Keresés

Részletes keresés

snapszmester Creative Commons License 2014.07.11 0 0 101197

A kénsav veszélyes, pont azért amiért szabad alkamazni főzeshez. Nem parolog, tehát a víz elparolog és betomenyedik ha ruhára, bőre kerül. Fokozott figyelmet a munka közben.

Előzmény: T-omti (101195)
szilvakukc Creative Commons License 2014.07.11 0 0 101196

Saját tapasztalatodat???!!! Ja, bocs nem tudtam, hogy Tiéd az a "halfőzők.com".

Előzmény: saklu (101194)
T-omti Creative Commons License 2014.07.11 0 0 101195

Sziasztok

 

Köszönöm az eddigi válaszokat akkusav ügyben.

 

Eddig is használtam, de elbizonytalanodtam, mivel a vegyszereknél a patikai a legtisztább, utána élelmiszer-ipari és a legvégén a vegyipari.

 

Mivel az akkusav az utolsóba esik, ezért kérdeztem, nem-e lehet benne olyan anyag, szennyeződés ami mérgező lehet.

 

Én az 1l új akkusavat felhígítom 10l-re ,így könnyebb számolnom(úgy is hígítani kellene) és nem annyira veszélyes.

 

Üdv

Előzmény: körte51 (101188)
saklu Creative Commons License 2014.07.11 0 0 101194

Szerintem érdemes kipróbálni, és mindenki döntse el hogy megérte vagy sem. Én a saját tapasztalatomat írtam le,de a végeredmény sok mindenen múlhat.

Előzmény: szilvakukc (101190)
beller1 Creative Commons License 2014.07.11 0 0 101193

Sajnos, vagy szerencsére nekem egy 1939-es évjáratú még magyar királyi címerrel hitelesített hőmérős fokolóm van, aminek az átmérője a 28-as rézcsőbe éppen hogy belemegy.  Akkora méretű epruvettát nem csináltam, mert szinte ugyan ott lennék ahol most. Ráadásul bár csak 70%-ig mér, de nagyon hosszú is. Készülök venni egy kisebb méretű fokolót és akkor meg fog oldódni a problémám. Köszi a tanácsot.

Előzmény: Pecabubus (101185)
beller1 Creative Commons License 2014.07.11 0 0 101192

Köszönöm a tanácsot.

Előzmény: Feriba51 (101178)
sogi01 Creative Commons License 2014.07.11 0 0 101191

                                               vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (101157)
szilvakukc Creative Commons License 2014.07.11 0 0 101190

Mit szeretnél ezzel mondani? Mert, ha azt, hogy milyen marha jó az up-ból főzött pálinka, akkor marha nagy tévedés. Az utópárlatból utópárlatot lehet főzni, hiszen azért utópárlat. Az eup, az más. Abból valóban lehet vegyest főzni. De, hogy az ilyen, olyan marha jó lenne? Hasonlítsuk már össze egy gyümölcspálinkával!

Előzmény: saklu (101179)
Inkman Creative Commons License 2014.07.10 0 0 101189

Csak csendben jegyeznem meg: http://www.origo.hu/tafelspicc/technologia/20130414-leves-ami-sosem-fogy-el-mesterleves-mogyorosi-gabor-lacikonyha-kinai.html

 

Semmi kotekedes nincs benne, csak a tudasotokat szeretnem gyarapitani, mint ti is gyarapitjatok az enyemet nap mint nap. Koszonom!

körte51 Creative Commons License 2014.07.10 0 0 101188

Igen jó! A 37% -os kénsav ,töménységet jelent,nem tisztaságot. Tegnap tettem a szilvámhoz! Nagyon vigyázni vele ! Mindig a vizbe a savat, soha  sem fordítva! A reggeli linkben ph beállitásnál pontosan le van írva.

Előzmény: T-omti (101158)
Közönséges Nadály Creative Commons License 2014.07.10 0 0 101187
Master stock-ra tessék rákeresni.
Előzmény: In Lak'ech (101138)
hevezoli64 Creative Commons License 2014.07.10 0 0 101186

Hát nekem szűk az agyam...jól látom, hogy arról vitázik a nagyérdemű, hogy egy tepsi rétes után a tepsi szélén van egy kis maradék, jaj de jó?

Elkészült ma az első idei termésű pálinkám, eper (fa), 4 liter lett, fehér eperből, ami számomra meglepő módon tényleg jobb, mint a fekete. Elő és utópárlat kuka. Holnap cseresznye jön. Bevált a ládás magtalanítás, kezem is sima most, meg lett egy láda magom. Hímezhetem télen a párnát...)

