Keresés

Részletes keresés

csikfer Creative Commons License 2010.10.16 0 0 70842
Sziasztok!
Ebben a gombában kit tisztelhetek?
Budakeszi mellet egy tölgyerdőben nő, savanyú talajon. Jelenleg Tölcséres rókagombák társaságában (volt még ugyanitt 1db Bronzos vargánya, Légyölő galóca az érdekesebbek közül).
Kb. 1 hónapja jelent meg, és hosszú sorokban terem. Az eredeti képek linkje:.
Mielőtt megint elkezdi szapulni valaki a képminőséget, tudom, hogy nem a legjobb, sajnos már esteledett, a tölcséres rókagombát is ott kellet hagyni. Ma visszamegyek értük, lesz időm fotózni, meg fény is több lesz.
j007 Creative Commons License 2010.10.16 0 0 70841
kecskeméti piacon sok őzláb és rizike, bár az utóbbi kissé viseltes.
Tendrei Creative Commons License 2010.10.16 0 0 70840
Ok. Mindig az, amit lilapereszke mond. :-)
Előzmény: G.Orsi75 (70811)
Galagonyovics Creative Commons License 2010.10.16 0 0 70839
Tavaly feltettem én is. (54591-es post)
Ha jól emlékszem, Heyderia azonosította.
Budán, a Remetehegyen találtam.
Előzmény: Abu Ramla (70838)
Abu Ramla Creative Commons License 2010.10.16 0 0 70838

De igen, lehet! A névvel felvértezve átnéztem egy csomó oldalt, csak ez a faj lehet. Hazai gyakoriságára nézve tudnál e valamit mondani?

Köszönettel, Abu Ramla 

Előzmény: lilapereszke (70831)
Bangyee Creative Commons License 2010.10.15 0 0 70837
Nagy részük valószínűleg gyűrűs tuskógomba esetleg laska - ezek nőnek tömegesen mostanság (persze más is lehet, csak ezek a leggyakoribbak).
Előzmény: basinger (70836)
basinger Creative Commons License 2010.10.15 0 0 70836

Ez ügyben nekem szerencsém van, tele az erdő tönkökkel, kidőlt korhadt fákkal és ezeken rengeteg a gomba, de egyikhez sem merek hozzányúlni.

Ezután másként lesz: a feltalálható összes gombából szedek mintát és megnézetem a szakértővel. Szeretném a fagyasztót legalább gombával telerakni, ha már húsra alig fussa...

Előzmény: Bangyee (70833)
basinger Creative Commons License 2010.10.15 0 0 70835
Úgy értsem, hogy blansírozod, ill. előfőzöd, a főzőlevet leöntöd, majd ezután kerül a hagymára?
Előzmény: apitonya (70824)
Bangyee Creative Commons License 2010.10.15 0 0 70834
Viszont találtam véletlenül lilatönkű pereszkét, ennek örültem. :)
Előzmény: Bangyee (70833)
Bangyee Creative Commons License 2010.10.15 0 0 70833
Hát én képtelen voltam ilyen mohás erdőt találni Börzsönyben 500-700m között, meg is lett az "eredménye" (betli).
Előzmény: Törölt nick (70737)
Corsica1 Creative Commons License 2010.10.15 0 0 70832
Sziasztok, nem írtam még ide, csak olvasok néha egy ideje. Gyűrűs tuskógomba-ügyben írnék. Mi sem nagyon ettük eddig a nyálkássága miatt. Pár napja kipróbáltam úgy, hogy kis olívaolajra egy tepsibe tettem a kalapokat, só-bors, és 200 fokon sütöttem kb. 40 percet. A végén erős ízű sajtot morzsoltam-olvasztottam rá (ahogy a keserűgombát is szoktuk), most épp kecskesajtot, de mással is jó szerintem. Nagyon-nagyon finom volt, semmi nyálkásság, markáns, finom gombaíz, holnap szedünk is egy újabb adagot.
lilapereszke Creative Commons License 2010.10.15 0 0 70831
Előzmény: Abu Ramla (70829)
Gamma Leonis Creative Commons License 2010.10.15 0 0 70830
Békéscsabán szeretnék létrehozni egy gombaklubot.
Akit érdekel, írhat nekem :-)
algieba kukac freemail pont hu
Abu Ramla Creative Commons License 2010.10.15 0 0 70829
A 70826 képei
heyderia Creative Commons License 2010.10.15 0 0 70828
Pl 2, nem hajlik alá.
Előzmény: lilapereszke (70822)
lilapereszke Creative Commons License 2010.10.15 0 0 70827
pecsétviasz gomba, és labirintus tapló
A kislány nagyon aranyos :-)
Előzmény: G.Orsi75 (70825)
Ormótlan Creative Commons License 2010.10.15 0 0 70826
Hú, ez nem lehet rossz kaja, bár nálunk a gy.t. gombás rizsnek van eltéve, de lehet, hogy szedek még a hétvégén s kipróbálom padlizsánnal. Köszi a tippet!
Előzmény: lilapereszke (70818)
G.Orsi75 Creative Commons License 2010.10.15 0 0 70825
Ugye!Ugye!:)Hát,mi más lehetne?
Köszi.
És azt a két fagombaszerűt hogy hívják?
Előzmény: lilapereszke (70816)
apitonya Creative Commons License 2010.10.15 0 0 70824
A gyűrűs tuskógomba étkezési értéke minden ősszel téma a topikon. Erre is igaz, ami minden vadon termő gombára, hogy ízlés dolga. Nekünk bejött, nagyon szeretjük vegyes gombapöribe, mint fő alkotóelem. Én mielőtt ráteszem a hagymás alapra mindig beledobom lobogó forró vízbe 1-2 percre, ezután a kezelés után nekünk már abszolút "konyhaképes".

