Keresés

Részletes keresés

snapszmester Creative Commons License 2014.07.18 0 0 101468

Folyamatosan látod a felfűtést.

Forráspontból tudod mennyi pálinkád lesz.

100 C° körül kész a főzés.

100 C° fölött van, mindjárt fel fogsz robbanni. 

Előzmény: vasbogre (101464)
snapszmester Creative Commons License 2014.07.18 0 0 101467

Szerintem az üstbe kellene.

Előzmény: vasbogre (101464)
sogi01 Creative Commons License 2014.07.18 0 0 101466

Bocsánat a késésért,de Olaszországba voltam. Úgylátom a nejemnek nem sikerült a  "Reggelink"

Előzmény: sogi01 (101465)
sogi01 Creative Commons License 2014.07.18 0 0 101465

                                               vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (101243)
vasbogre Creative Commons License 2014.07.18 0 0 101464

A páracső melyik szakaszába érdemes beépíteni hőmérőt?

snapszmester Creative Commons License 2014.07.18 0 0 101463

A különbség soknak tűnik, de az erjedés nem áll le amíg van cukor. A mérési pontatlanság inkább elképzelhető.

Előzmény: .:.:stalker:.:. (101462)
.:.:stalker:.:. Creative Commons License 2014.07.18 0 0 101462

OK, értem én, de a 9 körüli érték soknak tűnik...

 

2 éve a CM-et használtam ugyanúgy a meggyhez, az lement egész 4-ig ugyanilyen körülmények között.

Előzmény: snapszmester (101456)
gabor0036 Creative Commons License 2014.07.18 0 0 101461

Ok köszi. Lánti mindenféle tipust, de ha nektek bevált akkor jo lesz nekem is... Beáldozok pár hordótetőt. 

Előzmény: kupeci (101460)
kupeci Creative Commons License 2014.07.18 0 0 101460

Mindkettőt, ezekhez találtam könnyen tömszelencét.

Előzmény: gabor0036 (101457)
gabor0036 Creative Commons License 2014.07.18 0 0 101459

Csak ilyen van itt nalunk. Meg vagy vele elégedve? Neten találni több fazont is. 

Előzmény: manta-z (101458)
manta-z Creative Commons License 2014.07.18 0 0 101458

Igen a bal oldalit. 

Előzmény: gabor0036 (101457)
gabor0036 Creative Commons License 2014.07.18 0 0 101457

Használ valaki ilyen fajta kotyogót? 

snapszmester Creative Commons License 2014.07.18 0 0 101456

Pont annál ahol nem csökken tovább.:-)

Előzmény: .:.:stalker:.:. (101455)
.:.:stalker:.:. Creative Commons License 2014.07.17 0 0 101455

 

Üdv!

 

Az Újfehértói fürtös meggy cefrém 9 napos és most mértem a Brixét: 9,5. Már nemigazán forr, nem is kotyog a kotyogó.

 

21-es Brixről indult (egész pontosan 19,5 volt a gyümölcs+kapott 2% cukrot, így végül 21 volt a kezdő értéke.)

 

Uvaferm 228 élesztőt kapott+tápsó, sav nem kellett mert alapból 3,1 pH körül volt.

20-21 fokos hőmérsékleten volt.

 

Van vkinek tapasztalata,h a meggy evvel az élesztővel milyen érték körül szokott megállni, kicsit magasnak tartom!

Rendesen dolgozott eddig, habzott is elég rendesen, de most más alig pezseg.

 

Szóval mi az a Brix érték ahol meg szokott állni, valaki valami infót...???

 

Üdv:

 

stalker

 

:-)

 

 

foxrudi Creative Commons License 2014.07.17 0 0 101454

Hiába no!Ha tohonya,akkor tohonya!Nem tehetünk semmit!!

 Kutya világ ez!

 Épp ma  néztem az ismerősöm  kajsziját,egy hete a tűző napon 'érik'!

 -Jó lesz mi??

 .Jó bizony!

-Nem takarod le legalább?

-Isten őrizz!Hagy távozzanak a mérges gázok!!Egy hónapig így forr,aztán lezárom,és Szeptember közepén viszem főzetni!

   És ez 400l magyar kajszi!!

Mondom én!!Nem tehetünk semmit!!

Előzmény: Közönséges Nadály (101432)
snapszmester Creative Commons License 2014.07.17 0 0 101453

Miért gondolnál?

Legfeljebb nem gyümölcsös lé  hanem a cukor ami félre viszi a fokolast.

Előzmény: nebamun (101451)
gti16v Creative Commons License 2014.07.17 0 0 101452

köszönöm

nebamun Creative Commons License 2014.07.17 0 0 101451

Ez egy nagyon jó kérdés, már én is gondolkodtam rajta és szerintem ágyas pálinka esetén nem jó értéket mutat a fokoló, hiszen az ha jól tudom a sűrűség különbség alapján működik, a gyümölcsös lé meg sűrűbb mint a sima víz. De lehet nagyon félregondolok valamit. 

