A kénsav veszélyes, pont azért amiért szabad alkamazni főzeshez. Nem parolog, tehát a víz elparolog és betomenyedik ha ruhára, bőre kerül. Fokozott figyelmet a munka közben.
Sajnos, vagy szerencsére nekem egy 1939-es évjáratú még magyar királyi címerrel hitelesített hőmérős fokolóm van, aminek az átmérője a 28-as rézcsőbe éppen hogy belemegy. Akkora méretű epruvettát nem csináltam, mert szinte ugyan ott lennék ahol most. Ráadásul bár csak 70%-ig mér, de nagyon hosszú is. Készülök venni egy kisebb méretű fokolót és akkor meg fog oldódni a problémám. Köszi a tanácsot.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Mit szeretnél ezzel mondani? Mert, ha azt, hogy milyen marha jó az up-ból főzött pálinka, akkor marha nagy tévedés. Az utópárlatból utópárlatot lehet főzni, hiszen azért utópárlat. Az eup, az más. Abból valóban lehet vegyest főzni. De, hogy az ilyen, olyan marha jó lenne? Hasonlítsuk már össze egy gyümölcspálinkával!
Igen jó! A 37% -os kénsav ,töménységet jelent,nem tisztaságot. Tegnap tettem a szilvámhoz! Nagyon vigyázni vele ! Mindig a vizbe a savat, soha sem fordítva! A reggeli linkben ph beállitásnál pontosan le van írva.
Hát nekem szűk az agyam...jól látom, hogy arról vitázik a nagyérdemű, hogy egy tepsi rétes után a tepsi szélén van egy kis maradék, jaj de jó?
Elkészült ma az első idei termésű pálinkám, eper (fa), 4 liter lett, fehér eperből, ami számomra meglepő módon tényleg jobb, mint a fekete. Elő és utópárlat kuka. Holnap cseresznye jön. Bevált a ládás magtalanítás, kezem is sima most, meg lett egy láda magom. Hímezhetem télen a párnát...)
Nekem sincs eprüvettám, de hosszas keresgélés után a vitézutcai sörösboltban vettem decis mérőedényt, ha beleteszed a szeszfokolót és úgy töltöd fel kistölcsérrel 100ml-ig akkor 0.7 dl-t tudsz mérni. Előtte nekem is csak félliteres volt, az nem nagyon jó erre.
Azt még nem,de olvastam olyantól aki már ivott :). Viszont az ő leírása alapján az utópárlatokból főzött vegyes, többek véleménye szerint nagyon finom lett. (bár lehet hogy csak féltek tőlem azért mondták)
Pont teli a haltartó , hogy cefrézzem? Ha túlélem a vihart a Körösön kifőzőm! Halászlének szoktuk főzni és most,hogy mondod ,mindig kótyagosak vagyunk! Én meg azt hittem ,hogy a pálinkától! :-)
Az alma cefrézésével kapcsolatban kérek tanácsot. A kérdésem: az előkészítés során el kell távolítani a teljes magházat és a magokat, vagy az is mehet a cefrébe?
Szerintem túl hamar álltál le. Abból a mennyiségből 1,5-2 liter pálinka lehetett volna. Természetesen majd kikísérletezed a jövőben hogy meddig az addig.
