Keresés

Részletes keresés

gitana19 Creative Commons License 2004.06.12 0 0 458
Én pont ezt az örjöngést bírom, ill. azt, hogy jó-jó, buli van de nem vernek szét semmit, nagyobb biztonságban érzem magam köztük, mint mikor Bécsben rapidosokkal kell a metrón utaznom...
Mikor kint voltál, ha jól sejtem, megnyerte a Porto a bajnokságot, a sorozat végén is ünnepelt, plussz a BL-t is megnyerte... Ilyen mondjuk nincs mindig :-) Bár ha nagyon akarnak, akkor találnak okot a bulira. Ahogy annó gimiben: Miért isztok? Mert szerda van...
Ja, ha úgyis most voltál kint: milyenek az árak? Csak hogy felkészüljek. Pl. 1 pizza, 1 gombóc fagyi, 1 kávé, ilyesmik...
Előzmény: quilla (457)
quilla Creative Commons License 2004.06.12 0 0 457
Azért kárörömködik, mert a sok elvetemült fotbalrajongónak most nincsen oka a nagy hepajra és arra, hogy felverjék a békésen pihenni/aludni vágyó városlakókat. Mert ha ez csak néha fordulna elő, akkor okés, de amíg én pl. ott voltam, heti rendszerességgel volt az őrjöngés. Szóval most nincs ok örülni...azt mondta, ha elvesztik a következő meccset, akár még a kormány is megbukik... no jó, ez vicc valahol, de szerinte most örömködés helyett megy majd a szidás. (de nem kell rá hallgatni, ő tényleg utálja ezt a cécót)
(a német pedig (nekem) egy gyönyörű nyelv)
Előzmény: gitana19 (456)
gitana19 Creative Commons License 2004.06.12 0 0 456
Mér kárörül? Scolari? Na, azért én is.
Képzeld, kerestem, és találtam, egyből 1 hanganyagot is :-)))Pessoa-t. Teccik! Todom, hülye vagyok, de nekem tetszett a Faust. Eredetiben is. És amúgy a némettel sincs semmi bajom., Nem túl szép nyelv, de jó nyelvtani alap az angolhoz, meg szerintem minden máshoz is. Szal még1szer köszi avagy muita obrigada :-)
Előzmény: quilla (455)
quilla Creative Commons License 2004.06.12 0 0 455
áááá, Goethetől nem Faustot kell olvasni, ez a titka :o)) Hanem Werthert. Mondjuk az is megfekszi az ember gyomrát, mert nem könnyű szöveg, de maga a mű egy csoda. És nem utálja meg tőle az ember sem a nyelvet sem az írót. Hesse (Knulp) az viszont meg egyenesen gyönyörű eredetiben, de ez már nem ide való téma, bocsi a többiektől :o))))
Zárójelben és halkan merem csak megjegyezni, hogy én nem vagyok ám egy nagy focirajongó, és akkor még finom voltam. No a kedvesem meg egyike az igen kevés őshonosnak, aki szintén hasonló érzésekkel viseltet a téma iránt. Mindenesetre én örültem volna ha nyernek, ő viszont most kárörül... :o))
Előzmény: gitana19 (454)
gitana19 Creative Commons License 2004.06.12 0 0 454
Nagyon köszi!!!!
Németből velük szenvedtem meg teljesen: Goethe Faust, Schiller Ármány és szerelem, Haramiák. Vers viszont 1 csomó, meg novellák is, de azért Schiller kemény volt. Mostanság inkább szakirodalmat olvasok németül.
Mindjárt meg is keresem őket :-)
Ja. :-( A Baía felküldi a 2 kesztyűjét, azok jobban védenek, mint a Ricardo. Na mondjuk nem ő volt az 1etlen béna...
Én még az RTP Jornal da Tarde-ból szoktam tanulni :-) A bemondók nagyon szépen beszélnek :-) Na, valszeg aug. végén fogok tanulni... De majd még holnap fel kell hívnom a csajt. :-)
Előzmény: quilla (453)
quilla Creative Commons License 2004.06.12 0 0 453
Gitana, emitt a XX.századi portugál romantikus költőd: Florbela Espanca. Aszonta a kedves, hogy most hirtelen több nem jut eszébe, de ha majd jut, akkor jelzi.
(szépen kikapott a csapat az elébb...)
