Keresés

Részletes keresés

Kántor87 Creative Commons License 2014.07.12 0 0 101274

Ok, de a cefrém a pincébe lesz, ahol 18-20 C fok van.

Előzmény: T-omti (101273)
T-omti Creative Commons License 2014.07.12 0 0 101273

Hali

 

Az is jó, de jövő héten 30 fok feletti hőmérséklet lesz, és az erjesztés + 1-2 fok emelkedéssel jár.

A 228 az 25fokig ajánlott, a cm 30-ig csonthéjashoz.

 

Üdv

Előzmény: Kántor87 (101271)
Babar66 Creative Commons License 2014.07.12 0 0 101272

:)))

Előzmény: szilvakukc (101232)
Kántor87 Creative Commons License 2014.07.12 0 0 101271

Köszi az infókat. 

Egyik ismerősöm az Uvaferm 228-at ajánlotta nékem.

A bunda lent tartására van egy alternatív ötletem: egy kb. hordó átmérőjű perforált saválló lemez úgy elhelyezve, hogy a cefre lé kb 2-3 cm-re ellepje, a gyümölcs rostok pedig a lemez alatt maradna.

Vajon műkődne ?

Előzmény: T-omti (101267)
szilvakukc Creative Commons License 2014.07.12 0 0 101270

Nem! De azt igen, hogy bunkó vagy, vagy paraszt, hogy magyar, vagy szerb, hapsi, vagy csaj, ember, vagy állat, brazil, vagy holland, stb, vagy und so weiter, meg egyébként, hogy nem egy gaz bujkáló ellenforradalmár.:))   

Előzmény: stapika (101264)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.07.12 0 0 101269

 

 

,, meglepően finom aromák jönnek (még a vége felé is), ami bizony még nagyon kell a jó páleszünkbe, hogy finomabb legyen...az a halvány rossz-szag persze egyre erősebb lesz,

de ehhez kell a gyakorlat, hogy ezt még beleteszem, mert még nem annyira durva, hogy elrontsa az egész párlatomat, de ha nem teszem bele, akkor meg aroma szegényebb lesz ”

 

Igaz én sajátos módon is főzök. És nincs opálosság, pedig az ntc szerint a kifolyó párlat hőmérő  17.5C

A Páracső hőmérő 98,4C

Az is igaz, hogy a fűtést a végén már nem siettetem.

Szaglás kóstolás szerint még kell bele.

 

https://drive.google.com/file/d/0B_B4QxK-yoPZM3NXX3JxQTZUXzQ/edit?usp=sharing

 

https://drive.google.com/file/d/0B_B4QxK-yoPZTU9FaVhUVDlxajg/edit?usp=sharing

 

https://drive.google.com/file/d/0B_B4QxK-yoPZVURFZWFhQmo5bFU/edit?usp=sharing

 

https://drive.google.com/file/d/0B_B4QxK-yoPZeVZqVkRIMDg5dXM/edit?usp=sharing

 

A fotók nagyíthatók.

Előzmény: rézműves1 (101229)
TINTUS Creative Commons License 2014.07.12 0 0 101268

Ez kevés.   ....nálunk....

Előzmény: abodi72 (101256)
T-omti Creative Commons License 2014.07.12 0 0 101267

Szia

 

Szerintem 2db 120l-es hordóba cefrézd, ha van ilyened.

 

Ha lehet, tapasztalat, a meggyet hagyd kinn éjszakára, hogy lehűljön, mert különben úgy jársz, mint én 25fokos meggylé 2 napot dübörgött, majd 4 napig csendesen forrt .

Jobb, ha lassabban forr, hidegebb a cefre.

Cukrot felejtsd el, pektinbontó ajánlott a magleválasztás végett és persze fajélesztő, ha lehet uvaferm Cm, ami csonthéjashoz való.

Ne felejtsd el sűrűn visszanyomni a tetejére kiült meggyet(bundát), mert ha megteszed és az is szétfolyósodik, az + cefré és páleszt jelent.

Kb. 4-4 dl akkusavat tegyél bele, ez tapasztalat.( a savat ne hígítsd vízzel , mert elég híg lesz a meggyed enélkül is és lehet , hogy ezért kell a végén 1 üsttel többször főznöd.Óvatosan a víz hozzáadással)

Ha a legelején savasabb is, de mikor a többi meggy is szétfolyósodik , akkor behígítja azt, és beáll 3-3,2-re Kb.

