Keresés

Részletes keresés

zsorsz Creative Commons License 2014.07.01 0 0 100792

Világos,melegebb oldószer,az extrakció jobban érvényesül,sok hasonló recept sötétben ajánlja az érlelést,soha nem értettem miért?

Előzmény: Törölt nick (100791)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.01 0 0 100791

 Semmi gond, sejtettem, hogy nem a fahéjra értetted. A fahéj nagyon brutális fűszer, én egyéb italokba nem is szoktam egész fahéjat tenni, mert brutálisan el tudna nyomni mindent. Anno csináltam még jó 3 csomag egész fahéj+600 ml 73%-os szeszből áztatmányt, most már fél éves lehet. Lassan fogy, erős kivonat. Literenként 5-6 cseppet szoktam használni belőle, 10 csepptől már erősen érezhető.

  No, meg süteményekbe is jó. Pl. 5 liter palacsinta tésztába adagolva 1 kávéskanálnyit, kisütve, rendesen érezni a fahéjasságot.

  Ugyanez megvan vaníliában is, 3 szál fahéj, középen szikével felhasítva, majd 2 cm-es darabokra vágva, 2-3 dl 73%-osban.  Literenként 1 ml-t szoktam belőle használni, de ez italfüggő, vanília barátságosabb. Könnyebb ezekkel a fűszerezés, 1-2 hónap áztatás után jól használhatóak, sokkal jobb, erősebb, mint akármelyik bolti aroma. (no és elmondhatod, hogy saját gyártmány, te készítetted, ugye, az alkotás öröme) Adagolás után pár nap alatt összeérik a többi ízekkel, a kész itallal. Diós színe megfeketedett teljesen, nagyon finom illat kezd alakulni.:)

   A meleg szesz jobban old, mint a hűvös helyen lévő. Az 55-65%-os, még gyorsabban old, mint a gyengébb szeszfokúak, főleg melegen. Ezt amíg nincs rutinom vele, nem siettetem, alakuljon csak szépen lassan, kóstolgatom majd.

Előzmény: zsorsz (100781)
zsuzska60 Creative Commons License 2014.07.01 0 0 100790

mondjuk 3 részre osztod?? :-)

Előzmény: Öregdömperes (100789)
Öregdömperes Creative Commons License 2014.07.01 0 0 100789

Talán mentségemre az szolgál,hogy a 13.literes fözöbe ez kétszer pont bele fér.A maradékkal mit kezdtem volna?

Hetek óta olvasom,és Tőletek is tudom,hogy 20-25% a jó.

Előzmény: Öregdömperes (100786)
snapszmester Creative Commons License 2014.07.01 0 0 100788

Semmi gond, majd ha csípős lesz meg opálos megkérdezed hogy mit tegyél vele.

Előzmény: Öregdömperes (100786)
zsuzska60 Creative Commons License 2014.07.01 0 0 100787

a lényeg, hogy aki csinálja, legalább ért valamihez :-))

Előzmény: snapszmester (100785)
Öregdömperes Creative Commons License 2014.07.01 0 0 100786

Szomorúan mondom ez egy kicsivel több.

Előzmény: snapszmester (100785)
snapszmester Creative Commons License 2014.07.01 0 0 100785

Tudomásul vettük. Te is vedd tudomásul hogy a legjobb eredmény 20-25% alszesz finomításakor várható. Lehet hogy ez annyi, de ezt mi nem tudhatjuk.

Előzmény: Öregdömperes (100784)
Öregdömperes Creative Commons License 2014.07.01 0 0 100784

24,5.liter alszesz lett.

9.30.kor el indult a finomitás.

Nem hígítottam rajta.

zsuzska60 Creative Commons License 2014.07.01 0 0 100783

mit megőrülnek, egyszerűen követelik!!! :-)))

Előzmény: zsorsz (100780)
zsuzska60 Creative Commons License 2014.07.01 0 0 100782

Egyet értek a kollégával, de nem tudom, hogy miért....

Én is a napon tartom az ablakban, és sokkal sötétebb, mint ami nem fért oda.

A recept is úgy írta, hogy tegyük a napra, most majd lesz összehasonlítás, hogy mi a különbség a kettő között. (hacsak nem keverem össze, mint a múltkor)

Előzmény: TINTUS (100777)
zsorsz Creative Commons License 2014.07.01 0 0 100781

Bocsánat!Valszeg elgurult a cavinton, 1rúd vanilia üvegenként ,először hosszába,majd 2-3cm-re vágva.Tigris bele kell még bele és szörnyű lesz az ereje!:)

Előzmény: Törölt nick (100766)
zsorsz Creative Commons License 2014.07.01 0 0 100780

Évek óta M.Treben szerint csinálom,Ő 2-4 hét napon v.melegen érlelést ír,milyen érv lehet ellene?...ezen még nem gondolkodtam,csak azt tudom,a népek megőrülnek így is érte.

Előzmény: TINTUS (100777)
sogi01 Creative Commons License 2014.07.01 0 0 100779

                                              vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

Előzmény: sogi01 (100738)
snapszmester Creative Commons License 2014.07.01 0 0 100778

A nagyobb nem kategória. Pontosabban.

Előzmény: lezli56 (100776)
TINTUS Creative Commons License 2014.06.30 0 0 100777

Miért erölteted a napon tartását nem értem????