Én német irodalmat többnyire eredetiben szoktam, de azt persze kényszer hatására, vagyis úgy kezdődött, aztán meg már úgy is maradt. Azért a spanyol klasszikus szépirodalommal nem küzdenék meg :o) De talán egy mai íróval akár még portugálul is, ha odajutok megint, teszek egy próbát ezzel.
Közben befutott neked még egy költő: Fernando Pessoa :o)))
De tuti jól lehet tanulni ám portugálul beszélő mesefilmekből is. Van idehaza néhány videó, na mikor már nyolcvanadszor hallja az ember ugyanazt, akkor nem lehet nem megjegyezni és megérteni :o))) Micimackóbol értési szinten pl. már egész profi vagyok :o))))))
Előzmény: gitana19 (452)
gitana19 Creative Commons License 2004.06.12 0 0 452
Köszi, magyarul kéne, az én portugálom nem a legjobb, és irodalmat eredetiben nem semmi olvasni! Versek mondjuk kicsit mások, de még németet se vállaltam túl sokat. :-) A Lorca-versek csak a hangzás miatt... :-)
Én itthon is fotózok. Szóval inkább a fotó, mint az emlék kedvéért. Fő témáim mondjuk a tájak meg az állatok, de nem csak és kizárólag.
Ja, a nyelvtanulásomról annyit: az "online társaságunkból" vki feltesz egy interjúrészletet a netre / ha rajt van, megadja az elérhetőséget. (videó / hanganyag) A port. csajok egyike leírja port.ul, hogy mit mondott a kiszemelt egyed (többnyire FCP játékosok), majd miután mindenki passzította az írott szöveget a beszélthez, fordítják is angolra... Különösen daloknál izgalmas... Vagy, csak angolul írják le, és ha már szenvedtünk 1 kicsit, megadják port.ul is :-)
És persze lelkesen megosztják velünk, ki melyik káromkodás használja... ;-))
Előzmény: quilla (451)
quilla Creative Commons License 2004.06.12 0 0 451
Van az antikvarium.hu-n egy példányban egy spanyol költők antológiája, jó pénzen 940-ért. Van benne Gil Vincente is néhány, de persze magyarul.
Az irott portugált valóban könyebb dekódolni, de eleve bármiféle nyelv esetén az írott zsöveg értése előbb elsajátított készség, mint a beszéltté. Nekem a nehézségem, hogy veled ellentétben soha nem tanultam (egyelőre) portugálul, csak kizárólag spanyol alakpokon létezem, ami szuper, mert remekül megértenek, semmi probléma ezzel, nekem viszont ez a könyebbség a nehézség is, mert ők csak hiszik, hogy tudnak spanyolul :o)))) Ennek köszönhetően kedvesemmel is inkább portunolul társalgunk, bár az enyém valamivel közelebb áll a valahai elsajátított spanyolomhoz. Olvastam itt lentebb, hogy mekkora zavart tud okozni egy tanulónak a különböző nyelvjárásokkal való találkozás. Hát ettől egyelőre megmenekültem, mert én csaka portoit ösmerem így nem szörnyedek el semmitől, nekem az maga a nyelv :o) Akartam menni valamiféle tanfolyamra, hogy a spanyoltól való különbözőség megszilárduljon az agyamban, de olyan lehetetlen időpontokban vannak az órák, hogy az nekem szóba sem jöhet.
Még a fotókhoz visszatérve: nekem egyetlen fényképem sincsen Portorol, már amit most kinn csináltam volna. Ott volt a gép csőre töltve, de valahogy nem vitt rá semmi, hogy én ezt papíron lássam viszont. Itthon meg ment a reklamálás. De így jártam anno Velencével is. Itt vannak az impresszióim belül, és valamiért ezt akartam csak hazahozni. Pedig azért elnézegetném a képeket is, de az valahogy olyan véglegessé és lezárttá tenné az élményt...no én sem vagyok komplett :o)))
Előzmény: gitana19 (450)
gitana19 Creative Commons License 2004.06.12 0 0 450
