Keresés

Részletes keresés

moonshadow Creative Commons License 2005.10.23 0 0 4

Üdv mindenkinek!

Engem is érdekelt mindig is a téma, de sajna egyéb foglalatosságok miatt sosem építettem egy ostromgépet sem.

De lehet, hogy a télen megpróbálkozom egyel.

Leginkább az ellensúly helyzeti energiáját hasznosító cuccok tetszenek.

A rugóerőt tároló és hasznosító szerkezetek engem annyira nem érdekelnek, talán mert amúgy is van íjam és tapasztaltam hogy működnek.

Nagyon tetszenek a weblapon lévő modellek, látszik, hogy nagy gonddal és precíz részletességgel készültek.

 

 

Káldi G. Creative Commons License 2005.10.16 0 0 3

Szervusz sirocco!

Ha az alábbi címre kattintasz, akkor láthatod a készítményeimet:

www.kep.tar.hu/kaldi

Üdv

Gábor

Előzmény: sirocco (2)
sirocco Creative Commons License 2005.10.16 0 0 2
Szia, és köszi a webcímet, tényleg nagyon hasznos. Ha van angol nyelvű, hasonlóan informatív, azt is megoszthatnád itt az érdeklődőkkel. (Megspórolnánk az időt rabló keresgélést!:-)

Ami ezeknek a gépeknek az építését illeti, érdekesnek tartom, de sajna az energiáimat már így is annyi minden leköti, hogy még egy újabb hobbi azt hiszem, nem fér bele.
Úgyhogy marad az elmélet.

Pár képet betehetnél ide, saját készítésű szerkentyűkről!
Előzmény: Káldi G. (1)
Káldi G. Creative Commons License 2005.10.14 0 0 1

Szervusz sirocco!

Írod:

"sajnos az interneten sok magyar nyelvű információ nincs."

Sajnos ezt én is tapasztalhattam! Főleg, ha összevetjük azzal az "őrült" információ halmazzal ami pl. angolul van. A Google a magyar "ostromgép" szóra 682 és az angol "siege engines"-re 601.000 találatot jelez.  A nyitó üzenetemben írt világszerte több ezer e téma után érdeklődők száma inkább több tíz, de megkockáztatom több százezer. Sajnos az angol nekem sem erősségem, de csekélyke tudással is sokat lehet azokon az oldalakon tanulni.

A magyar nyelvű anyagok közül nagyon tudom ajánlani Dr. Veszprémy László munkáit. Dr.V.L. a Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa különféle, rangos beosztásokban. Személyesen még nem találkoztam Vele. Ismereteim szerint fő területe a középkor.

Nem tudom találkoztál-e a hálon pl. az alábbi lapon, az írásával? www.extra.hu/opos/ballista.htm

 Ha nem, akkor feltétlen nézd meg! Alapvető információ az ostrom-gépek történelmi korokban történő elhelyezéséhez. Nem vagyok történész, véleményem nem biztos, hogy mérvadó, de nagyon jó az írás. Történészi ismereteim, ha egyáltalán szabad ezt annak nevezni csupán csak autodidakta érdeklődés szintűk, ami az íjászat, számszeríjászat és elöltöltő fegyveres lövészet során elkerülhetetlenül rám ragadtak. Szerencsére!

Más:

Nincs kedved ilyen modelleket építeni?

Szivesen küldök magánban terveket, vázlatokat vagy szabadon letölthető tervekről web-lap címeket.

Egyszerű modellek építése nem túl nehéz annak akinek megvan az alapérdeklődése és egy kis kézügyessége.

Nem kell elsőre nagy, bonyolult monstrumokat készíteni. Bocsánatos bűnnek tekintem azt is, ha nem éppen korhűek, de működnek. Elöttem ugyanakkora, ha nem nagyobb becsülete van pl. az íjászat köréből egy egyszerű meghajlított mogyorófa ágnak, mint a több tízezer forintos "csodafelszerelésnek".

Beszélgessünk tovább!

Happy Hurling!! (nyersen fordítva: boldog, örömteli dobást, hajítást!)

Gábor

Előzmény: sirocco (0)
sirocco Creative Commons License 2005.10.14 0 0 0

Üdv!

 

Engem, mint minden, ami a középkorral kapcsolatos, az íjak, számszeríjak és különböző ostrom-szerkezetek is érdekelnek, főleg ezek fajtái, változatai, működési elvük (szigorúan elméletben). Gyűjtöm is az ezzel kapcsolatos anyagokat, bár sajnos az interneten sok magyar nyelvű információ nincs. Arra nem vállalkozom, hogy a gyakorlatban is kipróbáljak egy ilyen szerkezetet, de mindenféle infót szívesen veszek velük kapcsolatban. 

Előzmény: Káldi G. (-)
Káldi G. Creative Commons License 2005.10.13 0 0 topiknyitó
Kedves „fórumos” barátaim!

 

Remélem, hogy jelenlegi témám, a működő ostrom-gép modellek, nem „off” ezen a fórumon.

 

A fórum topikjai között keresgélve nem találtam, olyat ahol nem zavartam volna az eddigi beszélgetést.

 

Megkiséreltem új topik nyitását. Remélem nem merül el sokáig.

 

Magamról:

Mindig is érdekeltek a „célbajuttató” eszközök. Amióta eszemet tudom, birtokoltam is valami „ilyen eszközt”: csúzlit, íjat, számszeríjat, légfegyvert, szerelt-lőszeres lőfegyvert, elöltöltő fegyvert. Mindezek ellenére teljes mértékben és határozottan elzárkózom ezen eszközök eredeti rendeltetés szerinti használatától. Kizárólag a sport, a hobbi, a rekreáció eszközének tekintem ezeket és szeretném, ha a velem kapcsolatba kerülők is így vélekednének. Leigazolt sportolóként lőttem íjjal, számszeríjjal, szerelt-lőszeres lőfegyverrel, elöltöltő fegyverrel és dobtam darts-ot.

Az „ostrom-gépekkel” a hetvenes években kerültem kapcsolatba. Az „Univerzum” magazin egyik számában láttam meg egy, torziós kötélköteggel működő, vesszővető ballistát. El is kezdtem egy modell építését, de nem fejeztem be, mert „berobbant” az íjászat iránti határtalan szerelmem és szabad időmet arra, majd később, azt azért nem feledve, a számszeríjaszatra,  darts dobására, lőfegyveres lövészetre fordítottam.

Egy évvel ezelőtt olyan betegség támadott meg, ami erősen korlátoz a mozgásban.  Visszakanyarodtam az ostromgépekhez, illetve a modellekhez. Az információk szerzésében, a 70-es évekhez képest az Internet hatalmas előnyt jelentett.  A hálón kalandozva láthatjuk, hogy világszerte több ezren érdeklődnek a téma iránt.

Tavaly decemberben elkezdtem építgetni a modelljeimet. Az eddigi készítményeim, általam is elitélendően, de talán megbocsáthatóan „csak” működő modellek, nem korhű replikák. Talán a Veletek teremtett kapcsolat is segít abban, hogy a jövőben a korhűséggel is többet foglalkozzam, foglalkozzunk.

Eddigi készítményeim fényképet itt láthatjátok:

 

 www.kep.tar.hu/kaldi

 

Jó dobást, lövést az ostrom-gépekkel és főleg sok örömöt azok megépítésében!

 

Káldi Gábor

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!