 

Üdv

 

Előzmény: Kántor87 (101263)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.07.12 0 0 101266

Nekem a 70l üst, meggy cefre esetén 25literes, habzásgátló nélkül induláskor felhabzik szűk háromszorosára.

Előzmény: Kántor87 (101263)
Putyika007 Creative Commons License 2014.07.12 -1 0 101265

:-)))

Nem, azt egy sima gyalult tetőléccel, csak az összetörést csináltam a keverőszárral.

Most nekiállt megint forrni. Ezek szerint mégsincs készen.

Gondolom, ha mégegyszer megáll a forrásban, akkor már tényleg főzhető.

Előzmény: snapszmester (101242)
stapika Creative Commons License 2014.07.12 0 0 101264

Nyilvános az emaile címem.

  Ebből a kíváncsiak tudják,hogy hányas a lábszagom?:-)

Kántor87 Creative Commons License 2014.07.12 0 0 101263

Tisztelt Fórum társak!

Jövő héten sikerül jó áron hozzájutnom kb 2q meggyhez. Az lennea kérdésem, hogy mekkora hordókba cefrézzem? A főzőm 60 liter - meggy esetén inkább 45-50 liter- lepárlására alkalmas. Szóval akérdésem, hogy egy nagyba v. több kicsibe?

gabor0036 Creative Commons License 2014.07.12 0 0 101262

:D

Előzmény: bezzeg Jani (101260)
körte51 Creative Commons License 2014.07.12 0 0 101261

Keressünk valami hibát a cefrézésben ,hogy legközelebb közel legyen a 10 literhez!

Nekem ennyit ad cukor nélkül!

Előzmény: abodi72 (101256)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.07.12 0 0 101260

,,Max a fórumtársak előtt működik" Ez a lényeg.

 

Nagy az Isten állatketje.

 

Előzmény: gabor0036 (101254)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.07.12 0 0 101259

Igen-Igen.

Előzmény: djkoxi (101253)
rézműves1 Creative Commons License 2014.07.12 0 0 101258

...rendben, utána nézek...sajnos néha csinál ilyet, hogy a kukából kell előhalászni a leveleket...

Előzmény: dredly (101255)
foxrudi Creative Commons License 2014.07.12 0 0 101257

Hát!!Ha a cukrot leszámítjuk,70l,adott 3 liter páleszt.

Előzmény: abodi72 (101256)
abodi72 Creative Commons License 2014.07.12 0 0 101256

Üdv 

 

Ma lefőztem az idei első páleszemet, 70 liter körte 6 liter 51 foks páleszt  adott.

 

Igaz meg volt segitve volt 3 kg cukorral.

 

Szerintem elég jó volt a kihozatal :)

dredly Creative Commons License 2014.07.12 0 0 101255

Kedves Rézműves,

A publikus címemről kb. 1 hete írtam neked egy mélt sisak-kérdésben. Lehet, hogy nem kaptad meg? (Vagy a SPAM-mappában landolt?)

Köszi

Dredly

Előzmény: rézműves1 (101229)
gabor0036 Creative Commons License 2014.07.12 0 0 101254

Teljesen feleslges ez a titkolózás. Max a fórumtársak előtt működik, a "szerv" egy perc alatt megtudja (ha akarja) hogy ki kicsoda hol lakik... 

djkoxi Creative Commons License 2014.07.12 0 0 101253

Üdv!

Bár nem főzök, csak főzetek, de szeretem az oldalt olvasni, kedvencek között van.

Az idén is csináltam, meggycefrét, pépesítés, fajélesztő, tápsó, pektinbontó, szedett, mosott, érett gyümölcs, tiszta hordó, 20 C fokos pince.

Ma egy hete cefréztem, 2 napig 20cm-es szintemelkedés volt, intenzív forrás mellett. A bundát óvatosan visszanyomtam a szint alá, a hordó oldalán visszamaradt cefrét letörölgettem.

3 nap után még most is van gázképződés, de szinte alig látni hogy forrana. Ízre savankás, kesernyés. Létezne, hogy már lezajlott a főerjedés? Kézzel belenyúlva nem melegebb sokkal mint a pince. 22.-én kell vinnem főzni, addigra elkészül?