Tudom, milyen gyönyörű... Az a város mondhatni a szerelmem... Velencéről csináltam 1 csomó képet, mondván, hogy vmi esztétikus gondolás jelenetet akarok, és annyiból 1 csak sikerül... Hát nem, nagyon bénák lettek. Portóban 1 rabelho-t akartam nagyon, 4 napig minden du. és este sétáltunk a folyóparton, de soha nem fotóztam, mert túlságosan tűz a nap, belelógna vmi, ami nem kell, sötét van, stb. Az utolsó kora este csináltam meg a képet, életem 10 legjobb fotója közt van... És Batalháról, meg Alcobaçáról csináltam még extra jó képeket...
Apropó könyvek: Gil Vincentétől lehet kapni vmit itthon? Engem főleg a romantika köt le, meg Shakespeare (bár majdhogynem mindenevő vagyok), most meg egyre inkább felfedezem a 20. századi írókat / költőket... Bár Ady mindig is nagy libling volt, Lorca meg... Találtam 1 spanyol oldalt, ahol pár versét meg lehet hallgatni, sp. színészek előadásában. Tudom ajánlani, majd előkeresem a linket, ha érdekel...
Az írott portugállal nincsenek olyan nagy problémáim... Mondjuk meg tudtam magam értetni szóban is, és igen aranyosak voltak, nem néztek hülyének akkor se, ha 10szer ismételtettem meg vmit.. Ha minden igaz, nyáron tanulok 1 itt élő port.tól :-) Meg előveszem az RTP-s videókat :-)
Előzmény: quilla (449)
quilla Creative Commons License 2004.06.12 0 0 449
Könyvekről jut még eszembe: én magam nagy könyvmoly vagyok, úgyhogy ki nem hagytam volna a könyvesboltokat. A Fnac-ot érdemes keresni, a St. Catarinán is van egy, egészen az alja felé egy sarkon. Hát ami választék ott szépirodalomból van, azt bármelyik magyar könyvesbolt megirigyelhetné. Olyan Kaffka, Hesse, Grass, Süskind, Joce, Kerouac, Exupéry, Hamingway...és még sorolhatnám estig, kollekció kapható mindegyikban aktuálisan, hogy ott kellett felmosnom magam. Ha megint odaszabadulok, tuti elkezdek portugálul olvasni, még ha nem is tanultam...a spanyol alapján egész jól elboldogulok.
És azt tapasztaltam a boltokban, hogy a sok 'művelt' vásárló a közelébe sem megy a könyveknek, mindegyik ott tömörül a videók és DVDk környékén. Számomra ez egy kicsit visszatetsző volt, no de a portugálok (nem bántás, semmi bajom velük!!) statosztikailag nem az iskolázottságukban állnak elöl az EUs országok között :o)))
Előzmény: gitana19 (447)
quilla Creative Commons License 2004.06.12 0 0 448
Hát nekem nem volt egyelőre szerencsém Lisboához, kizárólag Porto és környéke, de inkább csak maga a város. És turista szemszögből szinte semmit nem láttam, mert inkább éltem az ottlakó családok életét. De tényleg igen kevés turistát láttam, persze igazad van, én nem arrafelé kószáltam, amerre ők szoktak.
Fotózni nagyon érdemes, gyönyörű vidékek vannak Portotól északra a spanyol határ felé. Kedvesemék arra szoktak menni kirándulni, meg kajakkal, sátorral hétvégézni. Van itt egy halom képem a gépen, kedvcsinálónak is jó lenne ide, de nem tudok képet beilleszteni...egyelőre...
Hát költőt igy most ültő helyemben nem tudok, de a nap folyamán megérdeklődöm neked, biztosan lesz valami konkrétum. Rémlik nekem, hogy van valmi összefoglaló irodalmi sitejuk is, mint pl. a németeknél is a Gutenberg, bár az nem biztos, hogy művek is vannak ott, de a szerzők úgy rémlik, igen. No mindeneetre erre majd még ma visszatérek.
Előzmény: gitana19 (447)
gitana19 Creative Commons License 2004.06.12 0 0 447
