Egyetértek veled, annyi különbséggel hogy rugó nélkül inkább egy kukta súlyszelep, vagy egy biztonsági lefújó. Ezek nekem valamiért szimpatikusabbak es kiszámíthatóbb mint a rugós megoldás. Ha nem igy gondolod, nyugodtan mond. Építés előtt vagyok, érdekel mindenki véleménye-tapasztalata.
:-) Ok, a Pet az sokaknak nem tetszik, rendben. 72-74%-os szeszt is simán megbír pedig, károsodás nélkül, mind a szeszt, mind az üveget nézve. De ne menjünk bele, sok minden károsabb ennél, szerintem. Kandírozott narancshéj lesz benne, van egy csomaggal, amit nem használtam el, 200 ft a 100 grammos, nagyon ízletes dolog.
A csattal, vagy pláne a csavarokkal épp a lényeget veszíted el!!! A BIZTONSÁGOT ! Az egészben az a legjobb, hogy ha bármi miatt túlnyomás keletkezne, "csak emelem kalapom", egyet böffent és távozik, nem pedig robban.
A fedő- és kupola súlya, illetve a vízoszlop magassága elegendő kell hogy legyen normális üzem esetén.
Az én következő főzőm biztos, hogy vízzáras, duplafalú, fullréz lesz (keverővel)! :)))
Mennyiségre így jó,de az Isten szerelmére 3-400ft a 4.20-as dunsztos üveg kupakkal,könyörgöm ne mű.ag-ba!.....2-4hét napon,oszt egy-egy csomag darabos fahéj,10 szem szegfűszeg,1-2 narancs(lehetőleg bio)héjája üvegenként és cukorszirup ízlés szerint(literenként 1/4l víz 50dkg cukrot szoktam)de ez egyéni döntés.
Szedtem ma egy egy ismerősöm kertjében 2 nagy szatyor piros ribizlit,nagyon szép érettek,némelyik már akkora mint egy kisebb meggy.
tudom,nem túl nagy mennyiség,azt hittem közel 1 diszperzites vödörnyi,de nem lett annyi sajnos gyakorlatban... (ha van lehetőségem,holnap még szedek hozzá).
mivel ribizlit,még sosem csináltam(sok minden mást sem :-) ),így nem tudom,igényel e különleges törődést,most ott tartok,hogy meg van mosva,és le van szedve az összes szára.
kérdések:
- össze turmixoljam?
- vizet tegyek hozzá egy kicsit
- és minimális cukrot igényel e? (mivel elég savanykás jellegű gyümölcs azért kérdezem)
Köszi, de már összedobtam, illetve a munka része megvan, már csak a fűszerezésen töprengek kicsit. Lehet így hagyom 1-2 hétig, aztán kóstolok belőle kicsit, akkor már jobban átlátom, mi is kéne még bele. Összesen 12 liter kerek 60% szesz, 3 literenként van benne: 22 db dió, ami pontosan 830-840 gramm, ballononként. Vettem pár hozzávalót, ami bejátszhat, valami meg van is itthon.
Ennyi dióm volt itthon, mind bele is ment, talán elég lesz a sikerhez. Most olyan 10 perces lehet.
100-as üstre mekkora lenne az ideális? Egy skiccel tudsz segíteni merre induljak? lehet hogy hülye kérdés de így hogy víz van benne, nem hígul a szesz nagyon? Nem egyértelmű a működése.
Zsuzska, zsorsz, Tintus, köszönöm szépen az infókat! Összedobok egy jó adagot, aztán jöhet az érlelés. Itt is van egy jó kis kedvcsináló, képekkel ha valaki még szeretne majd készíteni ilyen italt, lap alján írják, hogy nem igazán lehet elcseszni, mert mindenképpen finom lesz a végeredmény.: http://dioskonyv.bionuss.eu/44-02/1.htm
Szerintem a vízzáras megoldás, egyszerűen kezelhető, jó zárás, de ahogy írták legalább 5 cm legyen a vízzár, és valamilyen csat, vagy csavar rögzítés itt is kell.