Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Sziasztok! Ebben a gombában kit tisztelhetek? Budakeszi mellet egy tölgyerdőben nő, savanyú talajon. Jelenleg Tölcséres rókagombák társaságában (volt még ugyanitt 1db Bronzos vargánya, Légyölő galóca az érdekesebbek közül). Kb. 1 hónapja jelent meg, és hosszú sorokban terem. Az eredeti képek linkje:. Mielőtt megint elkezdi szapulni valaki a képminőséget, tudom, hogy nem a legjobb, sajnos már esteledett, a tölcséres rókagombát is ott kellet hagyni. Ma visszamegyek értük, lesz időm fotózni, meg fény is több lesz.
Ez ügyben nekem szerencsém van, tele az erdő tönkökkel, kidőlt korhadt fákkal és ezeken rengeteg a gomba, de egyikhez sem merek hozzányúlni.
Ezután másként lesz: a feltalálható összes gombából szedek mintát és megnézetem a szakértővel. Szeretném a fagyasztót legalább gombával telerakni, ha már húsra alig fussa...
Sziasztok, nem írtam még ide, csak olvasok néha egy ideje. Gyűrűs tuskógomba-ügyben írnék. Mi sem nagyon ettük eddig a nyálkássága miatt. Pár napja kipróbáltam úgy, hogy kis olívaolajra egy tepsibe tettem a kalapokat, só-bors, és 200 fokon sütöttem kb. 40 percet. A végén erős ízű sajtot morzsoltam-olvasztottam rá (ahogy a keserűgombát is szoktuk), most épp kecskesajtot, de mással is jó szerintem. Nagyon-nagyon finom volt, semmi nyálkásság, markáns, finom gombaíz, holnap szedünk is egy újabb adagot.
Hú, ez nem lehet rossz kaja, bár nálunk a gy.t. gombás rizsnek van eltéve, de lehet, hogy szedek még a hétvégén s kipróbálom padlizsánnal. Köszi a tippet!
A gyűrűs tuskógomba étkezési értéke minden ősszel téma a topikon. Erre is igaz, ami minden vadon termő gombára, hogy ízlés dolga. Nekünk bejött, nagyon szeretjük vegyes gombapöribe, mint fő alkotóelem. Én mielőtt ráteszem a hagymás alapra mindig beledobom lobogó forró vízbe 1-2 percre, ezután a kezelés után nekünk már abszolút "konyhaképes".
Ismérvek : homoktalaj, 25-35 cm vastag akác és nyár (évek alatt tömörödő, humuszosodó) avar; érintésre, különösen dörzsölésre, kaparásra, azonnal élénk piros színeződés (élénkebb, mint a képeken) a lemezeken és a tönkön; a színeződés szemmel követhető gyorsasággal fahéjszínű, majd fakó barna lesz. Ízt és illatot nem próbáltam, de ez pótolható; tönk és lemezek fehérek. Csak egyetlen példány.
Szerintem amit a tönk aljáról írtál nagyon jók és elegek a döggomba kontra szürke tölcsérgomba felismeréshez!! (részemről nagyon tanulságos volt) Sőt mintha ez volna az egyetlen megfogható pontja az összetéveszthetetlenségnek! Azért a begöngyöltség megfigyelése nem annyira markáns határozó bélyeg. Pl1 pl2
Ha valaki feltenne egy olyan nagy döggomba fényképet, ahol a fiatal példány kalapja ilyen módon begöngyölt vagy aláhajlik, akkor számomra igencsak bővülne annak a fajnak a variabilitása, illetve a változatossága.
Ha kinyílt a kalap, akkor valóban már nem a zsenge korosztályból sikerült vásárolnod. Olvass vissza, legtöbben a megfőzött gomba (tényleg 20 perc!) nyálkásságáról panaszkodnak. Hogy ne legyen kudarc az első élmény ne paprikásnak csináld meg, javaslom. Egy recept a közös gombáról
Szerintem inkább a gombakiállításra gyűjtötte:-) Biztos nem akarta, hogy törjenek a mozgatástól. Máskor örül, ha beszélhet :-) Október 15., 16, 17 Kertészeti Egyetem (Őszi kertészeti napok) Gombakiállítással egybekötve: " A Magyar Mikológiai Társaság többszáz gombából álló kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők, sőt, a gombaszakértők a vadon termő és termesztett gombákkal kapcsolatos kérdéseket is megválaszolják, segítenek a gombák meghatározásában."
Rókagomba az. Ha félbe vágod és a húsa fehér, akkor biztos. A rókagombánál megfigyelhetők a ráncok között a kereszterek, amit a második képen jól ki lehet venni. Illata kajszi barackra emlékeztető remélem.
Az előzőhöz képest tényleg jobbak :-) Erről már mernék tippelni. Az óriás tölcsérgomba kissé idősebb példányait lelted. Sajnos ilyen betölcséresedett állapotban már nagyon szívós, fogyasztásra nem ajánlott.
A baloldali tönkjén látszik a rózsaszín spórapor, egyébként a sárga, tönkhöz nőtt lemezek is segítenek abban, hogy a nagy döggombát lelted. A másik képen (70752)lila pereszke van valóban.