Munka nem idén, az csak jövő évtől, kb 1,5 hónap, mert gyakorlatokat is kéne majd vmikor végezni... Mikor kint voltunk, azért láttunk túristákat... :-) Még nekem se 100% a szept., csak 95%. De nagyon remélem! Mondjuk mi is próbáltunk "elvegyülni", most meg nem annyira túristafrekventált helyekre mennénk. Azt hiszem, a TAP-al mennénk, mivel mi Lban akarunk kezdeni. Múltkor fordítva csináltuk, L nagy csalódás is volt. Nem azt mondom, hogy nem szép, csak Porto után nem tetszett annyira... A terveim közt leginkább a fotózás szerepel most, annyi képet elterveztem, és olyan régóta, hogy biztos jól fognek sikerülni...
Jajj, nem tudsz portugál 20.sz-i költőről? Kb olyan stílussal, mint Ady vagy Lorca. Ha nevet mondasz, akkor már OK? kint beszerzek 1 könyvet... Bár mondjuk Lorcát is csupán 3 éve akarom megszerezni eredetiben...
Előzmény: quilla (446)
quilla Creative Commons License 2004.06.12 0 0 446
Hát elméletileg az idegenvezetés nem lenne rossz (nekem is német felső, meg id.vez végzettség, kevéske angol, mert a második nekem a spanyol) de nem vagyok benne boztos, hogy Porto az a kifejezett turista uticél. Én amíg kinn voltam, ha két turistabuszt láttam, már sokat mondok. De ebben nem vagyok kompetens, mert én ugye nem turista formában voltam kinn, úgyhogy többet foglalkoztam bevásárlással, főzéssel meg takarítással. (életemben annyit nem voltam Auchanban idehaza, mint amennyit három hét alatt kinn :o))) Meg hát az idegenvezetésre nem éppen az ősz időszak a leginkább ideális, de végülis egy próbát megérne. Esetleg írhatnál kinti irodáknak, hátha valami bejönn belőle. Barátnők nem tudnak esetleg valamiben segíteni?
Kicsit irígykedek ám rád, hogy te már biztosan mész szeptemberben, bár nekem is esélyes még ez az év, de semmi nem biztos. Mivel utazol? TAP-pal Lisboáig? Nekem az egyáltalán nem szimpatikus megoldás, bár én nem is akarok semmit csinálni Lisboa és Porto között, úgyhogy marad a Lufi, ami Portoban landol (horrorisztikus landolási élményem van onnan :o)).
Előzmény: gitana19 (445)
gitana19 Creative Commons License 2004.06.11 0 0 445
Igen, párszor elmondták :-)
Na, én vmi olyasmire gondoltam, mint idegenvezetés (német felsőfok, angol társalgási szint plussza magyar), esetleg a CIBIOnál is dolgoznék szívesen, persze az ideális az lenne, ha pl. az FCPnél lehetnék masszőr :-) Legalább akkora esélyem van rá, mint 1 brazil szappanopera címszerepére :-))))))
Mi a Praça do Batalhán laktunk. A legjobb hely...
Nem, tojáspuding nem, hanem karamellás! Hmmmm... Meg a vaníliapudingos sütikék! Mondom, kintmaradok... (Szerencsére a karamellás pudingot Barçában is ismerték, 2 éve voltunk kint, minden este azt ettünk :-))
Előzmény: quilla (444)
quilla Creative Commons License 2004.06.11 0 0 444
No sebaj, akkor szükség esetén beveszem az irányt az egyetem felé. Vagy ráakadok kinn magyarra, kinn tanulóra, vagy csak lesz már valaki, mert minden évben van magyar nyelvtanfolyamuk külsősöknek. Idén is indul októberben, hát valakit csak lekasztok már :o)
Tudod miért volt tegnap portugál nap a Dunán (én nem tudtam, hogy az van :o( )? Mert tegnap volt Portugália nemzeti ünnepe.
