Keresés

Részletes keresés

Zozi79 Creative Commons License 2014.07.17 0 0 101420

Sziasztok!

 

 

Idei első kérdésem: meggy esetében mennyire nagy probléma, ha elmarad az aprítás? (Gondolom, a kihozatal lesz kevesebb.) Még szombaton hoztam haza nagyobb mennyiségű gyümölcsöt, és hát a fúró -- mikor, ha nem most -- éppen besz*rt. Úgyhogy, nem volt mit tennem, összekészítettem így, pektinbontóval, élesztővel. Nekem sem igen habzik, ahogyan lejjebb írta egy másik kolléga is, csak kellemesen sistereg.

 

Tehát, aggódjak? Ne aggódjak?

Tucso69 Creative Commons License 2014.07.17 0 0 101419

Tehát a cefrébe keverted a rossz pálinkát?

Mert ha nem akkor ne főzd együtt.

Ki fogom próbálni, hogy az etil-acetátot bontja-e a szódabikarbóna, (csak szerezni kéne ilyen előpárlatos pálinkát) és utána finomítani.

Esetleg próbálja ki valaki, feleslegben hozzákeverni a szóda-bónát amíg pezseg, elrontani nem tudja, csak le kell párolni utána mindenképp.

 

Előzmény: Közönséges Nadály (101417)
körte51 Creative Commons License 2014.07.17 0 0 101418

Igen ,de ha belegondolunk a mai információs világban a hétköznapi emberek is könnyedén hozzájutnak a cefrézés alapjaihoz ,hogy tisztában legyen ,hogy tud  finomabbat ,többet főzni ugyanabból a gyümölcsből! Az már más kérdés,hogy mik a lehetőségei? Többször látok cefrés hordót tűző napon, mekkora javulást tudna csak azzal elérni ,ha árnyékba teszi! Egyik barátom kisebbik fia  a nagyanyja meggyfájáról  leszedett közel két mázsát  ,segítettem neki becefrézni! Le a kalappal ,szépen lemosva ügyesen utánaolvasott,úgyhogy van pozitív példa is!

Előzmény: zsorsz (101415)
Közönséges Nadály Creative Commons License 2014.07.17 0 0 101417

Tavaly még totál fogalmatlanul készült a ringlóm, vadélesztő, ráadásul meg is ecetesedett a cefre, a belőle készült "pálinka" elő- és utópárlatos is lett, meg úgy általában minden csak nem kellemes. Gondoltam csak ki lehet szedni azt az alkoholt belőle valahogy, és jó eséllyel kinyerhető a mélyebb, szilvalekvárosabb aroma is. Olvastam valahol hogy ha cefrébe keverjük az elrontott pálinkát akkor a gyümölcshús hidrolízissel felszívja a csúnyaságokat belőle, aztán a moslékban már senkit nem bánt hogy ecetes. Ringlóban amúgy sem keresem a "magas", előpárlat-közeli aromákat, lehet hogy kissé petyhüdtebb lesz az összhatás de az utóíz majd kárpótol.

Mostani piros- és sárgaringló cefréjét már okosabban kezeltem, igaz hogy csak húsz liter lett összesen (kékből lesz ötven, az külön sztori), egy kotlányi alszesz készült az új cefréből, és egy másik alszesz a rosszpálinkából meg a cefre maradékából. Ezeket fogom majd együtt finomítani, ha sokat ki kell hajítani az elejéből az sem okoz megrázkódtatást, inkább legyen három liter finom "kármentett" ringlóm mint hat liter amit senki nem iszik meg jó szívvel. Ennél azért remélem picit több lesz a kihozatal. :)

 

A szódabikarbónás trükk nagyon hasznosnak ígérkezik, bár remélem nem lesz rá szükségem.

Előzmény: Tucso69 (101416)
Tucso69 Creative Commons License 2014.07.17 0 0 101416

Mi az hogy "elég rosszul elválasztott"?

Lefőzöd a cefrét, kinyered belőle az alkoholt, átengedve a kozmaolajszűrőn és kész.

Mit választasz el?

Én azt mondom ne keverd össze a szar etil-acetátost a jóval mert még több szar pálinkád lesz!

Legközelebb ha kármentést akarsz, már a cefrébe keverj szódabikarbónát, ez bontja az ecetsavat és akkor van értelme lefőzni.

Előzmény: Közönséges Nadály (101414)
zsorsz Creative Commons License 2014.07.17 0 0 101415

Hogy hétköznapi emberek közt tévhitek vannak, nem csodálkozom,de profinak gondolt főzdések hülyeségeket beszélnek, közben észt is osztogatnak,az már durva.

