Keresés

Részletes keresés

snapszmester Creative Commons License 2014.07.18 0 0 101500

Tisztelj meg bennünket normális kérdéssel. Meg fogsz lepődni. 

 

Előzmény: Törölt nick (101497)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.18 0 0 101499

Valakinek van tapasztalata banán cefrézésével vagy pálinkával?
Üdv:Tibor

gabor0036 Creative Commons License 2014.07.18 0 0 101498

Már ne haragudj, de ezen miért lepődsz meg? Minden élesztőn rajta van, hogy "X"g/mázsa. A jóisten tudja csak, hogy te melyik típust vetted. Ha meg csak budafoki, akkor az is benne van a "reggelinkben" hogy egy kocka/mázsa a szokás. Ha végig olvasol mindent ami a Sogi írásában benne van, és jó pálinkát /irányított erjesztést/ szeretnél akkor nem kérdezed meg másnap mit kellene csinalni, hanem egyből beoltod élesztővel, pektinbontóval, és savval ha szükséges. Hidd el, én is nagyon kezdő vagyok itt, nem akartam durva lenni veled csak kb 2-3 óra olvasás a "reggelinkben" és az elméleti részt magadba szívod. Tudod, csak mint Fábry: fejben dugásban én vagyok a legjobb. A gyakorlat meg hozza majd a többit. ;)

Előzmény: Törölt nick (101497)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.18 0 0 101497

Valahogy sejtettem,hogy nem lest a társaság segítőkész.:(Nyilván visszaolvastam,de nem találtam kielégítőnek a válaszokat.De köszönöm,majd szakkönyvekből és tapasztalatból megoldom.Azért olvasgatlak benneteket,max nem kérdetek,látom felesleges.

Akit érdekel:a cefrét beoltottam 3÷ élesztővel sogi írása alapján ez tűnt megfelelőnek.A bunda ma először lenyomva,légmentesen zárva.

gabor0036 Creative Commons License 2014.07.18 0 0 101496

Aki cefrézett mostanában barackot, és meg tudta mérni a cukrot, mennyi lett? Nálunk sajnos elég "rossz" 16-17 körül van. 

gabor0036 Creative Commons License 2014.07.18 0 0 101495

Nem nagyon szokott előfordulni hogy bármi os uszkalna benne, de palackozás előtt főleg ha vendégség van különösen zavarna ha bármi is lenne benne. 

Előzmény: vasbicikli (101482)
gabor0036 Creative Commons License 2014.07.18 0 0 101494

Göncön nem szokás :D Én is vettem ott 3éve 520kg-ot, nekem picit csalódás lett. De ott sztem én hibáztam mert nagyon meleg volt. 

Előzmény: zsorsz (101493)
zsorsz Creative Commons License 2014.07.18 0 0 101493

Talán elmérték.:)

Előzmény: snapszmester (101492)
snapszmester Creative Commons License 2014.07.18 0 0 101492

Ha csak a fizikát vesszük alapul, nem, de ha az erjedést is belevesszük lehetséges. 

Előzmény: zsorsz (101491)
zsorsz Creative Commons License 2014.07.18 0 0 101491

Becefréztem 130kg gönci m.kajszit és 150l lett,létezik hogy több lessz literben?....épp csak annyi vizet kapott ami az élesztőhöz,savazáshoz stb. kellett.

snapszmester Creative Commons License 2014.07.18 0 0 101490

Nem vissza olvasni kell.

A fejlécnél kell kezdeni mint minden irományt.

Előzmény: gabor0036 (101488)
snapszmester Creative Commons License 2014.07.18 0 0 101489

Az én véleményem eltérő. 

Ne tegyél bele semmit. Most már minek.

Előzmény: Törölt nick (101486)
gabor0036 Creative Commons License 2014.07.18 0 0 101488

Ez az, amikor valaki b@aszik vissza olvasni akár csak oldalt is...

Előzmény: Tucso69 (101487)
Tucso69 Creative Commons License 2014.07.18 0 0 101487

Nem olvastad, hogy egyből bele kell tenni az élesztőt? 

A fajélesztőkre rá van írva, hogy mennyi kell. Én egy "budafoki kockát" 1-1,5 mázsához teszek.