Ha megyek ősszel, nem tudom még mennyi időre, de nem túl rövidre, mert a repjegy eleve olyan horrorisztikusan drága, hogy nem éri meg. Most áprilisban teljes három hetet voltunk. Ha rajtam múlik, kimegyek én 3 hónapra is, turista címszó alatt többre úgysem lehet. Melóügyileg nem sokat tudok mondani. Nem egyszerű, hivatalosan igen komplikált, mert ahhoz kell munkaszerződés onnan és az itteni nagykövetségen keresztül kell intézni, több hónapot igénybe vevő procedúra. Feketén is lehetne elvileg, no de mit? Takarítani pl igen, de referencia nélkül nehézkes... nyelvtanításra az idő elég rövid. Szóval ötletem sincsen, még magamnak sem... bár én elháztartásbelizgettem most kinn, de ez nem perspektiva azért.
Egyébként tényleg őrület volt kinn, de ami holnap kezdődik, ahhoz nem volt fogható. Kedvesem most is kinn van (ott a melója, a sokat emlegetett Rua da St. Catarina tövében, egész közel az általatok emletett shoppinghoz) és az előbb ecsetelte, mennyire kezd elhatalmasodni a városon az egyébként sem visszafogott fociőrület. Szerencsére most Gaiban van, ott kisebb a felfordulás. De amig kinn voltam, akkor pl a Rua da Alegrián laktunk (párhuzamos a St Catarinával) ami ugye a stadiontól nincs messze...no most nem szeretnék ott lenni :o)))
Viszont ha ősszel megyek (de előbb idehaza nyaralunk vagy két hetet a nyár végén) akkor lesz olyan szerencsém, hogy nem direktben a városban lakunk majd, hanem 5 km-re északra, szóval egy lépés és mégis nyugalom.
Ma én tojáspudingra vágytam...ettetek ti kinn olyat? szeretnék egy adagot... :o))
Előzmény: gitana19 (443)
gitana19 Creative Commons License 2004.06.11 0 0 443
A barátnők portugálok, 1 Ermesinde-ben, 1 Gondomarban, 1 Gaía-ban. Aztán le bírtam tölteni a netről a Filhos..-t, az O cafe mondoért meg kimegyek :-)) Meg 1 csomó mást is leszedtem, eleinte nagyon nem tetszett 1 ballada, de most már IMÁDOM!!! Tegnap a DunaTVn portugál nap volt.. Egy ismeretterjesztő film, Madeira, Magyarok Portugáliában, meg éjjel 00:01kor vmi képes összeállítás alatta fado-val :-) Ja, plusszba megnéztük a sajátkészítésű videónkat :-)
Kint élő magyarok? Majd ha kiköltözök :-) Mennyi időre mész ősszel? És szted (ill. sztetek) lehet kint 1,5-2 hónapra munkát szerezni? Nem meggazdagodni akarok, meg csak 2005től kéne, inkább nyelvet tanulni, meg hogy a kinti "létem" biztosítva legyen belőle...
Őrület kint? Csesszus, ÉN nem hagytam aludni az alattunk lakókat!
Én szept.ben megyek ki, kb 10 napra. Vagy vissza se jövök. :-P
Előzmény: quilla (442)
quilla Creative Commons License 2004.06.11 0 0 442
Gitana! Olvastam lentebb, hogy laknak barátnőid Portoban. Ők is magyarok vagy helyiek? Vagy tudsz esetleg magyarokról, akik kinn élnek? Az az igazság, hogy ha megyek ki megint ősszel, ami persze még nem biztos, nagyon szükség lenne alkalmanként bébicsőszre, a gyerök meg egyelőre még nem kommunikatív portugálul, vaygis a családra nem bizhatom. Ötletem van, hogy hogyan kezdjek kinn hozzá a kereséshez, de hátha te konkrétabbat tudsz. Előre is köszi, ha bármit tudsz mondani.
Kár, hogy nem olvastam kinntről a CDről, amit szerettél volna, mert éppen akkor mikor itt írtad, kinn voltunk. De remélem volt más, aki tudott segíteni. (Micsoda őrület volt kinn a helyszínen, mikor bajnok lett a csapat!! nem hagyták az embert aludni, az egyszer biztos...)
Előzmény: gitana19 (441)
gitana19 Creative Commons License 2004.06.10 0 0 441
Na ezt mégegyszer, csak dismaynek :-) (az 1. verzió egy usa-i nő fordítása, nyelvleckének kapta a portói b.nőnktől, a 2. az ő javított verziója)
Como se sabe se um carro é antigo ou nao?
Se o autocalente no pará-choques disser: "Benfica campeao!"
Előzmény: gitana19 (438)
dismay Creative Commons License 2004.06.10 0 0 440
Hali,

