Keresés

Részletes keresés

foxrudi Creative Commons License 2014.07.12 0 0 101257

Hát!!Ha a cukrot leszámítjuk,70l,adott 3 liter páleszt.

Előzmény: abodi72 (101256)
abodi72 Creative Commons License 2014.07.12 0 0 101256

Üdv 

 

Ma lefőztem az idei első páleszemet, 70 liter körte 6 liter 51 foks páleszt  adott.

 

Igaz meg volt segitve volt 3 kg cukorral.

 

Szerintem elég jó volt a kihozatal :)

dredly Creative Commons License 2014.07.12 0 0 101255

Kedves Rézműves,

A publikus címemről kb. 1 hete írtam neked egy mélt sisak-kérdésben. Lehet, hogy nem kaptad meg? (Vagy a SPAM-mappában landolt?)

Köszi

Dredly

Előzmény: rézműves1 (101229)
gabor0036 Creative Commons License 2014.07.12 0 0 101254

Teljesen feleslges ez a titkolózás. Max a fórumtársak előtt működik, a "szerv" egy perc alatt megtudja (ha akarja) hogy ki kicsoda hol lakik... 

djkoxi Creative Commons License 2014.07.12 0 0 101253

Üdv!

Bár nem főzök, csak főzetek, de szeretem az oldalt olvasni, kedvencek között van.

Az idén is csináltam, meggycefrét, pépesítés, fajélesztő, tápsó, pektinbontó, szedett, mosott, érett gyümölcs, tiszta hordó, 20 C fokos pince.

Ma egy hete cefréztem, 2 napig 20cm-es szintemelkedés volt, intenzív forrás mellett. A bundát óvatosan visszanyomtam a szint alá, a hordó oldalán visszamaradt cefrét letörölgettem.

3 nap után még most is van gázképződés, de szinte alig látni hogy forrana. Ízre savankás, kesernyés. Létezne, hogy már lezajlott a főerjedés? Kézzel belenyúlva nem melegebb sokkal mint a pince. 22.-én kell vinnem főzni, addigra elkészül?

 

szilvakukc Creative Commons License 2014.07.12 0 0 101252

Ok., nem letiltott, csak nem felengedett, nyilvánosított, titkosítatlanított, stb. Egy Emil, meg egy személyes név között óriási különbség van, mégha szerencsére nem is szólítottál néven, nem is tudom, honnan szedted. Persze, ha nem érted, nem is fogod. A pálinkához ennek semmi köze, nem értem, miért hivatkozol folyton rá. És, hogy pontosítsunk: Ha valakinek nem publikus a címe, azt egyébként nemcsak, hogy tiszteletben tartom, de leszarom.:)) 

Előzmény: körte51 (101251)
körte51 Creative Commons License 2014.07.12 0 0 101251

Miért is beszélsz letiltott címről? Lehetőség megadni , de ezen rágódhatunk ,az biztos ettől nem lesz jobb a pálinkám ! Te voltál felháborodva a minap, hogy néven szólítottak! Az én címem a nevem !  Vállalom a véleményemet és érvelni szeretnék megvédése érdekében, észérvekkel ,abból profitálhatunk ,bővíthetjük ismereteiket mindketten ,annak van értelme! Tartsd tiszteletben ,ha valakinek nem fontos ez a cím! Engedelmeddel én nem tudok többet hozzátenni!

Előzmény: szilvakukc (101250)
szilvakukc Creative Commons License 2014.07.12 0 0 101250

Ennél a letiltott címnél, inkább csak arról van szó, hogy egy olyan "elbújok a véleményem mögé" feelingje van. Nekem is vannak leveleim, ezek nem kéretlenek, hanem fórumtársaktól, akik kérdeznek. És, bár soxor másképp néz ki a fórumbeli szereplésem, egyik sem kezdődik úgy, hogy "szevasz bunkó":DD

Előzmény: körte51 (101249)
körte51 Creative Commons License 2014.07.12 0 0 101249

Meg tudom adni mindenkinek a tiszteletet névtelenül is!Nem tartom fontosnak! A postafiókom teli van kéretlen levelekkel! Ha valaki szeretne üzenni itt megteheti! havezoli64 kérte ,Neki elküldtem ,Neked jobb napod lenne tőle? Nem gondolom. Pálinkafőzés érdekel ,tanulni szeretnék ! Jó lenne Tőled is ellesni valamit e téren !  gombászoktól a napokban is tanultam valami!  Az akkusavval szakmámból kifolyólag ,minden nap találkozok,szerencsére egyre jobbak az akkuk,kevesebb ruhám bánja! Valóban nem szabad túllihegni a veszélyeit ,de mint minden vegyi anyaggal a savval   főleg körültekintően kell bánni!