Előzmény: saklu (101184)
Pecabubus Creative Commons License 2014.07.10 0 0 101185

Nekem sincs eprüvettám, de hosszas keresgélés után a vitézutcai sörösboltban vettem decis mérőedényt, ha beleteszed a szeszfokolót és úgy töltöd fel kistölcsérrel 100ml-ig akkor 0.7 dl-t tudsz mérni. Előtte nekem is csak félliteres volt, az nem nagyon jó erre.

Előzmény: beller1 (101176)
saklu Creative Commons License 2014.07.10 0 0 101184

Azt még nem,de olvastam olyantól aki már ivott :). Viszont az ő leírása alapján az utópárlatokból főzött vegyes, többek véleménye szerint nagyon finom lett. (bár lehet hogy csak féltek tőlem azért mondták)

Előzmény: Babar66 (101181)
körte51 Creative Commons License 2014.07.10 0 0 101183

Pont teli a haltartó , hogy cefrézzem? Ha túlélem a vihart a Körösön kifőzőm! Halászlének szoktuk főzni és most,hogy mondod ,mindig kótyagosak vagyunk! Én meg azt hittem ,hogy a pálinkától! :-)

Előzmény: Babar66 (101181)
snapszmester Creative Commons License 2014.07.10 0 0 101182

Belemehet.

Esetleg valami más kérdés?

 

Előzmény: Jroux1 (101180)
Babar66 Creative Commons License 2014.07.10 0 0 101181

Ittál már "Hal-pálinkát" ???      

 

/Mert én már igen.  :)))  /

Előzmény: saklu (101179)
Jroux1 Creative Commons License 2014.07.10 0 0 101180

Sziasztok!

 

Az alma cefrézésével kapcsolatban kérek tanácsot. A kérdésem: az előkészítés során el kell távolítani a teljes magházat és a magokat, vagy az is mehet a cefrébe?

 

Köszönettel: Jroux

saklu Creative Commons License 2014.07.10 0 0 101179
Előzmény: szilvakukc (101175)
Feriba51 Creative Commons License 2014.07.10 0 0 101178

Szerintem túl hamar álltál le. Abból a mennyiségből 1,5-2 liter pálinka lehetett volna. Természetesen majd kikísérletezed a jövőben hogy meddig az addig.

Jó nedűt!!!

Előzmény: beller1 (101176)
Feriba51 Creative Commons License 2014.07.10 0 0 101177

Igen, körültekintőbb kellett volna lennem, hisz ki az a hülye, aki a pohárban felejti a pálinkát?:-)))))

Jó nedűt!!!!

Előzmény: szilvakukc (101175)
beller1 Creative Commons License 2014.07.10 0 0 101176

Köszönöm a sok infót. Ha szabad, saját tapasztalatomat megosztanám veletek én is. A cseresznyét akkor vágtam, amikor kezdett egy kicsit savanykás lenni a kifolyó párlat. Na innentől kezdve lett az utópárlat. A baracknál nem volt ilyen savanykás íz, hanem kezdett egy kicsit opálosodni. Egyik utópárlatom sem volt büdös, rossz szagú. Összeöntés után 22%-osra hígítva került ismételt lepárlásra. Az összeöntött utópárlat egy 50 literes főzőbe került (még összesen a hígítással együtt sem volt 7 liternél több). 55-60 celsius fok elérése után egészen kis lánghon főztem. Nagyon erősen indult és az első 7 deciliter szeszfoka (nincs epruvettám és a mérőhengerbe kb fél litert kell öntenem hogy mérni tudjak)63-64 %-os lett. Ezután nem is főztem tovább, a maradék kiöntésre került. Viszont ez a 7 deciliter hígítás után nagyon finom lett. Nincsen semmilyen mellékíze, nem savanykás, nem büdös, finoman kiérződik belőle elsősorban a sárga barack illata, de a háttérben ott van egy kicsi a cseresznyéből is. Még annyit, hogy a cseresznyét és a barackot magam szedtem frissen a fáról, csak egészséges gyümölcs került felhasználásra és egyből cefrézésre kerültek. Ahogy kiforrtak, másnap főzve lettek. A kiöntött cefremosléknak sem volt semmilyen rossz-büdös szaga. Én örültem neki, hogy az egyébként kiöntésre váró utópárlatokból lett még 1 liternyi számomra finom nedű. Most pihentetem és majd egy hónap múlva elkezdem kóstolgatni, hátha addig még nem romlik meg:)

Előzmény: Feriba51 (101174)
szilvakukc Creative Commons License 2014.07.10 0 0 101175

Hát az én egymondatos eszmefuttatásom ennél jóval tárgyilagosabb. Bármily nagy terjedelmű, szép kis légből kapott kitaláció az egész. Bocsi, de lehet, hogy a Te pálinkád 3 nap múlva utópárlat ízű lesz, az enyém biztos nem.:)) 

Előzmény: Feriba51 (101174)
Feriba51 Creative Commons License 2014.07.10 0 0 101174

Keményen érvelsz, irigylem a tárgyilagos eszmefuttatásod:-))))

 

Többször volt szó itt az utópárlatról ezért bátorkodok leírni egy néhány gondolatot ezzel kapcsolatban.