Köszönöm a sok infót. Ha szabad, saját tapasztalatomat megosztanám veletek én is. A cseresznyét akkor vágtam, amikor kezdett egy kicsit savanykás lenni a kifolyó párlat. Na innentől kezdve lett az utópárlat. A baracknál nem volt ilyen savanykás íz, hanem kezdett egy kicsit opálosodni. Egyik utópárlatom sem volt büdös, rossz szagú. Összeöntés után 22%-osra hígítva került ismételt lepárlásra. Az összeöntött utópárlat egy 50 literes főzőbe került (még összesen a hígítással együtt sem volt 7 liternél több). 55-60 celsius fok elérése után egészen kis lánghon főztem. Nagyon erősen indult és az első 7 deciliter szeszfoka (nincs epruvettám és a mérőhengerbe kb fél litert kell öntenem hogy mérni tudjak)63-64 %-os lett. Ezután nem is főztem tovább, a maradék kiöntésre került. Viszont ez a 7 deciliter hígítás után nagyon finom lett. Nincsen semmilyen mellékíze, nem savanykás, nem büdös, finoman kiérződik belőle elsősorban a sárga barack illata, de a háttérben ott van egy kicsi a cseresznyéből is. Még annyit, hogy a cseresznyét és a barackot magam szedtem frissen a fáról, csak egészséges gyümölcs került felhasználásra és egyből cefrézésre kerültek. Ahogy kiforrtak, másnap főzve lettek. A kiöntött cefremosléknak sem volt semmilyen rossz-büdös szaga. Én örültem neki, hogy az egyébként kiöntésre váró utópárlatokból lett még 1 liternyi számomra finom nedű. Most pihentetem és majd egy hónap múlva elkezdem kóstolgatni, hátha addig még nem romlik meg:)
Hát az én egymondatos eszmefuttatásom ennél jóval tárgyilagosabb. Bármily nagy terjedelmű, szép kis légből kapott kitaláció az egész. Bocsi, de lehet, hogy a Te pálinkád 3 nap múlva utópárlat ízű lesz, az enyém biztos nem.:))
Keményen érvelsz, irigylem a tárgyilagos eszmefuttatásod:-))))
Többször volt szó itt az utópárlatról ezért bátorkodok leírni egy néhány gondolatot ezzel kapcsolatban.
Azt már tudjuk, hogy a cefréből, alszeszből a párlás során folyamatosan kiválik az alkohol, a metilalkohol, a kozmaolaj, íz és illathordozók, .... Mindezeknek van különböző forráspontjuk, de mégis együtt jönnek, a balgák.
Mit tehetünk? Belenyugodtunk.
Na, de azt már elvárjuk, hogy a csizmaszár szagú moslékból, utópárlatból kiváljon a virág illatú zamatos nedű. Az a sok büdös összetevő maradjon csak a fazékba, vagy az utópárlatba, Miért???
Mert, mi így szeretnénk?:-))))
Ha ez ilyen egyszerű volna... Ezért mondom én azt, hogy az utópárlat minden összetevője ott van a középpárlatban is. Természetesen a töményebb alkoholban kisebb százalékban, mint az utópárlatban.
Tehát akinek erőteljesen büdös az utópárlata, annak baj van a pálinkájával is.
Még egyszer leírok egy tesztet.
Ha egy-két cl. pálinkát egy pálinkás pohárba felejtünk valahol, természetesen fedetlen, akkor 3-4 nap után meg lehet illatozni, kóstolni. Tömény utópárlat illata, íze van. Ha jó a pálinka akkor kellemes, gyümölcsre jellemző. Talán ez a legbiztosabb kóstolási teszt, csak egy kicsit hosszadalmas.
Jobban mondva, már az utópárlatból fel lehet becsülni a pálinka minőségét.
A legjobb vegyest lehet főzni UP-ból:) Tavalyi szezonban 2 fajtát is csináltam. Az előpárlatot nem rakom hozzá, mert még az a kevés gyümölcs illat is kimegy az elején ami az UP-ból benn maradt (pl kajszi, birs), és a végén ugyanannyi előpárlatot ki kell főznöd, ezért szerintem ezt ne tedd az UP-hoz! Az UP-nak is van egy jellegzetes kellemetlen "előpárlata", ez jelentéktelen pár tized százalék.
Tavaly a második UP finomítást friss málnás aromakosárral bolondítottam meg, hogy legalább illata legyen. Olyan brutálul sikerült, hogy többen a fórumról egy gyengébb málnapálinkának is besorolták volna! A másikat, meg egy maradék 20 liter golden alma cefréhez öntöttem 20 liter vegyes UP-t és úgy finomítottam, nagyon ízes lett! A legvicesebb, mikor kifőződ a vegyes utópárlatokat, érési sorrendben változik az íz illat. Jön elő a barack, majd a cseresznye, aztán egyszercsak megin más és más. Szumma szummárum, rakd félre azokat az utópárlatokat, aminek még nincs tolakodóan kellemetlen íze, magas az alkoholfoka. Eltárolhatod évekig, aztán ha összejön egy üstre való meghigítod vízzel, kifőzöd. A maradék alszeszeket is hozzá öntheted, ha épp 1-2 liter nem fér fel az üstbe.