Előzmény: zsorsz (100764)
lezli56 Creative Commons License 2014.06.30 0 0 100776

Mester!

Ugye nem jelent problémát, ha nagyobb.

Előzmény: snapszmester (100746)
schlumbergerrrr Creative Commons License 2014.06.30 0 0 100775

No, már nem 25 kV ???

Előzmény: Babar66 (100774)
Babar66 Creative Commons License 2014.06.30 0 0 100774

Lehet, hogy ez a "biztonság mindenek fölött" nálam már szakmai ártalom. Eleinte belém sulykolták, aztán meg én a beosztottakba. 30 év vasút, most meg második éve alagút,  hagy némi nyomot...   :)))

Előzmény: norris53 (100768)
gabor0036 Creative Commons License 2014.06.30 0 0 100773

Erre az esetre lesz betéve nekem is egy kicsi hasadótárcsa. Nem szeretnék a boon oldalán lenni a hírekben. Ennyit nekem megér. Safety first. 

Előzmény: Babar66 (100770)
Babar66 Creative Commons License 2014.06.30 0 0 100772

Bár, mondjuk a nagyoknál, vagy a bérfőzdében, ahová régen jártam, az egész alma is simán átgurult volna a páracsövön, de talán még a hűtőn is ...  :)))

Előzmény: norris53 (100768)
Babar66 Creative Commons License 2014.06.30 0 0 100771

Akkor a tiéd nem vízzáras?  (Mert te tudol' olyant' csinálni, abban biztos vagyok...  :)  )  Mert nekem úgy rémlett.

Üdv! 

Előzmény: norris53 (100768)
Babar66 Creative Commons License 2014.06.30 0 0 100770

Na, ja. De ha a súlyszelep, vagy biztonsági lefúvó lyukát eltömíti a trutyi, vajon mennyit ér???

Előzmény: gabor0036 (100769)
gabor0036 Creative Commons License 2014.06.30 0 0 100769

Egyetértek veled, annyi különbséggel hogy rugó nélkül inkább egy kukta súlyszelep, vagy egy biztonsági lefújó. Ezek nekem valamiért szimpatikusabbak es kiszámíthatóbb mint a rugós megoldás. Ha nem igy gondolod, nyugodtan mond. Építés előtt vagyok, érdekel mindenki véleménye-tapasztalata. 

Előzmény: norris53 (100768)
norris53 Creative Commons License 2014.06.30 0 0 100768

A legbiztonságosabb akkor ha nem főzünk pálinkát mert az veszélyes ! :-)

Nem a csavarok miatt van baleset - a nagyok sem bűfiztetik vízzárral a főzőt :-)

Jó nagy csavarokkal rakják össze és egy beöntő nyíláson - is ott a csavar !!

Ha elég magas a sisak-fedél - ha jól van méretezve a páracső akkor már csak szándékosan lehet baleset !

Persze ha össze rakod és még hogy beleférjen tölcsérrel bele erőszakolod a maradékot akkor minden lehet !

Nem a víz-zár ellen írtam - hanem mint lehetőség a csavar a rugó-stb mellet !

 

Csak szerényen írom -hogy ne beszéljünk rá senkit olyanra amit utólag meg fog bánni :-))))

Előzmény: Babar66 (100765)
körte51 Creative Commons License 2014.06.30 0 0 100767

Ezért jó az iratcsipesz is! A csavarost is egyszerű biztonságossá tenni, kicsit hosszabb csavarra rugó és úgy rá az anya!

Előzmény: Babar66 (100765)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.30 0 0 100766

:-) Ok, a Pet az sokaknak nem tetszik, rendben. 72-74%-os szeszt is simán megbír pedig, károsodás nélkül, mind a szeszt, mind az üveget nézve. De ne menjünk bele, sok minden károsabb ennél, szerintem. Kandírozott narancshéj lesz benne, van egy csomaggal, amit nem használtam el, 200 ft a 100 grammos, nagyon ízletes dolog.

Előzmény: zsorsz (100764)
Babar66 Creative Commons License 2014.06.30 0 0 100765

A csattal, vagy pláne a csavarokkal épp a lényeget veszíted el!!!  A BIZTONSÁGOT !  Az egészben az a legjobb, hogy ha bármi miatt túlnyomás keletkezne, "csak emelem kalapom", egyet böffent és távozik, nem pedig robban.

A fedő- és kupola súlya, illetve a vízoszlop magassága elegendő kell hogy legyen normális üzem esetén.

Az én következő főzőm biztos, hogy vízzáras, duplafalú, fullréz lesz (keverővel)!   :)))

Előzmény: crosspisti (100742)
zsorsz Creative Commons License 2014.06.30 0 0 100764

Mennyiségre így jó,de az Isten szerelmére 3-400ft a 4.20-as dunsztos üveg kupakkal,könyörgöm ne mű.ag-ba!.....2-4hét napon,oszt  egy-egy csomag darabos fahéj,10 szem szegfűszeg,1-2 narancs(lehetőleg bio)héjája üvegenként és cukorszirup ízlés szerint(literenként 1/4l víz 50dkg cukrot szoktam)de ez egyéni döntés.

Előzmény: Törölt nick (100756)
Babar66 Creative Commons License 2014.06.30 0 0 100763

:)))

Előzmény: peca_matyi (100761)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!