a TAP itt van alattunk ay Astorianal levo East/West Center 1 emeleten

bzte

dismay

Előzmény: cicja (439)
cicja Creative Commons License 2004.06.10 0 0 439
Üdv mindenkinek!
Két dologról szeretnék érdeklődni:
1. Valakinek sikerült már 39e Ft-os repjegyet foglalni a TAP-nál?

2.Én Coimbrába készülök hosszabb időre. Ha van valaki, aki jól ismeri, vagy ott él azzal szívesen felvenném a kapcsolatot.

Minden jót.
cic

gitana19 Creative Commons License 2004.06.09 0 0 438
Como posso tu de dizer se o caro velho ou nao?
Előzmény: dismay (432)
quilla Creative Commons License 2004.06.09 0 0 437
paratölgy = sobreiro portugálul
Előzmény: gitana19 (434)
quilla Creative Commons License 2004.06.09 0 0 436
Így ismeretlenként is, egy hónapja jöttem haza Portoból, három hetet voltam kinn. Mivel spanyol az egyik idegen nyelvem, portugálul (portoiul is) viszonylag jól értegetek, de bizony a német tudásommal (tanárszakon végeztem) nem jutottam ám semmire. Persze megjegyzendő, hogy nem magamban mint túrista kóboroltam, nem kellett Gaia pincéiben sem erőlködnöm, mert a kedvesem odavalósi, mindezek mellett én nem akadtam németül beszélő emberre. A franciával sokkal jobban állnak, ahogy nekem tűnt. (a spanyol az már nyerő is)
Előzmény: fezsa (422)
gitana19 Creative Commons License 2004.06.08 0 0 435
A lovak szerelmeseinek: http://www.cidadevirtual.pt/arlivre/wp/alter/index.html
Az Alter do Chao-i állami ménes honlapja... Asszem faxolok nekik, hogy hogyan látogathatók...
gitana19 Creative Commons License 2004.06.08 0 0 434
Köszi!
So portista... :-) Ha eddig nem derült volna ki... Válogatott: természetesen, bár annak azért örülnék ha az a tetü Scolari beégne, meg a Ricardo is. És ha részeg lennék, azt is elénekelném neked, hogy ? estés so os filhos do Dragao / Unidos para vencer / Anciosos por fazer / Desde Porto campeao! :-)
Mink csak fülevesnek hívtuk a Caldo verdét. :-) Jóvanna, tényleg úgy néz ki. Még1szer köszi a recepteket... A corkra rájöttem, ill. tudtam, csak azt nem, hogy a paratölgy is az, de aztán utánanéztem közbe...
Előzmény: dismay (432)
dismay Creative Commons License 2004.06.08 0 0 433

Na, a receptek itten lennenek:)

http://spg.sapo.pt/receitas.html?id=3

Előzmény: dismay (432)
dismay Creative Commons License 2004.06.08 0 0 432
Ola,

a rizses rákos cucc neve Arroz de Mariscos (tuti hely Lisboaban a var fele menet a lejton levo helyi erok altal megtamogatott kocsma, kizarolag zara elott 1 oraval, mert akkor a maradek rak is egy vajlingban a tied:) vagy a Chiado fel a lepcson kb. a kozepen levo etterem belso csempes resze, ami helyiek altal latogatott, erdemes Benfica rajongonal lenni, mert plussz kajat kapsz pl. polipot:))

a Caldo Verde meg kapuszta leves:)

ate a logo

dismay

p.s.

remleme ti is Portugalianak szurkoltok
meg a Benfica-nak...

FC Porto-t tegnap alaztam a FIFA 2004-ben 5-1-re

Előzmény: gitana19 (430)
Hermione_Granger Creative Commons License 2004.06.08 0 0 431
A parafa angolul cork.
Portugálul nem tudom.
Előzmény: gitana19 (430)
gitana19 Creative Commons License 2004.06.07 0 0 430
Van vkinek ötlete, hogy lehet megnézni 1 parafa-ültetvényt? Azon kívül, hogy a profot megkérem, protezsáljon már be vhova... Csak ugye tudnom kéne (legalább) angolul a parafát.
Kis gasztronómia: hol lehet német (esetleg angol is OK) nyelvü port. recepteket találni? A caldo verde érdekelne (tudom, tudom, a családból 1edül nekem ízlett) meg az a sáfrányos pörköltszerüség (ajánlom mindenkinek) ill. a rizses-rákos akármi...
És kérhetnék még ötleteket, hogy mit érdemes megnézni Liszabon és Porto között, ill. Portohoz közelebb, mert a kettö között megállunk 1 éjszakára, és L és a lovastanya közöttre Fátimát és Obidos terveztük. Szóval északabbra. Vmi nem annyira turistás helyre lennénk kíváncsiak, ahova a vonat is jár, nem csak a madár, esetleg vmi hegyi túraútvonal van vkinek a tarsolyában?
gitana19 Creative Commons License 2004.06.07 0 0 429
Olá!
Az én szívem csücskei a portóiak, ugyan nehezen értem öket, de állítólag jó a kiejtésem. Akkor ijedjek meg? Mondjuk ha netrádiót hallgatok, akkor Radio Lidador (O grande Porto!), meg Porto-melléki barátnéim vannak, a már említett prof is portói, az RTP-n meg általában az FC Porto-val kapcsolatos híreket szoktam figyelni. :-) Szóval elrontanak rendesen :-) Na meg a barátnéim is nagy francok... Lassan egy port. kocsis elbújhat mellettem. Ill. bújhatna, ha használnám a tanult kifejezéseket... ;-)
Előzmény: dismay (428)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!