 

szilvakukc Creative Commons License 2014.07.12 0 0 101252

Ok., nem letiltott, csak nem felengedett, nyilvánosított, titkosítatlanított, stb. Egy Emil, meg egy személyes név között óriási különbség van, mégha szerencsére nem is szólítottál néven, nem is tudom, honnan szedted. Persze, ha nem érted, nem is fogod. A pálinkához ennek semmi köze, nem értem, miért hivatkozol folyton rá. És, hogy pontosítsunk: Ha valakinek nem publikus a címe, azt egyébként nemcsak, hogy tiszteletben tartom, de leszarom.:)) 

Előzmény: körte51 (101251)
körte51 Creative Commons License 2014.07.12 0 0 101251

Miért is beszélsz letiltott címről? Lehetőség megadni , de ezen rágódhatunk ,az biztos ettől nem lesz jobb a pálinkám ! Te voltál felháborodva a minap, hogy néven szólítottak! Az én címem a nevem !  Vállalom a véleményemet és érvelni szeretnék megvédése érdekében, észérvekkel ,abból profitálhatunk ,bővíthetjük ismereteiket mindketten ,annak van értelme! Tartsd tiszteletben ,ha valakinek nem fontos ez a cím! Engedelmeddel én nem tudok többet hozzátenni!

Előzmény: szilvakukc (101250)
szilvakukc Creative Commons License 2014.07.12 0 0 101250

Ennél a letiltott címnél, inkább csak arról van szó, hogy egy olyan "elbújok a véleményem mögé" feelingje van. Nekem is vannak leveleim, ezek nem kéretlenek, hanem fórumtársaktól, akik kérdeznek. És, bár soxor másképp néz ki a fórumbeli szereplésem, egyik sem kezdődik úgy, hogy "szevasz bunkó":DD

Előzmény: körte51 (101249)
körte51 Creative Commons License 2014.07.12 0 0 101249

Meg tudom adni mindenkinek a tiszteletet névtelenül is!Nem tartom fontosnak! A postafiókom teli van kéretlen levelekkel! Ha valaki szeretne üzenni itt megteheti! havezoli64 kérte ,Neki elküldtem ,Neked jobb napod lenne tőle? Nem gondolom. Pálinkafőzés érdekel ,tanulni szeretnék ! Jó lenne Tőled is ellesni valamit e téren !  gombászoktól a napokban is tanultam valami!  Az akkusavval szakmámból kifolyólag ,minden nap találkozok,szerencsére egyre jobbak az akkuk,kevesebb ruhám bánja! Valóban nem szabad túllihegni a veszélyeit ,de mint minden vegyi anyaggal a savval   főleg körültekintően kell bánni!

Előzmény: szilvakukc (101245)
gombászok Creative Commons License 2014.07.12 0 0 101248

Teljes mértékben osztom a nézetedet. Az akkusav a ruhát legfeljebb megroncsolja egy kicsit, de ha a bőrt is eláztatja, ajánlatos lemosni legalább tiszta vízzel. Ha véletlenül szembe fröccsen, azonnal bő vízzel jól kiöblíteni, utána kissé lúgos vízzel(1 liter vízben feloldani késhegynyi szódabikarbonát) is ki kell öblíteni.

Alien nyála hatást csak a tömény kénsav okoz, nem kívánom senkinek!

Előzmény: szilvakukc (101246)
szilvakukc Creative Commons License 2014.07.12 0 0 101247

Köszi! R2-D2-vel, és C-3PO-val mi van? Jól vannak?:DDD

Előzmény: R-NO11 (101244)
szilvakukc Creative Commons License 2014.07.12 0 0 101246

Nem bekakilni kell valamitől, hanem megismerni. Ömlött már rám fél liter akkusav, szétment üveg miatt. Mégsem mart szét, mint az Alien nyála. Ruha persze kuka, amúgy semmi.

Előzmény: körte51 (101239)
szilvakukc Creative Commons License 2014.07.12 0 0 101245

Hát sajnos nem válaszoltál. Miért nem meri valaki vállalni saját magát?

Előzmény: körte51 (101238)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!