Előzmény: gti16v (101448)
körte51 Creative Commons License 2014.07.17 0 0 101450

Nem tudod vele mérni!  Egyszer 5l 50fokos pálinkába 0,5kg aszalt szilvát tettem 30 fokot mutatott a fokoló!  Ha vízzel hígítanánk 3,3l víz kellene bele!

Előzmény: gti16v (101448)
körte51 Creative Commons License 2014.07.17 0 0 101449

Nincs abba az 1% -ba semmi elírás normálisan cefrézett gyümölcsnek 1% körül van! Megkérdezhetem mi célja hozzászólásaidnak?

Előzmény: Közönséges Nadály (101438)
gti16v Creative Commons License 2014.07.17 0 0 101448

ja egy kérdés,és nem rajongok az ágyas "pálinkák"ért....egy kolegám meg kért,hogy nézzem meg...hát 15-20 fokot mutatott..ízre többnek érzem azért,de ő 51-esnek vette.... 

a kérdés,az ágyas páleszt,ugyan azzal az eszközzel kell méri,mint a normál pálinkát?

 

köszi

Tucso69 Creative Commons License 2014.07.17 0 0 101447

Van itt néhány vegyész, tudom. Válaszolhattak volna de meghagyták nekünk ezt megbeszélni.

Nem is értem miért nem nézel utána. Attól, hogy elmondom el fogod hinni?

Az észterek savak és alkoholok reakciójából keletkező vegyületek.

Igen a glikol, a glicerin is többértékű alkohol.

A sztearinsavas-glicerinészter a közönséges zsír vagy faggyú fő anyaga. Az olajokban inkább olajsavas-glicerinészter van.

A szóda-bónát én találtam ki a szódabikarbónát rövidítve. :-)

Üdv!

 

Előzmény: gombászok (101437)
gti16v Creative Commons License 2014.07.17 0 0 101446

értem,köszi a segítséget

 

(és arra van valami trükk,hogy éretlenül(zölden) ne kezdjen el potyogni a fáról...akkor könnyebb volna...

Babar66 Creative Commons License 2014.07.17 0 0 101445

Először is gratula az eredményhez (főleg a bónusz cseresznyéhez...) !

Én bizony sosem várom meg, hogy a körtém lejöjjön, mert akkor már túl érett, vagy hibás. Inkább felmegyek érte.

Mikor elkezdene potyogni, megyek és leszedem, ami már egy kicsit sárga (általában 4-5 festékes vödörnyi), majd az udvaron egy fóliára szétterítem, így még néhány napot érlelődik (nekem meg van időm kiválogatni) illetve, ha még időm engedi, szedem hozzá a közben érőket. Aztán egyszerre becefrézek egy hordónyit, mikor szép sárgák. (Igaz, hogy ez elég későn és elhúzódón érő fajta.)

A szilvát meg szintén megvárom, hogy potyogni kezdjen. Ilyenkor a hullottakat összegereblyézem és komposzt. Majd egy (két) fólia a fa alá, aztán rázás, válogatás, mosás. És ezt ismétlem 3-4 naponként, míg érik.

Üdv!

Előzmény: gti16v (101443)
Öregdömperes Creative Commons License 2014.07.17 0 0 101444

Tényleg tanulnom kell.

Valami keveset azért már tanultam.

Üdv.

Előzmény: beller1 (101412)
gti16v Creative Commons License 2014.07.17 0 0 101443

igen szerencsére nagyon ízlik,és ennél csak jobb lehet....az idő múlásával

(szeretem az "extrémebb" pálinkákat,kedvencem a málna pálesz igaz, csak igazán egy "mesteré" ízlett igazán,de most nem tudom meg mondani kié,mert nagyon rég ittam,amúgy az érdi SOS pékségben lehet kapni és kb 4000 egy palack,ami azt hiszem 2 deci,és az üvegen nincs címke csak marva van rá valami ,egy kockás kendőt szorít rá egy gumi,és egy kis füzetekében van rajta a paraméterek,szóval ez előbb említett pálinka miatt szerettem meg a piros gyümölcsös pálinkákat)

 

a hagyományosak közül a barack a favorit a szilva előtt.

 

amúgy a teljes sztori az..........,hogy szerintem kb egy éve nem főztem semmit,mert az utóbbi 3 főzésem nagyon  nem sikerült(vagy nulla lett szinte az alkohol tartalom a cefrének vagy UV szinű folyadék jött ki),nem tudtam mi a gond a rendszeremmel...most kiderült nem azzal volt,gond,hanem több mint valószínű,hogy a cefrézési eljárás nem volt jó,vagy sokat kavartam,és nem csak a kalapot nyomtam le,vagy túl sokat vártam a főzéssel,vagy ki tudja mi)  /pedig előtte,nagyon remek pálinkák születtem a kezeim közt)   és elment a bizodalmam magam felől.....