Előzmény: Törölt nick (101486)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.18 0 0 101486

Sziasztok. Élesztőt milyen arányban tesztek a cefrébe? Én is elkezdtem a saját főzést, gy hagymakupolás réz 40 literes főzővel. Sokat olvasgatok, de kíváncsi vagyok az eltérő véleményekre is. Jelenleg 30 és 20 literes hordókban sárgabarack cefrém forr. Még semmi nincs benne, tegnap dolgoztam fel, de estére már beindult. 

gabor0036 Creative Commons License 2014.07.18 0 0 101485

17mm-es a cstalakozo ami a hordóba megy, ez a nagyobb. ;)

Előzmény: snapszmester (101484)
snapszmester Creative Commons License 2014.07.18 0 0 101484

Azt vegyétek figyelembe hogy az elején rengeteg CO2 keletkezik. Ennek kell a nagy átmérő. Itt is igaz hogy csak alul méretezéssel lehet elrontani. 

Előzmény: manta-z (101483)
manta-z Creative Commons License 2014.07.18 0 0 101483

Szerintem nincs vele semmi gond.

Nekem is van többféle azt használom amelyik éppen a kezembe kerül. 

Talán annyi előnye van a képen láthatónak, ha kifut a cefre bele akkor könnyebb tisztítani mint a "csőkígyós" rendszerűt. 

Előzmény: gabor0036 (101459)
vasbicikli Creative Commons License 2014.07.18 0 0 101482

Átmérőtől függően ezek a szűrők néhány, ill. néhány 10 ml folyadékmintára vannak kitalálva, labor célra.

Persze ha kevés a lebegő anyag, akkor több folyadék is átmegy, mielőtt eltömődik a szűrő.

Gravitációsan sztem túl lassú, nyomás kell hozzá. Általában fecskendővel szoktuk átnyomni rajta az anyagot, vagy vákuummal átszívni.

 

Előzmény: gabor0036 (101473)
gabor0036 Creative Commons License 2014.07.18 0 0 101481

Ok köszi!

Előzmény: snapszmester (101480)
snapszmester Creative Commons License 2014.07.18 0 0 101480

A vízszűrőmön 5 mikron a legkisebb. Nem kell ide steril szűrő.

Előzmény: gabor0036 (101479)
gabor0036 Creative Commons License 2014.07.18 0 0 101479

Ahogy nezem bőven elég az 1mikron is, infulzión van 0.2...

gabor0036 Creative Commons License 2014.07.18 0 0 101478
Előzmény: gabor0036 (101477)
gabor0036 Creative Commons License 2014.07.18 0 0 101477

Ebből van 0.22 0.45 1mikron

Előzmény: snapszmester (101475)
gabor0036 Creative Commons License 2014.07.18 0 0 101476

Csak át. Borászati gyertyaszűrő 0.2mikron, de az nyomásos. 

Előzmény: snapszmester (101475)
snapszmester Creative Commons License 2014.07.18 0 0 101475

Elegáns megoldás, de átengedi e a pálinkát?

Előzmény: gabor0036 (101473)
snapszmester Creative Commons License 2014.07.18 0 0 101474

Olaj, vízfürdőt.

Előzmény: snapszmester (101471)
gabor0036 Creative Commons License 2014.07.18 0 0 101473

Gondolom akkor ez spéci lapszűrő ugye? Én nem gondoltam semmi komolyra, csak egy kis szűrőre amin át tudom csoroggatni az anyagot. 

Ez 0.1mikronos, 30db/csomag és 6eFt. Egyszer használom és eldobom. Söröshordók vannak nekem alul felcsapolva, csak ra kellene húzni egy db csövet és kész. Ha jó lehet ez a szűrő.

Jelenleg papírt használok, de "sok" a veszteség. :D

Előzmény: snapszmester (101472)
snapszmester Creative Commons License 2014.07.18 0 0 101472

Nálam tiszta a kiadott pálinka. Ha még se (évente 2-3 alkalom) akkor 1mikronosat tudtam venni, azon szűröm. 

Nem úszó, lebegő ilyen nincs, egyszerűen opálos amit korrigálni kell.

Előzmény: gabor0036 (101470)
snapszmester Creative Commons License 2014.07.18 0 0 101471

Mérd a kifolyó pálinkát, vagy a hűtővizet.

Előzmény: vasbogre (101469)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!