Előzmény: szilvakukc (101245)
gombászok Creative Commons License 2014.07.12 0 0 101248

Teljes mértékben osztom a nézetedet. Az akkusav a ruhát legfeljebb megroncsolja egy kicsit, de ha a bőrt is eláztatja, ajánlatos lemosni legalább tiszta vízzel. Ha véletlenül szembe fröccsen, azonnal bő vízzel jól kiöblíteni, utána kissé lúgos vízzel(1 liter vízben feloldani késhegynyi szódabikarbonát) is ki kell öblíteni.

Alien nyála hatást csak a tömény kénsav okoz, nem kívánom senkinek!

Előzmény: szilvakukc (101246)
szilvakukc Creative Commons License 2014.07.12 0 0 101247

Köszi! R2-D2-vel, és C-3PO-val mi van? Jól vannak?:DDD

Előzmény: R-NO11 (101244)
szilvakukc Creative Commons License 2014.07.12 0 0 101246

Nem bekakilni kell valamitől, hanem megismerni. Ömlött már rám fél liter akkusav, szétment üveg miatt. Mégsem mart szét, mint az Alien nyála. Ruha persze kuka, amúgy semmi.

Előzmény: körte51 (101239)
szilvakukc Creative Commons License 2014.07.12 0 0 101245

Hát sajnos nem válaszoltál. Miért nem meri valaki vállalni saját magát?

Előzmény: körte51 (101238)
R-NO11 Creative Commons License 2014.07.12 0 0 101244

Szép napot kivánok mindenkinek. Olvastam itt a fórumon sok jót a cefrézésről és a pálinka készitésről , nagyon érdekesnek és hasznosnak tartottam , sok sikert és zamatos illatos pálinkát kivánok mindenkinek.

 

 

 

sogi01 Creative Commons License 2014.07.12 0 0 101243

                                              vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (101191)
snapszmester Creative Commons License 2014.07.12 0 0 101242

Ha a napi kétszeri keverest csemperagaszto keverovel végezted akkor lehet hogy baj van.

Előzmény: Putyika007 (101240)
pálinkás-doszi Creative Commons License 2014.07.12 0 0 101241

Igen létezik, de vad élesztőkkel hát.. De a cukor biztos megdobta az erjedést. Egyébként a nyári melegben nekem 4-5 nap alatt simán kész. Ugyan úgy ahogy írtad. Bunda eltűnik és tiszta lé marad felül. Szerintem semmi baj azzal a cefrével, a turmixolás+cukor megkönnyítí az élesztők dolgá, úgyhogy reális. Csak főzd/főzesd minél előbb! :) 

Előzmény: Putyika007 (101240)
Putyika007 Creative Commons License 2014.07.12 -1 0 101240

Tisztelt hozzáértők!

Magamba gyűjtöttem némi információt innen és ez alapján (illetve emlékeimből idézve, nagyapámtól tanultak alapján) készítettem el a cseresznye cefrét.

Csemperagasztó keverőjével alaposan összeturmixoltam a gyümölcsöt, ennek folyamodványaképpen már aznap estére vastag bugyogó bunda keletkezett rajta.

Napjában kétszer megkeverve, ledolgozva a bundát a lébe, az ötödik nap megállt a bugyogás, bundaképződés és leülepedett a sűrűje és tiszta lé lett felül.

Jellegzetes cefreillata van a dolognak szép tiszta a lé és a sűrűje leülepedett, legalul a maggal.

Létezik, hogy ennyi idő alatt kész a cefre és főzhető?

Lesz ebből valami, vagy valahol félresikerült a folyamat?

Nem kapott pektinbontót, élesztőt, csak némi cukrot (60 liter cefréhez 3 kilóval).

Nekem valahogy a régi időkre emlékezve túl gyorsnak tűnik a dolog.

körte51 Creative Commons License 2014.07.12 0 0 101239

Ezt kijelenteni"az akkusav egyáltalán nem veszélyes" Úgy gondolom felelőtlenség!

Előzmény: szilvakukc (101231)
körte51 Creative Commons License 2014.07.12 0 0 101238

Válaszolok Neked ! Mindenki eldöntheti ,hogy nyilvános ,vagy nem.

Előzmény: szilvakukc (101232)
TINTUS Creative Commons License 2014.07.12 0 0 101237

Kajszi cefre szűrésére magtalanítására csináltam segédletet.

Akinek nem inge.... ne vegye fel.