Előzmény: Labor (70793)
Abu Ramla Creative Commons License 2010.10.15 0 0 70823

Ő ki lehet ?

Ismérvek : homoktalaj, 25-35 cm vastag akác és nyár (évek alatt tömörödő, humuszosodó) avar; érintésre, különösen dörzsölésre, kaparásra, azonnal élénk piros színeződés (élénkebb, mint a képeken) a lemezeken és a tönkön; a színeződés szemmel követhető gyorsasággal fahéjszínű, majd fakó barna lesz. Ízt és illatot nem próbáltam, de ez pótolható; tönk és lemezek fehérek. Csak egyetlen példány.  

???

Köszönettel, Abu Ramla

lilapereszke Creative Commons License 2010.10.15 0 0 70822
Szerintem amit a tönk aljáról írtál nagyon jók és elegek a döggomba kontra szürke tölcsérgomba felismeréshez!! (részemről nagyon tanulságos volt)
Sőt mintha ez volna az egyetlen megfogható pontja az összetéveszthetetlenségnek!
Azért a begöngyöltség megfigyelése nem annyira markáns határozó bélyeg.
Pl1
pl2
Előzmény: heyderia (70819)
szilkó Creative Commons License 2010.10.15 0 0 70821
Köszönöm a választ!
Előzmény: heyderia (70813)
heyderia Creative Commons License 2010.10.15 0 0 70820

Én már jártam is arra:

erről az alföldi gombászok sokat írtak nemrég a topikban

 

összakadtam a kapuban azzal, akinek kertjében ez a lilás belsejű pöfeteg él

 

Albert Lászlóról elnevezett pókhálósgomba is volt a kiállításon

 

 

 

 

Előzmény: lilapereszke (70817)
heyderia Creative Commons License 2010.10.15 0 0 70819
Ha valaki feltenne egy olyan nagy döggomba fényképet, ahol a fiatal példány kalapja ilyen módon begöngyölt vagy aláhajlik, akkor számomra igencsak bővülne annak a fajnak a variabilitása, illetve a változatossága.
Előzmény: szilkó (70633)
lilapereszke Creative Commons License 2010.10.15 0 0 70818
Ha kinyílt a kalap, akkor valóban már nem a zsenge korosztályból sikerült vásárolnod.
Olvass vissza, legtöbben a megfőzött gomba (tényleg 20 perc!) nyálkásságáról panaszkodnak.
Hogy ne legyen kudarc az első élmény ne paprikásnak csináld meg, javaslom.
Egy recept a közös gombáról
Előzmény: Labor (70793)
lilapereszke Creative Commons License 2010.10.15 0 0 70817
Szerintem inkább a gombakiállításra gyűjtötte:-) Biztos nem akarta, hogy törjenek a mozgatástól. Máskor örül, ha beszélhet :-)
Október 15., 16, 17 Kertészeti Egyetem (Őszi kertészeti napok)
Gombakiállítással egybekötve:
" A Magyar Mikológiai Társaság többszáz gombából álló kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők, sőt, a gombaszakértők a vadon termő és termesztett gombákkal kapcsolatos kérdéseket is megválaszolják, segítenek a gombák meghatározásában."


Előzmény: mángorló (70798)
lilapereszke Creative Commons License 2010.10.15 0 0 70816
Rókagomba az. Ha félbe vágod és a húsa fehér, akkor biztos. A rókagombánál megfigyelhetők a ráncok között a kereszterek, amit a második képen jól ki lehet venni.
Illata kajszi barackra emlékeztető remélem.
Előzmény: G.Orsi75 (70811)
lilapereszke Creative Commons License 2010.10.15 0 0 70815
Az előzőhöz képest tényleg jobbak :-) Erről már mernék tippelni.
Az óriás tölcsérgomba kissé idősebb példányait lelted. Sajnos ilyen betölcséresedett állapotban már nagyon szívós, fogyasztásra nem ajánlott.
Előzmény: mervipapa (70806)
heyderia Creative Commons License 2010.10.15 0 0 70814
Melyik piacon volt ez?
Előzmény: Hiver (70716)
heyderia Creative Commons License 2010.10.15 0 0 70813
A baloldali tönkjén látszik a rózsaszín spórapor, egyébként a sárga, tönkhöz nőtt lemezek is segítenek abban, hogy a nagy döggombát lelted. A másik képen (70752)lila pereszke van valóban.
Előzmény: szilkó (70749)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!