652)
swordmanus Creative Commons License 2007.08.13 0 0 20664
Mondjuk ha a horvát társaság jött volna be, akkor záróra után is beszélgettünk volna még...
Előzmény: swordmanus (20663)
swordmanus Creative Commons License 2007.08.13 0 0 20663
István!

Josic könyvbemutatójáról cikk itt:
http://www.kalasnyikov.hu/index.php?page=cikkek&story=7&episode=6

Kár hogy nem voltál, az lett volna ám csak az igazi. Főleg, mikor a kocsmába bejött a szerb repülőnapos különítmény, szerbia feliratú pólókban... Megfagyott egy percre a levegő. :D
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.13 0 0 20662
...Amíg meg nem nősültem sok mindenbe belemásztam és sok mindent kipróbáltam...
Olyasmiket is, amikbe manapság már nemigen vágnék bele

De legalább nem unatkoztam. (Ha a felét leírnám - azt sem hinné el senki. Van egy-két jóbarátom, akik amikor leültek, kidumálták egymás között, hogy mi mindent csináltunk közösen (előtte nem ismerték egymást, csak a sztorikat hallották). Akkor jöttek rá arra, hogy a történetek igazak. És ez csak Magyarország:))
Előzmény: Zicherman Istvan (20660)
swordmanus Creative Commons License 2007.08.13 0 0 20661
Van rá egy söröm, hogy az nem sorozatlövő volt, hanem öntöltő. Csak hát ez kívülről ha nem nézzük alaposan, nem látszik, a fickó meg nyilván nem hirdette, hogy ez csak sportfegyver ám (sztár akart lenni, pedig a normális fegyverkedvelőknek az ilyesmi félreértés csak árt...). Nyilván az öntöltő sporteszköz és a sorozatlövő fegyverek között vannak külső eltérések is, de ezek csekélyek, és a kameraállásból tán még az élesszeműek se mondták volna meg az igazságot (nem láttam a felvételt). Ez lehet a magyarázat. Akkora marha csak nem volt, hogy illegális fegyverrel pózol országos tv előtt.
Előzmény: Éhesló (20658)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.13 0 0 20660
Nekem nincs ilyen jogom, de ismerek nagyon sok stalkert (katasztrófa és háborús túristák, zárt objektumokon járók).:))
Mellesleg Magyarországon is vannak stalkerek (bár nem sokan). P.l. közel egy tucatnyi Pripjatyot és Csernobilt bejárt stalker.
A kutató elme, ugye, kíváncsi.;)
Előzmény: Némedi László __ (20659)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.13 0 0 20659
főleg azért, mert egy ideig a BKVnak is dolgoztam, és én hülye, nem jártam be a titkos részeket, pedig volt kék színű ellenőrzési jogom... :(((
Előzmény: Zicherman Istvan (20657)
Éhesló Creative Commons License 2007.08.13 0 0 20658

Helló,

máig sem értem mit keresett ott a "civil" kezében sorozatlövő fegyver?

 

Éhesló

Előzmény: Kavics78 (20656)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.08.13 0 0 20657
Laci,
látom megrázó élmény volt a moszkvai ,,Metro-2" kis összefoglalóm:)))))))
Előzmény: Némedi László __ (20654)
Kavics78 Creative Commons License 2007.08.13 0 0 20656
"Úgy repülnének onnan, hogy hazáig nem érnének földet!"-Na, legalább jó a közlekedés.
Éhesló anno egy RTLKlubbos vidijóra gondolhatott.
Én úgy tudom az a gyáli lőtér.
Üdv!
Előzmény: Zicherman Istvan (20651)
gencsydani Creative Commons License 2007.08.13 0 0 20655

Nahát, milyen kicsi a világ!:D

Előzmény: Zicherman Istvan (20651)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.08.13