Keresés

Részletes keresés

Kántor87 Creative Commons License 2014.07.15 0 0 101342

Üdv.

Tegnap 220 kg meggyet sikerült becefréznem. A gyümölcs hűtőházba volt tárolva cefrézés elött. Válogatás és mosás után keverőszárral pépesítettem.

Pektinbontó:Lallzyme HC 

Élesztő: Uvaferm 228+tápsó.

Ma reggelre a kotyogó szerint beindult az erjedés, de jelentős cefreszint emelkedésnek és felhabzásnak semmi jele sincs.

A cefre jelenleg 16.5 C fokos.

 

Várható, hogy később felhabzik vagy így fog kierjedni?

gombászok Creative Commons License 2014.07.15 0 0 101341

Hát már nem annyira aktív, de felcsigáztad az érdeklődésemet, tedd  fel kérdéseidet bátran, aztán majd meglátjuk.

Előzmény: hal65 (101340)
hal65 Creative Commons License 2014.07.15 0 0 101340

Pálinkás jó estét!

 

Van e a csapatban, (aktív) vegyészünk?

Ha igen, kérem írjon rám.

Lenne egy pálinkás kérdésem hozzá.

vasbogre Creative Commons License 2014.07.15 0 0 101339

Köszönöm, remélem tényleg az volt a baj.

Előzmény: barkócza (101337)
toalettduck Creative Commons License 2014.07.15 0 0 101338

Az elején én is sokat agyaltam rajta, hogy mikor forrt ki meg mi baja lehet. Ha megállt és tükrös a felszíne (megfordult) akkor kész én akkor főzöm és jó lett mindig.

Előzmény: Zellux (101320)
barkócza Creative Commons License 2014.07.15 0 0 101337

Valószínűleg sűrűbb volt a második cefréd, leült a sűreje a hordó aljára, és egy jó kis hőszigetelő réteget hozott létre. Ezért kell a duplafalúba is a keverés. Vagy jobban meg kell higítani.

Előzmény: vasbogre (101333)
sutto Creative Commons License 2014.07.15 0 0 101336

egylépcsős vagy tányéros főzőt keresek, aki tud infót kérem segítsen

vasbogre Creative Commons License 2014.07.15 0 0 101335

Amit kihagytam.

A 0,5 literes zárt tágtartályomban kb. 2-3 deci víz van és kb. ugyanannyi a levegő is.

Előzmény: vasbogre (101333)
m.robi Creative Commons License 2014.07.15 0 0 101334

de nincs neki rossza szaga...

már 3 hete forr.... vagy mit tudom én, hogy mit csinál

mindenesetre hétvégén kifőzöm. Ha eddig bírta, akkor ez a 4 nap már nem számít neki....

Előzmény: snapszmester (101331)
vasbogre Creative Commons License 2014.07.15 0 0 101333