Azt már tudjuk, hogy a cefréből, alszeszből a párlás során folyamatosan kiválik az alkohol, a metilalkohol, a kozmaolaj, íz és illathordozók, .... Mindezeknek van különböző forráspontjuk, de mégis együtt jönnek, a balgák.

Mit tehetünk? Belenyugodtunk.

Na, de azt már elvárjuk, hogy a csizmaszár szagú moslékból, utópárlatból kiváljon a virág illatú zamatos nedű. Az a sok büdös összetevő maradjon csak a fazékba, vagy az utópárlatba, Miért???

Mert, mi így szeretnénk?:-))))

Ha ez ilyen egyszerű volna... Ezért mondom én azt, hogy az utópárlat minden összetevője ott van a középpárlatban is. Természetesen a töményebb alkoholban kisebb százalékban, mint az utópárlatban.

Tehát akinek erőteljesen büdös az utópárlata, annak baj van a pálinkájával is.

 

Még egyszer leírok egy tesztet.

Ha egy-két cl. pálinkát egy pálinkás pohárba felejtünk valahol, természetesen fedetlen, akkor 3-4 nap után meg lehet illatozni, kóstolni. Tömény utópárlat illata, íze van. Ha jó a pálinka akkor kellemes, gyümölcsre jellemző. Talán ez a legbiztosabb kóstolási teszt, csak egy kicsit hosszadalmas.

Jobban mondva, már az utópárlatból fel lehet becsülni a pálinka minőségét.

Bocs a terjedelemért.

Jó nedűt!!!!

Előzmény: szilvakukc (101172)
Feriba51 Creative Commons License 2014.07.10 0 0 101173

Hááát, mit mondjak, elég gyengéden kötözködsz:-)))

Jó nedűt!!!

Előzmény: snapszmester (101166)
szilvakukc Creative Commons License 2014.07.10 0 0 101172

Az  utópárlatban semmi nincs, ami egy jó pálinkához kell! Ráadásul kellemetlen szagú, hiszen ezért utópárlat!A többi stimmel.

Előzmény: Feriba51 (101162)
szilvakukc Creative Commons License 2014.07.10 0 0 101171

A meggy simán eláll addig, ha besavazod.

 

Előzmény: T-omti (101147)
bujukcekmece Creative Commons License 2014.07.10 0 0 101170

A legjobb vegyest lehet főzni UP-ból:) Tavalyi szezonban 2 fajtát is csináltam. Az előpárlatot nem rakom hozzá, mert még az a kevés gyümölcs illat is kimegy az elején ami az UP-ból benn maradt (pl kajszi, birs), és a végén ugyanannyi előpárlatot ki kell főznöd, ezért szerintem ezt ne tedd az UP-hoz! Az UP-nak is van egy jellegzetes kellemetlen "előpárlata", ez jelentéktelen pár tized százalék.

Tavaly a második UP finomítást friss málnás aromakosárral bolondítottam meg, hogy legalább illata legyen. Olyan brutálul sikerült, hogy többen a fórumról egy gyengébb málnapálinkának is besorolták volna! A másikat, meg egy maradék 20 liter golden alma cefréhez öntöttem 20 liter vegyes UP-t és úgy finomítottam, nagyon ízes lett! A legvicesebb, mikor kifőződ a vegyes utópárlatokat, érési sorrendben változik az íz illat. Jön elő a barack, majd a cseresznye, aztán egyszercsak megin más és más. Szumma szummárum, rakd félre azokat az utópárlatokat, aminek még nincs tolakodóan kellemetlen íze, magas az alkoholfoka. Eltárolhatod évekig, aztán ha összejön egy üstre való meghigítod vízzel, kifőzöd. A maradék alszeszeket is hozzá öntheted, ha épp 1-2 liter nem fér fel az üstbe.

Előzmény: beller1 (101160)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.07.10 0 0 101169

Egyet értek és nem is vitatkozok meglehet ezt normálisan is beszélni!

 

Tudom ,,un ortodox”  ez a ti véleményetek, az meg ez enyém, hogy a hányás szagú büdösének semmi keresni valója nincs az alszeszben.

Ezt kell eldöntenem  1-2 perc alatt a beépített mintavevőn keresztül, érzékszervi  vizsgálattal, hogy mikor vált át illatosból büdösbe.

Előzmény: In Lak'ech (101168)
In Lak'ech Creative Commons License 2014.07.10 0 0 101168

...de az illatosa se. Persze te tudod, te cefréd, te pálinkád, te elméleted. Ez meg a mi véleményünk.

Előzmény: bezzeg Jani (101167)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!