Semmi gond, sejtettem, hogy nem a fahéjra értetted. A fahéj nagyon brutális fűszer, én egyéb italokba nem is szoktam egész fahéjat tenni, mert brutálisan el tudna nyomni mindent. Anno csináltam még jó 3 csomag egész fahéj+600 ml 73%-os szeszből áztatmányt, most már fél éves lehet. Lassan fogy, erős kivonat. Literenként 5-6 cseppet szoktam használni belőle, 10 csepptől már erősen érezhető.
No, meg süteményekbe is jó. Pl. 5 liter palacsinta tésztába adagolva 1 kávéskanálnyit, kisütve, rendesen érezni a fahéjasságot.
Ugyanez megvan vaníliában is, 3 szál fahéj, középen szikével felhasítva, majd 2 cm-es darabokra vágva, 2-3 dl 73%-osban. Literenként 1 ml-t szoktam belőle használni, de ez italfüggő, vanília barátságosabb. Könnyebb ezekkel a fűszerezés, 1-2 hónap áztatás után jól használhatóak, sokkal jobb, erősebb, mint akármelyik bolti aroma. (no és elmondhatod, hogy saját gyártmány, te készítetted, ugye, az alkotás öröme) Adagolás után pár nap alatt összeérik a többi ízekkel, a kész itallal. Diós színe megfeketedett teljesen, nagyon finom illat kezd alakulni.:)
A meleg szesz jobban old, mint a hűvös helyen lévő. Az 55-65%-os, még gyorsabban old, mint a gyengébb szeszfokúak, főleg melegen. Ezt amíg nincs rutinom vele, nem siettetem, alakuljon csak szépen lassan, kóstolgatom majd.
Egyet értek a kollégával, de nem tudom, hogy miért....
Én is a napon tartom az ablakban, és sokkal sötétebb, mint ami nem fért oda.
A recept is úgy írta, hogy tegyük a napra, most majd lesz összehasonlítás, hogy mi a különbség a kettő között. (hacsak nem keverem össze, mint a múltkor)
Bocsánat!Valszeg elgurult a cavinton, 1rúd vanilia üvegenként ,először hosszába,majd 2-3cm-re vágva.Tigris bele kell még bele és szörnyű lesz az ereje!:)
Évek óta M.Treben szerint csinálom,Ő 2-4 hét napon v.melegen érlelést ír,milyen érv lehet ellene?...ezen még nem gondolkodtam,csak azt tudom,a népek megőrülnek így is érte.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Lehet, hogy ez a "biztonság mindenek fölött" nálam már szakmai ártalom. Eleinte belém sulykolták, aztán meg én a beosztottakba. 30 év vasút, most meg második éve alagút, hagy némi nyomot... :)))
Egyetértek veled, annyi különbséggel hogy rugó nélkül inkább egy kukta súlyszelep, vagy egy biztonsági lefújó. Ezek nekem valamiért szimpatikusabbak es kiszámíthatóbb mint a rugós megoldás. Ha nem igy gondolod, nyugodtan mond. Építés előtt vagyok, érdekel mindenki véleménye-tapasztalata.
:-) Ok, a Pet az sokaknak nem tetszik, rendben. 72-74%-os szeszt is simán megbír pedig, károsodás nélkül, mind a szeszt, mind az üveget nézve. De ne menjünk bele, sok minden károsabb ennél, szerintem. Kandírozott narancshéj lesz benne, van egy csomaggal, amit nem használtam el, 200 ft a 100 grammos, nagyon ízletes dolog.
A csattal, vagy pláne a csavarokkal épp a lényeget veszíted el!!! A BIZTONSÁGOT ! Az egészben az a legjobb, hogy ha bármi miatt túlnyomás keletkezne, "csak emelem kalapom", egyet böffent és távozik, nem pedig robban.
A fedő- és kupola súlya, illetve a vízoszlop magassága elegendő kell hogy legyen normális üzem esetén.
Az én következő főzőm biztos, hogy vízzáras, duplafalú, fullréz lesz (keverővel)! :)))
Mennyiségre így jó,de az Isten szerelmére 3-400ft a 4.20-as dunsztos üveg kupakkal,könyörgöm ne mű.ag-ba!.....2-4hét napon,oszt egy-egy csomag darabos fahéj,10 szem szegfűszeg,1-2 narancs(lehetőleg bio)héjája üvegenként és cukorszirup ízlés szerint(literenként 1/4l víz 50dkg cukrot szoktam)de ez egyéni döntés.