Üdvözlök Mindenkit, új regisztráló vagyok. Lenne egy kérdésem Hozzátok. Tavaly elkészítettem a pálinkafőzőmet egy 50 literes söröshordóból, majd 2 alkalommal főztem benne cefrét, illetve egyszer finomítottam. Második főzésnél sikerült leégetni, így idén duplaaljúra módosítottam, vízzel feltöltve. A hűtőcsövem kb. 3 m 15x1-es rézcső egy 60 literes  hordóban, a páracső pedig 1,5 m 28x1 es rézcső. Tehát idén egy 3 mm-es rozsdamentes talpat kapott, így lett egy 4,8 literes feneke. Erre 1 darab ½”-os karmantyút hegesztettem, ebbe került egy zárt tágulási tartály (0,5 liter), biztonsági szelep, golyóscsap és egy nyomásmérő óra. Az egy csonk miatt valamivel körülményesebb feltölteni (vizet használok), de megoldható, oldalára billentve pedig légteleníthető. Amikor elkészült üresen nyomáspróbáztam és valahol 0,6 bar nyomásnál a hordó gyári domború alja bepattant, de szerencsére vissza is ment. Ez talán nem lenne nagy probléma, mert főzésnél ez alatt tartom a nyomást, illetve a cefre súlya miatt valamivel később tudna behorpadni. Utólag már nem akarom összekötni a talppal, nehéz is lenne. Tettem a főzőre egy 5 centivel nagyobb átmérőjű palástot ami a hordó alá lóg 6-8 cm-rel. Két hete főztem benne először, két alkalommal is, és fülig érő szájjal néztem, annyira meg voltam vele elégedve, szépen csurdogált az alszeszem. A szűk 40 kiló cseresznye bőlángon 1 óra 20 perc után megindult, majd óránként 2 liter jött le, és ekkor már nem is kellett nagy lángon fűtenem. Igaz ezerrel sütött a nap, és szabadban csináltam. Ez, figyelembe véve a főző típusát jó eredménynek számít? Egyedül a felfűtésnél kellett a nyomásra figyelnem, főzésnél már nem ment fel, 0,1-0,3 bar között volt. A fekete leves most szombaton jött. Ismételten szűk 40 kg cseresznye került bele, de 6 óra után is csak 2 l alszesz lett, ekkor hagytam abba, elegem lett, próbálgattam mindent. Ha felvettem a lángot akkor a nyomás is gyorsan 0,5 bar-ig szaladt, és ment volna tovább, ha pedig kis lángon hagytam, nem jött a lé. A nyomást a csapon engedtem le víz, majd gőz kíséretében. Arra gondoltam, hogy belevegősödhetett a duplafenék, nem volt kellő hőátadás, gőzösödött, nyomta a tágtartályba a vizet, én meg folyamatosan engedtem ki. Most látom mennyit összehordtam, de kijött belőlem. Tehát, Szerintetek jó megoldás egy ilyen zárt tágulási tartállyal, vízzel feltöltve? Kétszer már jól működött. Látom, hogy Ti a vizeshez nem használtok zárt tágtartály csak egy csonkon biztonsági szelepet és egy légbeszívót. Ekkor hová tágul a víz? Vagy nem töltitek tele? Egyenlőre nem akarom olajosra átalakítani. Tudom, hogy a söröshordó nem a legszerencsésebb megoldás, de az alapanyagok 90%-ban adottak voltak, így ebből dolgoztam. Bocsánat ha már volt tárgyalva a téma, igyekeztem rákeresni, de nem találtam konkrét választ, megköszönném ha segítenétek. Otthon vár 40 kg meggy, már a kotyogó is megnémult, alig várja a főzést!!!!!

snapszmester Creative Commons License 2014.07.15 0 0 101332

Meg ártott a fűnyírás. Megromlott!!!

Előzmény: snapszmester (101331)
snapszmester Creative Commons License 2014.07.15 0 0 101331

Bár mikor szedett faeper 1 hét alatt kiforr. Ez már meg van romolva.

Előzmény: m.robi (101328)
Tucso69 Creative Commons License 2014.07.15 0 0 101330

Olyan nincs hogy nem forr ki rendesen csak úgy!

Csak ha túl sok benne a cukor, vagy hőkezeled közben. 

Főzd ki gyorsan mert megromlik, oszt olyan büdös lesz...

Előzmény: m.robi (101328)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.07.15 0 0 101329

,,kissé"     =    10-15%

 

 

Előzmény: szilvakukc (101327)
m.robi Creative Commons License 2014.07.15 0 0 101328

Az idén szedett faepremmel van valami gondom. Nehezen akar kiforrni. Jobban mondva már kiforrott, de nem teljesen. A "bunda" már lebukott, de nem olyan, mint tavaly volt. Miért lehet ez?

Illetve, ha így kifőzöm, akkor milyen lesz a pálinka? Abból a cefréből, amelyik nincs rendesen kiforrva, abból milyen pálinka lesz?

szilvakukc Creative Commons License 2014.07.15 0 0 101327

Az előpárlatos pálinka mindig előpárlatos marad.