......majd az egyik ismerősöm felajánlotta,hogy le szedhetem a ribizlijét,le is cefréztem...de a fenti a gondok,miatt nem mertem lefőzni,nehogy a sok munka kárba vesszen....

 

átvittem a haveromnak,neki "hivatalos" főző szerkezete van.... rá bíztam,csinált a 7 kiló cefréből kb 1,5 liter 25 % os alszeszt,de nem vállalta tovább,mert a nagy főzőjében elveszett volna az a 1,5 liter....

erre azt találtam,ki elkérek a 200 liter cseresznyéjéből egy vödörrel,csinálok egy próba főzést és ,ha minden rendben le merem tisztázni és is a kis török kuktámmal...

persze nagyon kiváncsi voltam,mert ő real-time velem egy időben főzte a saját gépén,ha nekem megint zöld méreg jön ki akkor biztos,a készülékemben a hiba....szerencsére nem ez történt....

így lett most egy liter bónusz cseresznyém,és a ribizli....rendben a kis gépem, a cefrékkel volt baj,vagy maga a gyümölcsökkel...

 

 

itt kérdezném meg nagyon érik a körte a kertben,de állandóan idő előtt elkezd potyogni,még az is ami meg sem érett,milyen eljárás van arra,hogy valahogy ezeket egyszerre dolgozzam,fel,hogy ami az elején le esett addig ne rohadjon meg mire a többi beérik,remélem jól fejeztem ki magamat... :-)

 

mert az nem vált,be korábban,hogy folyamatosan dobáltam be  a hordóba felkockázva,ahogy zuhant le a fáról kb 1 rekesz per 3 nap vagy valami ilyesmi...,gondolom ennek is köszönhettem a fent említett kudarcaimat...

 

 

köszönöm az esetleg reakciókat...

 

Előzmény: kupeci (101441)
snapszmester Creative Commons License 2014.07.17 0 0 101442

Igen.

De mindent elkövetünk hogy kellő információ bírtokaban a lehető legjobb pálinkát főzzetek.

Ennek ellenére jöttök és mondjátok a képtelen verziokat. Mi is elvárhatnank hogy először olvastok és utánna kérdeztek.

Az elválasztásod képtelenség.  Ha ennyi ecet jön le az elején nem lehet hogy a többi jó legyen.

Előzmény: Közönséges Nadály (101438)
kupeci Creative Commons License 2014.07.17 0 0 101441

....és ízlik e?:)

Előzmény: gti16v (101440)
gti16v Creative Commons License 2014.07.17 0 0 101440

kész lett.....

 

a 6,5-7 kiló piros ribizli,  7,2 deci 50 fokos pálinkát hozott össze nekem.(török saválló kukta,vödörben réz kígyó,és egy amatőr kukta kezelő)

Előzmény: gti16v (100804)
rézműves1 Creative Commons License 2014.07.17 0 0 101439

...ahogy Babar66 barátom is mondja, valamit nem igazán jól csináltál...azon gondolkozom, hogy vagy mi nem fogalmazunk elég világosan, vagy Ti kedves "tanulni

vágyó" fórum társaim, nem jól értitek, amit mi, az előző tizen-pár év elolvasása (meg pár tucat kérdés) után, egészen jól meg is értettünk...(és azóta is jól alkalmazunk)... ...valahol azt hallottam, hogy a tanár "kudarca", ha megbukik a diákja...

...nekünk is röstellkednünk kéne???...vagy a szöveg értelmezésetekkel van a baj??...

 

..."45-40 "tohonya" szakasz kidobásra kerül, aztán 30-ig mehet az utó a közepébe"...

 

...ez, már megbocsáss, de micsoda hülyeség...mi az, hogy tohonya szakasz... ezt hol hallottad???...meg hogy kidobásra kerül???...azt dobjuk ki, ami sz@r!!!, rossz ízű, rossz szagú, tehát elronthatja jó pálinkánkat...dehogy tohonya???...és utána még 30-ig jó jöhet???...biztos vagy Te ebben...mert én nem...

 

..."Általában jó cefréből készült alszesz esetén 75-nél már bátran válthatok középpárlatra"...

 

...ez is abszolút rossz értelmezése, az elő párlatról középpárlatra váltásnak...nem fokokhoz, vagy százalékokhoz viszonyítunk, hanem az "érzékszervi"

vizsgálógáshoz...

...szagolni-kóstolni és ehhez, házi körülmények között,  nagyon jó az "ÚN" öt-poharas módszer, amit igen könnyű elsajátítani és aki aki ezt megszokja, az nagyot nem tévedhet még az elején sem...és ez mind le van írva "zanzásítva" a Reggelink kiskátéjában...még csak nem is kell visszaolvasni tizen-évet...

 

 

 

 

Előzmény: Közönséges Nadály (101432)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!