Előzmény: snapszmester (101409)
Közönséges Nadály Creative Commons License 2014.07.17 0 0 101414

Köszönöm, akkor az lesz. Éppen csöpög a tavalyi (elég rosszul elválasztott, cefréje sem volt hibátlan) ringlópálinka tisztázása, feltettem belőle hat litert, normálisan kierjedt idei ringlócefre utolsó litereivel és kis vízzel hígítva húszra, hetvennél indított de ötvenig irtózat ecetszagú, most már harminc körül tart és finom lekváros. Persze mindez össze lesz keverve az új ringló-alszesszel és úgy fogom lepárolni. Van valami ökölszabály hogy mire kell figyelni később a keverésnél? Hogy mi kerüljön bele? Elejéből az ami nem szúrós, végéből az ami nem savanyú-keserű? Nem olvastam erre vonatkozó pro tippeket sehol sem pedig kerestem..

Előzmény: körte51 (101402)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.07.17 0 0 101413
beller1 Creative Commons License 2014.07.17 0 0 101412

Bocsánat, hogy beleszólok, de tanulnod kell a szakszavakat is:)  a napfény=étkezési kristálycukor  :)

Előzmény: Öregdömperes (101410)
schankox Creative Commons License 2014.07.17 0 0 101411

Végül mégiscsak tököltem egy kicsit, hűtöttem az opálos páleszemet mélyhűtőben 2 napig, aztán átengedtem vattaszűrőn (vatta, papírszalvéta, tölcsér). Talán egy kicsit használt az eljárás, de a teljes sikertől messze van. Mivel az íze viszont elég jó, úgy döntöttem így is el fog fogyni, nem szarakodok vele tovább :) Talán a pihentetés végén majd megpróbálom még egyszer, de most azt hiszem, inkább még akkor sem.

Előzmény: TINTUS (101314)
Öregdömperes Creative Commons License 2014.07.17 0 0 101410

Nem volt napon.De az árnyékban is melege volt.Szerintem is.

Kicsi a főző és így el húzódik.Ami biztos nem jó neki.

Előzmény: körte51 (101401)
snapszmester Creative Commons License 2014.07.17 0 0 101409

Ne csodálkozz!

Miért hinné el hogy értesz hozzá?

Pár éve a fórumról hoztak spéci anyagot. Cefrézőgép, fajélesztő, élesztőtáp, savazás, pektinbontó, stb. Olyan opálos lett a pálinka, magam is meglepődtem. Nálam ilyen nem szokott előfordulni. Soha nem derül ki mi volt a gond.

Előzmény: zsorsz (101408)
zsorsz Creative Commons License 2014.07.17 0 0 101408

Jut eszembe,egy környékbeli főzdével időpont egyeztetés,(kb 100-120l)....mondom a hölgynek még fán van az anyag,csak előre szeretném lefixálni.Azt mondja -mire kiforr az 1hónap,mikor mondom neki van hogy 4nap,MIICSOODAAAA!!! el kellett tartanom a telefont,egy másik szintén főzdés hölgy a savazáson csodálkozott.Bujkált bennem a kisördög,a fórumot beajánlom Nekik.

Előzmény: zsorsz (101407)
zsorsz Creative Commons License 2014.07.17 0 0 101407

Tavaly 250l-t becefréztem,a hordó 3/4-ig volt és emelte a fedőt rendesen,nagyon tud forrni.Pontosan már nem emlékszem hány nap,de gyorsan egy héten belül kiforrt.

Előzmény: In Lak'ech (101406)
In Lak'ech Creative Commons License 2014.07.17 0 0 101406

Pálinkás jóreggelt!

 

Nincs tapasztalatom ezzel a kis sárga szilvával, ezért kérdezném: vasárnap este dolgoztam fel 40 kg-ot. Megmosva, zúzva, élesztőzve, stb. Intenzív forrás már 2-3 óra elteltével. Azonban ma reggelre szinte teljesen megnyugodott. Ez 4 nap. Alig 6-8 percenként buggyan a kotyogó? Lehetséges, hogy ilyen gyorsan elkészült a cefre? Mondom, nemhogy ilyen sárga szilvát, de még hagyományosat sem cefréztem soha.

Tucso69 Creative Commons License 2014.07.17 0 0 101405

...ha eltörött a műanyag! :-D

Előzmény: körte51 (101402)
rézműves1 Creative Commons License 2014.07.16 0 0 101404

..."Láttam a teszkóban "vörösréz" bográcsot de nagyon vékony volt az anyaga."...

 

...miért kell, hogy vastag legyen??...kétkezes pallos csapást kell, hogy kivédjen???...ez nem az a sisak.DDD ...szerinted milyen mechanikai hatásnak van kitéve egy főző sisak???...a felszálló gőzöket, párákat terelgeti a páracsőbe...még a keverő sem koptatja, max a nedves szivacs, amivel letörölgeted, hogy szép legyen...:):):)

...addig élj, amíg az a főzéstől elkopik, hosszú életű leszel...

 

                                                                                    ...jó nedűt...

Előzmény: vasbogre (101371)
körte51 Creative Commons License 2014.07.16 0 0 101403

déjà vu

Előzmény: Közönséges Nadály (101399)
körte51 Creative Commons License 2014.07.16 0 0 101402

Műanyagot nem tudod karcmentesen tisztítani! Az a megoldás ,hogy beszerezni egy üveget.

Előzmény: Közönséges Nadály (101399)
körte51 Creative Commons License 2014.07.16 0 0 101401

Jól adott ,kicsit megsegítetted napfénnyel?