Előzmény: bezzeg Jani (101325)
szilvakukc Creative Commons License 2014.07.15 0 0 101326

Az az anyag, amire nyugodtan ráírhatod:"Minőségét korlátlan ideig megtartja"

Előzmény: buga1 (101316)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.07.14 0 0 101325

Biztos finom, én erősebbre hagyom 51.5 kissé előpárlatosra mivel 3 évig érlelem akkor 50 köröli lájtos lesz szépen kiszellőzik.

Kinyitva az üveget, beborítja a szobát az illat.

Egs!

Előzmény: foxrudi (101310)
stapika Creative Commons License 2014.07.14 0 0 101324

Lekvárból még lehet "pálinkát" főzni,de fordítva nem működik.:-)

Előzmény: schlumbergerrrr (101323)
schlumbergerrrr Creative Commons License 2014.07.14 0 0 101323

Halálos bűn lekvárt főzni abból, amiből pálinkát is lehet! Vigyázz magadra! :-)

Előzmény: gabor0036 (101321)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.07.14 0 0 101322

Jó kis vegyes felhozatal.

Ez több mint sok.

A párlat az érlelő ballonban ?

Előzmény: gabor0036 (101321)
gabor0036 Creative Commons License 2014.07.14 0 0 101321

Egy kis off :D 

 

Zellux Creative Commons License 2014.07.14 0 0 101320

Köszönöm a válaszokat!

 

Most ránéztem a cefrére, a meggy felszíne teljesen tiszta, illata kellemes meggyes. A barack felszínén még mindig lekvárszerű, de hígan folyó anyag van, a gyufa ma elaludt benne, valamint ennek a szaga kicsit szúrós volt mikor beleszagoltam. Létezik, hogy valami baja van? Ízre kicsit csípős volt. A meggyet nem kóstoltam.

Előzmény: toalettduck (101309)
5738g Creative Commons License 2014.07.14 0 0 101319

S.O.S.

Van 3x50 liter s.barack cefrém. Az egyik ballonban kicsit ecetes szagú az anyag.

Ebbe az edénybe elég nehezen gyűlt össze az anyag, most már tudom hogy kisebb edényekbe kellett volna gyűjteni, de ez van.Ma leszedtem a bunda tetejéről a felső réteget, és összekevertem. Így jó illata van.

Van értelme ennek a "lefölözésnek"? Vagy így már megérzik a pálinkán ez az íz?

Vagy dobjam ki?

 

buga1 Creative Commons License 2014.07.14 0 0 101318

Ok! Üveg lesz a tárolóedény...

 

Köszi!

Előzmény: In Lak'ech (101317)
In Lak'ech Creative Commons License 2014.07.14 0 0 101317

Az alszesz jelentős alkoholtartalma bizonyos védelmet nyújt a romlás ellen. Pár hónapot (2-3) bizonyosan elvan. De ne műanyagban tárold.

Előzmény: buga1 (101316)
buga1 Creative Commons License 2014.07.14 0 0 101316

A hétvégén tervezem a kajszi cefre főzését, de az alszesz fiomítására már nem lesz időm... (lehet, hogy csak egy hónap múlva). Kérdésem, hogy az alszesz meddig tárolható és milyen körülmények között? Több mint valószínű, hogy pincében tárolnám...

TINTUS Creative Commons License 2014.07.14 0 0 101315

Így lett a tutiból nem tuti.....:)))

Előzmény: körte51 (101304)
TINTUS Creative Commons License 2014.07.14 0 0 101314

Mit tökölsz, szűrd át kávéfilteren tölcsér segítségével. 1 liter lemegy fél óra alatt.

 

Ha már nem használtál kozmaolaj szűrőt.

Előzmény: schankox (101298)
foxrudi Creative Commons License 2014.07.14 0 0 101313

Az igen.Nekem 51°-on indlt a kajszi(Magyar Kajszi) alszesz.

 Vigyázz velük,mert főzéskor olyan,mintha beleborult volna a habfürdő a kádba!!D

Előzmény: Öregdömperes (101312)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!