 

https://www.youtube.com/watch?v=wt21Gg-8CKQ&feature=youtu.be

körte51 Creative Commons License 2014.07.12 0 0 101236

Az első pálinkafőzésem egy barackcefréből indult . A finomításkor szépen éreztem az átmenetet az acetonos rész határozottan elkülönült. Azt gondoltam hogy ez gyerekjáték,  tévedtem az a cefrém kevésbé jó volt ,óvatosan fogalmazva . Több dolgot tudok a cefrézésről, egyre jobb, egyre nehezebb az elválasztási határokat megállapítani. Nagyon egyet értek , valóban ez a legnehezebb és inkább az előpárlatnál! A végén kevésbé vagyok bajban .  A rézelejét ,én még soha nem láttam kékesnek , nem is láthattam,hisz minden finomítás előtt citromsavval átmosom,mégis fél%-ot kóstolás nélkül kidobok,  nem merem berakni pedig szerintem jó! Kezdek már én is bátorodni , most a két% -ból már egy alatt vagyok!:-)

Szerencsémre itt a környéken rengeteg gyümölcsünk van. Van egy pár idősebb szomszéd boldogan  ideadná ingyen is csak ne menjen tönkre! talán ez is közrejátszik ,hogy most még nem főzöm ki az epupt!

Előzmény: rézműves1 (101229)
TINTUS Creative Commons License 2014.07.12 0 0 101235

Karádon 150 ft/kg-ért vettem. ceglédi mamut meg valamilyen bíbor volt.

Előzmény: foxrudi (101227)
TINTUS Creative Commons License 2014.07.12 0 0 101234

Francba a nyaralással pajtás ! Hát melyik a fontosabb...... :)

Előzmény: negros5 (101223)
szilvakukc Creative Commons License 2014.07.12 0 0 101233

Má nem azé, de nézzetek má körül a meggypiacon! Ezeknek az áraknak a töredékéért lehet kapni, kiváló minőségűeket!!

szilvakukc Creative Commons License 2014.07.12 0 0 101232

De érdekes!!!!!!!!!! Vajon miért????????????

Előzmény: hevezoli64 (101221)
szilvakukc Creative Commons License 2014.07.12 0 0 101231

Igen, igazad van, az akkusav egyáltalán nem veszélyes, én pölö mérőhengerbe kimérek egy adagot, majd csap alá, víz rá, (az az eleve 37%-os oldat nem fog fröcskölészni), bele a hordóba, oszt ph mérő.

Előzmény: gombászok (101220)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.07.11 0 0 101230

Köszönöm, de nem veszünk semmit.

Előzmény: hevezoli64 (101221)
rézműves1 Creative Commons License 2014.07.11 0 0 101229

..."Érthető ,hogy aki 50 körül átáll utópárlatra  az még hasznosítja !"...

 

...hidd el, nem csak az...       ....aki rendszeresen olvassa a fórumot (kicsit régebbről is), az már többször találkozott evvel a témával...többek szerint cefre, mások szerint főző cucc függő ez a sokat emlegetett utópárlat ...még az is felmerült már, hogy esetleg ízlés dolga is lehet...abban azonban mindenki egyetért, hogy finomításkor, érdemes már 50%-körül odafigyelni, különszedni és gyakrabban figyelni a "főtt-fazék" szagra...

... az enyém full réz cuccos és volt már, hogy 30%-ig is "lemehettem" finomításkor, mire azt mondtam, hogy na ezt már nem rakom bele...fontos a "szimatolás" mellett, vele párhuzamosan a kóstolgatás is...Miklós1 fogalmazta meg nagyon jól, hogy ehhez kell az igazi gyakorlat... kezdetben általában, mindenki kicsit többet vesz el, az elejéből is, meg a végéből is, hogy elkerülje a legjellemzőbb főzési hibákat, elő-utópárlatosság...de a gyakori főzések alkalmával, kis odafigyeléssel, már az utópárlat elválasztása is jobban megy... mert lehet hogy már halványan elkezd a főtt fazék-szag érződni, de kóstoláskor

meglepően finom aromák jönnek (még a vége felé is), ami bizony még nagyon kell a  jó páleszünkbe, hogy finomabb legyen...az a halvány rossz-szag persze egyre erősebb lesz,

de ehhez kell a gyakorlat, hogy ezt még beleteszem, mert még nem annyira durva, hogy elrontsa az egész párlatomat, de ha nem teszem bele, akkor meg aroma szegényebb lesz...a rossz szag meg, ahogy Te is említed, egy kismértékben ki is szellőzik...de ezt már mindenkinek saját magának kell begyakorolnia...

...tehát én ha 35-nél "vágom" el, akkor is elteszem az utópárlatot, az előpárlattal rézelejével együtt...

Előzmény: körte51 (101207)
gabor0036 Creative Commons License 2014.07.11 0 0 101228

Nalunk 200 magozva (természetesen a mag is benne van a sulyban csak kimagozzák érte) ugy hogy sztem reális ár. 

Előzmény: foxrudi (101227)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!