Előzmény: Öregdömperes (101400)
Öregdömperes Creative Commons License 2014.07.16 0 0 101400

50.liter cefre mag nélkül.

7.liter 50.fokos pálesz

Közönséges Nadály Creative Commons License 2014.07.16 0 0 101399

Nem vagyok benne teljesen biztos hogy a krómozott kénsav megfelelő lenne műanyag szeszfokmérő tisztítására, üveghez tökéletes és köszi a tippet. Műanyaghoz esetleg valami hasonlóképpen kiváló?

körte51 Creative Commons License 2014.07.16 0 0 101398

A prés nem jó megoldás a magon kívül mindenre szükség van!

Előzmény: körte51 (101397)
körte51 Creative Commons License 2014.07.16 0 0 101397

A magot főzés előtt szeded ki! Visszalapozol egy párat rézműves1 lefotózta ,hogy szedi ki a magot egy virágos rekesszel ,én is úgy csinálom! Raktál pektinbontót ,nagyon könnyű lesz ! Én a cukormentesek táborába tartozom ,ha a gyümölcs átlagos cukortartamú ! 

Előzmény: Sraffter (101396)
Sraffter Creative Commons License 2014.07.16 0 0 101396

Sziasztok!

 

Köszönöm szépen mindenkinek a segítséget.

 

A mai nap szépen beindult a spontán erjedés, de biztos ami biztos, beletettem az élesztőt. Éjszaka azért majd kimegyek és rá fogok nézni, hogy mit művel vele. :)

 

A következő hordókat akkor már a keverőszáras megoldással fogom csinálni. Holnap veszek még egy hordót, így jobban szét fogom tudni osztani. A mostaniban tényleg kicsit sok került.

 

Akkor a következőkbe azonnal megy a pektinbontó és az élesztő is majd. A mag kiszedése/ benne hagyása nyitott dolog még. Amikor befejeződött az erjedés, akkor a sűrű rész préselése szőlőprésen jó megoldás lenne? Csinálta így már valamelyikőtök? A sűrű, rész kell a főzéshez, vagy csak a lé?

 

Miután a meggy már nagyon édes, ezért nem tervezek plussz cukrot beletenni. Bízom benne, hogy ez a minőséget fogja javítani.

 

A fokolóra akkor nem költök, a gyufás módszert ki fogom próbálni.

Babar66 Creative Commons License 2014.07.16 0 0 101395

Ahogy Barkócza és Zsuzska is írta, eddig jól csináltad!  A legfontosabb, hogy pépesítés után rögtön tedd bele az élesztőt, különben a vadélesztők beelőznek.

A pektinbontót is célszerű mindjárt cefrézéskor beletenni, de később is hatásos (folyósít).

A lényeg, hogy az élesztő rögtön kerüljön a cefrébe, a pektinbontó ráér kicsit később is, savazni (pH-t beállítani) meg akkor fontos, ha nem tudod rögtön kiforrás után főzni. (De ezeket én mind egyszerre megcsinálom, biztos, ami biztos...)

1-2 kg cukor/ 100 liter cefre még nem fogja gyengíteni a minőséget, csak vízben feloldva add hozzá.

A meggynek elég alacsony a pH-ja, nemigen kell savazni. De a papír pH mérőt felejtsd el, mert a meggy erősen fest és csak erős saccolás lesz a vége, úgyhogy fölösleges.

A cefre fokoló is csak kidobott pénz, sokra nem jutsz vele. Biztosabb a "gyufa próba". Ha már nem alszik el a cefre fölött az égő gyufa, akkor már nem termelődik széndioxid, tehát már nem erjed.

Az olaj nem tudom, mennyire jó, de pl. van aki vékony fóliát terít a cefre tetejére és arra vizet önt, így zárja légmentesen a cefréjét.

 

Igyekezz mielőbb főzni, mert 5-7 nap alatt készen van! (Pláne, ilyen melegben!)

 

Üdv!

 

Előzmény: Sraffter (101373)
Kántor87 Creative Commons License 2014.07.16 0 0 101394

Pálinkásat.

Tegnap írtam, hogy alig habzik a meggy cefrém. Na mára beindult, mint a gőzmozdony. 2 óránként vissza kell nyomjam bundát, hogy el ne lőjje a kotyogókat! 

 

snapszmester Creative Commons License 2014.07.16 0 0 101393

Darálónál a mag benn marad a húsban, keverővel jobban szétesik és leülepszik a többsége.

Előzmény: Sraffter (101392)
Sraffter Creative Commons License 2014.07.16 0 0 101392

Pontosan miért? Gyenge a hatásfoka a darálónak? (A daráló hengerei szét lettek állítva, így a mag nem tört meg.)

 

A keverőszáras (új, nem festékes) megoldás jobb?

Előzmény: snapszmester (101390)
körte51 Creative Commons License 2014.07.16 0 0 101391

Megszenvedtem én is vele és nem sikerült tökéletesen! Legalább tudom most már miért!

Előzmény: snapszmester (101390)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!